У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ЗВ’ЯЗКУ ІМ. О.С. ПОПОВА

ПЕТРАШЕВСЬКА АНГЕЛІНА ДМИТРІВНА

УДК 336.771.22:339.17

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ ОПЕРАТОРА ЗВ’ЯЗКУ

ТА ЇЇ ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

08.07.04 – економіка транспорту і зв’язку

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2006

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С. Попова Міністерства транспорту та звязкуУкраїни

Науковий керівник | кандидат економічних наук, професор

Стрельчук Євген Миколайович,

Одеська національна академія зв’язку
ім. О.С. Попова, завідувач кафедри менеджменту та маркетингу | Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, старший науковий співробітник Котлубай Михайло Іванович,

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень, завідувач відділу ринку транспортних послуг

доктор економічних наук, професор

Лозова Тамара Іллівна,

Державний університет інформаційно-комунікаційних технологій, професор кафедри управління підприємствами зв’язку | Провідна установа | Українська державна академія залізничного транспорту, кафедра економіки, організації та управління підприємствами, Міністерство транспорту та зв’язку України, м. Харків |

Захист відбудеться 7 липня 2006 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 41.816.03 в Одеській національній академії зв’язку ім. О.С. Попова за адресою: 65029, м. Одеса, Кузнечна, 1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Одеської національної академії зв’язку ім. О. С. Попова за адресою: 65029, м. Одеса, Кузнечна, 1.

Автореферат розісланий 5 червня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Отливанська Г.А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Зв’язок є основою інформатизації суспільства та створює можливість оперативного управління і вирішення проблем, що виникають у системі всіх галузей економіки України. Історично і технологічно обумовлені перетворення у сфері телекомунікацій стимулювали появу нових вимог до ефективного існування галузі зв’язку. З урахуванням світового досвіду, загальної економічної теорії та інтеграційних намірів України державними програмами поставлена задача активізації інвестиційної діяльності в галузі зв’язку.

У сучасному суспільстві з високими темпами розвитку техніки, технологій та інформаційного простору ринкова кон’юнктура змінюється значними темпами, як наслідок – трансформаційні процеси, що тривають в економіці держави, вносять постійні корективи в умови формування стратегії розвитку оператора зв’язку та її інвестиційного забезпечення. Визначення пріоритетних напрямків виробничої діяльності, системи стратегічних і фінансових цілей та вибір найефек-тивніших шляхів розвитку із врахуванням перспективи є процесом розробки стратегії розвитку оператора зв’язку.

Широке коло питань, пов’язаних з пошуком пріоритетних напрямків формування стратегії розвитку та підвищення ефективності інвестиційного процесу, розглянуто у працях зарубіжних і вітчизняних вчених: С.І. Абрамова, Ю.М. Бахрамова, І.А. Бланка, Б.В. Бур-кинського, А.Дж. Гетмана, В.В. Глухова, В.М. Гранатурова, І. Макарія, І. Мухарь, Д.І. Олій-ник, В.М. Орлова, О.С. Редькіна, Роберта Н. Холта, О.С. Стоянової, Н.А. Хрущ, К. Янковсь-кого тощо. Разом з тим, багатоплановість і складність вирішення цих питань, а також особливості галузі зв’язку ставлять перед необхідністю розробки теоретико-методологичних проблем формування стратегії розвитку оператора зв’язку та її інвестиційного забезпечення.

Однією з найважливіших умов реалізації стратегії розвитку у сфері телекомунікацій є найповніше й найефективніше використання наявного інвестиційного потенціалу, а також оцінка інвестиційної привабливості галузі зв’язку, що підтверджує необхідність подальшого наукового розвитку основних принципів забезпечення процесу здійснення інвестиційної діяльності.

Саме цим пояснюється вибір теми дисертаційної роботи, її актуальність і значність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження відповідає і запроваджує положення Закону України “Про державне прогнозування та розробку програм економічного і соціального розвитку України” № 1603/ІІ від 23 березня 2003 р., Закону України “Про інвестиційну діяльність” за станом на 9 лютого 2000 р., Закону України “Про телекомунікації” № 1280-W від 18 листопада 2003 р. Положення і результати дисертації використовувалися при виконанні науково-дослідних робіт Одеської національної академії зв’язку в межах держбюджетної НДР: “Розробка електронних учбово-методичних видань з дисциплін кафедри” (номер державної реєстрації 0103U000041), яка безпосередньо зв’язана з реалізацією законів України, особисто здобувачу належить розробка методики оцінки діяльності підприємства зв’язку на ринку цінних паперів.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає у роз-робці й розвитку науково-методичних положень та науково-практичних основ формування стратегії розвитку, спрямованої на підвищення ефективності функціонування оператора зв’язку, а також формування практичних рекомендацій щодо оцінки інвестиційної привабливості галузі зв’язку.

Для реалізації вказаної мети у дисертації було визначено та вирішено такі наукові та прикладні задачі:

на основі узагальнення науково-теоретичних засад управління інвестиційною діяльністю визначити та уточнити систему цілей та оцінок стратегії розвитку оператора зв’язку;

розробити, уточнити склад інвестицій та структуру інвестиційного
циклу в процесі функціонування та розвитку галузі зв’язку;

удосконалити оцінювання ефективності інвестиційних проектів на основі врахування особливостей розвитку сфери телекомунікацій;

розробити науково-методичні положення до формування стратегії інвестиційного забезпечення розвитку оператора зв’язку;

розробити науково-практичні рекомендації щодо удосконалення методу оцінки інвестиційної привабливості галузі зв’язку.

Об’єктом дослідження обрано економіко-організаційні процеси розробки стратегії розвитку оператора зв’язку.

Предметом дослідження є теоретичні та методичні підходи до формування стратегії розвитку оператора зв’язку та її інвестиційного забезпечення.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною базою для проведення дисертаційного дослідження стали положення і висновки сучасної теорії стратегії розвитку та інвестиційної діяльності, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених і фахівців-практиків з питань інвестування, а також законодавчі та нормативні акти України. У процесі дослідження було використано такі методи: системний – при розкритті змісту категорії “інвестиції”; графічний – для наочної ілюстрації обсягу прямих інвестицій у галузь зв’язку від загального обсягу інвестицій в Україні та наочної ілюстрації досліджуваних явищ, процесів, структурних динамічних зрушень, капітало-вкладень у галузь зв’язку; аналітичний – при аналізі кількості працівників, зайнятих у галузі зв’язку, інвестицій та капіталовкладень у галузь зв’язку; економіко-математичний – при визначенні ефективності інвестиційного проекту; економіко-статистичний – при оцінюванні ступеня використання акціонерного капіталу, результату й ефективності поточної виробничої діяльності, вимірюванні прибутковості оператора зв’язку і використанні активів, оцінюванні ефективності вкладення коштів інвесторів у цінні папери; SWOT-аналіз для визначення корпоративних цілей та завдань Укртелекому на ринку Інтернет-послуг.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в уточненні існуючих та розробці нових теоретичних положень щодо розвитку методології формування стратегії розвитку оператора зв’язку та її інвестиційного забезпечення. Відповідно до цього:

Уперше:

розроблено методичні засади щодо оцінки ефективності залучення інвестицій оператора зв’язку;

визначено та теоретично обґрунтовано такі елементи інвестиційної привабливості галузі зв’язку, як оцінка соціально-економічного розвитку галузі й оцінка стану виробничих фондів.

Удосконалено:

систему інвестиційного забезпечення у межах загальної стратегії розвитку оператора зв’язку;

класифікацію стратегічних цілей інвестиційної діяльності за основними ознаками.

Набуло подальшого розвитку:

поняття “інвестиційна стратегія” оператора зв’язку;

склад та структура інвестиційного циклу в процесі формування та розвитку галузі зв’язку.

Практичне значення одержаних результатів. Одержані в дисертаційній роботі результати можуть використовуватися в бізнес-плануванні та реалізації інвестиційних проектів і функціональних стратегій для забезпечення ефективної діяльності оператора зв’язку.

Рекомендації автора щодо удосконалення стратегії розвитку операто-ра зв’язку та її інвестиційного забезпечення використано у роботі ВАТ “Укртеле-ком” (акт впровадження від 16.05.2005 р.). Сформульовані у роботі вихідні науково-методичні передумови розробки стратегії розвитку оператора зв’язку використано у роботі філії Головний навчальний центр ВАТ “Укртелеком” (акт впровадження від 6.05.2005 р.). Наукові та методичні положення роботи використовуються у нав-чальному процесі ОНАЗ ім. О.С. Попова (акт впро-вадження від 11.04.2005 р.).

Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати, викладені в ди-сертації, отримано автором особисто. У наукових працях, опублікованих у співавторстві, автору належить: у роботі [6] – обґрунтування та класифікація дистанційного навчання за ознаками; у [7] – недоліки та переваги інформаційних навчальних систем; у [8] – розроблена структура джерел фінансування; у [14] – визначення умов підвищення інвестиційної активності.

Обсяг друкованих аркушів у цих роботах зазначений в авторефераті в переліку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення, ідеї, висновки та пропозиції дисертаційного дослідження обговорювалися і одержали позитивну оцінку на 5-й Міжнародній науково-методичній конференції “Інформаційні технології навчання у вищих закладах освіти” (м. Суми, вид-во СумДУ, вересень 2001 р.); 5-й Международной научно-технической конференции “Достижения в телекоммуникациях за 10 лет независимости Украины” (г. Одесса, август 2001 г.); 4-й Всеукраїнській науково-практичній конференції “Телекомунікації України: економіка, менеджмент, право” (м. Одеса, вересень 2002 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених “Україна у світовій економічній спільноті (м. Дніпропетровськ, лютий 2003 р.); Всеукраїнському науково-практичному семінарі “Проблеми економічного розвитку й ефективного управління в галузі зв’язку” (м. Одеса, травень 2003 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Україна наукова 2003” (м. Дніпропетровськ, червень 2003 р.); 6-й Международной научно-технической конференции “Современные пробле-мы телекоммуникаций” (г. Одесса, август 2003 г.); Першій науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка й управління” (м. Київ, грудень 2003 р.); V Всеукраїнсь-кій науково-практичній конференції “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України” (м. Дніпро-петровськ, жовтень 2004 р.); наукових і науково-методичних конференціях професорсько-викладацького складу та наукових працівників Одеської національної академії зв’язку ім. О.С. Попова (м. Одеса, 1994-2005 рр.).

Публікації. За результатами дослідження автором опубліковано 14 робіт, у тому числі у фахових виданнях, які входять до переліку ВАК України 5 робіт, 9 публікацій у збірниках статей і матеріалах праць міжнародних, національних і галузевих науково-методичних і науково-практичних конференціях. Загальний обсяг публікацій – 4,45 д.а., з яких особисто автору належить 3,99 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація загальним обсягом 184 сторінки складається зі вступу, 3 розділів, висновків, списку використаних джерел і до-датків. Робота містить 27 рис. та 10 табл., з них 12 займають повну сторінку. Список використаних джерел нараховує 138 найменувань на 11 стор.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність досліджень, які проводились у межах дисертації, показано наукову новизну, теоретичну та практичну цінність одержаних результатів, зв’язок роботи з науковими темами, визначено особистий внесок здобувача у проведені дослідження.

У першому розділі – “Сучасні теоретичні підходи щодо розробки та реалі-зації стратегії розвитку оператора зв’язку та її інвестиційного забезпечення” – розглянуто стратегію розвит-ку як функцію стратегічного управління, оскільки вона мобілізує використання науково-техніч-ного, виробничо-технологічного, фінансово-економічного, соціального і організаційного потенціа-лів оператора зв’язку у певних напрямках, в яких інвестиційна діяльність займає провідне місце.

Практика показує, що телекомунікаційні компанії, які здійснюють стратегіч-не управління, працюють більш успішно, одержуючи більший прибуток. Стратегія розвитку є ефективним інструмен-том перспективного управління інвестицій-ною діяльністю оператора зв’язку, підлеглої реалізації цілей загального його розвитку в умовах істотних змін макроекономіч-них показників системи дер-жавного регулювання ринкових процесів, кон'юнктури інвестиційного ринку і пов'язаної з цим невизначеністю. Тільки реалізуючи стратегію розвитку, безупинно здійснюючи інноваційні процеси в усіх сферах своєї життєдіяль-ності, оператор зв’язку може досягти успіху в конкурентній боротьбі. В умовах конкуренції системи управління повинні будуватися на основі наукової методології, ефективним інструментом якої виступає інвестиційна стратегія.

У роботі набуло подальшого розвитку поняття “інвестиційна стратегія” оператора зв’язку. Інвестиційна стратегія оператора зв'язку – це формування довго-строкових тенденцій інвестиційної діяльності, обумовлених загальною страте-гією його економічного розвитку, і вибір оптимальних шляхів їхнього досягнення. Встановлено взаємозв’язок інвестиційної стратегії з іншими основними елементами стратегічного вибору оператора зв’язку (рис. 1).

Результати проведеного дослідження показали, що формування стратегіч-них цілей інвестиційної діяльності має виходити, насамперед, із системи цілей загальної стратегії економічного розвитку. Ці цілі можуть бути сформульовані у вигляді забезпечення приросту капіталу; зростання рівня прибутковості інвестицій; зростання суми доходу від інвестиційної діяльності; зміни пропорцій у формах реального і фінансового інвестування; зміни технологічної і відтворювальної структури капітало-вкладень; зміни галузевої і регіональної спрямованості інвестиційних програм; досягнення конкурентної переваги оператора зв'язку; досягнення високої частки на ринку; можливості швидкого зростання виробництва та можливості ефективного реструктурування; розширення спектра наданих послуг; можливості інтеграції з іншими підприємствами.

Рис. 1. Взаємозв'язок інвестиційної стратегії

з іншими основними елементами стратегічного вибору оператора зв’язку

У роботі пропонується здійснювати формування інвестиційної політики в межах загальної стратегії розвитку оператора зв’язку з обов’язковим урахуванням політики формування інтелектуальних інвестицій (рис. 2).

У дослідженні проведене теоретичне узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду і практики щодо визначення ролі, яку відіграє інвестиційна стратегія у забезпеченні ефективного розвитку оператора зв'язку. Вона полягає у наступному:

1. Інвестиційна стратегія забезпечує механізм реалізації довгострокових загальних та інвестиційних цілей майбутнього економічного і соціального розвитку оператора зв'язку й окремих його структурних одиниць.

2. Вона дозволяє реально оцінити інвестиційні можливості оператора зв'яз-ку, забезпечити максимальне використання його внутрішнього інвестицій-ного потенціалу і можливість активного маневрування інвестиційними ресурсами.

3. Вона забезпечує можливість швидкої реалізації нових перспективних інвестиційних можливостей, що виникають у процесі динамічних змін факторів зовнішнього інвестиційного середовища.

4. Вона відображає порівняльні переваги оператора зв'язку в інвестиційній діяльності при порівнянні з його конкурентами.

5. Наявність інвестиційної стратегії забезпечує чіткий взаємозв'язок стратегічного, поточного й оперативного управління інвестиційною діяльністю оператора зв'язку.

6. Вона забезпечує реалізацію відповідного менталітету інвестиційної пове-дінки у найважливіших стратегічних інвестиційних рішеннях оператора зв'язку.

7. У системі інвестиційної стратегії формується значення основних критеріальних оцінок вибору реальних інвестиційних проектів і фінансових інструментів інвестування.

8. Інвестиційна стратегія є однією з базисних передумов стратегічних змін загальної організаційної структури управління й організаційної культури оператора зв'язку.

Рис. 2. Система формування інвестиційної політики

у межах загальної стратегії розвитку оператора зв'язку

Узагальнення досвіду вчених та фахівців щодо аналізу сутності категорії інвестицій дало змогу розробити склад інвестицій, який представлено на рис. 3.

Рис. 3. Склад інвестицій

Дослідження показали, що процес формування і використання інвестиційних ресурсів охоплює значний період, який прийнято називати інвестиційним циклом. Якщо розглядати реальні інвестиції, то він включає такі етапи: наукові розробки, проектування, будівництво, освоєння. Структуру інвестиційного циклу у галузі зв’язку наведено на рис. 4.

Рис. 4. Інвестиційний цикл у галузі зв'язку

Інвестиції відіграють центральну роль в економічному процесі, вони виз-начають загальне зростання економіки, тому формування сприятливого інвес-тиційного клімату, розширення кола інвестиційних технологій представляють велике поле діяльності для прийняття стратегічних і оперативних інвестицій-них рішень. Знання і практика використання сучасних принципів, механізмів і методів управління інвестиційною діяльністю дозволить забезпечити перехід галузі зв'язку до нової якості економічного розвитку в ринкових умовах.

У другому розділі – “Методичні засади формування ресурсів та визначення ефективності стратегії розвитку оператора зв’язку” – набули подальшого розвитку науково-теоретичні основи класифікації джерел інвестиційних ресурсів корпорації (оператора зв’язку) за такими ознаками: за титулом власності; за групами джерел залучення стосовно корпорації; за натурально-речовинною формою залучення; за тимчасовим періодом залучен-ня; за національною приналежністю власників капіталу; за цільовими напрям-ками використання; за забезпеченням окремих стадій інвестиційного процесу, а також оцінки ефективності процесів інвестування оператора зв’язку.

Слід окремо зазначити, що в сучасних умовах прискорення науково-техніч-ного прогресу інформація та спеціалізовані знання стають вирішальними фактора-ми в досягненні економічного успіху, як наслідок цих об’єктивних змін важливого значення набуває інтелектуальний капітал (інтелектуальні ресурси). Його залучення необхідне для профорієнтації та адаптації, навчання обслуговуючого персоналу як показника прогресивності оператора зв'язку (рис. 5).

У дисертаційній роботі досліджені такі показники формування інвестиційних ресурсів, як амортизація, прибуток, бюджетні джерела, емісійне інвестування. Проведені дослідження дозволили обгрунтувати такі показники, які використо-вуються для характеристики ситуації на ринку цінних паперів:

1. Прибуток на акцію (Earning per Share) – це чистий доход оператора зв'язку, зменшений на розмір дивідендів по привілейованих акціях, поділений на кількість звичайних акцій:

,

де А – кількість звичайних акцій; Дпа – дивіденд по привілейованих акціях;
Па – прибуток на акцію; Дч – чистий доход (прибуток) оператора зв'язку.

2. Дивідендна віддача акції (Stock Yield) встановлює зв'язок між розміром дивіденду і ринковою ціною акції:

,

де Два – дивідендна віддача акції; Да – дивіденд, виплачуваний на акцію;
Рца – ринкова ціна акції.

Рис. 5. Класифікація інвестиційних ресурсів

Роль цих показників – забезпечення об'єктивної, нейтральної, незалежної від будь-якого впливу інформації, необхідної оператору зв’язку для бізнесу і прийняття економічних рішень для здійснення раціональних інвестицій.

Враховуючи проведені дослідження, можна стверджувати, що, з точки зору ефективності залучення інвестицій, найважливішим показником є сума коштів, що залишається в розпорядженні об'єкта інвестицій, оскільки будь-яке реальне інвестування пов'язане з певними витратами. Як компоненти, що зменшують обсяг притягнутих інвестицій корпорації з використанням ринку цінних паперів можна виділити:

податки й обов'язкові платежі оп ;

витрати, пов'язані з обслуговуванням цінних паперів (оплата послуг депозитарію, реєстратора тощо) цп.

Тому доцільно запропонувати метод розрахунку оцінки ефективності процесів інвестування корпорації (оператора зв’язку):

оп = 1 – ОП/І,

цп = 1 – ВОцп/І,

де ОП – сукупність податків і обов'язкових платежів, пов'язаних із залученням інвестицій; І – сума, притягнута в результаті інвестиційної діяльності корпорації (оператора зв'язку); ВОцп – вартість обслуговування цінних паперів.

Величина цп буде змінюватися в залежності від виду і характеристик цінних паперів, вибраних для залучення інвестицій, а зіставлення цп і оп дозволить вибрати оптимальний спосіб інвестування через цінні папери.

У третьому розділі – “Стратегія розвитку Укртелекому на ринку комп’ютерного зв’язку” – проведено дослідження, яке показує, що Укртелекому вдалося досягти дуже успішних показників зростання на Інтернет-ринку. Діяльність товариства можна вважати проривом на ринок Інтернет-доступу. Аналіз показників, визначений у табл. 1, рис. 6, показав, що доходи від реалізації послуг комп’ютерного зв’язку у 2004 р. становлять 9,1% і займають третє місце в розподілі доходів від реалізації послуг міжнародного зв’язку.

Таблиця 1

Абоненти зв’язку

Абоненти, тис. одиниць | Всього | У тому числі домашні

Абоненти мобільного зв’язку | 13832,9 | 7097,8

у тому числі стільникового | 13807,5 | 7093,3

транкінгового | 7,5 | 0,0

пейджингового | 17,9 | 4,5

Абоненти телефонного зв’язку радіальної дії типу “Алтай” | 5,8 | 2,1

Абоненти кабельного телебачення | 2291,1 | 2278,2

Абоненти мережі Інтернет | 482,7 | 257,8

Рис. 6. Розподіл доходів від реалізації послуг міжнародного зв’язку за видами

Дослідження показало, що у межах державної політики інформатизації прогнозується розвиток телекомунікаційної інфраструктури, застосування інформаційно-комунікаційних технологій у сфері державного управління, економіці і соціальній сфері (електронний уряд, електронна комерція, електронна освіта, електронна охорона здоров'я тощо).

Кожна нова послуга, впроваджена на ринку поза своїми природними
взаємозв'язками з іншими новими інформаційними та консалтинговими послугами та адекватною телекомунікаційною інфраструктурою, не зможе виявити свій ринковий потенціал, а отже приречена на невдачу. Саме тому для прийняття свідомого рішення щодо масового впровадження нової послуги й виникає необхідність у, так би мовити, експериментальному визначенні необхідного мінімуму нової інфраструктури для цієї нової послуги.

У світовій практиці в подібних випадках вдаються до створення спеціалізованих венчурних (тобто ризикових) структур для апробації впровадження нових технологій. Хоча питання про їх доцільність у випадку саме інформаційних технологій потребує спеціального дослідження.

Стратегічне позиціонування Укртелекому фактично будується у відпо-відності до реального стану компанії та наявних конкурентних переваг. Стратегічні завдання компанії – це модернізація вітчизняної галузі зв'язку, створення прогресивної інформаційно-телекомунікаційної інфраструктури суспільства та відповідного середовища для всіх суб'єктів галузі, що неможливо без інвестицій. Укртелеком характеризується як найбільший та найпотужніший національний оператор електрозв'язку в Україні. Тобто місія компанії, що є підґрунтям загальної корпоративної стратегії, визначається на основі соціальних та загальнонаціональних завдань.

Корпоративні цілі та завдання Укртелекому на Інтернет-ринку, які можна сформулювати на основі проведеного аналізу, мають бути спря-мовані на максимальну реалізацію наявних потенцій та уникнення можливих загроз.

Досліджено позиціонування ВАТ “Укртелеком” на ринку комп’ютерного зв’язку, з якого видно, що одночасно відбуваються процеси завершення телефонізації, прискореної цифровізації та розвитку пакетних, у першу чергу – Інтернет-технологій.

Для визначення оптимальних завдань Укртелекому на Інтернет-ринку систематизовано його сильні та слабкі сторони, а також конкурентні переваги з використанням SWOT-аналізу.

Беручи до уваги аналіз конкурентних переваг і слабких сторін Укртелекому, у рамках стратегії розвитку запропонований набір функціональних стратегій: технологічна, маркетингова, фінансова, кадрова, організаційна.

Інвестиційна привабливість – це узагальнююча характеристика переваг та недоліків інвестування окремих напрямків і об’єктів з позиції інвестора.

Для того, щоб забезпечити перехід галузі зв'язку до нової якості еконо-мічного розвитку у сучасному суспільстві з високими темпами розвитку техніки, технологій та інформаційного простору, у дисертаційній роботі пропонується здійснювати оцінку інвестиційної привабливості галузі зв’язку за такими елементами (рис. 7).

Рис. 7. Оцінка інвестиційної привабливості галузі

Кожний з представлених елементів має ґрунтуватись на розрахунку і вивченні конкретних аналітичних показників. У роботі визначено фактори, що впливають на інвестиційну привабливість галузі зв’язку.

Слід зазначити, що існують фактори ризику і проблеми, з якими зіштовхуються інвестори, а саме:

постійні зміни законодавства, що регулює правові основи діяльності іноземних компаній;

відсутність системи реальних гарантій і страхування ризиків;

високий рівень оподатковування;

обов'язкове ліцензування й обмеження економічної діяльності;

митні перешкоди;

нерозвиненість ринкових відносин та інфраструктури;

залишкові наслідки адміністративно-командної економіки;

відносно низька платоспроможність основної маси споживачів за наявності високого попиту на послуги;

дебіторська заборгованість в умовах кризи неплатежів;

інфляція і нестабільність в економіці.

До найважливіших моментів зацікавленості інвесторів стосовно галузі зв'язку можна віднести:

загальна необхідність використання західних технологій і техніки на українському ринку телекомунікацій;

слабка національна база виробництва телекомунікаційного оснащення;

можливість реалізувати високоприбуткові контракти на зазначене оснащення;

потенційно висока прибутковість фінансових операцій;

недосконала, слабка конкуренція;

висока рентабельність і швидке повернення капіталу;

можливість одержання дешевої і висококваліфікованої робочої сили;

постійно зростаюча прогнозованість подій на ринку і процесів розвитку української економіки.

Проведені в дисертаціїї дослідження показали, що однією з головних задач, яка стає перед інвестором, є вибір в якості об'єктів інвестування таких інвестиційних проектів і фінансових інструментів, що мають найкращі перспективи розвитку і можуть забезпечити найбільш високу ефективність інвестицій. Основою такого вибору є оцінка і прогнозування інвестиційної привабливості галузі.

ВИСНОВКИ

Відповідно до поставленої мети та задач у дисертаційній роботі проведено дослідження щодо розробки теоретичних і методичних основ формування стратегії розвитку оператора зв’язку та її інвестиційного забезпечення, які дозволили зробити такі висновки:

1. Інвестиційна стратегія являє собою частину загальної стратегії розвитку оператора зв'язку, що полягає у виборі й реалізації найбільш ефективних форм реальних, фінансових та інтелектуальних інвестицій з метою забезпечення високих темпів його розвитку і розширення економічного потенціалу господарської діяльності.

2. Визначено, що в розробці системи інвестиційного забезпечення стратегії розвитку оператора зв’язку вагоме значення має формування стратегічних цілей, які повинні: по-перше, задовольняти певним вимогам і, по-друге, відображати функціональну спрямованість інвестицій на підвищення економічної ефективності та зміцнення позиції оператора зв’язку в умовах ринкової конкуренції.

3. Дослідження показало, що поряд з кількісними показниками інвестиційного проекту залучаються такі оцінки, як: суспільна значність; вплив на імідж; відповідність цілям і можливостям діяльності; екологічна безпека; конкурентоздатність; соціальна стабільність; надійність інвесторів; науково-технічний рівень; удосконалення інфраструктури; комплектність.

4. Дослідженням встановлено, що всі економічні функції держави тісно пов’язані з інвестиційною діяльністю, метою якої є сприяння розвитку економіки України та приведення її до світових зразків, а інвестиційна стратегія є однією з основних складових загальної економічної стратегії, її вибір та реалізація – основним змістом стратегічного управління інвестиційним процесом держави.

5. Проведене дослідження показало, що під інвестиціями розуміють ті економічні ресурси, що направляються на реновацію, а також на розширення виробничого апарату. Це може бути пов'язане з придбанням нових машин, будинків, транспортних засобів, приймально-передавальної апаратури, а також будівництвом або модернізацією доріг, мостів, ліній передач та інших інженер-них споруд. Сюди варто зарахувати і витрати на освіту, наукові дослідження і підготовку кадрів. Ці витрати становлять собою інвестиції в “людський капітал”, що на сучасному етапі розвитку економіки набувають усе більшого значення, тому що, у кінцевому рахунку, саме результатом людської діяльності виступають і будинки, і споруди, і машини, і устаткування, і, найголовніше, основний фактор сучасного економічного розвитку – інтелектуальний продукт, що визначає економічне становище країни у світовій ієрархії держав.

6. Виконане дослідження дозволило визначити, що актуальним у даний час є теоретичне обґрунтування критеріїв ефек-тивності інвестиційних витрат, взаємозв'язку і взаємозумовленості капітало-вкладень і структурних зрушень в економіці, визначення пріоритетів у галузе-вій структурі інвестицій. В процесі функціонування та розвитку галузі зв’язку існує інвестиційний цикл який включає такі етапи: науково-дослідні, дослідницькі і дослідно-конструкторські роботи; проектно-дослідницькі роботи; інженерна підготовка будівництва; безпосереднє будівництво об'єкта; пусконалагоджувальні роботи; використання устаткування в холостому режимі; освоєння технологічних процесів; вихід на проектну потужність.

7. Теоретично обгрунтовано та показано, що для оцінки ефективності процесів інвестування корпорації (оператора зв'язку) доцільно запропонувати метод розрахунку оцінки ефективності залучення інвестицій:

оп = 1 – ОП/І,

цп = 1 – ВОцп/І,

де ОП – сукупність податків і обов'язкових платежів, позв'язаних із залучен-ням інвестицій; І – сума, притягнута в результаті інвестиційної діяльності корпо-рації (оператора зв'язку); ВОцп – вартість обслуговування цінних паперів.

8. Виконаний системний розгляд конкурентних переваг і слабких сторін Укртелекому дозволив визначити оптимальні завдання оператора зв’язку в галузі нових технологій та надання нових інформаційно-телекомунікаційних послуг, зокрема Інтернету. Першочергове завдання – завоювання абсолютного лідерства на ринку Інтернет-доступу, як на провайдерському сегменті, так і на ринку кінцевих користувачів. Головна проблема Укртелекому – формування зручних для клієнтів систем продажу послуг.

9. Виявлено, що оцінка інвестиційної привабливості галузі підвищує обґрунтованість управлінських рішень з питань диверсифікованості інвестиційного портфеля, створює умови здійснення більш ефективної інвестиційної діяльності, тому з огляду на те, що зв'язок являє собою галузь, призначену для задоволення потреби народного господарства і населення в передаванні повідомлень, економічної і технологічної інформації, є галуззю виробничої інфраструктури, сприяє удосконаленню управління народним госпо-дарством, підвищенню ефективності суспільного виробництва і соціаль-ному розвитку суспільства – оцінка інвестиційної привабливості галузі повинна здійснюватися з обов'язковим урахуванням таких елементів як:

оцінка соціально-економічного розвитку галузі;

оцінка стану виробничих фондів.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Петрашевская А.Д. Разновидность финансовых инструментов в инвести-ционной деятельности отрасли связи // Економіка: проблеми теорії та прак-тики: Зб. наук. пр. – В. 164. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. – С. 10-16 (0,37 др. арк.).

2. Петрашевская А.Д. Экономико-статистические показатели, характери-зующие положение оператора связи на рынке ценных бумаг // Наукові праці ОНАЗ ім. О.С. По-пова. – Одеса: ОНАЗ, 2002. – № 3. – С. 70-73 (0,8 др. арк.).

3. Петрашевская А.Д. Показатели эффективности инвестиционного
проекта оператора связи // Зб. наук. пр.: Київського університету економіки і технологій транспорту. Серія “Економіка і управління”. Випуск 4: – Київ: КУЕТТ, 2003. – С. 177-180 (0,64 др. арк.).

4. Петрашевська А.Д. Оцінка інвестиційного проекту корпорації // Науковий журнал Вісник технологічного університету Поділля. Економічні науки. – Ч. 2. – Т. 1. – Хмельницький, 2004. – № 1. – С. 121-124 (0,35 др. арк.).

5. Петрашевська А.Д. Інвестиційна стратегія оператора зв’язку // Наук. жур. Вісник технологічного університету Поділля. Економічні науки. – Т. 2. – Хмельницький, 2004. – №3. – С. 15-18 (0,3 др. арк.).

Друковані матеріали наукових конференцій та інші праці

6. Орлов В.Н., Петрашевская А.Д., Зарицкая Т.Е. Внедрение дистанцион-ных методов обучения экономическим дисциплинам при подготовке специа-листов в отрасли связи Украины // Зб. мат. п’ятої Міжн. наук.-метод. конф. “Інформаційні технології навчання у вищих закладах освіти”. – Суми: Вид-во СумДУ, 2001. – Ч. ІІ. – С. 211-216. (0,36 др. арк., особисто здобувачу належить – 0,2 др. арк.).

7. Орлов В.М., Чупринин В.Н., Петрашевская А.Д. О проблемах исполь-зования информационных обучающих систем при обучении экономическим дисциплинам // Мат. 5-ой Межд. научн.-техн. конф. “Достижения в телеком-муникациях за 10 лет независимости Украины (НТК-Телеком-2001)” – Одесса: ОНАЗ, 2001. – С. 113-119. (0,4 др. арк., особисто здобувачу нале-жить – 0,2 др. арк.).

8. Петрашевская А.Д., Кудряшова Н.В. Структура источников финансирования предприятия // Мат. 4-ой Всеук. наук.-практ. конф. “Телекомунікації України: економіка, менеджмент, право”. – Одеса, 2002. – С. 87-93. (0,2 др. арк., особисто здобувачу належить – 0,1 др. арк.).

9. Петрашевская А.Д. Оценка эффективности инвестиционной политики оператора связи // Мат. Всеукр. наук.-практ. конф. “Україна у світовій економіч-ній спільноті”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – С. 62-65 (0,19 др. арк.).

10. Петрашевская А.Д. Принцип анализа финансовой деятельности опе-ратора связи // Всеукр. наук.-практ. семінар “Проблеми економічного розвитку й ефективного управління в галузі зв’язку”. – Одеса: ОНАЗ, 2003. – С. 75-76 (0,2 др. арк.).

11. Петрашевская А.Д. Показатели анализа финансовой деятельности предприятия // Матер. Міжнар. наук.-практ. конф. “Україна наукова 2003”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. – Т. 1. Економіка. – С. 22-24 (0,19 др. арк.).

12. Петрашевская А.Д. Информационное обеспечение инвестиционной деятельности оператора связи // 6-я Междун. научн-техн. конф. “Современные проблемы телекоммуникаций” (НТК-Телеком-2003). – Одесса: ОНАС, 2003. – С. 120-122 (0,15 др. арк.).

13. Петрашевская А.Д. Инвестиционная стратегия корпорации // Перша наук.-практ. конф. “Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управляння”. – Київ: КУЕТТ, 2003. – С. 149-150 (0,15 др. арк.).

14. Петрашевская А.Д., Герасименко И.В. Факторы, влияющие на активизацию инвестиционного процесса в отрасли связи // Мат. V Всеукр. наук.-практ. конф. “Фінансово-економічні проблеми розвитку регіонів України”. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – Т. ІІІ. – С. 166-167. (0,3 др. арк., особисто здобувачу належить – 0,15 др. арк.).

Петрашевська А.Д. Стратегія розвитку оператора зв’язку та її інвестиційне забезпечення. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.04 – економіка транспорту і зв’язку. – Одеська національна академія зв’язку ім. О.С. Попова, Одеса, 2006.

Дисертація присвячена теоретичним, методичним положенням і прак-тичним рекомендаціям щодо удосконалення, розробки, обґрунтування та вибору стратегії розвитку оператора зв’язку та її інвестиційного забезпечення.

У роботі наведено взаємозв’язок інвестиційної стратегії з іншими еле-ментами стратегічного вибору оператора зв’язку.

Наведено класифікацію інвестиційних ресурсів, а також ряд показників, що дозволяють всебічно охарактеризувати розмір і ступінь використання акціо-нерного капіталу, представити результати й ефективність поточної виробничої діяльності, виміряти прибутковість оператора зв’язку, оцінити ефективність вкладень засобів інвесторів у цінні папери. Доведені основні методологічні принципи визначення ефективності інвестиційних проектів корпорації.

Систематизовані слабкі та сильні сторони Укртелекому на Інтернет-ринку з використанням SWOT-аналізу, що дозволило визначити оптимальні
завдання оператора зв’язку в галузі нових технологій та надання нових інформаційно-телекомунікаційних послуг, зокрема Інтернету.

Для того, щоб забезпечити перехід галузі зв’язку до нової якості економічного розвитку у сучасному суспільстві з високими темпами розвитку техніки, технологій та інформаційного простору, у дисертації пропонуються елементи оцінки інвестиційної привабливості галузі зв’язку.

Ключові слова: інвестиційна стратегія, інвестиційні ресурси, інвестиції, ефективність інвестиційних процесів, оператор зв’язку, корпорація.

Петрашевская А.Д. Стратегия развития оператора связи и ее инвестиционное обеспечение. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.04 – экономика транспорта и связи. – Одесская национальная академия связи им. А.С. Попова, Одесса, 2006.

Диссертация посвящена теоретическим, методическим положениям и практическим рекомендациям относительно разработки положений обоснования и выбора стратегии развития оператора связи. В качестве объекта исследования приняты экономико-организационные процессы разработки стратегии развития оператора связи. Предметом исследования рассматриваются теоретические и методические аспекты формирования стратегии развития оператора связи и ее инвестиционного обеспечения.

Рассмотрены экономическая сущность и структура инвестиционного процесса, а также экономические функции государства. Показано, что все эко-номические функции государства тесно связаны с инвестиционной деятель-ностью. Представлены структура инвестиций и структура инвестиционного цикла в отрасли связи. Установлена взаимосвязь инвестиционной стратегии с другими основными элементами стратегического выбора оператора связи. Предложены основные этапы разработки инвестиционной стратегии оператора связи и система формирования инвестиционной политики в рамках общей стратегии развития оператора связи.

В диссертации предлагается классификация инвестиционных ресурсов, а также ряд показателей, позволяющих всесторонне охарактеризовать величину и степень использования акционерного капитала, представить результаты и эффективность текущей производственной деятельности, измерить прибыль-ность оператора связи, оценить эффективность вложения средств инвесторов в ценные бумаги. Определены основные методологические принципы определения эффективности инвестиционных проектов корпорации.

Систематизированы сильные и слабые стороны Укртелекома на Интер-нет-рынке с использованием SWOT-анализа, что позволило определить опти-мальные задания оператора связи в отрасли новых технологий и предоставления новых информационно-телекоммуникационных услуг, в частности Интернета. Проведен анализ конкурентных преимуществ и недостатков Укртелекома на рынке Интернет-доступа, исходя из которого предложен набор функциональных стратегий, таких как: технологическая, инвестиционная, маркетинговая, организационная, кадровая, финансовая.

Для того, чтобы обеспечить переход отрасли связи к новому качеству экономического развития в современных условиях новых технологий и информационного пространства, в диссертации предлагаются элементы оценки инвестиционной привлекательности отрасли связи.

Ключевые слова: инвестицион-ная стратегия, инвестиционные ресурсы, инвестиции, эффективность инвестиционных процессов, оператор связи, корпорация.

Petrashevskaya A.D. Communication operator’s development strategy and it’s investment support. – А manuscript.

The dissertation for competition of the scientific degree of Candidate of EconoSciences, speciality 08.07.04 – economics of transport and communication. – The Odessa National Academy of Communication named after A.S.Popov, Odessa, 2006.

The dissertation is devoted to theoretical, methodical propositions and practical recomendations concerning the choice of the investment strategy of the operator of communication. The interrelation of the investment strategy with other basic elements of the strategical choice of the operator of communication is established.

The dissertation offers the classification of the investment resources as well as a number of indices that help to characterize comprehensively the quantity and degree of usage of share capital, to represent the results and efficency of the current industrial activities, to measure the profitability of the operator of communication, to value the efficiency of the investment of depositors' means in securities. The basic methodological principles of determination of the efficiency of corporations' investment projects are represented. By means of SWOT-analysis the strenths and weak points of Ukrtelecom at the Internet market are systematized which helped to determine the optimum target for the communication operator in the field of new technologies and supplying with new information and telecommunication services, particularly Internet.

In order to provide the new quality of the economic development for the communication branch the dissertation offers elements of estimation of the investment attractiveness of the communication branch.

Key words: investment strategy, investment resources, investments, efficiency of the investment project, communication operator.