У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Міністерство освіти і науки України

Донецький національний Університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського

Кравченко Олена Сергіївна

УДК 005.21:[657.471.1:658.8]

управління витратами обігу торговельних підприємств на основі компетентнісного підходу

Спеціальність: 08.00.04 – економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Донецьк - 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому національному університеті імені Михайла Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Фролова Лариса Володимирівна,

Донецький національний університет імені

Михайла Туган-Барановського,

директор інституту економіки і управління,

завідувач кафедри економіки підприємства.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Лігоненко Лариса Олександрівна,

Київський національний торгово-економічний університет, завідувач кафедри економіки і підприємництва;

кандидат економічних наук, професор

Власова Наталія Олексіївна,

Харківський державний університету харчування та торгівлі, завідувач кафедри економіки підприємства.

Захист відбудеться “27” травня 2008 р. о 12-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.055.01 у Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий “25” квітня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.В. Виноградова

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Сучасний етап розвитку підприємницьких структур відбувається в умовах гострої конкуренції та характеризується активізацією зовнішньоекономічної діяльності, пошуком дієвих форм, методів і технологій управління, зростанням потреб споживачів, необхідністю побудови ефективної системи управління. В даних умовах успіх діяльності кожного торговельного підприємства визначається ефективністю його діяльності, яка обумовлюється ступенем задоволення потреб суспільства з мінімальними витратами. Водночас основою і причиною діяльності будь-якого торговельного підприємства є прибуток, який визначає можливості його розвитку та багато в чому залежить від розміру витрат обігу. Саме ефективне управління витратами обігу займає приоритетне місце в системі стратегічного розвитку торговельного підприємства та зумовлює необхідність подальшого проведення досліджень у даній галузі.

Вагомий внесок в розробку питань управління витратами підприємства зробили у своїх працях провідні вітчизняні та закордонні вчені-економісти: М.І. Баканов, Ф.Ф. Бутинець, О.С. Бородкін, Б.І. Валуєв, Н.О. Власова, К. Друрі, Р. Ентоні, В.І. Єфіменко, Л.І. Кравченко, М.В. Кужельний, Л.О. Лігоненко, Ю.Я. Литвин, А.А. Мазаракі, Є.В. Мних, Л.О. Омелянович, Ю.І. Осадчий, В.Ф. Палій, В.М. Пархоменко, Дж. Ріс, Г.А. Савицька, А.А. Садєков, Дж.Г. Сігел, Я.В. Соколов, В.В. Сопко, Н.М. Ушакова, Л.В. Фролова, М.Г. Чумаченко, О.В. Шепеленко, А.Д. Шеремет, Дж.К. Шим та інші. Однак, переважна більшість проведених наукових досліджень, результатом яких є розроблені методичні рекомендації з управління витратами, стосуються особливостей функціонування підприємств виробничої сфери, які суттєво відрізняються від умов діяльності суб’єктів господарювання сфери обігу.

Недостатня розробленість теорії, нерозв’язаність проблем концептуального, методологічного, методичного й практичного характеру в управлінні витратами обігу торговельним підприємством визначають актуальність теми дослідження, її завдання та зміст.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася відповідно комплексному плану науково-дослідницьких робіт Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського: „Механізм регулювання внутрішньої торгівлі на регіональному рівні” (державний реєстраційний номер 0107U001518, особисто автором розроблені рекомендації щодо оптимізації витрат обігу підприємств торгівлі); „Концепція взаємодії потокових процесів” (державний реєстраційний номер 0102U007177, особисто автором розроблено концептуальну модель ефективного управління витратами обігу торговельного підприємства).

Матеріали дослідження були використані при виконанні госпдоговірних науково-дослідницьких робіт: „Рекомендації з управління витратами підприємства” (особисто автором розроблено та обґрунтовано методику оцінки загальної ефективності управління витратами обігу); „Діагностика організації управління підприємницькою діяльністю торговельних підприємств” (державний номер 0106U003579, особисто автором розроблено алгоритм стратегічного управління витратами обігу торговельного підприємства); „Стратегічне управління поточними витратами торговельного підприємства” (особисто автором розроблено та обґрунтовано методику визначення стратегії управління витратами обігу з урахуванням компетенцій).

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування й розробка науково-методичних рекомендацій щодо підвищення ефективності управління витратами обігу торговельного підприємства. Для досягнення поставленої мети було сформульовано і вирішено наступні наукові завдання, які визначили логіку та структуру дисертаційної роботи:

дослідження економічної сутності витрат, що виникають у сфері обігу та вдосконалення їх класифікації, в контексті нових умов розвитку ринкових відносин;

удосконалення методичного підходу до створення ефективної системи управління витратами обігу торговельних підприємств на основі компетентнісного підходу;

моніторинг ефективності управління витратами обігу в підприємствах торгівлі Донецької області;

діагностика конкурентної ефективності управління витратами обігу торговельних підприємств;

дослідження впливу факторів на ефективність управління витратами обігу торговельних підприємств та визначення основних резервів оптимізації витрат обігу;

обґрунтування загальних стратегій управління підприємницькими структурами та стратегій управління витратами обігу з урахуванням компетентнісного підходу;

моделювання взаємозв’язку витрат обігу з загальними показниками діяльності торговельного підприємства та розробка стратегічних траєкторій їх подальшого розвитку з урахуванням компетенцій.

Об'єктом дослідження є процес управління витратами обігу торговельних підприємств.

Предметом дослідження виступають теоретичні, методологічні і практичні аспекти управління витратами обігу підприємств торгівлі на основі компетентнісного підходу.

Методи дослідження. Методологія дослідження побудована на базі сучасних теорій управління витратами обігу, що враховують об’єктивність змін, які відбуваються під впливом мінливого зовнішнього середовища. Емпіричною і фактологічною основою дослідження стали праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем управління витратами обігу торговельних підприємств, статистичні та звітні дані про результати функціонування торговельних підприємств, чинне законодавство України, що регламентує економічну діяльність.

Для проведення дослідження були використані такі методи: методи аналізу та синтезу (для уточнення сутності витрат обігу, визначення ролі витрат обігу в управлінні торговельним підприємством); класифікації (для виділення різних видів витрат обігу й узагальнення форм і методів управління ними); статистичного і техніко-економічного аналізу (для вивчення сучасного стану й перспектив розвитку підприємств торгівлі України); формалізації й економіко-математичного моделювання (для визначення основних резервів оптимізації витрат обігу); графічний (для визначення загальної ефективності управління витратами обігу). Під час проведення аналізу показників ефективності витрат обігу підприємств роздрібної торгівлі використовувався кореляційно-регресивний метод, прийоми деталізації, групування, середніх та відносних величин. Головні висновки сформульовано на засадах методів системного аналізу та наукової абстракції.

При виконанні роботи застосовано також методи порівняльного аналізу, матричного позиціювання, вибіркових досліджень, анкетних опитувань. Обробка отриманих матеріалів здійснювалася з використанням сучасних інформаційних технологій.

Наукова новизна результатів дослідження. У дисертаційній роботі на основі системного комплексного дослідження складових елементів аналітичної підсистеми управління витратами обігу запропоновані нові наукові рішення щодо оцінки ефективності управління витратами обігу, основні з яких полягають у наступних теоретичних, методологічних та методичних розробках. Результати дослідження отримані особисто автором і полягають в наступному:

Уперше:

запропонований методичний підхід до обґрунтування стратегій управління витратами обігу торговельних підприємств на основі складання матриці „Компетенції-витрати обігу”, яка ґрунтується на генеральній та конкурентних стратегіях та враховує загальну ефективність управління витратами обігу і унікальні компетенції у взаємозв’язку з ресурсами та здібностями, що створює можливість визначення та врахування компетенцій при формуванні ефективної системи управління витратами обігу.

Удосконалено:

метод комплексної оцінки ефективності управління витратами обігу, в основу якого покладено визначення інтегрального показника з урахуванням відхилень по частковим показникам від підприємства-еталону, що дозволяє визначити конкурентну ефективність витрат обігу та є інформаційним підґрунтям для розробки основних стратегічних траєкторій розвитку торговельних підприємств;

методичний підхід до визначення рівня ефективності управління витратами обігу на основі складання матриці загальної ефективності в залежності від ступеня дотримання умов оптимальності витрат обігу у взаємозв’язку з загальними показниками діяльності торговельного підприємства, застосування якого дозволяє підвищити ефективність управління витратами обігу в плановому періоді відповідно до визначеної стратегії.

Дістало подальший розвиток:

класифікація витрат обігу, яка на відміну від попередніх підходів до систематизації, відрізняється більшою деталізацією та групуванням ознак за сферою їх практичного застосування у три основні сукупності: теоретико-економічні та організаційні ознаки (1); ознаки, що використовуються при веденні фінансового (2) та управлінського обліку (3), що надає можливості комплексно вирішувати проблеми пошуку резервів оптимізації витрат обігу на підприємствах роздрібної торгівлі;

науково-методичний підхід до діагностики ефективності управління витратами обігу, яку запропоновано проводити в три етапи, а саме: проведення моніторингу ефективності управління витратами обігу (на основі розрахунку коефіцієнтів координації); оцінку конкурентної ефективності (на основі розрахунку рейтингового показника ефективності управління витратами обігу), та визначення резервів оптимізації, що створює можливість підвищення якості оцінки управління витратами обігу торговельних підприємств;

організаційно-економічний механізм стратегічного управління витратами обігу, який на відміну від існуючих, ґрунтується на процесно-системному підході та забезпечує формування інтегрованої стратегії управління витратами обігу торговельного підприємства.

Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає в тому, що теоретичні положення дисертації доведені до рівня конкретних методик та рекомендацій щодо вдосконалення процесу управління витратами обігу торговельного підприємства. Найбільшу практичну цінність мають: методика визначення основних резервів оптимізації витрат обігу; методика оцінки конкурентної ефективності витрат обігу; методика інтегральної оцінки; методика визначення стратегій управління витратами обігу з урахуванням компетентнісного підходу.

Розроблені методичні рекомендації з управління витратами обігу впроваджено у практику діяльності підприємств торгівлі Донецької області, зокрема, у МКП „Сарепта і К” (довідка про впровадження №84 від 12.03.2007р.); ТОВ „АССО” (довідка про впровадження №45 від 21.05.2007р.); ТОВ “Алмаз” (акт впровадження результатів науково-дослідницьких робіт № 131 від 18.12.2007 р.); ПП „Сокол” (акт впровадження №312 від 16.01.2008р); ТОВ „Айден-2000” (акт впровадження №43 від 06.02.2008р.).

Матеріали дослідження використовуються в навчальному процесі Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського в процесі викладання дисциплін „Економіка підприємства”, „Планування діяльності підприємств”, „Економічна діагностика”, „Економічне проектування”, а також під час виконання курсових, дипломних і магістерських робіт.

Особистий внесок здобувача. Автором самостійно сформульовані і обґрунтовані наукові положення, висновки і рекомендації щодо ефективності управління витратами обігу торговельного підприємства. Всі результати одержані безпосередньо здобувачем і знайшли відображення в опублікованих працях.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати дослідження доповідалися автором та отримали позитивну оцінку на 17 науково-практичних конференціях:

на 10 Міжнародних: “Наука і освіта-2002” (м. Дніпропетровськ 2002 р.); “Теорія і практика комерційної діяльності” (м. Красноярськ, 2002 р.); „Сучасні інформаційні технології в економіці та управлінні підприємствами, програмами та проектами” (м. Харків, 2005 р.); „Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення” (м. Ялта , 2005, 2007 р.); „Розвиток наукових досліджень 2006” (м. Полтава 2006 р.); „Наукове забезпечення процесів реформування економічних відносин в умовах глобалізації” (м. Сімферополь, 2007); „Тенденції світової торгівлі у XXI столітті” (м. Перм, 2007 р.); „Економічний, соціальний та екологічний простір Українського Причорномор’я в умовах глобалізації” (м.Феодосія, 2007 р.); „Проблеми підвищення ефективності господарювання на мезо- та мікроекономічному рівні”(м. Одеса, 2007 р.);

на 2 всеукраїнських: “Менеджмент та маркетинг: досягнення і перспективи” (м.Київ, 2002 р.); „Українська наука в мережі Інтернет” (м. Київ, 2007 р.);

на 6 конференціях викладачів і аспірантів ДонНУЕТ за підсумками науково-дослідної роботи 2002-2007.

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 19 робіт загальним обсягом 5,22 др. арк., з яких особисто автору належить 4,61 др. арк., у тому числі: 10 публікацій у фахових виданнях, затверджених ВАК України. Серед них 7 належать особисто автору. Загальний обсяг фахових публікацій складає – 3,99 др. арк., з них особисто автору належить 3,15 др. арк., 9 матеріалів конференцій.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, 3 розділів, 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел із 174 найменувань і 21 додатку (обсягом 57 сторінок). Основний зміст викладено на 166 сторінках, дисертація містить 34 таблиці (обсягом 30 сторінок) і 33 рисунка (обсягом 33 сторінки).

Основний зміст дисертаційної роботи

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і завдання дослідження, визначено об’єкт, предмет і методи, розкрито наукову новизну і практичне значення одержаних результатів; визначено особистий внесок здобувача; відображено результати апробації дисертації; висвітлено повноту викладу результатів дисертації в опублікованих роботах; наведено структуру роботи.

У першому розділі „Теоретико-методологічні основи формування ефективної системи управління витратами обігу торговельного підприємства” на основі наукових досліджень сучасної літератури визначена економічна сутність категорії „витрати обігу”; розроблено детальну класифікацію витрат обігу торговельного підприємства; обґрунтовано методологічний підхід до створення ефективної системи управління витратами обігу з урахуванням компетенцій.

Вивчення й аналіз великого розмаїття понять: „затрати”, „витрати”, „видатки” дозволило виявити відсутність єдиної позиції з приводу чіткої різниці між їх трактуванням. Обґрунтовано необхідність виділення із загальної суми поточних витрат - витрат обігу, що забезпечить збереження економічного зв'язку між такими показниками як дохід від реалізації, витрати обігу і прибуток від операційної діяльності.

Проведена систематизація різних підходів до визначення сутності поняття „витрати обігу” дозволила констатувати, що воно повинно ґрунтуватися на основі поєднання двох, що в основному склалися в науковій літературі, підходів: спиратися на постулати економічної теорії та розглядатися на галузевому рівні у співставленні з витратами виробництва – з одного боку, та з витратами споживання – з другого боку; а також виходити переважно з реалій практичної діяльності торговельних підприємств. Виходячи з цього, в дисертації представлено авторське трактування категорії „витрат обігу” як виражених у грошовій формі витрат суспільно необхідної живої та уречевленої праці, що пов’язані з просуванням товарів від виробників до споживачів, зміною форм вартості та іншими важливими функціями торгівлі, а саме: організацією процесів закупівлі та реалізації товарів, перетворенням промислового асортименту в торговельний, стимулюванням збуту, задоволенням платоспроможного попиту споживачів та управлінням фінансово-господарською діяльністю торговельного підприємства.

В основі ефективної системи управління витратами обігу полягає їх класифікація за різними ознаками, яка необхідна для оцінки можливості впливу на ті чи інші витрати або визначення ступеню впливу тих чи інших витрат обігу на кінцеві результати діяльності підприємства. Тому, з метою удосконалення процесу управління витратами обігу було уточнено їх класифікацію шляхом систематизації та групування ознак за сферою їх практичного застосування у три основні сукупності: теоретико-економічні та організаційні ознаки (1), ознаки, що використовуються при веденні фінансового (2) та управлінського обліку (3), з метою визначення можливостей підвищення ефективності управління витратами обігу на підприємствах роздрібної торгівлі.

Оцінка існуючих підходів до управління витратами обігу торговельного підприємства дозволила визначити складність, багатоаспектність й динамічність цього процесу, що включає управлінські дії, метою яких є досягнення високого економічного результату діяльності підприємства.

У дисертаційній роботі формування ефективної системи управління витратами обігу ґрунтується на чіткому визначенні її цілей, об'єктів, суб'єктів, методів, інструментів та джерел інформації. Це дозволяє розробляти і реалізовувати раціональні управлінські рішення, пов'язані з забезпеченням ефективного управління витратами обігу торговельного підприємства.

Розроблена концептуальна модель управління витратами обігу торговельних підприємств (рис. 1), заснована на сучасних методах управління та припускає виділення усіх функцій, властивих управлінню будь-яким об'єктом, таких як: прогнозування і планування, координація і регулювання, активізація і стимулювання виконання, облік і аналіз.

Рис. 1. Концептуальна модель ефективного управління витратами обігу торговельного підприємства

Набуття конкурентних переваг, як основи розвитку суб’єктів підприємницької діяльності на сучасному етапі, поглиблення ринкових перетворень, недостатність простого реагування на зміни, які відбуваються у зовнішньому середовищі, обумовлює необхідність застосування компетентнісного підходу до управління витратами обігу. Саме наявність, кількість та уміння використовувати компетенції впливає на загальну ефективність управління витратами обігу торговельного підприємства та має важливе значення для обґрунтування стратегії управління ними й прийняття управлінських рішень.

В контексті цього, ефективна система управління витратами обігу торговельного підприємства повинна будуватися на основі компетентнісного підходу, а компетенції - є основними критеріями, врахування яких дозволить підвищити ефективність управління витратами обігу, та підприємства в цілому.

У другому розділі „Діагностика ефективності управління витратами обігу|звертання,обіг| торговельних |торгівельний|підприємств” проведено моніторинг та визначено сучасні тенденції ефективності управління витратами обігу підприємств; виявлено їх з|звертання,обіг|в’язок з|із| основними результативними показниками господарської діяльності; здійснена оцінка конкурентної ефективності управління витратами обігу; проведено факторний аналіз з погляду можливостей оптимізації.

Діагностика ефективності управління витратами обігу здійснена на прикладі 21 торговельного підприємства Донецької області, які на основі кластерного аналізу були згруповані у три кластери (А, В, С|мілкий|), ступінь однорідності яких встановлено на основі розрахунку дисперсії середніх рівнів витрат обігу: до кластеру А увійшли підприємства, що характеризуються найбільшими обсягами реалізації, тобто обсяг їх товарообороту більш ніж 4500 тис.грн, а рівень витрат обігу яких менш 17,34% до товарообороту; підприємства, що характеризуються обсягом товарообороту в межах 4501-1600 тис.грн, а рівень витрат обігу яких знаходиться|перебувати| в межах 17,94%-22,70% були віднесені до кластеру В; відповідно, до кластеру С увійшли дрібні підприємства (|із|обсяг товарообороту в даній сукупності менш 1600 тис.грн., а рівень витрат обігу більш ніж 22,70% до товарообороту).

З метою підвищення якості оцінки управління витратами обігу, запропоновано здійснювати діагностику у три етапи: 1) моніторинг ефективності управління витратами обігу; 2) оцінка конкурентної ефективності управління витратами обігу; 3) визначення резервів оптимізації витрат обігу.

На першому етапі здійснено моніторинг ефективності управління витратами обігу|звертання,обіг| торговельних|торгівельний| підприємств, який, з погляду оптимізації, запропоновано здійснювати у взаємозв’язку витрат обігу з|із| результативними показниками, шляхом розрахунку коефіцієнтів координації (табл.1).

Таблиця 1

Оцінка впливу витрат обігу на динаміку результатів господарської діяльності підприємств Донецької області

Кластери підприємств | Діапазон

значень показників | Абсолютний приріст

за 2005-2006 рр., тис.грн. | Коефіцієнт координації, коеф.

Товаро-обороту

(ДТ) | Доходу від реалізації товарів

(ДДХр) | Фінансового результату від реалізації

(ДПр) | Витрат обігу

(ДВО) | К1 |

К2 |

К3

Кластер А | мінімальне | -2275,00 | -185,89 | -18,72 | -197,50 | -5,10 | 0,94 | -0,06

максимальне | 2935,70 | 438,20 | 154,90 | 425,39 | 11,52 | 1,98 | 0,98

середнє | 191,60 | 233,17 | 38,41 | 194,76 | 3,30 | 1,28 | 0,28

Кластер В | мінімальне | -1220,30 | -230,42 | -77,12 | -208,83 | 0,07 | -0,04 | -1,04

максимальне | 366,24 | 159,36 | 93,97 | 377,60 | 5,84 | 1,11 | 1,34

середнє | -102,76 | -7,43 | -7,31 | 71,73 | 1,79 | 0,51 | 0,04

Кластер С | мінімальне | -452,30 | -111,12 | -32,93 | -95,16 | -1,74 | 0,65 | -0,35

максимальне | 240,20 | 93,67 | 14,63 | 98,52 | 4,75 | 1,19 | 0,19

середнє | 56,38 | 36,58 | -5,15 | 41,73 | 2,20 | 0,98 | -0,02*

*Знак „мінус” означає негативну зміну (зниження) знаменника при зміні чисельника

Проведений аналіз, дозволив дати обґрунтовану, об’єктивну оцінку рівня господарювання і підтвердив виняткову важливість забезпечення ефективності управління |скінченний|витратами обігу в управлінні торговельним підприємством

На другому етапі проведено систематизацію критеріїв оцінки ефективності управління витратами обігу та запропоновано рейтинговий показник, який дозволив |звертання,обіг|об'єктивно оцінити конкурентну ефективність управління витратами обігу|звертання,обіг| як в окремих підприємствах, так і певного кластеру однотипних господарюючих суб'єктів. При цьому, диференціювання зміни значення показника рейтингової оцінки ефективності управління витратами обігу|звертання,обіг| запропоновано визначати на основі комплексного коефіцієнту порівняльної значущості оцінюваних об'єктів, що дозволить визначати характер зміни ефективності витрат обігу (зниження, стабільність, зростання).

На основі проведеного аналізу було визначено, що практично у половини підприємств (47%) в звітному періоді ефективність управління витратами обігу підвищилася;|звертання,обіг| на 43% дослідженої сукупності підприємств ефективність управління витратами обігу|звертання,обіг| знизилася; і, тільки|лише| 10% досліджених торговельних підприємств мають відносно стабільну політику управління витратами обігу|звертання,обіг|.

Третій етап передбачає проведення кореляційно-регресивного аналізу, результатом якого є обґрунтування практичних однофакторних моделей різних форм зв’язку, що дозволяє визначити основні джерела та розрахувати суму вірогідного резерву оптимізації витрат обігу кожного з досліджуваних підприємств, шляхом співставлення фактичного їх рівня з оптимальним.

Проведений аналіз показав, що всі досліджувані торговельні підприємства мають невикористані можливості та відповідні резерви оптимізації витрат обігу, управління якими в плановому періоді дозволить підвищити ефективність управління витратами обігу торговельних підприємств. Основними з них є наступні: оптимізація товарообороту, підвищення продуктивності праці робітників, підвищення фондовіддачі та зниження частки умовно-постійних витрат обігу. Врахування та мобілізація наявних резервів буде сприяти розробці ефективної стратегії управління витратами обігу, а також в цілому підвищенню результативності діяльності торговельних підприємств.

У третьому розділі „Організація ефективного управління витратами обігу торговельного підприємства на засадах компетентнісного підходу” запропоновано схему стратегічного управління витратами обігу; обґрунтовано компетентнісний підхід до формування стратегій управління витратами обігу; обґрунтовано методичний підхід до визначення та кількісного вимірювання компетенцій; розроблена багатофакторна економіко-математична модель залежності витрат обігу від визначених чинників, яка дозволяє встановити рівень управління витратами обігу; здійснено моделювання взаємозв’язку витрат обігу з загальними показниками діяльності торговельного підприємства; розроблені стратегічні траєкторії подальшого розвитку підприємств торгівлі на основі компетентнісного підходу.

На основі проведених теоретичних та аналітичних досліджень доведено, що недостатня реалізація можливостей та наявність певних резервів оптимізації витрат обігу зумовлює доцільність розробки стратегій управління витратами обігу. У зв’язку з цим запропоновано схему процесу стратегічного управління витратами обігу (рис. 2), що ґрунтується на основі даних моніторингу ефективності управління витратами обігу в поточному періоді та спирається на генеральну та конкурентні стратегії управління підприємницької діяльністю.

Рис. 2. Схема процесу стратегічного управління витратами обігу

торговельного підприємства

У роботі запропонований методичний підхід до визначення типу генеральної стратегії розвитку торговельних підприємств на основі побудови стратегічної матриці, що ґрунтується на поєднанні результатів поточної та перспективної рейтингової оцінки.

Впровадження стратегічних змін проективного характеру закладається в основу стійкої конкурентної переваги, головною метою торговельного підприємства стає не перемога над існуючими конкурентами, а розвиток нових ринків, впровадження нових бізнес-моделей і створення та врахування унікальних компетенцій, які дозволяють торговельному підприємству мати певні конкурентні переваги та виходити на новий рівень розвитку.

З огляду на це, в дисертаційній роботі відповідно до розробленої схеми матричного опису програми розвитку торговельного підприємства (рис. 3), яка ґрунтується на взаємозв`язку витрат обігу з ресурсами, здібностями та компетенціями на основі методу експертної оцінки, були визначені їх основні види, що властиві кожному з досліджуваних підприємств.

Елементи матриці „компетенції - витрати обігу” розраховуються на основі послідовного замикання відношення {YX} на відношення {CZ}, на основі використання теорії нечітких множин. При цьому, будуючи відносини {ZX} на підставі відносин {YX} і {YZ}, здійснюється зіставлення конкретних видів витрат обігу з окремими видами ресурсів торговельного підприємства та з урахуванням ресурсів при реалізації здібностей підприємства.

В загальному вигляді елементи матриці djp - „компетенції - витрати обігу” мають наступний вид (1):

·

· (1)

де djp - елементи матриці „компетенції - витрати обігу”; - елементи матриці „здібності – компетенції”, що характеризується відношенням {ZC};- функція приналежності нечіткого бінарного відношення djp ={XC}; - елементи матриці „здібності – витрати обігу”, що характеризується відношенням {XZ} та визначаються наступною функцією приналежності:

, для всіх , ; (2)

Сума дорівнює ступеню нечіткої підмножини, що вказує число найбільш важливих ресурсів у, що впливають на певний вид витрат обігу торговельного підприємства.

На основі даної методики розраховані параметричні значення компетенцій для кожного з досліджуваних підприємств та зроблено однозначний висновок про значимість компетенцій при формування окремого виду витрат обігу.

Для комплексної оцінки ефективності витрат обігу в дисертації запропонований інтегральний показник ефективності витрат обігу з урахуванням конкретного відхилення від підприємства-еталону (), в основі розрахунку якого полягає принцип диференційного аналізу, що спрощує процес виявлення слабких місць в управлінні витратами обігу торговельного підприємства, які негативно впливають на загальну результативність діяльності торговельного підприємства:

, (3)

де - середнє відхилення значення коефіцієнту витратовіддачі конкретного підприємства від еталонного значення; - максимальне відхилення коефіцієнту витратовіддачі від еталонного значення; - середнє відхилення значення коефіцієнту доходності витрат обігу конкретного підприємства від еталонного значення; - максимальне відхилення коефіцієнту доходності витрат обігу від еталонного значення;- середнє відхилення значення коефіцієнту прибутковості витрат обігу конкретного підприємства від еталонного значення; - максимальне відхилення коефіцієнту прибутковості витрат обігу від еталонного значення; - значимість коефіцієнту витратовіддачі на окремому підприємстві;- значимість коефіцієнту доходності витрат обігу на окремому підприємстві;- значимість коефіцієнту прибутковості витрат обігу на окремому підприємстві.

, (4)

де - максимальне відхилення значення показника від його еталонного значення; - середнє відхилення від еталону; - середнє квадратичне відхилення від еталонного значення показника.

При розробці стратегій управління витратами обігу у якості базової запропоновано використовувати концепцію стратегічного управління витратами (CSM). Дана концепція забезпечує стратегічну орієнтацію управління витратами. В рамках даної концепції запропоновано враховувати особливості діяльності торговельного підприємства на основі визначення ланцюгу його цінностей. Його врахування створює можливість застосування компетентнісного підходу при управлінні витратами обігу.

На основі поєднання отриманих значень компетенцій та значень інтегрального показника ефективності управління витратами обігу, була побудована матриця торговельного підприємства „Компетенції –витрати обігу” (рис. 4), на основі якої було визначено вид стратегії управління витратами обігу для кожного з досліджуваних торговельних підприємств у взаємозв’язку з генеральною та конкурентними стратегіями.

Рис. 4. Матриця торговельного підприємства „Компетенції – витрати обігу”

Виходячи з необхідності управління витратами обігу у взаємозв’язку з основними показниками діяльності підприємств, в дисертації здійснено моделювання ефективності управління витратами обігу в залежності від ступеня дотримання умов оптимальності. Згідно даного підходу, у процесі моделювання, визначені можливі позиції даного співвідношення, та встановлено, що в умовах ефективної господарської діяльності зростання витрат обігу не суперечить росту товарообороту, прибутку і доходу від реалізації. Викладений підхід до критерію оцінки ефективності управління витратами обігу схематично можна представити|уявити| наступною оптимальною моделлю:

ZВО < ZДХр < ZПр < ZТ , (5)

де ZВО, ZДХр, ZПр, ZТ – темпи приросту витрат обігу, доходу від реалізації товарів, прибутку і товарообороту.

Для кожного торговельного підприємства були побудовані моделі взаємозв'язку витрат обігу з|із| результативними показниками. Це дозволило побудувати матрицю загальної|спільний| ефективності управління витратами обігу з урахуванням відповідних стратегій, яка дозволяє визначити рівень управління витратами обігу (високий, нормальний, середній, низький) в залежності від ступеня дотримання умов оптимальності витрат обігу, на основі якої запропоновані основні пропозиції щодо управління витратами обігу.

Для підприємств, рівень ефективності управління витратами обігу в яких високий (тобто дотримуються всі умови оптимальності), рекомендується підтримувати існуючу політику управління витратами обігу|звертання,обіг| з урахуванням|з врахуванням| зміни умов функціонування підприємства. Для торговельних підприємств, рівень ефективності управління витратами обігу в яких характеризується як нормальний, передбачається розробка заходів щодо оптимізації витрат обігу|звертання,обіг|, особливу увагу необхідно приділити забезпеченню зростання|зріст| товарообороту і скороченню ланок в ланцюгу товароруху, прискорити товарооборотність. Торговельним підприємствам з середнім рівнем ефективності управління витратами обігу необхідно провести детальний аналіз і підсилити|посилити| контроль за витратами обігу|звертання,обіг| за окремими статтями з метою виявлення витрат, які є недоцільними; а підприємствам з низьким рівнем ефективності - слід повністю змінити|зрадити| політику управління витратами обігу.

Разом з тим, виходячи з необхідності розвитку торговельних підприємств на основі компетентнісного підходу, розроблені траєкторії їх подальшого розвитку з урахуванням стратегій управління витратами обігу (табл. 2).

Таблиця 2

Характеристика стратегій управління витратами обігу та основні стратегічні траєкторії подальшого розвитку торговельних підприємств на основі компетентнісного підходу

Таким чином, запропонований компетентнісний підхід до організації ефективного управління витратами обігу|звертання,обіг|, дозволяє більш ефективно обґрунтовувати процеси стратегічного управління ними та підвищувати ефективність функціонування підприємства в трансформаційних умовах ринкової економіки країни.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне обґрунтування й вирішення науково-практичного завдання щодо управління витратами обігу торговельного підприємства на основі компетентнісного підходу. Результати проведеного дослідження дозволяють зробити такі висновки:

1. Узагальнення теоретичних підходів щодо сутності категорії „витрати обігу” дозволило надати їх уточнення у наступному визначенні: витрати обігу – це виражені у грошовій формі витрати суспільно необхідної живої та уречевленої праці, що пов’язані з просуванням товарів від виробників до споживачів, зміною форм вартості та іншими важливими функціями торгівлі, а саме: організацією процесів закупівлі та реалізації товарів, перетворенням промислового асортименту в торговельний, стимулюванням збуту, задовольнянням платоспроможного попиту споживачів та управлінням фінансово-господарською діяльністю торговельного підприємства. На відміну від існуючих тлумачень підкреслена недоцільність включення до складу витрат обігу тих видів витрат, виникнення яких спричинено нераціональним управлінням господарською діяльністю підприємства торгівлі, що дозволить виявляти реальні резерви зниження витрат обігу, а не маскувати за ними нераціональність управління та безгосподарність.

2. Розроблено детальну класифікацію витрат обігу. Здійснено групування усіх виявлених ознак класифікації витрат обігу у три основні сукупності (теоретико-економічні та організаційні ознаки; ознаки, що використовуються при веденні фінансового обліку; ознаки, що використовуються при веденні управлінського обліку), та дозволяє виділити найбільш вживані в практиці обліку ознаки і визначити напрями подальшого удосконалення деяких з їх видів.

3. Удосконалено методичний підхід до створення ефективної системи управління витратами обігу, відмінна особливість якого, полягає у розробці концептуальної схеми управління витратами обігу з урахуванням компетенцій.

4. У процесі моніторингу основних тенденцій ефективності управління витратами обігу в підприємствах торгівлі Донецької області визначено їх зв’язок з результативними показниками: обсягом товарообороту, доходу від реалізації товарів|доход|, а також фінансовим результатом від реалізації. Проведений аналіз показав, що у всієї сукупності досліджуваних підприємств рівень ефективності управління витратами обігу досить низький, що обумовлено значенням розрахованих коефіцієнтів координації.

5. Діагностика конкурентної ефективності управління витратами обігу дозволила надати поточну та перспективну оцінку ефективності управління витратами обігу торговельних підприємств та визначити їх конкурентний статус.

6. В результаті проведеного кореляційно-регресивного аналізу визначені та впорядковувані за їх значущістю основні фактори, що впливають на формування витрат обігу, що | має не тільки|не лише| теоретичне, але і практичне значення, оскільки дозволяє визначити резерви оптимізації витрат обігу|колія,доро.

7. Запропоновано методику визначення й обґрунтування загальних стратегій управління торговельним підприємством та стратегій управління витратами обігу з урахуванням компетентнісного підходу, що формується на визначенні зв’язку витрат обігу з ресурсами, здібностями та компетенціями, що дозволяє визначити ступінь задіювання певних ресурсів при реалізації певної здатності, зваженої за ступенем “впровадження” даного ресурсу в кожному конкретному виді витрат обігу та дозволяє ранжувати компетенції з урахуванням їх значущості для споживача. Цими компетенціями є, в порядку зменшення значущості: вміння організувати торговельний процес, оптимальність асортименту, задоволеність споживчого попиту, час на обслуговування одного покупця та рівень торговельного оснащення.

8. Для забезпечення ефективної реалізації стратегії управління витратами обігу торговельних підприємств в дисертаційній роботі здійснено моделювання взаємозв’язку витрат обігу та побудована загальна матриця ефективності управління витратами обігу у взаємозв’язку з загальною та функціональними стратегіями.

9. Розроблені стратегічні траєкторії подальшого розвитку стратегічного управління витратами обігу торговельних підприємств з урахуванням компетентнісного підходу.

Список опублікованих автором праць за темою дисертації

Статті у провідних наукових фахових виданнях:

1. Аксьонова О.С. Прізвище Аксьонова О.С. змінено на Кравченко О.С. (Свідоцтво про одруження 1-НО №190105 від 17.08.2002р.) Автоматизація управління поточними витратами підприємства / О.С. Аксьонова, А.О. Недрянко // Вісник Дондует. – Донецьк: Дондует, 2001. – С. 210-215.– (Серія : Економічні науки №4 (12). (Особистий внесок автора: розроблено схему автоматизації комплексу планово-аналітичних задач з управління витратами обігу торговельних підприємств - 0,09 др. арк.).

2. Аксьонова О.С. Концепція ефекту досвіду в стратегічному управлінні поточними витратами / О.С. Аксьонова // Торгівля і ринок України: Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування - Донецьк: ДонДУЕТ, 2002.-Вип.13, том 2. – С. 335-341.

3. Кравченко О.С. Теоретичні аспекти створення системи управління витратами / О.С.Кравченко // Торгівля і ринок України: Тематичний збірник наукових праць - Донецьк: ДонДУЕТ, 2005. – Випуск 19, т.4. - С. 74-78.

4. Кравченко О.С. Оцінка ефективності витрат обігу торговельних підприємств / О.С. Кравченко // Торгівля і ринок України: Тематичний збірник наукових праць - Донецьк: ДонДУЕТ, 2006. – Вип.21, том 2 – С. 256-263.

5. Кравченко О.С. Методологічний інструментарій обґрунтування плану витрат обігу на основі еластичності / О.С. Кравченко, Н.М. Кулик // Торгівля і ринок України: Тематичний збірник наукових праць - Донецьк: ДонДУЕТ, 2006. – Вип.22. – С. 291-299. (Особистий внесок автора: розроблено методику розрахунку планової суми витрат обігу на основі їх еластичності від товарообороту торговельного підприємства - 0,24 др.арк.).

6. Кравченко О.С. Рейтингова оцінка ефективності витрат обігу торговельних підприємств / О.С. Кравченко // Вісник соціально-економічних досліджень. - Одеса: ОДЕУ, 2007. – Вип.27 - С. 177-184.

7. Кравченко О.С. Факторний аналіз витрат обігу торговельного підприємства / О.С. Кравченко // Торгівля і ринок України: Тематичний збірник наукових праць - Донецьк: ДонДУЕТ, 2007. – Вип.23 том 2 – С. 74-83.

8. Кравченко О.С. Теоретико-методологічні підходи до класифікації витрат обігу торговельного підприємства / О.С. Кравченко, О.С. Сергєєва // Экономические инновации. Сборник научных работ. – Одесса: институт проблем рынка и экономико-экологических исследований НАН Украины, 2007. – Вып.30: локальные экономические системы в экономическом, социальном и экологическом пространстве. - С.182-191. (Особистий внесок автора: розроблена схему класифікації витрат обігу торговельного підприємства - 0,37 др.арк.).

9. Кравченко О.С. Методика інтегральної оцінки ефективності витрат обігу торгівельного підприємства / О.С. Кравченко // Торгівля і ринок України: Тематичний збірник наукових праць. - Донецьк: ДонНУЕТ, 2007. – Вип.24.- С.170-178.

10. Недрянко А.О. Витрати підприємства в системі економічного механізму управління підприємством / А.О. Недрянко, О.С. Аксьонова // Торгівля і ринок України: Темат. зб. наук. пр. з проблем торгівлі і громадського харчування - Донецьк: ДонДУЕТ, 2001.-Вип.12, том 2. – С. 125-131. (Особистий внесок автора: розроблено узагальнену схему різновидів поглядів на визначення терміну „витрати обігу” торговельного підприємства - 0,22 др.арк.)

Опубліковано за матеріалами конференцій:

11. Аксьонова О.С. Теоретичний погляд на формування складу поточних витрат / Аксьонова О.С. // Матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції “Наука і освіта-2002”, Дніпропетровськ, 5-7 березня 2002 р., том 7: Економіка. – С.5-6.

12. Аксенова Е.С., Недрянко А.А. Факторы, влияющие на формирование издержек обращения в современных условиях / Е.С. Аксенова , А.А. Недрянко // Теория и практика коммерческой деятельности: тезисы докладов ІІІ Всеукраинской научно-практической конференция студентов, аспирантов и практических работников, Красноярск, 27-28 марта 2002 г., Красноярск: КГТЭИ, 2002.- Т.1. – С. 258-260. (Особистий внесок автора: розроблено систему факторів зовнішнього та внутрішнього середовища, що впливають на витрати обігу торговельного підприємства - 0,07 др.арк.).

13. Кравченко О.С. Особливості формування механізму оптимізації поточних витрат у торгівлі / О.С. Кравченко // Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення: матеріали І міжнародної науково-практичної конференції, Ялта, 6-8 жовтня 2005р.: у 2 томах, Донецьк: Дондует, 2005. – Т.2. – С.73-76.

14. Кравченко О.С. Проблеми стратегічного управління поточними витратами торгового підприємства / О.С. Кравченко // Сучасні інформаційні технології в економіці та управлінні підприємствами, програмами та проектами: матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції, 12-18 вересня 2005р. м. Алушта - Харків: ХАІ, 2005. – С.63-65.

15. Кравченко О.С. Проблеми управління витратами обігу за стадіями життєвого циклу торговельного підприємства / О.С. Кравченко // Наукове забезпечення процесів реформування економічних відносин в умовах глобалізації: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, Сімферополь, 2007, 20-22 квітня 2007 р.:, Сімферополь: Кримський інститут бізнесу, 2007. -Т.1. – С.95-96.

16. Кравченко О.С. Проблеми визначення категорії „витрати обігу” торговельного підприємства / О.С. Кравченко // Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення: збірник наукових статей за матеріалами ІІІ Міжнародної наук.-практичної конференції, Ялта, 4-6 жовтня 2007 р. – Донецьк: ДонДУЕТ, 2007. – Т.2.– С.51-52.

17. Кравченко О.С. Комплексний підхід до визначення сутності управління витратами обігу торговельного підприємства / О.С. Кравченко // Українська наука в мережі Інтернет: матеріали другої всеукраїнської науково-практичної Інтернет-конференції, Київ, 26-28 лютого 2007 р. – Київ: Інститут наукового прогнозування, 2007. – Ч.2 . – С.92-33.

18. Кравченко О.С. Економіко-математичне моделювання витрат обігу торговельного підприємства / О.С. Кравченко // Розвиток наукових досліджень 2006: матеріали другої міжнародної науково-практичної конференції, Полтава, 27-29 листопада 2006 р. – Полтава: ІнтерГрафіка, 2006. -Т.9. – С.147-150.

19. Кравченко Е.С. Критерии формирования эффективной системы управления издержками обращения торговых предприятий / Е.С. Кравченко // Тенденции развития мировой торговли в XXI веке: материалы ІІ Международной научно-практической конференции, Пермь, 3-10 апреля 2007 р. - Пермь: Изд-во ПОНИЦАА, 2007. - С.157-161.

АНОТАЦІЯ

Кравченко О.С. Управління витратами обігу торговельних підприємств на основі компетентнісного підходу. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). - Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, Донецьк, 2008 р.

Дисертаційна робота присвячена актуальним проблемам


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

заплавна Рослинність басейну верхів’я Західного Бугу: еколого-ценотична структура, динамічні тенденції, охорона - Автореферат - 30 Стр.
ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ФОРМУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ЗЕМЛЕКОРИСТУВАННЯ - Автореферат - 29 Стр.
ЗМІНИ ПРОТЕЇНАЗНО-ІНГІБІТОРНОГО БАЛАНСУ ПРИ РОСТІ ЗЛОЯКІСНИХ ПУХЛИН З ІНДУКОВАНОЮ РЕЗИСТЕНТНІСТЮ ДО ЦИСПЛАТИНУ - Автореферат - 28 Стр.
МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Автореферат - 29 Стр.
моделі та АЛГОРИТМИ АДАПТИВНОГО управління КООРДИНАТНО–ВИМІРЮВАЛЬНИМИ МАШИНАМИ - Автореферат - 25 Стр.
КОМБІНОВАНЕ ЛІКУВАННЯ ГЛІОМ ЛОБОВО-КАЛЬОЗНОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ - Автореферат - 37 Стр.
ВИХІДНИЙ МАТЕРІАЛ ДЛЯ СЕЛЕКЦІЇ ГІБРИДІВ КУКУРУДЗИ, ВИРОЩУВАНИХ В УМОВАХ МОНОКУЛЬТУРИ ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 28 Стр.