У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Постановка задачи аналитического баланса

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ ПРОМИСЛОВОСТІ

Поздняков Сергій Вікторович

УДК 658+65.012.45:004.04

ФОРМУВАННЯ системи внутрішньої

управлінськоЇ ІНФОРМАЦІЇ

Підприємств та об`ЄдНань

Спеціальність 08.06.01 – Економіка, організація
і управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2006

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Махмудов Олександр Гафарович, Донецький державний університет управління (м. Донецьк), професор кафедри економіки;

доктор економічних наук, професор Булєєв Іван Петрович, Інститут економіки промисловості НАН України (м. Донецьк), завідуючий відділом проблем економіки підприємства.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Лепа Микола Миколайович,

Науково-дослідний центр інформаційних технологій Інституту економіки промисловості НАН України (м. Донецьк), директор центру;

кандидат економічних наук, доцент Журавльова Ірина Вікторівна,

Харківський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Харків), докторант університету.

Провідна установа: Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ), кафедра економіки підприємства.

Захист відбудеться “25” січня 2007 р. о 12 годині на засіданні спе-ціалізованої вченої ради Д .151.01 в Інституті економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, Донецьк, вул. Університетська, 77.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту еко-номіки промисловості НАН України за адресою: 83048, Донецьк, вул. Університетська, 77.

Автореферат розісланий “23” грудня 2006 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.М. Кузьменко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У процесі розвитку вітчизняних підприємств об`єктивно виникають проблеми адаптації ринкових нововведень до реалій економічного життя. Відстеженню проблем ринкових перетворень, розробці напрямів їх вирішення присвячено роботи провідних вітчизняних учених: О. Амоші, В. Гейця, М. Долішнього, І. Лукінова, В. Мамутова, Ю. Пахомова, М. Чумаченка, А. Чухна. Одним із ринкових нововведень є впровадження новітніх технологій фінансово-економічного управління. Процеси підвищення ефективності управління підприємствами набувають активного розвитку, проте не всі задачі вирішено. Це стосується деяких суттєвих питань інформаційного забезпечення управління діяльністю підприємства, розробки механізму систем внутрішньої управлінської інформації (СВУІ) на підприємствах України. У ринкових умовах конкурентоспроможність підприємств усе більше залежить від того, наскільки ефективно організовано формування управлінської інформації та її використання. Організації систем фінансово-економічного управління та їх інформаційного забезпечення на підприємствах присвячено роботи В. Амітана, Я. Берсуцького, C. Біра, І. Булєєва, В. Вишневського, В. Глушкова, М. Гузя, І. Журавльової, М. Лепи, Ю. Лисенка, К. Шеннона. Системи внутрішньої управлінської інформації та їх окремі елементи використовуються часто в конкретних умовах, що формують їх як специфічні. Тому виникає необхідність і доцільність уніфікації та конкретизації найбільш поширених понять, що й обумовило потребу у дослідженні сутності системи, її мети, завдань і структури. Побудова таких систем є актуальною в сучасних умовах, оскільки вони надають можливість управлінцям оперативно одержувати необхідну достовірну інформацію, визначати ефективність діяльності компанії в цілому, кожного підрозділу чи співробітника окремо. Це забезпечує прийняття своєчасних обґрунтованих управлінських рішень, дозволяє підвищити ефективність управління підприємствами, їх конкурентоспроможність.

Діючі системи інформаційного забезпечення вітчизняних підприємств харчової промисловості мають певні недоліки: невпорядкованість звітів, неузагальненість і недостатня опрацьованість інформації структурних підрозділів (груп, окремих користувачів), що надходить керівництву. Має місце велика кількість звітів із некоректними даними, що призводить до необґрунтованості рішень.

Розробка механізму формування СВУІ має проводитись з урахуванням конкретних умов його реалізації. Тому виникає потреба в аналізі особливостей механізмів обліку, звітності, узагальнення й аналітико-статистичної обробки даних, необхідних для прийняття управлінських рішень. Особливої уваги потребують питання обґрунтування структури системи внутрішньої управлінської інформації, її моделі. Подальше удосконалення систем внутрішньої управлінської інформації підприємств та їх об`єднань, установлення ефективних інтеграційних зв`язків різних рівнів управління залишаються актуальними задачами економічної науки та практики.

Зв`язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано згідно із планом науково-дослідних робіт кафедри економіки Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України за темою „Розвиток мікроекономічної стратегії виробництва” (номер державної реєстрації 0100U003072, 2004-2005 рр.). У рамках цієї теми автором розглянуто теоретичні аспекти системи внутрішньої управлінської інформації підприємства, проаналізовано роль та місце збалансованої системи індикаторів у СВУІ, обґрунтовано методичні засади організації системи внутрішньої управлінської інформації підприємств та їх об`єднань у сучасних умовах.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в подальшому розвитку концепції системи внутрішньої управлінської інформації, розробці рекомендацій щодо її вдосконалення та впровадження на підприємствах. Для досягнення поставленої мети вирішено такі задачі:

уточнено сутність системи внутрішньої управлінської інформації;

проаналізовано умови, в яких упроваджуються технології фінансово-економічного управління, і запропоновано шляхи подолання труднощів;

сформульовано принципи побудови автоматизованих управлінських інформаційних систем нового типу – автоматизованих СВУІ;

обґрунтовано критерій відбору серед присутніх на ринку сучасних програмних продуктів для автоматизації СВУІ;

розроблено концепцію організації СВУІ: узагальнено підходи до організації та реалізації СВУІ з урахуванням практичного вітчизняного та зарубіжного досвіду;

обґрунтовано пропозиції щодо вдосконалення процесу впровадження СВУІ та підвищення його ефективності на підприємствах;

обґрунтовано та побудовано модель системи внутрішньої управлінської інформації на прикладі виробничої корпорації харчової галузі.

Об`єкт дослідження процеси забезпечення якісною інформацією управління фінансово-господарською діяльністю підприємств та виробничої корпорації харчової промисловості.

Предметом дослідження є теоретичні та методичні основи формування системи внутрішньої управлінської інформації.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання та системний підхід до вивчення економічних явищ. При розробці корпоративної моделі системи внутрішньої управлінської інформації та концепції організації (формування) системи внутрішньої управлінської інформації підприємств та об`єднань застосовувались загальнонаукові методи дослідження (моделювання, аналізу, синтезу, індукції, дедукції, порівняння) і специфічні методи та прийоми причинно-наслідкових зв`язків економічних явищ, метод графічної візуалізації даних; для розробки комплексного критерію оцінки рівня якості програмних продуктів нового типу використано математичні та статистичні методи, а також методи анкетного опитування та інтерв’ю. У процесі побудови та функціонування підсистеми ключових індикаторів використано методи та прийоми аналізу – декомпозиції, порівняння, ланцюжкових підстановок, елімінування, факторний аналіз, групування. При побудові підсистеми обліку й обробки управлінської інформації використано функціонально-вартісний аналіз, підсистеми управлінської звітності – методи порівняння, балансовий, графічний, групування.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у теоретичному узагальненні та розробці пропозицій щодо методичних засад організації, проектування та впровадження систем внутрішньої управлінської інформації підприємств та їх об’єднань. Основні результати, які характеризують наукову новизну, полягають у такому:

уперше:

розроблено критерій оцінки рівня якості програмних продуктів нової технології (автоматизованих СВУІ), який полягає у тому, що використовується ефективна модель показників якості СВУІ, яка відображає максимально досягнутий рівень можливостей автоматизованих СВУІ в сучасних умовах. Критерій дозволяє здійснити вибір продукту за умов відповідності цінового фактора можливостям покупця;

сформовано модель СВУІ корпорації харчової промисловості, що базується на уніфікованому структурному складі СВУІ, характеризується використанням ключових показників, нормативів та лімітів, класифікаторів та кодифікаторів як на рівні підприємства, корпорації, так і окремих центрів відповідальності. Така модель дозволяє удосконалити процеси інформаційного забезпечення управлінської діяльності менеджменту на основі сучасної інформаційної технології;

удосконалено поняття „система внутрішньої управлінської інформації” підприємства (об`єднання), запропоновано її визначення як окремої організаційно-технічної системи, що підтримує процес інформаційного забезпечення управлінської діяльності менеджменту підприємства (об`єднання), в якому реалізуються його функції (вимірювання, накопичення, аналізу, контролю, планування, підготовки, інтерпретації та надання інформації для подальшого прийняття управлінських рішень). Система забезпечує якісні характеристики управлінської інформації: оперативність, вірогідність, коректність, цінність, своєчасність, актуальність, повноту, доступність, простоту, гнучкість використання, релевантність, і дозволяє підвищити ефективність управління підприємством на стратегічному, поточному та оперативному рівнях;

дістали подальшого розвитку:

концепція організації СВУІ, що забезпечує облік і обробку інформації, необхідної та достатньої для прийняття управлінських рішень, їх моніторинг в умовах невизначеності та ризиків і сприяє вдосконаленню існуючої інформаційної системи управління підприємством;

комплексний метод упровадження СВУІ на основі створення повної економічної бізнес-моделі компанії. Запропонований метод дозволяє здійснювати ефективне проектування СВУІ відповідно до її концепції, передбачає подальшу автоматизацію СВУІ на основі організаційно-методичного підходу до управління проектами та дозволяє підвищити результативність процесу впровадження управлінських систем нової технології.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення мають запропоновані методичні підходи до організації та проектування СВУІ з метою підвищення ефективності процесу впровадження СВУІ в сучасних умовах. Рекомендації щодо створення корпоративної СВУІ впроваджено у практику діяльності ТОВ „ХЛВЗ” (Харків, довідка №1169 від 05.08.2005 р.). Комплексну методику впровадження систем внутрішньої управлінської інформації використано на ТОВ „Артемівський лікеро-горілчаний завод плюс” (Артемівськ, довідка № 384 від 21.07.2005 р.). Єдиний управлінський план рахунків використовується у практиці діяльності ТОВ „VIP-парфюм” (Донецьк, акт упровадження № 129/09 від 20.09.2005 р.). Методичні рекомендації щодо організації СВУІ підприємств та їх об`єднань у ринкових умовах використовуються у навчальному процесі Донецького державного університету управління при викладанні дисципліни “Економіка підприємства” (довідка № 01-12/31 від 18.01.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є завершеним науковим дослідженням, результати якого одержані здобувачем особисто. У ній викладено авторський підхід до вирішення наукової задачі створення механізму системи внутрішньої управлінської інформації підприємств та їх об`єднань у сучасних умовах. Внесок автора у колективно опубліковані роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертації доповідалися та були схвалені на таких міжнародних науково-практичних конференціях: “Науково-технічний розвиток: економіка, технології, управління” (Київ, 2003 р.); “Економіка і маркетинг в XXI сторіччі” (Донецьк, 2003 р.); “Контроль і управління в складних системах” (Вінниця, 2003 р.); „Наука та освіта – 2006” (Дніпропетровськ, 2006 р.); „Шевченківська весна. Сучасний стан науки: досягнення, проблеми та перспективи розвитку” (Київ, 2006 р.); „Політ 2006” (Київ, 2006 р.); на VII Науковій конференції Тернопільського державного технічного університету ім. І. Пулюя (Тернопіль, 2003 р.).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 17 наукових праць, у тому числі: 10 статей у фахових виданнях, 7 матеріалів конференцій. Загальний обсяг публікацій – 7,4 д.а., з яких особисто автору належать 6,4 д.а.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків. Загальний обсяг дисертації – 319 сторінок, із них основний зміст – 200, сторінок, 22 таблиці, 19 рисунків, список використаних літературних джерел із 138 найменувань, додатки на 90 сторінках.

Основний зміст ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі „Теоретичні підходи до визначення категорії системи внутрішньої управлінської інформації” досліджено сутність категорії системи внутрішньої управлінської інформації; уточнено поняття СВУІ, складові елементи системи, а також мету, завдання, роль, принципи побудови та функціонування кожної складової; проаналізовано умови, в яких реалізуються сучасні технології фінансово-економічного управління, рекомендовано відповідні заходи щодо вирішення проблем, що перешкоджають результативності процесу формування систем внутрішньої управлінської інформації в сучасних умовах.

Упровадження новітніх технологій управлінських інформаційних систем, концепції управлінського обліку вимагає подальших досліджень у новому напрямі – створення систем внутрішньої управлінської інформації, їх удосконалення для подальшого застосування у вітчизняній обліковій теорії та практиці. Оскільки керівництво (фахівці) не мають рекомендованої структури системи внутрішньої управлінської інформації для вироблення власної оптимальної моделі з метою забезпечення своїх управлінських потреб, зроблено висновок про важливість і перспективність досліджень такого напряму.

Системний підхід та використання принципу ієрархічності дає змогу розглядати таку систему як окрему організаційно-технічну систему з вхідними і вихідними параметрами, що забезпечує процес обліку й обробки управлінської інформації.

Установлено, що роботи фахівців та науковців із методичних питань розвитку технологій фінансово-економічного управління, управлінських інформаційних систем та управлінського обліку присвячено здебільшого таким важливим питанням: аналіз досвіду впровадження корпоративних технологій фінансово-економічного управління, поглиблення основ теорії управлінського обліку; обґрунтування вимог та рекомендацій щодо організації системи обліку та внутрішньогосподарської звітності; інформаційне та програмне забезпечення процесу обліку, удосконалення організації обліку на підприємствах. Окремі питання інформаційного забезпечення управлінської діяльності також розглянуто у працях багатьох учених. Проте майже відсутні дослідження, які присвячені конкретному опису структури та моделі системи внутрішньої управлінської інформації, методиці технології проектування та впровадження СВУІ на підприємствах. Це пов`язано з тим, що керівництво кожного підприємства має власні специфічні потреби в управлінській інформації та не обмежено у виборі форм, методів і прийомів обліку, аналізу і контролю при створенні таких систем на підприємствах.

Система внутрішньої управлінської інформації включає елементи обліку, але виходить за його рамки, оскільки вона забезпечує процес визначення, вимірювання, накопичення, аналізу, підготовки, інтерпретації та надання інформації, необхідної управлінцям підприємства для здійснення планування, оцінки, контролю господарської діяльності та прийняття обґрунтованих управлінських рішень, забезпечення оптимального використання ресурсів підприємства і контролю за повнотою їх обліку. Метою системи внутрішньої управлінської інформації є надання інформації менеджменту підприємства для прийняття зважених управлінських рішень. Доведено, що системи внутрішньої управлінської інформації, практично реалізовані на вітчизняних та зарубіжних підприємствах, мають загальні риси. Запропоновано такий склад уніфікованої СВУІ – підсистема обліку й обробки управлінської інформації (СОУІ), підсистема управлінської звітності (СУЗ), підсистема ключових показників (індикаторів) діяльності (СКІ). Виходячи з цього пропонується уточнена структура СВУІ (рис. 1).

Для первинної методичної допомоги спеціалістам із проектування систем внутрішньої управлінської інформації запропоновано зміст “Положення про управлінське інформаційне забезпечення” – документа, що регламентує процес обліку управлінської інформації на підприємстві, який складається з восьми розділів: джерела первісної облікової інформації та порядок її обліку, правила та норми ведення управлінської бази даних, елементи системи внутрішньої управлінської інформації, ключові користувачі системи, відповідальні особи за формування (функціонування) системи внутрішньої управлінської інформації, порядок складання управлінської звітності, система ключових індикаторів (показників), концепції та принципи управлінського обліку (застосування базових методик та технологій). Застосування Положення дозволяє забезпечити згідно з виробленими регламентними нормами управлінської облікової політики порядок ведення обліку управлінської інформації на підприємстві, підтримку функціонування СВУІ в цілому.

Рис. 1. Структура системи внутрішньої управлінської інформації

Визначено проблеми, що перешкоджають результативності процесу створення СВУІ в сучасних умовах, та обґрунтовано класифікацію основних труднощів згідно з етапами їх виникнення при процесах становлення, створення (проектування), упровадження та автоматизації СВУІ. На кожному етапі запропоновано відповідні заходи щодо їх вирішення на мікро- і макрорівні.

На мікрорівні на етапі становлення СВУІ керівництву та фахівцям підприємств запропоновано такі заходи: освоєння відповідних сучасних інструментів (базових методик та технологій) для вирішення економічних завдань; організація оперативного обміну інформацією між органами управління та окремими підрозділами; удосконалення обміну інформацією із зовнішнім середовищем, перепідготовка управлінського персоналу (керівників та фахівців). На етапі створення СВУІ рекомендовано: 1) користуватися принципом побудови систем фінансово-економічного управління таким, що базується на урахуванні всіх бізнес-процесів підприємства, загальних завдань та запитів; виділення додаткових трудових та грошових ресурсів; 2) залучення власних фахівців з управлінського обліку; 3) участь керівництва у процесі створення. При впровадженні СВУІ запропоновано здійснювати максимально чітке деталізоване планування проекту впровадження, поступове поліпшення функціональності інформаційних систем, їх налагодження на операційному рівні, поетапне впровадження управлінських інструментів для керівництва.

Із метою подолання труднощів, що виникають під час автоматизації СВУІ, рекомендовано у випадку самостійної розробки автоматизованої СВУІ користуватися такими основними принципами: багатоваріантність стандартів ведення управлінської бази даних, дотримання правил обліку, гнучкість системи, розподіл доступу до управлінської інформації. У випадку впровадження існуючого на програмному ринку продукту визначено пріоритетними такі заходи: отримання максимально детального, повного і коректного висвітлення можливостей автоматизованих систем, чітке визначення (формулювання) власних вимог до системи, дотримання відповідності функціональних можливостей автоматизованої системи сучасним принципам ведення управлінського обліку.

На макрорівні в межах комплексної державної програми підтримки запропоновано заснувати експертно-консультаційну раду при Міністерстві економіки з метою забезпечення розвитку СВУІ на вітчизняних підприємствах, удосконалення систем корпоративного управління та підвищення конкурентоспроможності підприємств.

Застосування інформаційних технологій є достатньо важливим у процесах створення і функціонування СВУІ, тому проаналізовано сучасний стан ринку програмних продуктів, зазначено необхідність вирішення проблеми відбору програмного продукту у процесі автоматизації СВУІ. Для вирішення проблеми результативності впровадження програмного продукту у процесі автоматизації СВУІ визначено пріоритетними такі заходи: максимально детальне, повне і коректне висвітлення можливостей автоматизованих систем із боку виробників (організаторів семінарів та комп`ютерних виставок) та розробка (із подальшим застосуванням) критерію відбору програмного продукту.

У другому розділі „Концептуальні підходи до організації системи внутрішньої управлінської інформації” зазначено, що оскільки на законодавчому рівні закріплено право підприємств самостійно розробляти форми управлінської звітності, то не існує єдиного підходу до організації систем внутрішньої управлінської інформації. З метою визначення оптимального складу СВУІ на основі аналізу практичної реалізації систем внутрішньої управлінської інформації на вітчизняних та зарубіжних (російських) виробничих підприємствах запропоновано концепцію організації (формування) СВУІ, де визначено структуру основних складових системи, місце і роль важливих елементів СВУІ та виявлено специфіку формування СВУІ для окремих підприємств, яку необхідно враховувати при проектуванні таких систем.

Запропоновано такий склад основних структурних частин СВУІ. До складу підсистеми обліку й обробки управлінської інформації входить підсистема обліку витрат та калькуляції собівартості продукції, інші важливі елементи, необхідні для функціонування всієї СВУІ, – управлінський план рахунків (УПР), облікові реєстри, класифікатори та кодифікатори, довідники, нормативи та ліміти, стандарти, центри відповідальності, облікові процедури збору, обробки і надання інформації користувачам.

Підсистема управлінської звітності містить звітність за ключовими показниками, звітність за центрами відповідальності, зведену звітність про фінансовий стан та результати діяльності, про виконання бюджетів, звітність за видами діяльності (розрахункова, фінансово-інвестиційна, операційна).

До складу підсистеми ключових показників (індикаторів) належать показники збалансованої системи ключових індикаторів Balanced Scorecard (показники стратегічного виконання цілей), показники, що відстежують виконання тактичних цілей (у тому числі показники виконання бюджетів), та показники, що попереджають про перешкоди та погіршення ситуації (у тому числі показники фінансового контролінгу).

Обґрунтовано, що оскільки показники системи Balanced Scorecard є показниками, на які опираються при прийнятті управлінських рішень, а також залучають до управлінської звітності, коректніше буде розглядати їх як показники, що входять до підсистеми ключових показників у складі системи внутрішньої управлінської інформації, тобто не відокремлювати систему Balanced Scorecard (табл. 1) від підсистеми ключових показників (індикаторів).

До впровадження рекомендовано оптимальну модель СВУІ, де окрім наявності вищезгаданих типових структурних елементів передбачено використання облікових процедур усіх науково обґрунтованих методів обліку витрат та калькулювання собівартості продукції, процедур розподілу витрат за усіма науково обґрунтованими класифікаціями. Рекомендовано розробку УПР проводити змішаним способом на основі як індивідуального (внутрішнього, локального), так і бухгалтерського планів рахунків; також бажана наявність змішаного способу організації облікової процедури, де окрім одночасної процедури управлінського та бухгалтерського обліку присутнє наступне перенесення даних із бухгалтерської бази до управлінської.

Користуючись існуючою структурною побудовою системи внутрішньої управлінської інформації, зроблено такі висновки щодо місця і ролі нормативів (лімітів): 1) нормативи (ліміти) є елементами системи внутрішньої управлінської інформації; 2) нормативи беруть участь у роботі підсистеми ключових індикаторів, оскільки це дозволяє визначити стан контрольованих показників (задовільний чи незадовільний); 3) оскільки нормативи дозволяють проводити порівняльний аналіз відхилень фактичних показників, вони дозволяють формувати відповідні звіти, тобто нормативи є елементами підсистеми звітів. Установлено, що зовнішні стандарти та норми розробляються незалежно від діяльності окремого підприємства, але вони впливають на результати

Таблиця 1

Конструювання системи збалансованих індикаторів корпорації „Олімп” (1-2 рівень управління)

Напрям | Зв`язок | Завдання / цілі | Індикатор | Вимірювач, межа | Центр відповідально-
сті (департамент)

Фінанси | Прибутковість | Зростання прибутковості бізнесу | рентабельність, прибуток | не менше ніж 15%, 1 млн. грн. | Фінансова дирекція

Бухгалтерія

Відділ управлінського обліку

прибутковість | не менше ніж 0,5 грн./ 1 од.

ROCE -прибутковість капіталу, що використовується | не менше ніж 15%

Клієнти | Зростання продажів |

своєчасно надавати замовлення в повному обсязі |

обсяг виконаних замовлень із продажу (відвантаження
зі складів) | 100% від замовленого обсягу | Дирекції логістики/ маркетингу

обсяг виробництва замовлення | 100% від запланованого обсягу | Відділ планування виробництва

поліпшення якості вироблених товарів | кількість претензій клієнтів | не більш 30 претензій / міс. | Відділ якості

кількість споживачів, співпричетних до процесу контролю якості | 365 чол. / міс.

підвищення лояльності та знання торговельної марки

задоволення потреб
споживачів | рівень знання | не менше ніж 90% серед опитаних | Дирекція маркетингу

кількість клієнтів | роздрібний продаж – 3000 діючих по безготівковому обслуговуванню клієнтів на місяць

оптовий продаж – 300 клієнтів/міс.

обсяг продажів |

роздрібний продаж – 10 млн. бут/міс.

оптовий продаж – 5 млн. бут/міс.

рівень лояльності | не менше ніж 60% серед опитаних

Внутрішні процеси | Висока ефективність бізнес-процесів | забезпечення конкуренто-
спроможності продукції | відсоток реалізованих товарів
від вироблених | не меншне ніж 70% | Дирекція логістики

обсяг складських запасів
порівняно з плановим | не менше ніж 85%

Персонал | Високий кваліфікаційний рівень | підвищення ефективності праці | плинність персоналу |

рівень 1 – не більше 40%

рівень 2 – не більше 20%

рівень 3 – не більше 15% | Відділ людських
ресурсів

відсоток службовців, що пройшли переатестацію | 1 рік – 50%, 2 рік – 75,

3 рік – 90%

ступінь задоволеності та зацікавленості у роботі | рівень 1 – 50%

рівень 2 – не більше 50%

рівень 3 – не більше 100%

діяльності кожного підприємства. Вплив зміни зовнішніх стандартів може бути виміряно контрольованими індикаторами як відхилення від попереднього значення. Наявність корпоративних стандартів дозволяє уникнути помилок та підвищити ефективність діяльності підприємства. Корпоративні стандарти можуть бути застосовані як до елементів СВУІ, методики обліку, так і до форм управлінської звітності. Розробка корпоративних стандартів у галузі управлінського інформаційного забезпечення дозволяє підвищити ефективність прийняття управлінських рішень. Вплив зміни корпоративних стандартів теж може бути виміряний відхиленнями значень показників діяльності. Крім того, стандарти та нормативи є першоджерелами облікової інформації у СВУІ.

Необхідність створення системи внутрішньої управлінської інформації для підвищення ефективності прийняття управлінських рішень викликала потребу в уточненні щодо зв`язку та співвідношення СВУІ із системою прийняття рішень, системою бюджетування. Зроблено висновок про самостійність систем та їх постійну взаємодію.

Установлено фактори, що впливають на специфіку організації СВУІ підприємства, а також ступінь їх впливу на формування складових елементів СВУІ. Доведено, що застосування інформаційних технологій є можливим і необхідним уже на перших етапах проектування СВУІ. Для вирішення завдання відбору програмного продукту у процесі автоматизації систем внутрішньої управлінської інформації рекомендовано використовувати запропонований критерій оцінки рівня якості. Розроблений критерій оцінки рівня якості програмних продуктів нового типу (автоматизованих СВУІ) застосовується за умови відповідності цінового фактора можливостям покупця, відрізняється тим, що використовується ефективна модель показників якості СВУІ, яка відображає максимально досягнутий рівень можливостей автоматизованих СВУІ в сучасних умовах. Запропоновано комплексний показник якості програмного продукту (Qj) знаходити як сумарне значення рівней якості за одиничними показниками (kij) з урахуванням їх коефіцієнтів участі (yij) при складанні за правилом векторів у n-мірному векторному просторі:

, (1)

де i – індекс показника; n – кількість показників якості; j – номер продукту.

Відносно питомих величин вихідних показників якості хij автоматизованої СВУІ-еталона визначається рівень якості kij за одиничними показниками:

kij=хij/xiб, (2)

для еталону kiб=1, xiб – питома вага показника якості ефективної моделі.

Частка участі (аij) кожного рівня якості за одиничними показниками в їх загальній сумі для автоматизованих СВУІ визначається:

аij=kij/?kij, (3)

для еталону аiб=1/n.

Для визначення рівня якості автоматизованої СВУІ за комплексом обраних вихідних показників необхідно встановити коефіцієнт участі (yij) кожного рівня якості за одиничними показниками з урахуванням частки їх участі (аij) після виключення впливу на yij кількості обраних вихідних показників:

yij=(1-aij)/(1-аiб), (4)

для еталону yij=1.

Для порівняння у табл. 2 наведено приклади для двох програмних продуктів, оцінку їх можливостей за п`ятибальною шкалою проведено шляхом опитувань відповідальних фахівців підприємств, які запровадили представлені системи. Оцінку наведено як середню арифметичну.

Таблиця 2

Основні показники якості автоматизованої СВУІ (фрагмент)

Можливості програми

(показники якості) | Питома

вага, хбi | Продукт “облік” | Оцінка х`i1 | Продукт “Innoware” | Оцінка х`i2

Відповідність концепції

1. Виділення центрів відповідальності (у певній бізнес-діяльності, підрозділі, проекті, групі, по компанії в цілому) | 0,05 | + | 4 | + | 4

2. Використання управлінського плану рахунків, реєстрів-класифікаторів операцій | 0,05 | + | 4 | + | 4

3. Взаємозв’язок із системою бюджетування, можливість отримання даних із будь-яких бюджетів | 0,05 | + |

4 | + | 5

4. Універсальність системи щодо організацій будь-якої форми власності, бізнес-діяльності | 0,03 | + | 4 | + | 4

5. Власне настроювання звітів, показників, структури даних, фінансово-господарських операцій, необмеженість їх кількості, підтримка будь-якої періодичності та дискретності обліку даних, одиниць виміру, деталізація даних, звітів, показників на будь-якому рівні, довільність форм уведення даних | 0,06 | + | 4 | + | 4

6. Використання нормативів та лімітів | 0,02 | ? | 0 | ? | 0

...... | ... | .... | ... | ... | ...

Для оцінки рівня якості розраховано питомі величини вихідних показників якості кожної автоматизованої системи, що порівнюється (табл. 2), за формулами:

xi1=(х`i1/5)хiб ; xi2=(х`i2 /5)xiб, (5)

де i=1..n.

Використовуючи порівняльний аналіз, визначено продукт, що має максимальний комплексний показник.

У цьому розділі також визначено роль бізнес-моделювання під час побудови СВУІ, що схематично відображено на рис. 2.

Визначено, що побудова СВУІ на базі повної бізнес-моделі підприємства дає змогу реорганізувати та вдосконалити управління, підвищити ефективність бізнес-процесів, а отже, підвищити конкурентоспроможність бізнес-діяльності.

У третьому розділі „Технологія впровадження системи внутрішньої управлінської інформації на підприємствах” для вирішення завдання підвищення результативності процесу впровадження СВУІ на вітчизняних

Рис. 2. Місце бізнес-моделювання у процесі побудови СВУІ

підприємствах автором розроблено та апробовано на конкретному прикладі комплексний метод технології впровадження СВУІ, що складається із п`яти основних етапів: проведення організаційних заходів, створення економічної моделі, прийняття рішення щодо програмного продукту, налагодження інфор-маційних систем на операційному рівні, упровадження автоматизованої системи внутрішньої управлінської інформації. Метод дозволяє здійснити ефективне проектування СВУІ на основі організаційно-методичного підходу до управління проектами з урахуванням реалізації складових компонентів запропонованої узагальненої уніфікованої СВУІ на основі створення повної економічної моделі підприємства, що містить стратегічну модель, модель бізнес-процесів, організаційну, функціональну, фінансову та інформаційну моделі. Таким чином установлено зв`язок розробки повної бізнес-моделі та проектування СВУІ. На основі стратегічної моделі будуються організаційна та функціональна структури. Стратегічна модель включає дерево цілей (рис. 3).

Організаційна та функціональні структури в свою чергу визначають склад центрів відповідальності, тобто визначають фінансову структуру. Центри відповідальності є елементами СВУІ, на базі яких здійснюється управління витратами, контроль виконання планів, приймаються рішення на тактичних та стратегічних рівнях діяльності. Функціональна модель визначає модель бізнес-процесів, яка є нижчим рівнем деталізації повної бізнес-моделі, опис якої дає змогу аналізувати шляхи вдосконалення існуючих бізнес-процесів та є поштовхом до зміни організаційної, функціональної структур, а отже, і СВУІ. Модель бізнес-процесів визначає інформаційну модель, оскільки встановлює власників процесів, вхідну (вихідну) інформацію, регламентні та нормативні документи. При створенні інформаційної моделі розробля-

111111111111

111111111111

1

Рис. 3. Дерево цілей корпорації „Олімп” (верхні рівні)

ються довідники, різні класифікатори, кодифікатори, вносяться нормативи, ліміти, управлінський план рахунків, за допомогою кодування прописуються зв`язки між плановими та фактичними показниками, створюються електронні форми документів, кодується ієрархія затверджень (підписів) документів, таким чином визначається порядок документообігу. Такий підхід є важливим для створення СВУІ, оскільки у множину вищезазначених елементів інформаційної моделі входить підмножина елементів системи внутрішньої управлінської інформації. Зроблено висновок про можливість застосування комплексного методу технології впровадження СВУІ на інших вітчизняних підприємствах та об`єднаннях, що є підставою для подальшої стандартизації процедури проектування СВУІ на вітчизняних підприємствах відповідно до автор-ської пропозиції.

У результаті виконання роботи було утворено модель СВУІ стосовно тих умов, в яких опинилися підприємства корпорації „Олімп” на етапі свого розвитку. Розробку моделі СВУІ було проведено згідно з концепцією організації СВУІ, яку було укладено з урахуванням практичного досвіду великих зарубіжних і вітчизняних підприємств. Оскільки корпорація характеризується розгалуженістю структури, географічним охопленням та масштабністю вирішуваних завдань, цей об`єкт достатній за обсягом та є перспективним для проведення об`єктивного дослідження у напрямі впровадження СВУІ. Крім того, корпорація включає підприємства різних форм власності та галузей національної економіки, тому має сенс стверджувати про припустимість застосування прикладу розробки як відправної точки для первісної орієнтації підприємств, що мають розпочати побудову власної СВУІ. Розроблена модель системи внутрішньої управлінської інформації корпорації харчової галузі характеризується наявністю основних складових уніфікованої узагальненої СВУІ (підсистема обліку й обробки управлінської інформації, підсистема управлінської звітності, підсистема ключових показників), на створення якої вплинули декілька факторів: масштаб діяльності (операцій), організаційна структура, характер діяльності (виробнича сфера, торгівля, виконання робіт та послуг); та відрізняється тим, що коло тактичних ключових показників, нормативів та лімітів, певних статей УПР характеризується належністю до харчової галузі, коло центрів відповідальності моделі визначено організаційно-функціональною структурою, зміст певних класифікаторів та кодифікаторів визначено специфікою діяльності підприємств.

ВИСНОВКИ

У результаті проведеного дослідження узагальнено і поглиблено підходи до формування системи внутрішньої управлінської інформації, що забезпечує підвищення оперативності та ефективності прийняття управлінських рішень. Надано рекомендації щодо її проектування і впровадження. Основні з них зведено до такого:

1. Розглядаючи СВУІ як відносно окрему організаційно-технічну систему, удосконалено понятійний апарат, що поглиблює теорію інформаційного забезпечення управлінської діяльності. Уточнено поняття системи внутрішньої управлінської інформації, складові структурні елементи системи, а також мету, завдання, роль, принципи побудови та функціонування кожної складової.

2. Поняття „система внутрішньої управлінської інформації” визначено як окрему організаційно-технічну систему, що оптимізує процес інформаційного забезпечення управлінської діяльності менеджменту підприємства (об`єднання). Система забезпечує такі якісні характеристики управлінської інформації: оперативність; вірогідність; коректність; цінність; своєчасність; актуальність; повноту; доступність; простоту та гнучкість використання; релевантність, і дозволяє підвищити ефективність управління підприємством на стратегічному, поточному та оперативному рівнях.

3. Застосування інформаційних технологій можливе і необхідне вже на перших етапах створення СВУІ, тому актуальним є вирішення завдання відбору програмного продукту у процесі автоматизації систем внутрішньої управлінської інформації. Розроблено критерій оцінки рівня якості програмних продуктів нової технології (автоматизованих СВУІ), що застосовується за умов відповідності цінового фактора можливостям покупця, який відрізняється тим, що використовується ефективна модель показників якості СВУІ, яка відображає максимально досягнутий рівень можливостей автоматизованих СВУІ в сучасних умовах.

4. Доведено, що системи внутрішньої управлінської інформації, практично реалізовані на вітчизняних та російських підприємствах, мають загальні риси та недоліки. На основі критичного аналізу запропоновано концепцію організації системи внутрішньої управлінської інформації підприємств та об`єднань, яка передбачає такий склад уніфікованої СВУІ: підсистема обліку й обробки управлінської інформації, підсистема управлінської звітності, підсистема ключових показників (індикаторів). Підсистема обліку й обробки управлінської інформації включає підсистему обліку витрат та калькуляції собівартості продукції, інші важливі елементи, необхідні для функціонування всієї СВУІ (управлінський план рахунків, облікові реєстри, класифікатори та кодифікатори, нормативи та ліміти, центри відповідальності, облікові процедури збору, обробки і надання інформації користувачам). До складу підсистеми ключових показників входять показники збалансованої системи ключових індикаторів (показники стратегічного виконання цілей); показники, що дозволяють відстежувати виконання тактичних цілей (у тому числі показники виконання бюджетів), та показники, що сигналізують про перешкоди та погіршення ситуації (у тому числі показники фінансового контролю). Концепція передбачає наявність облікових процедур усіх науково обґрунтованих методів обліку витрат та калькулювання собівартості продукції, процедур розподілу витрат; розробку УПР на основі індивідуального (внутрішнього, локального) і бухгалтерського планів рахунків; наявність змішаного способу організації облікової процедури, де окрім одночасної процедури управлінського та бухгалтерського обліку присутнє наступне перенесення даних із бухгалтерської бази до управлінської. У складі блоків підсистеми управлінської звітності обов`язкова наявність звітів за ключовими показниками, звітності за центрами відповідальності, зведеної звітності про фінансовий стан та результати діяльності, про виконання бюджетів, звітності за видами діяльності (розрахункова, фінансово-інвестиційна, операційна).

5. Для підвищення ефективності процесу впровадження СВУІ на вітчизняних підприємствах запропоновано комплексний метод упровадження СВУІ на основі створення повної економічної бізнес-моделі компанії. Метод дозволяє здійснити ефективне проектування СВУІ відповідно до її концепції, передбачає подальшу автоматизацію СВУІ на основі організаційно-методич-ного підходу до управління проектами та дозволяє підвищити ефективність процесу впровадження управлінських систем нової технології. При побудові СВУІ також бажане одночасне утворення та використання бюджетної системи.

6. Доведено можливість практичного застосування запропонованого комплексного методу технології впровадження СВУІ, розробленого на прикладі корпорації „Олімп”, для інших підприємств і корпорацій харчової промисловості. Модель системи внутрішньої управлінської інформації корпорації харчової промисловості, яка пропонується, базується на уніфікованому структурному складі СВУІ. Вона характеризується використанням ключових показників, нормативів, лімітів, класифікаторів, кодифікаторів на рівні підприємства, корпорації та окремих центрів відповідальності й дозволяє вдосконалювати процеси інформаційного забезпечення управлінської діяльності менеджменту на основі сучасної інформаційної технології.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ праць ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Поздняков С.В. Теоретичні підходи до визначення системи управлінського обліку // Вісник Донецького національного університету. Сер. В. Економіка і право. 2004. № 1. С. 206-215.

2. Махмудов О.Г., Поздняков С.В. Комплексний критерій оцінки рівня якості програмних продуктів для автоматизації систем управлінського обліку // Менеджер: Вісник Донецького державного університету управління. 2005. – № 1 (31). – С. 147-155.

Особистий внесок: розроблено критерій відбору програмних продуктів для автоматизації систем управлінського обліку.

3. Поздняков С.В. Загальна методика постановки систем управлінського обліку // Економіка промисловості. – 2005. № 2 (28). С. 39-48.

4. Поздняков С.В. Функціонування системи внутрішньої управлінської інформації у контексті системного підходу // Вісник Донецького університету економіки та права. Сер. Економіка та управління. – 2005. № 2. С. 131-137.

5. Поздняков С.В. Роль бізнес-моделювання у побудові систем управлінського обліку // Економіка промисловості. – 2005. № 3 (29). С. 71-82.

6. Махмудов О.Г., Поздняков С.В. Методичні засади організації системи управлінського обліку // Вісник ДонДУЕТ. Сер. Екон. науки. 2005. № 3 (27). С. 151-163.

Особистий внесок: подано методичні рекомендації щодо організації системи управлінського обліку підприємств та їх об`єднань.

7. Тищук Т.А., Поздняков С.В. Місце збалансованої системи індикаторів у системі управлінського обліку підприємства в сучасних умовах // Стратегії і напрями сталого розвитку економіки України. Сер. Економіка. –Донецьк: ДонДУУ. – 2005. – Т. V, вип. 40. – С. 206-214.

Особистий внесок: визначено роль підсистеми збалансованих індикаторів у системі управлінського обліку підприємства, розроблено її модель для корпорації харчової галузі.

8. Поздняков С.В. Специфіка організації системи внутрішньої управлінської інформації (на прикладі корпорації лікеро-горілчаної галузі) // Економіка та право. – 2005. № 3 (13). – С. 125-130.

9. Поздняков С.В. Формування системи внутрішньої управлінської інформації підприємств та їх об’єднань // Університетські наукові записки (Часопис Хмельницького ун-ту управління та права). 2006. №1 (17). С. .

10. Булєєв І.П., Поздняков С.В. Економічна ефективність формування управлінської інформаційної системи підприємства // Механізми підвищення ефективності функціонування економіки. Сер. Економіка. – Донецьк: ДонДУУ. 2006. – Т. VII, вип. 60. – С. 217-227.

Особистий внесок: визначено чинники економічної доцільності процесу формування системи внутрішньої управлінської інформації промислових підприємств.

11. Поздняков С.В. Проблемы внедрения систем управленческого учета // Матеріали ІІ Міжнар. конф. студентів, аспірантів і молодих вчених "Науково-технічний розвиток: економіка, технології, управління" (Київ, 9-12 квіт. 2003 р.). К.: ПВА "Книга Пам`яті України". 2003. – С. 141-143.

12. Поздняков С. Проблеми створення систем управлінського обліку на промислових підприємствах України // Матеріали VII наук. конф. Тернопільського державного технічного університету ім. І. Пулюя (Тернопіль, 22-24 квіт. 2003 р.). Тернопіль: ТДТУ. 2003. С. 238.

13. Поздняков С.В., Махмудов О.Г. Задачі управління промислових підприємств в умовах їх трансформації // Матеріали IV Міжнар. конф. студентів і молодих вчених "Економіка і маркетинг в ХХІ сторіччі" (Донецьк, 17-19 трав. 2003 р.). Донецьк: ДонНТУ. 2003. С. 182-184.

Особистий внесок: визначено основні труднощі процесів реформування управління промисловими підприємствами, становлення систем внутрішньої управлінської інформації в умовах реформування економічної системи України, розвитку ринкової конкуренції та поширення нових інформаційних технологій, запропоновано відповідні заходи щодо їх усунення.

14. Поздняков С. Проблеми процесу автоматизації систем управлінського обліку // Тези доп. VII Міжнар. наук.-техн. конф. "Контроль і управління в складних системах (КУСС - 2003)" (Вінниця, 8-11 жовт. 2003 р.). – Вінниця: "УНІВЕРСУМВінниця". 2003. С. 188.

15. Поздняков С.В. Концепція організації системи внутрішньої управлінської інформації підприємств та об`єднань // Матеріали IХ Міжнар. наук.-практ. конф. "Наука та освіта 2006". (Дніпропетровськ, 23-31 січ. 2006 р.). Дніпропетровськ: Наука і освіта. 2006. Т. 7: Екон. науки. С. 3-5.

16. Поздняков С. Інформаційне забезпечення управлінської діяльності керівництва торгівельно-виробничого підприємства // Матеріали IV


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

НАУКОВІ ОСНОВИ та ТЕХНІЧНІ ЗАСОБИ ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ІМПУЛЬСНОГО РУЧНОГО ДУГОВОГО ЗВАРЮВАННЯ - Автореферат - 24 Стр.
КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ АНТИОКСИДАНТІВ ПРИ ХРОНІЧНИХ ГАСТРИТАХ ІЗ СУПУТНІМИ ЗАЛІЗОДЕФІЦИТНИМИ СТАНАМИ - Автореферат - 24 Стр.
ФІЗІОЛОГІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ВНУТРІШНЬОМАТКОВОГО ОСІМЕНІННЯ СВИНЕЙ - Автореферат - 29 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПІГМЕНТНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ПРИ ДРУКУВАННІ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ ІЗ ЦЕЛЮЛОЗНИХ ВОЛОКОН - Автореферат - 29 Стр.
АКМЕЇСТИЧНІ ТЕНДЕНЦІЇ В РОСІЙСЬКІЙ ПОЕЗІЇ ОСТАННІХ ДЕСЯТИЛІТЬ ХХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТ. - Автореферат - 46 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖ В УКРАЇНІ - Автореферат - 24 Стр.
ІНСТИТУТ ПОТЕРПІЛОГО У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРАВІ УКРАЇНИ - Автореферат - 27 Стр.