У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Зміст

Загальна характеристика НГВУ „Долинанафтогаз”..................................3

Управління діяльністю підприємства.........................................................7

Взаємозв’язок НГВУ „Долинанафтогаз” з зовнішнім і внутрішнім середовищем......................................................................................................................9

Виробнича та організаційна структура підприємства..............................11

Методика розробки бізнес-плану підприємства......................................13

Показники фінансово-господарської діяльності......................................14

Формування та розподіл прибутку підприємства....................................18

Взаємозв’язок НГВУ з бюджетною та банківською системами.............22

Соціальна сфера підприємства...................................................................24

Список використаної літератури....................................................................................25

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА НГВУ ”ДОЛИНАНАФТОГАЗ”

Нафтогазовидобувне підприємство “Долинанафтогаз” утворене в 1950 році на базі нафтопромислового управління “Долинанафтогаз”. Підприємство діє відповідно до Закону України “Про господарські товариства”, “Про підприємства в Україні”, Указу Президента “Про корпорацію підприємств”.

Починаючи з 05.02.1998 року підприємство діє на основі положення “Про нафтогазовидобувне підприємство “Долинанафтогаз”. Статутний фонд підприємства оголошений в сумі 1002 тис.грн., в якому частка державної власності складає 61.23 %.

Згідно з положенням предметом діяльності НГВУ “Долинанафтогаз” є видобуток нафти і газу, здійснення розробки і експлуатації нафтових, газових і газоконденсатних родовищ, підготовка і реалізація нафти і конденсату, організація і здійснення торгівельного обслуговування та забезпечення громадського харчування, роздрібної та оптової торгівлі.

Нафтогазовидобувне управління “Долинанафтогаз” належить до категорії крупних підприємств – платників податків, частка якого в обсязі загальних надходжень до зведеного бюджету району перевищує 60%.

Нафтогазовидобувне управління (НГВУ) “Долинанафтогаз” розробляє 11 нафтових родовищ, розташованих в межах Долинського і Рожнятівського районів Івано-Франківської області. За обсягом видобутку нафти і газу посідає четверте місце серед шести споріднених підприємств ВАТ “Укрнафта”. У 2004 році видобуто 332.62 тис. тонн нафти і 95.03 млн. кубометрів газу, реалізовано товарної продукції на суму 210 млн. грн., балансова вартість основних фондів на 1.01.2004 становила 512 млн. грн..

Основний обсяг видобутку нафти і газу припадає на Долинське, Північно-Долинське, Струтинське і Спаське родовища. Експлуатаційний фонд видобувних свердловин складає 337, нагнітальних – 132. Середня глибина свердловин – 2700м. Розробка родовищ здійснюється з підтриманням пластового тиску (ППТ) шляхом нагнітання води в продуктивні горизонти. Всі основні родовища знаходяться в пізній стадії розробки, для якої характерні високий рівень обводнення продукції (86%) і поступове зниження видобутку нафти і газу. Експлуатація видобувних свердловин проводиться механізованим способом за допомогою глибинних штангових насосів. Свердловини облаштовані потужними верстатами-качалками вантажопідйомністю 10-12 тонн. Майже все свердловинне обладнання (труби, штанги, насоси, верстати-качалки) виготовляється на вітчизняних заводах. Широко використовують високопродуктивні глибинні штангові насоси діаметром 55-93 мм. Збір і транспортування продукції видобувних свердловин здійснюється по герметизованій напірній однотрубній системі. Рідинногазова суміш від свердловин по викидних лініях подається під тиском на груповий нафтозбір, де на автоматизованих типу “Супутник” проводиться замір дебіту рідини, а на блочних установках УБНС – сепарація газу. Відсепарований газ по системі промислових газопроводів подається на переробку на Долинський газопереробний завод. Система газозбору забезпечує щорічне споживання газу до 98%. З групових нафтогазозборів вся рідина насосами періодично перекачується на головні споруди дільниці підготовки нафти. На термохімічній установці здійснюється обезводнення, обезсолювання, очищення від механічних домішок та доведення нафти до товарної якості. До 1998 року вся товарна нафта перекачувалася по нафтопроводу (58 км) в м. Дрогобич на ВАТ “Нафтопереробний комплекс”Галичина”.

Родовища Долинського нафтового району природньо виснажені, характеризуються низькою проникністю. Проводити розробку таких родовищ надзвичайно складно. На природньому режимі з таких покладів можна видобути не більше 10-15% наявних них запасів.

Згідно з прогнозами фахівців видобуток нафти по нафтогазовидобувному управлінні “Долинанафтогаз” до 2010 року зменшиться до 215,9 тис.тонн, а газу – до 47,6 млн.м3.

Таблиця 1.2. Прогнозований видобуток нафти і газу.

Роки | Видобуток нафти, тис.т | Видобуток газу, млн.м3

2008 | 297,0 | 70,0

2009 | 257,7 | 55,6

2010 | 215,9 | 47,6

Таким чином можна зробити висновок, що одним з головних завдань НГВУ “Долинанафтогаз” є пошук і освоєння нових перспективних родовищ.

Нафта Долинських родовищ має високу якість. В ній відсутні шкідливі сполуки сірки, містить до 12% парафіну і смол. При переробці з неї отримують понад 50% високоякісних світлих нафтопродуктів.

Починаючи з 1998 року майже 80% транспортується потужними нафтовозами в м. Надвірну на ВАТ “Нафтохімік Прикарпаття”. Для цього на головних спорудах побудовано наливну естакаду.

Таким чином, нафтогазовидобувне управління має двох споживачів, що вигідне як з економічної, так і з технологічної точки зору. НПК ”Галичина” втратило своє монопольне становище як єдиного споживача. Ліквідовано загрозу зриву видобутку нафти при аварійних ситуаціях на трубопроводі Долина-Дрогобич.

В процесах нафтогазовидобування застосовується найновіша на даний час техніка і технологія, що у поєднанні з оптимальною структурою управління забезпечує в умовах ринкової економіки досягнення високих техніко-економічних показників.

НГВУ „Долинанафтогаз” належить до потужних підприємств нафтогазопромислового комплексу та виробляє продукцію, специфіка якої полягає у мінімізації ролі маркетингу в умовах господарювання підприємства. Проте на сучасному етапі розвитку економіки не слід нехтувати стратегіями маркетингу при управлінні підприємством, зокрема необхідно використовувати концепцію промислового маркетингу.

Для виявлення можливих маркетингових стратегій розвитку підприємства необхідно провести його SWOT-аналіз.

Недостатньо тільки проаналізувати вплив зовнішнього і внутрішнього середовища у розмірі їх окремих підприємств , необхідно поставити діагноз про конкурентоспроможність підприємства , треба обґрунтувати значущість і рівень впливу на подальший розвиток організаційно окремих факторів, потрібно віднести до позитивно чи негативно діючих , які дістали назву можливостей і загроз відносно зовнішнього середовища , сильні і слабкі сторони діяльності підприємства відносно внутрішнього середовища. Для цього аналізу і складається SWOT – аналіз (стратегічний баланс).

Отже, аналіз середовища, як він проводиться в стратегічному управлінні, направлений на виявлення загроз і можливостей, які можуть виникнути в зовнішньому середовищі по відношенню до організації, а також сильних і слабких сторін, якими володіє організація.

Метод SWOT, який використовується для аналізу середовища,


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7