У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Курсова робота

Стратегія управління доходами торгівельного підприємства

Зміст

Вступ……………………………………………………………………………………3

Розділ 1. Загальнотеоретичні основи фінансових результатів

торгівельного підприємства………………………………………………5

1.1. Економічна сутність фінансових результатів діяльності торгівельного

підприємства та їх порядок і визначення………………………………….5

1.2. Стисла організаційно-економічна характеристика базового

підприємства………………………………………………………………..9

Розділ 2. Стратегія управління доходами та прибутком ТзОВ «Фенікс»……17

2.1. Визначення доходів торгівельного підприємства……………………….17

2.2. Аналіз інших доходів торгівельного підприємства……………………..21

2.3. Аналіз використання прибутку ТзОВ «Фенікс»…………………………22

2.4. Стратегія управління прибутком ТзОВ «Фенікс»……………………….27

Розділ 3. Вибір правильної та оптимальної стратегії управління доходами..30

3.1. Очікувані показники діяльності ТзОВ «Фенікс»……………………….30

3.2. «Деякі» аспекти вдосконалення управління доходами підприємства...33

Висновок…………………………………………………………………………….39

Список використаної літератури………………………………………………...41

Додатки………………………………………………………………………………43

Вступ

Роки незалежності дали свої позитивні результати в усіх сферах суспільного життя в Україні, крім економіки. Економіка сьогодні знаходиться в стадії, яку деякі економісти не без підстав називають катастрофічною і яка може перерости в колапс. Підприємства належним чином не поновили розірвані територіальні і галузеві зв’язки.

Сьогодні відсутні мета й орієнтири трансформування суспільства, по суті немає прогнозів щодо соціально-економічного розвитку країни. Сучасний стан розвитку в Україні свідчить, що формуванню соціальноорієнтованого ринкового середовища не сприяє існуюча система управління, яка є громіздкою і неефективною.

Основою господарського комплексу нашої країни є мікроекономічний рівень, а саме рівень підприємств. На рівні підприємства найповніше проявляються усі економічні відносини. Підприємство є проміжною ланкою в системі економічних інтересів, які виникають у взаємозв’язках між певним підприємством та іншими підприємствами, між адміністрацією підприємства і трудовим колективом, між державними органами управління і підприємством.

Характерною ознакою роботи підприємства в ринкових умовах господарювання є його економічна відособленість, організація фінансово-господарської діяльності на госпрозрахункових засадах.

У зв’язку з цим визначення доходу та прибутку має особливе значення. Прибуток, як частина доходу є головною метою та мотивом підприємницької діяльності, матеріальним джерелом економічного та соціального розвитку, інвестиційної та інноваційної діяльності. Він стає фактором удосконалення відносин власності. Прагнення до отримання прибутку орієнтує товаровиробників на збільшення об'єму виробництва продукції, потрібної споживачу, зниження витрат на виробництво. При розвиненій конкуренції цим досягається не тільки мета підприємництва, але і задоволення суспільних потреб. Для підприємця прибуток є сигналом, який вказує де можна добитися найбільшого приросту вартості, створює стимул для інвестування в ці сфери. Свою роль виконують і збитки. Вони висвічують помилки і прорахунки у напрямі засобів, організації виробництва і збуту продукції.

Розвиток ринкових відносин підвищує відповідальність і самостійність підприємств у виробленні і ухваленні управлінських рішень по забезпеченню ефективності їх діяльності. Ефективність виробничої, інвестиційної і фінансової діяльності підприємства виражається в досягнутих фінансових результатах. Загальним фінансовим результатом є валовий прибуток.

У комплексі проблем, пов’язаних з підвищенням ролі прибутку у національній економіці, велике значення має удосконалення методів аналізу фінансових результатів господарюючих суб’єктів. Перехід діяльності підприємств на принципи господарського розрахунку не супроводжувався адекватним методичним забезпеченням аналітичної та планової роботи, через що стримувалася реалізація потенціалу економічного зростання. Важливі аспекти теорії та практики аналізу прибутку та збитків потребують проведення нових досліджень та розробок підходів до аналізу фінансових результатів діяльності підприємств.

Метою даної курсової роботи є узагальнення, розширення й закріплення знань з теоретичних основ управління доходами, дослідження фінансових результатів на прикладі конкретного підприємства.

Предметом дослідження є доходи, витрати та фінансові результати торгівельного підприємства.

Об’єктом дослідження обрано товариство з обмеженою відповідальністю “Фенікс” (далі ТзОВ “Фенікс”).

Методи дослідження: описовий, порівняльний, структурний.

Структура роботи. Дана робота складається із вступу, трьох розділів, висновку та списку використаної літератури, додатків.

Розділ 1. Загальнотеоретичні основи фінансових результатів торгівельного підприємства

1. 1. Економічна сутність фінансових результатів діяльності торгівельного підприємства та їх порядок і визначення

В умовах ринкової економіки найважливішим фактором, що обумовлює масштаби та темпи розвитку підприємства, є обсяг та структура фінансових ресурсів, які знаходяться в розпорядженні підприємства.

Управління діяльністю підприємства вимагає врахування наявності фінансових ресурсів для реалізації планів розвитку, оцінки впливу управлінських рішень на результати його діяльності. Вирішення цих завдань досягається в процесі фінансового планування діяльності підприємства.

Фінансове планування являє собою процес прогнозування стану фінансів підприємства на перспективний період та розробки шляхів оптимізації фінансового становища відповідно до стратегічних цілей та завдань підприємства [3, с. 754].

У процесі фінансового планування здійснюються: –

прогнозування фінансових результатів діяльності підприємства у періоді, що планується, як у цілому, так і за окремими напрямками його діяльності (комерційна, фінансова, інвестиційна, зовнішньоекономічна тощо) шляхом оцінки розмірів його доходів та витрат; –

оцінка вартості економічних ресурсів (активів), які необхідні підприємству для виконання планів господарської діяльності та обслуговування виробничого процесу; –

досягнення необхідного рівня платоспроможності та ліквідності підприємства впродовж усього прогнозованого періоду.

Фінансове планування дає можливість розглянути та порівняти можливі альтернативні варіанти фінансової стратегії підприємства та забезпечити на цій базі досягнення підприємством сталих ринкових позицій та фінансового становища.

Результати розробки фінансового плану необхідні керівництву підприємства для узагальнення інформації стосовно джерел та часу надходження грошових коштів, обсягів та напрямків їх використання, відповідності потреби в коштах та їх наявності, фінансового становища підприємства, яке можна очікувати впродовж та наприкінці планованого періоду.

До фінансової звітності підприємства відносяться Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал, Примітки і пояснення. Фінансова звітність повинна розкрити всю інформацію про фактичні та потенційні наслідки господарсько-фінансової діяльності підприємства. Квартальний бухгалтерський звіт обмежується балансом і звітом про фінансові результати. В такому ж обсязі складається скорочена за кількістю показників фінансова звітність суб’єктів малого підприємництва і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам звітності повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності та рух коштів підприємства для прийняття управлінських рішень.

За загальними


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11