У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Кіровоградський державний педагогічний

університет імені Володимира Винниченка

Тарасова Світлана Михайлівна

УДК 378.09

ФОРМУВАНЯ У МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ

ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОГО ПРОФІЛЮ

ГОТОВНОСТІ ДО УПРАВЛІНСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

13.00.04-теорія та методика професійної освіти

Автореферат

дисертація на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Кіровоград - 2006

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Кіровоградському державному педагогічному

університеті імені Володимира Винниченка, Міністерство освіти і науки

України

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент

Завіна Віталій Іванович,

Кіровоградський державний педагогічний університет

імені Володимира Винниченка, перший проректор

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Гриньова Марина Вікторівна,

Полтавський державний педагогічний університет

імені В.Г.Короленка,

завідувач кафедри педагогічної майстерності

кандидат педагогічних наук,

старший науковий співробітник

Закатнов Дмитро Олексійович

старший науковий співробітник лабораторії економіки і

прогнозування розвитку професійно-технічної освіти

Інституту професійно-технічної освіти АПН України

(м.Київ)

Провідна установа: Криворізький державний педагогічний університет,

кафедра педагогіки, Міністерство освіти і науки України,

м. Кривий Ріг.

Захист відбудеться 9 листопада 2006 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 23.053.02 у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка за адресою: 25006, м. Кіровоград, вул. Шевченка,1, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (25006, м. Кіровоград, вул. Шевченка,1).

Автореферат розісланий 6 жовтня 2006 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Т.Я.Довга

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. Необхідність реформ у галузі освіти зумовлена системною трансформацією українського суспільства та інтеграційними процесами, що відбуваються в світі. Здійснюючи реформу, Україна орієнтується на Європейський Союз, світове співтовариство. Недостатні темпи науково-технічного прогресу загрожують переходом до пасивних виробників та виробників другорядних технологій і продукції. Отже, необхідні рішучі дії, які змінили б ситуацію. Такими діями можуть стати освітні реформи, що зорієнтовані в майбутнє. В умовах швидкозмінного суспільства великого значення набуває не тільки висунення ідей і проблем, а й динамічне реагування на них, їх реалізація. У зв’язку з цим особливого значення набуває підготовка менеджерів нової генерації, від знань, умінь, компетентності яких значною мірою залежить економічний поступ країни. Зміни, які сьогодні відбуваються в управлінні та нові тенденції, вказують, що вимоги до менеджерів постійно зростають, причому процес цей триватиме і в майбутньому. Завдання, які необхідно буде вирішувати менеджеру, визначають нові, більш високі вимоги до його компетентності. З’являються зовсім нові аспекти підготовки менеджерів до професійної діяльності. Вони повинні враховувати суспільно-економічні умови, в яких працюватиме менеджер. Сучасні світові тенденції та зміни, що відбуваються в управлінні, зумовлюють необхідність посилення вимог до професійної підготовки менеджерів, формування їхньої компетентності, особистісних якостей.

У контексті підготовки менеджерів відповідно до вимог сьогодення значний інтерес становлять наукові праці українських та російських дослідників щодо предмета наукового менеджменту (А.С. Большаков, І.М. Герчікова, Ю.І. Палеха, Ф.І. Хміль, А.В. Шегда, Г.В. Щокін та ін.), поняття дидактичного менеджменту і його використання в освітній діяльності (В.В. Гамаюнов, В.В. Гончаров, І.С. Завадський, А.В. Шегда та ін.) обґрунтування принципів менеджменту (Р. Блейк, Дж. Моутон, А. Маслоу, А.М. Колот, П.Е. Ленд, В.В. Шаркунова, С.В. Шекшня, А.В. Шегда та ін.), професійної підготовки менеджерів (А.С. Большаков, Ф.А. Дмитренко, В.Є. Комаров та ін.), теорії й практики підготовки управлінців-лідерів у вищих навчальних закладах (Д.І. Борман, Г.І. Воротіна, О.С. Наумов, О.Г. Романовський, В.М. Шепель та ін.), сучасних методів і технологій навчання у вищих економічних навчальних закладах (С.А. Жданов, І.С. Завадський, К. Ховарт, А.В. Шегда та ін.).

Проблема підготовки фахівців економічного профілю розглядалася в працях В.Я. Боброва, А.С. Большакова, Х. Віссема, І.С. Завадського, Л.О. Каніщенка, А.Д. Чернявського, Ф.І. Хміля.

Дослідники проблеми формування особистості менеджера доводять, що важливими компонентами ефективного управління є особистісні якості керівника (М. Армстронг, Р.А. Веббер, М. Вудкок, В.В. Гамаюнов, Р.В. Гріффін, Д.У. Дункан, А.Т. Зуб, Г. Мільнер, С.Г. Смірнов, М. Френсіс, Б. Швальбе, Г.В. Щокін та ін.). На суттєву роль інтелектуальних рис особистості у підготовці менеджера звертають увагу М. Армстронг, М. Вудкок, О.П. Єгоршин, О.Є. Кузмін, А.М. Паршиков, В.А. Розанова, М. Френсіс, Б. Швальбе та ін. Як випливає з праць багатьох дослідників (В.І. Андрєєв, М. Армстронг, П.Ф. Друкер, А.І. Пушкар, В.І. Шеін, Й. Шумпетер, Г.В. Щокін та ін.), управління будь-якими підприємствами з урахуванням сучасної організації праці потребує менеджерів із високим рівнем інтелекту, відповідними здібностями, широкою уявою, які поряд з організаторськими, комунікативними уміннями, глибокими спеціальними знаннями також мають гуманітарні знання і належну кваліфікацію.

Досить широко у психолого-педагогічній літературі відображено змістовні і процесуальні аспекти професійної підготовки кадрів (С.У. Гончаренко, Н.В. Дорошов, П.Ф. Зеєр, І.А. Зязюн, Н.А. Побірченко, О.М. Пєхота, В.В. Радул, В.О. Розанова та ін.).

Реструктуризація вищої менеджерської освіти має бути процесом перетворень та адаптування існуючих структур підготовки в галузі управління із погляду європейських вимог та національних очікувань, в умовах трансформації усієї освітньої системи. З необхідності наближення українських навчальних закладів, які здійснюють підготовку менеджерів, до стандартів міжнародної менеджерської освіти, випливає, що менеджерська підготовка повинна базуватися на програмах, які враховують перспективні проблеми економіки та функціонуючих у ній підприємств, готувати майбутніх фахівців до діяльності на вітчизняному та міжнародному ринках праці, формувати готовність до управлінської діяльності.

Проблема формування готовності до професійної діяльності була об'єктом досліджень В.В. Бахарєва, С.С. Гришпуна, М.І. Дяченко, Д.О. Кандибовича, Л.В. Кондрашової, А.Ф. Ліненка, С.Д. Максименка, В.О. Моляка, Є.М. Павлютенкова. Деякі аспекти формування готовності до управлінської діяльності досліджували В.І. Бондар, В.Й. Бочелюк, Б.М. Жебровський, Л.М. Карамушка, Н.Л. Коломінський, В.І. Маслов, О.П. Щотка.

Аналіз існуючих наукових підходів до формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності дозволив виявити ряд протиріч між:

-

потребами суспільства у кваліфікованих фахівцях менеджерах та змістом, формами, методами їх підготовки у вищих навчальних закладах;

-

необхідністю реалізації відповідних організаційно-педагогічних умов успішного формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності та недостатньою їх розробленістю;

-

між творчим характером управлінської діяльності та наявними можливостями особистості менеджерів здійснювати творчу діяльність;

-

потребою формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності як якості особистості та відсутністю науково обґрунтованих методик її формування;

-

необхідністю підготовки майбутніх менеджерів та відсутністю досвідчених викладачів з менеджменту.

З огляду на те, що нинішня система професійної підготовки менеджерів в Україні значною мірою не відповідає вимогам, які ставлять підприємства, що функціонують у ринковій економіці, здійснення дисертаційного дослідження на тему: “Формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності” є цілком обґрунтованим та доцільним.

Зв’язок з науковими програмами, планами, темами: дисертаційне дослідження є складовою частиною комплексної теми Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка “Організаційно-педагогічні умови соціально-професійної підготовки вчительських кадрів” (№ 0104U003704), а також проблемної теми кафедри фінансово-економічних дисциплін Причорноморської філії МАУП “Підготовка майбутніх менеджерів до управлінської діяльності”. Тема дисертаційного дослідження затверджена вченою радою Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (протокол № від 27.08.2003 р.) та узгоджена у Раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології АПН України (протокол № 7 від 21.09.2004 р.).

Об’єктом дослідження є процес формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності.

Предметом дослідження виступають організаційно-педагогічні умови формування готовності майбутніх менеджерів до управлінської діяльності.

Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та експериментальна апробація організаційно-педагогічних умов, які у процесі професійної підготовки забезпечать формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності .

Гіпотезу дослідження склало припущення про те, що ефективність підготовки у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності буде більш ефективною за умов:

-

активізація форм та методів навчально-пізнавальної діяльності, що зумовлюють розвиток внутрішньої і зовнішньої мотивації формування готовності до управлінської діяльності;

-

узгодження змісту обов'язкових навчальних і спеціальних курсів з метою взаємопов'язаного формування всіх компонентів готовності з опорою на кращі зразки управлінської діяльності;

-

запровадження інтерактивно-рефлексивних форм, методів та засобів особистісно-професійного саморозвитку в ході вивчення спецкурсу, який відображає в комплексі специфіку формування готовності до управлінської діяльності;

-

формування у студентів досвіду управлінської діяльності.

Виходячи з визначення проблеми, мети і гіпотези дослідження, його головними завданнями є такі:

1.

Аналіз стану розробленості досліджуваної проблеми у педагогічній теорії та практичній діяльності вищих навчальних закладів.

2.

Розробка моделі професійної структури особистості менеджера фінансово-економічного профілю.

3.

Уточнення поняття "готовність менеджерів фінансово-економічного профілю до управлінської діяльності", визначення критеріїв та рівнів готовності майбутніх менеджерів до управлінської діяльності.

4.

Розробка та експериментальна перевірка структури процесу формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності.

Методологічну основу становлять загальні положення філософських і психолого-педагогічних теорій пізнання як основи формування особистості; основні положення системного, діяльнісного, особистісного, критеріального, аксіологічного, суб’єктивного підходів до процесу професійного становлення особистості; концептуальні ідеї системного підходу до осмислення сутності формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності.

Теоретичними основами дослідження є наукові положення й висновки з праць вчених України щодо професійної підготовки фахівців у вищих навчальних закладах (М.П. Лукашевич, І.А. Зязюн, Г.В. Щокін та ін.); розвитку особистості майбутнього фахівця у процесі професійної підготовки (О.М. Пєхота, В.В. Рибалка, В.В. Радул, С.О. Сисоєва та ін.); психолого-педагогічних умов організації професійної підготовки менеджерів (В.В. Гончаров, А.М. Колот, Г. Мільнер, В.А. Розанова, А.В. Шегда та ін.).

Для досягнення поставленої мети, завдань та перевірки гіпотези був використаний комплекс методів. Теоретичні методи дослідження (аналіз, синтез, порівняння, кваліфікація, систематизація, узагальнення) категоріального апарату проблеми дали змогу уточнити та виявити сутність основних положень формування готовності майбутніх менеджерів до управлінської діяльності. Застосування емпіричних методів дослідження (анкетування та тестування, бесіди з викладачами, студентами академії, спостереження за діями викладачів і студентів, експертна оцінка, вивчення творчих робіт) та комплексних експериментальних методів (констатувальний та формувальний експерименти) уможливили визначення рівнів готовності майбутніх менеджерів до управлінської діяльності та ефективність розроблених організаційно-педагогічних умов формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності. Використання статистичних методів дослідження (поєднання якісного та кількісного аналізу отриманого емпіричного матеріалу, застосування апробованих методів статистичного аналізу) дозволило перевірити загальну гіпотезу дослідження.

Експериментальна база дослідження. Робота виконувалася на базі кафедри фінансово-економічних дисциплін Причорноморської філії Міжрегіональної академії управління персоналом (187 осіб), Миколаївського відділення МАУП (177 осіб). Дослідження здійснювалось у чотири етапи протягом 2000–2005 рр. Усього в експерименті на різних його етапах узяла участь 412 осіб, з них 48 викладачів та 364 студенти.

На першому етапі (2000 – рр.) було вивчено наукову літературу, а також нормативні документи, які регулюють підготовку фахівців з управління у вищих навчальних закладах України, визначено мету, завдання і головні напрямки педагогічного дослідження.

На другому етапі (2001 – рр.) – розроблялась методика проведення констатувального експерименту та діагностика початкового рівня сформованості у студентів готовності до управлінської діяльності, обґрунтування і підбір відповідного змістовного забезпечення експерименту.

На третьому етапі (2003 – рр.) – основна увага була спрямована на експериментальну перевірку організаційно-педагогічних умов формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності.

На четвертому етапі (2005 – рр.) – завершено формувальний експеримент, здійснено порівняльний аналіз результатів константувального та формувального етапів експерименту, узагальнено здобуті результати дослідження, сформульовано висновки.

Наукова новизна дослідження полягає у тому, що:

Уточнено зміст поняття “готовність до управлінської діяльності” менеджерів фінансово-економічного профілю; розроблена структура готовності до управлінської діяльності менеджерів фінансово-економічного профілю; визначено критерії та рівні сформованості у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності; вперше обґрунтовано та експериментально перевірено організаційно-педагогічні умови формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності, розроблено модель професійної структури особистості менеджера фінансово-економічного профілю та структуру процесу формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності; подальшого розвитку набули положення щодо модернізації процесу підготовки менеджерів у вищих навчальних закладах України.

Практичне значення одержаних результатів полягає в збагаченні навчально-виховного процесу підготовки менеджерів фінансово-економічного профілю ідеями, методами, технологіями формування готовності до управлінської діяльності; розробці та провадженні програми спецкурсу “Лідер”, який відображає в комплексі специфіку формування готовності до управлінської діяльності і спрямований на особистісно-професійний саморозвиток майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю.

Розроблені матеріали можуть бути використані для оновлення змісту й підвищення ефективності професійної підготовки майбутніх менеджерів у вищих навчальних закладах та закладах післядипломної освіти в Україні.

Вірогідність результатів дослідження забезпечено методологічною та теоретичною обґрунтованістю вихідних позицій щодо формування у менеджерів готовності до управлінської діяльності; застосуванням комплексу взаємодоповнюючих методів науково-педагогічного пошуку, адекватних об’єкту, предмету та завданням дослідження.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації оприлюднено й обговорено на звітних науково-практичних конференціях, семінарах і засіданнях кафедри фінансово-економічного профілю Причорноморської філії Міжрегіональної академії управління персоналом протягом 2000–2005 років, науково-практичній конференції “Актуальні проблеми освіти на перетині тисячоліть” (Херсон, 2000), на науково-теоретичній конференції “Сучасні проблеми соціальної орієнтації особистості студентів в Україні” (Миколаїв, 2004), науково-практичній конференції “Правові аспекти боротьби з організованою злочинністю на сучасному етапі розбудови державності” (Миколаїв, 2005), науково-теоретичній конференції “Сучасні проблеми підготовки майбутніх менеджерів до управлінської діяльності” (Миколаїв, 2006).

Впровадження результатів дисертаційного дослідження. Отримані результати дослідження були проваджені у навчально-виховний процес Причорноморської філії Міжрегіональної академії управління персоналом (довідка № від 22.03.2005 р.), Миколаївського відділення МАУП (довідка № від 05.04.2005 р.)

Публікації. Основні теоретичні положення й висновки дисертації знайшли відображення у 10 одноосібних публікаціях, з них 4 – у фахових виданнях, затверджених ВАК України, 4 – у збірниках наукових конференцій.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, двох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації складає 230 сторінок. Основний зміст дисертації викладено на 168 сторінках. Робота містить 17 таблиць, 6 рисунків. Список використаних джерел включає 216 найменувань, із них 20 іноземними мовами, обсяг додатків складає 45 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність та доцільність досліджуваної теми, визначено об’єкт, предмет, методи наукового пошуку, сформульовано гіпотезу та завдання дослідження, викладено методологічну та теоретичну основи, етапи дослідження, розкрито наукову новизну, теоретичне та практичне значення результатів дослідження, подано відомості про впровадження та апробацію його результатів.

У першому розділі – “Теоретичні засади формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності” – на основі критичного аналізу, узагальнення положень наукової літератури, досліджено сутність поняття “готовність до управлінської діяльності”, визначена структура готовності до управлінської діяльності, критерії та рівні її сформованості, розроблена модель професійної структури особистості менеджера фінансово-економічного профілю, проаналізовані підходи до організації професійної освіти менеджерів фінансово-економічного профілю, розроблена структура процесу формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності.

Проблемам професійної підготовки фахівців присвячені дослідження С.У. Гончаренка , І.А. Зязюна, Н.А. Побірченко, О.М. Пєхоти, В.В. Радула, В.В. Рибалка, С.О. Сисоєвої та ін. що. Підготовка фахівців фінансово-економічного профілю розглядалась у працях А.С. Большакова, І.С. Завадського, С.А. Жданова, Л.О. Каніщенка, К. Ховарда, А.В. Шегди та ін. Слід наголосити, що останнім часом в Україні з’явилися дослідження щодо підготовки фахівців різного профілю до управлінської діяльності. Це, зокрема, дослідження І.Л. Лікарчука, С.О. Нікітіної, О.Г. Романовського, В.Г. Фокіна, А.Д. Чернявського та ін.

Підготовка майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю має передбачати передусім конкретні вимоги до відповідного рівня їх готовності відповідно до специфіки професійної діяльності. Узагальнення вимог до професійної компетентності менеджера дозволило нам розробити модель професійної структури особистості менеджера фінансово-економічного профілю (рис. ).

Поняття “готовність до управлінської діяльності” є предметом дослідження як психологів, так і педагогів. Психологи розглядають готовність до управлінської діяльності як передумову цілеспрямованої діяльності, її регуляції, стійкості та ефективності. Так, В.В. Бахарєв і С.Д. Максименко визначають готовність до того чи іншого виду діяльності як цілеспрямоване вираження особистості, що включає її переконання, погляди, відношення, мотиви, почуття, вольові та інтелектуальні якості, знання, навички, вміння, установки.

Рис. 1. Модель професійної структури особистості

майбутнього менеджера фінансово-економічного профілю

Науковці Л.В. Кондрашова, А.Ф. Ліненко, В.О. Моляко та ін. розглядають поняття “готовність” у двох контекстах: функціональному й особистісному. За умов функціонального підходу готовність трактується як психофізіологічний стан, що забезпечує швидкість актуалізації необхідного досвіду.

У контексті особистісного підходу, готовність розглядається як інтегративна, стійка характеристика, яка дає можливість до успішного виконання діяльності. На основі вивчення вимог до професійної діяльності менеджера фінансово-економічного профілю ми визначаємо поняття "готовність менеджера до управлінської діяльності" як психолого-педагогічну таксономію необхідного і достатнього комплексу професійно важливих якостей і властивостей особистості, як інтегроване системою утворення особистості, що характеризує її вибіркову активність при підготовці та включенні до діяльності управління як свідомого і цілеспрямованого процесу впливу на свідомість і поведінку окремих індивідів або членів групи, колективу, організації з метою підвищення організованості та ефективності їх спільної виробничої діяльності.

У структурі готовності майбутніх менеджерів до управлінської діяльності ми виділяємо мотиваційну, інформаційну, психологічну й рефлексивну складові.

Критеріями сформованості інформаційного компоненту, які ми визначили на основі аналізу кваліфікаційних вимог до управлінської діяльності, є: рівень сформованості знань фахівців про сутність, функції, форми та способи здійснення управлінської діяльності; рівень знань з економічних, фінансових, управлінських дисциплін, з організації управління колективом; рівень застосування одержаних теоретичних знань в професійній діяльності.

Критеріями сформованості психологічного компоненту є рівень сформованості особистісних якостей: почуття громадського обов'язку; моральна стійкість; ініціативність; оперативність; обов'язковість; уміння доводити початку справу до кінця, вимогливість; самодисципліна; працездатність; енергійність; стресостійкість; організованість; комунікативність; старанність, точність у роботі.

Критеріями сформованості мотиваційного компоненту виступають такі показники: інтерес до професії менеджера та процесу управління; рівень сформованості відповідальності; конкурентноспроможність; рівень домагань зайняти лідерську позицію в колективі; спрямованість на професійну самоосвіту і самовиховання.

Критерієм сформованості рефлексивного компоненту є об'єктивність співвіднесення своїх індивідуальних особливостей з кваліфікаційними вимогами до професії менеджера.

Відповідно до цих критеріїв ми визначили три рівні сформованості у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності: низький, середній і високий.

Нами розроблена структура процесу формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності (рис. 2).

Рис. 2. Структура процесу формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності

У другому розділі дисертації – “Дослідно-експериментальна робота з ефективного формування готовності майбутнього менеджера до управлінської діяльності” – розкриваються організаційно-педагогічні засади формування готовності до управлінської діяльності майбутніх менеджерів, обґрунтовується методика формування готовності до управлінської діяльності майбутніх менеджерів у навчально-виховному процесі у ході викладання спецкурсу “Лідер” та залучення студентів до активної пізнавальній діяльності, здійснюється аналіз і узагальнення результатів експериментальної роботи.

З метою діагностики початкового рівня сформованості у студентів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності ми застосували такі методи дослідження: 1) опитування студентів щодо розуміння ними функцій менеджера, форм, методів, засобів управлінської діяльності; 2) експертну оцінку для виявлення рівня розвитку особистісних якостей майбутніх менеджерів; 3) самодослідження студентів з метою з'ясування їх домагань до лідерської діяльності; 4) анкетування та тестування студентів з метою виявлення особистісних якостей, які необхідні управлінцю, лідерських здібностей і рівня підготовки до самостійної праці; 5) опитування викладачів з метою з'ясування їх уявлень щодо чинників, які впливають на формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності; 6) порівняльний аналіз одержаних даних для визначення завдань і тактики формувального експерименту.

На основі результатів констатувального експерименту ми зробили висновки про те, що формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності у багатьох випадках носить стихійний характер; для викладачів ВНЗ практично відсутні методичні рекомендації та література, що містять комплекс психолого-педагогічних засобів, які дозволяють формувати й регулювати процес формування готовності студентів до управлінської діяльності, їхню можливість бути конкурентноспроможними і мати попит на ринку праці, в суспільстві, в державі; у вищих навчальних закладах неефективно діє система організації навчально-виховного процесу, яка на науковій основі здійснювала б підготовку майбутніх менеджерів, що володіють сучасною технологією управління підприємством, та недостатня кількість викладачів, які мають спеціальну фахову підготовку до викладання менеджменту; у студентів на недостатньому рівні сформований мотиваційний компонент формування готовності до управлінської діяльності, переважають мотиви зовнішньої привабливості професії менеджера; в багатьох випадках відсутня система у знаннях щодо управління колективом; слабко розвинені комунікативні та організаторські уміння; значна частина студентів неадекватно оцінює свій рівень готовності до управлінської діяльності (як правило, ця самооцінка завищена).

Відповідно до розробленої структури процесу формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності визначена логіка і технологія експериментальної роботи для вирішення проблем з позиції особистісно орієнтованої парадигми освіти, яка забезпечувала б стартові можливості формування особистості студента вищого навчального закладу, професійного саморозвитку, формування готовності до своєї майбутньої трудової діяльності менеджера як керівника-професіонала.

З метою цілеспрямованого формування готовності у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю до управлінської діяльності нами розроблена програма спецкурсу “Лідер”, який має дві основні цілі: дидактичну – ознайомлення студента з механізмом і умовами його індивідуально-професійного розвитку й здібностей до лідерства; розвиваючу – здобуття навичок і досвіду професійного самовизначення, самовдосконалення як майбутнього менеджера. У процесі проведення навчальних занять із спецкурсу ефективним є: запровадження інтерактивно-рефлексивних форм, методів та засобів (рольові тренінги, ситуативні вправи, пізнавальні ігри, турніри з теоретичними і практичними вправами, заняття за нетрадиційними і новітніми методиками), які сприяють особистісно-професійному саморозвитку, активізують навчально-пізнавальну діяльність студентів, формують позитивну мотивацію професійної підготовки; систематичне використання у навчальному процесі кращих зразків управлінської діяльності менеджерів; формування у студентів досвіду управлінської діяльності.

За результатами формувального експерименту виявилися помітні зміни, окреслилась позитивна тенденція підвищення мотиваційного компоненту формування готовності до управлінської діяльності в навчально-виховному процесі. Якщо на початок експерименту тільки 65% студентів визначили значущість підготовки до управлінської діяльності в майбутній професії менеджера, то після завершення дослідницько-експериментальної роботи він становив 83%.

Для визначення ефективності розробленого підходу до формування готовності до управлінської діяльності у менеджерів фінансово-економічного профілю застосовувалось тестування та анкетування студентів; проведення діагностичних контрольних робіт, заліків, екзаменів. На основі аналізу одержаних результатів нами визначено динаміку формування готовності до управлінської діяльності в контрольних та експериментальних групах (табл. 1).

Таблиця 1

Динаміка формування у майбутніх менеджерів

готовності до управлінської діяльності

Рівні сфор-мованості готовності до управлінської діяльності | Експериментальна | Контрольна

на початок експерименту

(кількість студентів/
відсоток) | на кінець експерименту (кількість студентів/

відсоток) | на початок експерименту

(кількість студентів/
відсоток) | на кінець експерименту (кількість студентів/

відсоток)

Низький | 81 | 35 | 77 | 46

43,3% | 18,7% | 43,5% | 26,0%

Середній | 88 | 121 | 84 | 109

47,1% | 64,7% | 47,5% | 61,6%

Високий | 18 | 31 | 16 | 22

9,6% | 16,6% | 9,0% | 12,4%

Всього | 187 | 187 | 177 | 177

100% | 100% | 100% | 100%

Порівняльний аналіз результатів дослідження у експериментальних та контрольних групах після завершення формувального експерименту показав, що кількісні показники та якісні характеристики вияву рівнів сформованості у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності в експериментальних групах значно вищі, ніж у контрольних. Так, в експериментальних групах кількість студентів з низьким рівнем сформованості готовності зменшилась на 24,6% (у контрольних групах на 17,5%), з середнім рівнем збільшилось на 17,6% (у контрольних групах збільшилось на 14,1%), з високим рівнем збільшилось на 7,0% (у контрольних групах на 3,4%).

На основі узагальнення результатів дослідження зроблено такі висновки:

1. Складні демократичні перетворення, що відбуваються в Україні у зв’язку із переходом до засад ринкової економіки, потребують формування нового типу менеджерів, керівників усіх рівнів. Підготовка майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю має передбачати передусім конкретні вимоги до відповідного рівня їх готовності відповідно до специфіки професійної діяльності.

2. Визначення суті готовності до управлінської діяльності базується на розробленій нами моделі професійної структури особистості майбутнього менеджера фінансово-економічного профілю, яка передбачає, що менеджер для реалізації професійних функцій фінансово-економічного планування, управління структурою капіталу, обробки фінансово-економічної інформації, аналізу й оцінки фінансово-економічного стану, управління фінансовим ризиком, а отже для прийняття управлінських рішень, має володіти знаннями менеджменту, маркетингу, управління персоналом, математичними, фінансово-економічними, психологічними, інформаційними знаннями, проектувальними, комунікативними, гностичними, організаторськими, конструктивними уміннями, а також мати певні особистісні якості, мати розвинену пізнавальну діяльність.

3. Поняття "готовність менеджера до управлінської діяльності" ми розглядаємо як психолого-педагогічну таксономію необхідного і достатнього комплексу професійно важливих якостей і властивостей особистості, як інтегроване системою утворення особистості, що характеризує її вибіркову активність при підготовці та включенні до діяльності управління як свідомого і цілеспрямованого процесу впливу на свідомість і поведінку окремих індивідів або членів групи, колективу, організації з метою підвищення організованості та ефективності їх спільної виробничої діяльності. В структурі готовності майбутніх менеджерів до управлінської діяльності ми виділяємо мотиваційну, інформаційну, психологічну й рефлексивну складові.

4. В основу процесу формування готовності до управління має бути покладений діяльнісно-особистісний підхід. Організація професійної підготовки майбутніх менеджерів на основі діяльнісно-особистісного підходу сприяє тому, що у наступній професійній діяльності фахівці можуть ефективно керувати трудовими процесами, постійно впливаючи на виконавців, регламентуючи їх підготовку, трудову діяльність і виробничі успіхи. При підготовці майбутніх менеджерів діяльнісно-особистісне навчання є ефективним за умови активізації самостійності студента при виконанні програмних навчальних завдань, залучення до активної пізнавальної діяльності. Сприятлива перспектива в цьому напрямі відкривається через використання активних методів навчання майбутніх менеджерів: навчально-ділових ігор, психологічних тренінгів, психокорекційних методів.

5. Педагогічна технологія формування готовності до управлінської діяльності повинна відповідати моделі професійної структури особистості менеджера фінансово-економічного профілю. Технологію формування готовності до управлінської діяльності ми розглядаємо як сукупність дій, операцій, прийомів, послідовне здійснення яких приведе до формування професійних знань з менеджменту, маркетингу, математичних, фінансово-економічних, інформаційних знань та знань управління персоналом, до розвитку проектувальних, комунікативних, гностичних, організаторських та конструктивних умінь, до розвитку пізнавальної, мотиваційної та психічної сфер майбутніх менеджерів.

Технологія формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності передбачає взаємообумовлених етапів, в основі яких превалює певний вид підготовки менеджера до майбутньої професійної діяльності.

Перший етап – збір інформації про рівень сформованості показників готовності до управлінської діяльності.

Другий етап – опанування професійно важливих знань та умінь, розвиток інтересу до майбутньої професії, участь у науково-дослідній роботі, проходження ознайомлювальної практики.

Третій етап – спрямований на забезпечення самостійного наповнення студентами необхідних управлінських знань (виконання практичних завдань, проведення спостережень та досліджень під час ознайомлювальної та виробничої практики, участь у виставках, предметних олімпіадах, наукових семінарах, розробка програм самовдосконалення, уміння самореалізації у професійному спілкуванні, поведінці, діяльності).

6. У процесі формувального експерименту встановлено, що необхідними організаційно-педагогічними умовами ефективного формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності є: активізація форм та методів навчально-пізнавальної діяльності, що зумовлюють розвиток внутрішньої і зовнішньої мотивації формування готовності до управлінської діяльності; узгодження змісту обов'язкових навчальних і спеціальних курсів з метою взаємопов'язаного формування всіх компонентів готовності з опорою на кращі зразки управлінської діяльності; запровадження інтерактивно-рефлексивних форм, методів та засобів особистісно-професійного саморозвитку в ході вивчення спецкурсу, який відображає в комплексі специфіку формування готовності до управлінської діяльності; систематичного використання у навчальному процесі кращих зразків управлінської діяльності менеджерів; формування у студентів досвіду управлінської діяльності.

7. Ефективним шляхом формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю є впровадження у навчально-виховний процес спецкурсу "Лідер", метою якого є формування знань, навичок і умінь, розвиток здібностей, що дають змогу здійснювати управлінську, організаційну, методичну, діагностичну, інноваційну діяльність; активізація пізнавальної діяльності студентів, вироблення умінь щодо самостійного опрацювання нестандартних рішень, через постійну взаємодію суб’єктів навчання за допомогою прямих і зворотних зв’язків; розвиток творчого мислення. Акцент повинен робитися не на самі знання з управлінської діяльності, а на здатність самостійно мислити під час вирішення навчальних завдань, на уміння застосувати отримані знання на практиці, на формування готовності до управлінської діяльності у менеджерів фінансово-економічного профілю.

8. Найбільш ефективними методами активізації пізнавальної діяльності студентів, що сприяють формуванню готовності до управлінської діяльності у менеджерів фінансово-економічного профілю, є: моделювання виробничих ситуацій, "мозковий штурм", пізнавальні та рольові ділові ігри, диспути тощо.

9. Рівень сформованості у студентів експериментальних груп базових знань із теорії й практики управління та пов’язаних із ним умінь випереджає відповідний рівень знань та умінь у контрольних групах та у порівнянні з вихідним рівнем. Помітною є тенденція до підвищення рівня сформованості гностичних, проектувальних та конструктивних умінь, які є важливими для формування у менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності.

10. Дисертаційне дослідження не претендує на остаточне розв’язання проблеми формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності, а відображає лише основні аспекти цієї роботи і є перспективним науковим напрямом для подальшого вивчення. Перспективи подальшого дослідження ми вбачаємо у вивченні шляхів вдосконалення фахової підготовки менеджерів-"генералістів", менеджерів системи освіти, науковців з менеджменту.

Основні положення дисертації розкрито в публікаціях автора:

1.

Тарасова С.М. Формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності // Наукові записки. – Випуск 58. – Серія: Педагогічні науки. – Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка. – 2004.– С. 258–263.

2.

Тарасова С.М. Менеджмент у фаховій перепідготовці управлінців освіти // Науково-методичний, інформаційно-освітній журнал “Вересень” – Випуск 3. – Серія: Педагогічні зірки Миколаївщини. – Миколаїв: Миколаївський ОІППО. – 2005. – С.97–103.

3.

Тарасова С.М. Функціонально-особистісний аспект професійної діяльності майбутнього менеджера // Наукові записки. – Випуск 63. – Серія: Педагогічні науки. – Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка. – 2005.– С. –200.

4.

Тарасова С.М. “Професійна готовність майбутніх менеджерів до управлінської діяльності” // Наукові записки. – Випуск № 68 – Серія: Педагогічні науки. – Кіровоград: РВВ КДПУ ім. В. Винниченка. – 2006. – С.201–204.

5.

Тарасова С.М. Ціннісні орієнтації майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю // Тези доповідей Всеукраїнської науково-теоретичної конференції. Причорноморська філія МАУП. – Миколаїв, 2004. – С.89–93.

6.

Тарасова С.М. Особливості суб’єктності та правосуб’єктності особистості в підготовці майбутніх менеджерів // Збірка матеріалів регіональної науково-практичної конференції. Причорноморська філія МАУП. – Миколаїв, 2005. – С. 27–30.

7.

Тарасова С.М. Діагностика сформованості у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності // Збірник матеріалів міжрегіональної науково-практичної конференції. Причорноморська філія МАУП, Миколаїв. – 2005. – С. 5 – 10.

8.

Тарасова С.М. Особливості становлення фінансово-економічного менеджменту в Україні // Збірник матеріалів міжрегіональної науково-практичної конференції. Причорноморський інститут МАУП, Миколаїв. – 2006. – С. 13–23.

9.

Тарасова С.М. Лідер: Програма спецкурсу для підготовки менеджерів фінансово-економічного профілю. – Миколаїв: РВЦ Причорноморської філії Міжрегіональної академії управління персоналом, 2003. – 20 с.

10.

Тарасова С.М. “Тести” (для самоконтролю). Збірник тестів для студентів – Миколаїв: Причорноморська філія МАУП, 2000. – 34 с.

АНОТАЦІЇ

Тарасова С.М. Формування у майбутніх менеджерів фінансово-економічного профілю готовності до управлінської діяльності. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.04 – теорія та методика професійної освіти. – Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, Кіровоград, 2006.

Роботу присвячено дослідженню процесу формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності. На основі теоретичного вивчення проблеми і дослідно-експериментальної перевірки уточнено сутність поняття „готовність до управлінської діяльності”, визначена її структура, критерії визначення рівня сформованості готовності до управлінської діяльності, розроблена модель професійної структури особистості менеджера фінансово-економічного профілю та структура процесу формування у майбутніх менеджерів готовності до управлінської діяльності.

У досліджені визначені організаційно-педагогічні умови та змістове наповнення процесу формування готовності майбутніх менеджерів до управлінської діяльності, здійснено експериментальну перевірку ефективності організаційно-педагогічних умов формування готовності до управлінської діяльності майбутніх менеджерів.

Ключові слова: менеджер фінансово-економічного профілю, готовність до управлінської діяльності, організаційно-педагогічні умови, процес формування готовності до управлінської діяльності.

Тарасова С.М. Формирование у будущих менеджеров финансово-экономического профиля готовности к управленческой деятельности. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – теория и методика профессионального образования. – Кировоградский государственный педагогический университет имени Владимира Винниченко, Кировоград, 2006.

В исследовании рассматривается проблема формирования у будущих менеджеров финансово-экономического профиля готовности к управленческой деятельности.

Актуальность темы исследования обусловлена социально-экономическими изменениями в Украине, ростом спроса на рынке труда на специалистов-менеджеров финансово-экономического профиля.

Раскрыто содержание понятия “готовность к управленческой деятельности”, определена структура готовности к управленческой деятельности будущих менеджеров финансово-экономического профиля, критерии определения уровня сформированности готовности к управленческой деятельности, разработана модель профессиональной структуры личности менеджера финансово-экономического профиля, а также структура процесса формирования у будущих менеджеров готовности к управленческой деятельности.

Рассмотрены педагогические подходы к формированию у будущих менеджеров финансово-экономического профиля готовности к управленческой деятельности, что предусматривает применение конкретных методик активизации деятельности студентов в учебно-познавательном процессе.

Теоретически обоснованы и экспериментально проверены организационно-педагогические условия эффективного формирования готовности у будущих менеджеров финансово-экономического профиля готовности к управленческой деятельности: активизация форм и методов учебно-познавательной деятельности, которые обуславливают развитие внутренней и внешней мотивации формирования готовности к управленческой деятельности; согласование содержания обязательных учебных и специальных курсов с целью взаимосвязанного формирования всех компонентов готовности с опорой на лучшие образцы управленческой деятельности; внедрение интерактивно-рефлексивных форм, методов и способов личностно-профессионального саморазвития в процессе изучения спецкурса, который отображает в комплексе специфику формирования готовности к управленческой деятельности; формирование у студентов опыта управленческой деятельности.

Разработана программа и внедрен в учебный процесс спецкурс “Лидер”, целью которого является формирование знаний, умений и навыков, развитие способностей, которые предоставляют возможность осуществлять управленческую, организаторскую, методическую, диагностическую, инновационную деятельность; активизация познавательной деятельности студентов; формирование умений самостоятельного принятия нестандартных решений, через активное взаимодействие субъектов процесса обучения через прямые и обратные связи; развитие творческого мышления.

Ключевые слова: менеджер финансово-экономического профиля, готовность к управленческой деятельности, организационно-педагогические условия, процесс формирования готовности к управленческой деятельности.

Tarasova S.M.Forming of the preparedness for administrative work in future finance-economic profile managers. – Manuscript.

The dissertation for earning the academic degree of candidate of pedagogical sciences in the specialization 13.00.04 – the Theory And Methods of Vocational Education. – Kirovograd State Pedagogical University named after Volodymyr Vynnychenko, Kirovograd, 2006.

The work is dedicated to the research of the process of forming of the preparedness for administrative work in future managers. According to the essential principle of the theoretical studying of the problem and experiment the main point of forming of the preparedness for administrative work, its essence, the indices of the level of forming of the preparedness for administrative work, criteria are determined, The model of “finance-economic profile manager” and “The Structure of the Process of Forming of the Preparedness for Administrative Work in Future Managers” are worked out.

In the dissertation the organizing-pedagogical conditions and notional filling of the process of forming of the preparedness of future managers for administrative work are determined. The experimental testing of the effectiveness of the researched phenomenon is accomplished.

Key Words: manager of the finance-economic profile, preparedness for administrative work, organizing-pedagogical conditions, the process of forming of preparedness for administrative work in future managers.