У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РАБОТИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Скринько Наталія Василівна

УДК 658.8

МАРКЕТИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ЗАЛІЗОРУДНОЇ СИРОВИНИ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.06.02. — Підприємництво, менеджмент та маркетинг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2001

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Київському національному економічному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

ПАВЛЕНКО Анатолій Федорович,

Київський національний економічний університет,

ректор, завідувач кафедри маркетингу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

СТАРОСТІНА Алла Олексіївна,

Національний технічний університет “

Київський політехнічний інститут”,

завідувач кафедри промислового маркетингу;

кандидат економічних наук, доцент

ГЕРАСИМЕНКО Віктор Григорович,

Одеський державний економічний університет,

завідувач кафедри маркетингу та економіки туризму

Провідна установа: Тернопільська академія народного господарства

Міністерства освіти і науки України,

кафедра маркетингу, м. Тернопіль

Захист відбудеться “ 7 ” грудня 2001 р. о 16.00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .006.04 у Київському національному економічному університеті за адресою: 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1, ауд. 317.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1, ауд. 201.

Автореферат розіслано “ 5 ” листопада 2001 р.

В. о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради

доктор економічних наук, доцент Колот А.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Необхідність підвищення ефективності діяльності промислових підприємств вимагає якнайшвидшої адаптації їх до роботи в умовах ринку. Нестабільність економічного стану більшості з них в основному пов’язана з проблемами збуту виробленої продукції наслідками яких є збитки, відсутність обігових коштів, заборгованість перед бюджетом тощо.

Вказані проблеми, в свою чергу, обумовлені не лише недостатньою якістю товарів вітчизняного виробництва та високими цінами на них, а й організаційною та науково-методологічною непідготовленістю підприємств до роботи в сучасних умовах. Ця непідготовленість полягає в недооцінці керівництвом підприємств інноваційних підходів до процесів організації управління виробництвом та збутом продукції, зокрема в ігноруванні маркетингової концепції управління.

Викладене вище зумовило спрямованість даного наукового дослідження на пошук шляхів вдосконалення визначення попиту на продукцію промислового призначення, зокрема на сировинні ресурси, та перспектив розвитку внутрішнього ринку залізорудної сировини України.

Методологічні та методичні проблеми прогнозування попиту і, пов’язані з цим конкретні прикладні питання, завжди були предметом наукових досліджень. В їх розробку значний внесок зробили закордонні та вітчизняні вчені: Б.Берман, Е.Дихтель, П.Дракер, Ж.-Ж.Ланбен, Х.Хьоршген, Дж. Еванс, І. К. Беляєвський, А.В.Войчак, В.Г.Герасимчук, Н.Д.Ільєнкова, Б.Я.Панасюк, А.Ф.Павленко, А.О.Старостіна.

Разом з тим, в економічній теорії і практиці в недостатньо повній мірі вирішені питання врахування в процесі прогнозування попиту дії численних факторів зовнішнього і внутрішнього середовища, використання результатів маркетингових досліджень для вдосконалення господарської діяльності підприємств, формування оптимальних обсягів та структури внутрішніх галузевих ринків продукції виробничого призначення. Це викликає необхідність розробки теоретичних та прикладних аспектів адаптації маркетингової концепції управління виробництвом та збутом до специфічних умов формування вітчизняного ринку продукції виробничого призначення, в тому числі і залізорудної сировини, зокрема методики прогнозування попиту внутрішнього ринку на залізорудну сировину, яка б враховувала весь комплекс впливаючих факторів; критеріїв та шляхів оптимізації обсягів та структури внутрішнього ринку даної сировини; можливих стратегій подальшого розвитку гірничо-видобувної підгалузі чорної металургії України на найближчу та більш віддалену перспективу.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацій-на робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Київського національного економічного університету (тема: “Стан та розвиток маркетинго-вої діяльності підприємства в умовах реформування економіки України” № державної реєстрації — 0195V015888). В межах даної теми автором досліджено проблеми вдосконалення системи визначення попиту на продукцію підприємств гірничо-видобувного комплексу країни з позиції врахування при його формуванні потреб споживачів.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка методичних і прикладних питань застосування результатів маркетингового дослідження ринку залізорудної сировини для забезпечення максимального задоволення потреб вітчизняних споживачів цієї продукції, підвищення ефективності діяльності гірничо-збагачувальних підприємств у сфері збуту та визначення оптимального обсягу та структури ринку даної сировини.

Відповідно до зазначеної мети поставлені та розв’язані наступні завдання:

·

узагальнено існуючі теоретичні розробки щодо ролі маркетингових досліджень у формуванні ринків продукції виробничого призначення, специфіки таких ринків в цілому та особливості ринків залізорудної сировини зокрема;

·

оцінено потенціал ринку залізорудної сировини України;

·

досліджено сучасні тенденції формування попиту на залізорудну сировину на внутрішньому ринку країни та обґрунтовано вплив факторів маркетингового середовища на вказаний попит;

·

розроблено комплексну методику прогнозування попиту внутрішнього ринку на залізорудну сировину та проведено її практичну апробацію;

·

запропоновано модель оптимізації внутрішнього ринку залізорудної сировини України.

Об’єктом дослідження є проблеми розвитку та підвищення ефективності маркетингових досліджень ринку товарів виробничого призначення.

Предмет дослідження — комплекс теоретичних, методологічних і практичних аспектів маркетингової діяльності гірничо-видобувних підприємств по дослідженню попиту на залізорудну сировину та здійсненню ними збутової політики.

Методи дослідження. При зборі та аналізі статистичного матеріалу автором використовувалися методи економіко-математичного аналізу, статистичної обробки інформації, вибіркових спостережень та екстраполяції даних.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що:

- Обґрунтовано необхідність використання маркетингової концепції при формуванні оптимальної структури вітчизняного ринку залізорудної сировини.

- Вперше розглянуто широке коло факторів зовнішнього та внутрішнього маркетингового середовища та визначено ступінь їх впливу на формування попиту в залізорудній сировині.

- Виходячи з позицій соціально-етичного маркетингу визначено доцільність встановлення оптимального співвідношення між обсягами внутрішнього споживання залізорудної сировини та її експортом з метою збереження сировинного потенціалу країни.

- При прогнозуванні використано суто маркетинговий підхід, який полягає у врахуванні впливу попитів на всіх етапах трансформації залізорудної сировини аж до попиту кінцевого споживача.

- Запропоновано нову комплексну методику прогнозування попиту та модель оптимізації структури ринку залізорудної сировини, які дозволять гірничо-видобувним підприємствам приймати ефективні маркетингові рішення.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що отримані результати можуть бути використані для вдосконалення подальшої трансфор-мації систем маркетингового управління промисловими підприємствами з метою підвищення їх конкурентоспроможності та ефективності господарювання. Запропоновані в дисертації розробки і методики можуть застосовуватись на промислових підприємствах сировинних галузей економіки.

Зокрема, запропонована автором методика прогнозування попиту на залізорудну сировину та модель оптимізації обсягів та структури ринку даної сировини використовуються фахівцями з маркетингу ДАК “Укррудпром” при розробці рекомендацій для структурних підрозділів компанії в процесі формування ними виробничих програм та балансів залізорудної сировини на плановий період (акт про впровадження результатів дисертації № УР — 02/745 від 8.05.2001 р.). Окрім того, найбільш вагомі результати дослідження були також використані в навчальному процесі Криворізького економічного інституту КНЕУ при викладанні лекційних курсів з маркетингу (довідка № 01-170 від 1.06.2001 р.).

Апробація результатів дослідження. Результати дослідження апробовані автором:

ѕ

на VІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Теорія управлін-ня: стан та перспективи” (Трускавець, 6—7 квітня 2000 р.);

ѕ

на V міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг: теорія і практика” (Київ, 25—26 травня 2001 р.)

Публікації. Найважливіші результати, основні положення та висновки дослідження надруковано в 6 наукових публікаціях, з них 4 — статті в наукових фахових виданнях, 2 — тези доповідей науково-практичних конференцій, загальним обсягом 1,18 друк. арк., особисто автором — 1,03 друк. арк.

Структура, зміст та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 121 найменування і включає 34 таблиці на 30 с., 11 рисунків на 10 с., 12 додатків на 23 с. Повний обсяг роботи складає 193 сторінки машинописного тексту.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи в умовах реформування економіки України. Сформульовано мету і завдання дослідження, розкрито новизну і практичне значення отриманих наукових результатів.

Розділ 1. Обґрунтування доцільності маркетингового підходу до формування оптимальної структури внутрішнього ринку залізорудної сировини. У розділі проведено критичний аналіз теоретичних розробок у сфері сучасної маркетингової концепції управління виробництвом і збутом стосовно використання результатів маркетингових досліджень галузевих ринків продукції виробничого призначення, їх індикаторів та кон’юнктури для визначення стратегії і тактики поведінки суб’єктів господарювання в умовах динамічного макро- і мікро середовища.

При цьому основна увага була акцентована на обґрунтуванні важливості дослідження та прогнозування попиту як складової ринку, що стоїть в центрі сучасного маркетингу, доцільності формування оптимальних обсягів та струк-тури внутрішніх ринків продукції виробничого призначення та необхідності визначення перспектив їх розвитку.

В роботі на основі узагальнення теоретичних і практичних розробок відносно існуючих методів дослідження попиту, оцінки впливу на нього різноманітних факторів, врахування специфіки попиту на продукцію різних галузей та методів його прогнозування, зроблено висновок про те, що величина попиту є функцією від ціни на товар, але динаміка цього змінювання в багатьох випадках залежить від впливу інших нецінових факторів формування попиту.

Однією з найскладніших проблем дослідження попиту є визначення попиту на продукцію виробничого призначення. Його складність витікає з того, що ринок засобів виробництва має суто специфічні властивості. Це — вторинність попиту, вплив на нього принципу акселерації, його слабка еластичність до ціни, нестійкість та парність. Виходячи з цього, при прогнозуванні попиту на продукцію виробничого призначення необхідно враховувати не тільки його специфічні особливості та відмінності від споживчого, але й характер споживання, специфіку мотивацій споживачів при здійсненні покупки та те, наскільки виробництво даної продукції віддалене від кінцевого споживання, тобто на якому етапі виробничого ланцюжка знаходиться підприємство-виробник.

Так, зокрема, трансформація залізорудної сировини, попит на яку досліджується в даній роботі, відбувається за схемою, наведеною на рис. 1. Навіть у загальному вигляді схема свідчить про наявність значної кількості макро- та мікроекономічних факторів, що впливають на обсяги та структуру попиту на залізорудну сировину як безпосередньо, так і через вплив на попит на продукцію наступних етапів її трансформації.

Це свідчить про необхідність розробки зручної в користуванні, інформаційно забезпеченої методики прогнозування попиту на залізорудну сировину.

Оптимальною структурою внутрішнього ринку будь-якої виробничої галузі, на наш погляд, може вважатися така структура, яка зорієнтована на найбільш раціональне використання належних галузі ресурсів.

Оптимізація обсягів та структури внутрішнього ринку залізорудної сирови-ни, на наш погляд, полягає в визначенні найбільш раціональних співвідношень між інтересами гірничо-видобувних і металургійних підприємств відносно задоволення попиту останніх в якісній залізорудній сировині, отримання ними відповідного прибутку, максимально ефективного використання належних їм ресурсів та забезпеченні можливості реалізації експортного потенціалу.

Критичний аналіз існуючих підходів щодо здійснення указаних процесів виявляє необхідність подальшого їх удосконалення.

Розділ 2. Дослідження сучасного стану ринку залізорудної сировини України. В розділі проведена маркетингова оцінка поточного стану пропозиції та попиту на залізорудну сировину на внутрішньому ринку України, проаналізовані тенденції динаміки основних макроекономічних показників розвитку держави за останні десять років та визначено їх вплив на величину та структуру попиту на продукцію гірничо-видобувної підгалузі.

Гірничо-видобувна промисловість є важливою складовою частиною металургійного комплексу держави, від стану якої значною мірою залежить безпосередньо виробництво чорних металів і виробів з них, діяльність галузі машинобудування, будівництва та інших галузей господарського комплексу країни. Частка металургійного комплексу в загальному обсязі промислового виробництва складає в останні роки біля 30%.

Як показав аналіз, потенційні можливості вітчизняних гірничо-видобувних підприємств дозволяють щорічно виготовляти 105,8 млн. т. первинної і 93,7 млн. т. переробленої залізорудної сировини. В той же час в останні 10 років ці потужності використовуються недостатньо. Так, в цей період виробництво первинної залізорудної сировини коливалось від 65,1 млн. т. до 47,4 млн. т., переробленої — від 30,1 млн. т. до 13,6 млн. т. Незважаючи на це, виробничий потенціал підгалузі залишається здатним задовольнити як існуючий попит внутрішнього ринку, так і експорт в межах укладених угод і має певні резерви збільшення обсягів виробництва.

Розвиток металургійного комплексу і, зокрема, його гірничо-видобувної підгалузі, суттєво залежить від тенденцій зміни стану в усіх галузях матеріального виробництва та загального рівня основних макроекономічних показників господарської діяльності країни. Вплив вказаних змін на обсяги та ефективність гірничо-видобувної підгалузі находить своє відображення саме через динаміку та структуру попиту на її продукцію. Дані таблиці 1 свідчать про те, що за період з 1990 року відвантаження залізорудної сировини на внутрішній ринок відрізнялось стійкою тенденцією до скорочення, і лише починаючи з 1997 р. намітились позитивні зрушення відносно внутрішнього попиту на залізорудну сировину.

Виходячи з мети дослідження, в процесі аналізу сучасного стану попиту на залізорудну сировину, необхідно було визначити ступінь впливу макро-економічних факторів на вказаний попит за період, що досліджувався для його врахування при прогнозуванні попиту на перспективу.

В процесі дослідження вказані фактори було диференційовано в залежності від того, безпосередньо чи опосередковано здійснюється їхній вплив, та виходячи з вимог можливості оцінки такого впливу.

Оцінюючи вплив на попит в залізорудній сировині таких макроекономічних показників, як обсяги та структура виробництва, розмір та структура ВНП, розмір та структура проміжного споживання, та вважаючи за необхідне враховувати при прогнозуванні попиту вплив зміни кінцевого споживання, визначено дію їхнього впливу через розміри їх відсоткової зміни при зміні кінцевого попиту на 1%. В результаті проведених розрахунків було встановлено, що зростання кінцевого споживання на 1% призводить до зростання ВНП на 0,5538%. Це в свою чергу обумовлює зростання проміжного споживання на 0,2001%, що призводить до зростання величини споживання продукції металургійного комплексу на 0,0113%.

Рис. 1. Вплив обсягу та структури попиту на продукцію
металургійного комплексу на попит на залізорудну сировину
в прогнозованому періоді

Таблиця 1

Динаміка та структура попиту на залізорудну сировину
за період 1990—1999 рр., тис. т |

1990 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | 1999, % до 1990

Концентрат, всього | 32859,0 | 17110,5 | 17113,2 | 18847,5 | 17964,0 | 18442 | 56,1

В т. ч. споживачам України | 26324,8 | 10903,1 | 10798,5 | 12655,5 | 13061,0 | 14119 | 53,6

Частка, % | 80,0 | 63,7 | 63,1 | 67,1 | 72,7 | 76,6—

Агломерат, всього | 20048,5 | 6681,9 | 5620,0 | 6980,5 | 7232,0 | 4484 | 20,0

В т. ч. споживачам України | 20048,5 | 6681,9 | 5620,0 | 6980,5 | 7232,0 | 4484 | 20,0

Частка, % | 100,0 | 100,0 | 100,0 | 100,0 | 100,0 | 100,0—

Обкотиші, всьогo | 27370,7 | 14404,7 | 13104,0 | 14940,5 | 12682,0 | 9728 | 35,5

В т. ч. споживачам України | 20826,3 | 7754,3 | 6800,2 | 7476,2 | 6155,0 | 6194 | 29,7

Частка, % | 76,1 | 53,8 | 51,9 | 50,0 | 48,5 | 63,5—

Аглоруда, всього | 23085,6 | 11030,0 | 11244,9 | 12219,1 | 11810,0 | 13174 | 57,1

В т. ч. споживачам України | 11885,6 | 4281,7 | 3935,0 | 4607,7 | 5040,0 | 6462 | 49,5

Частка, % | 51,4 | 38,8 | 34,9 | 37,7 | 46,2 | 49,1—

Аналізуючи вплив внутрішньогалузевих співвідношень між споживанням залізорудної сировини та виробництвом першого продукту її трансформації — чавуну, за допомогою вирішення задачі парного кореляційно-регресійного аналізу, було встановлено, що зміна обсягів виробництва чавуну на 1% спричиняє до зміни попиту на залізорудну сировину в цілому на 0,9438%.

Аналіз структури попиту в розрізі споживачів дозволив диференціювати їх на три групи: одні з них споживають лише первинну залізорудну сировину, здійснюючи підготовку її до процесу виплавки чавуну власними силами; інші споживають лише підготовлену залізорудну сировину; треті підприємства, які споживають як первинну, так і підготовлену сировину. Такий характер споживання продукції гірничо-видобувних підприємств значною мірою впливає на структуру попиту, ускладнюючи його прогнозування в розрізі окремих видів сировини.

Важливими факторами, що впливають на рівень та структуру попиту в залізорудній сировині, є фінансовий стан споживачів та їх вимоги щодо якісних параметрів продукції. Необхідно зазначити, що вітчизняним споживачам здебільшого приходиться задовольняти свої потреби в основному сировиною гіршої якості, оскільки виробники віддають перевагу реалізації своєї більш якісної продукції на зовнішньому ринку.

Оцінка результатів діяльності гірничо-видобувних підприємств свідчить про те, що їх економічний стан є вкрай незадовільним. Так, наприклад, в 1999 р. вказані підприємства отримали збитків в сумі 36,717 млн. грн., окрім цього їх кредиторська заборгованість станом на 1.01.2000 р. перевищує дебіторську на 1,6 млрд. грн., причому найвищою є заборгованість перед бюджетом — 489,2млн. грн. Вкрай неефективною є експортна діяльність вказаних підприємств. Так, реалізація концентрату в 1999 р. призвела до збитків в сумі 2,6 млн. грн., обкотишів — 3,7 млн. грн.

На підставі проведених в роботі досліджень зроблено висновок про необхідність врахування при прогнозування попиту на залізорудну сировину максимально можливої кількості факторів, що впливають на його формування. Лише попит спрогнозований саме таким чином, може бути надійною інформативною базою для прийняття раціональних управлінських рішень щодо стратегії поведінки гірничо-видобувного підприємства на внутрішньому ринку залізорудної сировини та формування його експортної політики. Крім цього необхідно чітко визначитися в перспективах розвитку даного ринку взагалі та обґрунтувати шляхи оптимізації його обсягів та структури.

Розділ 3. Шляхи використання маркетингу при формуванні внутрішнього попиту на залізорудну сировину. В даному розділі дисертації розглянуті можливі маркетингові стратегії розвитку підприємств гірничо-видобувного комплексу, використання яких буде обумовлене тим чи іншим розвитком ситуації на ринку залізорудної сировини, запропонована комплексна методика прогнозування попиту внутрішнього ринку на дану сировину, яка дозволяє враховувати вплив на нього максимально можливої кількості факторів макро- та мікро середовища, а також модель оптимізації обсягів та структури ринку залізорудної сировини.

До маркетингових стратегій, які, на наш погляд, доцільно використовувати підприємствам підгалузі при зміні ситуації на ринку, можна віднести: стратегію інтенсивного зростання, стратегію інтеграційного зростання та стратегію виживання. Перші дві стратегії доцільно використовувати в випадку, якщо покращання загальної ситуації в економіці України призведе до зростання попиту на продукцію тих галузей, що споживають залізорудну сировину безпосередньо та продукти її подальшої трансформації. Стратегія інтеграційного зростання буде найбільш доцільною в випадку зростання попиту на продукцію чорної металургії на світовому ринку. Стратегія виживання залишиться єдино можливою в випадку збереження існуючого стану з внутрішнім попитом на залізорудну сировину і тим більше при його погіршанні.

Запропонована комплексна методика прогнозування попиту на залізорудну сировину на внутрішньому ринку України базується на наступних принципах:

·

зменшення трудомісткості процесу прогнозування за рахунок використання відкритої, доступної всім інформації;

·

врахування по можливості більшої кількості факторів, що впливають на величину попиту;

Рис. 2. Послідовність розрахунку прогнозної величини попиту
на залізорудну сировину на внутрішньому ринку України

·

універсальність методики прогнозування як щодо розмірів суб’єкту прогнозування, та і щодо номенклатури товарів;

·

орієнтація, перш за все, на інтереси кінцевого споживача, врахування при прогнозуванні споживацьких уподобань.

Методика, що пропонується, основана на необхідності використання маркетингових підходів до управління процесами виробництва і збуту і тому ґрунтується на основі врахування на всіх етапах прогнозування потреб та уподобань споживачів. Відправною точкою прогнозу приймається попит на продукцію першої трансформації залізорудної сировини — чавун. Таким чином враховується попит на продукцію металургійного комплексу всіх споживачів продукції виробничого призначення, які споживають в процесі своєї виробничої діяльності продукцію трансформації залізорудної сировини, одержану на тій чи іншій стадії її трансформації. Більш того, при врахуванні впливу на попит макро показників за базу розрахунку приймаються очікувані зміни обсягів кінцевого споживання.

Згідно з даною методикою в основу прогнозування покладено статистично-екстраполяційний метод обчислення коефіцієнтів, що характеризують зв’язок між динамікою показників впливаючих макроекономічних факторів і динамікою попиту на внутрішньому ринку, взаємозв’язок між попитом на чавун, та попитом на залізорудну сировину, середньорічні структурні співвідношення між різними видами вказаної сировини за аналізований період, тобто, починаючи з 1990 року по рік, що приймається за базовий при прогнозуванні. Вказані коефіцієнти служать цілям корегування базового попиту при визначенні його прогнозної величини. Прогнозована величина попиту внутрішнього ринку на залізорудну сировину в цілому розраховується за формулою:

(1)

де — прогнозована величина попиту внутрішнього ринку на залізорудну сировину в цілому, тис. т;

Пзрсф — фактичний попит базового року в сировині в цілому, тис. т;

Пч — прогнозована зміна попиту на чавун, скорегована з урахуванням впливу дії макро факторів при зміні кінцевого споживання на 1%;

Кчзрс — відсоткова зміна попиту на залізорудну сировину при зміні попиту на чавун на 1%;

— загальний середньорічний попит на залізорудну сировину в цілому споживачів, що не відносяться до галузі чорної металургії, тис. т.

Розроблений нами алгоритм вирішення задачі визначення величини прогнозованого попиту на залізорудну сировину представлено на рисунку 2. Нами була проведена апробація запропонованої методики прогнозування попиту на 1999 рік. Доцільність прогнозування попиту саме на цей період витікає з можливості співставлення результатів прогнозування з фактичними уже відомими показниками попиту. Необхідно відмінити високу ступінь точності отриманого в результаті апробації прогнозу попиту на залізорудну сировину в цілому, відхилення прогнозної величини від фактичної склало лише 0,453%.

Рис. 3. Алгоритм оптимізації обсягів та структури попиту
внутрішнього ринку залізорудної сировини

Закінчення рис. 3

Визначений за допомогою запропонованої методики внутрішній попит на залізорудну сировину в цілому повинен бути розподілений між конкретними виробниками та конкретними споживачами. При цьому вказаний розподіл повинен бути оптимальним як з точки зору споживачів і постачальників, так і виходячи з загальнодержавних інтересів.

Запропонована в роботі модель оптимізації обсягів та структури попиту внутрішнього ринку залізорудної сировини дозволяє вирішити поставлені завдання. Дана модель виходить з уявлення про те, що при виборі постачальника споживач буде користуватись раціональними критеріями. Тобто, перш за все його буде цікавити те, щоб закуплена сировина в найбільшій мірі відповідала технічним та технологічним особливостям використовуваного ним обладнання і при цьому, по можливості, забезпечувала мінімально можливу за даних умов вартість споживання.

Виходячи з вищесказаного, функцію цілі моделі можна записати наступним чином:

(2)

де Xij — оптимальний попит і-го споживача на продукцію j-го постачальника;

Kij — коефіцієнт конкурентоздатності продукції j-го постачальника з врахуванням конкретних вимог i-го споживача до якісних та економічних параметрів сировини, що максимально відповідають його запитам;

n — кількість споживачів;

m — кількість постачальників.

Алгоритм розрахунків запропонованої моделі має вигляд відтворений на рисунку 3. Запропоновані методика та модель дозволяють здійснити розподіл внутрішнього ринку залізорудної сировини відносно конкретних її видів з метою виявлення резервів та оцінки потенційних можливостей перспективного розвитку підприємств гірничо-видобувної підгалузі.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі проведення комплексних маркетингових досліджень ринку залізорудної сировини. Проведені нами дослідження теоретичних і методичних аспектів формування та функціонування ринку залізорудної сировини, узагальнення наукових досліджень і господарської практики в сфері формування індикаторів вказаного ринку, аналіз результатів господарської діяльності акціонерної компанії “Укррудпром” по виробництву та збуту залізорудної сировини, дали змогу зробити наступні висновки:

1. Одним із напрямків подолання кризових явищ, що виникли в економіці України, є вдосконалення системи управління суб’єктами господарювання, зокрема використання такої важливої її складової як маркетинг.

2. Ефективне використання маркетингу не можливе без глибоких та всебічних досліджень стану ринку, його кон’юнктури, мікро- та макро- середовища функціонування його суб’єктів, сучасного стану та прогнозування тенденцій розвитку його індикаторів.

3. Основною складовою ринку, як об’єкту маркетингових досліджень, є попит, тенденції зміни якого характеризують стан ринку та перспективи його розвитку. У зв’язку з цим в роботі обґрунтовано необхідність розробки зручної в користуванні і прийнятної методики прогнозування попиту на продукцію виробничого призначення.

4. Особливою складністю відрізняється прогнозування попиту на сировинні матеріали, які на шляху до кінцевого споживача проходять багато стадій трансформації і значить попит на них є похідним від попиту на продукцію всіх наступних їх перетворень.

5. Маркетингові дослідження ринку залізорудної сировини свідчать про наявність значного природного потенціалу для розвитку гірничо-видобувної підгалузі та резервів виробничих потужностей для зростання обсягів її виробництва. В той же час внутрішній попит на вказану продукцію в аналізованому періоді суттєво скоротився під впливом змін зовнішнього та внутрішнього маркетингового середовища.

6. Специфіка споживання залізорудної сировини полягає в тому, що вказана сировина повністю використовується в межах однієї галузі — чорної металургії для виробництва практично одного виду продукції — чавуну. Тому суттєву роль в формуванні попиту на неї відіграє, з одного боку, попит на чавун, а з іншого — співвідношення між первинною та переробленою залізорудною сировиною та окремими її видами.

7. Запропонована комплексна методика прогнозування попиту внутрішньо-го ринку в залізорудній сировині дозволяє враховувати вплив на нього широкого спектру факторів макросередовища та сталих внутрішньо-галузевих пропорцій між попитом на продукти подальшої трансформації залізорудної сировини і попитом на саму сировину. До її особливостей можна віднести, по-перше, те, що вона повністю орієнтована на врахування змін в кінцевому попиті, тобто є класично маркетинговою; по-друге, вона є дійсно комплексною, оскільки враховує вплив на динаміку попиту як зовнішніх макроекономічних факторів, так і зміну факторів мікро середовища.

8. Отриманий за допомогою методики прогноз внутрішнього попиту на залізорудну сировину в цілому та на окремі її види може служити базою для оптимізації обсягу та структури внутрішнього ринку залізорудної сировини України. В роботі запропонована модель такої оптимізації. В якості критерію оптимізації в моделі прийнято коефіцієнт конкурентоспроможності продукції конкретного постачальника сировини відносно вимог конкретного споживача до якісних та економічних параметрів сировини, що максимально відповідають його запитам.

9. Визначено можливі маркетингові стратегії, які доцільно використовувати суб’єктам ринку залізорудної сировини України в залежності від можливих майбутніх змін ситуації на ньому та показана важливість врахування при їх виборі результатів маркетингових досліджень ринку та достовірного прогнозу попиту на вказану сировину.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗДОБУВАЧА
ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

В наукових фахових виданнях:

1. Скринько М.М., Скринько Н.В. Сучасний стан внутрішнього ринку залізорудної сировини України // Маркетинг в Україні. — 2000. №3(5). — С. 16—19., 0,3 друк. арк. Дисертантом підготовлено 0,2 друк. арк. – здійснено аналіз ринку залізорудної сировини України та обґрунтовано необхідність врахування впливу макрофакторів на попит в даній сировині.

2. Скринько Н.В. Врахування дії принципу акселерації при прогнозуванні попиту на продукцію промислового призначення // Регіональні перспективи. — 2000. — № 4(11). — С. 36. — 0,13 друк. арк.

3. Скринько Н.В. Оцінка стану попиту на продукцію підприємств гірничодобувної промисловості України // Економіка та підприємництво: Збірник наукових праць молодих учених та аспірантів. Вип. 4. — К.: КНЕУ, 2000. — С. 107—112. — 0,35 друк. арк.

4. Баран С.В., Скринько Н.В. Шляхи оптимізації внутрішнього ринку залізорудної сировини України // Економіка: проблеми теорії та практики: Міжвуз. зб. наук. праць. — Вип. 72. — Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2001. — С. —13. — 0,2 друк. арк. Дисертантом підготовлено 0,15 друк. арк. – запропоновано модель оптимізації обсягів та структури ринку залізорудної сировини України.

В інших виданнях:

5. Скринько Н.В. Маркетингові аспекти прогнозування попиту на залізо-рудну сировину // Теорія управління організацією: стан та перспективи. Мате-ріали VI Міжнародної науково-практичної конференції. 6—7 квітня 2000 р. — Київ; Трускавець: НТУУ “КПІ”; КНЕУ; ДДПУ, 2000. – С. 163. — 0,1 друк. арк.

6. Скринько Н.В. Маркетингові дослідження ринку залізорудної сировини України // Маркетинг: теорія і практика. Матеріали V міжнародної науково-практичної конференції. 25—26 травня 2001 р. — К.: КНЕУ, 2001. — С. 155. — 0,1 друк. арк.

АНОТАЦІЇ

Скринько Н.В. Маркетингові дослідження ринку залізорудної сировини України. — Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 “Підприємництво, менеджмент та маркетинг”. — Київський національний економічний університет, Київ, 2001.

Дисертація присвячена питанням маркетингових досліджень ринку залізорудної сировини України. У роботі надано аналіз факторів, що впливають на процес формування попиту на продукцію промислового призначення, розкрито сутність специфіки процесу формування попиту на залізорудну сировину, а також обґрунтовано напрямки впровадження результатів маркетингових досліджень ринку залізорудної сировини в практику господа-рювання підприємств гірничо-видобувного комплексу України. Розроблено методику прогнозування попиту внутрішнього ринку в залізорудній сировині та модель оптимізації обсягів та структури даного ринку, які враховують весь комплекс факторів зовнішнього та внутрішнього маркетингового середовища.

Основні положення дисертації знайшли впровадження при проведенні маркетингових досліджень ринку залізорудної сировини, в процесі розробки стратегічних планів розвитку гірничо-видобувних підприємств і використані у навчальному процесі підготовки спеціалістів з маркетингу.

Ключові слова: маркетингові дослідження, виробничий ланцюжок, ринок, попит, прогнозування, моделювання.

Скрынько Н.В. Маркетинговые исследования рынка железорудного сырья Украины. — Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 “Предпринимательст-во, менеджмент и маркетинг”. — Киевский национальный экономический университет, Киев, 2001.

Диссертация посвящена разработке теоретических, методических и прак-тических аспектов маркетинговой деятельности горнодобывающих предприятий по исследованию спроса на железорудное сырье и осуществление ими сбытовой политики.

В работе исследованы факторы, которые влияют на процесс формирования спроса на продукцию производственного назначения, а также специфика формирования спроса на железорудное сырье. Рассмотрены основные модели прогнозирования спроса и обоснована необходимость комплексного подхода к прогнозированию спроса на сырьевые ресурсы.

В работе осуществлено комплексное маркетинговое исследование рынка железоруд-ного сырья Украины. При этом особое внимание уделено оценке его потенциала как с точки зрения наличия полезных ископаемых, так и имеющихся производственных мощностей по их добыче и переработке.

Осуществлен анализ производственных мощностей отечественных металлургических комбинатов, как основных потребителей железорудного сырья на внутреннем рынке, с целью выявления максимально возможных объемов спроса данного рынка. Исследованы факторы внешней и внутренней маркетинговой среды горнодобываю-щих предприятий, влияющие на величину и структуру спроса на данное сырье.

Дана аналитическая оценка состояния рынка железорудного сырья Украины, которая свидетельствует о высоких потенциальных возможностях горнодобывающих предприятий, возможностях расширения добычи первичного сырья и его переработки. В то же время, на протяжении последних 10 лет указанные мощности используются недостаточно из-за сокращения спроса внутреннего рынка, особенно в переработанном сырье, при единовременном существенном возрастании спроса на него на внешнем рынке. Это указывает на необходимость поиска возможностей расширения рынка и на существенную роль в этом процессе маркетинговых исследований, а также использования их результатов при прогнозировании спроса.

Анализ показал, что развитие металлургического комплекса и, в частности, его горнодобывающей подотрасли существенно зависит от тенденций изменения состояния всех отраслей материального производства и общего уровня основных макроэкономических показателей развития экономики страны. Влияние указанных изменений на объемы производства и эффективность горнодобывающей подотрасли находят свое выражение именно через динамику и структуру спроса на ее продукцию.

Исходя из целей исследования в процессе анализа современного состояния спроса на железорудное сырье необходимо было определить степень влияния макро- и микроэкономических факторов на данный спрос за анализируемый период, который изучался для его учета при прогнозировании спроса на перспективу.

Для повышения качества прогноза обоснована необходимость учета максимально возможного количества факторов, влияющих на величину и структуру спроса на железоруд-ное сырье. Это свидетельствует о необходимости разработки такой методики прогнозиро-вания, которая отвечала бы основным положениям маркетинговой концепции управления.

С целью решения данной проблемы в работе разработана методика прогнозирования спроса внутреннего рынка на железорудное сырье и модель оптимизации объемов и структуры данного рынка, которые учитывают широкий спектр факторов внешней и внутренней маркетинговой среды.

В основу прогнозирования в данной методике положено статистическо-єкстраполяционный метод исчисления коэффициентов, которые характеризуют связь между динамикой макроэкономических показателей и динамикой спроса на внутреннем рынке, взаимосвязь между спросом на чугун и спросом на железорудное сырье, среднегодовые соотношения между различными видами указанного сырья за анализируемый период.

При разработке модели оптимизации объемов и структуры внутреннего рынка железорудного сырья мы исходили из предположения о том, что при выборе поставщика потребитель будет руководствоваться рациональными критериями. То есть, прежде всего его будет интересовать, чтобы закупленное сырье в наибольшей степени отвечало техническим и технологическим особенностям используемого им оборудования и при этом обеспечивало минимально возможную стоимость потребления.

Предложенные методика и модель служат цели выявления резервов и оценки потенциальных возможностей развития предприятий горнодобывающего комплекса.

Основные положения диссертации нашли внедрение при проведении исследований рынка железорудного сырья, в процессе разработки стратегических планов развития горнодобывающих предприятий и использованы в учебном процессе подготовки специалистов по маркетингу.

Ключевые слова: маркетинговые исследования, производственная цепочка, рынок, спрос, прогнозирование, моделирование.

Skrinko N.V. Researches of the market of iron ore row materials in Ukraine. - Manuscript.

Thesis on competition of a scientific degree of the candidate of economical sciences on a speciality 08.06.02. — business, management and marketing.- Kyiv National University of Economics, Kyiv, 2001.

The thesis is dedicated to problems of researches of the iron ore row materials market in Ukraine. The work gives the analysis of the factors, which influence the process of formation of demand on the production of industrial assignment, uncovers the essence of the specifity of the process formation of demand on iron ore raw materials, gives the reasons for the directions of introduction the results of researches of the iron ore materials market in practice of managing the enterprises of mining complex in Ukraine. The technique of forecasting the home market demand of iron ore materials is proposed, and the model of optimization the volume and structure of this market is developed, which gives the possibility to take into account at the whole complex of the factors of external and external internal marketing environment.

The basic postulates of the thesis are used in the realization of in the researches of iron ore materials market, in creating of the strategic plans of development mining enterprises and in teaching of marketing lectures.

Keywords: marketing researches, industrial chain, market, demand, forecasting, modeling.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

УКРАЇНСЬКЕ ПИТАННЯ В ПОЛІТИЦІ ДЕРЖАВ ЄВРОПИ НАПЕРЕДОДНІ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ (вересень 1938 — вересень 1939 рр.) - Автореферат - 26 Стр.
Виявлення та медикаментозна корекція діастолічної дисфункції лівого шлуночка у хворих на гіпертонічну хворобу - Автореферат - 25 Стр.
Український національно-культурний компонент у мові художньої історичної прози Пантелеймона Куліша - Автореферат - 24 Стр.
Черезшкірний та транспедикулярний міжтіловий спондилодез при травмі поперекового відділу хребта (експериментально-клінічне дослідження) - Автореферат - 28 Стр.
ТРИПТОФАН-2,3-ДІОКСИГЕНАЗна АКТИВНІСТЬ І ВМІСТ ЦитохромУ Р-450 В ПЕЧІНЦІ ЩУРІВ ПРИ ДІЇ хлоридУ ртутІ ТА хлоридУ кобальтУ - Автореферат - 28 Стр.
ОБЛІК, АНАЛІЗ І КОНТРОЛЬ БЕЗГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - Автореферат - 27 Стр.
ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ ОСНОВНИХ ВИРОБНИЧИХ ФОНДІВ ПІДПРИЄМСТВА (на прикладі асоціації “Сумим’ясопром”) - Автореферат - 25 Стр.