У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

На правах рукопису

УДК 330.105

ШУЛЬГА АНДРІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ ФОРМУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ

СТРАТЕГІЇ В УМОВАХ ПЕРЕХІДНОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.03.02. - Економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 1999

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького державного університету Міністерства освіти України (м. Донецьк).

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Петренко Володимир Леонідович,

Донецький державний університет

Міністерства освіти України, кафедра

економічної кібернетики, професор

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Забродський Вячеслав Адамович

завідуючий кафедрою "Економічна кібернетика"

Харківського державного університету

Міністерства освіти України;

кандидат економічних наук

Раєвнева Олена Валентинівна,

доцент кафедри "Економічна кібернетика"

Харківського державного економічного

університету Міністерства освіти України,

 

 

Провідна установа – Київський Національний економічний університет Міністерства освіти України, кафедра економіко-математичних методів (м. Київ).

Захист дисертації відбудеться 16.06.1999 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.051.01 у Донецькому державному університеті Міністерства освіти України за адресою: 340015, м.Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а ауд. 214.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету Міністерства освіти України (340055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розісланий 15.05.1999 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г. С. Овечко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Україна як незалежна держава йде шляхом реформ до побудови розвиненої ринкової економіки. Але для реальної роботи механізмів трансформації необхідними є нові структурні перетворення. Той стан економіки країни, який є сьогодні, не дозволяє здійснити її перебудову без значних капіталовкладень ззовні, без інвестицій. Ситуація ускладнюється тим, що проблеми інвестування господарських комплексів, що трансформуються, доводиться вирішувати в умовах глибокої економічної кризи, коли заморожування грошей при реалізації довгострокових проектів негативно впливає на функціонування всієї економічної системи.

Інвестиційна криза є найбільш важливою причиною промислового спаду, що продовжується в Україні. Останні законодавчі ініціативи Президента та Уряду свідчать про розуміння, що без активізації інвестиційних процесів подальші структурні перетворення в промисловості неможливі. Але поруч з проблемою розробки теоретичних підходів в області залучення інвестицій в економіку регіонів і країни в цілому, існує багато проблем і в організації вищеназваних процесів.

Без вирішення всього спектра цих проблем, розраховувати на серйозну інвестиційну активність в країні не доводиться. Аналіз структури ринку інвестицій в Україні висвітлює надзвичайну важливість дослідження практики і перспектив розвитку інститутів спільного інвестування, адже з цією проблемою пов'язане поліпшення інвестиційного клімату на ринку капіталів України і залучення іноземних портфельних та стратегічних інвестицій в економіку країни і конкретних регіонів.

Актуальність дослідження зумовлено також і тим, що система внутрішніх інвестицій є практично зруйнованою і не може працювати в нових економічних умовах. Система залучення капіталу ззовні взагалі була відсутня. Вихід на світові ринки капіталу пов'язаний з необхідністю побудови ефективних систем обороту капіталу регіонального рівня, на основі прийнятих у світовій практиці підходів. Необхідність достовірної інформації про межі, потенціали, перспективи розвитку регіонів України тут є очевидною. Тому в роботі приділено особливу увагу моделюванню процесів інвестиційного районування України.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в рамках держбюджетної теми Донецького державного університету "Господарський механізм виробничих систем" (номер державної реєстрації - 01920005513), а також Програми масової приватизації ФДМУ України, програми "Інвестиційний міст" Українського центра сертифікатних аукціонів.

Предметом дослідження є процеси і закономірності розвитку інвестиційної інфраструктури регіону і країни в цілому із застосуванням методу моделювання, а також синтез моделей систем регіонального управління інвестиційними процесами в умовах перехідної економіки на базі економіко-математичних моделей розподілу ресурсів і міжгалузевих зв'язків, з метою впровадження ефективної інвестиційної політики.

Об'єктом дослідження є системи інвестиційного районування і регіональних інвестиційних інститутів.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в розробці методів аналізу і синтезу моделей систем регіонального управління інвестиційними процесами в умовах перехідної економіки на базі економіко-математичного моделювання розподілу ресурсів, кластерного аналізу і міжгалузевих зв'язків, теорії рівноваги Неша із запропонуванням інструментів їх реалізації.

Для досягнення мети дисертації поставлено і вирішено такі задачі:

1. Побудовано оригінальну концепцію інвестиційної політики регіону.

2. Розроблено модель, що дозволяє формалізувати досконалі процедури визначення меж окремого інвестиційного регіону, визначити його інвестиційний потенціал і спрогнозувати віддачу на вкладений капітал.

3. Розроблено коректний механізм і побудовано досконалу модель залучення й ефективного використання інвестиційних ресурсів у масштабах інвестиційного регіону.

4. Розроблено комплекс необхідних вимог до суб'єктів регіональної економіки і конкретні пропозиції щодо застосування пропонуємих моделей на базі пілотного регіону. Проведено аналіз існуючих моделей економічного районування країни.

Теоретичною і методологічною основою дисертаційного дослідження є праці вітчизняних і зарубіжних вчених у галузі управління інвестиціями, управління проектами, економіко-математичного моделювання, адаптації в економічних системах і оцінки ефективності інвестиційних проектів і програм, аналізу економічного районування України.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертації здійснено постановку і вирішення нової задачі розробки прогресивного механізму залучення і управління інвестиційними ресурсами на регіональному рівні. При цьому отримано такі нові наукові результати, які мають велике значення для розвитку регіонів в умовах ринкової економіки:

запропоновано концепцію формування регіональної інвестиційної стратегії, яку засновано на принципах структурних перетворень органів регіонального управління і націлено на ефективне використання внутрішніх і зовнішніх інвестиційних ресурсів;

проведено моделювання процесів територіально-економічного розподілу держави на основі математичних моделей, методу кластерного аналізу і моделі міжгалузевого балансу, з метою визначення і аналізу територій з різною інвестиційною привабливістю;

розроблено комплексну модель ефективного управління інвестиційними процесами в регіоні, що вирішує питання ефективного залучення, розподілу і управління інвестиційними ресурсами. Модель спрямовано не тільки на інтенсифікацію залучення зовнішніх інвестицій, але й на раціоналізацію використання внутрішніх інвестиційних ресурсів;

запропоновано організаційну модель регіональної структури інвестиційних інститутів, що базується на моделях портфелекеруючих структур та реалізує задачі залучення, захисту і освоєння інвестиційних ресурсів.

Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає в тому, що теоретичні розробки, які викладено в дисертації, доведено до рівня практичних пропозицій і завершених сценаріїв використання.

Реалізовано механізм визначення меж реального інвестиційного регіону, а також розрахунку інвестиційного балансу регіону.

Проведено порівняльний аналіз пілотного (Донецького) регіону по різних методиках економічного районування.

Запропоновано для практичного використання модель основного елементу системи регіонального управління інвестиційними процесами, як суб'єкта регіональної економіки і як елемента державної інвестиційної політики.

Описано та конкретизовано функції сучасних регіональних інвестиційних інститутів, діючих у пілотному регіоні, які дозволяють підвищити ефективність рішень, що приймаються.

Запропоновано методи відбору й ефективного фінансування проектів для комплексних регіональних інвестиційних програм, що мають бути застосовані в сучасних умовах.

Апробація роботи. Основні положення дисертації пройшли апробацію:

на науково-практичній конференції "Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект" (Донецьк, 1998 р.);

на науково-практичній конференції "Інвестиційне проектування сталого регіонального розвитку" (Краматорськ-Донецьк, ІЕП НАН України, 1998 р.);

на семінарі кафедри Донецького державного університету "Корпоративне управління акціонерним товариством / Моделі управління в ринковій економіці", (Донецьк, 1998 р.);

на Першій Всеукраїнській науково-методичній конференції з проблем економічної кібернетики (Маріуполь, 1995 р.).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 6 наукових робіт загальним обсягом 3,97 д.а., з яких автору належить 3,88 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновку, списку літератури з 126 найменувань, містить 7 таблиць, 6 рисунків, 4 додатки і викладена на 153 сторінках машинописного тексту.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Концепція сучасної системи регіональної інвестиційної стратегії

Інвестиції, що так необхідні Україні, неможливо отримати, не змінивши системи їх залучення, розподілу та контролю за їх освоєнням. Жоден інвестор не стане ризикувати своїми фінансами, навіть якщо проект дуже прибутковий, якщо в цей проект не вкладені кошти місцевих інвесторів і фірм, що займаються реалізацією проекту. Для України цей аргумент найбільш актуальний в зв'язку з нестабільністю і залежністю її економіки. Ці аргументи наводять на думку про необхідність побудови моделей консолідованого фінансування для інвестиційних проектів, що реалізовуються в Україні. Тим більше консолідоване фінансування є актуальним для великих і складних проектів. Такі проекти поступово виходять на ринок інвестиційних проектів в зв'язку з приватизацією великих державних підприємств і підприємств монополістів груп Г, Д, Є, які раніше не підлягали приватизації.

Регіональна інвестиційна стратегія - це визначення основних цілей і обмеження планового горизонту діяльності по структурі портфеля інвестицій і прогнозуванню інвестиційних перспектив основних сегментів фінансового ринку і ринку капіталів системи регіональних інвестиційних інститутів.

Стратегія інвестиційної політики на регіональному рівні

Суть сучасної регіональної інвестиційної стратегії для України повинна полягати:

у використанні активів, що знаходяться в розпорядженні регіональних адміністрацій не для фінансування проектів, а для забезпечення державних гарантій і страхування ризиків зовнішніх і внутрішніх інвесторів;

у створенні програм реструктуризації великих промислових підприємств, комплексів і галузей з метою зміни структури виробництва і збільшення частки малого і середнього бізнесу в економіці регіону;

у координації інвестиційно-інноваційного процесу для збереження міжгалузевого балансу інвестиційних ресурсів;

у створенні механізму реалізації складних мульти- і мега-програм і проектів регіонального і національного значення в зв'язку з приватизацією великих підприємств;

у використанні регіональних інвестиційних фондів з тендерним механізмом підбору інвестиційного керівника для ефективного і прозорого управління реалізацією регіональних інвестиційних програм;

у формуванні банку даних, що пройшли експертизу інвестиційних проектів в регіоні.

З урахуванням стратегії для вирішення задач регіональної інвестиційної політики в регіоні повинна бути створена конкурентоздатна інфраструктура.

Така інфраструктура має здійснювати:

проведення "аукціонів ідей";

розробку інвестиційних проектів і пропозицій для зовнішніх і внутрішніх інвесторів з досягненням "критичної маси" інвестиційних проектів і пропозицій в регіоні;

надання допомоги підприємствам в професійній розробці інвестиційних проектів з реальною оцінкою фінансових потреб і можливостей підприємств;

навчання і підготовку керівників і менеджерів підприємств до роботи із зовнішніми і внутрішніми інвесторами;

проведення незалежних маркетингових досліджень для виявлення вільних товарних ніш і видачі рекомендацій щодо їх заповнення;

створення системи самооплатних структур рівня місцевого самоврядування по проведенню аналізу інвестиційного клімату, можливостей промислових підприємств і потенціалу регіону з подальшим обгрунтуванням пріоритетних для рівня регіону і міста інвестиційних проектів і програм;

забезпечення залучення до участі в фінансуванні проектів якомога більшого числа інвесторів і забезпечення гарантій захисту по залучених інвестиціях.

Комплексна модель системи управління

інвестиційними процесами в регіоні

Проблема ефективного розміщення коштів інвестора або позикодавця полягає у визначенні кордонів регіону для вкладення з найбільшою інвестиційною привабливістю, формуванні найбільш ефективного портфеля проектів для фінансування, а також зниженні ризиків шляхом залучення до участі в фінансуванні проектів інших учасників ринку капіталу. Комплексна модель системи управління інвестиційними процесами в регіоні, в свою чергу, складається з моделей розв'язання основних проблем регіональної економіки:

моделі визначення кордонів інвестиційного регіону;

моделі збалансованого фінансування інвестиційних програм регіону;

моделі визначення ефективності регіональних інвестиційних програм.

Розглянемо всі частини комплексної моделі системи управління інвестиційними процесами в регіоні.

Визначення кордонів інвестиційного регіону і

його інвестиційного потенціалу

Автором запропоновано оригінальний підхід до визначення меж реально існуючого інвестиційного регіону - інвестиційне районування.

При аналізі інвестиційної привабливості регіонів було використано такий математичний апарат, як кластерний аналіз. Якщо угрупування проводиться тільки за однією ознакою, то сума квадратів цих відстаней є міжгрупова дисперсія ознаки:

,

де - середнє значення ознаки в групі ; - число утворених груп; - число об'єктів, що включається у групу ; - загальне середнє значення ознаки щодо всіеї сукупності об'єктів. Внаслідок статистичного спостереження отримано матрицю () значень кожної з m ознак, по кожному з n об'єктів сукупності. Розподіл об'єктів на групи досягається вирішенням задачі максимізації міжгрупової дисперсії ознаки, тобто максимізацією функції:

.

Невідомими величинами в цьому виразі є змінні , які визначають середнє значення ознаки в групі, а обмеженнями - природні вимоги:

, .

Число груп k, на які розпадається вся сукупність значень ознаки, визначається за економічним змістом задачі. Зафіксувати стійку структуру вдається при послідовному збільшенні k від 2 до n. Знаходиться таке значення k, на якому виявляється стрибкоподібне збільшення дисперсії.

Алгоритм вирішення задачі максимізації міжгрупової дисперсії реалізовує методику динамічного програмування - вирішення функціональних рівнянь виду:

, .

Тут показує максимальне значення міжгрупової дисперсії, яке виходить при розподілі L спостережень на r груп. Передбачається, що з L об'єктів в групу з номером r виділяється таке число спостережень , яке в поєднанні з числом спостережень , що залишилося, і при їх найкращому розподілі на групу, забезпечує загальне максимальне значення міжгрупової дисперсії.

Для однокрокового процесу максимальне значення дисперсії, в залежності від кількості спостережень, що підлягають розподілу, визначається як:

, .

Функції визначають приріст міжгрупової дисперсії від виділення в групу спостережень.

У багатомірному випадку процедура зводиться до послідовного розподілу об'єктів на групи, окремо за кожною ознакою, з кінцевим багатомірним об'єднанням в кластер об'єктів, що мають однаковий набір оптимальних класифікаційних рівнів: рівень загальноекономічного розвитку, рівень розвитку інвестиційної інфраструктури регіону, демографічний чинник, рівень розвитку ринкових відносин і комерційної інфраструктури, рівень криміногенних, екологічних та інших ризиків.

Однозначність описаного вище методу полягає в тому, що найкращий розподіл на три основні інвестиційні групи дає такий варіант:

перша група – регіони, які мають високий інвестиційний потенціал (7 областей);

друга група - регіони середнього інвестиційного потенціалу (9 області);

третя група - регіони, які мають низький інвестиційний потенціал (9 областей).

В результаті цього розподілу всі області України класифіковано у 3 групи і 11 регіонів за ступенем їх інвестиційного потенціалу (таблиця 1).

Географічне розміщення груп і регіонів інвестиційної привабливості зображено на рис.1.

Далі, для достовірної оцінки інвестиційного потенціалу визначеного регіону розрахуємо його інвестиційний баланс.

Метод, що пропонується, засновано на моделі міжгалузевого балансу. Модель дозволяє визначити обсяг внутрішніх інвестицій регіону і замкненість його як окремого економічного району, а також необхідний обсяг зовнішніх інвестицій.

Введемо наступні позначення у моделі. Підкресленими великими літерами позначено матриці, підкресленими маленькими літерами –вектори, маленькими літерами – скаляри. Розміри матриць, векторів та інші особливості показників визначаються у процесі їх застосування. Не розрізняються позначення строкових і стовбчикових векторів, їх можна ідентифікувати з умов сумісності. Прийнято такі позначення: – матриця виробничого споживання; – матриця випуску продукції; – матриця споживання; – матриця інвестицій; – регіональна інвестиційна структура; – вектор амортизації; – експорт капіталу; – імпорт капіталу; – вектор цін; – дотацій; – податки; – вектор частки заробітної плати та прибутку; – вектор виробництва продукції; – темп зростання валового продукту; – середня норма ефективності; – діагональна матриця, яка містить в собі темпи зростання окремих галузей; – матриця кінцевого споживання; – матриця первісних прибутків; – матриця потоків прибутків; – кінцеві прибутки; - споживання у вигляді заробітної платні; - рівень споживання.

Таблиця 1. Класифікація адміністративних областей України

по інвестиційних районах

№ групи Інвестиційний регіон Назва області Ступінь інвестиційного потенціалу

1 Південно-східний Донецька область Запорізька область Дніпропетровська область Харківська область Луганська область Висока

Центральний Київська область

Південний Кримська область

2 Північний Полтавська область Сумська область Чернігівська область Середня

Південно-західний Одеська область Миколаївська область

Західний Львівська область

Північно-центральний Житомирська область Вінницька область Хмельницька область

3 Закарпатський Закарпатська область Низька

Центрально-дніпровський Кіровоградська область Черкаська область

Південно-дніпровський Херсонська область

Півнично-прикарпатський Волинська область Рівненська область Тернопільська область Івано-Франківська область Чернівецька область

IV квадрант містить у собі потоки прибутків, які відокремлюють первісні прибутки та їх кінцеве використання. Через те, що даний підхід пропонується використовувати для визначення інвестиційного потенціалу регіону, блок прибутків запишемо в досить агрегованому вигляді. Потік прибутків розподіляється між

Рисунок 1. Карта інвестиційного районування України.

п'ятьма їх отримувачами (економічна сфера, населення, бюджет, фінансові структури (інвестори) та зовнішня торгівля). Розширену блоком прибутків схему міжгалузевого балансу представлено нижче (таблиця 2).

Таблиця 2. Cхема міжгалузевого балансу

Галузі Отримувачі прибутків

Галузі Матриця виробничого споживання () Матриця кінцевого споживання () Валова продукція ()

Отримувачі прибутків Блок утворення первісних прибутків () Блок перерозподілу прибутків () Кінцеві прибутки ()

Валова продукція () Кінцеві прибутки ()

Для знаходження правильного рішення використано припущення, що коефіцієнти матриці прибутків залежать від всіх прибутків і від обсягів виробництва. З урахуванням цього задача має такий вигляд:

Досліджуючи властивості моделі на першому етапі, сферу матеріального виробництва об'єднаємо в один сектор. Таким чином, задача зводиться до розв'язання системи нелінійних рівнянь розмірністю 5х5.

З точки зору залучення в регіон зовнішніх інвестицій формуємо дві альтернативи: внутрішні інвестиції та внутрішні + зовнішні.

Виробниче споживання: .

Невиробниче споживання: варіанти структури , обмеження рівня споживання по відношенню до валового продукту: . Таким чином, матриця споживання :

.

Частка заробітної плати і інших прибутків по відношенню до валового продукту: .

Частка амортизації по відношенню до валового продукту: .

Зростання економіки в цілому - результат різних галузевих темпів зростання. Для вираження цього вводиться діагональна матриця структурних змін: .

Тоді матриця випуску має вигляд: .

На основі вищевикладеного альтернатива може бути охарактеризована таким набором: .

Якщо пропорцією між прибутками і витратами ввести середню норму прибутку:

,

то визначення чистого прибутку можна записати також і в такій формі:

. (1)

Використовуючи формулу (1), за допомогою інвестиційної структури і екзогенного параметра g, що виражає частку відносно до чистого прибутку, інвестиції можна записати в формі:

 

На основі вищенаведених розрахунків можна представити взаємозв'язок зростання виробництва регіону за рахунок залучених інвестицій:

Описана модель будує логічну основу для вирішення реальних задач визначення інвестиційного потенціалу регіону. Форма моделі, що розглядається, статична, але є можливість для подальшого розвитку. Модель в розробленій формі не містить цільових функцій, однак немає принципових перешкод для введення відповідних цільових залежностей.

Модель консолідованого фінансування

для інвестиційних програм регіону

Наступним етапом побудови комплексної моделі є пошук ефективного механізму фінансування регіональних інвестиційних програм.

Модель засновано на теорії рівноваги Неша, вона може бути визначена таким чином. Є n фірм - потенційних інвесторів у програми економічного розвитку регіону. Створюється також централізований фонд фінансування програм розвитку регіону. Кожна фірма (підприємство) пропонує для включення в програму економічного розвитку проекти, що вимагають сумарного фінансування , яке неможливо зробити власними силами фірми. Визначимо коефіцієнт ефекту від проектів на одиницю вкладених коштів для i-го підприємства через (). Ці проекти проходять експертизу. Внаслідок експертизи визначається їх соціально-економічна цінність для регіону. Крім суспільної цінності пакет проектів, що пропонується фірмою, має економічну цінність для неї самої. На основі заявок фірм регіональний інвестиційний інститут (інвестиційний керівник) визначає обсяги фінансування проектів фірм {} (як правило, ), виходячи з обмеженого обсягу бюджетних коштів . Процедура методу, що застосовується, якраз і буде описувати механізм консолідованого фінансування. Справа в тому, що кошти , яких не вистачає, фірма зобов'язується забезпечити за свій рахунок. Таким чином, інтереси фірми описуються виразом:

, (2)

де - прибуток фірми (якщо фірма бере кредит в банку, то враховується процент за кредит). Задача проектного управління полягає в тому, щоб розробити такий механізм , який забезпечить максимальний економічний ефект: , де - рівновага стратегії фірм (точка Неша відповідної гри).

Продовжуючи адаптувати даний метод до вирішення нашої задачі, зробимо розподіл дослідження моделі на дві частини, розглянувши окремо лінійну і нелінійну залежність. Досліджується випадок

.

Проводиться аналіз механізмів прямих пріоритетів

, (3)

де - пріоритет i-ї фірми, . Приймається без обмеження спільності, що . Відзначимо, що в цьому випадку може мати місце (фірма отримує коштів більше, ніж заявляє, якщо аналіз проектів, представлених фірмою, підтверджує це).

Вважається, що в цьому випадку різниця залишається у фірми, як додаткові прибутки за вдало виконаний проект.

Математичний апарат методу дозволяє визначити ситуацію рівноваги Неша. Для цього підставляється (3) в (2) і визначається максимум по Si у виразі , .

Після нескладних обчислень отримаємо:

, .

Виходячи з умови , визначимо

, , (4)

При цьому повинна, очевидно, виконуватися умова або

. (5)

Якщо ця умова порушується, то відповідні фірми вибувають зі складу претендентів. З новими значеннями і обчислення потрібно повторити. Якщо при цьому з'являються нові фірми, для яких порушується (5), то ці фірми також вибувають, і т.д. За кінцеве число кроків буде отримана ситуація рівноваги, така, що для всіх фірм виконується (5).

Тепер ставиться задача визначення механізму прямих пріоритетів, що забезпечує максимум економічного ефекту. Для цього визначаємо пріоритети {} таким чином, щоб сумарний ефект був максимальним. Задача зводиться до визначення {} таких, що

(6)

приймає максимальне значення. Заміною

приводимо (6) до вигляду

. (7)

Необхідно визначити {}, , при яких (7) максимальний.

Застосовуючи метод множників Лагранжа, отримаємо

. (8)

Відповідно (з точністю до постійного множника).

Розглянемо нелінійний випадок. Нехай ефект від реалізації проектів для i-ї фірми складає

. (9)

У цьому випадку інтереси фірми можна описати виразом

. . (10)

Проводиться аналіз механізму прямих пріоритетів .

Приймаємо, що має місце гіпотеза слабкого впливу, згідно з якою фірми не враховують вплив своєї заявки на загальний множник . У цьому випадку рівноважна заявка i-ї фірми визначається з умови

. (11)

або

, (12)

де визначається з рівняння

. (13)

Не важко побачити, що рівняння (13) завжди має єдине рішення . Передбачається, що завжди має місце . Це витікає з очевидної нерівності у випадку : .

Таким чином, механізм консолідованого фінансування забезпечує залучення коштів приватних фірм більше, ніж у разі безпосереднього фінансування фірмами проектів.

Модель регіонального інвестиційного фонду

Створення регіональних інвестиційних фондів, будучи реалізацією механізму фінансового посередництва в регіоні, є пріоритетним механізмом залучення капіталу в регіон. Цей інструмент одночасно носить і політичний характер, з точки зору інвестиційної стратегії регіону, що дозволяє істотно знизити ризики для інвесторів.

Функції регіонального інвестиційного фонду, модель якого запропоновано для впровадження на регіональному ринку капіталу, полягають у наступному:

1. Підвищення ефективності розподілу ресурсів у часі.

2. Акумуляція заощаджень і зниження витрат фінансування.

3. Перерозподіл регіональних ризиків.

4. Забезпечення рівноваги на ринку фінансових ресурсів за допомогою узгодження попиту на короткострокові активи і пропозицію короткострокових зобов'язань.

5. Трансформація низьколіквідних реальних активів реципієнтів у високо-ліквідні фінансові зобов'язання.

Остання функція є найбільш актуальною для української регіональної економіки.

Реалізація цих функцій представлена у вигляді графічної моделі на рис. 2.

Робота по впровадженню розробленої моделі ведеться в Донецькій області. Вже зараз видно, що в зв'язку з відкриттям в регіоні вільних економічних зон можливим є новий вектор вдосконалення і адаптації запропонованої моделі. З конкретних кроків приведемо той факт, що при Донецькій Обласній Державній адміністрації вже створений Центр управління проектами, а також рада зони із залученням ряду інвестиційних компаній-керівників, які практично будуть виконувати функції інвестиційних інститутів в регіоні, в тому числі і з застосуванням розроблених в роботі моделей.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

На методологічному, теоретичному і інструментальному рівнях в дисертації проведено розробку ефективного механізму управління інвестиційними процесами в регіоні, і відповідно до цілей і задач дослідження було отримано такі результати:

1. Розроблено концепцію регіональної інвестиційної стратегії для українських умов кризової економіки і запропоновано стратегію побудови інвестиційної політики на регіональному рівні.

Ринки капіталу

 

 

Рисунок 2. Функції регіонального інвестиційного фонду.

2. Розроблено комплексну модель управління інвестиційними процесами в регіоні. Модель складається з модулів, що дозволяють вирішити найбільш гострі проблеми: визначення кордонів інвестиційного регіону; визначення інвестиційного потенціалу і привабливості регіону; ефективне фінансування інвестиційних програм регіону; побудова організаційної форми управління інвестиційними процесами в регіоні

3. Запропоновано функціональну модель регіонального інвестиційного фонду як основного суб'єкта регіонального ринку капіталів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ РОБІТ ПО ТЕМІ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Шульга А.В. Подходы к моделированию стратегии региональной инвестиционной политики и экспертизы сложных инвестиционных проектов. / Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сб. науч. тр. - Донецк, ДонГУ, - 1998. – С. 242-247 (0,38 д.а.).

2. Шульга А.В. Модели определения эффективности инновационных процессов. / Инвестиционное проектирование устойчивого регионального развития. Сб. науч. тр. ИЭП НАН Украины, Донецк - 1998. С. 205-213 (0,56 д.а.).

3. Шульга А.В. Корпоративное управление акционерным обществом. / Модели управления в рыночной экономике. Сб. науч. тр. - Донецк, ДонГУ - 1998. С. 174-187 (0,88 д.а.).

4. Шульга А.В. Концепция и модели формирования региональной инвестиционной политики и экспертизы крупных инвестиционных проектов. – Донецк, ИЭП НАН Украины, 1998. – 29 с.

5. Шульга А.В. Трошин Ю.И. Роль государственных структур в формировании модели фондового рынка Украины на региональном уровне. / Модели управления в рыночной экономике (выпуск 2). Сб. науч. тр. - Донецк, ДонГУ - 1999. С. 80-83 (0,19 д.а.) (Особистий внесок автора: запропоновано концептуальні підходи до побудови ефективних державних інститутів фондового ринку України на регіональному ринку).

6. Шульга А.В. Исследования проблем построения вычислительных систем на базе платформы "Клиент-Сервер". / Материалы 1-й Всеукраинской научно-методической конференции по проблемам экономической кибернетики. Тезисы докладов. Донецк, ДонГУ – 1995. С. 21-23 (0,18 д.а.)

АНОТАЦІЯ

Шульга А.В. Моделювання процесів формування регіональної інвестиційної стратегії в умовах перехідної економіки України. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02. - Економіко-математичне моделювання.

Донецький державний університет Міністерства освіти України, Донецьк, 1999.

У дисертації запропоновано концепцію регіональної інвестиційної стратегії, яку засновано на принципах структурних перетворень органів регіонального управління і націлено на підвищення ефективності використання внутрішніх і залучення зовнішніх інвестиційних ресурсів.

Розроблено комплексну модель ефективного управління інвестиційними процесами в регіоні, що включає моделювання процесів територіально-економічного розподілу держави на основі методу кластерного аналізу і моделі міжгалузевого балансу, з метою визначення і аналізу територій з різною інвестиційною привабливістю, модель консолідованого фінансування і модель визначення ефективності регіональних інвестиційних проектів і програм.

Запропоновано модель регіональної структури інвестиційних інститутів, як суб'єктів ринкових відносин, що базується на моделях портфелекеруючих структур, для реалізації задач залучення, захисту і освоєнь інвестиційних ресурсів.

Ключові слова: управління інвестиційними процесами в регіоні, модель регіональної структури інвестиційних інститутів, модель консолідованого фінансування.

АННОТАЦИЯ

Шульга А.В. Моделирование процессов формирования региональной инвестиционной стратегии в условиях переходной экономики Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02. - Экономико-математическое моделирование.

Донецкий государственный университет Министерства образования Украины, Донецк, 1999.

В диссертации предложена концепция региональной инвестиционной стратегии, которая основывается на принципах структурных преобразований органов регионального управления и нацелена на повышение эффективности использования внутренних и привлечение внешних инвестиционных ресурсов.

Рассмотрены существующие методики экономического районирования Украины. Произведен подбор и анализ экономического состояния пилотного региона, по основным параметрам экономического развития, для разработки моделей управления инвестиционными процессами в регионе.

Разработана комплексная модель эффективного управления инвестиционными процессами в регионе. Комплексная модель базируется на моделировании процессов территориально-экономического деления государства на основе метода кластерного анализа и модели межотраслевого баланса, с целью определения и анализа территорий с различной инвестиционной привлекательностью. Комплексная модель включает в себя моделирование процессов финансирования инвестиционных программ региона на базе модели консолидированного финансирования. Комплексная модель решает задачу определния эффективности региональных инвестиционных проектов и программ, с помощью модели оптимизации по коэффициенту общей доходности. Одним из главных показателей решения задач с вероятностными характеристиками является надежность полученного результата, то есть степень его соответствия будущему реальному процессу.

Предложена модель региональной структуры инвестиционных институтов, как субъектов рыночных отношений, базирующейся на моделях портфелеуправляющих структур, для реализации задач привлечения, защиты и освоения инвестиционных ресурсов. Организационная структура модели – региональный инвестиционный фонд, функциями которого является повышение эффективности распределения ресурсов во времени, аккумуляция сбережений и снижение тем самым издержек финансирования капитала, перераспределение риска, обеспечение равновесия на рынке финансовых ресурсов, трансформация низко-ликвидных реальных активов в высоко-ликвидные финансовые обязательства.

Проведен сравнительный анализ объекта на котором проводилась апробация разработанных в работе моделей – Донецкой области, с другими регионами наиболее инвестиционно - привлекательными.

Сформулированы требования к системе корпоративного управления основных субъектов региональной экономики.

Проведен сравнительный анализ Российского опыта внедрения такого рода программ развития регионов, с инвестиционной направленностью.

Предложены пути внедрения разработанных в диссертационной работе моделей и методик.

Ключевые слова: управления инвестиционными процессами в регионе, модель региональной структуры инвестиционных институтов, модель консолидированного финансирования, высоко-ликвидные финансовые обязательства, метод кластерного анализа, модель межотраслевого баланса, существующие методики экономического районирования Украины, комплексная модель эффективного управления инвестиционными процессами в регионе.

SUMMARY

Shulga A.V. Modeling of process of the formation of regional investment strategy in conditions of transitive economy of Ukraine. - Manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.03.02. - Economic-mathematical modeling.

Ministry of Education of Ukraine, Donetsk State University, Donetsk, 1999.

In the dissertation the concept of regional investment strategy is offered which is based on principles of structural transformations of bodies of regional management and is aimed at increase of efficiency of use internal and attraction of external investment resources.

The complex model of effective management of investment processes in region including is developed: the modeling of processes is territorial - economic divisions of the state on the basis of a claster-analysis method and model of branch balance, with the purpose of definition and analysis of territories with various investment appeal, model of the consolidated financing and model of definition of efficiency of the regional investment projects and programs.

The model of regional structure of investment institutes, as subjects of the market attitudes(relations) based on models of portfolio administrative structures, for realization of tasks of attraction, protection and development of investment resources is offered.

Key words: management of investment processes in region, the model of regional structure of investment institutes, model of the consolidated financing.

Шульга Андрій Васильович

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 12.05.99. Формат 60х84/16

Папір офсетний. Ум. друк. арк. 1,0

Тираж 100 прим. Замовл. № 575 Надруковано в типографії 14.05.99