У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

Дипломна робота

на тему

«Вплив технології вирощування ріпаку озимого на продуктивність та якість насіння в умовах Івано-Франківської області»

РЕФЕРАТ

Дипломна робота складається із вступу, 7 розділів, висновків, списку використаних літературних джерел, додатків. Викладена на 82 сторінках комп’ютерного набору, включає 10 таблиць, 2 додатки. Список використаних джерел включає 42 найменування.

При написанні дипломної роботи було опрацьовано наукову літературу, встановлено об’єкт та умови проведення досліджень.

У роботі представлено результати досліджень з встановлення впливу різних технологій вирощування на показники продуктивності та якості насіння ріпаку озимого в умовах Івано-Франківської області. Проведено економічний аналіз вирощування різних сортів ріпаку озимого за різних технологій вирощування.

В роботі узагальнені експериментальні дані, встановлені закономірності формування врожаю ріпаку озимого, якісних показників насіння, та удосконалена технологія його вирощування, яка вирішена шляхом виявлення та поєднання найкращих елементів агротехніки з метою збільшення виробництва насіння та поліпшення його якості.

Зроблено аналіз і оцінку параметрів формування врожаю ріпаку озимого залежно від агротехнічних прийомів його вирощування, визначено вплив факторів оптимізації (технологій вирощування, норм мінерального живлення, норм висіву насіння) на зміну кількісних параметрів ценозу, морфологічних показників рослин та формування максимальної їх продуктивності. Встановлені критерії впливу норм висіву насіння, різних доз мінеральних добрив на ріст та розвиток, формування структурних елементів та їх зв’язку з урожайністю ріпаку озимого, ефективність застосування заходів захисту рослин на його посівах. Дана економічна та енергетична оцінки ефективності застосування факторів оптимізації технології вирощування ріпаку озимого.

ЗМІСТ

ВСТУП | 4

РОЗДІЛ 1 Огляд літератури | 10

1.1 Морфологічні ознаки | 14

1.2. Характеристика ріпаку озимого сорту Свєта | 16

1.3. Продуктивність озимого ріпаку залежно від технології вирощування | 18

РОЗДІЛ 2 Умови і методика проведення досліджень | 36

2.1. Ґрунтово-кліматичні умови району досліджень | 36

2.2Умови та методи проведення досліджень | 40

РОЗДІЛ 3 Результати дослідження та їх обговорення | 43

3.1 Урожайність ріпаку озимого в залежності від різних технологій вирощування | 43

3.2 Вплив різних технологій вирощування на структуру врожаю | 49

3.3 Якість насіння ріпаку озимого залежно від технологій вирощування | 52

3.4. Забур’яненість посівів ріпаку озимого за різних технологій вирощування | 56

РОЗДІЛ 4 Економічна ефективність вирощування ріпаку озимого за застосування різних технологій | 59

РОЗДІЛ 5 Характеристика добрив, які використовуються для удобрення ріпаку озимого | 62

РОЗДІЛ 6 Екологічний стан та охорона навколишнього середовища за вирощування ріпаку | 67

РОЗДІЛ 7 Охорона праці в галузі | 72

ВИСНОВКИ | 76

СПИСОК ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ | 77

Додаток А

Додаток Б

ВСТУП

На сьогодні Україна вийшла в лідери серед виробників Європи за посівними площами ріпаку. Площі посівів ріпаку в 2009 році досягли 1705 тис.га. У Франції посівні площі становили 1650 тис.га, в Німеччині - 1590 тис.га. Роком раніше Україна займала третє місце в Європі за посівними площами ріпаку після Франції і Німеччини та четверте місце в світі, хоча по врожайності та валовому збору насіння ми значно уступаємо цим країнам.[2]

Як свідчать наукові дослідження, вирощувати ріпак можна у всіх грунтово-кліматичних зонах України. В районах Лісостепу і Полісся ця культура може і вже стала основною олійною культурою, а Україна – однією з провідних ріпакосіючих країн світу. Зокрема, в нашій Івано-Франківській області 2008-2009 рр. було посіяно озимого і ярого ріпаку майже 10 тис.га (9850 га), валовий збір становив 21453 тонн, врожайність -21,8/га. Але, для одержання високих і сталих врожаїв на рівні 35-45 ц/га треба впроваджувати сучасні технології вирощування ріпаку та новітні засоби виробництва. Впровадження нових прогресивних технологій вирощування та технічних засобів дасть можливість в майбутньому довести валовий збір ріпакового насіння до світового рівня, переробляти його на вітчизняних заводах, створюючи нові робочі місця та підвищуючи конкурентну здатність українського виробника на внутрішньому та зовнішньому ринках. [9]

Ріпак є однією з найдавніших культур. За М.П.Жуковським ця рослина відома ще за чотири тисячоліття до нашої ери. Але дослідники досі не дійшли згоди щодо батьківщини ріпаку, одні вважають нею північно-західне побережжя Європи, інші - Середземномор'я. З достовірних джерел відомо, що вже у XVII столітті ріпак у Європі мав помітне господарське значення, а до середини XIX століття був дуже поширеною олійною культурою.

З Німеччини, очевидно через Польщу, ріпак проник у західну Україну, де також займав доволі великі площі. Згодом ця культура набула значного поширення по всій Україні. До 1917 року тільки та частина України, яка була у складі Російської імперії, висівала 30-40 тис. га ріпаку і суріпиці. Ці культури були основними постачальниками рослинної олії, так як соняшник займав всього близько 10 тис.га. [11]

Основні площі товарного виробництва ріпаків на кінець тридцятих років нинішнього століття сформувалися в районах західної України, Полісся Лісостепу, вони сягали 120-130 тисяч гектарів. В посівах переважав озимий ріпак. Потім виробництво ріпаку почало скорочуватися і до кінця п'ятидесятих років було майже згорнуто.

Важливою передумовою зростання виробництва насіння ріпаку є те, що за останні 25 років споживання рослинних жирів на душу населення в розвинутих країнах світу подвоїлося і досягло 22 кг в рік. Ще більше, по 41 кг на людину, рослинної олії споживають в країнах Європейської співдружності (ЄС), а в середньому по світу - 15.7 кг.

Відродження ріпаку як промислової олійної культури на Україні майже заново почалося 15-17 років тому. Виведення нових високоякісних сортів, розробка інтенсивних технологій вирощування відкрили широкі потенційні можливості ріпаку. Позитивним зрушенням в значній мірі треба завдячити створенню в 1983 році Івано-Франківської науково-дослідної станції хрестоцвітих культур, де розпочалися


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20