У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АЕРОКОСМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМ. М.Є. ЖУКОВСЬКОГО

"ХАРКІВСЬКИЙ АВІАЦІЙНИЙ ІНСТИТУТ"

УЗУН Дмитро Дмитрович

УДК 658: 62.001.57

МОДЕЛІ, МЕТОДИ Й ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ЕКОНОМІЧНОГО МОНІТОРИНГУ НАУКОЄМНОГО ВИСОКОТЕХНОЛОГІЧНОГО ВИРОБНИЦТВА

05.13.06 - автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Харків 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному аерокосмічному університеті
ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

ВАРТАНЯН Василь Михайлович,

Національний аерокосмічний университет
ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут", професор кафедри економіко-математичного моделювання

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор

ЛИСЕНКО Едуард Вікторович,

Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут", професор кафедри менеджменту

кандидат технічних наук,

старший науковий співробітник

КУЧУК Георгій Анатолійович,

Харківський університет Повітряних Сил,

начальник науково-дослідного відділу

інформаційно-обчислювального центру

Провідна установа – Національний технічний університет

„Харківський політехнічний інститут”,

кафедра системного аналізу і управління,

Міністерство освіти і науки України

Захист відбудеться “ 20 ” січня 2006 р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.062.01 в Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" за адресою: вул. Чкалова, 17, ауд. 232 радіокорпусу, м. Харків, 61070

З дисертацією можна ознайомитися у науково-технічній бібліотеці Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" за адресою: вул. Чкалова, 17

Автореферат розісланий “ 14 ” грудня 2005р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради М.О. Латкін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Стабільний розвиток економіки України прямо пов'язаний з успішним розвитком у нашій країні інноваційної діяльності, що, в свою чергу, залежить, зокрема, від підвищення ефективності функціонування наукоємних високотехнологічних виробництв (НВВ) і зниження витрат на випуск продукції.

Прикладом НВВ є аерокосмічна галузь України. Літакобудування та ракетобудування, як пріоритетна сфера розвитку економіки України, характеризуються не тільки унікальністю й складністю виробленої продукції, але й унікальністю більшості технологічних процесів і обладнання, що використаються винятково в цій галузі машинобудування. Спеціальні й спеціалізовані верстати для виготовлення деталей, а також складні пристосування та стапелі для зборки літакових і ракетнокосмічних конструкцій, численні стенди для перевірки функціональної працездатності складних механічних, пневмо-гідравлічних і електронно-електричних систем літальних апаратів (ЛА) вимагають величезних капітальних вкладень і трудових витрат, які в собівартості виготовлення продукції становлять для дрібносерійного виробництва (якимось є виробництво ЛА) 25-30 % загальних витрат на виготовлення продукції.

Специфіка НВВ припускає наявність у підприємства певного парку дорогого й унікального щодо виконуваних функцій обладнання. Відповідно до нормативних документів, які визначають структуру собівартості продукції, істотним фактором, що впливає на її величину, є для НВВ амортизаційні відрахування. Тому для зниження витрат на випуск продукції необхідно так управляти ресурсами підприємства, щоб мінімізувати питомі амортизаційні відрахування, що припадають на одиницю продукції, кожна з яких так само має унікальні характеристики й для виробництва якої використовують деяку підмножину наявного парку обладнання.

У зв’язку с цим, актуальною науковою задачею є розробка моделей, методів та інформаційної технології економічного моніторингу наукоємного високотехнологічного виробництва з метою автоматизованого управління виробничою програмою підприємства для сформованої структури основних фондів, що забезпечує максимальне завантаження унікального дорогого виробничого обладнання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження, результати яких викладені в дисертації, проводилися відповідно до планів НДР Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського „ХАІ”, виконаних у рамках держбюджетної тематики: “Імітаційне моделювання виробничих систем для формування інвестиційної політики” (ДР №0196U011144), “Розробка й удосконалення методологічних і методичних принципів формування стратегії розвитку господарських і виробничих систем в умовах ринкових відносин” (ДР №0100U002188).

Участь автора в цих науково-дослідних темах, в яких дисертант був безпосереднім виконавцем, полягає в огляді, аналізі, класифікації та розробці моделей і кількісних методів дослідження виробничих систем у задачах автоматизованого управління виробничою програмою підприємства.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є забезпечення автоматизованого управління виробничою програмою наукоємного високотехнологічного виробництва, що спрямовано на зниження собівартості продукції внаслідок збільшення фондовіддачі унікального обладнання за допомогою розробки інформаційної технології економічного моніторингу.

Відповідно до поставленої мети було визначено наступні задачі дисертаційного дослідження:

1. Огляд, аналіз і класифікація моделей та кількісних методів дослідження виробничих систем у задачах автоматизованого управління виробничою програмою підприємства.

2.

Розробка й створення інформаційних моделей опису виробничих систем для економічного моніторингу наукоємного високотехнологічного виробництва з урахуванням його специфічних особливостей.

3.

Розробка методу перетворення первісної інформації задля кількісної оцінки ступеня використання основних фондів НВВ з метою автоматизованого управління виробничою програмою підприємства з наочною візуалізацією узагальненої та деталізованої оцінки завантаження обладнання.

4.

Розробка аналітичної та імітаційної моделі сервісного обслуговування наукоємної високотехнологічної продукції підприємствами-виробниками для корекції виробничої програми.

5.

Створення прикладної інформаційної технології, що реалізує розроблені моделі й методи у блоці економічного моніторингу підсистем АСУП.

6.

Впровадження моделей, методів і створеної інформаційної технології на реальному підприємстві.

Об'єкт дослідження – процеси розробки, випробувань, виробництва й сервісного обслуговування наукоємної високотехнологічної продукції на підприємствах авіабудівельної галузі.

Предмет дослідження - моделі, методи й інформаційні технології автоматизованого управління виробничою програмою НВВ.

Методи дослідження. В основу методології досліджень були покладені принципи системного аналізу. При вирішенні загальної й часткових наукових задач використано методи промислової динаміки, детермінованого факторного аналізу, моделі й методи теорії управління, прикладні інформаційні технології.

Наукова новизна одержаних результатів:

- вперше одержано метод перетворення первісної інформації для кількісної оцінки ступеня використання основних фондів наукоємного високотехнологічного виробництва за системою показників комплексного аналізу виробничо-господарської діяльності, оснований на багаторівневій балансовій моделі, що дозволяє на відміну від існуючих ураховувати будь-який ступінь деталізації виконання виробничої програми підприємства й здійснювати автоматизоване управління нею з використанням наочної візуалізації результатів за допомогою радіально-метричних діаграм;

- удосконалено аналітичну й імітаційну модель процесів сервісного обслуговування наукоємної високотехнологічної продукції шляхом включення в неї механізму регулювання запасів, що дозволяє виявити нові якісні та кількісні залежності в структурі досліджуваної системи, аналізувати за допомогою імітаційної моделі статистичні дані попередніх часових інтервалів, оцінювати адекватність планових і прогнозованих показників, які відносяться до майбутніх періодів;

- дістала подальший розвиток інформаційна модель опису виробничих систем шляхом адаптації її до задач економічного моніторингу наукоємного високотехнологічного виробництва з урахуванням його специфічних особливостей шляхом включення в неї системи показників використання засобів виробництва й трудових ресурсів, яка дозволяє здійснювати моніторинг виробничої діяльності із заданим ступенем деталізації.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що на основі проведених досліджень і отриманих результатів розроблено моделі, методи й інструментальні засоби, що складають у сукупності основу діючої інформаційної технології моніторингу наукоємного високотехнологічного виробництва з метою раціонального використання засобів виробництва, трудових ресурсів та автоматизованого управління виробничою програмою підприємства.

Наведені в роботі моделі, методи й алгоритми використовують при проведенні лабораторних робіт, семінарських зайнять, а також у ході виконання курсових і дипломних робіт на кафедрі економіки Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського „ХАІ”.

Результати досліджень впроваджено:

- у Державному підприємстві “Харківський машинобудівний завод “ФЕД” при розробці методу кількісної оцінки ступеня використання основних фондів наукоємного високотехнологічного виробництва й процедури формування рекомендацій для складання портфеля замовлень підприємства (акт впровадження від 17.05.2005 р.);

- у науково-виробничому підприємстві “Інтеравіасервіс” м. Харкова для автоматизації процесу прийняття управлінських рішень у галузі процесів сервісного обслуговування авіаційної техніки (акт використання від 19.08.2005 р.);

- у навчальному процесі Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут” (акт впровадження від 25.05.2005 р.).

Особистий внесок здобувача полягає в розробці нових моделей, методів і інструментальних засобів, які забезпечують вирішення поставлених у дисертації задач. Всі основні наукові результати отримані автором особисто. У роботах, опублікованих у співавторстві, здобувачеві належать: аналіз статистичних даних діяльності виробничих підприємств [1], система показників комплексного аналізу виробничо-господарської діяльності підприємств [2], модель формування обмінного фонду й інформаційна модель регулювання запасів у процесі сервісного обслуговування наукоємної високотехнологічної продукції [3], аналіз особливостей інноваційних процесів [6], функціональна схема взаємозв'язків структурних елементів системи НВВ із метою автоматизованого управління виробничою програмою підприємства [10]; інформаційна модель витрат, що пов’язані з переданням даних у процесі сервісного обслуговування авіаційної
техніки [12], адаптована балансова модель опису виробничих систем [18].

Апробація результатів наукових досліджень проводилася на постійно діючому науковому семінарі кафедри економіки Національного аерокосмічного університету
ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут”, а також на таких науково-практичних конференціях і симпозіумах: Міжнародній науково-технічній конференції “Інтегровані комп'ютерні технології в машинобудуванні (ІКТМ)”, (м. Харків, 2001 р.), Міжнародній науково-технічній конференції “Інформаційні комп'ютерні технології в машинобудуванні (ІКТМ)”,
(м. Харків, 2002 р.), Міжнародних науково-технічних конференціях “Інтегровані комп'ютерні технології в машинобудуванні (ІКТМ)”, (м. Харків, 2003 - 2004 рр.), Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених “Економіко-математичні методи прийняття управлінських рішень на сучасному етапі” (м. Дніпропетровськ, 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми організації та планування інноваційної діяльності на підприємстві” (м. Харків, 2005 р.), Міжнародному форумі молодих вчених “Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн” (м. Харків, 2005 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Наукові дослідження - теорія та експеримент ‘2005” (м. Полтава,
2005 р.).

Публікації. Результати наукових досліджень відображені в 18 друкованих працях, серед яких 9 статей, опублікованих у наукових виданнях, що включені до переліку ВАК України (1 стаття – в науковому журналі, 8 – у збірниках наукових праць), 7 публікацій у збірниках праць наукових конференцій, а також 2 навчальних посібника.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація має вступ, 5 розділів, висновки й додатки. Повний обсяг дисертації становить 172 сторінок, у тому числі 24 рисунків на 3 окремих сторінках, 11 таблиць на 3 окремих сторінках, список з 128 використаних літературних джерел на 11 сторінках, а також 3 додатки на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Вступ дисертаційної роботи містить: актуальність теми й наукової задачі; зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами; мету й задачі дослідження, об'єкт, предмет і методи дослідження; наукову новизну й практичне значення отриманих результатів; особистий внесок здобувача; інформацію з реалізації, апробації й публікації результатів дисертаційного дослідження.

Перший розділ присвячено огляду, аналізу й класифікації моделей та кількісних методів дослідження виробничих систем у задачах автоматизованого управління виробничою програмою підприємства. Проведено дослідження задач організаційного управління НВВ, що дозволило сформулювати такі характеристики, як критерій наукоємності виробництва та специфічні особливості в організації й управлінні наукоємним виробництвом. Досліджено методологічні підходи для вдосконалення організаційного управління виробництвом з урахуванням виявлених характеристик НВВ. Запропоновано класифікацію математичних моделей виробничих підприємств і досліджені області застосування заходів аналізу виробництва наукоємної високотехнологічної продукції, а також проведено аналіз найчастіше використовуваних моделей промислових систем, і на основі його результатів перевагу віддано моделі промислової динаміки й балансової моделі у зв'язку з найповнішою відповідністю вимогам, що накладаються специфікою НВВ.

У другому розділі розроблено інформаційну модель взаємозв'язків структурних елементів системи НВВ для економічного моніторингу в структурі АСУП, наведену на рис.1, та розглянуто особливості формування технологічної собівартості наукоємної високотехнологічної продукції в ринкових умовах господарювання.

Розроблено процедуру оцінки ефективності функціонування НВВ із метою автоматизованого управління виробничою програмою підприємства. Проведено аналіз і вибір інформаційних моделей і методів, що найбільш адекватно відображають специфіку НВВ.

Досліджено можливості застосування відомих інформаційних моделей і методів стосовно до особливостей функціонування об'єкта дослідження – так, дістала подальший розвиток інформаційна модель опису виробничих систем шляхом адаптації її до задач економічного моніторингу наукоємного високотехнологічного виробництва з урахуванням його специфічних особливостей шляхом включення в неї системи показників використання засобів виробництва й трудових ресурсів, що декомпозується, яка дозволяє здійснювати моніторинг виробничої діяльності із заданим ступенем деталізації:

X=AX+Y =( E-A)-1?Y=P-1X, (1)

Y=( E-A)X=PX, (2)

, (3)

де X – випуск продукції підрозділами, Y – споживання іншими підприємствами, А – матриця технологічних коефіцієнтів, Е – одинична матриця, P – модифікована матриця технологічних коефіцієнтів, pij – елементи матриці Р, ki – досліджувані параметри системи в символьному вигляді.

Рис.1. Схема економічного моніторингу НВВ в АСУП

Для опису підрозділу з m ділянками, що виконують k замовлень, запропоновано адаптовану балансову модель, показану на рис. 2.

Це дозволяє розглянути такі постановки задач:

1. За відомим X знайти Y. Ії вирішують після перетворення матриць зі співвідношення (2).

Вхідною інформацією є вектор валової продукції, вихідною – споживання.

2. За заданим споживанням знайти валову продукцію зі співвідношення (1).

Рис. 2. Інформаційна модель наукоємного високотехнологічного виробництва

Виявлено особливості розглянутих балансових моделей, які необхідно враховувати при програмній реалізації обчислювальних методів і виборі інструментальних засобів, такі як розмірність матриці, кількість досліджуваних змінних, наведених в аналітичній формі, розрідженість матриці.

Обмеженнями на параметри обчислювального процесу є час обернення матриці та потрібна точність при обчисленнях (кількість значущих цифр).

Третій розділ присвячений розробці аналітичної та імітаційної моделі сервісного обслуговування наукоємної високотехнологічної продукції для корекції виробничої програми шляхом урахування додаткових замовлень, пов'язаних із поповненням обмінного фонду НВВ.

Удосконалено аналітичну й імітаційну модель процесів сервісного обслуговування наукоємної високотехнологічної продукції шляхом включення в неї механізму регулювання запасів, який дозволяє виявити нові якісні та кількісні залежності в структурі досліджуваної системи, аналізувати за допомогою імітаційної моделі статистичні дані попередніх часових інтервалів, оцінювати адекватність планових і прогнозованих показників, що відносяться до майбутніх періодів.

Аналіз результатів експериментів, що проводилися за допомогою розробленої імітаційної моделі (рис.3), дозволяє зробити наступні висновки:

Рис. 3. Схема імітаційного моделювання процесів сервісного обслуговування наукоємної високотехнологічної продукції.

а) нестабільність у системі, пов'язана з випадковим збільшенням попиту, що приводить до того, що виникає необхідність прийняття додаткових управлінських рішень, а, отже, пов'язаних з ними витрат, може бути локалізована шляхом ухвалення рішення про збільшення рівня запасів;

б) систему можна зробити менш чутливою до зовнішніх впливів, і, відповідно, більше стабільною, шляхом збільшення границь тимчасового інтервалу, однак, це пов'язане зі збільшенням витрат на складування, отже, необхідно шукати такий варіант, при якому будуть забезпечені необхідні стабільність і витрати на складування й обслуговування закупівель;

в) виявлення якісно нової залежності попиту, пропозиції й ціни від рівня запасів на складах виробника дозволяє проводити гнучку цінову політику, і, відповідно, означає можливість одержання додаткових доходів.

У четвертому розділі розглянуто практичне застосування запропонованих моделей і розробленого методу перетворення первісної інформації задля кількісної оцінки ступеня використання основних фондів НВВ за системою показників комплексного аналізу виробничо-господарської діяльності в інформаційній технології економічного моніторингу наукоємного високотехнологічного виробництва.

Реалізація методу досягається шляхом виконання такої послідовності етапів:

1. Визначення виробничої програми НВВ як сумарного портфеля замовлень за формулою

, (4)

де – замовлення, що перебувають у виробництві; – замовлення, що надійшли від зовнішніх замовників; – внутрішні замовлення.

2. Подання параметрів замовлення функціоналом

, (5)

де – трудомісткість i-го замовлення на j-й групі обладнання, – інтервал часу на виконання замовлення, – коефіцієнт паралельно-послідовності робіт, що виконуються, – коефіцієнт пріоритетності замовлень, що надходять; за умовою виконання нерівності

, (6)

де – інтервал часу на виконання i-го замовлення на j-й групі обладнання.

3. Розрахунок сумарних трудомісткостей за групами обладнання згідно з відповідними замовленнями за формулами:

, , , (7)

де – середньогодинна продуктивність j-ї групи обладнання.

4. Визначення виробничого потенціалу обладнання за формулою

, (8)

де – тривалість зміни, – коефіцієнт змінності, – кількість днів, що відпрацьовано одиницею обладнання.

5. Розрахунок тривалості роботи j-ї групи обладнання за i-м замовленням за формулою:

, (9)

, (10)

де – денна потужність j-ї групи обладнання.

6. Визначення кількості робітників і робочого часу , необхідного для виконання певного обсягу робіт зі співвідношень:

, (11)

, (12)

де – кількість робітників, – кількість робочого часу.

7. Розрахунок величини фонду амортизаційних відрахувань за досліджуваний період часу за формулою:

, (13)

де – вартість основних фондів, – нормативний коефіцієнт амортизації, – фонд амортизаційних відрахувань по j-ї групи обладнання.

8. Визначення частки амортизаційних відрахувань, що входять до складу собівартості виконання замовлення за формулою:

, (14)

де – поправковий коефіцієнт, визначається зі співвідношення

, (15)

де – нормативні інтервали часу.

9. Формування системи інтегрованих показників аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства як фукціонала

, (16)

де – обсяг товарної продукції, – амортизаційні відрахування, – заробітна плата,
– витрати на матеріали, – кількість днів, що відпрацьовано, – кількість цілоденних прогулів, –непродуктивні втрати робочого часу внутрі зміни.

10. Формування адаптованої балансової моделі функціонування НВВ на основі розробленої системи інтегрованих показників аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства.

11. Аналіз виробничого потенціалу підприємства з метою визначення можливості виконання виробничої програми підприємства (відповідно до системи інтегрованих показників аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства).

12. Візуалізація результатів аналізу за допомогою радіально-метричних діаграм з метою забезпечення наочності й обґрунтованості в процесі автоматизованого управління виробничою програмою наукоємного високотехнологічного виробництва.

Наведено методичний приклад, що ілюструє процедуру та можливості запропонованого підходу.

Досліджено характеристики й можливості інтегрованого математичного пакета MAPLE як інструментального засобу реалізації розроблених алгоритмів і процедур економічного моніторингу НВВ.

У рамках цього дослідження проведено обчислювальний експеримент щодо коректності використання спеціальної команди LinearSolve (), що входить у пакет для вирішення систем лінійних алгебраїчних рівнянь LinearAlgebra. Загальний синтаксис команди LinearSolve () має такий вигляд: LinearSolve(А, В, m, t, с, ip, outopts);. Тут параметр А являє собою матрицю системи, а параметр В – її ліву частину. Необов'язковий параметр m задають у формі рівняння method=ім'я, де ім'я вибирається з такого списку: 'none', 'solve', 'subs', 'Cholesky', 'LU', 'QR', 'SparseLU' і визначає метод вирішення системи рівнянь. Проведено дослідження впливу параметрів і характеристик обчислювального процесу на результати розрахунку високорозмірних балансових моделей, що дозволяє зробити висновок про те, що використання інструментальних засобів інтегрованого математичного пакета MAPLE дає можливість забезпечити вірогідність розрахунків і прийнятний час обчислень з урахуванням ресурсів сучасних комп'ютерних систем щодо швидкодії й обсягу оперативної пам'яті.

У п'ятому розділі за допомогою створеної інформаційної технології економічного моніторингу наукоємного високотехнологічного виробництва проведено аналіз виробничого потенціалу ДП Харківський машинобудівний завод “ФЕД” відповідно до інтегрованої системи показників, що включає в себе показники використання виробничих фондів і трудових ресурсів підприємства.

Наведено результати розрахунків щодо можливості збільшення обсягу наукоємної продукції, що виробляється, та росту фондовіддачі за рахунок: ремонту і запровадження в експлуатацію нового обладнання, та обладнання, що не працює, зменшення цілоденних і внутрізмінних простоїв, підвищення коефіцієнта змінності, більш інтенсивне використання завантаження унікального дорогого виробничого обладнання.

Візуалізація результатів аналізу здійснена за допомогою інструментальних засобів MAPLE разом із застосуванням математичного апарату радіально-метричних діаграм (рис. 4).

Рис. 4. Візуалізація результатів економічного моніторингу

У кінці розділу, на основі результатів проведеного аналізу розроблені рекомендації щодо вдосконалення виробничо-господарської діяльності підприємства.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі наведено нове вирішення актуальної наукової задачі, що полягає в розробці моделей, методів та інформаційної технології економічного моніторингу наукоємного високотехнологічного виробництва з метою автоматизованого управління виробничою програмою підприємства для сформованої структури основних фондів, що забезпечує максимальне завантаження унікального дорогого виробничого обладнання. Ця задача має важливе практичне значення для ефективного управління НВВ в умовах ринкової економіки.

Основні результати дослідження:

1. Виявлено специфічні характеристики НВВ, проведено огляд, аналіз і класифікацію інформаційних моделей та кількісних методів дослідження виробничих систем у задачах автоматизованого управління виробничою програмою підприємства.

2. Створено інформаційну модель опису виробничих систем для аналізу стану наукоємного високотехнологічного виробництва з урахуванням його специфічних особливостей шляхом використання багаторівневої балансової моделі.

3. Розроблено метод перетворення первісної інформації задля кількісної оцінки ступеня використання основних фондів НВВ з метою автоматизованого управління виробничою програмою підприємства з наочною візуалізацією узагальненої та деталізованої оцінки завантаження обладнання.

4. Розроблено аналітичну та імітаційну моделі сервісного обслуговування наукоємної високотехнологічної продукції підприємствами для корекції виробничої програми.

5. Створено прикладну інформаційну технологію, що реалізує розроблені моделі й методи у блоці економічного моніторингу підсистеми АСУ.

6. Результати дисертаційної роботи використано при формуванні рекомендацій щодо організаційно-технічного забезпечення виробництва на ДП Харківський машинобудівний завод “ФЕД”; для автоматизованого управління виробничою програмою у сфері сервісного обслуговування авіаційної техніки науково-виробничому підприємстві “Інтеравіасервіс”; у навчальному процесі Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут”.

Список опублікованих праць за темою дисертації

1. Гавва В.Н., Колисниченко В.А., Узун Д.Д. Статистический практикум / Учеб. пособие. – Х.: Нац. аэрокосмический ун-т ХАИ, 2000. – 147с.

2. Бабушкин А.И., Узун Д.Д. Экономика и организация инновационной деятельности / Учеб. пособие. - Х.: Нац. аэрокосмический ун-т ХАИ, 2002. – 80 с.

3. Бабушкин А.И., Тернов М.В., Узун Д.Д., Стешенко А.А. Возможности системно-динамического подхода при исследовании и моделировании процессов сервисного обслуживания авиационной техники // Вісник Інженерної Академії України. – 2000. №1. – С. 3852.

4. Узун Д.Д. Системно-динамический подход к проблеме спроса и предложения // Вісник Харківського державного політехнічного університету: Зб. наук. пр. – Харків: Харк. держ. політех. ун-т, 1998. – Вип. №19. – С. 93 – 95.

5. Узун Д.Д. Системно-динамическая модель спроса и предложения // Вісник Харківського державного політехнічного університету: Зб. наук. пр. – Харків: Харк. держ. політех. ун-т, 1998. – Вип. №19. – С. 109 – 111.

6. Бабушкин А.И., Гавва В.Н., Узун Д.Д. Роль и пути активизации инновационной деятельности для развития экономики Украины // Авиационно-космическая техника и технология: Труды Харьк. авиац. ин-та. – Х.: ХАИ, 1998. – С. 386-390.

7. Узун Д.Д. Особенности сервисного обслуживания авиационной техники на предприятиях авиационной промышленности Украины // Открытые информационные и компьютерные интегрированные технологи: Сб. науч. трудов. – Харьков: Нац. аэрокосм. ун-т Харьк. авиац. ин-т, 2002. – Вып. 12. – С. 154 – 159.

8. Узун Д.Д. Анализ методов планирования и управления процессами сервисного обслуживания авиационной техники // Открытые информационные и компьютерные интегрированные технологи: Сб. науч. трудов. – Харьков: Нац. аэрокосм. ун-т Харьк. авиац.
ин-т, 2002. – Вып. 13. – С. 143-156.

9. Узун Д.Д. Исследование структуры и процессов сервисного обслуживания авиационной техники на Украине // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Вип. 177. Том 1. – С. 319-329.

10. Вартанян В.М., Узун Д.Д. Особенности структуры организации производства наукоемкой высокотехнологичной продукции в задачах формирования управленческих решений // Открытые информационные и компьютерные интегрированные технологи: Сб. науч. трудов. – Харьков: Нац. аэрокосм. ун-т Харьк. авиац. ин-т, 2005. – Вып. 26. – С. 117-122.

11. Узун Д.Д. Модели и методы анализа состояния наукоемкого высокотехнологического производства в целях поддержки принятия управленческих решений // Открытые информационные и компьютерные интегрированные технологи: Сб. науч. трудов. – Харьков: Нац. аэрокосм. ун-т Харьк. авиац. ин-т, 2005. – Вып. 27. – С. 215-218.

12. Узун Д.Д., Бабушкин А.И. Применение системно-динамического подхода для исследования и моделирования затрат, связанных с передачей информации в процессе сервисного обслуживания авиационной техники // Матеріали Міжнар. науково-технічної конференції Інтегровані комп’ютерні технології в машинобудуванні ІКТМ’2001”. – Харків: Нац. аерокосм. ун-т Харк. авіац. ін-т, 2001. – С. 94.

13. Узун Д.Д. Анализ методов моделирования процессов сервисного обслуживания авиационной техники // Матеріали Міжнар. науково-технічної конференції Інформаційні комп’ютерні технології в машинобудуванні ІКТМ’2002”. – Харків: Нац. аерокосм. ун-т Харк. авіац. ін-т, 2002. – С. 170.

14. Узун Д.Д. К вопросу о минимизации затрат на информационное обеспечение процессов сервисного обслуживания авиационной техники // Матеріали Міжнар. науково-технічної конференції “Інтегровані комп’ютерні технології в машинобудуванні ІКТМ’2003”. – Харків: Нац. аерокосм. ун-т Харк. авіац. ін-т, 2003. – С. 244.

15. Узун Д.Д. Анализ себестоимости наукоемкой высокотехнологичной продукции // Матеріали Міжнар. науково-технічної конференції “Інтегровані комп’ютерні технології в машинобудуванні ІКТМ’2004”. – Харків: Нац. аерокосм. ун-т “Харк. авіац. ін-т”, 2004. – С. 358.

16. Узун Д.Д. Процедура поддержки принятия решений в сфере организационного управления наукоемким высокотехнологичным производством // Матеріали Міжнародного форуму молодих вчених Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн”. – Харків: Нац. технічний ун-т сільського госп-ва, 2005. – С. 278.

17. Узун Д.Д. Особенности наукоемкого высокотехнологичного производства как составной части инновационного пути развития Украины // Матеріали науково-практичної конференції Проблеми організації та планування інноваційної діяльності підприємств 21-22 квітня 2005р. – Харків: Харк. Нац. економічний ун-т, 2005. – С. 49-50.

18. Узун Д.Д., Вартанян В.М., Артемова А.В. Информационная технология комплексного анализа наукоемкого высокотехнологичного производства // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції Наукові дослідження – теорія та експеримент. – Полтава: ПолтНТУ, 2005. – Т.11. – С. 22-27.

Анотація

Узун Д.Д. Моделі, методи й інформаційна технологія економічного моніторингу наукоємного високотехнологічного виробництва. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.06 – автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології. – Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського “Харківський авіаційний інститут”, Харків, 2005.

Дисертація присвячена питанням розробки моделей, методів та елементів інформаційної технології у задачах автоматизованого управління виробничою програмою підприємства. У роботі розроблена аналітична та імітаційна модель сервісного обслуговування наукоємної високотехнологічної продукції, адаптована інформаційна модель опису виробничих систем шляхом включення до неї системи показників використання засобів виробництва й трудових ресурсів, що декомпозується. Розроблено метод перетворення первісної інформації для кількісної оцінки ступеня використання основних фондів наукоємного високотехнологічного виробництва. На основі розроблених моделей, методу та за допомогою інтегрованого математичного пакета MAPLE була створена інформаційна технологія, що реалізує наведені моделі й методи у блоці економічного моніторингу підсистем АСУП.

Ключові слова: наукоємне високотехнологічне виробництво, аналітичні моделі, імітаційні моделі, методи переробки інформації, економічний моніторинг, інформаційні моделі, радіально-метричні діаграми, інформаційні технології.

Аннотация

Узун Д.Д. Модели, методы и информационная технология экономического мониторинга наукоемкого высокотехнологичного производства. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.06 – автоматизированные системы управления и прогрессивные информационные технологии. – Национальный аэрокосмический университет им. Н.Е. Жуковского “Харьковский авиационный институт”, Харьков, 2005.

Проблемы эффективного функционирования наукоемких высокотехнологичных производств актуальны как с теоретической, так и с практической точек зрения, в силу их особой значимости для поступательного развития экономики Украины, поскольку они способствуют и обеспечивают повышение конкурентоспособности выпускаемой продукции за счет интенсивных факторов: роста производительности труда и повышения качества использования основных средств предприятия.

Существующие результаты по автоматизации управления производственной программой предприятия не в полной мере позволяют учитывать специфические характеристики наукоемких высокотехнологичных производств (НВП), а также сложившуюся структуру основных производственных фондов. Эти и другие проблемы автоматизации управления производством определяют необходимость проведения исследований по разработке новых и развитию существующих моделей НВП и методов экономического мониторинга для автоматизированного управления производственной программой предприятия, эффективных в рыночных условиях хозяйствования Украины.

Проанализированы особенности формализации описания процессов разработки, испытаний, производства и сервисного обслуживания наукоемкой высокотехнологичной продукции. Результаты данного анализа были использованы в процессе разработки информационной модели предприятия, в которую, в отличие от существующих, включена декомпозируемая система показателей использования средств производства и трудовых ресурсов, что позволяет осуществлять мониторинг производственной деятельности с заданной степенью детализации.

С целью коррекции производственной программы усовершенствована аналитическая и имитационная модель сервисного обслуживания наукоемкой высокотехнологичной продукции за счет включения в нее механизма регулирования запасов, что позволяет выявить новые качественные и количественные зависимости в структуре исследуемой системы, анализировать с помощью имитационной модели статистические данные предыдущих временных интервалов, оценивать адекватность плановых и прогнозируемых показателей, относящихся к будущим периодам.

Разработан метод преобразования первичной информации для количественной оценки степени использования основных фондов НВП по системе показателей комплексного анализа производственно-хозяйственной деятельности, с целью автоматизированного управления производственной программой предприятия, и наглядной визуализацией результатов с помощью радиально-метричных диаграмм.

Исследованы характеристики существующих инструментальных средств на предмет возможности реализации разработанных моделей, их соответствия требованиям, накладываемым такими особенностями вычислительного процесса, как точность и время расчета.

Основными научными результатами исследования являются:

- метод преобразования первичной информации для количественной оценки степени использования основных фондов НВП по системе показателей комплексного анализа производственно-хозяйственной деятельности, основанный на многоуровневой балансовой модели, позволяющей в отличие от известных, учитывать любую степень детализации выполнения производственной программы предприятия и осуществлять автоматизированное управление ею, используя наглядную визуализацию результатов с помощью радиальных метрических диаграмм.

- аналитическая и имитационная модель процессов сервисного обслуживания наукоемкой высокотехнологичной продукции, за счет включения в нее механизма регулирования запасов, что позволяет выявить новые качественные и количественные зависимости в структуре исследуемой системы, анализировать с помощью моделирования статистические данные предыдущих временных интервалов, оценивать адекватность плановых и прогнозируемых показателей, относящихся к будущим периодам.

- информационная модель описания производственных систем за счет адаптации ее к задачам экономического мониторинга наукоемкого высокотехнологичного призводства с учетом его специфических особенностей, путем включения в нее декомпозируемой системы показателей использования средств производства и трудовых ресурсов, что позволяет осуществлять мониторинг производственной деятельности с заданной степенью детализации.

На основе разработанных моделей, метода и с помощью интегрированного математического пакета MAPLE создана информационная технология экономического мониторинга НВП для решения задач по автоматизированному управлению производственной программой предприятия, осуществляющего выпуск наукоемкой высокотехнологичной продукции.

Ключевые слова: наукоемкое высокотехнологичное производство, аналитические модели, имитационные модели, методы преобразования информации, экономический мониторинг, информационные модели, радиально-метрические диаграммы, информационные технологии.

Abstract

Uzun D.D. Models, methods and information technology of economical monitoring of high technology manufacture. – Manuscript.

Dissertation for the degree of candidate of technical sciences on the speciality
05.13.06 – the automated control systems and progressive information technologies. National aerospace university “Kharkiv Aviation Institute”, Kharkiv, 2005.

The dissertation is devoted to the problems of development of the information models, methods and elements of information technologies for the automated management of the manufacture production program. To solve the set of problems the analytical, simulation and information models were developed. To make the quantitative assessment of high technology equipment the method of primary data transformation was created. The information technology, which realizes developed models, methods and information tools in economical monitoring block of the AIS subsystems was created.

Key words: high technology manufacture, analytical models, simulation models, economical monitoring, information models, radial-metrics diagrams, information technologies.

Відповідальний за випуск М.О. Латкін

Підписано до друку 2.12.2005

Ум. друк. арк. 1,2 Замовлення 561.

Тираж 100 прим. Безкоштовно

_____________________________________________________________________________

Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського

„Харківський авіаційний інститут”

61070, Харків-70, вул. Чкалова, 17

Видавничий центр „ХАІ”

61070, Харків-70, вул. Чкалова, 17






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПЕРЕТРАВНІСТЬ КОРМУ, ОБМІН РЕЧОВИН ТА ПРОДУКТИВНІ ЯКОСТІ ПЕРЕПЕЛІВ ЗА РІЗНИХ РІВНІВ ЛІЗИНУ ТА МЕТІОНІНУ В КОМБІКОРМАХ - Автореферат - 30 Стр.
Суперсиметрія і к-симетрія у моделях релятивістських частинок, струн та р-бран - Автореферат - 25 Стр.
ФОРМУВАННЯ ЕТАЛОНІВ ЕФЕКТИВНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ У ПРОЦЕСІ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ВЧИТЕЛІВ - Автореферат - 31 Стр.
АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ У ХВОРИХ НА ДОБРОЯКІСНУ ГІПЕРПЛАЗІЮ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ (ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІКИ, ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ) - Автореферат - 25 Стр.
РОЛЬ ГЛІКОЗАМІНОГЛІКАН-зв’язуючих білків у МОРФОГЕНЕЗІ та ПЛАСТИЧНОСТІ мозку - Автореферат - 51 Стр.
АГРОЕКОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ ФОСФАТМОБІЛІЗУЮЧИХ БАКТЕРІЙ ПРИ ВИРОЩУВАННІ ОЛІЙНИХ КУЛЬТУР - Автореферат - 27 Стр.
ЕКОЛОГО-МІСТОБУДІВНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УРБАНІЗОВАНИХ ТЕРИТОРІЙ УКРАЇНИ - Автореферат - 29 Стр.