У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Котковський Володимир Станіславович

УДК 654.8

ВІДТВОРЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ ТА ЙОГО ФІНАНСОВЕ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ЗАЛІЗОРУДНОЇ

ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.04.01 - "Фінанси, грошовий обіг і кредит"

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ-2001

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі фінансів підприємств та страхової справи Київського національного економічного університету Міністерства освіти та науки України.

Науковий керівник - |

кандидат економічних наук, доцент

Буряк Леонід Дмитрійович,

Київський національний економічний університет,

доцент кафедри фінансів підприємств та страхової справи

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Мороз Анатолій Миколайович,

Київський національний економічний університет,

завідувач кафедри банківської справи

кандидат економічних наук, доцент

Парижак Надія Володимирівна,

Тернопільська академія народного господарства,

доцент кафедри фінансів

Провідна установа - | Київський національний університет імені Тараса

Шевченка, кафедра фінансів, грошового обігу та кредиту

Захист відбудеться “01” березня 2001 р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1.ауд. 317.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1.

Автореферат розіслано “31” січня 2001р.

В. о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор Линник В.Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми. Економічні перетворення в Україні зумовлюють розробку стратегії розвитку народного господарства в умовах формування ринку, змін пропорцій відтворення, поступового інтегрування країни до світового господарства. Набуває пріоритетного значення відтворення основних засобів підприємств з урахуванням використання науково-технічного прогресу та формування суверенної економіки в умовах конкуренції. Становлення нового господарського механізму передбачає нові підходи до дослідження окремих економічних категорій. До них належить і категорія відтворення основних засобів. Останні складають важливу частину національного багатства країни.

За останні роки спостерігаються негативні тенденції у відтворенні основних засобів. Так, питома вага основних засобів промисловості в економіці України щорічно зменшується і складає лише 30% до загальної суми основних фондів народного господарства. Ступінь їх зносу зростає і становить майже 50%, в тому числі у промисловості – 48,2%, зокрема в залізорудній промисловості близько 60%. Статистичний щорічник України за 1999 рік / Держкомстат України; За ред. О.Г. Осауленка; Відп. за вип. В.А. Головко. – К.: Техніка, 2000. – С. 93-95.

Обмеженість фінансових ресурсів більшості підприємств зумовила зниження темпів відтворення основних засобів. Фізичне старіння основних засобів випереджує їх оновлення. За 1994–1999 роки коефіцієнт введення знизився з 2,5 до 2,1%, а коефіцієнт вибуття – зменшився з 3,8 до 3,0%. Приоритетного значення у вирішенні завдань підвищення ефективності відтворювальних процесів набуває оновлення основних виробничих засобів.

Значний внесок у дослідження відтворення основних засобів підприємств та ефективності інвестиційної діяльності суб’єктів господарювання внесли провідні вчені-економісти: Бочаров В.В., Володарський В.П., Іванов М.І., Кайгородов А.Г., Каменецький Л.Є., Ковальов О.Ф., Куренков Ю.В., Малигін О.О., Палтерович Д.М. Пересада А.А., Фукс А.Є. та інших. Разом з тим, можна стверджувати, що в їх роботах не знайшло відображення галузеві аспекти відтворення основних засобів. Існує потреба в дослідженні відтворення основних засобів в залізорудної промисловості, яка є однією з базових галузей економіки України.

Найближчі роки будуть пов’язані з переходом залізорудних підприємств до комплексної розробки родовищ, трансформації відкритих робіт в підземні, інтенсивної переробки відходів від виробничої діяльності. Виживання в умовах ринкової економіки при необхідності вирішення комплексу вказаних питань значно залежатиме від якості прийняття рішень щодо відтворення основних засобів.

Важливим фактором покращення формування і використання основних засобів залізорудних підприємств є достатнє фінансове забезпечення їх відтворювального процесу. Доцільність оновлення і розвитку основних засобів залізорудної галузі України визначили цільову спрямованість дисертаційної роботи.

Необхідність розв’язання вказаних проблем з врахуванням специфіки відтворення основних засобів залізорудних підприємств визначає актуальність даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Київського національного економічного університету (тема: “Проблеми управління фінансами суб’єктів підприємницької діяльності”, державна реєстрація №0198V001577). Особисто автором підготовлено підрозділ “Фінансове забезпечення відтворення основних засобів залізорудних підприємств в сучасних умовах господарювання”.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексне дослідження відтворення основних засобів та розроблення практичних рекомендацій щодо його фінансового забезпечення на залізорудних підприємствахУкраїни.

Відповідно до зазначеної мети поставлені наступні задачі дослідження:

- розглянути сутність і особливості відтворення основних засобів на залізорудних підприємствах;

- здійснити порівняльну характеристику ефективності методів відтворення основних засобів в різних галузях економіки;

- визначити місце та роль фінансового забезпечення відтворення основних засобів в діяльності залізорудних підприємств;

- провести аналіз впливу амортизаційної політики на процес відтворення основних засобів;

- проаналізувати структурні зміни капітальних вкладень за різними джерелами інвестування та освоєння капітальних вкладень на залізорудних підприємствах;

- дослідити використання прибутку у забезпеченні відтворювального процесу основних засобів підприємств;

- вивчити застосування фінансових інструментів ринку капіталу для забезпечення відтворення основних засобів залізорудних підприємств;

- розробити рекомендації стосовно вдосконалення джерел фінансування відтворення основних засобів з урахуванням специфіки діяльності залізорудних підприємств.

Предметом дослідження у дисертації виступає процес відтворення основних засобів та його фінансове забезпечення на підприємствах.

Об'єкт дослідження – підприємства залізорудної промисловості України.

Методи дослідження. В основу дослідження покладено діалектичний підхід до вивчення економічних явищ та процесів, який передбачає виявлення закономірностей, тенденцій і взаємозалежностей, що постійно змінюються і розвиваються. В роботі витримано системний підхід, який складає теоретичну і методологічну базу функціонально-елементного моделювання досліджуваних процесів. При проведенні дослідження використані методи порівняльного економічного аналізу, економіко-математичного моделювання, багатофакторного прогнозування.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в комплексному аналізі процесу відтворення основних засобів, виробленні пропозицій і рекомендацій щодо фінансового забезпечення відтворення основних засобів підприємств залізорудної промисловості. Конкретно це знайшло своє втілення в наступному:

- уточнено визначення поняття “відтворення основних засобів”, що дозволяє більш спрямовано підійти до розробки заходів з фінансового забезпечення заміни основних засобів;

- визначено форми і основні напрямки, систему показників відтворення основних засобів в залізорудній промисловості;

- досліджено роль амортизаційних відрахувань, прискореної амортизації в забезпеченні фінансування відтворення основних засобів залізорудних підприємств;

- обґрунтовано методичні рекомендації щодо проведення ефективної амортизаційної політики на залізорудних підприємствах, яка передбачає вибір оптимального методу нарахування амортизаційних відрахувань в умовах переходу на нові стандарти бухгалтерського обліку;

- розроблені рекомендації щодо удосконалення фінансового забезпечення відтворення основних засобів залізорудних підприємств з урахуванням особливостей переходу галузі до ринкових відносин.

Практичне значення дослідження полягає в розробці рекомендацій щодо використання результатів проведеного дослідження для подальшого удосконалення відтворення основних засобів в залізорудній промисловості України.

Рекомендації, які розроблені дисертантом стосовно удосконалення фінансового забезпечення відтворення основних засобів підприємства, знайшли відображення в науково-методичних розробках Криворізького економічного інституту КНЕУ і використовуються при викладанні курсів "Фінанси", "Фінанси підприємств" та ряду спецкурсів (довідка №01-465 від 30.10.2000р.).

Результати дисертаційного дослідження прийняті до впровадження в Державній акціонерній компанії "Укррудпром" Державного комітету промислової політики України (довідка № УР-16/1518 від 25.10.2000р.).

Апробація результатів дисертації. Результати дослідження апробовані автором:

на наукових семінарах кафедри фінансів та банківської справи Криворізького економічного інституту КНЕУ;

на наукових та науково-практичних конференціях: "Дослідження і оптимізація економічних процесів" (м. Харків, ХДПУ, 1998 рік), міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації" (м. Дніпропетровськ, НГАУ, 1999 рік), міжнародній практичній конференції "Проблеми становлення ринкової економіки: інформаційне і фінансове забезпечення діяльності підприємницьких структур" (м. Севастополь, СДТУ, 2000 рік). Результати дисертації можуть бути використані на підприємствах залізорудної та інших галузей видобувної промисловості.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 9 робіт загальним обсягом 1,85 друкованих аркушів: у наукових фахових виданнях – 6 публікацій обсягом 1,4 друкованих аркушів, в тезах доповідей на науково-практичних конференціях – 3 публікації загальним обсягом 0,45 друкованих аркушів.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг роботи складає 185 сторінок друкованого тексту. Робота містить 26 таблиць на 29 сторінках, 11 рисунків на 11 сторінках, 9 додатків на 14 сторінках. Список використаних літературних джерел містить 191 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження в умовах реформування економіки України, сформульовано мету і завдання дослідження, розкрита новизна і практичне значення отриманих наукових результатів.

У розділі 1 "Методологічні основи відтворення основних засобів в умовах трансформації економіки" визначено, що відтворення основних засобів являє собою складний механізм, який включає інтегровану, органічно пов’язану цілісну систему економічних, організаційних і правових форм та методів господарювання. Відтворення основних засобів складається із заходів, спрямованих на впровадження прогресивної і принципово нової техніки, а також із комплексної модернізації основних засобів. Виявлення різниці між категоріями “основні фонди”, “основні засоби” і “основний капітал” забезпечило можливість вдосконалення механізму відтворення основних засобів в умовах трансформації економіки.

Принциповим положенням у дисертації є теза про необхідність забезпечення відповідності тривалості обороту основних засобів рівню розвитку виробничих сил, рівню технічного прогресу, забезпеченню максимально можливої єдності руху натуральної і вартісної форм основних засобів.

В дисертації підкреслюється, що відтворення основних засобів є складовою частиною всієї системи розширеного відтворення, і, разом з тим, має ряд особливостей:

процес відтворення основних засобів органічно пов'язаний з темпами росту науково-технічного прогресу і залежить від змін відтворювальної, галузевої, територіальної структури капітальних вкладень;

відтворення основних засобів залежить від рівня концентрації виробництва;

процес відтворення пов'язаний з характером споживання продукції тієї чи іншої галузі та взаємозв'язку з іншими галузями;

відтворенню основних засобів властиві регіональні особливості;

технологічна структура основних засобів, рівень технічної оснащеності, характер спеціалізації суттєво впливають на відтворення основних засобів.

Особливості формування основних засобів в залізорудній промисловості обумовлюють специфічні риси відтворювального процесу видобувної галузі. Відмінність видобувних підприємств полягає в тому, що на момент введення їх до експлуатації формування основних засобів не закінчується, а господарська діяльність починається при неповному освоєнні виробничої потужності. Передбачається подальший приріст основних засобів і додаткові інвестиції на просте їх відтворення.

Процес відтворення основних засобів залізорудних підприємств характеризується необхідністю стабілізації виробничих потужностей при простому відтворенні та їх ростом при розширеному відтворенні, тобто більш інтенсивним вибуттям і введенням основних засобів, особливо такої їх специфічної частини, як гірничі виробки.

Встановлено, що процес відтворення основних засобів залізорудних підприємств характеризується рядом ознак. Основними з них є:

поступове списання вартості на витрати виробництва;

часткове відтворення вартості в готовому продукті та її нагромадження в грошовій формі;

тривалий часовий інтервал, необхідний для оновлення основних засобів в натурально речовій формі;

необхідність залучення значних грошових витрат.

Специфічні умови залізорудної промисловості визначаються видобувним характером цієї галузі, особливими умовами праці і виробництва, зокрема: залежність від місцезнаходження родовища корисної копалини, що збільшує потребу у будівництві додаткових основних засобів; необхідність виконання більшого обсягу будівельно-монтажних робіт, що збільшує вартість основних засобів підприємств; комплекс гірничо-геологічних та гірничо- технічних умов розробки родовищ, бо витрати на проведення гірничо-капітальних робіт впливають на вартість основних засобів; посилення вимог екологічності, бо захисні засоби середовища також вимагають капіталовкладень і не підвищують потужність залізної руди підприємств, тому фондомісткість продукції зростає; нарощення потужності дробильних і збагачувальних фабрик, фабрик окомкування з метою подолання розриву між природною якістю корисної копалини та вимог споживачів; систематичне переміщення фронту гірничих і очисних робіт, постійна рухомість робочих місць; залежність виробничої потужності і термінів існування гірничого підприємства від величини запасів корисних копалин.

У розділі 2 "Аналіз процесу та стану відтворення основних засобів на залізорудних підприємствах України" проаналізовано вплив амортизаційної політики на процес відтворення основних засобів, визначено роль інвестиційної політики на мікрорівні, яка сприяє як розширенню внутрішніх джерел фінансування, так і створює можливості для залучення зовнішніх джерел фінансових ресурсів, обґрунтовано особливості та моделі проведення ремонту основних засобів – форми простого їх відтворення.

Основна задача відтворення основних засобів полягає в створенні оптимальної іх структури, що покликана забезпечувати підприємствам можливість на високому технологічному і технічному рівнях виробляти максимум високоякісної і конкурентноспроможної продукції з мінімальними витратами. Проведений аналіз структури основних засобів залізорудних підприємств України показав забезпечення виконання ними виробничих програм, але вона є неоптимальною, що негативно впливає на собівартість виготовленої продукції та значною мірою відволікає наявні на підприємстві кошти на їхнє утримання. Визначено, що відсутність необхідних коштів на підприємствах не дозволяє їм планомірно регулювати структуру основних засобів.

Виведення промисловості з кризи в значній мірі залежить від використання основних засобів, удосконалення форм їх оновлення, оптимізації шляхів їх відтворення на базі розширення, реконструкції і технічного переозброєння. Серед найважливіших проблем структурної перебудови економіки України залишається механізм амортизації та її місце серед інших фінансових джерел відтворення. Амортизаційна політика держави – це державне управління процесом розробки норм і правил нарахування амортизації, а також встановлення порядку використання амортизаційних відрахувань.

Особливості відтворювального процесу основних засобів знаходять відображення у порядку нарахування амортизації. Амортизація, що нараховується, з одного боку, є частиною валових витрат підприємства, а з другого – основним джерелом відшкодування зносу основних засобів, може і повинна активно впливати на темпи і характер відтворення основних засобів, на рівень їх використання.

Для визначення частки відшкодування в амортизації нами запропоновано використовувати наступну формулу:

(1)

де В – річне вибуття основних засобів;

А – річні амортизаційні відрахування;

Тпр – темпи приросту основних засобів;

Ссл – фактичний термін служби основних засобів;

е – основа натурального логарифму.

Проведені в дисертації розрахунки свідчать, що, виходячи з темпів приросту вартості основних засобів за 1991–1999 рр. на відшкодування вибуття слід спрямовувати 75-80% амортизаційних відрахувань, або 3,6-4,0% від вартості основних засобів. В той же час, по окремих підприємствах, наприклад, Криворізькому державному залізорудному комбінаті, ЗАТ "Запорізький ЗРК", РУ ім. Кірова та ряду інших, частка відшкодування досягає 100%.

Система амортизаційних відрахувань є економічним важелем, що спрямований на підвищення ефективності відтворення і використання основних засобів. За даними підприємств залізорудної промисловості України (табл. 1) зміни обсягів виробництва продукції не співпадають зі змінами обсягів основних засобів. Так, за період, що аналізується обсяг виробництва продукції зменшився на 75%, а основні засоби за цей же період збільшилися на 40%. Це свідчить про неефективне використання основних засобів і зниження реноваційної частки амортизації.

Таблиця 1

Зміна обсягів продукції та основних засобів в залізорудній промисловості України в 1980-1999 рр., %

Показник | Роки

1980 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999

Обсяг виробництва продукції | 100,0 | 63,5 | 43,8 | 43,0 | 37,2 | 33,6 | 31,4 | 29,7 | 25,7

Основні засоби | 100,0 | 102,8 | 105,0 | 108,4 | 111,9 | 115,3 | 118,8 | 137,0 | 141,2

Співвідношення обсягів виробництва продукції до основних засобів | 1,0 | 0,6 | 0,4 | 0,4 | 0,3 | 0,3 | 0,2 | 0,2 | 0,2

У наступні періоди незбалансованість напрямків амортизаційної політики приводить або до недовикористання амортизаційних відрахувань, або до заморожування коштів, і, таким чином, до зниження показників ефективності використання основних засобів. Показники, що характеризують окремі сторони відтворення основних засобів в залізорудній промисловості України, наведені в таблиці 2:

Таблиця 2

Показники оновлення і вибуття основних засобів в залізорудній промисловості України за 1994–1999 роки, %

Показники | 1994-1995 | 1996-1997 | 1998-1999

Середньорічний коефіцієнт вибуття | 3,8 | 3,2 | 3,0

Середньорічний коефіцієнт введення | 2,5 | 2,3 | 2,1

Відношення коефіцієнту введення до коефіцієнту вибуття | 65,8 | 71,8 | 70,0

Як видно з таблиці 2, динаміка середніх значень коефіцієнтів оновлення і вибуття на залізорудних підприємствах України свідчить про погіршення якісних характеристик основних засобів і невідповідність їх вимогам ринку. Зменшення коефіцієнту вибуття основних засобів в 1998–1999 рр. в порівнянні з 1996–1997 рр. на 0,2 свідчить про те, що на залізорудних підприємствах залишаються працювати застарілі, зношені основні засоби. До таких підприємств відносяться РУ ім. Кірова, ВАТ “Центральний ГЗК”, АТВТ “Полтавський ГЗК”.

Результати проведеного аналізу показують, що основними формами відтворення основних засобів для залізорудних підприємств є технічне переозброєння і реконструкція. Наведені форми відтворення дають можливість скоротити термін освоєння капітальних витрат, тривалість інвестиційного циклу, окупність капітальних витрат .

Оцінка фінансової можливості, визначення структури і вартості капітальних інвестицій проведена за допомогою аналізу фінансової стікості залізорудних підприємств. В результаті проведеного дослідження стану капітальних вкладень та джерел їх фінансування встановлено, що він є незадовільним і не відповідає інвестиційним потребам підприємства. У випадку нестачі власних коштів підприємствам необхідно обирати форми додаткового залучення капіталу для реалізації інвестиційних проектів і програм. Для залізорудних підприємств можна визначити два головні напрямки їх вирішення:

через підвищення ефективності самого процесу здійснення капітальних вкладень (збільшення частини вкладень в обладнання, інструмент, інвентар, а також на реконструкцію і технічне переоснащення виробництва; відмова залізорудних підприємств від здійснення капітальних вкладень підрядним способом; скорочення обсягу незавершених капітальних вкладень);

через підвищення обсягу капітальних вкладень шляхом збільшення розмірів джерел їх фінансування (збільшення власного капіталу за рахунок акціонування; залучення додаткових коштів в ході формування диверсифікованого портфеля фінансових інвестицій; довгострокові кредитні ресурси, які забезпечують позитивний ефект фінансового важеля; іноземні інвестиції).

В результаті дослідження виявлена доцільність проведення економічно ефективного капітального ремонту основних засобів залізорудних підприємств. Для складного і унікального обладнання капітальний ремонт є ефективним засобом його зберігання і експлуатації протягом тривалого часу, оскільки термін морального зносу таких основних засобів наступає через десятки років, а фактичні затрати на ремонт складають відносно невелику величину – не більше 25% від вартості основних засобів.

При цьому, виходячи з сутності ремонтних робіт як ресурсоутворюючих витрат, встановлено, що однакові ремонти, які проведені в різні терміни служби основних засобів, приводять до різних економічних результатів. За результатами дослідження залізорудних підприємств отримано числову аналітичну модель ефективності ремонтного процесу (рис. ).

Порівняння параметру, який відображає співвідношення між продуктивністю основних засобів в термін, що залишився до кінця строку їх служби і щорічними затратами на ремонт основних засобів в графічній інтерпретації показує точку перетину, коли часткове відтворення основних засобів є недоцільним, тобто в подальшому основні засоби повинні відтворюватися за допомогою капітальних ремонтів.

Внаслідок високого зносу основних засобів підприємств залізорудної промисловості (на деяких Кзн=0,9) стає проблема фінансування відтворення основних засобів.

У розділі 3 “Фінансове забезпечення відтворення основних засобів в умовах перехідної економіки” запропоновано оптимізацію джерел фінансування відтворення основних засобів залізорудних підприємств України, сформульовано необхідність та значення використання капіталізованого прибутку у відтворювальному процесі основних засобів, обґрунтовано використання амортизаційних відрахувань та коштів ринку позичкового капіталу як джерел фінансування відтворення основних засобів.

Для відтворення основних засобів підприємства залізорудної промисловості України використовують:

власні фінансові ресурси та внутрішні резерви (прибуток; амортизаційні відрахування; грошові накопичення юридичних осіб);

позикові фінансові кошти інвестора (банківські і бюджетні кредити; облігаційні позики);

залучені фінансові кошти інвестора (кошти, що надходять від продажу акцій, пайові та інші внески членів трудових колективів, громадян, юридичних осіб);

грошові кошти, що централізовані об’єднаннями (спілками) підприємств в чинному порядку;

інвестиційні асигнування з державних і місцевих бюджетів;

іноземні інвестиції.

В дисертаційній роботі оптимізовані джерела фінансування відтворення основних засобів. Наведена в роботі класифікація джерел фінансування суттєво відрізняється від інших, висвітлених у літературі. По-перше, тим, що до неї внесені нетрадиційні джерела, такі, як кошти приватних інвесторів, інвестиції, які захищені державними зобов'язаннями; по-друге, дана класифікація включає у вигляді суб’єкта зовнішнього фінансування – державу. Держава може субсидіювати окремі програми промислового підприємства, що зачіпає інтереси суміжних виробництв або галузь в цілому; по-третє, наведена класифікація будувалася на принципах системного підходу з метою максимального наближення до реалій економічних обставин.

В дисертації розглянуто сутність “самофінансування” та його місце в системі економічних категорій. Ефективність самофінансування та його рівень залежать не тільки від використання власних джерел, але і залучених кредитних ресурсів з ринку позичкового капіталу. У зв’язку з цим нами запропоновано як критерій показник, який визначається за формулою:

, (2)

де Кs – коефіцієнт самофінансування;

Сі – власні джерела;

Рі – залучені джерела;

S – прибуток;

А – амортизація.

Враховуючи, що в процесі фінансування, хоч і тимчасово можуть бути використані і державні кошти, доцільно і їх включити в формулу (2). Тоді вона набуває такий вигляд:

, (3)

де G – державні кошти фінансування.

Формули (2) і (3) дозволяють оцінити ступінь самостійності даного підприємства і мають великий практичний зміст, бо дозволяють потенційним інвесторам зробити висновок про можливість здійснення інвестицій.

Наведені показники слугують важливим індикатором співвідношення внутрішніх і зовнішніх джерел фінансування залізорудних підприємств. Вони дозволять підприємствам залізорудної промисловості України здійснити необхідну переорієнтацію в організаційно-управлінській, фінансовій, ринковій і техніко-технологічній політиці.

Через нестабільність економічної ситуації залізорудних підприємств залучати зовнішні інвестиції вкрай складно, тому вони повинні в першу чергу розраховувати на свої внутрішні фінансові ресурси, одним з яких є амортизація основних засобів. У дисертації виділені економічні важелі, за допомогою яких здійснюється їх вплив на економічне становище залізорудних підприємств. Досліджуючи вказану проблему, в роботі були зроблені висновки щодо застосування прискореної амортизації тільки для рентабельних підприємств. Прискорена амортизація дозволяє зменшити оподатковуваний прибуток у перші роки після уведення в експлуатацію основних засобів, стимулюючи своєчасне відтворення.

В дисертаційній роботі проведено порівняльний аналіз методів нарахування амортизації, які передбачені податковим і бухгалтерським обліком. Використовуючи будь-який з п’яти передбачених положенням (стандартом) бухгалтерського обліку (П(С)БО-7) методів нарахування амортизації залізорудні підприємства отримають додатковий економічний ефект у порівнянні з методами, передбаченими Законом України “Про оподаткування прибутку підприємств”.

Вивчення стану і динаміки амортизаційних відрахувань та капіталізованого прибутку показало зростання їх ролі як єдиних джерел фінансування. В умовах діючої амортизаційної та податкової політики держави амортизаційні відрахування можуть стати основним власним джерелом відтворення основних засобів на підприємствах залізорудної промисловості.

Вплив амортизації на процес оновлення і розширення основних засобів має два основних напрямки використання амортизаційних відрахувань. Вони, з одного боку, в повній мірі показують роль амортизації основних засобів як важливого фактора росту інвестиційних ресурсів, а з іншого – значення відтворювальної функції амортизації в процесі виробництва.

В роботі стверджується, що забезпечуючи виробничі, матеріальні та соціальні потреби за рахунок амортизаційних відрахувань та чистого прибутку, акціонерна компанія повинна прагнути до встановлення оптимального співвідношення між фондом накопичення і фондом споживання. Це необхідно для того, щоб враховувати умови ринкової кон’юнктури і разом з тим стимулювати і заохочувати результати праці робітників ДАК “Укррудпром”. Наявність чистого прибутку, що створює умови стимулювання господарського розвитку підприємства в умовах ринку, є важливим фактором подальшого зміцнення і розширення підприємницької діяльності.

У дисертації визначені основні багаторівневі напрямки вдосконалення фінансування процесу відтворення основних засобів за рахунок амортизаційної і податкової політики, надання бюджетних позик, створення спеціальних економічних зон, збалансованості розвитку залізорудного комплексу, використання нетрадиційних джерел фінансування, підвищення ефективності планування оновлення основних засобів.

На сьогоднішній день виникла гостра необхідність у застосуванні адекватних методів оцінки ефективності інвестицій. У першу чергу це пов’язано зі швидкою зміною зовнішнього середовища залізорудних підприємств. Ці зміни можуть негативно вплинути на ефективність капітальних вкладень та підвищити ризик інвестиційного проекту.

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є теоретичне узагальнення і вирішення методологічних та практичних проблем відтворення основних засобів та його фінансового забезпечення на підприємствах залізорудної промисловості України. Отримані результати свідчать про досягнення поставленої мети і завдань дослідження та дають змогу зробити такі висновки:

1. В умовах переходу до ринкової економіки виникла необхідність у науково обґрунтованому, комплексному підході до відтворення основних засобів, яке являє собою оновлення матеріально зношених і морально застарілих основних засобів на більш високому технічному рівні з досягненням належного соціально-економічного ефекту. Запропонований в роботі підхід щодо вдосконалення відтворення основних засобів дозволить залізорудним підприємствам обґрунтовано формувати виробничу програму, підвищувати ефективність використання основних засобів та інвестиційних ресурсів.

2. При наявності інфляції потрібна реальна оцінка основних засобів, а для цього повинна проводитися їх періодична індексація. Нерегулярне проведення індексацій основних засобів призводить до заниження амортизаційних відрахувань на залізорудних підприємствах. У зв’язку з цим не забезпечується формування фінансових ресурсів для простого відтворення основних засобів.

3. Проведений аналіз стану основних засобів підприємств залізорудної промисловості України дав змогу запропонувати систему показників, що характеризує ефективність використання та відтворення основних засобів у взаємному зв'язку з іншими показниками господарської діяльності.

4. Вважаємо недоцільним включати витрати на ремонт у вартість основних засобів, оскільки кількість поточних і капітальних ремонтів знаходиться в прямій залежності від стану основних засобів. Як правило, такі витрати не змінюють споживчої вартості основних засобів, а лише підтримують їх у робочому стані. Вважаємо доцільним зазначені витрати відносити на витрати виробництва, а витрати на реконструкцію і модернізацію – на збільшення балансової вартості основних засобів.

5. Проведене дослідження відтворювального процесу в галузі показало, що норми амортизації не можуть діяти протягом тривалого часу, вони повинні періодично переглядатися, враховуючи досягнення науково-технічного прогресу і господарської практики. Діючі норми амортизації залишаються значно нижчими, ніж у розвинених країнах Заходу. Усереднена норма амортизаційних відрахувань не відповідає особливостям залізорудної галузі, тому пропонується законодавчо підвищити норми амортизації стосовно підприємств залізорудної галузі.

6. Прискорена амортизація активізує виведення з експлуатації фізично зношеного і морально застарілого устаткування, сприяє розвитку ринкових відносин. Умови і межі її застосування уточнено в положеннях (стандартах) з бухгалтерського обліку. Але прискорену амортизацію доцільно застосовувати для всіх груп основних засобів залізорудних підприємств, а не лише для активної частини (група 3), як передбачено чинним законодавством.

7. Пожвавлення підприємницької діяльності є неможливим без оновлення матеріальної бази і модернізації основних засобів залізорудних підприємств. Проведений аналіз показав, що за останні роки питома вага прибутку у джерелах фінансування відтворення основних засобів зменшується. Причиною такого зменшення є те, що в залізорудній промисловості більшість підприємств є збитковими через невиконання плану з реалізації товарної продукції та подорожчання її собівартості. У зв’язку з цим виникає нестача власних фінансових ресурсів підприємств галузі і вони не взмозі розв’язати проблему оновлення основних засобів. За таких обставин пропонуємо використання зовнішніх джерел фінансування відтворення основних засобів, зокрема інвестиційних ресурсів ринку позичкового капіталу.

8. Вивчення структури та стану фінансових джерел відтворення основних засобів залізорудних підприємств України дозволили визначити альтернативні варіанти відтворення, якими є кредит та лізинг. Проведена порівняльна оцінка та отримані результати свідчать, що лізинг є найбільш перспективним фінансовим інструментом відтворення і має суттєві переваги перед кредитом.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

В наукових фахових виданнях:

1.

Котковський В.С. Актуальні питання амортизації витрат, пов'язаних з видобутком корисних копалин // Придніпровський науковий вісник: науковий журнал, №10 (77) частина 2, лютий 1998р. – С. 75-80. – 0,25 д.а.

2.

Котковський В.С. Проблеми відтворення основних виробничих фондів залізорудної промисловості // Економіка. Фінанси. Право. – 1998. - №7. – С. . – 0,3 д.а.

3.

Котковський В.С. (у співавторстві) Амортизація основних фондів: порівняльний аналіз // Вчені записки: Наук. збірник. Вип. 1 / Відп. ред. В.С. Савчук. – К.: КНЕУ, 1998. – С. 107-112. – 0,5 д.а. (особисто автором визначені переваги і недоліки державної амортизаційної політики, проаналізовано застосування прискореної амортизації в умовах переходу до ринкових відносин – 0,25 д.а.).

4.

Котковський В.С. Проблеми реструктуризації підприємств з підземним видобутком залізної руди у Криворізькому басейні // Економіка. Фінанси. Право. – 1999. - №4. – С. 4-5. – 0,1 д.а.

5.

Котковський В.С. Проблеми стабілізації соціально-економічного становища у Криворізькому залізорудному басейні // Експрес-новини: наука, техніка, виробництво. – 1999. - №5-6. – С. 43-44. – 0,1 д.а.

6.

Котковський В.С. Роль капітальних вкладень у відтворенні основних фондів і стратегії фінансового забезпечення // Проблеми формування ринкової економіки: Збірн. наук. праць, випуск 7. – К.: КНЕУ, 1999. – С. . – 0,35 д.а.

В інших виданнях:

7.

Котковський В.С. Масштаби та ефективність відтворення основних виробничих фондів в залізорудній промисловості України // Проблемы становления рыночной экономики: информационное финансовое обеспечение деятельности предпринимательских структур. Тез. второй междунар. научн.-практ. конф., 4-6 мая 2000г. – Ч.2. – Севастополь: Изд-во СевГТУ, 2000. – С. 27-29. – 0,15 д.а

8.

Котковський В.С. Порівняльна характеристика ефективності методів відтворення засобів праці // Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації: Зб.: Екон. вісник нац. гірничої академії Укр., т.2. - Дніпропетровськ: РИК НГА Укр., 1999. – С. 78-80. – 0,2 д.а.

9.

Котковський В.С. Экономический механизм регулирования воспроизводства основных производственных фондов // Вестник Харьковского Государственного Политехнического Университета, №1. Исследование и оптимизация экономических процессов. Вып. 19. Ч.3. – Харьков: ХГПУ, 1998. – С. 68-71. – 0,1 д.а.

АНОТАЦІЇ

Котковський В.С. Відтворення основних засобів та його фінансове забезпечення на підприємствах залізорудної промисловості України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.04.01 – Фінанси, грошовий обіг і кредит. – Київський національний економічний університет. Київ, 2000.

Дисертація присвячена розробці теоретичних основ і методичних рекомендацій фінансового забезпечення відтворення основних засобів залізорудної галузі в умовах перехідної економіки. В роботі узагальнено поняття “відтворення основних засобів”, досліджено особливості відтворення основних засобів та обґрунтовано його специфіка на підприємствах залізорудної промисловості, показано порівняльну характеристику ефективності методів відтворення основних засобів.

Проведено аналіз впливу державної амортизаційної політики на відтворення основних засобів і запропоновані рекомендації щодо проведення ефективної амортизаційної політики на залізорудних підприємствах.

Розроблена фінансова стратегія відтворення основних фондів, яка базується на конкретних джерелах фінансового забезпечення процесу їх відтворення. Сформульовані рекомендації щодо оптимізації джерел фінансування відтворення основних засобів.

Ключові слова: відтворення, основні засоби, основний капітал, самофінансування, амортизація, прибуток, ринок капіталу, ефективність, капітальні інвестиції.

Котковский В.С. Воспроизводство основных средств и его финансовое обеспечение на предприятиях железорудной промышленности Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.04.01 – Финансы, денежное обращение и кредит. – Киевский национальный экономический университет. Киев, 2000.

Диссертация посвящена разработке теоретических основ и методических рекомендаций по совершенствованию финансового обеспечения воспроизводства основных средств железорудной отрасли в условиях переходной экономики. В работе исследованы особенности воспроизводства основных средств и обоснована его специфика на предприятиях железорудной промышленности, показана сравнительная характеристика эффективности методов воспроизводства основных средств.

В работе предложен новый подход к формированию механизма воспроизводства основных средств как к системе, которая включает экономические, организационные и инвестиционные составляющие и создает методологическую основу комплексного решения проблемы формирования и эффективного использования финансовых ресурсов для воспроизводства основных средств железорудной промышленности.

В диссертации на основе анализа и обобщения теоретических основ финансовой деятельности уточнены определения “основные фонды”, “основные средства”, “воспроизводство основных средств” с учетом особенностей экономики переходного периода. Данное исследование характеризует комплекс мероприятий, направленных на обновление и возмещение материально изношенных и морально устаревших основных средств на более высоком техническом уровне с достижением высокого социально-экономического эффекта.

В работе определены особенности кругооборота основных средств на предприятиях железорудной промышленности Украины, проведен анализ динамики, структуры и технического состояния основных средств, а также динамики и структуры капитальных вложений на железорудных предприятиях. Анализ показал, что структура основных средств обеспечивает выполнение ими производственных программ, однако она является неоптимальной, что отрицательно влияет на себестоимость добытого минерального сырья и отвлекает имеющиеся на предприятиях средства на их содержание. Определено, что отсутствие необходимых средств на железорудных предприятиях не позволяет им планомерно регулировать структуру основных средств. Процесс обновления в последние годы замедлился, что привело к ухудшению качественных характеристик основных средств.

Обращается внимание на то, что категория “капитал” функционирует как система конкретных форм капитала, в которой основной капитал занимает особое место, поскольку вмещает основной производственный потенциал общества, от которого в значительной степени зависит осуществление расширенного воспроизводства в экономике Украины.

В исследовании акцентируется, что не стоит отождествлять понятия "амортизация и изнашивание", "амортизация и возмещение", "амортизация и амортизационные отчисления". Амортизация и амортизационные отчисления схожи, но не тождественные понятия.

В диссертации отмечается, что роль и значение амортизации средств труда достаточно полно характеризуют те функции, которые она выполняет в процессе оборота и кругооборота основных средств: 1) обеспечение планомерной материальной замены основных средств; 2) обеспечение контроля за воспроизводством основных средств; 3) выступает средством планирования народнохозяйственных пропорций; 4) стимулирование экономического использования основных средств. Эти функции вытекают из самой сущности амортизационных отчислений и зависят от порядка начисления и использования ресурсов амортизации.

Из-за нестабильной экономической ситуации железорудным предприятиям получить инвестиции крайне сложно, поэтому они в первую очередь должны рассчитывать на свои внутренние финансовые источники воспроизводства основных средств. Одним из таких источников является амортизация. В диссертации проведен анализ влияния государственной амортизационной политики на воспроизводство основных средств. Выявлено, что применение ускоренной амортизации эффективно только для рентабельных предприятий. Ускоренная амортизация позволяет уменьшить налогооблагаемый доход в первые годы после введения в эксплуатацию основных средств, стимулируя их временное обновление.

В диссертации доводится, что важным экономическим стимулом в системе амортизации являются методы ее начисления. Существует пять методов начисления амортизации. В хозяйственной деятельности предприятий железорудной промышленности используется производственный метод начисления амортизации, по которому месячная сумма амортизации определяется как произведение фактического месячного объема продукции (работ, услуг) и производственной ставки амортизации.

Многогодовой опыт хозяйствования показал, что в масштабах железорудной промышленности не возможно заменить все устарелое оборудование, поскольку материальные возможности для полного обновления действующих основных средств создаются не одновременно, а постепенно по мере развития их производства. В связи с этим на протяжении определенного времени эксплуатируется часть морально устаревших машин и оборудования. Поскольку такая эксплуатация связана, как правило, с потерями общественного труда, то модернизация основных средств стает необходимым и постоянным фактором воспроизводства основного капитала.

На сегодняшний день возникла острая необходимость в рассмотрении альтернативных путей финансового обеспечения воспроизводства основных средств железорудных предприятий, определены наиболее приемлемые из них. Разработана финансовая стратегия воспроизводства основных средств, которая базируется на конкретных источниках финансового обеспечения процесса их воспроизводства. Сформулированы рекомендации по оптимизации источников финансирования воспроизводства основных средств.

Ключевые слова: воспроизводство, основные средства, основной капитал, самофинансирование, амортизация, прибыль, рынок капиталов, эффективность, капитальные инвестиции.

Kotkovskiy V.S. Reproduction of the basic means and its financial maintenance on firms of the iron-mining industry of Ukraine. – Manuscript.

Dissertation for the Candidates Degree in Economics by speciality 08.04.01 – Finances, Monetary Circulation and Credit. – Kyiv national economic university. Kyiv, 2000.

The thesis is dedicated to elaboration of theoretical basis and methodical realization of improving financial guarantee of reproduction of the basic means in iron-ore branch. In the work the notion “reproduction of the basic means” is generalized, its features are investigated and its specificity on firms of an iron-mining industry is justified, the comparative efficiency characteristic of methods of reproduction of the basic means is rotund.

The influence of the state amortization policy on reproduction of the basic means is analyzed and recommendations on realization of amortization policy on firms of the iron-mining industry are proposed.

The financial policy of reproduction of the basic means, which is based on concrete sources of financial maintenance of process of their reproduction is elaborated. The guidelines on optimization the sources of financing of reproduction of the basic means are formulated.

Key words: reproduction, basic means, fixed capital, self-financing, amortization, profit, market of the capitals, efficiency, capital investments.

Підписано до друку 29.01.2001р. Формат 60х90 1/16. Папір офсетний.

Друк офсетний. Автор.арк.0,7. Тираж 100 екз. Замовлення № 33.

Видавництво та друк – Інформаційно-видавничий центр Товариства “Знання” України

03150, м.Київ, вул.Велика Васильківська (Червоноармійська), 57/3, к.214.

тел. 227-41-45, 227-30-97






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Основи теорії автоматичної корекції СИСТЕМАТИЧНИХ похибок вимірювання фізичних величин при нестАбільній та нелінійній функції перетворення датчика - Автореферат - 40 Стр.
МЕМБРАНИ З ІММОБІЛІЗОВАНИМИ БАКТЕРІЯМИ ТА ЇХ ФУНКЦІОНАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ - Автореферат - 23 Стр.
Експлуатаційний контроль контактних з’єднань сільських електроустановок термочутливими пристроями е ефектом пам’яті форми - Автореферат - 24 Стр.
КЛІНІКО – ІМУНОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ПІДНЕБІННИХ МИГДАЛИКІВ ДЛЯ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ТОНЗИЛІТ - Автореферат - 41 Стр.
Вплив низьких доз радіаційного випромінювання на перебіг тільності і отелень у корів Поліської м’ясної породи та виникнення ротавірусної інфекції у новонароджених телят - Автореферат - 30 Стр.
ФІЛОСОФСЬКІ РЕФЛЕКСІЇ ВИХОВАННЯ: ПАРАДИГМАЛЬНІ ЗМІНИ У КОНТЕКСТІ СОЦІАЛЬНИХ ПРАКТИК - Автореферат - 46 Стр.
ВПЛИВ СТРЕС-ФАКТОРІВ ВОДНОГО СЕРЕДОВИЩА НА АДАПТИВНІ ФУНКЦІЇ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ КОРОПА - Автореферат - 22 Стр.