У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Введение

Міністерство освіти і науки України

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

МАРЧЕНКО ВІКТОРІЯ ТРОХИМІВНА

УДК 657.1(006.31)

СТРАТЕГІЯ ЗРОСТАННЯ ПРИБУТКУ МОРСЬКИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПОРТІВ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.06.01 - Економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата

економічних наук

Одеса – 2005

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Одеському державному економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Крижановська Олена Пантелеймонівна,

Одеський державний економічний університет

Міністерства освіти і науки України,

професор кафедри аналізу господарської діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, старший науковий співробітник

Котлубай Михайло Іванович,

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних

досліджень НАН України

завідувач відділу ринку транспортних послуг

кандидат економічних наук

Богатирьов Анатолій Михайлович,

Одеська національна академія харчових технологій

Міністерства освіти і науки України

завідувач кафедри менеджменту підприємств

Провідна установа: Інститут економічного прогнозування НАН України,

відділ досліджень розвитку та регулювання фінансових ринків, м. Київ

Захист відбудеться „_24__” _червня____ 2005р. о _14__годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.055.01 Одеського державного економічного університету за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська,8.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Одеського державного економічного університету за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська,8.

Автореферат розісланий „__19__” _травня_2005р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.І.Ковальов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Взятий Україною курс на інтеграцію зі світовою економікою, підвищення ролі фактора часу в господарських процесах, зростання товарної маси, що знаходиться в процесі доставки до міст споживання зумовлюють необхідність розвитку транспорту випереджаючими темпами - інакше він стане стримуючим фактором для національної економіки. При цьому морські торговельні порти (МТП), які знаходяться на стиках різних транспортних систем, відіграють визначальну роль в забезпеченні надійності зовнішньоторговельних зв’язків держави, оскільки створюють найважливіші умови ефективної реалізації світових господарських зв’язків.

В сучасних умовах, коли національні судноплавні компанії практично повністю втратили позиції на світових та вітчизняному ринках морських перевезень, а матеріально-технічний стан суднобудівельних та судноремонтних потужностей не відповідає вимогам часу, МТП, як соціально-економічна основа сталого розвитку судноплавства, зможуть стати джерелом поповнення коштів на розвиток галузі, каталізатором її відродження. При цьому МТП стають центрами інтенсифікації обробки транспортних і вантажних потоків, відіграють роль вузлових точок міжнародних транспортних коридорів та інших форм співробітництва різних підрозділів виробничої інфраструктури.

Ключова роль МТП обумовлює необхідність розробки стратегії, що базується на ретельному вивченні тенденцій формування та динаміки вантажних потоків, дозволяє мобілізувати використання виробничо-технологічного, науково-технічного, фінансово-економічного, соціального та організаційного потенціалів, які забезпечують надійну конкурентну позицію на ринку транспортних послуг, зростання прибутку порту. Оскільки існує велика кількість концепцій, методик та підходів до обрання стратегій, серед яких важко визначитись, є необхідність у побудові універсальних систем розробки ефективних стратегій дії МТП, спрямованих на зміцнення ринкових позицій та зростання прибутку.

Різноманітні теоретичні аспекти та досвід стратегічного підходу до управління у закордонних компаніях досліджено у роботах таких відомих зарубіжних авторів, як Р.Акофф, І.Ансофф, С.Бир, Э.Голдратт, Р.Дарт, Д.Дей, Д.Деніелс, Б.Карлоф, Т.Коно, Ф.Котлер, У.Кінг, Ж.Ламбен, М.Мескон, М.Портер, А.Томпсон, А.Чандлер, Д.Фахі тощо.

Теоретико-методологічні засади та рекомендації з розробки стратегії діяльності підприємств в пострадянських країнах викладено у працях В.Афанасьєва, Є.Бельтюкова, В.Васильченко, О.Віханського, Д.Власько, І.Герчикової, А.Графова, Г.Клейнера, М.Круглова, С.Лаврова, В.Луньова, Т.Морозової, В.Оберемчук, А.Петрова, К.Редченко, І.Ромашової, З.Шершньової та інших.

Різним аспектам діяльності портів присвячено роботи закордонних та вітчизняних вчених, зокрема Ф.Аракєлова, Ю.Горгуци, Д.Імекайте, О.Колодіна, В.Краєва, О.Лєсніка, М.Котлубая, Є.Меркта, Л.Міротіна, П.Нікєрова, В.Попова, М.Примачьова, В.Чекаловця, А.Черкесова-Цибізова та інших.

Вивчення цих робіт дозволяє встановити наступне. По-перше, в літературі існують різні концептуальні підходи до формування системи управління, зокрема стратегічного менеджменту, багато тлумачень відповідних категорій. По-друге, закордонний досвід не може бути механічно перенесеним на нашу дійсність, оскільки є вагома різниця в реальних умовах функціонування національних економік. По-третє, повною мірою при формуванні стратегій управління не враховуються специфічні особливості галузей, зокрема морського транспорту. В той же час, як показав аналіз наукових праць та захищених у останній час дисертаційних робіт з транспортної тематики, увага більшості авторів приділяється різним аспектам організації та управління роботою флоту, а не портового господарства (дисертації О.Лапкіна, І.Голубкової, В.Котлубая та інших).

Отже, практична значущість та недостатня теоретична розробленість проблем формування та обгрунтування стратегій МТП в умовах сучасного ринку транспортних послуг визначили актуальність обраної теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконано у Одеському державному економічному університеті в рамках науково-дослідної роботи “Реструктуризація господарських систем у сфері підприємництва” (номер ДР 0100U005394) та фундаментальної роботи “Стратегічний аналіз поліпшення результатів діяльності господарчих суб’єктів” (номер ДР 0104U005275). Автором розроблено розділи, присвячені особливостям аналізу діяльності субєктів морегосподарського комплексу, зокрема МТП.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обгрунтування та розробка методичних підходів і практичних рекомендацій оцінки функціонування МТП і формування їх стратегії, орієнтованої на зростання прибутку.

Реалізація поставленої мети обумовила необхідність вирішення наступних завдань:

-дослідити теоретичні основи розвитку категорії “прибуток”, розкрити і теоретично обгрунтувати особливості формування прибутку для підприємств морського транспорту, а саме МТП;

-дослідити особливості застосування концепції стратегічного управління підприємствами, що функціонують в умовах української економіки;

-визначити місце МТП у загальній транспортній системі України, виявити фактори, що впливають на результати роботи МТП та формування ними певного стратегічного набору;

-проаналізувати вплив зовнішнього та внутрішнього середовища, зокрема конкуренції на ринку транспортних послуг, на результати діяльності МТП;

-розробити систему показників та методичні основи підходу до групування МТП України з метою визначення конкурентних переваг їх окремих груп та обгрунтованого обрання певної стратегії;

-виділити проблемні питання підвищення ефективності використання виробничого потенціалу МТП, формування та реалізації орієнтованої на зростання прибутку стратегії діяльності МТП;

-розробити методичні рекомендації з визначення оптимального за критерієм максимізації прибутку обсягу та структури послуг МТП.

Об’єктом дослідження є господарська діяльність підприємств морського транспорту, а саме МТП України.

Предметом дослідження є теоретичні основи та практичні аспекти застосування МТП України концепції стратегічного управління для зростання прибутку діяльності.

Методи дослідження. Методологічною базою дослідження є загальнонаукові положення економічної теорії, системний підхід. Для досягнення поставленої мети при вирішенні конкретних проблем дослідження було використано методи структурно-логічного аналізу (при побудові логіки та структури роботи); наукового узагальнення, порівняння, системного аналізу (для аналізу формування прибутку МТП); статистичного та техніко-економічного аналізу (при вивченні сучасного стану, тенденцій та перспектив розвитку МТП, прогнозування вантажообігу на макро- та мікрорівнях); формалізації та кластерного аналізу (при обгрунтуванні та розробці багатомірного групування МТП відповідно з їх техніко-економічним рівнем та індексом ринкової активності); вертикального, горизонтального, маржинального, факторного, квантово-економічного аналізу (при побудові алгоритму аналізу фінансового стану, визначення напрямків інвестицій, виявлення основних тенденцій формування прибутку діяльності МТП України); економіко-математичні методи оптимізації (при розробці моделей визначення обсягів та структури переробки вантажів з метою максимізації прибутку та аналізу структури витрат для забезпечення мінімізації собівартості переробки одиниці вантажу).

Емпіричною основою дослідження є статистичні та аналітичні матеріали Державного комітету статистики України, бухгалтерська, статистична та галузева звітність МТП України за 1994-2004рр., а також статистичні та аналітичні матеріали закордонних портів.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у наступному.

В дисертації вперше:

-розроблено комбіновану систему оцінки техніко-економічного рівня та індексу ринкової активності портів, що дозволяє визначити ринкову позицію певного МТП у порівнянні з конкурентами та обґрунтовано обрати стратегію МТП;

-запропоновано алгоритм проведення аналізу фінансових результатів та визначення перспективних напрямків інвестування коштів підприємств на основі квантово-економічного аналізу.

В дисертації набули подальшого розвитку:

-аналіз факторів зовнішнього середовища функціонування вітчизняних суб’єктів господарювання, під впливом яких формується стратегічна поведінка підприємців України загалом, а також факторів, що обмежують стратегічний вибір МТП;

-аналіз особливостей вітчизняного ринку послуг МТП;

-методика прогнозування вантажообігу МТП з урахуванням впливу конкурентного середовища;

-процедура формування стратегії діяльності та розробки організаційних заходів з її реалізації підприємствами транспорту, а саме МТП.

В дисертації удосконалено:

-методику визначення оптимального за критерієм максимізації прибутку обсягу та структури вантажообігу МТП з урахуванням раціонального використання наявних потужностей, а також структури витрат на переробку вантажів МТП;

-дослідження комплексу факторів впливу на інтенсивність виконання портових робіт та підхід до визначення шляхів мобілізації резервів її підвищення у МТП. Для виявлення резервів запропоновано використати положення теорії обмежень системи.

Практичне значення одержаних результатів. Впровадження як на рівні окремих МТП, так і на рівні галузі комплексу отриманих у дисертаційній роботі результатів забезпечує керівників відповідних підприємств та установ необхідними методичними положеннями для побудови науково обгрунтованої стратегії МТП та рекомендаціями стосовно організаційного механізму її успішної реалізації, а також обгрунтованого вибору партнерів при реалізації стратегічних планів розвитку потужностей МТП.

Розроблену у дослідженні комбіновану систему оцінки рівня використання виробничого потенціалу та ринкової активності МТП, а також математичні моделі розрахунку раціонального рівня собівартості переробки вантажів у МТП та визначення обсягів і структури вантажообігу застосовано ДО “Укрморпорт” (довідка від 21.07.2004р. №1/02–1– 939), Іллічівським морським торговельним портом (довідка від 05.03.2004р.№5743), Маріупольським державним морським торговельним портом (довідка від 28.05.2004р. №01-11/549). Запропоновану поетапну методику (алгоритм) аналізу формування прибутку МТП використано в практиці роботи Державного підприємства “Одеський морський торговельний порт” (довідка від 14.05.2004р. № 047/10).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою роботою, в якій викладено персональний авторський підхід і особисто отримані теоретичні та прикладні результати у розробці підходів до формування стратегії зростання прибутку МТП України. З наукової роботи, виконаної у співавторстві, автором дисертаційної роботи використано лише ті положення, які є результатом власно проведенного дослідження.

Апробація результатів дослідження. Результати дисертаційного дослідження доповідались, обговорювались і отримали позитивну оцінку на міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференціях і семінарах: Підсумковій науковій конференції професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету (2000р., м.Одеса); III Міжнародній науково-практичній конференції “Системи обліку в Україні: трансформація до міжнародної практики” (2000р., м.Хмельницький); Міжнародній науково-практичній конференції “Стан та засоби підвищення ефективності підприємницької діяльності” (2001р., м.Миколаїв); III Міжнародній науково-практичній конференції “Оплата праці та доходи в ринковій економіці: проблеми, досягнення та перспективи розвитку”(2001р., м.Хмельницький); Підсумковій науковій конференції професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету (2001р., м.Одеса); Всеукраїнській науковій конференції “Проблеми теорії і практики соціально-економічної трансформації в Україні” (2001р., м.Одеса); Міжнародному семінарі “Податкове планування та фінансовий менеджмент підприємства” (2001р., м.Лондон); Підсумковій науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету та вищих навчальних закладів регіону (2002р., м.Одеса); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми теорії і практики залучення інвестицій у розвиток економіки регіонів” (2002р., м.Одеса); Підсумкових науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету, академій та вищих навчальних закладів України (2003р., 2005р., м.Одеса).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 7 наукових праць у фахових збірниках наукових статей загальним обсягом 2,1 друк. арк., 6 з яких є одноосібними, а 1 підготовлена у співавторстві. Особисто автору належить 1,97 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Зміст дисертації викладено на 256 сторінках, у тому числі основного тексту – 182 сторінки, 11 рисунків, 23 таблиці, 16 додатків. Список використаних літературних джерел містить 212 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі дисертаційної роботи “Теоретичні основи формування орієнтованої на зростання прибутку системи управління морських торговельних портів” досліджено генезіс категорії „прибуток”, вивчено основні ознаки історичних етапів розвитку управління підприємств, викладено різні способи класифікації стратегій, факторів, що впливають на їх обрання та підходи до розробки певним підприємством. Досліджено роль, особливості продукції транспорту та ключове значення МТП у транспортній системі. Виходячи з завдань, що виникли перед МТП України як складовою частиною державних, міжнародних торговельних і транспортних систем, досліджено особливості управління їх діяльністю, формування доходів, витрат, тарифів, прибутку.

Дослідження за роботами різних авторів еволюції системи управління свідчить, що саме концепція стратегічного управління відповідає вимогам функціонування підприємств в сучасних умовах. Вивчення попередніх досліджень та узагальнення досвіду діяльності вітчизняних підприємств дозволили дійти наступних висновків. Зовнішнє середовище, у якому формувалась стратегічна поведінка підприємців, характеризується певними особливостями, зокрема проблемами інформаційного забезпечення реалізації функцій управління, нестійкою системою правового забезпечення підприємництва, макроекономічних та галузевих орієнтирів, погіршенням стану засобів виробництва, що поглиблюється внаслідок браку інвестиційних можливостей, зокрема кредитних ресурсів. Стримував поширення стратегічного управління у середовищі вітчизняних керівників і комплекс факторів культури підприємництва, зокрема домінування підходу „майстра”, „експерта”, для якого характерна безпосередня залежність комерційного успіху від особистої участі кількох ключових фігур. Альтернативою є системний підхід, що відрізняється спрямуванням зусиль керівників не на вирішення поточних проблем, а на створення надійної системи управління організацією та розробку стратегічних рішень. Розв’язання цих проблем на рівні держави потребує удосконалення існуючої нормативної бази, розробки концепції розвитку національної економіки та окремих її секторів. Для вирішення проблем, що стоять перед вітчизняними виробничими структурами, необхідною є розробка підходу до формування стратегій з урахуванням особливостей розвитку економіки України.

У дослідженні визначено особливості транспортної продукції, які обумовлюють її більшу, ніж у промисловості залежність від кон’юнктури відповідного ринку, неможливість повної стандартизації внаслідок неречовинного характеру; особливості визначення резервів транспортної продукції як резервів пропускних потужностей транспортних підприємств. На основі аналізу структури вантажних перевезень в Україні у 1997-2004рр., а також порівняння особливостей морського та інших видів транспорту було визначено місце МТП у вітчизняній транспортній системі. Втративши позиції на фрахтовому ринку, Україна має могутнє портове господарство: якщо перевезення вітчизняним морським транспортом у зазначеному періоді скоротились до 0,5% загального вантажообігу, проходження вантажів через МТП зросло на 111,2%. Проте резерв їх загальної пропускної потужності все ще складає до 40%. Наявність значного резерву потужностей, не повна відповідність спеціалізації перевантажувальних комплексів вимогам зовнішньої торгівлі України спричинили загострення конкуренції між вітчизняними МТП, вимагають змін у структурі виробничих фондів. У цьому полягає відмінність проблем управління МТП України від закордонних, де наявним є не резерв, а брак сумарної потужності портів. Тому залучення нових і закріплення існуючих вантажопотоків є пріоритетною задачею для МТП, оскільки саме величина та структура вантажообігу є визначальними для показників доходів і витрат, прибутку. Ілюструє це аналіз вантажообігу як головного виробничого показника по МТП України за 1994-2004рр., його зв’язку з динамікою прибутку, аналіз структури доходів (частка, пов’язана з переробкою вантажів та обслуговуванням флоту складає більше 70%) і витрат (більше половини займає собівартість послуг, пов’язаних з переробкою вантажів).

У дослідженні визначено фактори, які необхідно обов’язково враховувати керівництву вітчизняних МТП при обранні певних стратегій: унікальна роль у транспортній галузі, специфічність основних фондів, державна власність на них, значні витрати коштів та часу на створення МТП, диспропорції між структурою зовнішньої торгівлі та спеціалізацією наявних потужностей, особливості формування та встановлення тарифів (МТП діє як межа між морським і внутрішніми видами транспорту, тому політика цін має розроблятись з урахуванням інтересів об’єднаної системи). Обгрунтовано необхідність визначення підходу, за яким можна провести групування підприємств галузі з метою аналізу ринку та обрання стратегічного набору певним МТП.

У другому розділі роботи “Дослідження основних доходоутворюючих факторів зростання прибутку морських торговельних портів” проведено дослідження формування вантажообігу як основи зростання прибутку МТП, вивчено фактори, під впливом яких знаходиться його динаміка, зокрема конкуренцію на внутрішньому та зовнішньому ринках портових послуг, її тенденції, ключові фактори успіху МТП.

Особливості послуг МТП обумовлюють особливості вивчення факторів зовнішнього середовища у процесі аналітичних розробок, які є передумовою визначення стратегічного набору. Необхідно досліджувати фактори непрямого впливу у кількох напрямках: прогнозувати вплив факторів на суб’єкти господарювання галузей матеріального виробництва, продукція яких (або сировина для її виробництва) формує вантажопотоки з проходженням через МТП; ті, що справляють непрямий вплив на суб’єкти господарювання ринку транспортних послуг. Необхідно враховувати фактори впливу як у власній країні, так і характерні для закордонних економік та економіки світу загалом.

Доведено, що, оскільки послуги МТП мають комплексний характер, пропускна здатність МТП визначається потужністю ланки з найнижчими виробничими можливостями (наприклад, глибинами у причалів, ємністю вантажних складів, пропускною здатністю залізничних колій тощо). Спираючись на положення теорії обмежень системи, це необхідно враховувати при обранні стратегії зниження витрат і планувати інвестиції коштів насамперед у напрямках, що забезпечать розвиток найслабкіших (обмежуючих) ланок. Завдяки системному підходу виявляються резерви збільшення інтенсивності операцій, визначається раціональний рівень резерву продукції МТП у вигляді резерву пропускної потужності, напрямки інвестування коштів.

Корисний ефект від системи підприємств морського транспорту утворюється у періоді, коли судно перебуває у плаванні. Тому скорочення перебування флоту у портах суттєво впливає на ефективність роботи транспортної системи в цілому. Ступінь інтенсивності виконання операцій на території і акваторії МТП, при досягненні якої забезпечуються необхідний рівень безпеки й економії ресурсів споживачів послуг, є головним критерієм вибору певного МТП, його ключовим фактором успіху. При цьому якісна адекватність досягнутого рівня інтенсивності визначається як відносно системи попиту на ринку транспортних послуг, так і порівняно з параметрами конкурентів.

Серед факторів впливу на інтенсивність навантажувально-розвантажувальних робіт (НРР) особливу увагу приділяють групі внутрішніх факторів як головному джерелу резервів підвищення конкурентноздатності (рис.1). Провідну роль для зростання інтенсивності відіграє техніко-економічний рівень (ТЕР). Всебічно і об'єктивно оцінити досягнутий ТЕР МТП дозволяє наступна система показників: рівень використання пропускної потужності; продуктивність портальних кранів; питомі витрати на відновлення і розвиток парку кранів; питомі витрати на утримання портової інфраструктури; дохідна ставка; собівартість НРР; рентабельність НРР. Оскільки МТП істотно відрізняються за параметрами систем навігаційного забезпечення, систем зберігання, переробки та передачі вантажів, аналіз ситуації на ринку портових послуг

 

|

 

 

 

ЧЧ

-

Рис.1 Схема впливу внутришньосистемних

факторів на інтенсивність НРР у МТП

пропонуємо проводити за допомогою групування МТП (виділення стратегічних груп) за ТЕР із застосуванням кластерного аналізу. Завдяки реалізації ієрархічної процедури прямої класифікації було виділено три групи МТП: з високим, середнім і низьким ТЕР.

Серед показників, що характеризують ступінь конкуренції у галузі (чотирьохдольний показник концентрації, індекс Херфиндаля, індекс Розенблюта) нами обрано індекс ринкової активності Колодіна, за допомогою якого було проаналізовано ринкову активність провідних підприємств галузі у ринкових сегментах переробки генеральних та навалювальних вантажів. Виявлено МТП, що збільшили (зменшили) ринкову активність у цих сегментах за останні 10 років, визначено сумарний ранг їх ринкової активності.

У дослідженні доведено доцільність сполучення багатомірного групування МТП за ТЕР із класифікацією МТП за індексом ринкової активності для об'єктивної оцінки ступеня ефективності використання виробничого потенціалу, рівня ділової активності МТП, визначення напрямку стратегічних дій керівництва МТП. Поєднання багатомірного групування портів за ТЕР й індексом ринкової активності призвело до виділення 6 підгруп МТП, які досягли певного ТЕР і збільшили (зменшили) індекс ринкової активності (рис.2).

Техніко-економічний рівень МТП

низький середній високий

Низький Середній Високий |

Бердянськ

Ізмаїл

Херсон

Керчь

Євпаторія Рені

Севастополь

Усть-Дунайський

Ялта

Скадовськ

| Іллічівськ Одеса

Маріуполь

Южний

Миколаїв

Феодосія

Бєлгород-Днє-

стровський

Октябрьський |

| Зменшується Зростає

Індекс ринкової активності

Рис.2 Класифікація МТП України відповідно до ТЕР та індексу ринкової активності

Для кожної з виділених груп обирається відповідна стратегія. Такий підхід дозволяє вивчити можливості конкурентів як у окремому сегменті, так і на ринку в цілому; визначити місце свого підприємства у певному ринковому сегменті порівняно з конкурентами як зі стратегічної групи, до якої належить підприємство, так і з інших груп; обгрунтовано обрати власну стратегію та створити уявлення про стратегії конкурентів. Підвищення конкурентноздатності МТП досягається за рахунок зростання ефективності портового виробництва на основі удосконалення технології переробки вантажів, організації обслуговування суден, завдяки підвищенню ділової активності МТП, зокрема маркетингових заходів, спрямованих насамперед на генерацію вантажопотоків (рис.3).

 

 

 

 

Рис.3. Схема взаємозв’язку ринкової активності та техніко-економічного рівня МТП

З метою дослідження конкуренції на зовнішньому ринку портових послуг проведено аналіз структури загального вантажообігу МТП України у 1999-2004рр. Він свідчить, що структура основних вантажопотоків є спільною з МТП Росії та Балтії. Це загострює конкуренцію як між МТП України, так і з портами цих країн. При цьому порти Росії та Балтії залучають не тільки вантажопотоки місцевого походження, але й впливають на комерційну поведінку вантажовласників з України. У зв’язку з виявленою при аналізі підсумків 1998-2004рр. тенденцією скорочення транзитних перевезень, посилився вплив на обсяги та структуру вантажопотоків МТП України вітчизняної зовнішньої торгівлі. Ці фактори загострили конкуренцію на внутрішньому ринку портових послуг.

Конкуренція між МТП України розвивалась за двома сценаріями: на першому етапі (1994-1997рр.) загальна тенденція спаду ринкового попиту призвела до зменшення вантажообігу малих і середніх портів; на другому етапі (1998-2004рр.) середні та малі МТП досягли певного зростання вантажообігу, чому сприяли більш низькі тарифи, відсутність черг суден, наявність вільних складських площ, особисті ділові зв’язки зі споживачами портових послуг. З’ясовано, що на внутрішньому ринку спостерігається та посилюється як конкурентний тиск з боку великих МТП на групи малих і середніх МТП, так і з боку менш потужних підприємств галузі на великі МТП.

Для кількісного визначення стратегічного орієнтира МТП – прогнозу обсягу вантажообігу, якого зможе досягти МТП у існуючих умовах через певний проміжок часу – залучено метод екстраполяції з використанням рівнянь трендів лінійної, степінної, логарифмічної, параболічної залежностей. Як приклад, здійснено прогнозування обсягу вантажообігу загалом та окремо навалювальних і генеральних вантажів для Іллічівського МТП до 2006р. за оптимістичним і песимістичним сценаріями дії негативних факторів, що гальмують розвиток потреб у послугах МТП. Моделювання здійснено за допомогою кореляційно-регресійних рівнянь, у яких фактором впливу є час. За базу екстраполяції було взято період 1994-2004рр.

У третьому розділі дисертації “Економіко-організаційний механізм реалізації стратегії зростання прибутку морських торговельних портів” запропоновано алгоритм проведення фінансового аналізу результатів діяльності МТП, надано рекомендації з визначення найбільш ефективних напрямків інвестування власних коштів, обрання стратегічних партнерів, з визначення найбільш ефективної з точки зору зростання прибутку конфігурації вантажопотоків з проходженням через певний МТП та з розробки організаційного забезпечення реалізації стратегії зростання прибутку МТП.

У сучасних умовах функціонування вітчизняних підприємств саме прибуток є головним джерелом розвитку їх можливостей, ціллю і одночасно необхідною умовою, джерелом реалізації стратегій. Тому фінансовий стан є найважливішою характеристикою ділової активності та надійності підприємства. Поширеним прийомом аналізу фінансового стану підприємств різних галузей, розмірів є розрахунок та порівняння коефіцієнтів. Розглянуто взаємоз’вязок між фінансовими коефіцієнтами, а також запропоновано застосовувати у практиці аналізу обмежений набір (15 коефіцієнтів), обраних за результатами інтегрованого аналізу (за Д.Пінчесом).

Розроблено алгоритм проведення дослідження формування прибутку із залученням різноманітних методів (маржинального, факторного аналізу, розрахунку левериджу, коефіцієнтів), який пройшов перевірку при аналізі динаміки основних показників фінансових результатів найбільших чорноморських МТП України: Іллічівського, Одеського, Южного. Визначено, що основний негативний вплив на зниження величини прибутку і рентабельності підприємств чинять фактори структури і величини собівартості. Обгрунтовано застосування алгоритму для аналізу показників діяльності основних конкурентів, користувачів послуг, постачальників, потенційних інвесторів.

Класичні методи і прийоми фінансового аналізу дають широкі можливості для вивчення, аналізу та побудови трендів зміни показників діяльності підприємства. Але вони не дозволяють з великою вірогідністю визначити успішність майбутнього проекту (інвестиції). Такий аналіз значною мірою відбувається на інтуїтивному рівні, що загрожує втратою значних коштів та часу. Для вирішення цієї проблеми запропоновано проводити аналітичні розробки стратегічних планів розвитку МТП та визначення головних напрямків інвестування із залученням прийомів квантово-економічного аналізу: проводиться порівняння комбінації етапів розвитку складових проекту (товару, ринку, підприємства) із „матрицею дозволених сполучень”. Це дозволяє відокремити перспективні проекти (близько1/4 від усіх запропонованих). Визначено також фактори, які обумовлено специфікою діяльності МТП України і необхідно враховувати при обранні інвестиційних проектів: самостійне фінансування власного розвитку, обмеженість територій для розташування нових комплексів, необхідність узгодження проектів з власником-органами державної влади, необхідність відповідати вимогам вітчизняних та міжнародних нормативних актів із захисту навколишнього середовища, безпеки мореплавства. Тому при розробці стратегічного плану розвитку МТП на першому етапі доцільно застосування прийомів квантово-економічного аналізу, а використання методів фінансового аналізу дозволить визначити можливість МТП профінансувати обраний проект, зменшити ризик від порушення умов угод інвесторами, постачальниками, споживачами послуг МТП.

Вивчено різні методи математичного моделювання, серед яких обрано оптимізаційні методи як найбільш відповідні поставленому у дослідженні завданню: визначити оптимальну структуру і обсяг вантажообігу з метою найбільш ефективного використання наявних потужностей МТП за критерієм максимізації прибутку, тобто необхідно визначити такі обсяги перевалки вантажів (), щоб досягти максимального обсягу прибутку від діяльності МТП (у розрізі варіантів різноманітного за обсягом та номенклатурою вантажообігу).

, где

при заданих обмеженнях: ; ; ;

, ,

де i - індекс номенклатурної позиції (тарифної групи вантажів);

I – множина індексів номенклатурних позицій (видів вантажів);

I1 – множина індексів номенклатурних позицій (за винятком контейнерів);

I2 – множина індексів номенклатурних позицій (у розрізі контейнерних вантажів);

 

k – індекс МТП (об'єкта дослідження);

t – індекс часового кроку (періоду досліджень);

- обсяги переробки вантажів i-ої номенклатурної позиції по k-му МТП в t-м періоді;

- собівартість переробки одиниці вантажу i-ої номенклатурної позиції по k-му МТП в t-м періоді;

Zikt - акордна ставка НРР одиниці вантажів i-ої номенклатурної позиції в k-м МТП в t-м періоді;

- прибуток від НРР i-ої номенклатурної позиції k-го МТП в t-м періоді;

- загальний прибуток від НРР k-го МТП за весь період дослідження;

- відповідно мінімальна і максимальна пропускна здатність k-го МТП по i-й номенклатурній позиції в t-м періоді;

- загальна пропускна здатність складів k-го МТП по i-й номенклатурній позиції в t-м періоді;

- загальна пропускна здатність k-го МТП по всіх номенклатурних позиціях (крім контейнерних перевезень) у t-м періоді.

Визначено, що вантажообіг (за обсягом і структурою) є основним фактором, який впливає на рівень доходів і суму витрат, необхідних для освоєння запропонованих до переробки вантажів і одержання від цього відповідного прибутку. Для максисмізації прибутку (в умовах закріплених на державному рівні тарифів на НРР вантажів у МТП) необхідно обґрунтовано скоротити витрати, тобто визначити оптимальну структуру витрат на одиницю вантажу в розрізі номенклатурних позицій. З цією метою побудовано модель, за допомогою якої визначено оптимальну структуру собівартості переробки одиниці окремого вантажу, що забезпечує мінімізацію витрат обробки цього вантажопотоку в певному МТП.

при наступних обмеженнях:

де z – індекс статті витрат;

J – множина індексів усіх статей витрат;

J1, J2 – множина індексів статей витрат, які відповідно відносять до змінних і постійних видів витрат;

- обсяг витрат на одиницю i-ої номенклатурної позиції по z-й статті по k-му МТП в t-м періоді;

- відповідно мінімальна і максимальна межа можливих обсягів витрат на одиницю i-ої номенклатурної позиції по z-й статті по k-му МТП в t-м періоді;

- найбільш ефективне процентне співвідношення між змінними і постійними витратами в загальній структурі витрат на одиницю i-ої номенклатурної позиції по k-му МТП в t-м періоді.

Побудова оптимального за критерієм максимізації прибутку НРР плану обсягу та структури вантажообігу в розрізі конкретних вантажів для МТП (у роботі – на прикладі Іллічівського МТП) з урахуванням його наявних виробничих можливостей дозволяє на основі порівняння з фактичними даними визначити напрямок пошуку резервів; обгрунтувати короткострокові та довгострокові плани переробки вантажів; визначити вантажопотоки, які можуть бути залучені у МТП і освоєні існуючими потужностями, без додаткових інвестицій. Це дозволяє оперативно оцінювати результативність реалізації обраного стратегічного набору, визначитись з необхідністю та напрямком внесення у нього змін. Побудова моделей за публічною інформацією про інші МТП дозволяє створити уявлення про можливі напрямки ринкової активності конкурентів.

У дослідженні розроблено схему взаємозв'язку стратегії МТП і зростання прибутку. Вона має циклічний характер і передбачає систематичний контроль за відхиленнями від обраних цілей, а також можливість коректування стратегій залежно від зміни зовнішніх факторів і досягнутих результатів. Сформульовано ряд принципових положень, характерних для процесу управління МТП з позиції максимізації прибутку, розкриті складові його механізму. Стабільно високий рівень портового сервісу пропонується забезпечувати об'єднанням маркетингово-комерційних, експлуатаційних і фінансово-економічних служб у центри відповідальності за доходи, витрати і прибуток, сформульовано завдання центрів відповідальності.

ВИСНОВКИ

У роботі проведено дослідження теоретичних і практичних засад формування та реалізації стратегії МТП, визначено особливості стратегічного управління вітчизняних підприємств транспорту, комплексно досліджено питання мобілізації потенціалу МТП України в умовах ринкової трансформації вітчизняної економіки. Узагальнення результатів дослідження дозволило сформулювати і обґрунтувати наступні висновки:

1.Проведений аналіз еволюції поглядів на категорію “прибуток”, фактори його зростання наочно свідчить, що у сучасних умовах розвитку економіки прибуток підприємств формується за рахунок багатьох джерел, різних за своїм економічним змістом і кількісними характеристиками. Його рівень безпосередньо залежить як від процесу виробництва продукту, так і від здатності цього продукту відповідати суспільно визначеним вимогам ринку.

2.Дослідження еволюції системи управління як відповіді на виклик зовнішнього середовища у вигляді ускладнення управлінських завдань свідчить, що саме концепція стратегічного управління є тією системою методів та прийомів, яка відповідає вимогам функціонування підприємств усіх сфер виробництва в умовах постіндустріальної епохи. У зв’язку з цим на основі вивчення робіт різних авторів та практичного досвіду підприємців проведено аналіз факторів зовнішнього середовища, під впливом яких формується стратегічна поведінка підприємців України, зокрема МТП.

3. Досліджено особливості формування доходів, витрат, прибутку МТП, обумовлені специфікою транспортної продукції. Аналіз вітчизняного ринку послуг МТП дозволив визначити фактори, що впливають на обрання ними певної стратегії.

4.З урахуванням специфіки продукції МТП запропоновано систему показників оцінки ТЕР та підхід до групування МТП України на основі кластерного аналізу з метою визначення конкурентних переваг їх окремих груп. Вивчено існуючі підходи до аналізу ринкової ситуації та розроблено комбіновану систему оцінки досягнутого ТЕР та якості його використання (за індексом ринкової активності підприємств). Це дозволяє визначити ринкову позицію МТП у порівнянні з конкурентами, спрогнозувати напрямок їх ринкової активності, обґрунтовано обрати стратегію певного МТП.

5.Визначено як ключовий фактор успіху МТП забезпечення обумовленої інтенсивності портових робіт. Систематизовано фактори впливу на інтенсивність НРР у МТП. У зв’язку з комплексністю послуг МТП, для виявлення шляхів мобілізації резервів підвищення їх рівня запропоновано використання положень теорії обмежень системи.

6.З урахуванням впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища, зокрема конкуренції на ринку транспортних послуг, на результати діяльності МТП запропоновано для кількісного визначення стратегічного орієнтира МТП – прогнозу обсягу вантажообігу, якого зможе досягти конкретний порт у існуючих умовах через певний проміжок часу – використати метод екстраполяції з рівняннями трендів лінійної, степінної, логарифмічної, параболічної залежностей.

7.Розроблено методичні рекомендації та побудовано моделі для визначення оптимального за критерієм максимізації прибутку обсягу та структури вантажообігу МТП з урахуванням раціонального використання їх наявних потужностей, а також структури витрат на переробку вантажів. Із залученням моделей проаналізовано структуру витрат провідних МТП України на НРР різних за технологією переробки вантажів; визначено оптимальні обсяг, структуру вантажообігу для Іллічівського МТП та проведено порівняльний аналіз розрахункових і фактичних значень прибутку від послуг з переробки вантажів.

8.Запропоновано алгоритм проведення аналізу фінансових результатів як основи для визначення можливостей МТП з реалізації стратегічних планів, аналізу надійності потенційних стратегічних партнерів, інвесторів, а також визначення перспективних напрямків інвестування коштів підприємств на основі квантово-економічного аналізу.

9.Запропоновано процедуру формування стратегії діяльності та розробки організаційних заходів з її реалізації підприємствами транспорту, а саме МТП. Розроблено як приклад зразковий календарний план робіт структурних підрозділів Іллічівського МТП, що дозволяє визначити виконання цих заходів у часі

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.Марченко В.Т. Стандартизація бухгалтерського обліку – важливий етап економічних реформ в Україні //Вісник технологічного університету Поділля. Частина 2. Економічні науки.-Хмельницький: Хмельницький державний технологічний університет,2000.-№5.-С.14-17.

2.Крижановська О.П., Марченко В.Т. Прогнозування прибутку на основі аналізу руху грошових потоків // Вісник соціально-економічних досліджень.Збірник наукових праць. Випуск 8. Частина 1. – Одеса: Одеський державний економічний університет.-2001,АТЗТ ІРЕНТТ – С.65-67.

3.Марченко В.Т. Економічне стимулювання робітників на підприємствах США // Вісник технологічного університету Поділля.Частина1.Економічні науки.– Хмельницький: Хмельницький державний технологічний університет,2001.-№2.-С.188-191.

4.Марченко В.Т. Використання методик аналізу для прогнозування фінансових результатів діяльності вітчизняних портів // Вісник соціально-економічних досліждень. Збірник наукових праць. Випуск 9 – Одеса: Одеський державний економічний університет, АТЗТ ІРЕНТТ, 2001.-С.97-102.

5.Марченко В.Т. Класифікація чинників, що впливають на фінансові результати діяльності морських портів України//Вісник соціально-економічних досліджень. Збірник наукових праць. Випуск 11.–Одеса:Одеський державний економічний університет, 2002.–С.247-251.

6.Марченко В.Т. Потенційний інвестор: проблеми його пошуку та вибору // Вісник соціально-економічних досліджень. Збірник наукових праць. Випуск 13. – Одеса: Одеський державний економічний університет, 2002.- С.319-322.

7.Марченко В.Т. Аналіз залежності собівартості і обсягів вантажопереробки морських торгівельних портів України // Вісник соціально-економічних досліджень. Збірник наукових праць. Випуск 14. – Одеса: Одеський державний економічний університет, 2003.- С.191-195.

АНОТАЦІЯ

Марченко В.Т. Стратегія зростання прибутку морських торговельних портів України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01- Економіка, організація і управління підприємствами. - Одеський державний економічний університет. - Одеса, 2005.

У дисертації виявлено особливості застосування концепції стратегічного управління підприємствами, що функціонують в умовах української економіки. Визначено місце МТП у транспортній системі України, виявлено фактори, що впливають на результати роботи МТП та формування ними певного стратегічного набору. Проаналізовано вплив зовнішнього та внутрішнього середовища, зокрема конкуренції, на результати діяльності МТП, розкрито особливості формування прибутку МТП. Обгрунтовано комбінований підхід до оцінки рівня ринкової активності та техніко-економічного рівня МТП, розроблено систему показників та запропоновано підхід до групування МТП з метою визначення конкурентних переваг їх окремих груп та обрання певної стратегії. Побудовано модель визначення оптимального за критерієм максимізації прибутку обсягу та структури вантажообігу МТП, розроблено алгоритм аналізу фінансових результатів та визначення перспективних напрямків інвестування коштів, надано рекомендації стосовно вибору партнерів при реалізації стратегічних планів розвитку потужностей МТП.

Ключові слова: концепція стратегічного управління, транспортна система, фактор, конкурентна перевага, техніко-економічний рівень, ринкова активність, структура та обсяг вантажообігу.

АННОТАЦИЯ

Марченко В.Т. Стратегия роста прибыли морских торговых портов Украины. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 - Экономика, организация и управление предприятиями.- Одесский государственный экономический университет. – Одесса, 2005.

Диссертация посвящена решению теоретических, методологических и прикладных вопросов формирования и реализации стратегий, направленных на увеличение прибыли МТП Украины.

В диссертации на основании критического анализа литературных источников изучено историческое развитие взглядов на категорию „прибыль”, эволюция подходов к системе управления, доказано значение стратегии в обеспечении прибыльности предприятия, выявлено особенности применения концепции стратегического управления предприятиями, функционирующими в условиях украинской економики.

Сформулированы особенности транспортной продукции в контексте роли транспорта для национальной экономики. Проанализирована структура отечественной транспортной системы, роль в ней МТП Украины. С учетом ключевого значения МТП для экономики страны выявлены факторы, влияющие на результаты их работы, определяющие структуру доходов, затрат, прибыли, выбор стратегий.

С учетом специфики продукции МТП разработана система показателей оценки технико-экономического уровня (ТЭУ), предложен подход для группировки МТП Украины с целью анализа рынка, выделения стратегических групп, определения их конкурентных преимуществ. Изучены существующие подходы к анализу рыночной ситуации и разработана комбинированная система оценки достигнутого ТЭУ и качества его использования (по индексу рыночной активности предприятий). Это позволяет определить позицию отдельного МТП на рынке относительно конкурентов, спрогнозировать направление их рыночной активности, обосновать стратегический выбор МТП. Исходя из роли МТП в системе морских перевозок, ключевым фактором успеха определена способность обеспечения определенной интенсивности портовых работ. Систематизированы факторы, влияющие на интенсивность. Для поиска резервов ее повышения предложено использование положений теории ограничений системы.

Предложено для количественного определения стратегического ориентира МТП – прогноза объема грузооборота, которого сможет достичь конкретный порт в определенных условиях через определенный промежуток времени – использовать метод экстраполяции с уравнениями трендов линейной, степенной, логарифмической, параболической зависимостей. Рассматривается влияние факторов внешней и внутренней среды, в частности конкуренции на рынке транспортных услуг, на


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНТРАПЛЕВРАЛЬНА ТОРАКОПЛАСТИКА В ЛІКУВАННІ РОЗПОВСЮДЖЕНИХ ФОРМ ТУБЕРКУЛЬОЗУ ЛЕГЕНЬ - Автореферат - 29 Стр.
СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ПОПЕРЕКОВОГО ВІДДІЛУ ХРЕБТА ЛЮДИНИ В ОНТОГЕНЕЗІ - Автореферат - 53 Стр.
удосконалення методу проектування силуетних конструкцій чоловічого піджака - Автореферат - 22 Стр.
ПЕРЕВІРКА ПОКАЗАНЬ ПІДОЗРЮВАНОГО НА МІСЦІ: ТАКТИКА І ПСИХОЛОГІЯ - Автореферат - 23 Стр.
АДМІНІСТРАТИВНО ПРАВОВИЙ СТАТУС ПОСАДОВОЇ ОСОБИ ПОДАТКОВОЇ МІЛІЦІЇ (ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ АСПЕКТИ) - Автореферат - 30 Стр.
Структура, типологія, динаміка і відновлення дібров Дніпровсько-Орільського природного заповідника - Автореферат - 30 Стр.
ФРАЗЕОЛОГІЧНІ ЗВОРОТИ, ЯКІ НЕ МАЮТЬ ЛЕКСИЧНИХ ВІДПОВІДНИКІВ (семантичний, прагматичний та культурологічний аспекти) - Автореферат - 27 Стр.