У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

УДК 334.716

КОПЧАК Юрій Степанович

ОЦІНКА І ПРОГНОЗУВАННЯ

НЕПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація

і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Хмельницький – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника Міністерства освіти і науки України (м. Івано-Франківськ)

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Благун Іван Семенович,

Прикарпатський національний університет ім. Василя

Стефаника Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економічної кібернетики

Офіційні опоненти - доктор економічних наук, професор

Данилюк Микола Олексійович,

Івано-Франківський національний технічний

університет нафти і газу

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри економіки підприємства

кандидат економічних наук, доцент

Лук’янова Валентина Вячеславівна,

Хмельницький національний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри економіки

 

Провідна установа Одеський національний політехнічний університет

Міністерства освіти і науки України, кафедра

економіки підприємств

Захист відбудеться 26 травня 2005 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 70.052.01 Хмельницького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 11, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Хмельницького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 29016, м. Хмельницький, вул. Камянецька, 110.

Автореферат розісланий 25 квітня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Скринник Н.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ефективність економічної політики держави, значною мірою полягає у забезпеченні фінансової стійкості як економіки в цілому, так і окремих її секторів і підприємств. Для досягнення цієї мети в багатьох країнах світу існує інститут банкрутства. Гостро проблема банкрутства постала і в господарській діяльності вітчизняних підприємств, які функціонують в умовах нестабільної економіки. Окремі аспекти цієї багатогранної проблеми знайшли своє відображення в вітчизняному законодавстві, проте існує також необхідність посилення державного регулювання в даній сфері з огляду на необхідність виявлення та збереження потенційно життєздатних підприємств.

Невирішеними є також багато теоретичних питань інституту банкрутства. Зокрема, терміни “банкрутство”, “неспроможність” і “неплатоспроможність” більшість вчених визначає як рівноцінні. Разом з тим застосування критеріїв оцінки неплатоспроможності підприємств, запозичених із зарубіжної практики без врахування специфіки економіки України, є малоефективними.

Тому при розробці стратегій розвитку підприємств необхідно враховувати економічний зміст банкрутства, який полягає у ефективному використанні обмежених ресурсів підприємств в умовах глибокої соціально-економічної кризи.

Значний внесок в дослідження проблеми оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємств внесли українські та зарубіжні вчені, зокрема: Альтман Е., Благун І.С., Бланк І.А., Войнаренко М.П., Данилюк М.О., Забродський В.А., Кизим М.О., Клебанова Т.С., Кивачук В.С., Ковальов А.П., Лук’янова В.В., Орлов О.О., Пономаренко В.С., Терещенко О.О. і ін. Проте багато аспектів даних досліджень залишились ще не розв’язаними. Тому тема даної дисертаційної роботи, в якій розглядається науково-практична задача оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємства є актуальною.

Доцільність для науки і практики України даного дослідження полягає в тому, що воно розвиває наукові знання в даній області і забезпечує підвищення обґрунтованості ухвалення управлінських рішень з визначення неплатоспроможності підприємств.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами і темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт кафедри економічної кібернетики Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника і є частиною комплексної теми „Моделювання соціально-економічного розвитку економіко-виробничих структур в ринкових умовах” (ДР 01020004510). Автором розроблена концептуальна модель оцінки неплатоспроможності підприємств.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка теоретичних основ і методичних рекомендацій оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємств.

Для реалізації сформульованої мети дослідження в дисертації поставлено і розв’язано наступні завдання:–

вивчено існуючі підходи до прогнозування неплатоспроможності (банкрутства) підприємства;–

уточнено і розмежовано суть понять інституту банкрутства, таких як: “банкрутство”, “неспроможність”, “неплатоспроможність”, “платоспро-можність” підприємства;–

розроблено методику прогнозування неплатоспроможності підприємств;–

розроблено методологічні основи оцінки фінансового стану підприємства;–

побудовано комплекс моделей оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємств.

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дослідження є процес попередження неплатоспроможності підприємств.

Предметом дослідження є оцінка і прогнозування неплатоспроможності підприємств з врахуванням ендогенних та екзогенних чинників.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, дослідження вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем банкрутства і неплатоспроможності підприємств. Для досягнення поставленої в роботі мети використовувались наступні методи теоретичного і емпіричного дослідження: системного підходу – для побудови методики прогнозування неплатоспроможності підприємств і теоретичного обґрунтовування системи окремих показників для оцінки їх фінансового стану; логічного аналізу – для уточнення і розмежування понять інституту банкрутства; багатовимірного статистичного аналізу (кластерного і дискримінантного) – для розпізнавання і прогнозування неплатоспроможності підприємств.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в розробці та обґрунтуванні науково-методичних підходів та практичних рекомендацій щодо оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємств, зокрема:

вперше:–

розроблено цілісну методику оцінки і прогнозування банкрутства підприємств, яка на відміну від існуючих сприяє своєчасному виявленню фази неплатоспроможності підприємств;–

розроблені теоретичні основи побудови моделі життєвого циклу підприємства на основі синергетичного підходу з використанням термінології інституту банкрутства, що сприяє достовірній оцінці прогнозування неплатоспроможності підприємств;

одержали подальший розвиток:–

окремі положення теорії побудови системи фінансових показників, які на відміну від існуючих враховують цикл кругообігу капіталу і сприяють більш об’єктивній оцінці неплатоспроможності підприємств;–

методи виявляння неплатоспроможності підприємств, які на відміну від існуючих, з використанням кластерного і дискримінантного аналізу дозволяють структуризувати підприємства в залежності від їх фінансового стану і створюють можливість попередження настання фази банкрутства;

удосконалено:–

удосконалено і розмежовано суть понять інституту банкрутства: “банкрутство”, “неспроможність”, “неплатоспроможність” і “платоспроможність”, що дає можливість на їх основі побудувати модель життєвого циклу підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що запропоновані в дисертації наукові положення сприяють розробці теоретичних основ і практичних рекомендацій з оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємств.

Наукові результати дисертаційної роботи, що мають прикладний характер, знайшли практичне застосування при розробці методик визначення банкрутства використовуються в роботі Головних управлінь економіки, промислової політики та енергозбереження та іншими структурними підрозділами Івано-Франківської ОДА та регіональним управлінням з питань банкрутства (довідка № 1375/01-116/260 від 27.10.2004).

Теоретичні положення дисертації використані автором у навчальному процесі при викладанні курсів „Фінансовий менеджмент” та “Економіка підприємств” на економічному факультеті Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника (довідка № 01-06-47 від 27.10.2004 р.).

Особистий внесок здобувача. Особистим внеском автора є сформульовані і обґрунтовані наукові положення, висновки і рекомендації з вирішення науково-практичних завдань оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємства. Дисертаційне дослідження є особистою науковою працею. Усі результати одержані безпосередньо автором відображені в опублікованих здобувачем роботах. Крім цього, в роботі дисертант використовував особисті ідеї, які висвітлені в колективних наукових працях.

З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано тільки ті ідеї та положення, котрі безпосередньо належать авторові, так в роботі [1], розроблені основні положення системної оцінки фінансового стану підприємства, а також механізм діагностик циклу управління його фінансовою стабільністю; в роботі [2] проведений порівняльний аналіз оцінки неплатоспроможності підприємств в Україні та країнах СНД; в роботі [3], проведений аналіз проблем пов’язаних з неплатоспроможністю і банкрутством підприємств.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідались і обговорювались на Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми стійкого регіонального розвитку в умовах ринкової економіки” (Сімферополь, 5 грудня 2003), V Міжнародній науково-практичній конференції „Теорія і практика сучасної економіки” (Черкаси, 15-17 вересня 2004), Міжнародній науково-методичній конференції „Досвід і шляхи удосконалення наукової і методичного забезпечення процесу підготовки фахівців із фінансової, банківської справи та оподаткування” (Свалява, 13-14 травня 2004 р.), Науково-практичній конференції „Проблеми оцінки економічного потенціалу підприємства та механізм використання його показників” (Суми, 7-10 червня 2004 р.), ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень’2004” (Дніпропетровськ, 21-30 червня 2004 р.).

Публікації. Основний зміст роботи відображений в опублікованих наукових працях, у тому числі одній монографії і п’яти статтях в наукових фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій по темі дисертації складає 12,65 ум.-в. аркушів, з яких особисто автору належить 5,95 ум.-в. аркуші.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, загальних висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації займає 192 сторінки, у тому числі обсяг основного тексту складає 154 сторінки. Ілюстрований матеріал дисертації викладено у формі 32 таблиць (9 сторінки), 50 рисунків (8 сторінок), 2 додатка (22 сторінки). Список використаних джерел складає 197 найменувань (16 сторінок).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання дослідження, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі “Теоретико-практичні аспекти економічної оцінки та прогнозування неплатоспроможності (банкрутства) підприємств” розглянуто неплатоспроможність (банкрутство) підприємств як специфічну фазу управління його розвитком в умовах трансформаційної економіки. Через призму такого підходу розглянуті особливості процесу банкрутства підприємств, етапи і підходи до оцінки і прогнозування їх неплатоспроможності.

Доведено, що неплатоспроможність і банкрутство підприємств є поширеними явищами в економіці України, які істотно впливають як на фінансовий стан держави, так і окремих її секторів. Так, в 2003 році частка збиткових підприємств в Україні склала: в промисловості – 39,9%, сільському господарстві – 42,3%, будівництві – 35,7%, а в цілому по економіці країни – 72%. У результаті цього збільшилася кількість справ, по яких у судах України винесено рішення про банкрутство підприємств і організацій з 4107 у 1996 році до 11452 у 2003 році. Така ситуація вимагає розробки і впровадження комплексу заходів з аналізу і попередження неплатоспроможності (банкрутства) вітчизняних підприємств.

Проведена оцінка існуючих методів і підходів для дослідження розглянутих проблем показала, що для глибокого і всебічного аналізу таких процесів доцільним є використання синергетичного підходу, який на даному етапі досліджень, на нашу думку, є найбільш ефективним інструментом. Доведено, що з позицій синергетики відкриваються більш широкі можливості досліджень і розробки універсальних принципів самоорганізації підприємств, що є надзвичайно важливим для моделювання еволюційних процесів і кризових ситуацій в розвитку підприємства.

В результаті узагальнення теоретичних та практичних досліджень, в роботі набула подальшого розвитку методика оцінки та прогнозування неплатоспроможності підприємств, яка конкретизована відповідно до реальних економічних ситуацій з безпосереднім врахуванням впливу як ендогенних, так і екзогенних чинників.

Проведений в рамках дослідження порівняльний аналіз існуючих напрацювань до вирішення задачі розробки прогнозів вірогідності банкрутства в умовах ринкової економіки показав, що окремі методики прогнозування банкрутства можуть бути придатними для виявлення схильності до банкрутства вітчизняних підприємств лишень за умови перегляду і проведення конструктивного аналізу системи критеріїв та їх числових значень.

Позитивний досвід, отриманий в рамках вирішених задач аналогічного типу в країнах з перехідною економікою свідчить, що використання фінансовими інституціями та органами, які забезпечують реалізацію основних пріоритетів регуляторної політики неадаптованих методик не дає змоги враховувати галузеву специфіку і характеризується високим ступенем суб’єктивізму при виборі показників оцінки. Виходячи з цього, на нашу думку, задача прогнозування банкрутства має багатокритеріальний характер, а методи її розв’язку повинні базуватись як на використанні експертних систем, так і добре формалізованих процедур.

Проведене дослідження дозволило зробити висновок, що найприйнятнішими методами прогнозування вірогідності неплатоспроможності (банкрутства) підприємства є економіко-математичні моделі. Причому для забезпечення обґрунтованості прогнозів рекомендується використовувати одночасно комплекс методів, що дозволить значно підвищити міру достовірності одержаних результатів.

У другому розділі “Методи та моделі прогнозування неплато-спроможності підприємств” проаналізовано основні підходи до прогнозування неплатоспроможності підприємств.

Показано, що проблема попередження неплатоспроможності підприємств ще далека від свого вирішення. В першу чергу це торкається задачі своєчасного визначення настання фази неплатоспроможності підприємства і прогнозування її зміни.

Встановлено, що важливим елементом її при визначенні є уточнення і розмежування основних понять інституту банкрутства: “банкрутство”, “неспроможність”, “неплатоспроможність” і “платоспроможність” підприємства. Зокрема, під банкрутством будемо розуміти визнану господарським судом неспроможність підприємства. Тоді під терміном “неспроможність” слід розуміти фінансовий стан підприємства, при якому воно нездатне продовжувати виробничо-господарську діяльність, самостійно відновити свою платоспроможність і задовольнити в повному обсязі вимоги кредиторів окрім ліквідаційної процедури. Відповідно, платоспроможність – фінансовий стан підприємства, при якому воно забезпечує стійку виробничо-господарську діяльність, своєчасно і в повному обсязі виконує свої платіжні зобов'язання. У свою чергу, неплатоспроможність – фінансовий стан підприємства, при якому воно має збої у виробничо-господарській діяльності, не погашає у терміни і в повному обсязі свої боргові зобов'язання, проте здатне це зробити за рахунок реалізації всіх або частини активів, що є у нього.

Розмежування даних понять і використання їх в моделі життєвого циклу підприємства дозволяє перейти від факту констатації фінансового стану, що склався, до його прогнозування і попередження. Наведені вище поняття інституту банкрутства склали послідовний ланцюг, який можна представити у вигляді наступної взаємопов'язаної системи (рис. 1).

Рис.1. Система понять інституту банкрутства підприємств

Розроблено модель життєвого циклу підприємства, яка заснована на синергетичному підході в термінах інституту банкрутства є основою побудови методики і прогнозування неплатоспроможності підприємств (рис. 2).

Рис. 2. Модель життєвого циклу підприємства з позиції
синергетичного підходу

На рис. 2 приведені наступні позначення фаз життєвого циклу підприємства: Fор – організація; Fз – зростання; Fвд – відсутність діяльності; Fсл – самоліквідація; Fсп – спад; FР – реорганізація;
Fст – стагнація; FБ – банкрутства; Fлб – ліквідація в процесі банкрутства.

Доведено, що модель життєвого циклу підприємства з позиції синергетичного підходу (рис. 2.) дає змогу аналізувати можливі різні сценарії розвитку підприємства в різних фазах його життєвого циклу. Передбачити за яким з сценаріїв буде розвиватися ситуація надзвичайно складно, часом неможливо. Ця точка називається “точкою біфуркації”. В альтернативності варіантів розвитку (сценаріїв) ситуації на підприємстві і проявляється синергетичний підхід.

Показано, що аналогічно функціонує дана модель в термінах банкрутства (рис. 3).

Рис. 3. Модель життєвого циклу підприємства в термінах
інституту банкрутства

На рис. 3 приведені наступні позначення фаз життєвого циклу підприємства: Fор – організація; Fп – платоспроможність;
Fнп – не плато-спроможність; Бі – точка біфуркації (галуження); Fп – приєднання; Fз – злиття; Fр – реорганізація;
Fнс – неплатоспроможність; Fл – ліквідація; Ба – банкрутство.

Доведено, що важливим елементом методики попередження неплатоспроможності підприємства є встановлення фази життєвого циклу підприємства і прогнозування напряму її зміни.

Задачу розпізнавання фази неплатоспроможності життєвого циклу підприємства і прогнозування її зміни можна сформувати наступним чином. Є дві можливі фази життєвого циклу підприємства, які можна розпізнати і оцінити за допомогою фінансових показників . Результати оцінки фінансового стану підприємства дозволяють розпізнати фазу неплатоспроможності його життєвого циклу у момент часу і спрогнозувати її зміну.

Схема встановлення фази неплатоспроможності життєвого циклу i-го підприємства представлена на рис. 4.

В роботі запропоновано розпізнавання і прогнозування неплатоспроможності підприємств здійснювати з одночасним використанням моделей кластерного і дискримінантного аналізу.

Запропоновано інтегральний показник фінансового стану i-го підприємства в певний момент часу tn (Zitn) визначати за наступною формулою:

,

де – коефіцієнт дискримінантної функції по j-ому показнику;

– фактичне значення j-го показника по i-ому підприємству в певний момент часу tn;

k– кількість показників, що входять в дискримінантну модель.

Рис. 4. Схема встановлення фази неплатоспроможності
життєвого циклу підприємства

Використання наведеного вище інтегрального показника для i-го підприємства, з урахуванням константи дискримінації, дало змогу здійснювати розпізнавання фази його неплатоспроможності в певний момент часу tn.

Константа дискримінації (С) є тією межею, яка поділяє всю сукупність підприємств на дві групи: платоспроможні і неплатоспроможні. Величина С визначається за формулою:

де і – середні арифметичні значення інтегральних показників фінансового стану відповідно платоспроможних і неплато-спроможних підприємств.

Враховуючи такі дослідження нами розроблено алгоритм оцінки і прогнозування неплатоспроможності i-го підприємства, який відображений на рис. .

Встановлено, що дискримінантна модель дозволяє побудувати значуще правило за допомогою якого в певний момент часу можна визначити фазу неплатоспроможності підприємства і спрогнозувати її зміну.

Рис. 5. Алгоритм оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємства

Запропонований алгоритм побудови дискримінантної моделі представлений на рис. 6.

Рис. 6. Алгоритм побудови дискримінантної моделі

У третьому розділі “Прогнозування неплатоспроможності підприємств тракторного і сільськогосподарського машинобудування України” проведено експериментальну перевірку методики оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємств.

Проведені за даними підприємств тракторного і сільськогосподарського машинобудування України за період 1999 – 2003 рр. експериментальні розрахунки показали, що запропонована в даній роботі концепція прогнозування неплатоспроможності підприємств дозволяє об'єктивно оцінити їх фінансовий стан, розпізнати фазу неплатоспроможності і спрогнозувати її зміни.

Згідно алгоритму, представленому на рис. 5, на першому етапі прогнозування неплатоспроможності досліджуваних підприємств проведено оцінку їх фінансового стану з використанням наступних показників: коефіцієнт покриття ко-рот-кострокових зобов'язань з рахунок надходжень від реалізації продукції (Х1), коефіцієнт покриття короткострокових зобов'язань чистим прибутком (Х2), загальний коефіцієнт покриття (Х3), коефіцієнт поточної ліквідності (Х4), коефіцієнт рентабельності продажів (Х5), коефіцієнт оборотності обігових коштів (Х6).

Внаслідок перевірки наведених показників на мультиколінеарність встановлено, що тіснота зв’язків між ними є незначною. Побудова по кожному з них гістограм засвідчує про те, що ця сукупність підприємств по всіх показниках є близькою до нормального закону розподілу. Це дає нам змогу стверджувати, що використання дискримінантних моделей є можливим.

На другому етапі оцінки і прогнозування неплатоспроможності досліджуваних підприємств з використанням пакету “STATISTICA 6.0”, була проведена кластеризація цих підприємств на дві однорідні за фінансовим станом групи: платоспроможні і неплатоспроможні.

На рис. 7 представлений одержаний за допомогою пакету “STATISTICA 6.0” графік середніх значень змінних (окремих показників фінансового стану підприємств) для кожного з двох кластерів.

Як показують одержані результати, підприємства тракторного і сільськогосподарського машинобудування України розділилися на два кластери по показниках їх фінансового стану: на платоспроможні (G) і неплатоспроможні (В).

Згідно запропонованого алгоритму (рис. 5), на наступному етапі прогнозування неплатоспроможності аналізованих підприємств розроблено модель, яка дає змогу на підставі даних про фінансовий стан віднести їх до однієї з двох груп: платоспроможних і неплатоспроможних.

Рис. 7. Графік середніх значень показників фінансового стану
підприємств тракторного і сільськогосподарського
машинобудування України по двох кластерних групах:

1 – кластер G – платоспроможні підприємства;
2 – кластер B – неплатоспроможні підприємства

Наступним етапом алгоритму побудови дискримінантної моделі є здійснення процедури побудови самої дискримінантної функції. В роботі для цієї мети використовується канонічний дискримінантний аналіз.

У процесі побудови дискримінантної моделі за допомогою пакету “STATISTICA 6.0” була одержана наступна дискримінантна функція (табл. 1).

Таблиця 1

Дискримінантна функція класифікації підприємств тракторного
і сільськогосподарського стану України за їх фінансовим станом

Wilks' Lambda: 0.2394014 | Variable | Raw Coefficient

F (6,69) = 36.53648 | for Canonical model

F (ТАБЛ) = 14.684158 | Root 1

X1 | 0,70214

X2 | 2,60876

X3 | 0,28613

X4 | 3,16539

X5 | -0,51579

X6 | 0,12754

Constant | -2,93213

На основі даних табл. 1, модель оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємств тракторного і сільськогосподарського машинобудування має наступний вигляд:

 

Перевірка одержаної дискримінантної моделі на адекватність здійснювалась за наступними критеріями: F - критерій (Фішера) – індикатор значущості наближення; лямбда Уїлкса – ефективність дискримінації; квадрат відстані Махаланобіса і апостеріорна достовірність – ефективність функції дискримінації.

Безумовною перевагою запропонованої в роботі методики прогнозування неплатоспроможності підприємств є її аналітичні можливості діагностики причин фінансової кризи на підприємстві.

На базі розробленої моделі, обґрунтувано практичні результати оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємств, що дозволило визначити ступінь розвитку і запропонувати відповідну тактику їх дій.

висновки

Інтегральним результатом дисертаційної роботи є рішення науково-практичної задачі, яка полягає в розробці теоретичних основ і методичних рекомендацій відносно оцінки і прогнозування неплатоспроможності підприємств.

З метою вирішення поставленої науково-практичної задачі в роботі проведений комплекс досліджень на всіх трьох рівнях: теоретичному, інструментальному і прикладному.

На підставі одержаних в роботі результатів, можна зробити наступні висновки:

1. Формування ефективного механізму управління імперативами сталого розвитку, фінансової стійкості економіки України та її секторів є неможливим без відповідної методологічної основи. З огляду на це виникла необхідність в уточненні і розмежуванні економічних понять: “банкрутство”, “неспроможність”, “неплатоспроможність”, “платоспроможність”. Принципово важливим є висновок про те, що фінансова стійкість підприємств визначається їх платоспроможністю.

2. Дослідження теоретичних і методологічних основ визначення неплатоспроможних підприємств показало, що методи, які були задіяні у витратній економіці в сучасних умовах втратили свою актуальність, оскільки не враховують особливості розвитку ринкового середовища. Узагальнення зарубіжного і вітчизняного досвіду оцінки неплатоспроможних підприємств дали можливість відобразити та обґрунтувати показники, які в комплексі дають змогу провести всебічну оцінку їх платоспроможності.

3. Розроблена система попередження неплатоспроможності підприємств на основі оцінки його фінансового стану і розпізнавання образів, що дає змогу передбачати, розпізнавати і прогнозувати розвиток цього явища. Оцінка фінансового стану підприємства побудована на основі узагальнених теоретичних досліджень і практичних розробок в галузі виробничо-господарської діяльності підприємств, а також теорії циклу кругообігу капіталу.

4. Розроблена на основі синергетичного підходу в термінах інституту банкрутства структурно-функціональна модель життєвого циклу підприємства, яка є основою прогнозування його платоспроможності. Синергетичний підхід до її побудування дає змогу більш комплексно оцінити фінансовий стан підприємства і більш реально оцінити можливість появи фази його неплатоспроможності.

5. Встановлено, що для комплексного експериментального дослідження варіантів розпізнавання неплатоспроможності підприємств доцільно використовувати комплекс економіко-математичних моделей, що дає змогу при допомозі кластерного аналізу розпізнати підприємства, які є платоспроможними і неплатоспроможними; дискримінантний аналіз дає можл ивість побудувати значуще правило за допомогою якого можна оцінити фінансовий стан підприємств, розпізнавати фазу їх неплатоспроможності і прогнозувати їх зміну.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

Монографії:

1. Кизим М. О., Забродський В. А., Зінченко В. А., Копчак Ю. С. Оцінка і діагностика фінансової стійкості підприємства.– Х.: ВД “ІНЖЕК”, 2003.– 144 с.

Статті:

2. Благун І.С., Копчак Ю.С. Практика оцінки неплатоспроможності підприємств в Україні і країнах СНД // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 195. Том 3. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2004. – С. 818-830.

3. Благун І.С., Копчак Ю.С. Проблеми неплатоспроможності і банкрутства підприємств в економіці України // Економіст. – 2004. – № 9. – С.46-48.

4. Копчак Ю.С. Проблеми діагностики фінансового стану і стійкості функціонування підприємства // Збірник матеріалів наукової-практичної конференції „Проблеми оцінки економічного потенціалу підприємства та механізм використання його показників”, Суми, 7-10 червня 2004 р. – 2004. – С. 44-46.

5. Копчак Ю.С. Методологія виміру фінансового стану підприємства // Моделювання регіональної економіки. Збірник наукових праць. – Івано-Франківськ: Плай, 2003. – №1-2. – С. 139-158 .

6. Копчак Ю.С. Системна оцінка фінансового стану і стійкості функціонування підприємства // Моделювання регіональної економіки. Збірник наукових праць. – Івано-Франківськ: Плай, 2004. – №3. – С. 59-76.

У інших виданнях:

7. Копчак Ю.С. Модель оцінки фінансового стану та стійкості функціонування підприємства // Матеріали Всеукраїнської міжвузівської на уково-практичної конференції „Проблеми стійкого регіонального розвитку в умовах ринкової економіки”, Сімферополь, 5 грудня 2003 р. – 2004. – С. 49-50.

8. Копчак Ю.С. Про принципову схему діагностики фінансового стану і стійкості функціонування підприємства // Матеріали ІII Міжнародної науково-практичної конференції „Динаміка наукових доcліджень’2004”. Том 47. Економіка підприємства. Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 19-21.

9. Копчак Ю.С. Моделювання кризових етапів життєвого циклу підприємства з позицій синергетичного підходу // Теорія і практика сучасної економіки. Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції: Черкаси, 15-17 вересня 2004 р. – Черкаси: ЧДТУ, 2004. – С. 264-267.

АНОТАЦІЯ

Копчак Ю.С. Оцінка і прогнозування неплатоспроможності підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. – Хмельницький національний університет Міністерство освіти та науки України. Хмельницький, 2005.

Дисертація містить результати дослідження питань оцінки і прогнозування неплатоспроможності та банкрутства підприємств. На основі проведеного аналізу нормативно-правової бази та існуючої практики оцінки неплатоспроможності і банкрутства підприємств України уточнено і розмежовано суть понять інституту банкрутства.

З урахуванням можливості і переваг синергетичного підходу, використовуючи термінологію інституту банкрутства, розроблено теоретичні основи побудови моделі життєвого циклу підприємства, використання якої сприяє достовірній оцінці і прогнозуванню неплатоспроможності підприємств.

Проведений в рамках дослідження порівняльний аналіз існуючих напрацювань до вирішення задачі розробки прогнозів вірогідності банкрутства в умовах ринкової економіки показав, що окремі методики прогнозування схильності до банкрутства вітчизняних підприємств лишень за умови перегляду і проведення конструктивного аналізу системи критеріїв та їх числових значень.

В рамках розробленої концепції прогнозування неплатоспроможності підприємств запропоновано проводити розпізнавання і прогнозування неплатоспроможності підприємств з одночасним використанням моделі кластерного і дискримінантного аналізу. Апробація концепції на підприємствах сільського господарства машинобудування показала, що представлений в ній математичний апарат дозволяє об’єктивно оцінити їх фінансовий стан, розпізнати фазу неплатоспроможності і спрогнозувати її зміни.

Модельні розрахунки дали змогу зробити висновки про дієвість і адекватність використання кластерного аналізу для вирішення задачі розпізнавання неплатоспроможності підприємств та дискримінантного аналізу для оцінки фінансового стану і прогнозування його зміни.

Ключові слова: банкрутство, неплатоспроможність, модель життєвого циклу, фінансовий стан.

АННОТАЦИЯ

Копчак Ю.С. Оценка и прогнозирование неплатежеспособности предприятий. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – экономика, организация и управления предприятиями. – Хмельницкий национальный университет Министерство образования и науки Украины. Хмельницкий, 2005.

Диссертация содержит результаты исследования вопросов оценки и прогнозирования неплатежеспособности и банкротства предприятий. На основе проведенного анализа нормативно-правовой базы и существующей практики оценки неплатежеспособности и банкротства предприятий Украины уточнена и разграничена суть понятий института банкротства.

С учетом возможности и преимуществ синергетического подхода, используя терминологию института банкротства, разработаны теоретические основы построения модели жизненного цикла предприятия, использование которой оказывает содействие достоверной оценке и прогнозированию неплатежеспособности предприятий.

Проведенный в рамках исследования сравнительный анализ существующих наработок к решению задачи разработки прогнозов достоверности банкротства в условиях рыночной экономики показал, что отдельные методики прогнозирования склонности к банкротству отечественных предприятий только при условии пересмотра и проведения конструктивного анализа системы критериев и их числовых значений. Обосновано, что использование финансовыми учреждениями и органами, которые обеспечивают реализацию основных приоритетов регуляторной политики неадаптированных методик не дает возможности учитывать отраслевую специфику и характеризуется высокой степенью субъективизма при выборе показателей оценки. Исходя из этого, по нашему мнению, задача прогнозирования банкротства имеет многокритериальный характер, а методы ее решения должны базироваться как на использовании экспертных систем, так и хорошо формализованных процедур.

В рамках разработанной концепции прогнозирования неплатежеспособности предприятия предложено проводить распознавание и прогнозирование неплатежеспособности предприятий с одновременным использованием модели кластерного и дискриминантного анализа. На основе этой модели разработан алгоритм оценки и прогнозирования неплатежеспособности предприятий, который сводится к оценке финансового состояния совокупности предприятий, выделение в рамках исследуемой совокупности платежеспособных и неплатежеспособных предприятий, построение дискриминантной модели и расчет интегрального показателя оценки финансового состояния предприятия и определение направления изменения финансового состояния предприятия.

Проведенный анализ существующих методик определения финансового состояния предприятия дал возможность сделать вывод о том, что для оценки фазы цикла кругооборота капитала на предприятии целесообразно использовать показатели, которые характеризуют прибыльность продажи и оборотности оборотных средств.

Апробация концепции на предприятиях сельскохозяйственного машиностроения показала, что представленный в ней математический аппарат позволяет объективно оценить их финансовое состояние, распознать фазу неплатежеспособности, обоснованно принимать управленческие решения по предупреждению их неплатежеспособности, которая обеспечит стойкость функционирования его в долгосрочной перспективе.

Модельные расчеты дали возможность сделать выводы о действенности и адекватности использования кластерного анализа для решения задачи распознавания неплатежеспособности предприятий и дискриминантного анализа для оценки финансового состояния и прогнозирование его изменения.

Ключевые слова: банкротство, неплатежеспособности, модель жизненного цикла, финансовое состояние.

ANNOTATION

Kopchak Y.S. Evaluation and forecasting of enterprise insolvency. – Manuscript.

Dissertation of the Degree of the Candidate of Economic sciences; major 08.06.01 – Economy, enterprise organization and management. – Khmelnytsky National University Ministry of education and science of Ukraine. Khmnelnytsky, 2005.

The thesis contains the results of enterprise insolvency and bankruptcy evaluation research.

Based on the analysis of normative and legal base and existing practice of the Ukrainian enterprises insolvency and bankruptcy evaluation, has been adjusted and distinguished.

Taking into account abilities and advantages of the synergetical approach, in the terms of bankruptcy institution, the theoretical fundamentals of an enterprise life cycle model have been provided. Practical application of the model allows to provide an adequate evaluation and enterprises insolvency forecasting.

Comparative analysis of the existing activity in the area of bankruptcy probability under conditions of the market economy, showed that some methods of forecasting could be used to diagnose propensity of bankruptcy only after revising the criteria system and its meaning.

The central feature of the conception provided, is an opportunity to implement different kinds of differentiation and forecasting of the enterprise insolvency by means of the cluster and discriminant analysis. The approbation of the conception was performed at the agricultural machine-building enterprises. Model calculations, permitted the objectively evaluate the financial state of the enterprises, to identify the bankruptcy place and forecast its change.

Key-words: bankruptcy, insolvency, life cycle model, financial state.