У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Харківський державний економічний університет

Харківський державний економічний університет

Горяйнова Юлія Сергіївна

УДК 331.5:339.138

РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ ПРАЦІ НА ОСНОВІ

МАРКЕТИНГОВОЇ СТРАТЕГІЇ

спеціальність 08.09.01 –

демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Харків – 2004 р.

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі міжнародної економіки та менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Харківського державного економічного університету Міністерства освіти і науки України, м. Харків

Науковий керівник: доктор економічних наук

Коршунов Володимир Ілліч

Харківський державний економічний університет

доктор соціологічних наук

Лисиця Надія Михайлівна,

Харківський державний економічний університет,

професор кафедри міжнародної економіки та менеджменту зовнішньоекономічної діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Амосов Олег Юрійович,

Харківський регіональний інститут Української Академії державного управління при Президентові України, заступник директора по навчальній роботі

кандидат економічних наук

Криворучко Оксана Миколаївна,

Харківський державний автомобільно-дорожній технічний університет, доцент кафедри менеджменту

Провідна установа: Інститут економіки промисловості НАН України,

м. Донецьк

Захист відбудеться 04.03.2004 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.055.02 Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна 9-а, ауд. 401.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна 9-а.

Автореферат розісланий 30.01.2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.М. Красноносова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Можливість успішного розвитку ринкової економіки в Україні багато в чому обумовлюється раціональністю використання основної продуктивної сили суспільства – трудових ресурсів. Економічна ситуація, яка склалася у суспільстві, вимагає перегляду механізмів регулювання сфери праці і зайнятості, створення мережі інфраструктури ринку робочої сили. Вивчення й аналіз цього ринку з позиції маркетингу створить основу для розробки чіткої методології концепції зайнятості в державі і системного підходу до обґрунтування оптимального спектра послуг посередників, які займаються маркетинговою діяльністю на ринку праці.

Теоретичним питанням маркетингу в сфері праці і зайнятості присвячені роботи Богдановой Е.Л., Богині Д.П., Гордина В.Э., Гнездиловой Л.И., Легомінової С.В., Леонова А.Е., Саруханова Э.Р., Сотниковой С.И., Цукана М.Л., Gordon D., Edwards R., Reich M, та ін.

Дослідження проблем функціонування ринку праці в теоретичному і практичному аспектах проведено в роботах видатних зарубіжних і українських вчених: Амосова О.Ю., Безденежных Т.И., Беловой Л.М., Богуцького О.А., Былкова В.Г., Головачова А.С., Горелова Д.О., Долішнего М.І., Ивановой В.Н., Кашепова А.В., Котляра А.З., Либановой Э.М., Никифоровой А.А., Оникиенко В.В., Павленкова В.А., Петрової І., Петюха В.М., Рофе А.И., Секретарюка В.В., Черниной Н., Шаленка М.В. В галузі економіки, соціології праці і менеджменту відомі роботи Веселова Ю.В., Генкина Б.М., Гриньової В.М., Колосовой Р.П., Кулинцева И.И., Криворучко Е.Н., Лепейко Т.І., Лисиці Н.М., Маркович Д., Махсма М.Б., Мацуковой Т.К., Меликьяна Г.Г., Петрова А.В., Рывниной Р.В., Скуратівського В.А., Старостенко Г.Г. і ін.

Але загальновизнаної цілісної методики регулювання ринку праці шляхом реалізації маркетингової стратегії, в якій були б сформульовані концептуальні основи маркетингу на ринку праці, поки що не існує, хоча вже з'являються роботи, які адаптують соціальний маркетинг до поведінки людини в сфері зайнятості. Разом з тим треба сказати, що багато проблем в галузі методології маркетингу на ринку праці вивчені не повною мірою і вимагають адаптації до умов, у яких перебуває українська економіка. Вітчизняними вченими вирішені тільки окремі аспекти цієї проблеми, без поєднання їх у єдиний комплекс. Існує потреба в глибокому і детальному аналізі та обґрунтуванні структури, засобів, інструментів регулювання ринку праці для визначення напрямків його удосконалення, що стало основою для вибору теми дисертаційної роботи, визначення її мети і задач.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота відповідає основним напрямкам наукових досліджень Харківського державного економічного університету, які були проведені при особистій участі автора в межах робіт за темами: "Фінансова стратегія розвитку підприємства" (номер державної реєстрації 0101V000567), "Управління розвитком персоналу на підприємстві" (номер державної реєстрації 0102V005557).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування та розробка методичних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності регулювання ринку праці в Україні на основі маркетингової стратегії.

Для досягнення мети в роботі були сформульовані і вирішені такі задачі:

визначення економічного змісту категорії "ринок праці", функцій і особливостей цього ринку;

розкриття сутності принципів сегментації ринку праці і аналіз можливостей їх застосування;

аналіз існуючої структури регулювання ринку праці на макро-, мезо- і мікрорівні;

обґрунтування можливостей застосування концепції маркетингу до ринку праці з урахуванням його особливостей;

виявлення особливостей діяльності державних і приватних посередників на ринку праці;

аналіз соціально-економічної поведінки найманих працівників на ринку праці і можливостей її регулювання на основі відповідних стратегій;

вивчення та класифікація можливих ризиків на ринку праці та розробка методики збору комплексної маркетингової інформації;

розробка методики регулювання ринку праці на основі маркетингових досліджень;

побудова моделі маркетингу ринку праці з урахуванням стратегії маркетингу посередників ринку праці.

Об'єкт дослідження – функціонування ринку праці в Україні.

Предмет дослідження – теоретичні та методичні підходи до регулювання діяльності посередників на ринку праці на основі маркетингу.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційного дослідження є положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних фахівців у сфері проблем ринку праці, маркетингу, соціології, державного регулювання економіки. Методологічною основою досліджень є філософські принципи пізнання, діалектичний, логічний і системний підхід до їх розгляду.

У процесі дослідження використані загальнонаукові і спеціальні методи, такі як спостереження, узагальнення, кількісно-якісний і порівняльний аналіз, статистичні методи вибірки й групування, динамічних порівнянь – при вивченні сучасного стану та тенденцій на ринку праці України та регіону. У роботі використані результати основних досягнень і методи економіко-статистичного аналізу, а саме: монографічний метод – для детального вивчення стану регулювання ринку праці в Україні і за кордоном; аналізу і синтезу – для деталізації об'єкта дослідження внаслідок розподілу його на окремі складові частини; системного підходу – для узагальнення факторів і показників при складанні методики маркетингових досліджень ринку праці, обґрунтуванні методичних підходів при виборі варіантів соціально-економічних стратегій; контент-аналізу – при визначенні соціально-економічних ризиків на ринку праці; метод фокус-груп та експертних оцінок – при розробці методичних підходів щодо дослідження ринку праці з позиції потреб і можливостей найманих працівників та роботодавців, розробки інформаційної моделі ринку праці; економіко-математичні методи та елементи математичного моделювання – для побудови моделей ринку праці, прогнозування результатів маркетингу; графічний метод – для наочного зображення моделей маркетингу.

Інформаційною базою дослідження виступають законодавчі і нормативні акти загальнодержавного і місцевого рівня в сфері зайнятості і соціальної політики; статистичні та аналітичні дані Державного комітету статистики України, Харківського обласного центру зайнятості, Головного управління праці і соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації; результати опитування населення міста Харкова, проведеного Східно-українським фондом соціальних досліджень Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна; монографії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в наступному:

вперше:

розроблено класифікацію соціально-економічних ризиків суб’єктів ринку праці з використанням результатів контент-аналізу статистичних даних та динаміки громадської думки, що надає змогу запобігати їх виникненню при укладенні угод між суб’єктами ринку праці;

запропоновано методичний підхід до дослідження ринку праці з позиції оцінки співвідношення потреб і можливостей найманих працівників та вимог роботодавців на основі формування матриць вакансій і здобувачів робочого місця, що надає можливість максимального задоволення потреб обох сторін;

дістали подальший розвиток:

стратегії маркетингу стосовно товару "робоча сила", яка враховує особливості ринку праці та дозволяє визначити засоби удосконалення його регулювання;

стратегічні напрямки маркетингової діяльності суб’єктів ринку праці (держави, роботодавців, посередників), при різних співвідношеннях попиту та пропозиції на робочу силу, які надають можливість забезпечити відповідність їх діяльності тенденціям розвитку цього ринку;

удосконалено:

типологію соціально-економічних стратегій найманих працівників за параметрами співвідношення витрат праці і результатів, що створює підстави для аналізу та прогнозування цільових орієнтирів населення у сфері зайнятості.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що їх впровадження дозволить удосконалити принципи і методи регулювання ринку праці, забезпечити комплексний підхід до управління маркетингом на макро-, мезо- і мікрорівні. Положення і рекомендації, розроблені в дисертаційній роботі, сприятимуть підвищенню якості наданих послуг посередників і можуть бути використані при розробці загальнодержавних і регіональних нормативних актів і програм сприяння зайнятості населення.

Результати дисертаційного дослідження втілені в конкретні методичні і практичні рекомендації обласним органам управління, а також у навчальний процес. Практичне значення роботи полягає в удосконаленні процесу регулювання ринку праці на основі використання маркетингової інформації, створення на цій основі єдиної бази даних, проведення сегментації за допомогою методології маркетингу. Отримані в дисертаційному дослідженні результати свідчать про важливість класифікації та дослідження соціально-економічних ризиків і характеристик поведінки людей на ринку праці, соціально-економічних стратегій найманих працівників на ринку праці, визначення регулюючих заходів органів управління і напрямків розвитку Державної служби зайнятості в Україні. Запропоновано механізм відстеження процесів на ринку праці при взаємодії суб'єктів ринку різних рівнів, застосування методики дослідження ринку праці органами управління, яка включає аналіз нормативно-правової бази, ринку пропозиції праці, ринку попиту на працю, конкурентного середовища і методики дослідження ринку праці з позиції потреб і можливостей найманих працівників та роботодавців.

Основні результати дослідження і окремі пропозиції були використані і розглянуті для прийняття до впровадження Харківським обласним центром зайнятості (довідка ХОЦЗ-01-1719 від 27.05.2003 р.); Головним управлінням праці і соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації (довідка № 03-18/763 від 24.06.2003 р.); Головним фінансовим управлінням Харківської облдержадміністрації (довідка № 5-29/242 від 21.04.2003 р.).

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження, висновки і пропозиції оприлюднені на Науково-практичній конференції студентів і молодих вчених "Міжнародний бізнес: адаптація до зовнішнього середовища" (Київ, 2002р.), 2-й Всеукраїнській науково-практичній конференції "Актуальні проблеми і перспективи розвитку фінансово-кредитної системи України" (Харків, 2002р.), Всеукраїнській науковій конференції студентів, магістрів і аспірантів "Ринкова трансформація економіки" (Харків, 2003р.), Міжнародній науково-практичній конференції студентів і аспірантів "Світова економіка: сьогодення та майбутнє" (Харків, 2003р.), Всеукраїнській науково-методичній конференції "Проблеми теорії і практики обліку, аудиту, аналізу і шляхи їх рішення" (Севастополь, 2003р.) та на 3-х конференціях протягом 2000 – 2001 рр.

Публікації. Результати дослідження опубліковані у 16 наукових працях загальним обсягом 3,15 ум.-друк. арк., 10 з яких найбільш повно розкривають його зміст, з них – 6 публікацій у наукових фахових виданнях.

Обсяг і структура роботи. Дисертація містить вступ, три розділи, висновки, загальним обсягом 179 сторінок, 41 рисунок та 6 таблиць, з них, 3 таблиці на 5 окремих сторінках, список використаних джерел, що включає 180 найменувань на 14 сторінках, 9 додатків на 19 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовується актуальність теми дослідження, сформульовано мету і задачі, предмет і об'єкт дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, подається їх впровадження у практику.

У розділі 1 – "Теоретичні аспекти дослідження ринку праці" – визначено економічний зміст категорії "ринок праці", функції і особливості цього ринку; принципи сегментації ринку праці і доведена можливість їх застосування, проаналізовані підходи до регулювання ринку праці на макро-, мезо- і мікрорівні.

В роботі обґрунтована необхідність при визначенні поняття "ринок праці" орієнтуватися на вимоги комплексного та системного підходу із застосуванням методології соціально-економічного аналізу. Для досягнення поставленої в дисертації мети було виконано уточнення економічного змісту категорії "ринок праці" і запропоновано розуміти під ним систему соціально-економічних відносин із приводу умов купівлі-продажу робочої сили (забезпечення зайнятості, соціального захисту, співвідношення попиту та пропозиції, ціни праці, страхування), які мають товарний характер, пронизують усі фази відтворення робочої сили, регулюються системою економічних, соціальних, правових норм і відповідних інститутів. Вказана система включає історично сформований механізм саморегулювання, який реалізує соціально-трудові відносини і сприяє встановленню та дотриманню балансу інтересів між працівниками, роботодавцями, посередниками і державою. Особливостями ринку праці є те, що його об'єктом є специфічний товар – "робоча сила", що впливає на інтереси, мотивацію, ступінь трудової активності людей і відображається на стані ринку. Сутність ринку праці відображається в його специфічних функціях, які визначаються роллю виробництва в житті суспільства і роллю робочої сили в процесі виробництва, коли її використання виступає найважливішим джерелом доходу і добробуту працівника і суспільства. Зміст функції ринку праці за критеріями інституціональності і дієвості детально охарактеризований в дисертації.

Проведене в дисертації уточнення сутності принципів сегментації ринку праці дало можливість за допомогою методології маркетингу провести сегментацію цього ринку за географічними, демографічними, психографічними, поведінковими, економічними факторами з метою аналізу ринкових можливостей, вирішення питань позиціонування на цільових ринках, ранжирування заходів сприяння зайнятості населення. При цьому було виконано аналіз використання вказаного підходу державними та приватними посередниками на ринку праці і сформульовано відповідні рекомендації.

Аналіз існуючої структури регулювання ринку праці на макро-, мезо- і мікрорівні, показав, що вона не відповідає вимогам сучасного стану економіки України. Узагальнені в роботі можливості і механізми регулювання ринку праці дозволили визначити необхідність і можливість використання концепції маркетингу для забезпечення ефективної діяльності на цьому ринку всіх його суб’єктів.

На основі аналізу офіційної частини відкритого ринку праці в дисертації виявлено існування проблеми невідповідності професійно-кваліфікаційної структури безробітного населення потребам в робочій силі, диференціації регіонів і галузей за рівнем безробіття, яка значною мірою обумовлена недієвістю та недостатньою розробленістю програм сприяння зайнятості населення.

В роботі встановлено, що гармонічний розвиток ринку праці може відбуватися лише при ефективному поєднанні державного та ринкового механізмів регулювання, складовими якого є попит і пропозиція, ціна праці, конкуренція. Маркетинговий підхід дозволить системно підійти до розробки політики зайнятості, поєднуючи інтереси усіх суб’єктів ринку праці, і забезпечити ефективність її використання.

У розділі 2 – "Маркетинговий підхід до регулювання ринку праці" – обґрунтована можливість застосування концепції маркетингу до ринку праці з урахуванням його особливостей, проаналізовані особливості діяльності державних і приватних посередників та соціально-економічної поведінки найманих працівників на ринку праці і можливості регулювання останньої на основі відповідних стратегій.

Використання комплексу маркетингу на ринку праці дозволяє розробити достовірний прогноз змін ринкової кон’юнктури, зменшити ступінь невизначеності при прийнятті управлінських рішень, в результаті чого збільшуються гарантії стабільності положення суб’єктів ринку праці. В дисертації доведена необхідність регулювання ринку праці на основі вивчення як пропозиції робочої сили, так і попиту на неї і планування діяльності посередників, які працюють на цьому ринку, з урахуванням реальних потреб роботодавців, власників робочої сили і держави.

Використання стратегії маркетингу для товару "робоча сила" сприяє виявленню факторів, впливаючи на які можна змінити пропозицію цього товару, визначити засоби удосконалення регулювання ринку праці. Для забезпечення ефективної реалізації цієї стратегії, в роботі запропоновано фокусувати її на одному з елементів маркетинг-міксу (табл. 1).

Таблиця 1

Стратегії маркетингу на ринку праці

Стратегії | Типові рішення | Рішення, стосовно до ринку праці

1. Продукту | - створення нового товару;

- модифікація товару;

- маркетингова підтримка існуючого товару. | - випуск установами освіти нових кваліфікованих кадрів;

- перенавчання, підвищення кваліфікації, тренінги;

- мотивація, надання соціальних гарантій.

2.Ціноутворення | - престижні ціни;

- "зняття вершків";

- встановлення цін по одному з обраних ознак. | - встановлення максимально можливого рівня заробітної плати для найбільш цінних працівників;

- встановлення мінімальної оплати праці для максимізації прибутку роботодавця;

- орієнтація на фірми-конкуренти для запобігання витоку кадрів;

- орієнтація на середню заробітну плату в регіоні для даної професії.

3. Каналів розподілу товару | - прямий канал (виробник-споживач);

- непрямий (виробник – посередник – споживач);

- змішаний (використання прямих і непрямих каналів). | при наймі та при влаштуванні:

- роботодавець – працівник;

- роботодавець – державний або приватний посередник – працівник;

багаторівневий з використанням декількох працівників або роботодавців.

4. Просування товару |

- реклама;

- PR-політика;

- виставочна діяльність;

- презентації. | - грамотне складання резюме, характеристик з описом професійних і особистих достоїнств;

- оптимізація кадрової політики підприємства і навчання самопрезентації працівника службами зайнятості і кадровими агентствами.

Метою маркетингу на ринку праці є досягнення якісної та кількісної відповідності попиту та пропозиції робочої сили, де маркетинг представляє собою інструмент регулювання ринку праці.

В дисертації зазначені варіанти взаємозв’язку таких основних компонентів ринку праці, як ціна робочої сили, співвідношення попиту та пропозиції і визначені стратегічні напрямки маркетингової діяльності держави, роботодавців і посередників при ситуаціях, коли попит дорівнює, перевищує та менше пропозиції, які надають можливість забезпечити відповідність діяльності цих суб’єктів тенденціям розвитку ринку праці.

В роботі обґрунтовується доцільність проведення маркетингових досліджень ринку праці по напрямках аналізу кон’юнктури, ємності ринку праці, вартості, ціни, попиту та пропозиції, конкурентоспроможності, визначення потоків робочої сили і соціально-економічної поведінки суб’єктів ринку праці. Подібні дослідження дозволяють отримати адекватні відомості про проблеми ринку праці.

Аналіз каналів розподілу в рамках товару "робоча сила" дозволив визначити існування каналів при наймі та влаштуванні і зазначити в якості однієї з задач маркетингу на ринку праці досягнення їх співвідношення та відповідності. В роботі зазначено, що управління маркетингом на ринку праці актуально реалізовувати по напрямках аналізу попиту, підтримки конкурентоспроможності осіб, які шукають роботу, реалізації маркетингу послуг посередників і аналізу конкурентів.

Одним з основних напрямків маркетингу на ринку праці є маркетинг ідей, який формує адекватну економіці мотивацію до праці, найбільш розробленим напрямком якого є система профорієнтації. Аналіз Закону України "Про зайнятість населення" свідчить про наявність таких маркетингових положень, як інформаційне, організаційно-методичне, фінансове та кадрове забезпечення, стратегічне планування, цільовий маркетинг, які характеризують ринковий підхід до діяльності.

Між державними і недержавними посередниками, що функціонують на ринку праці, практично відсутня конкуренція. Державні установи практично орієнтовані на розробку цільових програм для сегментів робочої сили з низькою конкурентоспроможністю. Це стримує забезпечення робочими місцями працівників високої кваліфікації, оскільки недержавні посередники не в змозі повністю обслуговувати цей важливий для відродження економіки держави сегмент ринку праці. Підтримка державою розвитку приватних посередницьких фірм на ринку праці дозволить знизити державні витрати на реалізацію програм зайнятості, підвищити якість послуг посередників за рахунок розвитку конкуренції.

На основі порівняльного аналізу змісту та методів просування послуг державних і недержавних посередників на ринку праці у роботі запропоновано ряд заходів для забезпечення ефективності і адекватності надання послуг роботодавцям та найманим працівникам. В дисертації доводиться, що використання маркетингу послуг кадровими агентствами забезпечує конкретність формулювання вимог до персоналу, що підбирається, максимальну відповідність характеристик здобувача вакансії і скорочення витрат на підбір кандидата.

Обґрунтована необхідність для регулювання ринку праці вивчення соціально-економічної поведінки людини на ньому, а також визначено, що така поведінка обумовлюється впливом соціально-економічних стратегій працівника, які формуються співвідношенням доходу та витрат праці. Варіабельність соціально-економічних стратегій на ринку праці визначається взаємодією розміру праці, доходу та галузі застосування праці. В дисертації на основі порівняння варіацій розміру доходу та витрат праці виділені типи соціально-економічних стратегій на ринку праці України і визначені серед них ті, які забезпечують еквівалентний та нееквівалентний обмін праці на доход. Використання запропонованої типології стратегій найманих працівників дозволяє оцінити динаміку поведінки людей в регіоні, аналізувати та прогнозувати їх цільові орієнтири у сфері зайнятості, забезпечувати ефективність вкладання коштів центрів зайнятості в програми освіти і профорієнтації на підприємствах. Державним органам доцільно регулювати процеси на ринку праці регіону з урахуванням вивчення соціально-економічних стратегій, координуючи роботу і взаємодіючи з роботодавцями, узагальнюючи інформацію про їх можливості та переваги.

У розділі 3 – "Регулювання ринку праці на основі маркетингу" – узагальнено можливі ризики на ринку праці, розроблені методичні рекомендації до збору комплексної маркетингової інформації, запропоновано методику регулювання ринку праці на основі маркетингових досліджень та модель маркетингу ринку праці з урахуванням стратегії маркетингу посередників цього ринку.

Основні проблеми регулювання ринку праці проаналізовано на матеріалах діяльності Харківського обласного центру зайнятості. Контент-аналіз регіональних нормативних актів показав зміну пріоритетів державної політики в галузі зайнятості, поступову переорієнтацію на роботу з роботодавцями, підтримку розвитку та функціонування молодіжного центру праці та громадських центрів праці у вузах, розвиток соціального партнерства, надання тимчасових та оплачуваних громадських робіт і сприяння самозайнятості. Аналіз активної політики зайнятості показав ріст числа громадян, охоплених цими заходами (рис.1).

Рис. 1. Активні заходи соціального захисту незайнятих громадян

Вивчення регулювання ринку праці регіону дозволило виділити декілька пріоритетних напрямків цієї діяльності: формування ринку "робочих місць"; активне сприяння працевлаштуванню безробітних; переорієнтація системи профнавчання і організація стимулюючих форм матеріальної підтримки. Встановлено, що на ринку праці Харківської області мають місце як результативні, так і нерезультативні заходи, інколи відсутність заходів, які могли б сприяти ефективному наданню послуг по працевлаштуванню і підбору кадрів.

В дисертації зазначено, що державна підтримка регулювання повинна, насамперед, полягати в методичному забезпеченні розробки і впровадження нових технологій, що ґрунтується на відповідній фінансовій, інформаційній і кадровій підтримці. Необхідно розвивати систему надання платних послуг, методи просування послуг, які впливають на їх затребуваність. Впровадження концепції маркетингу на ринку праці потребує перегляду пріоритетів між пасивними й активними заходами регулювання ринку на користь активних, стимулюючих господарську активність суб'єктів ринку і його інфраструктури.

Контент-аналіз статистичних даних про стан ринку праці та динаміка суспільної думки суб'єктів ринку праці дозволили визначити, що ризики на українському ринку праці гетерогенні, причому ця гетерогенність виявляється в домінуванні значимості то соціального, то економічного змісту ризику, що стало підставою обґрунтування в дисертації необхідності введення поняття "соціально-економічний ризик". В роботі вперше запропоновано класифікацію цих ризиків на ринку праці з боку роботодавців і найманих працівників (рис. 2).

Рис. 2. Класифікація соціально-економічних ризиків суб’єктів ринку праці

Якісна оцінка соціально-економічних ризиків на ринку праці дозволить роботодавцям і працівникам уникнути виникаючих на ринку праці проблем, забезпечить державним органам можливість ефективно регулювати процеси на ринку праці, розробляти програми, що враховують особливості цього ринку. Запропонована в дисертації методика дозволяє досягти найбільш ефективного регулювання ринку праці шляхом використання комплексної маркетингової інформації, надає можливість оцінити реальну ситуацію на ринку праці регіону, виявити причини розбіжностей в отриманих даних, створити єдину достовірну інформаційну система, яка відображає стан ринку праці, переваги і потреби найманих працівників, роботодавців, інфраструктури та держави (рис. 3).

Рис. 3. Послідовність збору інформації для ефективного регулювання ринку праці

Проведені в роботі дослідження на основі методики, відображеної на рис. 3, показали розходження в даних офіційної та неофіційної статистичної інформації, що викликано недосконалістю системи збору, обробки та співвіднесення офіційної статистики, недостовірністю відомостей про трудові відносини та вакантні робочі місця, які надаються роботодавцями. Так, за даними офіційної статистики кількість незайнятого населення складає 5,13% від загальної кількості населення області, за даними опитування населення цей відсоток склав 23,42%, а зареєстровано усього 2,96%. Це викликано поганою інформованістю та недовірою до роботи державної служби зайнятості.

Аналіз потреби у спеціалістах показав найбільшу затребуваність менеджерів, продавців та фінансистів (22,17% і 11,54% відповідно), при цьому попит на робочі місця великий з боку технічних службовців та працівників галузі торгівлі (за даними моніторингу). Це свідчить про необхідність перегляду спеціальностей, які пропонуються центрами зайнятості для перенавчання безробітних.

В роботі запропоновано оцінювати ефективність маркетингу на ринку праці шляхом визначення рентабельності створення служби маркетингу, розрахунку витрат та втрат, пов’язаних із недостатнім розвитком маркетингової діяльності. В роботі розраховано витрати на створення відділу маркетингу в Головному управлінні праці та соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації. Загальна сума цих витрат складе 31762,05 грн. за умови, що у відділі буде працювати 3 особи, які повною мірою здатні забезпечити ефективність діяльності цього відділу. Оскільки середньорічний розмір виплачуваної безробітним допомоги складає 974,4 грн., витрати на створення відділу маркетингу – мінімальні і можуть бути прирівняні до виплати допомоги 32-м безробітним протягом календарного року.

В дисертації розроблені методичні підходи до дослідження ринку праці з позиції співвідношення потреб і можливостей найманих працівників та вимог роботодавців. Аналіз можливостей людини сприяє визначенню ступеня відповідності працівника вакантній посаді, яке може проводити безпосередньо роботодавець, ґрунтуючись на комплексній характеристиці здобувача (З), представленій у вигляді функції (1).

; (1)

де – кількісна характеристика даного сегмента ринку праці;

– показник, що характеризує особисті можливості людини;

– показник, що характеризує соціальні можливості людини;

– показник, що характеризує фізіологічні можливості людини;

– показник, що характеризує психологічні можливості людини.

В рамках розробленої методики в дисертації запропоновані заходи удосконалювання діяльності державних посередників на ринку праці за рахунок проведення дослідження попиту та пропозиції на цьому ринку через маркетинг покупок і продаж із створенням бази даних.

На підставі проведеного дослідження ринку і формування інформаційної бази даних, створено алгоритм надання послуг посередників з визначенням оптимального співвідношення інтересів роботодавця і працівника на основі складання матриць (2) і (3), які містять відповідно характеристики вакансій (В) і здобувачів робочого місця (З).

; (2) ; (3)

де – роботодавці в базі даних;

–претенденти (наймані працівники);

– вимоги до здобувачів;

– вимоги до роботодавців і робочого місця.

На основі матриць 2 і 3 визначаються відповідності факторів матриці В факторам матриці З по методу експертних оцінок. Вимога, що повинна бути виконана обов'язково для формування пари – це відповідність функціональних якостей здобувача вакансії і навпаки (Рn=Пn). Найбільший збіг факторів: Р(Т1…Тm)=П(t1…tm), означає ситуацію максимального задоволення потреб обох сторін. По характеристиках Т1...Тm і t1...tm визначаються відповідно рейтинги вакансії: та здобувача: , де критерій відповідності вакансії і здобувача:. Вказана методика пройшла апробацію в дослідженні на ринку праці сегменту випускників і пропонованих їм місць роботи і дала змогу виявити значимі фактори для кожної із сторін з метою подальшої розробки заходів маркетингу. Використання запропонованого підходу в посередницьких організаціях забезпечить максимально можливе задоволення потреб обох сторін, підвищення престижу посередника і відповідно рівня довіри до нього.

Застосування методики дослідження ринку праці органами управління, яка включає аналіз нормативно-правової бази, ринку пропозиції праці, ринку попиту на працю, конкурентного середовища, дозволить аналізувати реальну ситуацію на ринку праці і реалізувати адекватні їй заходи державного регулювання.

Для забезпечення методологічної бази регулювання соціально-економічних процесів на ринку праці в дисертації розроблена модель маркетингу на цьому ринку (рис. 4).

Рис. 4. Модель маркетингу ринку праці

Ця модель забезпечить ефективність лише при реалізації системи маркетингу послуг посередників, яка забезпечує їх затребуваність на ринку. Для оптимального позиціонування їм необхідно проводити попередні дослідження і розробляти послуги з урахуванням попиту на них, аналізу конкурентів, вибору методів стимулювання попиту. Напрямки стратегії маркетингу в діяльності посередників ринку праці представлені на рис. 5.

Рис. 5. Маркетингова стратегія в діяльності посередників ринку праці

В роботі доведено, що маркетинг на ринку праці сприяє орієнтації посередників на потребу роботодавців і на підбір кадрів після аналізу діяльності цих роботодавців.

Аналіз існуючих тенденцій регулювання ринку праці та обґрунтування ефективності застосування концепції маркетингу обумовлюють необхідність удосконалювання діяльності державних посередників на ринку праці, на основі:

- розвитку маркетингу послуг як методу впливу на активність роботодавців;

- аналізу регулюючого впливу наданих послуг на сегменти ринку праці;

- аналізу конкурентів;

- розробки та впровадження системи маркетингової інформації, що дозволяє простежити активність посередників на ринку;

- розрахунку економічної ефективності заходів стимулювання навчання персоналу служб зайнятості методам просування послуг, для підвищення їх затребуваності.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне обґрунтування і методичне забезпечення вирішення наукової задачі з використання методології та стратегії маркетингу для регулювання ринку праці у перехідній економіці. Концепція маркетингового підходу в регулюванні ринку праці дозволяє поєднати соціальний та економічний напрямки з метою уникнення конфлікту інтересів і зняття напруженості на цьому ринку. Проведені дослідження дозволили виділити такі положення й пропозиції щодо вдосконалення механізму його регулювання.

1. Визначаючи поняття "ринок праці" рекомендується використовувати комплексний, системний та діалектичний підхід, розглядаючи його як систему соціально-економічних відносин із приводу умов купівлі-продажу робочої сили, які пронизують усі фази її відтворення, що регулюється за допомогою соціально-економічних і правових норм і інститутів та механізму саморегулювання, який сприяє збалансуванню інтересів працівників, роботодавців і держави.

2. Сегментація є складовою частиною стратегії регулювання ринку праці та основою для здійснення маркетингу. Проведена в роботі сегментація ринку праці дозволила проаналізувати попит та пропозицію робочої сили на окремих сегментах для подальшого позиціонування на цільових ринках та ранжирування послуг посередників та заходів сприяння зайнятості.

3. В результаті аналізу сучасного стану регулювання ринку праці в Україні встановлено, що воно здійснюється через політику зайнятості і сприяє послабленню соціальної напруженості. Для забезпечення соціальної справедливості необхідне ефективне поєднання державного та ринкового механізмів регулювання. Використання маркетингових технологій в діяльності суб’єктів ринку праці та його регулюванні забезпечує системний підхід до розробки політики в галузі зайнятості, посилюючи її гнучкість та швидкість реакції.

4. Маркетинг на ринку праці – це система заходів для зміни структури пропозиції праці, яка базується на інформації про структуру попиту. Його метою є зменшення часу і витрат на досягнення цілей, оптимізація засобів їх досягнення. Вивчення концепції маркетингу стосовно ринку праці дало змогу виявити напрямки стратегії маркетингу за умов, коли на ринку попит дорівнює, менший або більший пропозиції, а також розглянути стратегії маркетингу при фокусуванні на одному з елементів маркетинг-міксу. Маркетингові дослідження ринку праці дозволять службам зайнятості здійснювати регулюючи дії адекватно змінам кон’юнктури та тенденціям розвитку ринку праці.

5. Дослідження діяльності посередників на ринку праці визначило практично відсутність конкуренції між державними і недержавними посередниками, які орієнтовані на розробку цільових програм для різних сегментів робочої сили Аналіз реалізації стратегії маркетингу на ринку праці виявив необхідність здійснення маркетингу ідей, забезпечення конкурентного середовища, посередництва у наданні послуг суб’єктам ринку та стимулювання попиту для сегментів найманих працівників і роботодавців. Здійснення маркетингу посередниками та інститутами ринку праці повинно відбуватися по напрямках підтримки сегментів, інформаційного забезпечення та розвитку послуг посередників.

6. Стратегія маркетингу потребує вивчення поведінки окремих людей при виборі свого положення на ринку праці. З урахуванням особливостей ринку ця поведінка набуває соціально-економічного характеру і формується під впливом соціально-економічних стратегій, які є орієнтацією людини на певний доход при певних витратах праці. Аналіз цих стратегій дозволяє оцінити орієнтири населення, прогнозувати структуру зайнятості, виявити резерви якісного розвитку потенціалу працівників.

7. Об’єктивна необхідність вивчення соціально-економічних ризиків на ринку праці викликана неоднорідністю процесів на ринку праці, де домінують то соціальні то економічні фактори. Поява ризиків можлива також внаслідок недостовірності інформації про стан ринку праці. Вивчення і класифікація соціально-економічних ризиків роботодавців і найманих працівників сприятиме розробці відповідних програм із урахуванням можливостей запобігання їх виникнення. Використання маркетингової інформації, яка надходить як з офіційних, так і з неофіційних джерел дає можливість оцінювати реальну ситуацію на ринку праці регіону. Запропонована в дисертації методика дозволяє виявити розбіжності в даних і створити єдину інформаційну систему, яка відображає стан і переваги найманих працівників, роботодавців і інфраструктури регіону в цілому.

8. Дослідження потреб і можливостей працівників та вимог роботодавців дає змогу посередникам реалізувати алгоритм виявлення оптимального співвідношення вакансій і здобувачів для найбільшого задоволення потреб усіх сторін. Його використання в посередницьких організаціях та розрахунок рейтингу призведе до скорочення витрат і термінів підбору відповідних працівників та робочих місць, а також до підвищення престижу посередника і рівня довіри до нього.

9. Розроблена в дисертації модель маркетингу на ринку праці, яка враховує необхідність маркетингу послуг посередників, що працюють на ньому, може стати основою регулювання соціально-економічних процесів на ринку праці і дає змогу удосконалити діяльність посередників. Для оптимального позиціонування своїх послуг посередникам необхідно виконувати відповідні дослідження і розробляти послуги з урахуванням попиту на них, результатів аналізу послуг конкурентів, вибору методів стимулювання попиту.

СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Глебова Н.В., Клименко Е.Н., Горяйнова Ю.С. Маркетинговая стратегия в деятельности предприятий // Економічні та гуманітарні проблеми розвитку суспільства у ІІІ тисячолітті. Зб. наукових праць Рівненського економіко-гуманітарного інституту. – Рівне: "Тетіс". – 2000. – с. 554-557. (особисто автора: визначення стратегій маркетингу для їх подальшого застосування на ринку праці).

2. Горяйнова Ю.С. Сущность и особенности регулирования рынка труда // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наукових праць. – вип. № 125. – Дніпропетровськ: "Наука і освіта". – 2002. – с. 141-144.

3. Горяйнова Ю.С. Маркетинговые исследования спроса и предложения на рынке труда // Науково-технічний збірник "Коммунальное хозяйство городов", економічні науки, вип. 44. – К.: "Техніка". – 2002. – с. 111-115.

4. Лисиця Н.М, Горяйнова Ю.С. Соціально-економічний ризик як стимул розвитку ринку праці // Економіка розвитку, ХДЕУ. – № 2 (26). – 2003. – с. 9-11. (особисто автора: виділення соціально-економічних ризиків на ринку праці з боку працівників і роботодавців, характеристики поведінки людей у випадку безробіття).

5. Горяйнова Ю.С. Соціально-економічні стратегії на ринку праці // Вісник економіки транспорту і промисловості, збірник науково-практичних статей УкрДАЗТ. – №3. – 2003. – с. 51-54.

6. Горяйнова Ю.С. Дослідження ринку праці з позиції потреб найманих працівників і можливостей роботодавців // Економіка розвитку, ХДЕУ. – № 3 (27). – 2003. – с. 43-47.

В матеріалах конференцій:

7. Горяйнова Ю.С.. Основные классификации рынка труда // Матеріали науково-практичної конференції студентів та молодих учених "Міжнародний бізнес: адаптація до зовнішнього середовища". – К.: - 2002.- вип.. 35 ч. 2. – с. 105-106.

8. Горяйнова Ю.С. Можливість застосування концепції маркетингу в регулюванні ринку праці // Матеріали Всеукраїнської наукової конференції студентів, магістрів та аспірантів "Ринкова трансформація економіки". Т. 2 – ХДТУСГ. – 2003. – с. 31-33.

9. Горяйнова Ю.С. Розвиток маркетингового підходу в регулюванні ринку праці // Управління розвитком. Зб. наукових робіт ХДЕУ. – Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції студентів та аспірантів "Світова економіка: сьогодення та майбутнє". – №2. – 2003. – с. 139-141.

10. Горяйнова Ю.С. Використання аналізу в практиці управління ринком праці // Матеріали Всеукраїнської науково-методичної конференції "Проблемы теории и практики учета, аудита, анализа и пути их решения". – Севастополь , СевНТУ, 2003. – с. 219-222.

АНОТАЦІЯ

Горяйнова Ю.С. Регулювання ринку праці на основі маркетингової стратегії. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю: 08.09.01 – демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика. – Харківський державний економічний університет. – Харків, 2003 р.

В дисертації вивчені теоретико-методичні підходи дослідження ринку праці. Сформульовано принципи маркетингової стратегії на ринку праці, проведено сегментацію ринку праці.

Доведено значну роль посередників в урегулюванні попиту та пропозиції на ринку праці. Виявлено і класифіковано соціально-економічні ризики на ринку праці.

Визначено основні напрямки удосконалення механізму регулювання ринку праці на основі використання концепції маркетингу.

Розроблено модель ринку праці з позиції маркетингу та методичні підходи дослідження ринку з позиції потреб і можливостей найманих працівників та вимог роботодавців.

Ключові слова: ринок праці, маркетингова стратегія, роботодавці, наймані працівники, посередники ринку праці, регулювання, сегментація, маркетингове дослідження, соціально-економічні стратегії, соціально-економічні ризики.

АННОТАЦИЯ

Горяйнова Ю.С. Регулирование рынка труда на основе маркетинговой стратегии. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности: 08.09.01 – демография, экономика труда, социальная экономика и политика. – Харьковский государственный экономический университет. – Харьков, 2003 г.

В диссертации изучены теоретико-методические подходы исследования рынка труда. Раскрыта экономическая сущность категории "рынок труда", выделены основные его функции, определяемые ролью рабочей силы в процессе производства, и предложена классификация рынков труда.

Сформулированы принципы маркетинговой стратегии на рынке труда, проведена его сегментация при помощи методологии маркетинга с целью анализа рыночных возможностей со стороны спроса и предложения рабочей силы, решения вопросов позиционирования на целевых рынках труда, ранжирования мероприятий содействия занятости населения.

Определены критерии низкой конкурентоспособности рабочей силы на рынке труда, предложена модель рынка труда, которая отображает потоки рабочей силы и дает возможность проанализировать количество и качество людей определенного статуса на рынке труда. Проанализированы элементы маркетинга-микс применительно к рынку труда и рассмотрены стратегии маркетинга в рамках товара "рабочая сила". Рассмотрены направления использования стратегии маркетинга при различных соотношениях спроса и предложения на рынке труда, направления которого оказывают содействие стабилизации и оптимизации положения, как отдельных субъектов, так и рынка труда в целом.

Доказана значительная роль посредников в урегулировании спроса и предложения на рынке труда. Проанализировано современное состояние управления маркетингом на макро-, мезо- и микроуровне, рассмотрены основные


Сторінки: 1 2