У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Біла Ірина Павлівна

УДК 338.24.67.401

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ

УПРАВЛІННЯ ГНУЧКІСТЮ ВИРОБНИЧИХ СИСТЕМ

Спеціальність

08.02.03 - Організація управління, планування та регулювання

економікою

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі фінансів і банківської справи Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Єгоров Петро Володимирович

Донецький національний університет

декан обліково-фінансового факультету,

завідувач кафедри фінансів і банківської справи

(м. Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, старший науковий співробітник Лепа Микола Миколайович, науково-дослідний центр інформаційних технологій Інституту економіки промисловості НАН України (м. Донецьк), директор

кандидат економічних наук Толпежніков Роман Олексійович, Приазовський державний технічний університет, декан економічного факультету, доцент кафедри економіки підприємств (м. Маріуполь)

Провідна установа:

Тернопільський державний економічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Тернопіль), кафедра підприємств і корпорацій

Захист відбудеться 27 червня 2006 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.051.07 у Донецькому національному університеті за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 11 травня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А. Г. Беспалова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ринкові умови господарювання пред’являють нові вимоги до внутрішніх механізмів управління виробничими системами (ВС). Особливо гостро стає проблема управління гнучкістю ВС. При цьому слід відзначити, що швидку зміну об’єктів виробництва, яка досягається “за будь яку ціну” з точки зору витрат, не можна вважати гнучкістю системи. Гнучкою є система, яка ефективно реалізує цю можливість. Звідси гнучкість як економічна категорія повинна відображати здатність системи до ефективної адаптації. Все це вказує на актуальність розробки організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС. Саме ефективність функціонування та економічне зростання ВС безпосередньо залежить від гарно налагодженого організаційно-економічного механізму, де на перший план виходять підвищені вимоги до управління їх гнучкістю.

Ринкові орієнтири перетворюють діяльність ВС у комплекс дій відносно раціонального використання ресурсів, які направлені на забезпечення відповідності ступеню виробничого різноманіття продукції оптимальної гнучкості елементів ВС. У таких умовах, розробка організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС вимагає постійного пошуку нових технологій та методів її організації.

Таким чином, ВС вимагають створення такого організаційно-економічного механізму управління їх гнучкості, який за інших рівних умовах забезпечував максимальну віддачу від використання ресурсів у процесі досягнення ВС поставлених цілей.

Значний внесок у дослідження даної наукової проблеми зробили вітчизняні й зарубіжні вчені: М.Бєлопольський, І.Бланк, М.Гузь, В.Геєць, П.Єгоров, В. Забродський, Л.Костирко, М.Лепа, Ю.Лисенко, В.Пономаренко, В.Стасюк, М.Чумаченко, А.Чухно, Б.Мільнер, М.Брайніс, У.Бредік, Дж. Келлі, В.Кнорінг, Б. Ольстром, Д.Пью, М.Едоус.

Проте, незважаючи на велику кількість наукових робіт, окремі аспекти проблеми ще недостатньо досліджені: немає змістовного визначення управління гнучкістю ВС у ринкових умовах господарювання, не вирішені методологічні питання формування організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС, недостатньо розроблені сучасні методи кількісної оцінки гнучкості ВС, не визначено критерій їх прогресивності. Це свідчить про актуальність обраної теми дослідження та визначає його мету і задачі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно плану науково – дослідних робіт Донецького національного університету по темі “Моделювання динаміки виробничо – економічних систем” (номер державної реєстрації 0100U001967) у якій автор брав участь як співвиконавець.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка концепції організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС та комплексу моделей її реалізації, спрямованих на підвищення можливостей виробничого потенціалу та раціонального використання ресурсів ВС.

Для досягнення мети в роботі поставлено і вирішено такі задачі:

уточнено зміст стимулюючий функції організаційно-економічного механізму управління ВС;

визначено критерій прогресивності ВС;

уточнено поняття гнучкості ВС;

розроблено концепцію організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС;

дістало подальшого розвитку модель економічної оцінки рівня розвитку технічних ресурсів ВС;

дістало подальшого розвитку модель організації управління технологічною підготовкою виробництва;

дістало подальшого розвитку динамічну модель кадрового потенціалу ВС;

дістало подальшого розвитку модель стратегічного планування організаційно-економічних ресурсів ВС;

запропоновано напрямки вдосконалення інформаційного забезпечення організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС;

реалізовано організаційно-економічний механізм управління гнучкістю ВС на прикладі конкретного об’єкта.

Об’єктом дослідження є процеси управління гнучкістю ВС в умовах ринкових відношень.

Предметом дослідження є організаційно-економічний механізм управління гнучкістю ВС.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційної роботи є діалектичний метод пізнання економічних явищ, фундаментальні теоретичні положення економічної науки в області організації управління гнучкістю ВС, які розроблені в працях видатних вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів, законодавчі і нормативні акти України, урядові рішення та постанови, галузеві методичні рекомендації.

Розробка концепції організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС здійснювалась на основі системного підходу. При проведенні наукових досліджень, у залежності від поставлених конкретних цілей та задач, використовувався економічний аналіз, який дозволив об’єктивно відобразити динаміку процесів розвитку ВС в умовах ринкових відносин; за допомогою методів логічного узагальнення була досягнута послідовність проведення наукового дослідження; методи економіко-математичного моделювання забезпечили наукове обгрунтування окремих позицій з управління гнучкістю технічних, технологічних, кадрових, інформаційних та організаційно-економічних ресурсів; методи структурного аналізу, експертних оцінок, графічного анализу, угруповувань дозволили визначити та науково обґрунтувати організаційно-економічний механізм управління гнучких ВС в умовах ринкових відносин.

Наукова новизна отриманих результатів. В дисертації обгрунтована об’єктивна необхідність та практична значущість розробки важливої задачі для економіки країни - формуванні гнучких ВС, ціллю яких є адаптація к вимогам ринку. Розроблено організаційно-економічний механізм управління цим процесом та розкрити його структурно-функціональні компоненти які дозволяють реагувати на зміни умов діяльності ВС. При цьому одержані такі наукові результати:

вперше:

визначено умови підвищення ефективності використання ресурсів ВС на основі управління їх гнучкістю;

розроблено на основі системного підходу концепцію організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС, яка дозволяє формувати індивідуальну структурно-функціональну політику ВС, спрямовану на зниження трудомісткості управлінських робіт, зростання обсягів продукції, що випускається, зниження витрат ресурсів в основному виробництві;

дістало подальшого розвитку:

модель економічної оцінки рівня розвитку технічних ресурсів ВС, яка дозволяє підтримувати високий технічний рівень виробництва та адекватність технічної бази з урахуванням перспектив її розвитку;

модель організації управління технологічною підготовкою виробництва, на основі якої вирішена задача розподілу робіт з технологічної підготовки виробництва нових виробів між підрозділами та виконавцями, з урахуванням мінімального часу їхнього виконання при заданій чисельності виконавців, що в остаточному підсумку дозволяє досягти максимальної відповідності складності виконуваної роботи кваліфікації виконавця, і тим самим забезпечити якість управлінських рішень;

модель кадрового потенціалу ВС, яка дає можливість оцінити потреби, підбір, підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації кадрів на усіх рівнях управління з урахуванням динаміки виробництва;

модель стратегічного планування організаційно-економічних ресурсів ВС, яка на основі контрактного підходу дозволяє оптимізувати ці процеси та ефективно використовувати власні ресурси;

удосконалено:

інформаційне забезпечення організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС, що дозволило визначити його інформаційні потоки, які допомагають своєчасно представляти інформацію робітникам управління для прийняття рішень і систематизувати представлення о функціях інформаційної системи управління гнучкістю ВС.

Практична значущість одержаних результатів полягає в тому, що організаційно-економічний механізм управління гнучкістю ВС та комплекс моделей його реалізації мають досить універсальне застосування для різних об’єктів управління, оскільки вони базуються на обліку ступені ефективності взаємодії чинників росту їх ринкової вартості та методичних підходів щодо посилення адаптивності ВС до зовнішніх змін. Використання запропонованого механізму дозволяє підвищувати ефективність функціонування ВС в умовах ринкових відносин. Основні результати дослідження були використані при формуванні організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВАТ “Новогорлівський машинобудівний завод” (НГМЗ). Економічний ефект від впровадження результатів дослідження, що підтверджується актом склав 47,0 тис. грн.

Наукові результати дослідження використовуються в навчальному процесі Донецького національного університету з підготовки студентів економічних спеціальностей з фундаментальних дисциплін: “Державне регулювання економікою”, “Мікроекономіка”, “Макроекономіка”, “Економіка підприємства”, що підтверджується довідкою.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і висновки дисертаційної роботи обговорювались й одержали позитивну оцінку на VI Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених “Фінансовий та банківській менеджмент: досвід та проблеми” (м. Донецьк, 2004р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми розвитку підприємств та нових економічних структур в сучасних умовах” (м. Донецьк, 2004р.), IX Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (м. Запоріжжя 2004р.), Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Перспективи та пріоритети розвитку економічного анализу” (м. Донецьк, 2004р..), VII Міжнародній науковій конференції студентів та молодих вчених “Фінансовий та банківській менеджмент: досвід та проблеми” (м. Донецьк, 2005р.), наукових семінарах кафедр “Фінанси і банківська справа”, “Економічна кібернетика” Донецького національного університету.

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 12 робіт, загальним обсягом 6,1 д. а., з яких особисто автору належить 5,2 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 176 найменувань, 7 додатків. Загальний обсяг дисертації складає 185 сторінок. Робота містить 26 рисунків, 9 таблиць.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі “Концептуальні основи організаційно-економічного механізму управління гнучкістю виробничих систем” уточнено зміст стимулюючий функції організаційно-економічного механізму управління ВС, визначено критерій прогресивності ВС, уточнено поняття гнучкості ВС, розроблено концепцію організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС.

Починаючи з 1995р., в Донецькій області спостерігалася стійка тенденція зростання обсягів промислового виробництва, але до 2003 року так і не був досягнутий максимальний рівень випуску промислової продукції. Динаміка промислового виробництва Донецької області за період 2003-2004 рр. є не настільки оптимістичною (рис.1). Зміни обсягу промислового виробництва у 2003р. мали хитливий характер, що свідчить про недостатню ефективність застосованих механізмів управління ВС. Позитивні зрушення спостерігалися лише у 2004р., але у кінці року цей показник, у порівнянні з 2003р., зменшився. У цілому можна стверджувати, що для ВС виникла необхідність підвищення рівня управління їх гнучкістю, у першу чергу - за рахунок впровадження нових механізмів і методів організаційно-економічного управління цим процесом.

Організаційно-економічний механізм - це система формування цілій та стимулів, які дозволяють перетворювати у процесі трудової діяльності динаміку матеріальних та духовних потреб суспільства у динаміку засобів виробництва та кінцевих результатів виробництва, які направлені на повне та ефективне задоволення цих потреб.

Функціонування організаційно-економічного механізму, на основі його стимулів створюють визначені соціально-економічні передумови формування тієї чи іншої прогресивності ВС. Однак цей вплив механізму треба розглядати як необхідну, но недостатню умову формування прогресивності ВС, оскільки крім соціально-економічних передумов об’єктивно виникають технічні, які обумовлені науково-тех-нічним прогресом.

Критерієм прогресивності ВС є організаційна сукупність ресурсів, які призначені для ефективного, своєчасного та якісного задоволення певної різновидності потреб суспільства. Звідси формування прогресивності ВС перетворюється у процес приведення відповідності ступені виробничого різноманіття продукції та оптимальної гнучкості елементів ВС.

Гнучкість як економічна категорія повинна відображати здатність ВС до ефективної адаптації. Це положення обумовлює необхідність використання економічного критерію для оцінки ступені гнучкості ВС, що дозволить порівнювати різні ВС на предмет їх раціонального ступеню гнучкості за допомогою кількісних показників. Показником оцінки гнучкості ВС є співвідношення темпів зміни ступеню виробничого різноманіття продукції системи та темпів зміни витрат, яке забезпечує її ефективне функціонування продовж визначеного періоду. Як що цей показник має оцінку <1, то ВС може бути віднесена до категорії жорстких систем, якщо = 1 до адаптивних, при >1 ВС вважається гнучкою. Де: - відповідно початок та кінець розглядаємого періоду.

Розроблено концепцію організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС (рис. 2), в основі якої лежить підтримка відповідності цілей ВС потребам суспільства та відповідності ресурсів ВС її цілям. Механізм функціонує у режимі перехідних процесів за рахунок зміни структур ресурсів, які приводять до відповідності форми та зміст управління, що визначає динамічну рівновагу ВС та її гнучкість. У відповідності до концепції етапами життєвого циклу кінцевого продукту є: 1. Оцінка досягнутого рівня стану виду ресурсів. 2. Оцінка перспективних напрямків розвитку ВС. 3. Аналіз відповідності досягнутого рівня стану виду ресурсів цілям розвитку ВС. 4. Розробка варіантів управлінських рішень, які направлені на приведення у відповідність досягнутого та перспективного стану виду ресурсів. 5. Оптимізація управлінських рішень по узгодженню досягнутого та перспективного стану виду ресурсів. 6. Реалізація оптимальних варіантів управлінських рішень по приведенню в відповідність досягнутих та перспективних видів ресурсів. 7. Ефективне функціонування варіанта структури виду ресурсів.

У другому розділі “Формування організаційно-економічного механізму управління гнучкістю виробничих систем” розроблено науково-методичне забезпечення організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС у вигляді комплексу моделей, спрямованих на економічну оцінку рівня розвитку технічних ресурсів ВС, організації управління технологічною підготовкою виробництва, оцінки кадрового потенціалу ВС та стратегічного планування організаційно-економічних ресурсів.

Концепція моделі економічної оцінки технічного рівня виробництва базується на принципі - технічний рівень виробництва є передумовою його ефективності. Високий технічний рівень ВС це високі техніко-економічні показники її роботи. В ринкових умовах господарювання показник рівня технічних ресурсів ВС повинний визначатися як ступінь досягнення потенційної можливості технічної бази виробництва.

При наявності цього, рівень технічних ресурсів () може бути оцінений економічно як ступінь досягнення максимально можливого прибутку ВС:

/ (1)

де: - прибуток, що може бути отриманий в умовах виробництва, які відповідають потенційним можливостям його технічної бази; - прибуток при фактично досягнутих умовах виробництва.

Такий економічний показник дозволяє не тільки оцінити існуючий стан технічної бази, але і націлює на вибір і досягнення її оптимальності у конкретних умовах виробництва.

Підвищення рівня гнучкості ВС приводить до того, що зміст робіт з підтримки технологічних ресурсів виробництва розширюється і поглиблюється. У зв’язку з цим запропонована модель організації управління технологічною підготовкою виробництва, яка дозволяє розподілити роботи по технологічній підготовці виробництва нових виробів між підрозділами і виконавцями, так щоб весь комплекс робіт був виконаний за мінімальний час при заданій чисельності виконавців. Крім того, слід додати, що при закріпленні робіт за виконавцями досягається максимальна відповідність складності виконуваної роботи кваліфікації виконавця, що забезпечує якість управлінських рішень. У формалізованому виді задача представлена:

, (2)

, , (3)

, , (4)

(5)

0} 0 (6)

де: - роботи, які необхідно виконати за визначений період планування; - виконавці підрозділів; - ефективний фонд часу -го робітника у -му періоді планування; - множина робіт, які повинні бути виконані в -му періоді планування -м виконавцем; -перемінна, яка приймає - 1, якщо -а робота виконується -м виконавцем, і 0 - у противному випадку; - трудомісткість виконання -ї роботи -м виконавцем; - відхилення трудомісткості виконання -ї роботи -м виконавцем від її еталонного значення.

Актуалізація кадрових ресурсів ВС припускає діяльність у двох основних напрямках: підтримка відповідності кадрових ресурсів цілям ВС і формування сприятливих умов праці працівникам ВС. У результаті чого виникають визначені кінцеві продукти цієї діяльності, сукупність яких і утворить кадровий потенціал ВС. Однак сьогодні поки недостатньо розроблені підходи, що дозволяють виділити з результатів функціонування ВС частку, обумовлену витратами на кадровий потенціал чи відповідними управлінськими рішеннями.

Для досягнення цієї мети запропоновано наступний підхід. Припустимо, що можна було б простежити функціонування ВС при одному початковому значенні кадрового потенціалу протягом будь-якого періоду часу, потім повернутися у вихідну точку, змінити початкове значення кадрового потенціалу, залишивши незмінними інші характеристики функціонування ВС, і знову простежити результати функціонування ВС за той же період. Виключаючи з другого тимчасового ряду результатів функціонування перший (базовий) часовий ряд, ми визначаємо абсолютне значення зміни результатів функціонування ВС, обумовлене тільки змінами кадрового потенціалу. Саме ця величина і повинна бути основою для вибору рішень в області управління кадрами ВС.

Слід зазначити, що подібний експеримент неможливий у реальному часі, тому для реалізації такого підходу треба звернутися до імітаційних моделей ВС: моделі кадрового потенціалу і моделі виробничого процесу. Розроблена у роботі модель кадрового потенціалу ВС дає можливість оцінити потребу, підбор, підготовку, розміщення, перепідготовки і підвищенню кваліфікації кадрів усіх рівнів з урахуванням динаміки виробництва.

Модель стратегічного планування організаційно-економічних ресурсів ВС розроблена на основі контрактного підходу. Такий підхід привабливий своєю функціональністю, оскільки стратегічне планування ресурсів тісніше за інши види діяльності ВС зв'язано з обмінами між зовнішнім і внутрішнім середовищами останньої. Стратегія являє собою множинний довгостроковий контракт, кожен учасник якого переслідує власні інтереси і працює за принципом обмеженої раціональності використання ресурсів.

У рамках запропонованої моделі, що описується схемою його учасників: інвестор - власник – працівники, для кожного учасника побудована своя оптимізаційна задача на основі індивідуальних функцій корисності. Таким чином, модель складається з трьох зв'язаних між собою задач, послідовно розв'язуваних протягом кожного періоду. Усе це дозволяє в остаточному підсумку оптимізувати процеси стратегічного планування організаційно-економічних ресурсів ВС.

У третьому розділі “Практична реалізація організаційно-економічного механізму управління гнучкістю виробничих систем” розроблено інформаційне забезпечення організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС, дана оцінка управлінню гнучкості організаційно-економічних ресурсів ВС, запропонована організація служби моніторингу управління цим процесом.

Інформаційне забезпечення організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС передбачає наявність інформаційної системи з необхідним персоналом і технічними засобами, а також налагодженої системи інформаційних потоків. У зв’язку з цим, у роботі визначені основні функції інформаційної системи організаційно-економічного механізму: збір і реєстрація даних; підготовка інформаційних масивів; нагромадження, обробка та збереження даних; формування результативної інформації, передача даних від джерел виникнення до місця обробки і далі споживачам інформації для прийняття управлінських рішень; захист інформації.

Впровадження на ВАТ “НГМЗ”, починаючи з 2004р., окремих положень дисертаційної роботи з управління гнучкістю технічних, технологічних, кадрових, інформаційних і організаційно - економічних ресурсів заводу дало можливість збільшити коефіцієнт прогресивності з 1.21 до 1.29, що оцінюється як підвищення рівня управління гнучкістю ВАТ “НГМЗ”.

Застосування аналітичного угрупування показників фінансово-господарської діяльності ВАТ “НГМЗ” дозволило встановити, що досліджувана ВС перебуває на етапі розвитку, про що свідчать її основні економічні результати діяльності. Завдяки впровадженню організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС спостерігаються позитивні тенденції щодо фінансово-господарського стану (табл. 1).

Запропонована організація служби моніторингу управління гнучкістю організаційно-економічних ресурсів, яка є органічним елементом системи економічних служб ВС і дозволяє активізувати їх діяльність з урахуванням поставлених стратегічних цілей. Для цього розроблено науково-практичні рекомендації з регламентного забезпечення служби моніторингу управління гнучкістю організаційно-економічних ресурсів у вигляді “Положення”.

Впровадження на ВАТ “НГМЗ” організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС забезпечило: зростання прибутку від реалізації основних видів продукції на 27,5 тис. грн. завдяки визначенню оптимального графіку оплати реалізованої продукції; зниження витрат на виробництво й реалізацію продукції на 9,8 тис. грн. завдяки застосуванню нових методів обробки матеріалів; зростанню прибутку від реалізації товарів народного споживання на 9,7 тис. грн. завдяки пошуку нових ринків.

Таблиця 1

Результати фінансово-господарської діяльності ВАТ “НГМЗ” напередодні та з початку впровадження організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС

Показники | До

впровадження | З початку

впровадження

2002р. | 2003р. | 2004р. | 2005р.

1. Коефіцієнт покриття | 0,19 | 0,3 | 0,42 | 0,84

2. Коефіцієнт швидкої ліквідності | 0,11 | 0,16 | 0,25 | 0,30

3. Коефіцієнт автономії | 0,4 | 0,2 | 0,06 | 0,5

4. Коефіцієнт забезпеченості запасів власними оборотними коштами | 3,7 | 1,6 | 0,4 | 2,0

5. Коефіцієнт оборотності капіталу | 0,27 | 0,35 | 0,38 | 0,46

6. Коефіцієнт оборотності готової продукції | 4,9 | 3,5 | 3,7 | 3,6

7. Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості | 2,2 | 3,05 | 1,8 | 3,4

8. Термін оборотності дебіторської заборгованості (дн.) | 165 | 118 | 201 | 106

9. Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості | 0,49 | 0,49 | 0,44 | 1,06

10. Термін оборотності кредиторської заборгованості (дн.) | 734 | 734 | 818 | 340

11. Валовий прибуток (тис. грн.) | -911,6 | 226,6 | 1448,9 | 1479

У цих умовах відбулося зниження трудомісткості управлінських робіт на 10%, підвищення обсягу виробництва продукції на 0,7-1%, зниження витрат ресурсів в основному виробництві на 0,5-0.8%.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертації одержано теоретичне узагальнення й отримано нове рішення наукового завдання розробки концепції організаційно-економічного механізму управління гнучкістю ВС, які функціонують в умовах ринкової економіки. Результати дослідження дозволяють зробити наступні висновки:

1.

Доведено, що неодмінною умовою забезпечення ефективної і

рентабельної діяльності ВС є підвищення ролі стимулюючої функції організаційно-економічного механізму управління їх гнучкістю.

2.

Визначено, що критерієм прогресивності ВС є організована сукупність

ресурсів, призначених для ефективного, своєчасного і якісного задоволення визначеного різновиду потреб суспільства.

3.

Визначено, що гнучкість як економічна категорія повинна

відображати здатність системи до ефективної адаптації і тим самим обумовлювати необхідність використання економічного критерію для оцінки ступеня гнучкості ВС. Усе це в остаточному підсумку дає можливість порівнювати різні виробничі системи за допомогою кількісних показників і визначати раціональний ступінь гнучкості ВС.

4.

Розроблено концепцію організаційно - економічного механізму

управління гнучкістю ВС, з якої видно, що підтримка оптимальної гнучкості ВС ініціюється необхідністю підтримки відповідності цілей ВС потребам суспільства і відповідності ресурсів ВС її цілям. Як кінцевий продукт цієї діяльності виступає оптимальна для визначених умов структура кожного виду ресурсів, які є у розпорядженні системи.

5.

Дістало подальшого розвитку модель економічної оцінки рівня

розвитку технічних ресурсів ВС, на основі якої формується гнучка стратегія підтримки високого технічного рівня виробництва.

6.

Дістало подальшого розвитку модель організації управління

технологічною підготовкою виробництва, що забезпечує зниження трудомісткості робіт інженерно – технічного персоналу, підвищує рівень організації їх праці, збільшує прибуток за рахунок прискорення оборотності оборотних коштів, що в остаточному підсумку, приводять до зменшення собівартості продукції за рахунок витрат щодо освоєння нових виробів.

7.

Дістало подальшого розвитку динамічна модель кадрового

потенціалу ВС з використанням імітаційного моделювання, на основі якої стає можливим досліджувати різні варіанти структури кадрового потенціалу ВС і її окремих підрозділів.

8.

Дістало подальшого розвитку модель стратегічного планування

організаційно – економічних ресурсів ВС, на основі контрактного підходу, при якому стратегія являє собою множинний довгостроковий контракт, де кожен його учасник переслідує власні інтереси і працює за принципом обмеженої раціональності використання ресурсів. Даний підхід дозволяє оптимізувати процеси стратегічного планування організаційно-економічних ресурсів ВС.

9.

Запропоновано напрямки вдосконалення інформаційного забезпечення

організаційно- економічного механізму управління гнучкістю ВС які дають можливість підвищити вимоги до інформації з прийняття управлінських рішень.

10.

Запропоновано структурно – функціональну модель моніторингу

управління гнучкістю організаційно-економічних ресурсів, що включає в себе сукупність методів системного спостереження за якісними змінами цього процесу.

11.

Доведено, що основними умовами, які впливають на управління

гнучкістю ВАТ “НГМЗ” є: зміна складу і розподілу ресурсів; зміна відносин між потенційно можливими зв'язками і фактично обраними; зміна відносин між потенційними можливостями управління гнучкістю ВС і кількістю функцій управління. Згідно розрахунку, коефіцієнт прогресивності на ВАТ “НГМЗ” до використання запропонованого механізму складав 1.21, після 1.29, що оцінюється як підвищення рівня управління гнучкістю даного об'єкта. Економічний ефект від впровадження основних результатів дослідження на ВАТ “НГМЗ” склав 47,0 тис. грн.

 

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ НАУКОВИХ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у фахових виданнях:

1. Егоров П.В., Белая И.П. Концептуальная модель организационно-

экономического механизма управления гибкостью производственных систем // Вісник Донецького університету. Серія В: Економіка і право. – Донецьк.: ДонНУ, 2004.- №2 – С.7-16. (Особистий внесок здобувача: розроблена концепція організаційно-економічного механізму управління виробничими системами в сучасних умовах).

2. Егоров П.В., Белая И.П. Контрактный подход к моделированию стратегии производственной организации // Вісник Донецького університету економіки і право. Зб. Наук. Пр.- Донецьк.: ДонУЕП, 2004. -№ 1- Серія “Економіка та управління” - С. 170-180. (Особистий внесок здобувача: розроблена модель стратегічного планування організаційно – економічних ресурсів виробничих систем).

3. Белая И.П. Определение критерия прогрессивности производственных систем //Модели управления в рыночной экономике. Сб. науч. трудов.- Донецк.: ДонНУ, 2004.- том. 1 – С.133 – 146.

4. Белая И.П. Количественная характеристика гибкости производственных систем //Финансы, учет, банки. Сб. науч. трудов. – Донецк.: ДонНУ, 2004. - вып. № 10 - С.154-163

5. Белая И.П. Стимулирующая функция организационно-экономического механизма управления производственными системами //Модели и методы управления экономическими объектами. Сб. науч. трудов.- Донецк.: ДонНУ, 2004. - № 3. - С. 80-94

6. Белая И.П. Модель экономической оценки уровня развития технических ресурсов производственных систем //Финансы, учет, банки. Сб. науч. трудов. – Донецк.: ДонНУ, 2005. – вып. № 11 - С.173-180

7. Егоров П.В., Белая И.П. Модель организации управления технологической подготовкой ппроизводства // Модели управления в рыночной экономике. Сб. науч. трудов.- Донецк.: ДонНУ, 2005.- том. 4 – С.133 – 146. (Особистий внесок здобувача: розроблена модель управління гнучкістю технологічних ресурсів виробничих систем).

За матеріалами конференцій:

8. Белая И.П., Егорова Е.В. Управление перспективным развитием информационных и программно-алгоритмических ресурсов производственной системы //Финансовий і банківський менеджмент: досвіт та проблеми. Тези доповідей і виступів VI міжнародної наукової конференції студентів і молодих вчених. - Донецьк.: Тов. ”Юго-Восток, Лтд”, 2004.- С. 182 -183 (Особистий внесок здобувача: запропоновано підхід до розробки інформаційної системи організаційно-економічного механізму управління гнучкістю виробничих систем).

9. Егоров П.В., Белая И.П. Управление перспективным развитием ресурсов организационно-производственной системы // Проблемы развития предприятий и новых экономических структур в современных условиях. Тезисы докладов и сообщений Всеукраинской научно – практической конференции. НАН Украины. Ин-т экономики промышленности. - Донецк.: 2004.- С. 214-216 (Особистий внесок здобувача: проаналізовано та запропоновано перелік сучасних тенденцій організації управління гнучкістю виробничих систем).

10. Белая И.П. Организационные методы управления производственными системами // Проблеми економічної кібернетики. Тези доповідей IX Всеукраїнської науково – методичної конференції. – Запоріжжя – Донецьк.: ООО “Алекс”, - 2004. – С. 109 –111

11. Белая И.П. Метод структурной настройки систем управления производством // Перспективи та пріоритети розвитку економічного аналізу: Тези доповідей і виступів Всеукраїнської наукової конференції студентів, аспірантів і молодих вчених. - Донецьк.: Тов. ”Юго-Восток, Лтд”, 2004. – С.170-171

12. Белая И.П., Егорова Е.В. Управленческое консультирование на предприятии //Фінансовий і банківський менеджмент: досвіт та проблеми. Тези доповідей і виступів VII міжнародної наукової конференції студентів і молодих вчених. - Донецьк.: Тов.”Юго-Восток, Лтд”, 2005. - С.28 –30 (Особистий внесок здобувача: запропоновано підхід удосконалення організації управління підприємством в сучасних умовах).

АНОТАЦІЯ

Біла І.П. Організаційно-економічний механізм управління гнучкістю виробничих систем. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03 – Організація управління, планування та регулювання економікою. Донецький національний університет, Донецьк, 2006.

На теоретичному, методологічному та практичному рівнях у дисертаційній роботі розроблено організаційно-економічний механізм управління гнучкістю виробничих систем.

Визначено умови підвищення ефективності використання ресурсів виробничих систем на основі управління їх гнучкістю. Розроблено концепцію організаційно-економічного механізму управління гнучкістю виробничих систем та комплекс його моделей спрямованих на економічну оцінку рівня розвитку технічних ресурсів виробничої системи, організації управління технологічною підготовкою виробництва, оцінки кадрового потенціалу виробничої системи та стратегічного планування організаційно-економічних ресурсів виробничої системи.

Запропоновано напрямки вдосконалення інформаційного забезпечення організаційно-економічного механізму управління гнучкістю виробничої системи які дають можливість підвищити вимоги до інформації з прийняття управлінських рішень.

Організаційно-економічний механізм управління гнучкістю виробничих систем має досить універсальне застосування для різних об’єктів управління. Використання його моделей дозволяє підвищувати ефективність функціонування виробничих систем в умовах ринкових відносин. Основні результати дослідження були використані при управлінні гнучкістю ВАТ “НГМЗ”.

Ключові слова: система, організація, механізм, ресурси, управління гнучкістю виробничих систем, моделі, методи.

АННОТАЦИЯ

Белая И.П. Организационно-экономический механизм управления гибкостью производственных систем.- Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03 – Организация управления, планирования и регулирования экономикой, Донецкий национальный университет, Донецк, 2006.

На теоретическом, методологическом и практическом уровнях в диссертационной работе разработан организационно-экономический механизм управления гибкостью производственных систем.

Научно обоснованно, что в настоящее время важным для производственных систем является разработка такого организационно-экономического механизма, который обеспечивал бы их гибкость в условиях экономической, социальной и политической динамики и обладал бы возможностями к принятию эффективных решений на основе адаптивных подходов в управлении производственными системами. Отсюда непременным условием обеспечения эффективной и рентабельной деятельности производственной системы является повышение роли стимулирующей функции организационно-экономического механизма управления производственной системы, которая заключается в формировании такой их структуры и такой системы стимулов, которые обеспечивали бы высокий уровень эффективности процесса удовлетворения потребностей общества.

Исследованы концептуальные основы организационно-экономического механизма управления гибкостью производственных систем: уточнено содержание стимулирующей функции организационно - экономического механизма управления производственными системами; определен критерий прогрессивности производственных систем; доказано, что гибкость производственных систем является экономической категорией; разработана концепция организационно-экономического механизма управления гибкостью производственных систем.

Разработаны методические аспекты организационно-экономического механизма управления гибкостью производственных систем: модель экономической оценки уровня развития технических ресурсов производственной системы; модель организации управления технологической подготовкой производства; динамическая модель кадрового потенциала производственной системы; модель стратегического планирования организационно – экономических ресурсов производственной системы.

Предложены основные направления совершенствования информационного обеспечения организационно-экономического механизма управления гибкостью производственных систем для принятия решений по управлению данным процессом, обобщены и предложены требования к информации для принятия управленческих решений, научно обоснованы структурный и функциональный подходы для разработки информационной системы, ориентированной для ее пользователей, которыми являются: работники, принимающие управленческие решения; работники управления, которые обеспечивают качество информации для принятия решения, а также определена доступность пользователям разных видов информации.

Дана оценка управления гибкостью организационно – экономических ресурсов ОАО “Новогорловский машиностроительный завод” до и после внедрения организационно-экономического механизма.

Предложена структурно-функциональная модель мониторинга финансово-хозяйственной деятельности производственной системы, включающая в себя совокупность методов системного наблюдения за процессом управления гибкостью организационно-экономическими ресурсами и его качественными изменениями. Обоснованы научно-практические рекомендации по регламентному обеспечению службы мониторинга финансово-хозяйственной деятельности производственной системы.

Ключевые слова: система, организация, механизм, ресурсы, управление гибкостью производственных систем, модели, методы.

SUMMARY

Bila I.P. The organizational-economic management mechanism of flexibility of production systems. - Manuscript

The dissertation for candidate of economics sciences degree in specialty 08.02.03. - Organization of Management, planning and regulation of economy. Donetsk national university, Donetsk, 2006

The organizational-economic mechanism of management is developed by flexibility of production systems in the dissertation at theoretical, methodological and practical levels.

Conditions of increase of efficiency using of resources of production systems are certain on the basis of management of their flexibility. The concept of the organizational-economic mechanism of management by flexibility production systems and a complex of its models directed on an economic estimation of a level of development technical resources of production systems, the organization of management by technological preparation of manufacture, an estimation of personnel potential of production systems and strategic planning of organizational-economic resources of production systems is developed in the dissertation

The supply with information of the organizational-economic mechanism of management of flexibility of production systems is offered, which enables will raise requirements to the information for acceptance of administrative decisions

The organizational-economic mechanism of management of flexibility of production systems has universal enough application to different objects of management. Use of its models allows raising efficiency of functioning of production systems in conditions of market attitudes.

Key words: system, organization, mechanisms, resources, management of flexibility of production systems, models, methods.

Біла Ірина Павлівна

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 10.05.2006 | Формат 60х84/16 | Папір типографський

Друк офсетний | Умов. друк. арк. 0,9

Тираж 100 прим. | Замовлення № 487

Надруковано в типографії ТОВ “Апекс”

вул. Челюскінців, 151, к.. 101, тел. 305-39-41

Свідоцтво про державну реєстрацію

ДК № 361 від 15.03.2001 р.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВТОМНА МІЦНІСТЬ АРМАТУРНОГО ПРОКАТУ КЛАСУ А500С ТА ЙОГО ЗВАРНИХ З’ЄДНАНЬ - Автореферат - 25 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ МІКРОДИСКЕКТОМІЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ТОПОГРАФО-АНАТОМІЧНИХ ВАРІАНТІВ ГРИЖ МІЖХРЕБЦЕВИХ ДИСКІВ ПОПЕРЕКОВО-КРИЖОВОГО ВІДДІЛУ ХРЕБТА - Автореферат - 27 Стр.
АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА ПІДВИЩЕННЯ БЕЗПЕКИ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНО НЕБЕЗПЕЧНИХ ХІМІЧНИХ ВИРОБНИЦТВ (НА ПРИКЛАДІ ВИРОБНИЦТВА ФОРМАЛІНУ) - Автореферат - 26 Стр.
СТИЛЕТВОРЧІ ФУНКЦІЇ МІФО-РИТУАЛЬНИХ ФОРМ У ПОЕЗІЇ ВІСІМДЕСЯТНИКІВ (В. ГЕРАСИМ’ЮК, І. РИМАРУК, І. МАЛКОВИЧ) - Автореферат - 31 Стр.
Структура та властивості переохолоджених рідин в області сильнов’язких станів - Автореферат - 23 Стр.
Договір переробки давальницької сировини - Автореферат - 29 Стр.
ПРЕД’ЯВЛЕННЯ ОСОБИ ДЛЯ ВПІЗНАННЯ ПОЗА ЇЇ ВІЗУАЛЬНИМ СПОСТЕРЕЖЕННЯМ - Автореферат - 24 Стр.