У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИСТЕТ ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Довбуш Віта Іванівна

УДК 657.474.57:637.1

ОБЛІК І ВНУТРІШНІЙ АУДИТ СОБІВАРТОСТІ ПРОДУКЦІЇ

(НА ПРИКЛАДІ МОЛОКОПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ)

08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

(за видами економічної діяльності)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2008

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано на кафедрі обліку підприємницької діяльності ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” Міністерства освіти і науки України, м. Київ

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент,

Небильцова Оксана Володимирівна,

ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”, доцент кафедри обліку підприємницької діяльності

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Осадчий Юрій Іванович,

Міжгалузевий інститут управління,

завідувач кафедри обліку і аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Бондар Микола Іванович,

ДВНЗ “Київський національний економічний

університет імені Вадима Гетьмана”,

доцент кафедри обліку, аналізу та аудиту в

агропромислових комплексах

Захист відбудеться ”14” квітня 2008р. о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.06 ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за адресою 03113, м. Київ, вул. Дегтярівська, 49 г, ауд.601.

Автореферат розіслано ”14” березня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.Д. Шарапов

кандидат технічних наук, професор

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Результати роботи кожного підприємства значною мірою залежать від системи управління, яка забезпечує економічну самостійність підприємства, його конкурентоспроможність та стійке фінансове становище на ринку. Вирішення проблеми ефективного розвитку та економічного зростання промислових підприємств України можливе завдяки удосконаленню системи управління витратами та собівартістю продукції. У системі управління виробництвом важливе місце має облік витрат на виробництво та калькулювання собівартості продукції. На основі даних про розмір та види витрат працівники управлінського апарату підприємства одержують інформацію про використання ресурсів, унаслідок чого з’являється можливість здійснювати контроль кількісних та якісних показників, регулювати процес виробництва, приймати оптимальні управлінські рішення.

Одним із напрямків удосконалення управління витратами є проведення внутрішнього аудиту собівартості продукції, з допомогою якого виявляються незаконні та нецілеспрямовані витрати. Водночас, подальший розвиток аудиторської діяльності вимагає вирішення питань, пов’язаних з підвищенням його якісного рівня.

Побудова обліку виробничих витрат і вибір методу калькулювання собівартості продукції в значній мірі залежить від особливостей галузі, типу і виду виробництва, характеру його організації і технологічного процесу, різноманітності продукції, що виготовляється, об’єктів калькулювання, структури організації. За цих умов наукові дослідження, що сприяють прискореному розвитку харчової промисловості, є одними з пріоритетних, і тому об’єктом дисертаційної роботи обрана молокопереробна галузь харчової промисловості України.

Вагомий внесок у дослідження проблем обліку та внутрішнього аудиту собівартості продукції зробили вітчизняні та зарубіжні вчені, зокрема: М.С. Пушкар, І.Є. Давидович, Л.М. Чернелевський, В.Ф. Палій, Ю.А. Мішин, Є.А. Аткінсон, К. Друрі, В.М. Добровський, Л.В. Нападовська, М.В. Кужельний, В.В. Сопко, О.А. Петрик, М.Д. Врублевський, В.С. Рудницький, Ю.І. Осадчий, М.І. Бондар.

Проте методичні положення, пов’язані з обліком і внутрішнім аудитом в управлінні собівартістю молокопереробної промисловості, потребують подальшого поглиблення і доповнення. Тому зроблено висновок про необхідність подальшого системного дослідження собівартості продукції цієї галузі. Це обумовило вибір теми дисертації, її мету, завдання та основні напрями дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» за темою «Концепція розвитку обліку, аналізу та аудиту в умовах міжнародної інтеграції», державний реєстраційний номер 0106U004356. Особисто автором розроблено науково-методичні підходи до формування собівартості продукції та побудови системи внутрішнього аудиту на молокопереробних підприємствах, а саме: групування витрат за статтями калькуляції; облік витрат за центрами відповідальності; визначення трансфертної ціни; побудова системи внутрішнього аудиту з метою поліпшення управління.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є наукове обґрунтування теоретичних і методичних положень, а також розробка практичних рекомендацій щодо визначення собівартості молокопродукції та побудови системи внутрішнього аудиту для забезпечення її ефективного управління за сучасних умов господарювання та на перспективу.

Для реалізації поставленої мети визначено та вирішено такі основні завдання:

- досліджено сутність економічної категорії «собівартість» та вплив організаційно-технологічних особливостей молокопереробної промисловості на формування цього показника;

- проаналізовано різні методи калькулювання собівартості продукції та оцінено можливість їх застосування для потреб управління;

- удосконалено існуючу класифікацію витрат для прийняття управлінських рішень;

- розроблено пропозиції щодо методики організації обліку за центрами відповідальності;

- обґрунтовано рекомендації щодо використання договірних трансфертних цін на підприємствах молокопереробної галузі;

- розроблено методичні матеріали для організації відділу внутрішнього аудиту підприємств молокопереробної промисловості;

- запропоновано методику проведення внутрішнього аудиту собівартості молокопереробного виробництва.

Об’єкт дослідження – система обліку та внутрішнього аудиту собівартості продукції.

Предметом дослідження є теоретико-методичні та організаційно-практичні аспекти обліку та внутрішнього аудиту формування собівартості продукції на молокопереробних підприємствах.

Методи дослідження. У дисертації використано загальнонаукові та специфічні методи, які дозволяють системно вирішувати проблемні завдання з обраного напрямку дослідження. Теоретичні та прикладні розробки ґрунтуються на використанні наступних методів: діалектичного пізнання – для визначення сутності та змісту собівартості як економічної категорії; методи індукції та дедукції для визначення загальних тенденцій розвитку обліку витрат; методи причинно-наслідкового зв’язку та абстрактно-логічний використовувалися для удосконалення класифікації витрат, встановлення взаємозв’язку методів обліку витрат і калькулювання собівартості; спостереження – для визначення стану обліку на підприємствах молокопереробної промисловості.

Інформаційну базу дослідження складають нормативно-правові акти України, що регламентують облік та внутрішній аудит собівартості продукції, основні положення наукових праць вітчизняних і зарубіжних вчених стосовно досліджуваних питань, статистичні матеріали Держкомстату України, первинні та зведені бухгалтерські документи молокопереробних підприємств, матеріали наукових конференцій, періодичних видань і мережі Internet.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в теоретичному обґрунтуванні та практичному вирішенні комплексу питань щодо методики формування собівартості молокопродукції.

У процесі проведеного дослідження отримано результати, яким характерна наукова новизна, зокрема:

вперше:

- запропоновано систему оцінки якості роботи відділу внутрішнього аудиту, яка дає змогу підвищити ступінь довіри до інформації, що надається аудиторами. Зокрема виділено наступні параметри визнання: ефективність, документальність, організаційне та методичне забезпечення.

удосконалено:

- групування витрат на основі теоретичного обґрунтування класифікаційних ознак відповідно до потреб практики управління підприємств молокопереробної галузі, що дозволяє приймати виважені управлінські рішення;

- перелік калькуляційних статей витрат у молокопереробній промисловості для обчислення собівартості, що дозволяє проконтролювати склад витрат та визначити резерви зниження собівартості;

- наукові підходи щодо визначення центрів відповідальності в межах організаційної структури підприємства, що дозволяє впровадити на підприємствах галузі облік витрат за місцями їх виникнення та центрами відповідальності;

- систему внутрішнього аудиту шляхом використання трьохрівневої структури формування відділу, яка підвищує оперативність прийняття управлінських рішень.

набули подальшого розвитку:

- методичні підходи щодо впровадження договірних трансфертних цін, що дає змогу погодити локальні ціни й досягти балансу інтересів на основі двохсторонніх домовленостей структурних підрозділів для підвищення прибутковості кожного підрозділу та підприємства в цілому;

- практичне обґрунтування щодо створення приймальних пунктів для зниження транспортно-заготівельних витрат, що дозволяє зекономити підприємству кожного дня 2000 грн.

Практичне значення одержаних результатів. Наукові результати, отримані на основі проведеного дослідження, знайшли відображення та практичне застосування в діяльності українських підприємств. Розробки автора впроваджено в практику діяльності ЗАТ «Лакталіс-Умань» (Довідка №55 від 15.10.07 р.), ВАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів» (Довідка № 1-13 від 05.10.07 р.), ВАТ «Молочноконсервний комбінат» м. Тальне (Довідка № 1-45 від 24.10.07 р.), ТОВ «Теплицький молокозавод» (Довідка №25 від 17.10.07 р.) а також використано у навчальному процесі Економічного коледжу ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (Довідка №01-18/714 від 05.10.07 р.) та ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» (Довідка від 20.11.07 р.) при підготовці навчально-методичного забезпечення з дисципліни «Бухгалтерський облік ІІ» і «Аудит».

Особистий внесок дисертанта. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, подані до захисту рекомендації та пропозиції розроблені автором особисто й наведені в його наукових працях.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації знайшли відображення в наукових статтях, опублікованих у фахових та інших виданнях, а також доповідалися та обговорювалися на: міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток обліку і аудиту як основи інформаційно-аналітичної системи підприємства» (м. Харків, 17-18 листопада 2005 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та молодих вчених «Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики її вдосконалення» (м. Київ, 27-28 квітня 2005 р.); всеукраїнській науково-практичній конференції молодих вчених «Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України» (м. Дніпропетровськ, 19-20 квітня 2006 р.); ІІІ міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації» (м. Тернопіль, 23-24 лютого 2006 р.); міжвузівській науково-практичній конференції «Роль і місце фінансово-економічного механізму управління у сфері підприємництва» (м. Київ, квітень 2006 р.).

Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 10 наукових праць загальним обсягом 3,46 друк. арк. З них 5 - у наукових фахових виданнях, 5 – матеріали і тези конференцій.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів і висновків (обсягом 160 сторінок), списку використаних джерел (133 найменувань на 11 сторінках), 10 додатків (на 22 сторінках), а також містить 36 таблиць на 24 сторінках і 25 рисунків на 16 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, завдання, предмет і об’єкти дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У розділі 1 «Теоретичні аспекти формування собівартості продукції» досліджено місце та роль молокопереробної галузі в економіці країни; розкрито вплив організаційно-технологічних особливостей молокопереробного виробництва на побудову обліку і внутрішнього аудиту витрат; досліджено економічну сутність категорії «собівартість»; наведено порівняльну характеристику методів калькулювання собівартості продукції.

У системі управління молокопереробними підприємствами важливу роль відіграє калькулювання собівартості їх продукції. Враховуючи умови формування ринкових відносин на сучасному етапі розвитку, під калькулюванням необхідно розуміти комплексну систему у процесі управління, яка являє собою науково обґрунтований вибір методу обліку виробничих витрат, який враховує організаційно-технологічні особливості виготовлення продукції з метою визначення собівартості одиниці продукції, формування ціни та регулювання ефективності виробництва для визначення конкурентноздатності продукції. Суть калькулювання розкривається через його принципи, серед яких: встановлення об’єктів калькулювання; визначення калькуляційних одиниць; вибір методу обліку витрат і калькулювання собівартості продукції.

Невід’ємною складовою процесу калькулювання є визначення об’єктів калькулювання, оскільки їх варіантність дозволяє забезпечити аналітичність калькуляції та безпосередньо визначає собівартості готової продукції. В роботі охарактеризовано об’єкти калькулювання на кожній стадії господарського процесу; подано обґрунтовані визначення об’єкта обліку витрат, об’єкта калькулювання та калькуляційної одиниці, а також визначено їх взаємозв’язок за місцями виникнення на молокопереробних підприємствах. Калькуляційна одиниця повинна виражати не тільки кількісні параметри об’єкту калькулювання, але й і якісні його характеристики.

На основі вивчення, систематизації та узагальнення існуючих методів калькулювання собівартості продукції в роботі здійснений їх порівняльний аналіз та обґрунтована доцільність їх застосування в обраній галузі. Проведене дослідження дозволило зробити висновок, що найбільш відповідає потребам молокопереробного виробництва нормативно-попередільний метод. Оскільки у молокопереробній промисловості витрати обліковуються за окремими переділами на окремих аналітичних рахунках. Накопичені витрати слід ділити на масу отриманої від переробки готової продукції: вершків, масла, сиру, згущеного молока та ін., в результаті чого визначають собівартість одиниці продукції, враховуючи сорти, жирність тощо за нормативним співвідношенням.

Результати дослідження дають можливість зробити висновок, що впровадження управлінського обліку не тільки забезпечує базу для точного розрахунку виробничих витрат, а й надає діючий інструментарій для вдосконалення управління собівартістю продукції. З цією метою розроблено концепцію управління собівартістю, яка повинна передбачати комплексний системний підхід до дослідження. Концепція має будуватися на таких основних засадах: визнання витрат, які формують собівартість, структури; класифікація собівартості залежно від інформаційних потреб керівництва; формування інформації про собівартість для визначення фінансових результатів; проведення аналізу структури собівартості продукції за калькуляційними статтями та елементами витрат для виявлення впливу специфічних техніко-економічних особливостей виробництва конкретних видів продукції; контроль за формування собівартості на основі децентралізації управління та виділення центрів відповідальності; взаємозв’язок собівартості з ціноутворенням.

У розділі 2 «Методика формування собівартості продукції на молокопереробних підприємствах» досліджено методику обліку витрат за місцями їх виникнення і центрами відповідальності, галузеву класифікацію витрат, розроблено пропозиції щодо використання договірних трансфертних цін, охарактеризовано методи зниження собівартості продукції на підприємствах молокопереробної промисловості.

Між калькулюванням і обліком витрат на виробництво існує взаємозв’язок, обумовлений тим, що базою для розрахунку собівартості одиниці молокопродукції є інформація, яка зібрана в системі виробничого обліку. Для своєчасного, повного і достовірного визначення фактичних витрат, пов’язаних з виробництвом продукції, обчислення собівартості окремих її видів і контролю за використанням ресурсів необхідне групування витрат за визначеними ознаками. В дисертації запропоновано вдосконалену класифікацію витрат в управлінському обліку.

Важливим питанням калькулювання собівартості молокопродукції є розробка оптимальної структури калькуляційних статей. В результаті дослідження в роботі запропоновано статті калькуляції, їх склад та можлива оцінка окремих найменувань витрат з метою формування достовірної інформаційної бази визначення собівартості продукції. Це надасть можливість підвищити ефективність аналізу та контролю за витрачанням окремих видів ресурсів молоковиробництва (табл.1).

Таблиця 1

СТРУКТУРА СОБІВАРТОСТІ МОЛОКОПРОДУКЦІЇ, грн. за одиницю продукції

ЗАТ «БІЛОСВІТ-УМАНЬ»

Калькуляційні статті | «Сиркова маса 16,5% родзинки» 0,25 кг | «Сметана

20%» плівка 0,45 кг | «Сирок глазурований

26% джем вишня» 36 гр.

1. Сировина (молоко) | 1,4638 | 1,6421 | 0,2641

2. Зворотні відходи (обезжирене молоко, сироватка) | 0,3245 | 0,2214 | 0,0013

3. Напівфабрикати власного виробництва | масло

0,5662 | вершки

0,4213 | масло

0,1142

4. Підготовка сировини | 0,02415 | 0,0239 | 0,00535

5. Основні матеріали (наповнювачі) | 0,2253 | 0,0199 | 0,1143

6. Упаковка | 0,1396 | 0,0753 | 0,0356

7. Допоміжні матеріали | 0,0126 | 0,0142 | 0,0081

8. Основна і додаткова заробітна плата | 0,1045 | 0,1501 | 0,0233

9. Відрахування на соціальні заходи | 0,0275 | 0,0931 | 0,0145

10. Транспортно-заготівельні витрати | 0,1557 | 0,1747 | 0,0281

11. Загальновиробничі витрати:

1. Цехові

2. Інші загальновиробничі витрати | 0,3181

0,1650

0,1531 | 0,3094

0,1852

0,1242 | 0,0608

0,0402

0,0206

11. Адміністративні витрати | 0,0837 | 0,0266 | 0,0144

12. Витрати на збут | 0,2071 | 0,2050 | 0,0461

13. Інші операційні витрати | 0,02415 | 0,0239 | 0,00535

Всього | 1,8955 | 2,1155 | 0,5045

Важливим для управління собівартістю продукції є методика обліку витрат і калькулювання за центрами витрат та центрами відповідальності. Насамперед це відповідальність за виконання завдань зі зниження собівартості за статтями витрат не тільки у своїх функціональних службах, а й первинних виробничих підрозділах. В роботі центри відповідальності розроблено відповідно до організаційно-виробничої структури молокопереробних підприємств. Така організація обліку надасть можливість делегувати повноваження й відповідальність конкретним виконавцям і структурним підрозділам, а, відповідно, щоденно виявляти перевитрати сировини, матеріалів та інших ресурсів в місцях їх виникнення і вживати заходи до їх попередження. Але вирішальну роль в системі обліку за центрами відповідальності займає методика контролю, яку необхідно здійснювати через звіти.

В роботі запропоновано до використання менеджерами центрів доходів форма звіту, що відображає прибутковість видів продукції (рис.1). Це дозволить приймати рішення стосовно асортиментної політики на підприємстві.

Трансфертні ціни є важливою складовою внутрішнього економічного механізму управління підприємством, заснованого на децентралізації управління й розширенні відповідальності структурних підрозділів за результати господарювання.

На підставі вивчення, систематизації та узагальнення теоретичних підходів щодо трансфертного ціноутворення на молокопереробних підприємствах рекомендується застосовувати договірні трансфертні ціни, використання яких дає змогу узгодити локальні ціни й досягти балансу інтересів на основі двосторонніх домовленостей структурних підрозділів. Даний метод трансфертного ціноутворення показує, як переговори можуть призвести до підвищення прибутковості для кожного підрозділу і для підприємства в цілому.

Важливе місце в роботі займає вирішення питання щодо зниження собівартості продукції. Виявлення резервів зниження собівартості повинно опиратися на комплексний техніко-економічний аналіз роботи діяльності підприємства. Цей аналіз включає вивчення технічного і організаційного рівня виробництва, ефективності використання основних фондів, сировини, матеріалів, робочої сили. В дисертаційній роботі розглянуто та підтверджено розрахунками можливість використання існуючих методів зниження собівартості продукції: підвищення технічного рівня виробництва; удосконалення організації виробництва і праці; зміна номенклатури і асортименту продукції; покращення використання природних ресурсів та інші фактори. В роботі запропоновано шляхи удосконалення існуючих методів, зокрема, доведено ефективність використання методу зменшення транспортно-заготівельних витрат за рахунок створення мережі приймальних пунктів під існуючий автомобільний парк.

Звіт про показники функціонування для директора заводу

Виробництво продуктів Темп росту, % Відхилення Реалізація продукції

дитячого харчування (+,-) дитячого харчування

6 місяців 6 місяців 6 місяців 6 місяців

2006 2007 2006 2007

 

Підприємство 1250 1513 121,04 263 1250 1513

Звіт про показники функціонування для керівника центру відповідальності

 

Види продукції (в тонах):

1. Суха молочна дитяча суміш 999 1279 128,0 +280 999 1279

«Малиш»

2. Суха молочна дитяча суміш 83 92 110,8 +9 83 92

«Малютка» з цукром

3. Суха молочна дитяча суміш 162 99 61,1 -63 162 99

«Малютка» без цукру

4. Сухе незбиране молоко для 6 8 133,3 +2 6 8

дитячого харчування з вітаміном С

5. Суха молочна дитяча суміш - 6 - +6 - 6

«Малютка» швидкого приготування

6. Продукт сухий молочний - 3 - +3 - 3

«Фемілак 2 плюс»

7. Каші сухі швидкого приготування - 26 - +26 - 26

Рис.1 Приклад звіту щодо центру доходу ВАТ «Хорольський молококонсервний комбінат дитячих продуктів»

У розділі 3 «Концептуальні основи побудови системи внутрішнього аудиту на молокопереробних підприємствах» розглянуто та узагальнено наукові положення щодо сутності внутрішнього аудиту як економічної категорії, досліджено роль внутрішнього аудиту в управлінні собівартістю продукції, досліджено методичні та організаційні засади побудови системи внутрішнього аудиту собівартості продукції на молокопереробних підприємствах, запропоновано універсальну структуру відділу та методику оцінки якості внутрішнього аудиту.

В дисертаційній роботі проаналізовано погляди науковців щодо визначення сутності економічних категорій «аудит» і «внутрішній аудит», на підставі чого запропоновані визначення досліджених категорій.

Одним із напрямків удосконалення управління витратами є проведення внутрішнього аудиту собівартості продукції, використання якого передбачає застосування аналітичних процедур, які дозволяють підтвердити достовірність розрахунку собівартості продукції, виявити помилки в її обліку і калькулюванні, встановити їх винуватців, мобілізувати внутрішні резерви ефективного використання виробничих ресурсів.

Вивчення діяльності підприємств молокопереробної галузі продемонструвало відсутність на більшості з них відділу контролю за використанням ресурсів, що призводить до зловживань та можливості перекручення інформації щодо собівартості продукції, а також негативно позначається на результатах діяльності.

Під час створення відділу внутрішнього аудиту собівартості продукції на молокопереробних підприємствах необхідно визначити його мету, завдання, форми організації внутрішнього аудиту. В роботі наведено та обґрунтовано етапи проведення внутрішнього аудиту собівартості продукції.

Важливим моментом в процесі організації відділу внутрішнього аудиту на підприємстві є підбір працівників. Проведене дослідження дозволило дійти висновку, що найбільш економічно виправданим є трьохрівневий спосіб формування відділу. Робота служби внутрішнього аудиту повинна ґрунтуватися на принципах компетентності, самостійності і відповідати «Положенню про службу внутрішнього аудиту», структуру якого запропоновано в роботі. На основі Положення про внутрішній аудит розроблено та представлено типову Посадову інструкцію начальника відділу внутрішнього аудиту.

Для прийняття рішення про метод організації перевірки витрат на виробництво та собівартості продукції аудитору необхідно провести тестування системи відділу, а також внутрішнього аудиту витрат на виробництво та собівартості продукції.

Для оцінки якості роботи відділу внутрішнього аудиту рекомендується створити систему, яка організаційно включає наступні параметри визнання: документальність, ефективність, організаційне та методичне співвідношення. Це дозволить підвищити ступінь довіри до інформації, яка надається аудиторами. Наведено систему показників, які характеризують ефективність відділу. Система оцінки якості внутрішнього аудиту, що складається із чотирьох параметрів визнання, може мати декілька варіантів результативних даних, на основі аналізу яких відділ внутрішнього аудиту отримує кінцеву оцінку і відповідні рекомендації (табл.2).

Таблиця 2

Система оцінки якості внутрішнього аудиту

(фрагмент варіантів результативних даних)

Параметри визнання системи якості внутрішнього аудиту | Варіанти

1 | 2 | 3 | 4

Ефективність | Низький | Середній | Високий | Високий

Документальність | Високий | Низький | Середній | Високий

Методичне співвідношення | Високий | Високий | Низький | Середній

Організаційне співвідношення | Середній | Високий | Високий | Низький

Розроблено програму внутрішнього аудиту витрат на виробництво та собівартості продукції. Визначені аналітичні процедури і можливі помилки, які вони допомагають виявити. Представлено робочі документи щодо перевірки організації аналітичного обліку витрат на виробництво, проведення інвентаризації незавершеного виробництва, складу статей калькулювання виробничої собівартості продукції.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення та запропоноване нове вирішення наукового завдання щодо удосконалення методики формування собівартості молокопродукції та побудови системи внутрішнього аудиту. Це дало можливість сформулювати низку висновків теоретичного та прикладного характеру, що забезпечили вирішення завдань дослідження відповідно до поставленої мети:

1. Сучасний етап поглиблення ринкових відносин характеризується реформуванням управління молокопереробними підприємствами. Цей процес зумовлює зміни в обліку та внутрішньому аудиті, метою яких є отримання достовірної інформації для прийняття виважених управлінських рішень. Особливої актуальності для господарюючих суб’єктів в умовах дії ринкових механізмів набувають проблеми спрямовані на зниження собівартості продукції підприємств молокопереробної галузі, підвищення рентабельності виробництва та конкурентоспроможності молокопродукції на товарному ринку.

2. Обґрунтовано необхідність застосування нормативно-попередільного методу калькулювання собівартості молокопродукції, який дає можливість ще до закінчення звітного періоду визначити причини і відповідальних за ці відхилення, а також приймати управлінські рішення з метою зниження виробничої собівартості продукції.

3. Основою організації обліку витрат та калькулювання собівартості молокопродукції продукції є їх класифікація. Узагальнюючи існуючі в економічній літературі ознаки, які покладаються в основу класифікації витрат пропонується здійснювати класифікацію витрат за напрямами їх обліку та за наступними ознаками: для визначення собівартості молокопродукції, для планування і прогнозування, для контролю за витратами, використання якої дає змогу управляти формуванням собівартості продукції, оперативно виявляти в процесі виробництва і реалізації продукції непродуктивні втрати, обчислювати собівартість молокопродуктів і здійснювати контроль витрат за статтями калькуляції, місцями їх виникнення і центрами відповідальності, що дозволить попередити виникнення небажаних втрат.

4. Відповідно до організаційно-технологічних особливостей молокопереробного виробництва пропонується оптимальний склад статей калькуляції, що підвищить аналітичність їх обліку і контролю та оперативність обчислення собівартості молокопродуктів. Враховуючи фактичні дані ЗАТ «Лакталіс-Умань» було доведено, що введення додаткових статей дозволить точно проконтролювати склад витрат та визначити резерви зниження собівартості.

5. Важливим для управління собівартістю продукції є методика і організація обліку за центрами відповідальності, яку розроблено відповідно до організаційно-виробничої структури молокопереробних підприємств. Це дозволяє впровадити на підприємствах галузі облік витрат за місцями їх утворення та центрами відповідальності. При цьому виділено для кожного центру відповідальності синтетичні рахунки та на основі фактичних даних наведені приклади звітів, що направлені менеджерам центру витрат та центру доходу.

6. Важливим показником підвищення ефективності виробництва є зниження собівартості продукції. В роботі розглянуто та підтверджено розрахунками можливість використання існуючих методів зниження собівартості. Крім того, враховуючи наведені методи та особливості молокопереробних підприємств, запропоновано один з можливих шляхів зниження собівартості – це зменшення транспортно-заготівельних витрат за рахунок створення окремих приймальних пунктів під існуючий автомобільний парк.

7. Запропонована методика оцінки якості внутрішнього аудиту дає змогу досягти такої його організації, яка може бути оптимальною як з точки зору методології внутрішнього аудиту, так і у відношенні його економічної ефективності. Процедури контролю якості роботи відділу внутрішнього аудиту повинні базуватися на застосуванні «тестів якості внутрішнього аудиту», які розробляються за кожним параметром визнання, і є єдиною системою, за результатами якої якість відділу внутрішнього аудиту знаходить свою кінцеву оцінку. Підтримка якості роботи відділу на оптимальному рівні є однією із основних обов’язків керівника відділу.

Викладені рекомендації і пропозиції пройшли апробацію на молокопереробних підприємствах України і отримали позитивну оцінку.

ПЕРЕЛІК ПУБЛІКАЦІЙ АВТОРА ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Пастушенко (Довбуш) В.І. Організація внутрішнього аудиту на підприємствах молокопереробної промисловості // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. праць. – №11 (66). – Київ, 2006. – с. 56-60. - 0,56 д. а.

2. Пастушенко (Довбуш) В.І. Проблеми обліку витрат по центрам відповідальності на підприємствах молокопереробної галузі // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. – Випуск 219: Т. ІІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – с. 533-541. - 0,6 д. а.

3. Пастушенко (Довбуш) В.І. Особливості процесу калькулювання собівартості продукції на молокопереробних підприємствах // Фінанси, облік і аудит: Зб. наук. праць. – Випуск 7. – К.: КНЕУ, 2006. - с.283-292. - 0,55 д. а.

4. Пастушенко (Довбуш) В.І. Встановлення трансфертних цін на молокопереробних підприємствах // Актуальні проблеми економіки: Зб. наук. праць. – №3 (69). – Київ, 2007– с. 123-128. - 0,5 д. а.

5. Пастушенко (Довбуш) В.І. Порівняльна характеристика методів обліку витрат і калькулювання собівартості продукції // Фінанси, облік і аудит: Зб. наук. праць. – Випуск 9. – К.: КНЕУ, 2007. – с.250-260. - 0,57 д. а.

В інших наукових виданнях:

6. Пастушенко (Довбуш) В.І. Вітчизняні методи обліку витрат і калькулювання собівартості продукції // Труды международной научно-практической конференции «Развитие учета и аудита как основы информационно-аналитической системы предприятия». – Харьков НТУ “ХПИ”, 2005. - с.112. - 0,1 д. а.

7. Пастушенко (Довбуш) В.І. Сутність показника собівартість продукції // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих вчених «Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики її вдосконалення». – Київ: КНЕУ, 2005. - с.54-56. - 0,15 д. а.

8. Пастушенко (Довбуш) В.І. Структура виробничої собівартості на молокопереробних підприємствах // Матеріали IV Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих вчених «Сучасні проблеми соціально-економічного розвитку України». – Том 1. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2006. - с.98-100. - 0,12 д.а.

9. Пастушенко (Довбуш) В.І. Методика формування ціни продажу на промислових підприємствах // Матеріали ІІІ міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених «Економічний і соціальний розвиток України в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації» – Частина 2. – Тернопіль: Економічна думка, 2006. - с.571-573. - 0,13 д. а.

10. Пастушенко (Довбуш) В.І. Необхідність і перспективи впровадження внутрішнього аудиту в Україні // Матеріали міжвузівської науково-практичної конференції «Роль і місце фінансово-економічного механізму управління у сфері підприємництва» - Київ: Університет економіки та права «КРОК», 2006. – с.117-120. - 0,18 д.а.

АНОТАЦІЯ

Довбуш В.І. Облік і внутрішній аудит собівартості продукції (на прикладі молокопереробних підприємств України) – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 «Бухгалтерський облік, аналіз та аудит» (за видами економічної діяльності). – ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”, Київ, 2008.

Дисертація присвячена обґрунтуванню теоретичних і методичних засад калькулювання собівартості молокопродукції, а також побудові системи внутрішнього аудиту. У дисертації проведені статистичні дослідження стану молокопереробної галузі України, виявлені організаційні та технологічні галузеві особливості, які впливають на методи обліку витрат та калькулювання собівартості продукції. Проведено порівняльну характеристику методів калькулювання собівартості молокопродукції. З метою зниження собівартості продукції розроблена класифікація витрат виробництва за ознаками: для визначення собівартості молокопродукції, для планування та прогнозування, для контролю за витратами та галузева номенклатура статей калькуляції. Викладена методика обліку витрат за місцями виникнення та центрами відповідальності. Розроблено пропозиції щодо використання договірних трансфертних цін. Висвітлені питання зниження собівартості продукції на підприємствах молокопереробної промисловості, зокрема запропоновано метод зменшення транспортно-заготівельних витрат. Розроблені методичні матеріали для організації та проведення внутрішнього аудиту собівартості продукції молокопереробної галузі.

Ключові слова: молокопереробна промисловість, собівартість, центри відповідальності, калькулювання, трансфертне ціноутворення, внутрішній аудит.

АННОТАЦИЯ

Довбуш В.И. Учет и внутренний аудит себестоимости продукции (на примере молокоперерабатывающих предприятий Украины). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.09 «Бухгалтерский учет, анализ и аудит» (за видами экономической деятельности). – ГВУЗ “Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетьмана”, Киев, 2008.

Диссертация посвящена обоснованию теоретических и методических основ калькулирования себестоимости молокопродукции, а также построению системы внутреннего аудита. В роботе приводятся данные статистических исследований молокоперерабатывающей промышленности Украины. Вскрыты основные проблемы отрасли та направления их решения.

Усовершенствованы теоретические положения понятийного аппарата, касающиеся формирования себестоимости и построения системы внутреннего аудита, предложены определения категорий, которые могут быть использованы в нормативных документах бухгалтерского учета.

Учитывая, что в системе управления молокоперерабатывающими предприятиями важную роль занимает калькулирование себестоимости продукции, обосновано процесс калькулирования с помощью следующих принципов: определение объектов калькулирования, калькуляционных единиц, метода учета издержек и калькулирования себестоимости продукции.

В диссертации разработано концепцию управления себестоимости, которая должна предусматривать комплексный системный подход к исследованию. Концепция строится на следующих основных принципах: установление издержек, которые формируют себестоимость; классификация себестоимости в зависимости от информационных нужд руководства; формирование информации об себестоимость для определения финансовых результатов; проведения анализа структуры себестоимости продукции за калькуляционными статьями та элементами издержек для с целью установления специфических технико-экономический особенностей производства конкретных видов продукции; контроль за формированием себестоимости на основе децентрализации управления та выделения центров ответственности; взаимосвязь себестоимости с ценообразованием.

С целью снижения себестоимости продукции разработана классификация расходов производства по следующим признакам: для определения себестоимости молокопродукции, для планирования и прогнозирования, для контроля за расходами и отраслевая номенклатура статей калькуляции. Разработанная номенклатура статей калькуляции себестоимости молокопродукции позволяет определить причины отклонений от нормативной себестоимости и ответственных за них лиц.

Доказана целесообразность калькулирования себестоимости молокопродукции на основе использования нормативно-попередельного метода, который способствует формированию достоверной фактической себестоимости выпускаемой продукции и принятию своевременных управленческий решений.

Раскрыта методика учета расходов по местах возникновения и центрах ответственности, которая дает возможность делегировать полномочия и ответственность конкретным исполнителям и структурным подразделениям, ежедневно обнаружить перерасходы сырья, материалов и других ресурсов по местам их возникновения и применить меры к их предотвращению.

Содержатся предложения по использованию договорных трансфертных цен, которые позволяют повысить прибыльность каждого подразделения и предприятия в целом.

Раскрыты вопросы снижения себестоимости продукции на предприятиях молокоперерабатывающей промышленности, в частности предложен метод снижения расходов за счет создание сети заготовительных пунктов под существующий автомобильный парк.

В диссертации предложена модель организации службы внутреннего аудита, определена ее цель, задачи, функции и место в общей организационной структуре предприятия. Разработаны документы касающиеся организации службы внутреннего аудита, а именно Положение об отделе внутреннего аудита, а также должностная инструкция начальника отдела внутреннего аудита.

Предложена и обоснована методика оценки качества отдела внутреннего аудита, которая позволяет достичь такой организации, которая может быть оптимальна как с точки зрения методологии внутреннего аудита, так и с точки зрения его экономической эффективности.

Предложена методика анализа эффективности отдела внутреннего аудита на основе показателей, что позволит комплексно оценить его состояние и динамику.

Для предприятий молокоперерабатывающей отрасли разработаны методика и программа проведения внутреннего аудита затрат на производство и формирование себестоимости продукции. Раскрыты аналитические процедуры и возможные ошибки, которые они помогаю определить. Разработана рабочая документация для проверки организации аналитического учета затрат на производство, проведения инвентаризации производства, состава статей калькулирования себестоимости продукции.

Основные теоретические и методические результаты роботы использованы в практической деятельности отдельных предприятий молокоперерабатывающей промышленности и учебном процессе.

Ключевые слова: молокоперерабатывающая промышленность, себестоимость, центры ответственности, калькулирование, трансфертное ценообразование, внутренний аудит.

ANNOTATION

Dovbush V.I. Аccounting and internal audit of product costing (on example of milk processing enterprises). - Manuscript.

The thesis for obtaining the scientific degree of candidate of economic sciences, specialty 08.00.09 – Accounting, Analyze and Audit (by the type of economic activity). – Vadym Getman Kyiv National Economic University, Kyiv, 2008.

Some theoretical, methodical and practical problems of product costing in milk processing enterprises and organization of internal audit system have been worked out in the dissertation. The thesis provides results of a statistic research of Ukrainian milk industry condition and shows organizational and technological sectoral features influencing methods of expenses and net cost calculation. Product costing as a process is researched in the work and as a result the author proposes its improvements. With this purpose the costs classification of product unit is worked out. There are investigated methodic of calculating of product unit, their comparison characteristic is given. It is recommended to use the cost centers system and transferal prices as ways of costs management improvement. Methodic materials for organization and carrying out internal audit of costs at milk industry enterprises are developed.

Key words: milk processing enterprises, prime price, cost centers, methodic of calculating of product unit, transfer prices, internal audit system.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РИНКОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ промислового комплексу регіону - Автореферат - 49 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ТА СИНТЕЗ МЕХАНІЗМУ ПРОКАЧКИ ВУШКОВИХ ГОЛОК ОСНОВОВ’ЯЗАЛЬНИХ МАШИН - Автореферат - 27 Стр.
ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ЗБАЛАНСОВАНОГО РОЗВИТКУ ЕНЕРГОГЕНЕРУЮЧИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 26 Стр.
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РЕГІОНАЛЬНОГО РЕКРЕАЦІЙНО-ТУРИСТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Автореферат - 28 Стр.
РОЗВИТОК МЕТОДІВ КАЛІБРОВКИ ІНСТРУМЕНТУ ПРИ ХОЛОДНІЙ ВАЛКОВІЙ ПРОКАТЦІ ПРЕЦИЗІЙНИХ ТРУБ ЗІ ЗМІННИМ ПО ДОВЖИНІ РОБОЧОГО КОНУСУ ТИПОМ КАЛІБРУ - Автореферат - 23 Стр.
МЕТОД РОЗРАХУНКУ ТА ОПТИМІЗАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ ВИХРОСТРУМОВИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ - Автореферат - 16 Стр.
РАННЯ ДІАГНОСТИКА ТА КОМПЛЕКСНЕ ЛІКУВАННЯ ГОСТРОЇ ІШЕМІЇ М'ЯЗІВ ПРИ ТРАВМАХ КІНЦІВОК У ПОСТРАЖДАЛИХ В ДОРОЖНЬО-ТРАНСПОРТНИХ ПОДІЯХ - Автореферат - 25 Стр.