У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





I??????? ???????I?? I ????????IQ ??????I???Q ???I??

IНСТИТУТ ПЕДАГОГIКИ I ПСИХОЛОГIЇ ПРОФЕСIЙНОЇ ОСВIТИ

АКАДЕМIЇ ПЕДАГОГIЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

Мельніченко Валерій Володимирович

УДК 37.014.5:377

ОРГАНIЗАЦIЙНО - ПЕДАГОГIЧНI УМОВИ

УПРАВЛIННЯ ПРОФЕСIЙНО - ТЕХНIЧНИМ УЧИЛИЩЕМ СIЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО

ПРОФIЛЮ

13.00.04 - теорiя i методика професiйної освiти

АВТОРЕФЕРАТ

дисертацiї на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогiчних наук

К и ї в - 2 0 0 1

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті педагогіки і психології професійної освіти АПН України.

Науковий керiвник - кандидат педагогічних наук, старший науковий cпiвробiтник МОЛЧАНОВА АЛЕВТИНА ОЛЕКСАНДРIВНА, Інститут педагогіки i психології професійної освіти АПН України, м.Київ, старший науковий співробітник відділу проблем виховання у професійно-технічних закладах, м.Київ.

Офiцiйнi опоненти - доктор педагогічних наук ЛIКАРЧУК Iгор ЛеонiдовиЧ, Управління освіти Київської обласної державної адмiнiстрацiї, м.Київ, начальник.

- кандидат педагогічних наук КАПЛУН Андрiй ВолодимировиЧ, професійно-технічне училище №1 м.Тернополя, директор.

Провiдна установа - Вінницький державний педагогічний університет iм.М.Коцюбинського, кафедра теорії і методики трудового та професійної навчання, Міністерство освіти і науки України, м.Вiнниця.

Захист відбудеться "16" травня 2001 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.451.01 в Інституті педагогіки i психології професійної освіти АПН України за адресою: 04060, м.Київ, вул. М.Берлинського, 9, 5-й поверх, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися у бiблiотецi Інституту педагогіки i психології професійної освіти АПН України (04060, м.Київ,

вул. М.Берлинського, 9).

Автореферат розісланий "12 "квітня 2001 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради ЦИБУЛЬСЬКА Г. М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність та доцільність дослідження. В умовах національно-культурного відродження, утвердження нових форм власності i становлення ринкових відносин суспільство відчуває гостру потребу у висококваліфікованих конкурентоспроможних фахівцях, з високим рівнем загальної i професійної культури, які творчо мають вирішувати виробничі та соціально-культурні проблеми. Для цього необхідно реформувати систему управління професійно-технічною освітою, привести її у вiдповiднiсть до сучасних умов i потреб.

У Конституції України /ст.53/, Законах України “Про освіту” та “Про професійно-технічну освіту” викладено важливі положення, спрямовані на вдосконалення та демократизацію форм управління професійно-технічною освітою.

Важливим є оволодіння i творче застосування таких методів управління, за допомогою яких мінімальними затратами суспільної праці буде здобуто оптимальний, прогнозований кінцевий результат щодо розвитку професійно-технічної освіти. З огляду на те, що економічний поступ держави неможливий без позитивних змін в агропромисловому комплексі, суттєвого значення набуває управління профтехучилищами сільськогосподарського профілю.

В Україні накопичено багатий позитивний досвід підготовки кваліфікованих робітників. Iсторико-педагогiчнi аспекти цієї важливої проблеми відображено в роботах В.М.Борисенка, I.В.Гавриш, О.П.Григоренка, О.М.Коханка, I.Л.Лiкарчука, Н.В.Михайловської, В.Д.Мороза, Н.О.Падун, С.Г.Улюкаєва та інших дослідників.

Слід зазначити, що проблема управління професійно-технічними училищами сільськогосподарського профілю не була предметом спеціальних педагогічних досліджень. Відсутність науково обґрунтованих рекомендацій щодо управління цими закладами освіти в умовах сучасного агропромислового комплексу, їх взаємодії з іншими соціальними інститутами у здійсненні навчально-виробничого процесу негативно позначається на якості професійної підготовки кадрів для сільськогосподарського виробництва.

За весь період існування профтехшколи сільськогосподарського профілю вона постійно реформувалася, однак зміни майже не торкнулися управлінської діяльності.

Аналіз стану сучасних професійно-технічних навчальних закладів сільськогосподарського профілю показав, що їх розвиток підійшов до такого рубежу, який потребує нових підходів, нового змісту і стилю управлінської діяльності. Минулий досвід управління не дозволяє успішно вирішувати нові проблеми, які виникли у зв’язку з реформуванням аграрно-промислового комплексу. На цьому етапі можливості удосконалення процесу управління професійно-технічним навчальним закладом сільськогосподарського профілю шляхом його екстенсифікації практично вичерпані.

До останнього часу не розроблено науково обґрунтованих рекомендацій стосовно управління ПТУ сільськогосподарського профілю в умовах реформування аграрного сектора економіки. Тому керівники училищ вимушені, виходячи з власного практичного досвіду та з урахуванням нових соціально-економічних умов, самі розробляти методику управлінської діяльності.

У зв'язку з цим виникла об'єктивна потреба дослідити особливості в управлінні ПТУ сільськогосподарського профілю, розробити, теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити методику управлінської діяльності директора цього професійно-технічного навчального закладу в нових ринкових умовах аграрного сектора економіки.

Таким чином, актуальність проблеми, об'єктивна необхідність розв'язання суперечностей між сучасними вимогами до підготовки висококваліфікованих робітників для агропромислового комплексу та реальним станом управління ПТУ сільськогосподарського профілю, а також відсутність спеціальних досліджень з цієї проблеми зумовили вибір теми дослідження: "Органiзацiйно-педагогiчнi умови управління професійно-технічним училищем сільськогосподарського профілю".

Зв’язок теми дисертації з науковими програмами, планами, темами.

Дисертація виконана відповідно до плану НДР Інституту педагогіки і психології професійної освіти АПН України як складова загального дослідження "Органiзацiйно-педагогiчнi засади управління підготовкою кваліфікованих робітничих кадрів в умовах ринку" (РК №0198U000139).

Об'єкт дослідження: процес управління професійно-технічним училищем сільськогосподарського профілю.

Предмет дослідження: органiзацiйно-педагогiчнi умови і технології управління ПТУ сільськогосподарського профілю.

Мета дослідження полягала у виявленні та теоретичному обґрунтуванні органiзацiйно-педагогiчних умов управління, розробці та експериментальній перевірці технології управління і методичних рекомендацій для керівників професійно-технічних училищ сільськогосподарського профілю.

Концептуальними ідеями дослідження є положення щодо реформування професійно-технічної освіти, її орієнтації на вимоги світової економіки; врахування сучасних напрямів розвитку агропромислового комплексу; особливостей впровадження інноваційних технологій управління, орієнтованих на ефективну діяльність професійно-технічних училищ сільськогосподарського профілю. Визначаючи провідні концептуальні ідеї, ми враховували, що основними об’єктами системи управління є управлінські підсистеми, послідовність і обсяг їх діяльності. Управління розглядається нами як обґрунтована, логічна , взаємопозв’язана система відносин її компонентів. Її життєздатність визначається забезпеченням стійкості у протистоянні різноманітним впливам і надійністю збереження. Стійкість передбачає досить високу взаємозамінюваність з широким діапазоном функціонування кожної підсистеми. Надійність - наявність достатнього резерву кадрів.

Такий підхід дає змогу обґрунтувати основні напрями використання вже опрацьованих та нових технологій управління як засобів організаційно-педагогічного впливу на педагогічний та учнівський колективи, системне бачення об’єкта управління, що ґрунтується на наукових засадах і враховує соціальні, галузеві, кадрові та інші зміни.

Гіпотеза дослідження ґрунтується на припущенні, що управлінська діяльність директора ПТУ сільськогосподарського профілю буде ефективною за умов наукового обґрунтування, розроблення і впровадження нових підходів до управління на основі творчого використання прогресивних ідей вітчизняного та зарубіжного досвіду, врахування педагогічних і соціально-економічних особливостей розвитку держави, перспективних потреб агропромислового сектора економіки у підготовці конкурентоспроможних кадрів, визначенні основних організаційно-педагогічних умов управління сільськогосподарськими професійно-технічними навчальними закладами.

Завдання дослідження:

1.

Вивчити стан досліджуваної проблеми у педагогічній теорії.

2.

Виявити особливості управління професійно-технічними сільськогосподарськими навчальними закладами на різних етапах розвитку професійно-технічної освіти.

3.

Визначити основні організаційно-педагогічні умови управління професійно-технічним училищем сільськогосподарського профілю.

4.

Розробити та експериментально перевірити технологію управлінської діяльності директора ПТУ сільськогосподарського профілю.

5.

Запропонувати методичні рекомендації щодо впровадження нових технологій управління.

Методологічною основою дослідження є закономірності загальнонаукового пізнання, в тому числі діалектичної єдності історичного і логічного аналізу як методичного способу відтворення дійсності на основі принципів об’єктивності, науковості, системності; теорія соціального управління; критерії системного аналізу організаційно-педагогічних умов; положення щодо взаємозв’язку i взаємозумовленості педагогічних явищ, а також філософські, соціологічні, психолого-педагогічні, економічні ідеї та висновки щодо основних тенденцій розвитку системи професійно-технічної освіти у процесі змін в агропромисловому комплексі.

Теоретичну основу становлять наукові праці з теорії управління (В.Г.Афанасьєв, Б.Г.Божик, І.Б.Новик); з теорії системного підходу до проблем управління (Д.М.Гвішіані, В.П.Кузьмін, Е.Г.Юдін); теоретичні положення управління освітою (В.І.Бондар, Є.С.Березняк, I.А.Зязюн, О.П.Кондратюк, В.С.Лазарєв, А.О.Лiгоцький, В.I.Луговий, В.І.Маслов, В.В.Олійник, І.П.Підласий, В.С.Пікельна, М.М.Поташник, Р.Х.Шакуров.). Особливості управління навчальним закладом як соціально-педагогічною системою розглядалися на основі праць А.С.Макаренка, В.О.Сухомлинського а також С.У.Гончаренка, М.Г.Захарова, В.О.Караковського, Ю.А.Конаржевського, І.Л.Лікарчука. У процесі дослідження вивчені методологічні та теоретичні основи управління професійно-технічною освітою у працях науковців: Т.Г.Навазової, Н.Н.Сухової та ін. Вивчалися також питання використання в управлінському процесі методологічних і організаційних засад менеджменту (І.М.Герчиков, Г.А.Дмитренко, Л.І.Євенко, Н.Л.Коломінський, Ю.І.Палеха, К.А.Ушаков та ін.), соціальної психології (Л.М.Карамушка, А.Л.Свенцицький, В.В.Третяченко, Г.В.Щокін) та результати порівняльно-педагогічних досліджень з професійної освіти (Н.В.Абашкіна, А.В.Каплун, С.М.Романова).

Вихідними теоретичними положеннями нашої роботи були Закони України "Про освіту" та "Про професійно-технічну освіту", Державна національна програма "Освіта"("Україна ХХІ століття"); Укази Президента України “Про основні напрями реформування професійно-технічної освіти в Україні”, “Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки”.

Вивчалися нормативні документи Кабінету Міністрів України, Міністерств освіти і науки, аграрної політики, праці i соціальної політики України.

Методи дослідження теоретичного рівня: аналіз педагогічної, психологічної, історичної, економічної літератури та джерел з теорії управління; вивчення нормативно-правових документів, навчально-методичної документації закладів профтехосвіти сільськогосподарського профілю; емпіричного рівня: діагностичні (анкетування, інтерв’ювання, бесіди); обсерваційні (пряме i непряме спостереження); прогностичні (моделювання, проектування, експертні оцінки); експериментальні (констатуючи i формуючий експерименти); кількісна i якісна обробка даних.

Дослідження тривало протягом 11 років і охоплювало три етапи науково-педагогічного пошуку.

На першому етапі (1988-1992 рр.) здійснено теоретичний аналіз проблеми. Особливу увагу було приділено iсторико-педагогiчному аспекту управління підготовкою робітничих кадрів для сільського господарства в різних регіонах України. Було розроблено програму i методику дослідження, висунуто загальну гіпотезу, визначено об'єкт, предмет, мету i завдання дослідження, а також джерельну базу роботи. Проаналізовано нормативно-правову базу діяльності закладів професійно-технічної освіти у нових соціально-економічних умовах. Проведено констатуючий експеримент, спрямований на дослідження основних тенденцій удосконалення управління професійно-технічними навчальними закладами сільськогосподарського профілю та виявлення факторів, які впливають на цей процес. Результати першого етапу дослідження покладено в основу формуючого експерименту.

На другому етапі (1993-1996 рр.) здійснювався аналіз зарубіжного досвіду управління професійними навчальними закладами сільськогосподарського профілю, було конкретизовано методику експериментальної роботи. Виявлялися особливості та органiзацiйно-педагогiчнi умови управління цими закладами, проводилася експериментальна робота.

На третьому етапі (1997-2000 рр.) продовжувалася експериментальна робота, уточнювалися і доповнювалися методичні розробки і рекомендації для керівників сільськогосподарських професійно-технічних навчальних закладів, перевірялася їх ефективність, здійснювалося узагальнення результатів наукового пошуку, Формулювалися основні положення, загальні висновки та пропозиції.

Експериментальна робота проводилася в Єланецькому ПТУ №40, у професійно-технічних училищах сільськогосподарського профілю №31, №38 і №41 Миколаївської, ПТУ №39 Кіровоградської областей i Миколаївському інституті післядипломної освіти, Кіровоградському інституті регіонального управління та економіки, гімназії №1 м. Вознесенська, а також на базі 6 сільських господарств різних форм власності Миколаївської області. У ній брали участь 1200 учнів i 115 інженерно-педагогічних працівників професійно-технічних училищ.

Наукова новизна і теоретичне значення дослідження полягають у тому, що вперше розроблено та експериментально перевірено технологію управлінської діяльності директора і визначено особливості управління ПТУ сільськогосподарського профілю в умовах реформування аграрного сектора економіки; обґрунтовано організаційно-педагогічні умови ефективного управління професійно-технічним навчальним закладом сільськогосподарського профілю. Подальшого розвитку набули положення щодо управління професійно-технічною освітою сільськогосподарського профілю на різних історичних етапах.

Практичне значення дослідження: розроблено науково-методичні рекомендації щодо впровадження нових технологій управління для керівників ПТУ та інструктивно-методичні документи і матеріали, спрямовані на забезпечення функціонування професійно-технічного навчального закладу з підготовки кадрів для агропромислового комплексу.

Основні результати дослідження можуть бути використані керівниками професійних навчальних закладів сільськогосподарського профілю різних типів, науково-виробничими комплексами, у системі ступеневого навчання, а також працівниками органів управління освітою, науковцями.

Результати дослідження впроваджено: у професійно-технічних училищах сільськогосподарського профілю Миколаївської (довідка №01-10/99 від 10.02.1999 р. та рішення колегії управління освіти Миколаївської облдержадмiнiстрацiї від 20 травня 1998р.) та Кіровоградської (довідка N1014 від 19 жовтня 1999р.) областей.

Особистий внесок автора в одержанні наукових результатів полягає в: уточненні суті поняття “організаційно-педагогічні умови управління професійно-технічним навчальним закладом сільськогосподарського профілю”, виявленні особливостей управління сільськогосподарськими професійними навчальними закладами на різних історичних етапах їх розвитку; розробці науково-методичних рекомендацій щодо впровадження нових технологій управління в професійно-технічних навчальних закладах сільськогосподарського профілю.

Вірогідність наукових положень та висновків дослідження забезпечується методологічною обґрунтованістю його вихідних положень, використанням комплексу методів, які відповідають меті, предмету i завданням дослідження, аналізом значної кількості наукових джерел з проблем управління навчальними закладами, поєднанням кількісного та якісного аналізу дослідницьких даних, а також результатами експериментальної перевірки запропонованої технології управління ПТУ сільськогосподарського профілю.

На захист виносяться:

- технологія управлінської діяльності директора професійно-технічного навчального закладу в умовах реформування аграрного сектора економіки;

- організаційно-педагогічні умови ефективного управління ПТУ сільськогосподарського профілю;

- науково-методичні рекомендації для керівників професійно-технічних училищ сільськогосподарського профілю щодо впровадження нових технологій управління в умовах реформування аграрного сектора економіки.

Апробація результатів дослідження. Теоретичні положення дослідження доповідалися на 2-х міжнародних (Санкт-Петербург, Чернівці 1996р.), 3-х всеукраїнських (Харків 1994р., Київ 1997р., 2000р.) та 4-х обласних (Миколаїв 1994, 1996, 1997, 1999рр.) науково-практичних конференціях. Проміжні та кінцеві результати дослідницької роботи обговорювалися на семінарах i нарадах керівників професійно-технічних закладів Миколаївської та Кіровоградської областей, на курсах підвищення квалiфiкацiї директорів закладів профтехосвіти та їх заступників в Українському інституті підвищення квалiфiкацiї керівних кадрів освіти, а також у Миколаївському інституті післядипломної освіти (1998-1999 рр.), Центрі підвищення кваліфікації державних службовців і керівників державних підприємств, установ, організацій Миколаївської обласної державної адміністрації.

Результати дослідження опубліковано в 12 наукових працях автора, всі написано без співавторів, з них: 1 брошура з методичними рекомендаціями, 6 публікацій у провідних наукових фахових виданнях, 2 статті у науково-методичних журналах, а також 3 статті у збірниках матеріалів конференцій.

Структура та обсяг роботи. Мета і завдання дослідження зумовили структуру дисертації, яка складається зі вступу, двох розділів, висновків до розділів, загальних висновків, списку використаної літератури й додатків. Текст дисертації займає 284 сторінки, основний зміст дисертації викладено на 210 сторінках. Робота містить 16 таблиць на 15 сторінках, 12 рисунків на 8 сторінках та 8 додатків на 49 сторінках. Список використаних джерел подано на 25 сторінках (314 найменувань, з них 10 - іноземними мовами).

ОСНОВНИЙ ЗМIСТ ДИСЕРТАЦIЇ

У вступі обґрунтована актуальність проблеми, поставлені мета i завдання, визначені об'єкт i предмет дослідження, методологічна i теоретична основи, методи дослідження i наукова новизна, сформульовані гіпотеза та основні положення, що виносяться на захист, розкрито теоретичне i практичне значення роботи i форми апробації результатів дослідження, вказано основні його джерела.

У першому розділі - "Теоретичні основи управління ПТУ сільськогосподарського профілю" - викладено результати історико-педагогічного аналізу проблеми, проаналізовано літературу з питань менеджменту, нормативні документи з проблем професійно-технічної освіти. Висвітлено проблему управління сільськогосподарським професійно-технічним училищем у педагогічній теорії, питання, пов’язані з розвитком теорії і практики управління професійно-технічною освітою сільськогосподарського профілю на різних етапах становлення професійно-технічної освіти; результати зарубіжного досвіду управління сільськогосподарськими професійними навчальними закладами.

Розробляючи програму i методику дослідження, ми визначили основні теоретичні підходи до проблеми управління сільськогосподарським професійно-технічним училищем. Це, зокрема, положення про управління як систему впливу; процес своєчасного вироблення i прийняття обґрунтованих рішень у період реформування аграрного сектора економіки; уміння чітко визначити перспективу майбутньої діяльності; процес функціонування системи органів i працівників; комплексне соціальне явище та ін.

Обґрунтовано наукові принципи управління: плановості, поєднання інтересів особистості i колективу, "головної ланки", об’єктивності i конкретності, оптимальності й ефективності функціонування системи, зворотного зв’язку в процесі управління. Визначено критерії ефективності системи управління навчальним закладом та її основні напрями: забезпечення об’єктивності; залучення до управління викладачів , учнів, батьків; регулювання i координація їх діяльності в структурах управління; контроль та аналіз результатів спільної діяльності суб’єктів управління.

Узагальнення результатів дослідження особливостей розвитку i управління сільськогосподарською професійною освітою на різних соціально-економічних етапах дало підстави визначити основні особливості управління училищами сільськогосподарського профілю на різних етапах розвитку професійно-технічної освіти (за І.Л.Лікарчуком):

1.

Кінець XVII ст. – 1883 р. Період безсистемного управління окремими сільськогосподарськими школами.

2.

1883 – 1920 рр. Період адміністративного державно-громадського управління, становлення законодавчої бази навчальних закладів сільськогосподарського профілю.

3.

1920 – 1929 рр. Період системного управління, створення української системи професійної освіти. Характеризувався єдністю управлінських та методичних структур, уведенням елементів демократизму в управління сільськогосподарськими школами.

4.

1929 – 1940 рр. Період галузевого і регіонального управління. Заклади сільськогосподарської професійної освіти передані в підпорядкування наркомату земельних справ України.

5.

1940 – 1959 рр. Період командно-адміністративного, централізованого управління системою трудових резервів. У 1953 р. були створені училища механізації сільського господарства.

6.

1959 – 1991рр. Період системно-цільового управління. Створена система професійно-технічної освіти. Училища механізації сільського господарства реорганізовані в сільські професійно-технічні училища. Створена система замовників кадрів на селі.

7.

З 1991 р. Реформаторський період. Поглиблення демократизації, до структур управління училищем залучено органи учнівського, батьківського і викладацького самоврядування (рада училища). Управління дедалі більше залежить від економіки, яка перебуває у важкому стані. Сучасна теорія менеджменту і ринкові умови, приватна власність на землю вимагають створення нової ефективної технології управління підготовкою кваліфікованих робітників для аграрного сектора економіки на етапі його реформування.

На основі аналізу наукових джерел i вивчення практичного досвіду виявлено специфіку основних етапів управління ПТУ сільськогосподарського профілю: урахування директорами училищ змісту та структури управління на даному історичному етапі; визначення психологічної готовності директора до управління в період реформ аграрного сектора економіки; забезпечення процесу управління в умовах демократизації суспільства; контроль за виконанням рішень за допомогою колегіальних органів управління училищем.

Повернення української сільськогосподарської професійно-технічної школи до демократизації управління в умовах ринкових відносин на селі зумовило потребу порівняльно-педагогічного дослідження і практичного використання прогресивних ідей зарубіжного досвіду, зокрема США, Німеччини, Японії, Франції, Польщі, Угорщини, Росії та Республіки Білорусь. Вивчення зарубіжного досвіду управління сільськогосподарськими професійними навчальним закладами дає підставу зробити висновок, що країни з розвиненими ринковими відносинами розглядають поняття “управління” навчальними закладами у взаємозв’язку з психологічними проблеми і відносять його не тільки до управління одним персоналом, а й до навчального закладу в цілому. За таких умов управління не випадає із всього соціального аспекту.

У результаті дослідження запропоновано таке визначення: управління ПТУ сільськогосподарського профілю - цілеспрямована дія на цілісну систему навчального закладу або окремої підсистеми, що утворюють ціле, з метою забезпечення функціонування, удосконалення, розвитку, оптимального досягнення мети – підготовки кваліфікованих кадрів для агропромислового виробництва.

Розглядаючи систему управління училищем як цілісну систему, що утворюється з окремих частин, ми визначили, що ці підсистеми не є рівнозначними. Специфіка ПТУ сільськогосподарського профілю полягає в тому, що основним видом діяльності є такий, який потребує внутрішнього управління з урахуванням змін i ринкових відносин в агропромисловому комплексі країни.

Узагальнені дослідницькі дані, отримані в ході констатуючого експерименту, були використані з метою розробки методики проведення формуючого експерименту.

У другому роздiлi - "Організаційно-педагогічні умови управління професійно-технічним училищем сільськогосподарського профілю" - розроблено та теоретично обґрунтовано технологію управління сільськогосподарським ПТУ з урахуванням організаційно-педагогічних умов, що впливають на ефективність функціонування навчального закладу в період реформування аграрного сектора економіки; показано особливості розвитку сільськогосподарського професійно-технічного училища залежно від завдань агропромислового комплексу; розроблено та експериментально перевірено структуру управлінської діяльності директора ПТУ і критерії ефективності цієї діяльності; проаналізовано результати формуючого експерименту.

Організаційно-педагогічні умови управління професійно-технічним навчальним закладом сільськогосподарського профілю розглядаються у розділі як сукупність дій та взаємодій, що забезпечують внесення прогресивних змін у цілісне функціонування раніше організованої і діючої системи управління та досягнення максимально можливого корисного результату діяльності навчального закладу з урахуванням конкретних ситуацій агропромислового виробництва. Ця сукупність дій та взаємодій характеризується рівнем прийняття рішень, який визначається наявністю певних управлінських умінь і навичок у директора, його заступників, їх професійним досвідом управлінської діяльності, необхідною відповідальністю.

Організаційні дії адміністрації трансформуються у створення нових педагогічних умов діяльності ПТУ, або в уточнення, поліпшення, удосконалення вже наявних, що вносять корективи у навчально-виховний і навчально-виробничий процеси.

Такі підходи дозволяють спрямувати управління ПТУ сільськогосподарського профілю на задоволення потреб особистості учня в постійному зростанні його фахової майстерності, конкурентоспроможності, мобільності, що доводить стабільність системи управління. Виходячи з концептуальних положень дослідження структури управління як системи відносин її компонентів, ми вважаємо, що стабільність системи управління сільськогосподарським професійно-технічним навчальним закладом означає організаційне усунення деформацій у ній самій, збалансування всіх її компонентів, що в сукупності сприяє повноцінному навчально-виховному процесу.

За результатами дослідження ми дійшли висновку, що для успішного функціонування ПТУ сільськогосподарського профілю в умовах реформування аграрного сектора економіки необхідний ряд організаційно-педагогічних умов управління училищем. До них ми відносимо:

· якісні зміни в професійно-технічній освіті;

· зміни в управлінні ПТУ з урахуванням сучасних тенденцій у розвитку світової ринкової економіки;

· нові технології управлінської діяльності директора ПТУ сільськогосподарського профілю;

· створення правової бази функціонування професійно-технічної освіти;

· поширення перспективних ідей з підготовки конкурентоспроможних кадрів для аграрного сектора економіки;

· оновлення змісту професійно-технічної освіти;

· зміна форм і методів навчально-виховного процесу;

· підвищення професійного рівня педагогів ПТУ та поліпшення методичної роботи;

· реформування аграрного сектора економіки;

· формування нового мислення учнів ПТУ у зв’язку зі зміною форми власності на землю;

· створення ринкових механізмів функціонування системи професійно-технічної освіти;

· узгодження перспективи розвитку ПТУ сільськогосподарського профілю з ринком праці у регіоні;

· перехід училищ на частковий госпрозрахунок;

· демократизація управління училищами.

За результатами дослідження виявлено найбільш доцільні шляхи реалізації управлінської діяльності директора ПТУ сільськогосподарського профілю. Головними компонентами запропонованої технології управління є: управлінська діяльність директора училища, її цiлi, принципи побудови, види, закономірності i способи їх здійснення: стратегічні, педагогічні, професійні i тактичні напрями діяльності; зовнішні i внутрішні впливові фактори, що мають свої завдання, компоненти, функції, умови реалізації; специфіка контрактної форми трудових відносин i колективного договору в поєднанні з індивідуальними i колегіальними органами управління училищем та управлінська взаємодія директора з різними організаціями; результати діяльності училища.

У дисертації доведено, що процес управління ПТУ сільськогосподарського профілю має не тільки змістовий, організаційний, а й технологічний аспект. У ході експерименту виявлено, що в технології управління сільськогосподарським професійно-технічним навчальним закладом доцільно враховувати: управлінську інформацію про стан об’єкта і суб’єкта управління; документообіг у процесі управління; процедури управлінської діяльності (розробка перспективного плану роботи училища, проведення педагогічних рад, зборів колективу тощо).

Технологію управлінських дій директора ПТУ сільськогосподарського профілю ми визначаємо у такій послідовності: одержання інформації, її аналіз, визначення мети діяльності училища, проектування результатів, прийняття рішення, визначення виконавців, організація виконання рішень, контроль, аналіз результатів, підведення підсумків.

Вихідними принципами, що становлять наукову основу управлінської діяльності училища, є системність, інтеграція, диференціація, модульність, проблемність, інтенсивність. У дисертації визначено п’ять напрямів управлінської діяльності керівника професійно-технічним навчальним закладом: аналітичний, виховний, організаційно-управлінський, громадський та самовдосконалення.

Дослідницько-експериментальна робота була спрямована на перевірку ефективності основних організаційно-педагогічних умов управління ПТУ сільськогосподарського профілю з урахуванням особливостей реформування цієї галузі. Визначено такі критерії результативної управлінської діяльності директора ПТУ сільськогосподарського профілю: рівень професійної компетентності педагогічного колективу ПТУ; якість підготовки випускників з нових технологій агропромислового комплексу; вихованість і культурний розвиток учнів ПТУ; позитивний морально-психологічний клімат в училищі; конкурентоспроможність училища.

На першому етапі дослідження здійснювався аналіз стану управлінського досвіду директорів ПТУ, визначалися впливові фактори на процес управління. Виявлено орієнтацію керівників на організаційно-педагогічні фактори як головну умову функціонування училища. На підставі вивчення нормативно-правової бази діяльності закладів професійно-технічної освіти у нових соціально-економічних умовах було розроблено технологію управлінської діяльності директора ПТУ сільськогосподарського профілю, доцільність якої перевірялася на другому етапі дослідження. Завдяки впровадженню та застосуванню різних управлінських підходів було розв’язано низку питань: проведено необхідні структурно-функціональні перетворення в системі управління (створена філія ПТУ, на раду майстрів покладено функції організації виробничого навчання та практики на полях навчального господарства училища, у колективній угоді і контрактах педагогів передбачено питання соціального забезпечення працівників). На заключному етапі перевірялась доцільність запропонованих заходів та готовність учнів до навчально-виробничої діяльності при зміні форми власності на землю. Виявлено, що у зв'язку з формуванням нових соціально-економічних умов у сільському господарстві розширюються види індивідуальної та колегіальної управлінської діяльності. Вони оптимально взаємопов’язані.

Здійснене дослідження дає підстави зробити такий висновок: перебудова аграрних відносин на селі вимагає впровадження нових управлінських підходів з урахуванням специфіки виробничого навчання та чіткого співвідношення кількості випускників ПТУ сільськогосподарського профілю з попитом на аграрному ринку праці.

Із сільськогосподарських ПТУ Миколаївської області першими випробували запропоновану методику управління ПТУ №40 (смт. Єланець), ПТУ №38 (смт. Криве озеро), ПТУ №31 (м. Миколаїв), ПТУ №41 (смт. Казанка). Так, проведене дослідження у ПТУ №40 показало, що управління інженерно-педагогічним колективом училища має демократичний стиль, для якого характерна колегіальність, заохочення ініціативи, самодіяльність колективу i відповідальність керівника. Запровадження нової методики управління позитивно вплинуло на якість підготовки кадрів для агропромислового комплексу: в училищах, де проводився експеримент, збільшилася кількість випускників з підвищеними розрядами з середнього показника 1,7% до 6,7% від загальної кількості (у контрольній групі училищ - з 0,7% до 1,5%).

Усе це дає підстави зробити висновок про позитивний вплив запропонованої нами технології управління училищем на підвищення педагогічної майстерності викладачів і майстрів, морально-психологічний клімат у колективі.

Експериментальна перевірка запропонованої технології управління, методики i шляхів її практичної реалізації підтверджує висунуту нами гіпотезу дослідження, свідчить про розв'язання основних дослідницьких завдань.

ВИСНОВКИ

1. Теоретичний аналіз проблеми управління професійно-технічними навчальними закладами та вивчення її стану в практичній діяльності сільськогосподарських профтехучилищ дозволили зробити висновок, що, професійно-технічний навчальний заклад сільськогосподарського профілю – це цілісне соціальне утворення, яке має власну структуру і виконує специфічні функції в суспільстві: виховує та навчає учнів, забезпечує їхню професійну самореалізацію в галузевих підрозділах агропромислового комплексу. Визначено, що управління ПТУ сільськогосподарського профілю - цілеспрямована дія на цілісну систему навчального закладу або окремої підсистеми, що утворюють ціле, з метою забезпечення функціонування, удосконалення, розвитку, оптимального досягнення мети – підготовки кваліфікованих кадрів для агропромислового виробництва. Врахування специфіки галузевих, регіональних та місцевих умов, ринкових змін у сільськогосподарському виробництві, нових явищ у соціально-економічному розвитку дало змогу обґрунтувати основну вимогу до сільськогосподарських ПТУ: випускник училища має бути готовим до життя в нових умовах ринкових відносин агропромислового комплексу, що дасть можливість йому адаптуватися до швидкої зміни на ринку праці.

2. З метою визначення основних особливостей управління училищами сільськогосподарського профілю було вивчено становлення і розвиток професійно-технічної освіти сільськогосподарського профілю на різних соціально-економічних етапах, особливості управління цими навчальними закладами у кожний період. Виявлено специфіку основних етапів управління ПТУ сільськогосподарського профілю: урахування директорами училищ змісту та структури управління на даному історичному етапі; визначення психологічної готовності директора до управління в період реформ аграрного сектора економіки; забезпечення процесу управління в умовах демократизації суспільства; контроль за виконанням рішень за допомогою колегіальних органів управління училищем.

3. Уточнено суть поняття “організаційно-педагогічні умови управління професійно-технічним навчальним закладом сільськогосподарського профілю”, що характеризується стратегічною спрямованістю; "управління розвитком ПТУ сільськогосподарського профілю" як управління процесами, що сприяють переходу училища на якісно новий рівень розвитку.

Виявлено організаційно-педагогічні умови управління професійно-технічним навчальним закладом сільськогосподарського профілю, визначено їх вплив на зміст управлінської діяльності кожного напряму з урахуванням сучасних технологій управління профтехучилищем в умовах реформування агропромислового комплексу. В результаті дослідження розглянуто та охарактеризовано особливості управління ПТУ сільськогосподарського профілю, що зумовлені основними змінами в аграрному секторі, зокрема:

· розпаювання землі і засобів виробництва та зміна форми власності на землю привело до збільшення земельних площ у навчальному господарстві, що змінило умови організації виробничої практики і вплинуло на переорієнтацію внутрішнього управління;

· створення ринкової інфраструктури та диспаритет цін на сільськогосподарську продукцію зумовили необхідність запровадження у ПТУ сільськогосподарського профілю часткового госпрозрахунку, створення цехів переробної промисловості для укріплення навчально-матеріальної бази;

· поява приватного власника на землю зменшила кількість робочих місць у сільському господарстві. Це потребує розширення переліку професій в училищах сільськогосподарського профілю відповідно до потреб ринку праці на селі.

Ці фактори мають враховуватися суб’єктами управління ПТУ сільськогосподарського профілю при необхідних змінах в організації навчально-виробничого процесу.

4. Ефективність організації управління сільськогосподарським професійно-технічним навчальним закладом забезпечується врахуванням організаційно-педагогічних умов: зміни в управлінні ПТУ з урахуванням сучасних тенденцій розвитку світової ринкової економіки; нові технології управлінської діяльності директора ПТУ сільськогосподарського профілю; створення правової бази функціонування закладів професійно-технічної освіти; поширення перспективних ідей з підготовки конкурентоспроможних кадрів для аграрного сектора економіки; оновлення змісту професійно-технічної освіти сільськогосподарського профілю; зміна форм і методів навчально-виховного процесу; підвищення професійного рівня педагогів ПТУ та вдосконалення методичної роботи; реформування аграрного сектора економіки; формування нового мислення учнів ПТУ у зв’язку зі зміною форми власності на землю; створення ринкових механізмів функціонування системи професійно-технічної освіти; узгодження перспектив розвитку ПТУ сільськогосподарського профілю з ринком праці в регіоні; перехід училищ на частковий госпрозрахунок; демократизація управління училищами.

Експериментальна перевірка технології управління сільськогосподарським ПТУ в умовах кардинальних змін в аграрних відносинах на селі дозволила нам визначити організаційно-педагогічні умови управління як складові, що включають організаційні і педагогічні умови. Організаційні умови включають механізм підпорядкування ПТУ сільськогосподарського профілю органам управління освітою, взаємодію училища з органами місцевого самоврядування, базовими підприємствами, державною виконавчою та судовою владою. Організаційні умови управління – це управлінська взаємодія директора із заступниками, а також з радою училища, педрадою, радою майстрів, методичними комісіями, органами учнівського самоврядування). Запропонована нами технологія управління ПТУ сільськогосподарського профілю передбачає нові складові: правову базу оновленого змісту професійно-технічної освіти; систему управлінської взаємодії на основі врахування факторів реформування аграрного сектора економіки та суперечностей у практиці управління організацією навчально-виховного процесу в професійно-технічному училищі.

5. Суттєві особливості розробленої нами технології управління полягають у наступному: запропонована зміна алгоритму внутрішнього управління, яке, спираючись на громадські структури, зорієнтоване на розвиток; управлінська діяльність побудована на основі принципу зворотного зв'язку, що забезпечує необхідний рівень контролю за реальними результатами, дозволяє директору порівнювати очікуваний і досягнутий результати; вперше результати діяльності сільськогосподарського ПТУ поставлені в залежність від розвитку агропромислового сектора економіки i результатів особистої діяльності директора училища.

У нашому дослідженні діяльність директора розглядається: залежно від об'єкта - управлінська; залежно від специфіки одержання результату - творча; за соціальною формою - індивідуальна; стосовно сфери застосування - трудова; за суб'єктивним передбаченням - мотиваційна, цiннiсно орiєнтована, що має такі риси, як ефективність i усвідомлення.

Результати дослідження були враховані у змісті статуту училища, паспорта навчального господарства, а також у структурі соціологічного дослідження ефективності управління для сільськогосподарських училищ. Вивчено вплив умов колективної угоди і особливостей контрактної форми трудового договору на професійне зростання педагогів, залучення їх до управління училищем та вирішення питань соціального забезпечення працівників училища.

Виявлені і сформульовані системоутворюючі фактори управління ПТУ сільськогосподарського профілю (мета, мотиви, способи та прийоми управління навчальним закладом, критерії, прогнозування, планування, контроль, кінцевий результат, оцінка). Механізм дії цих факторів викладено в методичних рекомендаціях.

6. Визначено основні напрями управлінської діяльності директора профтехучилища сільськогосподарського профілю. Вона розуміється як здатність керівника досягти поставленої мети: забезпечити входження випускників училища в сучасне агропромислове виробництво з урахуванням потреб ринку праці в регіоні, оперативного реагування на зміни в АПК і правовому забезпеченні діяльності ПТУ сільськогосподарського профілю шляхом співпраці цих закладів з ринком праці і ринком освітянських послуг.

Ефективне управління сільськогосподарським професійно-технічним навчальним закладом ми розглядаємо як систему дій, що забезпечує життєдіяльність педагогічного персоналу та учнів, з урахуванням економічних, фінансових, галузевих та інших факторів. Система взаємовідносин, прав та обов’язків кожного з членів цих колективів регулюється через організаційні форми і має такі ознаки: керованість, цілісність, функціональна розвиненість, динамічність розвитку. Її становлення, вдосконалення та оновлення, як показало дослідження, є результатом послідовних стадій управлінського процесу.

7. Організаційно-педагогічні умови розглядаються як сукупність дій та взаємодії, що забезпечують внесення змін у діючу систему управління та досягнення максимально можливого корисного результату діяльності ПТУ з урахуванням змін в агропромисловому виробництві.

Організаційні дії адміністрації трансформуються у створення нових педагогічних умов діяльності ПТУ або в уточнення, поліпшення, удосконалення наявних, що вносять корективи у навчально-виховний і навчально-виробничий процеси.

Такі підходи дозволяють спрямовувати управління ПТУ сільськогосподарського профілю на задоволення потреб особистості учня в постійному зростанні його фахової майстерності, конкурентоспроможності, професійної мобільності, що доводить стабільність системи управління. Виходячи з концептуальних положень дослідження про структуру управління як систему відносин її компонентів, ми вважаємо, що стабільність управління сільськогосподарським навчальним закладом залежить від професійно-педагогічного рівня викладачів, майстрів та керівників ПТУ, оперативного врахування ринкових змін на селі, що в сукупності сприяє повноцінному функціонуванню училища.

Результати експериментальної роботи підтверджують, що визначені організаційно-педагогічні умови та запропонована технологія управлінської діяльності директора ПТУ сільськогосподарського профілю є педагогічно доцільними, оскільки забезпечують ефективність управління училищем в умовах реформування агропромислового комплексу i досягнення головної мети - підготовки кваліфікованих конкурентоспроможних кадрів робітників для сільськогосподарського сектора. Демократизація управління, соціальний захист педагогів i учнів, компетентність при визначенні потреб регіону в кадрах, виробнича діяльність училища, вдосконалення особистого стилю управління - основні важелі керівника ПТУ в сучасних умовах.

Виконане дослідження дозволяє сформулювати рекомендації Науково-методичному центру ПТО Міністерства освіти і науки України щодо організації управління ПТУ сільськогосподарського профілю: виступити організатором розробки комплексної програми науково-методичного, соціального та правового забезпечення управлінської діяльності керівних кадрів сільськогосподарських ПТУ України; забезпечити створення автономного органу управління системою професійно-технічної освіти України.

Складна та багатоаспектна проблема управління професійно-технічними училищами сільськогосподарського профілю, звичайно, не вичерпується питаннями, розглянутими в дисертаційному дослідженні.

Подальшого вивчення потребують питання психолого-педагогічних умов економічної діяльності професійно-технічних навчальних закладів сільськогосподарського профілю, інноваційна діяльність у навчально-виробничому процесі, особливості взаємодії з організаціями - замовниками кадрів сільськогосподарських професій.

Основні результати дослідження відображені в таких публікаціях автора:

1. Мельнiченко В.В. Час творчої праці. Єланецьке ПТУ: історія, досвід, проблеми управління: Методичні рекомендації. – Єланець: Управління освіти Миколаївської обл. держ. амін., ОНМЦ ПО, 1997. – 28 с.

2. Мельнiченко В.В. Роль контрактної системи в управлінні інженерно-педагогічним колективом // Вересень. – 1998. – № 1-2. – С.35-38.

3. Мельнiченко В.В. Вивчення особливостей управління навчально-виховним процесом у ПТУ сільськогосподарського профілю // Вересень. – 1999. – № 1. – С.38-46.

4. Мельнiченко В.В. Колективний договір як фактор управління ПТУ сільськогосподарського профілю// Наукові записки НПУ ім. М.П.Драгоманова. Педагогічні та історичні науки. – К.: НПУ. - 1999. – Т.ХХХV. – Ч.3. – С.239-245.

5. Мельнiченко В.В. Ефективність контрактної системи в управлінні професійно-технічним училищем // Педагогіка i психологія професійної освіти. – 1999. – № 2. – С.192-196.

6. Мельнiченко В.В. Модель системи управління ПТУ сільськогосподарського профілю // Професійно-технічна освіта. – 1999. – № 4. – С.31-34.

7. Мельнiченко В.В. Як із господарника знову стати керівником // Професійна освіта: Теорія i практика: Науково-методичний бюлетень. – Харків. – 1998. – № 1-2 (7-8). – С.203-206.

8. Мельнiченко В.В. Профтехосвіта: невже історія повторюється? // Віче. – К. – 1997. – N8. – С.94-97.

9. Мельнiченко В.В. Контракт в ПТУ // Професіонал: Інформаційно-педагогічний журнал. – Миколаїв. – 1998. – №1. – С.8-11.

10. Мельниченко В.В. Особенности управления современным профессиональным учебно-воспитательным заведением на Украине //Система многоуровневого профессионального образования: методология, теория, опыт, проблемы: Тезисы докладов Междунар. науч.-практ. конф. / Под ред. А.П.Беляевой. - С-Пб. – 1996. – С.35-36.

11. Мельнiченко В.В. Модернізація системи управління сільським профтехучилищем // Система неперервної освіти: здобутки, пошуки, проблеми: Матеріали Міжнар. наук-практ. конф. / Вiдп. ред. Н.Г.Ничкало. – Чернівці. – 1996. – Кн.3. – С.288-289.

12. Мельнiченко В.В. Iсторично-педагогічні аспекти нормативно-правової бази управління профтехосвiтою // Історія Миколаївщини 1937-1997: Доповіді й повідомлення наук. конф., присвяченої 60-річчю з дня утворення Миколаївської області. – Миколаїв. - 1998. – С.49-52.

Мельнiченко В.В. Органiзацiйно-педагогiчнi умови управління професійно-технічним училищем сільськогосподарського профілю. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 - теорія i методика професійної освіти. - Інститут педагогіки i психології професійної освіти АПН України, Київ, 2001.

Дисертацiю присвячено питанням управління ПТУ сiльсько-господарського профілю у нових соціально-економічних умовах ринкових відносин на селі.

Узагальнення результатів дослідження дає підстави визначити основні особливості управління сільськогосподарською професійно-технічною освітою на різних етапах соціально-економічного становлення нашої держави. Виявлено особливості структури та змісту управління системою підготовки кваліфікованих робітників сільськогосподарських професій на тих чи інших історичних етапах.

Виявлено та експериментально перевірено організаційно-педагогічні умови управління ПТУ сільськогосподарського профілю в період реформування аграрного сектора економіки. Запропоновано технологію управління сільськогосподарським професійно-технічним училищем. Встановлено, що основними принципами, які складають наукову основу ефективної управлінської діяльності директора ПТУ, є: визначення цілей, системність, інтеграція, диференціація, індивідуалізація, модульність, проблемність, комунікативність, інтенсивність. Широкого використання у будь-яких навчальних закладах можуть набути застосовані в праці організаційно-педагогічні умови, показники, критерії, впливові фактори, компоненти, функції, весь комплекс науково-методичного забезпечення методики управління.

Дослідження дало можливість запровадити в практику сільськогосподарських ПТУ розроблені: технологію управління, статут училища, структуру соціологічного дослідження ефективності управління для сільськогосподарських училищ.

Ключові слова: організаційно-педагогічні умови, професійно-технічне училище, агропромисловий комплекс, сільськогосподарський профіль, управлінська діяльність.

Мельниченко В.В. Организационно-педагогические условия управления профессионально-техническим училищем сельскохозяйственного профиля. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Профілактика та лікування неспецифічної бронхопневмонії у телят із застосуванням цитомединів з легень великої рогатої худоби - Автореферат - 18 Стр.
РОЛЬ С-РЕАКТИВНОГО БІЛКА У ФОРМУВАННІ ВІДПОВІДНОЇ РЕАКЦІЇ ОРГАНІЗМУ ПРИ ВНУТРІШНЬОУТРОБНОМУ ІНФІКУВАННІ, ВНУТРІШНЬОУТРОБНИХ ІНФЕКЦІЯХ І ГНІЙНО-ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ НОВОНАРОДЖЕНИХ - Автореферат - 24 Стр.
Умови стiйкостi руху нелiнiйних систем з неточними значеннями параметрiв - Автореферат - 13 Стр.
ПРОГРАМОВАНІ ПОЛОГИ У ЖІНОК-ПЕДАГОГІВ - Автореферат - 19 Стр.
РОЛЬ ПОДОВЖНІХ КОЛИВАНЬ НАМАГНІЧЕНОСТІ В ДИНАМІЦІ ОРІЄНТАЦІЙНИХ ПЕРЕХОДІВ - Автореферат - 21 Стр.
ПРОДУКТИВНІСТЬ КУЛЬТУР СОСНИ ЗВИЧАЙНОЇ ОВРУЦЬКО-СЛОВЕЧАНСЬКОГО КРЯЖУ - Автореферат - 25 Стр.
Становлення та діяльність органів місцевого самоврядування на Волині (1919–1939 рр.) - Автореферат - 32 Стр.