У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ІНСТИТУТ ПЕДІАТРІЇ, АКУШЕРСТВА ТА ГІНЕКОЛОГІЇ

АКАДЕМІЇ МЕДИЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ЛЕЙКІНА ВІКТОРІЯ ВІКТОРІВНА

УДК 616.24-053.4-08-039.57

РЕАБІЛІТАЦІЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

З ЗАХВОРЮВАННЯМИ ОРГАНІВ ДИХАННЯ

НА АМБУЛАТОРНО-ПОЛІКЛІНІЧНОМУ ЕТАПІ

14.01.10 – педіатрія

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Київ – 2001

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Луганському державному медичному університеті МОЗ України

Науковий керівник:

доктор медичних наук, професор Безкаравайний Борис Олексійович, Луганський державний медичний університет МОЗ України, завідувач кафедри шпитальної педіатрії

Офіційні опоненти:

доктор медичних наук Лапшин Володимир Федорович, Інститут педіатрії, акушерства та гінекології АМН України, завідувач відділенням реабілітації дітей;

доктор медичних наук, професор Безруков Леонід Олексійович, Буковинська державна медична академія МОЗ України, завідувач кафедри шпитальної педіатрії та дитячих інфекційних хвороб

Провідна установа: Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця МОЗ України, кафедра педіатрії №1, м. Київ

Захист відбудеться " 23 " жовтня 2001 р. о 15.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.553.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук за спеціальностями "Педіатрія", "Акушерство і гінекологія" при Інституті педіатрії, акушерства та гінекології АМН України (04050, м. Київ, вул. Мануїльського, 8)

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту педіатрії, акушерства та гінекології АМН України (04050, м. Київ, вул. Мануїльського, 8)

Автореферат розісланий " 16 " травня 2001 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.В. Квашніна

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. За-хво-рю-ван-ня ор-га-нів ди-хан-ня про-дов-жу-ють до-мі-ну-ва-ти в за-галь-ній стру-к-ту-рі ди-тя-чої за-хво-рю-ва-но-с-ті (Лукьянова Е.М., 2000; Heinrich J., 1999). Залишається високим рі-вень за-хво-рю-ва-но-с-ті на гострі респіраторні захворювання (ГРЗ) се-ред ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку, при-чо-му 40-60% із них схильні до ча-с-тих ГРЗ (Бо-гу-ць-ка Н.К., 1999; Макарова З.С., 1999; Gilliland F. et al., 1999). Спостерігається збільшення числа дітей з ре-ци-ди-ву-ю-чим бро-н-хі-том (РБ), до-ве-де-не йо-го фор-му-ван-ня у 79% ді-тей в до-ш-кі-ль-но-му ві-ці (Ва-си-льє-ва Т.Л., 1995). В остан-ні роки се-ред ді-тей України ре-є-с-т-ру-є-ть-ся і ріст бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми (БА), причому у 74% хворих захворювання починається у перші 6 років життя (Сміян І.С. і співавт., 1995; Ла-си-ця О.І., 1998).

Висока частота ГРЗ, рецидиви бронхітів і загострення бронхіальної астми у дітей дошкільного віку багато в чому обумовлені дефектами в системі імунітету (Андрущук А.О. і співавт., 1999; Банадига Н.В., 1999; Bierman C.W. et al., 1996), але дані про імунний статус цих прошарків дітей часом суперечливі. Дослідники вказують на порушення функціональної активності ендокринних залоз у дітей з респіраторною патологією, які свідчать про недостатність або про напруженість механізмів адаптації (Лукьянова Е.М. и соавт., 1995; Корецкая Л.Р., 1998; Агафонова О.О., Абатуров О.Є., 1999). Неоднозначність даних про стан імунної системи та ендокринних залоз у дітей з захворюваннями органів дихання вимагає подальшого вивчення імунного та гормонального статусу у них особливо в період клінічної ремісії захворювань для планування ефективних реабілітаційних заходів.

В сучасних умовах більш ніж у половини дітей, які часто хворіють на ГРЗ, формується хронічна патологія бронхолегеневої системи, ЛОР-органів (Касаткин В.Н. и соавт., 1998); спостерігається тенденція до затяжного і ускладненого перебігу РБ, а у третини хворих його трансформація в хронічний бронхіт підлітків (Ва-си-льє-ва Т.Л., 1995; Бо-ль-бот Ю.К., 1999); зростає частота важких форм БА та виникнення грізних ускладнень, навіть у хворих з легким її перебігом (Ос-т-ро-по-лець С.С., 1998; Охо-т-ні-ко-ва О.М., 1999; Boushey H.A., 1998). Несприятливі виходи захворювань органів дихання багато в чому обумовлені недостатньою ефективністю заходів первинної та вторинної профілактики. На даний час нема скринінг-програм, дозволяючих вчасно визначити серед дітей групи ризику по розвитку конкретних захворювань органів дихання. З метою вторинної профілактики захворювань органів дихання запропоновані схеми відновлювального лікування дітей з респіраторною патологією у відділеннях реабілітації, у санаторних групах дитячих дошкільних закладів, у санаторіях. У той же час відсутні програми реабілітації дітей дошкільного віку з захворюваннями органів дихання на амбулаторно-поліклінічному етапі медичної допомоги дітям, розробка їх повинна здійснюватися з урахуванням цілісній оцінки стану здоров'я дитини та у вигляді схем доступних для лікарської практики. У зв'язку з вищевикладеним, представляється актуальним удосконалення заходів щодо реабілітації дітей дошкільного віку з захворюваннями органів дихання на амбулаторно-поліклінічному етапі, який дозволяє забезпечити систематичність реабілітаційних заходів та охопити всіх дітей, яким потрібна допомога.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна ро-бо-та є фрагментом ком-п-ле-к-с-ної те-ми при-кла-д-ної НДР прі-о-ри-те-т-но-го фі-нан-су-ван-ня Ка-бінету Мі-ністрів Укра-ї-ни "Клі-ні-ко--іму-но-ло-гі-ч-ні осо-б-ли-во-с-ті, лі-ку-ван-ня і ре-а-бі-лі-та-ція ді-тей з ре-ци-ди-ву-ю-чи-ми за-хво-рю-ван-ня-ми ор-га-нів ди-хан-ня, які про-жи-ва-ють в умо-вах ве-ли-ко-го про-ми-с-ло-во-го ре-гі-о-ну До-н-ба-су" (1995-1999 рр.), № дер-ж-ре-є-с-т-ра-ції 0195V015789.

Мета роботи: удосконалення заходів щодо реабілітації дітей дошкільного віку з захворюваннями органів дихання на амбулаторно-поліклінічному етапі на підставі вивчення клініко-патогенетичних особливостей частих повторних гострих респіраторних захворювань, рецидивуючого бронхіту і бронхіальної астми в дошкільному віці.

Задачі дослідження:

1.

Вивчи-ти клі-ні-чні осо-б-ли-во-с-ті перебігу захворювань органів дихання (на прикладі ча-с-тих повторних гострих респіраторних захворювань, рецидивуючого бронхіту, бронхіальної астми) у ді-тей в до-ш-кі-ль-но-му ві-ці.

2.

Да-ти ком-п-ле-к-с-ну оцін-ку ста-на здо-ро-в'я часто хворіючих на гострі респіраторні захворювання ді-тей, дітей з рецидивуючим бронхітом і дітей з бронхіальною астмою з урахуванням їх імунного статусу та функціонального стану щитовидної залози і кори наднирок в період клінічної ремісії захворювань.

3.

Роз-ро-би-ти ал-го-ритм диференційного про-гно-зу-ван-ня частих повторних гострих респіраторних захворювань, рецидивуючого бронхіту і бронхіальної астми у ді-тей та визначити його інформативність.

4.

Вивчи-ти ефе-к-ти-в-ність ре-а-бі-лі-та-цій-них за-хо-дів з використанням препарату з антигіпоксичною та імуностимулюючою діями бемітілу у часто хворіючих на гострі респіраторні захворювання дітей дошкільного віку.

5.

Оцінити ефективність реабілітації з використанням імуномодулюючого препарату тимогену у дітей дошкільного віку з рецидивуючим бронхітом та у дітей, хворих на бронхіальну астму.

6.

Розробити схему реабілітації дітей дошкільного віку з захворюваннями органів дихання на амбулаторно-поліклінічному етапі та оцінити ефективність її застосування.

Наукова новизна одержаних результатів. В до-ш-кі-ль-но-му ві-ці ви-яв-ле-ні спі-ль-ні клі-ні-ко--па-то-ге-не-ти-ч-ні лан-ки ча-с-тих повторних го-с-т-рих ре-с-пі-ра-то-р-них за-хво-рю-вань, ре-ци-ди-ву-ю-чо-го бро-н-хі-ту і бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми: на-пру-жен-ість ме-ха-ні-з-мів ада-п-та-ції в пе-рі-од клі-ні-ч-ної ре-мі-сії за-хво-рю-вань, що про-яв-ля-є-ть-ся під-ви-щен-ням фун-к-ці-о-наль-ної ак-ти-в-но-с-ті ен-до-к-рин-них за-лоз (щи-то-ви-д-ної і ко-ри над-ни-рок) на фо-ні вто-рин-ної іму-н-ної не-до-ста-т-но-с-ті, зв'я-зок ре-ци-ди-вів за-хво-рю-вань з ГРВІ, пе-ре-біг за-хво-рю-вань на фо-ні хро-ніч-них осе-ред-ків ін-фе-к-ції, спі-ль-ність фа-к-то-рів ри-зи-ку їх роз-ви-т-ку.

Уто-ч-не-но клі-ні-ч-ні осо-б-ли-во-с-ті частих повторних гострих респіраторних захворювань, ре-ци-ди-ву-ю-чо-го бро-н-хі-ту і бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми в до-ш-кі-ль-но-му ві-ці. Повторні гострі ре-с-пі-ра-то-р-ні за-хво-рю-ван-ня та ре-ци-ди-ви го-с-т-рих бро-н-хі-тів на фо-ні ГРВІ на-бу-ва-ють за-тя-ж-но-го пе-ре-бі-гу, що спри-яє хро-ніза-ції па-то-ло-гі-ч-но-го про-це-су. Сту-пінь тя-ж-ко-с-ті на-па-дів яду-хи при бро-н-хі-аль-ній ас-т-мі за-ле-жить від три-ге-р-но-го фа-к-то-ра: на фо-ні ГРВІ на-па-ди яду-хи ха-ра-к-те-ри-зу-ю-ть-ся се-ре-д-нім сту-пе-нем тя-ж-ко-с-ті, а при кон-та-к-ті з при-чин-но-з-на-чу-щим але-р-ге-ном - лег-ким сту-пе-нем тя-ж-ко-с-ті.

На при-кла-ді пре-па-ра-ту бе-мі-ті-лу ви-зна-че-на ефе-к-ти-в-ність ви-ко-ри-с-тан-ня пре-па-ра-тів з антигіпоксичним та імуностимулюючим ефе-к-том в ком-п-ле-к-сі ре-а-бі-лі-та-цій-них за-хо-дів гру-пи ча-с-то хво-рі-ю-чих на го-с-т-рі ре-с-пі-ра-то-р-ні за-хво-рю-ван-ня ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку.

Впер-ше за-про-по-но-ва-но за-сто-су-ван-ня ти-мо-ге-на в ком-п-ле-к-сі ре-а-бі-лі-та-цій-них за-хо-дів у ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку, хворих на бронхіальну астму, і до-ве-де-на ефе-к-ти-в-ність йо-го ви-ко-ри-с-тан-ня.

Пра-к-ти-ч-не зна-чен-ня ре-зуль-та-тів ро-бо-ти. На підставі спільності клініко-патогенетичних ланок частих повторних гострих респіраторних захворювань, рецидивуючого бронхіту і бронхіальної астми в дошкільному віці роз-ро-б-ле-на єдина схе-ма ре-а-бі-лі-та-ції ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку з частими повторними гострими респіраторними захворюваннями, з ре-ци-ди-ву-ю-чим бро-н-хі-том, з бро-н-хі-аль-ною ас-т-мою на амбулаторно-поліклінічному етапі.

За-про-по-но-ва-но ви-ко-ри-с-тан-ня пре-па-ра-ту з ан-ти-гі-по-к-си-ч-ною і іму-но-с-ти-му-лю-ю-чою ді-я-ми – бе-мі-ті-лу в ком-п-ле-к-сі ре-а-бі-лі-та-цій-них за-хо-дів у ча-с-то хво-рі-ю-чих на го-с-т-рі ре-с-пі-ра-то-р-ні за-хво-рю-ван-ня ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку з вто-рин-ною іму-н-ною не-до-ста-т-ні-с-тю.

Рекомендовано дітям з бронхіальною астмою, імун-ний ста-тус котрих ха-ра-к-те-ри-зу-є-ть-ся недостатністю та дисбалан-сом клітинного імунітету, призначення ві-т-чи-з-ня-но-го іму-но-мо-ду-лю-ю-чо-го пре-па-ра-ту ти-мо-ге-на в комплексі реабілітаційних заходів, що спри-яє за-по-бі-ган-ню про-гре-су-ван-ня бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми.

На під-ста-ві ма-те-ма-ти-ч-но-го мо-де-лю-ван-ня роз-ро-б-ле-но і запропоновано ал-го-ритм ди-фе-рен-цій-но-го про-гно-зу-ван-ня розвитку у дітей ча-с-тих повторних го-с-т-рих ре-с-пі-ра-то-р-них за-хво-рю-вань, ре-ци-ди-ву-ю-чо-го бро-н-хі-ту і бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми, який з ви-со-кою інформативністю до-зво-ляє про-гно-зу-ва-ти у ди-ти-ни вже на-при-кі-н-ці пер-шо-го ро-ку жит-тя роз-ви-ток кон-к-ре-т-ної па-то-ло-гії ор-га-нів ди-хан-ня.

Впро-ва-джен-ня ре-зуль-та-тів ро-бо-ти в пра-к-ти-ку. Ре-зуль-та-ти про-ве-де-но-го до-слі-джен-ня впро-ва-дже-ні у пра-к-ти-ку лі-ку-валь-но--про-фі-ла-к-ти-ч-них за-кла-дів: об-ла-с-ної клі-ні-ч-ної ди-тя-чої лі-ка-р-ні м. Лу-ган-сь-ка, 2-ої ба-га-то-про-фі-ль-ної ди-тя-чої лі-ка-р-ні м. Лу-ган-сь-ка, ра-йон-ної ди-тя-чої по-лі-клі-ні-ці м. Лу-ту-ги-но, ди-тя-чо-го до-ш-кі-ль-но-го за-кла-ду "Ого-нек" м. Лу-ту-ги-но.

Отри-ма-ні но-ві да-ні ви-ко-ри-с-то-ву-ю-ть-ся в навчаль-но-му про-це-сі на ка-фе-д-рі шпиталь-ної пе-ді-а-т-рії та ка-фе-д-рі клі-ні-ч-ної іму-но-ло-гії, але-р-го-ло-гії і ге-не-ти-ки Лу-ган-сь-ко-го дер-жа-в-но-го ме-дуні-вер-си-те-та, на ка-фе-д-рі сі-мей-ної ме-ди-ци-ни з кур-сом іму-но-ло-гії та але-р-го-ло-гії Ки-їв-сь-кої ме-ди-ч-ної ака-де-мії пі-с-ля-ди-п-ло-м-ної осві-ти.

Ви-да-но ін-фор-ма-цій-ні ли-с-ти: "При-ме-не-ние бе-ми-ти-ла с це-лью ре-а-би-ли-та-ции ча-с-то бо-ле-ю-щих де-тей до-ш-ко-ль-но-го во-з-ра-с-та", №16-96/Р, 1996 р.; "Про-гно-зу-ван-ня роз-ви-т-ку у ді-тей ча-с-тих го-с-т-рих ре-с-пі-ра-то-р-них за-хво-рю-вань, ре-ци-ди-ву-ю-чо-го бро-н-хі-ту, бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми", №43, 2000 р.; "Схе-ма ре-а-бі-лі-та-ції ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку з за-хво-рю-ван-ня-ми ор-га-нів ди-хан-ня на ам-бу-ла-то-р-но--по-лі-к-лі-ні-ч-но-му ета-пі", №44, 2000 р.

Особистий внесок здобувача. Ав-то-р са-мо-стій-но про-водила інформаційний пошук з да-ної про-б-ле-ми, клі-нічне обстеження хворих, оці-нку даних лабораторних досліджень, аналіз ефе-к-ти-в-ності ре-а-бі-лі-та-ційних заходів. Ди-сер-тант са-мо-стій-но зробила ста-ти-с-ти-ч-ну об-роб-ку ре-зуль-та-тів до-слі-джен-ня, роз-ро-би-ла схему реабілітації дітей дошкільного віку з частими гострими респіраторними захворюваннями, з рецидивуючим бронхітом, з бронхіальною астмою на амбулаторно-поліклінічному етапі та ал-го-ритм диференційного -про-г-но-зування розвитку у дітей ча-с-тих гострих респіраторних захворювань, рецидивуючого бронхіту і бронхіальної астми, об-грун-ту-ва-ла ос-но-в-ні по-ло-жен-ня і ви-снов-ки ро-бо-ти.

Апробація результатів дисертації. Ма-те-рі-а-ли ди-сер-та-ції були пре-д-с-та-в-ле-ні на Пле-ну-мі на-у-ко-во--ме-ди-ч-но-го то-ва-ри-с-т-ва ди-тя-чих лі-ка-рів "Ре-а-бі-лі-та-ція в пе-ді-а-т-рії" (Ки-їв--Те-р-но-піль, 1995), на Між-на-ро-д-но-му си-м-по-зі-у-мі "Ак-ту-аль-ні пи-тан-ня ме-ди-ч-ної до-по-мо-ги на-се-лен-ню" (Че-р-ні-в-ці-Ан-ге-ль-хольм (Шве-ція), 1996), на 2-й Між-на-ро-д-ній кон-фе-ре-н-ції і I з'їз-ді БААКІ "Клиническая аллергология и иммунология. Иммунодиагностика и иммунореабилитация" (Мінськ-Ві-тебськ, 1998), на 10-му з'їз-ді пе-ді-а-т-рів Укра-ї-ни "Про-б-ле-ми пе-ді-а-т-рії на су-ча-с-но-му ета-пі" (Ки-їв, 1999), на науково-практичній конференції "Антибактеріальна, протизапальна та імуноактивна терапія в педіатрії" (Київ, 2000), на Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю "Актуальні проблеми пульмонології з супутньою патологією серцево-судинної, нефрологічної систем, шлунково-кишкового тракту та ЛОР-органів" (Полтава, 2001), на за-сі-дан-нях обласного товариства алергологів (1997) і засіданнях асо-ці-а-ції пе-ді-а-т-рів Лу-ган-сь-кої об-ла-с-ті (1998).

Публікації. За ре-зуль-та-та-ми ди-сер-та-ції опу-б-лі-ко-ва-но 12 на-у-ко-вих праць, з них: у жу-р-на-лах - 3 стат-ті, у збі-р-ни-ках на-у-ко-вих праць - 3 ста-тті, у ма-те-рі-а-лах з'їздів, кон-фе-ре-н-цій – 6 тез.

Обсяг та структура дисертації. Ди-сер-та-ція скла-да-є-ть-ся з всту-пу, огля-ду лі-те-ра-ту-ри, ме-то-дів до-слі-джен-ня, вла-сних спо-сте-ре-жень (чо-ти-ри роз-ді-ла), аналізу та узагальнення результатів досліджень, ви-снов-ків, пра-к-ти-ч-них ре-ко-мен-да-цій. Бібліографія складає 280 дже-рел, які за-йма-ють 33 сто-рін-ки. Ди-сер-та-ція ви-кла-де-на на 187 сто-рін-ках, ілю-с-т-ро-ва-на 28 таб-ли-ця-ми та 7 рисунками, які за-йма-ють 13 сто-рінок.

ЗМІСТ РОБОТИ

Об'єкт і методи дослідження. Для ви-рі-шен-ня поста-в-ле-них за-дач про-ве-де-но ре-т-ро-спе-к-ти-в-не вивчен-ня 505 іс-то-рій роз-ви-т-ку ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку: 151 з них на-ле-жа-ла дітям, ча-с-то хво-рі-ю-чим на го-с-т-рі ре-с-пі-ра-то-р-ні за-хво-рю-ван-ня (ГРЗ), 128 – ді-тям з ре-ци-ди-ву-ю-чим бро-н-хі-том (РБ), 116 – хво-рим на бро-н-хі-аль-ну ас-т-му (БА), 110 – епі-зо-ди-ч-но хво-рі-ю-чим на ГРЗ ді-тям (ЕХД). По-гли-б-ле-не клі-ні-ко--ла-бо-ра-то-р-не до-слі-джен-ня про-ве-де-не у 165 ді-тей в ві-ці від 3 до 5 ро-ків: 51 дитина з частими повторними ГРЗ, 36 ді-тей з РБ, 34 хво-рих на БА, 44 ЕХД (гру-па по-рі-в-нян-ня). Часто хворіючими на ГРЗ ми вва-жа-ли ді-тей, у яких реєструвалося не менш 4 епізодів ГРЗ за рік, що пе-ре-ду-вав спо-сте-ре-жен-ню (Аль-би-ц-кий В.Ю., Баранов А.А., 1993). Ді-а-г-но-с-ти-ка РБ і БА про-во-ди-лась згі-д-но по-ло-жен-ням, при-йня-тим на II з'їз-ді фти-зі-а-т-рів і пу-ль-мо-но-ло-гів Укра-ї-ни (1998).

До-слі-джен-ня про-во-ди-ли-ся на ба-зах ди-тя-чої по-лі-клі-ні-ки Лу-ту-гин-сь-кої цен-т-раль-ної ра-йонної лі-ка-р-ні Лу-ган-сь-кої об-ла-с-ті та ди-тя-чої по-лі-клі-ні-ки 2-ої ба-га-то-про-фі-ль-ної ди-тя-чої лі-ка-р-ні м. Лу-ган-сь-ка.

Ме-то-ди-ка ро-бо-ти по-ряд з за-галь-но-клі-ні-ч-ни-ми пе-ре-дба-ча-ла ви-ко-ри-с-тан-ня ме-то-дів оцін-ки іму-н-но-го ста-ту-су, фун-к-ці-о-наль-но-го ста-ну ен-до-к-рин-ної си-с-те-ми, про-ве-ден-ня але-р-го-ді-а-г-но-с-ти-ки (ді-тям з БА).

Іму-но-ло-гі-ч-не дослідження проводилося за тестами I та II рівня (Петров Р.В. и соавт., 1994), при поста-но-в-ці котрих ке-ру-ва-ли-ся ме-то-ди-ч-ни-ми ре-ко-мен-да-ці-я-ми "Им-му-н-ный ста-тус, кри-те-рии его оцен-ки и прин-ци-пы на-з-на-че-ния им-му-но-мо-ду-ли-ру-ю-щих пре-па-ра-тов", за-твер-дже-ни-ми МОЗ Укра-ї-ни (Ки-їв, 1988).

Для ви-зна-чен-ня кри-те-рі-їв ра-ці-о-наль-но-го ви-ко-ри-с-тан-ня імуноактивних препаратів - бе-мі-ті-лу і ти-мо-ге-ну - бу-ла вивче-на чу-т-ли-вість Т-лі-м-фо-ци-тів до рі-з-них доз цих пре-па-ра-тів в ре-а-к-ції ак-ти-в-но-го ро-зе-т-ко-у-т-во-рен-ня (Еа-РУК).

До-слі-джен-ня фун-к-ці-о-наль-но-го ста-ну щи-то-ви-д-ної за-ло-зи про-во-ди-ло-ся за рі-в-ня-ми три-йо-д-ти-ро-ні-ну (Т3) і ти-ро-к-си-ну (Т4) у си-ро-ва-т-ці кро-ві, які ви-зна-ча-лись за до-по-мо-гою стан-дар-т-них на-бо-рів ре-а-к-ти-вів "РІО-Т3-ТГ" і "РІО-Т4-ТГ" (Бе-ла-русь), а ко-ри над-ни-р-ків - за рі-в-нем кор-ти-зо-лу у си-ро-ва-т-ці кро-ві, ви-зна-чен-ня яко-го про-во-ди-ли на-бо-ром "СТЕРОН-К-125І-М" (Бе-ла-русь).

Ді-тям, хворим на БА, про-во-ди-лась але-р-го-ді-а-г-но-с-ти-ка: in vivo - шкі-р-ні те-с-ти, in vitro - ме-то-дом іму-но-тер-мі-с-то-ме-т-рії на апа-ра-ті ІТМ-5 (Зай-ков С.В., 1985).

Ма-те-ма-ти-ч-на об-роб-ка одер-жа-но-го ци-ф-ро-во-го ма-те-рі-а-лу ви-ко-ну-ва-лась за до-по-мо-гою при-кла-д-них ста-ти-с-ти-ч-них про-грам на пер-со-наль-но-му ком-п'ю-те-рі ІВМ РС/АТ-486 у ре-да-к-то-рі Excel.

Результати досліджень та їх обговорення. У результаті ре-т-ро-спе-к-ти-в-ного ана-лізу іс-то-рій роз-ви-т-ку ді-тей ви-явлено, що 88,2% часто хворіючих на ГРЗ дітей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку мали в анамнезі ча-с-ті повторні ГРЗ ще в ран-ньо-му ві-ці, а у 88,9% ді-тей з РБ і у 85,3% дітей з БА до-ш-кі-ль-но-го ві-ку перші ре-ци-ди-ви гос-т-рих бро-н-хі-тів і клі-ні-ч-ні про-яви ас-т-ми від-по-ві-д-но ре-є-с-т-ру-ва-ли-ся та-кож в ран-ньо-му ві-ці. Це мо-же свід-чи-ти, з од-но-го бо-ку, про ві-ко-ві за-ко-но-мі-р-но-с-ті у фор-му-ван-ні до-слі-джу-ва-ної па-то-ло-гії, а з ін-шо-го - про не-до-ста-т-ність за-хо-дів, спря-мо-ва-них на первинну та вторинну профілактику захворювань органів дихання. Часті повторні ГРЗ у 77,7% часто хворіючих на ГРЗ дітей дошкільного віку характеризувалися затяжним і ускладненим перебігом. Ре-ци-ди-ви бро-н-хі-тів у ді-тей з РБ в 100% ви-пад-ків були про-дов-жен-ням ГРЗ і збі-га-ли-ся з се-зон-ні-с-тю ГРВІ, при-чо-му у 66,7% ді-тей рецидиви набували за-тя-ж-ного пе-ре-бігу. У дітей з БА ма-ні-фе-с-та-ція і за-го-с-т-рен-ня астми в 73,6% ви-пад-ків ви-ни-ка-ли на фо-ні ГРВІ і ха-ра-к-те-ри-зу-ва-ли-ся се-ре-д-нім сту-пе-нем тя-ж-ко-с-ті, а в 26,4% ви-пад-ків – при кон-та-к-ті з при-чин-но-з-на-чу-щим але-р-ге-ном і бу-ли лег-ки-ми. Ча-с-то-та загострень БА не досягала 3-5 разів на рік. Від-по-ві-д-но ос-но-в-них прин-ци-пів під-хо-ду до ви-зна-чен-ня сту-пе-ня тя-ж-ко-с-ті БА, за-про-по-но-ва-них Гло-баль-ною іні-ці-а-ти-вою по про-фі-ла-к-ти-ці і лі-ку-ван-ню БА (GINA, 1995), у спостерігаємих дітей від-зна-ча-ли лег-кий ін-тер-мі-ту-ю-чий перебіг ас-т-ми.

З метою упорядкування алгоритму для виявлення дітей груп ризику по розвитку частих повторних ГРЗ, РБ і БА у досліджуваних були проаналізовані ме-ди-ко--бі-о-ло-гі-ч-ні і со-ці-аль-но--епі-де-мі-о-ло-гі-ч-ні фа-к-то-ри ри-зи-ку роз-ви-т-ку за-хво-рю-вань ор-га-нів ди-хан-ня (Больбот Ю.К., 1994; Ло-га-чёва Т.В., 1995). Послідовний факторний аналіз дозво-лив ви-яви-ти ряд фа-к-то-рів ризику спільних для роз-ви-т-ку частих повторних ГРЗ, РБ і БА і ряд фа-к-то-рів, які були інформативними тільки в групі дітей з РБ або в гру-пі ді-тей з БА. Для інформативних факторів визначали діагностичні коефіцієнти (бали). За ре-зуль-та-та-ми первинного аналізу була складена "Фор-ма-лі-зо-ва-на таб-ли-ця ди-фе-ре-н-ці-й-но-го про-гно-зу-ван-ня у ді-тей ча-с-тих повторних ГРЗ або РБ і БА" (табл. 1), у результаті її іспиту були визначені пороги, відповідно до котрих дітей, які одержали алгебраїчну суму балів від –10 до +30 варто відносити до групи ризику по розвитку частих повторних ГРЗ, а дітей з сумою балів +30 і вище – до групи ри-зи-ку по роз-ви-т-ку РБ або БА. Ді-тей, які одер-жа-ли су-му ба-лів –10 і нижче, вар-то від-но-си-ти до гру-пи мі-ні-маль-но-го ри-зи-ку по роз-ви-т-ку за-хво-рю-вань ор-га-нів ди-хан-ня (спри-я-т-ли-вий про-гноз).

Вирішування про-б-ле-ми мо-ж-ли-во-го розвитку у ди-ти-ни РБ або БА проводили за ме-то-дом імо-ві-р-но-с-т-но-го роз-пі-зна-ван-ня об-ра-зів з об-чи-с-люванням зна-чи-мо-с-ті які-с-них роз-хо-джень факто-рів ри-зи-ку для РБ і БА, у результаті чого бу-ла скла-де-на "Таб-ли-ця ди-фе-ре-н-цій-но-го про-гно-зу-ван-ня РБ і БА" (табл. 2), за допомогою якої у дитини можна прогнозувати розвиток одного з вищевказаних захворювань. Для при-йнят-тя рі-шен-ня про мо-ж-ли-вість роз-ви-т-ку у ди-ти-ни РБ або БА бу-ли ви-зна-че-ні гра-ни-ч-ні су-ми ба-лів що-до рі-в-ня по-ми-л-ки: при су-мі ба-лів -13 і ни-ж-че - імо-ві-р-ність РБ 95% (імовірність БА 5%), при су-мі ба-лів від +13 і ви-ще - імо-ві-р-ність БА 95% (імовірність РБ 5%). При сумі балів від –13 до +13 - прогноз РБ або БА невизначений, тобто розвиток РБ або БА у дитини можливий з однаковою імовірністю і у такому випадку необхідна консультація фахівців: алерголога і пульмонолога.

Роз-ро-б-ле-ні фор-ма-лі-зо-ва-ні таб-ли-ці по-слу-жи-ли ін-фор-ма-цій-ною ос-но-вою для складання "Ал-го-ри-т-му ди-фе-ре-н-ці-й-но-го про-гно-зу-ван-ня розвитку у дітей ча-с-тих повторних ГРЗ, РБ, БА", який пре-д-ста-в-ле-но на рис. 1. При перевірці "Алгоритму …" на матеріалі власних спостережень отримані результати в середньому у 94% випадків давали змогу прогнозувати у дитини розвиток частих повторних ГРЗ або більш тяжких захворювань: РБ і БА. Помилка складала тільки 6%. Прогноз РБ або БА був невизначеним в 21% випадків. По матеріалу навчання помилкові результати одержані в 8%, невизначені – в 25%. Таким чином, інформативність алгоритму виявилась високою. Прогнозування захворювань органів дихання згідно запропонованого "Алгоритму …" є доцільним вже наприкінці 1-го року життя дитини, що дозволить вчасно визначити дитину в групу ризику по конкретному захворюванню і провести оптимальні лікувально-профілактичні заходи.

Первинне клінічне обстеження спостерігаємих дітей, яке проводили через місяць після чергових випадків захворювань, дозволило виявити у них патологічні зміни з боку деяких органів та систем (ЛОР-органів, дихальної, нервової, серцево-судинної та інших систем). Порушення з боку дихальної системи у 33,3% дітей з РБ і у 47,1% дітей з БА свідчили про неповну клінічну ремісію захворювань навіть через місяць після їх чергового загострення. В період клінічної ремісії з супутньої патології найбільш часто діагностували: у часто хворіючих на ГРЗ дітей - середній карієс (у 27,5% дітей), гіпер-тро-фію аде-но-ї-дів і/або під-не-бін-них ми-г-да-лин (у 21,6% дітей); у ді-тей з РБ - хро-ніч-ні запальні захворювання ЛОР-органів (у 88,9% дітей), середній карієс (у 66,7%); у хворих на БА – компенсо-ва-ну форму хро-ніч-но-го то-н-зи-лі-ту (у 32,4% ді-тей), се-ре-д-ній ка-рі-єс (у 23,5%). При але-р-го-ло-гі-ч-но-му об-сте-жен-ні у ді-тей з БА визначена гіперчутливість переважно до побутових алергенів (домашнього пилу, пуха-пера, кліщів роду Dermatophagoides), а також тенденція до полівалентної сенсибілізації.

Імунний статус і функціональний стан щитовидної залози та кори наднирків у дітей вивчали в період клінічної ремісії захворювань. У ЧХД виявлено Т-лі-м-фо-пе-ні-ю II сту-пе-ня, не-до-ста-т-ні-с-ть гу-мо-раль-ної лан-ки іму-ні-те-ту I сту-пе-ня і зни-жен-ня фа-го-ци-та-р-ної ак-ти-в-но-с-ті ней-т-ро-фі-лів. Більш ви-ра-же-ні зру-шен-ня по-ка-з-ни-ків іму-ні-те-ту спо-сте-рі-га-ли у ді-тей з РБ і у дітей, хво-рих на БА: Т-лі-м-фо-пе-нію II сту-пе-ня з дис-ба-лансом ре-гу-ля-то-р-них суб-по-пу-ля-цій Т-клі-тин, обумовленого у ді-тей з РБ де-фі-ци-том ТФР-лі-м-фо-ци-тів, а у ді-тей з БА - де-фі-ци-том ТФЧ-лі-м-фо-ци-тів; рі-з-ні ти-пи ди-сі-му-но-г-ло-бу-лі-не-мій, підвищені рі-в-ні ЦІК; ни-зь-ку по-гли-наль-ну спро-мо-ж-ність і, од-но-ча-с-но, під-ви-ще-ну метаболічну ак-ти-в-ність ней-т-ро-фі-ль-них гра-ну-ло-ци-тів (за даними НСТ-тесту). Порушення в імунітеті в період клінічної ремісії у всіх дітей, в першу чергу, свідчили про зниження резистентності їх організму і розцінювались як прогностично неблагоприємні з позиції виникнення повторних ГРВІ. Крім того, де-фі-цит ТФР-лі-м-фо-ци-тів (хе-л-пе-р-ної суб-по-пу-ля-ції) у ді-тей з РБ свід-чив про непо-в-но-цін-ність про-ти-ін-фе-к-цій-но-го іму-ні-те-ту у них, а де-фі-цит ТФЧ-лі-м-фо-ци-тів (су-п-ре-со-р-ної суб-по-пу-ля-ції) у ді-тей з БА - про збе-реження в пе-рі-од ремісії захворювання од-ні-єї з ла-нок ме-ха-ні-з-му гі-пер-про-ду-к-ції IgЕ. Під-ви-щен-ня рі-в-нів ЦІК і НСТ-тесту мо-г-ли бу-ти на-слід-ком мо-ж-ли-вої пер-си-с-те-н-ції ві-ру-с-ної і/або ба-к-те-рі-аль-ної фло-ри в ор-га-ні-з-мі ді-тей з РБ і ді-тей, хво-рих на БА. У результаті гормонометричних досліджень виявили по середнім даним підвищення (Р<0,001) рівнів Т3 і Т4 в порівнянні з ЕХД: у ЧХД відповідно в 1,3 і 1,2 рази, у дітей з РБ – в 1,8 і 1,6 рази, у дітей, хворих на БА, – в 1,7 і 1,4 рази. Рівень кортизолу, який перевищував максимальні значення його рівня у ЕХД, був зареєстрований у 95,7% ЧХД і в 100% випадків у дітей з РБ і у дітей з БА. По середнім даним рівень кортизолу перевищував (Р<0,001) середній показник ЕХД: у ЧХД в 1,8 ра-зи, у ді-тей з РБ – в 1,9 ра-зи, у ді-тей з БА – в 1,8 ра-зи. Та-ким чи-ном, отримані ре-зуль-та-ти свід-чи-ли про на-пру-же-ність ме-ха-ні-з-мів ада-п-та-ції у ді-тей досліджуваних контингентів в пе-рі-од клі-ні-ч-ної ре-мі-сії за-хво-рю-вань.

Ви-яв-лен-ня спі-ль-но-сті клі-ні-ко--па-то-ге-не-ти-ч-них ла-нок ча-с-тих повторних ГРЗ, РБ і БА в до-ш-кі-ль-но-му ві-ці до-зво-ли-ло нам про-во-ди-ти ре-а-бі-лі-та-цію ді-тей дошкільного віку з частими повторними ГРЗ, дітей з РБ і дітей, хворих на БА, на ам-бу-ла-то-р-но--по-лі-к-лі-ні-ч-но-му ета-пі за єди-ною схе-мою (рис. 2). По-ча-т-ко-вий етап ре-а-бі-лі-та-ції пе-ре-дба-чав про-ве-ден-ня від-но-в-лю-валь-но-го лі-ку-ван-ня в пе-рі-од ре-ко-н-ва-ле-с-це-н-ції за-хво-рю-вань. На цьо-му ета-пі ді-тям на фо-ні за-галь-но-оз-до-ров-чих за-хо-дів при-зна-ча-ли ме-ди-ка-мен-то-з-ну те-ра-пію з об-лі-ком ви-яв-ле-них у них по-ру-шень фун-к-ції де-яких ор-га-нів і си-с-тем. Пі-с-ля до-ся-г-нен-ня клі-ні-ч-ної ре-мі-сії за-хво-рю-вань приступали до на-сту-п-ного ета-пу ре-а-бі-лі-та-ції, який був спрямований на профілактику повторних епізодів захворювань і включав організацію загальнооздоровчих заходів, корекцію загальної резистентності організму дітей, імунокорекцію та профілактику ГРВІ за епідпоказаннями.

Для корекції імунітету у дітей, часто хворіючих на ГРЗ, застосований бемітіл, який поряд з антигіпоксичною дією володіє імуностимулюючим ефектом. Для об-грун-ту-ван-ня призначення ра-ці-о-наль-ної до-зи бемітілу попередньо вивчали дію трьох його кон-цен-т-ра-цій на ре-а-к-цію Еа-РУК in vitro, у результаті чогови-яв-или декілька ва-рі-ан-тів дії препарату. Разова доза бемітілу призначалась залежно від варіанту дії препарату in vitro. Діти одер-жу-ва-ли препарат у разовій дозі 2 ра-зи на до-бу про-тя-гом 1 мі-ся-ця. Після першого курсу терапії бемітілом у 53,3% дітей була досягнута нормалізація всіх імунологічних показників, у 46,7% - нормалізація показників гуморального імунітету і фагоцитарної активності нейтрофілів та тенденція до відновлення клітинної ланки імунітету. У дітей групи контролю тен-де-н-цію до від-но-в-лен-ня імунного статусу ре-є-с-т-ру-ва-ли ли-ше в 27,8% ви-пад-ків. Кон-т-ро-ль-ні імунологічні дослі-джен-ня че-рез 6 і 12 мі-ся-ців до-зво-ли-ли ви-яви-ти у 23,3% і у 33,3% (від-по-ві-д-но тер-мі-нам кон-т-ро-ль-но-го об-сте-жен-ня) дітей ос-но-в-ної гру-пи де-фі-цит Т-лі-м-фо-ци-тів II сту-пе-ня, що бу-ло під-ста-вою до по-вто-р-но-го вклю-чен-ня бемітілу в ком-плекс реабілітаційних за-хо-дів.

Для корекції імунних порушень у дітей з РБ застосований ві-т-чи-з-ня-ний пре-па-рат ти-мо-ген. У лі-те-ра-ту-рі ма-ло по-ві-до-м-лень про його за-сто-су-ван-ня у ді-тей з РБ, прито-му пре-па-рат призначали па-рен-те-раль-но (Васильєва Т.Л., 1995). У дітей до-ш-кі-ль-ного віку тимоген ре-ко-мен-ду-ють при-зна-ча-ти у добових до-зах 10-20-30 мкг в залежності від виявленого у них ступеня імунодефіциту. Од-нак, у такому випадку не вра-хо-ву-ються ре-зер-в-ні мо-ж-ли-во-с-ті лі-м-фо-ї-д-них клі-тин, а та-кож не ви-клю-чається при-гні-чу-ю-чий ефект ча-сом над-мі-р-них доз пре-па-рату (Новиков Д.К. и соавт., 1993). Для об-грун-ту-ван-ня призначення ра-ці-о-наль-ної до-зи ти-мо-ге-на вивча-ли в ре-а-к-ції Еа-РУК in vitro чу-т-ли-вість лі-м-фо-ци-тів ді-тей до трьох кон-цен-т-ра-ці-й пре-па-ра-ту, які відповідали добовим дозам 10-20-30 мкг. У ре-зуль-та-ті були ви-яв-ле-ні рі-з-ні ва-рі-ан-ти дії пре-па-ра-ту на ін-тен-си-в-ність реакції Еа-РУК, що до-зво-ли-ло ін-ди-ві-ду-а-лі-зу-ва-ти його призначення. Іму-но-ло-гі-ч-не об-сте-жен-ня дітей з РБ, проведене че-рез мі-сяць від по-ча-т-ку ре-а-бі-лі-та-ції з використанням тимогену, дозволило виявити тенденцію до нормалізації показників імунного статусу в 100% випадків, в той час як у ді-тей кон-т-ро-ль-ної гру-пи та-ка тен-де-н-ція від-зна-чалась ли-ше в 23,5% ви-пад-ків. При кон-т-ро-ль-них імунологічних до-слі-джен-нях че-рез 6 і 12 мі-ся-ців ви-яви-ли лише у 29,2% і у 33,3% (від-по-ві-д-но тер-мі-нам кон-т-ро-ль-но-го об-сте-жен-ня) ді-тей ос-но-в-ної гру-пи де-фі-цит Т-лі-м-фо-ци-тів II сту-пе-ня, що до-зво-ли-ло повторити курси лі-ку-ван-ня ти-мо-ге-ном.

Для корекції імунного статусу у дітей з БА, а також з метою вивчення ефективності використання в реабілітації цього прошарку дітей, був застосований тимоген (рац. пропозиція №3168 від 2.04.99). Ти-мо-ген призначали у до-бо-вих до-зах, ви-зна-че-них у реакції Еа-РУК in vitro з трьома кон-цен-т-ра-ціями пре-па-ра-ту, які відповідали добовим дозам 10-20-30 мкг. Іму-но-ло-гі-ч-не до-слі-джен-ня, про-ве-де-не че-рез мі-сяць від по-ча-т-ку ре-а-бі-лі-та-цій-них за-хо-дів, до-зво-ли-ло ви-яви-ти у ді-тей, які отри-му-ва-ли ти-мо-ген, збіль-шен-ня (Р<0,001) кіль-ко-с-ті Т-клі-тин, "ак-ти-в-них" та ТФЧ-лі-м-фо-ци-тів, нор-ма-лі-за-цію ІРІ (з 3,74±0,12 до 2,33±0,10, Р<0,001), збіль-шен-ня (Р<0,01) рі-в-ня IgG, зни-жен-ня (Р<0,01) рі-в-ня ЦІК, а та-кож нор-ма-лі-за-цію про-це-сів фа-го-ци-то-зу. У ді-тей гру-пи кон-т-ро-лю від-зна-ча-ла-ся лише тен-де-н-ція до збіль-шен-ня кіль-ко-с-ті Т-клі-тин по се-ре-д-нім да-ним, од-нак не ре-є-с-т-ру-ва-ло-ся до-сто-ві-р-но-го (Р>0,05) під-ви-щен-ня кіль-ко-с-ті ТФЧ-лі-м-фо-ци-тів, при-чо-му у 25% ді-тей спо-сте-рі-га-ло-ся по-даль-ше зни-жен-ня їх кіль-ко-с-ті. Іму-но-ло-гі-ч-ні до-слі-джен-ня че-рез 6 і 12 мі-ся-ців до-зво-ли-ли ви-яви-ти у 27,3% і у 36,4% (від-по-ві-д-но тер-мі-нам кон-т-ро-ль-но-го об-сте-жен-ня) ді-тей ос-но-в-ної гру-пи де-фі-цит Т-клітин II сту-пе-ня, що бу-ло під-ста-вою для по-вто-р-но-го при-зна-чен-ня ти-мо-ге-на цим ді-тям.

Первинну клінічну оцінку ефективності запропонованих реабілітаційних заходів проводили через 12 місяців від їх початку. Насамперед у всіх дітей було проведено порівняння частоти випадків ГРЗ після проведених заходів з їх частотою за попередній реабілітації рік. Клі-ні-ч-ний ефект оці-ню-ва-ли як "від-мін-ний", "га-р-ний", "за-до-ві-ль-ний" та "не-за-до-ві-ль-ний". Сумарний відсоток "відмінних" (у дитини не було зареєстровано жо-д-но-го ви-пад-ку ГРЗ) і "гарних" (при зниженні частоти випадків ГРЗ на 50% і більш) результатів в основних групах: дітей, часто хворіючих на ГРЗ, склав 86,6% (в групі контролю – 38,5%), дітей з РБ – 79,2% (в групі контролю – 33,3%), хворих на БА – 81,8% (в групі контролю – 33,3%). Крім то-го, у ді-тей з РБ і у дітей з БА обо-в'яз-ко-во вра-хо-ву-ва-ли від-по-ві-д-но ча-с-то-ту ре-ци-ди-вів бро-н-хі-тів та за-го-с-т-рень ас-т-ми, а та-кож три-ва-лість ре-мі-сії РБ та БА. У ді-тей з РБ, які одер-жа-ли в ком-п-ле-к-сі ре-а-бі-лі-та-цій-них за-хо-дів ти-мо-ген, ча-с-то-та ре-ци-ди-вів бро-н-хі-ту зни-зи-ла-ся в 2,8 ра-зи, а у ді-тей кон-т-ро-ль-ної гру-пи - ли-ше в 1,2 ра-зи. По-дов-жен-ня тер-мі-нів ре-мі-сії до 6-12 мі-ся-ців спо-сте-рі-га-ло-ся у 74,8% ді-тей ос-но-в-ної гру-пи і тільки у 42% дітей контрольної групи. У ді-тей з БА, які одер-жа-ли ти-мо-ген в комплексі реабілітаційних заходів, ча-с-то-та за-го-с-т-рень ас-т-ми зни-зи-ла-ся в 2,4 ра-зи (Р<0,001). На-па-ди яду-хи у цих ді-тей ви-ни-ка-ли тіль-ки на фо-ні ГРВІ і по тя-ж-ко-с-ті оці-ню-ва-ли-ся як лег-кі (до лі-ку-ван-ня на фо-ні ГРВІ ре-є-с-т-ру-ва-ли-ся се-ре-д-ньо-тя-ж-кі на-па-ди). По-дов-жен-ня тер-мі-нів ре-мі-сії до 6-12 мі-ся-ців ре-є-с-т-ру-ва-ло-ся у 63,6% ді-тей ос-но-в-ної гру-пи. В гру-пі кон-т-ро-лю ча-с-то-та за-го-с-т-рень ас-т-ми зни-зи-ла-ся в 1,3 ра-зи, три-ва-лість ре-мі-сії по-над 6 мі-ся-ців ре-є-с-т-ру-ва-ла-ся тіль-ки у 33,3% ді-тей, а у 25% ді-тей від-зна-ча-ло-ся про-гре-су-ван-ня за-хво-рю-ван-ня.

Пролонговане спостереження за дітьми на протязі 3-х років підтвердило тривалу клінічну ефективність запропонованих заходів. Наприкінці спостереження було знято з диспансерного обліку з приводу частих ГРЗ 93,3% дітей і з приводу РБ 79,2% ді-тей, у дітей з БА в 31,8% випадків частота загострень склала 1-2 рази на рік, а у 36,3% дітей загострення астми не реєструвалися.

ВИСНОВКИ

У ди-сер-та-ції на-ве-де-не те-о-ре-ти-ч-не уза-галь-нен-ня і но-ве ви-рі-шен-ня на-у-ко-вої про-б-ле-ми, що ви-яв-ля-є-ть-ся в удо-ско-на-лен-ні за-хо-дів що-до ре-а-бі-лі-та-ції ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку з за-хво-рю-ван-ня-ми ор-га-нів ди-хан-ня на ам-бу-ла-то-р-но--по-лі-к-лі-ні-ч-но-му ета-пі. Роз-ро-б-ле-но ал-го-ритм ди-фе-ре-н-цій-но-го про-гно-зу-ван-ня роз-ви-т-ку у ді-тей за-хво-рю-вань ор-га-нів ди-хан-ня та схе-ма ре-а-бі-лі-та-ції ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку з за-хво-рю-ван-ня-ми ор-га-нів ди-хан-ня на ам-бу-ла-то-р-но--по-лі-к-лі-ні-ч-но-му ета-пі, що спри-я-ти-ме під-ви-щен-ню ефе-к-ти-в-но-с-ті пер-вин-ної та вто-рин-ної про-фі-ла-к-ти-ки за-хво-рю-вань ор-га-нів ди-хан-ня.

1.

Ча-с-ті повторні гострі респіраторні захворювання, пер-ші ре-ци-ди-ви го-с-т-рих бро-н-хі-тів і маніфестація бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми, ви-ни-ка-ючи в ран-ньо-му ди-тя-чо-му ві-ці, продовжують своє ре-ци-ду-вання в до-ш-кі-ль-но-му ві-ці. Клінічними особливостями в дошкільному віці частих повторних гострих респіраторних захворювань і рецидивуючого бронхіту є за-тя-ж-ний та уск-ла-д-не-ний пе-ре-біг, а бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми - рі-з-ний сту-пе-нь тя-ж-ко-с-ті на-па-дів яду-хи в за-ле-ж-но-с-ті від три-ге-р-но-го фа-к-то-ра: на фо-ні ГРВІ во-ни на-бу-ва-ють се-ре-д-ньої тя-ж-ко-с-ті, а при кон-та-к-ті з при-чин-но-з-на-чу-щим але-р-ге-ном - лег-кої тя-ж-ко-с-ті.

2.

Для ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку з ре-ци-ди-ву-ю-чим бро-н-хі-том, хво-рих на брон-хі-аль-ну ас-т-му та ча-с-то хво-рі-ю-чих на го-с-т-рі ре-с-пі-ра-то-р-ні за-хво-рю-ван-ня в пе-рі-од клі-ні-ч-ної ре-мі-сії ха-ра-к-те-р-на на-пру-же-ність ме-ха-ні-з-мів ада-п-та-ції на фо-ні втор-ин-ної іму-н-ної не-до-ста-т-но-с-ті, що спри-яє роз-ви-т-ку ре-ци-ди-вів бро-н-хі-тів, за-гост-рен-ню бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми та ви-ни-к-нен-ню но-вих епі-зо-дів го-с-т-рих ре-с-пі-ра-то-р-них за-хво-рю-вань.

3.

Ефе-к-ти-в-ність ре-а-бі-лі-та-цій-них за-хо-дів в гру-пі ча-с-то хво-рі-ю-чих на го-с-т-рі ре-с-пі-ра-то-р-ні за-хво-рю-ван-ня ді-тей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку під-ви-щу-є-ть-ся при за-сто-су-ван-ні пре-па-ра-ту з ан-ти-гі-по-к-си-ч-ною і іму-но-стиму-лю-ю-чою ді-ями – бе-мі-ті-лу, що ви-ра-жа-є-ть-ся в зни-жен-ні ча-с-то-ти го-с-т-рих ре-с-пі-ра-то-р-них за-хво-рю-вань більш ніж у 2 ра-зи та від-но-в-лен-ні по-ка-з-ни-ків іму-н-но-го ста-ту-са.

4.

За-сто-су-ван-ня ти-мо-ге-ну в ком-п-ле-к-сі ре-а-бі-лі-та-цій-них за-хо-дів у ді-тей з ре-ци-ди-ву-ю-чим бро-н-хі-том і у хво-рих на бро-н-хі-аль-ну ас-т-му до-зво-ляє зни-зи-ти ча-с-то-ту ре-ци-ди-вів бро-н-хі-тів в 2,8 ра-зи і ча-с-то-ту на-па-дів яду-хи в 2,4 ра-зи, а та-кож спри-яє по-дов-жен-ню тер-мі-нів клі-ні-ч-ної ре-мі-сії за-хво-рю-вань до 6-12 мі-ся-ців у 75% ді-тей з ре-ци-ди-ву-ю-чим бро-н-хі-том та у 64% хво-рих на бро-н-хі-аль-ну ас-т-му.

5.

Ал-го-ритм ди-фе-ре-н-цій-но-го про-гно-зу-ван-ня роз-ви-т-ку у ді-тей ча-с-тих повторних го-с-т-рих ре-с-пі-ра-то-р-них за-хво-рю-вань, ре-ци-ди-ву-ю-чо-го бро-н-хі-ту, бро-н-хі-аль-ної ас-т-ми до-зво-ляє про-гно-зу-ва-ти їх розвиток у дітей вже на-при-кі-н-ці першо-го ро-ку жит-тя з достовірністю прогнозу в 92% випадків.

6.

Розроблена схема реабілітації дітей дошкільного віку з захворюваннями органів дихання на амбулаторно-поліклінічному етапі дозволила зняти з диспансерного обліку 93% дітей, часто хворіючих на гострі респіраторні захворювання, і 79% дітей з рецидивуючим бронхітом, а у дітей, хворих на бронхіальну астму, добитися подовження терміну ремісії до 3-х років у 36% дітей та зниження частоти загострень астми до 1-2 разів на рік у 32% дітей.

ПРАКТИЧНІ РЕ-КО-МЕН-ДА-ЦІЇ

1.

В про-гра-му клі-ні-ч-но-го об-сте-жен-ня ді-тей у ві-ці 12 мі-ся-ців ре-ко-мен-ду-є-ть-ся вклю-ча-ти те-с-ту-ван-ня ди-ти-ни згідно "Алгоритму диференційного -про-г-но-зування розвитку у дітей ча-с-тих повторних гострих респіраторних захворювань, рецидивуючого бронхіту, бронхіальної астми" (рис. 1), що до-зво-лить -пе-ді-а-т-рам ви-яви-ти ді-тей для по-гли-б-ле-но-го об-сте-жен-ня з ме-тою ви-зна-чен-ня ран-ніх та оп-ти-маль-них лі-ку-валь-но--про-фі-ла-к-ти-ч-них за-хо-дів.

2.

При проведенні реабілітації дітей дошкільного віку з респіраторною патологією рекомендується керуватися "Схемою реабілітації дітей до-ш-кі-ль-но-го ві-ку з ча-с-ти-ми го-с-т-ри-ми ре-с-пі-ра-то-р-ни-ми за-хво-рю-ван-ня-ми, ре-ци-ди-ву-ю-чим бро-н-хі-том, бро-н-хі-аль-ною ас-т-мою на ам-бу-ла-то-р-но--по-лі-к-лі-ні-ч-но-му ета-пі" (рис. 2).

3.

В комплексі заходів щодо реабілітації часто хворіючих на ГРЗ дітей дошкільного віку з ознаками вторинної імунної недостатності рекомендується застосування бемітілу у середньотерапевтичній разовій дозі 125 мг, яка дається 2 рази на добу після їжі і на фоні дієти багатої вуглеводами, протягом 1 місяця. Для використання найбільш раціональної дози необхідно попереднє визначення чутливості лімфоцитів дитини до бемітілу у реакції "активного" розеткоутворення (Еа-РУК) in vitro з трьома його концентраціями: 0,0625 мг/мл, 0,125 мг/мл, 0,1875 мг/мл, відповідаючих разовим дозам 62,5 мг, 125 мг, 187,5 мг. Раціональною вважається концентрація (доза), яка виявляє стимулюючу дію (більш 20%) на Еа-РУК. Показанням до повторного призначення бемітілу є виявлення ознак імунної недостатності у дітей при контрольних імунологічних обстеженнях.

4.

В ком-п-ле-к-с-ній ре-а-бі-лі-та-ції ді-тей з ре-ци-ди-ву-ю-чим бро-н-хі-том і ді-тей з бро-н-хі-аль-ною ас-т-мою, іму-н-ний стан ко-т-рих ха-ра-к-те-ри-зу-є-ть-ся пе-ре-ва-ж-ною не-до-ста-т-ні-с-тю та дис-ба-лан-сом Т-клі-тин-но-го іму-ні-те-ту, ре-ко-мен-ду-є-ть-ся за-сто-су-ван-ня ти-мо-ге-ну у добовій дозі 20 мкг, яка вводиться інтраназально 1 раз на день на протязі 10 днів. Для використання найбільш раціональної дози необхідно попереднє визначення чутливості лімфоцитів дитини до тимогену у реакції "активного" розеткоутворення (Еа-РУК) in vitro з трьома його концентраціями: 0,0012 мкг/мл, 0,0024 мкг/мл, 0,0036 мкг/мл, від-по-ві-да-ю-чих те-ра-пев-ти-ч-ним до-бо-вим до-зам 10 мкг, 20 мкг, 30 мкг. Раціональною вважається концентрація (доза), яка виявляє стимулюючу дію (більш 20%) на Еа-РУК. По-ка-зан-ням до по-вто-р-но-го при-зна-чен-ня ти-мо-ге-ну є ви-яв-лен-ня у ді-тей де-фі-ци-ту і/або дис-ба-лан-су Т-клі-тин-ної лан-ки іму-ні-те-ту при кон-т-ро-ль-них іму-но-ло-гі-ч-них об-сте-жен-нях.

ПЕРЕЛІК ПУБЛІКАЦІЙ ПО ТЕМІ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Лейкіна В.В. Клініко-імунологічна ефективність використання бемітілу у дітей з частими респіраторними захворюваннями // Актуальні проблеми клінічної імунології та алергології: Щорічник. - Львів. - 1997. - №2. - С.99-107.

2.

Лейкина В.В. Особенности иммунного статуса детей с частой респираторной заболеваемостью, проживающих в условиях промышленного центра // Імунологія та алергологія. - 1998. - №4. - С.65-69.

3.

Лейкина В.В. Функциональное состояние щитовидной железы и коры надпочечников у часто болеющих респираторными заболеваниями детей дошкольного возраста // Вісник наукових досліджень. - 1998. - №5-6. - С.60-62.

4.

Лейкина В.В. Состояние здоровья больных бронхиальной астмой детей дошкольного возраста // Перинатологія та педіатрія. - 2000. - №4. - С.35-38.

5.

Эффективность применения бемитила в комплексе реабилитационной терапии у часто болеющих детей дошкольного возраста / В.В. Лейкина, В.В. Соннов, Л.С. Осипова, Т.А. Сиротченко // Сб. науч. трудов сотрудников медуниверситета и обл. дет. клин. больницы "75 лет педиатрической службе Луганской обл.". - Луганск. - 1996.- С.277-280.

6.

Лейкина В.В. Опыт применения тимогена у детей с частыми острыми респираторными заболеваниями // Труды 2-й Междунар. конф. и I съезда БААКИ "Клиническая аллергология и иммунология. Иммунодиагностика и иммунореабилитация". - Минск-Витебск. - 1998. - С.244-246.

7.

Безкаравайный Б.А., Лейкина В.В. Медико-социальные аспекты проблемы иммунореабилитации часто болеющих ОРВИ детей // Матер. науч.-практ. конф. "Здоровье населения: социально-экологические аспекты, организация медицинского обслуживания". - Луганск. - 1994. - С.45.

8.

Безкаравайний Б.О., Лейкіна В.В. Проведення імунореабілітаційних заходів з урахуванням показників імунного статусу в групі дітей дошкільного віку, які часто хворіли // Матер. пленуму наук.-мед. товариства дитячих лікарів "Реабілітація в педіатрії". - Київ-Тернопіль. - 1995. - С.53.

9.

Безкаравайний Б.О., Лейкіна В.В. Медико-біологічні проблеми лікування часто хворіючих на ГРЗ дітей // Матер. міжнарод. симпозіуму "Актуальні проблеми медичної допомоги населенню". - Чернівці-Ангельхольм (Швеція). - 1996. - С.78-79.

10.

Лейкіна В.В., Сабадаш Є.Є., Зенченко В.Н. Реабілітація часто хворіючих на респіраторні захворювання дітей, з хронічними захворюваннями ЛОР-органів // Матер. 10-го з'їзду педіатрів України "Проблеми педіатрії на сучасному етапі". - Педіатрія, акушерство та гінекологія. - 1999. - №4. - С.75.

11.

Лейкіна В.В., Башкатова Л.В., Волошин О.М., Зенченко В.М. Досвід використання тимогену у комплексному лікуванні дітей, хворих на бронхіальну астму // Матер. наук.-практ. конф. "Антибактеріальна, протизапальна та імуноактивна терапія в педіатрії". - Педіатрія, акушерство та гінекологія. - 2000. - №3. - С.81.

12.

Безкаравайний Б.О., Лейкіна В.В., Башкатова Л.В., Волошин О.М. До питання реабілітації дітей дошкільного віку з рецидивуючим бронхітом на амбулаторно-поліклінічному етапі // Матер. Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнар. участю "Актуальні проблеми пульмонології з супутньою патологією серцево-судинної, нефрологічної систем, шлунково-кишкового тракту та ЛОР-органів". - Проблеми екології та медицини. - 2000. - Том 4, № 4-6. - С.9-10.

АНОТАЦІЯ

Лейкіна В.В. Реабілітація дітей дошкільного віку з захворюваннями органів дихання на амбулаторно-поліклінічному етапі. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.10 - педіатрія. - Інститут педіатрії, акушерства і гінекології АМН України, Київ, 2001.

Дисертація присвячена удосконаленню реабілітації дітей дошкільного віку з захворюваннями органів дихання на амбулаторно-поліклінічному етапі. На підставі виявлених клініко-патогенетичних особливостей частих повторних гострих захворювань (ГРЗ), рецидивуючого бронхіту (РБ) і бронхіальної астми (БА) у дітей дошкільного віку запропоновані та апробовані реабілітаційні заходи, які спрямовані на зниження захворюваності ГРЗ серед них та досягнення стійкої і більш тривалої ремісії РБ і БА. Показана ефективність індивідуального призначення в комплексі реабілітаційних заходів дітям, часто хворіючим на ГРЗ, препарату з одночасно антиоксидантною і імуностимулюючою діями - бемітіла, дітям з РБ і хворим на БА імуномодулюючого препарату - тимогена.

Запропонований алгоритм диференційного прогнозування частих повторних ГРЗ, РБ і БА, його застосування дозволяє вже наприкінці першого року життя визначити дитину в групу ризику по конкретному захворюванню.

Клю-чо-ві сло-ва: за-хво-рю-ван-ня ор-га-нів ди-хан-ня, до-ш-кі-ль-ний вік, ре-а-бі-лі-та-ція, про-гно-зу-ван-ня.

АННОТАЦИЯ

Лейкина В.В. Реабилитация детей дошкольного возраста с заболеваниями органов дыхания на амбулаторно-поликлиническом этапе. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.10 - педиатрия. - Институт педиатрии, акушерства и гинекологии АМН Украины, Киев, 2001.

Защищается диссертация, посвященная актуальному вопросу педиатрии - реабилитации детей дошкольного возраста с заболеваниями органов дыхания.

Проведено ретроспективное изучение 505 историй развития детей дошкольного возраста, из них 151 - детей, часто болеющих острыми респираторными заболеваниями (ОРЗ), 128 - детей с рецидивирующим бронхитом (РБ), 116 - больных бронхиальной астмой (БА), 110 - детей, эпизодически болеющих ОРЗ (ЭБД). Углубленно обследован 161 ребенок в возрасте от 3 до 5 лет: 51 ребенок, часто болеющий ОРЗ, 36 детей с РБ, 34 больных БА, 44 ЭБД (группа сравнения). Для достижения поставленной цели методика работы предусматривала изучение и анализ анамнестических данных с историй развития ребенка, клиническое обследование детей, изучение иммунного статуса и функционального состояния щитовидной железы и коры надпочечников в период клинической ремиссии заболеваний, детям с БА - проведение аллергодиагностики.

Результаты факторного анализа позволили определить значимые факторы риска для развития частых повторных ОРЗ, РБ и БА у исследуемых детей, среди которых наибольшее значение имели медико-биологические. С помощью метода вероятностного распознавания образов проведено вычисление качественных расхождений выявленных факторов риска, в результате чего были составлены "Формализованная


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СКОРОТЛИВА АКТИВНІСТЬ ГЛАДЕНЬКИХ М'ЯЗІВ АРТЕРІЙ ТА ВМІСТ ВНУТРІШНЬОКЛІТИННОГО Са2+ ЗА ДІЇ ОКСИДУ АЗОТУ ТА ЙОГО ДОНОРІВ (Експериментальне дослідження) - Автореферат - 19 Стр.
ЮРИДИЧНІ І СОЦІАЛЬНІ АСПЕКТИ СУТНОСТІ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ У СУЧАСНИХ УМОВАХ - Автореферат - 28 Стр.
СИНТЕЗ ТА ВЛАСТИВОСТІ ФОСФАТІВ МОЛІБДЕНУ ТА ВОЛЬФРАМУ - Автореферат - 21 Стр.
МЕДИКО-СОЦІАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СТАНУ ЗДОРОВ’Я НОВОНАРОДЖЕНИХ ТА ШЛЯХИ ОПТИМІЗАЦІЇ АНТЕНАТАЛЬНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ - Автореферат - 25 Стр.
Державний зовнішній борг України: оптимізація формування та управління - Автореферат - 29 Стр.
Становлення і розвиток нової системи освіти в УСРР у 20-ті роки - Автореферат - 50 Стр.
МЕТОДИ І ТЕХНІЧНІ ПРИСТРОЇ ЕКСПРЕС–ДІАГНОСТИКИ ДИНАМІЧНОГО СТАНУ СИСТЕМИ “ПІДЙОМНА ПОСУДИНА-ЖОРСТКА АРМІРОВКА” - Автореферат - 25 Стр.