У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


ЗМІСТ

Курсова робота

Фінансова та господарська діяльність оптового торгівельного підприємства

(на прикладі ТзОВ “Фенікс”)

ЗМІСТ

Перелік умовних скорочень………………………………………………………3

Вступ…………………………………………………………………………………4

Розділ 1. Попередній огляд економічного та фінансового стану су'єкта господарювання……………………………………………………………………6

1.1. Особливості галузі діяльності досліджуваного підприємства, загальні економічні фактори і умови………………………………………………………..6

1.2. Характеристика загальної направленості фінансово-господарської діяльності підприємства. Організаційна та функціональна структура…………9

1.3. Характеристика факторів позитивного та негативного впливу на підприємство……………………………………………………………………….11

Розділ 2. Методична база проведення фінансового аналізу…………………19

2.1 Мета, завдання та інформаційна база фінансового аналізу…………..19

2.2 Методика проведення комплексного аналізу діяльності ТзОВ «Фенікс»……………………………………………………………………………23

2.2.1. Методика аналізу майнового стану ТзОВ «Фенікс»……………….28

2.2.2. Аналіз ліквідності та платоспроможності………………………….34

2.2.3.Аналіз фінансової стійкості…………………………………………..37

2.2.4 Аналіз показників рентабельності ТзОВ «Фенікс»………...…….…39

2.2.5 Аналіз показників ділової активності……..…………………………41

2.2.6 Оцінка економічної ефективності інвестиційної діяльності ТзОВ «Фенікс»…………………………………………………………………………….43

2.2.7 Оцінка вірогідності банкрутства ТзОВ «Фенікс»………………...…46

2.2.8 Перспективний аналіз………………………………………………..49

Розділ 3. Практичний аналіз фінансово-господарської діяльності ТзОВ «Фенікс»……………………………………………………………………..……..51

Висновок……………………………………………………………………………87

Список викристаної літератури………………………………………………...89

Додатки……………………………………………………………………………..91

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ

ТзОВ – товариство з обмеженою відповідальністю:

млрд. – мільярдів;

грн.. – гривень.

Ін. – інші;

П(С)БО – Положення (Стандарти) бухгалтерського обліку;

Табл. – таблиця;

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Роки незалежності дали свої позитивні результати в усіх сферах суспільного життя в Україні, крім економіки. Економіка сьогодні знаходиться в стадії, яку деякі економісти не без підстав називають катастрофічною і яка може перерости в колапс. Підприємства належним чином не поновили розірвані територіальні і галузеві зв’язки.

Сьогодні відсутні мета й орієнтири трансформування суспільства, по суті немає прогнозів щодо соціально-економічного розвитку країни. Сучасний стан розвитку в Україні свідчить, що формуванню соціальноорієнтованого ринкового середовища не сприяє існуюча система управління, яка є громіздкою і неефективною.

Основою господарського комплексу нашої країни є мікроекономічний рівень, а саме рівень підприємств. На рівні підприємства найповніше проявляються усі економічні відносини. Підприємство є проміжною ланкою в системі економічних інтересів, які виникають у взаємозв’язках між певним підприємством та іншими підприємствами, між адміністрацією підприємства і трудовим колективом, між державними органами управління і підприємством.

Характерною ознакою роботи підприємства в ринкових умовах господарювання є його економічна відособленість, організація фінансово-господарської діяльності на госпрозрахункових засадах.

Розвиток ринкових відносин підвищує відповідальність і самостійність підприємств у виробленні і ухваленні управлінських рішень по забезпеченню ефективності їх діяльності. Ефективність виробничої, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства виражається в досягнутих фінансових результатах. Загальним фінансовим результатом є валовий прибуток.

У комплексі проблем, пов’язаних з підвищенням ролі прибутку у національній економіці, велике значення має удосконалення методів аналізу фінансових результатів господарюючих суб’єктів. Перехід діяльності підприємств на принципи господарського розрахунку не супроводжувався адекватним методичним забезпеченням аналітичної та планової роботи, через що стримувалася реалізація потенціалу економічного зростання. Важливі аспекти теорії та практики аналізу прибутку та збитків потребують проведення нових досліджень та розробок підходів до аналізу фінансових результатів діяльності підприємств.

Метою даної курсової роботи є узагальнення, розширення й закріплення знань з теоретичних основ організації фінансово-господарської діяльності, дослідження фінансових результатів на прикладі конкретного підприємства.

Основними завданнями курсової роботи є:

1) охарактеризувати економічну сутність фінансів підприємств та фінансової діяльності;

2) описати управління фінансовою діяльністю на підприємстві;

3) провести аналіз фінансово-господарської діяльності підприємства;

Предметом дослідження є фінансова та господарська діяльність оптового торгівельного підприємства.

Об’єктом дослідження обрано товариство з обмеженою відповідальністю “Фенікс” (далі ТзОВ “Фенікс”).

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку та списку використаної літератури, додатків.

В першому розділі досліджуються основи організації фінансової діяльності підприємств, а також розглядається характеристика досліджуваного підприємства. Другий розділ роботи присвячено розгляду дослідження та оцінки фінансово-господарського стану підприємства. У третьому розділі на основі теоретичних викладок проводиться комплексний аналіз фінансово-господарської діяльності досліджуваного підприємства.

РОЗДІЛ 1. Попередній огляд економічного та фінансового стану су'єкта господарювання

1.1. Особливості галузі діяльності досліджуваного підприємства, загальні економічні фактори і умови

Головною метою фінансової роботи на підприємстві є створення умов для безперебійного формування фінансових ресурсів – основи фінансової і господарської діяльності підприємства. Оскільки саме від раціонального використання ресурсів підприємства залежить стабільність всієї господарської діяльності підприємства, результат фінансової діяльності, - від якості рішень, що приймаються по управлінню грошовими потоками на підприємстві. І слід насамперед зазначити, що саме фінансова діяльність найкраще відбиває діяльність і рентабельність підприємства.

В умовах становлення ринкових відносин торгівля, як одна із важливих складових сфери економіки, набуває все більшого розвитку і масштабів. В області за останні роки вдалося досягти позитивних змін в питанні формування найширшого асортименту товарів на споживчому ринку.

В даний час споживчий ринок області характеризується високим рівнем насиченості основними продовольчими і непродовольчими товарами, стабільним постачанням, відсутністю товарного дефіциту. Намітилась і закріпилась позитивна тенденція до росту товарообороту. Загальний обсяг продажу споживчих товарів за усіма каналами реалізації в 2008 році склав 1412,6 млн.грн. і порівняно з попереднім роком зріс на 12,2%.

Загальний обсяг роздрібного товарообороту, включаючи ресторанне господарство, у 2008 році склав 843,9 млн.грн., що майже вдвічі більше як у 2005 році – 433 млн.грн. (протягом 2000-2004 років спостерігався спад роздрібного товарообороту). Спад роздрібного товарообороту підприємств торгівлі та громадського харчування (підприємств-юридичних осіб) у 2005 році, порівняно з 2007 роком, відбувся у м.Коломиї (96,6%) та Коломийському (97,3%), Косівському (91,9%), Калуському (88,2%), Долинському (87,2%), Городенківському (84,0%) районах.

Необхідно враховувати, що змінюється структура роздрібної торгівлі. Частка обсягів товарообороту підприємств – юридичних осіб з 69 % у 2007 році зменшилася до 50,7% у 2008, все більшу частку посідає оборот підприємств, що належать фізичним особам ( 9,0 % в 2002 проти 3 % в 1999 році).

В розрахунку на одного мешканця області в 2008 році продано товарів на 507 грн., тоді як в 2006 році – на 299 грн. (2007


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24