У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

національний транспортний університет

карпЕНКО ОКСАНА ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК 656.025.4.03

ФормуваННЯ ТАРИФІВ НА ЗМІШАНІ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ВАНТАЖІВ

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(автомобільний транспорт і дорожнє будівництво)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2007

исертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економіки і менеджменту Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник | доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України

Коба Вячеслав Григорович,

Київська державна академія водного транспорту

імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного,

завідувач кафедри економіки і менеджменту.

Офіційні опоненти: |

доктор економічних наук, професор

Ложачевська Олена Михайлівна,

Національний авіаційний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри міжнародної економіки;

кандидат економічних наук

Чеп’юк Людмила Миколаївна,

Національний транспортний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри транспортного права, системного аналізу та логістики.

Захист відбудеться 11 грудня 2007 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.059.04 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) економічних наук у Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42.

Автореферат розісланий “08” листопада 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент В.В. Концева

загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Реформування економіки України на основі ринкових принципів неможливе без подальшої інтеграції у світове та, насамперед, європейське господарство. Важлива роль у цьому процесі належить транспорту, який має сприяти найшвидшому входженню України в загальноєвропейську економічну систему. Одним з головних напрямків транспортної політики ЄС в останні роки став розвиток системи змішаних (мультимодальних, інтермодальних, комбінованих) перевезень вантажів, що передбачає на основі логістичних принципів роботу суцільних транспортних ланцюгів як єдиного перевізного конвеєра. У цьому ж напрямку розвивається і транспортна система України.

Питанням взаємодії різних видів транспорту та розвитку змішаних перевезень вантажів (ЗПВ) присвячено ряд робіт вітчизняних і зарубіжних вчених: Габи В.В., Долгова С.І., Дьоміна Ю.В., Зайончика Л.Г., Кирпи Г.М., Костюченка Л.М., Креймера В.Ю., Левковця П.Р., Лимонова Е.Л., Ложачевської О.М., Милославської С.В., Мироненка В.К., Назаренка В.М., Назаренка К.С., Пасічника В.І., Плужнікова К.І., Примачова Н.Т., Примачової С.І., Холопова К.В., Цвєтова Ю.М. та ін.

Можливість широкого розповсюдження ЗПВ передусім визначається ціновими показниками. Проблеми формування цін (тарифів) у транспортній сфері досліджували такі вчені: Абрамов А.П., Аввакумов С.М., Аксенов І.М., Алфімов С.А., Бем-Баверк Е., Блудова Т.В., Богомолова Н.І, Брикова І.В., Вітте С.Ю., Дмитрієв В.А., Єфанов А.Н., Зайцев А.А., Запара В.М., Іщенко С.В., Кібік О.М., Коба В.Г., Кожевников Ю.Н., Коновалова Н.А., Котенко А.М., Котлубай О.М., Креймер В.Ю., Крейнін А.В., Кулаєв Ю.Ф., Мазо Л.А., Макаренко М.В., Маркс К., Мироненко В.К., Пасічник В.І., Ревуцька Л.Є., Ревуцька Т.В., Сич Є.М.,
Третьяк В.П., Чебанова Н.В., Чорний В.В., Чупров А.І. та ін.

Віддаючи належне їх розробкам, слід зазначити, що досі недостатньо вивчена проблема формування тарифів та обґрунтування варіанту організації ЗПВ. Основними недоліками діючого порядку формування тарифів є суб’єктивність при тарифоутворенні, відсутність обґрунтованого методичного підходу до формування тарифів та чітко визначеного критерію вибору варіанту організації ЗПВ. Таким чином, цей порядок потребує удосконалення, для чого необхідне подальше поглиблення комплексу теоретичних і методичних досліджень, пов’язаних з розробкою гнучкої тарифної політики на ЗПВ, обумовленої динамічним характером формування ринкових відносин. Велике практичне значення та недостатня теоретична розробленість питань формування тарифів на змішані перевезення вантажів обумовили актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Проведене дослідження узгоджується з Концепцією розвитку транспортно-дорожнього комплексу України на середньостроковий період та до 2020 року, відповідає цілям та задачам, поставленим у Законі України “Про комплексну програму утвердження України як транзитної держави у 2002 – 2010 роках” від 07.02.2002 № 3022–ІІІ.

Основні положення дисертаційного дослідження використані при розробці наукової теми: “Розробка методики техніко-економічних розрахунків вартості комбінованих перевезень вантажів в Україні” (номер державної реєстрації 0103U006304) на замовлення Міністерства транспорту та зв’язку України, яка виконувалась у Київській державній академії водного транспорту ім. гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного у 2003 – 2005 роках.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка науково-методичних положень щодо формування тарифів та обґрунтування вибору варіанту організації ЗПВ з урахуванням інтересів як операторів змішаних перевезень вантажів, так і вантажовласників.

Для досягнення поставленої мети в роботі сформульовано та вирішено такі задачі:

- визначено сучасні тенденції світової транспортної системи і особливості функціонування транспортно-дорожнього комплексу України;

- уточнено поняття і класифікацію ЗПВ;

- досліджено існуючі теоретико-методологічні засади формування тарифів на перевезення вантажів;

- розглянуто ЗПВ як систему транспортування;

- проаналізовано стан ЗПВ в Україні та досліджено напрямки їх подальшого розвитку;

- досліджено діючу систему формування тарифів на ЗПВ;

- запропоновано методичний підхід до формування тарифів на ЗПВ;

- розроблено методичні положення щодо формування тарифів та обґрунтування вибору варіанту організації ЗПВ з урахуванням інтересів як операторів змішаних перевезень вантажів, так і вантажовласників;

- апробовано запропоноване методичне забезпечення формування тарифів на ЗПВ.

Об’єктом дослідження є транспортно-технологічний процес змішаних перевезень вантажів.

Предметом дослідження є методи формування тарифів та обґрунтування вибору варіанту організації змішаних перевезень вантажів в ринкових умовах.

Методи дослідження. Теоретична та методологічна основа дослідження – економічна теорія, наукові праці й практичні дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених, законодавчі та нормативні акти державних органів. Інформаційна база дослідження – статистична звітність Міністерства транспорту та зв’язку України, Державного комітету статистики України, Державного департаменту морського і річкового транспорту України, Українського державного центру транспортного сервісу „Ліски”, аналітичні огляди з досліджуваної проблеми, інформаційно-публіцистичні видання.

У процесі роботи застосовувалися такі методи: групування (уточнення класифікації ЗПВ та факторів впливу на формування тарифів), порівняння, індексів та динамічного ряду (при аналізі стану розвитку ЗПВ в Україні), графічні (для наочного зображення отриманих результатів), експертної оцінки (для визначення найважливіших критеріїв якості транспортної роботи з точки зору вітчизняних вантажовласників), статистичні (для визначення середньої величини значимості критеріїв якості транспортної роботи та перевірки репрезентативності вибірки), програмування (складання програми формування тарифів на ЗПВ) тощо.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в подальшому розвитку і поглибленні існуючих, а також в обґрунтуванні нових теоретичних, методичних та прикладних аспектів щодо формування тарифів на змішані перевезення вантажів.

Вперше:

- запропоновано методичний підхід до формування тарифів на ЗПВ, який передбачає здійснення розрахунків додаткового прибутку вантажовласника та оператора ЗПВ на основі комплексного врахування критеріїв якості транспортної роботи, а саме: терміну та вартості доставки вантажу. Використання запропонованого підходу при тарифоутворенні дозволяє забезпечити баланс інтересів учасників перевезень;

- розроблено методичне забезпечення формування тарифів на змішані перевезення вантажів (ЗПВ), яке базується на обґрунтуванні вибору варіанту організації перевезень за критерієм максимального значення додаткового прибутку вантажовласника і встановленні відповідного тарифу. Застосування запропонованого методичного забезпечення дозволяє покращити фінансові результати як вантажовласника, так і оператора ЗПВ.

Дістало подальший розвиток:

- понятійний апарат ЗПВ за рахунок уточнення визначень їх різновидів: мультимодальних, інтермодальних та комбінованих перевезень. Доведено, що мультимодальні перевезення передбачають доставку вантажів за участю більше одного виду транспорту, робота яких координується і контролюється оператором ЗПВ на основі договору між оператором і вантажовласником, при цьому оператор несе відповідальність за весь процес руху вантажу та котирує наскрізну ставку тарифу. Інтермодальні перевезення, як частина мультимодальних перевезень, включають транспортування вантажів до місця призначення в тому самому модулі – вантажній одиниці (контейнер, знімний кузов, напівпричіп, автопоїзд) або на одному й тому ж транспортному засобі з послідовним використанням різних видів транспорту, без обробки самих вантажів. Комбіновані перевезення є складовою інтермодальних перевезень, при організації яких значна частина перевезення здійснюється залізничним, внутрішнім водним або морським транспортом, а автомобільний транспорт може використовуватися на початковому та кінцевому ділянках шляху, що є максимально короткими. Застосування запропонованої термінології дозволяє усунути неоднозначність при тлумаченні різних способів організації ЗПВ;

- класифікація ЗПВ у частині її розширення за ознакою розмежування відповідальності за перевезення всіх його учасників, відповідно до якої ЗПВ пропонується поділяти на роздільні (сегментні) та інтегровані перевезення, а інтегровані перевезення – на мультимодальні, інтермодальні та комбіновані, між якими встановлено взаємозв’язок: найширшим поняттям є мультимодальні перевезення, найвужчим – комбіновані перевезення, а інтермодальні перевезення займають середнє положення. Використання запропонованої класифікації дозволяє стандартизувати процедуру організації ЗПВ та оформлення відповідних документів.

Удосконалено:

- порядок формування тарифів на ЗПВ, який, на відміну від діючого, включає низку додаткових дій оператора ЗПВ щодо розрахунку прибутку, який може бути отриманий від скорочення терміну доставки, визначення тарифів з позиції вантажовласника та оператора ЗПВ за різних умов організації змішаних перевезень. Застосування удосконаленого порядку дозволяє найкращим чином поєднати прийнятний рівень тарифів та високу якість надання транспортних послуг;

- класифікацію факторів, що впливають на формування тарифів на ЗПВ на основі виділення в їх складі трьох груп: факторів перевезень, внутрішніх та зовнішніх. Застосування удосконаленої класифікації дозволяє реалізувати запропонований порядок встановлення тарифів.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони доведені до рівня методичних розробок та рекомендацій і використовуються у практичній діяльності Українського державного центру транспортного сервісу „Ліски” (акт № 759 від 29.06.2006 р.) та ТОВ „Покрівля-Сервіс” (акт № 463 від 30.08.2007 р.) при виборі варіанту організації та формуванні тарифів на змішані перевезення вантажів.

Матеріали дисертаційного дослідження використовуються у навчальному процесі Київської державної академії водного транспорту при вивченні дисциплін: „Економіка підприємства”, „Логістика”, „Маркетинг транспортних послуг” та „Організація і технологія міжнародних перевезень” для студентів спеціальності „Менеджмент організацій” та в дипломному проектуванні (акт № 01/11-233 від 10.05.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати і практичні рекомендації, викладені в дисертації та публікаціях, отримані здобувачем одноосібно на основі наукового дослідження й аналізу теоретичного матеріалу.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи пройшли апробацію на таких наукових конференціях: І науково-практична конференція „Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління” (4–5 грудня 2003 року, м. Київ, Київський університет економіки і технологій транспорту), наукова конференція Одеського національного морського університету (2004 р., м. Одеса), ІІ науково-практична конференція „Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління” (29 листопада – 1 грудня 2004 року, м. Київ, Київський університет економіки і технологій транспорту), наукові конференції Київської державної академії водного транспорту ім. гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного (2004 – 2007 роки, м. Київ).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 3,1 авторських аркушів, у тому числі 8 наукових статей в наукових фахових виданнях, обсягом 2,9 авторських аркушів.

Структура і обсяг дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (який включає 158 найменувань) та 6 додатків. Повний обсяг дисертації становить 175 сторінок комп’ютерного тексту. Дисертаційна робота містить 20 таблиць, з яких 5 – на окремих листах і 36 рисунків, з яких 9 – на окремих листах.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, визначено мету й основні задачі, сформульовано наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі „Теоретичні основи формування тарифів на змішані перевезення вантажів” виявлено сучасні тенденції світової транспортної системи і особливості функціонування транспортно-дорожнього комплексу України, досліджено теоретичні аспекти змішаних перевезень вантажів (ЗПВ), розглянуто теоретико-методологічні засади ціноутворення на транспорті та підходи щодо формування тарифів на ЗПВ.

Основною сучасною тенденцією світової транспортної системи є розвиток ЗПВ на основі логістичного підходу та електронного обміну даних для забезпечення комп’ютерної інтеграції всіх суб’єктів товаротранспортних систем.

Транспортно-технологічний процес змішаних перевезень вантажів передбачає доставку вантажів від пункту відправлення до пункту призначення, якщо для процесу переміщення використовується більше одного виду транспорту. Проведений аналіз фахової літератури щодо понятійного апарату змішаних перевезень вантажів дозволив запропонувати їх поділ залежно від умов розмежування відповідальності за перевезення на роздільні (сегментні) та інтегровані. При цьому мультимодальні, інтермодальні, комбіновані перевезення є різновидами саме інтегрованих ЗПВ (рис. 1). Далі під терміном „змішані перевезення вантажів” будемо розуміти саме інтегровані змішані перевезення вантажів, які є основою об’єкта дослідження.

Рис. 1. Класифікація змішаних перевезень вантажів

Натепер існують різні підходи до тлумачення термінології різних способів організації ЗПВ, тому для усунення неоднозначності запропоновано визначення мультимодальних, інтермодальних та комбінованих перевезень, що є результатом узагальнення існуючих визначень та технології процесу, на основі яких встановлено взаємозв’язок між різновидами ЗПВ: найширшим поняттям є мультимодальні перевезення, найвужчим – комбіновані перевезення, а інтермодальні перевезення займають середнє положення (рис. 2).

1111111111

Рис. 2. Взаємозв’язок між різновидами ЗПВ

У зв’язку із прийнятим курсом на інтеграцію транспортно-дорожнього комплексу України до європейської та світової транспортних систем одним з пріоритетів національної транспортної стратегії України на даному етапі стає сприяння розвитку та формування гнучкої національної тарифної політики на змішані перевезення вантажів.

У другому розділі „Аналітичні дослідження стану розвитку змішаних перевезень вантажів та їх тарифоутворення” розглянуто ЗПВ як систему транспортування, проаналізовано стан розвитку ЗПВ в Україні та діючу систему формування тарифів на такі перевезення.

Головною діючою особою у виконанні ЗПВ є оператор змішаних перевезень вантажів, який виступає в якості перевізника за договором. Він укладає угоди з фактичними перевізниками і розраховується з ними за виконану роботу, а також несе відповідальність перед своїм клієнтом за схоронність вантажу на всьому шляху доставки. Вантажовідправник укладає один договір перевезення і передає вантаж оператору ЗПВ (рис. 3). Процес доставки знаходиться під постійним наглядом оператора і вантажовласник може в будь-який момент одержати інформацію щодо просування вантажу та його стану. Крім того, вантажовласник при доставці вантажів за договором змішаного перевезення може отримати такі переваги: більш висока швидкість і надійність доставки вантажів, їх схоронність, підвищення якості обслуговування, реалізація сучасних принципів організації перевезень „точно в строк”, „від дверей до дверей” тощо.

Рух вантажу.

Договірні відноси вантажовідправника.

Договірні відноси оператора ЗПВ.

Рис. 3. Логістична схема руху вантажу і договірних відносин вантажовідправника

та оператора ЗПВ

Як показав проведений аналіз, в Україні динамічно розвиваються змішані перевезення вантажів, особливо це стосується контейнерних, які складають основу інтермодальних та комбінованих перевезень. На сьогоднішній день порти України перевантажують 0,3% світового обсягу контейнерів, а частка контейнеризованих вантажів складає близько 10%. За прогнозами частка контейнеризованих вантажів у портах України становитиме: до 2012 року 50%, загальний обсяг переробки контейнерів – 2,74 млн. TEU, а до 2015 року – Україна має вийти на 5 млн. TEU на рік. Обсяг переробки контейнерів МТП України у 2005 році порівняно з 2001 роком збільшився на 424842 TEU та вперше подолав рубіж у півмільйона TEU (табл. 1). Провідними контейнерними портами України є Одеський та Іллічівський, частка яких у 2005 році склала 98,24% всього контейнерного потоку через порти України.

Таблиця 1 –

Переробка контейнерів у МТП України в 2001 – 2005 роках, TEU

Порти | Обсяг переробки контейнерів, TEU | Темп росту у 2005 р. до 2001 р., % | Абсолютне відхилення 2005 р. до 2004 р., TEU

2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005

Одеський МТП | 75606 | 111172 | 158870 | 201428 | 288348 | 381,38 | 212742

Іллічівський МТП | 78000 | 103200 | 151738 | 196652 | 291127 | 373,24 | 213127

Інші МТП | 11394 | 11000 | 10900 | 12359 | 10367 | 90,99 | -1027

Всього | 357,48 | 424842

З 1995 року в Україні функціонує Український державний центр транспортного сервісу „Ліски” (УДЦТС „Ліски”), що виконує функції оператора змішаних перевезень вантажів.

У 2003 році УДЦТС „Ліски” та його закордонні партнери розпочали експлуатацію двох регулярних потягів комбінованого транспорту, тобто контрейлерні перевезення, які передбачають транспортування вантажних модулів залізницею (автомобілі, причепи, напівпричепи, змінні кузови):

- „Вікінг”, який перевозить як автопоїзди, так і контейнери сполученням Іллічівськ/Одеса (Україна) – Клайпеда (Литва) (рис. 4);

- „Ярослав”, що спеціалізується на перевезенні тільки автопоїздів сполученням Київ (Україна) – Славкув (Польща) (рис. 5).

 

Рис. 4. Динаміка перевезення потягом Рис. 5. Динаміка перевезення потягом

комбінованого транспорту „Вікінг” комбінованого транспорту „Ярослав”

З рис. 4 видно, що перевезення автопоїздів потягом „Вікінг” у 2005 році порівняно з 2003 скоротилися на 140 од. (53,03%), проте значно зросли перевезення контейнерів – на 5826 од. (961,39%). Перевезення контейнерів потягом „Вікінг” у 2005 році збільшилися в 10 разів порівняно з 2004 роком. УДЦТС „Ліски” активно шукає партнерів з метою подовження маршруту потягу „Вікінг” до ст. Самарканд Узбецької залізниці за участю переправ Іллічівськ – Поті, Баку – Туркменбаші, а також у напрямку Поті – Баку – Актау – Алма-Ати. Литовська сторона розпочала рекламну кампанію потягу „Вікінг” у країнах Скандинавії і Прибалтики.

З рис. 5 видно, що перевезення автопоїздів потягом „Ярослав” у 2004 році порівняно з 2003 роком збільшилися на 451 од. (36,64%). За два місяці 2005 року цим потягом було перевезено 314 од. автопоїздів. У лютому 2005 року потяг комбінованого транспорту „Ярослав” зупинив курсування через підвищення польською стороною тарифних ставок, проте ведуться переговори керівників залізниць України та Республіки Польща щодо поновлення його курсування.

Проведений у дисертаційному дослідженні аналіз ЗПВ в Україні дозволив визначити, що їх потенціал в Україні досить високий, але може істотно зрости з формуванням національної мережі міжнародних транспортних коридорів. Проте досі не сформована гнучка тарифна політика на ЗПВ, що стримує розвиток таких перевезень в Україні.

Ціноутворення на послуги оператора ЗПВ є складним економічним процесом, оскільки оператор отримує від свого клієнта як провізну плату за перевезення, так і кошти на оплату послуг усіх учасників транспортного процесу, обумовлені договором, включаючи свій прибуток у загальну вартість перевезення вантажу. Наскрізний тариф формується на основі тарифів на перевезення вантажів залізницею, автомобільним та морським транспортом, тарифів на перевалку вантажів у портах, портових зборів, тарифів за послуги експедиторів тощо. Для встановлення конкурентноспроможних наскрізних тарифів оператору ЗПВ необхідно виявити та врахувати основні фактори, що впливають на тарифоутворення. На основі проведеного у дисертаційному дослідженні аналізу запропоновано класифікувати ці фактори за певними групами.

При формуванні тарифів оператор ЗПВ для кожного змішаного перевезення розглядає всі можливі варіанти транспортування і перевалки вантажу. Для кожної можливої схеми визначається сума витрат, терміни доставки вантажу та ризики, пов’язані з його транспортуванням. За усіма варіантами організації змішаного перевезення оператор ЗПВ надає клієнту калькуляцію наскрізної ставки із зазначенням витрат на кожному етапі перевезення і перевалки вантажу, а також бажаного прибутку оператора. Крім того, за цими варіантами наводяться показники якості транспортних послуг. На основі повного комплексного аналізу оператор ЗПВ повинен дати клієнту обґрунтовану рекомендацію щодо вибору оптимального варіанту перевезення та тариф на ЗПВ. Основними недоліками діючого порядку формування тарифів є суб’єктивність при тарифоутворенні, відсутність обґрунтованого методичного підходу до формування тарифів та чітко визначеного критерію вибору варіанту організації ЗПВ. Таким чином, порядок формування тарифів на ЗПВ потребує удосконалення.

У третьому розділі „Методичне забезпечення формування тарифів на змішані перевезення вантажів” запропоновано обґрунтований методичний підхід до формування тарифів і критерій вибору варіанту організації ЗПВ, розроблено методичні положення щодо формування тарифів та вибору варіанту організації ЗПВ, а також проведена їх апробація.

Використання при організації ЗПВ наскрізних тарифів значно спрощує взаєморозрахунки з одного боку між вантажовласником та оператором ЗПВ, а з іншого – між оператором ЗПВ й транспортним підприємством. Наскрізний тариф регулюється з урахуванням кон’юнктури ринку, а також має відображати якість надання всіх видів транспортних послуг.

У дисертаційному дослідженні для визначення критеріїв якості транспортної роботи щодо перевезення вантажів, які є визначальними з точки зору українських вантажовласників, було проведено анкетне опитування. Результати опитування показали, що найбільш значимими для українських вантажовласників є термін та вартість доставки вантажу. Аналіз літературних джерел показав, що для західних вантажовласників критерії якості перевезень такі ж самі, але пріоритети інші. Порівняння значимості критеріїв, наданої як західними, так і українськими вантажовласниками, виявило, що термін та вартість доставки вантажу і для тих, і для інших є визначальними (табл. 2). Таким чином, методичний підхід до формування тарифів на ЗПВ, має базуватися саме на комплексному врахуванні цих критеріїв.

Таблиця 2 –

Порівняння значимості критеріїв якості роботи транспорту

№ | Критерії якості транспортної роботи | Пріоритет критерію якості транспортної роботи

Західні вантажовласники | Українські вантажовласники

1. | Надійність доставки | 1 | 4

2. | Термін доставки вантажу | 2 | 2

3. | Вартість доставки | 3 | 1

4. | Доставка вантажу „від дверей до дверей” | 4 | 6

5. | Схоронність вантажу | 5 | 3

6. | Швидкість доставки | 6 | 5

Проведені у роботі дослідження дозволили запропонувати удосконалений алгоритм формування тарифів на ЗПВ (рис. 6).

Рис. 6. Запропонований алгоритм формування тарифів на ЗПВ

На основі удосконаленого алгоритму тарифоутворення розроблено методичні положення щодо формування тарифів на ЗПВ, вихідними параметрами яких виступають: кількість варіантів організації змішаного перевезення (n, ), термін доставки (tj), ставка наскрізного тарифу (Tj) для кожного з можливих варіантів організації змішаного перевезення, вартість вантажу, що перевозиться (В), та рентабельність (R).

Формування тарифів на змішані перевезення вантажів за розробленими методичними положеннями здійснюється у декілька етапів.

На першому етапі серед ставок наскрізного тарифу (Тj) обираємо мінімальне значення (Тmin) та визначаємо варіант перевезення за мінімальним значенням тарифу (k = j(Тmin)). Для k-го варіанту перевезення обираємо термін доставки (tk).

На другому етапі обираємо мінімальне значення (tmin?) серед термінів доставки (tj) та визначаємо варіант перевезення за обраним мінімальним значенням терміну доставки (s? = j(tmin)). Для s-го варіанту перевезення обираємо відповідну ставку наскрізного тарифу – ts?, при цьому ? – лічильник, який дорівнює кількості разів проведення розрахунку вказаного показника ).

На третьому етапі визначаємо різницю між мінімальною ставкою наскрізного тарифу та ставкою, для якої обрано мінімальне значення терміну доставки (ДТ?).

На четвертому етапі визначаємо прибуток, який може бути отриманий від скорочення терміну доставки (П?), за запропонованою формулою:

, (1)

де В – вартість вантажу, що перевозиться, грошових одиниць; R – рентабельність, %; tk – термін доставки для варіанту перевезення, якому відповідає мінімальне значення тарифу, діб.; tmin? – мінімальне значення серед можливих термінів доставки, діб.

На п’ятому етапі порівнюємо прибуток (П?) та різницю в ставках (ДТ?).

Якщо прибуток (П?) менше за різницю в ставках (ДТ?), віддається перевага варіанту організації змішаного перевезення з мінімальною ставкою тарифу (j = k) та визначається тариф, який готовий заплатити вантажовласник (ТВ?), що в даному випадку дорівнює мінімальній ставці наскрізного тарифу (ТВ? = Тmin).

Якщо прибуток (П?) більше або дорівнює різниці в ставках (ДТ?), віддається перевага варіанту організації змішаного перевезення з більшою ставкою наскрізного тарифу, але з меншим терміном доставки (s-й варіант перевезення) (j = s) та розраховуємо тариф, який готовий заплатити вантажовласник за даних умов (ТВ?), за запропонованою формулою:

, (2)

де Тmin – мінімальне значення серед визначених тарифів, грошових одиниць; П? – прибуток, який може бути отриманий від скорочення терміну доставки, грошових одиниць.

На шостому етапі для обраного варіанту перевезення визначаємо тариф оператора ЗПВ (ТОЗПВ?), який дорівнює ставці наскрізного тарифу для обраного варіанту організації змішаного перевезення (ТОЗПВ? = Тj).

На сьомому етапі визначаємо додатковий прибуток вантажовласника (П?*) за запропонованою формулою:

. (3)

де ТВ? – тариф, який готовий заплатити вантажовласник за даних умов, грошових одиниць; ТОЗПВ? – тариф оператора ЗПВ, грошових одиниць.

На восьмому етапі формуємо масив значень прибутку, який може бути отриманий від скорочення терміну доставки вантажу ({П?}), та масив значень додаткового прибутку вантажовласника ({П?*}) для всіх можливих варіантів організації змішаного перевезення.

На дев’ятому етапі перевіряємо, чи всі значення масиву {П?*} від’ємні. Якщо так, то в даному випадку вантажовласник не скористається послугами оператора.

На десятому етапі перевіряємо, чи всі значення масиву {П?*} дорівнюють 0. Якщо так, то в даному випадку віддається перевага k-ому варіанту організації змішаного перевезення, тобто варіанту з мінімальною ставкою тарифу (j = k). Тоді тариф на змішане перевезення (Т*) встановлюється в розмірі тарифу оператора ЗПВ для обраного варіанту організації ЗПВ (Т*= Тj), а додатковий прибуток вантажовласника та оператора ЗПВ дорівнює 0.

На одинадцятому етапі (якщо серед значень масиву {П?*} є додатні) серед значень масиву {П?*} обираємо максимальне значення додаткового прибутку вантажовласника (П*max) та визначаємо варіант організації перевезення для обраного максимального значення П*max (m = j(П*max)). У даному випадку віддається перевага m-ому варіанту організації змішаного перевезення (j = m), тариф на змішане перевезення (Т*) встановлюється в розмірі тарифу оператора ЗПВ для обраного варіанту організації змішаного перевезення вантажів (Т* = Тj), додатковий прибуток вантажовласника дорівнює обраному максимальному значенню (П* = П*max), а додатковий прибуток оператора ЗПВ (П**) розраховуємо за запропонованою формулою:

, (4)

де П? – прибуток, який може бути отриманий від скорочення терміну доставки вантажу, для обраного варіанту організації ЗПВ, грошових одиниць; П*max– максимальне значення додаткового прибутку вантажовласника, грошових одиниць.

На основі запропонованого алгоритму формування тарифів та вибору варіанту організації ЗПВ складено програму, реалізовану мовою С# у середовищі програмування Microsoft Visual Studio.NET 2005, яку було успішно апробовано.

Крім того, для апробації запропонованих методичних положень за допомогою табличного процесора Excel пакету Microsoft Office XP було проведено розрахунки тарифів для трьох варіантів організації перевезення: І – пряме комбіноване перевезення автомобілем, ІІ – перевезення потягом комбінованого транспорту „Ярослав”, ІІІ – змішане комбіноване перевезення потягом комбінованого транспорту „Ярослав” та автомобілем (табл. 3). У дисертації проведено аналіз результатів розрахунків.

Таблиця 3 –

Апробація методичних положень щодо формування тарифів на ЗПВ

Показники | Вартість вантажу (В), Євро/вантажну одиницю

Відстань перевезення 1028 км | Відстань перевезення 2056 км

300000 | 400000 | 300000 | 400000

І | ІІ | І | ІІ | І | ІІІ | І | ІІІ

Ставка наскрізного тарифу для кожного з можливих варіантів організації ЗПВ (Тj) | 715,04 | 514,55 | 715,04 | 514,55 | 1423,5 | 1226,41 | 1423,5 | 1226,41

Різниця між мінімальною ставкою наскрізного тарифу та ставкою, для якої мінімальне значення терміну доставки (ДТ) | 200,49 | 200,49 | 200,49 | 200,49 | 197,09 | 197,09 | 197,09 | 197,09

Прибуток, який може бути отриманий від скорочення терміну доставки (П) | 186,16 | 0 | 248,22 | 0 | 186,41 | 0 | 248,55 | 0

Варіант організації ЗПВ | ІІ | ІІ | І | ІІ | ІІІ | ІІІ | І | ІІІ

Тариф, який готовий заплатити вантажовласник (ТВ) | 514,55 | 514,55 | 762,77 | 514,55 | 1226,41 | 1226,41 | 1474,96 | 1226,41

Тариф оператора ЗПВ (ТОЗПВ) | 514,55 | 514,55 | 715,04 | 514,55 | 1226,41 | 1226,41 | 1423,5 | 1226,41

Додатковий прибуток вантажовласника (П*) | 0 | 0 | 47,73 | 0 | 0 | 0 | 51,46 | 0

Обраний варіант організації ЗПВ | ІІ | І | ІІІ | І

Тариф на змішане перевезення вантажів (Т*) | 514,55 | 715,04 | 1226,41 | 1423,5

Додатковий прибуток оператора ЗПВ (П**) | 0 | 200,49 | 0 | 197,09

Апробація підтвердила, що вантажовласник може скористатися більш дорогим варіантом організації перевезення в тому випадку, коли прибуток, який може бути отриманий від скорочення термінів доставки за цим варіантом, буде більшим, ніж різниця в тарифах.

ВИСНОВКИ

У дисертаційному дослідженні на основі аналізу теоретичних положень та практичної діяльності було вирішено науково-практичне завдання розробки методичних положень щодо формування тарифів та обґрунтування вибору варіанту організації ЗПВ. Проведене дослідження дозволило зробити такі висновки:

1. На основі проведеного в дисертації аналізу виявлено, що однією з основних сучасних тенденцій світової транспортної системи є розвиток змішаних перевезень вантажів (ЗПВ) на основі логістичного підходу та електронного обміну даних для забезпечення комп’ютерної інтеграції всіх суб’єктів товаротранспортних систем, оскільки використання таких перевезень надає економічні, фізичні, технічні, технологічні та організаційні переваги при транспортуванні та посилює взаємодію між різними видами транспорту.

2. Аналіз теоретичних аспектів ЗПВ дозволив запропонувати поділ змішаних перевезень вантажів залежно від умов розмежування відповідальності за перевезення на роздільні (сегментні) та інтегровані, інтегрованих ЗПВ – на мультимодальні, інтермодальні та комбіновані перевезення, а комбінованих – на прямі комбіновані й змішані комбіновані. При цьому найширшим поняттям серед різновидів ЗПВ є мультимодальні перевезення, найвужчим – комбіновані перевезення, а інтермодальні перевезення займають середнє положення. Наведена класифікація дозволяє стандартизувати термінологію ЗПВ.

3. У зв’язку із прийнятим курсом на інтеграцію транспортно-дорожнього комплексу України до європейської та світової транспортних систем одним з пріоритетів національної транспортної стратегії України на даному етапі стає сприяння розвитку ЗПВ. На основі детального аналізу стану ЗПВ доведено, що вони в Україні розвиваються достатньо динамічно (в середньому зростання обсягів переробки контейнерів в МТП України становить більше 37% на рік). Проте суттєвим чинником, що стримує розвиток ЗПВ в Україні, є недосконалість тарифної політики, основними недоліками якої є суб’єктивність при тарифоутворенні, відсутність науково обґрунтованого методичного підходу до формування тарифів та чітко визначеного критерію вибору варіанту організації ЗПВ.

4. На основі аналізу ЗПВ як системи транспортування встановлено, що особливістю ціноутворення на ЗПВ є формування наскрізного тарифу, який передусім має відображати якість надання всіх видів транспортних послуг з урахуванням факторів перевезень, внутрішніх та зовнішніх факторів. На підставі проведених у дисертаційному дослідженні анкетних опитувань та порівнянні отриманих даних з оцінками західних експертів було обґрунтовано методичний підхід до формування тарифів на ЗПВ, який базується на комплексному врахуванні критеріїв якості транспортної роботи, що визначені вантажовласниками як найважливіші: терміну та вартості доставки вантажу. Використання такого підходу забезпечує баланс інтересів учасників ЗПВ.

5. Запропоновано удосконалений порядок формування тарифів на ЗПВ, який на відміну від діючого, включає низку додаткових дій оператора ЗПВ, а саме: розрахунок прибутку, який може бути отриманий від скорочення терміну доставки вантажів, визначення тарифів з позиції вантажовласника та оператора ЗПВ, а також обґрунтованого вибору варіанту організації та формування тарифів на ЗПВ. Це дозволяє найкращим чином поєднати прийнятний рівень тарифів та високу якість надання транспортних послуг.

6. Для покращення фінансового результату вантажовласника та оператора змішаних перевезень вантажів було розроблено методичні положення щодо формування тарифів на ЗПВ, які базуються на обґрунтуванні вибору варіанту організації перевезень за критерієм максимального значення додаткового прибутку вантажовласника. Запропоновані методичні положення мають універсальний характер і можуть бути використані для будь-якої системи інтегрованих ЗПВ. Їх апробація підтвердила, що вантажовласник може скористатися більш дорогим варіантом організації перевезення в тому випадку, коли прибуток, який може бути отриманий від скорочення термінів доставки за цим варіантом, буде більшим, ніж різниця в тарифах.

7. Ефективність розроблених методичних положень підтверджується практикою їх застосування УДЦТС „Ліски” та ТОВ „Покрівля-Сервіс”, завдяки чому було забезпечено збільшення кількості клієнтів та зростання фінансового результату від здійснення змішаних перевезень. Таким чином, запропоновані методичні положення щодо формування тарифів та обґрунтування вибору варіанту організації ЗПВ можуть бути рекомендовані для впровадження на підприємствах транспорту.

8. Розроблено програмне забезпечення формування тарифів та обґрунтування вибору варіанту організації ЗПВ, яке може бути реалізовано в режимі on-line, що дозволить скоротити тривалість та трудомісткість процедури прийняття рішення вантажовласниками щодо здійснення перевезень.

Таким чином, формування тарифів на основі запропонованих методичних положень сприятиме подальшому розвитку ЗПВ в Україні, що в свою чергу дозволить створити засади для прискорення приєднання України до загальноєвропейської економічної системи, а також значно зменшити забруднення навколишнього середовища (особливо завдяки використанню контрейлерних перевезень).

Список опублікованих праць за темою дисертації

Статті у фахових виданнях:

1. | Карпенко О.О. Удосконалення фрахтових ставок на контейнерні перевезення// Економіка і управління: Зб. наук. праць.–Вип. 4. – К.: КУЕТТ, 2003. – С. 109–113.

2. | Карпенко О.О. Сучасний стан контрейлерних перевезень в Україні // Проблеми системного підходу в економіці: Зб. наук. праць. – Вип. 8. – К.: НАУ, 2004. – С.65–71.

3. | Карпенко О.О. Теоретичні основи формування тарифу на змішані перевезення вантажів // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць. – Вип. 20. – Одеса: ОНМУ, 2004. – С. 125 – 137.

4. | Карпенко О.О. Визначення тарифу на змішані перевезення вантажів з урахуванням терміну доставки // Економіка і управління: Зб. наук. праць. – Вип. 6. – К.: КУЕТТ, 2004. – С. 25–30.

5. | Карпенко О.О. Обґрунтування методичного підходу до визначення рівня тарифу на комбіновані перевезення // Водний транспорт: Зб. наук. праць. – Вип. 5–6. – К.: КДАВТ, 2005. – С. 68–71.

6. | Карпенко О.О. Обґрунтування тарифів на змішані перевезення вантажів // Проблеми системного підходу в економіці: Зб. наук. праць. – Вип. 19. – К.: НАУ, 2006. – С.143–149.

7. | Карпенко О.О. Нові логістичні рішення для транспортно-експедиційних компаній // Водний транспорт: Зб. наук. праць. – Вип. 7. – К.: КДАВТ, 2006. – С. 41–47.

8. | Карпенко О.О. Логістика в системі змішаних перевезень // Проблеми підвищення ефективності інфраструктури: Зб. наук. праць. – Вип. 13.–К.: НАУ, 2007.– С. 65–72.

Тези доповідей:

9. | Карпенко О.О. Проблеми розвитку комбінованих перевезень в Україні // Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління: І наук.- практ. конф. Київ, 4–5 груд. 2003 р. – К.: КУЕТТ, 2003. – С. 86–87.

10. | Карпенко О.О. Сучасний стан та перспективи розвитку контрейлерних перевезень в Україні // Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління: ІІ наук.- практ. конф. Київ, 29 листоп. – 1 груд. 2004 р. – К.: КУЕТТ, 2004. – С. 87–88.

анотація

Карпенко О.О. Формування тарифів на змішані перевезення вантажів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (автомобільний транспорт і дорожнє будівництво). – Національний транспортний університет. – Київ, 2007.

У роботі встановлено, що можливість широкого розповсюдження змішаних перевезень вантажів (ЗПВ) передусім визначається ціновими показниками. Тому важливим кроком у подальшому розширенні ЗПВ в Україні є удосконалення тарифної політики, яка має суттєві недоліки: суб’єктивність при тарифоутворенні, відсутність науково обґрунтованого методичного підходу до формування тарифів та чітко визначеного критерію вибору варіанту організації ЗПВ.

У дисертаційному дослідженні обґрунтовано методичний підхід до формування тарифів на ЗПВ, що має базуватися на комплексному врахуванні критеріїв якості транспортної роботи, які сприймаються вантажовласниками як найважливіші: термін та вартість доставки вантажу, оскільки наскрізний тариф в першу чергу має відображати якість надання всіх видів транспортних послуг. В якості критерію вибору варіанту організації ЗПВ у роботі запропоновано використовувати максимальне значення додаткового прибутку вантажовласника для забезпечення більш повного врахування інтересів вантажовласника. Для збільшення фінансового результату вантажовласника та оператора змішаних перевезень вантажів розроблено методичні положення щодо формування тарифів та обґрунтування вибору варіанту організації ЗПВ, які мають універсальний характер і можуть бути використані для будь-якої системи інтегрованих ЗПВ.

Ключові слова: змішані (мультимодальні, інтермодальні, комбіновані) перевезення вантажів, тарифи на змішані перевезення вантажів.

аннотация

Карпенко О.А. Формирование тарифов на смешанные перевозки грузов. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями (автомобильный транспорт и дорожное строительство). – Национальный транспортный университет. – Киев, 2007.

Основными современными тенденциями мировой транспортной системы являются: увеличение товарных потоков между странами Азиатско-Тихоокеанского региона и Европой с одновременным увеличением поступления товарной массы из Азии в Европу, развитие смешанных перевозок грузов (СПГ) на основе логистического подхода и электронного обмена данных для обеспечения компьютерной интеграции всех субъектов товаротранспортных систем. В этих условиях одной из самых важных задач Украины является реализация преимуществ ее географического положения и транспортной системы в качестве естественного транзитного моста между Европой и Азией. Одним из приоритетов национальной транспортной стратегии Украины на данном


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РІД PICEA A.DIETR. У ПРАВОБЕРЕЖНОМУ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ (ІНТРОДУКЦІЯ, БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ, ВИКОРИСТАННЯ) - Автореферат - 21 Стр.
ДИДАКТИЧНІ ОСНОВИ ОЦІНЮВАННЯ НАВЧАЛЬНИХ ДОСЯГНЕНЬ УЧНІВ 5-9 КЛАСІВ З ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ - Автореферат - 29 Стр.
ОГОРОДЖУЮЧІ БАГАТОШАРОВІ КОНСТРУКЦІЇ З КОМПОЗИТІВ З НАПОВНЮВАЧЕМ ІЗ ВИНОГРАДНОЇ ЛОЗИ - Автореферат - 18 Стр.
МЕТОДИКА ВИВЧЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ КАЗКИ З ОПОРОЮ НА РОЗКРИТТЯ ЇЇ КОСМОГОНІЧНОГО ПОХОДЖЕННЯ - Автореферат - 30 Стр.
ХРОНОРИТМОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ КЛІНІКИ І ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ОСТЕОАРТРОЗ ТА ЗА СУПУТНЬОЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Автореферат - 24 Стр.
ПРАВОВІДНОСИНИ, ЩО ВИНИКАЮТЬ У ЗВ'ЯЗКУ З ПОРУШЕННЯМ ПРАВ СПОЖИВАЧІВ ВНАСЛІДОК НЕДОЛІКІВ ТОВАРІВ, РОБІТ (ПОСЛУГ) - Автореферат - 27 Стр.
грошові зобов'язання учасників ГОСПОДАРСЬКИХ ВІДНОСИН - Автореферат - 58 Стр.