У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦИОНАЛЬНЫЙ УНИВЕРСИТЕТ ФИЗИЧЕСКОГО ВОСПИТАНИЯ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ УКРАЇНИ

КОРЖ Віктор Петрович

УДК 796. 015.15:628.74

УДОСКОНАЛЕННЯ ТРЕНУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ В ПОЖЕЖНО-ПРИКЛАДНОМУ СПОРТІ У СПОРТСМЕНІВ ВИСОКОЇ КВАЛІФІКАЦІЇ

24.00.01 - Олімпійський і професійний спорт

Автореферат дисертації

на здобуття наукового ступеня кандидата наук

з фізичного виховання і спорту

Київ - 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Національному університеті фізичного виховання і спорту України, Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму України

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент,

БОЙКО Валерій Федосійович, Національний університет фізичного виховання і спорту України , декан факультету олімпійського і професійного спорту

Офіційні опоненти: доктор медичних наук, професор, ЯЩЕНКО Алла Григорівна, Державний науково-дослідний інститут фізичної культури і спорту, головний науковий співробітник лабораторії діагностики функціональних резервів організму;

кандидат педагогічних наук, доцент, ДАВИДЕНКО Олена Віталіївна, Національний університет фізичного виховання і спорту України, доцент кафедри теорії і методики фізичного виховання, рекреації й оздоровчої фізичної культури.

Провідна організація: Харківський державний інститут фізичної культури Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму України, м. Харків

Захист відбудеться “ 23 ” лютого 2001 р. о 14 год. 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26. 829.01 Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ, вул. Фізкультури, 1)

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного університету фізичного виховання і спорту України (03680, Київ, вул. Фізкультури, 1).

Автореферат розісланий “ 22 ” січня 2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

доктор педагогічних наук | В.Л. Смульський

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. Сучасні літературні дані, досвід передової практики свідчать про те, що одним із важливих і перспективних методів управління тренувальним процесом слід вважати метод моделювання, який за визначенням В.О. Штофа, 1966, В.М. Платонова, 1997 є одним із найважливіших шляхів наукового пізнання. Управління тренувальним процесом у пожежно-прикладному спорті на підставі моделювання є ще маловивченою проблемою.

Аналіз доступної наукової і методичної літератури дозволяє зробити висновок, що проведено ряд досліджень, які стосуються розробки стандартних тренувальних завдань для удосконалювання тренувального процесу у різних видах спорту: Д.О. Аросьєв, 1968; В.Г. Алабін, 1981, 1995; А.А. Балай, 1981; В.П. Попов, 1982; Ю.Б. Никифоров, 1986; В.В. Соловцов, 1990; О.Я. Муллагільдіна, 1995. Проте, робіт, які стосуються розробки стандартних тренувальних завдань, на підставі моделювання і дослідження різноманітних за обсягами навантажень у спортсменів високої кваліфікації, які займаються пожежно-прикладним спортом, ми не знайшли.

Аналіз спеціальної літератури свідчить про відсутність прямого наукового обгрунтування зазначених питань у контексті сучасних завдань раціональної побудови підготовки спортсменів високого класу, які займаються пожежно-прикладним спортом, що й визначає актуальність обраного напряму даного дослідження.

Актуальність обраної теми визначається запитами практики прикладної підготовки пожежних і, зокрема, спортсменів.

Досвід практичної роботи, літературні дані дають підставу говорити про те, що експериментальні дослідження удосконалення тренувального процесу в пожежно-прикладному спорті можуть бути раціоналізовані на підставі ряду гіпотетичних положень і науково-експериментальної перевірки. Головне: 1) виявити і розробити модельні характеристики змагальної діяльності і фізичної підготовленості спортсменів; 2) розробити тренувальні завдання для побудови навчально-тренувальних занять.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з планом НДР ХІПБ МВС України на 1996—2000 рр. у межах розробки науково-дослідної теми 1.6.1 “Моделювання змагальної діяльності й основних сторін підготовленості спортсменів пожежно-прикладного спорту”, яка виконувалася за заявкою ГУГПО України (номер державної реєстрації 019U004168).

Мета роботи полягала в удосконаленні методики фізичної підготовки спортсменів високої кваліфікації на підставі розробки модельних характеристик і тренувальних завдань фізичної і спеціальної підготовки спортсменів.

Задачі дослідження:

1) розробити і дослідити структуру змагальної діяльності в основних вправах пожежно-прикладного спорту, які входять до складу пожежного двоборства, у спортсменів високої кваліфікації;

2) виявити взаємозв'язок між показниками змагальної діяльності і фізичної підготовленості спортсменів;

3) розробити тренувальні завдання загальної фізичної і спеціальної фізичної підготовки для більш раціональної побудови навчально-тренувальних занять з пожежно-прикладного спорту у спортсменів вищих розрядів;

4) оптимізувати організаційно-методичні форми управління процесом підготовки спортсменів з цього виду спорту.

Об'єкт дослідження — система застосування раціональних тренувальних засобів у тренувальному процесі кваліфікованих спортсменов-двоборців у пожежно-прикладному спорті.

Предмет дослідження — методика диференційованого застосування фізичних навантажень при використанні у тренувальному процесі різноманітних стандартних тренувальних завдань.

Методи дослідження. Методологія полягала у визначенні оптимальних варіантів змісту тренувального процесу двоборців-пожежників на підставі комплексного вивчення широкого кола параметрів, які характеризують рівень показників змагальної фізичної підготовленості спортсменів. Разом з цим враховувалося, що об'єктом цього дослідження є надзвичайно складна система тренування у пожежно-прикладному спорті.

При розв’язанні окремих питань був використаний системний підхід, підгрунтям якого є поняття цілісності, тобто комплексне вивчення цілого, яке складається з багатьох взаємозалежних елементів.

Для розв’язання поставлених задач були застосовані такі методи дослідження: 1) вивчення й аналіз вітчизняної та іноземної науково-методичної літератури; 2) аналіз педагогічного досвіду побудови тренувального процесу; 3) інтерв'ювання фахівців; 4) педагогічні спостереження; 5) контрольно-педагогічні іспити; 6) педагогічний експеримент; 7) лікарські спостереження; 8) математико-статистичний аналіз.

Наукова новизна. У результаті виконаних досліджень уперше:

1) виявлено основні фактори, які визначають спортивні досягнення в індивідуальних видах і багатоборстві;

2) дані кількісні характеристики і взаємозв'язок показників змагальної діяльності, фізичної підготовленості й антропоморфологічних даних спортсменів високої кваліфікації;

3) розроблені модельні характеристики змагальної діяльності та фізичної підготовленості спортсменів вищих розрядів;

4) експериментально обгрунтовані тренувальні завдання для розв’язання конкретних задач, які виконуються у процесі підготовки спортсменів;

5) доведена ефективність використання управління тренувальним процесом спортсменів у пожежно-прикладному спорті.

Теоретична і практична значущість і рівень впровадження наукових розробок. Отримані нові дані щодо модельних характеристик у спортсменів високого класу, які займаються пожежно-прикладним спортом. Разом з цим на підставі аналізу результатів власних досліджень розроблені практичні рекомендації стосовно використання модельних характеристик, які дають змогу визначити сильні та слабкі сторони підготовленості спортсменів в індивідуальних видах та двоборстві.

Подані практичні рекомендації щодо застосування тренувальних завдань різноманітної превалюючої спрямованості та обсягу навантажень при побудові тренувань у двоборців, які дозволяють оптимізувати процес підготовки спортсменів і фахівців пожежної охорони.

Результати досліджень впроваджені у практику роботи з забезпечення підготовки збірних команд областей України, використовуються при читанні лекцій та проведенні практичних занять у спеціальних навчальних закладах Києва, Харкова, Миколаєва.

Особистий внесок автора полягав у виборі напряму досліджень, постановці задач, аналізі літературних джерел з досліджуваної проблеми, проведенні теоретичної та експериментальної роботи, апробації дисертаційних розробок, оформленні дисертаційної роботи.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень представлені у 7 доповідях на обласних, республіканських нарадах і конференціях тренерів та викладачів пожежно-технічних училищ України, на IV міжнародному науковому конгресі “Олімпійський спорт і спорт для всіх” (2000 р., Київ).

Публікації. З проблем досліджень опубліковано 8 статей, із них 5 — у журналах та збірках наукових праць, які рекомендовані Вищою атестаційною комісією України.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, п'яти розділів, висновків, практичних рекомендацій та списку використаної літератури. Робота викладена на 171 сторінках комп'ютерної верстки, вміщує 20 таблиць і 10 малюнків. У роботі використані 229 літературних джерел, з яких 39 — іноземні.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі роботи “Стан питання за даними літератури” розглядаються сучасні уявлення про систему управління підготовкою у спорті, загальні теоретичні уявлення про системно-структурний підхід у спортивному тренуванні, моделюванні у спорті, алгоритмах управління підготовленістю спортсменів.

Особлива увага приділена управлінню навчально-тренувальним процесом у сучасному пожежно-прикладному спорті. Докладно проаналізовані нормативні документи, програми цього найскладнішого виду прикладного спорту.

Разом із цим показано, що у пожежно-прикладному спорті дотепер не розроблені питання, які пов’язані з оцінкою результатів тестування у видах багатоборства, визначенням модельних показників різних сторін підготовленості, уніфікацією методів педагогічного контролю, які використовуються у системі підготовки спортсменів-пожежників .

У другому розділі “Методи та організація досліджень” обгрунтовується методологія роботи та даються загальні відомості про методи й організацію досліджень. Застосування методів теоретичного аналізу й узагальнення, інтерв'ювання й опитування тренерів та спортсменів, а також методів педагогічного обстеження за допомогою спеціальних тестів, медико-біологічних методів дало змогу обгрунтувати об'єктивність отриманих результатів і висновків роботи. У дисертації разом з аналізом спеціальної літератури використовувалися дані системи “Інтернет”.

Організація досліджень. Дослідження проводилися у три етапи з послідовним розв’язанням поставлених задач.

Перший етап був спрямований на вивчення спеціальної літератури, узагальнення досвіду практичної роботи, вибір адекватних методів дослідження.

На другому етапі розв’язувалися задачі з розробки досліджень структури змагальної діяльності в основних вправах, які складають пожежне двоборство (у спортсменів високої кваліфікації).

На цьому етапі виявлялися взаємозв'язки між показниками змагальної діяльності та фізичної підготовленості спортсменів, а також основні чинники, які впливають на досягнення високих спортивних результатів.

До досліджень залучалися кваліфіковані спортсмени — усього 150 осіб.

Третій етап досліджень включав проведення педагогічного експерименту, у перебізі якого виявлялася ефективність розроблених тренувальних завдань загальної фізичної та спеціальної фізичної підготовки для більш раціональної побудови навчально-тренувальних занять спортсменів вищих розрядів з пожежно-прикладного спорту.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ЇХ ОБГОВОРЕННЯ

У третьому розділі “Обгрунтування комплексу інформативних показників спортсменів високої кваліфікації в пожежному двоборстві” на підставі поданих результатів досліджень обгрунтований комплекс інформативних показників, що дають змогу всебічно оцінити можливості спортсменів, які спеціалізуються у пожежно-прикладному спорті.

У цілому виділено 24 показники, які обумовлюють досягнення в двоборстві та переважають у складній взаємній компенсаційній залежності.

Модельні компоненти змагальних вправ в індивідуальних видах пожежно-прикладного спорту та їх характеристики. Для аналізу й оцінки змагальних дій у вправах “100-метрова смуга перешкод” та “штурмова драбина” вони були розділені на модельні компоненти. Оцінка дій на модельних ділянках змагальної вправи проводилася на підставівикористання концепції групових модельних характеристик, які після оцінки дозволяють здійснити диференційований підхід до тренування в різноманітних групах, що об'єднані за рівнем кваліфікації.

Змагальна вправа “100-метрова смуга перешкод” ділилася на такі компоненти (рис. 1): 1) стартовий розгін із подоланням паркану; 2) підхват рукавів; 3) підбігання до буму; 4) подолання буму; 5) підбігання до розгалуження із з’єднанням рукавів і приєднанням їх до розгалуження; 6) підбігання до фінішу з приєднанням стовбура до рукава. Складові частини змагальної вправи “штурмова драбина” подані на рисунках 2, 3.

Для хронометрування використовувався метод електрохронометрії, який дозволяє реєструвати накопичений час.

Опрацювання даних накопиченого часу через комп'ютерну програму дозволяло розраховувати середні значення, показник варіативності, критерії розходження і проміжний час кожного компонента для трьох груп: спортсменів I розряду, кандидатів у майстри спорту, майстрів спорту.

Значення проміжного часу, який фіксується на межах модельних відрізків дистанції, дає можливість визначати індивідуальну спрямованість тренувального процесу, рівень ефективності дій на конкретній ділянці дистанції.

Аналіз проміжного часу подолання модельних відрізків штурмової драбини дає більш інформативну картину.

Рис. 1. 100-метрова смуга перешкод:

1 - старт; 2 - паркан; 3 - дві скатки рукавів; 4 - бум;

5 - розгалуження; 6 - фініш

Рис. 2. Фасадна площина навчальної вежі

Рис. 3. Захисна подушка у підвалині навчальної вежі:

1 - пісок з тирсою; 2 – рогожа;3 - хмиз, гума або інший

пружний матеріал; 4 - шлак або гравій

На стартовому відрізку міжгрупові значення були невірогідними (р < 0,05), але в групі кандидатів у майстри спорту варіативність ставала значно більшою (12,6 і 28,2 %).

Аналіз відсоткового внеску часу дій у межах окремих компонентів змагальної моделі показав, що рівнозначного внеску компонентів до підсумкового результату у різних кваліфікаційних групах не спостерігається.

Таким чином, можна зробити висновок про те, що поліпшення результатів у вправі “штурмова драбина” у спортсменів залежить від поліпшення спеціальної працездатності: часу стартового розгону, часу викиду і маршу на верхній поверх.

Кореляційна оцінка різних сторін підготовленості кваліфікованих спортсменів у пожежно-прикладному двоборстві. У результаті кореляційного аналізу експериментально визначений ступінь впливу окремих показників підготовленості на результати у вправах “100-метрова смуга перешкод” та підйом штурмовою драбиною (табл. 1).

Технічна підготовленість. Експериментальне дослідження кореляційного зв'язку показало, що спортивний результат у групі майстрів у кожному з видів двоборства тісно корелює з різницями у часі бігу на короткі відрізки з драбиною і без драбини .

Майстри спорту відрізняються високим рівнем технічної підготовленості, а резерви росту спортивних результатів у цій групі, в основному, криються у технічному і швидкому подоланні коротких відрізків дистанції і маршів під час підйому на верхні поверхи, тому що у кожному з видів двоборства спортсменам випадає ніби три-чотири рази стартувати.

У групі кандидатів у майстри спорту результати у видах пожежного двоборства мають тісний кореляційний зв'язок із часом подолання двох маршів і завісів при підйомі на поверхи, із різницею часу бігу на 100-метровій смузі перешкод і гладкого, на 20 м зі старту з драбиною та без драбини, при цьому коефіцієнт кореляції відповідно дорівнює: r = 0,540; 0,476; 0,575 (р < 0,01), а в інших показниках: різниці часу бігу з драбиною і без драбини на 10 м із старту, на 20 м з ходу і подолання буму з рукавами і без них — зв'язок дуже слабкий і недостовірний: r = 0,221; 0,143; 0.142 (р > 0,05). Ці дані свідчать про те, що у кандидатів у майстри спорту основною причиною більш низьких спортивних результатів є зниження технічних можливостей бігу і, як наслідок, зниження швидкості при бізі з драбиною і рукавами. Аналогічний вигляд мають показники спортсменів I розряду.

Таблиця 1

Зведені дані кореляційної залежності різноманітних сторін підготовленості з результатами в пожежному двоборстві в різних кваліфікаційних групах

Показники | Кваліфікація

МС n = 30 | КМС n= 63 | I розряд n=57 | n=150

Технічна підготовленість

1. Різниця часу бігу на 10 м із драбиною і без неї | 432 | 221 | 231 | 236

2. Різниця часу старту на 20 м із драбиною і без неї | 443 | 389 | 469 | 391

3. Різниця часу бігу з ходу на 20 м із драбиною і без неї | 396 | 143 | 246 | 190

4. Різниця часу бігу на 100-метровій смузі з перешкодами та гладкого | 623 | 575 | 432 | 544

5. Час двох завісів | 561 | 476 | 412 | 443

6. Час двох маршів | 614 | 540 | 442 | 507

7. Різниця часу подолання бума з рукавами і без них | 213 | 142 | -215 | 169

Швидкісна підготовленість

1. Біг на 10 метрів зі старту | 210 | 058 | 304 | 236

2. Біг на 10 м зі старту з драбиною | 146 | 264 | 327 | 263

3. Біг на 20 м зі старту | 475 | 588 | 606 | 538

4. Біг на 20 м зі старту з драбиною | 516 | 486 | 436 | 497

5. Біг на 20 м з ходу | 437 | 469 | 520 | 452

6. Біг на 20 м з ходу з драбиною | 523 | 298 | 312 | 441

7. Біг на 100 м | 608 | 742 | 875 | 734

8. Темп рухів | -340 | -432 | -612 | -465

9. Час простої реакції | 511 | 278 | 324 | 346

10. Час реакції вибору | 402 | 321 | 386 | 338

Швидкісно-силова підготовленість

1. Стрибок у довжину з місця | -410 | -487 | -541 | -470

2. Потрійний стрибок з місця | -443 | -502 | -600 | -527

3.10-разовий стрибок | -515 | -620 | -711 | -632

4. Кистьова динамометрія | ліва | -436 | -335 | -310 | -342

права | -348 | -413 | -331 | -469

5. Станова динамометрія |

-459 | -418 | -514 | -612

6. Час 10 присідань із вагою 10 кг |

376 | 416 | 603 | 468

7. Час 15 віджимань в упорі лежачи | 480 | 504 | 596 | 510

Антропоморфологічні показники

1. Вік, років | -234 | 175 | -326 | -476

2. Спортивний стаж, років | -488 | -321 | -289 | -592

З. Довжина тіла | -139 | -265 | 116 | -242

4. Маса тіла | -312 | -243 | -137 | -251

5. Індекс Кеттлера | -378 | -459 | -398 | -518

6. ЧСС у спокої | 013 | -312 | 097 | -219

7. ІН | -122 | 212 | -094 | -147

8. ІГСТ | -092 | 132 | -354

9. Кистьова динамометрія | -348 | -413 | -331 | -469

10. Станова динамометрія | -459 | -418 | -514 | -612

11. ЖЄЛ | -203 | -149 | -308 | -216

р = 0,95 при r

р = 0,95 при r | 361

463 | 253

333 | 277

364 | 160

210

Примітка. Перед коефіцієнтами кореляції опущені нулі й коми.

Аналіз кореляції швидкісних здібностей у групі майстрів спорту з результатами у двоборстві показав, що вона висока у бігових видах на 100 м, на 20 м з ходу з драбиною, на 20 м зі старту з драбиною і без неї у часі простої реакції (r = 0,608; 0,523; 0,516; 0,475; 0,511 при р < 0,01), трохи нижчий рівень зв’язку на 20 м з ходу без драбини (r = 0,437; р < 0,05) і дуже слабкий зв’язок бігу на 10 м зі старту з драбиною і без неї (r = 0,176; 0,210; р0,05). Частота рухів має слабкий від’ємний зв'язок (r = –340) із результатом (табл. 1).

Дослідження кореляційних показників між фізичною підготовленістю і досягненнями у двоборстві у різних кваліфікаційних групах вірогідно показали, що рівень результатів у досліджуваних спортивних вправах багато в чому визначається спеціальною швидкісно-силовою і силовою підготовленістю.

Морфологічні показники і спортивний стаж. Даний блок вивчення кореляційних оцінок дозволяє визначити, що спортивний стаж має істотний вплив на рівень спортивних досягнень (табл. 1). Так, із зростанням стажу підвищується і кваліфікація спортсменів (майстри спорту — r = –0,488; кандидати у майстри спорту — –0,321; I розряд — –0,289).

Досить високі кореляційні зв'язки з досягненнями у двоборстві і, відповідно, із кваліфікацією спортсменів мають показники станової динамометрії (майстри спорту — r = –0,459; кандидати у майстри спорту — –0,418; I розряд — –0,514) та кистьової динамометрії (r = –0,348; –0,413; –0,331).

Інші показники: довжина тіла, маса тіла, ЧСС у спокої, ІН, ІГСТ, ЖЄЛ — малоінформативні, і коефіцієнт кореляції коливається від 0,13 до –0,203.

Результати досліджень свідчать про важливе значення швидкісно-силових можливостей спортсменів, які багато в чому визначають високий результат у змагальних вправах пожежного двоборства. Крім цього, визначена мала ефективність антропоморфологічних показників у пожежно-прикладному двоборстві.

Фактори, які визначають спортивний результат в індивідуальних видах та двоборстві. На підставі проведених досліджень було встановлено, що спортивний результат кваліфікованих спортсменів у пожежно-прикладному спорті найбільшою мірою визначається чотирма факторами, поданими на рис. .

Проведений факторний аналіз змагальної діяльності, фізичної підготовленості й антропоморфологічних даних дозволяють зробити висновок про те, що головними факторами, які визначають спортивне досягнення в двоборстві пожежно-прикладного спорту, є спеціальна фізична підготовленість з бігу (внесок у загальну дисперсію складає 27,4 %), загальна фізична підготовленість, на підгрунті застосування комплексів вправ швидкісно-силового характеру (24,6 %), спеціальна фізична підготовленість у змагальних видах (19,2 %), фізичний розвиток і спортивний досвід (8,2 %). Виявлені фактори роблять основний внесок у спортивний результат і складають 79,4 % узагальненої дисперсії вибірки.

I II

I розряд — майстри спорту:

1 — спеціальна підготовка з бігу;

2 — ЗФП (швидкісно-силова і силова підготовленість;

3 — спеціальна підготовленість у змагальних видах;

4 — фізичний розвиток і спортивний досвід | Кандидати у майстри спорту:

1 — швидкісні якості;

2 — спеціальна фізична підготовленість у змагальних видах;

3 — швидкісно-силові і силові якості;

4 — фізичний розвиток і спортивний досвід

 

III IV

I розряд:

1 — швидкісно-силові і силові якості;

2 — швидкісні якості;

3 — спеціальна фізична підготовленість;

4 — фізичний розвиток і спортивний досвід | Майстри спорту:

1 — спеціальна фізична підготовленість у змагальних видах;

2 — швидкісні якості;

3 — швидкісно-силові і силові якості;

4 — фізичний розвиток і спортивний досвід

Рис. 4. Фактори, які визначають спортивний результат у двоборстві

в пожежно-прикладному спорті

Порівняльний аналіз факторної структури підготовленості спортсменів у всіх кваліфікаційних групах і оцінка внеску кожного з факторів у процесі формування кваліфікаційного рівня та різних сторін підготовленості спортсменів виявив, що розмір і значущість внеску фактора спеціальної фізичної підготовленості поступово від групи до групи збільшується ( рис. ).

Розмір внеску такого фактора, як фізичний розвиток і спортивний досвід, у всіх кваліфікаційних групах за ступенем значущості знаходиться на четвертому місці в загальному факторному навантаженні з підвищенням кваліфікації поступово знижується, так у групі 1 розряду — 12,4 %, у групі кандидатів у майстри спорту — 10,3 % і у майстрів спорту — 7,9 % ( рис. ).

Результати досліджень свідчать про те, що у тренувальному процесі спортсменів високої кваліфікації спеціальній фізичній підготовленості варто приділяти найбільшу увагу.

Четвертий розділ “Розробка й обгрунтування стандартних тренувальних завдань для підготовки кваліфікованих спортсменів у пожежно-прикладному спорті”. Для підготовки спортсменів у пожежному двоборстві були використані різноманітні групи завдань: розвиваючі, ігрові, спеціальні.

Групи тренувальних завдань розвиваючої спрямованості складені з урахуванням задач розвитку фізичних якостей.

Із багатьох тренувальних завдань ігрової спрямованості, які запропонувалися різними авторами, експериментально було відібрано 6 ігор (за динамікою ЧСС, кількістю рухів). Ігри відбирали для варіативного використання їх у тренувальному процесі.

Третю групу тренувальних завдань склали спеціальні засоби, які необхідні в індивідуальних видах пожежного двоборства. Були відібрані бігові відрізки від 30 до 200 м. Швидкість пробігання коливалася від 80 до 100 % максимальної. Паузи відпочинку були достатніми для відновлення після тренувального навантаження.

Оцінка функціонального стану та фізіологічної адаптації досліджуваних здійснювалася вивченням динаміки зміни ЧСС. Виміри кількості рухів крокоміром стали додатковими даними, що характеризують обсяг виконаної роботи.

Тренувальні завдання розвиваючого і спеціального спрямування передбачали превалююче використання спеціальних бігових засобів, оскільки факторна навантаженість бігових вправ у спортивний результат як в індивідуальних видах, так і у двоборстві була достатньо значущою і коливалася від 0,570 до 0,824.

Дослідження різноманітних тренувальних навантажень ігрової спрямованості проводилися у шести відібраних іграх. Ігровий матеріал за організаційно-методичними ознаками був розподілений на чотири блоки: 1) переважальний вид рухів; 2) переважний вияв фізичних якостей; 3) переважальний вид координації; 4) фізичне навантаження (за ЧСС). Було з’ясовано, що всі ігри за другою ознакою більше належать до здатності спритності, а фізичне навантаження в усіх іграх велике.

Дослідження динаміки змін ЧСС у запропонованих ігрових навантаженнях дозволило, з одного боку, об'єктивно оцінити індивідуальну пристосовуваність спортсменів, з іншого боку — скласти уявлення про допустимість і тривалість гри. Таким чином, гра може виконувати функції регулятора навантаження. Крім того, гра, порушуючи монотонність жорсткої роботи, дає хороший ефект при проведенні занять із необхідним навантаженням та робить їх емоційними.

Стандартні тренувальні завдання у виді комплексів були розроблені на підставі методу варіативного впливу. Варіативність підходу полягає в тому, що в цілому раціональна структура виконання вправ зберігається, а варіюються умови виконання складних спроб за темпом, інтенсивністю, амплітудою, вихідним положенням у межах доцільної техніки. Таке варіювання компонентів тренувальних завдань дає можливість значно підвищити ефективність фізичної і спортивно-технічної підготовки кваліфікованих спортсменів, зберігаючи при цьому доцільну структуру завдань та їх специфічну педагогічну спрямованість. Тренувальні завдання, які чітко класифіковані за спрямованістю впливу на спортсменів, дали можливість регулювати тренувальні навантаження в окремих тренувальних заняттях.

Таким чином, тренувальне завдання дозволяє одержати точну кількісну та якісну характеристику виконаної тренувальної роботи за визначений період часу і підвищує надійність керування тренувальним процесом.

У розділі “Обговорення результатів досліджень” резюмуються підсумкові дані з оптимізації тренувального процесу кваліфікованих спортсменів у пожежно-прикладному спорті. Результатами досліджень встановлено, що успіх забезпечується рівнем комплексної підготовленості спортсменів у видах двоборства, ступенем взаємозв’язку між змагальним результатом у пожежному двоборстві та в індивідуальних видах змагальних вправ.

На підставі проведених досліджень розроблена й експериментально обгрунтована методика інтегральної оцінки підготовленості спортсменів високої кваліфікації у пожежно-прикладному спорті, яка подана у дисертації у вигляді алгоритму.

Для оцінки рівня розвитку фізичної підготовленості спортсменів високої кваліфікації доцільно використовувати рухові та медико-біологічні тести у комплексі з показниками змагальної діяльності у вигляді єдиного діагностичного блоку.

Регулярний контроль за рівнем розвитку рухових якостей дозволяє конкретизувати напрям у роботі, вносити корективи у планування тих або інших засобів та методів тренування. Так, виділення з 24 різноманітних показників чотирьох груп головних факторів, які обумовлюють високий спортивний результат в індивідуальних видах пожежного двоборства, дозволило більш цілеспрямовано й індивідуалізовано організувати тренувальний процес. Результати факторного аналізу показали, що у пожежно-прикладному спорті при підготовці кваліфікованих спортсменів, у першу чергу, слід звернути увагу на розвиток швидкісних і швидкісно-силових якостей.

Таким чином, запропонована методика комплексної оцінки підготовленості і перспективних можливостей спортсменів дозволяє виявити їх сильні та слабкі сторони і, залежно від цього, коректувати тренувальний процес.

ВИСНОВКИ

1.

На підставі вивчення спеціальної літератури й узагальнення передового досвіду виявлено, що у тренувальному процесі на всіх етапах в індивідуальних видах та двоборстві пожежно-прикладного спорту під час побудови системи підготовки доцільно приділяти увагу:

-

факторам, які забезпечують високий спортивний результат;

-

цілеспрямованому добору засобів і методів тренування;

-

інтенсифікації тренувальних навантажень за рахунок використання тренувальних пристроїв і тренажерів;

-

виділенню моделей швидкісно-силової і швидкісної підготовки;

-

науковому обгрунтуванню різних видів навантажень для спортсменів високих кваліфікаційних розрядів (від I розряду до майстра спорту);

-

обгрунтуванню й апробації тренувального завдання, як блоку навчально-тренувального заняття.

2.

Прогрес у результатах подолання модельних відрізків 100-метрової смуги перешкод, які визначають кінцевий результат пожежно-прикладного двоборства, залежить від результативності дій на усіх ділянках дистанції без яскравої виразності у кваліфікаційних групах. Найбільш висока варіативність (8 — 10 %) відзначена на відрізку сходу з паркана до підхоплення пожежних рукавів, а далі вона коливається у межах 1 — 7 % в усіх групах.

3.

Поліпшення результатів у вправі “штурмова драбина” залежить від кваліфікації спортсменів:

-

у кандидатів у майстри спорту воно перебуває у залежності від прогресу в стартовому розгоні і часі викиду і маршу на верхніх поверхах;

-

у першорозрядників — у випадку поліпшення стартового розгону, у часі усіх викидів і маршів на верхніх поверхах.

4.

Чіткий диференційований рівень підготовленості спортсменів різних кваліфікаційних груп обгрунтований даними кореляційних оцінок різноманітних сторін підготовленості і спортивних результатів у пожежно-прикладному спорті, які свідчать про:

-

значний вплив показників, які характеризують швидкісні, швидкісно-силові і силові можливості спортсменів, на результат у змагальних вправах пожежного двоборства;

-

те, що спортивний стаж істотно впливає на рівень спортивних досягнень;

-

те, що урахування антропоморфологічних показників малоефективне для результатів у пожежно-прикладному спорті.

5.

Виявлені головні і малозначущі фактори, які впливають на спортивні досягнення спортсменів високої кваліфікації, які займаються індивідуальними видами пожежно-прикладного двоборства на підставі результатів факторного аналізу, а також фактори, які визначають спортивний результат з урахуванням класифікації в кожному спортивному розряді.

6.

Розроблені й експериментально обгрунтовані комплекси тренувальних завдань і визначений підхід до їхньої побудови, який грунтується на залежності від характеру поставлених задач.

Нами виділені три типи тренувальних завдань: 1) розвиваючі (у вигляді комплексів вправ); 2) ігрової спрямованості; 3) спеціальні (які складаються із засобів обраного виду спорту).

7.

Методична послідовність розробки структури окремого тренувального завдання складається з ряду послідовних операцій, які вміщують добір тренувальних засобів, адекватних кваліфікації двоборців і вимогам спортивної спеціалізації, та корекції умов виконання цих вправ і розташування їх у такій послідовності, яка забезпечувала б дотримання поступовості наростання зрушень в організмі спортсменів і відповідність динаміки навантаження у процесі виконання тренувального завдання закономірностям нормальної фізіологічної кривої.

СПИСОК РОБІТ, ЯКІ ОПУБЛІКОВАНІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Корж В.П. Совершенствование тренировочного процесса в пожарно-прикладном двоеборье на основе применения заданий беговой направленности // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту / Збірка наук. праць за ред. С.С. Єрмакова — Харків: ХХПІ, 1998. — № 1.— С. 11 — 15.

2.

Корж В.П. Разработка и обоснование эффективности использования тренировочных заданий различной направленности при подготовке спортсменов в пожарном двоеборье // Физическое воспитание студентов творческих специальностей: Сб. науч. трудов под ред. С.С. Ермакова —Харьков: ХХПИ, 1999. — № 7. — С. 36 — 40.

3.

Корж В.П. Технологія розробки стандартних тренувальних завдань для побудови занять спортсменів високої кваліфікації у пожежно-прикладному спорті // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту / Збірка наук. праць за ред. Єрмакова С.С. — Харків: ХХПІ, 1999. — № 9. — С. 12 — 17.

4.

Корж В.П. Модельні показники структури змагальної діяльності спортсменів високої кваліфікації у пожежно-прикладному спорті // Теорія і методика фізичного виховання і спорту — 2000. — № 1. — С. 24 — 29.

5.

Камаев О.И., Хохлов Г.Г., Попов А.М., Корж В.П., Камаева Е.К. Целенаправленное обучение спортивным двигательным действиям: Учебное пособие. — Харьков: ХГИФК, ХГПУ, 1996. — 56 с.

6.

Анализ и оценка соревновательной деятельности в индивидуальных видах пожарно-прикладного спорта: Метод. реком. для курсантов учебных заведений пожарной безопасности, преподавателей пожарно-строевой и физической подготовки и тренеров пожарно-прикладного спорта / Сост. М.В. Акилов, В.А. Данильченко, В.П. Корж — Харьков: ХИПБ, 1997. — 23 с.

7.

Камаев О.И., Корж В.П. Обучение спортивным двигательным действиям — как системный процесс // Педагогические и социально-философские аспекты физической культуры и спорта: Сб. науч.-метод. работ. — Харьков: ХГИФК, 1996. — С. 156 — 160.

8.

Корж В.П., Алабин В.Г., Камаев О.И. Пути повышения профессионального мастерства спортсменов в пожарно-прикладном спорте // Фізична культура, спорт та здоров’я: Збірник наукових робіт. — Харків: ХДІФК, 1997. — С. — 170.

Корж В.П. Удосконалення тренувального процесу в пожежно-прикладному спорті у спортсменів високої кваліфікації. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за фахом 24.00.01 — Олімпійський та професійний спорт, Національний університет фізичного виховання і спорту України, Київ, 2001 р.

У роботі відзначено, що предметом наукового дослідження є обгрунтування структури змагальної діяльності в основних вправах пожежно-прикладного спорту, які входять до складу пожежного двоборства у спортсменів високої кваліфікації.

В результаті проведених досліджень отримані нові дані про ос-новні фактори, які визначають спортивні досягнення в індивідуальних видах та двоборстві; розроблені модельні характеристики змагальної діяльності і фізичної підготовленості спортсменів вищих розрядів, експериментально обгрунтовані тренувальні завдання для розв’язання конкретних завдань, які виконуються у процесі підготовки спортсменів-пожежників; доведена ефективність використання управління тренувальним процесом спортсменів у пожежно-прикладному спорті.

На підставі отриманих даних визначені практичні рекомендації щодо тренувальних завдань різного превалюючого спрямування та обсягу навантажень, які дають змогу оптимізувати процес підготовки спортсменів-двоборців і фахівців пожежної охорони.

Ключові слова: пожежно-прикладний спорт, тренувальний процес, структура змагальної діяльності, тренувальні завдання, тренувальні навантаження.

Корж В.П. Совершенствование тренировочного процесса в пожарно-прикладном спорте у спортсменов высокой квалификации. — Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физической культуре и спорту по специальности 24.00.01 — Олимпийский и профессиональный спорт, Национальный университет физического воспитания и спорта Украины, Киев, 2001 г.

В диссертационной работе рассмотрены вопросы разработки и исследования структуры соревновательной деятельности в основных упражнениях пожарно-прикладного спорта, входящих в состав пожарного двоеборья; выявлены взаимосвязи между показателями соревновательной деятельности и физической подготовленности спортсменов-пожарных высокой квалификации.

Разработка и научное обоснование структуры соревновательной деятельности спортсменов-пожарных высокой квалификации тесно взаимосвязаны с исследованием специальной физической подготовленности спортсменов-пожарных, разработкой тренировочных заданий, способствующих рациональному построению учебно-тренировочных занятий не только для подготовки спортсменов, но и всех специалистов отрасли.

В результате анализа специальной литературы и полученных нами результатов выявлено:

в пожарно-прикладном спорте достижение высоких спортивных результатов связано с целенаправленным выбором средств и методов тренировки, интенсификации тренировочных нагрузок за счет использования тренажеров и других тренировочных устройств, выявлении модельных характеристик в различных видах подготовки, научным обоснованием планирования различных средств для построения тренировочного процесса в пожарно-прикладном спорте; обоснованием тренировочных заданий, как блоков учебно-тренировочных заданий;

у спортсменов-пожарных разной квалификации (I разряд — мастера спорта) отдельные компоненты в соревновательной деятельности на 100-метровой полосе препятствий имеют примерно равное значение;

улучшение результата в упражнениях “штурмовая лестница” зависит от улучшения стартового разгона, времени выброса, и марша на верхних этажах;

в пожарно-прикладном двоеборье спортивные результаты в основном определяются уровнем показателей скоростных (r=0,465—0,734), скоростно-силовых (r=0,470—0,632) и силовых возможностей спортсменов (r=0,469—0,612). Существенное влияние на уровень спортивных достижений оказывает стаж и квалификация спортсменов (у мастеров спорта уровень корреляционной связи 0,488, у кандидатов в мастера спорта — 0,321, у спортсменов I разряда — 0,289);

ведущими факторами, определяющими спортивные достижения спортсменов высокой квалификации, занимающихся индивидуальными видами (преодоление 100-метровой полосы с препятствиями и подъем по штурмовой лестнице на 4 этаж учебной башни) являются: специальная физическая подготовленность в беге (вклад в общую дисперсию выборки составляет 27,4 %; общая скоростно-силовая и силовая подготовленность — 24,6 %; специальная подготовленность в соревновательных видах — 19,2 %, менее значимые факторы — антропометрические данные и спортивный стаж — 8,2 %);

эффективность разработанных тренировочных заданий экспериментально подтверждены и определены подходы к их построению.

В зависимости от характера поставленных задач выделено три типа тренировочных заданий: развивающие, игровой направленности, специальные.

Методическая последовательность разработки структуры отдельного тренировочного задания складывается из ряда последовательных операций, включающих: а) отбор тренировочных средств, адекватных квалификации двоеборцев; б) коррекцию условий выполнения отобранных упражнений и расположение их в тесной последовательности, которая обеспечивала бы соблюдение постепенности нарастания сдвигов в организме спортсменов и соответствие динамики нагрузки в процессе выполнения тренировочного задания закономерностям нормальной физиологической кривой.

Ключевые слова: пожарно-прикладной спорт, тренировочный процесс, структура соревновательной деятельности, тренировочные задания, тренировочные нагрузки.

Korzh V.P. Perfection of training process in fire-fighting applied sports for highly skilled sportsmen. — Manuscript.

Dissertation for degree of Candidate of physical education and sport in speciality 24.00.01 — Olympic and professional sports, National University of Physical Education and Sport of Ukraine, Kyiv, 2001.

It is stressed in the work, that the subject of scientific research is a substantiation of structure of competitive activity in the basic exercises of fire-fighting applied sports, which are included into structure of the fire-fighting double-event of highly skilled sportsmen.

As a result of the researches, a new data on major factors, which determine sports achievement in individual kinds and double-events, were received ; the modeling characteristics of competitive activity and physical preparedness of highly skilled sportsmen were developed ; the training exercises for the decision of definite tasks, which are carried out during preparation of the sportsmen - firemen were experimentally-established ; the efficiency of management in training process of the sportsmen in fire-fighting applied sports were proved.

On the basis of the received data, we have determined the practical recommendations related to training tasks of a various prevailing direction and volume of loading, which give sufficiency to optimize preparation process of sportsmen in double-event and experts of fire protection.

Key words: fire-fighting applied sports, training process, structure of competitive activity, training tasks, training load.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРОДУКТИВНІСТЬ, ОБМІН РЕЧОВИН ТА ГІСТОСТРУКТУРА ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ПРИ ЗГОДОВУВАННІ БОВІЛАКТУ - Автореферат - 23 Стр.
Українці в польщі: проблема збереження етнонаціональної ідентичності ЯК ЧИННИК УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКИХ ВІДНОСИН - Автореферат - 21 Стр.
Підвищення ефективності дизельних установок транспортних рефрижераторів - Автореферат - 20 Стр.
СИНТЕЗ І ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КЕРАМІКИ НА ОСНОВІ ДІОКСИДУ ВАНАДІЮ - Автореферат - 24 Стр.
Підвищення аеродинамічної ефективності роботи вітроустановок - Автореферат - 22 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ МОВЛЕННЄВИХ УМІНЬ У СТУДЕНТІВ ІНОЗЕМНОГО ПОХОДЖЕННЯ ЗАСОБАМИ КОМПЛЕКСНИХ ДИДАКТИЧНИХ ІГОР - Автореферат - 30 Стр.
Конституційно-правові основи самоврядування в містах обласного значення - Автореферат - 25 Стр.