У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

Курсова робота

Формування та використання прибутку підприємства

(на прикладі ПП “Все для немовлят”)

ЗМІСТ

Вступ…………………………………………………………………………………3

Розділ 1. Роль і місце прибутку в економіці підприємства…………………..7

1.1.Суть та зміст прибутку підприємства…………………………………..7

1.2.Шляхи формування прибутку…………………………………………..20

1.3.Формування і використання прибутку………………………………..27

1.4. Фактори, які впливають на динаміку зміни прибутку.........................35

Розділ 2. Аналіз використання прибутку підприємства…………………….37

2.1.Характеристика підприємства………………………………………….37

2.2 Аналіз та оцінка фінансової діяльності та фінансового

стану підприємства...................................................................................41

2.3.SWOT-аналіз підприємства…………………………………………….49

2.4.Аналіз використання прибутку…………………………………………50

2.4.Формування прибутку ПП “Все для немовлят”........................……....61

Розділ 3. Шляхи вдосконалення використання прибутку…………………..67

3.1.Шляхи використання прибутку в ринкових умовах………………….67

3.2. Заходи вдосконалення формування та використання прибутку..…..78

Висновок……………………………………………………………………………85

Список використаних джерел…………………………………………………..89

Додатки……………………………………………………………………………93

ВСТУП

Актуальність. Поняття прибутку в економічній системі існує у зв'язку з наявністю товарно-грошових відносин, появою і розвитком інституту власності, особливо приватної. Перші визначення прибутку збігалися зі значенням валового доходу, який за індивідуалістичною системою розподілу поділявся на три категорії: доходи від капіталу, землі та доходи від праці. Вважалося, що кожен із видів доходів є обов'язковою винагородою для одержувача за надані ним послуги у народному господарстві.

Увагу економістів здавна привертала проблема з’ясування суті прибутку, його джерел, а також функцій, які він виконує за умов різних економічних систем.

У домарксовий період найближче підійшли до розуміння змісту прибутку класики буржуазної політичної економії Вільям Петті, Адам Сміт, С.Сісмонді, Т.-Р.Мальтус. Прибутком у розумінні В.Петті є та частина продукту, яка залишається після відрахування заробітної плати, тобто прибуток зводився до ренти. Незважаючи на ототожнення прибутку з рентою, один з видів прибутку – відсоток на позичковий капітал. Він визначив відсоток таким доходом, що є похідним від земельної ренти. У праці “Різне про гроші” (1862) відсоток прирівнювався до орендної плати [13, с. 125].

А.Сміт під прибутком розумів дохід промислового капіталіста, що залишився після сплати ренти земельному власнику і відсотка власнику грошового капіталу. Прибуток вважався породженням всього авансового капіталу, а його отримання визнавалося кінцевою метою капіталістичного виробництва [13, с. 126].

Теорія прибутку у Сісмонді глибоко розроблена, але залишається різнобарвною: від визначення прибутку як доходу капіталіста, що представляє собою вирахування з продукту праці робітника, до зведення прибутку до результату продуктивності самого капіталу, або ототожнення прибутку з винагородою за бережливість капіталіста.

Дослідивши наукову спадщину своїх попередників К.Маркс характеризує прибуток як перетворену форму додаткової вартості, яка виступає не як результат експлуатації робочої сили, а як породження всього авансовогу капіталу. Вчений показав причини і механізми утворення загальної норми прибутку. Закон тенденції норми прибутку до зниження, сформульований Марксом, засвідчує, що зростання продуктивної сили праці, сприяючи підвищенню органічної будови капіталу, веде до падіння норми прибутку.

У сучасній західній економічній літературі прибуток розглядають як дохід від використання факторів виробництва, в тому числі як плату за ризик, невизначеність результатів підприємницької діяльності.

Категорія “прибуток”, як і всі інші і всі інші економічні категорії, має історичний характер, який по-перше, полягає в тому, що вона з’являється лише за капіталізму. По-друге, в конкретизації категорії “прибуток” у процесі еволюції самого капіталістичного способу виробництва.

В сучасних ринкових умовах господарювання в Україні почала формуватися зміна форм та методів управління економікою підприємств. У господарській діяльності підприємств вплив ринкових законів, реформ не завжди носить позитивний характер, тому більша частина господарюючих підприємств знаходиться в стані ризику. Суб’єкти господарювання відчувають дефіцит обігових коштів, не завжди вчасно можуть розрахуватися з своїми борговими зобов’язаннями, а це в першу чергу веде до збитків.

Одним з важливих напрямків оздоровлення фінансового стану підприємства є удосконалення напрямків формування прибутку, аналіз методів його максимізації, оптимізація витрат та розробка стратегії управління прибутком. Крім того, кінцевим позитивним результатом господарської діяльності підприємства є прибуток . Прибуток – це грошовий дохід, утворений в результаті виробничо-господарської діяльності. Прибуток виконує такі основні функції:

-

оцінка підсумків діяльності підприємства;

-

розподіл доходу між підприємством і державою, підприємством і його робітниками, між сферою виробництва і невиробничою сферою;

-

джерела утворення фондів економічного стимулювання і соціальних фондів.

Отже, у зростанні прибутку зацікавлені як підприємство, так і держава. На підприємствах приріст прибутку досягається не лише завдяки збільшення трудового внеску колективу підприємства, а і за рахунок інших факторів. Саме тому, на кожному підприємстві необхідно систематично проводити аналіз формування, розподілу та використання прибутку.

Мета даної дипломної роботи полягає у поглибленні знань з питань ролі та місця прибутку в економіці та діяльності підприємства, аналізу використання та формування прибутку підприємства «Все для немовлят», розробці перспективних шляхів вдосконалення використання та формування прибутку, направлених на корінні зміни в організації і управлінні діяльності підприємства.

Предметом дослідження є процес формування та використання прибутку підприємства, а також його аналіз.

Об’єктом дослідження обрано ПП «Все для немовлят».

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел та додатків.

Для досягнення поставленої мети в дипломній роботі вирішені такі завдання:

-

встановлено суть та зміст прибутку підприємства;

-

проведено аналіз використання та формування прибутку за останні 3 роки;

-

проведено аналіз і дана оцінка комерційної діяльності підприємства;

-

зроблено висновки і запропоновані рекомендації по удосконаленню процесу управління формуванням прибутку на підприємстві.

Теоретичною, методологічною та практичною основою роботи послужили періодичні публікації провідних вітчизняних та зарубіжних економістів, практиків комерційної справи, законодавчі та нормативні матеріали комерційних підприємств, контракти, специфікації, закони та декрети Уряду України, статистично-звітна документація ПП «Все для немовлят».

Головним змістом роботи є обгрунтування розроблених шляхів удосконалення процесу формування та використання прибутку на ПП «Все для немовлят».

В першій главі відображено суть та зміст прибутку, наводяться шляхи формування прибутку підприємства.

В другій главі проаналізовано та оцінено використання та формування прибутку, подано SWOT-аналіз та аналіз залежності


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21