У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЧЕРНИГОВСКИЙ ГОСУДАРСТВЕННЫЙ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХОМЕНКО ІННА ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК .47:338.3:338.27

РЕГІОНАЛЬНИЙ РОЗВИТОК

ВАНТАЖНИХ АВТОТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.00.04 - "Економіка та управління підприємствами"

(автомобільний транспорт і дорожнє будівництво)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі фінансів Чернігівського державного технологічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор,

заслужений діяч науки і техніки України

Сич Євген Миколайович,

Київський університет економіки і

технологій транспорту Міністерства транспорту та

зв’язку України, перший проректор,

завідувач кафедри економіки підприємств транспорту.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Зайончик Леонід Григорович,

Національний транспортний університет

Міністерства освіти і науки України,

професор кафедри менеджменту;

кандидат економічних наук,

старший науковий співробітник

Ярош Олег Михайлович,

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН

України, провідний науковий співробітник відділу

комплексного розвитку продуктивних сил.

Захист відбудеться 22 лютого 2008 р. о 1530 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.059.04 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора (кандидата) економічних наук у Національному транспортному університеті за адресою: 01010, м. Київ, вул. Суворова, 1.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного транспортного університету за адресою: 01103, м. Київ, вул. Кіквідзе, 42.

Автореферат розісланий 17 січня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук, доцент В.В. Концева

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Однією із важливих складових виробничої інфраструктури, без якої неможливо забезпечити ефективне функціонування національної економіки, є транспортна мережа, що створює об’єктивні умови для раціоналізації зв’язків між виробниками та споживачами продукції. Провідна роль у цих процесах належить автомобільному транспорту.

Розширення транскордонного співробітництва, зростання кількості бізнес-структур, концентрація основних зовнішньоторговельних і транзитних вантажопотоків на регіональних напрямках тощо потребують підвищення рівня організації, якості та ефективності роботи автомобільного транспорту.

Методологічні основи та практичні аспекти функціонування транспорту і, перш за все ? автомобільного відображені в працях вітчизняних і зарубіжних вчених, таких як А.П. Анісімов, С.М. Абалонін, З.І. Аксьонова, Л.А. Александров, А.В. Базилюк, О.О. Бакаєв, Е.В. Будрин, М.Н. Бідняк, А.І. Воркут, В.Г. Галабурда, А.Е.Горєв, В.М. Гурнак, Л.Г. Зайончик, Г.А. Кононова, В.І. Котелянець, Ю.В. Кулаєв, В.Н. Лівшиць, А.Н. Лохов, О.М. Ложачевська, А. М. Новікова, В.О. Персіанов, С.М. Резер, Є.М. Сич, Б.І. Шафиркін, В.Г. Шинкаренко, О.М. Ярош та інших.

Сучасний етап регіонального розвитку автомобільного транспорту характеризується жорсткою конкуренцією на ринку транспортних послуг, у зв’язку з чим виникає гостра потреба у прогнозованості та передбачуваності результатів діяльності. Проте, традиційні методи прогнозування автомобільних вантажопотоків не дозволяють досягти достатньої точності прогнозу в умовах дії ринкових факторів. Це зумовлює необхідність використання принципово нових нестандартних підходів до розробки прогнозу вантажообігу автомобільних підприємств.

Крім того, в пікові періоди такі підприємства не в змозі задовольнити наявний попит на послуги. Тому необхідним стає формування такого структурно-організаційного утворення, яке б забезпечило підвищення якості та ефективності перевізного процесу.

Разом з тим, внутрішні і зовнішні коливання обсягів перевезень призводять до безперервних змін у технологіях доставки вантажів, принципах функціонування ринку транспортних послуг тощо; це визначає нагальну потребу в проведенні наукових досліджень щодо створення нових організаційних структур регіонального управління автотранспортними підприємствами.

Таким чином, удосконалення методів прогнозування показників роботи автотранспортних підприємств з перевезень вантажів, а також розробка нових підходів до структурно-організаційних утворень набувають особливої ваги, є вкрай важливими і відповідають потребам формування сучасного ринку послуг.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до “Концепції розвитку транспортно-дорожнього комплексу України на середньострокову перспективу і до 2020 року”. Тематика досліджень пов’язана з науково–дослідною роботою Київського університету економіки і технологій транспорту (2005-2006 рр.), а саме, в рамках теми Д-1 “Основні напрямки реструктуризації та розвитку залізничного транспорту України в умовах ринкової економіки” (державний реєстраційний номер 0102U003293); та в рамках теми “Підвищення ефективності функціонування та розвитку транспорту, зв’язку та інших галузей економіки регіону” (номер державної реєстрації 0104U005466) відповідно до плану науково-дослідної роботи Чернігівського державного технологічного університету (2004-2006 рр.).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування економічних пріоритетів і організаційних засад вдосконалення регіональної діяльності вантажних автотранспортних підприємств на базі законів ринкової економіки та принципів системного підходу.

Для досягнення мети в роботі були розв’язані наступні завдання:

- визначено організаційно–економічні умови функціонування вантажних автотранспортних підприємств та їх роль, місце і значення в економіці;

- розроблено економіко-математичну модель формування вантажопотоків з використанням новітніх методів досліджень;

- виявлено особливості формування, функціонування та розвитку транспортних кластерних утворень;

- сформульовано основні принципи ефективної роботи транспортно-економічних кластерів;

- досліджено організаційно-економічний механізм функціонування вантажних автотранспортних підприємств кластеру;

- удосконалено методи оцінки ефективності функціонування транспортно-економічних кластерів;

- обґрунтовано перспективні підходи розвитку транспортно-економічних кластерів.

Об’єктом дослідження виступає організація та управління виробничо–господарською діяльністю автотранспортних підприємств з перевезень вантажів на прикладі функціонування економіки Чернігівського регіону.

Предметом дослідження є сукупність організаційно-економічних відносин, що виникають у процесі розвитку автотранспорту регіону та їх вдосконалення для підвищення ефективності управління параметрами регіональної економіки.

Методи дослідження – в ході роботи застосовуються теоретичні та емпіричні методи пізнання, аналізу і синтезу отриманих результатів, структуризації (ранжування і виділення пріоритетів в розробці заходів ефективного розвитку вантажних автотранспортних підприємств), ретроспекції і статистичної обробки інформації (дослідження особливостей, оцінка стану розвитку вантажних автотранспортних підприємств регіону), теорії штучного інтелекту (прогнозування транспортних потоків підприємства) і розпізнавання образів (виділення меж транспортно-економічних кластерів), економіко-математичне моделювання та прогнозування (прогнозні моделі вантажопотоків), абстрагування (введення та розкриття суті та змісту нового поняття “транспортно-економічний кластер”), економічного обґрунтування доцільності створення транспортно-економічних кластерів та ін.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в поглибленні існуючих і розробці нових теоретичних положень та практичних рекомендацій щодо забезпечення ефективного функціонування вантажних автотранспортних підприємств в регіоні, яке сприятиме сталому розвитку суб’єктів ринкового господарювання, зокрема:

вперше:

- запропоновано концепцію розвитку вантажних автотранспортних підприємств регіону на основі створення “транспортно-економічних кластерів”, яка передбачає формування інтегрованої сукупності регіональних автотранспортних підприємств, представників-підприємств інших видів транспорту, ліцензійних складів, органів місцевої влади та науково-дослідних інститутів у формі асоціативного утворення з адекватним фінансуванням внесками учасників, діючою інфраструктурою, сучасними комунікаційними зв’язками, формування якого дозволить провадити єдину транспортно-регіональну політику, поліпшити інвестиційний клімат, забезпечити ріст ефективності функціонування автотранспортної складової;

- розроблено методичні основи формування та визначення меж розміщення транспортно-економічних кластерів на певній території регіону, які встановлюють процедуру послідовного упорядкування та раціоналізації розміщення кластерів; параметри цієї системи саморегулювання включають нейронну мережу і визначаються на основі показників динаміки та обсягів автомобільних перевезень, інноваційності рухомого складу, розвиненості транспортної інфраструктури та забезпеченості галузі трудовими ресурсами;

удосконалено:

- методичні засади прогнозування вантажопотоків на базі теорії нейронних мереж стосовно використання сезонної моделі вантажообігу, яка відображає види автомобільних перевезень, напрями, їх обсяги і дає більш точний регіональний прогноз порівняно з традиційними моделями – ARIMAS, адитивною, експоненціальною та мультиплікативною; водночас використання цього апарату створює передумови створення нових форм науково-виробничої інтеграції;

- механізм ефективного функціонування транспортно-економічних кластерів за рахунок систематизації і виділення в його складі таких елементів як методи (підтримка місцевою владою, координація дій учасників кластеру), функції (пріоритетність ролі автопідприємств, контролю за входженням на ринок послуг нерегіональних автоперевізників, паритетність головного інтересу учасників) та інструменти (контрактні умови, ціни, пільги, матеріальне заохочення та ін.); реалізація їх дії забезпечить комплексний цілеспрямований вплив на кінцеві показники роботи всіх учасників перевізного процесу;

набули подальшого розвитку:

- принципи роботи транспортно-економічних кластерів за рахунок розширення їх переліку такими: координації (постійного корегування перевізного процесу); пропорційного розвитку; узгодженості (гармонізації інтересів і стимулювання учасників перевізного процесу); гнучкості; адекватної якості; ефективності тощо; організація роботи на основі цих принципів дозволяє виявляти особливості їх використання на ринку транспортних послуг та одержати кінцевий синергічний ефект;

- методи оцінки ефективності роботи автотранспортних підприємств в частині визначення на комплексних результатів діяльності транспортно-економічних кластерів на основі таких показників – комплексний дохід, коефіцієнти доцільності, використання пробігу, парку та ін. Проведені на основі виконаних розрахунків співставлення показали, що в умовах кластеру ефект роботи підприємств збільшився на 24,3 тис. грн.

Наукове та практичне значення роботи. Дисертаційна робота розширює здобутки наукового напрямку в сфері економіки автомобільного транспорту. Її практичне значення полягає в підвищенні ефективності функціонування та розвитку вантажних автотранспортних підприємств у складі транспортно-економічних кластерів, які відповідають вимогам ринку транспортних послуг. Розроблені практичні шляхи ефективного розвитку вантажних автотранспортних підприємств такі, як: прогноз формування вантажопотоків, виділення територіальних транспортних утворень для подальшого закріплення і розширення конкурентних позицій транспортних підприємств. Програмно реалізовані алгоритми формування меж транспортно-економічних кластерів, що дозволяє визначитись у підходах до удосконалення організаційних засад і пріоритетів розвитку автотранспортних підприємств з перевезень вантажів, а також сформулювати перспективні напрямки їх трансформацій.

Одержані результати складають теоретико-методичну базу ефективного функціонування транспортного комплексу регіону та мають практичне втілення у нормативно-практичних документах таких як: “Концепція розвитку вантажних автотранспортних підприємств регіону” (затверджено Чернігівською обласною державною адміністрацією 25.10.2006 р.), “Рекомендації з розвитку вантажних автотранспортних підприємств регіону” (затверджено Чернігівською обласною державною адміністрацією 25.10.2006 р.) та ін., що знайшли практичне застосування при розробці довго- та середньострокових соціально-економічних програм та планів розвитку Чернігівської області Головним управлінням економіки Чернігівської обласної державної адміністрації (довідка № 16-06/2780 від 15.11.2007 р.). Впровадження основних положень роботи у діяльність автотранспортних підприємств з перевезень вантажів АТП 17462 (довідка № 64/2 від 05.02.2007 р.) і АТП 2562 (довідка № 53 від 28.03.2007 р.) дозволило отримати додатковий економічний ефект. Окрім того, результати дослідження використані у навчальному процесі Чернігівського державного технологічного університету при викладанні дисциплін “Економіка підприємства”, “Розміщення продуктивних сил” і “Державне регулювання економіки”, проведенні курсового та дипломного проектування студентами економічних спеціальностей.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є виконаним самостійно дослідженням, яке має теоретичне і практичне значення для ефективного функціонування та регіонального розвитку вантажних автотранспортних підприємств. Наукові результати, отримані в дисертації, базуються на дослідженнях автора і відображають його вклад у розвиток автотранспортних підприємств регіону. З робіт, опублікованих у співавторстві, в дисертації використані ідеї та положення, що запропоновані й обґрунтовані особисто, а саме: у наукових статтях: [2] – визначено роль автотранспорту у перевезеннях експортно-імпортних та транзитних вантажів, [3] – розкрито основні принципи роботи вантажного автотранспорту, [7] –виявлено потенціал ринку вантажних автоперевезень, [12] – показано особливості та формалізацію процесу створення нових організаційних структур у формі кластерів; у матеріалах та тезах доповідей: [16]– характеристика ризиків на підприємствах транспорту, [17] – розробка прогнозної нейронної мережі, [21] –обґрунтування моделі класифікації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження доповідалися і отримали позитивну оцінку на міжнародних і всеукраїнських науково–практичних конференціях: “Динаміка наукових досліджень (регіональна економіка). Наука і освіта (м. Дніпропетровськ, 2004 р.)”; “Фінансово-економічне регулювання розвитку України та регіонів” (м. Запоріжжя, 2004р.); “Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління” (м. Київ, 2004р.); ”Проблеми економіки транспорту” (м. Дніпропетровськ, 2005 р.); “Європейські інтеграційні процеси та транскордонне співробітництво: міжнародні відносини, економіка, політика, географія, історія, право” (м. Луцьк, 2005 р.); “Фінансово – кредитне стимулювання економічного зростання”(м. Луцьк, 2005 р.), “Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління” (м. Київ, 2005р.), “Economics: Current Affairs and Development Prospects” (Kuiv, 2007 y.), а також “Проблеми економіки і управління на залізничному транспорті”(м. Судак, 2007 р.). Крім того, результати дослідження доповідалися і отримали позитивну оцінку на науково–практичних конференціях професорсько–викладацького складу кафедр економічного факультету Чернігівського державного технологічного університету (2004 – 2007 рр. ).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 21 наукову працю загальним обсягом – 4,79 друк. арк. (14 одноосібних сукупним обсягом 4,15 друк. арк.), з них: 12 статей у наукових фахових виданнях ВАК України, 9 матеріалів науково–практичних конференцій.

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів основної частини, висновків, додатків і списку використаних джерел. Обсяг роботи становить 221 сторінку, що включає 16 таблиць, 49 рисунків, з них 3 на окремих сторінках; додатки займають 22 сторінки; список використаних джерел нараховує 222 найменування на 17 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми, визначаються мета і задачі дослідження, наукова та практична цінність результатів, які були отримані в процесі підготовки роботи, описані способи та форми їх апробації, а також практичного використання.

Перший розділ “Автотранспортні підприємства на регіональному ринку перевезень вантажів” розкриває роль та місце їх у загальній системі господарювання; види, класифікацію транспортних послуг, організаційно-економічні взаємозв’язки між основними суб’єктами транспортного ринку.

Позитивна динаміка росту майже всіх видів діяльності потребує динамічного розвитку і автотранспортних підприємств, які є провідними організаційними утвореннями, що мають виробничу базу для здійснення підприємницької діяльності з метою задоволення потреб споживачів і отримання прибутку.

У 2006 р. транспортною діяльністю на території Чернігівського регіону займалися 3086 підприємств, з них 127 ? мають перевізний процес як основний вид роботи. При цьому за період формування ринкового механізму обсяги перевезень вантажів скоротились з 91,16 тис.т (1990р.) до 15 (2006р.), а вантажообіг з 2120,3 млн. ткм до 847 відповідно. Протягом останнього часу відбувається стале збільшення обсягів перевезень регіональними підприємствами.

Як свідчить аналіз структури вантажів за 2006 р. (рис.1), основна їх частина – це мінерально-будівельні матеріали, перероблена сільськогосподарська продукція, харчові продукти до яких відносяться живі тварини та продукти тваринного і рослинного походження, в т.ч. молоко і молокопродукти, зерно, хліб та хлібобулочні вироби, цукор, олія, безалкогольні і алкогольні напої та ін.

Рис.1. Структура вантажів, що перевозяться автотранспортними підприємствами Чернігівського регіону

Рівень завантаження рухомого складу в осінньо-літній період складає 100 % і саме в цей час відчувається дефіцит провізних спроможностей; пояснюється це типами і технічним рівнем транспортних засобів, які забезпечують досягнення відповідного рівня безпеки, дотримання екологічних норм та якість обслуговування клієнтури.

Дослідження транспортного ринку дозволяє з’ясувати роль і значення автотранспортних підприємств як однієї з складових, що визначає конкурентні переваги на ринку транспортних послуг. Розширення асортименту та номенклатури автотранспортних послуг з перевезень вантажів зумовили необхідність вдосконалення систем їх класифікації. Запропонована класифікація автотранспортних перевезень дозволяє більш ретельно проаналізувати їх специфіку – залежність від ринкової кон’юнктури промисловості, сільського господарства та будівництва, високий рівень диверсифікації послуг тощо. Аналіз автотранспортних перевезень дозволяє виділити такі групи класифікаційних характеристик, як територіально-просторові ознаки, система роботи, форма надання, вид транспортного засобу, часові параметри, структура надання послуг, вид сполучення, а також визначити значимість їх впливу на підвищення ефективності функціонування автотранспортних підприємств.

Такі підприємства виступають обслуговуючою складовою безпосередньо виробництва, розподілу, обміну та споживання продукції. Недостатній технічний рівень і оновлення транспортної техніки, набуте відставання в сфері інформаційних технологій тощо не дозволяє автотранспортним підприємствам активізувати перевезення вантажів. Крім того, значна територіальна диференціація розвиненості транспортної мережі та недостатній її розвиток перешкоджають задоволенню зростаючого попиту на якісні транспортні послуги, особливо в “пікові” періоди. В результаті цього стримується наповнення ринку конкурентоспроможною продукцією, нераціонально використовуються наявні ресурси тощо.

На сьогодні частка транспортних витрат в собівартості продукції Чернігівського регіону складає 15-20% проти 7-8% в закордонних країнах. Тому на підприємствах необхідно формувати підрозділи, що будуть займатися проблемами прогнозування, реструктуризації та контролю надання транспортних послуг з використанням сучасних інформаційних технологій.

У другому розділі “Прогнозування роботи автотранспортних підприємств з перевезень вантажів регіону” обґрунтовується роль методів прогнозування для підприємств в умовах невизначеності, наводяться методики прогнозування вантажопотоків, що відображають кількісні показники кінцевих результатів їх роботи у майбутньому.

У зв’язку з тим, що на автотранспорті основна частина перевізників відноситься до малих і середніх підприємств, то, як свідчить практика, лише окремі з них використовують у своїй господарський діяльності методи прогнозування, що призводить до необґрунтованого прийняття управлінських рішень, нераціонального розподілу наявних ресурсів і потенціалу підприємств, зменшення ефективності і надійності їх роботи.

Особливістю формування вантажопотоків у Чернігівському регіоні є сезонність. Спектральний аналіз показує, що такий період дорівнює 12 місяцям. У дисертації досліджуються наступні сезонні прогнозні моделі – Census 1 (адитивна та мультиплікативна), ARIMAS, експоненціального згладжування та нейронних мереж. На основі їх застосування виявлено та кількісно був визначений фактор сезонності, отримано прогнозні значення вантажообігу, що сприятиме максимальній адаптації автотранспортного підприємства до умов зовнішнього середовища, підвищенню прибутковості та скороченню терміну вирішення за рахунок оптимізації використання технологічних, економічних і фінансових ресурсів. Доведено, що при розробці прогнозів за допомогою моделей ARIMAS та експоненціального згладжування помилка склала 13,6-14,8 %, що свідчить про недоцільність їхнього використання для оцінки роботи автотранспортних підприємств.

Тривалий час для прогнозування динаміки економічних процесів використовували евристичні та математичні методи. При моделюванні процесів прогнозування роботи вантажних автотранспортних підприємств, як складних систем, не завжди вдається поєднати ці методи, а тому не досягається, перш за все, потрібна точність і адекватність прогнозу. Також у наш час звичайних підходів вже недостатньо, тому що для їх побудови необхідно виявити і пояснити причини змін, що відбуваються, фактори і закономірності, але при цьому нечітка основоутворююча інформація швидко змінюється. Завдяки активній розробці комп’ютерних програм для отримання своєчасної, систематизованої та достовірної інформації автотранспортним підприємствам потрібно використовувати новітні методи на основі інтелектуальних інформаційних технологій штучних нейронних мереж, які дають більш точні результати розрахунків.

Запропонований метод дає можливість опрацьовувати великі масиви неструктурованої, а у ряді випадків неповної інформації, яка формується в процесі фінансово-господарської діяльності автотранспортних підприємств. За допомогою цього методу враховуються незначні приховані тенденції у динаміці їх роботи.

Для прогнозування вантажообігу за допомогою пакету математичного моделювання MATLAB V6.5, у модулі Neural Network Toolbox було побудовано нейронну мережу зі зворотнім розповсюдженням похибки. Результати проведеного прогнозу приведені на рис.2. Отримана модель має більш високий ступінь точності (похибка складає 8,35 %), адекватності та адаптивності, що дозволяє змінювати нейронну мережу разом із ситуацією на транспортному ринку. Проведена верифікація прогнозу підтвердила прийнятність якості кінцевого результату.

Таким чином, застосування нейронних мереж для прогнозування вантажообігу автотранспортних підприємств дозволяє підвищити рівень точності регіонального прогнозу, а тому дає усі підстави до використання цього методу досліджень на практиці. Результати прогнозування слугуватимуть також базою для формування більш складних організаційно-структурних утворень.

Рис.2. Нейронна прогнозна модель регіонального вантажообігу автомобільного транспорту до 2008 р.

Третій розділ “Регіональний розвиток вантажних автотранспортних підприємств та їх організаційно-економічна ефективність” розкриває об’єктивну необхідність створення нових організаційних утворень у формі кластерів, виявляються особливості механізму їх організаційно-економічного розвитку у сучасному ринковому середовищі, наводяться основні критерії та показники економічної ефективності їх функціонування, визначаються напрямки розвитку вантажних автотранспортних підприємств у складі кластерів.

До чинників, що визначають ефективність економічного розвитку автотранспортних підприємств, можна віднести як зовнішні і внутрішні, керовані і некеровані, так і кількісні та якісні. Такі фактори можуть суттєво впливати на кінцеві результати діяльності підприємств, а тому особливо важливо виявляти ті, що впливають негативно. У цих умовах існує об’єктивна необхідність створення нових територіально-галузевих формувань – кластерів, які сприяють активізації діяльності автотранспорту, більшій привабливості інвестицій у цю сферу, зміцненню та прискоренню економіки регіону. (рис. 3).

Найбільш доцільним для визначення меж і сфер формування, розміщення та розвитку кластерів є використання теорії розпізнавання образів, що дозволить математично довести об'єктивну необхідність та сформувати структуру регіональних кластерів на території.

На території регіону пропонується сформувати транспортно-економічний кластер на основі урахування наступної сукупності факторів: показників перевезень, інноваційності рухомого складу, розвиненості транспортної інфраструктури і забезпеченості галузі трудовими ресурсами.

Транспортно-економічний кластер – це сукупність регіональних автотранспортних підприємств, представників-підприємств інших видів транспорту, ліцензійних складів, органів місцевої влади та науково-дослідних інститутів (НДІ) у формі асоціативного утворення з адекватним фінансуванням внесками учасників, діючою інфраструктурою, сучасними комунікаційними зв’язками, які посилюють взаємодію та переваги в порівнянні з іншими конкурентами, що дозволяє підвищити інвестиційну привабливість та стійкий розвиток регіональної території.

Рис. 3. Формування транспортно-економічного кластеру

Механізм функціонування транспортно-економічних кластерів повинен включати підтримку місцевою владою, координацію дій їх учасників, контроль за входженням на ринок послуг нерегіональних автоперевізників, неподільність головного інтересу учасників; при цьому автопідприємство виступає провідною ланкою даного структурного утворення і його робота базується на контрактних умовах, режиму економії, оперативному формуванню маршрутів руху та інших організаційно-економічних факторах. Розвиток транспортно-економічних кластерів формується на принципах: постійного корегування перевізного процесу; пропорційного розвитку, гармонізації інтересів і стимулюванні учасників перевізного процесу; гнучкості; логічності; послідовності; узгодженості; надійності; адекватної якості; відкритості; прогресивності; відповідності державній транспортно-економічній політиці та ефективності.

Ефективність транспортного економічного кластеру – це відносний показник, що показує співвідношення результатів і витрат, пов’язаних з використання засобів виробництва, робочої сили, підприємницьких здібностей при наданні транспортних послуг певної якості в умовах лімітованих ресурсів і безмежних потреб.

При цьому оцінюється ефективність роботи самого транспортно-економічного кластеру, що відображає як ефективність процесу формування нових організаційних утворень і відповідно структурних елементів кластеру, так і ефективність використання ресурсів для їх роботи:

, (1)

де – ефект i-го учасника від роботи в складі кластеру;

– витрати, що виникли за період роботи кластеру,

n – кількість підприємств.

Крім того, необхідно розрахувати комплексний прибуток:

, (2)

де – комплексні доходи транспортно-економічного кластеру;

– комплексні витрати транспортно-економічного кластеру.

Даний показник (2) дозволить обґрунтовано приймати оперативні управлінські рішення на регіональному рівні.

Проведені розрахунки (табл. 1) підтвердили необхідність комплексного управління розвитком вантажних автотранспортних підприємств на основі створення транспортно-економічних кластерів, що дозволить зменшити собівартість 10 ткм на 1,56 грн. як однієї з важливих складових, яка відображає ефективність використання рухомого складу та враховує в грошовому виразі матеріальні і трудові витрати на здійснення і реалізацію перевізного процесу.

Таблиця 1

Порівняльна характеристика показників діяльності

окремих підприємств і кластерних утворень

Показники | Підприємства | У межах кластеру | Абсолютне відхилення

АТП 2562 | АТП 17462 | АТП 17454 | Середня величина

1. Коефіцієнт використання парку | 0,74 | 0,71 | 0,75 | 0,73 | 0,86 | +0,13

2.Собівартість, грн.:

- 10 маш.-год.; | 120,15 | 130,03 | 135,69 | 128,62 | 117,72 | -10,90

- 10 ткм | 9,36 | 11,01 | 12,32 | 10,90 | 9,34 | -1,56

3. Рентабельність, % | 15,0 | 14,0 | 12,0 | 13,7 | 18,2 | +4,5

Таким чином, підвищення ефективності функціонування вантажних автотранспортних підприємств і об’єднання їх наряду з іншими підприємствами у транспортно-економічний кластер сприятиме якісно новому рівню розвитку взаємозв’язків між підприємствами регіону, в тому числі транспортних, покращенню інвестиційної привабливості та території.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі розв’язано науково-прикладну задачу – підвищення ефективності регіонального розвитку автотранспортних підприємств за допомогою використання сучасних методів прогнозування вантажопотоків, які покладені в основу обґрунтування необхідності запровадження нових організаційно-структурних утворень в формі “транспортно-економічних кластерів”.

Проведені дослідження дозволяють зробити наступні висновки та надати рекомендації.

1. Автотранспортні підприємства є невід’ємною ланкою виробничих процесів, що пов’язують виробників та споживачів різноманітних промислових, будівельних і сільськогосподарських товарів; 86 % їх, в якості вантажів, перебувають саме на автомобільному транспорті. Зростаючі обсяги виробництва, розширення сфер використання природних ресурсів, розвиток економічних зв’язків потребують, окрім розвинутої інфраструктури, високого рівня своєчасності, доступності і збереженості вантажів. У Чернігівському регіоні автотранспортні підприємства функціонують під впливом керованих і некерованих сезонних факторів, а результати їх діяльності є важко передбачуваними.

2. Для врахування сукупності виявлених організаційно-управлінських, фінансово-економічних, матеріально-технічних і технологічних факторів розроблено комплекс сезонних моделей – адитивна та мультиплікативна (Census 1), ARIMAS і модель експоненціального згладжування для прогнозування вантажообігу автомобільного транспорту, що дозволяють попередити кризові явища, сприяють підвищенню ефективності роботи в місцях найбільшої концентрації природних ресурсів та рівня розвитку мережі автошляхів регіону.

3. Удосконалено методичні засади до прогнозування вантажопотоків на основі теорії нейронних мереж, які полягають у створенні двошарової нейронної мережі; розроблено алгоритм і програму реалізації, що забезпечує отримання прогнозних даних автотранспортними підприємствами з меншою на 5,25-7,85 % похибкою у порівнянні з вище наведеними моделями за рахунок використання прихованих закономірностей ряду, який сформовано штучною нейронною мережею; це відображає особливості перевезень вантажів у регіоні і, як наслідок, дозволяє цілеспрямовано та ефективно реалізовувати прийняті управлінські рішення.

4. Розвиток регіональної економіки супроводжується прискоренням дії інтеграційних і системоутворюючих факторів, що надає можливість автотранспортним підприємствам більш ретельно прогнозувати вантажопотоки, проводити політику скорочення термінів простою рухомого складу, зниження сукупних витрат для оптимізації величини існуючих тарифів за рахунок збалансованого функціонування ринку транспортних послуг, вибору науково обґрунтованих маршрутів, а також ефективної підтримки з боку місцевої влади, що обумовлює об’єктивну необхідність створення міжгалузевих транспортно-економічних кластерів.

5. Транспортно-економічний кластер являє собою виробничо-інтегровану цілісну сукупність підприємств різних видів транспорту, місцевої влади, НДУ тощо, які поглиблюють та посилюють взаємодію і конкурентні переваги в порівнянні з аутсайдерами, в результаті чого досягається стійкий розвиток території і підвищується ефективність роботи автотранспортних підприємств. На базі сформульованої мети, яка узгоджується з цілями всіх учасників перевізного процесу вантажів, обґрунтовано, що створення кластеру найбільш раціонально проводити за допомогою єдиного координаційного центру, який буде активізувати його формування і розвиток; це проявиться в зростанні як кількісних, так і якісних показників роботи підприємств автомобільного транспорту.

6. Розкрито сутність та визначені засадничі принципи формування, функціонування та розвитку транспортно-економічних кластерів, що забезпечують посилену рольову участь їх у трансформаційних процесах підприємств автомобільного транспорту.

7. Транспортно-економічні кластери мають більш широкі можливості для використання конкурентних переваг кожного автотранспортного підприємства у зв’язку з тим, що всі елементи та складові таких утворень тісно взаємопов’язані, мають чітку збалансованість організаційно-економічних відносин, яка призводить до консолідації зусиль всіх учасників перевізного процесу, підвищення рівня експлуатації транспортних засобів, прискорення доставки вантажів тощо.

8. Удосконалено організаційно-економічний механізм функціонування автотранспортних підприємств кластеру, який включає форми, методи, функції та інші економічні інструменти, що забезпечують цілеспрямований вплив на їх розвиток шляхом більш ефективного використання всіх видів ресурсів, контролю за виконанням термінів перевезень вантажів, взаємного інформування учасників перевізного процесу про хід вантажно-розвантажувальних робіт.

9. Доведено, що межі кластерів необхідно формувати із урахуванням фінансово-господарського потенціалу територій, де розміщені автотранспортні підприємства, що зумовлено нерівномірністю розподілу природних ресурсів, відмінностями у територіальному розподілі праці, різним рівнем розвитку продуктивних сил, ступенем використання таких показників, як динаміка перевезень, інноваційність рухомого складу, розвиненість транспортної інфраструктури та забезпеченість галузі трудовими ресурсами тощо.

10. Розроблено методичні основи оцінки економічної ефективності функціонування транспортно-економічних кластерів, які ґрунтуються на показниках використання основних і оборотних фондів, трудових і фінансових ресурсів, а також показників доцільності створення організаційних структур, досягнення поставленої мети, що дає можливість надавати всебічну кількісну й якісну економічну інформацію для мобілізації та введення в дію резервів транспортного виробництва.

11. Визначено напрямки підвищення ефективності регіонального розвитку підприємств автомобільного транспорту в складі територіально-асоціативного об’єднання автоперевізників, що дозволяє у повній мірі використовувати ресурсний потенціал та можливості на ринку транспортних послуг.

12. Ефективність застосування транспортно-економічних кластерів забезпечується поєднанням виробничої, фінансової та соціальної складових, що призводить до підвищення рівня обґрунтованості прийняття управлінських рішень: оптимізуються всі види витрат для досягнення кінцевої мети, скорочується тривалість кожного етапу доставки вантажів, уточнюються терміни прибуття вантажів у пункти призначення тощо. Ефект від роботи автотранспортних підприємств у складі кластерів становить 14,6%.

Таким чином, отримані прогнози, пропозиції та рекомендації є науково-методичною та практичною базою для вдосконалення організаційно-економічного механізму розвитку підприємств з перевезень вантажів, які функціонують у межах автомобільного транспорту регіону.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях

1. Хоменко І.О. Вантажний автотранспорт у функціонуванні економіки регіону // Зб. наук. праць КУЕТТ. – 2003. – Випуск 4. – С.181-186.

2. Сич Є. М., Хоменко І.О. Автомобільний транспорт у зовнішньоекономічній діяльності регіону //Зб. наук. праць КУЕТТ. – 2004. – Випуск 5. – С. 169-180.

3. Сич Є. М., Хоменко І.О. Основні принципи функціонування системи вантажного автотранспорту регіону //Зб. наук. праць КУЕТТ. – 2004. – Випуск 6. – С. 228-237.

4. Сич Є. М., Хоменко І.О. Міжнародні організації у сфері вантажних автоперевезень регіону // Вісник ЧДТУ. – 2005. – № 23. – С.49-55.

5. Хоменко І.О. Регіональна характеристика міжнародних автотранспортних мереж // Вісник ЧДТУ. – 2005. – № 24. – С.159-169.

6. Хоменко І.О. Організаційно-економічні фактори адитивного моделювання вантажних потоків регіону //Зб. наук. праць КУЕТТ. – 2005. – Випуск 7. – С.237-243.

7. Сич Є.М., Хоменко І.О. Потенціал розвитку просторово - господарської структури транспортного ринку регіону // Зб. наук. праць КУЕТТ. – 2005. – Випуск 7. – С.72-83.

8. Хоменко І.О. Моделювання структури транспортних потоків у регіоні //Зб. наук. праць КУЕТТ. – 2006. – Випуск 8. – С. 238-242.

9. Хоменко І.О. Прогнозування соціально-економічного розвитку вантажного автотранспорту // Вісник ЧДТУ. – 2006 - № 27. – С. 133-143.

10. Хоменко І.О. Мультиплікативні підходи до формування вантажопотоків автопідприємств // Вісник ЧДТУ. – 2007 - № 29. – С. 98-105.

11. Хоменко І.О. Передумови формування транспортно-економічних кластерів//Зб. наук. праць КУЕТТ. – 2007. – Випуск 9. – С. 25-29.

12. Сич Є. М., Хоменко І.О. Системоутворюючі процеси регіонального розвитку// Вісник ЧДТУ. – 2007. – № 31. – С.79-83.

Матеріали і тези конференцій

13. Хоменко І.О. Умови розвитку вантажного автотранспорту // Матеріали ІІІ міжнародної науково – практичної конференції “Динаміка наукових досліджень”(Регіональна економіка). – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 2004. – С.83-84.

14. Хоменко І.О. Економічний розвиток вантажного автотранспорту регіону // Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції “Фінансово-економічне регулювання розвитку України та регіонів”. – Том 2. – Запоріжжя: ЗІДМУ. – 2004. – С.110-111.

15. Хоменко І.О. Особливості функціонування вантажного автотранспорту регіону // Тези доповідей другої науково – практичної конференції “Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління”. – Частина ІІ. – К.: КУЕТТ. – 2004. – С.114-115.

16. Сич Є.М., Хоменко І.О. Особливості економічних ризиків автотранспорту регіону // Матеріали доповідей четвертої міжнародної наукової конференції “Проблеми економіки транспорту”. – Дніпропетровськ. – 2005. – С.140-141.

17. Хоменко І.О. Трансформаційні процеси автотранспортної мережі регіону // Тези доповідей другої науково – практичної конференції “Європейські інтеграційні процеси та транскордонне співробітництво: міжнародні відносини, економіка, політика, географія, історія, право”. – Луцьк. – 2005. – С. 341-343.

18. Хоменко І.О. Діяльність вантажного автотранспорту регіону в умовах ризикованості // Тези доповідей ХІ науково – практичної конференції “Фінансово – кредитне стимулювання економічного зростання”. – Луцьк. – 2005. – С. 671-673.

19. Сич Є.М., Хоменко І.О. Прогнозування показників роботи автотранспорту регіону за допомогою нейронних мереж// Тези доповідей третьої науково – практичної конференції “Проблеми та перспективи розвитку транспортних систем: техніка, технологія, економіка і управління” – Сер. ”Економіка і управління”. – К.: КУЕТТ. – 2005. – С.83-86.

20. Khomenko I. Creation process of new organizational and structural formations – transport and economic clusters at the truckers market // Materials of fifth allukrainian scientifically – practical conference “Economics: Current Affairs and Development Prospects”. – Kyiv . – 2007. – С.122-124.

21. Сич Є.М., Хоменко І.О. Типізація ринку транспортних послуг регіону// Матеріали другої міжнародної науково – практичної конференції “Проблеми економіки і управління на залізничному транспорті”. – Судак. – 2007. – С.88-90.

АНОТАЦІЯ

Хоменко І.О. Регіональний розвиток вантажних автотранспортних підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (автомобільний транспорт і дорожнє будівництво). – Національний транспортний університет. – Київ, 2007.

Дисертація присвячена дослідженню розвитку вантажних автотранспортних підприємств регіону. Визначено організаційно–економічні умови функціонування вантажних автотранспортних підприємств та їх роль, місце і значення в регіональній економіці. Розроблено ряд сезонних економіко-математичних моделей формування вантажопотоків, серед них обґрунтовано доцільність використання нейронної мережі.

Виявлено особливості формування, функціонування та розвитку транспортних кластерних утворень. Розкрито зміст та наукове розуміння економічної сутності поняття “транспортно-економічний кластер”. Обґрунтовано доцільність створення, основні принципи ефективної роботи та їх структуру в умовах непропорційності розвитку території регіону на основі теорії розпізнавання образів. Досліджено організаційно-економічний механізм функціонування вантажних автотранспортних підприємств кластеру, в який входять форми, методи, функції та інструменти. Удосконалено методичний підхід до оцінки ефективності функціонування транспортно-економічних кластерів. Окреслено перспективні напрямки розвитку транспортно-економічних кластерів.

Ключові слова: вантажні автотранспортні підприємства, модель, нейронна мережа, кластер, транспортно-економічний кластер, принципи, розвиток.

АННОТАЦИЯ

Хоменко И.О. Региональное развитие грузовых автотранспортных предприятий. – Рукопись.

Диссертация на получение научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями (автомобильный транспорт и дорожное строительство). – Национальный транспортный университет. – Киев, 2007.

Диссертация посвящена исследованию развития грузовых автотранспортных предприятий региона. Определены организационно–экономические условия функционирования грузовых автотранспортных предприятий и их роль, место и значение в региональной экономике. Проанализировано тенденции изменения объемов и структуры грузовых автоперевозок, их влияние на состояние отрасли и социально-экономическое развитие территории.

Разработан ряд сезонных экономико-математических моделей формирования грузопотоков: адитивную, мультипликативную, ARIMAS и модель экспоненциального сглаживания, рассчитано влияние основных факторов. Показаны особенности применения этих моделей с учетом фактора сезонности для предприятий, которые анализируются. Также определена целесообразность использования нейронной сети, что позволяет получать более точные прогнозы.

Выявлено необходимость повышения точности прогнозов как основы формирования современных организационно-управленческих структур с целью развития предприятий автомобильного транспорта, которые занимаются перевозками грузов, в условиях рыночной неопределенности. Показано предпосылки, основные факторы от которых зависит эффективность функционирования, а также целесообразность создания и их структуру в условиях непропорциональности развития территории региона на основе теории распознавания образов, что дает возможность снизить уровень дефицита провозных возможностей и обеспечить рост объемов грузовых автотранспортных перевозок, а также способствует увеличению конкурентоспособности региона в целом. Раскрыты особенности формирования, функционирования и развития транспортных кластерных образований. Определено содержание и научное понимание экономической сущности понятия "транспортно-экономический кластер" как производственно-интегрированной целостной совокупности предприятий транспорта, представителей местной власти, научно-исследовательских институтов и др., определено его место среди других экономических категорий. Сформулированы основные принципы эффективной работы транспортно-экономических кластеров, которые раскрывают функциональные взаимосвязи между элементами кластеру, усиливают планомерность и сбалансированности транспортной и научной деятельности в его границах, а также содействуют всестороннему развитию региона.

Исследован организационно-экономический механизм функционирования кластера, в который входят формы, методы, функции и инструменты. Усовершенствован методический подход оценки эффективности функционирования транспортно-экономических кластеров. Очерчены перспективные направления развития транспортно-экономических кластеров на основе включения в территориально ассоциативное объединение автоперевозчиков, что будет способствовать концентрации и диверсификации транспортных услуг, а также активизации предпринимательской деятельности в регионе.

Ключевые слова: грузовые автотранспортные предприятия, модель, нейронная сеть, кластер, транспортно-экономический кластер, принципы, развитие.

SUMMARY

Khomenko І.О. Regional development of Trucking Companies. - Manuscript.

Thesis for scientific degree of a Candidate of Economics according to specialty 08.00.04 – economics and management of enterprises (motor transport and road building). – National Transport University. – Kyiv, 2007.

The thesis is devoted to study of the regional development of trucking companies. It determines the organizational and economic conditions required for functioning of the trucking companies, their role, place and significance in the sphere of regional economics. The thesis develops a number of seasons economical and mathematical models of freight flow formation, as well as justifies advisability of using neuron networks on the basis of innovation investigation methods.

It also reveals peculiarities of formation, functioning and development of the transport clusters. The thesis covers the topic and explains the scientific concept of the economic sense of the “transport and economic cluster”. The thesis justifies the advisability of the cluster and its structure creation on the basis of the pattern recognition theory. The thesis formulates the main principles of the effective operation of the transport and economic clusters. The thesis studies organizational and economic mechanism of functioning of the cluster’s trucking companies. The methodical approach to the assessment of the effectiveness of the transport and economic clusters functioning is improved.

Key words: trucking companies, model, neuron network, cluster, transport and economic cluster, principles, development.

Підп. до друку 08.01.2008 р. Формат 6084

Папір офсетний. Гарнітура Таймс.

Ум. друк. 1,0 арк. Обл.-вид. арк.0,9

Тираж 100 прим. Замов. № 1526

______________________________________________________________

Редакційно-видавничій відділ

Чернігівського державного технологічного університету

14027, Україна, Чернігів, 27, вул. Шевченка, 95

Свідоцтво про внесення до Державного реєстру України
суб’єктів видавничої справи ДК № 840 від 04.03.2002 р.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФАРМАКОТЕРАПЕВТИЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЦЕРЕБРОЛІЗИНУ ТА ПРОПЕСУ ПРИ ХРОНІЧНОМУ РАНОВОМУ ПРОЦЕСІ - Автореферат - 29 Стр.
НАБУХАЮЧІ ГРУНТИ У БАГАТОШАРОВІЙ ОСНОВІ ДЛЯ ФУНДАМЕНТНИХ ПЛИТ І МАЛОПОВЕРХОВИХ БУДИНКІВ - Автореферат - 21 Стр.
МОДИФІКОВАНІ ПОЛІМЕРНІ КОМПОЗИЦІЇ НА ОСНОВІ ЕпоксиднИх СМОЛ ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ поверхні АРХІТЕКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ БУДівель та СПОРУД - Автореферат - 25 Стр.
АРАБО-АФРИКАНСЬКІ КРАЇНИ У СВІТОВІЙ СИСТЕМІ ГОСПОДАРЮВАННЯ: ІНТЕГРАЦІЙНІ СПРЯМУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВНІ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ - Автореферат - 25 Стр.
МУЗИЧНО-ІНСТРУМЕНТАЛЬНА КУЛЬТУРА УКРАЇНЦІВ (ФОЛЬКЛОРНА ТРАДИЦІЯ) - Автореферат - 59 Стр.
Клініко-патогенетична характеристика розсіяного склерозу у зоні високого ризику захворювання - Автореферат - 27 Стр.
CТАН І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ГЕРІАТРИЧНОЇ СПРЯМОВАНОСТІ У ДІЯЛЬНОСТІ ЛІКАРЯ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ - СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ - Автореферат - 33 Стр.