У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Івано-Франківщина не є винятком серед інших областей держави щодо впровадження нових форм та концепцій навчання та виховання

Івано-Франківщина не є винятком серед інших областей держави щодо впровадження нових форм та концепцій навчання та виховання. Однак у більшості загальноосвітніх середніх шкіл викладання ведеться у традиційному руслі за схемами, запровадженими ще за час існування минулої держави. Цього стану не змогли змінити зовнішнє запровадження шкільної реформи цього року, ані численні реформаторські проекти. Школи на Прикарпатті відчувають нестачу фахівців високого рівня і передовсім належного фінансування, яке б дало змогу втілювати в життя найновіші педагогічні ідеї.

Щоправда, на Івано-Франківщині все ж намагаються бодай щось змінити у сфері освіти, спираючись на регіональні можливості.
Мовне питання

В області вперше в державі було розроблено регіональну концепцію української школи Прикарпаття, концепцію українського національного виховання школярів регіону, впроваджено у зміст та методику дошкільної, шкільної і вузівської освіти основ народознавства та етнопедагогіки. На Прикарпатті також першими в державі вирішили питання про нейтралізацію шкідливого впливу білінгвізму. Російська мова ще в 1991-1992рр. була вилучена з початкових класів, а також було змінено її статус у середній школі. Структура навчальних закладів області була оперативно приведена у відповідність до національного складу регіону і відповідно української сутності змісту освіти. У цьому контексті науковці та педагоги області розробили майже 30 програм для впровадження їх у школах, ПТУ, технікумах та вищих навчальних закладах. Окрім цього, було випущено десятки методичних посібників та дидактичних збірок. Особливого змісту та уваги з боку інших регіонів набуло впровадження у процес шкільної освіти основ християнської етики.
Обдаровані діти
Наймодернішими можливостями щодо підготовки учнів в області володіють передовсім спеціалізовані навчальні заклади (таких на Прикарпатті є 19). Саме на них базується здійснення обласної програми “Обдаровані діти”. У 10-ти гімназіях, 8-ми ліцеях та одному колегіумі на Івано-Франківщині навчається 4% дітей. Обдаровані діти із сільської місцевості здобувають знання у 3-х ліцеях обласного підпорядкування. Практично всі випускники таких навчальних закладів здобувають квиток студента.
Вищі навчальні заходи
В області не було ліквідовано жодного вищого навчального закладу. Навпаки, Івано-Франківський педагогічний інститут ім.Василя Стефаника здобув статус Прикарпатського університету, Технічний університет нафти і газу -- статус національного, а медичний інститут перетворено в академію.
Діє на Івано-Франківщині також кілька комерційних вищих навчальних закладів. Однак за кількістю студентів, яких вони готують, ці навчальні установи не можуть конкурувати з державними. Навчальні заклади Прикарпаття можуть запропонувати всім бажаючим здобувати основні спеціальності безпосередньо в регіоні. Київські вищі навчальні заклади на Івано-Франківщині представлені переважно невеликими філіями.
Середня школа
Що стосується здобуття випускниками загальноосвітніх шкіл медалей, то традиційно найбільше їх отримують учні обласного центру. У відсотках це виглядає так: Івано-Франківськ -- 14%, сільські райони -- 38%, міста області -- 46%, установи міського підпорядкування -- 2%. Учні, які здобули нагороди у школах Івано-Франківська, як правило, на відміну від своїх ровесників із сільських шкіл, підтверджують свої знання під час вступних іспитів у вищі навчальні заклади. Разом з тим учителі та викладачі на Прикарпатті схвально зустріли постанову Міністерства освіти про те, що золоті та срібні відзнаки не будуть надавати додаткових переваг учням під час вступу до вищих навчальних закладів. За підсумками 2001р. золотими медалями на Івано-Франківщині було нагороджено 953 учні, срібними -- 500. Це становить 10,5% від загальної кількості учнів-випускників. Понад 80% з них стали студентами.
Голова обласної ради Зіновій Митник у виступі на черговій сесії заявив, що за останні 2 роки на Прикарпатті введено в дію 30 шкіл на 5255 учнівських місць, у тому числі 27 шкіл на 4197 місць у сільській місцевості. Він також наголосив, що кожна 4 новозбудована школа в державі споруджується на Івано-Франківщині. За цими показниками область лідирує в країні. Щоправда, на Прикарпатті дотепер не вирішена проблема охоплення дітей дошкільною освітою та вихованням, не відповідає стандартам якість освіти на селі, немає відповідних умов для навчання та працевлаштування дітей з особливими потребами та дітей-сиріт. Незадовільним є також стан інформатизації навчального процесу та комп’ютеризації шкіл. В області лише 20 загальноосвітніх шкіл з 320 мають сучасну комп’ютерну техніку, а 185 шкіл взагалі не мають ніякої. Середній розмір зарплати у вчителів складає 181 гривню. Педагогам на Івано-Франківщині дотепер не виплатили заборгованості із зарплатні за минулі роки. Поки що ж ні для кого не є таємницею (і про це неодноразово з’являються публікації в газетах на Івано-Франківщині), що рівень підготовки в сільських школах області не задовольняє нинішніх вимог. Однією з головних причин такого становища є низька оплата праці педагогів. Для прикладу, лише у вересні школи Калуського району Івано-Франківщини залишили 10 вчителів-філологів, як стверджують їхні колеги, фахівців достатньо високого рівня. Не меншу кризу у сфері фінансування переживають також вищі навчальні заклади. Середній розмір зарплати кандидата наук на Прикарпатті становить 350 грн. І такий розмір зарплатні почали виплачувати лише недавно, до того вона була суттєво нижчою. Це також відповідно провокує зростання рівня корупції як у вищих навчальних закладах, так і в школах.
І дещо про реформу
Значна частина педагогів та батьків не задоволена “Проектом національної доктрини розвитку освіти України у 21ст.”, а також тією реформою, яку проводять зараз у школі. Вони переконані, що всі ці заходи не спрямовані на забезпечення виховання особистості в національно-християнських


Сторінки: 1 2 3