У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

Назаренко Руслан Іванович

УДК 343.1

ХАРАКТЕРИСТИКА КРИМІНАЛЬНО-ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ВІДНОСИН

НА ПОЧАТКОВОМУ ЕТАПІ ДОСУДОВОГО ПРОВАДЖЕННЯ

Спеціальність 12.00.09 – кримінальний процес та криміналістика;

судова експертиза

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Київ 2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ України.

Науковий керівник заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, професор Смітієнко Зінаїда Дмитрівна, Національна академія внутрішніх справ України, професор кафедри кримінального процесу

Офіційні опоненти: заслужений юрист України, доктор юридичних наук, професор Михайленко Олександр Романович, Інститут адвокатури при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, завідуючий кафедрою процесуального права

кандидат юридичних наук Сірий Микола Іванович, Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, старший науковий співробітник

Провідна установа Львівський національний університет імені Івана Франка, м. Львів

 

Захист відбудеться 19.09.2001 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.007.03 у Національній академії внутрішніх справ України (03035, Київ-35, Солом'янська площа, 1)

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної академії внутрішніх справ України (03035, Київ-35, Солом'янська площа, 1)

Автореферат розісланий 12.07.2001 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат юридичних наук, доцент Є.Д. Лук'янчиков

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Створення громадянського суспільства, становлення України як правової, демократичної, соціально-орієнтованої держави, на що є згода більшості суб'єктів суспільних відносин, неможливе без реформування всіх галузей права. Безумовно, зазначена правова реформа повинна проводитися з урахуванням теоретичних досягнень науковців України, а також вивчення світового досвіду. Нове законодавство має ґрунтуватися на загальнолюдських цінностях, пріоритеті прав і свобод людини (ч. 2 ст. 3 Конституції України).

Для кримінального судочинства це означає розробку й уточнення фундаментальних ідей (принципів), на яких повинні базуватися взаємовідносини між правовою державою та особистістю. При цьому слід виходити з верховенства закону, невідчужуваності та непорушності прав і законних інтересів громадян.

У державі повинна діяти ефективна система правоохоронних органів для боротьби зі злочинністю та корупцією. Особливу увагу слід приділити удосконаленню діяльності органів попереднього розслідування і суду. Втім, як свідчать результати вивчення 250 матеріалів про відмову в порушенні кримінальної справи і 200 кримінальних справ, певні вади процесуальної діяльності пов'язані не тільки з відповідними прорахунками в організації роботи компетентних державних органів (їх посадових осіб), але й із суттєвими прогалинами в чинному законодавстві, неналежною законодавчою регламентацією кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження. Зокрема, дотепер залишається не визначеним у законі правовий статус окремих суб'єктів процесу (заявника про злочин; особи, яка з'явилася з повинною, тощо); недостатньо чіткою є і регламентація деяких правовідносин, що виникають при прийомі та перевірці інформації про злочин, прийнятті підсумкових процесуальних рішень, у зв'язку з їх оскарженням (наприклад, між слідчим і особою, у якої витребуються необхідні документи); слабка професійна підготовка співробітників органів попереднього розслідування, які не повною мірою усвідомлюють свій правовий статус і не вживають належних заходів для забезпечення реалізації прав і виконання обов'язків іншими суб'єктами кримінально-процесуальної діяльності.

Законодавче й організаційне регулювання боротьби зі злочинністю, яке було ефективним у недалекому минулому, виявляється малорезультативним за сучасних умов. Так, 71% слідчих (із 95 респондентів) та 79% співробітників органів дізнання (із 105 опитаних) висловили думку, що кримінально-процесуальна політика держави щодо виявлення і розкриття злочинів є неналежною (зволікання з прийняттям нових законів, відсутність науково обґрунтованих рекомендацій з актуальних проблем практики, слабке матеріально-технічне забезпечення тощо). У зв'язку з цим з'ясування змісту, об'єкта, кола суб'єктів, моментів виникнення, розвитку та реалізації кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження, визначення шляхів їх удосконалення має велике значення для поліпшення діяльності органів розслідування, захисту прав і законних інтересів громадян, які залучаються до сфери кримінального судочинства.

Теоретичне і практичне дослідження кримінально-процесуальних відносин, проведене нами, є важливим не тільки тому, що це питання глибоко не вивчалося, але й тому, що вкрай необхідно законодавчо врегулювати на початковому етапі досудового провадження певні відносини, які фактично існують на практиці, але не знайшли свого відображення в КПК (наприклад, між слідчим і спеціалістом). Потрібна така кримінально-процесуальна форма, яка сприяла б визнанню отриманої первинної інформації як доказової, а прийняті при цьому рішення були б законними та обґрунтованими. При законодавчому врегулюванні кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі процесуальної діяльності слід враховувати і матеріально-правові інтереси громадян, яким було заподіяно шкоду.

Необхідно зазначити, що українські вчені-юристи, такі, як С.А. Альперт, О.В. Баулін, Ю.М. Грошевий, А.Я. Дубинський, Л.С. Жиліна, В.С. Зеленецький, Г.К. Кожевников, Л.М. Лобойко, Є.Д. Лук'янчиков, В.Т. Маляренко, О.Р. Михай- ленко, М.М. Михеєнко, В.Т. Нор, Д.П. Письменний, М.А. Погорецький, М.І. Сірий, З.Д. Смітієнко, С.М. Стахівський, А.Р. Туманянц, Л.В. Черечукіна, В.П. Шибіко, М.Є. Шумило та інші, неодноразово зверталися до дослідження окремих кримі- нально-процесуальних відносин, у зв'язку з чим формували різні точки зору та судження.

Значний внесок у розробку цієї проблеми також зробили вчені-правознавці колишнього СРСР і країн-членів СНД: М.С. Алексєєв, С.С. Алексєєв, В.П. Бож'єв, С.В. Болотін, М.М. Гапанович, А.П. Гуляєв, В.Г. Даєв, П.С. Елькінд, М.В. Жогін, Л.М. Карнєєва, О.М. Ларін, В.М. Савицький, М.С. Строгович, Ю.Г. Ткаченко, Ф.Н. Фаткуллін, О.О. Чувильов, Н.А. Якубович.

Разом з тим на сучасному етапі проведення судово-правової реформи цілий ряд питань, пов'язаних із законодавчим регулюванням кримінально-процесуальних відносин при прийомі та перевірці інформації про злочин, прийнятті підсумкових процесуальних рішень та їх оскарженні, залишається не розв'язаним і вимагає якісно нового наукового обґрунтування. Дуже важливо привести у відповідність відомчі нормативні акти з питань боротьби зі злочинністю з нормами кримінально-процесуального закону. Крім того, вчені-юристи досліджувану нами проблему вивчали частково і зовсім не торкалися багатьох питань щодо особливостей виникнення, розвитку та реалізації кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження.

Викладені обставини зумовили вибір теми дисертаційного дослідження і свід- чать про її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукове дослідження ґрунтується на основних положеннях Постанови Верховної Ради України “Про концепцію судово-правової реформи в Україні” від 28 квітня 1992 р., Комплексної цільової програми боротьби зі злочинністю на 1996–2000 рр., затвердженої Указом Президента України від 17 вересня 1996 р. № /96, є складовою частиною наукових досліджень Міністерства внутрішніх справ України (“Пріоритетні напрями фундаментальних і прикладних досліджень навчальних закладів і науково-дослідницьких установ МВС України на період 1995–2000 рр.”), включено до планів науково-дослідницьких робіт Національної академії внутрішніх справ України і кафедри кримінального процесу цього закладу.

Мета і завдання дослідження. Головною метою дисертаційного дослідження є виявлення механізму підвищення ефективності реалізації кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження, а також сприяння розробці науково обґрунтованих положень і рекомендацій щодо законодавчого врегулювання кримінально-процесуальної діяльності по прийому та перевірці інформації про злочин, прийняттю підсумкових процесуальних рішень, у зв'язку з їх оскарженням.

Досягненню поставленої мети сприяло розв'язання автором таких основних завдань:

- з'ясування юридичної природи, змісту, об'єкта, кола суб'єктів кримінально-процесуальних відносин, що виникають на початковому етапі досудового провадження;

- розкриття специфіки кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження і відмежування їх від інших видів правових відносин (наприклад, кримінально-правових, адміністративно-процесуальних, прокурорсько-наглядових) з метою прийняття законних і обґрунтованих процесуальних рішень;

- аналіз правового становища осіб, залучених до сфери кримінального процесу в зв'язку з прийомом і перевіркою інформації про злочин, прийняттям підсумкових процесуальних рішень та їх оскарженням;

- вивчення й узагальнення наукового доробку зарубіжних учених щодо досліджуваної проблеми з метою використання їх позитивного досвіду;

- дослідження діяльності слідчих, органів дізнання, прокурорів, суду (суддів) на початковому етапі досудового провадження і з'ясування, яким чином сучасне законодавче регулювання кримінально-процесуальних відносин впливає на прийняття законних і обґрунтованих підсумкових процесуальних рішень;

- внесення пропозицій до чинного та проекту нового КПК України щодо удосконалення кримінально-процесуального законодавства в сфері досліджуваних питань.

Об'єктом дисертаційного дослідження є правове регулювання кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження. Предметом дослідження є окремі специфічні суспільні відносини, що виникають, розвиваються і реалізуються при прийомі та перевірці інформації про злочин, прийнятті підсумкових процесуальних рішень та їх оскарженні.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є теорія пізнання соціально-правових явищ, а також наукові принципи і концеп- туальні положення, розроблені спеціалістами в галузі кримінально-процесуального права, кримінального права, соціології тощо.

У процесі дослідження використовувались історико-правовий, логіко-юридичний, системно-структурний та інші методи пізнання. Так, для з'ясування сутності та специфіки окремих структурних елементів кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження перевага надавалась таким загальнонауковим методам, як історико-правовий, системно-структурний, наукового узагальнення. З метою визначення співвідношення та взаємообумовленості між кримінально-процесуальними і кримінально-правовими (прокурорсько-наглядо- вими, адміністративно-процесуальними) відносинами застосовувались порівняльний та логіко-юридичний методи. Для конкретизації та аналізу окремих кримінально-процесуальних відносин при прийомі та перевірці інформації про злочин, прийнятті підсумкових процесуальних рішень та їх оскарженні автором використовувались системно-структурний, логіко-юридичний, порівняльно-правовий та конкретно-соціологічні методи (анкетування, вивчення кримінальних справ тощо). Дисертант провів узагальнення юридичної практики, зібрав і проаналізував за допомогою статистичних методів емпіричну інформацію, що стосується проблеми дослідження.

Обґрунтованість сформульованих у дисертації теоретичних положень, висновків і пропозицій для практики визначається емпіричною базою дослідження. Зокрема, автором було вивчено 200 кримінальних справ і 250 матеріалів про відмову в порушенні кримінальної справи, що перебували у провадженні органів дізнання і слідчих МВС України в м. Києві, Київської і Полтавської областей за період з 1997 до 2000 р. Крім того, на підставі спеціально розробленої анкети було опитано 105 співробітників органів дізнання і 95 слідчих із різних регіонів України, які проходили підвищення кваліфікації у Національній академії внутрішніх справ України протягом 1999–2000 рр. Використовувався й особистий досвід дисертанта, набутий за час роботи в оперативному підрозділі МВС України упродовж 1997–1999 рр.

Одночасно здійснювалося порівняння отриманих дисертантом результатів з узагальненнями слідчо-прокурорської практики, проведеними В.С. Зеленецьким, О.Р. Михайленком, М.А. Погорецьким та іншими.

Теоретичним підґрунтям дисертаційного дослідження були роботи як вітчизняних, так і закордонних учених-юристів з філософії права, загальної теорії права, кримінально-процесуального, кримінального права, наукові праці з окремих питань адміністративного і цивільного права. У ході дослідження було проаналізовано проект нового КПК України, процесуальне законодавство Російської Федерації, Республіки Білорусь, Казахстану, Узбекистану, а також законодавство США, Німеччини.

Наукова новизна одержаних результатів полягає, насамперед, у тому, що вперше в українській процесуальній науці, з урахуванням положень Конституції України, внесених змін і доповнень до чинного законодавства України дисертантом було вироблено концептуальну позицію щодо виникнення, розвитку та реалізації кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження. Ґрунтуючись на наукових узагальненнях учених-правознавців, автор пропонує своє розв'язання низки складних і дискусійних у теорії кримінального процесу питань, формулює пропозиції з удосконалення кримінально-процесуального законодавства і практики його застосування. У дисертації обґрунтовується ряд нових положень та висновків, що істотно розширюють і поглиблюють зміст, структуру і понятійний апарат теорії кримінального процесу. До найбільш суттєвих із них слід віднести такі:

·

набуло подальшого розвитку положення про те, що кримінально-процесуальні відносини є специфічним видом правових відносин, які мають свій зміст, об'єкт, коло суб'єктів, юридичні факти, що обумовлюють їх появу;

· висновок про цільове призначення кримінально-процесуальних відносин як необхідного інструменту встановлення і подальшої реалізації кримінально-правових відносин;

· пропозицію про більш детальну регламентацію у відповідних нормах КПК правового статусу (закріплення прав і обов'язків) особи, яка заявила про злочин, у тому числі й особи, яка з'явилася з повинною;

· сформульовано окрему правову норму, яка передбачає підстави та процесуальний порядок доставлення до слідчого, органу дізнання або прокурора особи, яку застали при безпосередньому приготуванні до злочину, в момент його вчинення або відразу ж після його вчинення, а також обґрунтовано доцільність регламентації правового статусу і строків перебування такого суб'єкта процесу в правоохоронному органі;

· момент виникнення кримінально-процесуальних відносин пропонується пов'язувати з виконанням слідчим, органом дізнання, прокурором або судом (суддею) публічно-правових обов'язків по прийому інформації про злочин. У зв'язку з необхідністю перевірки отриманої інформації про злочин зазначені правовідносини розвиваються і з'являються інші суб'єкти, такі, як особа, яка дає пояснення, особа, у якої витребуються необхідні документи, особа, щодо якої порушено кримінальну справу, тощо;

· сформульовано окрему правову норму та обґрунтовано положення про можливість громадян скористатися правом на юридичну допомогу (ст. 59 Конституції України) уже на початковому етапі досудового провадження шляхом запрошення фахівця в галузі права (юриста);

· удосконалено частину 3 статті 114 КПК “Повноваження слідчого”, а саме пропонується наділити слідчого правом дачі органу дізнання письмових вказівок (доручень) про проведення розшукових і процесуальних дій не тільки по кримінальних справах, які перебувають у його провадженні, але й по матеріалах попередньої перевірки інформації про злочин, що сприятиме удосконаленню кримінально-процесуальних відносин між названими суб'єктами процесу;

· набула подальшого розвитку ідея проведення на початковому етапі досудового провадження спеціальних досліджень об'єкта, у зв'язку з чим сформульовано окрему правову норму “Спеціальні дослідження об'єктів”, а також внесено зміни і допов- нення до ст. 32 та 1281 КПК щодо визначення поняття спеціаліст і вимог, яким має відповідати названий суб'єкт кримінально-процесуальних відносин;

· об'єктом правовідносин при здійсненні прокурорського нагляду на початковому етапі досудового провадження повинна бути не діяльність слідчого або органу дізнання взагалі, а законність їх процесуальних дій і прийнятих ними рішень з метою захисту прав і законних інтересів суб'єктів кримінально-процесуальних відносин;

· розвинено положення, що суд (суддя) має бути позбавлений повноважень порушувати кримінальні справи, оскільки це є несумісним з виконанням ним функцій по здійсненню правосуддя;

· рішення про відмову в порушенні кримінальної справи за нереабілітуючими особу обставинами, передбаченими п. 3, 4, 5, 8 ч. 1 ст. 6 КПК, має затверджуватися суддею, що випливає з конституційних вимог про охорону прав і законних інтересів громадян (ст. 62 Конституції України);

· обґрунтовано доцільність внесення змін і доповнень до низки інших статей чинного КПК України (ст. 4, 6, 84, 85, 94, 97, 99, 127, 128), проекту нового КПК України (ст. 65, 67, 161, 165, 172, 1721, 173, 180, 181, 182, 194, 1961, 198, 201, 203), відомчих нормативних актів з питань боротьби зі злочинністю – щодо більш детального врегулювання кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що сформульовані й аргументовані в дисертації теоретичні положення, висновки і пропозиції вносять певний вклад у розвиток науки кримінального процесу, оскільки розширюють і поглиблюють наші уявлення про сутність і специфіку кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження. Отримані автором результати дослідження можуть бути використані:

·

у науково-дослідницьких цілях – для подальшої розробки науково обґрунтованих положень і рекомендацій щодо законодавчого врегулювання кримінально-процесуальної діяльності по прийому та перевірці інформації про злочин, прийняттю підсумкових процесуальних рішень, у зв'язку з їх оскарженням;

· у законотворчій роботі – при внесенні змін і доповнень до чинного КПК, а також при доопрацюванні проекту КПК, при прийнятті постанов Пленуму Верховного Суду України з відповідних процесуальних питань;

· у навчальному процесі – при написанні окремих розділів підручників і навчальних посібників з курсу “Кримінальний процес України”, при підготовці і викладанні лекцій за темою: “Порушення кримінальної справи”.

Основні положення і висновки дисертації були сформульовані в пропозиціях, направлених до Головного слідчого управління МВС України і Робочої групи з підготовки нового КПК України при Кабінеті Міністрів України (№ –3/75/ВС від 28.03.2001 р.). Матеріали дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Національної академії внутрішніх справ України.

Апробації результатів дисертації. Матеріали дослідження обговорено на засіданні кафедри кримінального процесу Національної академії внутрішніх справ України. Результати дисертаційної роботи доповідалися на Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми взаєморозуміння, співробітництва і взаємодії органів правопорядку з населенням” (червень 2000 р., м. Донецьк), на Міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми діяльності ОВС по попередженню, розкриттю і розслідуванню злочинів” (жовтень 2000 р., м. Одеса), на науково-практичній конференції “Питання діяльності прокуратури в проекті КПК України” (грудень 2000 р., м. Київ), на Міжнародній науковій конференції “Проблеми права на зламі тисячоліть” (лютий 2001 р., м. Дніпропетровськ).

Публікації. За матеріалами дисертаційного дослідження опубліковано шість наукових статей (п'ять з яких – у фахових виданнях, затверджених ВАК України, одна зі статей – у співавторстві, де участь дисертанта становить 50 %).

Структура дисертації обумовлена метою і предметом дослідження, відповідає логіці наукового пошуку і вимогам ВАК України, складається зі вступу, двох розділів, до складу яких входить п'ять підрозділів, висновків і пропозицій, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації становить 182 сторінки. Список використаних літературних джерел складає 295 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовується актуальність теми, визначається мета й основні завдання дослідження, показано наукову новизну і сформульовано положення, які виносяться на захист, розкривається теоретична та практична значущість здобутих результатів, їх апробація і впровадження.

Розділ перший “Поняття і загальна характеристика кримінально-процесуальних відносин” складається з двох підрозділів, в яких досліджується сутність і специфіка кримінально-процесуальних відносин, що виникають на початковому етапі досудового провадження, з'ясовується їх співвідношення, взаємозв'язок з кримінально-правовими відносинами.

У підрозділі 1.1. “Сутність кримінально-процесуальних відносин” проаналізовано основні наявні в теорії кримінального процесу погляди правників на сутність кримінально-процесуальних відносин, їх зміст, об'єкт, коло суб'єктів, моменти їх виникнення, розвитку та реалізації, юридичні факти, що викликають появу названих правовідносин.

Дисертант наводить додаткові аргументи на підтримку обґрунтованості позиції тих учених-юристів, які вважають, що кримінально-процесуальні відносини – це специфічний вид правових відносин, які мають свій зміст, об'єкт, коло суб'єктів, особливості моменту виникнення, розвитку та реалізації (В.П. Бож'єв, А.Я. Ду- бинський, О.Р. Михайленко та ін.).

Підкреслюється, що кримінально-процесуальні відносини мають державно-владний характер, оскільки державна влада юридично закріплює ці відносини в системі чинного кримінально-процесуального законодавства. Зазначається, що кримінально-процесуальні відносини не можуть виникнути, якщо можливість їх існування не передбачена кримінально-процесуальною нормою, в зв'язку з чим проаналізовано співвідношення між кримінально-процесуальною нормою і кримінально-процесуальними відносинами. Робиться висновок, що кримінально-процесуальна норма, яка передбачає названі правовідносини, і держава (в особі державних органів і посадових осіб), що забезпечує реалізацію цієї норми, є необхідна правова умова виникнення, розвитку та реалізації кримінально-процесуальних відносин.

Обґрунтовується думка, що кримінально-процесуальні відносини можуть існувати тільки у формі правових і є результатом взаємодії норми права з суспільними відносинами.

У роботі відмічається, що для того, щоб краще зрозуміти специфіку кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження, необхідно дослідити їх зміст, об'єкт і коло суб'єктів, юридичні факти, що обумовлюють появу цих правовідносин.

Так, полемізуючи з рядом учених-правників щодо визначення об'єкта кримінально-процесуальних відносин, дисертант підтримує позицію тих правознавців, які вважають за можливе визнання двох об'єктів кримінально-процесуальних відносин: загального і спеціального (М.А. Погорецький). Під загальним об'єктом розуміється те, з приводу чого або в зв'язку з чим функціонує і розвивається вся сукупність правових відносин при здійсненні кримінально-процесуальної діяльності. Таким об'єктом є встановлення і реалізація кримінально-правових відносин, включаючи з'ясу- ванння фактичних обставин і їх юридичну оцінку, хоча результат може бути і негативним, тобто їх невстановлення. Спеціальним об'єктом, тобто об'єктом окремих, одиничних кримінально-процесуальних відносин, є очікуваний результат поведінки (дій) суб'єктів конкретних процесуальних відносин. Таким спеціальним об'єктом може бути: вирішення заявленого клопотання; закріплення слідів злочину; забезпечення відшкодування заподіяної злочином шкоди тощо.

Змістом кримінально-процесуальних відносин є дії їх суб'єктів; формою (внутрішньою) – права й обов'язки суб'єктів правовідносин, зовнішню ж форму складають порядок і послідовність процесуальних дій (у тому числі слідчих і судових).

Суб'єкт кримінально-процесуальних відносин – це одна зі складових будь-яких відносин. При цьому зазначається, що роль і значення не всіх суб'єктів кримінально-процесуальної діяльності рівнозначні. Внаслідок державно-владного характеру, властивого кримінальному процесу, специфічною особливістю всіх кримінально-процесуальних відносин є наявність у них представника органів державної влади (слідчого, начальника слідчого підрозділу, органу дізнання, особи, яка провадить дізнання, прокурора або судді).

Втім, у кримінальному процесі, як і в будь-якій іншій сфері правового регулювання, один суб'єкт (посадова особа або громадянин), зможе реалізувати свої права лише в тому випадку, якщо інший суб'єкт наділяється відповідними обов'язками. Дисертант обґрунтовує судження про те, що процесуальні дії і рішення слідчого, органу дізнання, прокурора або судді виступають не тільки як засіб виконання їх обов'язків по розкриттю злочинів, викриттю винних, але і як засіб забезпечення реалізації прав і законних інтересів інших суб'єктів кримінально-процесуальних відносин. Підтвердженням сказаного, на думку дисертанта, є той факт, що на компетентні державні органи (їх посадових осіб) покладається правовий обов'язок роз'яснити суб'єктам кримінального процесу їхні права і забезпечити можливість здійснення цих прав (ст. 53 КПК).

У підрозділі 1.2. “Кримінально-процесуальні відносини як засіб реалізації кримінально-правових відносин” акцентується увага на тому, що дослідження кримінально-процесуальних відносин, визначення сутності вказує на їх тісний зв'язок з кримінально-правовими відносинами.

Автор обґрунтовує погляд, що кримінально-процесуальні відносини детерміновані кримінально-правовими і виконують “службову” роль у встановленні останніх (М.М. Полянський). Буття кримінально-процесуальних відносин обумовлено, насамперед, необхідністю реалізації норм кримінального права у формі їх застосування. У цьому не важко пересвідчитися, проаналізувавши норми чинного кримінально-процесуального законодавства. З урахуванням сказаного знаходить своє обґрунтування висловлене декілька десятиліть тому судження, що не кримінальні закони існують для того, щоб людей судили, а судять для того, щоб забезпечити належне застосування кримінального закону (М.С. Строгович).

Дисертант критикує позицію тих учених-процесуалістів, які вважають, що кримінально-правові відносини породжують процесуальні. Перші обумовлюють другі, але не породжують їх. Навіть у разі порушення кримінальної справи не можна стверджувати, що кримінально-процесуальні відносини породжені фактом вчинення злочину. Цей факт повинен бути встановлений процесуальними засобами, у чому і полягає “службова” роль кримінально-процесуальних відносин. Разом з тим стверджується, що кримінальний процес, а отже, і кримінально-процесуальні відносини, мають свій власний зміст.

Самостійність же кримінально-правових і кримінально-процесуальних відносин можлива і в тому розумінні, що вони можуть існувати незалежно одні від одних. Наприклад, кримінально-процесуальні відносини можуть виникнути і бути реалізованими навіть без наявності кримінально-правових відносин (при безпідставному порушенні кримінальної справи і наступному її закритті) чи навпаки – кримінально-правові відносини можуть виникнути та існувати поза процесуальною формою, залишаючись не встановленими і не реалізованими (латентна злочинність). З цих позицій не зовсім точним буде і твердження, що кримінально-процесуальні відносини не з'являться, якщо люди не порушать заборону, що міститься в матеріальній нормі.

Не є тотожними, на думку дисертанта, і суб'єкти кримінально-правових та кримінально-процесуальних відносин: кримінально-правові відносини виникають безпосередньо між державою й особою, яка вчинила злочин; у кримінально-процесуальних відносинах бере участь не сама держава, а її компетентні державні органи (їх посадові особи), які безпосередньо ведуть кримінальний процес. При цьому особа, яка фактично вчинила злочин, тобто суб'єкт кримінально-правових відносин, може не стати суб'єктом кримінально-процесуальних відносин (наприклад, особою, щодо якої порушується кримінальна справа, обвинуваченим, підсудним).

Звертається увага і на хронологічний незбіг названих відносин: як правило, неминучий розрив у часі між виникненням кримінально-правових (момент вчинення злочину) і кримінально-процесуальних (момент оформлення інформації про злочин у належну процесуальну форму) відносин. Різними є і юридичні факти, що викликають до “життя” кримінально-правові і кримінально-процесуальні відносини.

Зазначається, що кримінально-правові відносини встановлюються і стають цілком визначеними тільки в обвинувальному вироку суду, що набув законної сили. Враховуючи сказане і виходячи з вимог Конституції України щодо охорони прав і законних інтересів громадян (ст. 62 Конституції, ст. 15 КПК), пропонується, щоб рішення про відмову в порушенні кримінальної справи за нереабілітуючими особу обставинами, передбаченими п. , 4, 5, 8 ч. ст. КПК, затверджувалося суддею.

Розділ другий “Особливості виникнення, розвитку та реалізації кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження” складається з трьох підрозділів, в яких досліджуються прикладні і теоретичні проблеми кримінально-процесуальних відносин, що виникають при прийомі та перевірці інформації про злочин, прийнятті підсумкових процесуальних рішень, у зв'язку з їх оскарженням. Формулюється цілий ряд науково обґрунтованих пропозицій і кримінально-процесуальних норм по удосконаленню чинного та проекту нового КПК .

У підрозділі 2.1. “Виникнення кримінально-процесуальних відносин при прийомі інформації про злочин” розглядаються особливості виникнення кримінально-процесуальних відносин у разі надходження (одержання) інформації про злочин.

Дисертант наводить додаткові аргументи щодо обґрунтованості позиції деяких учених-процесуалістів про доцільність законодавчого закріплення в окремій нормі КПК поняття “привід до початку кримінально-процесуальної діяльності”. Це дозволить більш чітко усвідомити, коли саме і при виконанні яких умов починається кримінальний процес, і, як наслідок, надасть можливість відмежувати кримінально-процесуальну діяльність слідчого, органу дізнання, прокурора або суду від інших видів правової діяльності (адміністративно-процесуальної, оперативно-розшукової тощо). Разом з тим реалізація такої пропозиції дозволить точніше позначити момент виникнення прав і обов'язків суб'єктів кримінально-процесуальних відносин. При цьому під приводом до початку кримінально-процесуальної діяльності автор розуміє передбачені законом правові умови як спонукальні начала кримінально-процесуальної діяльності компетентних державних органів (їх посадових осіб) по прийому та перевірці інформації про злочин, прийняттю підсумкових процесуальних рішень.

У роботі виявляється критичне ставлення дисертанта до позиції тих учених-юристів, які пов'язують початок кримінально-процесуальної діяльності (момент виникнення кримінально-процесуальних відносин) з фактом реєстрації заяви або повідомлення про злочин. Якщо погодитися з такою точкою зору, тоді дії слідчого, органу дізнання, прокурора або суду (суддів) по прийому інформації про злочин слід визнавати непроцесуальними. Однак це не так, про що свідчить аналіз ст. 95, 96 КПК. Дисертант відмежовує момент прийому інформації про злочин від моменту її реєстрації, порядок якої дотепер регламентується відомчими нормативними актами. Реєстрація інформації про злочин здійснюється тільки після її одержання і належного оформлення. Практичний зміст такого поділу полягає в тому, що компетентна посадова особа може одержати заяву або повідомлення про злочин, але не завжди має можливість їх зареєструвати або може зареєструвати не відповідно до встановленого порядку.

Досліджуючи особливості виникнення кримінально-процесуальних відносин між слідчим, органом дізнання, прокурором, судом (суддею) і заявником про злочин, дисертант пов'язує появу цієї групи процесуальних відносин з діями компетентного державного органу (його посадової особи) по оформленню інформації про злочин у належну процесуальну форму, передбачену чинним КПК (ст. 95). Зазначається, що названі правовідносини не знайшли свого належного врегулювання в законі. Наприклад, проаналізувавши норми КПК, не можна сказати з упевненістю, якими правами й обов'язками наділений заявник як один із суб'єктів кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження. Як свідчить аналіз 200 кримінальних справ, після порушення справи особа, яка заявила про злочин, як правило, набуває статусу свідка або потерпілого. Піддавши аналізу правове становище цих суб'єктів процесу, робиться висновок, що необхідно визначити і законодавчо закріпити права й обов'язки заявника про злочин. У зв'язку з цим пропонується доповнити розділ 3 КПК окремою нормою, в якій би регламентувався правовий статус зазначеного суб'єкта правовідносин.

Автор досліджує особливості виникнення правовідносин між слідчим, органом дізнання, прокурором, судом (суддею) і особою, яка з'явилася з повинною, і вказує на специфіку цієї групи кримінально-процесуальних відносин, пов'язуючи її, передусім, з особливостями правового статусу особи, яка з'явилася з повинною (ст. КПК). З урахуванням аналізу конкретних життєвих ситуацій обґрунтовуються критерії явки з повинною. З огляду на те, що в законі не досить повно врегульовано правовий статус особи, яка з'явилася з повинною, аргументується пропозиція про наділення цього суб'єкта кримінально-процесуальних відносин певною сукупністю прав і обов'язків, у зв'язку з чим пропонується сформулювати окрему кримінально-процесуальну норму і доповнити нею розділ 3 КПК.

Не отримали належної регламентації в законі і правовідносини, що виникають на початковому етапі досудового провадження між органом дізнання, особою, яка провадить дізнання, слідчим, прокурором і особою, яку застали при безпосередньому приготуванні до злочину, в момент його вчинення або відразу ж після його вчинення. Дисертант піддає аналізу думки вчених-правників щодо цього питання, розкриває юридичну сутність вчинюваних дій компетентного державного органу (його посадових осіб) і обґрунтовує необхідність більш чіткого врегулювання в КПК таких відносин. Підтримується висловлена в юридичній літературі пропозиція щодо законодавчої регламентації такої процесуальної дії, як доставлення особи, яку застали при безпосередньому приготуванні до злочину, в момент його вчинення або відразу після його вчинення. Обґрунтовується зміст норми, яка регламентувала б цю дію, і пропонується внести її в розділ 8 КПК. Одночасно робиться пропозиція доповнити розділ 3 КПК окремою нормою, в якій закріпити правовий статус особи, щодо якої буде здійснюватися ця процесуальна дія, а також іменувати названого суб'єкта правовідносин особою, запідозреною у вчиненні злочину.

У підрозділі 2.2. “Характеристика кримінально-процесуальних відносин при перевірці інформації про злочин” досліджуються особливості кримінально-процесуальних відносин, які виникають, розвиваються і реалізуються у разі перевірки інформації про злочин.

Дисертант з'ясовує зміст і призначення попередньої перевірки інформації про злочин. Робиться висновок про те, що п. 4 ст. 97 КПК, в його останній редакції, не повною мірою відповідає меті і завданням кримінального судочинства, бо, з одного боку, ця кримінально-процесуальна норма реально не здатна захистити права і законні інтереси окремих суб'єктів кримінально-процесуальних відносин, а з іншого, – у ній міститься потенційна можливість порушення закону у зв'язку з неконкретністю практичних ситуацій, за яких вона може бути застосована, що потребує свого виправлення.

Втім автор не поділяє пропозицію деяких правознавців щодо встановлення в законі окремих випадків, коли проведення попередньої перевірки було б обов'язковим, а також з приводу розширення переліку перевірочних дій на початковому етапі досудового провадження, включивши до них, крім огляду місця події, ряд інших слідчих дій, таких, як експертиза, допит, огляд тощо. На думку дисертанта, це не є доцільним. Солідарний з думкою вчених-юристів і практичних працівників щодо необхідності удосконалення окремих норм КПК автор вважає, що реалізація на практиці таких нововведень призведе до істотних порушень прав та законних інтересів суб'єктів кримінально-процесуальних відносин і в той же час не підвищить якість попередньої перевірки інформації про злочин.

Дисертант підтримує ідею розроблювачів проекту нового КПК щодо розмежування процедури “відібрання пояснень” від “дослідчого опиту”. Пропонується пе- редбачити в КПК окремі норми, які закріпили б правила проведення зазначених процесуальних дій. Висловлюється думка, що пояснення повинні відбиратися від суб'єктів кримінально-процесуальних відносин, запідозрених у причетності до вчинення злочину, в тому числі і від осіб, які з'явилися з повинною. У силу забезпечення реалізації їхнього права на захист вони не повинні попереджатися про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивих відомостей.

Дослідчий опит має проводитися щодо інших осіб, які можуть повідомити будь-яку інформацію про подію чи обставини, що перевіряються. З метою одержання достовірних даних аргументується пропозиція про доцільність попередження зазначеного суб'єкта процесу про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивих відомостей на початковому етапі досудового провадження. Автор розробив і обґрунтував процесуальний статус особи, яка піддаватиметься дослідчому опитові.

Виходячи з конституційного положення про право громадян на правову допомогу (ст. ), пропонується надати особі можливість скористатися нею вже на початковому етапі досудового провадження шляхом запрошення фахівця в галузі права (юриста). Сформульовано процесуальну норму, в якій би визначався правовий статус юриста як суб'єкта кримінально-процесуальних відносин і закріплювався порядок його допуску до участі в процесуальних діях, таких, як відібрання пояснень, витребування предметів і документів тощо.

У роботі вказується на доцільність удосконалення правового становища перекладача як суб'єкта кримінально-процесуальних відносин. Зокрема, пропонується законодавчо закріпити можливість його участі при прийомі та перевірці інформації про злочин, надавши йому певні права і наділивши відповідними обов'язками.

Дисертант наводить власні аргументи щодо доцільності пропозиції деяких учених-правників про відмежування “витребування предметів і документів” від “отримання представлених предметів і документів”. Обґрунтовується необхідність удосконалення порядку і підстав їх проведення. Досліджується зміст кожної з названих процесуальних дій і пропонується внести певні зміни і доповнення до чинного КПК.

Висловлюється думка про необхідність законодавчої регламентації участі понятих не тільки при проведенні слідчих дій, як це передбачено чинним КПК (ст. ), але й інших процесуальних дій, таких, як витребування предметів і документів тощо. Разом з тим дисертант вважає, що в законі не слід називати конкретні процесуальні дії та ситуації, в яких участь понятих була б обов'язковою. Доцільність їх залучення до участі в тій чи іншій процесуальній дії мають визначати слідчий, прокурор або особа, яка провадить дізнання. Саме ці суб'єкти кримінально-процесуальних відносин відповідають за всебічність, повноту й об'єктивність дослідження обставин справи (ст. 22 КПК). Будь-яке прийняте ними рішення в процесі перевірки заяви або повідомлення про злочин повинне бути законним і обґрунтованим, у тому числі і про проведення процесуальної дії без участі понятих. Крім того, необхідно враховувати і ту обставину, що в деяких випадках залучити понятих до участі в процесуальній дії неможливо в силу певних об'єктивних причин (наприклад, безлюдне місце, нічний час тощо).

Не склалося єдиної думки в науці кримінального процесу і щодо використання спеціальних знань при перевірці інформації про злочин. Автор аналізує чинне законодавство України і підтримує позицію тих учених-юристів, які вважають, що необхідно більш чітко визначити в законі межі участі спеціаліста та експерта у кримінальному процесі (В.К. Лисиченко, М.Я. Сегай). Дисертант полемізує і піддає сумніву обґрунтованість точки зору деяких правознавців про доцільність проведення експертизи до порушення кримінальної справи. Підтримується думка розроблювачів проекту нового КПК щодо законодавчого врегулювання на початковому етапі досудового провадження такої дії, як спеціальне дослідження об'єкта, і пропонується сформулювати окрему норму, в якій передбачався би порядок і процедура його проведення. Також аналізується правовий статус спеціаліста як суб'єкта кримінально-процесуальних відносин на початковому етапі досудового провадження і пропонується внести доповнення до ч. ст. 1281 КПК, що стосуються його професійних якостей. Разом з тим висловлюється пропозиція доповнити ст. 32 КПК окремою нормою такого змісту: “Спеціаліст – це особа, яка має професійну освіту та фіксовану кваліфікацію (спеціальність, науковий ступінь, категорію тощо), постійно займається певним видом діяльності з практичним використанням засвоєних знань, умінь і навичок з конкретної спеціальності”.

З метою успішного розв'язання завдань, що стоять перед кримінальним судочинством, дисертант обґрунтовує раціональне використання на початковому етапі досудового провадження кримінально-процесуальних і оперативно-розшукових можливостей суб'єктів кримінального процесу. Однак, на думку автора, правовий статус суб'єктів, які здійснюють ці види діяльності, їхні взаємовідносини у КПК урегульовані недостатньо повно. Дисертант, зокрема, пропонує наділити слідчого правом дачі письмових вказівок (доручень) органу дізнання про проведення розшукових і процесуальних дій не тільки по кримінальних справах, що перебувають у його провадженні, але й по матеріалах попередньої перевірки інформації про злочин.

Звертає автор увагу і на ту обставину, що не слід змішувати кримінально-процесуальні відносини між органом дізнання і слідчим, що виникають при перевірці інформації про злочин, з адміністративними (відомчими) відносинами, бо перші регламентуються нормами КПК, а другі – відомчими нормативними актами (наказами, інструкціями, вказівками), і мають на меті забезпечити об'єктивність, всебічність і повноту дослідження обставин справи.

Пропонується більш чітко розмежувати і закріпити в законі процесуальний статус органу дізнання й особи, яка провадить дізнання, на початковому етапі досудового провадження. У законі слід передбачити окрему норму, в якій врегулювати процесуальний порядок взаємодії названих суб'єктів правовідносин під час перевірки інформації про злочин, а саме: щодо прийняття проміжних і підсумкових процесуальних рішень; строків проведення попередньої перевірки; питань, пов'язаних з делегуванням повноважень контролю; оскарженням прийнятих рішень тощо.

У роботі показано невідповідність низки положень відомчих нормативних актів чинному КПК і обґрунтовується необхідність узгодження їх із законом.

У підрозділі 2.3. “Кримінально-процесуальні відносини, що виникають при прийнятті підсумкових процесуальних рішень на початковому етапі досудового провадження” розглядаються особливості кримінально-процесуальних відносин при прийнятті та оскарженні таких рішень.

Так, аналізуючи специфіку кримінально-процесуальних відносин, які виникають у зв'язку з направленням інформації про злочин за належністю, автор зазначає, що в КПК немає повної ясності щодо підстав, порядку здійснення та способу фіксації прийнятого слідчим, органом дізнання, прокурором чи судом (суддею) рішення про направлення заяви або повідомлення за належністю. Висловлюється пропозиція передбачити в чинному КПК окрему статтю, яка б більш детально врегулювала названу групу кримінально-процесуальних відносин.

У роботі досліджуються правовідносини, які виникають між органом розслідування та особою, щодо якої порушено кримінальну справу. Дисертант приходить до висновку про обґрунтованість точки зору тих правознавців, які вважають за можливе порушувати кримінальні справи як за фактом, так і щодо конкретної особи. Такої точки зору дотримуються 84% слідчих (із 95 респондентів) і 91% співробітників органів дізнання (із 105 опитаних). Разом з тим автор вказує на невизначеність правового статусу особи, щодо якої порушено кримінальну справу, і пропонує вважати зазначеного суб'єкта правовідносин підозрюваним, надавши


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

КРУЧЕННЯ ТА ЗГИН ПОРОЖНІХ АНІЗОТРОПНИХ СТЕРЖНІВ ДОВІЛЬНОГО ПОПЕРЕЧНОГО ПЕРЕРІЗУ - Автореферат - 20 Стр.
УТИЛІЗАЦІЯ ТЕПЛОТИ ВІДХІДНИХ ГАЗІВ ГАЗОСПОЖИВАЮЧИХ КОТЛІВ У ПОВЕРХНЕВИХ ТЕПЛОУТИЛІЗАТОРАХ КОНДЕНСАЦІЙНОГО ТИПУ - Автореферат - 26 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ ШВИДКІСНО-СИЛОВИХ КОМПОНЕНТІВ ТЕХНІКИ ІНДИВІДУАЛЬНИХ КОМБІНАЦІЙ УДАРІВ БОКСЕРІВ НА ЕТАПАХ БАГАТОРІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ - Автореферат - 27 Стр.
ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ІНТЕГРАЦІЇ ВИРОБНИЦТВА ТА ПЕРЕРОБКИ СВИНИНИ В ЗАПОРІЗЬКОМУ РЕГІОНІ - Автореферат - 23 Стр.
ПРОФІЛАКТИКА ГЕМОРАГІЧНИХ УСКЛАДНЕНЬ ПІСЛЯ КЕСАРЕВА РОЗТИНУ У ЖІНОК, ЯКІ БАГАТО НАРОДЖУЮТЬ - Автореферат - 19 Стр.
ЗЛОЧИННА НЕОБЕРЕЖНІСТЬ: КОНЦЕПЦІЯ, МЕХАНІЗМ І ШЛЯХИ ПРОТИДІЇ - Автореферат - 24 Стр.
Естетичні функції символів у творчості Павла Загребельного - Автореферат - 27 Стр.