У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ТИМОШЕНКО ОЛЕНА ВОЛОДИМИРІВНА

УДК 336.221.24

ЕКОНОМІКО-ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ ОПОДАТКУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ

08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2004

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економіки Європейського університету

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Ястремський Олександр Іванович,

Міжнародний християнський університет,

завідувач кафедри менеджменту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук

Лондар Сергій Леонідович,

Український державний університет

економіки і фінансів,

проректор з навчально-організаційної роботи

кандидат економічних наук, професор

Дема Дмитро Іванович,

Державний агроекологічний університет України,

завідувач кафедри фінансів і аудиту

Провідна установа: Хмельницький національний університет МОН України,

кафедра економіки та менеджменту, м. Хмельницький

Захист відбудеться “23” грудня 2004 р. о “13” годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.063.01 в Європейському університеті за адресою: 03115, м. Київ, бул. академіка Вернадського, 16-в, 2-й поверх, конференц-зал, к. 205.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Європейського університету (03115, м. Київ, вул. Депутатська, 15/17).

Автореферат розісланий “__” листопада 2004 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент Луцій О.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У сучасних умовах розвитку економіки України податки є основним важелем фіскальної політики держави і, одночасно, - потужним інструментом регулювання економічної діяльності підприємств. Національна система оподаткування перебуває на стадії чергового реформування, оскільки виявилась неадекватною щодо трансформації економічних процесів до сталого зростання і не спроможною виконувати регулюючу та стимулюючу функції. Проблеми оподаткування в Україні обумовлюються нерівномірністю податкового навантаження на платників податків, надмірною кількістю податкових пільг, відсутністю дієвого економіко-організаційного механізму обчислення та стягнення податків на мікроекономічному рівні.

Об’єктивною передумовою подальшого розвитку підприємств є розгляд та удосконалення податкового механізму в контексті його складових - економічної, яка забезпечує економію коштів в результаті податкової оптимізації, та організаційної, яка передбачає вибір форм і методів оподаткування відповідно до законодавчої бази, що регламентує цей механізм. Саме це зумовило появу економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств і обумовлює необхідність використання його принципів та інструментів, організації податкового планування, реалізації й економічного обґрунтування схем мінімізації податкових відрахувань підприємств.

Нині проблема механізму оподаткування підприємств в Україні досить широко розглядається на макроекономічному рівні, тоді як на рівні підприємства відсутні економічно обґрунтовані методики прогнозування, планування, аналізу податкових відрахувань, а проводяться лише практичні рекомендації щодо законного чи незаконного їх зниження.

Отже, теоретичне обґрунтування сутності, інструментів, засад організації, місця економіко-організаційного механізму оподаткування в економічній діяльності підприємств набуває дедалі більшого значення і залишається актуальним.

Теоретичні аспекти механізму оподаткування підприємств висвітлюються в наукових працях багатьох відомих зарубіжних вчених, серед яких: Дж. Б’юкенен, А.Вагнер, Л. Ерхард, А. Лаффер, С. Норт, А. Пігу, Д. Стігліц та інші.

Сучасні наукові підходи до сутності оподаткування та його оптимального механізму функціонування постійно досліджуються вітчизняними вченими, зокрема: М. Азаровим, О. Василиком, В. Вишнівським, Д. Демою, А. Крисоватим, С. Лондарем, І. Луніною, А. Соколовською. Проблеми економіко-організаційного механізму оподаткування останнім часом досліджують вчені-економісти Є. Бережний, А. Єлисєєв, Г. Ісаншина, Н. Кучерявенко, П. Мельник, М. Підлужний, Т. Рева, Т. Чернякова, О. Ястремський.

Вітчизняні та зарубіжні вчені зробили значний внесок у вирішення проблем, пов’язаних з механізмом оподаткування підприємств, проте необхідно констатувати, що деякі теоретичні та практичні питання планування, регулювання, оцінки впливу економіко-організаційного механізму оподаткування на діяльність підприємства залишились не вирішеними, що й зумовило вибір теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження є складовою науково-дослідної роботи кафедри економіки Європейського університету: “Реструктуризація галузевих промислових підприємств в умовах розвитку і стабілізації економіки України” (номер державної реєстрації 0102U003847).

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в розробці теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо вдосконалення економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств з урахуванням напрацювань економічної науки та світового досвіду оптимізації податків.

Для досягнення мети дослідження були визначені такі завдання:

- узагальнити сутність економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств;

- проаналізувати систему оподаткування та виявити податки, що найбільш суттєво впливають на економічну діяльність суб’єктів господарювання;

- узагальнити зарубіжний досвід функціонування економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств;

- дослідити економіко-організаційний механізм оподаткування та сформувати систему показників оцінки податкового навантаження на підприємство;

- розробити основні напрями вдосконалення економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств на основі планування та прогнозування податкових платежів;

- виявити тісноту зв’язку між оподаткуванням та економічними результати діяльності підприємства, а також встановити ступінь впливу податків на обсяги використовуваного капіталу та оплату праці персоналу;

- розробити систему регулювання розподілу заробітної плати працівників підприємства через систему оподаткування.

Об’єктом дослідження є економічна діяльність підприємств в контексті формування раціонального механізму оподаткування.

Предметом дослідження є сукупність теоретичних та практичних аспектів формування економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств.

Методи дослідження. Теоретична частина дисертаційного дослідження опрацьована із застосуванням системного підходу до узагальнення положень щодо питань оптимізації податкових відрахувань підприємств. При узагальненні сутності економіко-організаційного механізму оподаткування та виявленні податків, що найбільш суттєво впливають на економічну діяльність підприємств, використано абстрактно-логічний метод. Використання порівняльного аналізу формування економіко-організаційного механізму оподаткування в Україні із врахуванням зарубіжного досвіду, дало змогу обґрунтувати основні напрями вдосконалення податкової політики на мікроекономічному рівні.

Для аналізу динаміки показників оподаткування підприємств застосовано статистичні методи аналізу динамічних рядів, методи елімінування в базовому і ланцюгових варіантах, методи описової статистики. При виявленні факторів, що обумовлюють рівень оподаткування, застосовано кореляційний, коваріаційний, дисперсійний та регресійний аналіз. Поряд з цим, у роботі також використано індексні методи, методи інтерполяції й екстраполяції при прогнозуванні податкових відрахувань, методи обчислювальної математики, методи наближеного інтегрування, а також економіко-статистичні методи моделювання економічних явищ.

У процесі дослідження опрацьовано законодавчо-нормативні акти, прийняті Верховною Радою та Кабінетом Міністрів України, а також інструктивні матеріали Державної податкової адміністрації України, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі оподаткування, податкового механізму, планування й оптимізації податкових відрахувань.

Інформаційною базою дослідження слугували дані статистичної та податкової звітності досліджуваних підприємств Вінницької області, а також матеріали Державної податкової адміністрації Вінницької області.

Наукова новизна дисертаційної роботи. Наукова новизна дисертаційної роботи. Найбільш суттєвими науковими результатами дисертаційного дослідження, що відзначаються новизною, є наступні:

Вперше:

- обґрунтовано вплив зміни податкових ставок на структуру факторів виробництва (зокрема, капіталу та праці), розмір прибутку, величину податкового доходу держави на прикладі економічних показників діяльності підприємств Вінницької області:

- доведено, що зменшення ставок податків може призвести до одночасного збільшення як прибутку, так і податкового доходу держави, якщо передбачити не лише прямі, а й зворотні зв’язки між оподаткуванням та підприємством;

- обґрунтовано на основі статистичних даних, що ефект кривої Дюпюї-Лаффера існує на мікроекономічному рівні, зокрема отримана “крива Ястремського”, яка дає змогу вивчити реакцію підприємства на зміну видів і розміру ставок податків;

- розроблено методологічну основу механізму регулювання рівня заробітної плати працівників підприємства з використанням важелів існуючої системи оподаткування, що передбачає використання моделі Лоренца та розрахунок коефіцієнтів Джині:

- показано, що система прогресивного оподаткування в Україні, яка існувала до 2004 року не забезпечувала виконання принципу соціальної справедливості в розподілі доходів громадян.

Удосконалено:

- систему показників оцінки ефективності економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств шляхом доповнення її загальними, проміжними, оціночними коефіцієнтами податкового навантаження.

- економіко-організаційний механізм оподаткування на основі прогнозування та планування податкових відрахувань підприємствами Вінницької області.

Дістало подальший розвиток:

- теоретичне обґрунтування сутності економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств через визначення його складових: економічної та організаційної.

- обґрунтування основних напрямів зменшення податкового навантаження на підприємство з врахуванням складових економіко-організаційного механізму. Організаційна складова зменшення податкового навантаження (зовнішня) полягає в реформуванні податкової бази з метою її стабілізації, а економічна складова (внутрішня) полягає в оптимізації податкових відрахувань на основі налагодженої системи податкового менеджменту (запровадження центрів податкової відповідальності на мікроекономічному рівні).

Практичне значення одержаних результатів полягає в обґрунтуванні рекомендацій щодо вдосконалення економіко-організаційного механізму оподаткування, які можуть використовуватись як суб’єктами господарювання, так і органами виконавчої влади при формуванні податкової політики, нормативно-правових актів з питань оподаткування.

Наукові положення, розроблені у дисертації, ґрунтуються на сучасних підходах щодо оподаткування підприємств. Факторний аналіз впливу податків на економічну діяльність підприємств проведено на широкій статистичній базі суб’єктів господарювання Вінницької області, що дало змогу сформувати практичні рекомендації щодо вдосконалення економіко-організаційного механізму оподаткування. Розроблені автором рекомендації щодо методики оцінки ефективності механізму оподаткування на основі комплексної групи коефіцієнтів податкового навантаження та алгоритм податкового планування використовувалися у практичній діяльності підприємствами м. Вінниці (довідка про впровадження № 3а від 10.02.2004 р.). Окремі положення роботи використовувались Державною податковою адміністрацією Вінницької області при прогнозуванні податкових надходжень в розрізі окремих адміністративних одиниць, податків та основних категорій платників протягом 2003 року та першого кварталу 2004 року (довідка про впровадження № 8903/10/15-00 від 14.10.2004 р.). Основні теоретичні положення сутності економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств використані при викладанні таких дисциплін: “Податкова система”, “Оподаткування підприємств”, “Податковий менеджмент” в Європейському університеті (довідка про впровадження № 141а від 29.03.2004 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський внесок здобувача, що полягає в розробці науково-обгрунтованих теоретичних і методичних засад економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств.

Апробація результатів дисертації. Положення дисертації доповідались на:

- всеукраїнських науково-практичних конференціях: “Розвиток ринкової економіки на Поділлі: здобутки, проблеми, перспективи” (м. Хмельницький, Хмельницький інститут економіки і підприємництва, 23 жовтня 2003 р.), “Молодь, освіта, наука, національна самосвідомість” (м. Київ, Європейський університет, 27-28 березня 2003 р.), “Економіка: сучасні проблеми та перспективи розвитку” (м. Київ, Європейський університет, 18-19 березня 2004 р.), “Фінансово-кредитна система України: проблеми та шляхи вирішення” (м. Дніпропетровськ, ДНУ, 22 березня 2004 р.), “Економіка підприємства: проблеми теорії та практики” (м. Дніпропетровськ, ДНУ, 23 березня 2004 р.);

- міжнародних науково-практичних конференціях: “Підприємництво як соціально-економічна передумова становлення середнього класу” (м. Київ, НДЕІ, 21 січня 2004 р.); “Наука і освіта 2004” (м. Дніпропетровськ, 10-15 лютого 2004 р.);

- міжнародному економічному форумі: “Теорія і практика розвитку корпоративного сектора економіки України в контексті цілей тисячоліття та світової глобалізації” (м. Київ, Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України, 27-28 травня 2004 р.).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковано у 20 одноосібних наукових працях загальним обсягом 7,6 д.а., в т.ч. 10 наукових статей опубліковані у фахових виданнях, загальним обсягом 5,4 д.а.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури, додатків. Обсяг основного тексту дисертації налічує 156 сторінок, містить 17 рисунків і 31 таблицю. Список використаних джерел містить 177 найменувань і займає 16 сторінок. Додатки розміщені на 47 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено мету, завдання, предмет і об’єкт дослідження, сформульовано наукову новизну та практичне значення роботи, наведено відомості про апробацію результатів дисертаційного дослідження.

В першому розділі “Теоретичні основи формування економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств” обґрунтовано й узагальнено сутність економіко-організаційного механізму оподаткування. Встановлено, що механізм оподаткування підприємств доцільно розглядати в розрізі його складових: економічної та організаційної. Економічна складова сприяє максимізації прибутку в результаті використання податкових пільг та інших законних способів мінімізації податкових платежів, що досягається в результаті податкового планування та оптимізації. Організаційна складова спрямована на вибір альтернативних видів сплати податків відповідно до діючих умов оподаткування, що передбачає досягнення оптимізації податків з урахуванням потреб бюджету і можливостей підприємства.

У процесі дослідження встановлено, що економіко-організаційний механізм включає інструменти та елементи регулювання податкових відрахувань на рівні підприємства (рис.1).

Рис. 1. Структура економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств

Аналіз економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств показав, що теоретично базовим його інструментом є податкове планування, проте практика функціонування та формування цього механізму на мікроекономічному рівні доводить, що дієвим є лише вибірковий податковий контроль. Відсутність дієвого економіко-організаційного механізму обчислення та сплати податків зумовлює нерівномірність оподаткування, необґрунтованість застосування податкових пільг, що в свою чергу породжує неузгодженість інтересів держави та підприємств щодо оптимального рівня сплати податків.

Таким чином, ефективне функціонування економіко-організаційного механізму оподаткування передбачає комплексне використання його елементів та інструментів, які важливі для оперативної роботи підприємства.

У другому розділі “Дослідження діючого механізму оподаткування підприємств” проаналізовано основні засади нарахування та справляння податкових платежів на підприємствах Вінницької області, зокрема пріоритетне місце відведено аналізу ефективності економіко-організаційного механізму оподаткування на мікроекономічному рівні.

Аналіз податкових відрахувань на прикладі підприємств Вінницької області показав, що в 1999 р. непряме оподаткування превалювало над прямим, відповідно 37,5% проти 35,5%. За такого механізму оподаткування підприємств виконання фіскальної функції податків залежало не від ефективної діяльності підприємств, а від обсягів їхніх господарських оборотів. Проте в 2003 р. питома вага непрямих податків становила 33,7%, тоді як прямих – 49% у загальній структурі податкових відрахувань підприємств. Так, частка податку з доходів фізичних осіб за аналізований період зросла на 66,2%, і у 2003 р. займала найбільшу питому вагу – 35% в загальній структурі податкових платежів. Таке зростання надходжень закономірне, оскільки пов’язане з суттєвим збільшенням протягом досліджуваного періоду номінальних доходів населення.

У роботі здійснена оцінка економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств на основі розрахунку комплексної групи показників – часткові коефіцієнти податкового тиску, оціночні показники, проміжні коефіцієнти ефективності податкової політики на підприємстві.

Для оцінки ефективності економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств було проаналізовано основні показники діяльності, обсяги податкових відрахувань, податкове навантаження на прикладі пріоритетних галузей економічної діяльності Вінницької області - машинобудування та сільського господарства (табл. 1).

Як свідчать дані таблиці 1, податкові відрахування підприємств галузі машинобудування у Вінницькій області мають стійку тенденцію до зростання. Питома вага сплачених податків підприємствами цієї галузі у загальній структурі податкових відрахувань також зростає, але їхня частка залишається ще на досить низькому рівні і становить лише 0,25%.

У 2003 р. підприємства галузі сільського господарства перерахували до бюджету 46760,9 тис. грн. податкових платежів, що на 23% перевищує аналогічний показник 2000 р. Не зважаючи на те, що в абсолютних і відносних величинах сума податкових відрахувань зростає, їхня частка в загальній структурі податкових платежів має тенденцію до зменшення. У 2003 р. порівняно з 2000 р. питома вага податкових відрахувань підприємств галузі сільського господарства зменшилась на 8% і становила 5,7%.

Таблиця 1

Податкові відрахування підприємств галузей машинобудування та сільського господарства Вінницької області

Показники | Роки | Темп росту, % | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | Всього податкових відрахувань по Вінницькій області, тис. грн. | 608493,0 | 696121,2 | 771511,0 | 821495,9 | 135,0

Всього - податкові відрахування підприємств галузі машинобудування, тис. грн. | 465,7 | 984,7 | 1602,7 | 2081,6 | 447,0 | у т. ч.:

- ВАТ “Вінницький завод тракторних агрегатів”, тис. грн. | 233,2 | 445,5 | 626,2 | 874,3 | 374,9 | - ВАТ “Могилів-Подільський машинобудівний завод”, тис. грн. | 46,9 | 205,8 | 162,9 | 305,4 | 651,2 | - ВАТ “Вінницький підшипниковий завод”, тис. грн. | 33,4 | 58,7 | 58,2 | 34,5 | 103,3 | Питома вага податкових відрахувань підприємств галузі машинобудування в загальній структурі, % | 0,08 | 0,14 | 0,20 | 0,25 | 312,5 | Всього - податкові відрахування підприємств галузі сільського господарства, тис. грн. | 38047,9 | 57747,7 | 65431,7 | 46760,9 | 123,0 | в т. ч.:

- ТОВ “Агробізнес”, тис. грн. | 48,9 | 89,1 | 89,4 | 130,5 | 266,9 | - ТОВ “КМТ Агро”, тис. грн. | 2122,5 | 1965,3 | 1322,7 | 1354,4 | 63,8 | - ТОВ “Рапсодія”, тис. грн. | 80,4 | 101,3 | 96,9 | 79,4 | 98,8 | Питома вага податкових відрахувань сільськогосподарських підприємств у загальній структурі, % | 6,2 | 8,3 | 8,5 | 5,7 | 92,0

Показники оцінки ефективності економіко-організаційного механізму оподаткування на прикладі найбільших платників податків досліджуваних галузей розглянуто в таблиці 2.

На підставі даних таблиці 2 можна зробити висновок, що коефіцієнт податкоспроможності ВАТ “Вінницький завод тракторних агрегатів” має тенденцію до зменшення і у 2003 р. його величина знизилася до 0,19. Це означає, що питома вага загальних податкових платежів, які відраховує підприємство, становить 19% виручки від реалізації всієї продукції. Податковіддача чистого прибутку протягом досліджуваних періодів залишалася практично незмінною на рівні 2,1, тобто сума податкових відрахувань підприємства перевищувала суму його чистого прибутку більш, ніж в 2 рази.

Протягом 2001-2003 рр. коефіцієнт ефективності оподаткування прибутку становив 30%, тобто ставка податку на прибуток дорівнює коефіцієнту ефективності оподаткування. У 2003 р. коефіцієнт ефективності оподаткування ПДВ знизився на 11% порівняно з 2001 р., що свідчить про зменшення податкового навантаження щодо оподаткування доданої вартості виробленої підприємством продукції.

Таблиця 2

Показники оцінки економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств Вінницької області

Показники | ВАТ “Вінницький завод тракторних агрегатів” | ТОВ “ КМТ Агро”

Роки | Темп росту, % | Роки | Темп росту, %

2001 | 2002 | 2003 | 2001 | 2002 | 2003

1. Коефіцієнт податкомісткості реалізованої продукції | 0,20 | 0,20 | 0,19 | 95,00 | 0,20 | 0,22 | 0,23 | 115,00

2. Податковіддача собівартості | 0,23 | 0,23 | 0,22 | 95,65 | 0,30 | 0,29 | 0,36 | 120,00

3. Податковіддача валового прибутку | 1,43 | 1,39 | 1,44 | 100,70 | 1,20 | 1,80 | 1,40 | 116,70

4. Податковіддача чистого прибутку (ефективна ставка оподаткування) | 2,09 | 2,03 | 2,11 | 101,00 | - | - | 132,00 | -

5. Прибуток на 1 грн. сплачених підприємством податків | 0,48 | 0,49 | 0,47 | 98,00 | - | - | 0,01 | -

6. Дохід на 1 грн. сплачених підприємством податків | 5,00 | 5,00 | 5,30 | 106,00 | 5,00 | 4,50 | 4,30 | 86,00

7. Коефіцієнт ефективності оподаткування прибутку | 0,30 | 0,30 | 0,30 | 100,00 | - | - | 0,41 | -

8. Коефіцієнт ефективності оподаткування ПДВ | 0,09 | 0,09 | 0,08 | 89,00 | 0,15 | 0,18 | 0,23 | 153,30

9. Коефіцієнт ефективності соціальних податків | 0,36 | 0,39 | 0,37 | 102,80 | 0,17 | 0,20 | 0,26 | 153,00

10. Ефективна ставка оподаткування доходів фізичних осіб | 0,15 | 0,17 | 0,26 | 173,30 | 0,16 | 0,16 | 0,15 | 93,75

11. Ефективна ставка оподаткування трудових ресурсів | 0,51 | 0,56 | 0,64 | 125,50 | 0,33 | 0,36 | 0,42 | 127,30

Ефективна ставка оподаткування доходів фізичних осіб на досліджуваному підприємстві має тенденцію до зростання. У в 2003 р. її величина становила 0,26, порівняно з 2001 р. вона збільшилась у 1,73 рази. Це пояснюється зростанням середньомісячної заробітної плати робітників і службовців досліджуваного підприємств, що є позитивним явищем. Відповідно зросла ефективна ставка оподаткування трудових ресурсів, її значення в 2003 р. на рівні 0,64 означає, що на 1 грн. витрат на оплату праці підприємство перераховує 64 коп. податкових відрахувань у бюджет та загальнодержавні цільові фонди.

На основі проведеного аналізу рівня податкового навантаження ТОВ “КМТ Агро” можна зробити висновок, що абсолютна величина податків, сплачених підприємством, залежить не від чистого прибутку, а від виручки від реалізації та валового прибутку. Податковіддача собівартості в 2003 р. зросла на 20% порівняно з 2001 р. і становила 0,36, тобто питома вага податків у структурі собівартості продукції даного товариства становила 36%. Не зважаючи на те, що протягом 2001-2002 рр. досліджуваний суб’єкт працював збитково, у 2003 р. ефективна ставка оподаткування прибутку дорівнювала 0,41, що значно перевищує реальну ставку.

На основі аналізу можна зробити висновок, що найбільший податковий тиск на підприємство справляють такі податки: ПДВ, податок на доходи фізичних осіб і соціальні податки. Розрахунок показників оцінки ефективності економіко-організаційного механізму оподаткування виявив різні результати для кожного з досліджуваних підприємств. На підприємствах галузі машинобудування спостерігається значно менша ефективна ставка ПДВ, і значно більша ставка оподаткування фізичних осіб, ніж на підприємствах сільського господарства, що пояснюється специфікою діяльності галузі та індивідуальними особливостями кожного підприємства: трудомісткості продукції, питомої ваги витрат на оплату праці в структурі собівартості продукції, рівня рентабельності, розміру податкових пільг тощо.

Виявилося, що діючому економіко-організаційному механізму оподаткування, на прикладі підприємств Вінницької області, притаманний недолік - високе податкове навантаження на основні показники економічної діяльності, що є наслідком відсутності методики аналізу, податкового планування, прогнозування, а відтак і належної стратегії розвитку підприємства.

У третьому розділі “Основні напрями вдосконалення економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств” розроблено науково-практичні рекомендації щодо визначення основних напрямів удосконалення економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств на основі прогнозування, планування, регулювання податкових відрахувань на мікроекономічному рівні.

Враховуючи складність існуючих моделей прогнозування та наслідки, до яких може призвести неточність прогнозних даних, запропоновано методику, яка дає змогу спрогнозувати розмір податкових відрахувань підприємства з урахуванням фактору часу та нерівномірності їх надходжень. Запропонована методика оцінки інтенсивності фактичних надходжень податків передбачає визначення тенденції поведінки динамічного ряду, розрахунок середньозважених індексів сезонності, встановлення можливостей подальшого розвитку та трендового прогнозу, скоригованого на сезонність (табл.3).

Таблиця 3

Прогноз надходжень податкових відрахувань підприємствами Вінницької області на 2005-2006 рр.

Показники | Квартал | Прогноз надходжень податкових відрахувань, скоригований на сезонність

податку на додану вартість | податку на прибуток підприємств | податку на доходи фізичних осіб

Середньо-зважені індекси сезонності | I | 0,69 | 0,95 | 0,87

II | 0,90 | 0,82 | 0,96

III | 1,29 | 1,05 | 1,05

IV | 1,16 | 1,16 | 1,07

Прогнозний тренд | Уt= 29250 – 815,6t | Уt= 273,4t + 20362 | Уt= 41794,5t + 3235,4

2005 | I | 12022,12 | 23110,30 | 77888,83

II | 14946,96 | 20172,00 | 88637,25

III | 20371,82 | 26117,10 | 100513,30

IV | 17372,71 | 29170,30 | 105800,20

Разом: | 64713,61 | 98569,70 | 372839,50

2006 | I | 9770,98 | 24149,30 | 89252,61

II | 12010,69 | 21068,80 | 101114,10

III | 16163,16 | 27265,50 | 114180,90

IV | 13588,19 | 30439,00 | 119713,70

Разом: | 51533,03 | 102922,60 | 424261,3

У процесі дослідження було проведено порівняння прогнозних показників надходжень податкових платежів (ПДВ, податку на прибуток, податку на доходи фізичних осіб) за власною методикою та прогнозних даних ДПА, внаслідок чого було виявлено, що прогнозування розміру податкових відрахувань, з коригуванням на середньозважені індекси сезонності, забезпечило більш точні дані, ніж прогнози ДПА.

Отже, запропонована методика прогнозування основних податків, які сплачує підприємство, показала ефективність і можливість її застосування у практичних дослідженнях.

Для визначення впливу податків на основні параметри діяльності підприємства (прибуток, виручку від реалізації, розмір податкових платежів, структуру основних засобів і витрат на оплату праці) використовувалась виробнича функція Кобба-Дугласа, з метою передбачення реакції підприємства на зміну в оподаткуванні. За допомогою даної моделі можна умовно визначити прибуток підприємства:

(1)

З урахуванням ставок податків на фонд оплати праці та ставки ПДВ суму прибутку підприємства можна виразити наступним чином:

(2)

де р – умовний (валовий) прибуток підприємства; p – ціна продукції; F – обсяг виробленої продукції; відповідно p*F = Q – обсяг товарної продукції, грн.; K – капітал; L – чисельність постійного виробничого персоналу; c – норма амортизаційних відрахувань основних засобів, %; w - оплата праці одного робітника; н - ставка податків, пропорційна доданій вартості (ПДВ); r – ставка податків, пропорційних фонду оплати праці.

Враховуючи ставки оподаткування відповідно до чинного законодавства, формула прибутку набуде вигляду:

(3)

Податкові відрахування підприємства можна виразити наступним чином:

(4)

В результаті дослідження було розроблено механізм управління податковими відрахуваннями на мікроекономічному рівні. У процесі аналізу впливу ставки ПДВ (за умови незмінної ставки податків, пропорційних фонду оплати праці) на зміну обсягів виробництва, прибуток, податкові відрахування, а також на оптимальне поєднання основного капіталу і трудових ресурсів, отримано “криву Ястремського” (рис.2).

Рис. 2. Вплив зміни ставки ПДВ на податкові надходження і прибуток підприємства (“крива Ястремського”)

Як показано на рисунку 2, при зміні ставок ПДВ від 0 до 100%, прибуток підприємства монотонно спадає. На податкові надходження в бюджет зміна ставок ПДВ впливає іншим чином. Податкові надходження досягають максимального значення при визначеній ставці ПДВ, потім спостерігається зворотній процес, тобто простежується ефект кривої Дюпюї-Лаффера. Зміна ставок соціальних податків на результативні ознаки діяльності підприємства і в сукупності - на обсяг податкових відрахувань впливає аналогічним чином, що дає підстави стверджувати, що між прогресивністю оподаткування, податковими відрахуваннями та прибутком підприємства існує пряма залежність.

Базову модель максимізації прибутку при різних ставках податків можна застосовувати для оцінки максимального податкового доходу, який держава стягуватиме з підприємства. Запропонована модель лише показує ставки податків, перевищення яких дестимулює виробництво настільки, що податковий дохід зменшується.

За допомогою “кривої Ястремського” можна швидко реагувати на зміни податкового законодавства, знайти оптимальну структуру залучення трудових ресурсів та капіталу при незмінних параметрах ставок податків, максимізуючи прибуток.

Дослідження показало, що, не зважаючи на постійні зміни в економіко-організаційному механізмі оподаткування, з усіх податків, які сплачує підприємство, найбільш соціально несправедливим залишається податок на доходи фізичних осіб. Саме цей вид оподаткування повинен регулювати адекватний розподіл доходів між робітниками і службовцями підприємства відповідно до принципу соціальної справедливості.

На підставі результатів дисертаційного дослідження автором запропоновано механізм регулювання розподілу заробітної плати через систему оподаткування, який може здійснюватись не лише на рівні держави, але й використовуватись в практичній діяльності підприємства. Оцінити, наскільки справедливо розподіляються доходи між верствами населення, і чи впливає система оподаткування на їх адекватність, можна за допомогою побудови моделі Лоренца та розрахунку коефіцієнтів Джині.

Одержані на основі розрахунків коефіцієнти Джині по Вінницькій області за 2001 і 2002 роки до і після оподаткування наведено в таблиці 4.

Таблиця 4

Значення коефіцієнтів Джині по Вінницькій області до і після оподаткування

Період дослідження | Значення коефіцієнта

до оподаткування | після оподаткування прогресивним податком | після оподаткування податком у розмірі 13 %

Березень 2001 рік | 0,29 | 0,28 | 0,29

Червень 2001 рік | 0,31 | 0,30 | 0,31

Вересень 2001 рік | 0,34 | 0,32 | 0,34

Грудень 2001 рік | 0,35 | 0,33 | 0,35

Березень 2002 рік | 0,34 | 0,32 | 0,34

Червень 2002 рік | 0,36 | 0,34 | 0,36

Вересень 2002 рік | 0,38 | 0,36 | 0,38

Грудень 2002 рік | 0,41 | 0,39 | 0,41

На основі даних таблиці 4 можна зробити висновок, що система прогресивного оподаткування доходів фізичних осіб, яка діяла в Україні до 1 січня 2004 року, характеризувалась неспроможністю здійснювати перерозподіл заробітної плати згідно з принципом соціальної справедливості (про це свідчать значення коефіцієнтів Джині до і після оподаткування протягом досліджуваного періоду). Як видно з одержаних на основі розрахунків коефіцієнтів, нерівномірність у розподілі заробітної плати між окремими групами населення по Вінницькій області поглиблюється. Так, в IV кварталі 2002 року порівняно з аналогічним періодом 2001 року коефіцієнт Джині збільшився на 15,9%, що означає посилення неадекватності в розподілі заробітної плати до оподаткування між працівниками. Аналогічна тенденція спостерігається в диференціації заробітної плати після оподаткування, значення коефіцієнта Джині зросло на 16,2%.

Оподаткування заробітної плати здійснюється за єдиною ставкою, тому це не вплине на вирівнювання доходів населення після оподаткування. Але доходи формуються не лише за рахунок заробітної плати, це можуть бути рентні платежі, дивіденди, благодійна допомога, аліменти, пенсії, банківські відсотки, доходи від фінансових операцій, орендні платежі. Тому, використовуючи механізм регулювання за кривою Лоренца можна визначити, як розподіляється дохід до оподаткування між працюючими і чи впливає система оподаткування на вирівнювання доходів і на підвищення соціальної справедливості в розподілі суспільних благ.

ВИСНОВКИ

На основі дослідження теоретичних засад економіко-організаційного механізму оподаткування, проведеного аналізу управління податками на мікроекономічному рівні й особистих спостережень автором узагальнено і розроблено науково-практичні рекомендації щодо вдосконалення податкового механізму в розрізі його складових - економічної та організаційної - з метою забезпечення сталого економічного розвитку підприємств і підвищення регулюючої ролі податків. Основні наукові та практичні результати роботи полягають у наступному:

1. Під економіко-організаційним механізмом оподаткування підприємств пропонується розуміти сукупність форм, методів, елементів системи оподаткування і способів їх правової й організаційної підтримки, систематизоване вивчення яких є основою формування узгодженості інтересів держави та платників податків.

2. Можливості дії економіко-організаційного механізму оподаткування залежать від його складових. Зокрема, економічна складова передбачає мінімізацію податкових відрахувань за рахунок податкового планування, регулювання і контролю. До організаційної складової входить сукупність організаційно-правових форм діючої в Україні системи оподаткування, а її підґрунтям є певна сукупність встановлених державою обов’язкових платежів, що обираються підприємством з урахуванням форм власності та особливостей його діяльності.

3. Комплексний аналіз ефективності економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств на основі розрахунку показників абсолютного й відносного податкового тиску свідчить про надмірне податкове навантаження на основні економічні показники діяльності підприємства. Однак розрахунок показників абсолютного податкового тиску не дає повної уяви про ступінь впливу податків на прибуток, виручку від реалізації, валовий дохід, валові витрати підприємства. З огляду на це, запропоновано використовувати методику відносних показників, що охоплює комплексну групу коефіцієнтів – загальні коефіцієнти податкового навантаження, показники оцінки ефективності податкового менеджменту, проміжні показники ефективності політики оподаткування на мікроекономічному рівні. До проміжних коефіцієнтів слід відносити: коефіцієнт ефективності оподаткування доходів фізичних осіб, коефіцієнт ефективності оподаткування доданої вартості тощо.

4. Запропоновано методику визначення факторів, що зумовлюють рівень оподаткування, оскільки визначення факторів впливу на податкові відрахування мають вагоме значення, адже вони визначають політику оподаткування і повинні стати орієнтиром для підприємств під час формування їхньої податкової стратегії.

5. Запропоновано методичний підхід до прогнозування розміру податкових відрахувань на основі оцінки інтенсивності надходжень податків, встановлення тенденції розвитку та трендового прогнозу, скорегованого на сезонність, що дасть змогу зменшити суму кредиторської заборгованості з бюджетом зі сплати податків та уникнути штрафних санкцій.

6. Встановлено, що основним інструментом економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств має бути податкове планування, що передбачає практичне застосування схем, які дозволяють знизити податкове навантаження. Під податковим плануванням слід розуміти таку організацію дій з нарахування податків, що передбачає врахування пільгових умов оподаткування й інших законних способів мінімізації податкових платежів, дає можливість орієнтуватися на збільшення суми коштів, що залишається в розпорядженні підприємства після сплати податків. Запропоновано алгоритм податкового планування, який передбачає стратегічне податкове планування, тобто планування на момент створення підприємства, та поточне податкове планування, яке доцільно здійснювати на будь-яких етапах розвитку підприємства.

7. Математико-статистичне моделювання впливу різних видів податків на основні економічні параметри діяльності підприємства дає змогу аналітично й кількісно вивчити вплив зміни ставок податків на структуру капіталу, зокрема, основних засобів та праці, відповідно кількості працюючих, прибутковість фірми, величину податкового доходу держави. Виявилося, що різні види податків впливають на економічну діяльність підприємства досить непередбачено. Якщо підприємство реагує на зміну режимів оподаткування, з орієнтацією на максимізацію прибутку, то це неминуче призведе до нових залучень капіталу та трудових ресурсів, а отже й інших показників його економічної діяльності. Доведено, що зменшення ставок податків може зумовити одночасне зростання як обсягів прибутків, так і розміру податкових відрахувань.

8. Доведено, що початкове збільшення ставки ПДВ до певного рівня, за інших незмінних економічних умов, призводить до збільшення податкового доходу держави від підприємства, а при перевищенні зазначеної межі, збільшення ставки податку відіграє дестимулюючу роль із точки зору надходжень до бюджету.

9. Запропоновано механізм регулювання розподілу заробітної плати через систему оподаткування, який дає змогу оцінити, як розподіляється дохід до оподаткування між працюючими і чи впливає система оподаткування на вирівнювання доходів і забезпечення принципу соціальної справедливості в розподілі суспільних благ. У результаті обчислювального експерименту знайдено коефіцієнти Джині, які дають підставу стверджувати, що система прогресивного оподаткування характеризується неспроможністю здійснювати перерозподіл заробітної плати відповідно до принципу соціальної справедливості й підвищення трудової активності.

10. Ефективна реалізація економіко-організаційного механізму оподаткування можлива лише при запровадженні конкретних методів податкового планування, прогнозування, регулювання і контролю. На підприємствах доцільно запровадити центри податкової відповідальності, основними функціями яких мають стати: аналіз зовнішнього податкового середовища; планування та прогнозування: прогноз зовнішніх податкових умов і пільг, прогнозування розміру податкових відрахувань по прямих і непрямих податках; формування податкової стратегії підприємства, розробка системи організаційно-економічних заходів із забезпечення реалізації податкової політики; оцінка ефективності економіко-організаційного механізму оподаткування; податковий моніторинг.

11. У сучасних умовах прогресивним напрямом реформування системи економіко-організаційного механізму оподаткування пропонується проведення цілеспрямованої політики помірного зниження ставок податків, скасування економічно необґрунтованих пільг, що забезпечить поступове вирівнювання податкового навантаження в Україні і сприятиме поліпшенню економічної діяльності підприємств.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях:

1. Тимошенко О.В. Прибутковий податок з громадян, його залежність від рівня заробітної плати: аспекти реформування // Вісн. Харків. нац. ун-ту ім. В.Н. Каразіна. Економічна серія. – 2002. - Вип. 565. – С. 307-311.

2. Тимошенко О.В. Аналіз ефективності впровадження кардинальної реформи прибуткового податку з громадян // Вісн. Харків. нац. ун-ту ім. В.Н. Каразіна. Економічна серія. – 2003. - Вип. 578. – С. 86-89.

3. Тимошенко О.В. Особливості і оцінка оподаткування доходів фізичних осіб: приклад Російська Федерація // Економіка і управління. – 2003. - №3 (21). – С. 75-81.

4. Тимошенко О.В. Аналіз інтенсивності сезонних коливань та трендовий прогноз надходження прибуткового податку з громадян (на прикладі Вінницької області) // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. пр. – К., 2003. - Вип. 9 (28). - С. 52-57.

5. Тимошенко О.В. Аналіз формування доходної частини зведеного бюджету України за рахунок прибуткового податку з громадян // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. пр. – К., 2003. - Вип. 10 (29). - С. 21-29.

6. Тимошенко О.В. Застосування моделі Лоренца для оцінки справедливості диференціації заробітної плати до і після оподаткування. // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. пр. – К., 2003. - Вип. 11 (30). - С. 52-57.

7. Тимошенко О.В. До питання виникнення та розвитку прибуткового оподаткування населення // Наук. пр. НДФІ. – 2003.- Вип. 4 (23). - С. 103 - 110.

8. Тимошенко О.В. Кореляційно-регресійне дослідження прибуткового податку і факторів, які на нього впливають (на прикладі Вінницької області) // Економіка: проблеми теорії і практики. – 2003. – Т. IV. Вип. 186. - С. 1064 - 1075.

9. Тимошенко О.В. Світовий досвід прибуткового оподаткування населення // Наук. пр. НДФІ. – 2004. - Вип.1-2 (24-25). - С. 51-60.

10. Тимошенко О.В. Вдосконалення економіко-організаційного механізму оподаткування підприємств // Економіка: проблеми теорії і практики. – 2004. – Т.I. Вип. 196. - С. 289 - 296.

Матеріали науково-практичних конференцій:

11. Тимошенко О.В. Податок на прибуток підприємств у контексті прямого оподаткування // Зб. наук.-практ. конф. “Молодь, освіта, наука, культура і національна самосвідомість”. - К., 2003. - С. 313-317.

12. Тимошенко О.В. Дослідження адекватності диференціації заробітної плати до і після оподаткування за моделлю Лоренца (на прикладі Вінницької області) // Зб. наук.-практ. конф. “Розвиток ринкової економіки на Поділлі: здобутки, проблеми, перспективи”. - Х., 2003. – С. 120-125.

13. Тимошенко О.В. Вплив оподаткування заробітної плати на діяльність підприємства за виробничою функцією Кобба-Дугласа // Матер. ІІ Всеукр. наук.-практ. конф. “Економіка підприємства: проблеми теорії та практики”. Т.1. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 128-131.

14. Тимошенко О.В. Податкова реформа як фактор сталого розвитку інвестиційної діяльності // Матер. VII Міжнар. наук.-практ. конф. “Наука і освіта 2004”. Т.12. Інвестиційна діяльність. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 45-48.

15. Тимошенко О.В. Інтенсивність сезонних коливань індексними методами та методами аналізу Фур’є (на прикладі Вінницької області) // Зб. доп. і тез першої міжнар. наук.-практ. конф. “Підприємництво як суспільно-економічна передумова становлення середнього класу”. – К., 2004. – С. 16-23.

16. Tymoshenko Olena. Business Miniaturization


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - Автореферат - 28 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ РОЗВИТКУ ІНІЦІАТИВНОСТІ МАЙБУТНІХ ДИЗАЙНЕРІВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАЛЬНО-ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 30 Стр.
ЕКОНОМІКО-МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ РАЦІОНАЛІЗАЦІЇ ТРАНСПОРТНО-ЕКОНОМІЧНИХ ЗВ’ЯЗКІВ У СИСТЕМІ НАФТОПОСТАЧАННЯ УКРАЇНИ - Автореферат - 24 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ КОРПОРАТИВНИМИ ПРАВАМИ - Автореферат - 21 Стр.
ЗНАЧЕННЯ ПРЕФЕРЕНЦІЙНОСТІ ТА СПОСОБИ ЙОГО ВИРАЖЕННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Автореферат - 30 Стр.
Картографо-аналітична оцінка агроекологічного стану ґрунтового покриву (на прикладі Чернігівщини) - Автореферат - 31 Стр.
СИНТЕЗ ВИСОКОНАВАНТАЖЕНИХ ЦИЛІНДРИЧНИХ ПЕРЕДАЧ ІЗ ДВООПУКЛО-УВІГНУТИМИ ЗУБЦЯМИ ЗА ГЕОМЕТРО-КІНЕМАТИЧНИМИ КРИТЕРІЯМИ - Автореферат - 26 Стр.