У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

Федоренко Станіслав Валентинович

 

УДК 339.03:621.86

ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ ТА ОНОВЛЕННЯ

ПАРКУ БУДІВЕЛЬНИХ МАШИН НА ЗАСАДАХ ЕКСПЛУАТАЦІЙНОЇ НАДІЙНОСТІ

Спеціальність 05.23.08 – Технологія та організація промислового

та цивільного будівництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Київ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі організації і управління будівництвом Київського національного університету будівництва і архітектури (КНУБА).

Науковий керівник – кандидат технічних наук, доцент

Поколенко Вадим Олегович, Київський національний університет будівництва і архітектури, доцент кафедри організації і управління будівництвом, м. Київ.

Офіційні опоненти :

- доктор технічних наук, професор Назаренко Іван Іванович,

Київський національний університет будівництва і архітектури , завідувач кафедри “Машини та обладнання технологічних процесів” .

- кандидат технічних наук Стрілець Федір Федорович , СП ”Основа-Солсиф” , начальник виробничо-технічного відділу .

Провідна установа :

Придніпровська державна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, м. Дніпропетровськ.

Захист відбудеться 16 червня 2004 р. о 13.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03 у Київському національному університеті будівництва і архітектури за адресою: м.Київ-03680, Повітрофлотський пр.31, Київський національний університет будівництва і архітектури.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці КНУБА за адресою :

м. Київ-03680, Повітрофлотський пр., 31, Київський національний університет будівництва і архітектури.

Автореферат розісланий 11 травня 2004 р.

Вчений секретар Погорельцев В.М.

спеціалізованої вченої ради

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Гальмівними чинниками зростання будівельної галузі є фізична та моральна застарілість основних фондів в більшості будівель-них організацій разом з обмеженістю коштів на належне відновлення парку будівельних машин. Це викликає потребу пошуку джерел, методів та організаційних форм оновлення існуючого парку будівельних машин та механізмів з метою приведення його обсягу і структури у відповідність потребам ринку будівельних робіт та послуг, потребам будівельних організацій.

Існує нагальна потреба в створенні нових моделей, підходів, методик та алгоритмів по забезпеченню такої структури парку будівельних машин та механізмів, яка б дозволила :

Ё адаптувати елементи та підсистеми управління будівельними машинами в структурі організацій, які їх експлуатують, до вимог виробництва механізованих БМР в ринкових умовах ;

Ё адаптувати до потреб оновлення парку будівельних машин відповідні методологічні підходи, моделі, алгоритми ;

Ё сформувати раціональний за складом і структурою парк будівельних машин та забезпечити належне їх відновлення .

Отже, необхідність вирішення зазначених вище складних науково-практичних проблем, по приведенню рівня та структури механізації будівельних організацій у раціональну відповідність з вимогами ринку , обумовлює актуальність даної роботи .

Об`єкт дослідження – парк будівельних машин, будівельні підрядні та спеціалізовані організації , що експлуатують дорожньо-будівельні машини та механізми.

Предметом дослідження є експлуатація використання і оновлення парку будівельно-дорожньої техніки будівельних та машин , підвищення його експлуатаційної надійності.

Мета роботи – розробка методичних основ організації парку дорожньо-будівельних машин у відповідності до вимог та потреб ринку.

Досягнення мети роботи забезпечується вирішенням наступних завдань :

1. Визначення шляхів реорганізації парку будівельних і дорожніх машин та відповідних структур управління .

2. Визначення методичних основ організації парку будівельних та дорожніх машин на основі теорії експлуатаційної надійності .

3. Дослідження провідних факторів впливу на потребу в ремонті будівельної та дорожньої техніки.

4. Розробка аналітичних основ визначення потреби в запасних частинах для забезпечення надійності її експлуатації та скорочення експлуатаційних витрат.

5. Обгрунтування складу і структури оборотного фонду для ремонту парку будівельних та дорожніх машин.

6. Визначення раціональних шляхів відновлення роботоздатності будівельних та дорожніх машин при невипадковому їх зношенні.

Наукова новизна роботи полягає у розробці проектів інноваційних структур управління будівельними та дорожніми машинами, створенні методик, що забезпечують будівельним організаціям формування їх раціонального складу.

На захист виносяться:

1. проекти структур управління будівельними та дорожніми машинами на інноваційних засадах ;

2. модель впливу організаційно-технологічних факторів на показники потреби в засобах механізації;

3. методика розрахунку потреби в запасних частинах з урахуванням експлуатаційної надійності будівельних машин та механізмів;

4. методика розрахунку оборотного фонду для ремонту будівельних машин ;

5. методика відновлення працездатності будівельних машин при невипадковому їх зношенні.

Достовірність одержаних нових наукових результатів забезпечується використанням добре апробованих в теорії і практиці організації будівельного виробництва методів та моделей дослідження : системний аналіз, методологія організаційно-структурного моделювання у будівництві, теорія масового обслуговування, статистичне моделювання. Достовірність роботи підтверджується збіжністю теоретичних моделей та висновків з даними, одержаними в процесі впровадження результатів дослідження в практику діяльності Державної акціонерної компанії “Автомобільні дороги України”.

Практична цінність роботи. За допомогою одержаних в роботі результатів та висновків будівельні організації одержують наукові основи для формування раціонального складу парку машин, для збереження його експлуатаційної придатності на належному рівні, скорочення експлуатаційних витрат та продовження терміну безвідмовної роботи.

Апробація роботи. Основні положення роботи доповідалися і схвалені:

Ё на 2-й та 3-й міжнародних науково-практичних конференціях “Інноваційно-інвестиційні моделі трансформації перехідних суспільств. Регіональні аспекти” (Доповіді “Методика комплексної діагностики привабливості галузі вкладень як методологічний інструмент раціоналізації інвестиційних процесів” [7] та “Розробка нових організаційних інструментів інвестиційного менеджменту в структурі інвести-ційно-будівельної корпорації “ [9]) ;

Ё на міжнародній науково-практичній конференції “Інноваційно-інвестиційний розвиток економіки та зайнятості населення в Україні" (Доповідь “Вдосконалення інвестиційних процесів в корпорації "Укрбудматеріали" з метою створення нових робочих місць”[8]) ;

Ё на науково-практичній конференції Київського національного університету будівництва і архітектури [11] (Доповідь “Організація парку будівельних і дорожніх машин на засадах теорії експлуатаційної надійності).

Публікації. Одержані наукові результати та висновки роботи відображені в 10 публікаціях, з них одноосібно - 5. (Особистий внесок автора в зазначених роботах наведено в переліку публікацій). Із загального обсягу праць 5 вийшли друком у фахових виданнях, які входять до встановленого ВАК України переліку. Результати здійсненого огляду джерел за темою дослідження, постановка задачі та обґрунтування організаційно-технологічних факторів впливу на показники потреби засобів механізації відображені в роботах [1], [7],[6],[1]. Проекти інноваційних структур управління парком будівельних машин та аналіз їх переваг подано в роботах [1],[2],[4],[5],[6]. Основні положення методики розрахунку потреби засобів механізації з урахуванням експлуатаційної надійності і резервування опубліковано в роботі [3]. В роботі [4] відображено алгоритм вартісного обґрунтування експлуатації засобів малої механізації. В публікаціях [1] знайшла відображення належна здобувачу методика розрахунку оборотного фонду при ремонті будівельних машин і річної потреби в складальних одиницях, а в [3],[10] – методика управління забезпеченням запасними частинами підрозділів механізації будівництва. Проблеми модернізації парку будвельних та дорожніх машин знайшли відображення в роботах [8], [9].

Структура роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновків, переліку використаних джерел із 153 найменувань та додатків. Містить 17 рисунків та 19 таблиць. Обсяг основної частини дисертації 132 сторінки, переліку використаних джерел - 12 сторінок, додатків 10 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ.

У вступі доведена актуальність теми, визначені обєкт і предмет дослідження, наукова новизна і практичну цінність, обґрунтовано мету і основні завдання дослідження.

Здійснено аналіз стану вирішення зазначеної наукової проблеми, що виявив незадовільний стан активної частини основних фондів будівельних організацій і необхідність приведення її у відповідність до потреб та вимог будівельної галузі. Про це наголошено в роботах І.Назаренка, В.Сердюка, О.Лівінського, В.Станевського, В.Торкатюка, В.Петрова, Є.Кременецького, М.Спектора та ін. Реструктуризація основних фондів будівельно-інвестиційної сфери як фактор зростання розглянута в роботах І.Акімової, В.Геєця, М.Григора, Б.Кваснюка, В.Коломойцева, О.Кухленка. Апробовані та перспективні засоби, аналітичні моделі, підходи та алгоритми раціоналізації та оптимізації парку будівельних машин та механізмів, їх окремих елементів, вдосконалення технологічних та організаційних параметрів розкрито в роботах І.Назаренка, О.Лівінського, В.Сердюка, І.Михайлова, А.Свідерського, М.Канюки, Г.Тригер, П.Зіміна, С.Пічугіна, О.Яблонського, В.Черненка, П.Федоренка та ін.

Аналіз рекомендацій та висновків, що містяться в роботах зазначених та ін. авторів, виявив, що існуючі підходи до формування рівня механізації будівель-них організацій не відображають сучасних тенденцій будівельної галузі та інвестиційної сфери в цілому. Потребують розробки комплексні моделі та алгоритми, що дозволять встановити раціональний обсяг та структуру механізованих фондів будівельних організацій, узгодити їх з виробничо-технологічними потребами, структурою і обсягами БМР, що надаються. При розробці зазначених алгоритмів слід передбачити можливість достовірного прогнозування впливу зміни структури та оновлення фондів на результативність діяльності будівельних організацій.

На основі аналізу джерел літератури здійснена постановка задачі дослідження, розроблена структурно-логічну схему його проведення, на основі теорії експлуатаційної надійності машин визначені концептуально-методологічні основи дослідження. В постановці задачі використано дане І.Назаренком та В.Сердюком визначення експлуатаційної надійності будівельних машин, як узагальненої характеристики машини, що “синтезує ряд показників якості, які дозволяють їй ефективно виконувати задані функції при використанні по призначенню, а також довгостроково зберігати і, якщо необхідно, відновлювати працездатність при мінімальних витратах праці, часу і матеріальних засобів.” Життєвий цикл машин включає стадії дослідження і проектування, виготовлення, експлуатації і списання. Його тривалість визначається за формулою :

Т ц.м. = Тпр +Твиг + Тc | (1)

де Тпр - календарний термін від початку розробки машин до приймальних випробувань;

Твиг - тривалість серійного виготовлення машини, включаючи підготовку виробництва;

Тс - термін служби машини.

Звичайно списання машини здійснюється після того, як вона досягла критичного стану, при якому її подальше використання за призначенням є недопустимим, а ремонт економічно недоцільним.

Розроблені теоретичні основи дали підстави вдосконалити загальну класифікації показників експлуатаційної надійності машин (основний зміст наведено в табл.1). Це є першим науковим результатом дослідження.

Таблиця 1.

Класифікація показників експлуатаційної надійності будівельних машин.

Група надійності | Тип блоку (системи) | не відновлюваний | відновлюваний | І – показники безвідмовності | А; Nвідм. Рв, Tcp. | ; Вв; Рв; Твідмср ; Кг; Ктв, | ІІ – показники довговічності | Tнорм | Тексп ; Tp; Tс | ІІІ – показники ремонтопридатності | - | tв; Sтопит; Sпрпит; Cто;Cпр; Kг; Kтв | IV – показники збереження | tзбер | tкрзбер |

де А - частота відмов (од.),

Nвідм - інтенсивність відмов (од/рік),

Вв - ймовірність безвідмовної роботи (частки одиниць);

Рв - ймовірність відмови (частки одиниць ) ;

Тср - середнє напрацювання машини до відмови (маш.-год.);

Твідмср - середнє напрацювання на одну відмову (маш.год.);

Кг — коефіцієнт готовності ;

КТВ- коефіцієнт технічного використання;

Тд — гамма-процентний ресурс (маш.-год) ;

Тс - середній ресурс (маш.-год);

Тексп- термін служби (роки);

Тнорм– нормативний термін експлуатації (рік);

tв — середній час відновлення (год.) ;

Sтопит - питома сумарна трудомісткість технічного обслуговування (ТО),люд.-год;

Snpnит - питома трудомісткість поточних ремонтів (люд.-год),

Сто - питома сумарна вартість ТО (грн.) ;

Спр - питома сумарна вартість ПР (грн.);

tзбер та tкрзбер - середні термін зберігання відповідно до та після капремонту.

Оскільки всю сукупність експлуатаційних показників будівельних машин використовувати недоцільно, то в залежності від конструктивних особливостей машин та умов їх експлуатації доцільно в якості нормативних величин використати лише ті, що зазначені в табл. 1.

Другий науковий результат дослідження - реорганізація підсистем з управління парком будівельних машин на інноваційних засадах. З використанням зазначених методологічних розробок розпочата реорганізація ДП “Чернігівський облавтодор” - дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії “Автомобільні дороги України”, що здійснює підрядну діяльність з будівництва, ремонту та утримання доріг загального користування .

Для забезпечення ефективної координації управління будівельними машинами в структурі ДП, як на обласному, так і на районному рівні, використано переваги матричних структур. Проекти забезпечують в єдиній структурі виконання цілісного комплексу задач управління механізацією. Поряд з задачами підготовки та оперативного контролю техніки здійснюється фінансовий контроль, маркетинг ринку машин та механізованих обсягів робіт, аналіз привабливості вкладень в оновлення та модернізацію техніки, технічна, фінансову та правова підготовка лізингових та орендних операцій. Структура , запропонована для реструктуризації ДП “Чернігівський облавтодор”.

Третім науковим результатом є модель оцінки факторів впливу на потребу в ремонті будівельної техніки. Потребу в технічному обслуговуванні і ремонті кожного виду для великих парків однотипних машин прийнято визначати за формулою: |

(2)

де N - кількість ремонтів (обслуговувань) кожного виду за визначений період експлуатації парку, одиниць;

z - кількість машин у парку, одиниць ;

m - кількість годин роботи в середньому на одну машину парку за розглянутий період її експлуатації, маш.-год.;

r - міжремонтний період для даного виду ремонту, маш.-год.

 

При визначенні потреби в ремонтах, крім кількості годин роботи машин і величини міжремонтного періоду, якимось чином необхідно враховувати зношеність машинного парку та інші додаткові фактори.

Визначено фактори, що впливають на виникнення потреби в ремонтах. Умова, при якій за період експлуатації, що розглядається, виникає потреба в ремонті однієї конкретної машини, виражається рівнянням:

m0 +mr | (3)

де т0 - години, відпрацьовані машиною після попереднього ремонту того ж виду (з початку експлуатації для машин, що цього виду ремонту ще не проходили) на початку періоду її роботи, що розглядається;

m - години роботи машини у розглянутому періоді;

r - міжремонтний період для даного виду машини, маш.-год.

На рис.1. подано графічну інтерпретацію цього рівняння.

Рис. 1. Графічна модель визначення потреби в ремонті будівельної машини.

На осях координат m та m0 відкладемо значення r та з'єднаємо отримані координати прямою АВ. Візьмемо довільну точку на цій лінії (х, у) з координатами (m=у; mо = х). Неважко показати, що Оу + Ох = r y. Отже, пряма АВ є геометричним місцем точок, що мають суму координат m+mо=г, тобто відповідає початковій умові рівняння (3). Сума координат будь-якої точки (х1, у1), що знаходиться в межах області АОВ, менша, а сума координат будь-якої точки, що знаходиться за межами цієї області (х2, у2) - більша r. Це надає змогу визначення проведення капітального ремонту будівельної машини в залежності від її терміну експлуатації від попереднього ремонту та відроблених маш.-годин. Заштрихована область А2,(x2,y2),B2 доводить потребу в ремонті даної машини. Якщо координати (x=m;y=m0) даної машини знаходяться поза межами області, то потреби в ремонті немає.

Для визначення потреби в ремонті для кількох однотипних будівельних машин розроблено наступну графічну модель (рис.2.).

Рис. 2. Графічна модель визначення потреби в ремонті для кількох будівельних машин.

На осі Оx відкладаємо максимальні та мінімальні значення годин після попереднього ремонту, відпрацьованих машиною з досліджуваного ряду - mmin0 та mmin0. На осі Оy – відмічаються мінімальні та максимальні відпрацьовані маш.-години . Встановлюється середні для досліджуваного парку значення mсер0 та mсер. У випадку, якщо точка ( mсер0; mсер ) буде знаходитися в межах області D3, то виникає потреба в ремонті парку машин. Якщо точка виявиться в області D1 - потреба в ремонті буде відсутня. Влучення в область D2 відповідає виникненню потреби в ремонті тільки при визначеній величині міжремонтного періоду для даного типу будівельних машин.

Якщо за повний термін служби машини виконується l капітальних ремонтів, то цей термін є композицією l + 1 міжремонтних періодів (замість останнього ремонту проводиться списання і заміна машини новою). |

(4)

Фізичний зміст зв'язку між величинами міжремонтних періодів до першого, другого і наступного ремонтів полягає в наступному. Кожне ремонтне підприємство характеризується визначеним технічним рівнем виробництва і відповідною якістю ремонту. Завдяки сталим виробничим зв'язкам ті самі машини, як правило, всі ремонти проходять на тому самому підприємстві, що однаково впливає на величину першого, другого і наступних ремонтних періодів.

Рівняння (4) тільки побічно виражає в кількісному відношенні це значення проведення капітальних ремонтів. Фактично є зв'язок між випадковими величинами міжремонтних періодів. За даними наведеної графічної моделі, ми маємо можливість визначати кількість проведення капітальних ремонтів однотипної дорожньо-будівельної техніки в парку дорожніх машин та проводити розрахунки в проведенні аналізу термінів експлуатації парку будівельних машин.

Четвертим науковим результатом дослідження є математична модель та створена на її основі методика розрахунку потреби в запасних частинах в механізації з урахуванням експлуатаційної надійності і резервування.

Основні розрахункові процедури методики полягають в розрахунку необхідного обсягу запасних частинах та проведення поповнення його запасу, Визначаються очікувані відмови в роботі механізмів, чисельною характеристикою їх Qд, що дорівнює ймовірності того, що машина через відсутність запасних частин буде в неробочому стані. Розрахунок норм запасу проводиться за умови їх періодичного поповнення і при заданому значенні Qд.

Прийнявши

R - необхідне число запасних частин;

tp- розрахунковий інтервал роботи машини, протягом якого не планується поповнення запасу (календарний рік, квартрал.місяць);

ncр - середня кількість очікуваних відмов за час tp;

р = ncр/ tp - інтенсивність відмов;

N - загальне число однотипних складових частин, що знаходяться в роботі,

знайдемо пср: |

(5)

У зв'язку з тим, що невідома кількість відмов за час tp, необхідно то повинні перебрати всі варіанти від 0 до R. Тоді умова (5) прийме вигляд (6): |

(6)

Для організації поповнення запасу за економічним критерієм запропоновано наступний підхід. Число запасних частин R визначається за мінімумом експлуатаційних витрат Geхр на їх придбання при періоді поповнення tp:

Geхр = С1* R + C2* tp (7)

де С1 - вартість однієї запасної частини, грн.;

C2 - збитки від відсутності однієї запасної частини, грн./рік ;

Збитки С2 складаються з вартості екстреної доставки запасної частини і збитку від простою машини через відсутність запасу.

Зазначена модель використовується для розрахунку потреби в запасних частинах та оптимальній кількості для зменшення простою будівельних машин.

П’ятим науковим результатом є методика розрахунку оборотного фонду при ремонті будівельних машин і річної потреби в складальних одиницях. Для рішення задачі з розрахунку оборотного фонду при проведенні ремонту будівельних машин були використані основні положення теорії масового обслуговування.

Головною характеристикою вхідного потоку є його основний параметр (t) - інтенсивність потоку вимог, що визначається як середнє число заявок на обслуговування, що надходять в одиницю часу. Інтенсивність потоку - величина зворотна середньому проміжку часу (t) між двома черговими заявками в момент часу, тобто (t)=1/(t). Доцільно використовувати агрегатний метод, при якому несправний агрегат (вузол) будівельної машини заміняється взятим з оборотного фонду, а знятий з машини агрегат відновлюється і потім надходить в оборотний фонд. Основна перевага агрегатного методу - значне скорочення часу відновлення працездатності будівельної машини, що в основному зводиться до вчасного демонтажу несправного агрегату і установки на його місце заздалегідь відремонтованого оборотного агрегату.

Для реалізації переваг агрегатного методу ремонту необхідно мати оборотний фонд агрегатів і вузлів, величина якого залежить від значного числа факторів: кількості однотипних машин у будівельній організації, інтенсивності їх експлуатації, надійності агрегатів і вузлів будівельної машини, часу відновлення несправного агрегату і т.д. При незначній кількості оборотних агрегатів можливе виникнення простоїв будівельних машин. При збільшенні оборотного фонду зазначені простої машин будуть скорочуватися, але водночас зростуть витрати, пов'язані з створенням і збереженням оборотного фонду. Характер зміни витрат, пов'язаних з простоєм машин у чеканні агрегатів, і витрат на створення і збереження оборотного фонду, враховано в запропонованій методиці.

Потрібно визначити оптимальне число агрегатів і вузлів кожного найменування Nopt, або оптимальну величину оборотного фонду. Завдання оптимізації величини оборотного фонду зводиться до визначення оптимальної кількості оборотних агрегатів, при якому сумарні витрати, пов'язані з простоєм будівельних машин у чеканні оборотних агрегатів і витрати на створення і збереження оборотного фонду будуть мінімальними. Задача оптимізації ставиться у вигляді (8) :

 

minS????Sm + Sа (8.1)

Sа=(S1+ S2 )*N (8.2)

де S? - витрати від простоювання машин ;

Sа – витрати на збереження і підтримання оборотного фонду, грн.;

Sm - витрати від простою N машин, грн.;

N – кількість оборотних агрегатів, яка підлягає оптимізації,од.;

S1 - питомі витрати на придбання одного агрегату ,грн./од;

S2 - питомі витрати на збереження одного агрегату, грн./од;

Проведені дослідження та практика довели, що достовірною є припущення про експоненціальну залежність між Sm та N.

На рис.4. подано графічну реалізацію методики. Абсциса екстремуму сумарної кривої витрат від простоювання машин S? вкаже на оптимальну величину оборотного фонду Nopt

Рис.4. Визначення оптимальної величини оборотного фонду в залежності від витрат на його створення і збереження .

Шостим науковим результатом є методика відновлення працездатності будівельних машин при невипадковому зношенні.

Методика дозволяє встановити оптимальний термін експлуатації будівельно-дорожньої техніки шляхом співвіднесення витрат на придбання нової машини з витратами не ремонти та заміну устаткування.

Умова для встановлення оптимального терміну експлуатації машини:

ES+? = Wзал(t) t=topt (9.1),

ES+? = ES+(1) + ES+(2) +...+ ES+(t) (9.2),

ES+(t) = ES(t)*d+ (9.3),

ES(t) =E(t)+КР(t) (9.4)

де E(t) - витрати на експлуатацію та поточний ремонт,грн.;

КР(t) - витрати на капітальний ремонт,грн. ;

ES(t) - загальні ремонтно-експлуатаційні витрати,грн. ;

d+ - показник нарощування вартості ;

ES+(t) - загальні ремонтно-експлуатаційні витрати, визначені з врахуванням показника нарощування вартості ,грн. ;

ES+? - загальні ремонтно-експлуатаційні витрати, визначені з врахуванням показника нарощування вартості, розраховані накопиченим підсумком на момент t;

Wзал(t) - залишкова вартість будівельної машини .

В таблиці 2 подано дані використання запропонованої методики для визначення оптимального терміну експлуатації бульдозеру Т-130.

Таблиця 2.

Вихідні дані для визначення оптимального терміну експлуатації

бульдозеру Т-130.

Продовження табл.2.

 

Проведений аналіз динаміки залишкової вартості бульдозеру (графа 6) за 7 років. При цьому враховано щорічне зростання експлуатаційних витрат (графа 3), проведення капітального ремонту на п’ятому році та амортизацію (графа 5). З врахуванням зростання показника нарощування d+ до 3,036 на 7-й рік експлуатації машини загальні ремонтно-експлуатаційні витрати ES+?, визначені на цей рік накопиченим підсумком , складуть 257тис. 296 грн.

Подані на рис.5. номограми, розроблені з використанням залежностей (9.1) - (9.4), дозволяють встановити, що для бульдозеру Т-130 оптимальний термін експлуатації складе 6 років 3 місяці. Саме на цей момент часу залишкова вартість дорівнюватиме підсумковим ремонтно-експлуатаційним витратам .

Впровадження результатів роботи в практику організації будівництва довели наукову та практичну цінність запропонованих інноваційних структур та методик .

ВИСНОВКИ

1. Існує потреба реорганізації підсистем та елементів будівельних орга-нізацій по управлінню парком будівельних машин. Для цього необхідно функціональні елементи структур підпорядкувати функціональним галузям управління механізацією, виділити підрозділи технічного контролю, комплектації, фінансового забезпечення процесам експлуатації парку машин, при цьому доцільно використати матричні структури. Такий інноваційний підхід до організації управління парком будівельних машин використано в процесі реорганізації ДП “Чернігівський облавтодор”. Впровадження в практику діяльності будівельних організації та експлуатації парку машин довело їх переваги. Проекти забезпечують в єдиній структурі виконання цілісного комплексу задач з управління механізацією. Поряд з задачами підготовки та оперативного контролю техніки здійснюється фінансовий контроль, маркетинг ринку машин та механізованих обсягів робіт, аналіз привабливості вкладень в оновлення та модернізацію техніки, технічна, фінансова та правова підготовка лізингових та орендних операцій.

2. На основі теорії експлуатаційної надійності машин розроблено методику підвищення їх працездатності будівельних машин з врахуванням організаційно - технологічних факторів. Це забезпечує виконання обсягів робіт у встановлений термін, комплексну механізацію робіт, високі техніко-економічні показники та безаварійну роботу будівельних машин.

3. Для визначення показників експлуатаційної надійності будівельних машин слід підпорядкувати ці показники етапам їх життєвого циклу. З цією метою розроблено класифікаційну модель, яка пропонує оцінювати експлуатаційну надійність по 4 групам: показники безвідмовності, довговічності, ре-монтно-придатності, збереження. Це дозволило на новій методичній основі оцінювати вплив факторів на потребу в ремонті будівельної техніки. Методика забезпечує високий рівень управління і контролю організації проведення ремонтних процесів.

4. Для визначення необхідності проведення капітального ремонту будівельної машини є доцільним врахувати терміну її експлуатації від попереднього ремонту та відроблених маш.-годин. Розроблена методика за допомогою спеціальних номограм встановлює область, обмежену: прямою міжремонтного періоду для даного виду машину, часом відпрацьованим машиною після останнього ремонту та відпрацьованим ресурсом за даний період. Вихід цих параметрів машини за межі зазначеної області свідчить про необхідність проведення наступного ремонту.

5. Для створення в будівельних організаціях раціонального за обсягом фонду запасних частин доцільним є визначення зазначеного обсягу шляхом мінімізації експлуатаційних витрат. При цьому слід врахувати період поповнення, дефіциту відповідних запасних частин через ймовірність відмов будівельної техніки.

6. Формування в будівельних організаціях фонду вузлів та агрегатів будівельних машин слід повязати з простоєм будівельних машин в очікуванні оборотних агрегатів , а також витрат на створення і збереження оборотного фонду. Оптимальний обсяг оборотного фонду встановлюється шляхом розрахунку мінімуму сумарних витрат на створення і збереження фонду оборотних агрегатів.

7. Для визначення оптимального терміну експлуатації будівельно-дорожньої техніки слід співвіднести витрат на придбання нової машини з витратами не ремонти та заміну устаткування. Розроблена з цією метою методика встановлює оптимальний термін експлуатації будівельної машини як часову координату, при якій акумульовані на даний час загальні ремонтно-експлуатаційні витрати, визначені з врахуванням показника нарощування вартості, дорівнюватимуть залишковій вартості будівельної машини ,встановленій з врахуванням початкової вартості, проведених ремонтів та амортизації.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ :

Монографії, публікації у виданнях, що входять до переліку фахових видань ВАК України :

1. Шляхи підвищення інвестиційної діяльності в Україні. Монографія. -Ніжин,2003,724стр. (В монографії особисто автору належить розділ 16 “Інвестиційний менеджмент та системність”(стор.645-682), пункт 1.4 розділу 1 “Організація управління механізацією в ринкових умовах як фактор поліпшення інвестиційної діяльності “(стор.37-52), п.2.3. в розділі 2 “Організація оборотного фонду оборотного фонду для ремонту парку машни в будівельних організаціях” (стор.172-183)).

2. Федоренко С.В. Новітні організаційні форми управління в будівельному комплексі України.//Зб. наук. праць “Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин”.-Вип.11.-К.: КНУБА,2002.-С.27-32.

3. Федоренко С.В. Визначення потреби у засобах механізації у практиці будівельного виробництва. //"Будівництво України",№6.-2002.-С.43-47.

4. Федоренко С.В. Логістика економіки і інвестиційні процеси при шляховому будівництві. //Збірник наукових статей Міжнародної науково-практичної конференції “Знання України” .-Вип.2.-К.: Вид-во ТОВ “Знання України”, 2002., -С 11-14.

5. Федоренко С.В. Соціальні проблеми і будівництво в Україні. //Зб. наук. праць “Шляхи підвищення ефек-ти-вності будівництва в умовах формування ринкових відносин".-Вип.8. -С.241-242.

 

Додаткові публікації, матеріали конференцій та семінарів, де здійснювалась апробація роботи :

6. Федоренко С.В., В.Г.Федоренко, Безух А.В., Поколенко В.О., Шпаков А.В. Інвестиційний менеджмент у будівельній корпорації //”Фондовый рынок” №37, (2003.-С.38-42. - В роботі викладено належний здобувачу проект організаційних структур підрозділів механізації будівельного виробництва та управління ремонтно-відновлювальною діяльністю будівельної техніки.

7. Федоренко С.В., Безух А.В., Поколенко В.О., Шпаков А.В. “Методика комплексної діагностики привабливості галузі капітальних вкладень як методологічний інструмент раціоналізації інвестиційних процесів”. // Доповіді міжнародної науково-практичної конференції “Інноваційно-інвестиційні моделі трансформації перехідних суспільств. Регіональні аспекти”. – Вид-во Держбуду та Мінекономіки України.-Вип.2.- Біла Церква,2003.-С.156-164. (В роботі здобувачем опрацьовано проблеми інвестування організацій в дорожньо-будівельному комплексі ).

8. Федоренко С.В., Безух А.В., Поколенко В.О., Шпаков А.В. “Вдосконалення інвестиційних процесів в корпорації "Укрбудматеріали" з метою створення нових робочих місць”. //Доповіді міжнародної науково-практичної конференції “Інноваційно-інвестиційний розвиток економіки та зайнятості населення в Україні" .-К.: Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості України, 2003.-С. 101-103.

9. Федоренко С.В., Безух А.В., Поколенко В.О., Шпаков А.В. “Розробка нових організаційних інструментів інвестиційного менеджменту в структурі інвестиційно-будівельної корпорації.”// Доповіді міжнародної науково-практичної конференції “Інноваційно-інвестиційні моделі трансформації перехідних суспільств.”-Вип.3.-К.: Вид-во Держбуду та Мінекономіки України, 2003, -С.194-203.

10. Федоренко С.В. Капітальне будівництво та інвестиції в умовах ліквідації наслідків аварій //"Персонал", №1(55),2000.- Приложение №2(7). -C. 25-26.

11. Федоренко С.В. “Організація парку будівельних і дорожніх машин на засадах теорії експлуатаційної надійності”. //Програма 65-ї науково-практичної конференції Київського національного університету будівництва і архітектури .-К.:КНУБА,2004.

АНОТАЦІЯ

Федоренко С.В. Організація використання та оновлення парку будівельних машин на засадах експлуатаційної надійності . Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.23.08 – “Технологія та організація промислового та цивільного

будівництва”.-Київський національний університет будівництва і архітектури. -Київ, 2004.

Дисертація присвячена актуальним науково-практичним проблемам приведення рівня та структури механізації будівельних організацій у раціональну відповідність з їх потребами та вимогами ринку. Розроблено проекти інноваційних структур управління будівельними та дорожніми машинами, які забезпечують будівельним організаціям раціональний склад парку будівельних та дорожніх машин у відповідності з обсягами і номенклатурою виконуваних робіт.

На основі теорії експлуатаційної надійності машин розроблено методику підвищення їх працездатності з врахуванням організаційно - технологічних факторів. Це забезпечує виконання обсягів робіт у встановлений термін, комплексну механізацію робіт, високі техніко-економічні показники та безаварійну роботу будівельних машин. Показники експлуатаційної надійності будівельних машин підпорядковано етапам їх життєвого циклу. З цією метою розроблено класифікаційну модель, яка пропонує оцінювати експлуатаційну надійність по 4 групам : показники безвідмовності, довговічності, ре-монто-придатності, збереження. Це дозволило на новій методичній основі оцінювати вплив факторів на потребу в ремонті будівельної техніки.

Розроблено модель вияву впливу організаційно-технологічних факторів на показники експлуатаційної надійності будівельних машин, методики організації раціонального оборотного фонду та відновлення продуктивності будівельних машин при невипадковому зношенні.

Ключові слова: парк дорожньо-будівельних машин, потреба в

запасних частинах, експлуатаційна надійність, оборотний фонд запасних частин, інноваційні структури дорожньо-будівельних організацій.

АННОТАЦИЯ

Федоренко С.В. Организация использования и обновления парка строительных машин на основе эксплуатационной надежности. Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.23.08 - "Технология и организация промышленного и гражданского строительства". - Киевский национальный университет строительства и архитектуры.-Киев,2004.

Диссертация посвящена решению актуальных и сложных научно-практических проблем по приведению уровня и структуры механизации строительных организаций в рациональное соответствие с потребностями строительных организаций и требованиям рынка. Разработаны проекты инновационных структур управления строительными и дорожными машинами, которые позволяют строительным организациям сформировать рациональный по составу парк строительных и дорожных машин в соответствие с объемами и номенклатурой выполняемых работ.

Разработана модель оценки влияния организационно-технологических факторов на показатели эксплуатационной надежности строительных машин, создана методика организации рационального оборотного фонда и восстановления производительности строительных машин при неслучайном износе.

Доказано, что определение показателей эксплуатационной надежности строительных машин следует подчинить этапам их жизненного цикла. С этой целью разработана классификационная модель, которая предлагает оценивать эксплуатационную надежность по 4 группам: показатели безотказности, долговечности, ремонтнопригодности, сохранности. Это позволило на новой методической основе оценивать влияние факторов на потребность в ремонте строительной техники. Структура и содержание параметров методики обеспечивает высокий уровень управления и контроля проведения ремонтных процессов.

Разработана методика, которая указывает на рациональные условия проведения ремонтов строительной и дорожной техники. Методика предлагает с помощью номографических моделей определять целесообразность проведения капитального ремонта строительной машины в зависимости от ее срока эксплуатации после предшествующего ремонта и отработанных маш.-часов. Выход параметров машины за границы области, указанной номограммой, свидетельствует о необходимости проведения следующего ремонта.

Предложены пути определения потребности в запасных частях с учетом эксплуатационной надежности. Требуемый фонд запчастей предлагается устанавливать путем минимизации эксплуатационных затрат на их приобретение, с учетом периода пополнения и вероятного дефицита соответствующих запасных частей .

Предложена методика рационализации оборотного фонда узлов и агрегатов в дорожно-строительных организациях. Их оптимальное количество устанавливается путем сведения к минимуму суммарных затрат, вызванных простоем строительных машин в ожидании оборотных агрегатов, и затрат на создание и поддержание оборотного фонда.

Ключевые слова: парк дорожно-строительных машин, потребность в запасных частях, эксплуатационная надежность, оборотный фонд запасных частей, инновационные структуры дорожно-строительных организаций.

ANNOTATION

Fedorenko S.V. Organization of use and updating of park of building machines on the basis of operational reliability. The manuscript.

The dissertation on reception of a scientific degree of the candidate of engineering science on a speciality 05.23.08 - "Technology and organization of industrial and civil construction". - The Kiev national university of construction and architecture. -Kiev, 2004.

The dissertation is devoted to a urgent problem of necessity the decision of complex (difficult) scientific - practical problems on reduction of a level and structure of mechanization of building organizations in rational conformity with needs (requirements) of building organizations and requirements of the market. The projects of structures of management of building and road machines are developed which provide building organizations with rational structure of park of building and road machines according to volumes and nomenclature of carried out works.

On the basis of the theory of operational reliability of machines the technique of increase of their work capacity of building machines is developed in view of organizational and technology factors. It provides performance of amounts of works when due hereunder, complex mechanization of works, high technical and economic parameters and trouble-free operation of building machines. Parameters of operational reliability of building machines is subordinated to stages of their life cycle. With this purpose the classification model is developed which offers to estimate operational reliability on 4 groups: parameters of non-failure operation, durability, suitability for repair, safety. It has allowed on a new methodical basis to estimate influence of the factors on need under repair of building engineering.

The model of display of influence of organizational and technology factors on parameters of operational reliability of building machines, techniques of organization of a rational circulating capital and restoration of productivity of machines is developed at not casual deterioration.

Keywords: park of road-building machines; requirement for spare parts; operational reliability; circulating capital of spare parts; structures, created on a new basis, of building and road-building organizations.