У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний торговельно-економічний університет

Київський національний торговельно-економічний університет

Кавун Ольга Олександрівна

УДК 339.37:658.62

СТРАТЕГІЯ ФОРМУВАННЯ ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖ У РОЗДРІБНІЙ ТОРГІВЛІ ПРОДОВОЛЬЧИМИ ТОВАРАМИ

Спеціальність 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі маркетингу та комерційної діяльності Київського національного торговельно-економічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат економічних наук, професор

Голошубова Ніна Олександрівна,

Київський національний торговельно-економічний університет, професор кафедри маркетингу та комерційної діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Пелішенко Валентин Павлович,

Київський економічний інститут менеджменту,

завідувач кафедри маркетингу

кандидат економічних наук, професор

Апопій Віктор Володимирович,

Львівська комерційна академія, Укоопспілка,

завідувач кафедри комерційної діяльності та підприємництва

Провідна установа: Донецький державний університет економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, кафедра маркетингу і комерційної діяльності.

Захист відбудеться “09” червня 2006 р. о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 в Київському національному торговельно-економічному університеті за адресою:

02156, Київ-156, вул. Кіото, 19, ауд. А-227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою:

02156, Київ-156, вул. Кіото, 19.

Автореферат розіслано “04” травня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

к.е.н, доц. Н.І. Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Сучасні процеси реформування та структурної перебудови економіки України, створення ринкового простору вносять зміни в усі сфери діяльності господарського комплексу, однією з яких виступає роздрібна торгівля.

Роздрібна торгівля – одна з перших галузей, з якої розпочався процес демонополізації економіки. Процеси роздержавлення, приватизації і комерціалізації торговельних підприємств призвели до поступової заміни функцій господарського управління на регулюючі та розширення ліберальних засад розвитку роздрібної торгівлі. Проте зміни у складі торговельних підприємств за формами власності та організаційно-правовими формами господарювання і їхніх взаємовідносинах з державними органами управління не призвели до автоматичного подолання труднощів, з якими зіткнулися роздрібні торговці у нових умовах господарювання.

Поряд з певними позитивними здобутками, у роздрібній торгівлі мають місце і негативні тенденції, наслідком яких є суттєве зростання частки у роздрібному товарообороті і переважання дрібних неспеціалізованих та змішаних магазинів, ринків та дрібнороздрібної торговельної мережі, що характеризуються обмеженим асортиментом товарів і невисоким рівнем якості обслуговування покупців, а отже, низькою рентабельністю або навіть збитковістю діяльності.

Споживчий ринок України на сьогоднішній день розвивається у складних умовах, що має прояв у деформаціях співвідношення попиту і пропозиції.

Необхідність інституційних та інших кардинальних змін у роздрібній торгівлі обумовлена перш за все тією роллю, яку вона відіграє у соціально-економічному розвитку країни і задоволенні потреб кожної людини.

Забезпечення стійкого економічного зростання торговельної галузі та найбільш повного задоволення потреб споживачів можливо лише за умов ефективного управління діяльністю торговельних підприємств.

Проявом сучасних процесів позитивного характеру у роздрібній торгівлі продовольчими товарами, зокрема, виступає формування і набуття розвитку нових для вітчизняного ринку організаційних утворень – торговельних мереж.

У розвинених країнах Західної Європи та США торговельні мережі вже підтвердили свою ефективність багаторічним досвідом роботи і виявленням значної потужності впливу на структуру роздрібної торговельної мережі як на національному, так і світовому рівні.

Разом з тим, вагомі відмінності і особливості соціально-економічного розвитку країн з розвиненою ринковою економікою та країн з перехідною економікою, початковість стадії розвитку торговельних мереж в останніх, основні тенденції розвитку світової економіки, серед яких найважливішою є глобалізація світового простору, загострення конкуренції, урізноманітнення її форм та інтенсивність прояву, поширення процесів експансії та концентрації ринків обумовлюють необхідність дослідження перспектив подальшого розвитку, а також розробки концептуальних засад стратегії формування торговельних мереж як складової частини ринкового простору України.

Наукові роботи таких відомих зарубіжних вчених, як І. Ансофф, Г. Армстронг, Р. Бел, Р.Д. Блекуелл, Д. Вільямс, Х. Віссема, Б.А. Вейтц, А. Голдмен, Г. Джоунз, П.Дойль, П. Доусон, А.І. Ель-Ансарі, Дж. Енджел, Ф. Котлер, Ж.Ламбен, В.Дж. Лемб, В. Леві, П.У. Мініард, Н. Ріглі, В. Харпер, Л.В. Штерн та інші дають можливість ознайомитися з досвідом країн з розвиненою ринковою економікою, де у вирішенні проблем розвитку торговельних мереж досягнуті значні успіхи. За останні роки з’явився цілий ряд наукових публікацій, які підготовлені вітчизняними вченими і вченими інших країн СНД та присвячені питанням розвитку роздрібної торговельної мережі. Це роботи перш за все таких авторів як В.В. Апопій, М.Д.Бедринець, І.О.Бланк, О.Войцеховський, М.Годунова, Н.О.Голошубова, І.Килимник, А.А. Мазаракі, В.В. Нікішкін, В. Новіков, А.Б.Цвєткова, О.В. Чкалова, Л. Шайгородська. Однак питанням розвитку та розробки стратегії формування торговельних мереж, в тому числі корпоративного типу, присвячено занадто мало наукових публікацій, тоді як важливість даної проблеми зростає і на практиці існує велика потреба у таких наукових дослідженнях.

Відсутність глибоких наукових досліджень з даної проблеми, з одного боку, і необхідність визначення напрямків розвитку та методичних засад розробки стратегії формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами, які займають значну частку у структурі споживання різних верств населення, з іншого боку, зумовлює актуальність обраної теми.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до планів науково-дослідних робіт кафедри маркетингу та комерційної діяльності Київського національного торговельно-економічного університету. Окремі положення дисертації використані у процесі розробки держбюджетної науково-дослідної теми “Теоретичні основи структурно-територіальної організації роздрібної торгової мережі” (державний реєстраційний номер 0105U001002). Особистий внесок автора полягає у проведенні аналізу стану розвитку корпоративних торговельних мереж у вітчизняній торгівлі та країнах з розвиненою ринковою економікою, обґрунтуванні висновків щодо тенденцій їх розвитку, класифікації торговельних мереж і визначенні методичних підходів щодо розробки стратегії їх формування (довідка № 637/29 від 23.03.2006).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є визначення основних теоретичних засад щодо розробки стратегії формування торговельних мереж, у тому числі корпоративного типу, у роздрібній торгівлі продовольчими товарами та рекомендацій з забезпечення ефективності їх функціонування на основі вирішення наступних завдань:

- визначення передумов і факторів впливу на формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами України та основних типів даних структур;

- дослідження конкурентного середовища роздрібної торгівлі, ролі держави у його формуванні й регулюванні процесів створення і функціонування торговельних мереж;

- узагальнення зарубіжного досвіду щодо формування торговельних мереж та їх функціонування в умовах жорсткого конкурентного середовища;

- дослідження процесів формування і розвитку торговельних мереж в Україні та оцінка показників ефективності їх діяльності;

- обґрунтування основних методичних підходів щодо розробки стратегії формування корпоративних торговельних мереж та рекомендацій щодо визначення потенційних стратегічних сфер діяльності;

- розробки інформаційно-організаційних аспектів забезпечення діяльності корпоративних торговельних мереж та їх взаємодії з мікрозовнішнім середовищем.

Об’єктом дослідження є процес формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами України.

Предметом дослідження є методичні та практичні аспекти стратегії формування торговельних мереж, зокрема, корпоративних, у роздрібній торгівлі продовольчими товарами.

Методи дослідження. Методологічною і теоретичною основою дисертаційної роботи виступили фундаментальні положення економічної теорії, економіки торговельного підприємства, маркетингу, менеджменту, психології, викладені у зарубіжних наукових працях та працях вітчизняних вчених.

Інформаційну базу дослідження становили законодавчі і нормативно-правові акти органів державного управління України, що регулюють діяльність торговельних підприємств, статистичні дані Державного комітету статистики України, Головного управління статистики у м. Києві, електронні та інформаційно-аналітичні матеріали, подані у мережі Інтернет та різних наукових виданнях, звітна документація торговельних підприємств - об’єктів сформованої вибірки, результати авторського маркетингового дослідження.

Основу роботи склало застосування методології системного аналізу.

Висновки та узагальнення сформульовані на основі використання методів аналізу і синтезу, історичного і логічного підходів (при класифікації основних передумов розвитку торговельних мереж), індукції і дедукції, моделювання, математичних методів, методів маркетингового дослідження (спостереження, опитування). Для обробки кількісної інформації, отриманої в результаті дослідження, використовувалися сучасні інформаційні технології та програмне забезпечення.

Наукова новизна одержаних результатів.

Основними теоретичними та практичними результатами, які мають наукову новизну і виносяться на захист, виступають наступні:

вперше одержано:

методичні підходи щодо розробки стратегії формування торговельних мереж, використання яких забезпечить ефективне функціонування корпоративних структур на ринку;

удосконалено:

визначення передумов формування торговельних мереж за рівнями їх прояву (наднаціональний – глобальний, національний – макро- та мікрорівень), які окреслюють перспективи та напрямки розвитку корпоративних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами в Україні;

класифікацію торговельних мереж як суб’єктів господарювання та об’єктів управління, що створює теоретичне підґрунтя їх формування на ринку;

визначення поняття “стратегія формування корпоративних торговельних мереж” як комплексу взаємоузгоджених управлінських рішень структурного характеру з визначенням довгострокових цілей господарської діяльності та обґрунтуванням шляхів досягнення конкурентних переваг на основі використання і подальшого нарощування внутрішнього ресурсного потенціалу відповідно до змін у зовнішньому середовищі;

дістало подальшого розвитку:

визначення поняття “корпоративна торговельна мережа” як сукупності бізнес-одиниць, основним видом діяльності яких є торгівля, що поєднані спільними зовнішніми та функціональними характеристиками, мають єдиний центр управління, який спрямовує їх діяльність на реалізацію стратегічної мети;

характеристика споживачів з урахуванням домінуючих психологічних аспектів (раціональних, емоційних, сенсорних та інтуїтивних) їх свідомості.

Практичне значення одержаних результатів полягає у забезпеченні можливості використання:

алгоритму розробки стратегії формування корпоративних торговельних мереж в Україні;

блок-схеми процесу обґрунтування та прийняття рішень щодо вибору пріоритетних стратегічних сфер діяльності корпоративних торговельних мереж за показниками “масштаби розвитку – рівень диверсифікації діяльності”;

рекомендацій щодо інформаційно-організаційного забезпечення діяльності корпоративних торговельних мереж;

рекомендацій щодо удосконалення організації товаропостачання торговельних мереж та забезпечення їх ефективної взаємодії з елементами мікрозовнішнього середовища.

Результати дослідження впроваджені та апробовані на підприємствах України, серед яких ТОВ “Рамбурс-Агротех”, ТОВ “Рівненські торгівельні мережі” та ТОВ “Млинок”. Викладені у роботі пропозиції та рекомендації схвалено керівництвом даних підприємств (довідки № 172/12 від 07.09.2005 р., № 572 від 15.09.2005 р.та № 295 від 12.10.2005 р.).

Основні положення методичних розробок та практичні рекомендації за результатами дослідження знайшли своє застосування у навчальному процесі Київського національного торговельно-економічного університету при викладанні дисципліни “Підприємницькі мережі та торговельні системи” та були використані при підготовці Програми та робочої програми з цієї дисципліни для студентів освітньо-кваліфікаційного рівня "магістр" напряму підготовки 0501 "Економіка і підприємництво" спеціальності 8.050113 "Комерційна діяльність" спеціалізації 8.05011301 "Комерційна діяльність на ринку товарів" (довідка № 636/29 від 23.03.2006).

Особистий внесок дисертанта. Дисертаційне дослідження є самостійною роботою. Наукові положення, результати дослідження, висновки та рекомендації, які містяться у роботі, отримані дисертантом особисто. Основні положення, що є результатом індивідуальної роботи автора, знайшли своє відображення у друкованих роботах. У роботі [2] – 0,7 ум. друк. арк. – особистий внесок полягає у вивченні і узагальненні сучасних тенденцій розвитку роздрібної торгівлі у світі та виявленні їх впливу на формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі України, у роботі [3] – 0,7 ум. друк. арк. – розглянуто основні тенденції розвитку роздрібної торговельної мережі України, визначено передумови формування корпоративних торговельних мереж та класифіковано торговельні мережі за рівнем їх стратегічного потенціалу. У роботі [4] – 0,62 ум. друк. арк. – розкрито сутність поняття “стратегія формування корпоративних торговельних мереж”, подано методичні підходи щодо розробки стратегії.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження пройшли апробацію на 10 науково-практичних конференціях та одному форумі, зокрема:

- міжнародних: “Інтернет-Освіта-наука-2002” (м. Вінниця, грудень 2002 р.), “Розвиток підприємницької діяльності на Україні: історія і сьогодення” (м. Тернопіль, 22-23 березня 2003 р.), “Управление организацией: диагностика, стратегия, эффективность” (м. Москва, 15-16 квітня 2004 р.), “Маркетингові дослідження в Україні” (м. Ялта, 25-28 травня 2004 р.), “Науки про торгівлю у XXI столітті” (м. Київ, 9-10 грудня 2004 р.), “Інфраструктурне забезпечення продовольчого ринку України” (м. Полтава, 17-18 лютого 2005 р.), “Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн” (м. Харків, 12-13 травня 2005р.);

- всеукраїнських: “Економічний і соціальний розвиток України у ХХІ столітті” (м. Тернопіль, 26-27 лютого 2004 р.), “Управління у XXI столітті: погляд молодих вчених” (м. Хмельницький, 27-28 лютого 2004 р), “Проблеми та перспективи розвитку підприємництва в Україні” (м. Ялта, 17-19 травня 2005 р.);

- внутрішньоуніверситетських: наукова конференція професорсько-викладацького складу КНТЕУ за підсумками науково-дослідної роботи за 2001-2002 рр. (м. Київ, 5-6 березня 2003 р.).

Публікації результатів дослідження. За результатами дисертаційного дослідження підготовлено особисто та опубліковано 5 наукових праць загальним обсягом 3 ум. друк. арк., у тому числі у фахових виданнях - 4 статті, у матеріалах міжнародних, всеукраїнських та внутрішньоуніверситетських науково-практичних конференцій – 8 тез доповідей.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, дев’яти підрозділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації становить 178 сторінок друкованого тексту. В дисертації міститься 27 таблиць, 22 рисунка, 190 найменувань використаних літературних джерел на 9 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, наголошено на її значущості, проаналізовано ступінь вивчення питань розвитку торговельних мереж у роздрібній торгівлі України та розробки стратегії їх формування, сформульовано мету, завдання, визначено предмет і об’єкт дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, наведено відомості щодо їх апробації.

У першому розділі дисертаційної роботи “Теоретичні засади розвитку торговельних мереж у роздрібній торгівлі України” проаналізовано теоретичні аспекти формування торговельних мереж, визначено передумови і фактори впливу на розвиток торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами України, розроблено класифікацію даних структур, визначено сутність понять “корпоративна торговельна мережа” та “стратегія формування корпоративних торговельних мереж”, обґрунтовано необхідність державного регулювання процесу розвитку торговельних мереж.

Реформування економіки України, викликане об’єктивним процесом переходу до ринкових відносин, актуалізує питання адаптації роздрібної торгівлі до нових умов господарювання, зважаючи на її роль як складової господарського комплексу. Серед сучасних процесів розвитку роздрібної торгівлі в Україні необхідно відзначити появу на ринку нових організаційних структур, якими виступають торговельні мережі.

Розгляд основних тенденцій розвитку світового господарства в цілому та економіки України, зокрема, приведені у дисертаційному дослідженні, дали підстави розподілити передумови, які створили основу для формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі України, на три групи за рівнями їх прояву: наднаціонального рівня, що мають прояв на глобальному світовому рівні; національного рівня, що проявляються на рівні розвитку національної економіки, визначаються її соціально-економічним станом та тенденціями розвитку. Третю групу складають передумови, які закладені у сутності торговельних мереж як організаційних утворень та стратегії їх формування.

Доведено, що прояв трьох основних груп передумов мав комплексний характер і в цілому виявив спонукальний вплив на структурні зміни у роздрібній торгівлі продовольчими товарами України і процес формування торговельних мереж, зокрема, корпоративних.

На підставі проведення теоретичних досліджень наведено авторське визначення поняття “корпоративна торговельна мережа”, що трактується як сукупність бізнес-одиниць, основним видом діяльності яких є торгівля, що поєднані спільними зовнішніми та функціональними характеристиками, мають єдиний центр управління, який спрямовує їх діяльність на реалізацію стратегічної мети.

Стратегія формування корпоративних торговельних мереж визначається дисертантом як комплекс взаємоузгоджених управлінських рішень структурного характеру з визначенням довгострокових цілей господарської діяльності та обґрунтуванням шляхів досягнення конкурентних переваг на основі використання і подальшого нарощування внутрішнього ресурсного потенціалу відповідно до змін у зовнішньому середовищі.

Розроблено класифікацію торговельних мереж, яка передбачає цілісність погляду на торговельні мережі, що розглядаються з позиції суб’єктів господарювання та об’єктів управління. Впровадження такої класифікації спрямоване на забезпечення методичної підтримки регулювання процесу формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі України (табл.1).

Визначено, що структура стратегії формування корпоративних торговельних мереж є ієрархічною. Перший рівень, на якому визначаються масштаби та характер диверсифікації діяльності, займає стратегія розвитку, на другому рівні знаходяться дві взаємодіючі між собою стратегії – зростання та конкурентна, третій рівень відводиться функціональним стратегіям.

Різні етапи розвитку корпоративних торговельних мереж у вітчизняній торгівлі та країнах з розвиненою ринковою економікою обумовлюють значні відмінності у рівнях фінансової, технологічної та інших складових конкурентного потенціалу та методах і прийомах ведення конкурентної боротьби внаслідок процесів, які супроводжують зміну стану та структури зазначених ринків. Тому об’єктивної необхідності набуває активне виконання державою своїх координуючих і регламентуючих функцій, стимулювання розвитку вітчизняних торговельних мереж, адаптація їх формування відповідно до моделей поведінки і купівельної спроможності споживачів за рахунок поглиблення соціальної диференціації типів торговельних об’єктів, недопущення створення монополізованих ринкових структур західними торговельними мережами, порушення чинного законодавства і забезпечення умов для вільної конкуренції для всіх суб’єктів підприємницької діяльності.

Другий розділ роботи “Аналіз формування та розвитку торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами України” присвячено питанням розвитку торговельних мереж в Україні на сучасному етапі та оцінці соціально-економічних показників їх діяльності.

Дослідження показало, що трансформаційні процеси, які приймають характер як позитивних змін, так і негативних, позначаються на розвитку роздрібної торгівлі України. Серед останніх необхідно виділити скорочення обсягу роздрібного товарообороту підприємств (юридичних осіб) у порівнянних цінах протягом 1990–1999 рр. і відновлення позитивної динаміки кількості магазинів лише з 2000 р. За даними Держкомстату України, індекс фізичного обсягу роздрібного товарообороту підприємств України зріс за 2000–2004 рр. відносно 1990 р. з 31,9 до 61,2%.

Разом з тим, аналіз динаміки роздрібного товарообороту в найкрупніших містах України, особливо м. Києві показав більш інтенсивний його розвиток – 126,4% у 2004 р. відносно 1990 р., головним чином за рахунок створення корпоративних мереж і розвитку у їх складі сучасних типів магазинів з універсальним асортиментом товарів, кількість яких, починаючи з 2002 р., щорічно зростає.

Результати аналізу свідчать, що серед корпоративних мережевих структур, які за станом на початок 2006 р. займають найбільші частки ринку за кількістю магазинів у своєму складі, динамікою їх відкриття та обсягом роздрібного товарообороту, необхідно виділити торговельні мережі “АТБ” (132 магазини у 25 містах України, переважно східного регіону), а також “Сільпо” (93 магазини у 15 містах), “Фуршет” (51 магазин у 25 містах), “Фора” (41 магазин), “Велика Кишеня” (22 магазини), “Еко-маркет” (21 магазин), “Бумі маркет” (16 магазинів), Billa (8 магазинів і заплановано будівництво ще трьох).

Більшість торговельних об’єктів цих мереж розташована у м. Києві. Це обумовлено перш за все потенціальними можливостями міста як столиці України, які здійснюють вплив на формування і розвиток його роздрібної торговельної мережі і визначають певні відмінності від показників в цілому по Україні.

Таблиця 1

Класифікація торговельних мереж

№ | Ознака класифікації | Характеристика

Торговельні мережі як суб’єкти господарювання

1. | Вид об’єднання | 1.1.Корпоративна торговельна мережа

1.2. Добровільна торговельна мережа

2. | Рівень диверсифікації діяльності | 2.1.Торговельні мережі, об’єкти яких здійснюють виключно торговельну діяльність

2.2. Торговельні мережі, основним видом діяльності яких є торгівля, підкріплена виробництвом товарів під власними торговельними марками

2.3. Торговельні мережі, основним видом діяльності яких є торгівля, підкріплена виробництвом товарів під власними торговельними марками та наданням послуг

3. | Вид торгівлі | 3.1. Роздрібна торгівля

3.2. Роздрібна та дрібнооптова торгівля

3.3. Роздрібна, дрібнооптова та оптова торгівля

4. | Типи магазинів та інших закладів обслуговування покупців, представлених у складі мережі | 4.1. Об’єкти одного типу

4.2. Об’єкти різних типів

5. | Масштаби діяльності торговельної мережі |

5.1. Місцева (в межах міста)

5.2. Регіональна (в межах області)

5.3. Міжрегіональна 5.4. Національна

5.5. Міжнародна (декілька країн) 5.6. Глобальна (світова)

6. | Розмір

( кількість підприємств у складі мережі)* | 6.1. Мала (до 10 магазинів)

6.2. Середня (від 11 до 50 магазинів)

6.3. Велика (від 51 до 100 магазинів)

6.4. Особливо велика (понад 100 магазинів)

7. | Форма власності | 7.1. Приватні 7.2. Колективні

7.3. Спільні, у тому числі з іноземними інвестиціями

7.4. Іноземні

8. | Організаційно-правова форма господарювання | 8.1. Товариство з обмеженою відповідальністю

8.2. Товариство з додатковою відповідальністю

8.3. Відкрите акціонерне товариство

8.4. Закрите акціонерне товариство

9. | Характер утворення капіталу | 9.1. Вітчизняний капітал 9.2. Спільний капітал

9.3. Іноземні інвестиції

Торговельні мережі як об’єкти управління

10. | Концепція розвитку відносно всіх складових торговельної мережі | 10.1. Єдина концепція

10.2. Відмінні концепції

11. | Характер стратегії розвитку мережі | 11.1. Екстенсивний (нарощення у першу чергу кількісних показників та покращення їх значень, вищий рівень готовності керівництва до продажу у подальшому торговельної мережі)

11.2. Інтенсивний 11.3. Інноваційний

12. | Ступінь централізації управлінських процесів | 12.1. Централізація

12.2. Децентралізація 12.3. Комбінування

13. | Ступінь регламентації та стандартизації управлінських рішень | 13.1. Низький (диференціація) 13.2. Середній

13.3. Високий (єдині принципи)

14. | Стадія життєвого циклу | 14.1. Рання 14.2. Зростання 14.3. Зрілість 14.4. Спад

15. | Характер конкурентної поведінки | 15.1. Жорсткий, агресивний 15.2. Помірний (поміркований)

15.3. Слабкий

16. | Рівень фінансового потенціалу | 16.1. Низький

16.2. Середній 16.3. Високий

* переважно на ранній стадії та стадії зростання

Враховуючи початковість етапу розвитку корпоративних структур у складі роздрібної торговельної мережі України, говорити про насиченість ними ринку поки що рано. Найбільшого розвитку корпоративні торговельні мережі набули у східній та південній частинах країни, де склався більш високий рівень доходів населення, а отже, і забезпечується більше можливостей для прибуткової діяльності. У цих регіонах представлені дев’ять з десяти найбільших корпоративних торговельних мереж України.

Визначено об’єктивну необхідність відображення формування корпоративних торговельних мереж у межах конкурентного середовища роздрібної торгівлі продовольчими товарами України, яка пов’язана з розподілом їх за рівнем стратегічного потенціалу свого функціонування на ринку на три групи:

1) мережі, які виступають лідерами на споживчому ринку;

2) торговельні мережі-послідовники, які демонструють поступове нарощення потенціалу свого розвитку;

3) торговельні мережі, діяльність яких на ринку мала низький рівень ефективності, що спричинило вихід компанії з ринку або помітне скорочення обсягів її діяльності.

За результатами проведеного у м. Києві опитування встановлено пряму залежність між кількістю магазинів у складі корпоративних торговельних мереж та рівнем знання покупців про них і частотою відвідування. Лідерами за відомістю як з підказкою інтерв’юєра, так і без неї є такі корпоративні торговельні мережі, як “Фуршет”, “Сільпо”, “Велика кишеня”, які отримали позитивну оцінку асортименту та якості товарів, представлених у їх магазинах від 58% респондентів. Рівень торговельної надбавки на рівні “середнього” у мережевих бізнес-одиницях визначили 52% опитаних.

Аналіз стану проникнення на український продовольчий ринок зарубіжних мережевих структур, у тому числі російських, показав невисокий рівень їх активності: 8 торговельних об’єктів німецької компанії Billa, по одному магазину у Києві відкрили крупні російські компанії “Перекресток”, “Патерсон”. Окремо слід виділити франчайзинговий проект російської торговельної мережі “Пятерочка”, 11 торговельних об’єктів якої вже відкрито у Харкові.

Дослідження виявило, що основними тенденціями розвитку ринку продовольчих товарів останніх двох років також можна назвати інтенсифікацію присутності на ньому провідних вітчизняних торговельних мереж за рахунок динамічного зростання кількості магазинів та розширення своєї регіональної присутності, активізацію процесів придбання та поглинань, а також збільшення обсягів інвестиційної та кредитної діяльності.

За результатами аналізу маркетингової діяльності об’єктів сформованої вибірки встановлено у цілому відповідність динаміки розвитку торговельних мереж нарощенню кількісних та якісних показників та забезпеченню його соціально-економічної ефективності. Разом з тим, виявлено певні недоліки, пов’язані з необхідністю стратегічного управління і забезпечення подальшого розвитку за умов передбачуваного загострення конкуренції та насиченості ринку.

Доведено, що оцінка розвитку ринку не може бути повною без прогнозування подальшого функціонування його суб’єктів у динамічному зовнішньому середовищі, зважаючи на потужний вплив глобалізаційних та інтеграційних процесів світового розвитку і пов’язане з ними загострення конкурентної боротьби між потужними торговельними мережами країн Західної Європи та США, а також високий ступінь динамічності розвитку ринку Росії та представлених на ньому суб’єктів мережевого типу.

Визначено, що у межах національного ринку подальшого розвитку набуватиме розширення регіональної присутності найбільших київських корпоративних торговельних мереж в інших містах України, активізація процесів купівлі магазинів або оренди приміщень під відкриття власних магазинів у більш слабких конкурентів.

Встановлено, що у багатьох випадках єдиною можливістю збереження своєї присутності на ринку виступатиме об’єднання зусиль вітчизняних мереж-конкурентів для протистояння загрозам посилення впливу мереж транснаціональних компаній. За таких умов зростає потреба у розробці ґрунтовної стратегії формування торговельних мереж та пошуку шляхів їх ефективного функціонування.

У третьому розділі “Стратегічні підходи до формування корпоративних торговельних мереж” за результатами дослідження обґрунтовано пропозиції практичного характеру щодо розробки стратегії формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами, визначення стратегічних сфер їх діяльності та удосконалення системи взаємодії з мікрозовнішнім середовищем.

Визначено, що низькі бар’єри входження до ринку відкривають широкі можливості для потужних західних торговельних мереж, обумовлюють подальшу концентрацію капіталу, посилення диверсифікаційних та інтеграційних процесів з відповідним загостренням конкурентної боротьби та модифікацією її форм та методів. Це обумовлює об’єктивну необхідність розробки відповідної стратегії свого формування на ринку вітчизняними корпоративними торговельними мережами. На рис.1 подана рекомендована автором схема з цього питання.

Процес розробки стратегії формування корпоративних торговельних мереж представлено як такий, що складається з поєднання концептуальних компонентів, до складу яких входять: соціально-гуманістичні, економічні, динамічні, організаційні, функціональні, психологічні.

У роботі доведено, що розробка стратегії формування передбачає два відмінних рівня стратегічних рішень – розвитку і зростання з урахуванням характеру конкурентної стратегії.

 

Рис. 1. Схема розробки стратегії формування корпоративних торговельних мереж

Запропоновано дотримання послідовності у прийнятті управлінських рішень стратегічного рівня з метою забезпечення взаємодії основних бізнес-одиниць торговельної мережі, що визначає планування конкурентних ініціатив, оперативність реакції на зміни у конкурентному середовищі, створення необхідних умов для розробки і реалізації інноваційних проектів торговельної мережі.

Рекомендовано проводити оцінку ефективності розробленої стратегії формування корпоративних торговельних мереж за такими напрямками: стадія розвитку галузі, стратегічне положення торговельної мережі, масштаби розвитку, рівень диверсифікації діяльності, фактор часу. В межах прояву фактору часу виділено три основні напрями формування корпоративних торговельних мереж, які відображаються на характері зростання та конкурентній стратегії:

1. Поступове збільшення обсягів діяльності внаслідок позитивної динаміки розвитку.

2. Уповільнення темпів зростання внаслідок зміни поглядів керівництва щодо альтернативних сфер діяльності та загострення конкурентної боротьби.

3. Скорочення динаміки зростання через підготовку до реорганізації бізнесу.

Розроблено матрицю рішень, яка обумовлює вибір відповідної форми поведінки торговельних мереж, планування розвитку потенційних стратегічних сфер діяльності з урахуванням власного ресурсного потенціалу, перспектив його нарощення і зміни та з метою реалізації власної системи стратегічних цілей.

Визначено, що значення, отримані за результатами побудови матриці рішень, визначають вихідну базу для оцінки ефективності формування корпоративних торговельних мереж з позиції створення позитивного іміджу структур на ринку.

Стратегія формування корпоративних торговельних мереж має наступний вигляд:

Sf = f (SDi) m.pref, i=1, n, (1)

де Sf - стратегія формування корпоративної торговельної мережі;

SDi - стратегічні сфери діяльності корпорації;

n – загальна кількість потенційних стратегічних сфер діяльності.

Вибір потенційних стратегічних сфер діяльності та прийняття остаточного рішення рекомендується здійснювати з використанням методу гілок і меж і дотриманням трьох основних умов: відповідність потребам споживачів, забезпечення організаційно-функціональних переваг перед конкурентами та відповідність компетенції компанії.

Ефективність формування цілісної корпоративної структури представлена за допомогою наступної формули:

Y = GWi m.pref, i=1, n, (2)

де Y – ефективність функціонування сформованої корпоративної структури;

Wi – обсяг доходу, отриманого від кожної обраної корпорацією стратегічної сфери діяльності;

n – загальна кількість стратегічних сфер діяльності;

G – коефіцієнт коригування, сутність якого визначають наступні компоненти: тривалість формування корпоративної структури, схильність до ризику, зв’язок між сферами діяльності.

За запропонованою методикою оцінка якості прийняття управлінських рішень з визначення ступеню ризику за потенційними сферами діяльності корпоративних структур проводиться за участю експертів з дотриманням принципів дії механізму коригування рішень. До уваги беруться поміркований та агресивний прогнози розвитку корпорації, схильність її керівництва до ризику, ресурсні можливості, а процес обґрунтування прийняття стратегічних рішень корпоративного розвитку подається у вигляді відповідної блок-схеми з застосуванням класичних критеріїв прийняття рішень за умов ризику і невизначеності.

Доведено, що інтенсивність конкуренції обумовлює пошук корпоративними торговельними мережами власної форми конкурентної поведінки на основі побудови системи взаємодії з основними елементами мікрозовнішнього середовища. Своєчасне надходження від них інформації та її обробку забезпечує корпоративна інформаційна система (КІС), у складі якої, крім традиційних компонентів (технічного та організаційного забезпечення, програмних засобів, операційних систем), передбачено банк економіко-математичних методів і моделей та систему вертикальних і горизонтальних комунікацій.

Організаційну структуру КІС визначають дослідницько-аналітичний центр, на який покладена відповідальність за розробку гіпотез, прогнозування розвитку ринку, його впливу на поведінку споживачів та зміни у системі товаропостачання торговельної мережі; автоматизована система управління товаропостачанням, яка виконує роль інформаційного центру організації зовнішніх і внутрішніх потоків; центр маркетингових досліджень.

Визначено, що форма відносин з кожним елементом мікрозовнішнього середовища залежить від його характерних особливостей.

Поведінку корпоративних торговельних мереж у сфері товаропостачання визначають запропоновані принципи та фактори, які розподіляються за ієрархічним рівнем і ступенем прояву.

Виявлено, що основними складовими елементами, які забезпечують ефективне виконання функції постачання, виступають обґрунтування підходів до формування асортименту товарів у магазинах торговельної мережі залежно від характеристик їх типів, визначення підвалин маркетингу взаємовідносин з постачальниками, розробка критеріїв оцінки роботи служби закупівлі, створення міжфірмової інформаційної системи extranet як основи для взаємообміну інформацією з постачальниками, застосування технології workflow, впровадження модулів архівного збереження та створення Сховища даних для всіх груп користувачів з визначенням захищених прав доступу до нього і OLAP-засобів.

Відповідно до авторської позиції щодо особливостей прояву купівельної поведінки споживачів акцентовано на її прямій залежності від типу особистості та психологічних характеристик (раціональні, емоційні, сенсорні, інтуїтивні), що переважають у свідомості. Дослідження цих аспектів за допомогою якісних методів дозволить будувати моделі купівельної поведінки реальних і потенційних покупців та впливати на складові сприйняття і прихильності до торговельних мереж в умовах прогнозованого загострення конкуренції в роздрібній торгівлі, об’єктивного обмеження кількості реальних та потенційних споживачів і активізації процесу їх перерозподілу між корпоративними структурами.

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є вирішення наукової проблеми щодо розробки стратегії формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами та надання рекомендацій з забезпечення ефективності їх функціонування на основі вирішення комплексу методичних та практичних завдань.

На основі проведеного дослідження зроблені такі узагальнюючі висновки:

1. Об’єктивний процес переходу до ринкових відносин актуалізує питання адаптації роздрібної торгівлі до нових умов господарювання, зважаючи на її роль як складової господарського комплексу. Однією з важливих складових ринкових перетворень у роздрібній торгівлі продовольчими товарами у процесі становлення нової системи господарювання виступає формування конкурентного середовища, в межах якого набувають розвитку суб’єкти господарювання різних форм власності, організаційно-правових форм господарювання та створюються різні види об’єднань підприємств, прикладом яких виступають корпоративні торговельні мережі.

2. Удосконалено класифікацію торговельних мереж як суб’єктів господарювання та об’єктів управління, до якої введено такі ознаки як розмір (за кількістю підприємств у складі мережі), концепція розвитку складових торговельної мережі, характер стратегії розвитку мережі.

Дано визначення корпоративної торговельної мережі як сукупності бізнес-одиниць, основним видом діяльності яких є торгівля, що поєднані спільними зовнішніми та функціональними характеристиками, мають єдиний центр управління, який спрямовує їх діяльність на реалізацію стратегічної мети.

3. Визначено сутність стратегії формування корпоративних торговельних мереж як комплексу взаємоузгоджених управлінських рішень структурного характеру, що сприяють розробці довгострокових цілей господарювання та обґрунтуванню областей досягнення конкурентних переваг шляхом використання і подальшого нарощування внутрішнього ресурсного потенціалу з урахуванням змін у зовнішньому середовищі.

4. Обґрунтовано необхідність участі держави у формуванні ефективного конкурентного середовища роздрібної торгівлі, узгодження державної політики з розвитком міжнародної економіки, визначення стратегічних напрямків розвитку роздрібної торговельної мережі України, розробки стимулюючих і координуючих заходів з підтримки вітчизняних торговельних мереж.

5. За результатами аналізу розвитку торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами в Україні виявлено пряму залежність між ефективністю діяльності бізнес-одиниць та рівнем знання покупців про мережу і частотою відвідування, що сприяє формуванню позитивного корпоративного іміджу за умов загострення конкуренції та насиченості ринку.

6. Запропоновано методичні підходи до формування стратегії корпоративних торговельних мереж, її ієрархічну структуру та концептуальні компоненти (соціально-гуманістичні, економічні, динамічні, організаційні, функціональні, психологічні).

7. Рекомендовано розробляти стратегію формування корпоративних торговельних мереж з використанням методів гілок і меж та експертних оцінок, що забезпечить вибір найбільш перспективних стратегічних сфер діяльності, збереження та підвищення конкурентної позиції на ринку.

8. Запропоновано створення системи інформаційного забезпечення функціонування корпоративної торговельної мережі, яка, крім традиційних компонентів, повинна включати в себе також банк економіко-математичних методів і моделей та систему вертикальних і горизонтальних комунікацій. У складі організаційної структури системи слід створити дослідницько-аналітичний центр, автоматизовану систему управління товаропостачанням та центр маркетингових досліджень.

9. Визначено принципи і фактори впливу на організацію товарозабезпечення у корпоративних торговельних мережах, які обумовлюють їх поведінку і створюють умови для ефективного товаропостачання бізнес-одиниць.

Рекомендовано проведення маркетингових досліджень з метою вивчення поведінки покупців, визначення мотивації здійснення покупок та розробки психологічних портретів споживачів. Це дозволить впливати на формування прихильності споживачів до торговельних мереж в умовах загострення конкурентної боротьби між корпоративними структурами.

Застосування запропонованих у дисертації теоретико-методичних положень та рекомендацій практичного характеру підвищить ефективність прийняття управлінських рішень щодо реалізації стратегії формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Кавун О. Товарна політика в системі стратегічних цілей підприємства // Вісник КНТЕУ. – 2001. – № 6. – С. 85–88.

2. Кавун О. Визначальні фактори формування роздрібних торгових мереж в Україні // Підприємництво, господарство і право. – 2004. – № 10. – С. 150–153.

3. Кавун О.О. Формування корпоративних торговельних мереж у роздрібній торгівлі України // Актуальні проблеми економіки. – 2005. – № 9(51). – С. 91–97.

4. Кавун О.О. Методичні підходи до розробки стратегії формування корпоративних торгових мереж // Збірник НДЕІ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції “Формування ринкових відносин в Україні”. – 2005. – № 11. – С. 62–68.

В інших виданнях:

5. Кавун О.О. Інтернет як важливий канал збуту товарів вітчизняного виробництва// Зб. матер. ІІІ міжнар. конф. “Інтернет-освіта-наука-2002”. Т.2. – Вінниця: УНІВЕРСУМ – Вінниця, 2002. – С. 269–271.

6. Кавун О. Глобалізація торгівлі як важливий фактор впливу на формування роздрібних торгових мереж в Україні // Зб. наук. пр. Першої Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених (Тернопіль, 26-27 лютого 2004 р.). – Тернопіль: Економічна думка, 2004. – С. 158–163.

7. Кавун О.О. Сучасні тенденції розвитку роздрібної торгової мережі України і пріоритети державного регулювання// Зб. тез доповідей Всеукр. наук. конф. молодих науковців “Управління у ХХІ столітті: погляд молодих вчених”. – Хмельницький: ХІУП, 2004. – С. 51–53.

8. Кавун О.А. Розничная торговля Украины: внешние предпосылки и тенденции развития // Материалы ХІІ Междунар. научно-практ. конф. Управление организацией: диагностика, стратегия, эффективность. – М.: МЕЛАП, 2004. – С. 2729.

9. Кавун О.О. Імідж роздрібної торговельної мережі: його формування і підтримка // Матеріали ІІІ Міжнар. наук. – практ. конф. “Маркетингові дослідження в Україні”. – К.: Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2004. – С. 245–246.

10. Кавун О.О. Товаропостачання у корпоративних торгових мережах на засадах інтеграційної логістики // Матеріали Міжнар. наук. – практ. конф. “Інфраструктурне забезпечення продовольчого ринку України”. – Полтава: РВВ ПУСКУ, 2005. – С. 66–67.

11. Кавун О.О. Особливості маркетингових досліджень у корпоративних торгових мережах // Матеріали Міжнар. Форуму молодих вчених “Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн”. - Х., 2005. – С. 53.

12. Кавун О.О. Роздрібна торгова мережа м. Києва: сучасні тенденції та особливості розвитку // Матеріали Всеукр. наук.–практ. конф. “Проблеми і перспективи розвитку підприємництва в Україні”. - К.: Київ. нац. торг.- екон. ун-т, 2005. – С. 156–159.

13. Кавун О. Типи торгових мереж та їх класифікація // Вісник Полтавського університету споживчої кооперації. – 2006. – № 1. – С. 18–24.

АНОТАЦІЯ

Кавун О.О. Стратегія формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 – економіка, організація і управління підприємствами. Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2006.

Дисертацію присвячено дослідженню теоретичних та практичних аспектів формування торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами. За результатами розгляду основних тенденцій розвитку світового господарства в цілому та економіки України, зокрема, згруповано передумови формування торговельних мереж за рівнями їх прояву. Подано класифікацію торговельних мереж та визначення понять “корпоративна торговельна мережа”, “стратегія формування корпоративних торговельних мереж”. Обґрунтовано необхідність державного регулювання процесу розвитку торговельних мереж.

Проаналізовано процеси формування та розвитку торговельних мереж у роздрібній торгівлі продовольчими товарами України, їх маркетингову діяльність.

Запропоновано стратегічні підходи до формування корпоративних торговельних мереж і вибору стратегічних сфер діяльності.

В рамках удосконалення системи взаємодії корпоративних торговельних мереж


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Становлення і розвиток сільськогосподарської науки та освіти в університеті святого Володимира (1834-1917) - Автореферат - 31 Стр.
ЗМІСТ І МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ КУРСУ “ОСНОВИ ВИРОБНИЦТВА. ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА” В ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ШКОЛІ - Автореферат - 33 Стр.
ГРАНИЧНІ ТЕОРЕМИ ДЛЯ БАКСТЕРІВСЬКИХ СУМ ВИПАДКОВИХ ФУНКЦІЙ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ ДЛЯ ОЦІНОК ПАРАМЕТРІВ - Автореферат - 35 Стр.
Удосконалювання кругогвинтових зубчастих передач синтезом зачеплення з асиметричною функцією передавального відношення - Автореферат - 27 Стр.
ВЧЕННЯ ПРО ЛЮДИНУ У ФІЛОСОФІЇ ГЕОРГІЯ КОНИСЬКОГО І ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ - Автореферат - 31 Стр.
ПРОБЛЕМНА ОРІЄНТАЦІЯ АРХІТЕКТУРИ КОМПЮТЕРНИХ СИСТЕМ обрОбки данИх І знанЬ - Автореферат - 46 Стр.
ЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ - Автореферат - 30 Стр.