У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Доклад

Міністерство освіти і науки України

Донецький національний університет

Узбек Павло Ілліч

УДК 658.15 (477)

Формування ефективного механізму управління

фінансами великого металургійного комплексу

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2005

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Андрієнко Володимир Миколайович,

Донецький національний університет,

професор кафедри економічної кібернетики

(м. Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Берсуцький Яків Григорович, Донецький університет економіки та права, ректор (м. Донецьк);

кандидат економічних наук, доцент Козлов Вадим Петрович, Донецькій національний університет Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри фінансів та банківської справи (м. Донецьк).

Провідна установа – Київський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, кафедра фінансів підприємств (м. Київ).

Захист відбудеться 24 травня 2005р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розіслано 22 квітня 2005 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Особливістю сучасного етапу функціонування економіки України є орієнтація на стійкий розвиток великих промислових підприємств, що виконують комплекс економічних і соціальних функцій у межах окремих регіонів. Від таких підприємств залежить не тільки економічний потенціал регіону, але й існування всієї системи місцевого самоврядування, реалізація функцій соціального захисту населення, забезпечення робочими місцями тощо. Тому фінансова стійкість великих промислових комплексів є ключовим завданням для менеджерів таких підприємств.

Підтвердженням актуальності теми є дані про розвиток економіки в цілому, зокрема промислового сектору нашої країни. Так, за період з 2002 по 2003 рр. приріст ВВП склав 8,36 млрд.грн. у фактичних цінах, а в розрахунку на одного мешканця приріст за цей час склав 840 грн. На 15,8% зріс за 2003 рік обсяг продукції промисловості, на 31,3% збільшився рівень інвестицій в основний капітал. Однак процеси зростання підприємств відбуваються непропорційно: приріст кількості прибуткових підприємств не є стійким, хоча загальний фінансовий результат збільшується з часом. Необхідність стабілізації ситуації у фінансовій сфері країни потребує впровадження нових розробок у діючі системи фінансового менеджменту підприємств.

Удосконалення системи управління фінансами підприємств є обов'язковою умовою сталого економічного росту суб'єктів господарювання, але найбільш актуальним це питання є для великих металургійних комплексів. Саме ним притаманні проблеми глобального оновлення основних фондів, необхідності постійного підвищення кваліфікації персоналу, забезпечення конкурентних переваг на внутрішньому та світовому ринках тощо. Перелічені проблеми вимагають адекватного фінансового забезпечення, а механізми системи управління фінансами підприємств при цьому також стають об'єктами інновацій.

Питанням розробки систем управління фінансами підприємств присвячена велика кількість теоретичних і прикладних робіт, досліджень вітчизняних і закордонних фахівців, з яких слід особливо зазначити таких вчених-економістів як І.О.Бланк, Я.Г.Берсуцький, О.Д.Василик, В.В.Ковальов, Ю.Г.Лисенко, А.М.Под-дєрьогін, Г.В.Савицька, В.М.Суторміна, Дж.К.Ван Хорн, Ю.Ф.Бригхем. У більшості робіт наведено весь комплекс механізмів управління фінансами підприємств і обґрунтовано теоретичну базу організації фінансових відносин у цілому, однак питанням підвищення ефективності діючих систем фінансового менеджменту за рахунок впровадження управлінських й технологічних інновацій не приділяється належної уваги, що і обумовило актуальність обраної теми, мету і задачі дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в межах держбюджетних тем ДонНУ: “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” Г-00/54 (номер державної реєстрації 01001U001971), “Моделювання інформаційних і інфологічних систем” Г-00/29 (номер державної реєстрації 01001U001967), у яких автор брав участь як виконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою роботи є створення механізму підвищення ефективності функціонування системи управління фінансами підприємства для забезпечення довгострокового економічного росту, що базується на системному підході до управління фінансовими ресурсами великого металургійного комплексу.

Для досягнення мети в роботі сформульовані та розв’язані такі задачі:

- обґрунтовано особливості функціонування систем управління великими промисловими підприємствами у міжнародній практиці й в Україні;

- виявлено недоліки організації систем управління фінансовми ресурсами вітчизняних великих металургійних комплексів;

- проаналізовно й узагальнено науковий та практичний досвід щодо розробки систем управління фнінасовими ресурсами підприємства;

- розроблено концепцію формування ефективного механізму управління фінансами великого промислового комплексу;

- розроблено організаційну модель управління фінансами великого металургійного комплексу;

- удосконалено механізм автоматизації інформаційного забезпечення управління фінансовими ресурсами підприємства;

- обґрунтовано механізми фінансового забезпечення процесів підготовки і реалізації інновацій великого металургійного комплексу;

- розроблено механізм управління грошовими потоками підприємства на базі використання методів фінансової логістики;

- проведено системний аналіз і синтез механізмів управління податковими платежами підприємства;

- обґрунтовано необхідність впровадження і визначено сутність методики оцінки ефективності организаційних механізмів у фінансовому менеджменті;

- синтезовано механізм управління фінансами ВАТ "МК "Азовсталь" і проведено оцінку ефективності його реалізації.

Об'єктом дослідження дисертаційної роботи є процеси функціонування системи управління фінансами великого промислового комплексу.

Предметом дослідження виступають механізми і методи управління фінансами великого металургійного комплексу.

Методи дослідження. Проведені в роботі дослідження базуються на фундаментальних розробках вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів з теорії і практики фінансового менеджменту. Обґрунтованість результатів дослідження, висновків і рекомендацій в галузі управління фінансами підприємств доведено використанням системного підходу, на базі якого і побудовано концепцію формування ефективного механізму управління фінансами великого промислового комплексу. У роботі використовувалися методи логічного й емпіричного аналізу, на основі яких були створені механізми управління податковими платежами, а також визначено комплекс вимог і складові елементи автоматизованої системи фінансового менеджменту. Методи економічного прогнозування і планування, економіко-математичного моделювання, фінансової математики використовувалися при розробці моделі організації процесів управління фінансами великого металургійного комплексу, механізмів прогнозування і планування грошових потоків.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі здійснено постановку і розв’язання актуальної задачі формування ефективного механізму управління фінансами великого металургійного комплексу. При цьому отримано наступні основні наукові результати:

вперше розроблені:

- концепція формування ефективного механізму управління фінансами великого промислового комплексу, яка побудована на базі системного підходу до управління фінансовим забезпеченням його інноваційного розвитку з урахуванням сучасних методів фінансового менеджменту, що дозволило збільшити рівень прибутковості;

- організаційна модель управління фінансами підприємства, що побудована з урахуванням особливостей фінансового менеджменту великого металургійного комплексу на базі методів економіко-математичного моделювання, що дозволяє скоротити організаційні витрати на управління фінансовими ресурсами;

- механізм прогнозування і планування грошових потоків підприємства, побудований на базі логістичних методів управління фінансами підприємства та методів економіко-математичного моделювання, що дозволяє забезпечити узгоджене управління грошовими і матеріальними потоками і підвищити оборотність обігових активів;

дістали подальшого розвитку:

- комплекс вимог, структура і механізм реалізації процесів автоматизації фінансових функцій підприємства, що засновані на принципах впровадження єдиної корпоративної інформаційної системи управління і методах вибору топології інформаційної системи фінансового менеджменту, що дозволить скоротити час обробки фінансової інформації й управлінські витрати;

удосконалено:

- механізм організації процесів планування податкових платежів і погашення податкової заборгованості підприємства, який враховує особливості реалізації податкової стратегії підприємства на базі використання норм українського податкового законодавства і діючих механізмів оподаткування; механізм дозволяє знизити рівень податкових витрат підприємства і розмір можливих фінансових санкцій.

Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає в тому, що окремі теоретичні положення, викладені в дисертаційній роботі, доведені до практичної реалізації. Розроблено і реалізовано комплекс механізмів управління фінансами ВАТ "МК "Азовсталь" (м. Маріуполь). Підтверджений актом економічний ефект від впровадження результатів роботи склав 176,65 тис.грн. Окремі положення роботи використані в навчальному процесі при розробці спецкурсу "Управління оподаткуванням прибутку підприємств".

Особистий внесок автора. Всі представлені в дисертаційній роботі наукові результати були отримані автором самостійно. З робіт, що написані у співавторстві, у дисертацію увійшли лише результати, які отримані особисто автором.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційного дослідження доповідалися й обговорювалися на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету в 2003-2004 рр., VIII Всеукраїнській науково-практичній конференції "Проблеми економічної кібернетики" (м. Алушта, 2003р.); Міжнародній науково-практичній конференції "Управління підприємствами: проблеми і шляхи їх вирішення" (м. Ялта, 2003р.); III Міжрегіональній науково-практичній конференції "Оподаткування у промисловому регіоні: теорія, практика і перспективи розвитку" (м. Донецьк, 2003р.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 8 наукових роботах загальним обсягом 6,76 д.а., у тому числі безпосередньо автору належить 5,76 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури зі 116 найменувань і 3 додатків. Матеріал роботи проілюстрований 5 таблицями і 16 рисунками. Роботу викладено на 155 сторінках.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження; сформульовано мету, задачі, об'єкт, предмет і методологію дослідження; розкрито наукову новизну і практичну цінність роботи.

У першому розділі “Методологічні основи функціонування системи управління фінансами великого металургійного комплексу” проведено системний аналіз механізмів управління фінансами підприємств у країнах з розвиненою ринковою економікою та в Україні, визначено сутність фінансів підприємств та особливості управління ними у великих металургійних комплексах, запропоновано концепцію формування ефективного механізму управління фінансами великого промислового комплексу.

З метою виявлення проблем вітчизняних металургійних комплексів розглянемо деякі статистичні дані. Так, починаючи з 1995 року, в Донецькій області спостерігалася стійка тенденція зростання обсягів промислового виробництва, а до 2003 року так і не був досягнутий максимальний рівень випуску промислової продукції. Динаміка формування фінансового результату є не настільки оптимістичною (рис.1). Зміни сумарного прибутку до 2003 року мали хитливий характер, а також збільшилися загальні збитки підприємств, що свідчить про недостатню ефективність застосовуваних механізмів фінансового менеджменту. Позитивні зрушення спостерігаються лише у 2004 році. Іншим проблемним фактором розвитку фінансів промислової сфери є рівень взаємної заборгованості, при цьому значна частина заборгованості прострочена. Зокрема на 01.01.2005 року рівень загальної дебіторської заборгованості підприємств Донецької області складав 45302,1 млн.грн., з неї простроченої – 8972,9 млн.грн.

У цілому можна стверджувати, що на промислових підприємствах виникла необхідність підвищення ефективності систем управління фінансами, у першу чергу, за рахунок впровадження нових механізмів і методів фінансового менеджменту.

Ефективне управління фінансами підприємства суттєво залежить від якості прийняття і реалізації рішень менеджерами, юристами, економістами, що в свою чергу визначається кваліфікацією і повнотою інформування цих працівників. Дослідження і розробки в області фінансового менеджменту виникли ще на початку XX-го століття, і з того часу постійно створюються й удосконалюються механізми і методи управління фінансами підприємств.

Проведені дослідження світового та вітчизняного досвіду управління фінансами великих промислових комплексів дозволили виявити наступні особливості їх функціонування: необхідність відокремлення фінансової служби у системі менеджменту та впровадження технологічних й управлінських інновацій, проведення комплексної автоматизації фінансових функцій, реалізація економіко-математичних методів при управління фінансами та обґрунтуванні рішень, широке використання сучасних механізмів фінансового забезпечення поточної та перспективної діяльності підприємств та інш.

Результати аналізу фінансового стану вітчизняних підприємств, особливостей розвитку та реалізації сучасних механізмів і методів фінансового менеджменту є передумовою створення концепції формування ефективного механізму управління фінансами великого промислового комплексу (рис. 2).

У другому розділі “Механізми та методи управління фінансами великого металургійного комплексу” розроблено економіко-математичну модель організації процесів управління фінансами підприємства та механізм прогнозування і планування грошових потоків підприємства; визначено комплекс вимог, структуру і механізм реалізації процесів автоматизації фінансових функцій підприємства; удосконалено механізм організації процесів планування податкових платежів і погашення податкової заборгованості підприємства.

У межах реалізації запропонованої концепції, а також з урахуванням функціональних повноважень окремих підрозділів підприємства, пов'язаних з управлінням фінансами, можна побудувати організаційну модель фінансового менеджменту (рис. 3).

Виходячи з наведених на рис. 3 функціональних залежностей, модель управління фінансами підприємства може бути представлена у вигляді системи функціональних рівнянь неявного виду. Кількісна оцінка параметрів управління здійснюється як економетричними методами, так і шляхом визначення умовних взаємозв'язків підрозділів, центрів відповідальності тощо. Реалізація вказаної моделі дозволяє уточнити функціональні повноваження окремих економічних підрозділів підприємства.

Ефективність управлінських рішень може бути забезпечена лише тоді, коли є можливість оперативного коригування окремих параметрів, що базується на використанні інтегрованих інформаційних систем. Практика реалізації інтегрованих систем на великому металургійному комплексі ВАТ "МК "Азовсталь" показала, що корпоративна інформаційна система повинна містити в собі шість основних категорій підсистем: планування ресурсів підприємства, управління ланцюгом постачань, управління збутом і обслуговуванням, технічної підготовки виробництва, управління технологічними операціями, системи управління виробництвом. Причому функціональний склад, що визначає структуру інформаційної системи, включає одинадцять основних елементів: управління виробничими операціями та їх планування, розподіл і контроль стану ресурсів, диспетчеризація виробничих одиниць, управління документами, відстеження продуктів і аналіз динаміки виробництва продукту, аналіз ефективності, управління персоналом, управління технічним обслуговуванням, управління процесами, управління якістю, організація збору і оборобки даних. При впровадженні вказаної системи в якості критеріїв оптимальності використовуються показиники середньої реакції на запити клієнтів та вартість розробки системи.

Грошовий потік підприємства є складним об'єктом управління. У цьому зв'язку актуальним є дослідження процесів управління грошовими потоками у взаємозалежності з матеріальною складовою (фінансовою логістикою).

Наведемо модель руху обігових активів у грошовій і матеріальній формі. Обігові активи підприємства (WA) представлені п'ятьма основними елементами:

,

де A1 – залишок коштів підприємства; A2 – заборгованість за сировину і матеріали перед постачальниками; A3 – залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів і незавершене виробництво (у грошовому вигляді); A4 – залишки готової продукції на складах підприємства (у грошовому вигляді); A5 – заборгованість покупців за реалізовану продукцію.

Приріст суми обігових активів підприємства (DA) дорівнює:

,

де ?FA – приріст, обумовлений зміною структури капіталу, у тому числі за рахунок збільшення (зменшення) сум позаобігових активів, а також у результаті фінансової та інвестиційної діяльності; ?WA – приріст WA.

Рух обігових активів підприємства в грошовій формі може бути записаний у наступному вигляді:

де - обсяг закупівель k-го виду матеріалів у t-ому періоді у j-го постачальника; - ціна k-го виду матеріалів; - частка негрошових розрахунків з j-им постачальником; - обсяги реалізації i-го виду продукції в t-ому періоді j-му постачальнику; - ціна i-го виду готової продукції; - частка негрошових розрахунків j-го покупця; - функція виробництва i-го виду готової продукції з урахуванням нормативів витрат матеріалів.

Причому всі потокові змінні повинні відповідати умові невід’ємності, а також наступним обмеженням:

де x1 – сума коштів підприємства, необхідна для покриття інших (крім обігових) витрат; x2 – гранично припустимий рівень кредиторської заборгованості; x3 – мінімальні запаси сировини і матеріалів, необхідні для забезпечення безперервності процесу виробництва; x4 – мінімальні запаси готової продукції, необхідної для забезпечення безперервності постачань; x5 – гранично припустимий рівень дебіторської заборгованості підприємства; - середній рівень попиту на i-ий вид продукції в період часу t; - середній рівень пропозиції k-го виду матеріалів у період часу t .

Критерієм оптимізації потоків обігових активів є їхній сумарний приріст:

де - обсяг закупівель k-го виду матеріалів у t-ому періоді в j-го постачальника; - частка негрошових розрахунків з j-им постачальником; - обсяги реалізації i-го виду продукції в t-ому періоді j-му постачальнику; - частка негрошових розрахунків j-го покупця.

Запропонована модель дозволяє оптимізувати загальний обсяг обігових активів підприємства, скласти взаємозалежні плани руху грошових коштів і матеріальних ресурсів.

Система цілей у сфері податкового планування є невід'ємною частиною загальної фінансової стратегії, що доповнює і деталізує окремі показники. При реалізації механізмів податкового планування необхідно виходити з наступного. З одного боку, податкове планування є складовою управління фінансами, з іншого боку, покликане оптимізувати суму та структуру податків, виходячи з встановлених законодавством обмежень. Таким чином, організаційна структура податкового планування повинна формуватися з урахуванням двох принципів: бути невід'ємною складовою організаційної структури фінансового планування, а також використовувати досвід та потенціал інших служб підприємства при розробці заходів щодо оптимізації всієї суми податкових зобов'язань (рис. 4). Наведена організаційна структура зорієнтована на використання потенціалу кваліфікованих фахівців різних галузей економічного управління.

Реалізація податкового планування пов'язана з процесами створення та погашення податкової заборгованості. Сьогодні процес зниження податкової заборгованості підприємств можна умовно розбити на чотири етапи: формування податкового зобов'язання; узгодження податкового зобов'язання; виникнення податкового боргу; погашення податкового боргу. Таке представлення зорієнтоване на збільшення загальної функція соціально-економічної корисності, що визначається видом податку та обсягом мобілізації за даним податком у відношенні до бюджету території, а також потенціалом підприємства.

Третій розділ “Синтез системи ефективного управління фінансами великого металургійного комплексу” присвячено обґрунтуванню організаційних особливостей реалізації окремих фінансових рішень у системі менеджменту підприємства, аналізу підсистеми управління фінансами ВАТ "МК "Азовсталь", виявленню напрямків удосконалення системи управління й оцінки результатів впровадження механізмів фінансового менеджменту комбінату.

Більшість вітчизняних великих металургійних комплексів функціонують у формі акціонерних товариств, причому особливість управління фінансами на них пов’язана як з перевагами, так і з деякими проблемами при впровадженні механізмів фінансового менеджменту. До складних питань відносяться необхідність узгодження фінансових вимог структурних підрозділів, утримання контрольного пакету акцій та недопущення зниження рівня фінансової незалежності. Основною позитивною рисою вказаної організаційно-правової структури є можливість швидкої мобілізації значної суми коштів на впровадження інновацій. При цьому основні функції фінансового менеджменту реалізуються на рівні тактичного управління в межах фінансового відділу, а саме: збір й обробка даних управлінського обліку, аналіз динаміки фінансових показників, складання бюджетів підприємства, оцінка фінансових та інвестиційних можливостей, поточне й перспективне управління грошовими потоками.

Складність процесів управління фінансами, а також необхідність якісної перебудови системи менеджменту обумовлює можливість використання механізмів реінжинірингу, що є найбільш перспективною формою реалізації нових механізмів управління. При цьому оцінка економічного результату від впровадження нових механізмів управління на базі використання перепроектованих бізнесів-процесів повинна проводитися на основі комплексного аналізу можливих ефектів від всіх взаємозалежних операцій. Значний ефект може бути отриманий у перепроектованих системах за рахунок скорочення часу на здійснення окремих операцій, а як результат – вивільнення значних фінансових ресурсів.

У системі управління ВАТ "МК "Азовсталь" у результаті проведення реінжинірингу фінансових функцій запропоновано створення окремого підрозділу – служби фінансового менеджменту. Зазначена служба включає наступні підрозділи, що підзвітні фінансовому директору: контрольно-ревізійний відділ, відділ стратегії та інвестицій, планово-бюджетний відділ, відділ цін, відділ управління фінансами, відділ розрахунково-касового обслуговування, відділ внутрішнього аудиту, бухгалтерію та управління інформаційними технологіями. Тобто, організаційна структура об’єднує всі функції управління фінансами і дає можливість ефективного впровадження нових механізмів управлення.

Представлені в роботі механізми формування ефективної системи управління фінансами великого металургійного комплексу є універсальними і можуть бути використані на будь-яких підприємствах України. Однак для підтвердження можливості практичної реалізації запропонованих механізмів необхідна їх апробація на базі діючого виробничого комплексу. Сьогодні на ВАТ "МК "Азовсталь" склалася тенденція зростання обсягів продаж, чистого прибутку, скорочення собівартості і термінів оборотності обігових коштів. Результати проведеного фінансового аналізу функціонування комбінату у 2002-2003 рр. свідчать про готовність підприємства до перспективного розвитку і впровадження як технологічних інновацій, так і нововведень у системі управління.

У межах реалізації концепції формування ефективного механізму управління фінансами ВАТ "МК "Азовсталь" був розроблений і реалізується інноваційний проект будівництва кисневого блоку. Чиста дисконтована вартість у результаті реалізації цього проекту в 2011 році складе 191,51 млн.грн., а внутрішня норма прибутковості інвестицій планується на рівні 39%. Однак у межах зазначеного проекту варто визначити ефективність від впровадження нових механізмів управління фінансами. Розрахунок економічного ефекту від реалізації нових механізмів фінансового менеджменту в 2003 році (на початок першого етапу перебудови фінансових функцій підприємства) представлено у табл. 1.

Таблиця 1

Розрахунок економічного ефекту від впровадження нових механізмів
управління фінансами ВАТ "МК "Азовсталь" у 2003 р., тис.грн.

№ | Найменування показника економічного ефекту | Значення

1 | Економія внаслідок впровадження нових механізмів і методів управління фінансами | 309,56

2 | Витрати на впровадження | 132,91

3 | Економічний ефект | 176,65

4 | Термін окупності витрат (роки) | 0,75

5 | Розрахунковий коефіцієнт окупності додаткових вкладень | 1,33

Як видно з табл. 1, економічний ефект склав 176,65 тис.грн., а капітальні витрати окупилися вже в третьому кварталі 2003 року.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертації на теоретичному, методичному та практичному рівнях поставлено і розв’язано актуальну задачу формування механізму підвищення ефективності управління фінансами великого металургійного комплексу. У результаті проведеного дослідження було отримано наступні результати:

1. Сформульовано принципи організації фінансового менеджменту великого промислового комплексу, а також визначено складові елементи цієї системи. Виявлено недоліки в організації вітчизняних систем управління фінансами великих металургійних комплексів. Проаналізовано науковий та практичний досвід управління фінансами, в результаті чого уточнені поняття "фінансовий менеджмент", "фінансовий механізм", "управління фінансами". Сформульовано принципи, виявлені особливості та розкриті функції управління фінансами підприємств.

2. Розроблено концепцію формування ефективного механізму управління фінансами великого промислового комплексу. Концепція побудована з урахуванням виявлених особливостей, недоліків і принципів його функціонування та припускає більш активне використання нововведень. Реалізація концепції дозволяє переорієнтувати всю систему менеджменту підприємства на забезпечення стійкого тривалого росту. Спрямованість системи управління фінансами великого металургійного комплексу визначається з урахуванням стратегічних цілей розвитку, а ефект досягається за рахунок впровадження сучасних механізмів та методів менеджменту.

3. Розроблено механізм організації процесів управління фінансами, що заснований на узгодженні функцій різних економічних підрозділів підприємства. Для реалізації запропонованого механізму було створено відповідну модель, яка базується на використанні неявних функцій взаємодії підрозділів підприємства, що пов’язані з управлінням фінансами.

4. Визначено особливості механізму реалізації інтегрованих інформаційних систем і виявлені основні категорії підсистем: планування ресурсів підприємства; управління ланцюгом постачань; управління збутом і обслуговуванням; технічну підготовку виробництва; управління технологічними операціями; системи управління виробництвом.

5. Створено механізм управління грошовими потоками на базі використання елементів економіко-математичного моделювання, що враховує динаміку руху активів, у тому числі у матеріальній формі. Вдосконалено механізм організації процесів планування податкових платежів і погашення податкової заборгованості підприємства з урахуванням особливостей реалізації податкової стратегії підприємства на базі використання норм українського податкового законодавства і діючих механізмів оподатковування, що дозволяє знизити рівень податкових витрат підприємства і можливих фінансових санкцій.

6. Проведено аналіз ефективності системи управління фінансами ВАТ "МК "Азовсталь", визначено напрямки впровадження нових механізмів управління. Підтверджений економічний ефект від впровадження запропонованих у роботі розробок склав 176,65 тис.грн. Ефект досягнуто в першу чергу за рахунок скорочення тимчасових управлінських витрат, а також прискорення оборотності обігових активів і скорочення питомої ваги окремих обов'язкових платежів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ праць

ЗА темою дисертації

Монографії:

1. Система финансового менеджмента высшего учебного заведения / Под ред. д-ра экон. наук, проф. Лысенко Ю.Г. и д-ра экон. наук, проф. Андриенко В.Н. – Донецк: ООО “Юго-Восток, Лтд”, 2004. – 602с. (Особистий внесок здобувача: у пп.3.2, 4.3. розглянуто методи оцінки економічної ефективності реінжинірингу, проаналізовано моделі існуючих та перепроектованих процесів, уточнено особливості оцінки та вибору автоматизованої системи).

2. Управление крупным промышленным комплексом в транзитивной экономике: Монография / Под общ. ред. проф. Ю.Г.Лысенко, проф. Н.Г. Гузя. – Донецк: ООО "Юго-Восток, Лтд", 2003. – 670с. (Особистий внесок здобувача: у п.10.3 вдосконалено окремі механізми та моделі податкового планування, розроблено метод управління податковими зобов’язаннями підприємства).

у наукових фахових виданнях:

3. Узбек П.И. Концепция повышения эффективности механизма управления финансами промышленного предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 191: В 4 т. Том IV. Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С.1187-1195.

4. Узбек П.И. Моделирование динамики денежных потоков предприятия на базе логистического подхода в управлении // Новое в экономической кибернетике: (Сб. научн. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. // Моделирование корпоративного менеджмента. – Донецк: ДонНУ, 2004. – №1. – С.24-33.

за результатами конференцій:

5. Узбек П.И. Управление финансами на крупных промышленных предприятиях Украины // Тези доповідей VIII Всеукраїнської науково-методичної конференції „Проблеми економічної кібернетики” присвячена 35-річчу кафедри кібернетики Донецького національного університету 6-8 жовтня 2003р. м. Алушта. – Донецьк: ТОВ „Юго-Восток, Лтд”, 2003. – С.249-250

6. Жерлицын Д.М., Узбек П.И. Особенности информационного обеспечения процессов управления финансовыми потоками ОАО “МК “Азовсталь” // Міжнародна науково-практична конференція „Управління підприємствами: проблеми та шляхи їх вирішення”: Матеріали конференції. Том 1. - Донецьк: ДонДУЕТ, 2003. – С.134-137. (Особистий внесок здобувача: обґрунтовано принципи побудови систем автоматизації фінансової діяльності промислового комплексу).

7. Узбек П.И. Организация процессов налогового планирования в системе управления финансами промышленного предприятия // Материалы III межрегиональной научно-практической конференции “Налогообложение в промышленном регионе: теория, практика и перспективы развития”. – Донецк: ДонГУЭТ им. М.И. Туган-Барановского, 2003. – С.403-408.

інші публікації:

8. Лысенко Ю.Г., Макаров К.Г., Жерлицын Д.М., Рябцев А.В., Узбек П.И. Управление налогообложением прибыли предприятий: учебное пособие / Под ред. д-ра экон. наук, профессора Ю.Г.Лысенко. – Донецк: ООО “Юго-Восток, Лтд”, 2003. – 172 с. (Особистий внесок здобувача: у розділах 6-8 розкриті вимоги, принципи та структура інтегрованої системи управління фінансами підприємства, порядок реструктуризації податкової заборгованості ).

АНОТАЦІЯ

Узбек П.І. Формування ефективного механізму управління фінансами великого металургійного комплексу. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – Економіка, організація і управління підприємствами. Донецький національний університет, Донецьк, 2005.

У дисертації поставлено та розв’язано актуальну науково-практичну задачу формування механізму підвищення ефективності управління фінансами великого металургійного комплексу. Вперше створено концепцію формування ефективного механізму управління фінансами великого промислового комплексу, розроблено економіко-математичну модель організації управління фінансами підприємства, механізм управління грошовими потоками з урахуванням динаміки матеріальних потоків. Дістали подальшого розвитку та удосконалені комплекс вимог, структура і механізм реалізації процесів автоматизації фінансових функцій підприємства, механізм організації процесів планування податкових платежів і погашення податкової заборгованості підприємства.

Ключові слова: механізм управління фінансами, великий промисловий комплекс, модель організації управління фінансами, механізм управління грошовими потоками, автоматизація фінансових функцій, планування податкових платежів.

Аннотация

Узбек П.И. Формирование эффективного механизма управления финансами крупного металлургического комплекса. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 – Экономика, организация и управление предприятиями. Донецкий национальный университет, 2005.

В диссертации поставлена и решена актуальная научно-практическая задача формирования механизма повышения эффективности управления финансами крупного промышленного комплекса. Проведен критический анализ действующих механизмов управления финансами в отечественной и зарубежной практике. Дана экономическая оценка динамики финансовых показателей развития промышленных предприятий Украины, на основе чего выявлены негативные тенденции, связанные с неэффективным управлением финансовыми ресурсами субъектов хозяйствования.

Впервые разработана концепция формирования эффективного механизма управления финансами крупного промышленного комплекса, ориентированная на обеспечение достаточными финансовыми ресурсами инновационного развития предприятия. Реализация концепции позволяет повысить текущий и перспективный финансовые результаты деятельности предприятия. На базе использования методов экономико-математического моделирования формализован организационный механизм управления финансами предприятия в виде соответствующих функций неявного вида. Реализация указанной модели позволяет согласовать действия экономических подразделений при управлении финансовыми ресурсами. Разработан механизм управления денежными потоками с учетом динамики материальных активов на базе использования элементов экономико-математического моделирования. Модель управления денежными активами основывается на взаимосвязанном рассмотрении потоков материальных и финансовых средств – принципах финансовой логистики. Критерием оптимизации модели управления денежными потоками выступает суммарный прирост оборотных активов предприятия.

Получили дальнейшее развитие комплекс требований, структура и механизм реализации процессов автоматизации финансовых функций предприятия с учетом современных разработок в области построения интегрированных информационных систем управления производством. Определен критерий оптимальности при выборе технологической структуры информационной системы предприятия. Усовершенствован механизм организации процессов планирования налоговых платежей и погашения налоговой задолженности предприятия в условиях экономики Украины, который ориентируется на оптимальное согласование функций налогового менеджмента в рамках системы управления финансами. Предложена организационная структура управления процессами налогового планирования, а процесс погашения налоговой задолженности условно разделен на четыре независимых этапа, на базе которых производится формализация и построение оптимизационной модели. Целевым критерием при управлении налоговой задолженностью выступает показатель социально-экономической эффективности.

Реализация предложенной концепции и отдельных механизмов управления финансами предприятия дает возможность сократить чрезмерные финансовые затраты, выявить резервы временной мобилизации оборотных средств, увеличить объем чистой прибыли.

Ключевые слова: механизм управления финансами, крупный промышленный комплекс, модель организации управления финансами, механизм управления денежными потоками, автоматизация финансовых функций, планирование налоговых платежей.

summary

Uzbek P.I. The Formation of the effective mechanism of management by the finance of a large metallurgical complex. - Manuscript.

Thesis on competition for the candidate degree of economic sciences on speciality 08.06.01 – Economy, organization and managements of enterprises. Donetsk national university, Donetsk, 2005.

In dissertation an actual scientific and practical task of forming a mechanism of an increasing of the efficiency of financial management of large industrial complex is put and solved. The conception of forming an effective mechanism of financial management of large industrial concern, economic-mathematical model of financial management of enterprise organization, mechanism of cash flows management on the base of principles of financial logistic were created for the first time. The complex of requirements, structure and mechanism of realization of the processes of automation of financial functions of enterprise, mechanism of organization of processes of tax payments planning and the liquidation of tax debt of enterprise have got further development and were improved.

Keywords: management of finance mechanism, large industrial complex, model of financial management of enterprise organization, mechanism of cash flows management, automation of financial functions, tax payments planning.