У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

ВОЛОВІКОВА ЄВГЕНІЯ МИХАЙЛІВНА

УДК 332:338.242.4

МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ РЕГІОНУ

Спеціальність 25.00.02 – Механізми державного управління

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

 

Донецьк – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Осипенко Іван Миколайович,

Донецький державний університет управління

Міністерства освіти і науки України, професор

кафедри менеджменту у невиробничій сфері.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Гончаров Валентин Миколайович, Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ), професор кафедри менеджменту зовнішньоекономічної діяльності;

кандидат наук з державного управління, доцент Шкрабак Ірина Володимирівна, Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк), доцент кафедри маркетингу.

Провідна установа – Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України (м. Київ), відділ регіональної політики.

Захист дисертації відбудеться 16 травня 2007 року о 14:30 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.107.01 у Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, просп. Б. Хмельницького, 108.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а.

Автореферат розісланий 14 квітня 2007 року.

 

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Механізми державного регулювання, що зможуть забезпечити збалансований та комплексний розвиток виробничого потенціалу на основі узгодження інтересів окремих підприємств та держави, будуть ефективними лише в тому випадку, коли підприємства визнають пріоритет держави в особі центральних та місцевих органів влади, а вона відповідно створить сприятливі умови для реалізації інтересів приватних підприємств.

Підвищення ефективності механізмів регіонального розвитку промисловості обумовлює необхідність використання в практиці відповідних підрозділів місцевих органів виконавчої влади вдосконалених методичних положень щодо оцінки, аналізу та прогнозування ефективності розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону. Особливе значення при цьому має удосконалення механізмів регіонального стратегічного планування розвитку виробничого потенціалу.

Дослідженням питань державного регулювання економічних процесів та регіонального розвитку виробничого потенціалу присвячені наукові праці О. Амоши, О. Бреславцева, А. Гальчинського, В. Гейця, В. Гончарова, Г. Губерної, Б. Данилишина, В. Дорофієнка, С. Лукіна, О. Осауленка, І. Осипенка, О. Тищенка, В. Пілюшенка, С. Поважного, М. Чумаченка, І. Шкрабак та інших вчених. Проте ряд аспектів проблеми державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств в умовах посилення ролі регіонів потребують подальшого вивчення.

Розробка теоретичних положень та методичних рекомендацій з удосконалення механізмів державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону, за допомогою яких місцеві органи виконавчої влади можуть забезпечити підвищення регіональної конкурентоспроможності, є дуже актуальним науковим завданням. Необхідність його вирішення й обумовила вибір теми, об’єкта і предмета дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до тематики наукових досліджень кафедри “Менеджмент у невиробничій сфері” Донецького державного університету управління в межах державної бюджетної теми “Соціальний менеджмент та управління інформаційними процесами” (номер державної реєстрації 0102U001294). В рамках цієї теми автором розглянуто державне регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств та напрями підвищення його ефективності, проаналізовано сучасний стан промисловості України та практичну реалізацію заходів державної регіональної політики у сфері розвитку промислового виробництва на прикладі Донецької області, розроблено методичні положення щодо регіонального аналізу виробничого потенціалу та оцінки відносної ефективності його планування, а також удосконалено оптимізаційну модель розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є теоретичні розробки і методичні рекомендації з удосконалення механізмів державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону, за допомогою яких місцеві органи виконавчої влади можуть забезпечити підвищення регіональної конкурентоспроможності.

Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити такі задачі:

дослідити стан державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств;

визначити порядок формування стратегічних рішень на регіональному рівні з планування розвитку виробничого потенціалу;

визначити принципи формування системи регулювання розвитку виробничого потенціалу на регіональному рівні;

уточнити класифікацію факторів, що мають враховуватися при прийнятті та реалізації управлінських рішень органами регіонального управління;

розробити методичні положення щодо регіонального аналізу виробничого потенціалу;

удосконалити оптимізаційну модель розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону;

запропонувати спосіб оцінки відносної ефективності регіонального планування виробничого потенціалу.

Об’єктом дослідження є державне регулювання економіки в умовах ринкових перетворень.

Предметом дослідження є механізми державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу дослідження складають теорія державного управління, економічна теорія, теорія регіональної економіки, праці вітчизняних та зарубіжних вчених, що охоплюють широкий спектр питань державного регулювання економіки та регіонального розвитку виробничого потенціалу. В роботі використані наступні методи: діалектичний метод пізнання дійсності – для дослідження стану державного регулювання розвитку виробничого потенціалу; методи системної організації економічних процесів – для виявлення структурних елементів виробничого потенціалу регіону та дослідження їх взаємозв’язку; статистичні методи – для аналізу практичної реалізації заходів державної регіональної політики у сфері розвитку промислового виробництва Донецького регіону; економіко-математичні методи – для вдосконалення оптимізаційної моделі розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону; нейромережеві методи – для розробки методичних положень щодо регіонального аналізу виробничого потенціалу.

Інформаційною базою дисертаційного дослідження є закони України, нормативно-правові акти органів державної та місцевої влади в Україні, звітні дані Міністерства економіки України, Міністерства промислової політики України, Державного комітету статистики України, промислових підприємств Донецького регіону, монографічні дослідження тощо.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації представлено теоретичні розробки та методичні рекомендації з удосконалення механізмів державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону в контексті перетворення регіонів на активних суб’єктів економічних відносин. Наукова новизна результатів дослідження розкривається в наступних положеннях:

вперше:

запропоновано методичні положення щодо регіонального аналізу виробничого потенціалу із використанням нейромережевих технологій, засновані на формуванні набору узагальнених груп показників, які є найважливішими для оцінювання структурних елементів виробничого потенціалу;

розроблено спосіб оцінки відносної ефективності регіонального планування виробничого потенціалу, що базується на побудові факторно збалансованої нейромережевої моделі, вхідною інформацією якої є фактори, що мають враховуватися при прийнятті та реалізації відповідних управлінських рішень органами регіонального управління;

удосконалено:

оптимізаційну модель розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону, адаптовану до сучасних умов господарювання, яка дозволяє обгрунтувати вибір варіанту інвестиційного проекту розвитку виробничого потенціалу за обраним критерієм оптимальності;

класифікацію факторів, що мають враховуватися при прийнятті та реалізації управлінських рішень органами регіонального управління, на засадах їх розподілу на п’ять груп: фактори, що характеризують об'єкт управлінських рішень; фактори ризику і невизначеності; фактори відповідності рішень цілям органів регіонального управління та інтересам підприємств; фактори можливості оперативного регулювання ходу реалізації рішень та фактори впливу на управлінські рішення осіб, що їх приймають;

дістали подальшого розвитку:

порядок формування стратегічних рішень на регіональному рівні з планування розвитку виробничого потенціалу, в якому засобом досягнення головної стратегічної мети є визначення системи пріоритетів з урахуванням умов розв’язання існуючих проблем розвитку регіону та задіяння всіх наявних і залучених ресурсів;

принципи формування системи регулювання розвитку виробничого потенціалу на регіональному рівні: принцип високотехнологічності баз промислових підприємств регіону, принцип інноваційності та принцип інтелектуалізації.

Практичне значення одержаних результатів. Теоретичні розробки та практичні висновки, викладені у дисертаційному дослідженні, призначені для використання у роботі органів державної та місцевої влади в Україні при розробці заходів щодо вдосконалення державних механізмів регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону.

Розроблені автором методичні рекомендації з удосконалення регіональної стратегії розвитку виробничого потенціалу використовуються в практиці Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури Донецької обласної державної адміністрації (довідка № 12/09-14 від 07.09.2006).

Отримані методичні положення щодо аналізу виробничого потенціалу та формування стратегічних планів його розвитку впроваджені при розробці “Програми соціально-економічного розвитку м. Краматорська на 2007 рік” (довідка №02-18/178 від 17.10.2006).

Особистий внесок здобувача. Теоретичні обгрунтування, практичні розробки, висновки та пропозиції, що містяться в дисертації, отримані автором самостійно на основі всебічного вивчення, логічного аналізу та узагальнення теоретичного і практичного матеріалу. Конкретний особистий внесок автора у спільних наукових працях показаний у переліку основних опублікованих праць за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні і практичні результати дисертації доповідались та обговорювались на VII Всеросійській конференції “Нейрокомп’ютери та їх застосування” (Москва, 2001 р.); VIII Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Технологія-2005” (Сєвєродонецьк, 2005 р.); IV Міжнародній науковій конференції молодих вчених, аспірантів і студентів “Застосування нових матеріалів, конструкцій, технологій при вирішенні екологічних проблем природокористування та охорони навколишнього середовища” (Макіївка, 2005 р.); VI науково-практичній конференції “Наукове забезпечення процесів реформування економічних відносин в умовах ринкової економіки” (Сімферополь, 2005 р.); IV Міжнародній науково-практичній конференції “Динаміка наукових досліджень – 2005” (Дніпропетровськ, 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “The Science: theory and practice” (Прага – Дніпропетровськ – Білгород, 2005 р.); науково-практичній конференції “Наукові дослідження та їх практичне застосування. Сучасний стан і шляхи розвитку” (Одеса, 2005 р.); ІV Всеукраїнській науково-практичній конференції “Роль менеджмент-освіти в контексті розвитку механізмів державного регулювання соціально-економічних процесів” (Святогірськ, 2006 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковано в 15 наукових працях (5 – у фахових виданнях), з них: 8 – статті у збірниках наукових праць та 7 – публікації у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій – 4,7 д.а., з яких особисто автору належить 3,6 д.а.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота, викладена на 189 сторінках друкованого тексту, складається зі вступу, трьох розділів і висновків. Матеріали дисертації містять 20 рисунків, 18 таблиць, які наведено на 8 сторінках. Список використаних джерел зі 155 найменувань приведено на 14 сторінках, 1 додаток – на 3 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

Розділ 1. Теоретичні аспекти державного регулювання розвитку виробничого потенціалу.

На основі розгляду теоретичних питань, висвітлених у літературі, визначено, що розвиток виробничого потенціалу є загальнодержавною проблемою, та вирішувати її треба спільними зусиллями на державному, регіональному та мікрорівнях за умов значної зміни ролі органів влади в країні.

Принципом побудови державної політики в сфері регулювання розвитку виробничого потенціалу підприємств регіону повинен стати баланс реалізації можливостей держави та потенціалу промислових підприємств. Широке трактування поняття “виробничий потенціал підприємства” має на увазі сукупність ресурсів, наданих для творчої діяльності, а також спроможність підприємства до використання даних ресурсів у процесі виробництва. До головних задач вдосконалення державних механізмів регулювання регіонального розвитку виробничого потенціалу доцільно віднести: дослідження і оцінку виробничого потенціалу кожного великого підприємства регіону, та розробку і впровадження ефективного механізму його розвитку.

В структурі механізмів розвитку виробничого потенціалу регіону виділяють організаційну, правову та економічну складові. Економічні мотиватори розвитку потенціалу на державному та регіональному рівнях створюються державною економікою та структурною політикою, яка включає всі дії держави в сфері податкової, цінової, кредитної, дотаційної, зовнішньоекономічної діяльності, заходи з реформування відносин власності, вдосконалення нормативно-законодавчої бази з метою створення, підтримки і вдосконалення умов функціонування ринкових механізмів та їхнього цілеспрямованого використання, структурної перебудови економіки. До організаційних форм впливу з боку органів управління на підвищення ефективності розвитку виробничого потенціалу регіону можна віднести: розробку та реалізацію комплексу організаційних заходів у відношенні створення сприятливих умов для ефективного використання і розвитку наявного виробничого потенціалу; розвиток ринкової інфраструктури, в тому числі регіональної інфраструктури інноваційної діяльності; створення різного роду регіональних фондів розвитку; створення науково-фінансово-інвестиційно-технологічних груп на основі об’єднання інтересів технологічно та коопераційно пов’язаних між собою підприємств, науково-дослідницьких закладів, банків, інвестиційно-фінансових і страхових компаній тощо.

Вдосконалення організаційної складової розвитку виробничого потенціалу регіону передбачає побудову раціональної системи регулювання, що включає: комплексний аналіз і оцінку виробничого потенціалу регіону та ефективності його використання, прогнозування та стратегічне планування його розвитку, прийняття оперативних рішень і підсистему контроля. Побудова такої системи можлива з урахуванням наступних факторів: наявності стабільної і надійної правової бази, застосування економічного і фінансового інструментарію для реалізації місцевих інтересів, наявності ефективних організаційних структур, що сприяють рішенню соціально-економічних регіональних проблем.

Представлено структуру державного регулювання розвитку виробничого потенціалу підприємств регіону, згідно якій на макрорівні повинна формуватися ефективна система регулювання розвитку виробничого потенціалу національної економіки, а на регіональному рівні – ефективна система регулювання розвитку виробничого потенціалу підприємств регіону. Центральні та місцеві органи виконавчої влади повинні опікуватися розвитком будь-якого господарюючого суб’єкта незалежно від його форми власності, оскільки виробничий потенціал підприємств регіону, з одного боку,| багато в чому визначається станом макроекономічної системи, а з іншого – сам формує її стан.

Сучасна державна регіональна політика повинна забезпечувати органічне поєднання державних, регіональних і місцевих інтересів, та сприяти ефективному використанню і розвитку виробничого потенціалу регіонів з метою досягнення наступних цілей: стабілізація та стійкий економічний розвиток, повна зайнятість економічно активного населення та відсутність соціальної напруги, стабільний фінансовий стан економіки, відтворення природних ресурсів, що забезпечують життєдіяльність населення території на екологічно безпечному рівні, наявність умов для самовідтворення виробничого потенціалу регіону.

Механізми регулювання ефективного розвитку виробничого потенціалу регіону повинні відповідати наступним вимогам: гнучкість та здатність реагувати на зміни спрямованості розвитку регіональної економіки, в залежності від зміни цілей та задач відповідно до загальної стратегії розвитку держави; володіння властивостями, які забезпечують взаємодію та збалансованість економічної та соціальної сфер господарювання регіону; забезпечення однакових умов функціонування будь-яких форм господарювання в межах діючого законодавства; результативність та ефективність.

Розділ 2. Аналіз основних положень державної політики у сфері розвитку промислового виробництва регіону.

На підставі огляду сучасного стану промисловості зазначено, що інституційні перетворення промислового комплексу відбуваються дуже повільно. Головними внутрішніми проблемами залишаються: відсутність в Україні цілісної системи нормативно-правових актів щодо стимулювання, захисту, підтримки та розвитку виробництва; значна невідповідність сучасним вимогам ринку та гострий дефіцит фінансових ресурсів. Прискореного розвитку потребують: інноваційна складова виробничого потенціалу, виробнича та інноваційно-технологічна інфраструктура промисловості, її наукове забезпечення, використання сучасних інформаційних технологій та прогресивних стандартів управління в системі корпоративного менеджменту, а також зв'язки зі світовим виробництвом. У роботі приведені шляхи подолання головних проблем, що існують в промисловості, та основні заходи державної політики у сфері забезпечення стійких і високих темпів зростання промислового виробництва.

Серед головних механізмів, які застосовуються державою для регулювання регіонального розвитку, можна виділити: запровадження програмування розвитку регіонів, удосконалення міжбюджетних відносин, поліпшення умов інвестування, розвиток транскордонного і прикордонного співробітництва, запровадження спеціального режиму інвестування на окремих територіях; здійснення централізованих капіталовкладень та надання інвестиційних субвенцій. Обгрунтовано необхідність подальшого активного впливу держави на процеси регіонального розвитку для збереження позитивних тенденцій та продовження пом'якшення міжрегіональних диспропорцій.

Практичну реалізацію заходів державного регулювання розвитку та використання виробничого потенціалу промислових підприємств регіону розглянуто на прикладі Донецької області. Узагальнивши досвід промислових підприємств Донецького регіону, зроблено висновок щодо ключових факторів удосконалення корпоративного менеджменту, які забезпечують підвищення ефективності розвитку виробничого потенціалу підприємств, а також визначені головні напрями його розвитку.

Особливе значення для покращення державного регулювання у сфері розвитку промислового виробництва регіону мають удосконалення механізмів регіонального стратегічного планування, а також підвищення ролі та відповідальності місцевих органів виконавчої влади за вирішення покладених на них завдань. Розробка механізмів регулювання повинна грунтуватися не на інтуїції, а на науково обгрунтованому моделюванні відповідних соціально-економічних процесів.

В процесі формування стратегічних рішень на регіональному рівні з планування розвитку виробничого потенціалу (рис. 1) визначається система пріоритетів як засіб досягнення головної стратегічної мети, з урахуванням умов розв’язання існуючих проблем розвитку регіону та задіяння всіх наявних і залучених ресурсів.

Рис. 1. Порядок формування стратегічних рішень на регіональному рівні з планування розвитку виробничого потенціалу

Виробничий потенціал, як на державному, так і на регіональному рівнях, являє собою відкриту систему, тобто таку, що взаємодіє із зовнішнім середовищем. Державна політика у сфері розвитку виробничого потенціалу регіону повинна комплексно і збалансовано поєднувати в собі всі важливі аспекти макроекономічної політики.

Згідно запропонованій моделі системи державного регулювання використання та розвитку виробничого потенціалу, на рівні промислових підприємств регіону ефективні механізми регулювання повинні будуватися на технології з двома контурами. Перший контур призначений для аналізу та підвищення ефективності бізнес-процесів; його кінцевою метою є підвищення потенціалу прибутковості підприємств шляхом розвитку нових ресурсів, які б дозволили використовувати ринкові шанси. Другий контур – оперативний, він включає виробничі процеси для контролю показників ефективності процесу виробництва; та на першому місці тут стає проблема поточної ефективності, тобто перетворення існуючих ресурсів в ринкові конкурентні переваги.

Обгрунтовано доцільність використання в практиці відділу розвитку промислового виробництва Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури обласної державної адміністрації вдосконалених методичних положень щодо оцінки, аналізу та прогнозування ефективності розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону, застосовуючи розроблену систему узагальнених груп показників ефективності розвитку його структурних елементів. Кожний регіон має враховувати свої особливості при аналізі власного внутрішнього потенціалу, розширюючи чи звужуючи в разі потреби відповідні групи факторів. Головна мета при цьому – визначення “критичних точок” у функціонуванні та регулюванні розвитку виробництва регіону, які стають основою для встановлення пріоритетів у розв’язанні стратегічних проблем.

Розділ 3. Удосконалення механізмів державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону.

У зв'язку з тим, що величина виробничого потенціалу та його структура мають широкий діапазон застосування в плануванні, прогнозуванні і стимулюванні матеріального виробництва регіону, визначено принципи формування системи регулювання розвитку виробничого потенціалу на регіональному рівні. Складовими цієї системи є: техніко-технологічна база промислових підприємств регіону як основний елемент виробничого потенціалу, інноваційний потенціал як джерело інтенсивного підвищення ефективності та інтелектуальний потенціал регіону. І всі вони повинні координуватися в рамках єдиної стратегії розвитку виробництва в регіоні, яка має систематично переглядатися відповідно до змін зовнішнього середовища.

Запропоновано методичні положення щодо регіонального аналізу виробничого потенціалу із використанням нейромережевих технологій (рис. 2), що дозволяє врахувати невизначеність, знизити ступінь суб’єктивізму під час вибору вагових коефіцієнтів, оскільки вони підбираються в процесі настроювання моделі на реальних статистичних даних. Для створення моделі сформовано набір узагальнених груп показників, які є найважливішими для аналізу виробничого потенціалу.

Рис. 2. Структура моделі регіонального аналізу виробничого потенціалу

Представлений набір є одним з можливих варіантів, і може формуватися експертами індивідуально для кожного окремого об’єкту (підрозділу, підприємства, регіону тощо) з урахуванням його специфіки. Нейромережевий апарат надає можливість поєднувати кількісні та якісні показники структурних елементів виробничого потенціалу, розглядаючи їх і в статиці, і в динаміці; настроювати модель на економічні та управлінські характеристики промислових підприємств регіону, а також аналізувати виробничий потенціал країни, галузі тощо. Запропоновані положення дозволяють не тільки оцінювати можливий вплив заходів державного регулювання на процеси розвитку виробництва промислових підприємств регіону, але й провести обгрунтування визначення “точок і центрів економічного зростання” для подальшого формування макротехнологічних комплексів із виробництва промислової продукції, інтегрованих у світову промисловість.

В контексті продовження адміністративної реформи побудовано економіко-математичну модель оптимізації розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону, яка має суттєвий вплив на підвищення ефективності регіонального управління. За роками планового періоду відомі: потреба в продукції; обсяги лімітованих ресурсів, що використовуються для виробництва продукції; обсяг інвестицій в розвиток виробництва; обсяг потрібних робіт з проекту; варіанти розвитку діючих та побудови нових об’єктів виробничого призначення, що характеризуються можливими обсягами випуску за кожною групою продукції та необхідними витратами.

За кожним варіантом розвитку виробничого потенціалу необхідно визначити значення змінних , що забезпечують мінімальне значення сумарних витрат

= , (1)

при наступних обмеженнях:

, (2)

, (3)

, (4)

де – сумарні витрати на реалізацію певного варіанту розвитку виробничого потенціалу;

i, , t, e – індекси, відповідно: технологічного переділу (); виду готової продукції (); року (інтервалу) планового періоду (); виду ресурсу ();

I, A, T, E – множини, відповідно: технологічних переділів; видів готової продукції; років (інтервалів) планового періоду; економічних ресурсів;

– обсяг виробництва a-го виду продукції i-м технологічним переділом в t-му році;

прогнозна потреба ринку в а-му виді продукції в t-му році;

– виробнича потужність і-го технологічного переділу з випуску а-го виду продукції в t-му році;

– ресурс e-го виду, потрібний для розвитку і-го технологічного переділу в t-му році;

– величина наявного ресурсу е-го виду в t-му році.

Уточнено класифікацію факторів, що мають враховуватися при прийнятті та реалізації управлінських рішень органами регіонального управління. Це: фактори, що характеризують об'єкт управлінських рішень; фактори ризику і невизначеності; фактори відповідності рішень цілям органів регіонального управління та інтересам підприємств; фактори можливості оперативного регулювання ходу реалізації рішень та фактори впливу на управлінські рішення осіб, що їх приймають.

Розроблено спосіб оцінки відносної ефективності регіонального планування виробничого потенціалу, що базується на побудові факторно збалансованої нейромережевої моделі, вхідною інформацією якої є фактори, що мають враховуватися при прийнятті та реалізації відповідних управлінських рішень органами регіонального управління. Кожний елемент цієї моделі відповідає за своїми якісними характеристиками компонентам вихідної таблиці. Виходи кожного елемента блок-схеми замкнуті на входи іншого у відповідності до вербального опису. Змінюючи почергово параметри всіх складових блоків моделі, отримано реакцію останніх компонент на відповідні зміни. Представлений спосіб дозволяє здійснювати конкретні впливи на зміну відповідних факторів, володіючи фактичними та потрібними їх параметрами, з метою підвищення відносної ефективності розвитку виробничого потенціалу регіону.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено нове вирішення наукового завдання щодо розробки теоретичних положень та методичних рекомендацій з удосконалення механізмів державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону в контексті перетворення регіонів на активних суб’єктів економічних відносин.

Одержані результати зводяться до наступних висновків та положень:

1. В результаті дослідження стану державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств визначено, що підвищення ефективності державних заходів щодо регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств можливе лише за умови впровадження системного підходу до моделювання відповідних процесів, який передбачає одночасне приділення однакової уваги поточним та стратегічним питанням. На основі цього твердження запропоновано модель системи державного регулювання використання та розвитку виробничого потенціалу.

Представлено структуру державного регулювання розвитку виробничого потенціалу підприємств регіону, згідно якій на макрорівні повинна формуватися ефективна система регулювання розвитку виробничого потенціалу національної економіки, а на регіональному рівні – ефективна система регулювання розвитку виробничого потенціалу підприємств регіону. Центральні та місцеві органи виконавчої влади повинні опікуватися розвитком будь-якого господарюючого суб’єкта незалежно від його форми власності, оскільки виробничий потенціал підприємств регіону, з одного боку,| багато в чому визначається станом макроекономічної системи, а з іншого – сам формує її стан.

2. Особливе значення для покращення державного регулювання у сфері розвитку промислового виробництва регіону має удосконалення механізмів регіонального стратегічного планування. В зв’язку з цим визначено порядок формування стратегічних рішень на регіональному рівні з планування розвитку виробничого потенціалу, в якому визначається система пріоритетів як засіб досягнення головної стратегічної мети, з урахуванням умов розв’язання існуючих проблем розвитку регіону та задіяння всіх наявних і залучених ресурсів.

3. Принципами формування системи регулювання розвитку виробничого потенціалу на регіональному рівні визначено: принцип високотехнологічності баз промислових підприємств регіону як основного елементу виробничого потенціалу, принцип інноваційності як джерела інтенсивного підвищення ефективності та принцип інтелектуалізації. При цьому відзначено, що всі елементи системи регулювання розвитку виробничого потенціалу повинні координуватися в рамках єдиної стратегії розвитку виробництва в регіоні, яка має систематично переглядатися відповідно до змін зовнішнього середовища.

4. Уточнено класифікацію факторів, що мають враховуватися при прийнятті та реалізації управлінських рішень органами регіонального управління, на засадах їх розподілу на п’ять груп: фактори, що характеризують об'єкт управлінських рішень; фактори ризику і невизначеності; фактори відповідності рішень цілям органів регіонального управління та інтересам підприємств; фактори можливості оперативного регулювання ходу реалізації рішень та фактори впливу на управлінські рішення осіб, що їх приймають.

5. Запропоновано методичні положення щодо регіонального аналізу виробничого потенціалу із застосуванням нейромережевих технологій, засновані на формуванні набору узагальнених груп показників, які є найважливішими для оцінювання структурних елементів виробничого потенціалу.

Обгрунтовано доцільність їх використання в практиці відділу розвитку промислового виробництва Головного управління промисловості та розвитку інфраструктури обласної державної адміністрації. Кожний регіон має враховувати свої особливості при аналізі власного внутрішнього потенціалу, розширюючи чи звужуючи в разі потреби відповідні групи факторів. Головна мета при цьому – визначення “критичних точок” у функціонуванні та регулюванні розвитку виробництва регіону, які стають основою для встановлення пріоритетів у розв’язанні стратегічних проблем.

6. Поширення повноважень органів регіонального управління в рамках адміністративної реформи передбачає додаткові можливості з регулювання діяльності промислових підприємств на даній території. Виходячи з цього, побудовано економіко-математичну модель оптимізації розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону, яка дозволяє обгрунтувати вибір варіанту інвестиційного проекту розвитку виробничого потенціалу за обраним критерієм оптимальності, забезпечуючи тим самим підвищення ефективності регіонального управління.

7. Розроблено спосіб оцінки відносної ефективності регіонального планування розвитку виробничого потенціалу, що базується на побудові факторно збалансованої нейромережевої моделі, вхідною інформацією якої є фактори, що мають враховуватися при прийнятті та реалізації відповідних управлінських рішень органами регіонального управління.

Представлений спосіб дозволяє здійснювати конкретні впливи на зміну відповідних факторів, володіючи фактичними та потрібними їх параметрами, з метою підвищення відносної ефективності розвитку виробничого потенціалу регіону.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях:

1. Бреславцев О.В., Воловікова Є.М. Стратегічне управління як механізм розвитку виробничого потенціалу організації // Зб. наук. пр. ДонДУУ: “Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія “Державне управління”, т.V, вип.30. – Донецьк: ДонДУУ, 2004. – С. 140–149.

Особистий внесок здобувача: розглянуто існуючі підходи до визначення сутності виробничого потенціалу та методичний підхід до вдосконалення стратегічного управління на прикладі великого машинобудівного підприємства.

2. Бреславцев О.В., Воловікова Є.М. Підвищення ефективності виробництва організації шляхом моделювання його системи управління // Зб. наук. пр. ДонДУУ: “Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія “Державне управління”, т.V, вип.31. – Донецьк: ДонДУУ, 2004. – С. 201–212.

Особистий внесок здобувача: запропоновано модель підвищення ефективності процесу управління виробництвом.

3. Воловікова Є.М. Підвищення ефективності державного регулювання розвитку виробничого потенціалу // Зб. наук. пр. ДонДУУ: “Проблеми державного управління розвитком промислового потенціалу регіону”: серія “Державне управління”, т.VI, вип. 52. – Донецьк: ТОВ “Лебідь”, ДонДУУ, 2005. – С. 75–82.

4. Воловікова Є.М. Вплив держави на підвищення ефективності інноваційної діяльності в системі управління розвитком виробничого потенціалу // Зб. наук. пр. ДонДУУ: “Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія “Державне управління”, т.VII, вип. 62. – Донецьк: ДонДУУ, 2006. – С. 118–129.

5. Воловікова Є.М. Моделювання розвитку виробничого потенціалу з використанням нейромережевих технологій // Зб. наук. пр. ДонДУУ: “Проблеми державного управління розвитком промислового потенціалу регіону”: серія “Державне управління”, т.VII, вип. 70. – Донецьк: НОРД КОМП’ЮТЕР, ДонДУУ, 2006. – С. 120–132.

Друковані праці наукових конференцій, статті в інших виданнях:

1. Ковалевский С.В., Воловикова Е.М. Нейросетевая модель оценки эффективности принятия управленческих решений // Сб. науч. тр.: “Экономика промышленности. Экономика Украины на пороге третьего тысячелетия”, т.2 / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. АО “НКМЗ”; Редкол.: Амоша А.И. (отв. ред.) и др. – Донецк, 2000. – С. 51–54.

Особистий внесок здобувача: запропоновано класифікацію чинників, що впливають на прийняття та реалізацію управлінського рішення; проаналізовано відносну ефективність системи управління підприємством.

2. Ковалевский С.В., Еськов А.Л., Воловикова Е.М. Нейросетевая модель оценки эффективности принятия управленческих решений // Сб. тр. VII Всеросс. конф.: “Нейрокомпьютеры и их применение” – НКП – 2001 / Под ред. А.И. Галушкина. – М.: Институт проблем управления РАН, 2001. – С. 391–394.

Особистий внесок здобувача: розкрито вхідну інформацію для побудови нейромережевої моделі оцінки відносної ефективності управлінських рішень.

3. Бреславцев О.В., Воловікова Є.М. Оцінка ефективності інвестицій в розвиток виробничого потенціалу організації // Міжвід. наук. зб.: “Моделювання та інформаційні системи в економіці”, вип. 72 / Відп. ред. В. К. Галіцин. – К.: КНЕУ, 2005. – С. 62–75.

Особистий внесок здобувача: проілюстровано методичний підхід до розроблення інвестиційних проектів розвитку виробничого потенціалу організації на прикладі великого машинобудівного підприємства.

4. Бреславцев О.В., Воловікова Є.М. Можливості розвитку виробничого потенціалу підприємства // Зб. тез доповідей VIII Всеукр. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів та молодих вчених СТІ СНУ ім. В. Даля “Технологія – 2005”, ч.3. – Сєвєродонецьк, 2005. – С. 53.

Особистий внесок здобувача: запропоновано напрями підвищення ефективності використання та розвитку потенціалу на основі вдосконалення принципів стратегічного планування.

5. Воловікова Є.М. Підвищення ефективності технологічного розвитку промислового підприємства // Материалы VI науч.-практ. конф. КИБ “Научное обеспечение процессов реформирования экономических отношений в условиях рыночной экономики”. – Симферополь, 2005. – С. 169–170.

6. Воловікова Є.М. Державне регулювання розвитку виробничого потенціалу підприємств // Матеріали IV Міжнар. наук.-практ. конф. “Динаміка наукових досліджень – 2005”: серія “Державне управління”, т.4. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С. 3–5.

7. Воловікова Є.М. Вдосконалення державного регулювання виробничої діяльності підприємств // Materials of final international scientifically-practical conference: “The Science: theory and practice”: Economic sciences, vol. 2. – Praha: Publishing House “Education and Science” s.r.o.; Prague, Czechia – Dnepropetrovsk, Ukraine – Belgorod, Russian, 2005. – С. 6–9.

8. Воловікова Є.М. Державна підтримка розвитку інноваційного потенціалу підприємств // Сб. науч. тр. по материалам науч.-практ. конф. “Научные исследования и их практическое применение. Современное состояние и пути развития”: серия “Юридические и политические науки, государственное управление”, т.2. – Одесса: Черноморье, 2005. – С. 73–76.

9. Воловікова Є.М. Методи збільшення виробничого потенціалу підприємства // Зб. наук. пр. ДонНАБА: “Вісник Донбаської національної академії будівництва і архітектури”, вип. 2005 - 4 (52). – Макіївка, 2005. – С. 159–161.

10. Воловікова Є.М. Роль менеджмент-освіти у державному регулюванні розвитку промислового виробництва // Матеріали ІV Всеукр. наук.-практ. конф. ДонДУУ: “Роль менеджмент-освіти в контексті розвитку механізмів державного регулювання соціально-економічних процесів” / Під заг. ред. Дорофієнко В.В. – Донецьк, 2006. – С. 28–31.

АНОТАЦІЯ

Воловікова Є.М. Механізми державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону. – Рукопис.

Дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата наук з державного управління за спеціальністю 25.00.02 – Механізми державного управління. – Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2007.

В дисертаційній роботі проведено дослідження теоретичних і практичних аспектів державного регулювання розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону та розроблено пропозиції щодо вдосконалення відповідних механізмів.

Виявлені актуальні проблеми та вплив держави на розвиток виробничого потенціалу підприємств регіону. Проаналізовано сучасний стан промислового виробництва в Україні та практичну реалізацію заходів державної регіональної політики у сфері його розвитку. Запропоновано методичні положення щодо вдосконалення державної регіональної стратегії та побудови оптимізаційної моделі розвитку виробничого потенціалу промислових підприємств регіону. Розроблено спосіб оцінки відносної ефективності регіонального планування розвитку виробничого потенціалу.

Ключові слова: державне регулювання, розвиток виробничого потенціалу, регіон, промислове підприємство, ефективність, стратегічне управління, оптимізаційне моделювання, нейромережеві методи.

АННОТАЦИЯ

Воловикова Е.М. Механизмы государственного регулирования развития производственного потенциала промышленных предприятий региона. – Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата наук по государственному управлению по специальности 25.00.02 – Механизмы государственного управления. – Донецкий государственный университет управления Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2007.

В диссертационной работе проведено исследование теоретических и практических аспектов государственного регулирования развития производственного потенциала промышленных предприятий региона. Выявлены актуальные проблемы и влияние государства на развитие производственного потенциала предприятий региона.

Проведён анализ современного состояния промышленного производства в Украине и практической реализации мероприятий государственной региональной политики в сфере его развития. Определён порядок формирования стратегических решений на региональном уровне по планированию развития производственного потенциала, в котором определяется система приоритетов как средство достижения главной стратегической цели, с учетом условий решения существующих проблем развития региона и задействования всех имеющихся и привлеченных ресурсов.

Уточнена классификация факторов, которые должны учитываться при принятии и реализации управленческих решений органами регионального управления. Определены принципы формирования системы регулирования развития производственного потенциала на региональном уровне: принцип высокотехнологичности баз промышленных предприятий региона как основного элемента производственного потенциала, принцип инновационности как источник интенсивного повышения эффективности, и принцип интеллектуализации. При этом отмечено, что все элементы системы регулирования развития производственного потенциала должны координироваться в рамках одной стратегии регионального развития производства, которую необходимо систематически пересматривать в соответствии с изменениями внешней среды.

Предложены методические положения по совершенствованию государственной региональной стратегии развития производственного потенциала с применением нейросетевых |технологий, основанные на формировании набора обобщенных групп показателей, являющихся важнейшими для оценивания структурных элементов производственного потенциала.

Разработан способ оценки относительной эффективности регионального планирования производственного потенциала, а также построена экономико-математическая модель оптимизации его развития, позволяющая обосновать выбор варианта инвестиционного проекта развития производственного потенциала по выбранному критерию оптимальности.

Ключевые слова: государственное регулирование, развитие производственного потенциала, регион, промышленное предприятие, эффективность, стратегическое управление, оптимизационное моделирование, нейросетевые методы.

ANNOTATION

Volovikova E.M. Mechanisms of the state regulation of development of production potential of industrial enterprises of the region. – Manuscript.

The thesis for a Candidate’s degree of sciences on State management, speciality 25.00.02 – Mechanisms of State management. – Donetsk State University of Management, Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2007.

The thesis work contains the research of theoretical and practical aspects of the state regulation of the development of production potential of industrial enterprises of the region and suggestions on perfection of the proper mechanisms.

Actual problems and state’s influencing on the development of the production potential are found out. Directions of efficiency’s increasing of development of production potential of enterprises are offered.

The modern state of industrial production in Ukraine and practical realization of measures of state regional policy in the field of its development are analyzed. Methodical positions in relation to perfection of state regional strategy and construction of optimization model of production potential’s development are offered. Method in relation to the estimation of relative efficiency of the regional planning of production potential’s development is worked out.

Keywords: state regulation, production potential’s development, region, the industrial enterprise, efficiency, strategic management, optimization design, neuronetworks| methods.

Надруковано у друкарні ЗАТ “ОФСЕТ”, м. Краматорськ

Підписано до друку 10.04.2007 р. Формат 6084 1/16

Папір офсетний. Друк різографічний. Умов.-друк. арк. 0,9.

Тираж 100 прим. Замовлення № 341

__________________________________________________

Донецький державний університет управління

83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПІДВИЩЕННЯ ТЕРМІНУ СЛУЖБИ ЗАПІРНОЇ АРМАТУРИ ПРОМИСЛОВОГО ТРУБОПРОВІДНОГО ГІДРОТРАНСПОРТУ УДОСКОНАЛЕННЯМ ХАРАКТЕРИСТИК РОБОЧОГО ПРОЦЕСУ - Автореферат - 26 Стр.
ЗАРЯДОВІ І РОЗМІРНІ ЕФЕКТИ В МЕТАЛЕВИХ КЛАСТЕРНИХ СТРУКТУРАХ - Автореферат - 24 Стр.
ПРОБЛЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАГАЛЬНОАРАБСЬКОЇ БЕЗПЕКИ В 1990-i РОКИ ТА РОЛЬ ЛІГИ АРАБСЬКИХ ДЕРЖАВ - Автореферат - 24 Стр.
РОЗВИТОК СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ НА ЗЕМЛЯХ НАДДНІПРЯНСЬКОЇ УКРАЇНИ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. (ІСТОРИКО-ПРАВОВЕ ДОСЛІДЖЕННЯ) - Автореферат - 27 Стр.
маловитратні технології для підвищення екологічної безпеки теплоенергетичних об’єктів та систем - Автореферат - 50 Стр.
НОВАТОРСЬКІ МИСТЕЦЬКІ НАПРЯМКИ І ТЕЧІЇ В ТЕАТРАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ УКРАЇНИ ПЕРШОЇ ТРЕТИНИ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 45 Стр.
ВИМІРЮВАЛЬНІ ПЕРЕТВОРЮВАЧІ СТРУМУ З ЕЛЕКТРОННОЮ КОМПЕНСАЦІЄЮ ПОХИБКИ ДЛЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ ТА ЕЛЕКТРОТЕХНОЛОГІЧНИХ УСТАНОВОК - Автореферат - 23 Стр.