У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кримський державний агротехнологічний університет

Кримський державний агротехнологічний університет

Волошина Олена Іванівна

УДК 338.439.5:637.1.003.13”313”

Ефективність функціонування

і перспективи розвитку ринку

молока і молочної продукції

Спеціальність 08.07.02 - економіка сільського господарства і АПК

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Сімферополь - 2005

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Кримському державному агротехнологічному університеті

Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Караман Михайло Мінович

Кримський державний агротехнологічний університет,

завідуючий кафедрою економіки.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

член-кореспондент УААН,

Амбросов Володимир Якович

Харківський державний технічний університет сільського господарства, завідуючий кафедрою обліку і аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Яворська Тетяна Іванівна

Таврійська державна агротехнічна академія,

доцент кафедри економіки підприємств.

Провідна установа: Миколаївський державний аграрний університет

Міністерства аграрної політики України,

кафедра організації виробництва і агробізнесу

Захист відбудеться 24 лютого 2005р. у 9 годин на засіданні спеціалізованої вченої ради К. 52.805.01 при Кримському державному агротехнологічному університеті за адресою: 95492, АР Крим, м. Сімферополь, смт. Аграрне, корп. 1, ауд. 501.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Кримського державного агротехнологічного університету за адресою: 95492, АР Крим, м. Сімферополь, смт. Аграрне, корп. 1

Автореферат розісланий 22.01.2005г.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук, доцент Дементьєва С.Я.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дослідження. Стабільне забезпечення населення продуктами харчування стає можливим лише в умовах формування повноцінного цивілізованого ринку продовольства, невід'ємною складовою якого є ринок молока і молочних продуктів. Ринок молока і молочної продукції характеризується зменшенням обсягів виробництва, скороченням поголів'я корів, збитковістю галузі, недостатнім використанням виробничих потужностей переробних підприємств, низькою платоспроможністю населення, скороченням рівня споживання молочних продуктів. Ці явища зумовлюють актуальність дослідження ринку молока і молочної продукції, а саме необхідність: виявлення особливостей і недоліків його формування, аналіз стану та прогноз попиту, пропозиції, конкуренції, кон'юнктури, цін, рівня споживання та ефективності функціонування молокопродуктового підкомплексу.

Значний внесок в розробку проблем ринкових перетворень, становлення та розвитку ринків продовольства внесли Амбросов В.Я., Бальцерович Л., Саблук П.Т., Бойко В.І., Шпичак О.М., Суворов А.В., Мітяєва О.А., Серова Е., зокрема ринку молока і молочної продукції - Рудич А.І., Обіход С.В, Шевельова С.О., Давиденко О.Л., Євчук Л.А., Дудар Т.Г., Голомша Н.Є., Зимовець В.Н. та інші вчені економісти. Дослідженню питань ефективності функціонування підприємств присвячені роботи вітчизняних та зарубіжних науковців, зокрема Підгорної І.Є., Бабо А., Русака Н.А., Березівського П.С., Юрченко К.Г., Ільчука М.М., Бабичевої Т., Charnes A., Cooper W., Dellmann K., Pedell K.L., Farrell M.J., Lissitsa A., Norman M.

Проте система функціонування ринку молока і молочної продукції вимагає подальшого глибокого вивчення і вдосконалення. В економічній літературі недостатньо висвітлені різні точки зору відносно механізму державної підтримки підприємств молокопродуктового підкомплексу, узгодження попиту і пропозиції товару на ринку. Вимагають подальшого дослідження питання оптимізації стратегії продажу молока і молочних продуктів з урахуванням стадії життєвого циклу товару.

Необхідність поліпшення фінансово-економічного стану молочного скотарства і молочної промисловості, створення умов для збільшення обсягів виробництва молочних продуктів, їх здешевлення і підвищення рівня споживання молока і молочних продуктів населенням України, і зокрема АР Крим, зумовили актуальність вибору теми дисертаційної роботи, вплинули на мету і завдання дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дослідження є складовою частиною плану НДР Кримського державного агротехнологічного університету за проблемою: “Розробка і наукове обґрунтування основних напрямків реформування АПК Криму в сучасних умовах виробництва” (номер державної реєстрації 0102U000128), що виконується за завданням Міністерства агропромислового комплексу Криму.

Тема дисертації затверджена на засіданні вченої ради Кримського державного агротехнічного університету (протокол № 2 від 27 грудня 2002 р.)

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка методологічних і методичних аспектів ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції на регіональному рівні й обґрунтування перспектив його розвитку. Поставлена мета обумовила необхідність вирішення наступних завдань:

· дослідити специфіку державного регулювання молокопродуктового підкомплексу;

· уточнити методику оцінки технічної і алокативної ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції;

· обґрунтувати використання системи методів дослідження сучасного стану і перспектив розвитку ринку молока і молочної продукції;

· дати оцінку стану молочного скотарства регіону і молокопереробної галузі, виявити найбільш вагомі чинники, що впливають на ефективність їх роботи;

· дослідити кон'юнктуру і дати інтегральну оцінку алокативної ефективності та стабільності функціонування ринку молока і молочної продукції в АР Крим;

· визначити конкурентну позицію кримських молокопереробних підприємств і обґрунтувати маркетингову стратегію підвищення ефективності їх функціонування з урахуванням стадії життєвого циклу товарів;

· розробити модель узгодження пропозиції молочної продукції з обсягами споживчого попиту;

· обґрунтувати прогноз рівня споживання молока і молочних продуктів в регіоні.

Об'єктом дослідження є процес функціонування ринку молока і молочної продукції АР Крим.

Предметом дослідження є методологічні і практичні аспекти підвищення ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основами дослідження є економічна теорія, законодавчі і державні нормативні акти України, наукові розробки і публікації вітчизняних і зарубіжних вчених з питань функціонування ринку продовольства, і зокрема, ринку молока і молочної продукції.

Для досягнення мети дослідження застосовувалися наступні методи: розрахунково-конструктивний, індексний, кореляційно-регресійний аналіз, факторний аналіз (для аналізу стану молочного скотарства регіону), метод екстраполяції, експертна оцінка, метод парних порівнянь на основі багатовимірного шкалювання (для оцінки ефективності виробництва і реалізації молока і молочної продукції, споживчих переваг), метод оцінки життєвого циклу товару, метод інтегральної оцінки на основі багатосекторної моделі (для оцінки ефективності функціонування ринку), система економетричних моделей (для прогнозу споживання молока і молочної продукції). Достовірність одержаних результатів, висновків і пропозицій підтверджується розрахунками, застосуванням значного фактичного матеріалу. Для обробки статистичних матеріалів використовувалася ЕОТ.

Інформаційна база дослідження. В ході дослідження були використані матеріали Державного комітету статистики України, Головного управління статистики АР Крим, Міністерства економіки АР Крим, Міністерства агропромислового комплексу АР Крим, річна звітність молокопереробних підприємств АР Крим, аналітичні розробки автора, спеціальна література, матеріали з мережі Інтернет і інші джерела.

Наукова новизна одержаних результатів. Дослідження ефективності функціонування і перспектив розвитку ринку молока і молочної продукції дозволило одержати наступні результати, які мають елементи новизни:

Вперше:

· розроблені критерії і обґрунтована методика інтегральної оцінки ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції;

· визначена маркетингова стратегія підвищення ефективності діяльності кримських молокопереробних підприємств з урахуванням стадії життєвого циклу товарів, що забезпечує зростання рівня їх конкурентоспроможності на регіональному ринку;

· розроблена модель цінового узгодження попиту і пропозиції на ринку молока і молочних продуктів, яка дозволяє проводити аналіз поточної ситуації на регіональному ринку і обґрунтовано прогнозувати його розвиток.

Одержали подальший розвиток:

· розробка економічних механізмів державної підтримки підприємств молокопродуктового підкомплексу, як пріоритетний ряд інструментів фінансово-кредитної, податкової і соціальної політики держави;

· методичні підходи прогнозування рівня споживання молока і молочної продукції на основі системи економетричних моделей з використанням Log-Log функції, що відображає зв'язок між рівнем споживання і рівнем реальних доходів населення.

Уточнена:

· сукупність чинників, що впливають на ефективність виробництва і реалізації продукції молокопереробних підприємств в ринкових умовах, основними з яких є: державне регулювання ринку молока і молочної продукції, рівень розвитку сировинної бази, рівень доходів населення і інвестиційна привабливість підкомплексу;

· конкурентна позиція основних молокопереробних підприємств на регіональному ринку молока і молочних продуктів з використанням експертних оцінок і методу парних порівнянь на основі багатовимірного шкалювання.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що реалізація розроблених в дисертації положень сприятиме підвищенню ефективності функціонування регіонального молокопродуктового підкомплексу в ринкових умовах, дасть можливість кримським виробникам молока і молочної продукції за допомогою представленого прогнозу рівня споживання молочної продукції оцінити перспективи розвитку регіонального ринку, а на основі запропонованої маркетингової стратегії підсилити свою конкурентну позицію.

Ряд рекомендацій і розробок автора передані до впровадження у ВАТ “Криммолоко”: модель узгодження пропозиції молока і молочних продуктів з обсягами продовольчого попиту, прогноз рівня споживання молочної продукції в АР Крим, пропозиції щодо вибору маркетингової стратегії підприємства з урахуванням життєвого циклу продукції (довідка № 41 від 04.10.2004 р.). Матеріали дослідження оцінки стану і ефективності функціонування молочного скотарства і молокопереробних підприємств регіону, кон'юнктурний аналіз і аналіз алокативної ефективності регіонального ринку молока і молочної продукції використовуються в учбовому процесі Кримського державного агротехнологічного університету в курсі дисциплін “Економіка”, “Аграрний ринок” (довідка № 125 від 30.09.2004 р.). В учбовому процесі Агропромислового коледжу КДАТУ в курсі “Економіка підприємств” реалізуються аналітичні розробки щодо сучасного стану і тенденцій розвитку молокопродуктового підкомплексу, інтегральна оцінка ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції, прогноз споживання молока і молочної продукції в Криму в середньостроковій перспективі (довідка № 117 від 10.09.2004 р.).

Особистий внесок здобувача полягає в обґрунтованих наукових висновках щодо заходів підвищення ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції, які винесені на захист. У дисертаційній роботі автором викладені особисті ідеї, підходи, що є науково обґрунтованими і представлені в опублікованих працях.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дослідження докладалися й обговорювалися на міжнародних науково-практичних конференціях: “Перспективні розробки науки і техніки” (м. Бєлгород, 2004 р.); Третій міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень 2004” (м. Дніпропетровськ, ДГУ, 2004 р.), Четвертій міжнародній науково-методичній конференції “Менеджмент малого і середнього бізнесу: проблеми, навчання, перспективи” (СевНТУ, м. Севастополь, 2004 р.).

Публікації. Основні положення дисертаційної роботи викладені в 8 наукових роботах, 4 з яких опубліковані в спеціалізованих виданнях ВАК, загальний обсяг публікацій - 2,1 друк.арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація включає вступ, три розділи, висновки, список використаних джерел, додатки. Робота викладена на 182 стор. комп'ютерного тексту, містить 48 таблиць, 27 рисунків. Список використаних джерел налічує 159 найменувань.

Основний зміст роботи

У першому розділі “Теоретико-методологічні основи ефективності і перспектив розвитку ринку молока і молочної продукції” досліджені методологічні та методичні аспекти ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції, розкрита специфіка його формування і розвитку, визначено вплив державного регулювання, розглянуті методи і методики дослідження сучасного стану і перспектив розвитку ринку.

Сукупність економічних відносин, за допомогою яких здійснюються виробництво, розподіл, обмін і споживання молока і молочних продуктів з метою задоволення суспільних потреб і отримання доходу всіма суб'єктами ринку представляє собою ринок молока і молочної продукції.

Ринок молока і молочної продукції має специфічні риси:

1. наближення ринків збуту продукції з незбираного молока і кисломолочних продуктів до зон їх виробництва; широкий ринок збуту твердих сирів, масла тваринного, продуктів із сухого молока і молочних консервів;

2. низька цінова еластичність попиту, оскільки ціна вагомо не впливає на попит за наявності стабільного рівня доходів громадян;

3. значне відхилення роздрібних цін від закупівельних, що свідчить про недосконалість відносин в ланцюзі продажу товару від виробника до кінцевого споживача;

4. сезонність виробництва і реалізації молока і молочної продукції;

5. вертикальна інтеграція виробництва і поглинання крупними молокопереробними комплексами малих підприємств.

На стан ринку молока і молочної продукції впливають: зміна економічної ситуації в країні, добробут населення, недостатність державного регулювання виробництва і реалізації, нові засоби державної підтримки, низька якість сировини і допоміжних матеріалів (рис. 1).

Дослідження ринку молока і молочної продукції базується на кон'юнктурному аналізі, що дозволяє виявляти і моделювати тенденції і закономірності розвитку товарного ринку. Основними етапами дослідження ринку молока і молочної продукції є вивчення потенціалу сировинних баз, оцінка динаміки виробництва, собівартості і цін реалізації молока і молочної продукції; визначення впливу цих і інших чинників на конкурентоспроможність продукції; вивчення ринків збуту продукції та обсягів платоспроможного попиту.

Позитивні факториНегативні факториВиробництво молока· Сприятливі природно-кліматичні умови · Концентрація і спеціалізація виробництва молока · Відновлення племінної справи · Інтеграція виробників молока з молокопереробними підприємствами і торгівельною мережею· Скорочення поголів'я продуктивного стада · Недотримання вимог годування й утримання продуктивного і ремонтного стада · Технологічні втрати · Видача молока в рахунок натуральної оплати праці · Використання бартерних операційВиробництво молочної продукції· Науковий підхід до питань переробки молока · Використання нових технологій і обладнання · Пільгове державне регулювання· Наближення переробних підприємств до зон виробництва сировини · Низька якість сировини · Висока собівартість молочної сировини · Легальні і нелегальні втратиРеалізація молочної продукції· Стабільний попит на молочну продукцію · Популярність виробників і торгівельних марок · Маркетингові дослідження ринку · Розширення асортименту· Короткий термін реалізації · Низька платоспроможність споживачів · Недостатнє технічне оснащення для зберігання продукції · Збільшення кількості й ринкової частки дрібних операторів · Локалізація регіональних ринків

Рис. 1 Фактори, що впливають на стан і визначають тенденцію розвитку ринку молока і молочної продукції

Комплексна оцінка методів державного впливу на ринок молока і молочної продукції України, досвід розвинених країн дозволили виявити пріоритетні механізми його регулювання:

· застосування системи державного субсидування, цінового регулювання, пільгового оподаткування, що направлені на підвищення ефективності функціонування підприємств;

· впровадження нових стандартів якості молока і молочної продукції, контроль відповідності виробленої продукції затвердженим стандартам;

· розробка комплексних державних програм розвитку галузей АПК;

· внесення змін у механізм економічних взаємовідносин суб'єктів ринку;

· розробка державних програм соціального захисту населення.

Для проведення інтегральної оцінки ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції нами пропонується використовувати 4 групи критеріїв:

· технологічні - умови утримання тварин, забезпеченість кормами, рівень племінної роботи і ветеринарних заходів у молочному скотарстві, якість молочної сировини, забезпеченість і рівень використання переробними підприємствами виробничих потужностей, дотримання ними санітарно-гігієнічних норм, технологічних циклів, відповідність виробленої продукції стандартам якості;

· ринкові - рівень продовольчої безпеки, самозабезпеченість регіону молоком і молочною продукцією, ринкові перетворення молокопродуктового підкомплексу, попит і споживання молочної продукції, конкурентоспроможність молочної продукції кримських переробних підприємств, відповідність законодавства принципам ринкової економіки;

· фінансово-економічні - економічна ефективність господарювання підприємств молокопродуктового підкомплексу, можливість здійснення розширеного відтворення, ефективність мотивації праці в молокопродуктовом підкомплексі;

· державного регулювання - рівень бюджетного відшкодування ПДВ, субсидування на розширення власної тваринницької бази, на сплату відсотків по банківським кредитам, наявність пільг суб'єктам молочного підкомплексу по сплаті фіксованого сільськогосподарського податку, розробка регіональних програм розвитку молокопродуктового підкомплексу, контролю якості молочної продукції, наявність заходів боротьби з фальсифікатом молочної продукції, адекватність системи штрафів рівню посадових, фінансових та інших порушень і зловживань.

У другому розділі “Сучасний стан ринку молока і молочної продукції” досліджено стан і тенденції розвитку виробництва молока, показники його економічної ефективності, товарна пропозиція молочних продуктів, його структура, платоспроможний попит населення, цінова ситуація, проведена оцінка стабільності і алокативної ефективності функціонування молокопродуктового підкомплексу АР Крим.

Галузь молочного скотарства знаходиться в кризовому стані. В усіх категоріях господарств АР Крим за 1990-2003 рр. виробництво молока скоротилося на 481,9 тис. т (54,1%), що зумовлено зменшенням поголів'я молочного стада на 55,1% і середньої продуктивності на 429кг або 12,4%. Зниження продуктивності корів сталося в наслідок погіршення рівня годування, занепаду племінної роботи і відсутності обліку продуктивності корів.

В результаті розрахунку, виконаного в програмі StatSoft Statistica v6.0, одержана кореляційна залежність обсяг виробництва молока (у) від зміни поголів'я корів (х1) та їх продуктивності (х2):

у = -463,946 + 2,66407х1 + 0,186919х2

Рівняння регресії свідчить, що збільшення поголів'я корів на 1 тис.гол. веде до підви-

щення обсягів виробництва молока на 2,66 тис.т, а зростання продуктивності на 1 кг - на 0,19 тис.т.

У сільськогосподарських підприємствах суспільного сектора за досліджуваний період відбувається спад виробництва молока на 93,0%, поголів'я корів зменшилося на 91,3%, їх молочна продуктивність - на 1677кг (48,4%). Внаслідок скорочення посівних площ і зниження врожайності кормових і зернових фуражних культур погіршилася кормова база молочного скотарства. За відсутності збалансованого годування витрати кормів на 1ц молока зросли на 4 корм. од. і склали 1,41 ц корм. од., у той же час внаслідок дефіциту і дорожнечі витрати концентрованих кормів скоротились на 6,4 ц корм. од. і дорівнюють 0,29 ц корм. од. У господарствах населення спостерігається протилежна тенденція - виробництво молока зросло у 3,95 рази, поголів'я корів - у 3,3 рази, лише їх продуктивність зменшилася на 27кг (0,8%).

Скорочення виробництва молока веде до зниження обсягів його реалізації. У 2003 р. порівняно з 1990 р. обсяги реалізації молока сільськогосподарськими підприємствами скоротились у 20,0 разів. Продаж молока переробним підприємствам в загальному обсязі реалізації за досліджуваний період знизився з 97,8% до 46,0%. Для виявлення впливу ціни, обсягу реалізованої продукції, собівартості на розмір прибутку від виробництва молока і молочних продук-тів був використаний метод ланцюгових підстановок, який показав, що загальна сума збитку дорівнює 98,19 тис. грн. Підвищення собівартості молока, зміна структури та обсягів реалізації продукції спричинили збитки 106,34 тис. грн., в той же час зростання середніх цін реалізації частково - на 8,15 тис. грн. ці збитки покриває.

В АР Крим за 1990-2003 рр. обсяг виробництва молочної сировини скоротився у 2,2 рази, що зумовило зменшення випуску продукції з незбираного молока у 13,5 рази; масла тваринного - у 6,6 рази; сирів жирних - у 4,4 рази. Основними виробниками продукції з незбираного молока є підприємства м. Сімферополя (виробляють 51,4% загального обсягу), масла тваринного - Роздольненського району (більше 30%), жирних сирів - Роздольненського і Білогорського районів (понад 80%).

Пріоритетний ряд факторів, ранжований за допомогою методу парних порівнянь на основі багатовимірного шкалювання (табл.1), свідчить, що на ефективність виробництва і реалізації молока і молочної продукції найбільш впливає державне регулювання (10,6%), рівень розвитку сировинної бази (10,5%), рівень доходів населення (8,6%), інвестиційна привабливість галузі (8,1%), стратегія збуту продукції (7,2%), технічне і технологічне оновлення молокопереробних підприємств (6,6%).

Показник інтегральної стабільності молочної промисловості складається з індексів технічної забезпеченості молокопереробної галузі = 0,248, її інвестиційної стабільності = 0,578 й інтегральної стабільності виробництва молочної сировини = 0,823 і визначається за формулою:

. (1)

Стабільність молочної промисловості в 2003 р. складає 55% від рівня 1996 р.

Таблиця 1

Пріоритетний ряд факторів, що впливають на ефективність виробництва

і реалізації молока та молочної продукції

ФакториПитома вага впливу, %Зовнішні фактори57,1Державне регулювання молокопродуктового підкомплексу10,64Рівень розвитку сировинної бази10,45Рівень доходів населення8,56Інвестиційна привабливість молокопереробної галузі8,10Обсяг імпорту молокопродуктів3,71Рівень товарності молочного скотарства2,87Виробнича інтеграція2,80Якість молочної сировини2,22Сезонні коливання реалізації молочної продукції2,00Сезонні коливання виробництва молочної сировини1,87Технічне оснащення торгівельних підприємств1,76Розмір торгівельної націнки1,08Рівень фальсифікації молочної продукції1,04Внутрішні фактори42,9Стратегія збуту продукції7,24Технічне і технологічне оновлення підприємств6,59Маркетингові дослідження споживчого попиту і переваг5,03Популярність торгівельної марки, бренд4,90Якість молочної продукції4,57Рівень закупівельних цін на сировину4,08Кадровий потенціал3,21Асортимент молочної продукції2,35Тривалість зберігання молокопродуктів1,47Наявність пунктів прийому молочної сировини1,40Упаковка1,21Форма власності0,85

Реалізаційна політика молокопереробних підприємств передбачає вибір каналів продажу молока і молочної продукції. Обсяг реалізації молока і молокопродуктів через підприємства оптової торгівлі за 2000-2003 рр. збільшився на 8,8% і становить 32,99 тис. т. Продаж сирів жирних в оптових підприємствах зросла в 2,3 рази, продукції з незбираного молока в 2,6 рази, масла тваринного зменшилася на 10,9%, консервів молочних на 25,6%. Обсяги продажу на міських ринках в 2003 р. у порівнянні з 1998 р. продукції з незбираного молока збільшилися в 2,1 рази, масла тваринного - на 4,2%, сиру і бринзи - на 18,8%.

В Україні і Криму відбувається різке зниження купівельної спроможності населення і як наслідок - скорочення попиту на молоко і молочні продукти. Середня еластичність попиту на молоко і молочну продукцію за реальними доходами населення в АР Крим становить - (+3,5). Висока цінова еластичність попиту спостерігається за сирами жирними (середня еластичність -0,38), нижча - за продукцією з незбираного молока (середня еластичність +0,10) (табл. 2). Вища еластичність попиту на сири жирні пояснюється можливістю їх заміни більш дешевими молочними продуктами зі схожими споживчими якостями.

Таблиця 2

Цінова еластичність попиту на молоко і молочну продукцію

в Україні і АР Крим за період 1995-2003 рр.

РікСередня ціна на молоко і молочну продукцію, грн.Попит на молочну продукцію* на душу населення, кгТемпи зниження (приросту) рівня середніх цін, % Темпи зниження (приросту) споживчого попиту, % Цінова еластичність споживчого попиту УкраїнаКримУкраїнаКримУкраїнаКримУкраїнаКримУкраїнаКримПродукція з незбираного молока1995**0,490,512877,2------19960,671,0912379,60,371,18-0,040,03-0,13+0,0419970,821,311373,20,220,19-0,08-0,08-0,42-0,4819980,951,2912675,40,16-0,010,120,03+0,74-3,8319991,361,5513482,10,430,200,060,09+0,17+0,4620001,551,6112481,80,140,04-0,070,00-0,59-0,1020011,631,9213086,60,050,190,050,06+0,94+0,3220021,621,8913994,3-0,01-0,020,070,09-10,87-5,4120031,891,98137920,170,05-0,01-0,02-0,09-0,53В середньомухххх1,531,830,090,19+0,06+0,10Масло тваринне1995**5,684,736654,1------19965,986,796250,70,050,44-0,06-0,06-1,21-0,1819976,947,235743,30,160,06-0,08-0,15-0,57-2,51199810,977,335044,90,580,01-0,120,04-0,29+2,64199912,21114638,50,110,50-0,08-0,14-0,78-0,38200011,4810,44938,8-0,06-0,050,070,01-1,02-0,14200111,0811,75238,4-0,030,120,06-0,01-1,68-0,09200212,1112,15641,60,090,030,080,08+0,83+2,44200310,8310,56045,4-0,11-0,130,070,09-0,62-0,63В середньомухххх0,800,99-0,07-0,14-0,09-0,14Сири жирні1995**5,575,135040,8------19967,037,914636,10,260,54-0,08-0,12-0,36-0,2919977,918,714132,70,130,10-0,11-0,09-0,98-1,0319988,848,83830,40,120,01-0,07-0,07-0,68-7,09199912,7712,33123,50,440,39-0,18-0,23-0,56-0,78200014,95152618,30,170,23-0,16-0,22-1,12-1,22200116,38172321,80,100,13-0,120,19-1,34+1,44200215,5515,93022,6-0,05-0,060,300,04-5,08-0,58200316,2416,62921,90,040,04-0,03-0,03-0,78-0,76В середньомухххх1,211,38-0,45-0,53-0,37-0,38* в перерахунку на молоко

** цінові показники в перерахунку на гривні

Основну кількість споживаної продукції (близько 90%) у Криму складають молокопродукти торгівельних марок “Фанні”, “Щодня”, “President”, “Вімм-Білль-Данн”, що завезені з інших регіонів. Продуктам торгівельної марки “Щодня” віддають перевагу 22,1% споживачів. Питома вага молочної продукції ВАТ “Криммолоко” серед споживчих переваг становить 9,3%.

Середня еластичність пропозиції від зміни вартості факторів виробництва молока і молочної продукції становить -1,91. Середньорічні темпи зростання вартості витрат на виробництво молока і молочної продукції склали 9,6%, а середньорічний зріст обсягу виробництва - 7,5%.

Оцінка алокативної ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції (рис. 2), що проведена за допомогою методу інтегральної оцінки на основі багатосекторної моделі, дозволяє об'єднати різні в метричному відношенні показники і забезпечити можливість порівняння одержаних даних.

Формула для розрахунку інтегрального показника має наступний вигляд:

m ni kij

? ? ? Rijz(t) В’ijz

i=1 j=1 z=1

I = ---------------------------- (2),

m ni kij

? ? ? В’ijz

i=1 j=1 z=1

де: Rijz(t) - ранжоване значення z-го показника i-й групи критеріїв ефективності j-й підгрупи;

B’ijz - вагове значення z-го показника в i-й групи критеріїв j-й підгрупи з урахуванням вагового значення групи;

m - число груп критеріїв ефективності;

n - число підгруп;

k - кількість показників.

1 - технологічні і технічні критерії

2 - ринкові критерії

3 - критерії державного регулювання

4 - фінансово-економічні критерії

Рис. 2 Оцінка ефективності і стабільності функціонування ринку молока і молочної продукції в Криму по групах критеріїв

Інтегральна оцінка ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції на основі багатосекторної моделі свідчить про наявність значних резервів стабілізації молокопереробного підкомплексу і можливість задовольнити споживчий попит (рівень алокативної ефективності складає 57,7%). Загальний рівень алокативної ефективності обумовлений його складовими - ринковими критеріями (за якими ефективність функціонування ринку молока і молочної продукції становить 45,3%); технологічним і технічним (71,0%); державного регулювання (37,5%); фінансово-економічним (68,6%).

У третьому розділі “Перспективи розвитку ринку молока і молочної продукції Криму” розроблена модель узгодження пропозиції молочної продукції з обсягами споживчого попиту, обґрунтована маркетингова стратегія підвищення ефективності діяльності молокопереробних підприємств Криму з урахуванням стадії життєвого циклу товарів, представлений прогноз рівня споживання молока і молочних продуктів в регіоні.

Ресурсно-споживча стабільність молокопродуктового підкомплексу - це, перш за все, збалансованість ресурсозабезпечення і споживання молока й молочної продукції на регіональному ринку. Для узгодження споживчого попиту і пропозиції на ринку молока й молочної продукції пропонуємо використовувати імітаційну модель на ПЕОМ з використанням програми Excel, блок-схема якого наведена на рис.3.

Рис. 3 Блок-схема алгоритму цінового узгодження споживчого попиту і пропозиції ринку молока і молочної продукції

Використання даної моделі дозволяє:*

виявити сфери першочергового застосування економічних важелів (і оцінити масштаби необхідних для цього ресурсів) з метою максимального узгодження інтересів споживачів і виробників у рамках молокопродуктового підкомплексу і забезпечення стабільності його функціонування;*

оцінити перспективи роботи молокопереробного підприємства на регіональному ринку молока і молочної продукції, а також на ринках інших регіонів.

Найбільшими молокопереробними підприємствами АР Крим є ВАТ “Криммолоко”, Джанкойський молокозавод “Новатор”, Євпаторійський міський молокозавод, Красногвардійський молокозавод. При цьому в 2003 р. 52,7% обсягу виробленої в Криму молочної продукції складає продукція молокозаводів ВАТ “Криммолоко”.

Більшість молочних продуктів ВАТ “Криммолоко” (масло, продукція з незбира-ного молока, сметана, ряжанка, кефір) знаходяться на стадіях зрілості і насичення (табл.3).

Таблиця 3

Оцінка життєвого циклу основних видів продукції ВАТ "Криммолоко"

Критерії оцінки життєвого циклу товаруНайменування продукціїСирки та сирна масаСири кисломолочніЙогуртПродукція з незбираного молокаКефірДинаміка обсягу продажЗміна частки ринкуКонкуренціяДинаміка обсягу прибуткуЧастка витратСпоживачіДинаміка цінТоварний асортиментЗбутФорма просування товару на ринкуПереважаючі методи конкурентної боротьбиСтадії життєвого циклу товаруВпровадженняЗРОСТАННЯЗрілістьНасиченняСпадВпровадженняЗростанняЗрілістьНасиченняСПАДВпровадженняЗРОСТАННЯЗрілістьНасиченняСпадВпровадженняЗростанняЗРІЛІСТЬНасиченняСпадВпровадженняЗростанняЗРІЛІСТЬНасиченняСпад

Для стабілізації і поліпшення збуту цієї молочної продукції ВАТ “Криммолоко” необхідно вибрати маркетингові стратегії, які б включали:*

стратегію збереження існуючої ринкової частки і рівня прибутковості;*

стратегію збільшення обсягу продажу за рахунок розробки поліпшених товарів;*

стратегію активізації рекламної компанії підприємства.

Товари, що знаходяться на стадії зростання, як правило, не приносять прибутку, який з'являється і різко збільшується на заключному етапі стадії зростання і стадії зрілості. Тому по йогуртах, сирках і сирній масі ВАТ “Криммолоко” слід передбачити стратегію проникнення і покриття витрат або стратегію широкого проникнення на ринок.

Життєвий цикл кисломолочного сиру і простокваши знаходиться в стадії “спаду”. Для підвищення ефективності виробництва і реалізації продукції молокопереробному підприємству необхідно передбачити стратегію збільшення витрат на стимулювання збуту, стратегію зниження цін.

Використання запропонованої маркетингової стратегії, розробленої з урахуванням стадій життєвого циклу молочної продукції, дозволить ВАТ “Криммолоко” посилити свою конкурентну позицію на регіональному ринку, збільшити обсяги продажу молока і молочної продукції.

Споживчий ринок характеризується високою насиченістю товарами, а структура споживчого попиту цілком визначається грошовими ресурсами домогосподарств і рівнем цін на окремі товари.

Середньостроковий прогноз споживчого попиту на молоко і молочні продукти в Криму на 2005-2007 рр. базується на економетричній моделі. Дані табл. 4 свідчать, що при очікуваному розвитку демографічних і макроекономічних процесів валовий попит на молоко і молокопродукти в Криму в 2007 р. в порівнянні з середнім значенням за 2000-2003 рр. збільшиться за рахунок продукції з незбираного молока.

Таблиця 4

Прогноз середньорічного споживання молока і молокопродуктів* АР Крим

Молочні продуктиФакт, в середньому за 2000-2003 рр.Прогноз2005 р.2006 р.2007 р.Споживання на душу населення, кгПродукція з незбираного молока88,692,899,4107,4Масло тваринне41,144,942,038,8Сири жирні21,222,520,318,1Всього150,9160,2161,7164,3Валове споживання, тПродукція з незбираного молока180,51184,45196,42211,58Масло тваринне83,7289,2482,9276,40Сири жирні43,244,7240,1035,60Всього307,44318,41319,45323,58*в перерахунку на молоко

В результаті скорочення чисельності населення норми споживання на душу населення зростуть більшою мірою, ніж показники валового споживання. За 2005-2007 рр. валове споживання молока і молокопродуктів зросте на 5,17 т.

Основними чинниками, що впливають на динаміку продовольчого споживання в 2005-2007 рр., буде рівень реальних доходів населення, які визначені зростанням внутрішнього валового продукту, часткою доходів населення, що витрачаються на продовольство, і купівельною спроможністю гривні.

ВИСНОВКИ

1. Ринок молока і молочних продуктів - це сукупність економічних відносин, за допомогою яких здійснюються виробництво, розподіл, обмін і споживання продуктів харчування з метою задоволення суспільних потреб і отримання доходу всіма суб'єктами ринку. Регулювання ринку молока і молочних продуктів необхідно розглядати як систему заходів, направлених на захист вітчизняних товаровиробників і споживачів. Першочерговими заходами державного регулювання ринку молока і молочної продукції повинно стати державне субсидування молокопродуктового підкомплексу, введення мінімальних гарантованих цін на реалізоване переробним підприємствам молоко для відшкодування виробничих витрат сільськогосподарських товаровиробників, пільгове оподаткування, розробка та впровадження програм соціального захисту населення, встановлення стандартів якості на молоко і молочні продукти.

2. Методикою дослідження ринку є послідовність дій і сукупність конкретних прийомів дослідження, які забезпечують аналіз ринкової ситуації, і виявлення найближчих перспектив її розвитку. Дослідження ринку молока і молочної продукції базується на кон'юнктурному аналізі, що включає дослідження специфіки ринку, розробку методики вивчення кон'юнктури, збір і накопичення кон'юнктурної інформації, аналіз і прогноз кон'юнктури. Традиційні показники прибутковості або рентабельності не відображають резервів оптимізації товарного ринку, а інтегральна оцінка ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції за технологічними і технічними, ринковими, державного регулювання фінансово-економічними критеріями, що дозволяє об'єднати різні в метричному відношенні показники і забезпечити можливість порівняння одержаних даних. Сукупність традиційних і ринкових методів дослідження дозволяє об'єктивно оцінити стан ринку молока і молочної продукції, спрогнозувати перспективи його розвитку. Використання сукупності методів і вдосконалення їх технічного застосування компенсує недоліки окремих методів.

3. За останні роки просліджується чітка тенденція зменшення обсягів виробництва молока. Так, в АР Крим валове виробництво молока скоротилося на 54,1%, що обумовлено зменшенням поголів'я корів на 55,1% та їх продуктивності на 12,4%. У 2003 р. рівень збитковості виробництва молока в АР Крим склав 21,5%, при цьому збитковими є 80% сільськогосподарських підприємств, що займаються виробництвом молока. Результати факторного аналізу прибутку від виробництва і реалізації молока за 1990-2003 рр. показали, що негативно впливають на розмір прибутку збільшення собівартості молока, зміна структури та обсягів реалізації товарної продукції, а позитивно - зміна середніх цін реалізації. Внаслідок цього збитки від виробництва молока по сільськогосподарських підприємствах склали 98,19 тис. грн.

4. Дефіцит молочної сировини є головною причиною скорочення обсягів виробництва молочних продуктів. У 1990-2003 рр. в АР Крим виробництво продукції з незбираного молока скоротилося в 13,5 рази, масла тваринного - 6,6 рази, сирів жирних - в 4,4 рази. Розрахунок ступеня впливу зовнішніх факторів на ефективність виробництва і реалізації молока і молокопродуктів показав, що найбільш вагомими є: державне регулювання (10,6%), рівень розвитку сировинної бази (10,5%), рівень доходів населення (8,6%), інвестиційна привабливість (8,1%). Серед внутрішніх факторів головними є: стратегія збуту продукції (7,2%), технічне і технологічне оновлення молокопереробних підприємств (6,6%).

5. Різке зниження купівельної спроможності населення України за 1990-2003 рр. призвело до скорочення споживання молока і молокопродуктів в АР Крим в 2,1 рази. Споживання молока і молокопродуктів становить 159,3 кг на душу населення за рік, що в 2,5 рази менше раціональної фізіологічної норми. Попит на молоко і молочну продукцію в АР Крим менш чутливий до зміни реальної заробітної платні (середня еластичність - +3,5), ніж попит в цілому по Україні (середня еластичність - +4,2). Низка еластичність попиту на молоко і молочні продукти по доходу пояснюється відсутністю повноцінних товарів-субститутів. Цінова еластичність пропозиції свідчить - навіть при зростанні цін обсяги пропозиції молочної продукції продовжують зменшуватись, що обумовлено неповним завантаженням виробничих потужностей молокопереробних підприємств. Середня еластичність пропозиції від зміни цін на фактори виробництва (-1,9) відображує високий рівень впливу витрат на обсяги виробництва молока і молочної продукції.

6. Оцінка алокативної ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції в АР Крим свідчить, що потенціал ринку в регіоні використовується на 57,7%, при цьому рівень стабільності ринку за технологічними і технічними критеріями складає 71,0% (від оптимального рівня, що прийнятий за 100%); ринковими - 45,3%; фінансово-економічними - 68,6%; державним регулюванням - 37,5%.

7. Значну конкуренцію кримській молочній продукції на регіональному ринку складають товари торгівельних марок “Фанні”, “Щодня”, “President”, “Вімм-Білль-Данн”. Найбільший попит мають молочні продукти торгівельної марки “Щодня”, питома вага споживчих переваг якої складає 22,1%. Низький попит на молочну продукцію ВАТ “Криммолоко” (9,3%), обумовлений незадовільними показниками якості товару, відсутністю налагодженої роботи з підприємствами оптової торгівлі і недостатньою рекламною роботою. Для посилення конкурентної позиції на регіональному ринку ВАТ “Криммолоко” необхідно впроваджувати маркетингові стратегії, що враховують стадію життєвого циклу молочної продукції.

8. Модель цінового узгодження пропозиції молочної продукції з обсягами споживчого попиту дозволяє молокопереробним підприємствам проводити аналіз поточної ситуації на регіональному ринку молока і молочної продукції і обґрунтовано прогнозувати її розвиток. Модель також дає можливість своєчасного коректування наслідків реалізації заходів державної аграрної, а також бюджетної, фінансово-кредитної, податкової, інвестиційної, зовнішньоекономічної політики щодо молокопродуктового підкомплексу.

9. Середньостроковий прогноз споживчого попиту на молоко та молочні продукти в Криму, проведений на основі економетричної моделі свідчить, що валове споживання молока і молокопродуктів в Криму в 2007 р. в порівнянні з середнім значенням за період 2000-2003 рр. збільшиться на 16,1 т, при цьому рівень споживання продукції з незбираного молока збільшиться на 31,1 т, але споживання масла тваринного зменшиться на 7,3 т, сирів жирних - на 7,6 т.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ПО ТЕМІ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Волошина Е.И. Оценка сырьевой базы молочной промышленности Крыма // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. пр. Вип. 174/1. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. - С. 200-203.

2. Волошина Е.И. Жизненный цикл молочной продукции // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. пр. Вип. 194/3 - Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. - С. 722-727.

3. Волошина Е.И. Государственное регулирование рынка молока и молочной продукции // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. пр. Вип. 195/3 - Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. - С. 561-565.

4. Волошина Е.И. Модель согласования предложения молочной продукции с объемами потребительского спроса // Экономика и управление. - 2004 - № 4-5. - С. 92-94.

5. Волошина Е.И. Экономическая оценка состояния рынка молока и молочной продукции Крыма // Материалы Третьей Международной научно-практической конференции “Динаміка наукових досліджень ‘2004”. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. - Том 50. - С. 19-21.

6. Волошина Е.И. Современное состояние молочного скотоводства в личных подсобных хозяйствах сельских жителей Крыма // Менеджмент малого и среднего бизнеса: проблемы, обучение, перспективы: Тез. докладов Четвертой международной науч.-методич. конф., г. Севастополь 20-24сентября: Издательство СевНТУ, 2004. - С. 42-43.

7. Волошина Е.И. Конъюнктурный анализ рынка молока и молочной продукции Крыма // Материалы научно-практической конференции “Перспективные разработки науки и техники”. Том 2. Экономические науки. - Белгород: Руснаучкнига; Днепропетровск: Наука и образование, 2004. - С. 38-40.

8. Волошина Е.И. Еримизина М.И. Методические основы исследования конъюнктуры рынка молока и молочной продукции // Достижения современной экономической науки. Сб. науч. тр. - Белгород: Руснаучкнига, 2004., Вып. 1. - С. 10-13.

АНОТАЦІЯ

Волошина О.І. Ефективність функціонування і перспективи розвитку ринку молока і молочної продукції. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук по спеціальності 08.07.02 - економіка сільського господарства і АПК. Кримський державний агротехнологічний університет, Сімферополь, 2005г.

У дисертаційній роботі викладені методологічні і методичні аспекти ефективності функціонування ринку молока і молочної продукції на регіональному рівні і обґрунтовані перспективи його розвитку, проведений аналіз попиту і пропозиції, конкурентної позиції регіональних молокопереробних підприємств, проведені маркетингові дослідження і прогноз рівня споживання молочної продукції.

В ході дослідження проаналізовано сучасний стан і тенденції розвитку молочного скотарства і молокопереробної галузі в цілому по Криму, проведена економічна оцінка тенденцій розвитку регіонального ринку молока і молочної продукції, оцінені споживчі переваги. Розроблена модель цінового узгодження пропозиції молочної продукції з обсягами споживчого попиту, що дозволяє молокопереробним підприємствам аналізувати поточну ситуацію на регіональному ринку молока і молочної продукції і обґрунтовано прогнозувати її розвиток. Оцінена стабільність і алокативна ефективність функціонування молокопродуктового підкомплексу АР Крим. Запропоновані маркетингові стратегії кримських молокопереробних підприємств з урахуванням життєвого циклу товарів. Обґрунтований прогноз споживання молока і молочної продукції в АР Крим в середньостроковій перспективі, заснований на системі економетричних моделей з використанням Log-Log функції.

Ключові слова: ринок, регіональний ринок молока і молочної продукції, молокопродуктовий підкомплекс, споживчий попит, пропозиція, конкуренція, ціна, кон'юнктура, маркетингова стратегія.

Аннотация

Волошина Е.И. Эффективность функционирования и перспективы развития рынка молока и молочной продукции. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.02 - экономика сельского хозяйства и АПК. Крымский государственный агротехнологический университет, Симферополь, 2005г.

Диссертация посвящена исследованию теоретических аспектов эффективности функционирования рынка молочной продукции, специфики его формирования, государственного регулирования и освещению методических аспектов исследования современного состояния и перспектив развития регионального рынка молока и молочной продукции, обоснованию предложений по повышению эффективности его функционирования.

В ходе исследования рассмотрены теоретические положения и изучены отечественные и зарубежные литературные источники, которые раскрывают методические проблемы и экономические аспекты эффективности и особенности методики определения и анализа экономической эффективности деятельности предприятий. Разработаны и систематизированы по группам критерии эффективности функционирования рынка молока и молочной продукции: технологические, рыночные, финансово-экономические и влияние механизмов государственного регулирования. Обоснована методика интегральной оценки стабильности и аллокативной эффективности функционирования рынка молока и молочной продукции.

В диссертационной работе раскрыты экономические механизмы государственного регулирования рынка молока и молочной продукции Украины, поддержки предприятий молокопродуктового подкомплекса. Составлен приоритетный ряд инструментов финансово-кредитной, налоговой и социальной политики государства.

На примере АР Крым оценено состояние, тенденции развития молочного скотоводства и экономическая эффективность производства молока сельскохозяйственными предприятиями. Исследована динамика объемов производства продукции молокоперерабатывающих предприятий, уточнена совокупность факторов, влияющих на эффективность ее производства и реализации, основными из которых являются: государственное регулирование рынка молока и молочной продукции, уровень развития сырьевой базы, уровень доходов населения и инвестиционная привлекательность подкомплекса, сбытовая стратегия, техническое и технологическое обновление молокоперерабатывающих предприятий.

Проведен анализ спроса на молоко и молочную продукцию, оценена ценовая эластичность спроса и предложения, эластичность спроса на молочную продукцию по реальным доходам населения и эластичность предложения от изменения стоимости факторов производства продукции. Изучен уровень потребления молока и молочной продукции по группам населения: в зависимости от размера среднедушевых совокупных затрат, от количества детей и взрослых лиц и их места проживания. С использованием экспертных оценок


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВАЛЕНТНА І НЕВАЛЕНТНА СПОЛУЧУВАНІСТЬ ВІДПРИКМЕТНИКОВИХ ІМЕННИКІВ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Автореферат - 30 Стр.
ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ПОРУШЕНЬ СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ В НАСЕЛЕННЯ, ЩО МЕШКАЄ В ЕКОЛОГІЧНО НЕСПРИЯТЛИВИХ УМОВАХ (ПІДВИЩЕНИЙ ВМІСТ ФТОРУ В ВОДІ) ТА ШЛЯХИ ЇХ КОРЕКЦІЇ - Автореферат - 32 Стр.
ГЛОБАЛЬНІ ПРОЦЕСИ В СИСТЕМІ ОКЕАН - АТМОСФЕРА ТА ЇХ ВПЛИВ НА ПРИРОДНІ АНОМАЛІЇ АТЛАНТИКО-ЄВРОПЕЙСЬКОГО РЕГІОНУ - Автореферат - 47 Стр.
Конструктивно-екологічний аналіз дорожніх ландшафтів Східного Поділля - Автореферат - 22 Стр.
ІНТЕЛЕКТУАЛІЗМ ПРОЗИ ВАЛЕРІЯ ШЕВЧУКА - Автореферат - 24 Стр.
КЛІНІКО-ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МІГРЕНІ У ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ - Автореферат - 25 Стр.
ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНА СИСТЕМА ДЛЯ АВТОМАТИЧНОГО КОНТРОЛЮ ПАРАМЕТРІВ РОТОРНИХ СИСТЕМ - Автореферат - 27 Стр.