У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ Й РОЗВИТКУ МОРСЬКИХ ПОРТІВ УКР АЇНИ

нацІональна академія наук україни

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень

Цабієва Тетяна Олегівна

УДК 656.615

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ і РОЗВИТКУ МОРСЬКИХ ПОРТІВ УКРАЇНИ

Спеціальність: 08.07.04 – економіка транспорту і зв’язку

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Одеському національному політехнічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор

Продіус Іван Прокопович,

Одеський національний політехнічний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри менеджменту

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, доцент

Макаренко Михайло Володимирович,

Київський університет економіки і технологій транспорту Міністерства транспорту та зв’язку України,

проректор з економічної роботи

кандидат економічних наук, професор

Вінніков Володимир Васильович,

Одеська національна морська академія Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри менеджменту і економіки морського транспорту

Провідна установа: | Одеський національний морський університет, кафедра менеджменту та маркетингу, Міністерство освіти і науки України, м.Одеса

Захист відбудеться 15 грудня 2005р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.177.01 в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

Автореферат розісланий 14 листопада 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

Моліна О.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В ринкових умовах забезпечення сталого функціонування і розвитку морських портів, як найважливішої складової виробничої інфраструктури вітчизняної економіки, посідає одне із центральних місць в економічній політиці держави, формує стратегію діяльності транспортного комплексу. Зниження обсягів перевезень, дефіцит фінансово-інвестиційних та матеріально-енергетичних ресурсів спонукають вітчизняних суб’єктів транспортного комплексу шукати власні шляхи забезпечення сталого розвитку, виходячи з реального економічного середовища. Реформування системи господарювання не забезпечило необхідних результатів господарської діяльності більшості морських портів, а останні роки має місце тенденція до скорочення обсягів перевезень, чисельності працюючих, зниження прибутковості роботи.

Тому в сучасних умовах об’єктивно існує необхідність пошуку форм і методів підвищення ефективності функціонування морських портів, дослідження та виявлення причин, які гальмують реформування транспортного комплексу, знижують ефективність реформ і результатів господарювання. Це стосується, в першу чергу, питань стратегічного управління капіталом морських портів, оцінки ефективності його використання, прогнозування і планування структури капіталу в умовах повного використання резервів, які утворюються завдяки наявності позикового капіталу в його кругообігу.

Необхідність вдосконалення діючих систем управління забезпеченням сталого розвитку морських портів доведена і знайшла своє відображення у працях вітчизняних вчених-економістів. Зокрема, необхідність комплексного і системного підходу до вирішення проблем вдосконалення управління забезпеченням сталого функціонування і розвитку морських портів і транспортного комплексу України в цілому в умовах трансформаційної економіки висвітлена в працях таких вчених, як: Балобанов А.О., Гончаров М.Ю., Котлубай М.І., Котлубай О.М., Макушев П.А., Примачов М.Т., Постан М.Я., Степанов О.М., Тараканов Н.Л., Цвєтов Ю.М та ін.

Однак ціла низка важливих питань з цієї проблеми поки що не знайшла свого вирішення. Як і раніше, в морських портах формується неефективна структура капіталу, що призводить до зниження ефективності їх господарювання, та вітчизняної транспортної системи в цілому.

Ефективне стратегічне управління капіталом морських портів можливе лише за умови обґрунтованого планування структури капіталу за рахунок повного використання резервів, які утворюються завдяки наявності позикового капіталу в його кругообігу, і врахування специфіки транспортної галузі. Разом з цим всі порти України відзначаються сьогодні незначною часткою позикового капіталу, що не створює умов для максимально ефективного використання власного капіталу й зменшує ефективність функціонування й розвитку морських портів України та її транспортної системи в цілому. Це зумовлює актуальність теми дисертації, її завдання та структуру.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася згідно з тематичними планами науково-дослідних робіт Одеського національного політехнічного університету 1999-2005 рр. Результати дослідження були використані при виконанні держбюджетної НДР "Система управління зовнішньоекономічної діяльності в умовах інтеграції України у світову економіку" (№ ДР 0102U004912), де автором досліджено фактори розвитку морських портів на світовому та національному рівнях; госпдоговорних НДР "Розробка концепції реструктуризації підприємства" (номер ДР 1345-71) та "Розробка концепції стратегічного маркетингу підприємства" (номер ДР 1338-71), у яких використано авторські розробки дисертанта щодо стратегічного управління капіталом.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в розвитку теоретичних положень організаційно-економічного забезпечення управління сталим функціонуванням і розвитком морських портів України на основі стратегічного управління їхнім капіталом і розробці аналітичного забезпечення такого управління. Досягнення поставленої мети обумовило вирішення таких задач:

сформулювати критерії оптимальності структури капіталу для досягнення сталого функціонування й розвитку морських портів;

обґрунтувати концепцію оптимального стратегічного управління капіталом морських портів;

розробити організаційно-економічне забезпечення стратегічного управління капіталом морських портів;

визначити функції оптимального управління капіталом морських портів;

запропонувати систему оптимального стратегічного управління капіталом морських портів;

розробити модель оптимального стратегічного управління формуванням капіталу морських портів.

Об’єктом дослідження є процес сталого функціонування і розвитку морських портів України.

Предмет дослідження – теоретичні й науково-практичні основи організаційно-економічного забезпечення сталого функціонування і розвитку морських портів України на базі стратегічного управління формуванням капіталу.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження стали законодавчі та нормативні акти, які регламентують господарські процеси в Україні, публікації вітчизняних і закордонних науковців-економістів, що відображають результати досліджень із питань управління та аналізу діяльності морських портів, місця і ролі функцій аналізу, оцінки економічної ефективності результатів функціонування та розвитку морських портів України.

В процесі дослідження застосовувались засоби та методи:

- економічного аналізу для аналізу показників фінансової діяльності морських портів України;

- статистичного аналізу – для виявлення динаміки розвитку морських портів;

- економіко-математичного моделювання – для побудови моделі оптимального стратегічного управління капіталом морських портів;

- експертних оцінок – для визначення стратегічної позиції ОМТП,

- стохастичного факторного аналізу – для виявлення стохастичних залежностей структури капіталу від фінансових результатів діяльності морських портів.

Джерелами інформації для проведених досліджень були дані державної статистичної звітності, звітні матеріали морських портів, наукові публікації з розглянутої тематики, показники функціонування і розвитку транспортної галузі розвинених країн світу, незалежні та власні експертні дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі набули подальшого розвитку теоретичні та методичні положення організаційно-економічного забезпечення сталого функціонування і розвитку морських портів України на основі оптимізаційного стратегічного управління формуванням їхнього капіталу.

Уперше:

розроблено модель оптимального стратегічного управління капіталом морських портів, що дозволяє управляти формуванням капіталу морських портів згідно з критерієм ефективності їх функціонування та розвитку.

Удосконалено:

узагальнену класифікацію структури капіталу морських портів, що дозволяє отримати різні рівні деталізації структури капіталу залежно від цілей управління капіталом;

комбінований метод вирішення оптимізаційного завдання формування структури капіталу морських портів, що є комбінацією ітераційного методу й методу прямого перебору параметрів.

Набуло подальшого розвитку:

концепція управління сталим функціонуванням і розвитком морських портів, що ґрунтується на досягненні оптимального балансу між показниками ефективності використання капіталу і показниками фінансової стабільності;

аналітичне забезпечення процесу управління, наукові основи і методичний інструментарій аналізу управлінської інформації через удосконалення методів розрахунку впливу структури капіталу на показники сталого функціонування і розвитку морських портів;

управлінський інструментарій контролю ефективності функціонування і розвитку морських портів за рахунок інтеграції в систему управління капіталом морських портів систем моніторингу і контролінгу.

Уточнено зміст категорій "стале функціонування й розвиток", "оптимальне управління капіталом" і сутність відносин, обумовлених даними категоріями.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані результати дослідження дозволяють здійснити розробку організаційно-економічного та аналітичного забезпечення сталого функціонування і розвитку морських портів України на основі оптимального стратегічного управління капіталом.

Розроблені методичні рекомендації щодо створення і впровадження системи управління капіталом у систему управління морськими портами дозволяють підвищити ефективність їхнього функціонування та розвитку.

Результати дисертаційного дослідження апробовано і впроваджено в діяльність державного підприємства "Одеський морський торговельний порт" (довідка № 03/3321 від 13.04.05 р.) і враховано при розробці стратегії його розвитку на 2005–2010 рр., апробовано та частково впроваджено в діяльність приватного підприємства „Укртрансконтейнер” (довідка № 02-248 від 27.09.05 р.) при розробці стратегії його розвитку на 2006-2010 рр., впроваджено в навчальний процес Одеського національного політехнічного університету і використовуються в навчальних курсах: "Стратегічний менеджмент", "Транспортний менеджмент", "Комплексний аналіз фінансово-економічної діяльності підприємства" (довідка № 500/87-06 від 19.04.05 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою працею, у якій викладено персональний авторський підхід і особисто здобуті ним теоретичні та прикладні результати у сфері вдосконалення процесів управління сталим функціонуванням і розвитком морських портів України.

З числа наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використані лише ті положення, що є результатом особистих досліджень здобувача. Конкретний внесок здобувача в цих роботах зазначено в авторефераті в переліку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення й практичні результати дослідження були розглянуті на наукових і науково-практичних конференціях. Результати роботи доповідались і обговорювалися на міжнародних конференціях: 3-я Міжнародна науково-практична конференція "Маркетинг і логістика в системі менеджменту" (Львів, 2000 р.); 3-я Міжнародна науково-практична конференція ( Черкаси, 2002 р); 1-а Міжнародна 2-а Всеукраїнська наукова конференція студентів і молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання" (Донецьк, 2001 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція "Підвищення ролі фінансових відносин у комплексному соціально-економічному розвитку регіону" (Дніпропетровськ, 2001 р.); Всеукраїнська науково-практична конференція "Економічні проблеми розвитку регіонів та підприємств на початку XXI століття" (Полтава, 2001 р.); 5-а Всеукраїнська науково-практична конференція "Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України" (Дніпропетровськ, 2004 р.).

Публікації. За результатами проведеного дослідження опубліковано 9 наукових праць обсягом 1,5 др. арк., з них 1,1 др. арк. належать особисто автору. П’ять статей опубліковано у збірниках наукових праць, чотири з них –одноосібно, чотири статті – у матеріалах і тезах наукових конференцій, три з них – одноосібно.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота викладена на 253 сторінках комп’ютерного тексту і складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 183 найменувань, 3 додатків, 81 таблиці, 40 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У ВСТУПІ обґрунтовано актуальність проблеми забезпечення сталого функціонування і розвитку морських портів України. Сформульовано мету, наукову новизну й практичне значення дослідження.

У ПЕРШОМУ РОЗДІЛІ – "Стратегічне управління капіталом як основа стабільного функціонування і розвитку морського порту" – досліджуються теоретичні аспекти функціонування морського транспорту України.

Ефективна інтеграція України у світовий простір є однією з основних умов розвитку економіки країни. За цих умов транспорт, і в першу чергу морський, набуває великого значення в процесі здійснення зовнішніх економічних зв’язків.

На сьогоднішній день морський транспорт посідає особливе місце серед інших видів транспорту в транспортній системі України. Морський транспорт поєднує транспортну систему України зі світовою транспортною системою, його питома вага в обсягах зовнішньоекономічних вантожопотоків серед усіх видів транспорту складає понад 60

Морський транспорт – це найбільша частина транспортної системи, що забезпечує державу продукцією, виробництво якої неможливе або економічно невигідне на даній території, дозволяє якнайповніше реалізувати експортний потенціал країни, сприяє конкурентоспроможності її товарів на світовому ринку.

Проведені дослідження дозволяють здійснювати прогнози щодо зростання вантажопереробки в морських торгових портах України. Згідно з прогнозами Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України та Центра морського сюрвея і консалтингу, до 2007 року очікується збільшення вантажопотоків через українські морські торгові порти в зовнішніх напрямках (експорт, імпорт і транзит) до 154 млн. т, до 2012 р. – до 185,5 млн. т (рис.1, ланка 1), у тому числі через морські торгові порти Мінтрансу (рис.1, ланка 2) – до 148 млн. т у 2007 р. (приріст порівняно з 2002 р. – і до 179 млн. т у 2012 р. (приріст порівняно з 2007 р. – %, з 2002 р. – 

На сьогодняшній день кругообіг капіталу морських портів відзначається малою часткою позикових коштів, що не дозволяє досягти максимально ефективного використання власних коштів для забезпечення сталого розвитку морських портів України. Для ефективного управління фінансовими ресурсами необхідно розробити й впровадити систему ефективного використання позикових коштів, частка яких має наближатись до частки власних (рис. 2).

Здійснений огляд найбільш істотних характеристик капіталу свідчить про те, наскільки багатоаспектною є ця економічна категорія з огляду на теоретичні та прикладні позиції. До того ж усі розглянуті характеристики, що з різних боків відбивають особливості функціонування капіталу, виявляють значну взаємозалежність і потребують комплексного відображення при визначенні його економічної сутності.

В арсеналі теоретичних основ управління формуванням капіталу однією з базових і найбільш дискусійних концепцій є теорія його структури. Це зумовлюється тим, що теоретична концепція структури капіталу формує основу вибору ряду стратегічних напрямків фінансового розвитку морського порту, що забезпечують зростання його ринкової вартості, тобто вона має досить широку сферу практичного застосування.

На відміну від існуючих підходів, автор вважає, що стратегічне управління капіталом має включати комплекс заходів щодо обґрунтованого планування і формування його структури. Відповідно, його головною метою стає підвищення ефективності функціонування морських портів, яке знаходить відображення в поліпшенні показників ефективності.

Зміна структури капіталу неоднозначно впливає на показники ефективності функціонування морських портів, тому в процесі управління структурою капіталу окремі показники необхідно оптимізувати між собою заради найбільш ефективної реалізації його головної мети. Структура капіталу має бути такою, щоб відповідати критерію максимізації всіх показників ефективності функціонування портів.

Оптимізація структури капіталу є однією з найважливіших і найскладніших задач, що вирішуються в процесі управління капіталом морського порту. На думку автора, оптимальна структура капіталу морського порту являє собою таке співвідношення використання власних і позикових коштів, при якому забезпечується найбільш ефективна пропорційність між коефіцієнтом рентабельності та коефіцієнтом фінансової стабільності, тобто максимізується його ринкова вартість.

Системи і методи аналізу ефективності управління капіталом є найважливішою частиною механізму управління капіталом морського порту. Для ефективного функціонування механізм управління капіталом морських портів має містити в собі системи і методи внутрішнього контролю, що ґрунтуються на системі інформаційного забезпечення.

Структура виробничих основних і оборотних засобів транспорту значно відрізняється від їх структури в промисловості, оскільки частка оборотних засобів на транспорті є значно меншою, ніж у промисловості. Для формування оптимальної структури капіталу морського порту необхідно реалізувати ефективну стратегію управління капіталом.

Наявність у морського порту стратегії забезпечує йому адекватну реакцію на масштабні зміни і передбачає процес планування там, де воно можливе, та інші традиційні форми управління, які вона забезпечує відповідними орієнтирами. Системи стратегічного управління забезпечують цю складну організацію системним підходом, який підвищує збалансованість і загальні напрямки зростання організації в умовах складного, мінливого, багатопроблемного середовища.

Важливою частиною механізму управління формуванням капіталу морських портів є системи і методи аналізу ефективності управління капіталом. Аналіз процесів управління капіталом полягає в дослідженні основних параметрів використовуваного капіталу з метою виявлення резервів мінімізації його середньозваженої вартості та оптимізації його обсягу і структури. У складі механізмів управління формуванням капіталу важлива увага приділяється системам і методам його внутрішнього контролю.

Внутрішній контроль формування капіталу – це організовуваний процес перевірки виконання всіх управлінських рішень у цій сфері фінансової діяльності з метою реалізації розробленої стратегії та забезпечення ефективного розвитку. Створення систем внутрішнього контролю є невід’ємною складовою побудови всієї системи управління морським портом з метою забезпечення його ефективності.

Ефективність кожної керуючої системи значною мірою залежить від її інформаційного забезпечення. Інформаційна система управління формуванням капіталу морського порту являє собою механізм безперервного цілеспрямованого відбору відповідних інформативних показників, необхідних для здійснення аналізу, планування і підготовки ефективних оперативних управлінських рішень щодо всіх аспектів керованого об’єкта.

Зміст системи інформаційного забезпечення управління формуванням капіталу, її широта й глибина визначаються галузевими особливостями діяльності морських портів, організаційно-правовою формою їх функціонування, обсягом і ступенем диверсифікованості фінансової діяльності та низкою інших умов. Конкретні показники цієї системи формуються за рахунок як зовнішніх, так і внутрішніх джерел інформації.

У ДРУГОМУ РОЗДІЛІ – "Передумови вдосконалювання механізмів управління капіталом національних морських портів" – здійснено аналіз розвитку і проблем функціонування морських портів України.

Протягом останніх років економічна кон’юнктура транспортних послуг на зовнішніх ринках для України значно погіршилась. Це зумовлюється скороченням і зміною структури зовнішньоекономічних зв’язків України та інших країн СНД, зменшенням обсягів транзитних вантажопотоків, що проходять через Україну. Падіння попиту на міжнародні перевезення відбилося фактично на всіх видах транспорту й призвело до скорочення валютних надходжень від діяльності транспорту в цій сфері в 2 рази в порівнянні з 1990 р. Зокрема, частка морського флоту України в забезпеченні перевезень вантажів зовнішньої торгівлі країни за останні кілька років зменшилася з 60% до 8

Обсяги переробки вантажів морськими портами України (рис. 3) поступово збільшуються – у 2003 році в порівнянні з 1993 роком вона зросла в 2,3 рази. Найбільш питому вагу складає експорт вантажів, потім йде транзит вантажів, питома вага переробки імпортних і внутрішніх вантажів морськими портами дуже низька.

Сьогоднішні пропускні здатності морських торгових портів України дозволяють переробляти близько 176 млн. т вантажів. Фактичні ж обсяги становлять 111 млн. т; отже, потенціал портів використовується не повністю – лише на 63Якщо порівняти пропускну здатність портів і сучасні обсяги вантажопереробки з прогнозованими обсягами переробки в найближчому майбутньому, стає очевидним: ресурси морського портового господарства України варто використовувати ефективніше. Потрібні нові організаційні рішення, спрямовані на нарощування потужностей морських портів та ефективніше управління виробничими ресурсами.

Найбільш актуальною проблемою для морських портів є загроза можливої втрати частини вантажопотоків, насамперед транзитних, що складають 40від загального вантажообігу портів (понад 40 млн. т). Від того, наскільки обґрунтовано визначено стратегічну позицію морського порту в кожному з виділених стратегічних сегментів господарювання, залежатиме перспектива розвитку морського порту в цілому. Тому важливим моментом у формуванні стратегії морського порту є питання визначення його стратегічної позиції в конкурентному середовищі.

Показники ефективності функціонування морського порту залежать від величезного числа зовнішніх і внутрішніх економічних чинників, що мають складні багаторівневі зв’язки. Для вибору оптимальної стратегії функціонування морських портів проаналізовано існуючі підходи і моделі розробки стратегій. В процесі дослідження було виявлено, що основні показники ефективності діяльності порту залежать від структури його капіталу (табл. 1). При цьому часовий лаг фіксується для всіх показників і становить у квартальному інтервалі для різних показників від 1-го до 3-х кварталів, у річному – від 1-го до 2-х років і в середньому відповідає періоду обороту капіталу.

Таблиця 1

Кореляція між показником структури капіталу і показниками ефективності

Показник ефективності | Інтервал

квартал | рік

Кореляція | Лаг | Кореляція | Лаг

Період обігу кредиторської заборгованості—— | 0,999 | 1

Рентабельність основної діяльності | 0,975 | 1 | 0,999 | 1

Рентабельність продукції | 0,885 | 1 | 0,990 | 1

Коефіцієнт маневреності власного капіталу | 0,617 | 2 | 0,974 | 1

Середня вартість власного капіталу—— | 0,847 | 2

Вартість чистих активів морського порту—— | 0,837 | 2

Рентабельність фінансових інвестицій—— | 0,771 | 2

Рентабельність основних фондів | 0,620 | 1 | -0,790 | 2

Рентабельність власного капіталу | 0,637 | 1 | -0,795 | 2

Вартість функціонуючого власного капіталу | 0,637 | 1 | -0,795 | 2

Рентабельність усього капіталу | 0,637 | 2 | -0,797 | 2

Коефіцієнт оборотності власного капіталу | -0,887 | 3 | -0,868 | 2

Віддача вкладень у морський порт | -0,752 | 3 | -0,876 | 2

У ТРЕТЬОМУ РОЗДІЛІ – "Інструменти забезпечення сталого функціонування і розвитку морських портів" розроблено організаційно-економічне забезпечення системи стратегічного управління капіталом морських портів. На базі сформульованої концепції оптимального стратегічного управління капіталом морських портів запропоновано систему оптимізаційного управління формуванням структури капіталу. Сформульовано функції управління в системі управління формуванням капіталу морського порту. Розроблено механізм взаємодії підсистем у системі управління капіталом морських портів і розглянуто питання функціонування системи аналізу інформації в процесі оптимізаційного управління. Визначено функції контролю при оптимальному стратегічному управлінні капіталом морських портів.

Розроблена в даному розділі блок-схема алгоритму управління капіталом морського порту дозволяє гранично формалізувати процес управління формуванням структури капіталу морських портів.

Запропонована модель оптимального стратегічного управління формуванням структури капіталу морських портів дозволяє обґрунтувати стратегічні установки в процесі управління капіталом. Структура капіталу морського порту може бути представлена п’ятьма рівнями деталізації. Що докладніше деталізація структури, то більше в моделі використовується чинників, що впливають на неї. Здійснені в даній роботі дослідження засвідчили, що найбільш прийнятною для цілей роботи є деталізація структури капіталу першого рівня. Однак при розгляді завдання в цілому варто враховувати всі п’ять можливих рівнів деталізації структури капіталу, оскільки в кожному конкретному випадку дані можуть привести до іншого результату.

Найкращі результати при вирішенні завдання побудови функцій зв’язку між показниками структури капіталу і показниками ефективності функціонування морського порту дає лінійна багатофакторна функція. Встановлено, що найкращі результати при вирішенні оптимізаційної задачі формування структури капіталу морських портів дає метод, що є комбінацією ітераційного методу і методу прямого перебору параметрів.

Розроблене організаційно-економічне забезпечення оптимізаційного стратегічного управління формуванням структури капіталу дозволяє підвищити ефективність і стабільність функціонування й розвитку морських портів України, що сприяє підвищенню ефективності функціонування транспортної системи України в цілому.

Одним із найважливіших чинників забезпечення сталого функціонування й розвитку морських портів є стратегія оптимального управління їхнім капіталом. Під оптимальним стратегічним управлінням капіталом морського порту мається на увазі управління формуванням його структури відповідно до певного критерію оптимальності. Критерієм оптимальності структури капіталу в даній роботі є максимізація показників ефективності функціонування морського порту.

У рамках запропонованої концепції завдання оптимального управління капіталом, як процесу, полягає у виробленні комплексу заходів у рамках послідовних організаційно-економічних етапів (рис. ) вироблення керуючого впливу, необхідного для досягнення поставлених цілей морського порту. Вироблення управлінського рішення щодо зміни або незмінності структури капіталу морського порту в наступному плановому періоді є одним із головних завдань у процесі управління капіталом. В разі ухвалення рішення про зміну структури капіталу визначається необхідне нове співвідношення його частин. Це співвідношення визначається в результаті вирішення оптимізаційного завдання, в процесі якого обчислюється необхідна структура капіталу, що дає оптимальну прогнозовану зміну показників ефективності функціонування морського порту. Критерієм оптимальності в даному разі є мінімізація відносних відхилень показників ефективності від оптимальних значень:

,

де rj – ранг j-го показника ефективності функціонування морського порту, розмах шкали рангів може бути будь-яким;

PEj – істинне значення j-го показника ефективності функціонування морського порту;

– оптимальне значення j-го показника ефективності функціонування морського порту.

Управлінське рішення ухвалюється на основі аналізу управлінської інформації. Аналіз інформації в процесі управління виступає як елемент зворотного зв’язку між керуючою і керованою підсистемами.

Запропонована система оптимізаційного управління структурою капіталу морського порту являє собою сукупність елементів і понять із відносинами і зв’язками між ними, що утворюють цілісну структуру та призначені формувати керуючі впливи на об’єкт управління й вироблення логічної послідовності дій виконавчої системи та забезпечення роботи її підсистем відповідно до загальної стратегії розвитку порту, на здійснення зв’язку між структурними елементами системи і забезпечення синхронізації їхньої роботи, а також на контроль за зовнішнім середовищем.

Механізм взаємодії підсистем у системі управління капіталом морського порту і функціонування системи аналізу інформації в процесі оптимізаційного управління подано на рис. 5.

Керуюча підсистема в системі управління капіталом порту – це орган управління, що справляє визначальний вплив на об’єкт управління, тобто система, яка безпосередньо керує формуванням структури капіталу. Керуюча система складається з підсистем, структура яких визначається функціями і процесами управління капіталом.

На початковому етапі управління капіталом виробляється стратегія функціонування і розвитку морського порту, тобто система стратегічних цілей. Обрана стратегія визначає характер впливу координуючої підсистеми. У свою чергу, координуюча підсистема може вносити корективи у функціонування інших блоків керуючої системи на підставі інформації, отриманої в результаті аналізу і контролінгу поточної діяльності. Відтак під впливом координуючої підсистеми розробляються оперативні плани ефективного управління капіталом через оптимізацію його структури. Розроблені плани передаються тактичній підсистемі, яка аналізує альтернативні варіанти реалізації цих планів і розробляє конкретні дії, спрямовані на їх виконання. На наступному етапі виконавча підсистема впливає на об’єкт управління.

Зі звітних матеріалів і через зовнішнє середовище інформація про стан об’єкта управління потрапляє в підсистему збору інформації, де проходить первинну обробку – фільтрацію. Далі підсистема аналізу інформації надає їй вигляду, придатного для ухвалення рішення. Відтак отримана інформація перетворюється й інтерпретується відповідно до поставленої мети й через підсистему зберігання інформації передається в підсистему контролінгу.

Вхідна інформація щодо стану об’єкта управління накопичується і використовується для інтерпретації нової отримуваної інформації, на підставі якої коригуються подальші плани управління капіталом. Функції обліку та накопичення виконує підсистема зберігання інформації.

Контролінг формування капіталу морського порту обрано контролюючою підсистемою, яка забезпечує концентрацію контрольних дій на найбільш пріоритетних напрямках діяльності морського порту, своєчасне виявлення відхилень фактичних її результатів від передбачених і ухвалення оперативних управлінських рішень, що забезпечують її нормалізацію.

Процес управління капіталом, організований на основі широкого застосування методів аналізу та економіко-математичного моделювання, переходить на якісно інший рівень. Наявність зворотного зв’язку, організованого за допомогою системи контролінгу на всіх етапах процесу управління, дозволяє оперативно реагувати на сформовану поточну ситуацію. При цьому, завдяки застосуванню автоматизованих засобів управління та аналізу, управління стає не ситуаційним, а випереджальним, що дозволяє передбачити, спрогнозувати розвиток ситуації.

Таким чином, використання моделі оптимального стратегічного управління формуванням капіталу морських портів дозволяє домогтися оптимального співвідношення часток власного і позикового капіталу згідно з критерієм максимізації показників ефективності функціонування і забезпечує умови сталого функціонування та розвитку морських портів України.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення наукового завдання, що виявляється в розробці організаційно-економічного забезпечення управління сталим функціонуванням і розвитком морських портів України на основі стратегічного управління їхнім капіталом та аналітичного забезпечення такого управління.

За результатами виконаного дослідження автором сформульовано такі висновки і рекомендації:

1. Доведено, що стале функціонування і розвиток морських портів великою мірою залежать від ефективності використання їхнього капіталу. Оскільки ефективність використання капіталу морських портів безпосередньо визначається оптимальністю структури капіталу, оптимізацію структури капіталу треба розглядати як найважливіший чинник ефективного й сталого функціонування та розвитку морських портів.

2. Встановлено, що між зміною структури капіталу морських портів і реакцією у вигляді зміни показників ефективності функціонування і розвитку існує часовий лаг в 1,5–2 роки, тому ефективне управління формуванням капіталу морських портів можливе лише на основі стратегічного планування.

3. Доведено, що стратегічні установки, що виробляються в процесі стратегічного планування, мають бути економічно і математично обґрунтованими, – це дозволяє здійснити запропоновану в дисертації модель оптимального стратегічного управління формуванням капіталу згідно з критерієм ефективності функціонування і розвитку морських портів.

4. Виявлено, що управління формуванням структури капіталу – складний і багатомірний процес, тому для забезпечення сталого функціонування й розвитку морських портів у загальній системі управління слід передбачити підсистему управління формуванням капіталу. Для створення і забезпечення функціонування підсистеми управління формуванням капіталу морських портів доцільно використовувати організаційно-економічне та аналітичне забезпечення, запропоноване в даній роботі.

5. Доведено, що першорядне значення серед функцій управління формуванням структури капіталу морських портів має аналіз інформації й контроль показників ефективності і стабільності функціонування й розвитку морських портів. Ефективність реалізації даних функцій можна забезпечити за рахунок впровадження запропонованої в роботі системи контролінгу, яка сприяє реалізації стратегії управління капіталом морських портів.

6. Розроблені в результаті проведених досліджень рекомендації з організаційно-економічного забезпечення управління сталим функціонуванням і розвитком морських портів на основі стратегічного управління формуванням їхнього капіталу, що включають аналітичне забезпечення такого управління, можуть бути використані в діяльності морських портів України, а також у процесі підготовки управлінських працівників. Це обумовить підвищення ефективності використання капіталу при забезпеченні сталого функціонування і розвитку морських портів України.

Список опублікованих праць за темою ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Цабиева Т.О. Анализ факторов, влияющих на экономическую стратегию развития транспортных компаний. // Тр. Одес. политехн. ун-та. – Одеса: ОДПУ, 2000. – Вып.3(12) – С. 230–234 (3/3).

2. Цабиева Т.О. Проблемы поиска оптимальной адаптивной операционной структуры современной транспортной компании. // Тр. Одес. политехн. ун-та. – Одеса: ОДПУ, 2001. – Вып.1(13) – С. 285–287 (2/2).

3. Цабиева Т.О. Формирование капитала транспортной компании. // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2002. Випуск 133. – С.16–23. (8/8)

4. Цабієва Т.О. Фінансове управління в морських торговельних портах та роль фінансового лізингу в ньому. // Тр. Одес. политехн. ун-та. Одеса: ОНПУ, 2003. – Вып.1(19) – С. 266–268 (2,5/2,5).

5. Цабиева Т.О. Изотов С.А. Гарас О.Н. Основные направления экологизации транспортного сектора экономики. // Тр. Одес. политехн. ун-та. – Одеса: ОНПУ, 2002. – Вып.1(17) – С. 305-309 (2/3,5) (особистий внесок

здобувача - ідея розгляду фактору екологізації транспорту як необхідного ресурсу забезпечення його сталого функціонування і розвитку).

Доповіді і тези доповідей на наукових конференціях

6. Цабиева Т.О. Факторная капитальная политика транспортной компании и стратегия оптимального управления: какая связь? // Матеріали ІІІ міжнар. наук.-практ. конф. – Черкаси, 2002. – С. 290–291(2/2)

7. Цабиева Т.О. Проблемы моделирования оптимальных стратегий управления в современных транспортных компаниях. // Праці 1-ї міжнар. 2-ї всеукр. наук. конф. студентів та молодих учених "Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання". – Донецьк, 2001. – С.248–249. (1,5/1,5)

8. Цабиева Т.О. Управление структурой капитала предприятия морского транспорта // Мат. V Всеукр. наук.-практ. конф. "Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів в Україні". – Том 1. –Дніпропетровськ: "Наука і освіта", 2004. – 240 с. – С. 209–211. (2/2).

9. Гуния А.С. Цабиева Т.О. Формирование дистрибутивных каналов и сетей. // Тези доповідей ІІІ міжнар.наук.-практ. конф. (Львів, 9–11 листопада 2000р.). – Львів: Вид-во НУ "Львівська політехніка". – 2000. – С. 70–71 (1/2) (особистий внесок здобувача - ідея подання транспортних фірм та компаній як учасників логістичного сервісу в дистрибуції).

Цабієва Т.О. Забезпечення сталого функціонування і розвитку морських портів України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.04. – Економіка транспорту і зв’язку. – Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України. Одеса, 2005.

Дисертація присвячена питанням формування і забезпечення сталого функціонування й розвитку морських портів України на основі розробки організаційно-економічного забезпечення оптимального стратегічного управління формуванням капіталу морських портів.

У роботі досліджено теоретичні та методологічні підходи забезпечення сталого функціонування і розвитку морських портів на основі стратегічного управління капіталом. Визначено роль морських портів у транспортній системі держави.

У роботі розроблено організаційно-економічне забезпечення системи стратегічного управління капіталом морських портів. На основі сформульованої концепції оптимального стратегічного управління капіталом морських портів запропоновано систему оптимізаційного управління формуванням структури капіталу. Сформульовано функції управління в системі управління формуванням капіталу морського порту. Розроблено механізм взаємодії підсистем у системі управління капіталом морських портів і розглянуто питання функціонування системи аналізу інформації в процесі оптимізаційного управління. Визначено функції контролю при оптимальному стратегічному управлінні капіталом морських портів.

Ключові слова: структура капіталу, стратегічне управління капіталом, морський порт, оптимізація, модель оптимального стратегічного управління, формування капіталу, факторний аналіз.

Цабиева Т.О. Обеспечение устойчивого функционирования и развития морских портов Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.04. – Экономика транспорта и связи. – Институт проблем рынка и экономико-экологических исследований НАН Украины. – Одесса, 2005.

Диссертация посвящена вопросам формирования и обеспечения устойчивого функционирования и развития морских портов Украины на основе разработки организационно-экономического обеспечения оптимального стратегического управления формированием капитала морских портов.

В работе исследованы теоретические и методологические подходы обеспечения устойчивого функционирования и развития морских портов на основе стратегического управления капиталом. Определена роль морских портов в транспортной системе государства.

Выявлено, что управление капиталом морских портов Украины не может осуществляться при помощи механизмов, разработанных для промышленных предприятий, в силу отраслевой специфики транспортной отрасли.

Главная цель управления капиталом – повышение эффективности функционирования морских портов, отражаемое улучшением показателей эффективности.

Управление капиталом морских портов должно быть спланировано, т.е. управленческое решение об изменении структуры капитала должно быть принято на основе анализа данных и решении оптимизационной задачи.

Системы и методы анализа эффективности управления капиталом являются важнейшей частью механизма управления капиталом морского порта.

Для эффективного функционирования механизм управления капиталом морских портов должен включать в себя системы и методы внутреннего контроля, базирующиеся на системе информационного обеспечения.

Сложившееся за годы реформирования экономики тяжелое финансовое положение и прекращение государственной поддержки развития транспорта особенно остро стали отражаться на деятельности морского транспорта, осуществляющего в настоящее время только международные перевозки, регулирующиеся международными нормами и стандартами в части технологии перевозок и технических средств транспорта. Отечественный транспорт становился все в большей степени неконкурентоспособным по сравнению с зарубежным, как в экономическом плане, так по условиям эксплуатации – экологической и технической безопасности, техническим и другим нормам.

Вопрос выбора позиции в конкурентной среде выступает важным моментом в формировании стратегии морского порта. От того, насколько обоснованно определена позиция в любой из выделенных стратегических сегментов хозяйствования, будет зависеть перспектива развития морского порта.

Показатели эффективности функционирования морского порта зависят от огромного числа внешних и внутренних экономических факторов, имеющих сложные многоуровневые связи.

В ходе исследования было выявлено, что основные показатели эффективности деятельности порта зависят от структуры его капитала. При этом временной лаг присутствует у всех показателей и составляет в квартальном интервале у разных показателей от 1-го до 3-х кварталов, в годовом – от 1-го до 2-х лет и в среднем соответствует периоду оборота капитала.

Изменение структуры капитала неоднозначно влияет на показатели эффективности функционирования морских портов, поэтому в процессе управления структурой капитала отдельные показатели должны быть оптимизированы между собой для наиболее эффективной реализации его главной цели. Структура капитала должна быть такой, что бы удовлетворять критерию максимизации всех показателей эффективности.

В данной работе разработано организационно-экономическое обеспечение системы стратегического управления капиталом морских портов. На базе сформулированной концепции оптимального стратегического управления капиталом морских портов предложена система оптимизационного управления формированием структуры капитала. Сформулированы функции управления в системе управления формированием капитала морского порта. Разработан механизм взаимодействия подсистем в системе управления капиталом морских портов и рассмотрены вопросы функционирования системы анализа информации в процессе оптимизационного управления. Определены функции контроля при оптимальном стратегическом управлении капиталом морских портов.

Разработанное организационно-экономическое обеспечение оптимизационного стратегического управления формированием структуры капитала позволяет повысить эффективность и устойчивость функционирования и развития морских портов Украины, что способствует повышению эффективности функционирования транспортной системы Украины в целом.

Ключевые слова: структура капитала, стратегическое управление капиталом, морской порт, оптимизация, модель оптимального стратегического управления, формирование капитала, факторный анализ.

TsabievaEnsuring Persistent Functioning and Development of Seaports of Ukraine. – Manuscript.

Thesis seeking the scientific degree of candidate in economic sciences on a speciality 08.07.04. – Economics of Transport and Communications. – The Institute of the Problems of Market and Economic and Ecological Researches, NAS of Ukraine – Odessa, 2005.

The thesis concerns issues of arranging and ensuring persistent functioning and development of seaports of Ukraine by working out the organizational and economic ensuring of optimal strategic management in the sphere of seaports capitalization.

There are investigated in the dissertation theoretical and methodological approaches to the ensuring of persistent functioning and development of seaports on the grounds of strategic capital management. The role of seaports in the national transport system is determined.

The organizational and economical ensuring of the system of seaports strategic capital management is worked out. On the grounds of the stated conception of seaports optimal strategic capital management, the thesis offers a system of optimization management of capital structure formation. Functions of management in the system of management of seaports capitalization are established. Mechanism of subsystems interaction in the system of seaports capital management is elaborated and issues of the information analysis system functioning in the process of optimization management are examined. Controlling functions in the process of seaports’ capital optimal strategic management are determined.

Keywords: capital structure, strategic capital management, seaport, optimization, optimal strategic management model, capitalization, factor analysis.

Підписано до друку___________. Формат 60х90/16.

Умовн. друк. арк. __ . Тираж 100 прим. Зам. № ____

Віддруковано з готового оригінал-макету в АО БАХВА

65044, Україна, м. Одеса, пр. Шевченка,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПОКАЗНИКИ ФУНКЦІОНУВАННЯ МИГОТЛИВОГО ЕПІТЕЛІЮ У РІЗНИХ ПРЕДСТАВНИКІВ РОДИНИ UNIONIDAE (MOLLUSCA : BIVALVIA) І ЇХ ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД ЧИННИКІВ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Автореферат - 31 Стр.
ДЕРЖАВНА ВЛАДА ЯК ІНСТИТУТ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА УКРАЇНИ - Автореферат - 26 Стр.
ВПЛИВ ПОЕТОНІМОГЕНЕЗУ НА ОБРАЗНI МОЖЛИВОСТI ПРОПРІАЛЬНОЇ ЛЕКСИКИ - Автореферат - 23 Стр.
СЛІДЧІ ДІЇ: ПОНЯТТЯ, СУТНІСТЬ, НАПРЯМИ РОЗВИТКУ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ - Автореферат - 24 Стр.
МЕТОД СПЕКТРАЛЬНИХ ОПЕРАТОРІВ РОЗСІЯННЯ В ЗАДАЧАХ ДИФРАКЦІЇ В ПЕРІОДИЧНИХ СТРУКТУРАХ З АКСІАЛЬНОЮ СИМЕТРІЄЮ - Автореферат - 22 Стр.
НАУКОВО-МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ КОРПОРАТИВНОГО СЕКТОРУ В ПРОЦЕСІ ПРИВАТИЗАЦІЇ - Автореферат - 25 Стр.
АРХІТЕКТУРНО-ПЛАНУВАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ МІСЬКОЇ ЗАБУДОВИ У ЗОНІ ВПЛИВУ ТРАНСПОРТНО-ПЕРЕСАДОЧНИХ ВУЗЛІВ - Автореферат - 27 Стр.