У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГУБАРЄВА ІРИНА ОЛЕГІВНА

УДК 658.2

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ОНОВЛЕННЯ

АКТИВНОЇ ЧАСТИНИ ОСНОВНИХ ФОНДІВ

Спеціальність 08.06.01 — економіка підприємства і

організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків — 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Харківському державному економічному університеті,

Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник — кандидат економічних наук, доцент

Іванієнко Віктор Васильович

Харківський державний економічний університет,

доцент кафедри економічного аналізу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Орлов Петро Аркадійович

Харківський державний економічний університет,

завідуючий кафедрою економіки і маркетингу

кандидат економічних наук, доцент

Скоков Борис Григорович

Харківська державна академія

міського господарства, доцент кафедри економіки

Провідна установа — Харківський національний університет

ім. В.Н. Каразіна, кафедра економіки та менеджменту,

Міністерство освіти і науки України, м. Харків.

Захист відбудеться "21" грудня 2000 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий "16 " листопада 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

У сучасних умовах задача підвищення ефективності виробництва все більше залежить від раціонального використання, подальшого росту й удосконалюван-ня основних фондів, ефективність використання яких залежить від своєчасного їхнього оновлення. В свою чергу, на підприємстві неможливо провести оновлення основних фондів без достатнього фінансування.

Проблеми вдосконалювання механізму оновлення і формування джерел його фінансування розглядали провідні світові та вітчизняні економісти: І.П. Алдохін, Р.З. Акбердін, І.А. Бланк, В.Ю. Будавей, Л. Гітман, Г.М. Григорян, М. Джонк, А.М. Золотарьов, Ю.Б. Іванов, Р.М. Калегаєв, Б. Коласс, С.А. Куліш, П.А. Орлов, Д.М. Палтерович, М.П. Хохлов, У. Шарп та ін.

Водночас аналіз економічної літератури та діяльності підприємств показує, що проблема ще не знайшла достатнього теоретичного і практичного розв'язання та використання. В умовах трансформації економіки потребують подальшої розробки теоретичні і практичні питання формування механізму оновлення основних фондів.

Актуальність теми. Однією з головних задач сучасного етапу розвитку економіки України є подолання кризи і забезпечення економічного зростання. Її вирішення неможливо здійснити без своєчасного оновлення основних фондів. Через відсутність єдиного визначення поняття "оновлення основних фондів" значно ускладнене оновлення фондів на підприємстві. Не забезпечені реалізація нагромадження й ефективне використання інвестиційних ресурсів та зменшення рівня ризику інвестиційних проектів оновлення основних фондів, що значно погіршує перспективи інноваційного розвитку на підприємствах. Наприклад, недостатньо розроблено методи урахування впливу факторів зовнішнього середовища підприємства на ризик інвестиційного проекту. На практиці теоретично не обгрунтовується вибір підприємств, яким надаються інвестиції. Інструментами вирішення вказаних проблем можуть стати: інтенсивне оновлення основних фондів засобами амортизації, зменшення витратного навантаження на підприємство з боку незадіяних виробництв, виведення з експлуатації зношених основних фондів, узгодження фінансової політики підприємства із завданнями державної інвестиційної стратегії. Цим обумовлюється актуальність і доцільність роботи для розвитку виробництва в Україні.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота погоджується з основними напрямками наукових результатів, теоретичних положень і висновків досліджень, що були проведені згідно з державною науково-дослідною роботою і виконані відповідно до рішення ДКНТ в рамках державної науково-технічної програми "Міжгалузева програма наукових досліджень у сфері демонополізації економіки і розвитку конкуренції на 1995-1997 роки" (номер державної реєстрації 0196U003140) і науково-дослідних робіт Харківського державного економічного університету за темою "Удосконалювання методів і прийомів аналізу фінансово-господарської діяльності" (№3/99).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексне дослідження механізму оновлення основних фондів і розробка методичних рекомендацій щодо його вдосконалювання.

Для досягнення поставленої мети було вирішено комплекс таких задач:

узагальнено визначення поняття "оновлення основних фондів";

встановлено тенденції формування джерел фінансування оновлення основних фондів;

проаналізовано динаміку оновлення основних фондів на підприємствах Харківського регіону;

проаналізовано структурні зміни капітальних вкладень за різними джерелами інвестування та динаміку освоєння капітальних вкладень;

розроблено рекомендації щодо формування стратегії оновлення основних фондів для підприємств, які входять до однорідних кластерних груп;

проведено аналіз впливу державної амортизаційної політики на процес оновлення основних фондів;

встановлено вплив чинників зовнішнього середовища на ризик інвестиційних проектів оновлення основних фондів.

Предметом дослідження є механізм оновлення устаткування і формування інвестиційних ресурсів на підприємствах.

Об'єкт дослідження — машинобудівні підприємства Харківського регіону.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи є положення економічної теорії, дослідження вітчизняних і закордонних спеціалістів в області вдосконалювання механізму оновлення основних фондів. У роботі використовувались методи логічного, системного та комплексного підходів до формування механізму оновлення основних фондів. У процесі дослідження застосовувались методи статистико-економічного аналізу, зокрема: порівняння — для зіставлення фактичних даних звітного року з даними за попередні роки; середніх і відносних величин — для визначення коефіцієнтів оновлення, вибуття, зносу й інтенсивності оновлення основних фондів; рядів динаміки — для характеристики зміни у часі показників досліджуваного питання; графічний — для наочного зображення отриманих результатів; кластерний аналіз — для виділення однорідних груп підприємств; факторний аналіз — для моделювання чинників, що характеризують процес оновлення основних фондів; прогнозування — для виявлення сформованих тенденцій у фінансуванні процесу оновлення основних фондів у минулому та встановлення його планового значення; кореляційно-регресійний аналіз — з метою визначення і кількісної оцінки зв'язку між досліджуваними показниками; метод експертних оцінок — для вирахування впливу факторів зовнішнього середовища підприємства на рівень ризику інвестиційних проектів оновлення основних фондів.

Інформаційно-фактологічну базу дисертаційного дослідження склали зібрані, опрацьовані й узагальнені особисто автором первинні матеріали, які характеризують діяльність 38 машинобудівних підприємств Харківського регіону. Як джерело інформації використані офіційні матеріали Держкомстату України та Харківського обласного управління статистики, законодавчі і нормативні документи Верховної Ради та Кабінету Міністрів України.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

уточнено визначення поняття "оновлення основних фондів", що дозволяє спрямовувати комплекс заходів щодо відшкодування матеріально зношених і морально застарілих основних виробничих фондів на більш високому технічному рівні та досягнення високого соціально-економічного ефекту. Воно дає можливість систематизувати механізм оновлення основних фондів в умовах трансформаційної економіки;

вперше запропонована методика побудови стратегії оновлення основних фондів для попередньо виділених однорідних груп підприємств, яка забезпечує прогнозування варіантів розвитку суб'єктів господарювання, виявлення напрямків використання коштів на підприємствах і оцінювання їхньої інвестиційної привабливості;

отримала подальший розвиток система планування фінансових потоків оновлення основних фондів за допомогою моделей короткострокового прогнозування;

розроблено методичні рекомендації щодо проведення ефективної амортизаційної політики на підприємстві, яка передбачає теоретично обгрунтований вибір методу нарахування амортизаційних відрахувань в умовах переходу на нові стандарти бухгалтерського обліку;

отримала подальший розвиток кількісна оцінка ризиків інвестиційних проектів оновлення основних фондів на базі використання експертних оцінок, що дало можливість враховувати вплив факторів зовнішнього середовища підприємства.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що використання запропонованого підходу до вдосконалювання механізму оновлення основних фондів дозволить підприємству обгрунтовано формувати виробничу програму, підвищувати ефективність використання виробничого потенціалу й інвестиційних ресурсів. Методичні рекомендації, які містяться у дисертації, забезпечують комплексний підхід до планування та проведення оновлення основних фондів, формування джерел інвестування для цілей оновлення.

Розроблені методичні рекомендації та пропозиції щодо вдосконалювання механізму оновлення устаткування знайшли своє застосування у ЗАТ "Стома" (довідка № 224 від 28.08.99) та ВАТ "Серп і молот" (довідка № 321 від 03.09.99).

Особистий внесок здобувача. Особистим внеском здобувача є сформульовані та обгрунтовані висновки і рекомендації щодо вдосконалювання механізму оновлення основних фондів. Усі результати одержані безпосередньо автором і знайшли відображення у роботах, які опубліковані без співавторів.

Апробація результатів дисертації. Основні результати виконаних дисертаційних досліджень оприлюднено на науково-практичних конференціях: "Питання матеріально-технічного забезпечення та ресурсозбереження" (Харків, 1996), "Сучасні проблеми розвитку виробництва" (Харків, 1997).

Публікації. Основний зміст дисертації відображено у 8 роботах, у тому числі в 6 статтях у фахових наукових журналах, 2 тезах доповідей і матеріалах конференцій. Загальний обсяг публікацій складає 1,81 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку літератури з 163 найменувань, 3 додатків. Робота викладена на 186 сторінках машинописного тексту, у тому числі 28 таблиць займають 14 сторінок, 20 рисунків — 8, список використаних джерел — 13, додатки — 14 сторінок. Обсяг основного тексту дисертації становить 137 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, предмет і об'єкт дослідження, сформульовано задачі, відображено наукову новизну і практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі —"Методичні аспекти вдосконалювання механізму оновлення активної частини основних фондів в умовах трансформаційної економіки" — визначено, що оновлення основних фондів являє собою складний механізм, який включає інтегровану, органічно пов'язану цілісну систему відтворювальних відношень, економічних, організаційних і правових форм та методів господарювання. Оновлення основних фондів складається із заходів, спрямованих на впровадження прогресивної і принципово нової техніки, а також із комплексної модернізації, що дозволяє усунути моральний знос основних фондів на більш високому технічному рівні та досягнути високого соціально-економічного ефекту.

Уточнення визначення поняття "оновлення основних фондів" забезпечило можливість систематизації механізму оновлення основних фондів в умовах трансформаційної економіки (рис.1). Проведений аналіз та узагальнення наукових публікацій дозволили стверджувати, що оновлення основних фондів може бути проведено у чотирьох формах і трьома методами. Нове будівництво реалізується через введення нових об'єктів, технічне переозброєння — через заміну і модернізацію. Реконструкція підприємства завжди супроводжується технічним переозброєнням. Здійснити оновлення основних фондів неможливо без державної політики, кваліфікованих кадрів, достатнього фінансування, технічних і технологічних ресурсів, без розробленої ефективної стратегії оновлення. Кожна з названих складових механізму оновлення основних фондів дуже важлива, але на перше місце виступає вирішення проблеми достатнього фінансування процесу оновлення. Для проведення оновлення основних фондів підприємство може використовувати власні, позикові та залучені кошти. У зв'язку з тим, що залучати кошти вкрай важко і банківський процент по вкладах дуже високий, підприємства повинні розраховувати тільки на себе і вести пошук внутрішніх інвестиційних ресурсів.

У дисертації визначені основні багаторівневі напрямки вдосконалювання фінансування процесу оновлення за рахунок амортизаційної і податкової політики, надання бюджетних позик, створення спеціальних економічних зон, збалансованості розвитку машинобудівного комплексу, використання нетрадиційних джерел фінансування, підвищення ефективності планування оновлення основних фондів.

У другому розділі — "Аналіз стану та процесу оновлення основних фондів на підприємствах господарського комплексу України" — обгрунтовано методика побудови стратегії оновлення основних фондів для попередньо виділених груп однорідних підприємств.

Основна задача оновлення полягає в створені оптимальної структури основних фондів, що покликана забезпечувати підприємствам можливість на високому технологічному і технічному рівнях виробляти максимум високоякісної і конкурентноспроможної продукції з мінімальними витратами. Проведений аналіз 38 машинобудівних підприємств Харківського регіону показав, що структура основних фондів забезпечує виконання ними виробничих програм, але вона є неоптимальною, що негативно впливає на собівартість виготовленої продукції та значною мірою відволікає наявні на підприємстві кошти на їхнє утримання. Визначено, що відсутність необхідних коштів на підприємствах не дозволяє їм планомірно регулювати структуру основних виробничих фондів.

Динаміка середніх значень коефіцієнтів зносу, вибуття, оновлення та інтенсивності оновлення основних фондів на машинобудівних підприємствах Харківського регіону свідчить про погіршення якісних характеристик основних фондів і невідповідність їх вимогам ринку (табл. 1).

 

Таблиця 1

Динаміка середніх значень коефіцієнтів зносу, вибуття, оновлення та інтенсивності оновлення основних фондів, %

Коефіцієнт | Значення коефіцієнта по роках, %

1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1999

Зносу | 42,0 | 39,9 | 47,0 | 50,4 | 50,6 | 57,1

Вибуття | 3,7 | 4,0 | 2,5 | 1,1 | 7,3 | 4,0

Оновлення | 3,2 | 14,9 | 3,2 | 5,3 | 3,0 | 1,7

Інтенсивності оновлення | 1,15 | 0,27 | 0,78 | 0,21 | 2,43 | 2,35

 

Просліджується тенденція росту коефіцієнта зносу. На таких підприємствах, як ВАТ "Електромаш", ВАТ "Харківський завод сантехвиробів", ВАТ "Харківський механоскладальний завод "Ритм", ВАТ "Харківський електроапаратний завод" коефіцієнт зносу перевищує 70%. Коефіцієнт інтенсивності оновлення було розраховано як відношення коефіцієнта вибуття до коефіцієнта оновлення. Цей показник дає можливість оцінити ступінь інтенсивності процесів оновлення основних виробничих фондів за рахунок аналізу тих співвідношень, що складаються між вартістю уведеного і виведеного устаткування. Значення коефіцієнта інтенсивності оновлення повинно наближатися до одиниці.

Результати проведеного аналізу свідчать про те, що для промислових підприємств особливого значення набувають такі форми оновлення основних фондів, як технічне переозброєння та реконструкція за рахунок скорочення терміну освоєння капітальних витрат, тривалості інвестиційного циклу, терміну окупності капітальних витрат та можливості одночасного використання всіх джерел фінансування.

Темпи оновлення основних фондів можна значно збільшити, якщо підприємства одержать інвестиції. У дисертації на основі статистичної інформації виявлено, що державне фінансування підприємств значно скоротилося. Так, наприклад, якщо в 1993 р. на фінансування наукових розробок із державного бюджету одержали кошти такі підприємства, як ВАТ "Точприлад", ВАТ "Будгідропривід", ВАТ "Проммонтажелектроніка", ВАТ "Оргтехніка", ВАТ "Еталон", ВАТ "ХТЗ", то в 1999 р. тільки ВАТ "ХТЗ". Прямі інвестиції для оновлення основних фондів з 38 обстежених підприємств отримало тільки СУРП "ХарківУАЗсервіс". У зв'язку з цим підприємства повинні будувати стратегію оновлення фондів, спираючись на накопичений потенціал і на власні кошти.

У процесі формування стратегії оновлення основних фондів підприємств виникає необхідність проведення техніко-економічного аналізу. Факторний аналіз дозволив змоделювати чинники, що характеризують процес оновлення основних фондів. У зв'язку з тим, що основні показники, які характеризують виробничо-господарську діяльність кожного підприємства, значно відрізняються один від одного, виникає необхідність у ранжуванні підприємств для одержання однорідної сукупності на основі методу багатовимірної класифікації об'єктів — кластерного аналізу. У результаті використання кластерного аналізу отримана дендограма 38 машинобудівних підприємств Харківського регіону (рис. 2). Виділено 2 групи однорідних підприємств, у яких спостерігаються близькі закономірності розвитку.

Розрахунки здійснено на базі фактичних рівнів значень таких показників, що характеризують особливості виробничо-господарської діяльності кожного підприємства: середньорічна вартість основних виробничих фондів, обсяг товарної продукції, виготовлення продукції на одного робітника, чисельність промислово-виробничого персоналу, частка устаткування у вартості основних виробничих фондів, прибуток, фондовіддача, фондоозброєність.

У процесі дослідження були виявлені такі тенденції: підприємства, які відносяться до першої групи, потребують значних капіталовкладень для оновлення основних фондів, не маючи при цьому джерел самоінвестування; підприємства, що входять у другу групу, мають значну частку власних коштів у фінансуванні своїх інвестиційних програм оновлення основних фондів.

Підприємства першої групи мають гірше положення на ринку, ніж підприємства другої групи у зв'язку з тим, що їхні фонди зношені, а будувати свою стратегію оновлення вони можуть тільки спираючись на позикові кошти. Таким чином, вони залежатимуть від таких зовнішніх чинників, які складно прогнозувати: зміна політики кредитування банків та державних органів, підвищення ставки рефінансування за кредитами, коливання курсу національної валюти. Проведений аналіз показав, що підприємства, які увійшли до другої кластерної групи, є більш привабливими для вкладення коштів як державними, так і приватними інвесторами.

Запропонована методика побудови стратегії оновлення основних фондів для попередньо виділених однорідних груп підприємств дає можливість передбачати розвиток процесу оновлення як складної системи у часі та обгрунтувати вибір підприємства для надання їм інвестицій з метою оновлення основних фондів.

Підпри-ємства

№ п/п | Ступінь подібності підприємств, %

100 80 60 40 20 0

22

13

37

2

10

33

34

28

4

15

12

9

6

8

31

11

20

30

23

14

24

29

25

18

27

19

36

38

35

Рис. 2. Фрагмент дендограми упорядкування машинобудівних підприємств Харківського регіону

У третьому розділі — "Формування механізму оновлення активної частини основних фондів" — досліджено і поглиблено теоретичні основи формування механізму оновлення основних фондів за рахунок подальшого розвитку системи планування фінансових потоків оновлення основних фондів за допомогою моделей короткострокового прогнозування, методичних рекомендацій щодо проведення ефективної амортизаційної політики на підприємстві, подальшого розвитку кількісної оцінки ризиків інвестиційних проектів оновлення основних фондів на базі використання експертних оцінок.

Автором запропоновано вдосконалити систему планування фінансових потоків оновлення основних фондів за допомогою моделей короткострокового прогнозування. Використання короткострокових прогнозуючих моделей дозволяє підвищити ефективність планування фінансування процесу оновлення основних фондів та оцінити інвестиційну привабливість підприємства. Фінансування процесу оновлення основних виробничих фондів () являє собою суму власних (), позичених, залучених коштів та фінансування з інших змішаних джерел.

У дисертації складено прогноз зміни фінансових джерел процесу оновлення фондів за розрахунковими даними ВАТ "Серп і молот". Прогноз був складений на І півріччя 1999 р. з використанням методу експоненціального згладжування й авторегресійної інтегрованої моделі ковзної середньої (ARIMA). Модель експоненціального згладжування має вигляд:

,

 

де — оцінка спостереження в момент часу t;

— спостереження тимчасового ряду.

Модель ARIMA (1,1,1) має такий вигляд:

,

де— елемент "білого шуму".

Аналіз отриманих моделей показав, що у ВАТ "Серп і молот" фінансові джерела мають тенденцію до скорочення. Підприємство у 1997-1998 рр. для фінансування оновлення основних фондів використовувало тільки власні кошти. Для визначення впливу факторів на обсяг самоінвестування підприємства у дисертації було проведено множний регресійний аналіз. Отримана економіко-математична модель має вигляд:

,

де Kz — коефіцієнт зносу основних фондів;

RP — рентабельність продукції;

EKS — питома вага експортованої продукції в обсязі реалізації;

TO — технічна озброєність підприємства.

Обрані фактори характеризують інвестиційну привабливість підприємства за трьома напрямками: наявність основних фондів, їхній стан і конкурентоспроможність випущеної продукції. Для встановлення залежності обсягу самоінвестування підприємства від зміни рентабельності продукції і технічної озброєності підприємства була розроблена така модель:

.

На рис. 3 представлено тривимірний графік, який показує, як змінюватимуться фінансові джерела підприємства від зміни рентабельності продукції і технічної озброєності.

Рис. 3. Графік залежності фінансових джерел ВАТ "Серп і молот" від зміни рентабельності продукції і технічної озброєності

Використовуючи запропоновані моделі, підприємство може підвищити науковий рівень планування фінансування процесу оновлення основних фондів, кількісно визначити вплив чинників на самофінансування підприємства, а потенційні інвестори — оцінити його інвестиційну привабливість.

Через нестабільність економічної ситуації вітчизняним підприємствам залучати зовнішні інвестиції вкрай складно, тому вони повинні в першу чергу розраховувати на свої внутрішні фінансові резерви, одним з яких є амортизація основних фондів. У дисертації виділені економічні важелі, з допомогою яких здійснюється вплив як на економічне становище підприємств, так і у цілому в країні. Досліджуючи вказану проблему, в роботі було зроблено висновки щодо застосування прискореної амортизації. Виявлено, що застосування прискореної амортизації ефективно тільки для рентабельних підприємств. Прискорена амортизація дозволяє зменшити оподаткований прибуток у перші роки після уведення в експлуатацію основних фондів, стимулюючи їхнє своєчасне оновлення.

В дисертаційній роботі проведено порівняльний аналіз методів нарахування амортизації, які передбачені податковим і бухгалтерським обліком. Використовуючи будь-який з п'яти передбачених положенням (стандартом) бухгалтерського обліку (П(С)БО-7) методів нарахування амортизації підприємство отримає додатний економічний ефект у порівнянні з методами передбаченими Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств".

На сьогоднішній день виникла гостра необхідність у застосуванні точних і адекватних методів оцінки ефективності інвестицій. У першу чергу це пов'язано зі швидкою зміною зовнішнього середовища підприємств. Ці зміни можуть негативно вплинути на ефективність капітальних вкладень та підвищити ризик інвестиційного проекту. Оцінити, як буде змінюватися зовнішнє середовище, можна з використанням експертних оцінок. Вісімнадцяти експертам, керівникам і головним бухгалтерам 6 підприємств було запропоновано зробити прогноз змін у зовнішньому середовищі підприємства. Оцінка змін у зовнішньому середовищі на кожен рік була дана в балах від 0 до 100. Отримана інформація щодо змін у зовнішньому середовищі на кожний рік була узагальнена у вигляді інтервального варіаційного ряду, де інтервалу від 0 до 10 балів відповідає економічна криза, інтервалу від 21 до 40 — повільний спад в економіці, від 41 до 60 — стабільність і підтримка існуючого положення в економіці, від 61 до 80 — повільне піднесення, від 81 до 100 — різкий зріст економіки (табл. 2).

Таблиця 2

Узагальнення експертних оцінок змін у зовнішньому середовищі

підприємства на 2001-2005 рр.

Роки | Кількість експертів, що віддали перевагу даному інтервалу

0-20 | 21-40 | 41-60 | 61-80 | 81-100

2001 | 0 | 4 | 5 | 1 | 0

2002 | 0 | 4 | 6 | 0 | 0

2003 | 0 | 5 | 5 | 0 | 0

2004 | 0 | 6 | 4 | 0 | 0

2005 | 0 | 7 | 3 | 0 | 0

Проаналізувавши отримані результати прогнозу змін у зовнішньому середовищі на 2001-2005 рр., було зроблено висновок, що більшість експертів вважає, що у 2001-2002 рр. ніяких різких змін у зовнішньому середовищі не буде, а починаючи з 2003 року буде спостерігатися повільний спад в економіці країни. Отриманий прогноз настання майбутніх станів економіки використано для розрахунку очікуваних прибутків від реалізації інвестиційних проектів. Очікувані прибутки розраховуються як добуток прибутку, що може одержати інвестор при реалізації проекту, і суб'єктивної ймовірності настання прогнозного стану економіки. Слід мати на увазі, що очікувані прибутки являють собою оцінку інвестиційного проекту при заданому розподілі ймовірностей і може не збігатися з жодним з очікуваних значень майбутнього прибутку. Використовуючи математичне очікування і дисперсію, можна врахувати суб'єктивну ймовірність настання майбутніх станів економіки. У роботі проведено розрахунок оцінки ризику двох інвестиційних проектів оновлення основних фондів у ЗАТ "Стома". Вказані інвестиційні проекти передбачають заміну застарілої виливної машини марки Д-3328 вітчизняного виробництва на нову машину американського виробництва Negribosi або на нову вітчизняну виливну машину Д-3540. Ступінь ризику було визначено як стандартне відхилення. Характеристики інвестиційних проектів та рівень ризику наведено у табл. 3. Варіант заміни виливної машини моделі Д-3328 на модель Д-3540 забезпечить одержання більшого доходу з меншим ризиком.

Таблиця 3

Оцінка ризику інвестиційних проектів

Проект | Очікувані прибутки по роках, тис. грн. | Прибуток разом, | Ризик, %

2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | тис. грн.

Negribosi | 28,4 | 33,7 | 45,1 | 74,4 | 73,9 | 192,1 | 28,7

Д-3540 | 44,8 | 53,0 | 52,5 | 51,8 | 51,4 | 206,1 | 19,9

Проведені розрахунки можуть свідчити про те, що ризик комерційної та господарської діяльності виникає тоді, коли діяльність підприємства виявилася менш успішною, ніж передбачалося. Безсумнівною перевагою розглянутих методів щодо оцінки ризику та ефективності здійснення інвестицій є те, що вони достатньо прості, дозволяють врахувати вплив факторів зовнішнього середовища та можуть бути використані у плануванні залучення інвестицій для оновлення фондів підприємств.

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є розробка теоретичних основ і методичних рекомендацій щодо вдосконалювання механізму оновлення основних фондів на підприємствах. Дослідження проблеми дозволяють зробити такі висновки:

1. В умовах трансформаційної економіки виникла необхідність у науково обгрунтованому, комплексному підході до оновлення основних фондів, яке являє собою відшкодування матеріально зношених і морально застарілих основних фондів на більш високому технічному рівні з досягненням високого соціально-економічного ефекту.

2. Використання розробленої у дисертації методики побудови стратегії оновлення основних фондів для однорідних груп підприємств дає можливість прогнозування варіантів розвитку суб'єктів господарювання, виявлення напрямків використання коштів на підприємствах і оцінювання їхньої інвестиційної привабливості.

3. Удосконалення системи планування фінансових потоків оновлення основних фондів слід здійснювати за допомогою моделей короткострокового прогнозування, які, виявляючи сформовані тенденції у минулому, дозволяють прогнозувати можливі значення досліджуваного показника на майбутній період та встановлювати його планове значення.

4. Досліджено вплив амортизаційної політики в Україні на процес оновлення основних фондів і зроблено висновок, що використання прискореної амортизації ефективно лише для рентабельних підприємств.

5. Враховувати вплив факторів зовнішнього середовища підприємства на рівень ризику інвестиційних проектів оновлення основних фондів можна за допомогою експертних оцінок.

6. Запропонований у роботі підхід до вдосконалювання механізму оновлення основних фондів дозволить підприємству обгрунтовано формувати виробничу програму, підвищувати ефективність використання основних виробничих фондів та інвестиційних ресурсів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Губарева И.О. Маркетинговая стратегия на предприятии // Вісник ХДЕУ. — №3. — 1997. — С. 103-106.

2. Губарева И.О. Влияние амортизационной политики на деятельность предприятия // Вісник ХДЕУ. — № 2(6). — 1998. — С. 88-90.

3. Губарева И.О. Использование лизинговых сделок для обновления основных фондов // Вісник ХДЕУ. — № 2(10). —1999. — С. 31-34.

4. Губарева И.О. Оптимизация финансирования обновления основных фондов // Вісник ХДЕУ. — №3(15). — 2000. — С. 49-53.

5. Губарева И.О. Моделирование факторов, характеризующих процесс обновления промышленных предприятий // Вестник ХГПУ. — 1999. —Вип. № 59. — С. 9-12.

6. Губарева И.О. Управление обновлением активной части основных фондов // Вестник ХГПУ. — 1999. — Вип. № 30. — С. 12-15.

7. Губарева И.О. К вопросу использования оборудования // Тез. докл. Регион. научно-практич. конф. "Вопросы материально-технического обеспечения и ресурсосбережения", 18-19 сент. — Харьков: Б. и., 1996. — С. 52.

8. Губарева И.О. К вопросам оценки инвестиций // Зб. доп. Другої Міжнародної науково-практичної конф. молодих економістів "Сучасні проблеми розвитку виробництва". — Харків: АТ "Бізнес Інформ", 1997. — С. 58-59.

АНОТАЦІЯ

Губарєва І.О. Удосконалення механізму оновлення активної частини основних фондів. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.01 — економіка підприємства і організація виробництва. — Харківський державний економічний університет, Харків, 2000.

Дисертація присвячена розробці теоретичних основ і методичних рекомендацій щодо удосконалювання механізму оновлення основних фондів на підприємствах в умовах перехідної економіки. В роботі узагальнено визначення поняття "оновлення основних фондів". Розроблено методику побудови стратегії оновлення основних фондів для попередньо виділених однорідних груп підприємств. Отримало подальший розвиток удосконалення системи планування фінансових потоків оновлення основних фондів за допомогою моделей короткострокового прогнозування. Проведено аналіз впливу державної амортизаційної політики на оновлення основних фондів і запропоновані рекомендації щодо проведення ефективної амортизаційної політики на підприємствах. Доповнено експертними оцінками методику оцінки ризику інвестиційного проекту оновлення основних фондів, що забезпечило врахування впливу факторів зовнішнього середовища.

Ключові слова: оновлення, основні фонди, інвестиції, капітальні вкладення, прогноз, амортизація, ризик.

АННОТАЦИЯ

Губарева И.О. Совершенствование механизма обновления активной части основных фондов. — Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.01 — экономика предприятия и организация производства. — Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2000.

Диссертация посвящена разработке теоретических основ и практических рекомендаций по совершенствованию механизма обновления активной части основных фондов в условиях переходной экономики. В работе предложен новый подход к формированию механизма обновления основных фондов как к системе, которая включает экономические, организационные и инвестиционные составляющие и создает методологическую основу комплексного решения проблемы формирования и эффективного использования финансовых ресурсов для обновления основных фондов предприятий. В работе обобщено содержание понятия "обновление основных фондов", которое характеризует комплекс мероприятий, направленных на возмещение материально изношенных и морально устаревших основных производственных фондов на более высоком техническом уровне с достижением высокого социально-экономического эффекта.

Проведен анализ динамики, структуры и технического состояния основных фондов, а также динамики и структуры капитальных вложений на предприятиях Харьковского региона. Анализ показал, что на машиностроительных предприятиях Харьковского региона структура основных фондов обеспечивает выполнение ими производственных программ, однако она является неоптимальной, что отрицательно влияет на себестоимость изготовленной продукции и отвлекает имеющиеся на предприятии средства на их содержание. Определено, что отсутствие необходимых средств на предприятиях не позволяет им планомерно регулировать структуру основных производственных фондов. Процесс обновления в последние годы замедлился, что привело к ухудшению качественных характеристик основных фондов.

На основе проведенного анализа разработана методика построения стратегии обновления основных фондов для предварительно выделенных групп однородных предприятий. Использование разработанной автором методики дает возможность прогнозировать варианты развития субъектов хозяйствования, выявлять направления использования средств на предприятиях и оценивать их инвестиционную привлекательность.

В работе получила дальнейшее развитие система планирования финансовых потоков обновления основных фондов с использованием моделей краткосрочного прогнозирования. Разработанные модели дают возможность предприятию повысить научный уровень планирования финансирования процесса обновления основных фондов, количественно определить влияние факторов на самофинансирование предприятия, а потенциальным инвесторам — оценить инвестиционную привлекательность.

Из-за нестабильной экономической ситуации отечественным предприятиям получить инвестиции крайне сложно, поэтому они в первую очередь должны рассчитывать на свои внутренние финансовые источники. Одним из таких источников является амортизация. В диссертации проведен анализ влияния государственной амортизационной политики на обновление основных фондов. В диссертации выявлено, что применение ускоренной амортизации эффективно только для рентабельных предприятий. Ускоренная амортизация позволяет уменьшить налогооблагаемый доход в первые годы после введения в эксплуатацию основных фондов, стимулируя их своевременное обновление.

На сегодняшний день возникла острая необходимость в использовании точных и адекватных методов оценки риска инвестиционных проектов. Прежде всего это связано с тем, что инвестиционные проекты обновления основных фондов чаще всего являются долгосрочными и поэтому подвержены влиянию со стороны факторов внешней среды предприятия. Изменение внешней среды предприятия может негативно повлиять на эффективность инвестиций и повысить их риск. В диссертации получила дальнейшее развитие количественная оценка рисков инвестиционных проектов обновления основных фондов на базе использования экспертных оценок, которая дает возможность учитывать влияние факторов внешней среды предприятия.

Ключевые слова: обновление, основные фонды, инвестиции, капитальные вложения, прогноз, амортизация, риск.

SUMMARY

Gubareva I.O. Improvements in Renewing Mechanism of Basic Assets Active Part. — Manuscript.

The Thesis for a scientific degree of the candidate in economic sciences on a speciality 08.06.01 — economy of the enterprise and organization of manufacture. — Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2000.

The Thesis are devoted to the development of the theoretical basis and recommendations for improvement in the mechanism of fixed capital at the enterprises in conditions of transitive economy. The definition of the concept "bases assets renewing" is generalized hereby. The strategy construction technique of a bases assets renewing for the allocated homogeneous groups of the enterprises is developed. The further development of the system planning improvement of the bases assets renewing of the financial flows was grounded with the help of the models of short-term forecasting. The analysis of influence of state amortisation politics on bases assets renewing is carried out and the recommendations for realization of effective amortisation politics at the enterprise are offered. The technique of an estimation of risk of the investment project of bases assets renewing is applied by expert estimations, which has ensured the account of influence external environment factors.

Key words: updating, basic assets, investment, capital investment, forecast, amortization, risk.

ГУБАРЄВА ІРИНА ОЛЕГІВНА

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ОНОВЛЕННЯ

АКТИВНОЇ ЧАСТИНИ ОСНОВНИХ ФОНДІВ

Спеціальність 08.06.01 — економіка підприємства і

організація виробництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Чугаєнко М.І.

Підписано до друку 2.11.2000. Формат. Умов.- друк. арк. 0,9.

Тираж 100 прим. Зам. № 2-883. Безкоштовно.

Надруковано в учбово-виробничому видавничо-поліграфічному центрі ХТУРЕ.

Україна, 61166, Харків, просп. Леніна, 14.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОПТИМІЗАЦІЯ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНОГО ГАСТРОДУОДЕНІТУ У ДІТЕЙ (КЛІНІКО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ) - Автореферат - 25 Стр.
МАТЕМАТИЧНІ ТА ПРОГРАМНО-АЛГОРИТМІЧНІ ЗАСОБИ МОДЕЛЮВАННЯ ІГРОВИХ ЗАДАЧ ВИБОРУ ВАРІАНТІВ РІШЕНЬ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - Автореферат - 23 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ МІЛІЦІЇ ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РЕАЛІЗАЦІЇ КОНСТИТУЦІЙНИХ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН - Автореферат - 25 Стр.
ПРОБЛЕМИ ПРАВОВОГО РЕЖИМУ МАЙНА ЧЛЕНІВ СІМ'Ї - Автореферат - 44 Стр.
ПЛАЗМАФЕРЕЗ В КОМПЛЕКСНІЙ ІНТЕНСИВНІЙ ТЕРАПІЇ ОПІКОВОГО ШОКУ У ДІТЕЙ - Автореферат - 19 Стр.
Медико-соціальні та організаційні аспекти надання медичної допомоги хворим на доброякісну гіперплазію простати та шляхи її удосконалення - Автореферат - 24 Стр.
ВПЛИВ ПОПЕРЕДНИКІВ ТА СИСТЕМИ УДОБРЕННЯ НА ВРОЖАЙ ТА ЯКІСТЬ ОЗИМОЇ І ЯРОЇ ПШЕНИЦІ В УМОВАХ ПОЛІССЯ - Автореферат - 21 Стр.