У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дисертацією є рукопис

Міністерство освіти і науки україни

Національний транспортний університет

Семесько Валерій Миколайович

УДК 338.47:656

оцінка конкурентоздатності

транспортно-експедиторських підприємств

та інструменти її підвищення

 

Спеціальність 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (автомобільний транспорт та дорожнє будівництво)

Автореферат
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економіки і менеджменту Київської державної академії водного транспорту імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник |

кандидат економічних наук, доцент

Бабина Олена Євгенівна,

Київська державна академія водного транспорту

імені гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного,

доцент кафедри економіки і менеджменту.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Зайончик Леонід Григорович,

Національний транспортний університет,

професор кафедри менеджменту і підприємництва;

кандидат економічних наук, доцент

Матвєєв В’ячеслав Васильович,

Національний авіаційний університет,

заступник директора інституту економіки і менеджменту з наукової роботи.

Захист відбудеться 11 грудня 2007 р. о 1530 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.26.059.04 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) економічних наук у Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м.Київ, вул.Суворова, 1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м.Київ, вул.Кіквідзе, 42.

Автореферат розісланий 08 листопада 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент В.В. Концева

Загальна ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний етап розвитку ринкових відносин характеризується інтенсифікацією міжнародних зв’язків і зростанням вантажопотоків. Курс України на інтеграцію в світове господарство обумовлює зростання уваги до неї як до транзитної держави. Одним з факторів, який впливає на збільшення потоку транзитних вантажів, є рівень розвитку національного ринку транспортно-експедиторських послуг. За даними Міжнародної федерації експедиторів (FIATA) більше 85% всіх вантажів у світі перевозиться за участю експедиторів. На сучасному етапі однією з найважливіших задач є – розвиток і формування цивілізованого ринку транспортних і експедиторських послуг, який би забезпечив якісне обслуговування споживачів і конкурентоздатність національних перевізників і експедиторів.

Протягом останніх років загострилась конкуренція на ринку транспортних і експедиторських послуг через лібералізацію цього виду діяльності і появу великої кількості дрібних і середніх конкуруючих компаній. Крім того, вихід на вітчизняний ринок іноземних компаній ще більше загострив конкурентну боротьбу, у зв’язку з тим, що іноземні експедитори, порівняно з вітчизняними, надають послуги більш високої якості. Проте вони не завжди розуміють специфіку українського ринку.

Дослідженням проблем функціонування транспортно-експедиторських підприємств як невід’ємної частини логістичного ланцюга займались такі вчені: Воркут А.І., Бідняк М.Н., Коцюк О.Я., Мельниченко О.І., Плужников К.І., Холопов К.В., Нагорний Є.В., Міротін Л.Б., Кальченко А.Г., Зайончик Л.Г., Глогусь О., Григорак М.Ю. та інші. Теоретичні питання оцінки і підвищення конкурентоздатності підприємств були розроблені такими авторами як Ліфіц І.М., Міротін Л.Б., Нємцов В.Д., Довгань Л.Є., Плужников К.І., Портер М.,
Сіміонова Н.Є., Фатхутдінов Р.А., Буркинський Б.В., Стрілець А.А,, Базилюк Я.Б., Воронкова А.Е., Демченко А.А., Кузьбожев Є.Н. та ін. Їх роботи присвячені дослідженням окремих питань визначення конкурентоздатності товарів та послуг, розробці методик оцінки рівня конкурентоздатності, вивченню організаційно-технологічних проблем діяльності ТЕП. Між тим методика, яка б дозволяла оцінювати рівень конкурентоздатності ТЕП з врахуванням особливостей їх діяльності і обґрунтовувати найбільш доцільні заходи для її підвищення, на сьогодні відсутня. Розробка такої методики дозволить вітчизняним експедиторам об’єктивно оцінювати рівень конкурентоздатності, обґрунтовувати заходи її підвищення, завдяки чому підприємства зможуть виходити на транспортний ринок з конкурентоздатними послугами.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Проведене дослідження узгоджується з Концепцією розвитку транспортно-дорожнього комплексу України на середньостроковий період та до 2020 року, виконано у відповідності з цілями і задачами, поставленими у Державній програмі розвитку транспортної галузі “Про затвердження концепції реформування транспортного сектору економіки”, “Комплексній програмі становлення України як транзитної держави на період 2002-2010 років”, затвердженої Президентом України, а також відповідно до плану науково-дослідних робіт Київської державної академії водного транспорту за темою „Аналіз причин збитковості окремих підприємств морського і річкового транспорту, розробка рекомендацій з ліквідації збитковості та її причин (державний реєстраційний номер 0105U006735).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка науково-методичного і організаційно-економічного забезпечення оцінки рівня і обґрунтування напрямків підвищення конкурентоздатності транспортно-експедиторських компаній. Для досягнення поставленої мети було сформульовано та вирішено наступні задачі:

- досліджено історичні, організаційні та нормативно-правові аспекти розвитку транспортно-експедиторської діяльності;

- уточнено понятійний апарат щодо транспортно-експедиторської діяльності;

- проаналізовано теоретичні та методичні підходи до визначення конкурентоздатності підприємств;

- визначено особливості продукції транспортно-експедиторських підприємств з точки зору оцінки їх конкурентоздатності;

- проаналізовано стан та динаміку ринку транспортно-експедиторських послуг в Ізмаїльському транспортному вузлі;

- обґрунтовано організаційну модель оцінки та забезпечення конкурентоздатності ТЕП;

- досліджено вплив внутрішніх факторів на рівень конкурентоздатності транспортно-експедиторських компаній, які працюють в транспортному вузлі;

- вдосконалено методику оцінки рівня конкурентоздатності послуг і транспортно-експедиторського підприємства в цілому;

- обґрунтовано інструменти підвищення конкурентоздатності ТЕП;

- розроблено модель для оцінки ефекту від підвищення рівня конкурентоздатності транспортно-експедиторської компанії.

Об’єктом дослідження є процес функціонування транспортно-експедиторських підприємств у конкурентному середовищі.

Предметом дисертаційного дослідження є методи оцінки та інструменти підвищення конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств, що функціонують на територіально обмеженому ринку.

Методи дослідження. Теоретичною, методологічною та методичною основою дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених з економічної теорії, теорії транспорту, економіки транспорту, закони України, нормативні документи Кабінету Міністрів України та Міністерства транспорту і зв’язку України.

В дослідженні для досягнення поставленої мети застосовувались загальнонаукові методи теоретичного узагальнення і порівняння, абстрагування, аналізу і синтезу, системного підходу. Серед спеціальних використовувались такі: експертних оцінок (для визначення переліку параметрів конкурентоздатності підприємств та вагомості одиничних параметрів конкурентоздатності послуги), кореляційно-регресійний аналіз (для обґрунтування інтегрального показника конкурентоздатності ТЕП), коефіцієнтний аналіз (в процесі аналізу діяльності ТЕП); графічний (для наочного зображення отриманих результатів), факторний аналіз (при визначенні впливу зміни факторів конкурентоздатності на величину ринкової частки).

Інформаційною базою дослідження є статистична і фінансова звітність Держкомстату України, Мінтрансу, окремих ТЕП, аналітичні огляди з досліджуваної проблеми, інформаційно-публіцистичні видання, матеріали особистих спостережень автора.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у теоретичному обґрунтуванні і розробці складових системи оцінки і забезпечення конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств. У дисертаційній роботі:

вперше:

- запропоновано організаційну модель системи забезпечення конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств (ТЕП), яка передбачає послідовну реалізацію дій стосовно: визначення факторів конкурентоздатності; оцінки конкурентоздатності підприємств за обґрунтованою методикою; прийняття вмотивованих рішень щодо заходів, спрямованих на підвищення конкурентоздатності з використанням запропонованих критеріїв їх ефективності; аналізу впливу вжитих заходів на результати діяльності підприємства. Запропонована система дозволить підприємствам оптимізувати процес управління конкурентоздатністю;

- розроблено методичні положення щодо оцінки конкурентоздатності ТЕП на основі комплексного показника, який відображає особливості експедиторської діяльності і включає: зведені показники (конкурентоздатності експедиторської послуги, конкурентоздатності персоналу) та одиничні показники (показник рентабельності, коефіцієнт оборотності оборотних активів, коефіцієнт автономії). Методика розрахунку комплексного показника передбачає визначення зведених показників за окремими методиками, вибір одиничних параметрів конкурентоздатності за результатами кореляційного аналізу і встановлення коефіцієнтів їх вагомості за результатами регресійного аналізу, що дозволяє уникнути суб’єктивізму в оцінці конкурентоздатності;

- обґрунтовано в якості напряму підвищення конкурентоздатності ТЕП аутсорсинг (інсорсинг) логістичних функцій, суть якого полягає в передачі на контрактній основі одним підприємством іншому частини своїх функцій, за умови що підприємство-партнер виконує їх більш якісно та ефективно. В роботі запропоновано порядок прийняття рішень щодо застосування аутсорсингу (інсорсингу) на основі порівняння економічної ефективності варіантів здійснення послуг. Прийняття обґрунтованих рішень сприятиме оптимізації виробничої структури підприємств та підвищенню їх конкурентоздатності;

удосконалено:

- класифікацію ТЕП за рахунок введення класифікаційних ознак: широта спектру послуг, територіальні межі функціонування та тип співробітництва з клієнтами, за якими виділено традиційних логістичних операторів, 3PL-провайдерів, 4PL-провайдерів. Запропонована класифікація дозволяє визначити ступінь повноти виконання експедиторами функцій логістичного провайдера та більш системно позиціонувати їх на ринку за рівнем конкурентоздатності;

- математичну модель впливу одиничних параметрів конкурентоздатності на ринкову частку підприємства, в частині визначення коефіцієнтів їх вагомості, за допомогою якої можна прогнозувати обсяги переробки, моделювати вплив зміни параметрів конкурентоздатності підприємства на його ринкову частку і фінансовий результат;

- формулу розрахунку показника економічної ефективності впровадження логістичних інформаційних систем (ЛІС) на основі врахування впливу зміни часу обороту оборотних активів. Використання удосконаленої формули дозволить визначати економічний ефект від впровадження ЛІС з урахуванням прямого та опосередкованого впливу зменшення часу обороту коштів на прибуток підприємств;

дістали подальший розвиток:

- понятійний апарат щодо транспортно-експедиторської діяльності в частині уточнення ієрархії між поняттями „транспортно-експедиторське обслуговування”, „транспортно-експедиторська діяльність”, „транспортно-експедиторська послуга” та їх визначень. Найширшим поняттям є „транспортно-експедиторська діяльність”, яка пов’язана з функціонуванням ТЕП як суб’єкта господарювання. Середнє положення займає поняття „транспортно-експедиторське обслуговування”, під яким розуміють процес обслуговування клієнта шляхом надання йому інтегрованого комплексу послуг. Найвужчим поняттям є „транспортно-експедиторська послуга” як комплекс операцій, які виконуються для клієнта і надаються йому у вигляді єдиного пакету. Запропоновані визначення дозволяють охарактеризувати зазначені поняття більш однозначно.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що вони доведені до рівня методичних розробок та рекомендацій і можуть використовуватися в практичній діяльності для оцінки рівня конкурентоздатності ТЕП і їх послуг, обґрунтування напрямів підвищення конкурентоздатності та ефективності їх реалізації .

Результати дисертаційної роботи реалізовані в практичній діяльності експедиторської фірми ТОВ „Алвоко Груп” (акт №25 від 5.06.07 р.), ТЕК Ізмаїльського МТП (акт №172 від 1.06.07 р.), що дозволило вказаним підприємствам визначити конкурентні переваги, оцінити рівень конкурентоздатності послуг і підприємств в цілому, та розробити низку адекватних заходів для її підвищення.

Матеріали дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Київської державної академії водного транспорту при вивченні дисциплін „Логістика”, „Загальний курс транспорту”, „Організація роботи на флоті і в портах”, „Комерційна діяльність на водному транспорті”, „Технологія перевезень вантажів”, „Основи менеджменту”, „Операційний менеджмент” у системі підготовки спеціалістів з напрямків „Менеджмент” і „Облік і аудит” (акт № 12 від 15.09.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати і практичні рекомендації, викладені в дисертації, отримані автором самостійно. В статті [2], опублікованій у співавторстві, автором обґрунтовано підхід до визначення економічної ефективності укладання аутсорсингового контракту. В статті [6] автором проведено аналіз показників конкуренції на ринку транспортно-експедиторських послуг Ізмаїльського транспортного вузла. В статті [7] автором розроблено загальну схему оцінки конкурентоздатності ТЕП та розраховано комплексні показники їх конкурентоздатності.

Апробація результатів дисертації. Основні положення й висновки дисертації пройшли апробацію (доповідалися і обговорювалися) на таких наукових конференціях: наукові конференції Київської державної академії водного транспорту (2004-2006 рр.), ІV Всеукраїнська науково-практична конференція “Економіка: сучасні проблеми та перспективи розвитку” (16 березня 2006 р., м. Київ, Європейський університет), Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Проблеми і шляхи підвищення конкурентоздатності підприємств” (17-19 травня 2007 р., м. Севастополь).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 9 робіт: у наукових фахових виданнях – 7 публікацій, в тезах доповідей на конференції – 2 публікації. Загальний обсяг публікацій – 2,8 друкованих аркуша, з яких автору належить 2,2 друкованих аркуша, в тому числі у фахових виданнях – 1,9.

Структура і обсяг дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (який включає 165 найменувань) та 3 додатків. Повний обсяг дисертації становить 168 сторінок комп’ютерного тексту. Дисертаційна робота містить 34 таблиці і 16 рисунків, з яких 4 на окремих сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовані мета й основні задачі, наведені наукова новизна і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі „Теоретичні засади функціонування транспортно-експедиторських підприємств” досліджено місце транспортно-експедиторського підприємства в логістичній системі, проаналізовано тенденції розвитку ринку транспортно-експедиторських послуг, визначено особливості транспортно-експедиторських послуг з точки зору оцінки їх конкурентоздатності, уточнено понятійний апарат щодо транспортно-експедиторської діяльності.

Транспортно-експедиторські посередники є невід’ємною складовою транспортного процесу, від якої залежить ефективність діяльності всього транспортного ланцюга. Розвиток ринкових відносин в Україні сприяє збільшенню загальної кількості транспортно-експедиторських підприємств та урізноманітнює ознаки їх класифікації. Прихід іноземних компаній-експедиторів посилив конкуренцію на українському ринку транспортно-експедиторських послуг та актуальність проблеми підвищення конкурентоздатності ТЕП.

Проведене в дисертації дослідження становлення транспортно-експедиторської діяльності на території України дозволило виділити етапи її розвитку, охарактеризувати сучасні тенденції даного ринку та причини наявних проблем. Серед них: закритість та непрозорість ринку логістичних послуг, відсутність належного законодавчого регулювання. Звертає на себе увагу вузька спеціалізація більшості ТЕП. Компанії, які б надавали комплексні послуги з логістики, практично відсутні, хоча на сьогоднішній день в Україні на ринку транспортної логістики спостерігається збільшення попиту на комплексне обслуговування. Наслідком цього є приклади диверсифікації функцій транспортно-експедиторських підприємств.

На основі аналізу нормативних документів та власних досліджень автора в роботі запропонована система класифікації ТЕП та їх послуг (рис. 1). Критеріями класифікації є: спектр послуг, територіальні межі функціонування та тип співробітництва з клієнтами. За спектром послуг виділені такі їх групи: 1 – організація транспортного процесу; 2 – операції з транспортними засобами; 3 – операції з вантажем; 4 – оформлення товарно-транспортної документації та розрахункові операції; 5 – оптимізація транспортного обслуговування; 6 – інформаційне забезпечення; 7 – консультаційні послуги; 8 – управління логістичними процесами замовника.

В Україні переважна більшість компаній є традиційними логістичними операторами, в той час як зарубіжні компанії виконують функції 3PL-провайдерів, що збільшує їх конкурентні переваги по відношенню до вітчизняних. 3PL-провайдер – це підприємство, яке надає клієнтам комплексний логістичний сервіс. Такі компанії беруть під свій контроль декілька або всі логістичні функції, що дозволяє комплексно управляти окремим бізнес-процесом. Для того, щоб вітчизняні ТЕП забезпечили собі конкурентні переваги, вони мають набути статусу 3PL-провайдерів, тим більше що на такі послуги є значний обсяг незадоволеного попиту.

У другому розділі „Аналіз чинників конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств” проаналізовано теоретичні та методичні підходи до визначення конкурентоздатності підприємств та їх послуг, обґрунтовано схему

оцінки конкурентоздатності ТЕП, проведено аналіз факторів, що впливають на конкурентоздатність експедиторів, проаналізовано конкурентне середовище ТЕП на прикладі Ізмаїльського транспортного вузла.

Критичний аналіз підходів до визначення конкурентоздатності підприємств

дозволив узагальнити існуючі методики та запропонувати організаційну модель системи її забезпечення, під якою розуміють комплекс заходів з визначення та підтримки на достатньому рівні конкурентоздатності ТЕП шляхом обґрунтування доцільних напрямів підвищення її рівня. Вона представляє собою систему зі зворотним зв’язком.

Одним з елементів запропонованої системи забезпечення конкурентоздатності є оцінка її рівня. Оцінювати конкурентоздатність експедиторських підприємств пропонується за методикою, послідовність реалізації якої наведена на рис. 2, а організаційна модель системи забезпечення конкурентоздатності ТЕП – на рис. 3.

На першому етапі автором був проведений аналіз зовнішніх чинників конкурентоздатності експедиторських підприємств. Аналіз ринку транспортно-експедиторських послуг, що територіально обмежений Ізмаїльським транспортним вузлом показав, що протягом останніх років вантажообіг порту стабільно збільшується (на 16% за 2002-2005рр.), структура перероблених вантажів не змінюється. Найбільшу питому вагу в обсязі переробки вантажів займають обсяги перевантажень вугілля (28,41%), руди (54,44%), чорних металів (16,68%). В порту працюють 22 транспортно-експедиторські компанії. 7 найбільших з них контролюють 80% ринку. Аналіз ступеня монополізації ринку і сили конкурентної боротьби показав значну концентрацію ринку, особливо навалочних вантажів, і значний розрив між частками компаній-лідерів (більше 10%) і компаній із слабкою позицією (менше 1%) на ринку (табл. 1).

Таблиця 1-

Результати аналізу конкурентного середовища

Сегмент ринку | Показник динаміки ринку за період, % | Показник інтенсивності конкуренції за динамікою ринку | Індекс концентрації, % | Індекс Херфіндаля-Хіршмана | Інтенсивність конкуренції за розподілом часток | 2003-2004 | 2004-2005 | 2003-2004 | 2004-2005 | 2005 | 2005 | 2005 | Наливні | 60,9 | - | 1 | - | - | - | -

Навалочні | 110 | 118,3 | 0,43 | 0,31 | 83,18 | 3096 | -1,42 | Тарно-штучні | 104,5 | 112,2 | 0,51 | 0,40 | 54,66 | 1498 | -0,52 | Ринок в цілому | 108,3 | 116,4 | 0,45 | 0,34 | 62,04 | 1795 | -0,72 |

На другому етапі для визначення факторів, які впливають на конкурентоздатність ТЕП автором було проведене експертне опитування клієнтів ТЕП та фахівців з питань експедиції, за результатами якого встановлено, що обов’язковими факторами конкурентоздатності ТЕП є: конкурентоздатність його послуг (100% опитаних відмітили цей фактор) та конкурентоздатність персоналу (87%). Серед інших факторів були відмічені ефективність використання ресурсів, фінансова стійкість, платоспроможність підприємства. Серед визначених факторів конкурентоздатності ТЕП два виявились інтегральними за змістом.

Показник конкурентоздатності послуг ТЕП пропонується визначати за формулою:

(1)

де Кпі – показник рівня конкурентоздатності транспортно-експедиторських послуг за і-тою групою вантажу; Кнi – нормативний або регламентний показник транспортно-експедиторських послуг за і-тою групою вантажу. Приймає значення 1, якщо послуги відповідають нормативним вимогам, що закріплені законодавчими актами, і значення – 0, якщо хоча б один параметр не відповідає; Кпіj – j-тий одиничний параметр конкурентоздатності транспортно-експедиторської послуги по і-тій групі вантажу, бали; aij – вагове значення j-того параметра в комплексному показнику конкурентоздатності послуги; n – кількість показників, що оцінюються.

Для кількісної оцінки вказаних характеристик були обґрунтовані одиничні параметри конкурентоздатності послуг, а саме: нормативний параметр, показник рівня надійності обслуговування і-ї групи вантажу, показник відносного часу обслуговування і-ї групи вантажу, показник ступеню повноти обслуговування і-ї групи вантажу, показник відносного часу обслуговування і-ї групи вантажу. Показник конкурентоздатності послуг розраховується для кожної групи вантажів, оскільки значення одиничних параметрів різні для різних груп вантажів.

Показник рівня конкурентоздатності послуг по підприємству в цілому визначається як середньоарифметична зважена по вантажообігу величина.

Для оцінки рівня конкурентоздатності персоналу компанії за результатами вивчення думок експертів були визначені одиничні параметри (рівень кваліфікації, комунікабельність, організованість, інтелігентність, вік, стан здоров’я) та їх вагомість.

Показник конкурентоздатності персоналу ТЕП пропонується розраховувати за формулою:

(2)

де Кперс – показник конкурентоздатності персоналу відповідного ТЕП; аі– коефіцієнт вагомості і-го одиничного параметра; Кперсі – значення і-го одиничного параметра, бали.

На наступних етапах розраховується тіснота зв’язку між показниками та ринковою часткою відповідних підприємств, рівняння регресії, яке визначає кількісний вплив одиничних параметрів конкурентоздатності на ринкову частку підприємств, комплексний показник конкурентоздатності ТЕП. Завершується оцінка конкурентоздатності ТЕП визначенням конкурентних переваг, які забезпечили найкращі значення показників лідерам.

У третьому розділі „Методичні положення щодо оцінки конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств та обґрунтування інструментів її підвищення” здійснено апробацію запропонованої методики оцінки конкурентоздатності ТЕП, обґрунтовано напрямки підвищення конкурентоздатності ТЕП та розроблено підходи до розрахунку їх ефективності.

Розрахунок комплексного показника конкурентоздатності ТЕП був проведений для 7 ТЕП, які працюють в Ізмаїльському транспортному вузлі і мають різні ринкові позиції. За результатами розрахунку показників їх діяльності було визначено тісноту зв’язку між ринковою часткою ТЕП та показниками ефективності використання ресурсів, фінансової стійкості і платоспроможності, рентабельності. Результати кореляційного аналізу як найбільш значущі виділили коефіцієнт автономії, коефіцієнт рентабельності послуг та коефіцієнт оборотності оборотних активів.

В дисертації було розраховане рівняння регресії, яке визначає кількісний вплив одиничних параметрів конкурентоздатності на ринкову частку підприємств.

Y=0,8137+0,07761Кп+0,0118Кперс+0,0806Коб+3,5896Rп+0,0147Кавт , (5)

де Y – ринкова частка транспортно-експедиторського підприємства; Кп – показник конкурентоздатності послуг, бали; Кперс – показник конкурентоздатності персоналу, бали; Rп – рівень рентабельності послуг, бали; Кавт – рівень фінансової стійкості (коефіцієнт автономії), бали; Коб – коефіцієнт оборотності оборотних активів, бали; а1- а5 – коефіцієнти вагомості відповідних параметрів.

Отримане рівняння регресії дозволило визначити вагомість одиничних параметрів у комплексному показнику конкурентоздатності ТЕП, який за результатами досліджень розраховується за формулою:

КТЕПі=0,8137+0,0776(Кпі/Кетп)+0,0118(Кперсі/Кетперс)+0,0806(Кобі/Кетоб)+

+3,5896(Rпі/Rетn)+0,0147(Кавті/Кетавт), (6)

де КТЕПі – комплексний показник конкурентоздатності i-го ТЕП; Кпі – показник конкурентоздатності послуг i-го ТЕП, бали; Кетп – еталонне значення показника конкурентоздатності послуг,бали; Кперсі – показник конкурентоздатності персоналу i-го ТЕП, бали; Кетперс – еталонне значення показника конкурентоздатності персоналу, бали; Rпі – рівень рентабельності послуг i-го ТЕП, бали; Rетn – еталонне значення рентабельності, бали; Кавті – коефіцієнт автономії
i-го ТЕП, бали; Кетавт. – еталонне значення коефіцієнта автономії, бали; Кобі – коефіцієнт оборотності оборотних активів i-го ТЕП, бали; Кетоб – еталонне значення коефіцієнта оборотності оборотних активів.

Результати розрахунків комплексного показника конкурентоздатності для підприємств, що аналізувались, наведені в табл. 2.

Таблиця 2-

Комплексний показник конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств Ізмаїльського транспортного вузла

ТЕП | Комплексний показник конкурентоздатності ТЕП

2004 | 2005 | Бали | Ранг | Бали | Ранг | ДП „ДСМС Україна” | 4,59 | 1 | 4,03 | 1 | ТОВ „ДСЕ Лтд” | 1,79 | 2 | 2,03 | 2 | Норд-транс | 1,68 | 3 | 1,59 | 3 | ТОВ „Форшип” | 0,95 | 7 | 1,11 | 4 | ТОВ „Рів А Холд” | 1,27 | 4 | 1,14 | 5 | ТОВ „Три плюс Ко Лтд” | 1,0 | 6 | 0,40 | 6 | ТОВ „Дінекс” | 1,19 | 5 | 0,22 | 7 |

Конкурентними перевагами, які забезпечили лідерам найвищі значення показника конкурентоздатності стали: більш гнучка цінова політика, досвідчений персонал та менший час обслуговування. Звертає на себе увагу низьке значення показника комплексності послуги.

Застосування запропонованої методики на практиці дозволяє уникнути суб’єктивізму в оцінці конкурентоздатності. Отримана модель залежності ринкової частки від параметрів конкурентоздатності може використовуватись підприємствами для прогнозування обсягів переробки, моделювання впливу зміни параметрів на ринкову частку.

В сучасних умовах зростає увага до процесів аутсорсингу та інсорсингу як засобів підвищення ефективності діяльності підприємств. Аутсорсинг представляє собою метод оптимізації організаційно-виробничої структури підприємства, при якому здійснюється передача на контрактній основі одним підприємством іншому низки своїх функцій. Передача функцій здійснюється за умови, що підприємство-партнер (аутсорсер) виконує їх якісніше, швидше і за меншою ціною в порівнянні з власними витратами.

Однак, коли мова йде про логістичні функції, по відношенню до ТЕП процес передачі функцій є інсорсингом (включенням). Практичне втілення цих процесів сприяє збільшенню комплексності послуг, що надаються ТЕП, оптимізації функціонування всього логістичного ланцюга. Процес інсорсингу логістичних функцій, крім того, є фактором, що сприяє перетворенню вітчизняних ТЕП на 3-PL та 4-PL-провайдерів.

На сьогодні не розроблений підхід до визначення ефективності аутсорсингу. Зважаючи на те, що рішення про аутсорсинг має стратегічний характер, в дисертації обґрунтований критерій визначення доцільності аутсорсингу на основі порівняльної ефективності з урахуванням зміни вартості грошей у часі:

, (7)

де Еаут – ефект від прийняття рішення про аутсорсинг; Ввл – витрати на виробництво продукції власними силами; Ваут – вартість виробництва продукції підприємством-аутсорсером; Пвтр – втрати прибутку від діяльності, переданої в аутсорсинг; ?ЧП1 – зміна чистого прибутку за рахунок зменшення часу обороту коштів; ?ЧП2 – зміна чистого прибутку за рахунок скорочення фінансових витрат; ?ЧП3 – зміна чистого прибутку за рахунок зменшення управлінських витрат; ?А – зміна величини амортизації основних засобів; Вреорг – витрати на реорганізацію діяльності підприємства-замовника; Пмайна – прибуток від реалізації вивільненого майна; е – ставка дисконтування; t – термін аутсорсингового контракту.

Якщо Еаут>0, то з економічної точки зору аутсорсинг для підприємства-замовника послуг доцільний.

При зверненні до аутсорсингу необхідно також враховувати наслідки прийнятих рішень з передачі управління щодо зниження контролю над діяльністю власного підприємства.

Що стосується ТЕП, то для них ефект від укладання контрактів з передачі логістичних функцій (в даному разі мова йде про інсорсинг) буде проявлятися у збільшенні обсягів наданих послуг і, за умови перевищення ціни над витратами, у зростанні прибутку. Якщо ТЕП не виконувало раніше функцій, що передаються, рішення про інсорсинг автор пропонує приймати на основі співставлення додаткових доходів і витрат на запровадження такої діяльності, використовуючи формулу 5:

(8)

де Еінс – ефект від прийняття рішення про інсорсинг; Дінс – доходи від діяльності, прийнятої в інсорсинг; Вінс – витрати пов’язані з наданням послуг, прийнятих в інсорсинг; ?ЧПкомп – зміна чистого прибутку від збільшення обсягів наданих послуг за рахунок збільшення їх комплексності; ?А – зміна величини амортизації основних засобів; Вреорг – єдино разові витрати на реорганізацію діяльності ТЕП, пов’язані з послугами, прийнятими в інсорсинг; е – ставка дисконтування; t – термін інсорсингового контракту.

Якщо Еінс>0, то з економічної точки зору інсорсинг для транспортно-експедиторського підприємства вигідний.

Підтримка високої конкурентоздатності ТЕП потребує постійного оновлення інформаційного забезпечення через те, що інформаційні технології розвиваються набагато швидше від інших ресурсів логістики, таких як, наприклад, технології вантажопереробки і транспортування.

Розвиток інформаційної системи вимагає вкладень у комп’ютери і комунікаційне устаткування, у програмне забезпечення і професійну підготовку персоналу. З іншого боку, досягається прискорення роботи і скорочення чисельності персоналу, збільшення обороту коштів підприємства за рахунок збільшення швидкості обміну інформацією.

В роботі була досліджена залежність між зменшенням часу обороту і збільшенням прибутку із застосуванням ефекту операційного важеля і обґрунтована формула для визначення економічного ефекту від удосконалення ЛІС.

, (9)

де ЕЛІС – економічний ефект від запровадження ЛІС ; Пі – прибуток підприємства в і-тому році; с – темп росту часу обороту оборотних активів; е – ставка дисконту; КВ – капітальні вкладення в ЛІС, що сприяли зменшенню часу обороту.

Інсорсинг логістичних функцій і вдосконалення ЛІС мають позитивний вплив на рівень конкурентоздатності підприємства за рахунок, відповідно, збільшення комплексності послуг і зменшення часу обслуговування.

В процесі дослідження були обчислені коефіцієнти еластичності параметрів рівняння регресії, які дозволили визначити на скільки відсотків зростатиме значення результативного показника при збільшенні факторного на 1%. Отримали наступні результати:

0,0411; ; , ; .

Автором був розрахований ефект від надання досліджуваними транспортно-експедиторськими підприємствами максимально можливої комплексної послуги клієнтам і від скорочення часу обслуговування. Ефект полягає у потенційному збільшенні ринкової частки і вантажообігу ТЕП (табл. 3).

Таблиця 3-

Розрахунок ефекту від надання комплексної послуги та скорочення часу обслуговування

Назва ТЕП | ?Кпосл, бал-и | ?Кпосл,

% | ?dпосл,

% | ?Qi, тис. т | ?Кпосл, бал-и | ?Кпосл,

% | ?d,

% | ?Qi, тис. т | ДП „ДСМС Україна” | 0,19 | 2,8 | 0,115 | 7,65 | 0,3 | 4,34 | 0,178 | 11,84 | ТОВ „ДСЕ Лтд” | 0,76 | 11,01 | 0,453 | 30,13 | 0,45 | 6,52 | 0,268 | 17,83 | ТОВ „Норд транс” | 0,6 | 9,9 | 0,407 | 27,08 | 0,3 | 4,94 | 0,203 | 13,51 | ТОВ „Форшип” | 0,8 | 15,65 | 0,643 | 42,78 | 0,45 | 8,8 | 0,361 | 24,02 | ТОВ „Рів А Холд” | 0,57 | 11,15 | 0,458 | 30,47 | 0,45 | 8,8 | 0,361 | 24,02 | ТОВ „Три + Ко Лтд” | 0,8 | 22,6 | 0,929 | 61,81 | 0,75 | 21,18 | 0,870 | 57,88 | ТОВ „Дінекс” | 0,6 | 18,7 | 0,769 | 51,16 | 0,9 | 28,03 | 1,152 | 76,65 | Результати розрахунків показали, що за умови реалізації запропонованих заходів загальне можливе збільшення вантажообігу досліджуваних підприємств складе 476,83 тис.т.

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі на основі аналізу теоретичних положень та практичної діяльності ТЕП було вирішено наукове завдання щодо формування методичних положень з оцінки конкурентоздатності ТЕП та обґрунтування інструментів її підвищення. Проведене дослідження дозволило зробити наступні висновки:

1. Розвиток України як транзитної держави обумовлює необхідність ефективного розвитку ринку логістичних посередників, якими є ТЕП. Через зростаючу конкуренцію на ринку транспортно-експедиторських послуг підвищення ефективності діяльності вітчизняних ТЕП можливе лише за умови забезпечення власних конкурентних переваг. Вирішення цієї задачі вимагає комплексного підходу до розв’язання проблеми підвищення конкурентоздатності ТЕП.

2. Запропоновано систему класифікації ТЕП та їх послуг, яка передбачає поділ експедиторів на традиційних логістичних операторів, 3PL-провайдерів та 4PL-провайдерів. Критеріями класифікації є: широта спектру послуг, територіальні межі функціонування та тип співробітництва з клієнтами. Така класифікація дозволила більш системно позиціонувати ТЕП з точки зору їх місця у логістичному ланцюгу.

3. Розроблено організаційну модель системи забезпечення конкурентоздатності ТЕП як комплекс заходів з її оцінки та підтримки на достатньому рівні шляхом обґрунтування доцільних напрямів підвищення рівня конкурентоздатності. Вона представляє собою систему зі зворотним зв’язком і дозволяє підприємствам оптимізувати процес управління конкурентоздатністю.

4. Для оцінки конкурентоздатності ТЕП розроблено методичні положення, які базуються на розрахунку комплексного показника, який відображає особливості експедиторської діяльності і включає обґрунтовані за результатами дослідження фактори конкурентоздатності теп. до обов’язкових факторів віднесено рівень конкурентоздатності послуг та персоналу, які визначаються за допомогою відповідних зведених показників. За результатами кореляційного аналізу встановлено, що найбільший вплив на ринкову позицію підприємств мають коефіцієнт автономії, коефіцієнт рентабельності послуг та коефіцієнт оборотності оборотних активів, які є одиничними параметрами комплексного показника конкурентоздатності.

5. Сьогодні зростає увага до процесів аутсорсингу та інсорсингу як засобів підвищення ефективності діяльності підприємств. Для ТЕП більш характерним є процес інсорсингу – включення додаткових логістичних функцій. В роботі обґрунтовано критерії прийняття рішень щодо економічної ефективності їх застосування.

6. Розвиток і підтримка логістичних інформаційних систем (ЛІС) сприяє прискоренню роботи і скороченню чисельності персоналу, прискоренню обороту коштів підприємства за рахунок збільшення швидкості обміну інформацією. В роботі досліджено залежність між зменшенням часу обороту і збільшенням прибутку із застосуванням ефекту операційного важеля і запропоновано формулу для визначення економічного ефекту від удосконалення ЛІС.

7. Розроблено модель для визначення ефекту від впровадження запропонованих заходів підвищення конкурентоздатності ТЕП, яка дозволяє дослідити вплив зменшення часу обороту та збільшення комплексності послуг на величину ринкової частки ТЕП. Одержані результати дослідження можуть бути рекомендовані до впровадження на транспортно-експедиторських підприємствах як засіб підвищення їх конкурентноздатності.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Семесько В. М. Етапи розвитку та сучасні проблеми ринку транспортно-експедиційних послуг // Водний транспорт. Зб. наук. праць. – Вип. 5-6. – К.: КДАВТ, 2005. – С.53-56.

2.Семесько В. М., Бабина О.Є. Ефективність аутсорсингу // Проблеми системного підходу в економіці. Зб. наук. праць. – Вип. 12. – К.: НАУ, 2005. –
С. 151-156.

3.Семесько В. М. Аутсорсинг і перспективи розвитку транспортної логістики // Міжнародний науково-практичний журнал „Економіка та держава”. – 2006. – №1. – С. 57-59.

4. Семесько В. М. Особливості транспортно-експедиційних послуг з точки зору оцінки їх конкурентоздатності // Водний транспорт. Зб. наук. праць. – Вип. 7. – К.: КДАВТ, 2006. – С.48-53.

5.Семесько В. М. Організаційно-економічний механізм підвищення конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств // Проблеми системного підходу в економіці. Зб. наук. праць. – Вип. 19. – К.: НАУ, 2006. – С.161-168.

6. Семесько В. М., Коба О. В. Конкурентне середовище на регіональному ринку транспортно-експедиторських послуг// Розвиток методів управління та господарювання на транспорті. Зб. наук. праць. – Вип. 24. – Одеса: ОНМУ, 2006. – С. 162-170.

7. Бабина О.Є., Семесько В.М. Алгоритм оцінки конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств// Міжнародний науково-практичний журнал „Економіка та держава”. – 2007. – №5. – С. 32-35.

В інших виданнях:

8. Семесько В. М. Організаційно-економічний механізм підвищення конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств // Економіка: сучасні проблеми та перспективи розвитку: Зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф., Київ, 16 берез. 2006р. У 2-х т. – К.: Вид-во Європ. У-ту, 2006.–Т.2.– С.131-133.

9. Семесько В. М. Алгоритм оцінки конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств (ТЕП) // Проблемы и пути повышения конкурентоспособности предприятий: матер. Всеукр.научн.-практ. конф. студ., аспир. и молодых ученых, 17-19 мая 2007г.- Севастополь: изд-во СевНТУ, 2007.-С.189-190.

АНОТАЦІЯ

Семесько В.М. Оцінка конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств та інструменти її підвищення. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (автомобільний транспорт та дорожнє будівництво). – Національний транспортний університет. – Київ, 2007.

Дисертаційна робота присвячена розвитку теоретичних та методичних положень і практичних рекомендацій щодо оцінки конкурентоздатності транспортно-експедиторських підприємств (ТЕП) та обґрунтуванню шляхів її підвищення. З цією метою досліджено місце транспортно-експедиторського підприємства в логістичній системі, проаналізовані тенденції розвитку ринку транспортно-експедиторських послуг, проаналізовані теоретичні та методичні підходи до оцінки конкурентоздатності підприємств, визначено особливості транспортно-експедиторських послуг з точки зору оцінки їх конкурентноздатності та проведено аналіз факторів, що впливають на конкурентоздатність ТЕП. Розроблено методичні положення щодо оцінки конкурентоздатності експедиторів, обґрунтовано напрямки її підвищення та визначено їх ефективність прикладі ТЕП Ізмаїльського транспортного вузла.

Ключові слова: транспортно-експедиторське підприємство, конкурентноздатність, фактори конкурентоздатності, комплексний показник конкурентоздатності ТЕП, аутсорсинг, інсорсинг.

Аннотация

Семесько В.Н. Оценка конкурентоспособности транспортно-экспедиторских предприятий и инструменты ее повышения. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями (автомобильный транспорт и дорожное строительство). – Национальный транспортный университет. – Киев, 2007.

Диссертационная работа посвящена развитию теоретических и методических положений по оценке конкурентоспособности транспортно-экспедиторских предприятий (ТЭП) и обоснованию инструментов ее повышения. С этой целью исследовано место транспортно-экспедиторского предприятия в логистической системе, проанализированы тенденции развития рынка транспортно-экспедиторских услуг, проанализированы теоретические и методические подходы к определению конкурентоспособности предприятий, определены особенности транспортно-экспедиторских услуг с точки зрения оценки их конкурентоспособности, проведен анализ факторов, которые влияют на конкурентоспособность ТЭП.

Разработаны методические положения по оценке конкурентоспособности ТЭП, обоснованы пути повышения конкурентоспособности ТЭП и определена их эффективность на примере Измаильского транспортного узла.

В качестве основных направлений повышения конкурентоспособности обоснованы аутсорсинг (инсорсинг) логистических функций и усовершенствование логистических информационных систем.

В работе систематизированы факторы, которые способствуют и тормозят развитие аутсорсинга, уточнена классификация форм аутсорсинга и предложена схема принятия решения о передаче определенных функций в аутсорсинг на основе разработанного критерия эффективности.

Поддержание высокой конкурентоспособности ТЭП требует постоянного обновления информационного обеспечения. Развитие и поддержание логистических информационных систем (ЛИС) способствует ускорению работы и сокращеню численности персонала, ускорению оборачиваемости средств предприятия за счет увеличения скорости обмена информацией. В работе исследована зависимость между уменьшением времени оборота и увеличения прибыли с использованием эффекта операционного рычага и предложена формула для определения экономического эффекта от усовершенствования ЛИС.

Ключевые слова: транспортно-экспедиторское предприятия, конкурентоспособность, факторы конкурентоспособности, комплексный показатель конкурентоспособности ТЭП, аутсорсинг, инсорсинг.

SUMMARY

Semesko V.M. Estimation of competitiveness of transporting-dispatching enterprises and instruments of its increase. – Manuscript.

Thesis for a scientific degree award of economic sciences candidate on speciality 08.00.04 – economics and management of enterprises. – the National transporting university. – Kуiv, 2007.

Dissertation work is devoted to development theoretical and methodical positions and practical recommendations in relation to estimation of competitiveness of transporting-dispatching enterprises and grounded ways of its increase. It is to that final investigational place of transporting-dispatching enterprise in the logistic system, analysed progress of market of transporting-dispatching services trends analysed theoretical and methodical approaches to determination of competitiveness of enterprises, certainly features of transporting-dispatching services from the point of view of the estimation of their competitiveness. The analysis of factors which influence the competitiveness of transporting-dispatching enterprises is conducted. Methodical positions are developed in relation to estimation of competitiveness of dispatches, grounded directions of the increase of competitiveness of transporting-dispatching enterprises and certainly their efficiency on the example of the Izmail transporting knot.

Keywords: transporting-dispatching enterprise, competitiveness, factors of competitiveness, complex index of competitiveness of transporting dispatching enterprises, outsourcing, insourcing.

____________________________________________

Підписано до друку 01.11.2007 р. Формат 60х90/16.

Ум. друк. арк. 0,9. Обл.-вид. арк. 0,9.

Тираж 100. Зам. 123.

____________________________________________“

Видавництво “Науковий світ””®

Свідоцтво ДК № 249 від 16.11.2000 р.

м. Київ, вул. Боженка, 17, оф. 504.

200-87-13, 200-87-15, 8-050-525-88-77






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНА СИСТЕМА КОНТРОЛЮ ПАРАМЕТРІВ ТАХОМЕТРИЧНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ - Автореферат - 21 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ МЕДИКАМЕНТОЗНОЇ КОРЕКЦІЇ РЕГЕНЕРАЦІЇ СКЛЕРИ У ХВОРИХ ПЕРВИННОЮ ВІДКРИТОКУТОВОЮ ГЛАУКОМОЮ | - Автореферат - 26 Стр.
ЕКСТРАГУВАННЯ З ТВЕРДИХ ТІЛ В УМОВАХ ПЕРІОДИЧНОГО ВАКУУМУВАННЯ СИСТЕМИ - Автореферат - 25 Стр.
Створення високонавантаженних механiчних передач із гнучкими ланками i промiжними тiлами кочЕння для редукторiв важкого машинобудування - Автореферат - 43 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ТА МОРАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ СУДОВО-ЕКСПЕРТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
ЕТНОСОЦІАЛЬНІ УСТАНОВКИ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ У СТРУКТУРІ МІЖОСОБИСТІСНОЇ ВЗАЄМОДІЇ - Автореферат - 31 Стр.
СУЧАСНА ЕКЗОМОРФОДИНАМІКА УКРАЇНСЬКИХ ФЛІШОВИХ КАРПАТ - Автореферат - 27 Стр.