У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДОНЕЦКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

„ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ”

СТРЄЛКОВ Вадим Борисович

УДК 621.923

ПІДВИЩЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ АЛМАЗНОГО ШЛІФУВАННЯ

ТВЕРДИХ СПЛАВІВ ЗА РАХУНОК РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ РІЗАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КРУГА

Спеціальність 05.03.01 – Процеси механічної обробки, верстати та

інструменти

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Донецьк – 2008

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі “Металорізальні верстати та інструменти” Державного вищого навчального закладу „Донецький національний технічний університет” Міністерства освіти та науки України.

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

Матюха Петро Григорович,

Державний вищий навчальний заклад „Донецький національний технічний

університет”, завідувач кафедри

“Металорізальні верстати та інструменти”.

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор

Кальченко Віталій Іванович,

Чернігівський державний технологічний університет, професор кафедри “Інтегровані технології машинобудування і автомобілі”;

кандидат технічних наук, доцент

Русанов Віктор Васильович,

Національний технічний університет «ХПІ», м. Харків,

доцент кафедри «Інтегровані технології машинобудування» ім. М.Ф. Семка.

Захист відбудеться “ 24 “ квітня 2008 р. о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.052.04 Донецького національного технічного університету за адресою: 83001, м. Донецьк, вул. Артема, 58, 6-й навчальний корпус, ауд. 6.202.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці університету за адресою: 83001, м. Донецьк, вул. Артема, 58, 2-й навчальний корпус.

Автореферат розісланий “ 24 “ березня 2008 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради, к.т.н., доцент Т. Г. Івченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сьогодні все більш широке поширення отримують тверді сплави, які використовуються у вигляді різальної частини інструментів, вставок для синтезу алмазів, штампів, різальних елементів робочих органів вугільних комбайнів. Споживання твердих сплавів на внутрішньому ринку України, за даними на початок 2000-го року, складає 0,92 тис. тонн і з кожним роком збільшується.

Враховуючи високу твердість твердих сплавів, яка наближається до твердості електрокорунду, для їх обробки використовується алмазне шліфування. Продуктивність процесу шліфування залежить від багатьох показників, одним із яких є різальна здатність круга. При шліфуванні твердих сплавів використовуються алмазні круги на металевій зв'язці, а підвищення різальних властивостей робочої поверхні круга (РПК) досягається електроерозійними діями. Теплопровідність алмаза значно вище, ніж у інших інструментальних матеріалів, а коефіцієнт лінійного розширення в 5-10 разів менше, що обумовлює високу стійкість алмаза при теплових навантаженнях до 800-1200С. Перевищення цих температур призводить до його графітизації і руйнування. Існують також рекомендації, згідно з якими алмазний інструмент при температурі вище 700С застосовувати недоцільно внаслідок початку окислювання алмазних зерен.

Температура на зерні визначається схемою обробки, фізико-механічними і теплофізичними властивостями оброблюваного матеріалу і силами різання. Особливості структури і фізико-механічних властивостей твердих сплавів не дозволяють теоретично вести розрахунок сил різання з метою визначення режимів обробки на основі припущення, що оброблюваний матеріал є однорідним та ізотропним. Саме цим, на нашу думку, пояснюється широке застосування багатофакторних експериментів для пошуку оптимальних режимів шліфування твердих сплавів. Ці методи не тільки трудомісткі, але й не враховують нестабільність різальної здатності круга під час обробки.

У цьому зв'язку тема дисертаційної роботи, яка спрямована на підвищення продуктивності і зниження собівартості алмазного шліфування твердих сплавів за рахунок раціонального використання різальних властивостей круга, є актуальною.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана на кафедрі «Металорізальні верстати й інструменти» Донецького національного технічного університету в рамках науково-дослідної теми «Розвиток теорії шліфування з керуючими діями на робочу поверхню круга з урахуванням зміни її різальної здатності», номер держреєстрації 0106U001180 (напрямок – 10 «Енергозберігаючі технології»). Замовник – Міністерство освіти і науки України.

Мета і задачі досліджень. Мета досліджень - підвищення продуктивності і зниження питомої собівартості алмазного шліфування твердих сплавів за рахунок раціонального використання різальної здатності круга.

Об'єктом дослідження є процес алмазного шліфування твердих сплавів групи ВК.

Предметом дослідження є закономірність зміни різальної здатності РПК у процесі шліфування і періодичного її відновлення за допомогою електроерозійних дій на робочу поверхню круга.

Ідея роботи полягає в раціональному використанні різальної здатності РПК відповідно до закону її зміни в процесі шліфування і періодичного відновлення різальної здатності за допомогою електроерозійних дій на робочу поверхню круга.

Методи дослідження: теоретичні методи, що базуються на фундаментальних положеннях теорії різання, методи теорії ймовірності та математичної статистики, експериментальні методи.

Для досягнення вказаної вище мети необхідно вирішити наступні задачі:–

розробити методику розрахунку сил підтиску зразка до РПК при шліфуванні за пружною схемою на основі технічного обмеження, яке накладається температурою окислювання алмазів з перевіркою температури на обробленій поверхні, яка обмежена утворенням шліфувальних тріщин;–

провести експериментальні дослідження зміни поточної лімітованої різальної здатності круга, яка обмежена температурою окислювання алмаза, а також встановити закон зміни поточної лімітованої різальної здатності круга у процесі електроерозійних дій на РПК одночасно з шліфуванням твердого сплаву;–

розробити методику розрахунку перемінних витрат питомої собівартості шліфування твердих сплавів з використанням поточної лімітованої різальної здатності круга;–

виявити вплив часу між електроерозійними діями на РПК з метою відновлення різальної здатності круга на питому собівартість обробки;–

запропонувати методику визначення режимів шліфування за жорсткою схемою з використанням поточної лімітованої різальної здатності круга;–

впровадити результати досліджень у виробництво.

Наукове положення, яке виноситься на захист:

- максимальна продуктивність шліфування за пружною схемою визначається закономірністю зміни за часом поточної лімітованої різальної здатності круга, яка обумовлює зменшення глибини шліфування під час оброблення.

Наукова новизна отриманих результатів.

1. Вперше введене поняття «поточна лімітована різальна здатність круга», яка оцінюється кількістю зшліфованого матеріалу в одиницю часу з урахуванням технічного обмеження, яке лімітує режим обробки.

2. Вперше аналітично визначена максимально припустима сила підтиску зразка з твердого сплаву до робочої поверхні круга по лімітуючому технічному обмеженню – температурі окислювання алмазних зерен.

3. Вперше встановлено, що шліфування з періодичними електроерозійними діями на робочу поверхню круга можна представити у вигляді чергування циклів – «шліфування – шліфування з електроерозійними діями», які описуються різними законами зміни поточної лімітованої різальної здатності круга.

4. Встановлено, що зміна поточної лімітованої різальної здатності круга при обробці твердих сплавів марок ВК6, ВК8, ВК15 кругом марки АС6 описується єдиною для приведених марок сплавів експоненціальною залежністю, а підвищення поточної лімітованої різальної здатності круга у процесі електроерозійних дій водночас з обробкою заготовки – лінійним законом.

5. На основі циклічності процесу шліфування твердих сплавів знайдений оптимальний час між періодичними електроерозійними діями на РПК за критерієм мінімальної питомої собівартості обробки.

Практичне значення отриманих результатів.

1. Розроблено новий спосіб шліфування (патент України №51396), який забезпечує раціональне використання різальної здатності круга шляхом призначення перемінної глибини різання для жорсткої схеми шліфування, відповідно до зміни поточної глибини шліфування при обробленні за пружною схемою.

2. Розроблені програми для ПЕОМ, які дозволяють розрахувати режим обробки і час між періодичними електроерозійними діями на РПК за критерієм мінімальної питомої собівартості обробки.

3. Розроблено технологічний регламент на процес плоского врізного алмазного шліфування деталей із твердих сплавів марки ВК, у якому запропоновані рекомендації з режимів шліфування та електроерозійних дій на РПК, що дозволяють підвищити продуктивність шліфування на 50% і знизити питому собівартість обробки на 9-10% у порівнянні з алмазним шліфуванням за жорсткою схемою.

4. Результати досліджень впроваджені на ВАТ „Рутченковський завод «ГІРМАШ»” з очікуваним економічним ефектом 120000 грн. на рік і використовуються в навчальному процесі на кафедрі «Металорізальні верстати та інструменти» Донецького національного технічного університету.

Особистий внесок здобувача.

Особисто автором:

- розроблені методики визначення максимально припустимої сили підтиску зразка до робочої поверхні круга, що забезпечує відсутність окислювання алмазних зерен при шліфуванні твердих сплавів і температуру на поверхні заготовки, при якій відсутнє утворення тріщин;

- встановлені закони зміни поточної лімітованої різальної здатності круга при обробці твердих сплавів ВК6, ВК8, ВК15, а також їх зміни в процесі електроерозійних дій одночасно з обробкою заготовки;

- розроблені програми на ПЕОМ для здійснення розрахунку максимально припустимої сили підтиску зразка до робочої поверхні круга і для визначення кількості зшліфованого матеріалу при шліфуванні з періодичними електроерозійними діями на РПК, оптимального часу між періодичними електроерозійними діями на РПК за критерієм мінімальної питомої собівартості обробки;

- розроблений пристрій для здійснення періодичних електроерозійних дій на РПК одночасно зі шліфуванням заготовки.

Апробація результатів дисертації.

Основні положення дисертаційної роботи доповідалися й обговорювалися на:

- IV Міжнародній науково-технічній конференції „Важке машинобудування. Проблеми та перспективи розвитку”, 5-8 червня 2006 р., м. Краматорськ;

- V Міжнародній науково-технічній конференції „Важке машинобудування. Проблеми та перспективи розвитку”, 4-7 червня 2007 р., м. Краматорськ;

- V Міжнародній спеціалізованій виставці «Машинобудування. Станко-інструмент». 14-17 листопада 2006 р., Спеціалізований виставковий центр «Експодонбас», м. Донецьк.

Дисертаційна робота у повному обсязі доповідалась:

- на засіданні кафедри інтегрованих технологій ім. М.Ф. Семка Харківського національного технічного університету «ХПІ», м. Харків;

- на розширеному засіданні кафедри «Металорізальні верстати та інструменти» Донецького національного технічного університету.

Публікації.

За результатами досліджень по темі дисертації опубліковано 12 основних робіт, з яких 11 – у фахових виданнях і один патент України. Одна стаття підготовлена одноосібно, 11 статей і 1 патент – в співавторстві.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, шести розділів основної частини, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг дисертації складає 242 сторінки, з них 55 ілюстрацій, 27 таблиць, 113 використаних літературних джерел на 12 сторінках і 6 додатків на 51 сторінці.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

В першому розділі „Аналіз сучасних способів підвищення продуктивності шліфування твердих сплавів” проведений аналіз особливостей структури твердих сплавів, способів їх обробки і призначення оптимальних режимів шліфування.

Аналіз структури твердих сплавів і їх фізико-механічних властивостей дозволив встановити наступні особливості:

- неоднорідність матеріалу, яка обумовлена тим, що твердий сплав складається з порошків карбідів тугоплавких матеріалів і кобальтової зв'язки, причому порошки карбідів мають розміри, які є близькими до товщини зрізу одиничним зерном;

- відсутність прямо-пропорційного зв'язку величини дотичних напружень s з величиною мікротвердості твердого сплаву (збільшення мікротвердості не збільшує s), як це має місце при обробці пластичних матеріалів. Навпаки, сили різання збільшуються, коли мікротвердість твердого сплаву зменшується;

- утворення стружки надлому, що зменшує внесок геометричного фактора у формування параметрів поперечного перерізу одиночного зрізу.

Сьогодні основним способом шліфування твердих сплавів є алмазне шліфування з електроерозійними діями на робочу поверхню круга. Інструментом у цьому випадку служать алмазні круги на металевій зв'язці, а забезпечення високої різальної здатності робочої поверхні круга здійснюється електроерозійними діями на РПК. При використанні коштовного алмазного інструменту обробку необхідно здійснювати на таких режимах, при яких виключається підвищений знос алмазів і в той же час забезпечується висока продуктивність і стабільна якість обробки. Останнє може бути досягнуте за рахунок використання пружної схеми шліфування, а збільшення продуктивності та виключення підвищеного зносу - обробленням з оптимальним зусиллям притискання заготовки до РПК.

У зв'язку з викладеним вище поставлені мета і задачі досліджень, які наведені в загальній характеристиці роботи.

У другому розділі „Методологія та методика експериментальних досліджень. Обладнання, інструмент та оброблювані матеріали” описані методологія і методики експериментальних досліджень, обладнання, яке використовувалося, пристрої, інструмент і оброблюваний матеріал.

Алмазне шліфування твердих сплавів марок ВК6, ВК8, ВК15 кругами 1А1 25076165 АС6 100/80-4-М2-01, АС6 160/125-4-М2-01, АС6250/200-4-М2-01 з періодичним електроерозійним впливами на РПК здійснювали на модернізованому плоскошліфувальному верстаті мод. 3Д711АФ11 з використанням джерела технологічного струму мод. ИТТ-35 і спеціального пристрою для пружного підтиску зразка до РПК.

Робоче середовище – 0,3%-й водний розчин кальцинованої соди.

Визначення кількості зшліфованого матеріалу, кількості вилученого алмазовмісного шару виконували на спеціальних пристроях за відомими методиками. Параметр шорсткості поверхні зразків Ra вимірювали на профілометрі моделі 283 заводу «Калібр», температуру на поверхні зразка – методом напівштучної термопари.

В третьому розділі „Розрахунок припустимих сил притиснення зразка до робочої поверхні круга при шліфуванні твердих сплавів” визначені тангенціальна сила різання Pz на крузі та максимально припустиме зусилля притискання зразка до РПК Pп які обмежені температурою окислювання алмазних зерен при шліфуванні за пружною схемою (рис. 1).

Перед визначенням температури на алмазному зерні введено поняття „поточна лімітована різальна здатність круга”, яка характеризує максимальну продуктивність шліфування у будь-який момент часу, при цьому задовольняються умови, яки накладені лімітуючим технічним обмеженням.

Температура на алмазному зерні виникає внаслідок перетворення механічної роботи в теплоту, яка надходить у зерно з боку його площадки контакту з поверхнею різання на заготовці і частково відводиться через поверхню контакту зерна з металевою зв'язкою. Щоб визначити температуру на площадці контакту зерна з поверхнею різання, застосуємо формулу для плоского джерела тепла з рівномірно розподіленою інтенсивністю q, яке діє в термін на торці стрижня обмеженої довжини h і довільної форми перетину.

При теплофізичному аналізі обмежимося розрахунком, виконаним стосовно до зерен найбільш ймовірного розміру, представивши кожне з них моделлю у вигляді циліндра (рис. 2) з діаметром основи d і висотою h. Висоту циліндра приймемо рівної діаметру основи.

Геометричні параметри циліндричної моделі зерна розраховуємо з умови рівності об’ємів шарової моделі Vш і циліндричної моделі Vц зерна.

Формула для визначення максимально припустимої сили Pz на одиничному зерні, при якій окислювання алмаза буде відсутнє (Tдоп = 0,95Ток), прийме вигляд

, Н, (1)

де Tок – температура, при якій починається окислювання алмаза; 1 – коефіцієнт теплопровідності алмаза; – коефіцієнт теплопровідності оброблюваного матеріалу; F0 – тривалість часу контакту зерна з кругом (критерій Фур'є); d – діаметр основи циліндричної моделі зерна; 1 – коефіцієнт температуропровідності алмаза; Vк – швидкість круга; l – довжина дуги контакту зерна з деталлю; А* – вираз, знайдений за відомими залежностями.

Середню силу на алмазних зернах, які беруть участь у роботі, знаходимо, розділивши максимальну силу на зерні Pz, визначену за формулою (1), на коефіцієнт нерівномірності навантаження зерен :

, Н. (2)

Сила різання на шліфувальному крузі ставить добуток середньої сили на одиничному зерні на кількість зерен, які одночасно знаходяться в контакті з поверхнею різання.

З урахуванням кількості різальних зерен на одиниці поверхні круга загальна сила на шліфувальному крузі Рzк буде дорівнювати

, Н, (3)

де b – ширина шліфування, м; l – довжина дуги контакту, м.

Максимально припустиму силу підтиску зразка до РПК визначимо, скориставшись коефіцієнтом шліфування kш, який представляє собою відношення тангенціальної складової сили різання до радіальної складової .

Після визначення припустимої сили підтиску по температурі, яка виключає окислювання алмаза, перевіримо, яка температура у цьому випадку виникає на обробленій поверхні Тпз.

, (4)

де qз – щільність теплового потоку, що надходить у заготовку, max – максимальне значення безрозмірної температури на температурному полі поверхні заготовки; Vд – швидкість заготовки.

Температура на поверхні заготовки, яка розрахована за формулою (4) дорівнює 495K і є меншою від температури, яка обумовлює появу дефектів на шліфованій поверхні заготовки, а саме 873K.

Температура на поверхні заготовки, яка знайдена з використанням методу напівштучної термопари, дорівнювала 42414K. Температура, що розрахована за формулою (4), попадає у 95%-вий довірчий інтервал на середню величину, знайдену експериментально.

В четвертому розділі „Дослідження впливу часу шліфування твердих сплавів на різальну здатність алмазного круга” досліджено вплив марок оброблюваного матеріалу на середньоарифметичне відхилення профілю обробленої поверхні Ra, вплив часу обробки на коефіцієнт шліфування kш твердого сплаву ВК15, вплив часу обробки на поточну лімітовану різальну здатність круга при шліфуванні твердих сплавів. Визначено закон зміни лімітованої різальної здатності круга при електроерозійних діях на РПК одночасно зі шліфуванням зразка з твердого сплаву ВК6 за пружною схемою.

Зусилля підтиску зразків із твердих сплавів ВК6, ВК8, ВК15 до РПК при врізному шліфуванні кругом 1А1 25076155 АС6 100/80-4-М2-01 (температура окислювання алмазного зерна Ток = 775 С) розраховували за формулою (3) для умов обробки: швидкість круга Vк = 35 м/с, швидкість деталі Vд = 6 м/хв, ширина зразків b = 12 мм. Зусилля підтиску зразків із зазначених твердих сплавів до робочої поверхні круга, які забезпечують відсутність окислювання алмаза, відповідно складали 72 Н, 67 Н, 72 Н.

Зміна поточної лімітованої різальної здатності круга при шліфуванні сплавів ВК6, ВК8, ВК15 описується експоненціальною залежністю, єдиною для трьох марок. Узагальнене рівняння поточної лімітованої різальної здатності круга, яке отримане методом найменших квадратів, має вигляд:

, мм3/хв.

Як показали оптичні спостереження РПК, зниження її різальної здатності зі збільшенням часу шліфування обумовлене зниженням різновисотності зерен за рахунок випадіння найбільш виступаючих зерен зі зв'язки на першій хвилині шліфування та утворення контактних площадок на вершинах зерен.

Підвищення поточної лімітованої різальної здатності круга, яке обумовлене електроерозійними діями на РПК, що здійснюється одночасно зі шліфуванням зразка, описується лінійним законом виду:

, мм3/хв.

В п'ятому розділі „Дослідження впливу часу між електроерозійними діями на РПК на собівартість алмазного шліфування твердих сплавів” розроблена методика теоретико-експериментального розрахунку оптимального часу між періодичними електроерозійними діями на РПК за критерієм мінімальної питомої собівартості алмазного шліфування твердих сплавів.

Питома собівартість представляє собою відношення собівартості обробки за час шліфування до об’єму матеріалу, який зшліфовується за цей же період часу.

Зміну поточної лімітованої різальної здатності круга за годину шліфування з періодичними електроерозійними діями на РПК, які здійснюються одночасно з обробкою деталі представимо як чергування різних періодів (рис. 3).

Рис. 3. Зміна поточної лімітованої різальної здатності круга при шліфуванні з періодичними електроерозійними впливами на РПК

Проміжок часу 0…1 є часом роботи шліфувального круга до початку електроерозійних дій. Він містить період приробки 0…пр, який характеризується швидкою втратою поточної лімітованої різальної здатності і період 1, (пр…1), коли різальна здатність круга продовжує зменшуватися з меншою інтенсивністю.

Зміна поточної лімітованої різальної здатності круга на проміжку 0…1 описується експоненційною залежністю, яка знаходиться при шліфуванні за пружною схемою за експериментальними даними:

, (5)

де Q, Qисх, Qст – відповідно поточна, вихідна і стала різальна здатність мм3/хв; Q = Qисх - Qст - амплітуда зниження поточної лімітованої різальної здатності, мм3/хв; Q - емпіричний коефіцієнт, 1/хв; - тривалість шліфування, хв.

Під час періоду 2 поточна лімітована різальна здатність РПК збільшується в результаті електроерозійних дій, як встановлено нами, за прямолінійною залежністю. З метою скорочення часу відновлення різальної здатності РПК, електроерозійні дії на робочу поверхню круга здійснюються на максимальних електричних режимах, які допускає використовуване джерело технологічного струму.

Рівняння прямої, що описує підвищення поточної лімітованої різальної здатності РПК у результаті електроерозійних дій, має вигляд:

.

Щоб виключити підвищення витрат алмазів, електроерозійні дії на РПК припиняються, коли різальна здатність круга буде дорівнювати поточній лімітованій різальній здатності круга наприкінці періоду приробки.

Час електроерозійних дій, які необхідні для відновлення РПК, знаходиться за формулою:

, хв,

де Vac – об'єм алмазовмісного шару, який видаляється за час електроерозійних дій, мм3; Iср – максимальна сила струму електроерозійних дій, А; C – коефіцієнт, який отримано експериментально; Usm – розрахункове значення електричної напруги на проміжку між поверхнею РПК та електрода-інструмента в процесі електроерозійних дій, В.

Для стійкого утримання зерна в зв’язці воно повинно виступати з неї на 1/3 діаметра шарової моделі зерна, а умова, коли зерно випадає зі зв'язки, характеризується заглибленням у неї на 1/3 діаметра. Виходячи з цього об'єм алмазовмісного шару Vаc, який підлягає видаленню для відновлення різальних властивостей РПК, визначається за формулою:

, мм3,

де dcp – діаметр шарової моделі зерна, мкм; Bк – ширина круга, мм; Dк – діаметр круга, мм; Pv – об'ємна частка алмаза в алмазовмісному шарі; K – відносна концентрація алмазів, %.

Період 3, який по тривалості дорівнює часу між електроерозійними діями Т, характеризується зниженням поточної лімітованої різальної здатності РПК, яка описується формулою (5), при підстановці в неї часу пр та (пр + Т).

Період 4 характеризується підвищенням поточної лімітованої здатності круга в результаті електроерозійних дій (ЕЕД) за лінійною залежністю.

Значення коефіцієнту та вільного члену рівняння прямої для періоду 2 і 4 знаходяться з використанням двох кінцевих значень поточної лімітованої різальної здатності РПК.

Періоди 3 і 4 повторюються, утворюючи цикли – «шліфування –шліфування з електроерозійними діями», кількість яких повинна бути цілими числами. Цілу кількість циклів Nц, за винятком першого, за годину оброблення визначають за формулою:

, (6)

де Т – час між електроерозійними діями, хв; еед – тривалість електроерозійних дій на РПК, хв.

Час к, при якому закінчується останній цілий цикл, знаходимо із залежності

.

Тривалість неповного циклу А, який залишився,

.

Загальну кількість зшліфованого матеріалу визначаємо в залежності від величини неповного циклу А, який залишився. Якщо 0 < А < Т, тоді

(7)

Якщо А > Т , то загальна кількість зшліфованого матеріалу визначається за формулою:

(8)

У перший період (0 - пр, пр - 1), а також у наступних непарних періодах, собівартості шліфування є однаковими і розраховуються по за формулою витрат, яка містить: хвилинну заробітну плату шліфувальника Зом, амортизаційні відрахування Am, витрати на поточний ремонт і амортизацію устаткування Ртм, витрати на технологічну електроенергію Ешл. Собівартість обробки для даних періодів у кожен момент часу визначається за формулою:

, (9)

де 1 – тривалість шліфування на першому періоді до початку електроерозійних дій, хв.

На другому періоді (1 -2) і наступних парних періодах собівартості шліфування є також однаковими, а до витрат на шліфування додаються витрати на електроенергію для відновлення різальних властивостей РПК Еупр і витрати на відшкодування зносу алмазного інструмента Ім. Собівартості обробки для даних періодів у кожен момент часу визначаються за формулою:

. (10)

Загальна собівартість шліфування цілих циклів, які утворилися за час оброблення, знаходяться шляхом помноження суми собівартостей першого та другого періодів, які утворюють цикл «шліфування – шліфування з електроерозійними діями», на кількість циклів, яка збільшена на одиницю. Тому, з урахуванням (9), (10), загальна собівартість шліфування на цілих циклах визначається за формулою:

. (11)

Загальна собівартість шліфування з урахуванням неповного циклу визначається в залежності від величини неповного цикла А, який залишився.

Якщо 0 < А < Т, то загальна собівартість шліфування за годину оброблення визначається за формулою

. (12)

Якщо А > Т , то загальна собівартість шліфування за годину обробки розраховується за формулою

.(13)

З використанням розробленої програми на ПЕОМ, яка описує наведений розрахунок, був визначений оптимальний час між електроерозійними діями на РПК при шліфуванні сплаву ВК8 кругом марки АС6 /80 4М2-01 на режимах, що виключають окислювання алмаза. Він дорівнює 24 хв.

В шостому розділі „Визначення оптимальних режимів шліфування твердих сплавів марки ВК та періодичності електроерозійних дій на РПК в автономній зоні” запропонований новий спосіб шліфування твердих сплавів, коли глибина шліфування за жорсткою схемою задається перемінною відповідно до зміни поточної лімітованої різальної здатності при обробленні за пружною схемою, розроблений технологічний регламент на процес алмазного шліфування твердих сплавів ВК6, ВК8, ВК15, який містить схему модернізації обладнання для здійснення шліфування з електроерозійними діями на РПК і рекомендації з призначення механічних та електричних режимів обробки вказаних твердих сплавів.

Результати досліджень впроваджені на ВАТ „Рутченківський завод „ГІРМАШ””, що дозволило забезпечити задану якість обробки, виключити появу браку, викликаного утворенням тріщин на обробленій поверхні. Очікуваний річний економічний ефект становить 120000 грн. Матеріали дисертації використовуються в навчальному процесі.

 

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ

У результаті виконаних досліджень вирішена важлива народногосподарська та наукова задача, яка полягає в підвищенні продуктивності шліфування твердих сплавів на 10-50% і зниженні питомої собівартості обробки 9-10% за рахунок визначення оптимальних режимів шліфування за пружною схемою з використанням закону зміни поточної лімітованої різальної здатності круга в часі.

1. Вперше введене поняття «поточна лімітована різальна здатність круга», що оцінюється кількістю зшліфованого матеріалу в одиницю часу з урахуванням лімітуючого технічного обмеження.

2. Вперше аналітично визначена максимально припустима сила підтиску зразка з твердого сплаву до робочої поверхні круга, яка забезпечує відсутність окислювання алмазних зерен і дефектів на обробленій поверхні (тріщин), а також максимальну продуктивність шліфування твердих сплавів.

3. Встановлено, що зміна поточної лімітованої різальної здатності круга при обробці твердих сплавів ВК6, ВК8, ВК15 кругом із алмазів АС6 описується єдиною для наведених марок сплавів експоненціальною залежністю, а підвищення поточної лімітованої різальної здатності круга у процесі електроерозійних дій одночасно з обробкою заготовки – лінійним законом.

4. Встановлено, що шліфування з періодичними керуючими діями на робочу поверхню круга можна представити у вигляді чергування циклів – «шліфування – шліфування з електроерозійними впливами».

5. Вплив часу між електроерозійними діями на РПК на питому собівартість обробки носить екстремальний характер з мінімумом у точці екстремума. Оптимальний час між електроерозійними діями на РПК для марки твердого сплаву ВК8 складає 24 хв.

6. Найбільша продуктивність обробки твердих сплавів забезпечується при шліфуванні за пружною схемою з періодичними електроерозійними діями на РПК. У цьому випадку, підвищення продуктивності обробки в порівнянні з алмазним шліфуванням за жорсткою схемою з постійною глибиною різання складає 50%.

7. При шліфуванні за жорсткою схемою глибину шліфування рекомендується задавати перемінною відповідно до зміни поточної лімітованої різальної здатності круга, що забезпечує підвищення продуктивності на 10% у порівнянні з алмазним шліфуванням з постійною глибиною різання.

8. Впровадження технологічного регламенту на ВАТ Рутченківський завод „ГІРМАШ” дозволило забезпечити задану якість обробки при заточуванні твердосплавних напаяних інструментів, різальних елементів робочих органів вугільних комбайнів, виключити появу браку, який викликаний утворенням тріщин на обробленій поверхні, а очікуваний річний економічний ефект при видалені припуску об’ємом 109 мм3 складе 120000 грн.

Основні положення дисертації опубліковані в наступних роботах:

1. Цокур В.П., Стрелков В.Б, Хохлов А.А. Модернизация шлифовальных станков для осуществления обработки с электроэрозионным управляющим воздействием на рабочую поверхность круга// Прогрессивные технологии и системы машиностроения: Международный сб. научн. трудов. – Донецк: ДонГТУ, 2001. – Вып.15. – С. 258-262.

2. Цокур В.П., Стрелков В.Б., Кривошапка А.А. Исследование сил резания при алмазном шлифовании твердого сплава ВК-15// Машиностроение и техносфера XX1 века. Сборник трудов междунар. науч.-техн. конференции в г. Севастополе 9-15 сентября 2002 г. В 3-х томах. –Донецк: ДонНТУ, 2002. – Т.3. – С. 98-101.

3. Матюха П.Г., Цокур В.П., Стрелков В.Б Исследование влияния марки обрабатываемого материала на параметр шероховатости обработанной поверхности// Прогрессивные технологии и системы машиностроения. Междунар. сб. науч. трудов. –Донецк: ДонНТУ, 2003. – Вып. 24. – С. 98-102.

4. Стрелков В.Б., Полтавец В.В., Цокур В.П. Влияние времени обработки на производительность алмазного шлифования по упругой схеме твердых сплавов группы ВК// Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: Машинобудування і машинознавство. –Донецьк: ДонНТУ, 2004. – Вип. 71.– С. 56-62.

5. Матюха П.Г., Стрелков В.Б. Определение силы поджима образца к кругу, ограниченной температурой графитизации алмазных зерен// Наукові праці Донецького національного університету. Серія : Машинобудування і машинознавство. – Донецьк: ДонНТУ, 2004. – Вип. 71. – С. 41-46.

6. Матюха П.Г., Стрелков В.Б., Полтавец В.В. Определение режимов плоского врезного шлифования твердых сплавов с использованием нового понятия о текущей лимитированной режущей способности круга// Сверхтвердые материалы. – 2004. – № 3. – С. 67-73.

7. Стрелков В.Б. Определение себестоимости алмазного шлифования твердых сплавов при периодических электроэрозионных воздействиях на РПК// Наукові праці Донецького національного технічного університету. Серія: Машинобудування і машинознавство. – Донецьк: ДонНТУ, 2005. – Вип. 92. – С. 134-143.

8. Матюха П.Г., Стрелков В.Б. Расчет объема сошлифованного материала в процессе алмазного шлифования твердого сплава ВК8 с периодическими электроэрозионными воздействиями на рабочую поверхность круга// Сверхтвердые материалы. – 2005. – № 1. – С. 51-57.

9. Матюха П.Г., Стрєлков В.Б., Полтавець В.В. Дослідження закономірностей зміни різальної здатності круга при алмазному шліфуванні та в процесі електроерозійних дій на робочу поверхню круга при обробленні твердих сплавів// Надійність інструменту та оптимізація технологічних систем. Збірник наукових праць. – Краматорськ: ДДМА, 2005. – Вип. 18. – С. 25-36.

10. Матюха П.Г., Стрєлков В.Б., Полтавець В.В Определение оптимальных режимов при алмазном шлифовании твердых сплавов// Надежность инструмента и оптимизация технологических систем. Сборник научных трудов. – Краматорск – Киев, 2006. – Вып. № 19. – С.50-57.

11. Матюха П.Г., Полтавец В.В., Стрелков В.Б., Определение оптимального интервала времени между электроэрозионными воздействиями на рабочую поверхность круга при алмазном шлифовании твердого сплава// Прогресивні технології і системи машинобудування: Міжнародний зб. наукових праць. – Донецьк: ДонНТУ, 2006. – Вип. 31. – С. 203-209.

12. Патент України на винахід №51396 А В23В 1/00.Спосіб шліфування / П.Г.Матюха, В.В.Полтавець, В.Б.Стрєлков. – Опубл. Бюл. № 11, 15. 11. 2002.

У статтях опублікованих у співавторстві, авторові належить:

у роботі [1] – розробка конструкції для здійснення обробки з електроерозійними керуючими діями на робочу поверхню круга; модернізація обладнання;

у роботі [2] – математична обробка експериментальних даних, проведення статистичного аналізу отриманих експериментальних даних;

у роботі [3] – проведення експериментальних досліджень впливу марки оброблюваного матеріалу на параметр шорсткості обробленої поверхні; обробка експериментальних даних; статистичний аналіз отриманих експериментальних даних;

у роботі [4] – проведення експериментальних досліджень впливу часу обробки на продуктивність алмазного шліфування за пружною схемою твердих сплавів групи ВК, обробка експериментальних даних, статистичний аналіз отриманих експериментальних даних, формулювання загальних висновків;

у роботі [5] – розробка методики визначення сили притискання заготовки з твердого сплаву до робочої поверхні круга при шліфуванні за пружною схемою по прийнятому лімітованому обмеженню; розрахунок максимально припустимої сили підтиску зразка з твердого сплаву ВК8 до алмазного круга АС6 100/80-4М2-01 при шліфуванні за пружною схемою з урахуванням прийнятого обмеження;

у роботі [6] – пропозиція нового поняття - поточна лімітована різальна здатність круга, розробка методики призначення режимів для жорсткої схеми шліфування відповідно до закону зміни поточної лімітованої різальної здатності круга;

у роботі [8] – розробка і реалізація методики розрахунку об’єму зішліфованого матеріалу в процесі алмазного шліфування твердого сплаву ВК8 з періодичними електроерозійними діями на робочу поверхню круга;

у роботі [9] – проведення експериментальних досліджень впливу часу обробки на поточну лімітовану різальну здатність круга при алмазному шліфуванні твердих сплавів з періодичними електроерозійними діями на робочу поверхню круга; обробка експериментальних даних; статистичний аналіз отриманих експериментальних даних;

у роботі [10] – розробка методики розрахунку температури на поверхні заготовки з твердого сплаву при шліфуванні за пружною схемою з глибиною різання, яка змінюється під час обробки при різних значеннях безрозмірної ширини контакту;

у роботі [11] – розробка методик теоретичного й експериментального визначення закономірності зміни питомої собівартості при алмазному шліфуванні з періодичними електроерозійними діями на РПК при обробці твердого сплаву ВК6 за пружною схемою, за умови, коли сила підтиску зразка до РПК обмежена температурою окислювання алмазних зерен; визначення оптимального часового інтервалу між електроерозійними діями на робочу поверхню круга;

у роботі [12] – формулювання відмітної ознаки, відповідно до якої подачу на врізання задають перемінною у відповідності з поточною лімітованою різальною здатністю круга.

АНОТАЦІЯ

Стрєлков В.Б. Підвищення ефективності алмазного шліфування твердих сплавів за рахунок раціонального використання різальних властивостей круга. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.03.01 – Процеси механічної обробки, верстати та інструменти. – Державний вищий навчальний заклад „Донецький національний технічний університет”, Донецьк, 2008.

Дисертація присвячена вирішенню актуальної задачі підвищення продуктивності і зниження собівартості алмазного шліфування твердих сплавів за допомогою раціонального використання різальної здатності круга.

Встановлено, що зміна поточної лімітованої різальної здатності шліфувального круга із алмазів АС6 при обробці твердих сплавів марок ВК6, ВК8, ВК15 описується експоненціальною залежністю з параметрами, однаковими для трьох марок. Підвищення поточної лімітованої різальної здатності круга у результаті електроерозійних дій, одночасно з обробкою зразка, відбувається за лінійним законом.

Визначено оптимальні режими шліфування з періодичними електроерозійними діями на РПК при обробці за пружною схемою твердих сплавів марки ВК.

Запропоновано новий спосіб шліфування (Патент України на винахід №51396), розроблено технологічний регламент на процес алмазного шліфування твердих сплавів ВК6, ВК8, ВК15 впровадження яких забезпечує підвищення продуктивності обробки на 59% та зниження питомої собівартості на 9-10% з економічним ефектом 120000 грн. на рік.

Ключові слова: алмазне шліфування, тверді сплави, поточна лімітована різальна здатність круга, періодичні електроерозійні дії, оптимальні режими.

АННОТАЦИЯ

Стрелков В.Б. Повышение производительности алмазного шлифования твердых сплавов за счет рационального использования режущей способности круга. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.03.01 – Процессы механической обработки, станки и инструменты. – Государственное высшее учебное заведение «Донецкий национальный технический университет», Донецк, 2008.

Диссертация посвящена решению актуальной задачи повышения производительности и снижения себестоимости алмазного шлифования твердых сплавов посредством рационального использования режущей способности круга.

Для оценки режущей способности круга, которая в процессе обработки по упругой схеме постоянно изменяется, впервые введено понятие о текущей лимитированной режущей способности круга. Она оценивается количеством сошлифованного материала в единицу времени с учетом технического ограничения, которое лимитирует режим обработки. Как результат текущая лимитированная режущая способность круга, удовлетворяющая лимитирующему техническому ограничению, обеспечивает максимальную производительность обработки, а качество обеспечивается за счет применения упругой схемы шлифования.

В связи с этим, одной из главных задач, является определение максимально допустимой силы поджима образца к рабочей поверхности круга, удовлетворяющая лимитирующему техническому ограничению. При шлифовании твердых сплавов алмазными кругами такими техническими ограничениями являются температура окисления алмазных зерен, превышение которой вызывает увеличенный расход алмазов и температура возникновения дефектов на обработанной поверхности.

В работе на основании тепловой модели процесса шлифования рассчитано усилие поджима образца к рабочей поверхности круга, удовлетворяющее перечисленным выше техническим ограничениям.

Проведены экспериментальные и аналитические исследования влияния времени шлифования твердых сплавов марок ВК6, ВК8, ВК15 на текущую лимитированную режущую способность круга. Установлено, что причиной её снижения является уменьшение разновысотности зерен за счет выпадения наиболее выступающих зерен из связки в период приработки и образования контактных площадок на вершинах зерен. Изменение текущей лимитированной режущей способности шлифовального круга АС6 при обработке указанных выше марок твердых сплавов описывается экспоненциальной зависимостью, с параметрами одинаковыми для трех марок. Повышение текущей лимитированной режущей способности круга в результате электроэрозионных воздействий, одновременно с обработкой образца, происходит по линейному закону.

Определены оптимальные режимы шлифования с периодическими электроэрозионными воздействиями на РПК при обработке по упругой схеме твердых сплавов марки ВК с учетом лимитирующих технических ограничений.

На основе представления процесса обработки в виде чередования циклов «шлифование – шлифование с электроэрозионными воздействиями» определено время между периодическими электроэрозионными воздействиями на РПК при шлифовании по упругой схеме по критерию минимальной удельной себестоимости.

Предложен новый способ шлифования (Патент України на винахід №51396), отличающийся определением глубины шлифования твердых сплавов по жесткой схеме с учетом изменения текущей лимитированной режущей способности круга во время шлифования по упругой схеме. Разработан технологический регламент на процесс алмазного шлифования твердых сплавов ВК6, ВК8, ВК15, содержащий схему модернизации оборудования для осуществления шлифования с электроэрозионными воздействиями на РПК в автономной зоне и рекомендации по назначению режимов обработки.

Предложенные решения позволяют увеличить производительность обработки твердых сплавов при шлифовании с периодическими электроэрозионными воздействиями на РПК по сравнению с алмазным шлифованием до 50% и снизить удельную себестоимость обработки на 9-10%.

Результаты исследований внедрены на производстве, с ожидаемым годовым экономическим эффектом 120000 грн. и используются в учебном процессе.

Ключевые слова: алмазное шлифование, твердые сплавы, текущая лимитированная режущая способность круга, периодические электроэрозионные воздействия, оптимальные режимы, удельная себестоимость.

Annotation

Strelkov V.B. Efficiency Upgrading of the Diamond Grinding of Hard Alloys at the Expense of the Rational Usage of the Wheel's Cutting Power.-Manuscript.

Dissertation for the degree of Candidate of Science in specialization 05.03.01. - Machining job, machining workstations and work tools.- The state higher educational institution „Donetsk National Technical University”, Donetsk, 2008.

The present paper deals with the solution of the topical problem of upgrading the yield rate and cost reduction of the diamond grinding of hard alloy metals with the help of rational usage of the diamond wheel's cutting power with allowance for the current cutting capacity of the wheel.

The experimental and analytical study of the influence of time required for the grinding of hard alloy metals graded as ВК6, ВК8, ВК15 on the current limitative cutting capacity of the wheel has been carried


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Англомовна термінологія штучного інтелекту в контексті інших терміносистем (досвід лінгвостатистичного аналізу) - Автореферат - 31 Стр.
ІМУНОФІЗІОЛОГІЧНІ ФАКТОРИ ПРОТИПУХЛИННОГО ЗАХИСТУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ СОБАК - Автореферат - 24 Стр.
Обґрунтування РАЦІОНАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ СИСТЕМИ ГІДРОТРАНСПОРТУ ТВЕРДИХ МАТЕРІАЛІВ НА ГІРНИЧИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Автореферат - 22 Стр.
ПОБУДОВА ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ СПОРТСМЕНІВ РІЗНОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ, ЯКІ СПЕЦІАЛІЗУЮТЬСЯ З КІОКУШИНКАЙ КАРАТЕ - Автореферат - 30 Стр.
ВНУТРІШНІ ФУНКЦІЇ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ЧЛЕНСТВА В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ - Автореферат - 29 Стр.
ВПЛИВ СТРУКТУРНИХ ДЕФЕКТІВ І НАПРУЖЕНЬ НА ФІЗИКО-МЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ПЕРЕХІДНИХ МЕТАЛІВ, СПЛАВІВ І СПОЛУК - Автореферат - 44 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ ТА УМОВ РОБОТИ БАГАТООПЕРАЦІЙНОЇ ҐРУНТООБРОБНО-ПОСІВНОЇ МАШИНИ ДО ТРАКТОРІВ КЛАСУ 1,4 - Автореферат - 24 Стр.