У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПЕРЕЧЕНЬ УСЛОВНЫХ ОБОЗНАЧЕНИЙ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

МАРТІРОСЯН АРТЮШ СЕРГІЙОВИЧ

УДК 336.71

УДОСКОНАЛЕННЯ

УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ

ПІДПРИЄМСТВ РИНКОВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ - 2003

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькій державній академії управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

Шутов Михайло Михайлович,

Донецька державна академія управління

Міністерства освіти і науки України,

професор кафедри менеджменту

у невиробничій сфері.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Єрмошенко Микола Миколайович, Національна академія управління, проректор з наукової роботи (м. Київ);

кандидат економічних наук, доцент Костирко Лідія Андріївна, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою фінансів (м. Луганськ).

Провідна установа – Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна Міністерства освіти і науки України, кафедра економіки та менеджменту (м. Харків).

Захист відбудеться 26 червня 2003 року о 1500 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля за адресою: 91034, м. Луганськ-34, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розісланий 19 травня 2003 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Формування та діяльність підприємств, як основної ланки народного господарства в умовах ринкової економіки, а також необхідність удосконалення процесу управління ними тісно пов’язані з заходами щодо організації, функціонування та розвитку системи фінансового ринку. Головними інституційними учасниками цього ринку в Україні виступають українські банки. Це зумовлює, зокрема, необхідність удосконалення методики організації функціонування банків на ньому та приведення їх діяльності у відповідність до вимог розвинутої системи фінансового ринку та ринкової інфраструктури в цілому.

Ефективна фінансова діяльність комерційних банків є одним з найважливіших механізмів активного впливу на окремі економічні та соціальні процеси, формування здатності економіки ринкового типу до саморегулювання, забезпечення розвитку операційної та інвестиційної діяльності в державі.

Підвищення ефективності управління фінансовою діяльністю комерційних банків, як сукупності функцій та принципів регулювання процесу кредитування, дозволяє вирішувати сучасні економічні проблеми перехідного періоду на двох рівнях: макроекономічному і мікроекономічному.

Огляд сучасних досліджень, із завдання що розглядається, показує, що наука ще не повною мірою усвідомлює потребу в осмисленні нових умов та тенденцій здійснення фінансової діяльності комерційними банками, пов'язаних із зростанням їх соціально-економічної ролі в ринковій економіці, трансформацією структури фінансової системи, новими умовами функціонування фінансового ринку, появою на фінансовому ринку України нових фінансових інструментів і технологій здійснення кредитних операцій, необхідністю адаптації зарубіжного досвіду фінансового менеджменту до умов перехідної економіки.

Серед теоретичних та методичних питань, які потребують дослідження, із завдання, що розглядається, слід звернути увагу на визначення особливостей банківського кредитування в умовах перехідного періоду, нові механізми та напрямки управління фінансовою діяльністю. Серед них принципи побудови системи постійного моніторингу з ефективності окремих операцій та кредитної діяльності комерційного банку в цілому, оптимізація розподілу кредитних ресурсів комерційного банку, інформаційне забезпечення процесу управління фінансовою діяльністю.

Багатоплановість завдання підвищення ефективності управління фінансовою діяльністю комерційних банків обумовлює необхідність комплексного підходу до дослідження окремих теоретичних та практичних її питань. Однак, як свідчить практика останніх років, комерційні банки України, які ще не мають достатнього досвіду роботи в умовах перехідної економіки, нарощуючи обсяги фінансової діяльності, значною мірою знизили рівень її ефективності. Внаслідок неефективного управління цією діяльністю значна кількість комерційних банків зазнає фінансових труднощів, а деякі з них знаходяться на межі банкрутства.

Складна ситуація, що склалася в банківській системі України в поєднанні зі структурними змінами фінансової системи, розширенням сегментів кредитного ринку, появою нових видів кредитних інструментів, удосконаленням кредитних технологій, визначають особливу актуальність теми дослідження та зумовлюють необхідність розвитку як теоретичної бази, так і методологічних принципів управління фінансовою діяльністю підприємств ринкової інфраструктури, якими є комерційні банки. Усе це обумовлює актуальність роботи.

Зв'язок роботи з науковими планами, програмами, темами. Дисертаційне дослідження виконано у відповідності з тематикою науково-дослідних робіт Донецької державної академії управління, яка затверджена на засіданні Вченої Ради ДонДАУ 28.01.99 р., протокол № 5, а також договором про наукову і творчу співдружність між кафедрою менеджменту у невиробничій сфері та відділом проблем ефективного використання виробничого потенціалу Інституту економіки промисловості НАН України в 1999-2004 роках. За участю здобувача були виконані дослідження за темами № 99.06.01 “Регіональні аспекти інноваційної та інвестиційної діяльності і їх роль в вирішенні соціально-економічних проблем регіону” (номер держреєстрації 0102U001295), і №99.06.02 “Розробка методів оновлення та розвитку організацій і підприємств в соціальній інфраструктурі” (номер держреєстрації 0102U001294). Здобувачем запропоновано організаційну структуру управління фінансовими ресурсами комерційного банку, орієнтовану на надання різних видів банківської продукції окремим групам споживачів з географічною присутністю. За участю здобувача здійснено розв’язання комплексу задач оптимізації розподілу кредитних ресурсів комерційного банку.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є удосконалення теорії і практики управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури, визначення умов та механізмів оптимізації цього управління в ринковому середовищі.

Відповідно до мети наукового дослідження були поставлені та розвязані такі завдання:

визначено роль підприємств ринкової інфраструктури якими, перш за все, є комерційні банки на сучасному етапі розвитку фінансового ринку в Україні;

визначено роль комерційних банків в забезпеченні кредитної діяльності підприємств;

проаналізовано основні принципи банківської фінансової діяльності на сучасному етапі та запропоновано загальну схему класифікації видів банківського кредиту для цілей управління;

досліджено організаційно-правове забезпечення управління фінансовою діяльністю підприємств ринкової інфраструктури;

запропоновано організаційну структуру управління фінансовими ресурсами комерційного банку, орієнтовану на надання різних видів банківської продукції для окремих груп споживачів;

розроблено модель оптимізації розподілу кредитних ресурсів комерційного банку з ціллю підвищення ефективності планування;

розроблено інформаційне забезпечення процесу управління фінансовою діяльністю комерційного банку з використанням сучасних комп’ютерних технологій;

розроблено принципи побудови системи моніторингу поточної кредитної діяльності та окремих кредитних операцій комерційного банку.

Об'єктом дослідження є процес управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури, обумовлений необхідністю пошуку нових шляхів вирішення актуальних питань цього завдання в специфічних умовах функціонування фінансового ринку України. Предметом дослідження є нові механізми та напрями удосконалення управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури на основі економіко-математичних методів.

Методи дослідження. Теоретичною основою проведених у дисертації досліджень стали методологія і загальнонаукові принципи проведення комплексних досліджень. Нормативні і законодавчі документи, що стосуються діяльності підприємств ринкової інфраструктури, забезпечили правове поле дисертаційного дослідження.

Інформаційною базою дисертаційного дослідження є наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених, дані статистичної звітності, матеріали наукових конференцій, результати проведених автором досліджень та досвіду.

В дисертації були використані методи аналізу та синтезу: метод структурно-логічного аналізу (при побудові логіки та структури роботи), метод системного підходу (при визначенні ролі підприємств ринкової інфраструктури, якими є комерційні банки), статистичні методи (при проведенні аналітичних оцінок діяльності комерційних банків в забезпеченні кредитної діяльності), прогностичний метод (при визначенні наслідків практичного використання розробок автора). Серед спеціальних методів використовувався метод економіко-математичного моделювання (при розв’язанні комплексу задач оптимізації розподілу кредитних ресурсів комерційного банку).

Наукова новизна одержаних результатів. Основним науковим результатом дисертаційної роботи є розробка нових напрямків удосконалення управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури, зокрема комерційних банків, на основі економіко-математичних методів.

Новизна наукових результатів які отримані дисертантом, полягає в тому:

вперше:

запропоновано організаційну структуру управління фінансовою діяльністю комерційного банку, орієнтовану на надання різних видів банківської продукції для окремих груп споживачів;

визначено основні принципи банківської фінансової діяльності на сучасному етапі та запропоновано загальну схему класифікації видів банківського кредиту для цілей управління;

одержали подальший розвиток контрольні функції управління підприємствами ринкової інфраструктури:

в частині інформаційного забезпечення процесу управління фінансовою діяльністю комерційного банку з використанням сучасних комп’ютерних технологій;

розробки теоретичних основ внутрішнього фінансового моніторингу, основних його функцій і об'єктів в комерційному банку;

удосконалено:

концепцію функціонування комерційних банків в системі кредитного ринку України на сучасному етапі, яка визначає їх місце в системі суб'єктів ринкової економіки, роль у формуванні пропозиції та цін на кредитні послуги, форми взаємодії з іншими кредитно-фінансовими інститутами;

функцію ефективного планування за допомогою розв’язання комплексу задач оптимізації розподілу кредитних ресурсів комерційного банку.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертації підходи, способи та одержані результати являють собою методичну основу вирішення завдання удосконалення управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури (на прикладі комерційних банків).

До числа результатів що мають найбільше практичне значення належать пропозиції щодо:

підвищення ефективності планування за допомогою моделювання оптимізації розподілу кредитних ресурсів при різних припущеннях щодо джерел формування кредитних ресурсів та попиту на обсяги кредитів окремих позичальників;

розробленої структури інформаційної бази та системи основних показників для поточного кредитного планування;

інформаційного забезпечення системи управління поточною кредитною діяльністю комерційних банків;

програмного забезпечення оперативного управління кредитними операціями з використанням сучасних комп'ютерних технологій.

Результати дисертаційної роботи використовуються в практичній діяльності філій Донецького регіонального управління АКБ “Надра” та ЗАТ “Донміськбанку”, а також використовуються в навчальному процесі вищих навчальних закладів освіти, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: Макіївського економіко-гуманітарного інституту (довідка № 01/32 від 12.12.2002 р.), ЗАТ “Донміськбанк” (довідка № 1462 від 13.12.2002 р.) та Донецького регіонального управління АКБ “Надра” № 451 від 13.12.2002 р.).

Особистий внесок здобувача. Положення, результати, висновки та рекомендації дослідження є особистим здобутком автора. Конкретний особистий внесок автора в сумісні наукові праці показаний у переліку основних опублікованих за темою дисертації праць.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації обговорювалися і були схвалені на науково-методичній конференції “Роль соціального менеджменту в інтелектуалізації суспільства” (м. Слов’яногірськ, 2001 р.); на IV міжнародній науково-практичній конференції “Наука й освіта” (м. Дніпропетровськ, 2001 р.); другій Всеукраїнській науково-практичній конференції “Менеджмент-освіта у вищих навчальних закладах України: підготовка, використання, роль та значення в соціально-економічному розвитку регіонів” (м. Слов’яногірськ, 2002 р.).

Публікації. Основні результати досліджень опубліковані в 11 наукових працях, серед яких 1 монографія, 3 статті в наукових журналах, 4 статті у збірниках наукових праць, 3 публікації - в матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій - 12,7 д.а., із яких автору належать 4 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, які викладено на 183 сторінках друкованого тексту. Матеріали дисертації містять 23 рисунки, 14 таблиць, які наведено на 20 сторінках. Список використаних джерел із 170 найменувань приведений на 13 сторінках, 11 додатків – на 18 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на основі проведених автором досліджень захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Теоретичні основи управління фінансовою діяльністю підприємств ринкової інфраструктури.

На сучасному етапі розвитку фінансового ринку в Україні особливого значення набуває завдання розвитку інститутів, що виконують функції професіоналів фінансового ринку, які реалізуються через здійснення посередницької діяльності. Серед фінансових посередників, що можуть виконувати роль професіоналів фінансового ринку, банки володіють рядом відмінних особливостей. Зокрема, інвестиційні компанії, фонди, трастові та фінансові компанії, акумулюючи кошти приватних інвесторів, виступають посередниками між позичальниками та інвесторами. Комерційні банки виступають не тільки посередниками, для прикладу з емісії цінних паперів і їх розміщення, але й мають можливість організовувати спеціальні банківські синдикати-гаранти, надають кредити покупцям цінних паперів, сприяють формуванню вторинного ринку, тощо. Окрім цього, виконання ролі професіоналів фінансового ринку є не тільки джерелом отримання додаткового доходу банками, а й реальним механізмом зі створення умов для розширення сфери впливу, здійснення кредитних вкладень шляхом ініціювання кредитно-касового обслуговування контрагентів посередницької діяльності. Разом з тим даний вид діяльності банків має важливе значення для ефективного функціонування фінансового ринку, оскільки банки опосередковано активно формують первинний ринок цінних паперів, забезпечують ліквідність фінансових інструментів, що призводить до організації та функціонування вторинного ринку - важливої частини фондового ринку України.

У сучасних умовах діяльність банків в Україні наповнюється новим змістом, а значення їх у розвитку ринку цінних паперів незмінно зростає.

До важливих напрямків роботи банків в ролі професіоналів фінансового ринку належить також інвестиційне консультування. Консультації з інвестування, аналітична робота та систематизація інформації можуть бути значним джерелом доходу банку, особливо за відсутності сталого і достовірного національного індексу курсу цінних паперів.

Кредитування й інвестування суб'єктів господарської діяльності є найважливіші завдання банків. Аналіз даних 40 найпотужніших комерційних банків України показує, що найбільша частина (від 43% до 53%) "чистих" (працюючих) активів припадає на кредитний портфель. Попит на кредити фізичних осіб в часі є досить стабільним і складає від 1,5% до 2% кредитного портфелю, в той час як кредити юридичним особам складають від 83% до 97% і коливаються в часі (рис. 1).

У світовій практиці позикові та інвестиційні операції комерційних банків є найбільш важливими, тому що за їх допомогою кредитні заклади пускають в обіг свої ресурси з метою отримання прибутку і тому мають значну питому вагу у складі активів комерційного банку. Вдалий прогноз попиту на ресурси кредитування дає можливість комерційному банку своєчасно реалізовувати необхідні дії для отримання додаткових коштів кредитування по міжбанку або шляхом активізації депозитної діяльності. Якщо попит на ресурси кредитування спадає, то комерційний банк повинен своєчасно корегувати політику щодо залучення коштів фізичних і юридичних осіб.

До основної фінансової діяльності банку належать кредитна діяльність. Кредитні відносини в економіці базуються на певній методологічній основі, одним з визначальних елементів якої виступають принципи кредитування.

Принципи являють собою основу системи кредитування і відображають сутність і зміст кредиту, а також вимоги об'єктивних економічних законів у галузі кредитних відносин. Принципи кредитування стихійно склалися на початку історичного розвитку кредиту і в подальшому, знайшли пряме відображення в загальнодержавному і міжнародному кредитному законодавстві. Їх суворо дотримуються при практичній організації будь-якої операції на ринку позикових капіталів.

Зроблено висновок, що перелік принципів банківського кредитування залишився таким же, як і до перебудови економічних відносин в країні, але зміст кожного з них з переходом до ринкових умов господарювання набув суттєвих змін. Перш за все, для сучасної системи господарювання характерна відсутність втручання держави в комерційну діяльність банків, а її модель все в більшій мірі відповідає ринковим відносинам, що пов'язані з переходом від централізованих до децентралізованих методів управління економікою. Разом з тим, зміст самих принципів кредитування не використовується в повній мірі, що обумовлено причинами суб'єктивного і об'єктивного характеру.

В роботі запропоновано класифікацію видів банківського кредиту, що пропонується для цілей управління фінансовими ресурсами ( рис. 2).

Слід зазначити, що наведена класифікація позичок банку не є вичерпною і заслуговує на подальший розвиток.

Розділ 2. Дослідження управління фінансовими ресурсами комерційних банків та тенденції його розвитку.

Процес створення та обігу найрізноманітніших фінансових інструментів не в змозі претендувати на заміщення ролі та значення фінансового ринку у ринковій економіці, оскільки є лише об'єктивною умовою його існування, не забезпечуючи його надійного та ефективного функціонування. Таке функціонування можливе лише за певного організаційно-правового забезпечення, що на основі об'єктивної необхідності існування фінансового ринку створює організаційно-правову базу його функціонування. Це організаційно-правове забезпечення, окрім вже розглянутих об'єктів фінансового ринку, повинно включати також раціонально-необхідну інституційну структуру як зі здійснення операцій на фінансовому ринку, так і з створення необхідного апарату з планування, регулювання та контролю за діяльністю інституційних учасників системи фінансового ринку (рис. 3).

Створення сучасної кредитної системи в складі різноманітних банків, а також спеціалізованих небанківських кредитно-фінансових інститутів - важлива умова розвитку системи фінансового ринку в Україні.

Слід зазначити, що правовий режим механізму залучення коштів є недостатньо розробленим, що підтверджується відсутністю відповідних правових норм у цивільному і банківському законодавстві. Так, Закон України "Про банки і банківську діяльність" прямо регламентує тільки те, що для забезпечення повернення грошових вкладів населення утворюється міжбанківській фонд страхування вкладів. Цивільний кодекс взагалі не передбачає регулювання цього механізму. Виходячи з чинних норм, доцільним буде створення умов для організації системи захисту вкладів у цивільному законодавстві, яка б передбачала не тільки наявність одного з фондів страхування - добровільного чи обов'язкового, але й заходи цивільно-правової відповідальності за здійснення незаконних банківських операцій і безліцензійної діяльності щодо залучення коштів громадян.

Однак, правовий статус банківської системи як суб'єкта кредитування є невизначеним не тільки в цивільному, але й в, спеціальному банківському законодавстві.

Проведений огляд та аналіз чинного законодавства дозволяють зробити деякі висновки, і в першу чергу, стверджувати, що існуючі на сьогоднішній день цивільно-правові норми щодо кредитної діяльності не відповідають умовам сучасного соціально-економічного розвитку та потребують негайного удосконалення шляхом прийняття нового Цивільного кодексу України, в якому були б враховані і відповідним чином регламентовані потреби сучасної банківської системи.

 

Аналіз окремих положень Закону України "Про банки і банківську діяльність" дає підстави зробити висновки, що він має певні недоліки і залишає у правовому полі прогалини, які потребують компенсації за допомогою введення нових норм. З цього приводу необхідно підкреслити, що з моменту введення зазначеного Закону в дію законодавчими органами робилися спроби, удосконалити існуючі норми шляхом внесення певних доповнень і поправок, але вони суттєво не вплинули на зміст основних положень та понять, що знижує ефективність побудови кредитних відносин.

Очевидно, що на даний час виникає необхідність прийняття нової редакції Закону "Про банки і банківську діяльність", в якій були б враховані прогресивні зміни, що сталися у банківській практиці за останні роки, та які потребують закріплення у відповідних правових нормах стосовно розробки правового забезпечення діяльності всіх суб'єктів кредитування у відповідності з міжнародними стандартами, конкретизації і розмежування понять та положень щодо банків і небанківських кредитних установ. Крім того, виникає необхідність окреслити повноваження таких організацій як спілки, асоціації, групи кредитних установ, холдинги, доцільно більш повно охарактеризувати угоди і операції, які можуть здійснювати різні кредитні установи, визначити засади, на яких базуються відносини між державою і кредитними установами, розширити зміст статей стосовно створення кредитних організацій, порядку їх реєстрації і ліцензування банківських операцій.

В Україні питання про міжбанківський обмін інформацією не вирішено на законодавчому рівні, більшість банків вимушена самостійно перевіряти платоспроможність своїх позичальників.

Обґрунтовано доцільність використання в Україні досвіду розвинутих країн і запровадження подібних форм накопичення, обробки і надання інформації про ефективність діяльності і платіжну дисципліну підприємств шляхом налагодження державної і галузевої статистики, створення нових інформаційних каналів, поліпшення функціонування існуючих, попередньо створивши певну законодавчу базу, що регулювала б таку пошукове - інформаційну діяльність.

В роботі зроблено висновки, що організаційна структура управління комерційним банком є важливою складовою успішного управління фінансовими ресурсами. Як свідчить практика, недоліки в організаційних структурах управління дуже часто призводять навіть досить могутні банки до кризових ситуацій. Тому вибір організаційної структури управління, що найкращим чином відповідає зовнішнім та внутрішнім факторам, які визначають діяльність комерційного банку, а також стратегічним цілям, що стоять перед ним, є одним з найважливіших завдань управління.

В дослідженні запропоновано організаційну структуру управління фінансовою діяльністю комерційного банку, орієнтовану на надання різних видів банківської продукції, на окремі групи споживачів з географічною присутністю (рис. 4).

Розділ 3. Удосконалення управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури.

Одним із напрямків удосконалення управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури, до яких відносяться комерційні банки є підвищення ефективності планування за допомогою оптимізації розподілу фінансових ресурсів комерційного банку. Запропонована в дослідженні модель кредитування, враховує вимоги НБУ як координуючої і вищої структури банківської структури України.

Координуючи вказівки знайшли відображення в системі обмежень, які визначають область пошуку рішень.

Обмеження на кількість кредитних ресурсів банку з урахуванням підтримки величини залишків на коррахунку з метою виконання банком норми обов'язкового резервування, характеризується виразом 1:

(1)

де Ка - кошти каси;

Ккр - кошти на коррахунку, причому

Кkp + х ? 0,17 * ЗК, (2)

де ЗК - залучені банком кошти.

Економічні нормативи, на зміни яких впливає проведення банком кредитної діяльності, виступають також в ролі обмежень.

Норматив платоспроможності:

(3)

де Ар - сукупні активи, зважені щодо відповідних коефіцієнтів з ступенем ризику;

К - капітал банку;

Норматив миттєвої ліквідності:

(4)

де Пр - поточні рахунки;

Норматив співвідношення високоліквідних активів до робочих активів банку:

(5)

де Ва - обсяг високоліквідних активів;

Ра - робочі активи банку;

Норматив максимального розміру ризику на одного позичальника:

(6)

де Зс – сукупна заборгованість за позичальником;

Норматив "великих" кредитних ризиків:

(7)

де Ск - сукупний розмір "великих" кредитів, виданих КБ з урахуванням 100% позабалансових зобов'язань банку;

Норматив максимального розміру наданих міжбанківських позик:

(8)

де Мбн - загальна сума наданих КБ міжбанківських позик;

Норматив максимального розміру отриманих міжбанківських позик (Мбо):

(9)

а також обмеження невід'ємності змінних:

(10)

Модель (1) - (10) є максимально наближеною до умов реального функціонування КБ і простою для практичної реалізації, яка здійснюється стандартним симплекс-методом.

За допомогою цієї моделі в роботі проаналізовано вплив зміни нормативу миттєвої ліквідності, платоспроможності та нормативу співвідношення високоліквідних активів до робочих активів банку на величину обсягу ресурсів, які може вкласти банк в кредитний портфель.

В сучасних умовах функціонування комерційних банків важливим фактором стало інформаційне забезпечення управління кредитною діяльністю, яке грунтується на зборі та переробці інформації, необхідної для прийняття обгрунтованих управлінських рішень.

В дослідженні запропоновано інформаційне забезпечення процесу оперативного управління кредитними операціями комерційного банку. Визначені теоретичні положення та практичні рекомендації пов’язані з побудовою в комерційному банку внутрішнього моніторингу його кредитної діяльності. Визначена система принципів побудови такого моніторингу. Механізм кредитного моніторингу має уточнюватися зі зміною цілей і напрямків кредитної політики комерційних банків, з впровадженням нової організаційної схеми управління кредитною діяльністю, з застосуванням нових видів кредитів і кредитних інструментів.

ВИСНОВКИ

У дисертації досліджено комплекс проблем пов`язаних з удосконаленням управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури. Сутність основних висновків та пропозицій полягає у наступному.

1. В дисертаційній роботі визначено, що на сучасному етапі економічного розвитку особливого значення набувають підприємства ринкової інфраструктури, що виконують функції професіоналів фінансового ринку. На ринку цінних паперів України фінансові операції здійснюють різноманітні банківські і небанківські інвестиційні інститути.

2. В дослідженні також визначено, що в сучасних умовах, управління діяльністю банками в Україні наповнюється новим змістом, а значення його на фінансовому ринку зростає. У зв’язку з цим визначено види діяльності банків, що характеризують їх роль як професіоналів фінансового ринку.

3. У сучасних умовах діяльність таких підприємств ринкової інфраструктури як банки наповнюються новим змістом. У зв‘язку з цим, роль комерційних банків, як сучасних фінансово-кредитних установ ринкової інфраструктури збільшується.

4. Проаналізовано існуючі у світі основні моделі організації управління банківськими системами. Проаналізовано також дворівневу банківську систему України, яка має як переваги, так і недоліки.

5. Аналізуючи перелік принципів управління банківською діяльністю, зроблено висновок, що він залишився таким же, як і до перебудови, але зміст кожного з них з переходом до ринкових умов господарювання набув суттєвих змін. У зв’язку з цим, в дослідженні пропонується загальна схема класифікації видів банківського кредиту, що пропонується для цілей управління.

6. У роботі визначено, що основними елементами організаційно-правового забезпечення управління підприємствами ринкової інфраструктури є: правове забезпечення, інституційні учасники та інфраструктурні підрозділи. У зв’язку з цим обґрунтовано, що однією з центральних проблем удосконалення фінансової діяльності підприємств ринкової інфраструктури, якими є банки є удосконалення та розробка законодавчого забезпечення.

7. Зроблено висновок, що незалежно від того, чи здійснюється пряме або опосередковане фінансування банками національної економіки, вони є тими фінансовими установами, що реально організують, формують, впливають та функціонують на фінансовому ринку України, виконуючи роль головних прямих та резервних інститутів, перерозподіляючи фінансові ресурси з метою ефективного їх використання у цілях розвитку економіки та соціальної сфери України.

8. Враховуючи сучасні тенденції останніх років до ускладнення підприємств ринкової інфраструктури якими є банки, розширення переліку послуг, надання нових схем кредитування, появи нових відділів і відділень, створення холдінгів, в дослідженні запропоновано організаційну структуру управління фінансовими ресурсами комерційного банку, орієнтовану на надання різних видів банківської продукції та окремі групи споживачів з географічною присутністю.

9. Розроблені та запропоновані в дослідженні моделі є потужним засобом підвищення ефективності планування і інтенсифікації діяльності структур кредитування комерційних банків і можуть бути рекомендовані для практичного втілення.

10. Для прийняття обґрунтованих управлінських рішень в умовах ускладнення діяльності комерційних банків визначальним фактором підвищення ефективності системи управління є інформаційне забезпечення. У зв’язку з цим в дослідженні виділено чотири підсистеми загальної інформаційної системи кредитного відділу.

11. Проведене дослідження дозволяє зробити висновок, що на Україні на даний час не існує єдиного стандарту в побудові автоматизованих банківських систем. Це обумовило необхідність систематизувати загальні технічні вимоги до побудови таких систем.

12. Зростання ефективності управління кредитною діяльністю комерційного банку, підвищення ролі контрольної функції управління значною мірою забезпечується впровадженням в кредитний процес системи кредитного моніторингу. В дослідженні визначені основні принципи його побудови в комерційному банку.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ

ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Мартиросян А.С., Бугаев В.А., Кирнос А.И. Обеспечение пропорциональности в деятельности промышленного предприятия: Монография / Под ред. проф. В.Н. Гончарова, проф. В.В. Дорофиенко – Донецк: ДонГАУ, 2001. – 153с.

Особистий внесок здобувача: розроблені методи антикризового управління на підставі удосконалення пропорційностей підприємства.

2. Мартіросян А.С. Економічна сутність кредитних відносин //Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления. – 2000. - №5(12). – C. 59-65.

3. Мартіросян А.С. Концепція функціонування комерційних банків в системі кредитного ринку України // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Вип. 69. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. - С. 22-27.

4. Мартиросян А.С., Пампура О.И. Особенности организационной структуры маркетинговых служб на промышленном предприятии // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету. Вип. 4. – Луганськ: СНУ, 2001. - С. 87-95.

Особистий внесок здобувача: показані переваги промислових підприємств, орієнтованих на маркетинг, які несуть відповідальність за результати господарювання.

5. Мартіросян А.С., Щетілова Т.В. Методичні підходи до прогнозування розвитку промисловості регіону // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 8. – Луганськ: СНУ, 2002. - С. 91-95.

Особистий внесок здобувача: запропоновано загальні методичні підходи до прогнозування економічного розвитку промисловості регіону з урахуванням інноваційної спрямованості сучасного розвитку економіки.

6. Мартиросян А.С. Структура системы обеспечения пропорциональности при оздоровлении и развитии предприятия // Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления. – 2002. - №3(15). – C. 64-67.

7. Мартиросян А.С., Басок А.В. Современное предприятие: переход от иерархии к процессам // Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления.– 2002. -№5 (21). – C. 71-78.

Особистий внесок здобувача: розглянуто методику оновлення системи управління підприємствами.

Друковані праці наукових конференцій, та статті в інших виданнях

8. Мартіросян А.С., Сапельніков Л.В. Роль та аналіз значення прийняття управлінських рішень в організації // Социальный менеджмент и управление информационными процесами, серия “Государственное управление”: Сб. научн. тр. Донецкой государственной академии управления. – т.2, вып. 4. – Донецк: ДонГАУ, 2001. - С.228-234.

Особистий внесок здобувача: узагальнена проблематика прийняття рішень в організаційному управлінні в умовах структурованих, слабоструктурованих і неструктурованих проблем на різних стадіях підготовки і прийняття рішень на підприємстві.

9. Мартіросян А.С. Удосконалення управління кредитною діяльністю комерційних банків за допомогою моделей прогнозування попиту на кредитні ресурси // Матеріали науково-практичної конференції “Роль соціального розвитку в інтелектуалізації суспільства” // Социальный менеджмент и управление информационными процессами, серия “Государственное управление”: Сб. научн. тр. Донецкой государственной академии управления. – т.2. вып.5. – Донецк: ДонГАУ, 2001. - С.179-182.

10. Мартіросян А.С. Роль комерційних банків у механізмі кредитного ринку// Матеріали ІV міжнародної конференції “Наука і освіта 2001”. Том 4. Економічні науки. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. – С. 12-13.

11. Мартіросян А.С. Оцінно-ситуаційний підхід у менеджменті: методологія, методика, досвід, перспективи // Матеріали другої Всеукраїнської науково-практичної конференції “Менеджмент – освіта у вищих навчальних закладах України: підготовка, використання, роль та значення в соціально-економічному розвитку регіонів” // Менеджер. Вестник Донецкой государственной академии управления. – 2002. - №5 (21). – C. 255-256.

АНОТАЦІЯ

Мартіросян А.С. Удосконалення управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. - Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2003.

Дисертація присвячена вирішенню актуального завдання з удосконалення управління фінансовими ресурсами підприємств ринкової інфраструктури. В результаті дослідженні виявлено підприємства ринкової інфраструктури, які діють на фінансовому ринку України. Визначена роль комерційних банків в ринковій інфраструктурі їх особиста роль в фінансовій діяльності. Сформульовані основні принципи банківської фінансової діяльності та запропоновано загальну схему класифікації видів банківського кредиту для цілей управління. Проаналізовано організаційно-правове забезпечення фінансового ринку. Зроблено аналіз розміщення банківських ресурсів за допомогою фінансового ринку. Запропоновано організаційну структур управління комерційного банку орієнтовану на надання різних видів банківської продукції на окремі групи споживачів з географічною присутністю. Запропоновано розв’язання комплексу задач оптимізації розподілу кредитних ресурсів комерційного банку. Розроблено інформаційне забезпечення процесу оперативного управління кредитними операціями комерційного банку. Запропонована методологія внутрішнього фінансового моніторингу та визначені основні його функції і об’єкти в комерційному банку.

Ключові слова: підприємства ринкової інфраструктури, управління фінансовими ресурсами підприємства, інформаційне забезпечення управління, система внутрішнього моніторингу фінансової діяльності, кредитні ресурси, управлінські рішення.

АННОТАЦИЯ

Мартиросян А.С. Усовершенствование управления финансовыми ресурсами предприятий рыночной инфраструктури. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2003.

В диссертации проведено исследование теоретических основ управления финансовой деятельности предприятий рыночной инфраструктуры. Выявлена роль коммерческих банков в рыночной инфраструктуре, основные принципы банковской финансовой деятельности. Предложена классификация видов банковского кредита, который предназначается для целей управления. Проведено исследование управления финансовой деятельностью коммерческих банков как главных представителей предприятий рыночной инфраструктуры на финансовом рынке Украины. Проанализированы также тенденций его развития. В результате организационно-правового обеспечения финансового рынка кредитных отношений банков предложен ряд рекомендаций для законодательной и нормативной базы. В результате анализа организационных структур управления финансовой деятельностью коммерческих банков, разработана и предложена новая организационная структура коммерческого банка, которая ориентирована на предоставление разных видов банковской продукции отдельным группам потребителей с учетом их географического расположения. В исследовании предложены новые механизмы и направления совершенствования управления финансовой деятельностью предприятий рыночной инфраструктуры на основе экономико-математических методов управления. В частности, разработана модель, позволяющая определять оптимальную структуру кредитного портфеля банка. В результате анализа существующего информационного обеспечения процесса управления финансовой деятельностью коммерческого банка, выявлено, что из-за несовершенства банковских информационных систем финансовая деятельность коммерческого банка теряет свою эффективность. В связи с этим предложен ряд подсистем, которые обеспечат банк необходимым инструментом для получения оперативной информации и принятия эффективных управленческих решений. В диссертации предложена методология внутреннего финансового мониторинга, где выявлены основные его функции и объекты в коммерческом банке.

Механизм кредитного мониторинга должен уточняться с изменением целей и направлений кредитной политики коммерческих банков, с внедрением новой организационной схемы управления кредитной деятельностью, с применением новых видов кредитов и кредитных инструментов.

Одним из действующих механизмов кредитного мониторинга является предложенная в работе экспертная система в области кредитного управления.

Экспертные системы позволяют вводить знания высококвалифицированных специалистов в ЭВМ с целью их использования другими специалистами при решении конкретных задач.

Особенностями предложенных экспертных систем, которые отличаются от традиционных систем обработки данных, является то, что на выходе пользователь, получает интеллектуальный совет для решения конкретной проблемы. В ее основой является технология обработки не цифровых данных, а преобразование символьной информации, которая представлена в виде правил. Экспертные системы при решении задачи используют не точные алгоритмы, а методы, которые базируются на опыте эксперта в отличие от традиционных систем обработки данных, они имеют возможности объяснить шаги реализации своих действий и обосновать решения задачи.

Ключевые слова: предприятия рыночной инфраструктуры, управление финансовыми ресурсами предприятия, информационное обеспечение управления, система внутреннего мониторинга финансовой деятельности, кредитные ресурсы, управленческие решения.

ANNOTATION

Martirosjan A.S. Improvement of management of financial resources of the enterprises market infrastructure. - the Manuscript.

Thesis on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.06.01 - Economy, organization enterprises management. – East-Ukrainian National University named by Vladimir Dal of the Ministry of education and science f Ukraine, Lugansk, 2003.

The thesis research of theoretical bases of management of financial activity of the enterprises of a market infrastructure is carried out. The role of commercial banks in a market infrastructure, main principles of bank financial activity is revealed. Classification of kinds of the bank credit which intends for the purposes of management is offered. Research of financial management of commercial banks as main representatives of the enterprises of a market infrastructure in the financial market of Ukraine is carried out. Are analysed also tendencies of his development. As a result of organizational - legal maintenance of the financial market of credit attitudes of banks a number of recommendations for legislative and normative base is offered. As a result of the analysis of an existing supply with information of managerial process by financial activity of commercial bank, it is revealed, that because of imperfection of bank information systems financial activity of commercial bank loses the efficiency. In this connection a number of subsystems which will provide bank with the necessary tool for reception of the operative information and acceptance of effective administrative decisions is offered. In the dissertation the methodology of internal financial monitoring where his basic functions and objects in commercial bank are revealed is offered.

Key words: enterprises of a market infrastructure, management of financial resources of the enterprise, a supply with information of management, system of internal monitoring of financial activity, credit resources, administrative decisions.

Підписано до друку 12.05.2003 Формат 60х84 1/16 0,94 д.а.

Тираж 100 прим. Замовлення № 725

Ротапринт ДонДАУ, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а.