У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ПРОМИСЛОВОСТІ

УДК 658.14: 338.45

Семенов Андрій Григорович

МЕТОДИ ОРГАНІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ГОСПОДАРСЬКОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ АВТОМОБІЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

(на прикладі СП “АВТОЗАЗ-ДЕУ”)

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація та
управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Донецьк - 2003

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Запорізькій державній інженерній академії Міністерства освіти і науки України (м. Запоріжжя) на кафедрі економіки та організації виробництва.

Науковий керівник – доктор економічних наук,

старший науковий співробітник

Долгоруков Юрій Олександрович,

Дніпропетровський фінансово-економічний

інститут Міністерства фінансів України

(м. Дніпропетровськ),

професор кафедри економічного аналізу та обліку.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Прокопенко Микола Дмитрович,

Інститут економіки промисловості НАН України

(м. Донецьк), головний науковий співробітник

відділу проблем економіки підприємства;

кандидат економічних наук, доцент

Кримська Любов Олександрівна,

Запорізький національний технічний

університет Міністерства освіти і науки

України (м. Запоріжжя),

завідувачка кафедри менеджменту та маркетингу.

Провідна установа – Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк),

кафедра економіки підприємства.

Захист відбудеться "19" червня 2003 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.151.01 в Інституті економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Універ-ситетська, 77.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, 77.

Автореферат розісланий " 17 " травня 2003 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.М. Кузьменко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах ринкових відносин підприємства самостійно приймають господарські рішення з досить великого кола питань, пов'язаних із плануванням, стимулюванням, фінансуванням, технічним і соціальним розвитком виробництва. Несучи повну економічну відповідальність за результати своєї виробничо-господарської діяльності, підприємства зацікавлені у прийнятті аргументованих і компетентних господарських рішень, спрямованих на повне й ефективне використання всього виробничого потенціалу, ресурсозбереження, зниження усіх видів витрат, підвищення конкурентоспроможності продукції, що випускається, на зовнішньому і внутрішньому ринках. Перехід від командно-адміністративних методів господарювання до ринкових – тривалий процес. Незважаючи на очевидні переваги системи ринкової економіки в порівнянні із плановою, перехідний період, який характеризується кризовим станом економіки, що переживає у даний час Україна, є причиною ряду труднощів для суб'єктів господарювання, оскільки він супроводжується такими негативними явищами, як, наприклад, висока вартість капіталу, глибокий спад виробництва, нестабільність правової та податкової бази, а також інфляція, що фактично закриває доступ багатьом підприємствам до сучасних технологій, новітніх досягнень науково-технічного прогресу, і наслідком якої є низька купівельна спроможність населення, і, отже, проблеми зі збутом продукції підприємств. Тому від ефективності управління виробничо-господарською діяльністю підприємства, здатності керівництва до сміливих нестандартних вирішень поточних проблем, раціонального планування виробництва, спрямованих на збільшення обіговості коштів, скорочення обсягу виробничих запасів, оптимізацію податків, залучення альтернативних джерел фінансування тощо, залежить можливість адаптації підприємства до умов ринку в перехідний період і закладення основи його стратегічного розвитку.

Визначення шляхів виходу з даної ситуації вимагає розробки системи антикризових заходів, що охоплюють макро- і мікроекономічні процеси. Ряд учених вважають, що в ринкових умовах критерій оцінки ефективності функціонування підприємств з оптимізації виробничо-технічного потенціалу недостатньо повно характеризує цю ефективність, тому що не враховує сферу обігу і фінансовий стан підприємств. Тому більш повно характеризують ефективність роботи підприємства такі показники, як ціна фірми, ринкова вартість фірми, ліквідність, фінансова стійкість і інші, які у своєму складі враховують як рівень виробничо-технічного потенціалу, так і рівень фінансового стану. З цього випливає, що для досягнення високих результатів від функціонування підприємств необхідно комплексно і цілеспрямовано управляти їх виробничо-господарською, фінансовою діяльністю. Однак управління фінансами, маркетингом і збутом продукції в нашій країні ще не є досить розвиненим, що і спричинило вибір теми дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу виконано відповідно до наукових досліджень Запорізької державної інженерної академії Міністерства освіти і науки України з тем: 13-1Г/95 "Розробка методів оптимізації моделей виробничих програм підвищення ефективності ресурсозбережения" (1995-1997 рр., номер держреєстрації 0197U026942), у рамках якої автором виконано аналіз фінансового стану спільного підприємства (СП) в умовах невизначеності зовнішнього середовища; 23-1Д/97 "Дослідження проблем удосконалення фінансово-економічного аналізу для оптимальних варіантів аудиторських послуг з метою підвищення ефективності виробництва" (1997-1999 рр., номер держреєстрації 0198U003039), у рамках якої автором проведено аналіз автомобільного ринку України і розроблено пропозиції з визначення ємкості окремих сегментів марок автомобілів; а також господарського договору 14-5/91 "Розробка техніко-економічного обґрунтування та інших установчих документів по створенню спільного українсько-англійського підприємства з переробки відвальних шлаків на базі заводу “Дніпроспецсталь", де дисертантом було розроблено методику оцінки ефективності створення і діяльності СП.

Мета і задачі дослідження. Метою даної дисертаційної роботи є розробка методів удосконалення організації управління господарською діяльністю спільного підприємства з виробництва автомобілів в умовах ринкових відносин. Для досягнення зазначеної мети вирішено такі задачі:

досліджено особливості розвитку економіки України і показано їх вплив на діяльність підприємства;

виявлено особливості організації господарської діяльності спільного підприємства в умовах нестабільності зовнішнього середовища;

проведено аналіз господарської діяльності СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ" і виявлено її основні недоліки;

розроблено методи оцінки конкурентоспроможності продукції та подано оцінку привабливості автомобільного ринку;

запропоновано методи розрахунку сегмента ринку автомобілів на перспективу;

удосконалено методи проведення маркетингової діяльності на підприємстві, що враховують особливості реалізації автомобілів в умовах кризи економіки;

запропоновано методи щодо розвитку концепції контролінгу для поліпшення фінансової діяльності підприємства;

обґрунтовано методи зміни стратегічної парадигми роботи спільного підприємства на автомобільному ринку за рахунок удосконалення внутрішньовиробничих відносин, поліпшення організаційної структури;

розроблено методику розрахунку економічної ефективності створення і діяльності спільного підприємства.

Об'єкт дослідження – процес забезпечення ефективного функціонування спільного підприємства ЗАТ "АвтоЗАЗ-ДЕУ" в умовах конкуренції та нестабільності зовнішнього середовища.

Предмет дослідження – методи організації управління діяльністю спільного підприємства.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основи дослідження становлять фундаментальні та сучасні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених-економістів та фахівців з організації управління у машинобудівній галузі. У процесі проведення досліджень, обґрунтування висновків і рекомендацій використовувались законодавчі акти України, офіційні статистичні матеріали СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ" і звітно-статистичні дані Державної автоінспекції України.

У процесі роботи використовувалися такі методи проведення економічних досліджень: абстрактно-логічний (теоретичне узагальнення і формулювання висновків), статистико-економічний (аналіз сучасного стану автомобільного ринку і фінансової діяльності СП), кореляційно-регресійний аналіз (встановлення факторів у ході аналізу привабливості автомобільного ринку), економіко-математичні (розрахунок сегмента ємності ринку автомобілів і методика розрахунку ефективності створення і діяльності СП).

Наукова новизна одержаних результатів представлена сукупністю теоретичних, методичних і практичних положень, які полягають у вдосконаленні методів організації управління господарською діяльністю спільного підприємства з виробництва легкових автомобілів в умовах жорсткої конкуренції та невизначеності зовнішнього середовища.

Уперше:

визначено фактори (недосконале законодавство, низька платоспроможність населення, складність збуту автомобілів в умовах жорстокої конкуренції), які гальмували розвиток автомобілебудівного підприємства в умовах невизначеності зовнішнього середовища;

установлено закономірності функціонування ринку легкових автомобілів, які полягають у виявленні тенденцій зростання продажу нових автомобілів і зниження уживаних, а також методи визначення ємності ринку окремих класів автомобілів для прогнозування обсягу їх виробництва;

визначено фактори, які впливають на збут автомобілів, і розроблено пропозиції щодо проведення акцій (знижка цін, пільгові продажі, кредити, здача старого автомобіля при покупці нового), які спрямовані на розширення продажів вітчизняних автомобілів.

Дістали подальшого розвитку методи фінансового аналізу стану підприємства з використанням контролінгу і його специфіки.

Удосконалено:

методику розрахунку економічної ефективності створення і діяльності спільного підприємства, яка полягає у визначенні народногосподарської ефективності створення СП, інтегрального ефекту українського і зарубіжного учасників СП та інших показників;

методи зміни стратегічної парадигми роботи спільного підприємства на основі створення нових правил поведінки як на підприємстві, так і на ринку у зв'язку зі зміною ситуації в зовнішньому середовищі;

методи проведення маркетингових досліджень на підприємстві, які підрозділяються на дві частини: методологічну і процедурну.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх використання у процесі управління підприємствами автомобілебудування, і зокрема СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ", дозволить оптимізувати витрати, пов’язані з маркетинговою діяльністю, підвищити рівень фінансової роботи на основі використання концепції контролінгу, удосконалення процедури зміни стратегічної парадигми підприємства і його зовнішньоекономічної діяльності.

Пропозиції автора впроваджено на СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ" при плануванні виробництва ринку легкових автомобілів, аналізі цін на ринку вживаних автомобілів; при розробці планів фінансової діяльності з використанням концепції контролінгу; у збутовій діяльності використовуються методи зміни стратегічної парадигми (довідка про впровадження результатів дослідження від 18.10.2000 р. № /УЦ).

Основні положення і пропозиції за результатами дослідження автора доведені до рівня методичних розробок і практичних рекомендацій, використовуються також у процесі викладання економічних дисциплін: "Економіка підприємства", "Маркетинг", "Менеджмент", "Планування виробництва" (довідка від 24.04.2000 р. № 5/309).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є особисто виконаною роботою, в якій викладено авторський підхід до вирішення наукових задач, що спрямовані на розробку методів організації управління господарською діяльністю автомобілебудівного підприємства в умовах ринкових перетворень. Внесок автора в роботи, які виконані у співавторстві, показано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні результати проведеного дослідження доповідались і були схвалені на Всеукраїнській науково-практичній конференції "Програма стратегічного розвитку України до 2010 р. Напрямки економічного відродження Запорізької області" (м. Запоріжжя, вересень 1999 р.); Міжнародній науковій конференції "Проблеми економічної інтеграції України в Європейський Союз: європейські студії"
(м. Ялта-Форос, 13-15 вересня 2000 р.); Міжнародній науково-практичній конференції "Проблемы и перспективы развития предпринимательства в Украине" (м. Донецьк, жовтень 2000 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Теорія і практика перебудови економіки" (м. Черкаси, жовтень 2000 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Технічний прогрес та ефективність виробництва" (м. Харків, грудень 2000 р.).

Публікації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження знайшли відображення в монографії, 10 статтях у фахових журналах і збірниках наукових праць, у 4 тезах наукових доповідей на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях. Загальний обсяг публікацій – 18,3 д.а., з яких особисто автору належить 16,3 д.а.

Структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаних джерел та трьох додатків. Основний зміст викладено на 165 сторінках, робота містить 24 таблиці, 20 рисунків. Перелік використаних літературних джерел має 130 найменувань і розміщується на 11 сторінках. Додатки надруковані на 3 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертації досліджено методи аналізу й оцінки господарської діяльності спільного підприємства в умовах переходу до ринкових відносин. За результатами аналізу розроблено пропозиції з удосконалення цих методів, реалізація яких є основою для прийняття управлінських рішень.

Розділ 1. Методологічні аспекти розвитку організації управління господарською діяльністю автомобільного підприємства. В умовах високих темпів науково-технічного і соціально-економічного розвитку важливе значення має раціональна організація управління господарською діяльністю великих виробничих систем. Виробничо-господарська організація досліджується як економічна система, яка має об’єкти подвійної природи. З одного боку, це елементи, що визначають виробничо-технічну структуру організації, знаряддя і предмети праці, а також технологічні правила, що регламентують процеси виробництва, розподіл продукції, проведення досліджень і розробок. З іншого боку, це чинники, що визначають соціально-економічну структуру організації, фахову підготовленість і спроможність до трудової діяльності учасників, їх соціальні сукупності (колективи, робочі групи, відділи), характер розподілу повноважень і відповідальності між працівниками, групами, колективами у процесі прийняття управлінських рішень та їх неформальні відносини, потоки інформації. Усі ці елементи системи розглядаються у сукупності їх властивостей, зв’язків і відносин.

Теорія управління, що ґрунтується на системному підході, розглядає організацію як множину пов’язаних між собою і певним чином упорядкованих компонентів, яка характеризується в той же час цілісністю (властивостями, притаманними системі в цілому) і утворює собою єдність із зовнішнім середовищем. Системний підхід полягає у виявленні взаємозв’язків між елементами системи на основі її комплексного структурного аналізу. Системний підхід до організації вимагає точного виділення “полюсів” системи, тобто входів і виходів, що пов’язують її із зовнішнім середовищем. Це викликає необхідність певним чином описувати зовнішнє середовище організації, виділяючи в ньому ті компоненти, що є істотними з точки зору їх впливу на систему.

Аналіз теоретичних і практичних проблем з організації управління
господарським об’єктом вимагає розглядати його як велику систему, в якій усі зв’язки між окремими елементами не можуть бути охоплені в одній роботі. Тому дослідження здійснюється шляхом послідовного переходу від вивчення одних підсистем до інших. Досліджуючи проблеми удосконалення організації управління господарською діяльністю спільного підприємства, необхідно розглянути стан економіки України в період переходу до ринкових відносин, тому що це суттєво впливає на діяльність окремого підприємства.

Процес переходу економіки України до ринкових відносин характеризується використанням економічних методів впливу на процес розширеного відтворення, здійснення прямих господарських зв'язків, застосуванням на практиці принципів комерційного і господарського розрахунку, зміною форм власності. У перехідний період в Україні виникли соціальні напруги в суспільстві, пройшло його розділення на бідних і багатих, що викликало у більшості населення негативне відношення до змін, несприйняття елементів ринкової економіки. У той же час перехід українського суспільства до ринкової економіки - це процес автономізації господарства, вихід економічних відносин за межі кордонів з метою більш ефективного використання економічних закономірностей з раціонального розподілу праці. Розвиток економіки України має свої особливості, які пов’язані з таким:

реформи в Україні почались пізніше, ніж в інших колишніх соціалістичних країнах, що безумовно вплинуло на хід їх реалізації;

підприємства України 80% своєї продукції відправляли в інші республіки (Росія, Білорусь, Казахстан), після розпаду Радянського Союзу це призвело до розриву економічних зв'язків, тобто значна частина продукції виявилась непотрібною, що викликало зниження обсягів виробництва на підприємствах країни;

енергетична залежність України від Росії та інших країн призвела до дестабілізації економіки;

аварія на Чорнобильській АЕС, яка потребувала значних ресурсів для її локалізації та закриття;

на відміну від інших країн (наприклад, Польщі, Чехії, Угорщини) Україна створювалась як нова самостійна країна, що потребувало значних коштів і часу на організацію необхідних структур.

Нестабільність розвитку економіки України безумовно впливає на господарську діяльність промислових підприємств. Тому для організації роботи автомобільного підприємства необхідно було знайти інвестора, який був би спроможний оплатити борги підприємства та інвестувати не менше 150 млн. дол. США для проведення реструктуризації та відновлення роботи з випуску сучасних моделей автомобілів інвестора, які відповідають світовим стандартам.

Проведення реструктуризації дозволило СП "АвтоЗАЗ-ДЕУ" створити 36 госпрозрахункових підрозділів, із них 6 госпрозрахункових виробничих підприємств (ГРП): АвтоЗАЗ-Мотор (м. Мелітополь), інститут НДКІМ (м. Запоріжжя), "Іскра" (м. Пологи), Іллічовський завод автомобільних агрегатів (м. Іллічовськ, Одеська область), Рембудмонтаж (м. Мелітополь), Автобудтрест (м. Запоріжжя); 30 станцій технічного обслуговування і продажу автомобілів, соціально-побутові госпрозрахункові підприємства і представництва в м. Києві, Донецьку, Дніпропетровську. Аналіз методів організації господарської діяльності підприємств показав, що із основних видів діяльності в сучасних умовах найважливішими є маркетингова та фінансова. Специфіка сучасного життя потребує від суб'єктів економічних взаємовідносин проведення глибокого аналізу процесів, які відбуваються на ринку, щоб забезпечити ефективне використання власних ресурсів і якісне задоволення потреб покупців. Щоб прийняти оптимальне управлінське рішення в умовах жорсткої конкурентної боротьби, підприємству необхідно мати великі обсяги комерційної інформації. Тому в організації виробництва продукції маркетингові дослідження повинні випереджати розвиток виробництва. Маркетингове дослідження представляє собою систематичний збір, обробку й аналіз усіх аспектів процесу маркетингу: самого продукту, ринку цього продукту, каналів розподілу, методів і прийомів збуту продукції, системи ціноутворення тощо. Результати маркетингових досліджень використовуються для: стратегічного і поточного планування; економічної та соціальної діяльності підприємства; установлення вимог до якості продукції; визначення обсягів виробництва; розробки експортної політики; визначення стратегії, тактики, методів і заходів з формування та стимулювання попиту; оцінки ефективності роботи підприємства і напрацювання пропозицій з корегування його діяльності.

У дисертації на основі узагальнення літературних джерел запропоновано метод проведення процесу маркетингового дослідження, який містить методологічну і процедурну частини (див. рисунок).

Сьогодні у світі йде об'єднання автомобільних концернів і затверджується думка про те, що для повної гарантії підприємство в умовах жорсткої конкуренції повинно виготовляти не менш 1 млн. автомобілів за рік, щоб можна було отримати прибуток, необхідний для подальшого розвитку нових моделей автомобілів. Як показують розрахунки, вартість автомобілів, виготовлених в Україні, у діючих умовах оподаткування вище вартості автомобілів, які імпортуються із-за кордону в Україну (що були в користуванні 3 роки - на 34,7%; 5 років - на 46%).

Зважаючи на задовільний стан цих автомобілів і малі ціни на них, український покупець з урахуванням його невеликого доходу робить вибір на користь старого імпортного автомобіля, а не нового вітчизняного. Для того щоб зацікавити підприємців розвивати вітчизняне автомобілебудування, необхідно було зробити деякі зміни в чинному законодавстві України, які б дозволили збільшити ціни на імпортовані автомобілі в порівнянні з виготовленими в Україні. Це буде свого роду гарантією захисту вкладених інвестицій і національного виробника.

Відродження виробництва на АвтоЗАЗі, проведення реконструкції заводу і введення додаткових потужностей для виробництва нових автомобілів інвестора потребує великих капіталовкладень, які можна отримати за рахунок кредитів чи власних ресурсів інвестора. У зв'язку з цим необхідно отримати комплекс пільг для підприємства-виробника автомобілів і інвестора, щоб гарантувати віддачу вкладених коштів, виконання кредитних обов'язків і одержання прибутку. Корпорація ДЕУ також прийняла умови не вимагати сплати авторського гонорару за надані підприємству конструкції автомобілів та технології їх виготовлення.

Упродовж пільгового періоду (10 років) корпорація прийняла на себе обов'язки реінвестувати прибуток від діяльності СП у розвиток виробництва автомобілебудування України, зберегти чисельність робітників, яка буде зафіксована на момент внесення інвестиції. Після закінчення інвестиційної програми корпорація ДЕУ повинна поетапно довести ступінь локалізації виробництва автомобілів в Україні до 70% кошторису. Інвестиційна програма планує модернізацію діючого виробництва АвтоЗАЗу, введення в дію нового автомобільного заводу, що дозволить на сьомий рік після створення СП випускати щорічно 250 тис. автомобілів сучасних моделей.

Розділ 2. Аналіз стану автомобільного ринку і господарської діяльності СП “АвтоЗАЗ-ДЕУ”. Поряд з економічними проблемами, які характерні для усіх українських підприємств, АвтоЗАЗ зіткнувся з жорсткою конкуренцією з боку російських автозаводів, а також зарубіжних автовиробників.

Рисунок. Структура програми маркетингового дослідження

У цих умовах фінансова стабільність СП може бути досягнута за рахунок якісної модернізації базових автомобілів і створення нових моделей, зниження собівартості продукції, просування на ринки нового продукту. Протягом 1998-2001 рр. в Україні намітилась тенденція купівлі нових автомобілів замість тих, які вже були у вжитку. Обсяги продажу нових автомобілів у 2001 р. становили 15,4%, із них найбільшу частку займають автомобілі класу С – 44,72%, класу Д – 25 і класу В – 15,82%.

Як показав аналіз, рівень забезпечення автомобілями на 1000 чол. виріс в Україні з 73 (1992 р.) до 135 (2001 р.). Структура автомобільного парку України по країнах-виробниках має такий вигляд: країни СНД – 89% (із них Росія – 72%, Україна – 17, інші країни – 11%). Серед автомобілів виробництва країн СНД значну частину складають автомашини з терміном експлуатації 7-10 років (більше 70%, або близько 3,5 млн. штук). Вітчизняні автомобілі Таврія купують громадяни з середнім щорічним доходом до 1500 дол. США. Інші особи, з більш високим рівнем доходу, купують його як другий автомобіль. Як показали розрахунки, прогноз потреби в автомобілях ціною 2000-3000 дол. складає в Україні 120 тис. штук на рік, із них автомобілі Таврія можуть скласти 20 тис. штук, включаючи оновлені моделі Таврія Нова і Славута. Ціновий діапазон автомобілів класу В складає від 4000 до 18000 дол. Сюди відносяться автомобілі Ланос, ВАЗ , ВАЗ , Шкода Феліція, Форд Екскорт, Хонда Ківік, Тойота Корола та ін. Автомобілі класу В характеризуються відносно простим улаштуванням і невимогливістю в експлуатації. Серед досліджених моделей на автомобільному ринку в 1999-2002 рр. основними конкурентами автомобілів ДЕУ були російські ВАЗи й ін.(табл. 1).

Таблиця 1

Кількість реєстрацій автомобілів-конкурентів Ланоса в 2001 р.
на авторинку України

Моделі | Кількість, шт. | %

ВАЗ 2109, ВАЗ 21099, ВАЗ 21110 | 68385 | 95,4

Рено 19 | 184 | 0,25

Шкода Феліція | 360 | 0,51

Форд Екскорт | 791 | 1,1

Хонда Ківік | 186 | 0,25

Тойота Корола | 386 | 0,54

Фольксваген Поло | 1388 | 1,94

Усього | 71680 | 100,0

Аналіз ринку, проведений на основі статистичних даних НІЦ МВС України про реєстрацію легкових автомобілів у 1998-2001 рр., показав, що кількість автомобілів, увезених в Україну в 2001 р., на порядок зменшилась порівняно з 1998 р. (різниця становила 34%). За даними Державної митної служби, у 1998 р. в Україну було офіційно ввезено 132,9 тис. автомобілів (17,4% від загальної кількості зареєстрованих автомобілів), а в 2001 р. – 87,9 тис. (16,5%). Водночас значно зменшилась кількість автомобілів, тимчасово ввезених в Україну.

Обсяг потенційного ринку розраховується за такою методикою:

Vр = Пр + К * Рп , (1)

де Vр - обсяг потенційного ринку;

Пр - приріст ринку;

Рп - кількість реєстрації перепродажу;

К - коефіцієнт, що враховує величину перепродажів (К = 0,33).

Розрахунок сегмента ринку проводиться за формулою

Vс = Пр + К (Рв – Пр) , (2)

де Vс - обсяг сегмента ринку;

Пр - приріст усіх автомобілей;

Рв - усього реєстрацій автомобілей;

К - коефіцієнт, що враховує величину перепродажів (К = 0,33).

Для першого варіанта: Vc = 4,9 + 1/3 (6,3 – 4,9) = 5,4 тис.

Аналогічні розрахунки з визначення обсягу сегмента ринку проведено за другим і третім варіантами, що дозволяє прогнозувати обсяги продажу автомобілів.

Дані про сегмент ринку Ланоса наведено в табл. 2.

Таблиця 2

Поваріантний розрахунок сегмента ринку Ланоса |

Варіант І | Варінт ІІ | Варінт ІІІ

Обсяг ринку, тис. шт. | 5,4 | 22,0 | 66,9

З них:

розстрочка

передоплата |

-

5,4 |

16,6

5,4 |

39,2

27,7

План продажу

Відсоток ринку | 2,5

46,3 | 4,6

21,0 | 8,3

12,4

Важливу роль у завоюванні ринку автомобілів відіграють ціни на запасні частини і наявність сервісного обслуговування. У результаті аналізу статистичних даних установлено, що ціни на запчастини автомобіля Ланос знаходяться на одному рівні з цінами японських автомобілів. У той же час запчастини на європейські автомобілі значно дешевші, що пов’язано із транспортними витратами на перевезення запасних частин із Південної Кореї та Японії. Крім того, в Європі розвинутий ринок нефірмових запчастин, які також значно дешевші. Тому дисертантом запропоновано організувати випуск запчастин для автомобілей ДЕУ в Україні за кресленням компанії "ДЕУ Моторс".

Оцінка фінансового стану підприємства проводиться для визначення кожного показника, встановлення факторів, що впливають на його величину, і можливих змін. Далі плануються необхідна величина показника на перспективу і методи її досягнення. Такі дії необхідні для правильної і своєчасної орієнтації фахівців підприємства в методах покращання фінансового стану. У 1999-2001 рр. СП не виконало план виробництва автомобілів, тому що працювало не на повну потужність. Основною причиною стало невиконання плану реалізації автомобілів, що пов’язано із такими факторами:

відсутність ефективної системи продажу і сервісного обслуговування автомобілів, незабезпечення сервісної мережі запасними частинами;

високий рівень цін на продукцію, яку випускає СП, спад курсу гривні восени 1998 р.;

низька купівельна спроможність населення, яка обумовлена складним станом соціально-економічної ситуації в країні;

незадовільна якість вітчизняних автомобілів, що створює негативний імідж автомобіля у покупців.

Незважаючи на нестабільну роботу підприємства, фінансовий стан за останні роки (1999-2002) був задовільним.

Одна із найважливіших проблем на підприємстві – це збут продукції. Через несвоєчасний збут продукції не працювали виробничі потужності. Для підвищення активності продажу автомобілів сумісно з автором була розроблена програма просунення товарів на ринок України. Вона передбачала цілий ряд акцій зі збуту автомобілів, продажу в розстрочку, по передоплаті. Це дозволило в листопаді-грудні 1999-2001 рр. продати всі запаси автомобілів класу Таврія: Таврія Нова, Дана, Славута.

Розділ 3. Методи удосконалення організації управління господарською діяльністю спільного підприємства. Підприємству для ефективної діяльності в умовах кризи економіки та невизначеності зовнішнього середовища, крім збереження внутрішньої стабільності, необхідно пристосуватись до умов зовнішнього середовища. Одним із варіантів адаптації підприємства було створення спільного підприємства з притягненням інвестицій і нових технологій автомобілебудування. Для його обґрунтування вирішальне значення має визначення економічної ефективності створення і діяльності СП. Автором запропоновано методику розрахунку економічних показників створення та діяльності спільного підприємства. Середньорічна рентабельність роботи СП розраховується за формулою

Т

Рп = ? ( Псt + Аt ) / К * Т , (3)

t = 1

де Псt – прибуток після виплати суми податків та інших виплат у державний та місцевий бюджети України;

At – амортизаційні відрахування в t-му році;

К – капітальні вкладення для t-го року;

Т – строк дії угоди.

Інтегральний ефект спільного підприємства (Еп) розраховується за формулою

Т

Еп = ? ( Псt + Аt - Кі ) ?t + Li * бt , (4)

t = 1

де Li - ліквідаційна вартість СП;

бt - розрахунковий коефіцієнт приведення.

Умови валютної самоокупності забезпечуються при виконанні нерівності

Bvt + Ввt + Wвt ? Cвt + Kвt + Півt + Нпt + Зпвt + Зівпt , (5)

де Вvt - сальдо інвалютних надходжень на кінець попереднього періоду;

Bвt - інвалютна виручка від реалізації продукції СП у t-му році;

Wвt - надходження від виплати відсотків за коштами СП, які зберігаються в банку;

Cвt - інвалютні витрати на оплату елементів собівартості продукції в t-му році;

Kвt - інвалютні витрати на розвиток та модернізацію виробничого апарату СП;

Півt - прибуток іноземного учасника СП у t-му році;

Нпt - сума податків у бюджет;

Зпвt - сума заробітної плати, виплаченої в іноземній валюті;

Зівпt - сума страхування в іноземній валюті, переведена за кордон.

Спільне підприємство буде функціонувати в умовах повної валютної самостійності, забезпечить покриття валютних витрат за рахунок валютної виручки від реалізації виробленої продукції.

Ефективність утворення та діяльності спільного підприємства визначається на основі показника (Енх) за формулою

Т

Енх = ? ( Ецt + Псt ) - ( Vt + Wt + Ксt ) ?t + ( Lt + A + Фз + Фа ) ?t * j , (6)

t

де Ецt - дохід, що централізується в держбюджеті України;

Псt - прибуток українського учасника СП;

Vt - кредити, отримані СП у t-му році;

Wt - виплати відсотків спільного підприємства за коштами, вкладеними в банках у t-му році;

Kct - капітальні вкладення українського учасника в t-му році;

А, Фз, Фа - невитрачена до початку планового року частина фондів амортизаційних відрахувань, резервного фонду та фонду розвитку виробництва;

бt - коефіцієнт приведення по часу;

j - частина вкладу українського учасника у статутному фонді СП;

Lt - ліквідаційна вартість СП.

Ефективність участі українського партнера у спільному підприємстві розраховується на основі інтегрального госпрозрахункового ефекту за формулою

Т

Ес = ? ( Псt – Ксt ) ?t + ( Lt + A + Фз + Фа ) ?t. (7)

t

Аналогічно визначається економічний ефект зарубіжного учасника СП. У результаті функціонування спільного підприємства економіка України отримає додаткові робочі місця і надходження в державний бюджет. За прогнозними розрахунками держава отримає прибуток за 10 років у сумі 7652,3 млн. дол. США. За період реалізації проекту, створення потужностей з вироб-ництва автомобілів і безпосередньої діяльності СП Україна одержить:

нові потужності обсягом виробництва 250-300 тис. автомобілів на рік;

при досягненні СП запланованих потужностей обсяги виробництва складуть близько 2,2 млрд. дол. на рік, запланований прибуток складе 180-200 млн. дол. США на рік.

Для підвищення ефективності діяльності СП необхідно змінити діючу стратегічну парадигму роботи підприємства на автомобільному ринку. Сьогодні у світі кожні 2-3 роки оновлюються моделі автомобілів. Тому автомобілі, які можуть конкурувати із зарубіжними, повинні відповідати світовим вимогам ринку. Ринок автомобілів постійно змінюється, тому із повною впев-неністю можна стверджувати, що зміни стратегічної парадигми – це ключ до здійснення стратегії нормального функціонування підприємства. Зміна стратегічної парадигми - це перехід до нової системи правил, до нової поведінки на ринку, до нових методів продажу. Достатньо ефективним є такий резерв, як удосконалення процесу і методів роботи торгово-сервісної мережі СП; реконструкція автосалонів, затверджених інвестиційною програмою на 2000-2005 рр.; закупівля і впровадження у фірмовій мережі продажу і сервісу сучасного сервісного обладнання; своєчасне забезпечення сервісної мережі запасними частинами та ін.

У даний час для збуту автомобілів розроблено програму просунення товару до ринку “АвтоЗАЗ-ДЕУ” – назустріч новому тисячоліттю”, яка має ряд пропозицій:

упровадження нових методів продажу, таких як лізинг, бартерно-обмінні операції, продаж автомобіля з урахуванням здачі старого тощо;

ряд акцій рекламного характеру, направлених на проведення тестів на автомобілі, виведення на ринок автомобіля Славута;

створення групи контролю якості продукції дозволило усунути причини браку, а не їх наслідки;

удосконалення організаційної структури управління збутом продукції.

Значну роль у стратегічному розвитку СП відіграє зовнішньоекономіч-на діяльність. За чотири роки роботи підприємство ще не змогло досягти значних успіхів у цій діяльності, але у стратегічній перспективі цей напрям повинен займати провідне положення.

ВИСНОВКИ

Проведене дослідження дозволило зробити ряд нових теоретичних висновків і обґрунтувати практичні заходи з удосконалення управління господарською діяльністю автомобілебудівного підприємства в умовах жорсткої конкуренції та невизначеності зовнішнього середовища. Відповідно до загальної мети і конкретних задач основні результати полягають у такому:

1. В умовах розбудови національної економіки та інтеграції до міжнародного розподілу праці важливою є розробка методів подальшого вдосконалення організації управління спільним підприємством, що засновано на взаємодії традиційних та нових методів господарювання з метою підвищення ефективності управління господарською діяльністю.

2. У дисертації запропоновано використовувати системний підхід для аналізу функцій управління і вибору методів, які реалізують функціонування окремих елементів та системи в цілому. Такий підхід підтвердив ефективність поліпшення результатів виробничо-господарської діяльності. Його переваги ще й у тому, що апробація методів управління на першому етапі дала позитивні результати при використанні всієї сукупності методів гнучкості підходу й тісного зв’язку між ними.

3. На основі досліджень сучасних проблем функціонування спільного підприємства обґрунтовано визначення стратегії розвитку, удосконалено управління маркетинговою, фінансовою та виробничою діяльністю, запропоновано проведення комплексу заходів щодо реорганізації структури підприємства, передбачення майбутніх обсягів виробництва, оцінки ефективності діяльності спільного підприємства тощо.

4. Виробничо-господарська діяльність спільного підприємства з вироб-ництва автомобілів включає три основних види: маркетинг, виробництво і фінанси. Ураховуючи, що в даний час найбільш проблематичним є збут продукції, маркетинг і його дослідження є особливо актуальними. Вони являють собою систематичне збирання, обробку й аналіз усіх аспектів процесу маркетингу: самого продукту, ринку цього продукту, каналів розповсюдження, методів і засобів збуту, мережі ціноутворення, заходи зі стимулювання збуту продукції.

5. Суттєвий вплив на збут продукції робить її конкурентоспроможною на ринку. Конкурентоспроможність визначається сукупністю властивостей даної продукції, які входять до складу її якості і важливі для споживача, визначають його витрати щодо купівлі, споживання й утилізації продукції. В дисертації запропоновано загальну схему оцінки конкурентоспроможності продукції та наведено методи її обчислення. Результати оцінки конкурентоспроможності використовуються для розробки висновків, а також для вибору засобів оптимального підвищення конкурентоспроможності та вирішення проблем збуту продукції.

6. Вельми важливим в умовах нестабільності зовнішнього середовища є вивчення й аналіз стану автомобільного ринку України, виявлення його тенденцій і закономірностей розвитку, розробка заходів із визначення нових ніш і сегментів. У дисертації наведено методику розрахунку ємності сегмента ринку і наведено поваріантні приклади його розрахунку. За останні роки виявлено тенденцію збільшення обсягів купівлі нових автомобілів замість тих, які були у вжитку, привезених із-за кордону, а також тенденція постійного зростання кількості автомобілів на 1000 чол. в Україні.

7. Наведено особливості оцінки фінансового стану спільного підприємства, яке має пільги з виплати податків і розподілу прибутку. Аналіз господарської діяльності СП свідчить, що збитки від нестабільної роботи підприємства склали значну величину (17348 тис. грн.). Прибуток, отриманий СП, у більшій частині було направлено у фонд розвитку підприємства (62,72%) і на створення СП (19,71%). Дані розрахункового балансу свідчать, що платіжні кошти перевищують строкові зобов’язання СП. Методичною особливістю фінансового стану СП є те, що навіть при неритмічній роботі компанії та наявності значних збитків воно має достатню фінансову стійкість і є платоспроможним підприємством.

8. Розробка політики поведінки на ринку включає: створення і розповсюдження позитивної інформації про товари і послуги, аналіз стану виробничого апарату; створення каналів розподілу товарів і організацію післяпродажного обслуговування споживачів, поліпшення якості й сервісного обслуговування автомобілів. Ефективність збутової політики визначається методом порівняння повних витрат на реалізацію продукції підприємством при виборі різних посередників, тобто сюди входять витрати на транспортування, складування (при відповідних умовах договору реалізації), зберігання, знижки посередникам, витрати на організацію виставок, проведення акцій.

9. Одним із методів підвищення ефективності роботи підприємства є залучення інвестицій і сучасних технологій із-за кордону. Але для їх залучення необхідні об’єктивні розрахунки економічних показників. Автором розроблено методику розрахунку показників економічної ефективності створення і діяльності спільного підприємства, яка містить визначення прибутку, середньої рентабельності, умов валютної окупності, інтегрального ефекту з економіки в цілому, госпрозрахункового інтегрального ефекту кожного учасника СП.

10. Криза економіки і нестабільність зовнішнього середовища негативно впливають на ефективність роботи всіх суб’єктів господарської діяльності. Однак спільне підприємство має досить реальні можливості не тільки зберігати, але й укріпляти свої позиції за рахунок розширення зовнішньоекономічної діяльності, створення своїх представництв у зарубіжних країнах, організації великовузлового складання автомобілів за кордоном.

Список опублікованих автором праць за темою дисертації

1. Семенов Г.А., Семенов А.Г. Организация и планирование хозяйственной деятельности на предприятии. – Запорожье: ЗГИА, 2001. – 174 с.

Особистий внесок: проведено аналіз стану автомобільного ринку і господарської діяльності СП “АвтоЗАЗ-ДЕУ” і запропоновано методи підвищення ефективності роботи спільного підприємства.

2. Амоша А.И., Семенов А.Г. Организация сбытовой деятельности на предприятии // Економіка промисловості. - 1999. - № 4 (6). - С. 109-114.

Особистий внесок: визначено тенденції розвитку автомобільного ринку і запропоновано заходи з поліпшення збуту автомобілів.

3. Амоша А.І., Семенов А.Г. Особливості фінансової діяльності спільного підприємства // Економіка промисловості. - 2000. - № 3 (9). - С. 139-145.

Особистий внесок: виявлено особливості фінансового стану СП в умовах нестабільності і внесено пропозиції з його покращення.

4. Семенов А.Г. Тенденции развития украинского рынка легковых и грузовых автомобилей // Экономика промышленности. – Донецк: ИЭП НАН Украины. - 2000. – С. 212-223.

5. Семенов А.Г. Економічна ефективність створення та діяльності спільного підприємства // Економіка: проблеми теорії і практики. – Дніпропетровськ: ДГУ. - 2000. - № 17. – С. 141-151.

6. Семенов А.Г. Методы проведения маркетинговых исследований на предприятии // Управление экономикой переходного периода. - Донецк: ИЭП НАН Украины. - 2000. - С. 196-210.

7. Семенов А.Г. Методы оценки конкурентоспособности продукции // Экономические проблемы и перспективы стабилизации экономики Украины. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2000. – Т.2. – С. 359-364.

8. Семенов А.Г. Состояние и тенденции развития украинского авто-
рынка // Проблемы повышения эффективности функционирования предприятий различных форм собственности. – Донецк: ИЭП НАН Украины. – 2000. – С. 462-472.

9. Семенов Г.А., Семенов А.Г. Стратегия перехода к новым видам деятельности СП // Вестник ХГПУ "Технический прогресс и эффективность производства". - Харьков: ХГПУ. - 2000. - № 122, ч. 1. - С. 33-37.

Особистий внесок: запропоновано стратегію розвитку маркетингу без значної зміни обсягів виробництва.

10. Кучеба П.К., Семенов А.Г. Совершенствование методики распределения комплексных расходов // Экономико-управленческие аспекты повышения эффективности производства. - Донецк: ДонГАУ, ИЭП НАН Украины. - 2000. - С. 110-113.

Особистий внесок: запропоновано методи розподілу витрат у собівартості продукції.

11. Семенов А.Г., Ткаченко М.А. Прогнозы развития производства легковых автомобилей в Украине на ближайшую перспективу // Економіка: проблеми теорії і практики. – Дніпропетровськ: ДНУ. - 2001. - № 77. - С. 42-52.

Особистий внесок: виявлено прогнози розвитку автомобілебудування на перспективу.

12. Семенов А.Г. Особливості зовнішньоекономічної діяльності СП “АвтоЗАЗ-ДЕУ” // Міжнар. наук.-практ. конф. “Теорія і практика перебудови економіки”. – Черкаси: ЧІТІ. - 2000. – С. 80-82.

13. Семенов А.Г. Анализ сегмента рынка автомобилей класса А "Таврия" // Материалы Всеукраинской науч.-практ. конф. "Проблемы и перспективы развития предпринимательства в Украине". – Донецк: Ин-т рынка и социальной политики. - 2000. – С. 174-176.

14. Семенов Г.А., Семенов А.Г. Розвиток організації господарської діяльності автомобільного підприємства // Матеріали Другої всеукр. наук.-практ. конф. “Економіка України: реалії, перспективи розвитку ринкових відносин”. -


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВИКОРИСТАННЯ НИЗЬКИХ ТЕМПЕРАТУР ПРИ ЛАПАРОСКОПІЧНІЙ ХОЛЕЦИСТЕКТОМІЇ У ХВОРИХ ІЗ ГОСТРИМ ХОЛЕЦИСТИТОМ (ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНО-КЛІНІЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ) - Автореферат - 33 Стр.
РОЗВ’ЯЗОК ЗАДАЧ ПОВЗУЧОСТІ ТОНКИХ ОБОЛОНОК З УРАХУВАННЯМ ПОШКОДЖУВАНОСТІ, ГЕОМЕТРИЧНОЇ НЕЛІНІЙНОСТІ ТА ЗСУВУ - Автореферат - 23 Стр.
НАПРУЖЕНИЙ СТАН І РУЙНУВАННЯ ДЕРЕВИНИ ДУБА ПРИ КОНВЕКТИВНО-НАДВИСОКОЧАСТОТНОМУ СУШІННІ - Автореферат - 19 Стр.
ПІДГОТОВКА МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ ІСТОРІЇ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ ОСОБИСТІСНО ОРІЄНТОВАНОГО НАВЧАННЯ - Автореферат - 30 Стр.
ПОПЕРЕДЖЕННЯ ТА УНИКНЕННЯ БАНКРУТСТВА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ (на прикладі підприємств поліграфічної промисловості) - Автореферат - 29 Стр.
ДІАГНОСТИКА ТА ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ МІХУРОВО-СЕЧОВИВІДНОГО РЕФЛЮКСУ ПРИ ПОВНОМУ ПОДВОЄННІ ВЕРХНІХ СЕЧОВИХ ШЛЯХІВ У ДІТЕЙ - Автореферат - 20 Стр.
Адміністративно-правові проблеми ліцензування господарської діяльності органами внутрішніх справ - Автореферат - 26 Стр.