У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





1

КУРСОВА РОБОТА

на тему:

«Управління прибутком. Формування та використання чистого прибутку підприємства»

ЗМІСТ

Вступ.……………………………………………………………………….………3

Розділ 1. Поняття прибутку та рентабельності. Формування фінансових результатів……………………………….………………………………………...5

1.1 Суть та зміст прибутку підприємства…………………………………..5

1.2 Методика формування фінансових результатів……………………….17

1.3 Система показників рентабельності……………………………………20

Розділ 2. Аналіз прибутку та рентабельності на підприємстві «Сонечко».28

2.1.Характеристика та організаційна структура підприємства….……….28

2.2 Аналіз прибутковості та рентабельності підприємства………………31

2.3 Аналіз використання чистого прибутку ПП «Сонечко»……………...40

2.4 Аналіз інших доходів та витрат підприємства………………………..44

2.5 Вплив факторів на прибутковість ПП «Сонечко»…………………….46

2.6 Очікувані показники діяльності ПП «Сонечко»………………………49

Розділ 3. Заходи вдосконалення формування та використання прибутку в ринкових умовах…………………………………………………………………50

Висновок…………………………………………………………………………..57

Список використаних джерел…………………………………………………..60

Додатки……………………………………………………………………………62

ВСТУП

Актуальність теми дослідження. Поняття прибутку в економічній системі існує у зв'язку з наявністю товарно-грошових відносин, появою і розвитком інституту власності, особливо приватної. Перші визначення прибутку збігалися зі значенням валового доходу, який за індивідуалістичною системою розподілу поділявся на три категорії: доходи від капіталу, землі та доходи від праці. Вважалося, що кожен із видів доходів є обов'язковою винагородою для одержувача за надані ним послуги у народному господарстві.

Увагу економістів здавна привертала проблема з’ясування суті прибутку, його джерел, а також функцій, які він виконує за умов різних економічних систем.

Категорія “прибуток”, як і всі інші і всі інші економічні категорії, має історичний характер, який по-перше, полягає в тому, що вона з’являється лише за капіталізму. По-друге, в конкретизації категорії “прибуток” у процесі еволюції самого капіталістичного способу виробництва.

В сучасних ринкових умовах господарювання в Україні почала формуватися зміна форм та методів управління економікою підприємств. У господарській діяльності підприємств вплив ринкових законів, реформ не завжди носить позитивний характер, тому більша частина господарюючих підприємств знаходиться в стані ризику. Суб’єкти господарювання відчувають дефіцит обігових коштів, не завжди вчасно можуть розрахуватися з своїми борговими зобов’язаннями, а це в першу чергу веде до збитків.

Одним з важливих напрямків оздоровлення фінансового стану підприємства є удосконалення напрямків формування прибутку, аналіз методів його максимізації, оптимізація витрат та розробка стратегії управління прибутком. Крім того, кінцевим позитивним результатом господарської діяльності підприємства є прибуток . Прибуток – це грошовий дохід, утворений в результаті виробничо-господарської діяльності. Прибуток виконує такі основні функції:

-

оцінка підсумків діяльності підприємства;

-

розподіл доходу між підприємством і державою, підприємством і його робітниками, між сферою виробництва і невиробничою сферою;

-

джерела утворення фондів економічного стимулювання і соціальних фондів.

Отже, у зростанні прибутку зацікавлені як підприємство, так і держава. На підприємствах приріст прибутку досягається не лише завдяки збільшення трудового внеску колективу підприємства, а і за рахунок інших факторів. Саме тому, на кожному підприємстві необхідно систематично проводити аналіз формування, розподілу та використання прибутку.

Мета даної курсової роботи полягає у поглибленні знань з питань ролі та місця прибутку в економіці та діяльності підприємства, аналізу використання та формування прибутку підприємства «Сонечко», розробці перспективних шляхів вдосконалення використання та формування прибутку, направлених на корінні зміни в організації і управлінні діяльності підприємства.

Предметом дослідження є процес формування та використання прибутку підприємства, а також його аналіз.

Об’єктом дослідження обрано ПП «Сонечко».

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел та додатків.

РОЗДІЛ 1

ПОНЯТТЯ ПРИБУТКУ ТА РЕНТАБЕЛЬНОСТІ. ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ

1.1 Суть та зміст прибутку підприємства

Прибуток характеризує ефективність господарської діяльності підприємства і є джерелом фінансування його подальшого розвитку. Встановлену частину прибутку підприємство відраховує до бюджету на державні і муніципальні потреби, що багато в чому визначає можливість розвитку економіки держави і регіонів. У бухгалтерському обліку повинен відображатися весь прибуток підприємства, його використання і пов'язані з цим розрахунки.

Кінцевим фінансовим результатом роботи підприємства є, як правило, прибуток. Проте в процесі роботи по деяких господарських операціях у підприємства можуть виникати і збитки, які зменшують одержаний прибуток і знижують рентабельність. Кінцевий фінансовий результат (прибуток або збиток) складається з фінансових результатів від реалізації і доходів від позареалізаційних результатів, зменшених на суму витрат по цих операціях.

Прибуток як економічна категорія відображає чистий дохід, створений у сфері матеріального виробництва в процесі підприємницької діяльності. Результатом з'єднання чинників виробництва (праці, капіталу, природних ресурсів) і корисної продуктивної діяльності господарюючих суб'єктів є вироблена продукція, яка стає товаром за умови її реалізації споживачу [4, с. 122].

На стадії продажу виявляється вартість товару, що включає вартість уречевленої праці і живої праці. Вартість живої праці відображає ново створену вартість і складається з двох частин. Перша є заробітною платнею працівників, що беруть участь у виробництві продукції. Її величина визначається рядом чинників, обумовлених необхідністю відтворення робочої сили. У цьому значенні для підприємця вона представляє частину витрат по виробництву продукції. Друга частина ново створеної вартості відображає чистий дохід, який реалізується тільки в результаті продажу продукції, що означає суспільне визнання її корисності.

На рівні підприємства в умовах товарно-грошових відносин чистий дохід приймає форму прибутку. На ринку товарів підприємства виступають як відносно відособлені товаровиробники. Встановивши ціну на продукцію, вони реалізують її споживачу, одержуючи при цьому грошову виручку, що не означає отримання прибутку. Для виявлення фінансового результату необхідно зіставити виручку з витратами на виробництво і реалізацію, які приймають форму собівартості продукції.

Коли виручка перевищує собівартість, фінансовий результат свідчить про отримання прибутку. Якщо виручка рівна собівартості, то відшкодовані лише витрати на виробництво і реалізацію продукції. Реалізація відбулася без збитків, але відсутній і прибуток як джерело виробничого, науково-технічного і соціального розвитку. При витратах, що перевищують виручку, підприємство одержує збитки – негативний фінансовий результат, що ставить його в достатньо


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14