У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

львівський ДЕРЖАВНий ІНСТИТУТ фізичної культури

Віндюк Ольга Валеріївна

УДК 796. 011. 3

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ

ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ 5-7 РОКІВ

У СПОРТИВНО-ОЗДОРОВЧИХ установах США

24.00.02 - Фізична культура, фізичне виховання

різних груп населення

Автореферат дисертації

на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту

Львів - 2003

Дисертацію є рукопис.

Роботу виконано у Гуманітарному університеті “Запорізький інститут державного та муніципального управління” Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: | кандидат педагогічних наук, доцент

Сущенко Андрій Віталійович,

Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти,

професор кафедри педагогічної майстерності.

Офіційні опоненти: | доктор педагогічних наук, професор

Сергієнко Леонід Прокофійович,

Український державний морський технічний університет,

завідувач кафедри теоретичних основ олімпійського та професійного спорту;

кандидат педагогічних наук, професор

Лабскір Володимір Михайлович,

Національний технічний університет

“Харківський політехнічний інститут”,

професор кафедри фізичного виховання.

Провідна установа: | Національний педагогічний університет
ім. М.П. Драгоманова,

кафедра теорії та методики фізичного виховання

Міністерство освіти і науки України, м. Київ.

Захист відбудеться 4 грудня 2003 р. о 16 год. 30 хв. під час засідання спеціалізованої вченої ради К 35.829.01 Львівського державного інституту фізичної культури (79000, м. Львів, вул. Костюшка, 11).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Львівського державного інституту фізичної культури (79000, м. Львів, вул. Костюшка, 11).

Автореферат розіслано 3 листопада 2003 року.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої ради О.М.Вацеба

Загальна характеристика роботи

Актуальність. Зростання інтересу світової спільноти до індивідуального здоров’я людини, особливо дитячого віку, підтверджене великою кількістю теоретичних і практичних робіт. Провідні вчені України, ближнього і далекого зарубіжжя Ш.А. Амонашвілі, 1986; М.М. Безруких; 1999, E.С. Вільчковський, 1998; Н.Ф. Денисенко, 2002; Т.Ю. Круцевич, 1999; В.О. Сухомлинський, 1980; L.B. Ames, 1984; J. Park, 1995 та інші присвятили цій проблемі свої наукові роботи.

Зниження рухової активності дітей неґативно впливає на гармонійність їхнього фізичного розвитку, рухову і фізичну підготовленість, фізичні якості, стан здоров’я. Виникає суперечність між біологічною потребою дітей у рухах і тими умовами, що створені у дошкільних установах, школах, родині для їхнього фізичного виховання (І.А. Аршавський, 1985; С.С. Волкова, 1997;
О.Д. Дубогай; 1998, І. Кучеров; 2000, О.С. Куц; 1997, A. Anderson, 1998;
A.D. Pellegrini, 1998; C.V. Pope, 1998; P. Rosenbaum, 1998; Schreider, 1997;
B. Strand, 1996 та ін.). Усунення цих негараздів спонукає педагогів, батьків до пошуку засобів підвищення рухової активності дітей 5-7 років.

Беручи до уваги аналіз практичної роботи позашкільних спортивно-оздоровчих установ, було підтверджено, що організовані форми занять впливають на збільшення обсягу рухової активності дітей. Особливо актуальними і важливими для зібрання передового досвіду з цього напряму є теоретичні дослідження і напрацьований перспективний педагогічний досвід у спортивно-оздоровчих установах США.

Організаційні форми роботи, теоретичні і методичні концепції системи навчання у спортивних установах США вимагають ґрунтовного аналізу, виявлення позитивного для нашої країни досвіду.

З опрацьованих джерел українських і закордонних авторів недостатньо окресленою постає система освіти, зміст, методи, організаційні форми фізичного виховання у сучасній школі США (Ю.С. Алфьоров, 1994;
Л.В. Бовіна, 1987; Н.Б. Бомова, 1989; В.В. Веселова, Г.Г. Воробйов, 1999;
С.І. Гуськов, 1995, 1997; К.С. Гаджієв, 1990; Л.М. Нечаєва, 1989;
Л.Н. Серебряков, А. Петрук, 1999, Brace H., 1996; Graber K.C., 1998; Mercier R., 1992; Rikard G.L., 1992; Stine M., 1991 та ін.).

Ориґінальність організаційно-методичної роботи у спортивно-оздоровчих установах США і необхідність її узагальнення та впровадження для вдосконалення фізичного виховання дітей 5-7 років, формування, зміцнення їхнього здоров’я в Україні визначили тему дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Роботу проведено згідно з Комплексним планом науково-дослідної роботи у сфері фізичної культури і спорту на 2001-2005 рр. з теми 2.1.6 “Комплексний підхід до розв’язання завдань фізичного виховання учнівської молоді”, а також теми „Роль фізичного виховання у самоорганізації здорового способу життя”, затвердженої рішенням ученої ради Гуманітарного університету “Запорізький інститут державного та муніципального управління” (ГУ “ЗІДМУ”) на 1999-2005 рр., зареєстрованої у Міністерстві освіти і науки України, Державний реєстраційний номер 0102U006866. Роль автора у виконанні даної теми полягала в самостійній організації, виборі методик, проведенні, обробці та узагальнення результатів дослідження.

Об’єкт дослідження: фізичне виховання у спортивно-оздоровчих установах США.

Предмет дослідження: організаційно-методичні основи фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США.

Метою дослідження є обґрунтування організаційно-методичних основ фізичного виховання дітей 5-7 років у США, впровадження їх у спортивно-оздоровчі установи України.

Завдання дослідження:

1. Вивчити й узагальнити організацію, зміст і методику фізичного виховання дітей 5-7 років у США.

2. Визначити й обґрунтувати організаційно-методичні основи фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США.

3. Дослідити ставлення батьків у США до фізичного виховання дітей, порівняти з аналогічними явищами в Україні.

4. Оцінити професійну компетенцію кадрів з фізичного виховання дітей у США та Україні.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань використано такі методи дослідження: аналіз науково-методичної літератури; педагогічні спостереження; експертна оцінка рівня педагогічної компетенції тренерів спортивно-оздоровчих установ, вчителів фізичної культури; порівняльний аналіз; анкетування батьків США та України; моделювання; обробка результатів досліджень методом математичної статистики.

Наукова новизна і теоретичне значення результатів роботи:—

уперше вивчено й узагальнено досвід організаційно-методичної роботи спортивно-оздоровчих установ США з фізичного виховання дітей 5-7 років;—

обґрунтовано позитивні риси програм фізичного виховання дітей 5-7 років у США, в основу яких покладено особистісно-орієнтований підхід до фізичного розвитку кожної дитини;—

проаналізовано професійну компетенцію педагогічних і тренерських кадрів із фізичного виховання в США;—

визначено способи використання та впровадження організаційно-методичних основ фізичного виховання американських дітей зі спортивно-оздоровчою метою в Україні.

Практичне значення дослідження: проаналізовано, адаптовано і впроваджено в роботу спортивно-оздоровчих установ України досвід американських педагогів і тренерів, зокрема за такими напрямами:—

організація фізичного виховання дітей 5-7 років;—

реалізація мотивації у фізичному вихованні дітей, спрямованої на активний і здоровий спосіб життя; формування вміння кожної дитини виразити себе у життєво важливій руховій поведінці;—

досягнення необхідного рівня використання рухів для фізичного розвитку.

Основні положення і рекомендації з фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США впроваджено в систему вищої професійної підготовки майбутніх учителів фізичної культури Гуманітарного університету “ЗІДМУ”, а також в систему перепідготовки учителів шкіл, інструкторів фізкультури дошкільних установ у Запорізькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.

Результати дослідження впроваджені в роботу дошкільних установ №145, № , СДЮШОР № м. Запоріжжя.

Особистий внесок дисертанта:—

проаналізовано та узагальнено теоретичні положення організаційно-методичних основ фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США й України;—

вивчено й узагальнено організаційно-методичні основи фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США;—

проаналізовано програми із фізичного виховання дітей США;—

визначено ставлення батьків у США та Україні до фізичного виховання своїх дітей;—

напрацьовано методичні рекомендації із впровадження організаційно-методичних основ фізичного виховання дітей 5-7 років США в аналогічних установах України;—

отримано результати, апробовані і впроваджені у педагогічну практику вчителів, тренерів.

Основні матеріали дисертації автор зібрала у США (1996-2002) під час праці тренером-викладачем гімнастичної спортивно-оздоровчої школи
м. Менло Парк (Menlo Park), штат Каліфорнія.

Особистий внесок автора полягає в аналізі та узагальненні організації та методики фізичного виховання дітей 5-7 років в спортивно-оздоровчих установах США; в апробації та впровадженні отриманих результатів у роботу вчителів, тренерів в Україні.

Апробація результатів дослідження. Упродовж усього періоду теоретико-експериментальної роботи автор дисертації особисто брала участь в апробації і практичній реалізації розроблених положень і рекомендацій, як викладач Гуманітарного університету “ЗІДМУ”, як аспірантка Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

По основним положенням і результатам дослідження зроблені повідомлення на щорічних звітних загальноуніверситетських наукових конференціях Запорізького державного університету, Гуманітарного університету “ЗІДМУ” (1996-2002), на Міжнародній конференції “Актуальні проблеми фізичної культури та спорту в сучасних соціально-економічних і екологічних умовах” у м. Запоріжжі (2000), на IV Міжнародному науковому конгресі “Олімпійський спорт і спорт для всіх: проблеми здоров’я, рекреації, спортивної медицини і реабілітації”, м. Київ (2000) та представлялися на наукових конференціях “Фізичне виховання, спорт і культура здоров’я у сучасному суспільстві”, м. Луцьк (2002), “Молода спортивна наука України”, м. Львів (2003), “Валеологія: сучасний стан, напрямки та перспективи розвитку”, м. Харків (2003).

Публікації. З теми дисертаційного дослідження опубліковано 17 робіт, з них 16 публікацій без співавторів, зокрема 5 статей у фахових наукових виданнях України.

Структура й обсяг дисертації. Робота складається з переліку умовних скорочень, вступу, переліку умовних скорочень, п’яти розділів, висновків, списку літератури і додатків. Дисертація містить 10 таблиць, 13 малюнків, 11 додатків. У роботі використано 363 джерела наукової і спеціальної літератури, з них 209 іноземною мовою.

ОсновнИЙ ЗМІСТ роботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено об’єкт і предмет дослідження, мету, завдання та методи, розкрито наукову новизну та практичне значення роботи, а також особистий внесок дисертанта, указана сфера апробації результатів виконаних досліджень.

У першому розділі “Організаційно-методичні основи фізичного виховання дітей 5-7 років у США” представлено аналіз значення занять фізичними вправами для фізичного, психічного, морального, розумового та естетичного розвитку дитини. У досвіді США спостерігаємо об’єднання державних і громадських організацій для розв’язання проблем навчання, розвитку й виховання дітей здоровими, активними. Провідне місце у реалізації цих завдань надано фізичному вихованню.

Підтримка фізичної культури урядом у США спрямована на зміцнення здоров’я нації, захист Батьківщини, підвищення національного престижу, поліпшення міжнародних відносин.

У США залучають, окрім державних організацій, значну кількість асоціацій, страхових компаній, різних товариств, центрів, товариських рад, федерацій, комісій для спонсорування програм з організації рухової активності школярів різного віку як основного засобу сприяння здоров’ю. У США існує велика кількість платних позашкільних спортивно-оздоровчих установ (СОУ) з власною програмою для різних прошарків населення з різним рівнем матеріального добробуту.

Аналіз стану проблеми дав можливість уточнити предметну галузь досліджень, робочу гіпотезу та загальну спрямованість експериментальної частини роботи.

Методологічною основою дослідження були основні положення теорії та методики фізичного виховання. Ці дані представлені у другому розділі “Методи та організація дослідження”.

Експериментальною базою дослідження були: спортивно-оздоровчі комплекси Менло Парк (Menlo Park), Пенінсула Гімнастікс (Peninsula Gymnastics), штат Каліфорнія (США) і школа-комплекс № 7, СДЮШОР № 
м. Запоріжжя.

Дослідження проводили в три етапи упродовж 1996-2002 рр. На першому етапі (1996-1998 роки) було вивчено стан проблеми в її теоретичному і практичному аспектах. Було розроблено програму і модель дослідження, сформульовано загальну (робочу) гіпотезу, мету, об’єкт, предмет і завдання дослідження, визначено програму подальшої експериментальної роботи.

На другому етапі (1998-2000 роки) було розроблено і теоретично обґрунтовано концепцію, методику дослідницької роботи, виконано основну частину дослідження з визначення організаційно-методичних основ фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США. Було проаналізовано понад 90 уроків фізичної культури за участю вчителів України і тренерів СДЮШОР, а також біля 300 занять у спортивно-оздоровчих закладах США. В анкетуванні взяли участь 93 батьків у США і 82 батьків в Україні.

На третьому етапі (2000-2002 роки) остаточно проаналізовано, систематизовано й узагальнено дослідницький матеріал, зроблено висновки з реалізації завдань дослідження і підтвердження загальної і робочої гіпотези. Визначено ефективність організаційно-методичних основ фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США. Складено рекомендації з упровадження програм, методик роботи з дітьми 5-7 років із фізичного виховання у США.

Третій розділ “Особливості фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США”.

За інформацією американського Міністерства охорони здоров’я і сервісу (U. S. Department of Health and Human Services (USDHHS), 1998), від 1960-х років відсоток дітей із зайвою вагою зріс удвічі. Це збільшення виразно спостерігалося і зафіксоване після 1980-х років. У 1996 році кількість дітей віком від 2 до 5 років із зайвою вагою зросла до 76від 6 до 12 років — до 88 94 дітей дотримувалися дієти, що була недосконала і вимагала наукового підходу. Крім того, у 1994 році майже половина американських дітей віком від 5 до 8 років мала щонайменше один показник, зарахований до групи ризику захворювань серцево-судинної системи.

Центр контролю та профілактики хвороб (Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Національна асоціація спорту і фізичного виховання (National Assotion for Sport and Physical Education (NASPE)), Американська серцева асоціація (American Heart Association) вважають, що передумовою активного способу життя є оволодіння дитиною життєво важливими руховими уміннями, навичками і здатністю розвивати пов’язану зі здоров’ям фізичну придатність (серцево-судинну витривалість, нарощування м’язової маси, розвитку гнучкості, формуванні стрункості постави).

Вік дітей 5-7 років — період активного пізнання довкілля, осмислення, нагромадження знань і їх засвоєння. Виконанню цієї важливої функції, як стверджують багато вчених, сприяють характерні риси цього віку: потреба у пізнанні світу, що починає задовольнятися кожною дитиною у процесі оволодіння рухами; безмежна довіра дорослим і особливо вчителям.

На думку американських учених, потребу в руховій активності не можна розглядати лише з погляду задоволення біологічних потреб. Це також засіб задоволення естетичних (балет, народні танці), фізичних (заняття спортом), емоційних (спортивні змагання, глядачі) та інших потреб методом організації різних форм роботи з дітьми.

Провідні українські і закордонні фізіологи, педагоги, лікарі вважають, що рухова активність є одним з головних чинників, що впливає на здоров’я, фізичну досконалість і розвиток, сприяє оптимізації адаптивних властивостей організму дітей; одним зі шляхів розв’язання проблеми гіподинамії є збільшення обсягу рухової активності шляхом організації доцільної навчальної діяльності з фізичного виховання учнів, розпочинаючи від раннього віку.

Однією з особливостей освіти у США є відсутність єдиної державної системи освіти. Кожен штат спроможний визначити структуру цієї системи самостійно і, як наслідок цього, існує величезна кількість різних програм і навчальних планів, зокрема і з формування здорового способу життя.

Концепція, що у фахівців з фізичного виховання отримала назву „виховання рухом”, є реакцією на ідеї популярної на Заході „гуманістичної педагогіки”. Зазначимо, що прихильники цієї теорії у програмах з фізичного виховання використовують такі ключові поняття, як „усвідомлення школярами можливостей свого тіла”, „відчуття простору, часу, сили”, „уміння розв’язати проблеми”, „взаємостосунки із зовнішнім довкіллям, і зокрема з людьми”. У США ця концепція широко застосовувана в елементарній школі C. Bell, 1998; K.Gastle, 1992; M.D. Curtner-Smith, 1996; D. Docheft, 1998; P.M. Ford, 1986 та ін.

Прийнята в США державна програма „Здорові люди 2000” (1991) охоплює 298 спеціалізованих об’єктів у 22 пріоритетних галузях знань, серед них і фізичну культуру і спорт.

У розділах програми „Здорові люди 2000”, що стосуються фізичного виховання, чітко і лаконічно сформульовано філософські засади, що лежать в основі програми „Кожний може” (“Every one can”). Програма, зокрема, вимагає, щоб фізично сформована людина володіла необхідними руховими навичками й уміннями, впевнено і правильно виконувала вправи з використанням різних форм рухової активності й оздоровлення, розуміла переваги взаємопоєднання і взаємодоповнення здоров’я і гарного особистого самопочуття.

Всебічна комплексна програма фізичного виховання „Кожний може” допомагає дітям і підліткам зреалізувати власну мету. Вони самостійно можуть передбачити завдання і пов’язані з ними знання, викладені у розділах програми.

Перший розділ цієї програми містить такі напрями: розвиток рухових умінь; вивчення біомеханіки фізичних вправ; ознайомлення з фізіологією фізичної культури.

У другому розділі акцентовано увагу на особистісних властивостях людини. Він називається „Особистий імідж і персональний розвиток” і конкретизований через такі теми: ріст і здоров’я людини, психологія, естетика.

Третій розділ присвячено проблемам соціального розвитку, він містить інформацію з соціології й історичних перспектив розвитку суспільства.

Розв’язання поставлених у програмі завдань американські фахівці пов’язують з такими найважливішими передумовами: добре спланована програма з фізичного виховання школярів ураховує поступовість індивідуального розвитку і вік дітей; ефективна програма з фізичного виховання складається не лише з ігор і спорту; добре збалансована за змістом і методами програма сприяє вивченню загальноосвітніх предметів, якісному проведенню занять у спортивних секціях із професійною спрямованістю; програми з фізичного виховання сприяють і допомагають дітям вести здоровий спосіб життя.

Школярам рекомендують застосовувати отримані знання для формування рухових умінь у повсякденному житті, дотримуючись при цьому правил рухів.

Програма, на думку американських фахівців, зосереджує увагу суспільства на головному, а це: цінність рухової активності і її роль у сприянні здоровому способу життя; роль систематичних занять фізичними вправами, результатом яких є здорове, активне і довге життя; показує вплив рухів на інші види діяльності.

Американські фахівці (R.J. Park, 1995; W.E. Prentice, 1999) поділяють спортивно-оздоровчі клуби Америки на три категорії. До першої вони зараховують клуби старої формації, найперше це клуби тенісу, гольфу, плавання, яхт-клуби. Їхня ймовірна кількість близько 6000 клубів. До другої групи належать загалом оздоровчі клуби. Їхня кількість сягає від 8 до 10 тисяч. Третя група клубів це так звані „квазі-клуби”, що належать різним громадським організаціям Асоціаціям молодих християн і молодих християнок, молодих католиків й ін., а також тенісні і плавальні клуби в ком’юніті. Їх близько 5 000. Крім того, існують клуби в парках, шпиталях, готелях, на курортах, в університетських оздоровчих центрах та ін.

У досліджуваній спортивно-оздоровчий установі Менло Парк (заснована 1962 року) платні послуги надають населенню, понад половину якого діти 5-7 років. За американськими законами це молодші школярі, які повинні відвідувати елементарну (початкову) школу. Їхнє фізичне виховання відбувається у школі й СОУ у вільний від навчання час. Заняття оплачують батьки. Вартість занять складає від 11$ до 17$ за одне заняття тривалістю 50 хвилин у групі загальнофізичної підготовки, кількість дітей у групі від 6 до 10. Спортивно-оздоровчі установи забезпечують гарні умови для занять усіх прошарків населення, й особливо для дітей.

Мету програми вказано в першому розділі: „вчити дітей - найперше, гімнастиці друге, техніці безпеки завжди”. У цьому розділі розкрито принципи роботи тренерів, головний з яких - „професіоналізм — ключ до успіху”. Вказано вимоги до вчителя-тренера, його заробітну платню, що залежить від рівня освіти і досвіду роботи, а також подано інформацію про всі службові установи і правила реєстрації учнів через комп’ютерну мережу. У програмі йде мова про укладання медичного страхування на випадок травматизму під час занять. Договір про обов’язкове страхування дитини підписують батьки.

Істотною рисою спортивно-оздоровчої установи США є відсутність лікарського контролю. Так, у СОУ Менло Парк, де проводилося дослідження, на 1600 дітей немає жодного лікарського кабінету. Батькам не потрібно подавати довідку про стан здоров’я дитини, а лише заповнити анкету, що складається з 15 пунктів. Тут зазначено пункти про наявність чи відсутність конкретних захворювань.

Вимоги американських фахівців до методики фізичного виховання дітей 5-7 років такі: застосовувані організаційні методи повинні забезпечувати високоякісне керівництво процесом фізичного виховання; методи контролю дозволяють вчителю знати все про свого учня: стан здоров'я, рівень фізичного, психічного й інтелектуального розвитку. Кожен метод має творчо застосовуватися для підвищення можливостей дитини до самовираження. Ігрові методи є основними в роботі з дітьми 5-7 років. Вивчення рухової дії в цілому ефективніше, ніж окремими рухами.

Застосовувані методи фізичного виховання мають забезпечити дітям можливість винаходити, створювати, додавати, змінювати процеси взаємодії, учитися бути відповідальними за свої дії і вчинки.

Виховання самодисципліни є результатом демократичного стилю діяльності вчителя, свідомого виконання дітьми суспільних і групових стандартів поводження. Ігри використовуються як засіб виховання учнів законослухняними громадянами США.

Американські педагоги, психологи, соціологи, психотерапевти скеровують свої дослідження на розробку програм педагогізації батьків на комплексній основі.

У США створена ціла система педагогізації батьків, котра включає 16 регіональних програм і містить рекомендації з організації фізичного, інтелектуального і морального розвитку і виховання дитини в родині, її соціалізації.

Змістом усіх проектів і програм є педагогічна освіта батьків. Першочерговим завданням є навчання батьків умінню виховувати власну дитину.

Четвертий розділ “Професійна компетентність кадрів фізичного виховання в Україні та США”. Здебільшого у навчальних закладах України вчителі фізичної культури мають високий і достатній рівень професійної компетенції. У СДЮШОР № 5 м. Запоріжжя працюють викладачі-тренери зі спортивної гімнастики, 50% яких - майстри спорту. Усі мають вищу фахову освіту. У загальноосвітній школі № 7 усі вчителі фізичної культури мають вищу фізкультурну освіту, а рівень професійної компетенції відповідає категорії „вчитель вищої категорії”, „вчитель першої категорії”.

Аналіз діяльності працівників фізичної культури двох американських спортивно-оздоровчих установ (Менло Парк і Пенінсула Гімнастікс) свідчить про те, що у добре обладнаних спортивних залах спортивно-оздоровчих установ США рівень професійної компетенції викладачів не відповідає вимогам. Так у державному СОУ Менло Парк, де працюють переважно корінні американці лише 18,7працівників мають вищу фахову освіту, з них 66,7% отримали її в Україні, 25% мають вищу освіту за іншими спеціальностями, 56,3% — студенти коледжів, старшокласники, що у минулому займалися спортивною гімнастикою і закінчили різні курси підвищення кваліфікації. У приватному СОУ Пенінсула Гімнастікс, заснованому вихідцями з України, 56,3% мають вищу освіту за фахом. Близько 60% тренерів її одержали в країнах СНД.

Система підготовки ґрунтується на вільному відвідуванні занять і є невеликою за обсягом, тобто за кількістю залікових годин, що не виправдовує себе. Вищі навчальні заклади США шукають інші форми підготовки фахівців з установкою на професійну компетентність.

У п’ятому розділі “Аналіз і узагальнення результатів” представлені мотиви, що визначають державну підтримку фізичного виховання у США
(рис. 1).

Рис. 1. Мотиви, що визначають державну підтримку фізичного виховання у США

Нами встановлено, що у США на відміну від України, всі програми фізичного виховання мають яскраво виражену спрямованість на формування у дітей умінь і навичок здорового способу життя.

S.E. Landis, C.L. Janes, 1995 виділяють такі чотири правила при складанні програми фізичного виховання:

1. Визначення пріоритетів у потребах здоров'я.

2. Включення співтовариства в ідентифікацію проблем здоров'я.

3. Розробка, здійснення чи зміна наявних програм з урахуванням вимог суспільства і документа “Здорові люди - 2000”.

4. Контроль ефективності виконання програм.

Головна мета всіх програм – поліпшувати дійсний і майбутній статус здоров'я.

Нами вперше проведене порівняльний аналіз професійної компетенції працівників фізкультурних установ України і США, який засвідчив, що кадри фізичного виховання США недостатньо професійно компетентні.

Рівень освіти у працівників фізичного виховання, які працюють у США наведено на рис. 2. Зазначено, що у п’яти спортивно-оздоровчих установах, штату Каліфорнія США працюють 58 учителів, тренерів, з них вищу освіту за фахом “фізичне виховання і спорт” мають 41,3%, з них 18 осіб (75%) отримали вищу освіту за фахом у країнах СНД. Вищу освіту не за фахом (медичну, музичну, авіаційну та інші) мають 12% вчителів. Закінчили коледж 10% учителів, котрі працюють у спортивно-оздоровчих установах. Інші є учнями коледжу, старших класів школи (20,6%) та ті, хто закінчив курси (8,6%). У досліджуваних установах України всі вчителі та тренери мають фахову вищу освіту.

Рис. 2. Рівень освіти у працівників фізичного виховання, які працюють
у США.

Комплексно професійну компетентність вчителя фізичної культури визначалась за якістю проведених ними занять.

Оцінка проведених занять наведена у відсотках за методикою Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти показала, що на оцінку „відмінно” проведено 25уроків фізичної культури і 85% тренувальних занять в Україні. У СОУ США цей показник такий: Менло Парк 11,2%, Пенінсула Гімнастікс 75%. Оцінку „добре” дістали відповідно 78 і 15% занять в Україні, 66 і 17% занять в Україні. Оцінку „задовільно” 7 і 0%, і 22,2 і 8% занять відповідно.

Аналіз відповідей на питання запропонованої анкети показав, що думки американських і українських батьків не завжди збігаються. 65% дітей 6-7 років загальноосвітньої школи м. Запоріжжя не займаються фізичними вправами за рамками уроків фізичної культури. Основними причинами є віддаленість місць занять – 23,2%, матеріальні труднощі – 6,1%, інші причини: відсутність бажання у дітей, у батьків, немає інтересу, нікому водити дитину на заняття тощо.

Мету, яку ставлять батьки перед дітьми с занять фізичними вправами, наведено на рис. 3.

Рис. 3. Мета, яку ставлять батьки перед дітьми 5-7 років.

Мета занять фізичними вправами: 1— бути здоровим; 2 — бути сильним; 3 — уміти себе захистити; 4 — бути переможцем; 5 — брати участь в Олімпійських іграх; 6 — немає мети; 7 — стати чемпіоном країни; 8 — інше.

Американські батьки більш активні і зацікавлені у використанні рухової активності для фізичного виховання своїх дітей, доказом цього служить бажання 45,1% з них допомогти школі в організації фізкультурно-оздоровчої роботи, а також більша кількість пропозицій з удосконалення фізичного виховання дітей. Українські батьки лише у 8,5% випадків показали подібний інтерес.

ВИСНОВКИ

1. Огляд літературних джерел показав, що фізична культура у США розглядається як один з основних чинників виховання населення, й особливо дітей. Участь американського суспільства і державних структур у розвитку фізичної культури і спорту визначається такими функціями: підтримка здоров'я нації; забезпечення потреб індівідуума; захист Батьківщини; поліпшення міжнародних відносин; політичне виховання в дусі панівної ідеології; підвищення національного престижу; підтримка суспільного порядку; законодавча, економічна та трудова функція. Аналіз науково-методичної літератури свідчить, що організаційно-методичні особливості фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих закладах США розкриті недостатньо.

2. Численними дослідженнями зазначено низький рівень рухової активності дітей і, як наслідок, незадовільний стан їхнього здоров’я. У США здоров'я 23% дітей 5-7 років відзначається як слабке, у 32% - задовільне, у 45% - гарне, лише 28% дітей не хворіють протягом трьох місяців.

3. У США нараховується понад п’ять тисяч спортивно-оздоровчих установ, усі мають сучасну матеріально-технічну базу. 98спортивного інвентарю й устаткування відповідає олімпійському стандарту. Проте у більшості спортивно-оздоровчих установ США відсутні лікарські кабінети.

Спортивно-оздоровчі установи, у тому числі й ті, де проводилися дослідження, у своїй діяльності виходять з таких принципів:

- не існує небажаючих займатися спортом, є погана організація цієї діяльності;

- початківцям бажано пропонувати заняття спортом у такій формі, щоб уже їхні перші кроки принесли успіх;

- має бути хтось (інструктор, друг, родич і т.д.), хто запросить і проводить початківця;

- шлях у спорт - це майже завжди шлях двох (дитини та тренера, батька, друга і т.д.).

4. Спортивно-оздоровчі установи США працюють за власними програмами фізичного виховання. Спільною є їхня спрямованість на виховання рухом. Програми вимагають розвитку в учнів свідомого ставлення до рухової активності, як основного засобу зміцнення здоров’я і самовдосконалення. Вони розроблені з урахуванням потреб усіх прошарків населення і включають:

історію розвитку і місце знаходження конкретної спортивно-оздоровчої установи;

вимоги до стану здоров’я дітей;

зміст фізичних вправ з урахуванням віку;

нормативні вимоги;

рекомендації вчителям-тренерам;

правила техніки безпеки.

Програми фізичного виховання спрямовані на всебічний розумовий, психічний і фізичний розвиток молодого покоління США, їх завдання – навчити так званому “стилю життя”, дотримуватися здорового способу життя, підтримувати себе в гарній формі, правильно виконувати важливі рухові дії.

5. Методи навчання у США вчитель пристосовує до індивідуальних характеристик дитини з метою задоволення її потреб. Кожен метод фізичного виховання рекомендується творчо застосовувати для підвищення можливостей дитини самовиражатися. В основі навчання і виховання лежить демократичний стиль діяльності вчителя. Зміст і методи фізичного виховання спрямовані на виховання індивідуалізму та самостійності з акцентом на самовираження і саморегуляцію особистості. Похвала і тільки позитивні оцінки діяльності кожного учня є стимулом виховання інтересу дітей до фізичної культури і спорту. Ігровий метод фізичного виховання дітей 5-7 років є основним. Змагальний метод не рекомендується використовувати раніше восьми років.

6. У США створена система педагогізації батьків на комплексній основі, ключовим моментом якої є навчання батьків і матерів умінню допомагати дитині самостійно давати собі раду, поступово переносячи усю відповідальність за прийняття рішень на саму дитину. Основне завдання методики полягає у підготовці дітей до життя, до конкурентної боротьби, до дій в екстремальних ситуаціях. Понад 80% батьків бажають, щоб дитина відвідувала позашкільні СОУ.

7. Проведені дослідження допомагають підсумувати, що достатньо високі матеріально-технічні умови для фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивних установах США не реалізуються, а саме показники професійної компетентності працівників фізичного виховання США нижчі, ніж вчителів і тренерів України.

Вищу фізкультурну освіту мають 100вчителів і тренерів у досліджених установах України, у спортивно-оздоровчих установах США - 41,3%, з них 85% отримали вищу освіту в країнах СНД, вищу освіту не за фахом мають 12% працівників спортивно-оздоровчих установ, закінчили коледж 10% тренерів, інші (36%) є учнями коледжу, старших класів школи (20,6%) та ті хто закінчив курси (8,6%).

8. Педагогічний аналіз занять показав, що тренери СДЮШОР (Україна) провели 85% занять на “відмінно”, Менло Парк (США) – 11,2%, Пенінсула Гімнастікс (США) – 75%. Як правило, на “відмінно” оцінюються заняття, що проводять фахівці, які одержали вищу освіту в країнах СНД. Оцінку “задовільно” за заняття одержали 22,2% тренерів спортивно-оздоровчих установ Менло Парка і 8% - Пенінсула Гімнастікс.

9. З метою удосконалення фізичного виховання в Україні можливе використання елементів американських програм, спрямованих на розвиток творчих здібностей, виховання в дітей уміння оцінювати потенційні можливості свого організму і практично їх використовувати.

Список праць, опублікованих за темою дисертації:

1. Виндюк О.В. Организация двигательной активности младших школьников США // Фізичне виховання, спорт і культура здоровя у сучасному суспільстві: Зб. наук. праць. –Луцьк, 2002. Том 1. – С. 10 – 12.

2. Виндюк О.В. Двигательная активность – основа здорового образа жизни // Физическое воспитание студентов творческих специальностей: Сб. науч. тр. / Под ред. С.С. Ермакова. – Х., 2003. - №1. – С. 72 – 75.

3. Виндюк О.В. Двигательная активность школьников США – фактор подготовки к конкурентноспособности личности // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. / За ред. С.С. Єрмакова. – Х., 2003. - № 1. – С. 63 – 68.

4. Виндюк О.В. Особенности подготовки специалистов по физическому воспитанию в США // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Зб. наук. пр. / За ред. С.С. Єрмакова. – Х., 2003. - № 2. – С. 88 – 93.

5. Віндюк О.В. Навчання вчителів США методиці керування здоров’ям учнів // Молода спортивна наука України: Зб. наук. пр. з галузі фізичної культури та спорту. Вип.. 7: У 3-х т. – Л., 2003.– Т. 2. – С. 175 – 178.

6. Віндюк О.В. Концептуально-педагогічні підході до оздоровлення дітей молодшого віку в США // Наукові записки: Зб. наук. статей Націон. ун-ту ім. М.П.Драгоманова. – К., 2000. – С. 21 – 26.

7. Виндюк О.В. Новые подходы к совершенствованию двигательной культуры и питания младших школьников // Педагогіка і психологія творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр. – К.; Запоріжжя, 1999. –Вип.15. – С. 142 – 143.

8. Виндюк О.В. Элементы творчества в воспитании у детей культуры двигательной активности и питания // Педагогіка і психологія творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр. – К.; Запоріжжя, 1999. –Вип.15. – С. 178 - 180.

9. Виндюк О.В. Особенности организации физического воспитания школьников в США // Актуальні проблеми фізичної культури та спорту в сучасних соціально-економічних і екологічних умовах: Матеріали міжнар. наук. конф. - Запоріжжя, 2000. – С. 5 - 7.

10. Виндюк О.В. Воспитание культуры питания в системе школьного образования США // Міжнародний науковий конгрес: Олімпійський спорт і спорт для всіх: проблеми здоровя, рекреації, спортивної медицини та реабілітації. К., 2000. – С. 176.

11. Виндюк О.В. Воспитание творческой инициативы и самоответственности у американских школьников // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр. К.; Запоріжжя, 2000. - Вип. 16. – С. 50 – 53.

12. Виндюк О.В. Инновационные подходы американских программ по двигательной активности и питанию младших школьников // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр К.; Запоріжжя, 2000. - Вип. 17. – С. 113 - 115.

13. Виндюк О.В. Участие государственных и общественных организаций в реализации программ физического воспитания школьников // Педагогіка і психологія фомування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр. – К.; Запоріжжя, 2001. - Вип. 18. – С. 252 – 256.

14. Виндюк О.В. Анализ программ по физическому воспитанию младших школьников США // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр. – К.; Запоріжжя, 2001. - Вип. 19. – С. 251 – 253.

15. Виндюк О.В. История развития школьных программ по физическому воспитанию в США // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр. – К.; Запоріжжя, 2001. - Вип. 21. – С. 292 – 295.

16. Виндюк О.В. Игра – как средство развития творческих способностей школьников США // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. пр. – К.; Запоріжжя, 2002. - Вип. 22. – С. 315 – 317.

17. Волкова С.С., Виндюк О.В. Физическая культура – составляющая ЗОЖ в США и Украине // Валеологія: сучасний стан, напрямки та перспективи розвитку: Матеріали міжнар. наук.-практ. конф., 4-6 квітня 2003 р., м. Харків: У 3 т. – Х., 2003. – Т. 1. – С. 102 – 108.

АНОТАЦІЇ

Віндюк О.В. Організаційно-методичні основи фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.02 – Фізична культура, фізичне виховання різних груп населення. – Львівський державний інститут фізичної культури, Львів, 2003 рік.

Дисертаційна робота присвячена дослідженню організаційно-методичних основ фізичного виховання дітей 5-7 років у спортивно-оздоровчих установах США.

У роботі теоретично й експериментально узагальнено досвід фізичного виховання американських дітей 5-7 років, організаційними основами якого є участь державних і громадських структур в організації рухової активності як основного чинника зміцнення і збереження здоров'я, підвищення національного престижу, поліпшення міжнародних відносин.

Американські фахівці розглядають біологічну потребу дітей у рухах як складову частину задоволення естетичних, фізичних, емоційних та інших потреб.

Основні вимоги до методики фізичного виховання дітей 5-7 років полягають у творчому розвитку можливостей дитини самовиражатися. Похвала і позитивна оцінка використовуються як стимул всебічного розвитку дітей, формування соціальної компетенції в умовах ринкової економіки.

Застосування різноманітних ігор є основним прийомом розвитку творчої ініціативи дітей 5-7 років. Гра розглядається як засіб соціального, пізнавального, емоційного і фізичного розвитку дитини.

У США діє система педагогізації батьків, що включає 16 регіональних програм. Кожна програма багата рекомендаціями з організації морального, фізичного, інтелектуального виховання дитини в родині.

У добре обладнаних спортивних залах спортивно-оздоровчих установ США лише 18,7працівників спортивно-оздоровчої установи Менло Парк мають вищу фахову освіту. У частині СОУ, Пенінсула Гімнастікс, заснованому вихідцями з України, 56,3% мають вищу освіту за фахом, яку майже всі (66,6 та 91,6%) здобули в республіках колишнього СРСР.

Педагогічний аналіз занять показав, що тренери СДЮШОР (Україна) провели 85% занять на “відмінно”, Менло Парк (США) – 11,2%, Пенінсула Гімнастікс (США) – 75%. Як правило на “відмінно” оцінюються заняття, що проводять фахівці, які одержали вищу освіту в країнах СНД.

Ключові слова: діти 5-7 років, методика, організація, спортивно-оздоровчі установи, США, фізичне виховання.

Виндюк О.В. Организационно-методические основы физического воспитания детей 5-7 лет в спортивно-оздоровительных учреждениях США.
– Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.02 – Физическая культура, физическое воспитание разных групп населения. – Львовский государственный институт физической культуры, Львов, 2003 год.

Диссертационная работа посвящена исследованию организационно-методических основ физического воспитания детей 5-7 лет в спортивно-оздоровительных учреждениях США.

В работе теоретически и экспериментально обобщён опыт физического воспитания американских детей 5-7 лет.

За последние десятилетия в Америке накоплен интересный и полезный опыт физического воспитания подрастающего поколения в различных спортивных учреждениях, который направлен на повышение двигательной активности детей, уровня их физического развития и укрепление здоровья.

Структура спортивно-оздоровительных учреждений США разнотипна и многообразна. В нашем исследовании рассматриваются как государственные, так и частные типы внешкольных учреждений с различными программами, целями и задачами, реализующие разностороннее физическое воспитание детей, которому в Америке уделяется большое внимание.

Поддержка физической культуры в США определяется мотивами правительства, которые характеризуются следующими функциями: поддержание здоровья нации, защита Отечества, укрепление национального престижа, улучшение международных отношений и т.д.

Широко пропагандируемая значимость занятий физической культурой для национального престижа формирует у населения потребность в физическом воспитании для


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВІДНОВЛЕННЯ ТА РОЗШИРЕННЯ ІНФОРМАЦІЇ ПРО ВИСОТНІ ТЕРМОБАРИЧНІ ПОЛЯ ДЛЯ ТЕРИТОРІЇ УКРАЇНИ - Автореферат - 22 Стр.
ЗАСОБИ ДІАГНОСТИКИ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙНОГО РИНОТРАХЕЇТУ ВЕЛИКОЇ РОГАТОЇ ХУДОБИ В УКРАЇНІ - Автореферат - 65 Стр.
БАГАТОРІВНЕВІ ЙМОВІРНІСНІ МЕРЕЖІ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ СКЛАДНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Автореферат - 25 Стр.
КЛІНІКО-ІМУНОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ РАННЬОГО НЕОНАТАЛЬНОГО ПЕРІОДУ У НЕДОНОШЕНИХ НОВОНАРОДЖЕНИХ ГРУПИ РИЗИКУ З ВНУТРІШНЬОУТРОБНОГО БАКТЕРІАЛЬНОГО ІНФІКУВАННЯ - Автореферат - 32 Стр.
МЕХАНІЗМ ФІНАНСОВИХ ВІДНОСИН НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - Автореферат - 28 Стр.
ГЕНЕТИЧНІ ДЖЕРЕЛА ОЗНАК ВИСОКОЇ ПРОДУКТИВНОСТІ ЛЯДВЕНЦЮ РОГАТОГО І ЇХ ВИКОРИСТАННЯ В СЕЛЕКЦІЇ СОРТІВ ДЛЯ ПОМІРНО ЗВОЛОЖЕНИХ ГРУНТІВ ПОЛІССЯ - Автореферат - 34 Стр.
експлуатаційний Контроль роботоздатності асинхронних електродвигунів за їх функціональним станом - Автореферат - 27 Стр.