У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗМІСТ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА БІБЛІОТЕКА УКРАЇНИ

імені В.І. ВЕРНАДСЬКОГО

ПАСІЧНИК Людмила Петрівна

УДК 002.2:168.2+002.2:016

СПЕЦВИДИ ТЕХНІЧНИХ ДОКУМЕНТІВ: КНИГОЗНАВЧИЙ ТА БІБЛІОГРАФІЧНИЙ

АСПЕКТИ

Спеціальність 07.00.08 – книгознавство,

бібліотекознавство, бібліографознавство

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата історичних наук

Київ – 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського

Науковий керівник доктор історичних наук, професор

ОМЕЛЬЧУК ВОЛОДИМИР ЮХИМОВИЧ,

Національна бібліотека України

імені В.І. Вернадського,

завідувач відділу національної бібліографії

Офіційні опоненти: доктор історичних наук, професор

БОРЯК ГЕННАДІЙ ВОЛОДИМИРОВИЧ,

Державний комітет архівів України,

заступник голови

кандидат історичних наук,

старший науковий співробітник

АНТОНЕНКО ІРИНА ПЕТРІВНА,

Національна бібліотека України

імені В.І. Вернадського,

завідувач відділу каталогізації

Провідна установа Львівська наукова бібліотека імені

В. Стефаника НАН України,

відділ бібліотекознавства, м. Львів

Захист відбудеться “26” січня 2007 р. о 15 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.165.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) наук у Національній бібліотеці України імені В.І. Вернадського за адресою: 03039, м. Київ, просп. 40-річчя Жовтня, .

З дисертацією можна ознайомитися у читальному залі бібліотекознавчої літератури Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського: 03039, Київ, просп. 40-річчя Жовтня, 3.

Автореферат розісланий “25” грудня 2006 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук А. О. ЧЕКМАРЬОВ

Загальна характеристика роботи

Актуальність та стан дослідження теми. Оптимізація документального наповнення інформаційної інфраструктури і організація міжнародного взаємообміну науково-технічною інформацією неможливі без ґрунтовного вивчення всіх видів інформаційних ресурсів, які використовуються вченими, спеціалістами різних галузей та сфер у науковій та практичній діяльності. Значну частину інформаційних ресурсів науково-технічної інформації становлять спецвиди технічних документів (СТД): патентні документи, нормативні документи із стандартизації (НДС), промислові каталоги.

Інформація, що міститься в цих документах, є визначальним фактором підвищення ефективності та якості фундаментальних і прикладних досліджень. Детальна, точна, чітко структурована, вона містить оригінальні ідеї, неординарні підходи до вирішення існуючих у певній галузі проблем, забезпечує практику необхідними відомостями про найбільш надійні показники рівня науково-технічного розвитку в конкретних галузях.

На початку 1990-х рр., після здобуття незалежності, Україна отримала окремі фрагменти систем охорони промислової власності та стандартизації колишнього СРСР, які до того ж потребували докорінної перебудови відповідно до принципів ринкової економіки та стратегії входження країни до світового економічного, політичного й соціокультурного просторів.

Інноваційний шлях розвитку, що визнаний сьогодні найбільш оптимальним для розвитку економіки України, супроводжується постійним оновленням технологій, товарів та послуг різного призначення, зростанням їх конкурентоспроможності як на внутрішньому, так і зовнішньому ринках. Ці процеси потребують використання результатів науково-технічної діяльності, що відображаються у спецвидах технічних документів.

Перехід України до ринкових відносин призвів до якісних змін у сферах створення та поширення СТД. Динамічність цих змін спричинила відставання теоретичних засад дослідження СТД від практичних нововведень. Виходячи з того, що вітчизняна промисловість повинна забезпечити випуск продукції, яка за своїми техніко-економічними показниками відповідала б світовому рівню, одним з важливих завдань, що постає перед суспільством, є вдосконалення Національної системи науково-технічної інформації (НСНТІ). Це передбачає належну організацію процесів створення і надання споживачам науково-технічної інформації, в тому числі й тієї, що містять СТД.

Впродовж ХХ століття дослідження окремих видів СТД здійснювалось у трьох напрямах: з позицій книгознавства та документознавства (А. Александрова, М. Єльніков, Н. Кушнаренко), представники якого характеризували типологічні особливості цих документів; з позицій бібліотекознавства та бібліографознавства (О. Барабанов, Ж. Барчук, М. Демакова, О. Морозов), де увага зверталася в основному на питання формування фондів СТД та їх використання; стосовно технічної сфери (М. Вачевський, Г. Крилова, Й. Ліфіц), фахівці якої вивчають СТД виключно як джерела нової науково-технічної інформації. Предметом окремого комплексного дослідження з позицій книгознавства та бібліографознавства СТД не були.

Значимість цих документів в умовах прискорення суспільних трансформаційних процесів, важливість та специфічність інформації, що міститься в них, розширення можливих каналів її отримання потребують комплексного висвітлення книгознавчого та бібліографічного аспектів роботи зі спецвидами документів на науково-теоретичному та практичному рівнях.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в межах комплексного дослідження “Формування баз даних національної бібліографії України”, яке проводилось у 2002–2006 роках науковими відділами Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського (шифр теми 2.1.02–06, номер державної реєстрації 0102U000897).

Мета дослідження – узагальнення теоретичних та методичних питань, пов’язаних з СТД, практичного досвіду інформаційно-бібліографічної роботи провідних установ НСНТІ зі спецвидами технічних документів; оцінка сучасного стану та визначення перспективних напрямів створення бібліографічної інформації про ці документи.

Мета дослідження зумовила його завдання:

з’ясувати ступінь науково-теоретичного опрацювання теми і визначити необхідну для дослідження джерельну базу;

простежити історію змін характеристик системи спецвидів технічних документів за 1992–2005 рр.;

здійснити аналіз та уточнення базових понять дослідження;

на основі вивчення особливостей функцій, структури та змістового наповнення кожного із спецвидів технічних документів дати їх типологічну характеристику;

розробити типологічну класифікацію СТД;

виявити та охарактеризувати бібліографічні видання, що облікують патентні документи, нормативні документи із стандартизації, промислові каталоги;

здійснити порівняльний аналіз пошукових можливостей вітчизняних електронних джерел інформації про спецвиди технічних документів;

визначити основні напрями подальшої організації бібліографічної роботи з цими документами.

Об’єкт дослідження – спецвиди технічних документів.

Предметом дослідження є типологічні особливості спецвидів технічних документів України та методи бібліографування зазначених документів.

Методи дослідження. Методологічною базою дослідження є методи історичного джерелознавства, книгознавчі та бібліографознавчі методи: термінологічного аналізу, типологічного аналізу, аналізу бібліографічних посібників як джерел бібліографічної інформації.

Хронологічні межі дослідження охоплюють 1992–2005 роки – період кардинальних змін, реорганізації та становлення НСНТІ.

Джерельну базу дослідження склали нормативно-правові акти сфер охорони інтелектуальної власності, стандартизації та технічного регулювання: закони України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України, укази Президента України, накази міністерств та державних комітетів; комплекс засадничих стандартів національної системи стандартизації, міждержавні стандарти.

Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає в тому, що:

досліджено історію змін характеристик системи спецвидів технічних документів за 1992–2005 рр.;

уточнено базові поняття системи спецвидів технічних документів, подано дефініцію кожного виду;

сформульовано типологічну характеристику кожного з видів СТД;

запропоновано типологічну класифікацію спецвидів технічних документів;

детально охарактеризовано вітчизняні бібліографічні ресурси, які інформують про всі види спеціальних технічних документів: друковані бібліографічні посібники та автоматизовані бази даних, здійснено порівняльний аналіз їх пошукових можливостей;

окреслено основні перспективні напрями бібліографічної роботи із спецвидами технічних документів.

Теоретичне та практичне значення дослідження полягає у теоретичному аналізі, узагальненні наукових поглядів з досліджуваних питань, розробці типологічної схеми СТД, обґрунтуванні методики бібліографування цих документів. Представлені в дисертації матеріали, положення і висновки є основою для вдосконалення понятійного апарату системи СТД, зокрема для розроблення термінологічних стандартів, термінологічних розділів нормативно-правових актів науково-технічної сфери, а також налагодження бібліографічного обліку технічних регламентів в Україні.

Дисертантом в процесі тривалого вивчення спецвидів технічних документів та особливостей бібліографічної роботи з ними підготовлено робочу й навчальну програми зі спецкурсу “Бібліографічна робота із спецвидами технічних документів”, що викладається для студентів спеціальності “Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографознавство” Рівненського державного гуманітарного університету. Отримані результати дослідження використовуються при вивченні навчальних дисциплін “Документознавство”, “Бібліографія природознавства, техніки та сільського господарства”, “Галузеві інформаційні ресурси”, “Патентознавство”, “Основи інтелектуальної власності” студентами вищевказаної спеціальності та спеціальності “Документо-знавство та інформаційна діяльність”.

Особистий внесок здобувача. Викладені положення та висновки належать дисертантові особисто.

Апробація результатів дисертації. Матеріали та результати дисертаційного дослідження апробовані на: міжнародних наукових конференціях: “Бібліотечно-інформаційний сервіс” (Київ, жовтень 2001 р.), “Інноваційна діяльність – стратегічний напрям розвитку наукових бібліотек” (Київ, жовтень 2003 р.), “Библиотечное дело – 2004: Всеобщая доступность информации” (Москва, квітень 2004 р.), “Інтелектуальні інформаційні технології в бібліотечній справі” (Київ, жовтень 2005 р.), “Роль бібліотек у формуванні єдиного науково-інформаційного простору України” (Київ, жовтень 2006 р.); щорічних звітних конференціях Рівненського державного гуманітарного університету. Матеріали дослідження покладено в основу викладання спецкурсу “Бібліографічна робота із спецвидами технічних документів”.

Публікації. Основні результати і висновки дисертації відображені в 12 наукових публікаціях, з них 6 – у фахових виданнях згідно з вимогами ВАК України.

Структура дисертації відображає логіку наукового дослідження, підпорядкована його меті та основним завданням. Дисертація обсягом 192 сторінки складається із вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел (309 найменувань), 8 додатків.

Основний зміст дисертації

У Вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, завдання, об’єкт, предмет дисертаційного дослідження, визначено його теоретичні та методологічні засади, наукову новизну, практичне значення, наведено відомості про апробацію результатів дисертації та публікації автора.

У першому розділі “Сучасний стан дослідженості спецвидів технічних документів. Базові поняття та типологічна схема системи спецвидів технічних документів” визначено стан розробки теми, джерельну базу дослідження, розглянуто й детально охарактеризовано документи, що відносяться до спецвидів технічних документів: патентні документи, нормативні документи із стандартизації та промислові каталоги. Стосовно кожного виду СТД запропоновано їх авторську класифікацію.

У першому підрозділі розглядаються історичні передумови становлення НСНТІ, зокрема, тих її структурних ланок, що генерують та поширюють інформацію з питань охорони промислової власності, стандартизації та технічного регулювання. Відзначено, що набуття Україною статусу незалежної держави, її наміри вступити в Європейський Союз та Світову організацію торгівлі зумовили конкретні заходи на початковому етапі становлення НСНТІ: адаптацію вітчизняної системи до міжнародної при збереженні та розвитку позитивних тенденцій в її реформуванні. Реалізація цих заходів здійснювалася насамперед шляхом розробки власного законодавства, яке суттєво відрізняється від законодавства СРСР і загалом узгоджується з вимогами світової та європейської практики.

У процесі вивчення стану наукового розроблення теми окрім зазначеної джерельної бази було використано низку різноманітних за характером, змістом та формою джерел інформації: різні види СТД, бібліографічні видання, що облікують ці документи, наукові видання з питань книгознавства, бібліографознавства, патентознавства та інших галузей знань, в яких використовуються СТД. Актуальну поточну інформацію з окремих аспектів теми дисертації отримано на сайтах провідних установ систем науково-технічної інформації України, Російської Федерації; англомовні матеріали – на сайтах таких міжнародних організацій, як Всесвітня організація інтелектуальної власності, Міжнародна організація із стандартизації, Міжнародна електротехнічна комісія та ін.

Опрацювання джерельної бази засвідчило, що спецвиди технічних документів не були об’єктом комплексного поглибленого вивчення. Переважно досліджувалися та висвітлювалися особливості бібліотечної чи бібліографічної роботи з окремим видом спеціальних технічних документів. Щодо таких видів СТД, як промислові каталоги та прайси, то слід зазначити, що праці, в яких би характеризувалися їх типологічні особливості чи особливості бібліографічної роботи з ними, взагалі відсутні в Україні.

У дослідженні з’ясовано походження терміна “спецвиди технічних документів” та його трактування в сучасному книгознавстві.

Більшість наукових публікацій присвячена відображенню певних аспектів роботи з одним видом спеціальних технічних документів. Зокрема, патентні документи досліджували: у 30-х роках ХХ ст. – О. Барабанов; у 60-х  – Р. Вчерашній, О. Кисельов, Є. Немировський, Л. Януцевич та ін.; у –80-х – М. Демакова, О. Кедровський, Г. Малинова, О. Морозов. Серед сучасних науковців бібліотечно-бібліографічної сфери, які досліджували СТД – Ж. Барчук, Г. Терентьєва; сфери патентознавства – Г. Андрощук, Л. Работягова, Л. Глухівський, А. Красовська, О. Брагарник, Ф. Павловський, Л. Дідович, П. Іваненко, Г. Добриніна, С. Куса.

Нормативні документи із стандартизації були впродовж ХХ століття і залишаються сьогодні в центрі уваги не лише книгознавців, а й юристів, економістів, технічних працівників. Питанням вивчення НДС та роботи з ними присвячено ряд праць українських фахівців: Р. Бичківського, М. Гінзбурга, Ф. Грищенка, Є. Козиря, Д. Коршунова, А. Нелепова, Г. Солоіденко, Р. Фролова, М. Хойнацького, Я. Юзьківа та ін.; російських вчених: А. Александрової, М. Єльнікова, В. Кокорєва, Г. Крилової, Й. Ліфіца та ін. Автором виявлено, що в жодній з робіт зазначених авторів не знайшов відображення бібліографічний аспект роботи з НДС, зокрема, специфіка їх бібліографічного обліку та пошуку. Розроблялись лише проблеми бібліографічного опису цих документів у суто практичному плані.

Книгознавчий аспект роботи із СТД передбачає складення їх типологічної характеристики, суть якої полягає у визначенні найбільш характерних ознак, завдяки яким вони суттєво відрізняються від інших видів документів. Подальший зміст дослідження розкритий відповідно до видового складу СТД. У наступних підрозділах подано типологічну характеристику патентних документів, нормативних документів із стандартизації та промислових каталогів.

У другому підрозділі дається характеристика основних складових патентних документів (описів винаходів та патентів), всіх об’єктів промислової власності. Відзначено, що новий підхід до визначення правового статусу форм та об’єктів правового захисту потребує розширення меж понять “корисна модель” та “промисловий зразок”. Виявлено низку суттєвих особливостей, що вирізняють патентні документи з-поміж інших науково-технічних документів: унікальність та новизна відображеної в них інформації, чітко визначена форма представлення цієї інформації, особливості опублікування, фінансові умови отримання патентів. Зазначені найістотніші ознаки патентів як охоронних документів, розроблена їх класифікація. За основною класифікаційною ознакою – видом об’єкта промислової власності – патенти поділяються на такі види: патенти на винаходи, на корисні моделі, на промислові зразки, на сорти рослин. Другою ознакою поділу патентів на види є строк їх дії, що залежить від об’єкту промислової власності, на який видається патент. Також відзначено ті об’єкти промислової власності, виключне право на використання яких засвідчується свідоцтвами.

Дисертантом вивчено досвід деяких зарубіжних країн щодо впровадження так званого “малого патенту”. Цей досвід визнано позитивним і таким, що потребує ґрунтовного вивчення вітчизняними фахівцями для вдосконалення українського патентного законодавства, яке в період з 1.06.2000 р. до кінця 2003 р. передбачало можливість отримання деклараційного патенту. Розглянуто перспективи впровадження спільного для держав-учасниць ЄС охоронного документа – комунітарного патенту.

При характеристиці описів винаходів як основних джерел науково-технічної інформації визначено їх типову структуру: бібліографічна частина, формула винаходу, детальний опис винаходу, креслення. Відзначено інформаційне й правове значення кожної з частин опису винаходу та викладені правила до їх складання та оформлення. Доведено, що кожна складова патентних документів виконує специфічні функції в системі технічних документів і має свої особливості в опублікуванні, поширенні та використанні.

Третій підрозділ містить аналіз різних підходів до трактування родового терміна “нормативні документи із стандартизації” та його видових понять: “стандарти”, “технічні умови”, “настанови”, “технічні регламенти”. Простежено еволюцію поглядів провідних книгознавців та фахівців технічної сфери на типологічну класифікацію НДС. Відзначено, що на сьогодні існує розбіжність думок щодо цього питання. Новий підхід у його розв’язання внесли два нових нормативних документи: Закон України “Про стандартизацію” (17.05.2001 р.) та ДСТУ 1.1–2001 “Стандартизація та суміжні види діяльності. Терміни та визначення основних понять”. Ці документи ввели у вітчизняну систему стандартизації нові види НДС – настанови і технічні регламенти, які доповнили перелік таких відомих раніше НДС як стандарти та технічні умови. Настанови і технічні регламенти в силу своєї новизни ще мало відомі фахівцям, адже вони почали розроблятися та використовуватися лише впродовж останніх 5 років (технічні регламенти – 3 років). З урахуванням положень нових законодавчих документів та існуючого досвіду, автором запропоновано свою типологічну класифікацію НДС, всебічно охарактеризовано їх структурні та змістові особливості. Отже, основний класифікаційний ряд сучасних НДС утворюють чотири види документів: стандарти, технічні умови, настанови, технічні регламенти.

Обґрунтовано, що залежно від рівня суб’єкта стандартизації та масштабів поширення стандарти поділяються на категорії, залежно від призначення і змісту – на види. З огляду на суперечливість питання визначення категорій та видів стандартів, в результаті зіставлення різних класифікацій та аналізу змісту кожного з видів стандартів автором висловлена і аргументована думка щодо внесення деяких змін у вже існуючі класифікації. Нині можна виокремити такі категорії стандартів: міжнародні, регіональні, міждержавні, державні (національні), галузеві, стандарти науково-технічних та інженерних товариств і спілок, стандарти підприємств. Дві останні категорії стандартів є порівняно новими для вітчизняної стандартизації. Зарубіжний досвід їх використання (зокрема, у США) свідчить, що професійно розроблені, вони часто стають основою при підготовці державних стандартів. Основними видами стандартів визначено: основоположні, термінологічні, на методи (методики) випробовування (вимірювання, аналізування, контролювання), на продукцію (послуги), на процеси, на сумісність.

Особливу увагу приділено такому виду НДС, як технічні регламенти. Розкрито їх основне призначення, структуру, зазначено розробників, виявлено проблеми, що мають місце в процесі створення цих документів.

Відзначено характерні особливості різних видів НДС. Такі з них, як стандарти, технічні умови, настанови застосовують на добровільних засадах, а технічні регламенти містять вимоги, дотримання яких є обов’язковим.

У четвертому підрозділі з’ясовано призначення та розкрито структуру промислових каталогів і прайсів. Зазначено, що відсутність належної уваги до цих документів з боку книгознавців та бібліографів-практиків є однією з причин недосконалості нового стандарту (ДСТУ ГОСТ 7.22:2004), який визначає загальні вимоги до промислових каталогів.

Ґрунтовне вивчення сучасних прайсів, що замінили колишні прейскуранти, показало зміну їх цільового призначення і структури. Вони виконують переважно рекламні, і меншою мірою – довідкові функції. Через спорідненість функцій промислових каталогів і прайсів відзначена доцільність об’єднання цих документів в один вид спеціальних технічних документів – промислові каталоги. У такому випадку прайси слід розглядати як один з видів промислових каталогів. У підрозділі запропоновано типологічну класифікацію промислових каталогів і прайсів як одного з їх видів. Іншими видами промислових каталогів є номенклатурні каталоги, листи-каталоги та проспекти. Визначено проблеми, вирішення яких необхідне для розробки в сучасному книгознавстві чіткої класифікації СТД.

У другому розділі „Бібліографування спецвидів технічних документів в Україні” висвітлено особливості бібліографічного опису та систематизації СТД, охарактеризовано друковані та електронні джерела, що облікують ці документи, визначено їх пошукові можливості.

Відзначено, що методика бібліографування СТД значною мірою залежить від їх типологічних особливостей і потребує укладення відповідних правил бібліографічного опису цих документів, створення спеціальних класифікаційних систем для їх систематизації. Головним чином це стосується патентних документів та НДС.

У першому підрозділі розглянуто особливості бібліографічного опису та систематизації патентних документів. Зокрема зазначено, що нормативними документами, які містять вимоги до наведення різних елементів бібліографічного опису патентних документів, є стандарти Всесвітньої організації інтелектуальної власності. Ці стандарти також регламентують процеси оформлювання та викладення змісту патентних документів, правила їх індексування, класифікації та кодування; зміст та структуру офіційних бюлетенів і покажчиків до них, особливості матеріальних носіїв інформації тощо. Бібліографічні дані в патентних документах ідентифікуються за допомогою так званих міжнародних цифрових кодів (кодів ІНІД), що дає змогу споживачам здійснювати пошук і використовувати патентну інформацію без знання мови і патентного законодавства.

Здійснено короткий огляд суті реформи нової 8-ї редакції Міжнародної патентної класифікації (МПК), яка набула чинності з 1.01.2006 р. За МПК систематизуються винаходи та корисні моделі, вона є необхідною ланкою технологічного процесу пошуку патентної інформації. Подано перелік змін, яких зазнала класифікація і які в подальшому вплинуть на процес патентного пошуку. Вивчення технології пошуку патентної інформації виключно за МПК засвідчило його малоефективність. Оптимальним визнано комбінований пошук, при якому формулювання запиту здійснюється за допомогою індексів МПК та ключових слів одночасно. Виявлено проблеми термінологічного характеру, що мають місце в процесі такого пошуку.

Порівняння класифікаційних систем, за якими класифікуються такі об’єкти промислової власності, як знаки для товарів і послуг, промислові зразки (Міжнародна класифікація товарів і послуг, Міжнародна класифікація промислових зразків) з відповідними автоматизованими інформаційно-пошуковими системами (МКТП-8 та МКПЗ-8), дає підстави відзначити переваги останніх.

У другому підрозділі розглянуто реалізацію стратегії державної політики з питань правової охорони об’єктів промислової власності, що забезпечує функціонування єдиної патентної системи України. Охарактеризовано особливості побудови та змісту офіційного патентного бюлетеня “Промислова власність” та його електронного аналога, представленого на сайті Укрпатенту.

Бюлетені зарубіжних патентних відомств, якими укомплектований Фонд патентної документації громадського користування (ФГК), дозволяють ознайомитися зі світовим рівнем розвитку певної галузі науки і техніки. У Фонді зберігаються патентні бюлетені 61 країни світу та 3 міжнародних і регіональних організацій.

Наміри України інтегруватися з Європейським товариством зумовили створення і використання електронних патентно-інформаційних ресурсів на CD-ROM та DVD-ROM; автоматизованих БД, якими можна користуватися в режимі on-line. Значний обсяг цих ресурсів (понад 9500 примірників на оптичних носіях) зосереджено у ФГК. Це описи до патентів на винаходи промислово розвинених країн з ретроспекцією 10–20 років; описи винаходів до авторських свідоцтв СРСР та патентів Російської Федерації за період з 1924 р. по 1993 р.; описи до патентів на винаходи країн-учасниць СНД (з 2002 р.).

Структуровані відомості про зареєстровані в Україні охоронні документи на деякі об’єкти промислової власності накопичуються у створених Укрпатентом БД: “Винаходи (корисні моделі) в Україні”, “Зареєстровані в Україні знаки для товарів і послуг”, “Відомості про міжнародну реєстрацію знаків, які отримали правову охорону в Україні”, “Промислові зразки, зареєстровані в Україні”, “Відомості про добре відомі знаки в Україні”, “Відомості про міжнародне депонування промислових зразків, які отримали правову охорону в Україні” та деякі інші (www.ukrpatent.org/ua/bases.html). Вивчення дисертантом технології функціонування аналогічних БД патентних відомств США, Великої Британії, Російської Федерації, Європейського та Євразійського патентних відомств, її порівняння з вітчизняною свідчить про високий рівень сервісу, потужні функціональні можливості, ефективність пошукового механізму БД Укрпатенту. Недоліком вітчизняних патентних БД є відсутність безоплатного доступу до формул та повних описів винаходів, інформації про промислові зразки та знаки для товарів і послуг. Розглянуто особливості технології пошуку у вітчизняних та зарубіжних патентних БД.

Укрпатентом також впроваджено інформаційно-довідкові системи, які відображають стан діловодства за заявками на винаходи, на знаки для товарів і послуг, на промислові зразки.

У третьому підрозділі розглянуто специфіку бібліографічного опису НДС, відмітними елементами якого є відомості про дату надання чинності, про заміну та відміну документа, про зміни, внесені до нього та його позначення.

У процесі проведення дослідження дисертантом порушено питання, вирішення якого необхідне для однозначної ідентифікації фахівцями різних сфер нормативних документів із стандартизації, здійснення їх точного бібліографічного обліку – правила позначення НДС. Відсутність в основоположних стандартах України однозначно встановлених правил залишає це питання дискусійним.

У даному підрозділі також охарактеризовано Український класифікатор нормативних документів (УКНД), що використовують для впорядкування та класифікування НДС і який є основою побудови каталогів, покажчиків, реєстрів, тематичних переліків та БД НДС.

Четвертий підрозділ присвячено висвітленню питання бібліографічного обліку і пошуку НДС. Охарактеризовано діяльність установ, що здійснюють облік цих документів: державного підприємства “Український науково-дослідний та навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості” (ДП “УкрНДНЦ”), Держбуду України, Укрметртестстандарту.

Автором здійснено аналіз бібліографічних видань, що облікують НДС: щомісячного інформаційного покажчика “Стандарти”; щоквартального бібліографічного покажчика “Технічні умови України”; щорічників “Каталог нормативних документів”, “Міждержавні стандарти”, “Продукція, що випускається за технічними умовами України”, “Перелік чинних в Україні нормативних документів у галузі будівництва”. Встановлено, що важлива поточна інформація про нормативні документи із стандартизації, затверджені деякими галузевими державними комітетами чи міністерствами (Держбудом України, Держнаглядохоронпраці, Міністерством охорони здоров’я України) зосереджена в низці періодичних видань з відповідних галузей: “Інформаційному бюлетені Держбуду України”, “Будівництво і стандартизація”, “Будівництво України”, “Державному реєстрі міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці”, “Офіційному бюлетені з охорони праці”, “Охорона праці”, “Збірнику важливих інформаційних матеріалів з санітарних і протиепідемічних питань”.

У дослідженні вперше порушено питання бібліографічного обліку технічних регламентів. Першим інформаційним виданням, що містить перелік цих документів та повні їх тексти, є “Збірник нормативно-правових актів у сфері підтвердження відповідності”.

Доступ до міжнародних, регіональних і національних стандартів та інформації про них можливий також через веб-сайти багатьох організацій із стандартизації. Переважна більшість цих веб-сайтів має електронні стандарти та інформацію про них. В дисертації охарактеризовано веб-сайт Світової мережі з послуг щодо стандартів (WSSN), що є міжмережевим шлюзом до всіх інших вказаних веб-сайтів; зазначено його переваги.

Вивчення всіх можливих способів доступу до НДС та інформації про них через веб-сайти системи Держспоживстандарту України показало, що найбільш повним вітчизняним електронним джерелом інформації про НДС є портал “Леонорм” науково-інформаційного центру “Леонорм”. Його структура, інформаційне наповнення та запропонований сервіс заслуговують високої оцінки. Відзначено, що сайти Держспоживстандарту за своєю інформативністю та якістю розроблення значно поступаються “Леонорму”. Їх основними недоліками є: відсутність інформації в окремих рубриках, нерегулярне її оновлення, відсутність посилань на інші установи зі спорідненою діяльністю.

Звертається увага на проблему підготовки електронних НДС та обміну ними у системі Національного органу стандартизації. Запропоновано ряд заходів для вирішення даної проблеми.

У п’ятому підрозділі дослідження відзначено, що понад десятиріччя (1992–2003 рр.) в системі державного бібліографічного обліку існувала значна лакуна: відсутність бібліографічного джерела, яке б облікувало всі промислові каталоги, видані в Україні. Лише з 2003 року налагоджено облік цих документів у бібліографічному покажчику “Надходження промислової документації у фонд ДНТБ України”, який видає Державна науково-технічна бібліотека України. Вивчення даного бібліографічного покажчика показало такі його переваги: наявність його комп’ютерної версії, серійність видання (виходить у 11 галузевих серіях), що дає можливість споживачам використовувати чи замовляти копії потрібних галузевих фрагментів.

Зауважена неправомірність вилучення з бібліографічного обліку прайсів як окремого виду промислових каталогів. Запропоновано видавцям прайсів представляти списки цих документів на своїх сайтах; Книжковій палаті України – облікувати їх в одному з видавничих БП.

У результаті вивчення українських та російських електронних інформаційних ресурсів, що містять інформацію промислового призначення, виявлено такі основні канали її отримання: пошукові системи (наприклад, “Мета” – розділ “Прайси” чи “Прайс-листи”), сайти багатогалузевого, галузевого та вузькогалузевого призначення, де інформація розміщена за тематичними рубриками, за регіонами або в розділі “Каталог продукції” головної сторінки сайту певного підприємства тощо. Підкреслено, що високі якісні показники окремих БД дають змогу використовувати їх як спеціалістами промислових галузей, так і фахівцями інформаційної сфери в процесі інформаційно-бібліографічного обслуговування.

Перспективи бібліографування даного спецвиду технічних документів авторові вбачаються такими: створення бібліографічної БД промислових каталогів, що видаються в Україні і тих, що надходять з-за кордону; розміщення цієї БД на сайті ДНТБ України; забезпечення безоплатного доступу до неї всім бажаючим.

Комплексне вивчення СТД довело, що при бібліографуванні цих документів необхідно знати їх типологічні характеристики. Отже, належна організація роботи зі СТД потребує поєднання книгознавчого та бібліографічного аспектів.

Висновки

1. З’ясування стану розробки теми дослідження дало можливість виявити прогалини теоретичного характеру: відсутність науково обґрунтованої комплексної класифікації СТД і, відповідно, чітко сформульованої типологічної характеристики кожного з їх видів; брак інформації про систему бібліографічних джерел (поточних та ретроспективних), що облікують СТД та інформують про них. Незважаючи на ґрунтовність низки досліджень з даної теми, в них не звертається увага на таку важливу складову бібліографічних ресурсів, як вітчизняні автоматизовані бази даних, без використання яких нині неможливий якісний та оперативний пошук науково-технічної інформації. Відсутність у книгознавстві та бібліографознавстві належної уваги до СТД, динамічні зміни останніх років у сферах їх створення зумовили відставання теоретичних засад цих наук від практичних нововведень, серед яких – методика розроблення технічних регламентів – нових для вітчизняної системи стандартизації документів. Проте, на практичному рівні нерозв’язаними залишилися питання позначення окремих видів НДС, уніфікації їх бібліографічного опису, відсутність державного бібліографічного обліку технічних регламентів і прайсів.

2. Вивчення системи СТД в Україні засвідчило, що впродовж 1992 – 2005 рр. в ній відбулися суттєві зміни. В Україні після розпаду СРСР було закладено власну законодавчу базу, що регламентує процеси створення і функціонування СТД. Відмінність основних положень нового законодавства сфери охорони промислової власності від чинного у часи СРСР полягає в тому, що:–

будь-який заявник при позитивному результаті експертизи поданої заявки може безперешкодно отримати патент, що засвідчує виключне монопольне право особи на винахід, у той час як переважна більшість заявників колишнього СРСР реально могла отримати лише авторське свідоцтво;–

значно розширився перелік об’єктів промислової власності, а саме: до існуючих при СРСР винаходів, корисних моделей, промислових зразків та товарних знаків додалися такі нові об’єкти промислової власності як топографії інтегральних мікросхем, кваліфіковані зазначення походження товарів.

Позитивними змінами у сфері стандартизації за 1992–2005 рр. є: скасування обов’язковості дотримання норм стандартів, що раніше часто гальмували розвиток певних галузей виробництва; гармонізація національних стандартів з відповідними міжнародними, що створює умови для виходу вітчизняної продукції на міжнародний ринок. Суттєвою видозміною системи СТД в незалежній Україні є поява прайсів, що прийшли на зміну прейскурантам СРСР, змінивши при цьому свій статус із нормативних видань на рекламно-довідкові. Незважаючи на зростаюче значення СТД для торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва України із зарубіжними державами, вони досі не були об’єктом комплексного дослідження з точки зору книгознавства і бібліографознавства.

3. У результаті аналізу джерел виокремлено комплекс загальнотеоретичних питань, пов’язаних із становленням категоріально-понятійного апарату. Дефініції понять, що побутують у сфері охорони промислової власності і сфері стандартизації та наведені в нормативних документах, не завжди є однозначними і тому потребують уніфікації. Ретельний книгознавчий аналіз досліджуваних документів довів, що для їх означення доцільніше використовувати термін “cпецвиди документів”, оскільки сфера їх поширення і використання не обмежена лише технікою. Суттєві соціально-економічні зміни останніх років, викликані переходом до ринкової економіки, призвели до дещо нового наповнення поняття “спецвиди технічних документів”. Зміст цього поняття, з одного боку, звузився через злиття деяких СТД (промислові каталоги та прейскуранти) в один вид, а з іншого – розширився у зв’язку з появою нових різновидів СТД (технічні регламенти, настанови, прайси). З’ясовано, що найбільш вдалою назвою однієї з ланок системи СТД є термін “нормативні документи із стандартизації”. Поняття “нормативні документи”, запропоноване в Законі України “Про стандартизацію”, в ДСТУ 1.1–2001 та ДСТУ 1.0:2003, є узагальнюючим по відношенню до понять “нормативні документи із стандартизації” та “нормативно-правові акти”. Водночас обґрунтовано, що технічні регламенти, незважаючи на статус нормативно-правових актів, тісно пов’язані з НДС змістом, сферою створення та застосування і тому можуть розглядатись як один із видів НДС.

4. Для формулювання типологічної характеристики кожного виду спеціальних технічних документів за типологічні було обрано такі ознаки: характер відображеної в СТД інформації, особливості викладу в них матеріалу, особливості їх структури. Визначено, що важливими аспектами для комплексної характеристики патентних документів, крім зазначених ознак, є особливості їх опублікування та умови отримання охоронних документів (патентів та свідоцтв). Необхідність застосування зазначеної сукупності ознак зумовлена специфічною сутністю патентних документів, що виконують одночасно функції охорони прав заявників та функції джерел нової науково-технічної інформації. Особливість патентної документації полягає ще й в тому, що її створення потребує врахування світового рівня розвитку техніки і, відповідно, відомостей, зафіксованих у патентній документації різних країн. Розгалужена типологічна схема НДС свідчить про вузьке функціональне призначення кожного виду цих документів і, відповідно, про необхідність дотримання чітко встановлених правил та вимог при їх розробленні. Залежно від мети, яку переслідують виробники продукції, визначається вид промислового каталогу, що міститиме інформацію промислового призначення. Отже, змістові особливості СТД у певній мірі визначають їх структуру.

5. Розроблена типологічна схема СТД ґрунтується на комплексному критерії, що являє собою сукупність певних типологічних ознак. Залежно від цих ознак спецвиди документів поділяються на: патентні документи, нормативні документи із стандартизації та промислові каталоги. Класифікація кожного окремого виду СТД побудована із застосуванням додаткових ознак, що дозволяють виділити інші типологічні ряди. У патентних документах класифікації підлягає лише одна їх складова – патенти як охоронні документи. У групі НДС окремі класифікаційні ряди утворюють категорії та види стандартів. Типологічна класифікація промислових каталогів зазнала розширення за рахунок появи нового їх виду –  прайсів. Запропонована класифікація може коригуватися: розширю-ватися за рахунок появи нових видів чи категорій СТД або навпаки, звужуватися через об’єднання деяких з них. Підставою для цього є стрімкий прогрес в науці, виробництві, інформаційних технологіях.

6. Охарактеризовано систему бібліографічних джерел інформації про СТД: вітчизняні друковані (бібліографічні покажчики, офіційні бюлетені, каталоги, довідники); вітчизняні й окремі зарубіжні електронні (бібліографічні покажчики on-line, на CD-ROM та DVD-ROM, різні типи баз даних). У зв’язку із розширенням видового складу СТД відповідного розширення зазнала й ця система, зокрема за рахунок підготовки бібліографічних посібників, що облікують промислові каталоги, нормативні документи у галузі будівництва тощо. Створювачами та видавцями таких бібліографічних ресурсів є спеціальні центри НСНТІ.

Порівняльний аналіз структури та інформаційного наповнення сайтів провідних установ НСНТІ з аналогічними зарубіжними засвідчив, що недоліками веб-сайтів Держспоживстандарту України та ДП “УкрНДНЦ” є: недостатньо високий рівень їх технічної розробки та інформаційно-бібліографічної наповненості, нерегулярність оновлення на них інформації, відсутність посилань на сайти інших установ. Укрпатент не надає безоплатного доступу до всіх відомостей вітчизняних патентних БД. Однак сайт Укрпатенту та портал “Леонорм” науково-інформаційного центру “Леонорм” відзначаються високою якістю організації і можуть бути взірцевими для створення подібних.

Вивчення технології пошуку інформації про СТД довело необхідність знання побудови відповідних класифікаційних систем та правил систематизації досліджуваних документів. З цих питань доцільно запланувати підготовку та видання Укрпатентом, Держспоживстандартом України відповідних довідників, навчальних посібників, методичних вказівок чи рекомендацій. Для однозначного трактування термінів, вживаних як ключові слова при пошуку патентної інформації, необхідно розробити термінологічні словники для патентних повірених, працівників Укрпатенту, заявників, бібліографів.

7. Основними перспективними напрямами бібліографічної роботи зі спецвидами технічних документів можна визначити такі:

здійснення державного бібліографічного обліку технічних регламентів у щомісячному інформаційному покажчику “Стандарти”, щорічному “Каталозі нормативних документів”, публікація повних текстів цих документів у бюлетені “Офіційний вісник України” та представлення їх на сайтах Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, відповідних установ Держспоживстандарту України з метою забезпечення вільного доступу до них фахівців;

належне фінансування діяльності зі створення та розповсюдження СТД і, відповідно, джерел, що облікують їх;

впровадження систем подання електронних заявок на об’єкти промислової власності, підготовки електронних НДС, що пришвидшить процедуру їх бібліографічного обліку та інформування про ці документи споживачів;

надання безоплатного доступу до автоматизованих баз даних, що містять повні тексти патентних документів та основоположних НДС;

забезпечення усіх ланок НСНТІ висококваліфікованими кадрами, які мають відповідну книгознавчу та бібліографічну підготовку;

посилення навчальної підготовки фахівців спеціальностей “Книго-знавство, бібліотекознавство і бібліографознавство, “Документо-знавство та інформаційна діяльність для роботи з СТД;

досягнення сумісності чинних в Україні нормативних документів сфер охорони промислової власності, стандартизації та технічного регулювання з метою створення єдиного нормативно-правового поля функціонування та поширення науково-технічної інформації.

Основний зміст дисертації викладено в таких публікаціях:

1. Пасічник Л. Інновації у сфері охорони промислової власності: нові види патентів // Наукові праці Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського / НАН України, НБУВ, АБУ. – К., 2004. – Вип. 13. – С. – 243.

2. Пасічник Л. Інновації у сфері стандартизації як необхідна умова інформаційного забезпечення суспільних реформ // Наукові праці Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського / НАН України, НБУВ, АБУ. – К., 2005. – Вип. 14. – С. 570–580.

3. Пасічник Л. Особливості патентних документів та форм інформаційного обслуговування ними // Наукові праці Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського / НАН України, НБУВ, АБУ. – К., 2002. – Вип. 9. – С. 150–160.

4. Пасічник Л. Бібліографічна робота із спецвидами технічних документів у системі підготовки бібліотекарів-бібліографів // Вісн. Кн. палати. – 2003. – № 8. – С. 20–21.

5. Пасічник Л. Особливості прайсів як спецвидів технічних документів // Вісн. Кн. палати. – 2002. – № 10. – С. 20–21.

6. Пасічник Л. Патентна документація на об’єкти промислової вла сності: загальна характеристика // Вісн. Кн. палати. – 2004. – № 5. – С. 41–44.

7. Пасічник Л. Бізнес-інформація – важливий ресурс для розвитку підприємництва // Слово молодим дослідникам: Зб. матер. і тез міжвуз. наук.-теор. конф., 28–29 листоп. 1996 р. / Рівнен. держ. ін-т культ. – Рівне: РДІК, 1996. – С. 92–94.

8. Пасічник Л. Видова класифікація стандартів // Звітна наукова конференція викладачів, аспірантів, співробітників і студентів РДГУ, 20–22 квіт. 2005 р. / Рівнен. держ. гуманіт. ун-т. – Рівне: РДГУ, 2005. – С. 6–8.

9. Пасічник Л. Класифікація нормативних документів із стандартизації // Звітна наукова конференція викладачів, аспірантів, співробітників і студентів РДГУ, 20–22 квіт. 2004 р. / Рівнен. держ. гуманіт. ун-т. – Рівне: РДГУ, 2004. – С. 31–34.

10. Пасічник Л. Класифікація патентів на об’єкти інтелектуальної власності // Документально-інформаційні ресурси: Матер. звіт. наук. конф. виклад., аспірант., співробіт. і студ. Рівнен. держ. гуманіт. ун-ту, 14–16 квіт. 2003 р. – Рівне: РДГУ, 2003. – С. 89–92.

11. Пасичник Л. Новые виды нормативных документов в информационном пространстве Украины / Пасичник Л. // Библиотечное дело – 2004: Всеобщая доступность информации: Матер. IХ междунар. науч. конф., 22–24 апрел. 2004 г. – М., 2004. – С. 215–216.

12. Пасічник Л. Нормативні документи: типологічна характеристика // Звітна наукова конференція викладачів, аспірантів, співробітників і студентів факультету документальних комунікацій та менеджменту, 18–20 квіт. 2001 р. / Рівнен. держ. гуманіт. ун-т.


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

УКРАЇНСЬКА ЛІТЕРАТУРА ЯК НАВЧАЛЬНИЙ ПРЕДМЕТ У СПАДЩИНІ В.О. СУХОМЛИНСЬКОГО - Автореферат - 32 Стр.
ДЗЕРКАЛЬНА ГРА НАБУТКАМИ КУЛЬТУРИ: РОМАНТИЧНА ТА ПОСТМОДЕРНІСТСЬКА МОДЕЛЬ (НА МАТЕРІАЛІ РОМАНІВ М.ШЕЛЛІ “ФРАНКЕНШТЕЙН, АБО СУЧАСНИЙ ПРОМЕТЕЙ” І П.ЗЮСКІНДА “ПАРФУМИ. ІСТОРІЯ ОДНОГО ВБИВЦІ”) - Автореферат - 28 Стр.
СИНТЕЗ РЕЛЕЙНИХ СИСТЕМ СЛІДКУЮЧОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДУ ПІДВИЩЕНОІ ТОЧНОСТІ З НИЗЬКОЮ ЧУТЛИВІСТЮ ДО ПАРАМЕТРИЧНИХ І КООРДИНАТНИХ ЗБУРЕНЬ - Автореферат - 21 Стр.
НЕЙРОФАРМАКОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ НООТРОПНОЇ І СНОДІЙНОЇ ДІЇ ГАМК-ЕРГІЧНИХ СПОЛУК – ПОХІДНИХ 1,4-БЕНЗДІАЗЕПІНУ ТА 1,3,4-БЕНЗТРИАЗЕПІНУ - Автореферат - 22 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ КОРЕКЦІЇ ПОВЕДІНКИ ВАЖКОВИХОВУВАНИХ СТАРШОКЛАСНИКІВ У НАВЧАЛЬНО–ВИХОВНОМУ ПРОЦЕСі ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ - Автореферат - 29 Стр.
економічна ефективність структуризації хлібопродуктового підкомплексу - Автореферат - 29 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ З ТРАНСПОРТНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНИХ ЗВЯЗКІВ - Автореферат - 26 Стр.