У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний університет

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

Заржицький Олександр Станіславович

УДК 349.6(477.63)

З-34

Правові аспекти регіональної екологічної політики

(на матеріалах Придніпровського регіону)

Спеціальність: 12.00.06 земельне право; аграрне право;

екологічне право;

природоресурсове право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Київ – 2002

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі трудового, земельного

і екологічного права Київського національного

університету імені Тараса Шевченка

Науковий керівник доктор юридичних наук, професор, академік

Академії правових наук України, Української

екологічної академії наук, Академії наук вищої

школи, Міжнародної слов’янської академії наук,

Заслужений юрист України

Андрейцев Володимир Іванович,

завідувач кафедри трудового, земельного

і екологічного права,

декан юридичного факультету

Київського національного університету

імені Тараса Шевченка,

Офіційні опоненти доктор юридичних наук, професор, член-

кореспондент Академії правових наук України

Шульга Михайло Васильович, Директор інституту

підвищення кваліфікації Національної юридичної

Академії імені Ярослава Мудрого, професор

кафедри екологічного права.

доктор юридичних наук, професор, член-

кореспондент Української екологічної академії

наук, Бобкова Антоніна Григорівна,

Завідувач кафедри господарського права

Донецького державного університету

Провідна організація – Одеська національна юридична

академія (кафедра

аграрного, земельного і екологічного права)

Захист відбудеться 7 жовтня 2002 року о 10 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д.26.001.06 у Київському національному

університеті імені Тараса Шевченка (01033, м.Київ, вул.Володимирська, 60, ауд.253).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського

національного університету імені Тараса Шевченка

(01033, м.Київ, вул.Володимирська, 58).

Автореферат розісланий 4 вересня 2002 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради, кандидат

юридичних наук, доцент Боднар Тетяна Валеріївна

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Загострення екологічної ситуації в Україні, масштабність негативного шкідливого антропогенного впливу на саму людину і довкілля зобов’язують державу і суспільство формувати нову екологічну політику, запроваджувати ефективний механізм її правового забезпечення на глобальному, національному та регіональному рівні.

За таких умов зростає роль еколого-правових досліджень проблем правового забезпечення регіональної екологічної політики в особливо кризових умовах і, зокрема, Придніпровського регіону, в якому зосереджена значна частина виробничих потужностей країни, які негативно впливають на якість довкілля, створюють небезпеку для нинішніх та прийдешніх поколінь людей.

Структура та методологія цього дослідження обумовлені комплексною природою регіональної екологічної політики на матеріалах Придніпровського регіону, визнаного на офіційному рівні кризовим. Виявлення особливостей правового регулювання відносин регіональної екологічної політики, формулювання пропозицій щодо вдосконалення такого регулювання сприятиме поліпшенню діяльності органів управління, розробці комплексу заходів, спрямованих на забезпечення стійкого соціально-екологічного розвитку та оздоровлення екологічної ситуації Придніпровського регіону. У цьому контексті правові засади регіональної екологічної політики, як засіб збереження рівноваги соціальних і природних структур, є важливою передумовою стратегії формування регіональної стабільності у системі національної безпеки України сьогодні, її виваженого спрямування у майбутнє.

Актуальність проблеми суттєво зростає у зв’язку з необхідністю розробки національної стратегії сталого розвитку, що передбачено міжнародно-правовим документом, прийнятим Конференцією ООН з охорони довкілля й розвитку (Ріо-де-Жанейро, 1992) та іншими актами міжнародного права. Дисертаційне дослідження враховує також положення Концепції державної регіональної політики України від 9 вересня 2000 р.

Недостатня науково-теоретична розробка правових аспектів регіональної екологічної політики, наявність значних недоліків у нормативно-правовому забезпеченні механізму реалізації такої політики, зокрема, на матеріалах Придніпровського регіону, обумовили вибір теми цього дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Відповідно до Закону України “Про пріоритетні напрями розвитку науки і техніки” від 11 липня 2001 року, пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки визнано, зокрема: збереження довкілля та сталого розвитку держави і регіонів. Дисертаційна робота виконувалась з урахуванням досягнень Комплексної Державної науково-технічної програми 07.03 “Правове забезпечення розбудови державності України” Київського національного університету імені Тараса Шевченка та, зокрема, наукового дослідження тем юридичного факультету № 97116 “Дослідження державно-правового механізму забезпечення аграрної земельної реформ і одержання екологічно-безпечної сільськогосподарської продукції” та “Удосконалення правового механізму реалізації і захисту прав та інтересів людини і громадянина в Україні” (Науковий керівник – академік АПрН Андрейцев В.І.) та наукової теми Дніпропетровського національного університету № 0100И005211 “Вивчення еколого-токсологічного стану Дніпропетровського водосховища та наслідки його дії на якість води і біонету”, затвердженої наказом ректора ДНУ від 21.01.1998 р.

При виконанні роботи використані матеріали Дніпропетровської обласної Ради, обласної держадміністрації, інших органів місцевого самоврядування та місцевих держадміністрацій, органів виконавчої влади, зокрема дані Регіонального плану дій з охорони навколишнього природного середовища, затвердженого Дніпропетровською обласною держадміністрацією.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи передбачає дослідження і обґрунтування правового механізму забезпечення регіональної екологічної політики на матеріалах окремого Придніпровського регіону України, розробку проекта Концепції регіональної екологічної політики.

Відповідно до мети дисертаційного дослідження ставляться і вирішуються такі основні завдання:

Аналіз екологічного стану Придніпровського регіону, що обумовлює особливості правового забезпечення реалізації регіональної екологічної політики на національному і регіональному рівнях;

Визначення юридичної природи регіональної екологічної політики;

Дослідження методологічних засад формування державно-правового механізму реалізації регіональної екологічної політики;

Виявлення специфіки інституційного та функціонально-правового забезпечення реалізації регіональної екологічної політики і роль у цьому органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування;

Проведення аналізу організаційно-структурного забезпечення регіональної екологічної політики;

Дослідження особливостей юридичної відповідальності як засобу реалізації регіональної екологічної політики;

Обґрунтування рекомендацій і пропозицій щодо вдосконалення правових засад забезпечення регіональної екологічної політики та наукових концептуальних положень її ефективної реалізації.

Предметом дисертаційного дослідження є система правовідносин у сфері регіональної екологічної політики, особливості їх формування та здійснення в конкретно-історичних умовах Придніпровського регіону та правового регулювання на прикладі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Дніпропетровської області.

Об’єктом дослідження є система законодавчого, іншого нормотворчого, зокрема регіонального нормативно-правового, інституційного, організаційного, функціонального та інших форм примусового забезпечення регіональної екологічної політики в Придніпровському регіоні з урахуванням реального екологічного стану навколишнього природного середовища, здоров’я та життя у ньому населення.

Методологічною основою дослідження є принципи та наукові способи теорії пізнання, зокрема, об’єктивності, логічності, системності, цілісності, методи структурно-функціонального та нормативно-порівняльного аналізу, вчення про закономірності взаємозв’язку людини та довкілля.

Теоретичною базою дослідження стали праці провідних вітчизняних та зарубіжних вчених. У дисертації використані наукові підходи та наукові джерела з питань механізму реалізації аспектів Концепції відомих юристів, політологів, філософів, зокрема, Андрейцева В.І., Анісімової Г.В., Балюк Г.І., Бобкової А.Г., Бондаря Л.О., Бринчука М.М., Гетьмана А.П., Грабовської І.М., Канака Ф.М., Каракаша І.І., Кисельова М.М., Ковальчук Т.Г., Кравченко С.М., Краснової М.В., Колбасова О.С., Малишевої Н.Р., Мунтяна В.Л., Петрова В.В., Попова В.К., Погрібного О.О., Семчика В.І., Титової Н.І., Хилька М.І., Фролова М.О., Чуйкова В.О., Шемшученка Ю.С., Шульги М.В. та ін. сприяли виявленню специфіки правовідносин у сфері реалізації регіональної екологічної політики.

Використання наукових підходів зарубіжних вчених В.Бжезинського, А.Г.Бобилевої, В.І.Вернадського, Б.В.Єрофеева, Н.Ф.Реймерса, Николаса Р.Робінсона, Х.Л.А.Харта, обумовили виробленню власної позиції щодо розуміння та дослідження внутрішньої об’єктивно-суб’єктивної природи правових аспектів регіональної екологічної політики.

У роботі використані також наукові підходи дослідження в інших галузях права, а саме доробки С.Б.Гавриша, М.С.Грінберга, О.А.Красавчикова, В.А.Ойгензіхта та ін.

Для досягнення мети та виконання завдань теми дисертаційного дослідження були використані доробки інших вчених – економістів, екологів, культурологів, соціологів що досліджують проблеми співвідношення та взаємодії людини і природи.

Використання автором різних статистичних та інформаційних даних, матеріалів звітів, планів діяльності органів загальної та спеціальної компетенції в умовах Придніпровського регіону сприяли досягненню поставленої мети і завдань дисертаційної роботи.

Практичне значення роботи полягає у використанні матеріалів дисертаційного дослідження, для обґрунтування наукової моделі Концепції правового забезпечення регіональної екологічної політики у діяльності органів законодавчої і виконавчої влади на державному рівні, а також Дніпропетровської обласної Ради, обласної державної адміністрації, інших спеціально уповноважених органів, які реалізують свої функції в галузі регулювання екологічних відносин та природних ресурсів, екологічної безпеки, екологічного моніторингу, екологічного аудиту, дозвільно-ліцензійної діяльності, екологічного страхування тощо, та можуть бути використані в якості позитивного досвіду іншими регіонами України.

Положення та висновки дисертаційного дослідження можуть бути використані у процесі удосконалення чинного екологічного законодавства, зокрема, в частині створення законодавчих та нормативно-правових засад реалізації сучасної регіональної екологічної політики, в подальших еколого-правових наукових дослідженнях та реформуванні правової освіти і включення окремих положень для вивчення еколого-правових дисциплін у навчальних закладах.

Наукова новизна дисертації полягає у проведенні комплексного монографічного дослідження правових аспектів регіональної екологічної політики на матеріалах Придніпровського регіону, яке в еколого-правовій науці України здійснено вперше.

Наукова новизна отриманих результатів полягає, зокрема:

1) В проведенні комплексного дослідження, в якому обґрунтовано і розроблено науково-практичні засади правового забезпечення регіональної екологічної політики на рівні окремого екологічно кризового Придніпровського регіону;

2) У розкритті юридичної природи регіональної екологічної політики як складової національної політики держави;

3) Обґрунтовано визначення регіональної екологічної політики як сукупності правових засобів і заходів, спрямованих на забезпечення екологічної безпеки якісного стану довкілля, раціонального використання природних ресурсів в Придніпровському регіоні;

4) Проаналізовано особливості регіонального еколого-правового регулювання відносин реалізації екологічної політики;

5) Розкрито державно-правовий механізм реалізації регіональної екологічної політики;

6) Показано особливості інституційного, організаційно-структурного та функціонально-правового забезпечення регіональної екологічної політики;

7) Розкрито специфіку застосування видів юридичної відповідальності як засобу реалізації регіональної екологічної політики в Придніпровському регіоні;

8) На прикладі Придніпровського регіону сформульовані положення, пропозиції та рекомендації щодо удосконалення правових засад регіональної екологічної політики;

9) Розроблено та обґрунтовано наукову модель концептуального вирішення проблем регіональної екологічної політики.

Наукова новизна отриманих результатів конкретизується в наступних положеннях, висновках і пропозиціях, які виносяться на захист:

Регіональна екологічна політика є невід’ємною складовою регіональної політики взагалі, національної екологічної політики зокрема, й ефективним засобом подолання екологічної кризи в окремо взятому Придніпровському регіоні, і державі в цілому, яка реалізується завдяки екологічному та іншому чинному законодавству України про зональне (регіональне) нормативно-правове регулювання;

Регіональна екологічна політика – це спеціально нормативно-правовим способом урегульована в галузі забезпечення якості довкілля та раціонального використання природних ресурсів, сфера управління в сфері екологічної безпеки Придніпровського регіону, яка спрямована на досягнення забезпечення якості довкілля, рівноваги в сфері господарювання та охорону життя і здоров’я населення;

Обґрунтування ролі державно-правового регулювання реалізації регіональної екологічної політики як важливого елементу екологічного права, який обумовлює формування спеціального інституту цієї галузі, справляє вплив на об’єм та обсяги реалізації екологічних прав громадян в конкретних екологічних умовах, формування інституційного, структурного та функціонально-правового забезпечення регіональної екологічної політики;

Правове забезпечення реалізації регіональної екологічної політики є складовою екологічної політики України, пріоритетним напрямом якої є створення умов для реалізації регіональної екологічної безпеки – в контексті національної безпеки України;

Особливістю правового регулювання регіональної екологічної політики є наявність особливого нормативно-правового її забезпечення, яке здійснюється органами місцевої державної виконавчої влади, органами місцевого самоврядування і реалізується спеціально уповноваженими органами загальної та спеціальної компетенції у галузі забезпечення екологічної безпеки, охорони довкілля та використання природних ресурсів, створення умов для реалізації конституційного права громадян на безпечне довкілля;

Пропозиції щодо проблем вдосконалення правових засад регіональної екологічної політики шляхом внесення змін та доповнень до Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища”, постанови Верховної Ради України від 5 березня 1998 р. “Про Основні напрямки державної політики України у галузі охорони довкілля, використання ресурсів та забезпечення екологічної безпеки”, інші акти екологічного законодавства, та розробки Концепції правового забезпечення регіональної екологічної політики, у якій передбачити загальні положення – мету, завдання, принципи вирішення нагальних екологічних проблем, механізм та засоби забезпечення цієї політики, систему органів управління, контролю, економічні, науково-практичні, організаційні засади здійснення в нормальних та екстремальних умовах, особливості проведення екологічного аудиту, моніторингу, урахування джерел та об’єктів негативного впливу на довкілля і людину, їх облік, ведення кадастру природних ресурсів, екологічного нормування та стандартизації, державної реєстрації об’єктів підвищеної небезпеки та особливості застосування екологічної та інших видів юридичної відповідальності;

Висновки про доцільність врахування міжнародного досвіду правового забезпечення реалізації регіональної екологічної політики, зокрема у країнах Європейського співтовариства.

Особистий внесок здобувача. Отримані наукові та експериментальні результати пояснюють значення еколого-правових досліджень в частині правового забезпечення регіональної екологічної політики та збагачують практику її реалізації в екологічних умовах Придніпровського регіону, створюють теоретично-прикладні засади для вирішення існуючих екологічних проблем регіону та можливостей їх реалізації, у процесі сталого розвитку і прискорення соціально-економічного розвитку регіону, подолання кризових ситуацій.

Теоретичні положення, висновки та узагальнення можуть бути використані для вдосконалення системи забезпечення екологічної безпеки, природокористування і природоохорони в регіоні, здійснення системи заходів щодо оздоровлення техногенно навантажених територій, відновлення та поліпшення екологічного стану Придніпровського регіону.

Висновки і рекомендації дисертаційного дослідження можуть бути використані при розробці, плануванні та прийнятті локального нормативно-правового регулювання органами місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування, спрямованих на вдосконалення державно-правового засобу реалізації регіональної екологічної політики.

Наукове обґрунтування та наукова модель Концепції правового забезпечення регіональної екологічної політики позитивно схвалені Дніпропетровською обласною радою та Дніпропетровською обласною держадміністрацією і використовуються для подальшої розробки заходів вдосконалення і реалізації екологічної політики Придніпровського регіону, а також у діяльності Дніпропетровської обласної держадміністрації у процесі розробки і прийняття розпоряджень щодо вирішення нагальних екологічних проблем області та регіону.

Апробація і впровадження результатів дослідження. Наукові доробки автора і основні положення дисертації обговорювались на засіданнях кафедри трудового, земельного та екологічного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, вченій Раді юридичного факультету Дніпропетровського національного університету.

Окремі положення дисертаційного дослідження були оприлюднені та обговорювались на спільному науково-практичному семінарі “Наука суспільству” Дніпропетровської обласної держадміністрації та Дніпропетровського національного університету в листопаді 2001 р.

Наукове обґрунтування Концепції регіональної екологічної політики було передано у березні 2001 р. Дніпропетровській обласній раді, яка направила вказані матеріали до Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Верховної Ради України з метою використання у процесі розробки відповідних законодавчих актів (№1/37-262 від 23.03.2001 р.) в галузі екології.

Наукова модель Концепції регіональної екологічної політики за рішенням Вченої ради Дніпропетровського національного університету в травні 2001 року рекомендована та направлена для використання Дніпропетровській держадміністрації. Наукові положення, ідеї дисертаційного дослідження використані Дніпропетровською облдержадміністрацією при розробці і прийнятті розпоряджень при вирішенні важливіших екологічних проблем області (№14/12-497/1 від 20.06.2001 р.)

Положення дисертаційного дослідження можуть бути використані при написанні підручників, навчальних посібників з курсу екологічного права та спецкурсів щодо правового забезпечення регіональної екологічної політики.

Основні положення дисертаційного дослідження доповідались та обговорювались на Міжнародній конференції “Проблеми права на зламі тисячоліть” (Дніпропетровський національний університет, лютий 2001 р.), “Інституційні питання діяльності регіональних органів управління по забезпеченню екологічної політики” (Дніпропетровськ, лютий 2001 р.); “Деякі питання співвідношення екологічної безпеки та безпеки праці” (Дніпропетровськ, лютий 2001 р.).

Положення результатів дослідження увійшли в підручник для професійно-технічних навчальних закладів “Основи правових знань”, виданого на замовлення Міністерства освіти України на початку 2001 р.

Матеріали дисертації використовуються у процесі викладання навчального курсу “Екологічне право України” та спецкурсу “Екологічна безпека України”, який читається для магістрів-правознавців в Дніпропетровському національному університеті.

Структура та обсяг роботи визначається метою та характером основних завдань дисертаційного дослідження. Дисертація складається із вступу, двох розділів, які містять п’ять підрозділів, висновків, додатків та переліку використаної літератури, що охоплює і нормативні акти, які складають законодавство України у галузі забезпечення правового регулювання регіональної екологічної політики, матеріали практичної діяльності загальних і спеціальних органів державної влади та місцевого самоврядування Дніпропетровської області, державних та інших органів у галузі забезпечення екологічної безпеки, міжнародні правові джерела, публікації вітчизняних та зарубіжних авторів – юристів, економістів, філософів тощо.

Обсяг дисертації 176 сторінок

Список літератури містить 228 найменувань.

Основний зміст роботи

У вступі обґрунтовується актуальність теми, визначається мета і завдання дослідження, ступінь його розробки у спеціальній та еколого-правовій літературі, формулюються положення та пропозиції, що виносяться на офіційний захист, відзначається наукове та практичне значення дисертації, її наукова новизна та теоретико-методологічна база проведеного дослідження, апробація і впровадження результатів дослідження у практику.

У першому розділі “Правові засади забезпечення регіональної екологічної політики” висвітлюються теоретико-практичні аспекти регіональної екологічної політики як об’єкта правового регулювання, аналізуються особливості нормативно-правової бази, яка використовується і для регулювання складних екологічних відносин в Придніпровському регіоні, з урахуванням реальної обстановки, стану природокористування, охорони довкілля та забезпечення екологічної безпеки.

Безумовний науковий та практичний інтерес у цьому аспекті представляє Регіональний план дій з охорони навколишнього природного середовища, затверджений Дніпропетровською обласною державною адміністрацією, у якому, з одного боку, концентруються дані та інформація про стан екологічної безпеки, використання природних ресурсів та охорони довкілля, а з другого - містяться норми щодо регулювання екологічних правовідносин на регіональному рівні з урахуванням чинного механізму еколого-правового регулювання в Україні, який за своєю сутністю та юридичною природою є унікальним нормативно-правовим засобом локального рівня щодо реалізації регіональної екологічної політики.

Досліджуючи правові засади забезпечення регіональної екологічної політики, автор зробив спробу проаналізувати екологічний стан Придніпровського регіону, його місце серед промислово розвинутих регіонів України: тут виробляється 42% продукції чорної металургії від валового продукту України, 14% продукції хімічної промисловості, видобувається 100% марганцевих та 85% залізних руд, що створює осередки екологічної небезпеки. Джерелами екологічної небезпеки в Дніпропетровській області є підприємства по видобуванню та переробці уранових руд. Проведено класифікацію галузей промисловості та видів господарської діяльності за рівнем їх впливу на навколишнє середовище, що дозволяє запропонувати першочергові заходи пріоритетних дій для мінімізації шкідливого впливу на стан здоров’я людей та природне середовище, на підставі наукових підходів обґрунтовується ефективність правового регулювання регіональної екологічної політики, зокрема, забезпечення екологічної безпеки в окремо взятому регіоні України.

В дисертації стверджується, що ефективність реалізації регіональної екологічної політики в екологічно небезпечних регіонах України пов'язана, насамперед, з достовірною оцінкою реального впливу багатьох чинників на населення та визнання їх пріоритетності в формуванні відповідних підходів щодо вирішення наявних екологічних проблем.

У дисертації аналізуються запропоновані як юридичною наукою, так і практикою, іншими галузями знань, щодо правового, організаційного, економічного, науково-технічного та іншого забезпечення реалізації регіональної екологічної політики, експериментуються окремі моделі щодо поліпшення правового механізму дії в Придніпровському регіоні.

Досліджуючи регіональну екологічну політику як об'єкт правового регулювання, автор підкреслює, що вона є складовою державної екологічної та регіональної політики, яка передбачає координацію ефективно діючої системи органів виконавчої влади та управління на місцях, та місцевого самоврядування щодо створення ефективних нормативно-правових засад забезпечення інтересів регіонів на основі поєднання загальнодержавних та регіональних екологічних проблем. Проведений аналіз дозволяє автору констатувати, що регіональна екологічна політика є специфічним інтегруючим об'єктом правового регулювання на загальнодержавному і особливо регіональному рівні.

Аналізуючи правову природу регіональної екологічної політики автором стверджується, що, на підставі державно-правового регулювання відносин регіональної екологічної політики створюється система своєрідних політичних правовідносин, аналізуються особливості її суб'єктного, об'єктного складу та змісту як динамічної системи, що розглядається. За сьогоднішніх умов регіональні еколого-політичні правовідносини знаходяться у процесі реформування в контексті загальних реформ в Україні – політичної, економічної, судової, адміністративної, земельної, екологічної. Тому закономірно зростає роль загальнодержавного законодавчого та регіонального підзаконного нормативно-правового забезпечення регіональної екологічної політики. І природньо, що зростає ініціативність та активність суб'єктів нормотворчої діяльності, інших суб'єктів правозастосовчої діяльності в реалізації принципів та напрямів регіональної екологічної політики, їх відповідальності за її високу ефективність.

В той же час автор констатує, що сьогодні регіональні еколого-політичні правовідносини мають характеризуватися більш чітким розмежуванням повноважень між суб'єктами регіональної екологічної політики, діяльність яких щодо вирішення екологічних проблем має характеризуватися системністю та цілеспрямованістю, особливо в забезпеченні екологічних прав громадян, досягненні мети регіональної екологічної політики.

На підставі аналізу чинного законодавства можна дійти висновку, що процес правового регулювання регіональної екологічної політики умовно може включити три стадії.

Перша стадія - це державно-правова регламентація регіональних еколого-політичних відносин, - тобто розробка й прийняття законів, інших підзаконних актів в цій сфері. На цій стадії мають визначатися основні заходи, принципи та механізм здійснення регіональної екологічної політики у відповідних нормативно-правових формах.

Друга стадія - оформлення юридичних прав та обов'язків суб'єктів регіональних еколого-політичних правовідносин, що передбачає перехід від загальнодержавних приписів правових норм до конкретної моделі еколого-політичної діяльності відповідних суб'єктів регіонального рівня

Третя стадія процесу державно-правового регулювання регіональної еколого-політичної діяльності – це реалізація відповідних норм права (загальнодержавних та регіональних), які встановлюють конкретні напрями, способи і моделі реалізації регіональної екологічної політики, конкретизація повноважень суб’єктів, порядок здійснення цих повноважень у зазначеній сфері та виконання завдань регіональної екологічної політики.

З метою реалізації зазначених положень пропонується внести відповідні зміни до чинного законодавства України про основні засади регіональної екологічної політики.

У другому розділі “Державно-правовий механізм реалізації регіональної екологічної політики” досліджуються система прийомів та систему засобів діяльності інституційної та функціонально-правової реалізації регіональної екологічної політики органами, інституційними та функціональними засобами органів загальної компетенції та її організаційно-структурного забезпечення функціональними органами, розкриваються особливості юридичної відповідальності як гарантії та проблеми вдосконалення правових засад цієї політики.

Розкривається структура та зміст державно-правового механізму реалізації регіональної екологічної політики, який визначає стратегію і тактику, напрями здійснення екологічних заходів на регіональному рівні та забезпечує застосування сукупності прийомів, засобів та конкретних заходів щодо стимулювання діяльності у галузі використання природних ресурсів, охорони довкілля та забезпечення екологічної безпеки в регіоні.

Забезпечення реалізації мети і завдань регіональної екологічної політики спирається в сучасних умовах на юридичне стимулювання застосування економічних заходів та включення у дію засобів економічного механізму.

В свою чергу економічний механізм реалізації регіональної екологічної політики передбачає визначення джерел фінансування заходів щодо охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання природних ресурсів і забезпечення екологічної безпеки, яке здійснюється за рахунок державного, місцевих бюджетів, спеціальних коштів охорони навколишнього природного середовища, у системі державного бюджету завдяки залученню на договірних засадах коштів підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, розташованих у відповідному регіоні.

Як показує досвід Придніпровського регіону юридичною передумовою ефективного функціонування економічного механізму регіональної екологічної політики е закріплення в місцевому бюджеті статей фінансування екологічних заходів, які на думку дисертанта могли мати нормативне закріплення та подальше цільове використання на здійснення раціонального природокористування, охорону довкілля та забезпечення екологічної безпеки.

З огляду на викладене вибудовується і подальший зміст структури дисертаційної роботи. Як логічний розвиток дисертаційної роботи автор досліджує інституційне та функціональне забезпечення регіональної екологічної політики органами загальної компетенції. На нинішньому етапі розвитку держави метою перетворень у системі державного управління охороною екологічної безпеки охорони довкілля та раціонального використання природних ресурсів є запровадження нових пріоритетів в управління з оптимальним співвідношенням функціонального та галузевого принципів, чітке розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та місцевих органів державної виконавчої влади, впровадження механізмів динамічного прискорення ринкових відносин та сталого соціально-економічного розвитку, які створили б можливості ощадливого використання природних ресурсів, гарантували б екологічне безпечне життя громадянам нашої держави.

В роботі ретельно аналізуються правовідносини, в яких реалізується діяльність місцевих органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадських об'єднань, що спрямована на забезпечення в регіоні ефективного використання природних ресурсів, екологічної безпеки охорони довкілля господарюючими юридичними і фізичними особами, дотримання ними екологічного законодавства та нормативно-правових актів, прийнятих в регіоні.

Функціонально-правове забезпечення регіональної екологічної політики здійснюється органами управління в галузі екології і природних ресурсів, юридичне відособлені самоврядні і громадські інституції, уповноважені здійснювати організаційно-розпорядчі, координаційні, консультативні, організаційно-експертні, контрольні та інші функції в галузі забезпечення екологічної безпеки, ефективного використання природних ресурсів і охорони навколишнього природного середовища. В дисертації зазначається, що органи державного управління загальної компетенції регіонального та місцевого рівня - це уповноважені чинним законодавством органи державної виконавчої влади, які поряд із загальними повноваженнями здійснюють функції щодо забезпечення екологічної безпеки, природокористування та забезпечення екологічної безпеки на рівні регіону та до відання яких у сфері правового забезпечення регіональної екологічної політики належать власні і делеговані повноваження, які потребують в сучасних умовах уточнення, пов'язаних із запровадженням механізмів ринкових відносин, уточнення функцій державного регулювання. Органи спеціального державного управління в сфері забезпечення регіональної екологічної політики - це спеціально уповноважені органи виконавчої влади, що реалізують функції управління в галузі забезпечення екологічної безпеки, ефективного використання природних ресурсів і охорони навколишнього природного середовища.

Органи спеціальної компетенції реалізують відповідні функції у сфері регіональної екологічної політики, відповідно до Положень про них, які за обсягом та характером своєї компетенції автор поділяє на три групи: комплексні, галузеві та функціональні. За обсягом повноважень комплексні органи виконують усі завдання, або блок природноресурсових, природоохоронних та завдань по забезпеченню екологічної безпеки окремо взятого регіону, в той час, як діяльність галузевих зосереджена на забезпечення охорони та використанні окремих видів природних ресурсів або об'єктів, а функціональні відповідно виконують одну чи декілька споріднених функцій у сфері природних ресурсів, їх охорони або забезпечення екологічної безпеки.

Аналіз діяльності комплексних, галузевих та функціональних органів, які функціонують в Придніпровському регіоні і забезпечують регіональну екологічну політику, дає підставу для висновку про доцільність їх упорядкування, інтеграції функцій та реформування відповідно до принципів адміністративної й управлінської реформи, що проводяться в державі, з більш поглибленою орієнтацією на координацію діяльності господарюючих суб'єктів і забезпечення виконання останніми вимог державної та регіональної політики в регіоні, виключення дублювання функцій, особливо у сфері контролю за додержанням законодавства у сфері використання природних ресурсів.

Значне місце в дисертації відводиться дослідженню проблем юридичної відповідальності як гарантії забезпечення регіональної екологічної політики, яка реалізується на рівні позитивної та ретроспективної за екологічні правопорушення в регіоні.

Аналіз практики застосування важелів юридичної відповідальності свідчить про певні тенденції зростання правопорушень, особливо щодо невиконання вимог по охороні водних ресурсів, атмосферного повітря, ґрунтів. Обґрунтовується доцільність створення координаційних центрів під координацією Дніпропетровської обласної державної адміністрації, законодавчого посилення економічних санкцій, особливо за адміністративні та кримінальні правопорушення.

Аналізуються різні аспекти щодо застосування заходів державного примусу та притягнення винних осіб до дисциплінарної, адміністративної, майнової та кримінальної відповідальності з урахуванням чинності нового Кримінального кодексу України.

Проведений аналіз нормативно-правового регулювання реалізації регіональної екологічної політики дозволив автору обґрунтувати напрямки вдосконалення, у контексті якого важливе місце може зайняти пропозиція щодо розробки і прийняття Концепції правового забезпечення регіональної екологічної політики, проект якої запропоновано автором та у якій бажано закріпити наступні розділи: Загальні положення, Мета, Завдання, Принципи, вирішення нагальних екологічних проблем, Механізм та засоби забезпечення регіональної екологічної політики. Органи управління і контролю. Економічні засади. Науково-технічні засади. Організаційні засади, Відповідальність, Особливості проведення екологічного аудиту, моніторингу. Об'єкти і джерела негативного впливу на довкілля і людину. Облік та кадастр природних ресурсів.

На думку автора. Концепція регіональної екологічної політики має стати визначаючим нормативно-правовим документом на рівні Придніпровського регіону з метою забезпечення злагодженої взаємодії різних державних і регіональних структур та громадських об'єднань, громадян і юридичних осіб у формуванні та здійснені регіональної екологічної політики як складової державної екологічної політики, спрямованої на забезпечення екологічної безпеки та раціонального природокористування і охорону довкілля в умовах сталого розвитку окремої території в контексті національної безпеки України.

В и с н о в к и

У висновках викладено основні підсумки дисертаційного дослідження, що в узагальненому вигляді відбивають сутність, зміст та систему обґрунтувань правових аспектів регіональної екологічної політики на матеріалах Придніпровського регіону, а також як логічне завершення дослідження – запропонований проект Концепції регіональної екологічної політики.

Концептуальні положення регіональної екологічної політики повинні “базуватися на реальній правовій основі, а також визначати стан захищеності (незахищеності) права на екологічну безпеку як пріоритетного юридичного феномену в системі екологічних прав людини, інших фізичних і юридичних осіб, а в передбачених законом і міжнародним договором випадках – прав суспільства і держави” Андрейцев В.І. Проблеми конституціоналізації об’єктного складу права екологічної безпеки // Вісник КНУ імені Тараса Шевченка. – Юридичні науки. – 2000. – Вип.40. – С.10..

У розробленій Концепції регіональної екологічної політики мають бути положення, які потребують кореляції в контексті національної екологічної безпеки з огляду на особливості місцевої, регіональної безпеки, вироблення правового механізму, “особливо на юрисдикційному рівні, уточнення окремих ознак екологічної безпеки, що, безперечно, сприятиме практиці реалізації основних юридичних можливостей особи, суспільства і держави (держав) у сфері національної та глобальної екологічної безпеки” Там само. - С.10..

Дослідження правових аспектів регіональної екологічної політики дозволяє корелювати систему правових механізмів, створювати адекватну небезпечним чинникам, економічно виважену, керовану ланку екологічної безпеки, яка забезпечувала б право громадян на реалізацію своїх екологічних прав на здоров’я, сприятливе навколишнє природнє середовище.

Пріоритетними напрямками і цілями регіональної екологічної політики є регіональні проблеми, які можуть бути вирішені на місцевому рівні, для розв’язання яких достатньо правових, економічних, організаційно-управлінських зусиль і заходів регіональних органів виконавчої влади та самоврядування.

Критерієм ефективності правового механізму забезпечення реалізації регіональної екологічної політики є оцінка ступеню досягнення екологічної безпеки життя та здоров’я людей, сталого розвитку регіону.

Як засіб стабілізації правового забезпечення екологічної політики регіону, доцільно прийняти нормативно-правовий акт, який скоординував би взаємодію всіх регіональних органів на вироблення і досягнення єдиної цілі – забезпечення екологічної безпеки даного регіону.

Основні положення дисертації викладені у таких публікація автора:

Заржицький О.С. Щодо правових засад екологічної безпеки // Право України. – 1999. - № 4. – С.74-75.

Заржицький О.С. Екологічна безпеки та безпека праці у системі правового механізму національної безпеки // Право України. – 1999. - № 9. – С.66-68.

Заржицький О.С. Правові аспекти регіональної екологічної безпеки // Право України. – 2000. - № 5. – С.54-58.

Заржицький О.С. Інституційні питання діяльності регіональних органів управління по забезпеченню екологічної політики // Проблеми права на зламі тисячоліть: Матеріали міжнародної наукової конференції: Наукове видання, - Дніпропетровськ, вид.ІМА-прес, 2001. – С.111-115.

Заржицький О.С. Деякі питання співвідношення екологічної безпеки та безпеки праці // Проблеми права на зламі тисячоліть: Матеріали міжнародної наукової конференції: Наукове видання, - Дніпропетровськ, вид.ІМА-прес, 2001. – С.489-491.

Заржицький О.С. Правові засади регіональної екологічної політики // Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Юридичні науки, Випуск № 43. К.: ВЦП “Київський університет”, 2001. – С.29-33.

Заржицький О.С. Правові засади регіональної екологічної політики // Право України. – 2001. - № 4. – С.75-77.

Заржицький О.С. Концепція регіональної екологічної політики в Україні: якою їй бути // Право України. – 2001. - № 7. – С.70-75.

Заржицький О.С. Державно-правовий механізм реалізації регіональної екологічної політики // Збірник наукових праць міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми природокористування, сталого розвитку та техногенної безпеки”, присвяченої 10-річчю Інституту проблем природокористування та екології НАН України, Дніпропетровськ, 2001. – С.28-33.

Заржицький О.С. Правові аспекти регіональної екологічної політики. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.06 – земельне право; аграрне право; екологічне право; природоресурсове право. – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київ, 2002.

У дисертаційному дослідженні захищаються нові наукові положення і висновки з правових аспектів регіональної екологічної політики, обґрунтовується зв’язок правових засад забезпечення регіональної екологічної політики із державно-правовим механізмом реалізації регіональної екологічної політики.

Обґрунтовується науковий підхід щодо юридичної природи регіональної екологічної політики як захід, спрямований на забезпечення стійкого розвитку, визначено зміст і структуру правового забезпечення регіональної екополітики, основних напрямків, засобів, цілей і задач на рівні окремо взятого регіону України з кризовим станом (на матеріалах Придніпровського регіону).

Розкривається інституційне та функціонально-правове забезпечення регіональної екологічної політики органами загальної і спеціальної компетенції. Аналізується юридична відповідальність як засіб реалізації регіональної екологічної політики. Теоретичні положення, висновки та узагальнення можуть бути використані для вдосконалення системи забезпечення екологічної безпеки і як завершення дисертаційного дослідження пропонується проект Концепції правового забезпечення регіональної екологічної політики.

Ключові слова: правові засади регіональної екологічної політики, екологічна безпека, екологічно сталий розвиток, юридична природа екополітики, правове забезпечення, механізм реалізації, органи загальної компетенції.

Zarzhytsky O.S Legal aspects of regional ecological policy. Manuscript.

Dissertation for a Candidate degree on speciality 12 00.06 - Land Law; Agricultural Law;

Environmental Law; Natural Resources Law. - National Taras Shevchenko University of Kyiv, Kyiv, 2002.

The dissertation defends new scientific statements and conclusions on legal aspects of regional ecological policy and substantiation of relationship between legal basis of ensurance of regional ecological policy and legal state mechanism of realization of regional ecological policy.

A scientific approach to the legal nature of regional ecological policy as means directed to the ensurance of stable development is substantiated, the content and the structure of regional ecopolicy, main trends, means, aims and tasks on the basis of a certain region of Ukraine (on the example of Prydniprovsky region) are determined.

Institutional and functional legal ensurance of regional ecological policy by the organs of general competence is shown. The author shows that the effectiveness of regional ecological policy depends directly on its legal ensurance by functional organs. The legal responsibility as means of realization of regional ecological policy is analyzed. The problems of perfection of legal basis of regional ecological policy are grounded and the conception project of regional ecological policy is proposed as a result of dissertational research.

Key words: regional ecological policy, ecological security, ecologically stable development, legal nature of ecopolicy, legal ensurance, mechanism of realization, organs of general competence.

Заржицкий А.С. Правовые аспекты региональной экологической политики. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.06. – земельное право; аграрное право; экологическое право; природоресурсовое право. – Киевский национальный университет имени Тараса Шевченко, Киев, 2002.

В диссертационном исследовании защищаются новые научные положения и выводы из правовых аспектов региональной экологической политики, обоснование связи правовых основ обеспечения региональной экологической политики с государственно-правовым механизмом реализации региональной экологической политики.

Обосновывается научный подход относительно природы региональной экологической политики как мероприятия, направленного на обеспечение устойчивого развития, определено содержание и структура правового обеспечения региональной экологической политики, основные направления, средства, цели и задача на уровне отдельно взятого региона Украины с кризисным состоянием (на примере Приднепровского региона).

Раскрывается институционное и функционально-правовое обеспечение региональной экологической политики органами общей и специальной компетенции. Как завершение диссертационного исследования, предлагается проект Концепции правовых основ региональной экологической политики.

Структура диссертации обусловлена поставленной цели научного исследования, которая состоит в пополнении теории экологического права научными знаниями о правовых аспектах региональной экологической политики, регулирования на правовой основе субъектами местных органов власти и самоуправления мероприятий, направленных на сбалансированное развитие хозяйственного и экологического благополучия общества, о механизме правовой реализации региональной экологической политики в сфере обеспечения экологической безопасности.

Диссертация состоит из вступления, двух разделов, которые включают шесть подразделов, выводов, перечня использованной литературы.

Во вступлении автор обосновывает актуальность избранной темы диссертационного исследования, научную новизну и ее практическое значение.

В первом разделе раскрывается правовая основа обеспечения региональной экологической политики, обосновывается юридическая природа региональной экологической политики. Диссертантом подробно анализируется экологическое состояние Приднепровского региона, на основании исследования научно обосновано классифицируются источники повышенной опасности в сфере экологии, их воздействие на жизнь и здоровье людей, окружающую природную среду.

Во втором разделе исследуется система приемов и система способов деятельности институционного и функционально-правового обеспечения региональной экологической политики органами общей и специальной компетенции.

Рассматривая юридическую ответственность как способ реализации региональной экологической политики.

В заключении делаются выводы о том, что исследование правовых аспектов региональной экологической политики на примере Приднепровского региона направлено на усовершенствование правового механизма обеспечения экологической безопасности способствует обеспечению полной и действенной защиты экологических прав граждан.

Ключевые слова: региональная экологическая политика, экологическая безопасность, экологически устойчивое развитие, юридическая природа экологии, правовое обеспечение, механизм реализации.

Підписано до друку 22.08.2002 р. Формат 60?90/16

Ум. друк арк. 0,9 обл. вид. арк. 0,9

Тираж 100 прим. Зам. 1759

______________________________

49050 м. Дніпропетровськ

вул. Наукова 5

Друкарня ДНУ






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА СИСТЕМА ПЛАНУВАННЯ ТАКТИКИ РУХУ АВТОНОМНОГО РОБОТА В КВАЗІСТАЦІОНАРНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Автореферат - 23 Стр.
СИНТЕЗ НЕЙРОСІТКОВОЇ ЕЛЕКТРОМЕХАНІЧНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ПИЛОЮ ГАРЯЧОГО РІЗАННЯ СОРТОВОГО ПРОКАТУ - Автореферат - 25 Стр.
Б. М. ЧИЧЕРІН В ЛІБЕРАЛЬНОМУ РУСІ РОСІЇ ( ДРУГА ПОЛОВИНА ХІХ – ПОЧАТОК ХХ ст.) - Автореферат - 26 Стр.
Управління енергетичними ресурсами у виробництві - Автореферат - 25 Стр.
Статистична механіка магнітних ланцюжків з регулярною неоднорідністю і випадковим безладом - Автореферат - 21 Стр.
ЕКОНОМІЧНІ ВІДНОСИНИ У ЗЕРНОПРОДУКТОВОМУ КОМПЛЕКСІ ВІННИЧЧИНИ - Автореферат - 29 Стр.
ВЗАЄМОДІЯ ЦИНКУ З РІДКІСНОЗЕМЕЛЬНИМИ МЕТАЛАМИ (La, Ce, Sm, Gd, Tb) ТА КОБАЛЬТОМ: ФАЗОВІ РІВНОВАГИ, КРИСТАЛІЧНА СТРУКТУРА СПОЛУК ТА ДЕЯКІ ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ - Автореферат - 28 Стр.