У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Розділ 1 Поняття і методика аналізу фінансової стійкості підприємства

КУРСОВА РОБОТА

Аналіз фінансової стійкості підприємства

(на прикладі ВАТ “Івано-Франківський птахокомбінат”)

Зміст

Вступ

Розділ 1 Поняття та методика аналізу фінансової стійкості підприємства

1.1 Економічна суть фінансової стійкості

1.2 Вибір і обґрунтування показників для оцінки фінансової стійкості

1.3 Методика аналізу фінансової стійкості підприємства

Розділ 2 Аналіз фінансової стійкості ВАТ “Івано-Франківський птахокомбінат”

2.1 Загальна характеристика та аналіз основних техніко –

економічних показників

2.2 Аналіз фінансової звітності (балансу)

2.3 Аналіз фінансової стійкості балансу

2.4 Аналіз коефіцієнтів фінансової стійкості

Розділ 3 Шляхи та резерви підвищення фінансової стійкості підприємства

3.1 Забезпечення фінансової стійкості ринкового підприємства

3.2 Шляхи та резерви покращення фінансової стійкості ВАТ “Івано-Франківський птахокомбінат”

Висновок

Список використаної літератури

Додаток А Форма №1, форма №2 ВАТ “Івано-Франківський птахокомбінат” станом на 01.01.2005

Додаток Б Форма №1, форма №2 ВАТ “Івано-Франківський птахокомбінат” станом на 01.01.2006

Додаток В Форма №1, форма №2 ВАТ “Івано-Франківський птахокомбінат” станом на 01.01.2007

Додаток Г Прогнозування коефіцієнта автономії графічно за допомогою лінії тренду функцій Excel

Вступ

Протягом історії сучасної незалежної України частка виробництва худоби й птиці в структурі валової продукції сільського господарства мала тенденцію до скорочення. У 1990 році, за часів СРСР, в Україні вона становила 29,0%, а потім, до середини 90-х років, її частка знизилася.

Проблеми економічного характеру, що постали в 90-х роках перед великими сільськогосподарськими підприємствами, змусили їх позбуватися збиткових видів діяльності, до яких належало й вирощування худоби. У той же час сільське населення, борючись за своє існування, збільшило поголів'я худоби й птиці. Таким чином, за 90-ті роки в Україні склалася структура поголів'я за типами господарств повністю відмінна від розвинених країн, тобто основна маса вирощуваної худоби й птиці перебувала у господарствах населення.

У той же час динамічне збільшення інвестицій в українську харчову переробну промисловість, зокрема в м’ясопереробну, в останні роки сприяло відновленню виробництва готових виробів з м'яса. Дане зростання підкріплюється також збільшенням доходів міського населення, що є головним споживачем промислових виробів з м'яса й самого м'яса.

Отож, як бачимо з історії розвитку харчової промисловості незалежної України, перед м’ясопереробною галуззю стоїть ряд важливих невирішених проблем. Основним завданням, звісно, можна назвати забезпечення українського споживача недорогою, якісною і смачною м’ясною продукцією. Важливим питанням також є вихід на міжнародні ринки з конкурентноспроможними харчовими виробами, що стає особливо актуальним в умовах входу України до Світової організації торгівлі. Остання подія відкриває перед нашою державою і вітчизняними виробниками нові перспективи, які необхідно максимально ефективно використати.

У даній курсовій роботі розглядатиметься один з основних виробників м’ясної промисловості івано-франківської області – ВАТ “Івано-Франківський птахокомбінат” ( з серпня 2001 року – ТМ “КАРО”). Основним видом діяльності підприємства є заготівля і переробка великої рогатої худоби, свиней та виробництво м'ясопродукції, ковбасних виробів, м'ясних напівфабрикатів.

Місією підприємства є задоволення потреб населення високоякісними екологічно-чистими м'ясопродуктами і ковбасними виробами ТМ “КАРО”.

ВАТ "Івано-Франківський птахокомбінат" ТМ “КАРО” виробляє понад 116 найменувань харчової технічної продукції. Дане підприємство займається переробкою великої рогатої худоби, коней, свиней і виробництвом продукції з одержаного м'яса.

Отож, враховуючи значну роль даного підприємства у м’ясопереробній галузі регіону, можна вважати доцільним обрання саме ВАТ “Івано-Франківського птахокомбінату” як прикладу для оцінки фінансової стійкості. Фінансова стійкість підприємства залежить від ефективного управління фінансовими ресурсами і визначається оптимальною структурою активів, оптимальним співвідношенням власних і запозичених коштів. Останнє характеризується відносними показниками фінансової незалежності.

Для аналізу фінансової стійкості використовується інформація фінансових звітів. Оцінка фінансової стійкості підприємства має на меті проведення обўєктивного аналізу величини та структури активів та пасивів підприємства і визначення на цій основі міри його фінансової стабільності й незалежності, а також відповідності фінансово-господарської діяльності підприємства цілям його статутної діяльності.

Таким чином, ми можемо виокремити кілька основних завдань цієї роботи, а саме:

· детальне опрацювання і вивчення теоретичної бази, необхідної для оцінки фінансової стійкості підприємства; характеристика найважливіших показників фінансової стійкості і методів, що будуть використані для аналізу цих показників;

· безпосередній аналіз даних підприємства ВАТ “Івано-Франківський птахокомбінат” за певний період часу, розрахунок коефіцієнтів і визначення зв’язку між ними та умов, що впливають на них;

· розробка шляхів забезпечення фінансової стійкості ринкового підприємства загалом і реальні шляхи покращення фінансового стану ВАТ “Івано-Франківський птахокомбінат” зокрема.

Отже загалом слід зазначити, що Україна має всі необхідні умови для нарощування виробництва якісної продукції м’ясопереробної галузі, зокрема м'яса й готової продукції з нього. До них належать підходящі кліматичні умови, наявність досвіду ведення крупнотоварного виробництва м'яса в минулому, відновлення переробної промисловості й зростання попиту на сировину. Також сприятливо позначається на крупнотоварному виробництві м'яса ріст купівельної спроможності населення й збільшення попиту на роздрібному ринку на м'ясо й готову продукцію з нього, стрімкий розвиток мереж роздрібних підприємств торгівлі, удосконалювання каналів реалізації продукції, наявність кваліфікованих кадрів і відносно дешевої робочої сили.

Розділ 1 Поняття і методика аналізу фінансової стійкості підприємства

1.1 Економічна суть фінансової стійкості

Умовою життєздатності підприємства й основою його розвитку в конку-рентному ринку є стабільність (стійкість). На неї впливають різні причини - як внутрішні, так і зовнішні:

виробництво дешевої продукції та надання пос-луг, які мають попит;

міцне становище підприємства на ринку;

високий рівень матеріально-технічної оснащеності виробництва і застосування передових технологій;

налагодженість економічних зв'язків із партнерами;

ритмічність кругообігу засобів;

ефективність господарських і фінансових операцій;

незначний ступінь ризику в процесі здійснення виробничої і фінансової діяльності тощо.

Таким чином, фінансова стійкість – це така характеристика стабільності фінансового стану підприємства, яка забезпечується високою часткою власного капіталу в загальній


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14