У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





В результаті дослідження базових теорій портфельного інвестування - теорій ціноутворення на ринку цінних паперів (технократичної, фундаме нталістської, теорії «ходіння навмання»), гіпотези ефективних ринків, к ласичних, неокласичних й сучасних концепці

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Бардакова Ганна Вікторівна

УДК 331.25:351

ФОРМУВАННЯ ПОРТФЕЛІВ МІЖНАРОДНИХ

ІНВЕСТИЦІЙ В УМОВАХ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ ДО

СВІТОВОГО ФОНДОВОГО РИНКУ

Спеціальність 08.05.01 – світове господарство

і міжнародні економічні відносини

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі міжнародної економіки Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Орєхова Тетяна Вікторівна,

Донецький національний университет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри міжнародної економіки

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Левківський Василь Миколайович, Чернігівський державний педагогічний університет ім. Т.Г.Шевченка МОН України, професор кафедри економіки та менеджменту;

кандидат економічних наук Мацука Вікторія Миколаївна, Маріупольський державний гуманітарний університет МОН України, доцент кафедри міжнародної економіки.

Провідна установа – Київський національний економічний університет
імені Вадима Гетьмана МОН України, кафедра міжнародних фінансів.

Захист відбудеться 28 листопада 2006 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .051.03 у Донецькому національному університеті за адресою:83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців,186, ауд.409.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий " 25 жовтня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

к.е.н., доцент С.П. Калініна

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Стрімкий розвиток міжнародних економічних відносин, ефективне функціонування економіки супроводжується активним залученням в роботу на ринках капіталу. Активна інвестиційна політика та ефективне управління інвестиціями є важливою передумовою економічного зростання країн.

Ринок цінних паперів є одним з основних механізмів акумулювання і перерозподілу інвестиційного капіталу у світовій економіці. На сучасному етапі розвитку світового господарства внаслідок радикальних змін, що відбулись в другій половині ХХ сторіччя в економіці промислово розвинутих країн, ринок цінних паперів відіграє провідну роль у формуванні капіталу порівняно з кредитом і внутрішнім накопиченням і використовується для підвищення якості фондового портфелю.

В Україні стан ринку цінних паперів не відіграє суттєвої ролі у стимулюванні припливу інвестицій у реальний сектор економіки, що веде до зростання дефіциту фінансових, матеріальних і інформаційних ресурсів, необхідних для формування передумов економічного зростання.

За таких умов вирішення питання оптимального формування портфелів міжнародних інвестицій може бути здійснене на основі дослідження операцій, які здійснюються на національному і міжнародному фондових ринках з різними видами цінних паперів і їх похідними.

Дослідженню проблематики формування портфелів інвестицій присвячено роботи зарубіжних вчених Д.Александера, Э.Доллана, Г.Марковіца, Д.Макнотона, Я.Міркіна, Б.Рубцова, А.Шапіро, У.Шарпа та ін.

Питання розвитку процесів міжнародного інвестування, формування портфелів міжнародних інвестицій, використання фінансових інструментів при формуванні портфеля інвестицій досліджуються вітчизняними вченими М.Алексєєвим, В.Альохіним, О. Дегтярьовою, А.Гончаровою, Д. Гришиною, М. Левківським, Ю.Макогоном, С.Масловою, О.Мозговим, О.Рогачем, Є.Семенковою, Т.Лепейко та іншими.

Разом з тим недостатньо дослідженими залишаються питання щодо формування портфелів міжнародних інвестицій вітчизняних компаній з метою підвищення ефективності роботи не тільки на внутрішньому, але і на зовнішніх ринках, активів міжнародних фінансових та нефінансовіх компаній в умовах розвитку фондового ринку України та інтеграції країни до світового фондового ринку.

Вищезазначене обумовлює актуальність теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертацію виконано відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри міжнародної економіки Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України в рамках держбюджетної теми Г01/3 “Конкурентоспроможність підприємств Донецького регіону на міжнародних ринках і пошук шляхів її підвищення” (номер держреєстрації 0101U005723) – автором здійснено дослідження формування інвестиційних портфелів інвестиційними компаніями і фондами України. Дослідження виконувалось також відповідно до напрямів програми науково-технічного розвитку регіону “Донецька область – 2020”, в розробці якої брав участь Донецький національний університет.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка методологічних та науково-практичних підходів щодо удосконалення формування портфелів міжнародних інвестицій в умовах інтеграції України до світового фондового ринку.

Для досягнення зазначеної мети було поставлено і вирішено такі задачі:

проаналізувати базові і сучасні теорії портфельного інвестування;

дослідити основні підходи, сутність та принципи формування портфелів міжнародних інвестицій;

проаналізувати динаміку та особливості розвитку світового фондового ринку;

проаналізувати розвиток організаційно-економічних умов інтеграції фондового ринку України до світового фондового ринку;

дослідити формування портфелів міжнародних інвестицій в Україні;

розробити економіко-математичну модель впливу зміни макроекономічних показників на динаміку та обсяги торгівлі цінними паперами в розвинутих країнах та країнах, що розвиваються;

розробити напрямки формування портфелів міжнародних інвестицій в умовах інтеграції України до світового фондового ринку;

розробити економіко-математичну модель оптимізації портфелів міжнародних інвестицій;

систематизувати ризики, які виникають при формуванні портфелів інвестицій та обґрунтувати шляхи їх подолання.

Об’єктом дослідження є процес формування портфелів міжнародних інвестицій в умовах інтеграції України до світового фондового ринку.

Предметом дослідження є організаційно-економічні засади, методичні і практичні аспекти формування портфелів міжнародних інвестицій.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи виступають положення сучасної економічної теорії, наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених в області дослідження проблем міжнародного інвестування і формування портфелів міжнародних інвестицій з використанням інструментів фондового ринку.

У процесі дослідження використано діалектичний метод наукового пізнання, а також загальнонаукові методи пізнання: методи теоретичного узагальнення, системного аналізу, синтезу (для дослідження сутності та закономірностей портфельного інвестування, метод групування та класифікації (для систематизації видів портфелів міжнародних інвестицій, розробки критеріїв класифікації портфелів інвестицій); методи статистичного та математичного аналізу (для дослідження стану розвитку світового фондового ринку і аналізу передумов інтеграції України до світового фондового ринку), структурний метод, метод статистичного аналізу (для дослідження тенденцій розвитку світового фондового ринку та фондового ринку України, обороту цінних паперів, які вводяться до портфелів інвестицій); метод економіко-математичного моделювання економічних процесів (для розробки моделі оптимізації портфелів міжнародних інвестицій). Обробка статистичного матеріалу здійснювалась з використанням методів економічного аналізу, методів табличного аналізу, порівняльного, графічного аналізу, методів групування.

Інформаційною базою дослідження є матеріали Держкомстату України, статистичні дані міжнародних економічних організацій, періодичні видання, матеріали вітчизняних і міжнародних наукових конференцій, монографії та наукові публікації зарубіжних та вітчизняних вчених-економістів, інформація мережі Internet,результати власних досліджень автора.

Наукова новизна отриманих результатів полягає в поглибленні існуючих теоретичних положень щодо формування портфелів міжнародних інвестицій світового ринку цінних паперів та в розробці науково-практичних рекомендацій щодо оптимізації портфелів міжнародних інвестицій в умовах інтеграції України до світового фондового ринку.

Конкретні наукові результати, що характеризують наукову новизну проведеного дослідження, полягають у такому:

вперше:

запропоновано систему управління інвестиційними ризиками, яка створює об'єктивну обумовленість виникнення і формування інфраструктури ринку цінних паперів як інструмента мінімізації ризиків і передбачає моніторинг діяльності посередника, оцінку ефективності його функціонування, одночасне використання декількох посередників, придбання фінансового або операційного контролю над діяльністю посередника, придбання інструмента або послуги, що цілком або частково компенсують (або обмежують) можливі втрати, відмову від використання посередника і "прямий" вихід інвестора на ринок;

розроблено економіко-математичну модель оптимізації інвестиційного портфеля на основі побудови арбітражного портфеля, застосування якої в умовах інформаційно ефективного ринку дозволить здійснити одночасне виконання умови максимізації доходності та мінімізації ризику нового портфеля;

удосконалено:

алгоритм формування портфеля міжнародних інвестицій за рахунок виділення етапу моделювання портфеля на основі статистичних та евристичних підходів до вибору інструментів, критеріїв оптимізації та можливих моделей портфелів, який дозволяє виділити центральний критерій оптимізації для побудови найбільш ефективного інвестиційного портфеля в конкретних економічних умовах;

отримали подальшого розвитку:

визначення поняття “портфель міжнародних інвестицій” як цілеспрямованої сукупності різноманітних міжнародних фінансових інструментів (фондових активів), яка сформована та збалансована на основі конкретних інвестиційних якостей, призначена для здійснення міжнародного інвестування і є цілісним об’єктом управління відповідно до інвестиційної політики, що реалізується;

класифікація портфелів міжнародних інвестицій за рахунок виділення таких класифікаційних ознак: тип доходу, тип інвестора, відповідність інвестиційній стратегії, рівень ризику, рівень урізноманітнення, рівень ліквідності, менеджмент портфеля, структура портфеля, мета інвестування, використання якої створює науково-методичне підґрунтя для розробки напрямків інвестиційної стратегії на основі оптимізації портфеля міжнародних інвестицій.

Практичне значення отриманих результатів полягає в розробці науково-практичних положень і рекомендацій щодо удосконалення портфельного інвестування в Україні з метою входження держави до світового фондового ринку.

Результати дослідження використано в діяльності ДОФ АКБ “Укрсоцбанк” (довідка №10-016/67-407 від 16.05.2006р.) – економіко-математична модель оптимізації портфеля інвестицій, Донецької обласної державної адміністрації (довідка №142/25-07 від 28.04.2006р.) – результати дослідження розвитку організаційно-економічних умов інтеграції України до світового фондового ринку, Донецької торгово-промислової палати (довідка №97/07 від 23.05.2006р.) – розроблені підходи щодо запобігання виникнення ризиків при формуванні портфелів міжнародних інвестицій, ЗАТ ММЗ “Істіл (Україна)” (довідка № 241/14 від 25.08.2005 р.) – економіко-математична модель впливу зміни макроекономічних показників на динаміку та обсяги торгівлі цінними паперами в розвинутих країнах та країнах, що розвиваються.

Результати досліджень, що містяться в дисертації, також використані в навчальному процесі кафедри “Міжнародна економіка” Донецького національного університету при створенні науково-методичних комплексів та викладанні дисциплін “Світові фондові ринки”, “Міжнародний інвестиційний менеджмент”, “Аналіз та оцінка інвестиційних проектів” (довідка №377/09-26/6.9.0 від 16.05.2006 р.)

Особистий внесок здобувача. Усі результати, викладені в дисертаційній роботі, отримані здобувачем самостійно і знайшли відображення в опублікованих працях.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження доповідались і отримали схвалення на міжнародних і всеукраїнських конференціях і семінарах: “Проблеми розвитку зовнішньоекономічних зв'язків і залучення іноземних інвестицій: регіональний аспект” (м. Святогірськ: 2002 р., 2003 р., 2004 р., 2005 р., 2006 р.); “Проблеми і перспективи співробітництва між країнами Південно-Східної Європи в рамках Чорноморського економічного співробітництва і ГУУАМ” (м. Донецьк – Свіштов – Албена: 2003 р., 2005 р.).

Публікації результатів дослідження. За темою дослідження одноосібно опубліковано 10 наукових робіт загальним обсягом 4,0 д.а., з них у наукових фахових виданнях 6 робіт загальним обсягом 2,6 д.а.

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертація складається зі вступу, 3 розділів, висновків, списку використаної літератури зі 187 найменувань, додатків. Зміст дисертації викладено на 171 сторінки друкованого тексту, включаючи 13 таблиць на 14 сторінках, 20 рисунків на 19 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету і задачі дослідження, його об’єкт і предмет, наукову новизну і практичне значення роботи.

В першому розділі “Теоретичні засади формування портфелів міжнародних інвестицій” досліджено теорії портфельного інвестування, принципи формування портфелів міжнародних інвестицій в умовах міжнародної економічної інтеграції, сутність, види та структуру портфелів міжнародних інвестицій.

Важливим напрямом сучасного політико-економічного розвитку світового господарства є поступове зростання взаємозалежності та взаємопроникнення національних економік, що супроводжується інтернаціоналізацією переміщення капіталів, створенням глобального фінансового ринку, розвитком інвестиційної активності індивідуальних інвесторів і юридичних осіб в напрямку формування портфелів інвестицій.

В результаті дослідження базових теорій портфельного інвестування – теорій ціноутворення на ринку цінних паперів (технократичної, фундаменталістської, теорії “ходіння навмання”), гіпотези ефективних ринків, класичних, неокласичних й сучасних концепцій фінансових ризиків, теорії часткової вартості грошей, теорії очікувань, теорії переваги ліквідності, теорії сегментування ринків – встановлено, що між теоріями немає суперечностей. В результаті теоретичних узагальнень автором запропоновано розглядати портфель міжнародних інвестицій як цілеспрямовану сукупність різноманітних міжнародних фінансових інструментів (фондових активів), яка сформована та збалансована на основі конкретних інвестиційних якостей, призначена для здійснення міжнародного інвестування і є цілісним об’єктом управління відповідно до інвестиційної політики, що реалізується.

Обґрунтовано переваги використання портфелю інвестицій з цінних паперів, що обертаються на міжнародному та євроринку, а саме: використання можливостей світового ринку капіталу (інвестування в більш доходні або менш ризикові цінні папери), обмежений вплив державного регулювання фондових операцій, диверсифікація (зменшується загальний ризик при падінні курсу однієї з валют або цінних паперів). Встановлено обмеження та недоліки використання зазначеного портфелю: обмеженість інформації щодо діяльності емітентів, наявність додаткових витрат, пов’язаних з інвестуванням на міжнародному ринку (подвійне оподаткування), відбувається посилення валютного ризику (мультивалютний аспект).

На основі сучасної портфельної теорії, моделі оцінювання капітальних активів, арбітражної теорії запропоновано базові принципи формування портфеля міжнародних інвестицій в умовах міжнародної економічної інтеграції: безпека основного капіталу, стабільність прибутку, приріст капіталу, ліквідність портфелю в цілому та його складових, диверсифікація активів. Обґрунтовано, що дотримання вищезазначених принципів формування портфелів міжнародних інвестицій в сучасних умовах дозволить забезпечити портфелю із визначеними інвестиційними якостями та характеристиками потенційну прибутковість на міжнародному фондовому ринку.

В результаті дослідження сутності, видів та структури портфелів міжнародних інвестицій розроблено класифікацію портфелів міжнародних інвестицій (рис.1).

Успішне здійснення інвестицій у цінні папери вимагає також дослідження умов, за яких різні групи інвесторів надають перевагу інвестуванню в цінні папери порівняно з іншими видами використання заощаджень.

У другому розділі “Аналіз формування портфелів міжнародних інвестицій в процесі інтеграції України до світового фондового ринку” здійснено аналіз розвитку світового фондового ринку, організаційно-економічних умов інтеграції України до світового фондового ринку, досліджено формування портфелів міжнародних інвестицій в Україні.

Активність розвитку світового фінансового ринку свідчить про набуття особливого значення фінансових інструментів в системі глобального економічного механізму функціонування світового господарства в цілому. Сукупний розмір ринку акцій, боргових цінних паперів та банківських активів в 3,5 рази перевищує обсяги світового виробництва. В процесі дослідження встановлено, що завдяки стрімким перетворенням на ринках цінних паперів останні відіграють роль головного структуроутворюючого чинника розвитку світових фінансів. Домінують у світовому перерозподілі капітальних активів високорозвинуті країни світу, однак показники щорічних темпів зростання загального потоку капіталів на ринках країн, що розвиваються, вказують на те, що останні також становляться більш привабливими, відбувається перетік коштів з більш розвинених країн, до країн, що розвиваються.

Результати дослідження свідчать, що майже чверть світового ринку капіталу припадає на долю ринку акцій, динаміка якого характеризується швидким зростанням: у 1970р. зазначений сегмент світового ринку капіталу становив 3% світового валового внутрішнього продукту, у 1980р. – 12,1%, 1990р. – 57,4%, 2000р. – 84,3%, 2005р. – 90,9%. За період 1980-2004 рр. капіталізація світового ринку акцій зросла в 13,6 разів (рис.2). При цьому зростання капіталізації ринку акцій країн, що розвиваються, і країн з перехідною економікою склало в зазначений період більше ніж 44 рази, що пов’язано в основному зі зростанням курсової вартості акцій.

Рис. . Динаміка світового ВВП та розвиток капіталізацій світового ринку акцій, на кінець року, млрд.долл.США

Інтенсивний розвиток ринку акцій ґрунтується на лібералізації національних фінансових ринків. Причиною цього стало зростання конкуренції між національними фондовими ринками розвинутих країн за залучення до лістингу іноземних акцій, початок інтеграції національних ринків акцій, консолідація інституцій ринку, зміна технологій торгівлі цінними паперами, розвиток технологічної взаємодії національних фондових ринків розвинутих країн, що дало змогу здійснити перехресний лістинг акцій на зарубіжних ринках.

Ранжування країн, що розвиваються, та країн з перехідною економікою за рівнем капіталізації дозволило встановити, що найбільша частина серед регіональних ринків акцій за показником капіталізації припадає на азіатські країни – 68,2% зазначеного ринку (3509,8 млрд. дол.. США); для країн Латинської Америки цей показник дорівнює 2,6% (132,8 млрд. дол. США), Африки – 8,6% (442,5 млрд. дол. США), європейські країни з перехідною економікою займають лише 4,1% ринку акцій у цій підгрупі (206,2 млрд. дол. США).

Сучасний розвиток фінансових відносин передбачає активне використання інструментів, що засновані на кредитних відносинах. За своїми масштабами світовий ринок боргових цінних паперів охоплює 39% сучасного світового ринку капіталу, з яких 23% належить корпоративним паперам, а 16% – державним. Відносно світового ВВП ринок боргових цінних паперів складає 141,7%. Основну частину цього сегменту світового ринку капіталу (87,9%) формують розвинуті країни світу, з яких 38,9% належить США, 33,2% – Японії, 15,8% – країнам ЄС. Слід зазначити, що за період 1996-2004рр. обсяг торгівлі облігаціями розвинутими країнами суттєво зменшився (майже на 60%), однак за останні роки обсяги торгівлі майже втричі зросли (в 2,7 рази у 2004 відносно 2000 року), у той час коли торгівля акціями за той самий період скоротилась на 20%. Такі зміни торгівлею акціями та облігаціями у цей період можна пояснити наступним: зростання на ринку похідних інструментів; фактичний кінець ринку акцій високотехнологічних компаній; значне посилення правил лістингу для компаній, акції яких котируються на фондових біржах; скорочення кількості електронних комунікаційних систем і альтернативних торговельних майданчиків, де паралельно з біржовими фондовими ринками здійснювалася торгівля базовими інструментами ринку.

В результаті розрахунків, проведених в роботі, було встановлено, що існує досить слабкий зв’язок між рівнем розвитку фінансового сектору та економічним зростанням в країнах, що розвиваються. Це є наслідками залежності цих ринків від світових потоків капіталу та високої частки спекулятивних вкладень у таких країнах. Динаміку змін у зовнішньому фінансуванні країн, що розвиваються та з перехідною економікою за видами фінансових інструментів наведено на рис.3. Таким чином, інтеграція країн, що розвиваються, та з перехідною економікою до світового ринку боргових паперів надає можливість розширити джерела середньо- та довгострокового капіталу, вкрай необхідного для розвитку національних економік та суб’єктів господарювання.

Рис.3. Динаміка зовнішнього фінансування ринків країн, що розвиваються, за видами фінансових інструментів, млрд.дол.США

Встановлено, що розширення впливу інституціональних інвесторів, пов’яза-не, перш за все, з певною трансформацією традиційних банківських інституцій та диверсифікацією фінансових послуг. Якщо в 1990 році інституціональні інвестори контролювали 13,8 млрд.дол.США фінансових активів, то у 2003 році їх вплив посилився в 3,3 рази, у тому числі обсяги контролюючих активів з боку страхових компаній зросли в 2004 році в 3 рази відносно 1990 року, пенсійних фондів – в 4 рази, інвестиційних компаній – в 6,2 рази.

Розвиток фондового ринку України (рис.4) можна охарактеризувати як цілеспрямоване і послідовне просування шляхом формування привабливого інвестиційного клімату в Україні. Головним фактором, який формував таку кон’юнктуру фондового ринку України, став перехід до інвестиційно-інноваційної моделі розвитку економіки. Відбулося підвищення кредитоспроможності українських емітентів на міжнародних фінансових ринках, що проявилось, в першу чергу, у підвищенні кредитного рейтингу України від спекулятивного до інвестиційного класу. Збільшення коефіцієнту кореляції індексу J.P.Morgan EMBI+ та індексу J.P.Morgan EMBI+ Україна за 2001-2004 роки до рівня 0,82 свідчить про підвищення рівня інтегрованості українського ринку до світового фондового ринку. Зростання індексу відбулось за рахунок зростання вартості акцій українських компаній, що враховуються при розрахунку індексу, а саме ВАТ “Укртелеком”, ВАТ “Укрнафта”, ВАТ “Київенерго”, ВАТ “Концерн “Стирол” та ін.

Рис.4. Обсяги матеріального виробництва та обсяги торгів

на фондовому ринку України, млрд.грн.

Аналіз розвитку внутрішнього фондового ринку України дозволяє зробити висновок про те, що його головною функцією є фінансове забезпечення реального сектору української економіки, однак суттєвого впливу на розвиток інвестиційного процесу він не здійснює.

Аналіз формування портфелів міжнародних інвестицій в Україні свідчить, що в порівнянні з міжнародним ринком цінних паперів, український ринок є ринком малого інвестиційного вибору. Придбання цінних паперів не дозволяє диверсифікувати інвестиції та зменшувати ризики при загальному падінні прибутковості національного фондового ринку. При цьому великі фінансово-промислові групи є більш підготовленими до діяльності, пов’язаної з залученням великих обсягів іноземних інвестицій через формування портфелів міжнародних інвестицій, ніж вітчизняні інвестиційні фонди та компанії. Запорукою більш ефективного залучення міжнародних інвестицій та включення національних фінансових та нефінансових компаній до роботи не тільки на національному, а й на міжнародних фондових ринках в умовах підсилення ролі світового ринку цінних паперів як джерела акумулювання і перерозподілу фінансових потоків є наявність відкритих та об'єктивних інформаційних ресурсів стосовно доходності цінних паперів, стану та діяльності емітентів і посередників.

В третьому розділі “Розробка напрямів оптимізації портфелів міжнародних інвестицій” запропоновано напрямки удосконалення процесу формування портфелів міжнародних інвестицій, розроблено економіко-математичну модель оптимізації портфелів міжнародних інвестицій, систематизовано ризики та запропоновано шляхи їх подолання при формуванні портфелів інвестицій.

Складність задачі формування інвестиційного портфеля полягає в прагненні максимізувати очікувану прибутковість інвестицій при визначеному для організації рівні ризику. З метою удосконалення процесу формування портфелів міжнародних інвестицій розроблено алгоритм формування портфеля міжнародних інвестицій, представлений на рис.5.

Запропоновано напрямки удосконалення формування портфелів міжнародних інвестицій з метою формування низькоризикового портфеля міжнародних інвестицій:

забезпечення співвідношення між високонадійними і ризикованими частками таким чином, щоб можливі втрати від ризикованої частки з переважною імовірністю покривалися доходами від надійних активів;

забезпечення галузевої і регіональної диверсифікації вкладень за рахунок включення в портфель цінних паперів широкого кола галузей, не пов'язаних тісно між собою, з метою уникнення синхронності циклічних коливань їх ділової активності;

забезпечення виконання принципу достатньої ліквідності за рахунок підтримки частки активів, які можливо швидко реалізувати за ціною, не нижче рівня, достатнього для проведення високоприбуткових транзакцій.

З метою оптимізації портфеля міжнародних інвестицій розроблено економіко-математичну модель на основі побудови арбітражного портфеля в умовах інформаційно ефективного ринку (рис. ), яка, на відміну від існуючих моделей, передбачає одночасне виконання умови максимізації доходності та мінімізації ризику нового портфеля.

Рис. . Економіко-математична модель оптимізації інвестиційного портфеля

На основі систематизації ризиків при формуванні портфелів інвестицій запропоновано шляхи їх подолання на основі виконання наступних заходів:

1. Моніторинг діяльності посередника:– 

перевірка операційних і інформаційних технологій, які використовуються посередником;– 

проведення опитувань, що характеризують професійну діяльність посередника, у т.ч. за допомогою стандартних анкет;– 

збирання інформації про посередника, аналіз його репутації на ринку.

2. Оцінка ефективності функціонування посередника: – 

абсолютна (порівняння кількісних показників діяльності посередника з наперед заданим набором "ідеальних" значень); – 

відносна (порівняння з аналогічними характеристиками конкуруючих організацій).

3. Одночасне використання декількох посередників.

4. Придбання фінансового або операційного контролю над діяльністю посередника.

5. Придбання інструмента або послуги, що цілком або частково компенсують (або обмежують) можливі втрати: – 

страхування;– 

хеджування;

6. Відмова від використання посередника і "прямий" вихід інвестора на ринок.

В залежності від поточної кон'юнктури, обсягу операцій і ступеня знайомства інвестора з тим або іншим сегментом ринку може використовуватись будь-яке сполучення вищеописаних методів.

Необхідно відзначити, що ефективність вищеописаних дій тим вище, чим більш ефективним (у макроекономічному змісті) є той ринок цінних паперів, на якому відбувається процес інвестування, і чим більш ефективними є ринки послуг, що використовуються інвестором для управління вторинними ризиками. Головним фактором, що впливає на підвищення ефективності зазначених ринків (крім політичних, макро- і мікроекономічних), є їх регулювання з боку уповноважених органів.

Таким чином, ризики, асоційовані з конкретними активами або пасивами підприємства не можуть розглядатись ізольовано. Будь-яке нове інвестиційне рішення повинно аналізуватись з позиції його впливу на зміни прибутковості і ризику всієї сукупності активів і пасивів (портфеля) підприємства, оскільки можливі сполучення цих рішень можуть значно змінювати характеристики всього портфеля в цілому.

Запропонована система рівнів управління інвестиційними ризиками демонструє об'єктивну обумовленість виникнення і формування інфраструктури ринку цінних паперів саме як інструмента мінімізації ризиків.

Фондовий ринок стає потужним механізмом мобілізації, розподілу та перерозподілу фінансових ресурсів, які необхідні для динамічного розвитку економіки та сприяють залученню інвестиційних капіталів до виробничого сектору та соціальної сфери. Подальший розвиток фондового ринку України та його інтеграція до світового фондового ринку можливі за наявності ефективної системи законодавчого, нормативного, інформаційного забезпечення інвестиційних вкладень.

ВИСНОВКИ

У дисертації вирішено важливу наукову задачу удосконалення формування портфелів міжнародних інвестицій шляхом його оптимізації і подолання ризиків в умовах інтеграції України до світового фондового ринку.

1. В результаті теоретичних узагальнень автором запропоновано розглядати портфель міжнародних інвестицій як цілеспрямовану сукупність різноманітних міжнародних фінансових інструментів (фондових активів), яка сформована та збалансована на основі конкретних інвестиційних якостей, призначена для здійснення міжнародного інвестування і є цілісним об’єктом управління відповідно до інвестиційної політики, що реалізується.

2. На основі дослідження сучасних теоретичних засад портфельного інвестування сформульовано базові принципи формування портфеля міжнародних інвестицій в умовах міжнародної економічної інтеграції: безпека основного капіталу, стабільність прибутку, приріст капіталу, ліквідність портфелю в цілому та його складових, диверсифікація активів. Обґрунтовано, що дотримання вищезазначених принципів формування портфелів міжнародних інвестицій в сучасних умовах дозволить забезпечити портфелю із визначеними інвестиційними якостями та характеристиками потенційну прибутковість на міжнародному фондовому ринку.

3. Встановлено переваги і недоліки формування портфелю інвестицій з цінних паперів, що обертаються на міжнародному та євроринку: до переваг належать використання можливостей світового ринку капіталу (інвестування в більш доходні або менш ризикові цінні папери), обмежений вплив державного регулювання фондових операцій, диверсифікація (зменшується загальний ризик при падінні курсу однієї з валют або цінних паперів); недоліками є обмеженість інформації щодо діяльності емітентів, наявність додаткових витрат, пов’язаних з інвестуванням на міжнародному ринку (подвійне оподаткування), відбувається посилення валютного ризику (мультивалютний аспект).

4. Розроблено класифікацію портфелів міжнародних інвестицій з використанням таких класифікаційних ознак: тип доходу, тип інвестора, відповідність інвестиційній стратегії, рівень ризику, рівень урізноманітнення, рівень ліквідності, менеджмент портфеля, структура портфеля, мета інвестування, використання якої створює науково-методичне підґрунтя для розробки напрямків інвестиційної стратегії на основі оптимізації портфеля міжнародних інвестицій.

5. Активність розвитку світового фінансового ринку свідчить про набуття особливого значення фінансових інструментів в системі глобального економічного механізму функціонування світового господарства в цілому. Домінують у світовому перерозподілі капітальних активів високорозвинуті країни світу, однак показники щорічних темпів зростання загального потоку капіталів на ринках країн, що розвиваються, вказують на те, що останні також становляться більш привабливими, відбувається переток коштів з більш розвинених країн, до країн, що розвиваються.

6. Встановлено, що інтенсивний розвиток ринку акцій спричинено лібералізацією національних фінансових ринків внаслідок зростання конкуренції між національними фондовими ринками розвинутих країн за залучення до лістингу іноземних акцій, початку інтеграції національних ринків акцій, консолідації інституцій ринку, зміни технологій торгівлі цінними паперами, розвитку технологічної взаємодії національних фондових ринків розвинутих країн, що дало змогу здійснити перехресний лістинг акцій на зарубіжних ринках.

7. На основі розрахунків, проведених в роботі, встановлено, що існує досить слабкий зв’язок між рівнем розвитку фінансового сектору та економічним зростанням в країнах, що розвиваються, що є наслідком залежності зазначених ринків від світових потоків капіталу та обумовлено високою часткою спекулятивних вкладень у таких країнах. Аналіз розвитку внутрішнього фондового ринку України свідчить, що його головною функцією є фінансове забезпечення реального сектору української економіки, однак суттєвого впливу на розвиток інвестиційного процесу він не здійснює.

8. На основі проведеного дослідження запропоновано напрямки удосконалення формування портфелів міжнародних інвестицій з метою формування низькоризикового портфеля міжнародних інвестицій, розроблено алгоритм формування портфеля міжнародних інвестицій для побудови найбільш ефективного інвестиційного портфеля в конкретних економічних умовах.

9. З метою оптимізації портфеля міжнародних інвестицій розроблено економіко-математичну модель на основі побудови арбітражного портфеля в умовах інформаційно ефективного ринку яка, на відміну від існуючих моделей, передбачає одночасне виконання умови максимізації доходності та мінімізації ризику нового портфеля.

10. На основі систематизації ризиків при формуванні портфелів інвестицій запропоновано шляхи їх подолання на основі виконання наступних заходів: моніторинг діяльності посередника, оцінка ефективності його функціонування, одночасне використання декількох посередників, придбання фінансового або операційного контролю над діяльністю посередника, придбання інструмента або послуги, що цілком або частково компенсують (або обмежують) можливі втрати, відмова від використання посередника і "прямий" вихід інвестора на ринок.

11. Подальший розвиток фондового ринку України та його інтеграція до світового фондового ринку можливі за умови ефективної системи законодавчого, нормативного, інформаційного забезпечення інвестиційних вкладень.

Публікації автора за темою дисертації

Публікації у наукових фахових виданнях

1.

Бардакова А.В. Проблемы управления инвестиционным портфелем в условиях формирующегося фондового рынка Украины // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сборник научных трудов. – Донецк: ДонНУ, 2002. – С.550-551 (0,4 д.а.).

2.

Бардакова А.В. Оценка рыночных рисков как фактор эффективного управления международным инвестиционным портфелем. // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сборник научных трудов. – Донецк: ДонНУ, 2003. – С.480-482 (0,4 д.а.).

3.

Бардакова А.В. Динамика мирового инвестиционного рынка в контексте диверсификации международных хозяйственных связей // Вісник Донецького університету Серія В: економіка і право. – Вип. 1, 2004. – С.160-164 (0,5 д.а.).

4.

Бардакова А.В. Анализ влияния экономического спада в развитых странах на состояние мирового рынка капиталов // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сборник научных трудов. – Донецк: ДонНУ, 2004. – С.647-650 (0,4 д.а.).

5.

Бардакова А.В. Основные принципы формирования и управления международным инвестиционным портфелем // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сборник научных трудов. – Донецк: ДонНУ, 2005. – С.539-543 (0,5 д.а.).

6.

Бардакова А.В. Методологические аспекты формирования международного инвестиционного портфеля // Проблемы развития внешнеэкономических связей и привлечения иностранных инвестиций: региональный аспект. Сборник научных трудов. – Донецк: ДонНУ, 2006. – С.595-598 (0,4 д.а.).

Публікації в інших виданнях

7.

Бардакова А.В. Современные методики эффективного формирования инвестиционного портфеля // Донбасс-Инвест №3-4, 2002. – С.145-146 (0,2 д.а.).

8.

Бардакова А.В. Развитие и функционирование рынка корпоративных облигаций в некоторых странах ОЧЕС как механизм привлечения дополнительных инвестиционных средств // Проблемы и перспективы сотрудничества между странами Юго-Восточной Европы в рамках Черноморского экономического сотрудничества и ГУАМ. – Сборник научных трудов. – Донецк: ДонНУ, 2003. – С. 470-478 (0,6 д.а.).

9.

Бардакова А.В. Проблемы интеграции Украины в мировой фондовый рынок // Діловий вісник.Журнал Торгово-промислової палати України. №12 (139) 2005. – Київ. – С.7 (0,2 д.а.).

10.

Бардакова А.В. Предпосылки интеграции Украины в мировой фондовый рынок // Проблемы и перспективы сотрудничества между странами Юго-Восточной Европы в рамках Черноморского экономического сотрудничества и ГУАМ. Сборник научных трудов. – Донецк: ДонНУ. – 2005. – С.253-257 (0,4 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Бардакова Г.В. Формування портфелів міжнародних інвестицій в умовах інтеграції України до світового фондового ринку. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.05.01 – світове господарство і міжнародні економічні відносини. – Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2006.

Дисертацію присвячено розробці теоретичних і методичних положень щодо удосконалення формування портфелів міжнародних інвестицій в Україні в умовах інтеграції держави до світового фондового ринку.

У роботі досліджено теорії портфельного інвестування, принципи формування портфелів міжнародних інвестицій в умовах міжнародної економічної інтеграції, сутність, види та структуру портфелів міжнародних інвестицій.

Здійснено аналіз розвитку світового фондового ринку, організаційно-економічних умов інтеграції України до світового фондового ринку, досліджено формування портфелів міжнародних інвестицій в Україні.

Запропоновано напрямки удосконалення процесу формування портфелів міжнародних інвестицій, розроблено економіко-математичну модель оптимізації портфелів міжнародних інвестицій, систематизовано ризики та запропоновано шляхи їх подолання при формуванні портфелів інвестицій.

Ключові слова: портфельне інвестування, міжнародні інвестиції, світовий фондовий ринок, міжнародна економічна інтеграція.

АННОТАЦИЯ

Бардакова А.В. Формирование портфелей международных инвестиций в условиях интеграции Украины в мировой фондовый рынок. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.05.01 – мировое хозяйство и международные экономические отношения. – Донецкий национальный университет Министерства образования и науки, Донецк, 2006.

Диссертация посвящена разработке теоретических и методических положений по совершенствованию формирования портфелей международных инвестиций в Украине в условиях интеграции государства в мировой фондовый рынок.

В работе исследованы теории портфельного инвестирования, принципы формирования портфелей международных инвестиций в условиях международной экономической интеграции, сущность, виды и структура портфелей международных инвестиций.

Предложено определение портфеля международных инвестиций, обоснованы преимущества использования портфелей инвестиций из ценных бумаг, обращающихся на международном и еврорынке, предложены базовые принципы формирования портфеля международных инвестиций, разработана классификация портфелей ценных бумаг.

Осуществлен анализ развития мирового фондового рынка, организационно-экономических условий интеграции Украины в мировой фондовый рынок, исследовано формирование портфелей международных инвестиций в Украине.

Исследовано развитие капитализации мирового рынка акций, рынка ценных бумаг, оценена динамика внешнего финансирования рынков развивающихся стран по видам финансовых инструментов, проанализированы объемы материального производства и объемы торгов на фондовом рынке Украины.

Предложены направления совершенствования процесса формирования портфелей международных инвестиций, разработана экономико-математическая модель оптимизации портфелей международных инвестиций, систематизированы риски и предложены пути их преодоления при формировании портфельных инвестиций.

Разработан алгоритм формирования портфеля международных инвестиций, предложена система уровней управления инвестиционными рисками.

Ключевые слова: портфельное инвестирование, инвестирование, международные инвестиции, мировой фондовый рынок, международная экономическая интеграция.

ANNOTATION

Bardakova A.V. Formation of Portfolios of the International Investments in Conditions of Integration of Ukraine in the World Share Market. – The manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.05.01 – The World Economy and the International Economic Relations. – Donetsk National University of the Ministry of Education and a Science, Donetsk, 2006.

The dissertation is devoted to development of theoretical and methodical positions on perfection of formation of portfolios of the international investments in Ukraine in conditions of integration of the state in the world share market.

In work theories of portfolio investments, principles of formation of portfolios of the international investments in conditions of the international economic integration, essence, kinds and structure of portfolios of the international investments are investigated.

The analysis of development of the world share market, organizational – economic conditions of integration of Ukraine in the world share market is carried out, formation of portfolios of the international investments in Ukraine is investigated.

Directions of perfection of process of formation of portfolios of the international investments are offered, the economic-mathematical model of optimization of portfolios of the international investments is developed, risks are systematized and ways of their overcoming are offered at formation portfolio investments.

Key words: portfolio investment, investment, the international investments, the world share market, the international economic integration.