У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Європейський університет фінансів, інформаційних систем,

менеджменту і бізнесу

Проскуркін Сергій Володимирович

УДК 339.564:623(477)+339.138

Маркетинг військово-технічної продукції

і напрямки удосконалення

зовнішньоекономічної діяльності

на ринках озброєнь

Спеціальність: 08.06.02 - Підприємництво, менеджмент та маркетинг

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ-2001

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному технічному університеті “Київський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, кафедра промислового маркетингу .

Науковий керівник доктор економічних наук, професор

Старостіна Алла Олексіївна, Національний технічний університет “Київський політехнічний інститут”, завідувач кафедри промислового маркетингу.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор

Онищенко Володимир Пилипович, Українська академія зовнішньої торгівлі, завідуючий кафедрою міжнародного менеджменту та маркетингу,

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Панфілова Тамара Олександрівна, Державний експерт Апарату Ради Національної безпеки і оборони України.

Провідна установа:

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, відділ воєнно-економічних та воєнно-екологічних проблем.

Захист відбудеться 3 липня 2001 року о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.063.01 Європейського університету фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу

за адресою: 03115, м. Київ, бульвар акад. Вернадського, 16-в.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Європейського університету фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу

Автореферат розіслано 2 червня 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.П.Луцій

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми дисертаційного дослідження зумовлена дією трьох основних груп чинників. Перша з них пов'язана з наявністю значних недостатньо завантажених потужностей вітчизняного військово-промислового комплексу, що призводить до необхідності його експортної орієнтації. Друга група чинників викликана зростаючою конкуренцією на світовому ринку військово-технічної продукції, що вимагає посилення методичного забезпечення діяльності вітчизняних підприємств на даному ринку. Третя група зумовлена недостатнім теоретичним та практичним забезпеченням маркетингової діяльності українських експортерів на світовому ринку військово-технічної продукції (ВТП).

Експорт продукції та послуг військово-технічного призначення є однією з суттєвих складових зовнішньої торгівлі таких розвинених країн як США, Росія, Франція, ФРН, Великобританія та інших. Україна має всі можливості для активної присутності на цьому ринку. Наша країна успадкувала значну частину радянського ВПК і володіє високим експортним потенціалом. Вона може запропонувати споживачам конкурентноспроможні види ВТП, а військово-промисловий комплекс спроможний вести перспективні науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи по багатьох видах авіаракетної, бронетанкової і морської техніки. Однак, вітчизняні експортери ВТП мають певні труднощі на світовому ринку озброєнь. Останнім часом суттєво загострилася конкуренція на цьому ринку. Це спричинено падінням ємності ринку в силу міжнародної розрядки та збільшенням кількості країн-експортерів, передусім за рахунок колишніх республік СРСР та його партнерів зі Східної Європи. Все це вимагає поглиблення методичного забезпечення маркетингової діяльності вітчизняних підприємств на світовому ринку ВТП.

Проблемі маркетингу ВТП присвячені наукові праці ряду вітчизняних фахівців: Бегми В., Белова О., Боднарчука Р., Каблова В., Маначинського О., Сафіуліна Х., Стичішина П., Шеховцова В. та інших. Фундаментальні питання маркетингу та конкуренції, які пов'язані з темою дисертації, розроблені у працях таких провідних вітчизняних та зарубіжних науковців, як Азоєв Г.П., Ансоф І., Войчак А.В., Голубков Є.П., Котлер Ф., Ламбен Ж.-Ж., Масштабей В.Я., Онищенко В.П., Портер М., Старостіна А.О.

Разом з тим, необхідно відзначити, що низка методичних питань маркетингового забезпечення діяльності підприємств-експортерів на світовому ринку ВТП не дістали широкого висвітлення у наукових роботах. Насамперед, це стосується таких питань як специфіка ринку озброєнь, оцінка конкурентноздатності ВТП, визначення рівня зовнішньоторговельних цін на ВТП, особливості проведення маркетингових досліджень, а також оцінки регіональних напрямів експортної діяльності військово-промислового комплексу України.

Актуальність та недостатня теоретична і практична розробка вказаних проблем маркетингу світового ринку ВТП з метою максимального використання потенційних можливостей України обумовили вибір теми і структуру дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження, які знайшли відображення в дисертаційної роботі, здійснювалися в процесі розробки Національним інститутом проблем міжнародної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України наступних наукових проектів: інноваційний проект № 16/МН/97 “Розробка та впровадження у глобальну комп'ютерну мережу інформаційних ресурсів експортного та військово-технічного потенціалу України”; науково-дослідний проект “Військово-політичні та військово-технічні аспекти українсько-російських відносин у контексті національної безпеки України”.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є подальша розробка маркетингового забезпечення діяльності українських підприємств на світовому ринку ВТП.

Для реалізації мети поставлені такі завдання:

? дослідити особливості формування маркетингового середовища світового ринку ВТП;

? визначити особливості формування світового ринку ВТП;

? дослідити товарно-регіональну структуру зовнішньої торгівлі ВТП України та визначити основні напрями її вдосконалення;

? дослідити та визначити основні особливості сучасного міжнародного маркетингу у контексті світової торгівлі ВТП;

? визначитися з основними принципами, методами, особливостями маркетингових досліджень міжнародних ринків ВТП;

? розробити методичні рекомендації щодо міжнародної маркетингової цінової політики вітчизняних товаровиробників ВТП;

? розробити комплекс маркетингового дослідження Південноамериканського ринку ВТП для визначення перспектив України з військово-технічного співробітництва з країнами цього регіону.

Об'єкт дослідження – міжнародний ринок військово-технічної продукції та послуг.

Предмет дослідження – маркетингова діяльність підприємств на світовому ринку військово-технічної продукції.

Методи дослідження. В процесі роботи над дисертацією були використані методи економічного аналізу (порівняння, групування, графічний, обчислення відносних і середніх величин), метод експертних оцінок. Для обробки первинної інформації, проведення розрахунків та побудови діаграм були використані пакети прикладних програм для SBM PC/AT.

Інформаційною базою досліджень є аналітичні матеріали Стокгольмського міжнародного інституту проблем миру, Лондонського міжнародного інституту стратегічних досліджень, Національного інституту стратегічних досліджень, Національного інституту проблем міжнародної безпеки, статистичні дані Державного митного комітету України, Міністерства економіки України, дані країн по обсягам виробництва і торгівлі продукцією ВТП, результати власних досліджень автора, наукова література вітчизняних та іноземних авторів з тематики дослідження.

Наукова новизна дисертації полягає у визначенні основних напрямів підвищення ефективності діяльності України у сфері міжнародного військово-технічного співробітництва, яка базується на науково-методичному обґрунтуванні міжнародних маркетингових досліджень світового ринку ВТП. Нові наукові результати дисертаційної роботи полягають у наступному:

? визначені та науково обґрунтовані основні тенденції формування міжнародного маркетингового середовища світового ринку ВТП у контексті інтересів вітчизняного ВПК;

? обґрунтовані основні напрями підвищення ефективності реалізації потенціалу вітчизняного ВПК через раціоналізацію його регіональної і продуктової структури;

? поглиблені концептуальні погляди на зміст сучасного міжнародного маркетингу з позицій інтернаціоналізації та глобалізації світової економіки і військово-економічних та військово-технічних зв'язків;

? розвинене наукове обґрунтування основних принципів маркетингових досліджень світового ринку ВТП, сутність якого полягає у визначенні особливостей їх інформаційного та аналітичного забезпечення;

? обґрунтований комплексний науково-методичний підхід до розробки міжнародної маркетингової цінової політики експортерів ВТП, основу якого складає принцип збалансування інтересів держави та експортера, а також методичні рекомендації по встановленню рівня експортних цін на основі позиціонування відносно конкурентів;

? науково обґрунтовані пропозиції щодо розвитку військово-технічного співробітництва України з країнами Південної Америки, в основу яких покладено геополітичні і економічні інтереси держави та маркетингові потенціальні можливості щодо просування вітчизняної продукції на Південноамериканський ринок ВТП.

Практичне значення дисертації полягає у можливості застосування розроблених методик аналізу кон'юнктури та оцінки експортного потенціалу країни при дослідженні і моніторингу ринків ВТП.

Результати дослідження знайшли свою практичну реалізацію в комерційних проектах ДК “Укрспецекспорт” (довідка USE–12.1/4434 від 11.05.2001 р.), ДЗТФ “Укрінмаш” (довідка № 27/1–2637 від 10.05.2001 р.), а також при виконанні інноваційного проекту Національним інститутом проблем міжнародної безпеки (довідка № 14/77 від 04.05.2001 р.). На основі системного аналізу світових ринків військово-технічної продукції та можливостей українського ВПК автором визначені перспективні напрями розвитку військово-технічного співробітництва України із зарубіжними країнами, що знайшло відображення у наукових розробках та рекомендаціях.

Впровадження в практику методичних розробок і рекомендацій дозволить прискорити реформи в галузі військово-технічного співробітництва, збільшити обсяги та диверсифікувати експорт продукції і послуг українського ВПК.

Апробація дисертації. Основні положення та висновки дисертації пройшли апробацію в Кабінеті Міністрів України, Раді національної безпеки і оборони шляхом подання докладів “Проведення єдиної цінової політики – головний фактор укріплення військово-технічного співробітництва держав ГУУАМ” (міжнародна науково-практична конференція, Крим, 2000 р.).

Публікації. Основні положення дисертації висвітлені у 7 друкованих роботах загальним обсягом 10,7 др. арк., з них у фахових виданнях опубліковані 3 статті обсягом 1,3 др. арк. особистого внеску.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, переліку використаної літератури із 106 найменувань, 3 додатків. Обсяг текстової частини роботи складає 168 стор., 13 таблиць та 12 рисунків.

Основний зміст

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертаційної роботи, сформульовані мета і завдання дослідження, предмет і об`єкт, визначені наукова новизна та практична значимість наукових результатів.

У першому розділі “Маркетингове середовище світового ринку військово-технічної продукції” розглянуті основні питання стосовно визначення головних факторів , які формують кон'юнктуру світового ринку ВТП у продуктовому та регіональному розрізах, особливостей стану ринку та прогнозних оцінок його розвитку, потенційних можливостей України та напрямів їх реалізації.

Особливості формування маркетингового середовища світового ринку ВТП визначаються активним впливом на його стан, насамперед, політичних і військових факторів, дія яких переломлюється через призму глобальних і регіональних економічних інтересів. Зміст економічних інтересів та факторів в аспекті розвитку світового ринку ВТП слід розглядати у двох площинах – спроба деяких країн: а) вирішити національні економічні проблеми через активний військово-політичний тиск на своїх опонентів; б) через активізацію експорту ВТП вирішити внутрішні економічні проблеми за рахунок збільшення доходу, а також підтримувати на високому рівні власний ВПК.

Важливими формоутворюючими факторами світового ринку ВТП сьогодні є процеси інтернаціоналізації та глобалізації виробництва нової продукції військово-технічного призначення. Саме по такому шляху ідуть провідні фірми США та Західної Європи.

Характерною особливістю успішної праці на зовнішніх ринках, як засвідчує аналіз, є всебічна політична підтримка національного експортера його урядом. Експортний бізнес у сфері ВТП західних країн (Франція, В.Британія, ФРН, Бельгія, Швеція) є зразком спільної роботи урядів, промисловості, бізнесових кіл і збройних сил.

Аналіз динаміки обсягів продажу ВТП в частині звичайного озброєння і військової техніки свідчить, що щорічні темпи їх зменшення, яке почалося з 1987 р. (45,9 млрд. дол. США) і досягло мінімуму в 1994 р. (20,1 млрд. дол. США), значно загальмувалися. Так за період 1994-1998 рр. загальний обсяг продажу ВТП склав 112,3 млрд. дол. США, що на 16,2 % нижче порівняно з попереднім п'ятирічним періодом. Але на основі аналізу даних про світову торгівлю ВТП, а також основних чинників, які формують кон'юнктуру, зроблений висновок, що є підстави вважати, що тенденція згортання обсягів світової торгівлі, починаючи з 1995 р., змінюється у бік зростання. До речі, за оцінками міжнародних організацій обсяг продажу ВТП у 1999-2003 рр. складатиме 120-125 млрд. дол., у 2004-2008 рр. – 130-135 млрд. дол. США.

До основних факторів, що сприяють розвитку світової торгівлі ВТП слід віднести, перш за все, наявність регіональних і локальних вогнищ напруженості, а також реструктуризацію і переоснащення збройних сил багатьох країн на якісно новій технологічній основі.

Аналіз світового ринку ВТП в регіональному розрізі показав, що традиційно найбільш привабливим ринком для продавців зброї був і остається Близький та Середній Схід. Багаточисленні конфлікти і існуюча політична напруга створювали і створюють в цьому регіоні стійкі потреби в зброї, а гігантські прибутки від продажу нафти забезпечують їм (покупцям) значну платоспроможність. На країни цього регіону припадає 40-45 % всього світового імпорту ВТП. Наступним щодо ємності є Азіатсько-тихоокеанський регіон, до складу якого входять Східна, Південно-Східна, Південна Азія. Цей регіон випередив щодо обсягів закупівель зброї Європейський континент і швидко наздоганяє близькосхідних лідерів.

Перспективним є ринок країн Південної Америки, частка якого у світовому споживанні ВТП на сьогодні складає близько 8,0 %, але зважаючи на їх економічний прогрес і потенційні намагання модернізувати збройні сили, вона (частка) може істотно зрости. Характер зрушень регіональної структури пропозиції і попиту наведено в таблицях 1 і 2.

Таблиця 1

Десять найбільших експортерів ВТП

Місце країни Країна Експорт у 1994-1998 рр., млн. дол. США

1994 – 1998 рр. 1993 – 1997 рр.

1 1 США 53882

2 2 Росія 12260

3 5 Франція 10585

4 3 Великобританія 8913

5 4 Німеччина 7211

6 6 Китай 2826

7 7 Нідерланди 2344

8 8 Італія 1742

9 10 Україна 1541

10 9 Канада 1394

Таблиця 2

Десять найбільших імпортерів ВТП

Місце країни Країна Імпорт у 1994-1998 рр., млн. дол. США

1994 – 1998 рр. 1993 – 1997 рр.

1 2 Тайвань 13311

2 1 С.Аравія 9748

3 3 Туреччина 6615

4 4 Єгипет 5882

5 5 Південна Корея 5171

6 7 Греція 4754

7 8 Індія 4149

8 6 Японія 4093

9 11 ОАЕ 3267

10 12 Таїланд 3132

На ринку відбулися певні структурні зрушення у попиті на продукцію ВТП (табл.3). До речі, зростання попиту на авіаційно-космічну техніку в частині бойових літаків і гелікоптерів, і зниження на бронетанкову техніку є несприятливим для українського ВПК.

Таблиця 3

Структура попиту на продукцію ВТП, %

Види ВТП 1990 р. 1999 р.

1. Авіаційно-космічна техніка 49 51

2. ВТП військово-морського флоту 24 25

3. Бронетанкова техніка 14 11

4. Артилерійські системи 3 2

5. Інші види ВТП 10 11

100 100

Україна, яка після отримання незалежності, вийшла на світовий ринок ВТП і зайняла у 1999 р. чільне сьоме місце серед експортерів озброєння, налагодила стійке військово-технічне співробітництво з понад 50-ма країнами світу. Але, безумовно, є проблеми, які спричинені тим, що економіка Україна тривалий час перебувала в складі економіки СРСР, вона ще не має достатнього власного досвіду у використанні маркетингових підходів роботи на специфічному ринку ВТП, в створенні відповідного правового поля та державних структур, які би забезпечували чітку роботу механізму регулювання експортних операцій з ВТП. До того ж, на розвиток ВПК сильно впливає економічна криза і порушені зв'язки з ВПК Росії. Але потенціал Україна має, його необхідно привести у дію.

Оцінка рівня потенціалу України показала, що ВПК країни здатен поставити на експорт ВТП за 2001 – 2005 рр. на суму близько 8-10 млрд. дол. США.

У другому розділі “Методичні особливості маркетингових досліджень світового ринку військово-технічної продукції” розкриті особливості сучасного міжнародного маркетингу і, в їх контексті, обґрунтовані основні принципи і методичне підґрунтя маркетингових досліджень світового ринку ВТП, як основи маркетингової політики вітчизняних експортерів. Показано, що реалії міжнародного маркетингу вимагають від експортерів ВТП стратегічного, глобального підходу до своєї діяльності. Це обумовлено: а) глобалізацією ринків і зовнішньоекономічної діяльності; б) зміщенням обміну товарами і послугами з міжнаціонального рівня до міжфірмового та міжкорпораційного; в) перехід від торговельної до виробничо-інвестиційної моделі міжнародного співробітництва; г) еволюцією товару від найпростіших форм (одиничний товар) до найскладніших комбінацій (товар-група) і появі на цій основі вищих товарних форм – товар-об'єкт, товар-програма; д) значним зростанням частки послуг, які супроводжують споживання товару; е) необхідністю відповідності товарної форми і організаційно-функціональної структури фірми, як істотної умови ефективного інтегрування у систему міжнародного співробітництва

Специфіка маркетингових досліджень світового ринку ВТП полягає, перш за все, у труднощах отримання повної і достовірної інформації як про реальний стан ринку, так і про чинники, які впливають на його формування. Ця інформація має, так би мовити, три поверхи: 1) інформація, яка подається державами в міжнародні організації за визначеною номенклатурою ВТП і яка, як правило, відображає мінімальний обсяг торгівлі; 2) офіційна статистика держави, яка може відображати більшу номенклатуру ВТП; 3) інформація про реальні угоди, яка максимально відображає стан ринку, але отримати її дуже складно. Існує також розвинутий “сірий” та “чорний” міжнародні ринки ВТП. Для того, щоб оперувати більш-менш вірогідною інформацією необхідно використовувати всі джерела, але ретельно піддавати їх експертним оцінкам.

Маркетингові дослідження слугують основою маркетингових стратегій, які повинні бути побудовані на наступних принципах:

? жорстке виконання вимог експортного контролю і виключення з потенційних покупців країн, на які накладені міжнародні санкції;

? вибір цілей і стратегій з врахуванням політичних і економічних інтересів держави;

? націленість на довгострокове військово-технічне співробітництво з потенційними споживачами ВТП;

? активна політика, яка передбачає наступальні маркетингові стратегії, що націлені на постійне випередження конкурентів;

? науковий підхід до розробки і втілення маркетингових стратегій, тобто систематичний аналіз, впровадження сучасних програмно-цільових методів управління, розробки спеціальних методів маркетингових досліджень і організація зворотних зв'язків з потенційними покупцями ВТП.

Однією з основних складових маркетингової діяльності вітчизняних експортерів повинна бути ефективна міжнародна цінова політика. Досвід свідчить, що успіх мають ті експортери, які розглядають підтримку оптимального рівня експортних цін як задачу стратегічну, а не використовують експортні операції в якості “швидкої фінансової допомоги”, що, на жаль, характерно для вітчизняних товаровиробників.

Для встановлення оптимального рівня експортних цін на продукцію ВПК в роботі пропонується методика, яка заснована на, так званому, методі конкурентного аналогу (або параметричний метод). Сутність цього методу полягає в тому, що при відомих показниках ефективності використання озброєння та техніки, визначення ціни експортного зразка ВТП необхідно здійснювати через співставлення інтегральних показників конкурентоспроможності експортного виробу та його існуючого аналогу, тобто:

(1)

де Пе та Пеa – інтегральна корисність споживчих властивостей (конкурентоспроможність) зразка ВТП та його аналога;

Це та Цеa – ціна зразка та його аналога.

При значних відхиленнях вартості експлуатації експортного зразка ВТП (на 30 % або більше) від його аналогу та при наявності інформації про складові витрат пропонується визначати його ціну за допомогою наступного інтегрального показника:

(2)

де g3 – відносна величина витрат покупця на експлуатацію експортного зразка ВТП та його аналогу за нормативний термін експлуатації;

m3a – частка витрат покупця на придбання зразка-аналога у загальних витратах на його придбання та експлуатацію;

Tґ – ?ідношення часу життєвого циклу експортного зразка та його аналогу;

mіa – частка витрат, що обумовлена і-ою споживчою властивістю зразка-аналога у загальних витратах на його придбання та експлуатацію (і = 1, 2, …, n);

gі = Рі / Ріa – відносне значення і-ої споживчої властивості експортного зразка ВТП та його аналогу;

Рі, Ріa – абсолютне значення і-ої споживчої властивості експортного зразка ВТП та його аналогу.

Тоді базова ціна експортного зразка ВТП – Це= Кс Цеa

Для визначення експортної ціни на ВТП пропонується блок-схема (рисунок).

При визначенні рівня експортних цін на озброєння, що було в експлуатації, необхідно врахувати співвідношення між цінами на нову та продукцію, що постачається після зберігання і експлуатації. При цьому слід враховувати, що ціна придбання продукту повинна бути приведена до цін поточного виробництва (якщо продукт виробляється зараз), або до цін поточного року (якщо продукт вже знято з виробництва).

Основні принципи визначення зносу техніки та її залишкової вартості визначаються існуючими нормативно-методичними матеріалами, які враховують тільки технічний (фізичний) стан ВТП, але не враховують “морального” зносу. При цьому слід пам'ятати, що наявність даних про рівень залишкової вартості є тільки вихідною інформацією щодо прийняття рішення про подальше використання продукції ВТП.

Рисунок. Блок-схема розрахунку рівня експортної ціни поставки ВТП

У третьому розділі “Маркетинговий аналіз та оцінка перспектив розвитку військово-технічного співробітництва України з країнами Південної Америки” проводиться апробація методичної бази для конкретного регіону світового ринку ВТП. При виборі цього регіону враховуються не тільки достатня ємність його ринку, але й відсутність жорсткої конкуренції у порівняні з Західноєвропейським і Близькосхідним регіонами.

Дослідження проводилось у наступній послідовності: аналіз економічних передумов формування ринку ВТП країн Південної Америки; аналіз розвитку військової промисловості країн Південної Америки та формування попиту на ВТП; обґрунтування основних напрямів розвитку військово-технічного співробітництва України з країнами Південної Америки.

У 1998-2000 рр. обсяг імпорту озброєння країн Південної Америки щорічно складав 0,8 – 1,2 млрд. дол. США. Основні закупівлі припадають на Бразилію, Чилі, Перу і Колумбію, обсяг яких у 1994-1998 рр. становив 82,7 % від закупівель всього регіону.

У 1994-1998 рр. лідируюче положення щодо угод на поставки ВТП в країни Південної Америки займають США, на частку яких у загальній вартості поставок припадало 15,8 %. Друге місце поділили Великобританія і Росія, на долю кожної із яких припадає по 9,8 %, на третій позиції – Італія, з часткою 7,8 %. Сукупна частка західноєвропейських країн становила 29,4 % від обсягу поставок в регіон.

В товарній структурі імпорту військово-технічної продукції країн Південної Америки переважне положення займає авіаційна техніка, артилерійські системи і бронетехніка. Незважаючи на те, що в матеріалах міжнародних видань відсутні дані щодо закупок країнами Південної Америки у період 1994-1998 рр. великотоннажних кораблів та інших зразків військово-морської техніки, продукція цього профілю завжди була актуальною для даного регіону. В цьому зв'язку слід враховувати, що Україна має досить високий науковий та виробничий потенціал у розробці та виробництві ВТП для військово-морських сил.

При визначенні основних напрямів військово-технічного співробітництва з країнами Південної Америки слід врахувати, що обсяг цього сегменту світового ринку після 2005 р. може перевищити, за нашими оцінками, 3 млрд. дол. США на рік і Україна має всі підстави щорічно на ньому реалізовувати ВТП на 0,4 – 0,5 млрд. дол. США.

У даному регіоні найбільший успіх може принести комплексний характер військово-технічного співробітництва. Крім поставок готових зразків необхідно вести переговори про укладання контрактів щодо підготовки обслуговуючого персоналу, утворення відповідної торговельно-збутової та військової інфраструктури. Значні потреби країни Південної Америки мають в ремонтних базах з використанням виробничих потужностей національної промисловості і технологічних рішень експортера. За нашими оцінками, викличе певний інтерес досвід з організації інфраструктури зберігання запасних частин для безперебійної, тривалої експлуатації військової техніки. Крім того, при розробці регіональних програм необхідно враховувати два важливих фактори. По-перше, високотехнологічна і дорога зброя для цих країн поки що не є доступною. Мова може йти про недорогі зразки та комплектуючі до них. По-друге, країни Південної Америки зазнають сильний економічний і політичний тиск з боку США.

До нових напрямів військово-технічного співробітництва України з країнами Південної Америки слід віднести створення спільних підприємств по виробництву продукції військового призначення. Враховуючи відсутність в Україні замкнених циклів виробництва багатьох систем озброєння, доцільно розвивати в країнах Південної Америки виробництва по зборці ВТП. При цьому основні комплектуючі можуть постачатися з підприємств українського військово-промислового комплексу.

У роботі доведено, що перспективність Південноамериканського ринку для України потребує розробки довгострокової програми військово-технічного співробітництва з цим регіоном.

ВИСНОВКИ

1. Світовий ринок ВТП має характерні особливості, до основних з яких слід віднести: обмежене коло країн-експортерів, монополія з боку держави, яка здійснюється в рамках міждержавних угод із дотриманням національних і міжнародних вимог по експортному контролю; довгострокова прив'язка країн – покупців ОВТ не тільки до постачальників зброї, але й каналів збуту комплектуючих; специфіка ціноутворення на військово-технічну продукцію, яка полягає у залежності вартості від рівня домінуючих показників по бойовим, експлуатаційним і ергономічним показниках, а також від додаткових послуг по підтримці боєздатності зразка і продовженню його життєвого циклу; комплексність постачань бойових засобів і систем їхнього забезпечення в масштабі військових формувань різних рівнів ієрархії; тісне переплетення політичних, воєнно-стратегічних і економічних інтересів при визначенні пріоритетних партнерів у зовнішній торгівлі військово-технічною продукцією.

2. Реального успіху на зовнішніх ринках вітчизняний ВПК може досягти через взаємовигідну інтернаціоналізацію науково-технічних пошуків та виробництва, розвиток військово-технічного співробітництва, і, що особливо важливо, реальній політичній та економічній підтримці держави.

3. При встановленні експортних цін на зразки ВТП необхідно використовувати параметричний метод, основу якого становить принцип прямого співставлення тактико-військових та техніко-економічних параметрів функціонально однорідних чи взаємозалежних виробів ВТП.

4. Для України характерна наявність великої кількості надлишкового озброєння, що має різні показники якості. Для озброєння, що було в експлуатації, необхідно крім зміни рівня ціни за рахунок витрат ресурсу вносити корективи з врахуванням морального зносу.

5. З метою подальшого зміцнення позицій України на світовому ринку ВТП доцільно провести комплекс заходів на державному рівні по наступним основним напрямам:

? активізувати роботу по продажу нових зразків озброєнь і військової техніки за рахунок надання державної підтримки підприємствам військово-промислового комплексу України;

? оперативно проводити установами та організаціями Міністерства оборони інвентаризацію запасів зброї, що залишилася у військових арсеналах, навчальних закладах та інших місцях;

? удосконалити існуючі і розробити нові законодавчі та нормативні фінансово-правові документи, які регулюють функціонування військової економіки, взаємодію державних, комерційних структур ВПК, розробку, виробництво та експорт військової продукції;

? посилити роботу по розвитку військово-технічних та військово-економічних зв'язків;

? чітко обґрунтувати наукове та матеріальне забезпечення різних міністерств та відомств, безпосередньо зв'язаних з формуванням військових замовлень, виробництвом, експлуатацією та експортом продукції та послуг військового призначення;

6. Враховуючи перспективність ринку Південної Америки для України, необхідно на державному рівні розробити довгострокову програму військово-технічного співробітництва з цим регіоном.

Публікації за темою дисертації

У наукових фахових виданнях:

1. Проскуркін С., Бегма В. Форми конкуренції на світовому ринку продукції військово-технічного призначення // Економіка України. – 2001. – № 5. – С. 78-84.

Особистий внесок: визначені основні конкурентні переваги вітчизняних виробників ВТП та форми ведення ними конкурентної боротьби.

2. Проскуркін С. Ринок продукції військово-технічного призначення та специфічні ознаки його функціонування // Економіст. – 2001. – № 4. – С. 36-38.

3. Проскуркін С.В. Латиноамериканський ринок озброєнь та перспективні напрями військово-технічного співробітництва // Економіка України. – 2000. – № 8. – С. 78-83.

В інших виданнях:

4. Проскуркін С.В. Маркетинг військово-технічної продукції і розвиток експортного потенціалу України. – К.: ГРОТ, 1999. – 88 с.

5. Проскуркін С.В. Особливості ціноутворення на військово-технічну продукцію. – К.: ГРОТ, 2000. – 48 с.

6. Проскуркін С., Каблов В. Методические основы маркетинга продукции военно-технического назначения. // Арсенал. – 1999. – № 1. – С. 18-22.

Особистий внесок: розглянуті особливості маркетингу військово-технічної продукції.

7. Проскуркін С., Каблов В. Латиноамериканский регион военно-технической продукции: состояние перспективы развития. // Арсенал. – 1999. – № 2. – С. 23-29.

Особистий внесок: особливість маркетингу військово-технічної продукції на латиноамериканському ринку.

Анотація

Проскуркін С.В. Маркетинг військово-технічної продукції і напрямки удосконалення зовнішньоекономічної діяльності на ринках озброєнь. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.06.02.– “Підприємництво, менеджмент та маркетинг” – Європейський університет фінансів, інформаційних систем, менеджменту і бізнесу. Міністерство освіти і науки України. Київ, 2001.

В дисертації розглянуто стан, тенденції розвитку світового ринку ВТП, проаналізовано місце України на ньому. Сформовані основні принципи і особливості маркетингових досліджень світового ринку ВТП, запропоновані методичні підходи до формування міжнародної цінової політики та визначення рівня експортних цін на ВТП. Окреслені перспективи України у сфері військово-технічного співробітництва з країнами Південної Америки.

Ключові слова: маркетинг, маркетингові дослідження, світовий ринок ВТП, кон'юнктура ринку, міжнародна цінова політика, військово-технічне співробітництво.

АННОТАЦИЯ

Проскуркин В.С. Маркетинг военно-технической продукции и направления совершенствования внешнеэкономической деятельности на рынках вооружений. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02.– “Предпринимательство, менеджмент и маркетинг” – Европейский университет финансов, информационных систем, менеджмента и бизнеса. Министерство образования и науки Украины. Киев. 2001.

Цель диссертационной работы – обоснование основных направлений интенсификации украинского экспорта продукции и услуг военно-технического назначения на основе применения концепции современного международного маркетинга.

Несмотря на отсутствие достаточного опыта работы на мировом рынке вооружений и военной техники, Украина по итогам 1994-1998 гг. заняла девятое место среди мировых экспортёров и реализовала за этот период ВТП более чем на 1,5 млрд. дол. США. В работе показано, что Украина владеет достаточно высоким экспортным потенциалом и в состоянии предложить дешевое, высокоэффективное оружие, а также военно-технические услуги.

Наличие высокого уровня развития экспортного потенциала ВПК позволило Украине за короткое время установить прочные связи в сфере военно-технического сотрудничества с более чем 50-тью странами, что является залогом дальнейшего успешного её продвижения на мировые рынки ВТП.

Обоснованы предложения по совершенствованию существующих и разработке новых законодательных и подзаконных актов, целью которых были бы координация и регулирование деятельности ВПК, взаимодействие государственных и коммерческих структур, стимулирование проведения научно-технических разработок и роста производства и экспорта вооружения и военной техники.

Выявлены особенности рынка ВТП, также определены основные принципы проведения маркетинговых исследований, в которых центральное место занимают вопросы международной ценовой политики и обоснования уровня экспортных цен на вооружение.

Предложена методика расчета уровня экспортных цен на ВТП с использованием параметрического метода, принцип которого состоит в прямом сопоставлении тактических и технико-экономических параметров функционально однородных или взаимозаменяемых изделий. Для оружия и военной техники, которые были в пользовании или выпущены ранее, предложено определять цены с учетом физического и морального износа.

В работе обоснована необходимость ориентации экспортной деятельности украинских производителей ВТП на рынок Южноамериканского региона, ежегодная ёмкость которого оценивается около 2 млрд. дол. США. Доведено, что в данном регионе наибольший успех может принести военно-экономическое сотрудничество. Обосновано, что в контексте военно-технического сотрудничества необходимо создавать совместные предприятия, которые могли бы выпускать лицензированную военную продукцию.

Ключевые слова: маркетинг, маркетинговые исследования, мировой рынок ВТП, конъюнктура рынка, международная ценовая политика, военно-техническое сотрудничество.

ANNOTATION

S. Proskurkin. Marketing of Military Equipment Products and Directions of Improvement of External Economic Activity on Arms Markets. – Manuscript.

Thesis for obtaining of scientific degree of the candidate of economic sciences under specialization 08.06.02.– “Business, management and marketing” – The European University of Finances, Information Systems, Management and Business. The Ministry of Education and Science of Ukraine. Kyiv, 2001.

State, trends of development of the world market of military equipment products have been examined and the position of Ukraine on this market has been analyzed in the thesis. Main principles and peculiarities of marketing research of the world market of military equipment products have been formulated, methodic approaches to formation of international price policy and determination of the level of export prices for military equipment products. Perspectives of Ukraine in the sphere of military technical cooperation with the countries of South America.

Key Words: marketing, marketing research, world market of military equipment products, market conditions, international price policy, military technical cooperation.

Підписано до друку 28.05.2001 р.

Формат 60х90/16.

Ум. друк. арк. 0,75.

Замовлення №22 від 28.05.2001 р.

Наклад 100 прим.

Українська академія зовнішньої торгівлі.

01042, Київ-42, вул. Чигоріна, 57а.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОБЛІК І АНАЛІЗ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ: МЕТОДИКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ (на прикладі акціонерних товариств промисловості України) - Автореферат - 28 Стр.
ЗАСОБИ РЕАЛІЗАЦІЇ КОМУНІКАТИВНОСТІ У НАУКОВО-ТЕХНІЧНИХ ТЕКСТАХ (НА МАТЕРІАЛІ ТЕКСТІВ ТЕХНІЧНОЇ РЕКЛАМИ І АНОТАЦІЙ НАУКОВО-ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ СТАТЕЙ) - Автореферат - 29 Стр.
ВПЛИВ БАКТЕРІАЛЬНОЇ ТА ВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ НА ПЕРЕБІГ ВАГІТНОСТІ ТА СТАН ФЕТОПЛАЦЕНТАРНОГО КОМПЛЕКСУ - Автореферат - 27 Стр.
АДАПТИВНІ МЕТОДИ ОБРОБКИ СТОХАСТИЧНИХ ПОЛІВ СПОСТЕРЕЖЕНЬ - Автореферат - 10 Стр.
Звільнення працівників органів внутрішніх справ за порушення дисципліни і законності (теоретико-правовий аспект) - Автореферат - 24 Стр.
ЧУМАЦТВО ЯК УКРАЇНСЬКЕ СОЦІОКУЛЬТУРНЕ ЯВИЩЕ - Автореферат - 25 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ ДИМОВИДАЛЕННЯ ПРИ ГОРІННІ РУХОМОГО СКЛАДУ В ТОНЕЛІ МЕТРОПОЛІТЕНУ - Автореферат - 19 Стр.