У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний економічний університет

Київський національний економічний університет

Кузьмінський Юрій Анатолійович

УДК 657

Оперативний облік і контроль міжнародних

фінансово - господарських операцій

Спеціальність 08.06.04 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора економічних наук

Київ 2002

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано на кафедрі обліку в промисловості Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий консультант - доктор економічних наук, професор, академік АЕН України Сопко Василь Васильович Київський національний економічний університет, професор кафедри обліку в промисловості

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор, академік НАН України Чумаченко Микола Григорович Київський національний економічний університет, завідувач кафедри обліку в кредитних і бюджетних установах та економічного аналізу

доктор економічних наук, професор Валуєв Борис Іванович Одеський державний економічний університет, завідувач кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

доктор економічних наук, професор мних Євген Володимирович Львівський національний університет імені Івана Франка, завідувач кафедри обліку і аудиту

Провідна установа: Київський національний університет імені Тараса Шевченка, кафедра обліку та аудиту, м.Київ

Захист відбудеться “ 24 ” грудня 2002 р. о 12-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .006.02 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м.Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м.Київ, проспект Перемоги, 54/1.

Автореферат розісланий “ 21 ” листопада 2002 р.

В.о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради С.С.Осадець

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Місце будь-якої країни у світовому господарстві та в міжнародному розподілі праці залежить від розвитку національної економіки та вміння адаптуватись до умов міжнародного господарського життя. Розвиток міжнародної фінансово-господарської діяльності України як частини економічного життя держави залежить від багатьох взаємопов'язаних між собою внутрішніх та зовнішніх чинників, а також впливає як на внутрішні господарські відносини суб'єктів і держави, зокрема на формування державного бюджету, так і на зовнішні: інвестування, міжнародне транспортне сполучення, транзитне транспортування, новітні технології, експорт готової продукції, імпорт сировини.

На сучасному етапі розвитку міжнародної торгівлі України одним з головних макроекономічних завдань є вступ до СОТ. Основними проблемами його вирішення є: збереження неефективної структури експорту; відсутність прогресу у створенні зони вільної торгівлі країн СНД; невиважена маркетингова політика українських виробників і експортерів; закриття для вітчизняних виробників привабливих ринків збуту через застосування антидемпінгових, компенсаційних і спеціальних заходів щодо імпорту товарів, походженням з України.

Одночасно при проведенні державної міжнародної економічної політики необхідно збереження курсу на багатовекторну розбудову міжнародної торгівлі: Росія – Європа – Північна Америка – Північна Африка – СНД – країни Чорного моря.

Досягнення вказаної мети та вирішення означених проблем потребує виваженого оперативного регулювання міжнародною фінансово-господарською діяльністю на макрорівні. Для цього необхідно повною мірою володіти оперативною економічною інформацією про діяльність суб'єктів господарювання.

Лише останніх 10 років підприємства України самостійно виходять на іноземні ринки. Керівництво підприємств вирішує велике коло оперативних тактичних і стратегічних питань мікрорівня, безпосередньо пов'язаних: з обліком, контролем та аналізом власної оперативної інформації; вивченням світового ринку в цілому та ринку товарів, робіт, послуг. При цьому керівництво самостійно здійснює вибір контрагентів, аналіз результатів діяльності закордонних фірм; вивчають сучасні форми фінансово-господарських операцій, питання транспортування, страхування, оподаткування; досліджують та аналізують чинники ціноутворення. Вирішення зазначеного кола питань можливе лише за умови всебічного оперативного володіння керівництвом підприємств інформацією про наявність та стан виконання укладених міжнародних економічних договорів. Це можна досягти завдяки застосуванню методів оперативного обліку та контролю за здійсненням міжнародних фінансово-господарських операцій на мікрорівні.

Тому актуальність дисертаційної роботи обумовлена необхідністю оперативного забезпечення інформаційних потреб на мікро- та макрорівнях щодо здійснення міжнародних фінансово-господарських операцій для прийняття оперативних управлінських рішень, а також потребою вдосконалення ведення оперативного обліку та контролю за вказаними операціями суб'єктів господарювання України із застосуванням моделювання та автоматизованих систем оперативного управління.

Адаптацію національної економіки до умов міжнародного господарського життя необхідно здійснювати на основі даних оперативного обліку та контролю за міжнародними фінансово-господарськими операціями підприємств України, що є в апараті державних органів: Держмиткому, Мінфіну, ДПА, Держкомстату, НБУ, Мінекономіки та з питань європейської інтеграції, Рахункової палати та галузевих міністерств і відомств. На базі їх даних повинні розроблятись державні регулятивні заходи спрямовані на: створення фонду надання експортних кредитів; запровадження механізму страхування експортних і кредитних ризиків (факторинг); вдосконалення механізму повернення ПДВ при експорті; надання права підприємствам-виробникам використовувати частину валютної виручки на просування власного експортного товару; визначення переліку товарів, за якими доцільно запровадити спрощену процедуру пролонгації міжнародних торговельних контрактів з подовженням термінів розрахунків; розробку системи підтримки підприємств, які беруть участь у закордонних тендерах; розробку методичних рекомендацій щодо процедури відбору конкурентоспроможних проектів з розвитку експортного потенціалу України; захист інтересів національних товаровиробників, збереження їх позицій на традиційних і найпривабливіших ринках збуту української продукції; визнання повного ринкового статусу економіки України в США та ЄС; усунення дискримінаційної торговельної практики і застосування подвійних стандартів у міжнародних економічних відносинах України.

Здійсненню цих заходів сприятиме економічне моделювання фінансово-господарських операцій, що дасть можливість передбачати та прогнозувати результати застосування державних регламентів та оперативного регулювання.

Заслуговують особливої уваги дослідження питань оперативного обліку та контролю міжнародних фінансово-господарських операцій, що відбуваються не лише на підприємстві, а й в дорозі на території України, в інших країнах, нейтральних та територіальних водах, проливах, спеціальних економічних зонах. Враховуючи те, що підприємство може одночасно здійснювати значну кількість різноманітних міжнародних фінансово-господарських операцій, то саме питання організації автоматизації оперативного обліку, контролю, звітності, що є центральними в становленні інформаційних зв'язків та головними в інформаційному забезпеченні усіх рівнів оперативного управління, заслуговують значної уваги.

Вище викладене зумовлює потребу в розробці та створенні як на мікро- , так і на макрорівні автоматизованих систем оперативного обліку та оперативного контролю за міжнародними фінансово-господарськими операціями, враховуючи специфіку їх виконання, об'єкти обліку, технічне оснащення, організаційну структуру, підпорядкованість, державні регламенти і зобов'язання, міжнародну правову базу.

Значний внесок у дослідження теорії обліку та юридичного напряму в обліку відіграли праці багатьох вітчизняних та зарубіжних учених і практиків. Авторами цих досліджень є вітчизняні вчені: М.Т.Білуха, О.С.Бородкін, Ф.Ф.Бутинець, Б.І.Валуєв, А.М.Герасимович, І.І.Каракоз, Г.Г.Кірейцев, М.В.Кужельний, А.М.Кузьмінський, В.Г.Линник, Ю.Я.Литвин, Є.В.Мних, П.П.Німчинов, Ю.І.Осадчий, В.В.Сопко, М.Г.Чумаченко, С.І.Шкарабан та інші, а також зарубіжні економісти та практики різного часу: Н.д'Анастасіо, Ф.Бесту, Д.Борначіні, О.М.Галаган, А.Гільбо, Л.І.Гомберг, Ю.А.Григорьєв, Ф.Ескобар, С.Г.Кардінель, П.Кул, Д.Кріпу, Є.Леоте, В.Г.Макаров, Д.Манчіні, А.Ф.Мухін, В.Ф.Палій, Л.Пачолі, Є.Є.Сіверс, Я.В.Соколов, Б.Солозано, В.І.Стражев, Д.Чербоні, І.Ф.Шер, Е.Шмаленбах, Я.Шуєр та інші.

Їх праці, за винятком О.Ф.Мухіна та Ю.А.Григорьєва, в основному були присвячені вивченню наявності, руху, прав на товари (інші товаро-матеріальні й нематеріальні цінності) у контексті виконання внутрішніх (внутрішніх по підприємству або внутрішньодержавних) зобов'язань та їх відображенню у системі обліку. Фундаментальних наукових праць присвячених саме оперативному обліку та контролю міжнародних фінансово-господарських операцій, на сьогодні відсутні, що негативно позначається на ефективності інформаційного забезпечення управлінського персоналу всіх рівнів оперативними даними обліку та контролю за вказаними операціями.

Актуальність викладеного та недостатній рівень дослідження теоретичних, методологічних і практичних питань оперативного обліку та контролю міжнародних фінансово-господарських операцій за сучасних економічних умов і на перспективу обумовили вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку в промисловості Київського національного економічного університету за темою “Облік, аналіз, контроль в галузях народного господарства”, номер державної реєстрації 0198U000785. Роль автора у виконанні цієї теми полягає у розробці пропозицій щодо проведення оперативного обліку та контролю за міжнародними фінансово-господарськими операціями у суб'єктів господарювання України.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексне дослідження закономірностей та особливостей процесів здійснення оперативного обліку та контролю міжнародних фінансово-господарських операцій і їх вдосконалення для забезпечення прийняття оперативних рішень та оперативного управління.

Для реалізації мети дослідження було поставлено такі основні завдання, що мають наукове та практичне значення:

·

визначення ролі та місця оперативного обліку і контролю в системі управління міжнародними фінансово-господарськими операціями;

· поглиблення теорії оперативного обліку і контролю уточненням предмета, методу, завдань і показників здійснення міжнародних фінансово-господарських операцій;

· визначення завдань оперативного обліку і контролю за конкретними міжнародними фінансово-господарськими процесами залежно від виду міжнародної операції, форми проведення фінансово-розрахункових операцій, особливостей переміщення (транспортування) матеріальних об'єктів, зберігання, страхування;

· виходячи із специфіки окремих стадій виконання міжнародних фінансово-господарських операцій, чинного законодавства України та міжнародного, визначення основних методів проведення оперативного обліку та контролю з метою їх практичного застосування;

· вдосконалення системи показників оперативного обліку та оперативного контролю залежно від виду міжнародних фінансово-господарських операцій;

· розробка єдиного електронного документа — “Реєстраційної картки оперативного обліку та контролю” для здійснення оперативного обліку і контролю міжнародних фінансово-господарських операцій з виконання кожного контракту окремо;

· запропонування науково обґрунтованого варіанта кодування інформації для оперативної роботи з даними міжнародних економічних контрактів та для заповнення Реєстраційної картки оперативного обліку та контролю;

· обґрунтування передумов і необхідності застосування економічного моделювання як елементу методу оперативного обліку;

· розробка пропозицій з організації автоматизованого оперативного обліку та контролю і механізми їх реалізації на рівні підприємств та на макрорівні;

· запропонування порядку здійснення оперативного обліку та контролю міжнародних фінансово-господарських операцій в умовах застосування автоматизованої обробки оперативних даних.

Об'єктом дослідження є міжнародні фінансово-господарські операції.

Предметом дослідження є теорія, методологія, організація оперативного обліку та контролю міжнародних фінансово-господарських операцій.

Методи дослідження. Теоретичною основою дослідження є загальнонаукові методи пізнання (аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування, конкретизація), методичні прийоми (огляд, документальна перевірка, тестування, підрахунок, аналітичні процедури, узагальнення, економічне моделювання). Методика дослідження ґрунтується на інтегрованій системі різних наукових і практичних знань: інформатики, кібернетики, оподаткування, договірного права, фінансів, маркетингу, менеджменту, обліку, контролю, валютного регулювання, міжнародного транспортного сполучення, митної справи, страхування. Такий системний підхід наукового пізнання дав можливість вивчати явища і процеси протягом усього циклу операцій та теоретично узагальнити виявлені закономірності та тенденції.

Наукова новизна одержаних результатів у процесі дослідження поставлених у дисертації завдань полягає у такому:

·

поглиблено розуміння поняття економічної сутності оперативного обліку та контролю міжнародних фінансово-господарських операцій, ролі та місця в системі управління цих операцій в ринкових умовах господарювання;

· поглиблені теоретичні засади оперативного обліку і контролю уточненням предмета, методу, завдань і показників, що характеризують результати здійснення міжнародних фінансово-господарських операцій;

· визначено економіко-правову сутність регламентації й документування договірних міжнародних фінансово-господарських відносин з врахуванням їх історичного розвитку;

· структуровано базовий міжнародний економічний контракт, визначено його зміст і будову, виокремлено оперативнооблікові та оперативноконтрольні дані;

· удосконалено систему показників оперативного обліку та оперативного контролю залежно від виду міжнародної фінансово-господарської операції та запропоновано науково обґрунтований варіант кодування інформації для оперативної роботи за даними міжнародних економічних контрактів;

· дано нове теоретичне визначення завдань оперативного обліку і контролю за основними видами міжнародних фінансово-господарських операцій залежно від форми проведення розрахунку, особливостей переміщення (транспортування), зберігання, страхування, моменту переходу права власності;

· вперше виокремлено оперативний облік і конроль за міжнародними фінансово-господарськими операціями як первинну стадію управління, застосовано методи оперативного обліку та контролю за конкретними зобов'язаннями контрагентів, що досліджувались за структурою та послідовністю відповідно до міжнародних комерційних правил Інкотермс, специфіки окремих стадій виконання цих операцій, чинного законодавства України;

· розроблено єдиний електронний документ — “Реєстраційну картку оперативного обліку та контролю”, його основні реквізити, який доцільно застосовувати у здійсненні оперативного обліку і контролю міжнародних фінансово-господарських операцій за виконанням кожного контракту;

· обґрунтовано передумови та запропоновано концепцію впровадження економічного моделювання міжнародних фінансово-господарських операцій з метою попереднього визначення: етапів та процесів здійснення оперативного обліку і контролю, завдань та очікуваних результатів;

· отримало подальший розвиток теоретичне обгрунтування комплексу питань з організації та практики автоматизованої обробки даних оперативного обліку і контролю за міжнародними фінансово-господарськими операціями: розроблено пропозиції з організації і механізми їх реалізації на рівні підприємств та на макрорівні;

· визначено основні етапи та теоретико-методологічні напрями оперативного управління міжнародною фінансово-господарською діяльністю підприємств та його потенціалом;

· визначено основні напрями удосконалення оперативного обліку та контролю залежно від видів міжнародної економічної діяльності підприємств та показників, що ці види характеризують в умовах адаптації національної економіки до міжнародного господарського життя та визначено шляхи поліпшення державної регламентації міжнародних фінансово-господарських операцій, що широко застосовуються суб'єктами господарювання України.

Практичне значення одержаних результатів. Практичні рекомендації щодо впровадження результатів роботи полягають у виробничій спрямованості теоретичних розробок до практичних рекомендацій, які можуть бути використані в організації та створенні автоматизованої підсистеми оперативного обліку та контролю за міжнародними фінансово-господарськими операціями на підприємствах України та на макрорівні.

Це дасть змогу більш змістовно і оперативно використовувати інформацію для потреб управління на всіх рівнях, своєчасно виявляти та усувати чинники, що негативно впливають на діяльність, а також забезпечить пошук резервів для підвищення ефективності міжнародної фінансово-господарської діяльності.

Впровадження провадилось за участю докторанта в державних органах: Міністерстві економіки та з питань європейської інтеграції України – довідка №57-30А/209 від 25.03.2002, Рахунковій палаті України – довідка №08-27/40 від 03.04.2002, Національному банку України – довідка №28-110/1352 від 02.04.2002, Ощадному банку України – довідка №13/1-40/115 від 23.10.2001 та на підприємствах України, що безпосередньо здійснюють міжнародну фінансово-господарську діяльність із застосуванням пакетів автоматизованих систем і підсистем обліку. А також результати та матеріали дисертації впроваджені у навчальній роботі КНЕУ – довідка від 09.04.2002 та 12.04.2002.

Автоматизація оперативного обліку і контролю дала можливість отримати розширену змістовну облікову, контрольну та аналітичну управлінську інформацію щодо процесів та етапів здійснення міжнародної фінансово-господарської діяльності.

Опубліковано монографію “Автоматизація оперативного обліку та контролю міжнародних економічних операцій” (2001), яка поєднала систему знань з кібернетики, обліку, контролю, інформатики, міжнародного комерційного законодавства. Також опубліковано у співавторстві: монографію “Облік зовнішньоекономічної діяльності” (1998), навчальний посібник “Облік і аналіз зовнішньоекономічної діяльності” (2000), що застосовуються в навчальному процесі у вищих навчальних закладах України 3 та 4 рівнів акредитації.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень доповідались, обговорювались та здобули визнання серед науковців і практиків на 7 міжнародних, республіканських та регіональних конференціях і науково-методичних семінарах, зокрема "Інвестиційна діяльність в Україні: проблеми розвитку та регулювання" (Чернівці, 1997), "Проблеми реформування бухгалтерського обліку в сучасних умовах господарювання" (Львів, 1997), “Маркетинг: теорія і практика” (Ялта, 2000), “Розвиток науки про бухгалтерський облік” (Житомир, 2000), “Українська термінологія і сучасність” (Київ, 2001), “Проблеми впровадження інформаційних технологій в економіку та бізнес” (Ірпінь, 2001), “Бухгалтерський облік та господарський контроль: минуле, сучасне, майбутнє” (Житомир, 2002).

Публікації. Найсуттєвіші наукові результати дисертаційного дослідження відображено у 35 публікаціях, з них одна монографія, 23 статті у фахових наукових журналах та збірниках наукових праць, 11 у матеріалах та тезах конференцій, інших виданнях, загальним обсягом 39,69 друк.арк.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація містить вступ, п'ять розділів, висновки, список використаних джерел, додатки. Загальний обсяг дисертації 368 сторінок. Робота включає 16 таблиць на 15 сторінках і 19 рисунків на 17 сторінках. Список використаних джерел складається з 204 найменувань на 19 сторінках. Дисертація має 25 додатків та 5 довідок на 84 сторінках.

Основний зміст дисертації

У вступі викладено доцільність дослідження проблеми, обгрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, відображено основну мету і завдання, визначено основні положення наукової новизни, представлено теоретичне та практичне значення одержаних результатів, їх апробація.

Розділ 1 – "Концептуальні засади оперативного обліку і контролю міжнародної економічної діяльності" присвячено науковому обгрунтуванню теоретично-концептуальних засад оперативного обліку та контролю міжнародної фінансово-господарської діяльності. Подано характеристику розвитку міжнародної економічної діяльності України, визначена сутність оперативного обліку та контролю у сфері міжнародної фінансово-господарської діяльності, місце оперативного обліку в загальній системі обліку.

Досліджено фундаментальні питання теорії міжнародної економічної діяльності суб'єктів господарювання, діяльність яких за законодавством України здійснюється винятково на підставі письмових контрактів. У роботі вони розглядаються як джерело первинної інформації для організації та здійснення оперативного обліку та контролю.

Критично проаналізовано різні погляди на предмет і об'єкт дослідження, їх класифікацію, теоретичну та практичну основу. Врахувавши погляди і класифікацію різних авторів та чинне законодавство України, розроблено і запропоновано три види класифікації міжнародної фінансово-господарської діяльності: за ознакою території діяльності; за ознакою об'єкта; за економічною сутністю.

Досліджено історичні особливості міжнародної економічної діяльності, зокрема принципи, за яких: кожна країна переважно експортувала готову продукцію, а імпортувала сировину; кожний трейдер продавав товар якомога дорожче для отримання максимального прибутку; кожний виробник бажав зробити свою експортну продукцію як закінчений виріб; усі країни бажали експортувати більше, а імпортувати менше. На основі цих принципів економісти-класики створювали теорії та концепції розвитку міжнародної економічної діяльності.

У роботі дослідження розвитку міжнародних економічних зв'язків і торговельних відносин України з іншими країнами світу здійснено на основі порівняння з загальним світовим розвитком торгівлі за останні 10 років. З метою порівняння взято окремі статистичні дані про розвиток міжнародних економічних відносин українських суб'єктів господарювання ще за часів СРСР. За даними Мінстату УРСР та його правонаступника Держкомстату України важко провадити порівняльні дослідження, оскільки основні дані за 10 останніх років подано в непорівнюваних одиницях: інвалютних рублях, карбованцях, доларах США. Тому у дисертації використано статистичні дані за обмежені проміжки часу — 3-4 роки. До 1995 р. статистичний облік експорту/імпорту товарів здійснювався на основі контрактів, вантажних митних декларацій, транспортних та інших товарних документів. За даними Держкомстату, при збиранні інформації застосовувались принципи зміни права власності на товар (за методологією МВФ), розподілу на країни походження (виробництва) та країни споживання (призначення). Такий розподіл був умовним, тому методологія припускала, що країна споживання (призначення) збігається з країною, яка придбаває товар, а країна виробництва (походження) — з країною, що товар реалізовує. До обсягів експорту/імпорту товарів не було включено: пряму транзитну торгівлю; чартерні рейси; товари, що тимчасово експортуються не для продажу (для виставок, ярмарок); ремонт основних фондів. Вартість товарів, які взято в оренду на термін більше від одного року, включається в експорт/імпорт товарів, що призводить до невідповідності даних. Моментом експорту/імпорту товарів вважається дата перетину товарами митного кордону. Тут втрачається значна кількість статистичних даних про товари, що реалізуються на території України іноземним контрагентам, без фактичного перетину митного кордону України.

Починаючи з 1995 р. обсяги експорту/імпорту давальницької сировини та готової продукції, виготовленої з неї, включено до загальних обсягів експорту/ імпорту товарів. Зазначене спотворює реальну картину щодо міжнародної економічної діяльності суб'єктів господарювання України, оскільки не враховує повернення готової продукції, виробленої з давальницької сировини, або реалізацію готової продукції в країні переробки і повернення валютних коштів від її фактичної реалізації. За загальноприйнятою практикою статистичні дані України охоплюють обсяги експорту товарів за терміном поставки FOB, а обсяги імпорту визначають за терміном поставки CІF. Органи статистики здійснюють оцінку товарів і послуг за їх вартістю у звітах за цінами контрактів та у валюті контракту. Перерахунок вартості товарів у долари США та національну валюту України здійснюється виходячи з валют контракту та офіційних середньомісячних (для послуг — середньоквартальних) курсів, встановлених НБУ. Це також значно спотворює фактичну картину міжнародної економічної діяльності.

Значну увагу приділено визначенню сутності оперативного обліку та оперативного контролю за міжнародними фінансово-господарськими операціями суб'єктів господарювання України, яка полягає передусім у здійсненні контролю за виконанням етапів міжнародних контрактів, зокрема: відвантаженням, поставками, транспортуванням, митним оформленням, страхуванням, де особливу роль відіграє повсякденне спостереження та контроль за точним виконанням зобов'язань по міжнародних економічних угодах, забезпеченням своєчасності та правильності проведення розрахункових операцій, визначенням результатів діяльності, своєчасним та правильним складанням і поданням звітності. Зазначене досягається завдяки застосуванню сукупності методів, що забезпечують отримання та обробку оперативної інформації з метою використання її в процесі оперативного управління.

У роботі логічно розподілено не лише процеси (етапи) на конкретні стадії, а й окремі процеси за місцем знаходження об'єктів оперативного обліку та контролю — на підприємстві; в дорозі на території України; в пунктах перевантаження; під митним контролем; в дорозі за кордоном.

Розглянуто сутність методів оперативного обліку на конкретних стадіях виконання міжнародних економічних контрактів. З цією метою, враховуючи специфіку кожної групи операцій за економічною сутністю, визначено: контрольні показники; терміни контролю за оперативними обліковими показниками; форми організації контролю; центри відповідальності; головний координаційний орган.

Досліджено оперативний облік у загальній системі обліку, оскільки на підставі інформації саме оперативного обліку формуються дані бухгалтерського, внутрішньогосподарського, статистичного обліку та складається звітність.

Інформація оперативного обліку може бути виражена не в грошовому вимірнику, а в будь-яких інших, у тому числі комбінованих, залежно від потреби у необхідних даних для щоденного оперативного регулювання. Саме оперативний облік може дати швидку інформацію або керівництву, або державним контрольним органам про хід виконання/невиконання певних фактів фінансово-господарської діяльності як підприємств, так і по галузі, країні в цілому. І особливо важливим є те, що ці дані подаватимуться не лише в грошовому вираженні, а в натуральному відповідно до міжнародних домовленностей.

Розділ 2 – "Забезпечення оперативного обліку та контролю міжнародної фінансово-господарської діяльності" присвячено міжнародному економічному контракту як юридичному документу, що засвідчує досягнення певних домовленостей між контрагентами, та як документу, що має певний набір фінансово-господарських показників для організації та проведення оперативного обліку і контролю. Досліджено склад та структуру міжнародних договорів, визначені показники, що характеризують результати виконання домовленностей.

У роботі досліджувалось застосування юридичних підходів до обліку, які спричинили свого часу багато непорозумінь серед бухгалтерів-практиків. Історія розвитку обліку свідчить, що фахівці різних спеціальностей та професій — математики, фізики, монахи, юристи, комерсанти, фінансисти, державні контролери, священнослужителі, торговці внесли свій вклад у його формування, причому як позитивний, так і негативний.

Протягом 300 років (1673—1973) найвагомішу роль у розвитку обліку відігравали юристи. Вони вбачали для себе в облікових процедурах та документах юридичні аспекти: документальне свідчення про наявність правових відносин між власником і підлеглими, між місцевими торговцями та заморськими купцями, майнові, боргові відносини. Саме вони персоніфікували рахунки, тобто за кожним рахунком, на їх думку, мав бути або товар, або грошові кошти, або людина.

Міжнародний контракт, що досліджувався, є базовим документом і способом оформлення домовленостей. Він регулює правові відносини між контрагентами, розташованими в різних країнах світу. Зміст текстів контрактів різноманітний, а тому їх уніфікація (стандартизація) значно збіднює вираження волі сторін. Історичні праці вчених-правників та вчених-обліковців юридичного напряму дослідження розвитку обліку свідчать, що на початку зародження феодального устрою в Європі виникали судові суперечки між торговцями різних країн. Суперечки могли розглядатись за умови наявності у торговців письмових свідчень про їх права на здійснення торгівлі на певній території, права власності на товари. Це означає, що на той час вже існували письмові правила та звичаї, що регламентували правила та порядок торговельних відносин між національними та іноземними торговцями. Правила і звичаї широко застосовувались у практичному житті торговців. Відмінності у їх описанні на різних географічних територіях можна пояснити специфікою правил, які зазнавали впливу звичаїв іноземних торговців.

Розвиток міжнародної торгівлі XIX ст. потребував конкретизації звичаїв. Тоді виникли регламенти, які регулювали базу та вид поставки товарів, види та форми проведення розрахункових операцій. Контрагенти, які постійно співпрацювали щодо торговельних відносин, почали уніфікувати свої письмові домовленості. Зміст текстів угод набував шаблонного характеру, в нього вписувались специфічні (змінні) умови договору, такі як ціна, кількість, якість, походження товару. З одного боку, історично сформувалися регламенти, що мають статус міжнародних, приймаються кожною окремою країною для упорядкування діяльності своїх суб'єктів господарської діяльності. З іншого — залежно від економічної ситуації в країні приймаються нормативні акти, що також регулюють міжнародну торговельну діяльність суб'єктів господарювання і ніяким чином не суперечать міжнародному комерційному праву щодо міжнародної економічної співпраці, більше того опираються та посилаються на міжнародні, історично сформовані правила та звичаї.

Міжнародні регламенти, які приймає Міжнародна торгівельна палата, та підзаконні й нормативні документи, що приймає Україна на їх додержання, безпосередньо пов'язані із здійсненням оперативного обліку та контролю, а також застосовуються для ведення бухгалтерського обліку та складання державної статистичної звітності.

У дисертації запропоновано і розглянуто базову структуру міжнародних економічних контрактів, що складається з конкретних розділів. На її основі побудовано дисертаційне дослідження щодо організації та здійснення оперативного обліку та контролю за міжнародними фінансово-господарськими операціями.

Наведено масиви інформації контракту, здійснено структурний її розподіл на довідкову, що підлягає оперативному обліку і є незмінною, та обліковоконтрольну, що підлягає поточному оперативному обліку та контролю і може змінюватись у процесі виконання (або невиконання, або неналежного виконання) конкретних умов контракту. Розроблено і запропоновано електронний документ — “Реєстраційну картку оперативного обліку та контролю” (рис.1), де передбачено всі основні характеристики та показники з тексту контракту для проведення оперативного обліку та контролю відповідно до всіх його розділів.

Проте не вся інформація, яку можна отримати з текстів самих міжнародних економічних контрактів, підлягає оперативному обліку та контролю, вона може застосовуватися для здійснення оперативного аналізу та формумання оперативної звітності. А інформація, яка необхідна бухгалтерії (наприклад, з метою визначення сум мита, митного збору, акцизу, ПДВ) не міститься у текстах контрактів, але підлягатиме обліку та контролю. Отже, інформації з текстів міжнародних економічних контрактів, необхідної для здійснення оперативного обліку та контролю, замало, слід застосовувати розрахункові, синтетичні та аналітичні дані з документів, у тому числі первинних, що супроводжують виконання конкретних умов договорів. Такі дані також запропоновано вводити у Реєстраційну картку.

РЕЄСТРАЦІЙНА КАРТКА ОПЕРАТИВНОГО ОБЛІКУ ТА КОНТРОЛЮ

( в и т я г )

Реєстраційний номер Е – 635675675

Дата відкриття 08.08.2002

Дата внесення змін В рядок Підстава Попередні дані

03.09.2002 01-03 Додаткова угода Одна партія товару

Номер рядка Показник Оперативно-облікові дані Оперативно-контрольні дані Результативні дані

00-01 Назва документа Договір Х Х

00-02 Номер документа 781 Х Х

00-03 Дата документа 07.08.2002 Х Х

00-05 Контрагент Моrеll Ltd Х Х

01-01 Загальні відомості про домовленість партнерів Експорт цукру Х Х

01-02 Термін виконання Х з 01.09.2002 по 01.12.2002 12.09.2002 14.10.2002

01-03 Спосіб виконання Х У 2 партії 2 партії

02-01 Об'єкт Цукор-пісок Цукор-пісок Цукор-пісок

03-01 Кількість 50 т 25т + 25 т 50 т

04-01 Якість ДОСТУ 57-3857 ДОСТУ 57-3857 ДОСТУ 57-3857

80-01 Сума митного збору 0,03% 124грн. 124грн.

Рис.1. Схематичне зображення автоматизованої "Реєстраційної картки оперативного обліку та контролю"

Розділ 3 – "Методика оперативного обліку міжнародних фінансово-господарських операцій на мікрорівні, застосування економічного моделювання та організація процесів автоматизації" присвячено дослідженню основних завдань та методики оперативного обліку за міжнародними фінансово-господарськими операціями, застосуванню економічного моделювання та організації автоматизації вирішення облікових завдань.

Залежно від виду міжнародної операції, форми проведення фінансово-розрахункових операцій, особливості переміщення (транспортування) матеріальних об'єктів, способів зберігання, страхування запропоновано визначати завдання оперативного обліку. Так визначено конкретні завдання оперативного обліку за основними видами міжнародних фінансово-господарських операцій, які відрізняються навіть у межах одного конкретного виду міжнародної фінансово-господарської діяльності залежного від термінів Інкотермс та інших специфічних домовленостей контрагентів. Завдання сформовано лише за тими міжнародними економічними операціями, що мають значну питому вагу в міжнародній фінансово-господарській діяльності суб'єктів господарювання України, а саме: операції з експорту, імпорту; бартерні (товарообмінні) операції; операції толлінгу.

Досліджено методику оперативного обліку як сукупність способів, методів і прийомів, що забезпечують отримання та обробку економічної інформації з метою використання її в процесі оперативного управління в галузі міжнародної економічної діяльності суб'єктів господарської діяльності України. З метою вирішення завдань оперативного обліку в міжнародній економічній діяльності на певних стадіях оперативно-облікового процесу запрпоновано застосовувати прийоми (методи, способи), що згруповані у такі сукупності: 1) спостереження (ідентифікація) — нагляд, інвентаризація, реєстрація, виявлення; 2) вимір (квантифікація) — оцінка, порівняння; 3) узагальнення (документація) — звітність, групування, документування; 4) моделювання.

Застосування цих прийомів (методів) за конкретними зобов'язаннями запропоновано провадити за структурою та послідовністю відповідно до міжнародних правил Інкотермс, що дасть можливість забезпечити взаємопов'язане фактичне відображення та економічне узагальнення порівнюваних даних. В оперативному обліку міжнародної економічної діяльності широко застосовується такий елемент, як документація, дані якої в подальшому є підставою для здійснення бухгалтерських записів.

У дисертації пропонується застосувати ситуаційне моделювання поетапного здійснення окремих міжнародних фінансово-господарських операцій залежно від виду діяльності (предмета та об'єкта міжнародного контракту). Це, в свою чергу, передбачає застосування специфічних моделей оперативного обліку, що забезпечували б чітке і швидке (оперативне) реагування на ситуації, події та процеси, які відбуваються під час виконання міжнародних фінансово-господарських операцій між резидентами та нерезидентами України на будь-якій митній території або навіть на нейтральній.

Як відомо, система обліку в цілому побудована на основі інформаційної моделі всіх господарських явищ і процесів, що відбуваються або потенційно можуть відбуватися. В оперативному обліку такої цілісної системи немає. Проте її можна розробити, що і запропоновано в роботі, для кожного певного виду міжнардних фінансово-господарських операцій із застосуванням економічного моделювання, оскільки система інформації є модельованим відображенням реально існуючої економічної системи, орієнтованої на те, щоб надати оптимальне уявлення про цю систему як базу її існування.

Для цього запропоновано структурну модель (а не функціональну, що відображує характеристики об'єктів і процесів), яка ґрунтується на структурній подібності самої моделі до об'єктів і процесів, що відбуваються з об'єктами, наприклад, для визначення конкретних робіт і витрат українського експортера при застосуванні різних умов Інкотермс (табл.1).

Таблиця 1

Модель визначення видів робіт і витрат українського контрагента з виконання контракту на експорт товару за умови застосування різних термінів Інкотермс

Види робіт та їх вартість, дол.США

Терміни Інкотермс Пакування у продавця Навантаження на транспортний засіб Доставка до основного перевізника Сплата експортного мита та митного збору Страхування перевезення Перевантаження на основний транспорт Оплата послуг основного транспорту Розвантаження Сплата імпортного мита, митного збору Доставка від основного транспорту Розвантаження на складі у покупця Загальна вартість витрат

EXW 240 240

FCA 240 90 330

FAS 240 90 310 145 785

FOB 240 90 310 145 110 895

CFR 240 90 310 145 110 4000 4895

CIF 240 90 310 145 600 110 4000 5495

CPT 240 90 310 145 110 4000 4895

CIP 240 90 310 145 600 110 4000 5495

DAF 240 90 310 145 600 110 4000 5495

DES 240 90 310 145 600 110 4000 5495

DEQ 240 90 310 145 600 110 4000 120 160 5775

DDU 240 90 310 145 600 110 4000 120 5615

DDP 240 90 310 145 600 110 4000 120 160 700 80 6555

_______________

Примітка. Заповнені клітинки означають наявність робіт згідно з правилами Інкотермс.

Структурна модель повинна мати й сукупність підмоделей, взаємопов'язаних між собою інформаційними потоками. Це означає, що модель має бути інтегральною, тобто об'єднувати взаємозв'язки між підмоделями та явищами, які відбуваються з об'єктами оперативного обліку. Така модель повинна передбачати гармонізацію економічних явищ, процесів, відносин, тобто їх взаємне узгодження, зведення у систему чи підсистеми, координацію, упорядкування, забезпечення взаємної відповідності різних дій та заходів економічного характеру. Отже, в дисертаційному дослідженні запропоновано інтегральне гармонізоване моделювання міжнародних фінансово-господарських операцій та імітація проведення оперативного обліку і контролю за цими операціями в єдиному інформаційному просторі.

У роботі приділено увагу вдосконаленню методів і механізмів управління господарством в умовах застосування ЕОМ. У вирішенні цих завдань важливу роль відіграє і оперативний облік як частина загальної системи управління. При застосуванні автоматизованої системи оперативного обліку керівництво підприємства буде мати можливість оперативно отримувати інформацію про стан фінансово-господарської діяльності у різних аспектах і на її підставі швидко реагувати на хід економічних процесів, тобто безпосередньо виконувати управлінську функцію.

Якщо підприємство одночасно здійснює велику кількість різних видів міжнародних економічних операцій, зростає і обсяг оперативно-облікової інформації. А враховуючи, що міжнародні економічні операції відбуваються не лише на території підприємства, а й у дорозі на території України, в інших країнах, нейтральних та територіальних водах, протоках, вільних економічних зонах, облік ускладнюється ще й тимчасовою відсутністю первинних документів про рух та місцезнаходження товарів, обсяг виконаних робіт та ін., тобто зменшуються (послаблюються) контрольні функції.

Усе зазначене зумовило потребу у створенні та функціонуванні на підприємствах автоматизованої системи оперативного обліку та контролю міжнародних економічних операцій, враховуючи специфіку їх виконання, об'єкти оперативного обліку, технічне оснащення, організаційну структуру підприємства, підпорядкованість.

У розділі 4 – "Методика оперативного контролю міжнародних фінансово-господарських операцій мікрорівня, оперативна звітність і аналіз, організація процесів автоматизації" визначено завдання та методику оперативного контролю при здійсненні міжнародних фінансово-господарських операцій, джерела інформації; досліджено питання формування оперативної звітності та проведення аналізу.

Завдання оперативного контролю за міжнародними фінансово-господарськими операціями випливають із завдань оперативного обліку та визначаються залежно від об'єктів, що підлягають контролю та контрольних показників встановлених управлінським персоналом підприємства. Оперативному контролю підлягають також результати здійснених окремих процесів і процедур.

Для виконання завдань оперативного контролю необхідно мати первинну та поточну інформацію. Основна частина первинної інформації міститься у самому тексті міжнародного економічного контракту, інші контрольні дані визначаються у процесі виконання певних фінансових і господарських процесів згідно з умовами міжнародних договорів. Кожний виконуваний процес, етап певного розділу міжнародного економічного контракту оформлюється певним документом або документами. Ці документи і є безпосереднім джерелом інформації для здійснення оперативного контролю за виконанням міжнародних економічних операцій, наприклад контроль кількості та якості (табл.2).

Таблиця 2

Показники кількості та якості об'єкта,

що контролюється і джерела одержання даних

Контрольний показник Джерела контрольних даних

Кількість Контракт, товарні документи, специфікації, ВМД, сертифікат товаровиробника, коносамент, транспортна накладна, сертифікат кількості, пакувальна відомість

Вага (нетто, брутто) Контракт, товарні документи, специфікації, ВМД, сертифікат товаровиробника, коносамент, транспортна накладна, сертифікати відповідності кількості, якості, походження

Кількість місць Контракт, товарні документи, специфікації, ВМД, коносамент, транспортна накладна, сертифікат кількості

Якість і відповідність ДОСТУ Контракт, товарні документи, специфікації, сертифікат товаровиробника, сертифікати якості та походження, фітосанітарний сертифікат, гігієнічний висновок, сертифікат відповідності якості

У роботі визначено, які саме документи, що в них має бути передбачено та на яких етапах виконання конкретних розділів міжнародних економічних контрактів їх оформлюють для застосування в оперативному контролі.

Оперативний контроль насамперед здійснюється з метою виявлення відхилень та оперативного управління (регулювання) явищами та процесами. Для цього у галузі міжнародної економічної діяльності, враховуючи специфіку кожної групи операцій за економічною сутністю, визначено форми організації контролю та методи. Форми оперативного контролю нерозривно пов'язані з методами та прийомами. В основному в економічній літературі їх поділяють на методи і прийоми фактичного та документального контролю, але такий поділ є умовним. Як самостійна функція управління економікою контроль не поглинає інші функції, а проникаючи в них, активно впливає на ефективність використання їх. Одночасно контроль фактичного стану об'єкта управління дає можливість суб'єкту своєчасно реагувати на події, що відбуваються, в разі потреби коригувати раніше прийняті управлінські рішення. У зв'язку з цим досліджено ступінь обґрунтованості прогнозних показників, де контроль допомагає підвищенню їх оптимальності, а також сутність контролю як однієї з функцій управління — системи нагляду та перевірки процесу функціонування і фактичного стану об'єкта керівництва з метою оцінки обґрунтованості та ефективності прийнятих управлінських рішень.

За даними оперативного обліку та контролю формується оперативна звітність з виконання/невиконання міжнародних фінансово-господарських операцій. У формуванні оперативної звітності за міжнародними фінансово-господарськими операціями важливим питанням є визначення джерел оперативно-контрольної інформації. Основним джерелом запропоновано “Реєстраційну картку оперативного обліку та контролю”.

Маючи в реєстраційних картках оперативного обліку та контролю необхідні звітні дані, навіть за тими міжнародними фінансово-господарськими операціями, що перебувають у процесі виконання, тобто є незавершеними, та за умови автоматизованого опрацювання цих даних можна одержати оперативні звітні дані за зазначеними (попередньо визначеними) параметрами та показниками. Враховуючи, що вихідні дані, які формуються під час роботи автоматизованої інформаційної системи, використовуватимуться в усіх ланках управлінської роботи, передбачено побудову вихідної інформації таким чином, щоб її можна було використовувати і для внутрішньої управлінської роботи, і для складання певної звітності за міжнародними економічними операціями згідно з державними регламентами та вимогами НБУ, Мінфіну, Держкомстату, Держмиткому, ДПА.

Запропоновано сортування вихідних даних з обмеженням реквізитів. Автоматизованою системою повинно бути передбачено видачу графічного


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РОЗРОБКА СИСТЕМИ ПРОЕКТУВАННЯ ШВЕЙНИХ ВИРОБІВ З НАТУРАЛЬНОГО ХУТРА - Автореферат - 21 Стр.
ЗАСТОСУВАННЯ АМНІОІНФУЗІЇ ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ РЕСПІРАТОРНОГО ДИСТРЕС-СИНДРОМУ ПРИ НЕДОНОШЕНІЙ ВАГІТНОСТІ, УСКЛАДНЕНІЙ ПЕРЕДЧАСНИМ ВИЛИТТЯМ НАВКОЛОПЛІДНИХ ВОД - Автореферат - 30 Стр.
Теоретичні основи та методи стиску зображень в телекомунікаційних системах на підставі біноміально-поліадичного представлення - Автореферат - 37 Стр.
ОБЛІК І АНАЛІЗ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ: МЕТОДОЛОГІЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ - Автореферат - 45 Стр.
Закономірності розвитку внутрішніх напружень при сушінні деревини як анізотропного тіла - Автореферат - 19 Стр.
ІМУННІ ПОРУШЕННЯ У ХВОРИХ НА ГЕНЕРАЛІЗОВАНИЙ ПАРОДОНТИТ ТА ЇХ КОРЕКЦІЯ У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ - Автореферат - 21 Стр.
ФОРМАЛЬНА МОДЕЛЬ МОВИ ЯК ОСНОВА ПРОГРЕСИВНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Автореферат - 60 Стр.