У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

Міністерство промислової політики України

Науково-виробнича корпорація

“Київський інститут автоматики”

УДК 002.6:347.77:004.93

Камишин Володимир Вікторович

Методи і засоби організаційного і технічного проектування центру автоматизованої обробки і видання патентної інформації

05.13.06 – автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук

Київ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Українському інституті науково-технічної і економічної інформації Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – | Заслужений діяч науки і техніки України

доктор технічних наук, професор

Герасимов Борис Михайлович,

професор Військового інституту Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Офіційні опоненти – | доктор технічних наук, професор

Зайцев Володимир Григорович,

професор кафедри спеціалізованих комп’ютерних систем Національного технічного університету України “Київський політехнічний інститут”, –

кандидат технічних наук

Селігей Олександр Минович,

головний експерт Державного підприємства “Український інститут промислової власності (Укрпатент)” Міністерства освіти і науки України

Провідна установа – | Національний авіаційний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра систем управління.

Захист відбудеться “ 9 ” червня 2004 р. о “ 13 ” годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.818.01 НВК “Київський інститут автоматики” за адресою: 04107, Київ-107, вул. Нагірна, 22, корп. 1, к. 219.

Відгуки на автореферат у двох примірниках, засвідчених печаткою установи, просимо надсилати за адресою: 04107, Київ-107, вул. Нагірна, 22, НВК “КІА”, вченому секретарю.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці НВК “Київський інститут автоматики”.

Автореферат розісланий “ 6 ” травня 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат технічних наук Л.П.Тронько

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Патентна система є одним із найважливіших елементів надійного управління науково-технічною політикою України, заснованою на заохоченні винаходів і раціоналізаторських пропозицій. Державна політика України передбачає створення відповідних структур науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, включаючи обслуговуючі організації, такі, як центри технічної документації, які повинні бути спрямовані на надання технічної та інформаційної допомоги для розробки і впровадження винаходів, налагодження більш ефективної координації між науково-дослідними установами і промисловістю.

Основного значення в цьому розумінні набуває технічна інформація, заснована на патентній документації. Патентні документи розкривають технічну документацію шляхом опису винаходів відповідно до вимог чинного патентного законодавства і вказівки на новизну та винахідницький рівень шляхом посилання на існуючий рівень техніки.

Об’єми наукової та технічної інформації, у тому числі патентної документації, в усьому світі і в Україні безперервно зростають. Виникає насущна необхідність створення загальнодержавного та регіональних центрів патентної інформації та документації, що виконуватимуть функції обробки та видавництва патентної інформації, оперативного забезпечення цією інформацією споживачів: промислових підприємств, науково-дослідних установ, навчальних закладів, індивідуальних споживачів.

Підготовка, видання і формування електронних моделей даних патентних описів (ПО) України – складова частина державної програми створення єдиної національної бази даних науково-технічної інформації (НТІ) і інтеграції її з глобальною інформаційною мережею Інтернет, “... забезпечення широкого доступу до цієї мережі громадян та юридичних осіб усіх форм власності в Україні, належне представлення в ній національних інформаційних ресурсів є одним з пріоритетних напрямів державної політики в сфері інформатизації, задоволення конституційних прав громадян на інформацію, побудови відкритого демократичного суспільства, розвитку підприємництва” (Указ Президента України № 928/2000 від 31.07.2000 р.).

Роботи в цьому напрямку курирує департамент інтелектуальної власності Міністерства освіти і науки (МОН) України. Одним з технічних виконавців робіт є Український інститут науково-технічної й економічної інформації (УкрНТЕІ).

Проектування та введення в експлуатацію центрів автоматизованої обробки та видавництва патентної інформації (ЦАОВПІ) пов’язані з необхідністю рішення широкого кола завдань організаційного та технічного характеру. Це, в свою чергу, потребує створення відповідного методологічного апарата, який забезпечуватиме рішення цих задач на основі єдиного системного підходу.

В зв’язку з вищесказаним, тема дисертаційних досліджень присвячена розробці та застосуванню на практиці методів та технічних засобів проектування центрів автоматизованої обробки та видання патентної інформації в Україні на базі сучасних інформаційних технологій, є актуальною.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Представлені в дисертації дослідження проводились в рамках тематичного плану науково-дослідних робіт, що фінансуються з коштів державного бюджету Міністерством освіти і науки України “Теоретичні та практичні основи системи інформаційно-аналітичного забезпечення науково-технологічного та інноваційного розвитку України” (№ державної реєстрації – 0103U000309), державного замовлення “Розроблення технологій збору, обробки, узагальнення та використання інформаційних ресурсів великих масивів” (№ державної реєстрації – 01984007444) та госпрозрахункової роботи “Виконання комплексу робіт по формуванню в електронному вигляді формул винаходів (корисних моделей) і текстів описів до патентів України”.

Ціль та задачі досліджень. Ціллю досліджень, які проводяться в даній дисертаційній роботі, є забезпечення високої оперативності та якості процесів обробки та видавництва патентної інформації за рахунок розробки та впровадження центру автоматизованої обробки та видання патентної інформації на базі сучасних інформаційних технологій.

Об’єктом дослідження є процес обробки та видавництва патентної інформації.

Предмет дослідження – методи організаційного та технічного проектування центру автоматизованої обробки та видання патентної інформації.

Для досягнення поставленої цілі в дисертаційній роботі розв’язується наукова задача розробки методів та засобів проектування та впровадження центру автоматизованої обробки та видання патентної інформації.

Розв’язання вказаної наукової задачі забезпечується її декомпозицією на ряд тісно взаємозв’язаних частинних задач дослідження в рамках системного підходу. Це наступні задачі:

1. Розробка методики реалізації системного підходу стосовно організаційного ергономічного проектування діяльності ЦАОВПІ.

2. Обґрунтування складу та функціональних обов’язків персоналу центру.

3. Формальна постановка та розв’язання задачі раціонального вибору технічних засобів ЦАОВПІ за рахунок застосування методів та алгоритмів нечіткої багатокритеріальної оптимізації.

4. Розробка методики обробки вхідних даних про важливість та потрібний рівень частинних показників якості технічних засобів ЦАОВПІ на основі застосування теорії нечітких множин.

5. Вибір раціонального складу технічних засобів центру та програмна реалізація інформаційної системи центру.

Для розв’язання вказаних частинних задач застосовувались методи системного аналізу, теорія нечітких множин, методи багатокритеріальної оптимізації, теорія графів, математична статистика, ергономіка.

Наукова новизна отриманих результатів. До числа нових наукових результатів, отриманих в дисертаційній роботі, слід віднести:

1. Методику організаційного проектування центру автоматизованої обробки та видання патентної інформації на основі системного підходу, яка включає:

- узагальнений алгоритм системного проектування організаційної структури центру;

- методику визначення чисельності персоналу центру на основі комплексного врахування вартості утримання персоналу, якості виконання ним своїх функціональних обов’язків та завантаження виконавців;

- методику та евристичний алгоритм розв’язання задачі розподілу функцій між персоналом центру;

- математичну модель синтезу алгоритмів розв’язання задач виконавцями.

Новизна методики заключається в реалізації системного підходу стосовно проектування організаційної структури центру, включаючи обґрунтування принципів, методів, критеріїв та системно-погоджених процедур проектування.

2. Методику обробки вхідних даних, яка дозволяє проводити оцінку важливості вимог, які пред’являються до технічних засобів центру, і ступінь виконання цих вимог на основі побудови функцій приналежності.

Новизна методики заключається в застосуванні нечітких множин для отримання вказаних вхідних даних.

3. Методики та алгоритми розв’язання задачі нечіткої багатокритеріальної оптимізації вибору раціонального складу технічних засобів центру, в основу яких покладені максимінний і лексикографічний методи оптимізації.

Новизна методик заключається в комплексному врахуванні кількісних та якісних вимог при виборі технічних засобів центру та обґрунтованому застосуванні конкретних методів нечіткої багатокритеріальної оптимізації.

Практичне значення отриманих результатів. Практичне значення результатів роботи полягає в тому, що вони дозволили:

- розв’язати задачу організаційного проектування ЦАОВПІ, яка включає обґрунтування чисельності персоналу, розподілу функцій між виконавцями та алгоритмів розв’язання конкретних задач;

- вибрати раціональний варіант технічних засобів центру;

- забезпечити програмну реалізацію інформаційної системи центру;

- значно знизити собівартість виконання робіт з обробки та видання патентної інформації;

- сформувати повнотекстові електронні інформаційні ресурси патентної інформації.

Отримані в роботі методики та алгоритми організаційного та технічного проектування можуть бути практично використані при розробці та впровадженні складних інформаційних систем різноманітного призначення.

Результати досліджень реалізовані в НДР “Розробка програмного забезпечення ведення патентного обліку та контролю за виконанням робіт” (акт впровадження УкрІНТЕІ від 17.02.2004 р.) та при формуванні системи обробки та видання патентів України (акт впровадження ДП “Інститут промислової власності (Укрпатент)” від 20.02.2004 р.)

Особистий внесок здобувача. Основні наукові результати дисертаційної роботи належать здобувачу. Із спільних публікацій особисто здобувачу належать наступні: проведено аналіз використання сучасних інформаційних ресурсів та технологій в формуванні інформаційного середовища [1]; запропоновано застосувати метод Дельфи для формування системи критеріїв оцінки науково-технічних програм [2]; обґрунтовані принципи системного проектування організаційних структур та розроблено загальний алгоритм синтезу структур [3]; проведено аналіз стану розробки та застосування систем автоматизованого документообігу [5] та аналіз математичних моделей розподілу функцій між персоналом в ергатичних системах та розроблений евристичний метод розв’язання задач [6]; запропоновано алгоритм використання пошукової системи в обчислювальних мережах за рахунок розподіленого програмування [7]. проведено аналіз вирішення задачі та запропоновано алгоритм реалізації методу визначення чисельності персоналу [8]

Із спільних публікацій в дисертаційну роботу включені лише результати, отримані автором самостійно.

Апробація результатів дисертації. Наукові і практичні результати роботи доповідались на наступних науково-технічних конференціях та семінарах в період 2001 – 2003 рр.: VIII міжнародній науково-практичній конференції “Система науково-технічної інформації. Проблеми розвитку та функціонування” (м. Київ, 30-31 травня 2001 р.); III Міжнародній конференції по психології та ергономіці (мм. Москва – Твер, Росія, 5-7 червня 2003 р.); VII міжнародному симпозіумі Seventh International symposium on Human Factors in Organizational Design and Management Held (Aachen, Germany, October 1-2, 2003р.).

Публікації. Основні наукові результати дисертації опубліковані в 16 роботах, з них 8 [1-8] статей у виданнях, наведених у переліку ВАК України, 4 тезах доповідей на науково-технічних конференціях і семінарах [9-12], 1-му методичному посібнику [13], 3-х звітах по НДР [14-16].

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів, списку літератури і додатків. Список використаних джерел містить 81 найменування. Основний матеріал викладений на 147 сторінках машинописного тексту, у роботі мається 27 ілюстрацій, 12 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі відображені актуальність тематики, мета, наукова задача та частинні задачі дослідження, наукова новизна отриманих результатів та їх практичне значення, наведені відомості про обсяг, публікації та апробацію роботи.

У першому розділі проведено аналіз задач, що розв’язуються центром автоматизованої обробки і видавництва патентної інформації. Здійснена класифікація патентної документації, яка підлягає обробці центром за наступними видами: офіційні патентні бюлетені, описи заявок на винахід, опис патентів, опис корисних моделей, опис промислових зразків, офіційні публікації про зміну стану правового захисту, офіційні патентні показники. Розглянуто особливості забезпечення патентною документацією основних споживачів: урядових організацій, науково-дослідних і проектно-конструкторських організацій, промислових підприємств, наукових бібліотек університетів.

Дано загальну характеристику та опис задач організаційно-технічного проектування центру. На основі аналізу літератури показано, що при організаційному проектуванні вирішуються наступні частинні задачі: вибір типу організаційної структури; визначення числа рівнів структури по вертикалі; визначення кількості функціональних груп на кожному рівні.

Оцінюється необхідна кількість виконавців у кожній групі і визначаються їх функції; синтезуються алгоритми рішення окремих задач виконавцями.

Дані, отримані при організаційному проектуванні центру, використовуються як вихідні вимоги при технічному проектуванні. На основі цих вимог вирішуються задачі обґрунтування технологічного процесу обробки і видання патентної інформації, раціонального вибору технічних засобів, розробки програмного забезпечення, розміщення робочих місць персоналу.

Формальна постановка задачі проектування центру має вигляд:

знайти при , (1)

де R - множина припустимих проектів центру; R0 – оптимальний (раціональний) проект; C(R) – вартість розгортання центру, технічних засобів, утримання персоналу, експлуатації центру; W(R0), Wдоп – відповідно якість та допустима якість вирішення задач центром.

Показано, що задача проектування центру відноситься до класу слабоструктурованих задач, а основними принципами її рішення є принципи декомпозиції, послідовних наближень, генерування обмеженого числа варіантів на основі використання знань і досвіду експертів. В якості формального апарата для рішення задачі обрані методи нечіткої багатокритеріальної оптимізації. Застосування зазначених принципів дозволило представити задачу організаційного і технічного проектування у вигляді сукупності системно-погоджених процедур, виконуваних послідовно. Зміст цих процедур і методи реалізації їх розглядаються в наступних розділах дисертації.

В другому розділі розглядається методика організаційного проектування діяльності центру.

Проведено аналіз і розглянута класифікація типових організаційних структур складних систем. Показано доцільність вибору в якості базової структури центру лінійно-функціональної структури.

Обґрунтовано основні принципи реалізації системного підходу при проектуванні центру: цілеобумовленості, адаптивності, зв’язності, моделюємості, рефлексивності. Розроблено узагальнений алгоритм організаційного проектування діяльності центру, структура якого наведена на рис. 1. Показано, що найбільш складними питаннями проектування є визначення чисельності персоналу центру і розподіл функцій між посадовими особами.

Формальна постановка задачі визначення чисельності персоналу має вигляд:

знайти

при обмеженнях С(N) Сдоп , W(N) Wдоп , min (N) max (2)

де N0 – оптимальна (раціональна) чисельність персоналу; W(N) – значення якості виконання функцій; Wдоп – допустиме значення якості виконання функцій; – завантаження персоналу; min, max - допустимі значення тимчасового завантаження, що визначає умови роботи персоналу; Сдоп – допустиме значення вартості утримання персоналу.

Розроблено графічний метод рішення задачі, що включає виконання наступних етапів:

1. Будуються графіки залежностей C(N), W(N), (N) у границях зміни аргументу Nmin N Nmax на основі експериментальних даних і експертного опитування фахівців.

2. Графічно відображається область, у якій виконується умова W(N)  Wдоп.

3. Графічно відображається область, у якій min (N) max .

4. Визначається значення аргументу N1, при якому значення функції W(N1)Wдоп .

5. Визначається значення аргументу N2, при якому (N2) max , а також N3, при якому (N3)min .

Рис. 1. Узагальнений алгоритм проектування організаційної структури (ОС)

6. Визначається виконання умови N2N1N3 .

7. Якщо зазначені умови виконуються, то раціональну чисельність можна вибирати в межах N1N0N3 .

8. Розраховується вартість утримання персоналу C(N0), перевіряється виконання умови С(N0)Сдоп .

9. У випадку невиконання останньої умови виробляється коректування значень Wдоп , min , max і процес рішення повторюється.

Задача розподілу функцій між виконавцями сформульована як задача цілочислового лінійного програмування:

знайти ; (3)

при обмеженнях (4)

де

аij – ступінь близькості i-ї і j-ї задач, обумовлений експертами як “подібність” задач; 0 аij 1; Bi – обсяг трудовитрат на виконання i-ї функції; B(k) – допустимий обсяг трудовитрат k-го виконавця.

Задача інтерпретується як задача розрізування кінцевого орієнтованого зваженого графа G (Y, V), у якому вершинам множині Y ставляться у відповідність значення Bi, а множині дуг V – ступінь близькості i-ї і j-ї функцій. Рішення задачі складається в розрізуванні графа G на N0 підграфів <Gk>, , що задовольняють вимогам мінімуму цільової функції (3) при обмеженнях (4).

Для вирішення задачі розроблений евристичний алгоритм, основна ідея якого полягає в послідовному виділенні вершин для шуканих підграфів шляхом вибору базової вершини, що має найбільший локальний ступінь зв'язку, і “притягуванні” до неї вершин, найбільше всього зв'язаних з цією базовою вершиною. Для обмеження “обсягу” підграфів використовуються ваги вершин Bi.

Помилка результату рішення, отриманого за допомогою евристичного алгоритму в порівнянні з точним методом рішення задачі (3), (4), не перевищує 20-25%, що цілком відповідає точності вихідних даних. Однак пропонований евристичний алгоритм менш трудомісткий і значно більш наочний.

Заключним етапом організаційного проектування є синтез алгоритмів реалізації функцій виконавцями.

Формальна постановка задачі синтезу алгоритму полягає в знаходженні такого його варіанта, при якому час виконання алгоритму ТА мінімальний при допустимому рівні помилок РА, тобто

ТА min при РА Рдоп , (5)

де Рдоп – мінімально допустима імовірність безпомилкового виконання алгоритму.

В основу побудови математичної моделі алгоритму покладений його опис у виді зваженого орієнтованого графа G.

Множина вершин графа V відповідає виконуваним операціям алгоритму, а множина ребер У – логічним переходам між операціями. Кожна i-а вершина має вагу Wi={mi, pi}, де mi – середній час виконання i-ї операції; pi - імовірність безпомилкового виконання i-ї операції.

Для розрахунку характеристик алгоритму ТА і РА були отримані основні наступні співвідношення, що дозволяють здійснювати еквівалентні перетворення зваженого графа:

1) об'єднання шляхів без розгалуження

; (6)

2) об'єднання шляхів з розгалуженнями

mе = m1 + m2 + ( 1 - ) m3 + m4;

pе = p1 p4 [ p2 + (1 - ) p3 ]; (7)

де - імовірність переходу;

3) перетворення контурів з одним виходом

(8)

4) перетворення контурів із двома виходами

(9)

Вибір оптимального варіанта алгоритму в постановці (5) здійснюється в такий спосіб. Генеруються можливі варіанти алгоритму. Для кожного варіанта за допомогою правил еквівалентного перетворення графа алгоритмів (6) – (9) розраховуються значення ТА, РА. Відкидаються варіанти реалізації алгоритму, для яких не виконується умова РА Рдоп. З варіантів, що залишилися, вибирається такий, у якого ТАmin.

У третьому розділі розглядається методика раціонального вибору технічних засобів, що забезпечують діяльність центру.

Формальна постановка задачі може бути описана в такий спосіб.

Існує множина варіантів технічних засобів . Кожний i-й варіант характеризується вектором технічних характеристик . Для кожного варіанта існує вектор показників якості . Будемо вважати, що серед показників є l кількісних , приведених до нормованого виду , і m-l якісних, представлених у виді функцій приналежності заданому рівню якості . Необхідно вибрати такий варіант технічних засобів, що забезпечить оптимальне (раціональне) значення векторного критерію , тобто

. (10)

У приведеній постановці задача відноситься до класу задач нечіткої багатокритеріальної оптимізації. Вибір методу рішення визначається тим, у якому виді представлена експертна інформація про перевагу показників або їхньої важливості (табл. 1).

Таблиця 1

Експертна інформація про ступінь переваги або важливості показників | Метод вирішення багатокритеріальної задачі

Відсутня | Максимінний метод

Показники розподілені по перевазі | Лексикографічний метод

Визначено вагові коефіцієнти показників | Адитивний показник

Мультиплікативний показник

Максимінний показник

(з урахуванням вагових коефіцієнтів)

При кількості показників більш двох застосування адитивного і мультиплікативного показників у нечіткій постановці задачі викликає значні обчислювальні труднощі. Тому як основні методи обрані максимінний (з урахуванням важливості показників і без урахування) і лексикографічний.

Розроблено методику обробки експертної інформації для визначення вагових коефіцієнтів показників і побудови функцій приналежності показників заданому рівню.

Проведено детальний аналіз літератури, що дозволив визначити основні фактори, що впливають на вибір методу оцінки вагових коефіцієнтів: фізична сутність показників і відносини між ними; складність проведення експертизи і трудомісткість одержання експертної інформації; ступінь погодженості думок експертів; трудомісткість обробки експертних даних.

З урахуванням зазначених факторів для визначення вагових коефіцієнтів обрано метод Сааті. У цьому методі вихідною експертною інформацією є результати попарного порівняння важливості показників, представлені у виді матриці ; .

Вагові коефіцієнти визначаються з рівняння Сааті

, (11)

де Е – одинична матриця; – вектор вагових коефіцієнтів.

Проведено детальний аналіз методів побудови функцій приналежності показників заданому рівню якості. Для побудови функцій приналежності обраний наближений метод Ротштейна.

Співвідношення для розрахунку функцій приналежності мають вигляд:

. (12)

Тут rl+1, …rn – ранги показників, обумовлені експертами.

Приведено приклад побудови функцій приналежності для трьох рівнів якості: низький, середній, високий.

Обґрунтовано систему показників якості технічних засобів центру, що включає показники ефективності, економічні, експлуатаційні і конструктивні показники.

На основі максимінного і лексикографічного методів рішення багатокритеріальних задач розроблені методика та алгоритми їхнього застосування для раціонального вибору технічних засобів центру.

Правила вибору раціонального варіанта i0 при максимінному методі мають вигляд:

при відсутності інформації про важливість показників

; (13)

при наявності інформації про важливість показників

, (14)

де j – коефіцієнти важливості показників, отримані методом Сааті.

Розроблений алгоритм застосування лексикографічного методу, який включає виконання наступних операцій:

1. Впорядкувати показники по важливості Q1Q2...Qj...Qm; j=.

2. При згоді особи, що приймає рішення (ОПР), для кожного показника назначається величина допустимої уступки Qj, j=, в межах якої розглянуті альтернативи приймаються “практично рівноцінними”.

3. Для першого показника Q1 формується множина 1 “практично рівноцінних” альтернатив, які задовольняють умові

.

4. Якщо множина 1 містить рівно один варіант, то він є найкращим. Якщо множина 1 містить більше однієї альтернативи, то переходимо до розгляду всіх варіантів множини 1 по показнику Q2.

5. Для другого показника Q2 формується множина 2 варіантів з множини 1, які задовольняють умові

.

6. Якщо множина 2 містить рівно один варіант, то він є найкращим; якщо більше одного, розглядаємо ці варіанти за умовою Q3.

7. Якщо всі умови послідовно розглянуті і в результаті отримано множин = ...n, які містять більше однієї альтернативи, то можна застосувати два підходи:

– зменшити величину допустимої уступки Qj, починаючи з першого по важливості показника та повторити всі кроки рішення;

– представити ОПР остаточний вибір кращого варіанта.

Приведено схему алгоритму роботи програмного забезпечення за лексикографічним методом.

У четвертому розділі надані результати організаційного і технічного проектування центру, а також оцінюється техніко-економічна ефективність його діяльності.

Патентна інформація в центрі представляється у вигляді електронних моделей даних патентних описів (ПО). Для обробки і видання патентних описів була розроблена схема технологічного процесу, яка наведена на рис. 2.

На основі застосування методики, описаної в розділі 2, обґрунтовано склад і функціональні обов'язки персоналу центру. Склад центру включає: начальника відділу, 2-3 диспетчерів патентів, 4-5 операторів, 3 редактори, техніка. Схема взаємодії виконавців у технологічному процесі обробки і видання ПО наведена на рис. 3.

Після попереднього розрахунку чисельності персоналу була проведена експериментальна оцінка якості роботи виконавців (середня кількість помилок, що припускаються) і середнє завантаження виконавців. Оцінка показала, що при запропонованій структурі та чисельності персоналу середня кількість помилок, які припускаються, не перевищує 2-3%, а часове завантаження виконавців знаходиться в межах 0,8-0,9, що цілком відповідає ергономічним вимогам, при цьому час виконання замовлень знаходиться у допустимих межах.

Рис. 2. Схема технологічного процесу обробки і видання ПО та спрямованості інформаційних потоків

Рис. 3. Схема взаємодії виконавців у технологічному процесі обробки і видання патентних описів

В якості приклада наведено синтез алгоритму виконання функцій оператором з формування патентних описів. Приведені можливі алгоритми та відповідні розрахунки для часових та імовірнісних характеристик кожного алгоритму, на базі аналізу яких здійснюється вибір найкращого.

Розроблено інформаційно-програмний комплекс “диспетчер патентів”, який забезпечує автоматизоване супроводження всіх етапів технологічного процесу. “Диспетчер патентів” працює в операційній системі Windows 95-2000, ME, XP. За основу бази даних була обрана реляційна СУБД, яка дає можливість працювати в режимі клієнт-сервер без обов’язкового існування сервера.

Обґрунтовано раціональний склад технічних засобів центру, які включають персональні комп’ютери, сервер, швидкісний сканер, принтер та мережевий концентратор. Показано, що вимоги до ПЕОМ залежать від функцій користувача. В зв’язку з цим у кожному конкретному випадку використовувались показники швидкодії, об’єму пам’яті, вартості, надійності, ергономічності.

Наведено приклад вибору раціонального варіанта технічних засобів для робочого місця оператора та редактора. В якості показників вибрано: частоту процесора, об'єм оперативної пам’яті, об'єм жорсткого диску, розмір монітору, вартість комплекту обладнання, надійність, ергономічність. Наведено розрахунки при рішенні задачі раціонального вибору складу технічних засобів для п’яти варіантів по семи показниках з застосуванням максимінного методу при наявності інформації про важливість показників. Виконані розрахунки та показано практичне застосування вирішення задачі раціонального вибору технічних засобів лексикографічним методом для двох робочих місць.

Наведені основні показники техніко-економічної оцінки діяльності центру: собівартість однієї сторінки електронної копії патентного опису, загальні витрати на утримання персоналу та експлуатацію техніки.

Розрахунок показав, що собівартість кінцевої продукції знизилась на 25-30%. Це було досягнуто за рахунок раціональної організації праці персоналу та застосування сучасних інформаційних технологій.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ І ВИСНОВКИ

У результаті виконаних досліджень розроблені методичні основи організаційного і технічного проектування центру автоматизованої обробки і видання патентної інформації, що включають математичні моделі, методики та алгоритми, які практично застосовані при створенні і розгортанні центру.

Основним науковим результатом роботи є розробка методів і засобів організаційного і технічного проектування зазначених центрів на основі системного підходу з урахуванням невизначеності вихідних даних при проектуванні.

Розробка цих методів і засобів стала можливою завдяки одержанню трьох основних наукових результатів: методики організаційного проектування центру на основі системного підходу; методики обробки експертних даних для визначення важливості і ступеня виконання вимог, пропонованих до технічних засобів центру; методики рішення задачі нечіткої багатокритеріальної оптимізації і вибору раціонального складу технічних засобів центру.

Зазначені вище наукові результати є новими. Їхня новизна визначається тим, що вперше при проектуванні центрів автоматизованої обробки і видання патентної інформації як специфічного класу ергатичних систем застосовані системний підхід і теорія нечітких множин.

Наукове значення досліджень полягає в тому, що вони дають методи рішення одного з важливих напрямків робіт у теорії проектування складних технічних систем – обґрунтування організаційної структури і складу технічних засобів системи в умовах невизначеності вихідних даних.

Практичне значення роботи полягає в тому, що отримані в ній наукові результати дозволили створити і впровадити у практику патентної справи в Україні центр автоматизованої обробки і видання патентної інформації.

Отримані в дисертації нові наукові результати збагачують наукові основи проектування складних технічних систем на ранніх етапах проектування при невизначеності і неповноті вихідних даних.

Окремі результати роботи використані при виконанні науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт в Українському інституті науково-технічної та економічної інформації, а також в Державному підприємстві “Інститут промислової власності (Укрпатент)”.

Розроблені в дисертації методи і засоби організаційного і технічного проектування центру автоматизованої обробки і видання патентної інформації з урахуванням невизначеності вихідних даних є результатом рішення сформульованої наукової задачі, а їхнє використання при розробці центру дозволяє забезпечити високу оперативність і якість процесів збору, обробки і видання патентної інформації. Таким чином, ціль досліджень досягнута.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ.

1. Камишин В.В., Пархоменко В.Д., Гончаренко А.П. Роль науково-технічної інформації в формуванні інформаційного середовища України для сприяння інноваційному розвиткові економіки // Науково-технічна інформація. – 2000. – № 2(3). – С.2-5.

2. Камишин В.В., Пархоменко О.В., Одарич О.М. Формування системи критеріїв оцінки науково-технічних напрямів та програм методом “Дельфи”// Науково-технічна інформація. – 2001. – № 3. С.34-38.

3. Камишин В.В., Герасимов Б.М. Системне проектування організаційних структур // Науково-технічна інформація. – 2003. – № 2. – С.63-70.

4. Камишин В.В. Інформаційне забезпечення обробки та видання патентної інформації // Науково-технічна інформація. – 2003. – № 3. – С. 41-44.

5. Камышин В.В., Васильев В.Н., Герасимов Б.М. Автоматизация процесса поддержки документооборота в АСУ для информационных корпоративных систем //Автоматизація виробничих процесів. – 2003. – №2 (17). – С.97-101.

6. Камишин В.В., Герасимов Б.М. Моделі розподілу функцій між посадовими особами // Збірник наукових праць Військового інституту телекомунікацій та інформатизації – К.: НТУУ “КПІ”. – 2003. – № 4. – С. 19-27

7. Камишин В.В., Васильєв В.Н., Костенко С.О. Метод і алгоритм ефективного використання пошукової системи в обчислювальних мережах за рахунок розподіленого програмування // Збірник наукових праць Військового інституту телекомунікацій та інформатизації – К.: НТУУ “КПІ”. – 2003. – № 5. – С.28-35

8. Камышин В.В., Герасимов Б.М. Определение численности персонала эргатических систем // Вестник Харьковского национального автомобильно-дорожного университета – Харьков.: ХНАДУ. – 2003. – Выпуск 22. – С. 108-111.

9. Камышин В.В., Герасимов Б.М. Эргономическое проектирование деятельности центра обработки и издания патентной информации // Тезисы докладов III международной конференции по психологии и эргономике 5-7 июля, 2003, Москва-Тверь// Проблемы психологии и эргономики. – 2003. – № 3. С. 20.

10. Kamyshin V., Gerasimov B., Burov A. Design of Operators Team Work while Training and Decision Making // Proceedings of the Seventh International Symposium on Human Factors in Organizational Design and Management need in Aachen. – Germany. – 2003. - October 1-2. – V.893-898.

11. Kamyshin V., Chetvernya Y. Organization of Preparation management and Publishing of Patent Descriptions. // Proceedings of the Seventh International Symposium on Human Factors in Organizational Design and Management need in Aachen. – Germany. – 2003. - October 1-2. – V. 881-884

12. Камышин В.В., Пархоменко А.В., Одарич О.Н. Система оценки научно-технических программ и направлений при помощи экспертного опроса методом “Дельфи” // VIII международная научно-практическая конференция “Система научно-технической информации: проблемы развития и функционирования”. – К.: 30-31 мая 2001 г.

13. Информационно-маркетинговое управление предприятием (экономические и социально-психологические аспекты) / Методическое пособие (серия “Экономика стран СНГ”) // Красовская А.Г., Костючок Н.Г., Камышин В.В., Худик В.А. – СПб.: изд-во СПбГТУ, 2001. – 71 с.

14. Теоретичні та практичні основи системи інформаційно-аналітичного забезпечення науково-технологічного та інноваційного розвитку України: Звіт НДР (Заключний) / УкрІНТЕІ; № ДР 0103U000309. – К.: 2003. – 259 с.

15. Розроблення технологій збору, обробки, узагальнення та використання інформаційних ресурсів великих масивів: Звіт НДР (Заключний) / УкрІНТЕІ; № ДР 01984007444. – К.: 2002. – 84 с.

16. Розробка технології створення та використання інформаційних ресурсів системи НТІ: Звіт НДР (Заключний) / УкрІНТЕІ; № ДР 0102U001540. – К.: –2002. – 89 с.

АНОТАЦІЇ

Камишин В.В. Методи і засоби організаційного і технічного проектування центру автоматизованої обробки і видання патентної інформації. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.06 – автоматизовані системи управління і прогресивні інформаційні технології – Науково-виробнича корпорація “Київський інститут автоматики”, 2004.

Дисертація присвячена розробці методичних основ організаційного і технічного проектування центру автоматизованої обробки і видання патентної інформації з урахуванням невизначеності вихідних даних при проектуванні.

Запропоновано методику організаційного проектування центру на основі системного підходу, що включає: узагальнений алгоритм системного проектування організаційної структури центру, методику визначення чисельності персоналу центру на основі комплексного обліку вартості утримання персоналу, якості виконання їм своїх функцій і завантаження виконавців, математичну модель синтезу алгоритмів реалізації функцій виконавцями.

Розроблено методику обробки експертної інформації з метою визначення важливості і ступеня виконання вимог, висунутих до технічних засобів центру, на основі застосування теорії нечітких множин.

Розроблено методики та алгоритми рішення задачі нечіткої багатокритеріальної оптимізації і вибору раціонального складу технічних засобів центру, в основу яких покладені максимінний і лексикографічний методи оптимізації.

Розроблено схему технологічного процесу обробки патентної інформації. Обґрунтовано склад і функціональні обов'язки персоналу центра. Описано програмну реалізацію та обрано раціональний склад технічних засобів центру. Дана техніко-економічна оцінка ефективності впровадження засобів автоматизації обробки і видання патентної інформації.

Ключові слова: патентна інформація, центр автоматизованої обробки і видання патентної інформації, організаційне проектування, технічне проектування, експертна інформація, теорія нечітких множин, нечітка багатокритеріальна оптимізація.

Камышин В.В. Методы и средства организационного и технического проектирования центра автоматизированной обработки и издания патентной информации. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.06 – автоматизированные системы управления и прогрессивные информационные технологии – Научно-производственная корпорация “Киевский институт автоматики”, 2004.

Диссертация посвящена разработке методических основ организационного и технического проектирования центра автоматизированной обработки и издания патентной информации с учетом неопределенности исходных данных при проектировании.

Предложена методика организационного проектирования центра на основе системного подхода, которая включает: обобщенный алгоритм системного проектирования организационной структуры центра, методику определения персонала центра на основе комплексного учета стоимости содержания персонала, качества выполнения им своих функций и загрузки исполнителей, математическую модель синтеза алгоритмов выполнения функций исполнителями.

Предложена формальная постановка задачи рационального выбора технических средств центра, обоснован метод решения задачи нечеткой многокритериальной оптимизации при наличии количественных и качественных параметров технических средств.

Разработана методика обработки экспертной информации с целью определения важности и степени выполнения требований, выдвигаемых к техническим средствам центра на основе применения теории нечетких множеств. Проведен детальный анализ литературы, который позволил определить основные факторы, которые влияют на выбор метода оценки весовых коэффициентов: физическая сущность показателей и отношения между ними, сложность проведения экспертизы и трудоемкость получения экспертной информации, степень согласованности мнений экспертов, трудоемкость обработки исходных данных.

Разработаны методики и алгоритмы решения задачи нечеткой многокритериальной оптимизации и выбора рационального состава технических средств центра, в основу которых положены максиминный и лексикографический методы оптимизации.

Разработана схема технологического процесса обработки патентной информации. Обоснован состав и функциональные обязанности персонала центра. Описана реализация информационно-программного комплекса “Диспетчер патентов”, который обеспечивает автоматизированное сопровождение всех этапов технологического процесса. Обоснован рациональный состав технических средств центра. Дана технико-экономическая оценка эффективности внедрения средств обработки и издания патентной информации.

Ключевые слова: патентная информация, центр автоматизированной обработки и издания патентной информации, организационное проектирование, техническое проектирование, экспертная информация, теория нечетких множеств, нечеткая многокритериальная оптимизация.

Kamyshin V.V.. Methods and Means of Organizational and Technical Planning of the Center of Automated Processing and Issuing Patent Information. – Manuscript.

Dissertation for award of the academic degree of candidate in engineering on the Specialty 05.13.06 – automated Management Systems and Progressive Information Technologies – Scientific and productive corporation “Kyiv Institute of Automatics”, 2004.

The Dissertation relates to development of methodical grounds of organizational and technical planning of the Center of Automated Processing and Issuing Patent Information taking into consideration uncertainty of initial data at planning.

A method of organizational Center planning on the base of system approach including: generalized algorithm of system planning of organizational structure of the Center; method for determining the number of the Center personnel on the base of complex accounting of the personnel keeping cost, quality of performing by this personnel of its functions and the load of executors; mathematical model of synthesis of algorithm of performing functions by executors is proposed .

A method for processing expert information purposed to determining the importance and grade of execution requirements put to the Center technical facilities on the ground of utilization the theory of fuzzy sets is developed .

Methods and algorithms for solution of the problem of uncertain multicriteria optimization and selection of rational composition of the Center's technical facilities based on the maximin and lexicographic optimization methods are developed.

A system of technological process for processing patent information is developed. The Center's membership composition and functional duties are grounded. The program realization is described and rational composition of technical facilities of the Center is selected. Technical and economic evaluation of the efficiency of implementation facilities of automatic processing and issue of patent information is made.

Key words: patent information, center of automated processing and issuing patent information, organizational planning, technical design, expert information, theory of fuzzy sets, uncertain multi-criteria optimization.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ЯКОСТІ ГІБРИДІВ ЦУКРОВИХ БУРЯКІВ ВІТЧИЗНЯНОЇ ТА ЗАРУБІЖНОЇ СЕЛЕКЦІЙ - Автореферат - 27 Стр.
ВЕЛИКОБРИТАНІЯ В ЄВРОПЕЙСЬКИХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСАХ - Автореферат - 45 Стр.
ШЛЯХИ Поліпшення характеристик СУЧАСНИХ піровідиконІВ - Автореферат - 22 Стр.
МАТЕМАТИЧНЕ І ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕСТАВРАЦІЇ ОБРАЗІВ ДЛЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ - Автореферат - 26 Стр.
СПЕКТРАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ _ЕЛЕКТРОНМІСТКИХ МОЛЕКУЛЯРНИХ СИСТЕМ З НАПРАВЛЕНИМ ПЕРЕНЕСЕННЯМ ЕЛЕКТРОННИХ ЗБУДЖЕНЬ - Автореферат - 27 Стр.
ГЕОМЕХАНІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ СПОСОБІВ КРІПЛЕННЯ ТА ОХОРОНИ ВИРОБОК В НЕСТІЙКИХ ПОРОДАХ ПРИ ІНТЕНСИВНОМУ ВІДПРАЦЮВАННІ ПОЛОГИХ ВУГІЛЬНИХ ПЛАСТІВ - Автореферат - 28 Стр.
МІНЛИВІСТЬ МІКОБАКТЕРІЙ, ЕПІЗООТОЛОГІЧНИЙ МОНІТОРИНГ, ЗАХОДИ І ЗАСОБИ БОРОТЬБИ З ТУБЕРКУЛЬОЗОМ ТВАРИН В УМОВАХ РАДІАЦІЙНОГО ВПЛИВУ - Автореферат - 59 Стр.