У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПРИ ПРЕЗИДЕНТОВІ УКРАЇНИ

ВОЙТЕНКО Архип Борисович

УДК 352.07

МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ ЯК ФАКТОР РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ

ПОСТРАЖДАЛИХ РАЙОНІВ ВІД АВАРІЇ НА ЧАЕС

25.00.04 – місцеве самоврядування

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

Київ – 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національній академії державного управління при Президентові України.

Науковий керівник – | доктор економічних наук, професор

ЛЕБЕДИНСЬКИЙ Юрій Петрович |

Офіційні опоненти: |

доктор наук з державного управління, доцент

ЮРЧИШИН Василь Володимирович,

Національна академія державного управління

при Президентові України, професор кафедри економічної політики;

кандидат наук з державного управління

ТИТАРЕНКО Олександр Михайлович,

товариство з обмеженою відповідальністю

“Торг Топ”, директор.

Провідна установа – | Академія муніципального управління, кафедра державного управління та місцевого

самоврядування, м. Київ.

Захист відбудеться 6 квітня 2005 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .810.01 в Національній академії державного управління при Президентові України за адресою: 03057, Київ-57, вул. Ежена Потьє, 20, к. 201.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії державного управління при Президентові України (м. Київ, вул. Ежена Потьє, ).

Автореферат розісланий 5 березня 2005 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради В.К.Майборода

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Місце й значення органів місцевого самоврядування в регулюванні розвитку територій не підлягають сумніву. Це стало очевидним ще з часів їх виникнення, проте на кожному етапі розвитку в різних регіонах і країнах їх роль і значення мали свою специфіку. Однак умов їх функціо-нування, подібних до тих, що склалися в Україні після катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції (1986 р.), історія ще не знала.

Ефективна й ґрунтовна робота органів місцевого самоврядування в умовах техногенної катастрофи значною мірою сприяє поліпшенню життєвого середовища, вирішенню питань працевлаштування; побутового, торговельного, медичного обслуговування; виплат компенсацій та ін. Для органів місцевого самоврядування у вказаних умовах цей вид роботи був новим, масштабним та здійснювався у складній політичній і соціально-економічній ситуації.

Підвищення ролі системи місцевого самоврядування у вирішенні комплексу соціально-економічних питань постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС територій України є однією з найважливіших управлінських і органі-заційних проблем, рівень наукової розробки якої недостатній та не відповідає сучасному рівню розвитку наукової галузі “державне управління”.

Вагомий внесок у дослідження ролі державних органів влади й органів місцевого самоврядування щодо регулювання розвитку територій, у тому числі під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, зробили такі відомі науковці, як В.Д.Бакуменко, В.І.Борденюк, Б.М.Данилишин, В.М.Князєв, В.В.Кравченко, В.І.Кравченко, В.І.Куценко, В.С.Куйбіда, Ю.П.Лебединський, В.І.Луговий, Н.Р.Нижник, І.В.Розпутенко, О.С.Ігнатенко, О.П.Онищенко, М.І.Пухтинський, В.А.Скуратівський, В.П.Тронь, В.П.Удовиченко та інші.

У працях цих авторів висвітлені питання функціонування системи органів місцевого самоврядування в умовах надзвичайної техногенної ситуації, але багато аспектів самоорганізації населення, взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування ще не досліджені. Позитивний досвід їх діяльності може бути корисним при вирішенні проблем регіонів, постраждалих унаслідок катастроф.

Проте сьогодні гостро відчувається потреба в комплексних дослідженнях механізмів удосконалення роботи органів місцевого самоврядування, опти-мі-зації їх структури, налагодженні партнерства між органами місцевого само-врядування, органами виконавчої влади та населенням у подоланні наслідків різноманітних посткатастрофічних ситуацій, особливо при розробці нової нормативно-правової бази.

Досі науковці досліджували проблеми політичні (діяльність владних структур), технічні (причини аварії), медичні (вплив радіації на здоров’я потерпілих) та ін. Водночас проблеми державного управління територіями в кризових умовах не вивчались. Слід визнати, що жодне суспільство не застраховане від техногенних чи природних катастроф. Тому досвід діяльності органів місцевої виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, особливо Житомирщини, з вирішення найважливіших проблем життєдіяльності регіону є актуальним і необхідним для вивчення.

У процесі вирішення цих складних питань формувалася нова законодавча база, накопичувався цінний позитивний досвід розв’язання проблем. Оскільки наслідки аварії ще до кінця не ліквідовані, залишається невирішеним комплекс проблем економічного розвитку та соціального захисту потерпілих. Тому досвід роботи місцевих органів виконавчої влади й органів місцевого само-врядування Житомирщини щодо розвязання названих проблем має важливе значення в сучасних умовах. Його використання сприятиме подальшому пошуку оптимальних шляхів вирішення широкого спектра питань, пов’язаних з розвитком ураженої території, соціальним захистом потерпілих, поліпшенням політичного клімату в українському суспільстві.

Отже, важливість теми визначається тим, що діяльність органів місце-вого самоврядування, спрямована на вирішення проблем районів, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, залишається недостатньо дослідженою.

Потребами узагальнення й розв’язання цих проблем і зумовлена актуальність вибраної теми дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами і темами. Дисертаційне дослідження виконувалося в Національній академії державного управління при Президентові України в межах комплексного наукового проекту “Державне управління та місцеве самоврядування” (номер державної реєстрації теми PK0199U002827) - тема дослідження “Основні напрямки вдосконалення територіальної організації влади та управління в контексті проведення Адміністра-тив-ної реформи в Україні”, в якій автор дисертації був виконавцем.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є науково-теоретичне обґрунтування й узагальнення дій органів місцевого самоврядування на території, яка постраждала внаслідок техногенної аварії, для потенційного використання їх досвіду в аналогічних ситуаціях. Відповідно до мети й гіпотези дослідження визначено такі завдання:

проаналізувати результати досліджень проблем діяльності органів місцевого самоврядування в регіонах, постраждалих від аварії на ЧАЕС;

дослідити теоретико-методологічні основи здійснення місцевого самоврядування в умовах надзвичайних техногенних ситуацій, визначити особли-вості функціонування системи місцевого самоврядування;

сформувати концептуальні підходи до відродження соціально-еконо-мічного та екологічного стану постраждалих регіонів;

узагальнити позитивний досвід роботи органів місцевого само-врядування в умовах ліквідації наслідків аварії;

виявити основні тенденції соціально-економічного розвитку потерпілих районів Житомирської області;

обґрунтувати напрями й пріоритети стратегічного розвитку Житомир-ської області;

визначити доцільні форми організації управління на місцях щодо вирішення соціальних проблем потерпілого населення.

Об’єкт дослідження діяльність органів місцевого самоврядування потерпілих від аварії на ЧАЕС районів України.

Предмет дослідження – діяльність органів місцевого самоврядування щодо нейтралізації впливу аварії на ЧАЕС та вирішення проблем соціально-економічного й екологічного розвитку постраждалих територій.

Гіпотеза дослідження базується на припущенні, що соціально-економічне та екологічне відродження постраждалих від аварії на ЧАЕС територій України та їх сталий розвиток можливі лише на основі розвитку місцевого самоврядування. Визначальним напрямом останнього є становлення партнерської взаємодії органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, неурядових організацій та населення. Важливим є також поширення практики створення та функціонування нових типів структурних утворень місцевого самоврядування та запровадження інновацій у роботу традиційних структур. Найбільш повно ці процеси виявляються при інтенсифікації зв’язків з громадськістю.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження слугували фундаментальні положення сучасних теорій державного управління та місцевого самоврядування, основоположні законодавчі й нормативні акти України, зокрема Конституції України, закони України, укази Президента України, нормативні документи Кабінету Міністрів України, а також наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених з питань місцевого самоврядування, соціально-економічного планування й розвитку постраждалих територій, особливостей формування державної та регіональної політики в умовах трансформації економіки.

Для досягнення поставленої мети було використано сучасні методи дослідження. Так, на основі системно-аналітичного методу зроблено теоре-тичне узагальнення наукових концепцій, розробок і пропозицій провідних вітчизняних і зарубіжних вчених, присвячених ролі місцевого самоврядування в регулюванні соціально-економічного та екологічного розвитку в умовах надзвичайних техногенних ситуацій, особливостям взаємодії державної влади та місцевого самоврядування при стратегічному плануванні розвитку й функціонування постраждалих регіонів. Для вирішення інших завдань дослідження використовувались такі методи: статистичного аналізу – для аналізу динаміки, структури й ефективності розвитку постраждалих районів Житомирщини; проблемно-орієнтований – для наукового обґрунтування стратегічних напрямів, вирішення проблем соціально-економічного розвитку Житомирського Полісся; економіко-математичний - для розрахунків кількісних параметрів ресурсного й кадрового потенціалів та обґрунтування перспектив їх розвитку; СВОТ-аналіз – для визначення слабких і сильних сторін, зовнішніх та внутрішніх факторів, що впливають на подальший розвиток постраждалого регіону; компаративний – для зіставлення розвитку постраждалого північного і “чистого” південного регіонів області; методи комплексного системного аналізу соціально-економічних та управлінських явищ і процесів; метод системного аналізу – для аналізу матеріалів центральної виконавчої влади, документів Житомирського обласного державного архіву, Житомирської обласної державної адміністрації, обласної ради, державних адміністрацій Коростенського, Лугинського, Овруцького, Олевського, Народицького районів, Житомирського обласного комітету статистики, інструктивних та нормативно-правових документів. У дослідженні також використовувалися особисті обстеження та практичний досвід автора.

Наукова новизна одержаних результатів. Дисертація є одним з перших комплексних досліджень діяльності органів місцевого самоврядування щодо вирішення проблем соціально-економічного й екологічного розвитку постраждалих територій від аварії на ЧАЕС. Її новизна також полягає в практичному аналізі визначення та моделювання можливих шляхів використання цього досвіду в аналогічних ситуаціях. У дисертації вперше:

проаналізовано діяльність органів місцевого самоврядування в умовах надзвичайних техногенних ситуацій, особливості його функціонування;

розкрито важливу роль органів місцевого самоврядування в розробці та здійсненні державної політики з економічного розвитку і соціального захисту потерпілих від аварії на ЧАЕС;

виявлено шляхи ресурсного забезпечення постраждалих районів, показано місце й роль територіальних громад у реалізації заходів з ліквідації наслідків аварії;

визначено основні параметри стратегічного плану соціально-еконо-мічного розвитку Житомирської області з урахуванням особливостей території, яка постраждала від аварії на ЧАЕС;

досліджено форми взаємозв’язку діяльності органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування при вирішенні проблем в екстремальних ситуаціях;

уточнено:

концептуальні підходи до відновлення соціально-економічного та екологічного стану постраждалих регіонів;

тенденції до вдосконалення господарської діяльності потерпілих районів;

дістали подальшого розвитку методичні підходи до наукового обґрунту-вання регіональних програм соціально-економічного розвитку постраждалих територій.

Практичне значення одержаних результатів. Теоретичні положення й практичні результати дисертаційного дослідження впроваджені в діяльності Житомирського обласного центру підвищення кваліфікації державних службовців, керівників підприємств, установ і організацій та використовуються в навчально-методичній роботі при розробці програм постійно діючих семінарів для державних службовців і посадових осіб місцевого само-врядування (довідка № 01-4/76 від 03.09.2003 р.).

Матеріали дисертаційного дослідження були використані: при розробці Закону України “Про спеціальний режим інвестиційної діяльності на територіях пріоритетного розвитку Житомирської області” (№ 1276-ХІV від 03.12.1999); у діяльності органів місцевого самоврядування м. Славутича при вирішенні соціальних та економічних проблем розвитку територій, що постраждали в результаті аварії на ЧАЕС (№ 1-5-157 від 22.01.2004).

Запропоновано низку рекомендацій, що можуть бути застосовані в розробці державних актів та документів органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування з вирішення названих проблем.

Одержані наукові результати можуть бути використані в процесі під-готовки фахівців державного управління, підвищення кваліфікації державних службовців в Національній академії державного управління при Президентові України та інших навчальних закладах і організаціях, що виконують ці функції.

Апробація результатів дослідження. Основні положення й результати дисертаційного дослідження доповідалися й обговорювалися на таких науково-комунікативних заходах:

мiжнародних семінарах “Перспективи муніципальної реформи в Україні” (Київ, 1997); “Потенцiал регiональної i мунiципальної влади з вирiшення економiчних проблем в умовах трансформацiї” (Москва, 1997), “Менеджмент в місцевому самоврядуванні: напрямки вдосконалення системи управління міським господарством” (Львів, 1999),

науково-практичних конференціях: “Актуальні проблеми реформу-вання державного управління” (Київ, 1997); “Проблеми наукового забезпечення адміністративної реформи в Україні” (Київ, 1999); “Розвиток партнерських зв’язків між місцевою владою, неурядовими організаціями, населенням як засіб розв’язання місцевих і регіональних проблем” (Київ, 2000);

засіданні Палати Конгресу регіональних і місцевих влад в Європі (М.Страсбург, 7-8 квітня 2003 р.);

IV міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми сільсько-господарської радіології – 17 років потому після аварії на ЧАЕС”, що відбулася 19-21 червня 2003 року в Житомирському агроекологічному університеті,

міжрегіональному науково-практичному семінарі в м. Житомирі (26 січня 2001 року), проведеному Товариством по сприянню муніципальній реформі, Асоціацією міст України, Спілкою лідерів місцевих та регіональних влад України, Українською Асоціацією місцевих та регіональних влад, Житомирською обласною радою при обговоренні проекту Закону України “Про територіальну громаду”;

обласних курсах Центру підвищення кваліфікації державних службовців, керівників державних підприємств, установ і організацій;

методологічних семінарах й на засіданнях кафедри управління містом Національної Академії державного управління при Президентові України.

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 11 наукових праць, з них 3 статті у фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій за темою дослідження – 4 друк. арк.

Структура дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів. Повний обсяг дисертації 237 сторінок, в тому числі 15 додатків на 24 сторінках, таблиці й рисунки, список використаних джерел на 34 сторінках (392 найменування).

 

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розкрито сутність дисертаційного дослідження; обґрунтовано вибір та актуальність теми дисертації; показано її зв’язок з тематикою наукових досліджень Національної академії державного управління при Президентові України; визначено мету й завдання дослідження, а також наукову новизну й практичну корисність отриманих результатів; наведено дані щодо їх упровадження, апробації та опублікування.

У першому розділі – “Теоретико-методологічні засади функціонування органів місцевого самоврядування” – проаналізовано стан наукових досліджень діяльності органів місцевого самоврядування в умовах ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Встановлено, що в сучасній вітчизняній науковій думці велика увага приділяється проблемам теорії, організації та діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Науковим підґрунтям даного дослідження стали розробки В.Д.Бакуменка, В.М.Князєва, В.В. Кравченка, В.І.Кравченка, Ю.П.Лебединського, В.І.Лугового, Н.Р.Нижник, В.М.Пухтинського, В.А.Ребкала, І.В.Розпутенка, О.С.Ігнатенка. На основі аналізу поточних архівних матеріалів місцевих органів влади Житомирщини з’ясовано особливості становлення і сучасного стану місцевого самоврядування області. Особлива увага приділена самоврядуванню північних постраждалих районів. Ця проблема в науковій літературі досі не була досліджена. При підготовці дисертації були використані архівні матеріали таких фондів: Державного архіву Житомирської області (партійних органів 1986-1990 років та радянських органів 1986-1987 років), поточного архіву Житомирської облдержадміністрації, Народицького архіву райдержадміні-страції, Овруцького архіву райдержадміністрації, Овруцького архіву рай-сан-епідем-станції, Коростенського архіву райдержадміністраціїї, Коростенського архіву міської ради, Лугинського архіву райдержадміністрації.

Архівні документи в науковому дослідженні використані вперше. Всі вони містять багатий фактичний матеріал з різних аспектів управління, діяльності органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, спрямованої на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС на території забруднених районів Житомирщини.

Суттєвою базою для дисертаційного дослідження стали розробки відомих фахівців В.Г.Дідори, М.В.Мартинюка, М.М.Рудченка, О.Ф.Смаглія з проблем стану і розвитку агропромислового комплексу в умовах радіоактивного забруднення; М.К.Новика - з питань дій владних структур та соціального захисту населення; В.Г.Винника, С.А.Ворощука, А.В.Джигирея стосовно будівництва житла для постраждалих та їх переселення. У статтях М.П.Грибан, С.Т.Масловської, З.М.Парамонова та В.Й.Шатила міститься значний обсяг інформації щодо проведення медичних заходів з обстеження й оздоровлення потерпілих. Спроба проаналізувати стан закладів освіти та культури здійснена М.І.Лавриновичем. В статтях згаданих фахівців наводяться конкретні факти існуючого стану та змін у соціально-економічній сфері північних районів Житомирщини. Проте ці питання не завжди або недостатньо висвітлювалися крізь призму діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, тому вони стали полем дослідження даної дисертації.

У розділі доводиться, що сучасний рівень місцевого самоврядування в Україні спирається не тільки на значне теоретичне підґрунтя, а й на необхідне нормативно-правове забезпечення. Водночас наголошується на тому, що обидва вказані параметри перебувають у взаємопов’язаному процесі розвитку, який має тривалу історію.

З метою з’ясування теоретико-методологічних засад місцевого само-врядування простежено розвиток місцевого самоврядування, його роль у становленні європейської цивілізації. Особлива увага приділена вітчизняним формам місцевого самоврядування, які своє яскраве втілення отримали на території Житомирщини.

У розділі зазначається, що місцеве самоврядування як самостійний пра-вовий інститут сформувалось ще в епоху середньовіччя, а як науковий термін на позначення системи управління в науковому обігу з’явився в ХVІІІ ст. Місцеве самоврядування англійськими вченими трактувалося як управління, що здійснюється місцевими жителями, а науковці XIX ст. вкладали в це поняття більш глибокий зміст і вважали, що це самостійне вирішення місцевих справ і одночасно виконання окремих державних функцій.

Наголошується на тому, що функціонування місцевого самоврядування в Україні має характерні особливості, до яких слід віднести такі. Громадівське самоврядування на Русі розвивалось на основі звичаєвого права і знаходило свій вияв у вічах. Характерним для нього був чіткий розподіл функцій між вічем і вибраними на ньому органами й посадовими особами.

Важливе значення для розвитку місцевого самоврядування мало введення Магдебурзького права (середина ХІV ст.). Цей процес особливо активізувався після входження України до складу Великого Князівства Литовського та Королівства Польського.

Доводиться, що виникнення козацтва є свідченням підвищення національної самосвідомості українців, які здобули свободу й досягли самовизначення в умовах бездержавного, залежного існування і створили самоврядну військову організацію, що тривалий час виконувала функції державного утворення. Аналізуючи козаччину як форму самоврядної державності, слід зазначити, що козаки завжди підпорядковували свої особисті інтереси інтересам общинним, громадським. Феномен козаччини був відображенням прагнень українського народу, оскільки виступав актуалізацією його суспільно-політичних ідеалів. Всі розглянуті вище типи і форми місцевого самоврядування зумовлені історично особливостями менталітету українців.

Зазначається, що вагомим чинником, який справляв потужний вплив на розвиток місцевого самоврядування, була практика утворення в Російській імперії земської системи місцевого самоврядування, що спонукала українських учених до усвідомлення національного характеру шляхом аналізу різно-манітних форм місцевого самоврядування.

У розділі звертається увага на те, що документи XX ст. (Європейська хартія місцевого самоврядування) визначають місцеве самоврядування як право і спроможність місцевих властей (представників територіальної громади) здійснювати регулювання і управління суттєвою частиною державних справ, які належать до їхньої компетенції згідно із законодавством, в інтересах місцевого населення. Вітчизняна наукова думка, що досліджує проблематику місцевого самоврядування, має давню історію і на сучасному етапі тяжіє до європейського розуміння поняття та явища місцевого самоврядування. Українській ментальності завжди були притаманні стійкі самоврядні парадигми, які в процесі розвитку постійно зміцнювались.

Дослідженням доведено, що до самоврядних особливостей історичного українського буття слід віднести переважання практично-соціальних інститутів над політичними, прагнення народу до соціального порядку на рівні невеликих самоврядних утворень.

Установлено, що визначальною рисою вітчизняного місцевого самовряду-вання є взаємопов’язаність і взаємозумовленість двох його аспектів – теоретико-правового та практичного, які мають давню історію та характе-ризуються постійним розвитком.

У дослідженні наголошується на тому, що самоврядна одиниця має визначатися централізовано, виходячи не тільки з волевиявлення місцевого населення, а й із загальнодержавних інтересів. В основу її створення має бути покладений принцип оптимальності у визначенні як її території, так і чисельності населення. Необхідними є також наявність спільних інтересів, урахування національних, історичних та культурних традицій і особливостей.

Звертається увага на те, що суспільна природа органів місцевого самоврядування зумовлює виконання ними громадських соціальних функцій, у тому числі соціального захисту, підтримки соціально незахищених верств населення, розвитку системи соціальних служб, що особливо важливо для стабільного розвитку територіальних громад, передусім на постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС територіях.

У другому розділі – “Засади діяльності органів місцевого самовря-дування щодо стабілізації соціально-економічної сфери Житомирщини” – визначено, що діяльність органів місцевого самоврядування, спрямована на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, відіграє вагому роль. У результаті активної роботи органів місцевого самоврядування в останні роки призупинено спад виробництва і забезпечено його приріст. Відповідний досвід роботи органів місцевого самоврядування радіаційно забруднених районів Житомир-щини заслуговує на увагу і вимагає подальших досліджень.

Вирішуючи пост-Чорнобильські проблеми, органи місцевого само-вря-дування за відносно короткий час спрямували на ліквідацію наслідків аварії значні ресурси. До цього були залучені підприємства, організації та населення Житомирщини. Однак в умовах тоталітарного режиму керівництво країни не скористалося матеріальною та науково-методичною допомогою, запро-по-нованою світовим співтовариством. Вважаємо, що залучення цих ресурсів сприяло б вжиттю більш ефективних заходів щодо ліквідації наслідків аварії.

Установлено, що обласна рада як представницький орган місцевого самоврядування головний резерв у подоланні соціально-економічних наслідків катастрофи вбачає у повноцінному використанні потенціалу органів місцевого самоврядування. Враховуючи, що добробут населення області значною мірою залежить від функціонування провідних галузей народногосподарського комплексу, робота ради спрямовувалась на їх відновлення.

Наслідки Чорнобильської катастрофи суттєво вплинули на галузеву і міжгалузеву (сільськогосподарське виробництво) структуру продуктивних сил Полісся. Особливо гостро це відчули господарства і населення забруднених зон, а саме зони відчуження, гарантованого добровільного відселення та зони посиленого радіоекологічного контролю. Тут мали місце значні втрати площ посіву і використання, регульована і нерегульована трудова міграція населення. Все це спричинило додаткові труднощі в системі управління господарською діяльністю регіону, вирішенні проблем життєдіяльності населення; обмежило місцеві матеріальні та фінансові можливості щодо подолання наслідків аварії.

У результаті активної роботи місцевих рад та місцевих органів виконавчої влади як області в цілому, так і більшості районів, в останні роки призупинився спад виробництва і забезпечився його приріст. Покращились основні показники роботи сільгосппідприємств. Кількість прибуткових серед них зросла у 2,2 раза. По області в цілому збільшилась урожайність льону, хмелю, виробництво льоноволокна, розширено площі під озимі культури, стабілізовано роботу тваринницької галузі.

Важливу роль відіграли органи місцевого самоврядування в розробці і реалізації заходів щодо реабілітації та відродження господарської діяльності дев’яти районів радіоактивного забруднення. Вказані заходи передбачали прове-дення контролю за радіаційним станом ґрунтів, вивчення ступеня переходу радіонуклідів цезію і стронцію з ґрунту в рослини, ступінь їх накопичення в продуктах, що споживаються населенням, контроль за рівнем забруднення продуктів рослинництва та тваринництва; налагодження вироб-ництва “чистих” продуктів через проведення організаційних, агротехнічних, технологічних та меліоративних заходів як у громадському секторі, так і на присадибних ділянках населення.

Відновлення господарської діяльності вимагало проведення дезактивацій-них робіт, забезпечення господарств новою пилезахисною технікою, вирішення питань відшкодування втрат і компенсацій, заміщення старих і підготовку нових кадрів, створення виробничих та побутових умов для працюючих у забруднених районах. Органи місцевого самоврядування активно сприяли господарським органам у структурній перебудові, пристосуванні їх до виконання нових виробничих завдань, запровадженні сучасних індустріальних технологій, у згортанні й ліквідації неефективних виробництв. Отже, органи місцевого самоврядування акумулювали досвід господарської діяльності в нових умовах. Вважаємо, що накопичений досвід виробничої діяльності дасть змогу визначити пріоритетні галузі, збільшити внесок забруднених районів в економічний потенціал країни.

У розділі наголошується на тому, що реалізація можливостей місцевого самоврядування залежить від якісного складу, компетентності, досвідченості, професіоналізму та активності голів рад, всього депутатського корпусу. В області постійно здійснюються заходи, спрямовані на підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування. Під час навчання сільські, селищні, міські голови, голови районних рад, секретарі рад та інші працівники органів місцевого самоврядування, крім лекційних та практичних занять, обов’язково виїжджають до однієї з місцевих рад для ознайомлення з її роботою. Традиційними стали зональні наради та семінари з керівниками органів місцевого самоврядування, на яких розглядаються й обговорюються най-актуальніші питання місцевого життя.

Обласна та районні ради постійно вишукують шляхи наповнення місцевих бюджетів та розв’язання пов’язаних із цим проблем. Наповнення бюджету дало змогу вирішити низку соціальних питань, а також питань щодо благоустрою території, утримання соціальної інфраструктури. Для соціально незахищених верств населення (інваліди, пенсіонери) за пільговими цінами виділяється і централізовано завозиться паливо, надається допомога з обробітку присадибних ділянок тощо. Важливою формою соціального захисту стали субсидії.

Особливо складною виявилась проблема відселення та будівництва нового житла для постраждалих. Державні органи забезпечували обласні та районні владні структури матеріальними й фінансовими ресурсами, а вся організаційна, виконавська, координуюча, контролююча функції здійснювались органами місцевого самоврядування. В результаті проведеної роботи велике соціально-політичне й психологічне напруження, викликане наслідками аварії, значною мірою вдалося зняти. Важливою і досить поширеною формою роботи у цих районах стали “сходи”, ініціаторами яких виступали органи місцевого самоврядування. На “сходах” вирішувались питання вибору нових місць проживання, черговості відселення, контролю громадян за перебігом та якістю будівництва житла тощо. Все це розвивало й поширювало демократизм як конституційну ознаку Української держави.

Аварія на ЧАЕС поставила перед органами місцевого самоврядування та службою охорони здоров’я Житомирщини багато невідкладних завдань із захисту, збереження та відновлення здоров’я потерпілих. Серед першочергових завдань слід вказати радіометричний контроль зовнішнього середовища, проведення профілактичних заходів, спостереження за станом здоров’я і надання допомоги потерпілим. З медичних працівників обласного відділу та обласних медичних установ було сформовано консультативні бригади, організовано навчання медичного персоналу з питань лікування променевої хвороби. Медичні працівники були направлені в населені пункти, де за сприяння сільських рад було організовано медичний огляд та лабораторне дослідження крові населення.

Вивчення проблеми оздоровлення постраждалих від Чорнобильської катастрофи 90-х років свідчить, що в цей час сформувалась нова система організації оздоровлення. В результаті роботи було створено низку санаторно-курортних закладів, зміцнено їх матеріально-технічну базу, подолано сезонний принцип оздоровлення, відпрацьовано практику організації оздоровлення через управління (відділи) у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Водночас вказані заходи повністю не усунули проблеми стану здоров’я потерпілих. Вона продовжує вимагати від держави, органів виконавчої влади та самоврядування нових підходів і нових рішень.

Слід відзначити низку факторів, які сприяли утриманню й поліпшенню обласної системи охорони здоров’я. Це загальнодержавна підтримка; постійна увага органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування; спецпідготовка кадрів; вирішення побутових, передусім житлових проблем; пошук закордонних постачальників (фондів); допомога облздороввідділу (управління) місцевим закладам.

Запобіжні заходи охопили й сферу освіти та культури. Насамперед було здійснено дезактивацію території шкіл, дитячих садків, будинків культури та клубів, асфальтування площадок та підходів до них, заміна покрівель, огорож, будівництво нових приміщень, облаштування територій, вивезення школярів за межі радіоактивно забруднених зон на відпочинок, забезпечення шкільних та дошкільних установ чистими продуктами.

Отже, перші заходи щодо ліквідації наслідків аварії були спрямовані на збереження соціально-економічної сфери.

З результатів аналізу існуючих концепцій щодо ролі органів місцевої влади та самоврядування випливає науково коректний висновок, що органи місцевого самоврядування Житомирщини виступали партнерами як централь-ної, так і місцевої державної влади у вирішенні проблем катастрофи. Формування моделі партнерських відносин між центральними і місцевими орга-нами виконавчої влади, з одного боку, та суб’єктами місцевого само-врядування – з другого, стає актуальним, особливо на етапі побудови громадянського суспільства в Україні.

У розділі зроблено висновок, що місцеве самоврядування Житомирщини відповідає загальнодержавним та світовим стандартам розвитку. Йому притаманна риса самовдосконалення і наслідування кращих зразків, активна участь у вирішенні соціально-економічних та екологічних проблем регіону з урахуванням його особливостей, що має бути запроваджено в практику удосконалення діяльності органів місцевого самоврядування на сучасному етапі здійснення територіально-адміністративної реформи в Україні.

У третьому розділі – “Шляхи та напрями удосконалення системи місцевого самоврядування Житомирщини” – досліджуються особливості функціонування та розвитку місцевого самоврядування Житомирської області в умовах різкого загострення соціальних проблем; розглядаються питання вико-ристання новітніх методів управління самоврядними територіями, визначення стратегічних пріоритетів розвитку Житомирської області, реформування системи місцевого самоврядування на регіональному рівні.

Дослідження показало, що в процесі подолання наслідків аварії на ЧАЕС органи місцевого самоврядування відігравали провідну роль у координації функціонування як господарського комплексу окремих територій у цілому, так і в розв’язанні соціальних проблем населення зокрема. Різноманітні заходи, вжиті органами місцевого самоврядування, привели в основному до вирішення багатьох соціальних питань, пом’якшення соціально-психологічного та полі-тич-ного напруження. Разом з тим зазначимо, що в умовах кризи в економіці держави: спаду виробництва і обмеженні фінансових ресурсів, не завжди було можливим вирішення питань соціального захисту належним чином. Однак соціальна політика держави, заходи органів місцевого самоврядування певною мірою сприяли створенню нормальних умов життєзабезпечення. Крім того, соціальний захист був кращим там, де територіальна громада, її лідер діяли більш активно і цілеспрямовано.

Установлено, що найбільш ефективними заходами в діяльності органів місцевого самоврядування при вирішенні соціальних та економічних проблем постраждалих територій стало поширення практики створення та функціо-ну-вання нових типів структурних утворень та нововведень у роботі традиційних структур. Серед них слід виділити діяльність координаційних штабів, що мали подвійне підпорядкування: як місцевим органам виконавчої влади, так і органам місцевого самоврядування і створювались за ініціативи місцевих рад та за участю громадськості. Практика свідчить, що саме робота штабів під керівництвом посадових осіб місцевого самоврядування при інтенсифікації зв’язків з громадськістю мала найбільшу ефективність при подоланні негативних наслідків аварії. Водночас важливим є поширення такої практики на території Житомирської області шляхом розробки перспектив її розвитку на рівні нормативно-правових актів, а також їх поширення у інших регіонах.

Доведено, що одним із найбільш дієвих інструментів перспективного розвитку адміністративно-територіальних одиниць на сьогодні є стратегічне планування, що дає змогу територіальним громадам адміністративних утворень здійснювати політику економічного зростання на основі розвитку місцевого самоврядування та впровадження інновацій. Ураховуючи особливий статус території, Житомирська область та її окремі територіальні громади мають функціонувати за принципом сталого стійкого розвитку як єдина соціоеколого-економічна система. При цьому розвиток усіх складових в кожному конкретному випадку має базуватися на певних пріоритетах. В розглядуваному випадку при регулюванні функціонування загальної системи основним пріоритетом має бути екологічна складова (підсистема), другим – соціальна і тільки третім – економічна. Економіка і соціальна сфера області мають розви-ватися в гармонійному поєднанні зі здоровим навколишнім середовищем. Тому першочерговим завданням стратегічного планування області має бути розробка системи заходів щодо екологічної реабілітації її території: землі, води, повітря.

На відміну від стратегічних планів розвитку територіальних громад, регіональні стратегії мають включати в себе розвиток як промислового потенціалу, так і аграрного сектора економіки та соціальну складову. Передбачувані перспективи зміцнення потенціалу та сталого розвитку сільського господарства мають враховувати державну систему районування та економічного стимулювання розміщення конкурентоспроможного виробництва сільгосппродукції за природно-економічними зонами.

Ураховуючи, що територія області порівняно з іншими регіонами України за своїм природно-економічним та екологічним потенціалом характеризується як малосприятлива, з невисоким рівнем розвитку та інвестиційної привабливості, дуже важливим стратегічним напрямом має бути підтримка економічного розвитку малих населених пунктів, що досягатиметься шляхом: зміцнення фінансової бази органів місцевого самоврядування; урізноманітнення видів господарської діяльності, що забезпечують зайнятість населення та впливають на доходну частину місцевих бюджетів, створення на базі функціонуючих підприємств нових виробничих комплексів, призначених для виготовлення конкурентоспроможної продукції; формування гнучкого ринку праці і посилення його соціальної спрямованості, яка сприятиме активізації процесу перепідготовки робочої сили; розвитку сільсько-госпо-дарських обслуговуючих кооперативів; створення малих підприємств з виробничою сферою діяльності; формування комунальної власності тери-то-ріальних громад, інфраструктури підтримки розвитку підприємництва; залучення інвестицій для відродження або переорієнтації виробництва профільних підприємств, інфраструктури малих населених пунктів, розробки єдиного каталогу їх інвестиційної привабливості.

У розділі доводиться, що основні концептуальні напрями стратегічного розвитку Житомирської області мають реалізовуватись у тісній співпраці органів місцевої виконавчої влади, органів місцевого самоврядування та інших зацікавлених сторін, тобто реалізація стратегічного плану має ґрунтуватися на механізмі соціального партнерства та наданні громадських послуг.

У процесі дослідження виявлено, що потрібно хоча б на території Житомирщини переглянути взаємозв’язки між представницьким місцевим самоврядуванням та місцевими державними адміністраціями. Певна транс-формація, яка полягає в можливості формування районними та обласними радами власних виконавчих органів, зможе усунути протиріччя, що виникають у процесі розподілу повноважень. Вважаємо, що це є найбільш обґрунтованим кроком саме в постраждалих районах Житомирщини, оскільки результати активної діяльності органів місцевого самоврядування щодо нейтралізації соціально-економічних наслідків аварії на ЧАЕС вже продемонстрували свою результативність.

ВИСНОВКИ

Отримані наукові результати в цілому дали змогу розв’язати наукове завдання щодо дослідження ролі органів місцевого самоврядування в регулюванні соціально-економічного розвитку постраждалих районів Жито-мирщини від аварії на ЧАЕС й узагальнення його результатів, що має важливе значення для розвитку вітчизняної науки державного управління. Ці результати підтверджують, що вихідна методологія правильна, поставлені завдання реалізовані, мета досягнута, покладена в основу дослідження наукова позиція автора себе виправдала й гіпотеза підтвердилася. На основі здійсненого дослідження зроблені такі висновки і внесені пропозиції, що мають теоретичне й практичне значення:

1.

У дисертації на підставі аналізу використаних джерел, архівних матеріалів та історичного досвіду доведено, що функціонування місцевого самоврядування в Україні має характерні особливості. До них слід віднести: переважання практично-соціальних інститутів над політичними, прагнення народу до соціального порядку на рівні невеликих самоврядних утворень. Головною рисою вітчизняного місцевого самоврядування є взаємопов’язаність і взаємозумовленість двох його аспектів – теоретико-правового та практичного, які мають давню історію та характеризуються постійним розвитком. Визначено, що ця тема недостатньо досліджена в Україні, хоча окремі її аспекти були об’єктом уваги вчених і практиків. Незавершеність розробки окресленої тематики створює необхідні передумови для її ґрунтовного та всебічного дослідження.

2.

Аналіз показав, що місцеве самоврядування Житомирщини відповідає загальнодержавним стандартам. Йому притаманна здатність до само-вдоско-налення і використання кращих зразків, активна участь у вирішенні соціально-економічних питань регіону з урахуванням його особливостей. На основі аналізу існуючих концепцій щодо ролі органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування видається науково коректним висновок, що органи місцевого самоврядування Житомирщини виступали партнерами як центральної, так і місцевої державної влади у вирішенні проблем Чорно-бильської катастрофи. Формування моделі партнерських відносин між центральними й місцевими органами виконавчої влади, з одного боку, та суб’єктами місцевого самоврядування - з другого, стає особливо актуальним на етапі побудови громадянського суспільства в Україні.

3.

Обґрунтовано, що діяльність органів місцевого самоврядування щодо ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС відіграє велику роль. У результаті активної роботи органів місцевого самоврядування в останні роки призупинено спад виробництва і забезпечено його приріст. Досвід роботи органів місцевого самоврядування радіаційно забруднених районів Житомирщини з питань мінімізації негативного впливу аварії на життєдіяльність регіону становить інтерес і вимагає подальших досліджень.

4.

Установлено, що наслідки Чорнобильської катастрофи суттєво вплинули на галузеву і міжгалузеву (сільськогосподарське виробництво) структуру продуктивних сил Полісся. Особливо це відчули господарства й населення забруднених зон, а саме зони відчуження, гарантованого добровільного відселення та зони посиленого радіоекологічного контролю. Тут спостерігалися значні втрати площ посіву і використання, регульована і нерегульована трудова міграція населення. Все це спричинило додаткові труднощі в системі управління господарською діяльністю регіону, у вирішенні проблем життєдіяльності населення; обмежило місцеві матеріальні та фінансові можливості щодо подолання наслідків аварії.

5.

Виявлено, що органи виконавчої влади та органи місцевого само-врядування активно сприяли господарським органам у структурній перебудові господарської діяльності, пристосуванні їх до нових виробничих завдань, запровадженні сучасних індустріальних технологій, згортанні й ліквідації неефективних виробництв. Вони виступали акумуляторами досвіду госпо-дарської діяльності в нових умовах. Накопичений досвід виробничої діяльності дає змогу визначити пріоритетні галузі, збільшити внесок забруднених районів в економічний потенціал країни.

6.

Доведено, що в процесі подолання наслідків аварії на ЧАЕС органи місцевого самоврядування відігравали провідну роль у розв’язанні соціальних проблем населення. Різноманітні заходи, здійснені органами місцевого самоврядування, привели в основному до вирішення багатьох соціальних питань, пом’якшення соціально-психологічного та політичного напруження. Все це в цілому є свідченням того, що соціальна політика держави, заходи органів місцевого самоврядування певною мірою забезпечили створення нормальних умов життєзабезпечення, а їх неповна реалізація є наслідком економічної кризи. Крім того, соціальний захист був кращим там, де територіальна громада, її лідер діяли більш активно і цілеспрямовано.

7.

Одним із найбільш дієвих інструментів перспективного розвитку адміністративно-територіальних одиниць на сьогодні є стратегічне планування, що дає змогу територіальним громадам адміністративних утворень здійснювати політику економічного зростання на основі розвитку місцевого самоврядування та впровадження інновацій. Враховуючи особливий статус території, Житомирська область та її окремі територіальні громади повинні функціо-нувати за принципом сталого стійкого розвитку як єдина соціоеколого-економічна система. При цьому пріоритетною має бути екологічна складова (підсистема), потім соціальна і тільки після цього – економічна. Економіка і соціальна сфера області мають розвиватися в гармонійному поєднанні зі здоровим навколишнім середовищем. Тому першочерговим завданням стратегічного плану області має бути розробка системи заходів щодо екологічної реабілітації її території: землі, води, повітря. Передбачувані перспективи збільшення потенціалу та сталого розвитку сільського госпо-дарства мають враховувати державну систему районування та економічного стимулювання розміщення конкурентоспроможного виробництва сільгосппро-дукції за природно-економічними зонами.

8.

Установлено, що є доцільним перегляд хоча б на території Житомирщини взаємозв’язків між представницьким місцевим само-вряду-ванням та місцевими державними адміністраціями. Певна трансформація, яка полягає в наданні можливості районним та обласній радам формувати власні виконавчі органи, зможе усунути протиріччя, що виникають у процесі розподілу повноважень. Вважаємо, що це є найбільш обґрунтованим заходом саме в постраждалих районах Житомирщини, оскільки результати активної діяльності органів місцевого самоврядування щодо нейтралізації соціально-економічних наслідків аварії на ЧАЕС вже довели свою результативність.

Отримані результати дослідження дають можливість сформулювати рекомендації щодо їх практичного використання. Доцільно вжити заходів щодо подальшого подолання впливу негативних наслідків аварії на ЧАЕС на життєдіяльність постраждалих районів, а саме:

- внести зміни й доповнення до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” у сфері наповнення реальним змістом повноважень місцевого самоврядування


Сторінки: 1 2