У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………….3

Розділ 1. Економічна сутність основних виробничих фондів

1.1. Сутність основних виробничих фондів, значення їх аналізу…………………………………………………………...………5

1.2. Методика аналізу складу, структури і динаміки основних виробничих фондів……………………………………………………..9

1.3. Вплив основних виробничих фондів на обсяги виробництва продукції……………………………………………………………….14

1.4. Методи економічного аналізу……………………………………….16

Розділ 2. Техніко-економічний аналіз складу, структури і динаміки основних виробничих фондів

2.1. Загальна характеристика об’єкта дослідження……………………...21

2.2. Основні техніко-економічні показники діяльності підприємства….23

2.3. Аналіз складу, структури і динаміки основних виробничих фондів………………………………………………………………….26

2.4. Факторний аналіз впливу основних виробничих фондів на темпи росту обсягу виробництва……………………………………………32

2.5. Визначення прогнозного обсягу виробництва продукції на 2004 рік………………………………………………………………...35

Розділ 3. Основні напрями покращення складу і структури основних фондів та резерви росту обсягів виробництва продукції…………………...39

Висновок………………………………………………………………………….44

Список використаної літератури

Додатки

ВСТУП

Забезпечення певних темпів розвитку і підвищення ефективності виробництва можливе за умови інтенсифікації відтворення та кращого використання діючих основних фондів і виробничих потужностей підприємств. Ці процеси, з одного боку, сприяють постійному підтриманню належного технічного рівня кожного підприємства, а з іншого, - дозволяють збільшувати обсяг виробництва продукції без додаткових інвестиційних ресурсів, знижувати собівартість виробів за рахунок скорочення питомої ваги амортизації та витрат на обслуговування виробництва і його управління, підвищувати фондовіддачу і прибутковість.

Основні засоби є необхідним фактором будь-якого виробництва. Їх стан та ефективне використання прямо пропорційно впливає на кінцеві результати господарської діяльності підприємства.

Особливе значення для підприємств має збільшення активної частини основних фондів, яка бере участь у створенні продукції. Аналізуючи склад і структуру основних фондів появляється можливість визначити вплив кожної з груп на фондовіддачу, яка безпосередньо впливає на обсяги виробництва продукції. Аналітичні дані дадуть змогу визначити потребу підприємства в кожній з груп основних засобів.

Саме в цьому полягає мета моєї курсової роботи. Не менш важливе значення має аналіз впливу наявної структури основних виробничих фондів підприємства на темпи виробництва продукції. Прогресивна структура основних фондів з переважанням активної їх частини дозволяє максимізувати обсяги виробництва продукції.

В першому розділі курсової я маю на меті висвітлити основні завдання, які винесено для написання курсової. Важливе значення тут має визначення сутності основних фондів та їх впливу на обсяги виробництва.

Другий розділ є практичним втіленням викладених у першому розділі проблем. У ньому буде проведено аналіз структури основних фондів, їх стан та динаміку протягом аналізованого періоду та вплив на обсяги виробництва продукції.

В останньому розділі курсової роботи я маю на меті вказати основні напрямки структурних змін, яких потрібно дотримуватись підприємству задля покращення структури основних фондів, а основне – для збільшення обсягів виробництва продукції.

Об’єктом дослідження даної курсової роботи будуть основні фонди дочірнього підприємства “Орісіл-Калуш”.

Розділ 1. Економічна сутність основних виробничих фондів.

1.1. Сутність основних виробничих фондів, значення їх аналізу.

Процес виробництва здійснюється за умови поєднання робочої сили і засобів виробництва. Засоби виробництва складаються із засобів праці та предметів праці. У вартісному виразі вони становлять виробничі фонди (виробничі засоби) підприємства, які поділяються на основні та оборотні. Головними ознаками основних фондів є термін їх експлуатації (більше одного календарного року), вартість і спосіб її перенесення. Основні фонди, у свою чергу, поділяються на основні виробничі та основні невиробничі фонди.

Основні фонди – це засоби праці, які мають вартість і функціонують у виробництві тривалий час у своїй незмінній споживчій формі, а їх вартість переноситься конкретною працею на вартість виготовлюваної продукції робіт, послуг частинами в міру спрацювання. Основні фонди підприємства включають основні виробничі фонди й невиробничі основні фонди.

До основних засобів не належать:

предмети терміном служби менше одного року незалежно від їх вартості; предмети вартістю до 500 гривень за одиницю (за ціною при-дбання) незалежно від терміну служби. При цьому гранична вартість предметів, що не належать до основних засобів, може змінюватися Міністерством фінансів України; спеціальні інструменти і спеціальні пристосування підприємств серійного і масового виробництва певних виробів або для виготов-лення індивідуального замовлення незалежно від їхньої вартості; спеціальний одяг, спеціальне взуття, а також постільні речі незалежно від їхньої вартості і терміну служби; формений одяг, призначений для видачі працівникам підпри-ємства, незалежно від вартості й терміну служби.

Основні засоби прийнято поділяти на виробничі та невиробничі.

Основні виробничі фонди є частиною матеріально-речових елементів виробництва, яка у вигляді засобів праці бере участь у багатьох виробничих циклах, частинами перено-сить свою вартість на готовий продукт в міру зношування, зберігаючи при цьому в процесі використання свою натуральну форму.

До основних виробничих фондів відносяться ті засоби праці, що, знаходячись у сфері матеріального виробництва, безпосередньо беруть участь у виготовленні матеріальних благ (машини, устаткування і т.п.), створюють умови для здійснення виробничого процесу (виробничі будинки, спорудження, електромережі, трубопроводи й ін.), служать для збереження і переміщення предметів праці.

Основні невиробничі фонди за тривалістю функціонування і втратою споживної вартості подібні до основних виробничих фондів, але між ними існує різниця. Основні невиробничі фонди не беруть безпосередньої участі в процесі виробництва. Джерелом відтворення їх є прибуток підприємства, тоді як джерелом простого відтворення основних виробничих фондів є амортизаційні відрахування. До основних невиробничих фондів належать фонди житлово-комунальних господарств, будинки відпочинку, спортивні табори, дошкільні установи, об'єкти соціально-побутового призначення.

У промисловості залежно від сфери функціонування основні виробничі фонди поділяються на промислово-виробничі та непромислово-виробничі.

До промислово-виробничих фондів належать засоби праці підприємства, призначені для виробництва промислової продукції. Непромислово-виробничі фонди — це засоби праці непромислових підприємств (підприємства сільськогосподарського призначення, ремонтно-будівельні дільниці, транспортні цехи та ін.).

В даний час центральне статистичне управління класифікує основні фонди виробничого призначення на наступні основні групи:

1. Будівлі. Ця група охоплює будинки і будови, у яких


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10