У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ ІНСТИТУТ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ ІНСТИТУТ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

Сарахман Оксана Миколаївна

УДК 330.15:611.2

Особливості формування і оцінки ефективності господарської діяльності в регіоні

 

Спеціальність 08.10.01 – Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук

Львів – 2001

 

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті регіональних досліджень НАН України

Науковий керівник: Доктор економічних наук, професор

Побурко Ярослав Олексійович,

Інститут регіональних досліджень НАН України, завідувач відділу

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Мельник Алла Федорівна,

Тернопільська академія народного господарства, завідувач кафедри

кандидат економічних наук

Шевчук Любов Теодорівна,

Львівський національний університет ім. І.Франка, доцент

Провідна установа: Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, відділ комплексних досліджень розвитку і розміщення продуктивних сил, м. Київ

Захист дисертації відбудеться 10.07.2001 року о  год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

Автореферат розісланий07.06.2001 року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради, кандидат економічних наук В.І. Жовтанецький

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Вирішення проблем розроблення і реалізації регіональної політики в Україні, яка б забезпечувала зростання рівня соціально-економічного розвитку регіонів, підвищення рівня життя населення, нерозривно пов'язане із забезпеченням ефективності господарської діяльності.

Проблеми вибору механізмів формування методів та оцінки ефективності господарської діяльності в регіонах посилено перебували в колі наукових інтересів провідних науковців-економістів Е. Абдуллаєва, А. Аганбегяна, В. Воротилова, Н. Некрасова, В. Новожилова, Т. Хачатурова та багатьох ін.

В Україні останніми роками розвиваються наукові дослідження, які передбачають вивчення проблем регіональної політики із  задіянням механізмів ринкових відносин, зокрема, конкуренції менеджменту, маркетингу та ін., що знайшло відображення в працях О.І. Амоші, Б.М. Андрушківа, Г.І. Башнянина, В.Ф. Бесєдіна, П.Є. Бєлєнького, В.М. Геєця, В.С. Герасимчука, М.А. Козоріз, Є.В. Крикавського, О.Є. Кузьміна, В.К. Мамутова, І.О. Тивончука, Ф.І. Хміля і багатьох інших. Організаційно-економічні механізми політики соціально-економічного розвитку регіонів на базі ринкових відносин розроблялися в працях А.С. Даниленка, Б.М. Данилишина, М.І. Долішнього, С.І. Дорогунцова, С.М. Злупка, І.І. Лукінова, М.З. Мальського, А.Ф. Мельник, І.Р. Михасюка, В.І. Науменка, А.С. Романюка, В.І. Павлова, В.І. Пили, С.М. Писаренко, Я.О. Побурка, М.Г. Чумаченка, О.І. Шаблія, Л.Т. Шевчук та ін.

Однак залишаються не з'ясованими відповіді на питання про наукове формулювання критеріїв спрямування господарської діяльності в регіонах, про методи оцінки ефективності, про механізми впливу регіональних органів влади на ефективність господарської та ін.

Нерозробленість цих та інших проблем і зумовили вибір теми та зміст цього дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Виконання цієї роботи здійснювалось у рамках науково-дослідних тем, що виконувалися в Інституті регіональних досліджень НАН України.

Матеріали дисертаційного дослідження використано при розробленні науково-дослідних тем: “Розробка концепції і методичних матеріалів удосконалення економіко-статистичного аналізу соціально-економічного розвитку регіонів” (номер держреєстрації 01970012078); “Теоретичні засади регіональної політики” (номер держреєстрації 019U012834); “Розробка методології оцінки та порівняння соціально-економічного стану регіонів України на основі інтегральних показників” (номер держреєстрації 0100V003876).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розроблення теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо вдосконалення методів оцінки та механізмів підвищення ефективності господарської діяльності з огляду на інтереси регіону.

Для досягнення мети дослідження вирішувалися такі завдання:

·

визначення суті категорії “ефективність господарювання” з позицій підприємця, регіону і національної економіки;

· розроблення методів оцінки ефективності господарювання;

· розроблення пропозицій щодо вдосконалення засобів обліку і планування ефективності господарювання;

· розроблення пропозицій щодо розвитку мотиваційних механізмів забезпечення ефективності господарської діяльності та ін.

Об'єктом дослідження є господарська діяльність підприємств регіону.

Предметом дослідження є методологічні положення та методи оцінки ефективності господарської діяльності з урахуванням інтересів регіону та шляхи підвищення ефективності підприємств.

Теоретичною та методологічною основою дослідження є класичні праці вітчизняних і зарубіжних вчених з теорії ефективності. Як законодавчо-нормативну базу дослідження використано закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України з питань організації і регулювання господарської діяльності. Інформаційною базою послужили статистичні матеріали Держкомстатту України. У роботі використано методи системотехнічного та економічного аналізу.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в  такому:

·

класифіковано види ефективності господарської діяльності в регіоні за суспільними інтересами: структурно-галузева ефективність, індивідуальна ефективність, регіональна ефективність;

· запропоновано метод виміру регіональної ефективності господарської діяльності через величину результатів господарської діяльності для використання в регіоні, величину витрат на виробництво продукції та послуг, величину відношення результатів господарської діяльності до витрат;

· запропоновано визначення поняття “індивідуальна ефективність господарської діяльності” як відношення величини результатів діяльності підприємства (зокрема прибутку) до витрат на виготовлення продукції;

· запропоновано визначення поняття “структурно-галузева ефективність господарської діяльності” як сукупності результатів, з допомогою яких забезпечуються економічна самостійність держави та формуються основи економічної самодостатності регіонів;

· обґрунтовано сукупність критеріїв та запропоновано сукупність показників оцінки регіональної ефективності господарської діяльності з позицій кінцевого споживання товарів і послуг;

· розроблено алгоритм розрахунку інтегрального показника оцінки регіональної ефективності господарської діяльності підприємств регіону на основі інтеграції оцінок за частковими критеріями.

Практичне значення одержаних результатів. Практична значимість пропозицій автора підтверджується їх використанням при підготовці економіко-статистичного аналізу щодо оцінки економічного стану регіонів України, фінансового забезпечення місцевого управління і самоврядування в районах і містах обласного значення Львівської та Івано-Франківської областей.

Матеріали дисертації використані при підготовці навчальних програм з підготовки фахівців-економістів у Львівському банківському інституті Національного банку України, підтверджується довідкою інституту. Відповідні довідки наведено в додатку дисертації.

Особистий внесок здобувача. Усі викладені в дисертації наукові результати отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у роботі використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертації доповідалися на трьох науково-практичних конференціях, зокрема:

Міжнародний конгрес економістів “Україна в XXI ст.: концепції та моделі економічного розвитку” (Львів, 2000),

Науково-практична конференція “Статистика в країнах з перехідною економікою” (Гурзуф, 24–29 вересня 2000 року),

Міжнародна науково-практична конференція “Банківська і фінансово-кредитна системи та їх роль у сучасних умовах” (Львів, 24 березня 2000 року).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано в    наукових статтях і матеріалах науково-практичних конференцій загальним обсягом у ,1 д. а., з яких 3,1 д. а. належать особисто авторові.

Структура та обсяг роботи. Складається із вступу, трьох розділів та висновку. Дисертацію викладено на 162 стор., включає 14 рисунків та 14 таблиць. Список використаних джерел включає 105 позицій.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, мету та завдання дослідження. Сформульовано наукову новизну та висновки щодо практичного значення одержаних результатів, описано форми їх апробації та використання.

У першому розділі “Теоретичні основи дослідження регіональної ефективності господарської діяльності” висвітлюються основні поняття, що розкривають суть господарської діяльності, як суб'єкта ефективності, вивчаються методологічні підходи до вивчення виміру ефективності господарської діяльності.

Господарська діяльність трактується в дисертації як одна із характеристик економічної діяльності. Іншими характеристиками економічної діяльності можуть виступати поняття “підприємницька діяльність”, “благодійна діяльність”, “виробнича діяльність” та ін. Господарська діяльність є джерелом не тільки економічної ефективності, а й соціально-економічної ефективності.

В економічній літературі поняття ефективності нерозривно пов'язується з економічною ефективністю. Велика увага вивченню суті ефективності суспільного виробництва приділялася в радянській економічній літературі, хоча загальноприйнятих підходів до методології виміру ефективності виробництва в регіоні не було вироблено. Основна увага приділялася поясненню завдань, пов'язаних із підвищенням ефективності суспільного виробництва. При цьому вважалося, “що ефективність суспільного виробництва – важливий економічний показник, що характеризує рівень розвитку і раціоналізації народного господарства на основі інтенсифікації всіх його галузей з метою підвищення продуктивності суспільної праці шляхом впровадження у виробництво досягнень науки і техніки”.

За основну методологічну засаду дослідження ефективності суспільного виробництва бралося розуміння його суті як співвідношення результатів і затрат виробництва, оскільки “результати і затрати узагальнюють основні сторони і аспекти відтворювального процесу...”.

У дисертації обґрунтовується, що відповідно до ринкових умов господарювання, відповідно до інтересів трьох суб'єктів, що створюють умови підприємницької діяльності, забезпечують його функціонування (держава, регіон, підприємство), доцільно розрізняти три види ефективності господарської діяльності:

·

ефективність підприємства (індивідуальна ефективність, а також ефективність сукупності підприємств);

· регіональна ефективність;

· структурно-господарська ефективність.

Рис. 1. Різновидності ефективності господарської діяльності підприємства

При цьому показано, що ефективність господарської діяльності підприємства (індивідуальна чи сукупності підприємств) визначається відношенням результатів діяльності (зокрема прибутку) до витрат на виготовлення продукції.

Структурно-галузева ефективність господарської діяльності підприємства в дисертації визначається як сукупність виробничих результатів, з допомогою яких забезпечується економічна самостійність держави та ефективність галузей господарського комплексу країни.

Важливою характеристикою ефективності господарської діяльності підприємства (сукупності підприємств) є регіональна ефективність. У дисертації регіональна ефективність господарської діяльності кожного з підприємств визначається трьома параметрами: 1) величиною відношення результатів до витрат; 2) величиною виробничих результатів; 3) величиною витрат на виробництво продукції і послуг. Очевидно, що для регіону діяльність підприємства, на якому чисельність зайнятих вища, ніж на інших підприємствах, є  більш ефективною. Так само більш ефективним є підприємство, що виробляє більше, порівнючи з іншими підприємствами, продукції та послуг для населення регіону.

Ефективність господарської діяльності кожного окремого підприємства, а також структурно-галузева ефективність та регіональна ефективність є основою формування відповідної політики: індивідуальна ефективність – основою ринкової політики держави; структурно-галузева ефективність – основою національної економічної політики; регіональна ефективність – основою регіональної економічної і соціальної політики.

З урахуванням величини регіональної ефективності господарської діяльності в державі створюється система збалансування доходів і витрат у регіонах, оскільки в умовах територіального поділу праці неминуче з'являються багаті й бідні територіальні регіони та громади. Через визначення ефективності господарської діяльності в регіоні обґрунтовується відшкодування регіонам і територіальним громадам розміру витрат на виконання ними державних функцій.

У дисертації обґрунтовано соціально-економічні засади формування регіональної ефективності господарської діяльності. Передовсім вона повинна забезпечувати надання сукупності певних послуг населенню. Це означає, що рівень медичних, освітніх послуг, соціального захисту та інших видів послуг, що їх надають громадянам, має бути приблизно однаковий у всій країні, незалежно від того, де вони проживають: у Києві, Закарпатській, Луганській області чи Криму.

Важливою соціально-економічною засадою формування ефективності господарської діяльності в регіоні є намагання забезпечити економічну самодостатність регіонів.

У дисертації охарактеризовано чинники формування регіональної ефективності господарської діяльності, основні з яких представлено на рис. 2.

Рис. 2. Основні чинники формування регіональної ефективності підприємницької діяльності

У дисертації обґрунтовується система показників виміру регіональної ефективності господарської діяльності, яка включає сім підсистем показників, що характеризують:

1) результати виробництва (ефект господарської діяльності), у т.ч. обсяг товарів та послуг, що є предметами споживання, об'єкти соціальної інфраструктури, а також фінансові результати, що забезпечують виконання функцій регіонального управління;

2) обсяг регіональних ресурсів;

3) обсяги витрат на виготовлення продукції і надання послуг (виробничі витрати);

4) відношення результатів виробництва до виробничих витрат у даному регіоні;

5) відношення результатів поточного періоду до результатів попереднього періоду;

6) відношення результатів, одержаних у даному регіоні, до середніх результатів, що одержані в сукупності регіонів;

7) відношення результатів, розрахованих на душу населення, до відповідних результатів, що використовуються як нормативні показники соціального та економічного забезпечення в країнах розвиненої економіки.

У другому розділі “Аналіз розробок щодо оцінки ефективності господарської діяльності” аналізуються методи виміру і проводиться аналіз чинників формування ефективності господарської діяльності підприємств регіону.

У сучасній спеціальній науковій і методичній літературі оцінку ефективності господарської діяльності в регіоні пропонується визначати за сукупністю часткових критеріїв ефективності використання сукупного обсягу ресурсів (праці, матеріальних витрат, фінансових ресурсів та ін.), а також за узагальнюючими показниками (рентабельність виробництва, рентабельність продукції та ін.).

У дисертації відповідні показники обчислено щодо валової доданої вартості, створеної на підприємствах Львівської області. На основі розрахунків зроблено висновок, що загальний рівень ефективності господарської діяльності зростає, оскільки має місце зростання продуктивності праці, зростання фондовіддачі (табл. 1).

Таблиця 1

Основні сумарні показники господарської діяльності підприємств Львівської області

№ Роки

п/п 1995 1996 1997 1998 1999

1. Валова додана вартість, млн. грн. 1924,00 3016,00 3132,00 3361,00 3428,20*

2. Витрати на виробництво, млн. грн. 3420,00 4576,00 5297,00 5346,00 6016,00

3. Спожита електроенергія, млрд. кВт / год. 5,00 5,30 5,00 5,00 4,70

4. Всі основні фонди, млн. грн. 59760,80 44755,20 37481,50 33437,20 31098,70

5. Середньомісячна заробітна плата, тис. осіб 62,19 106,67 122,18 132,42 152,34

6. Чисельність зайнятих, тис. осіб 1224,00 1160,60 1095,10 1059,30 1025,80

7. Матеріало- віддача 0,56 0,65 0,59 0,62 0,56

8. Фондовіддача 0,032 0,067 0,083 0,105 1,1102

9. Продуктивність праці 1,57 2,59 2,86 3,17 3,34

Оцінку господарської діяльності малих підприємств запропоновано здійснювати додатково за критеріями: зростання кількості малих підприємств і кількості зайнятих у них; зростання частки обсягів продукції і послуг у загальному обсязі виробництва; зростання розміру винагороди працівникам підприємств.

Аналіз, зроблений у дисертації на статистичних матеріалах Львівської області, показав, що загальний рівень регіональної ефективності господарської діяльності малих підприємств зростає. Ознакою цього є зростання частки малих підприємств в обсягах виробництва. Так, 1999 року обсяг виробленої продукції, робіт, послуг малих підприємств становив 667,6 млн. грн., або 8,8% випуску продукції (робіт, послуг), усіма підприємствами області.

Частка малих підприємств у загальнообласному обсязі промислового виробництва 1999 року зросла і становила 6,4% проти 6,2% – 1998-го.

Зросла частка підприємств побутового обслуговування, що надавали послуги виробничого характеру (63,7% від загальної кількості). Кожне четверте з малих підприємств, що надавали виробничі послуги, проводило ремонт і технічне обслуговування легкових автомобілів, п'ята частина малих підприємств спеціалізувалася на ремонті радіоелектронної апаратури та побутових приладів, кожне десяте було зайняте виробництвом фотокінопродукції, а кожне дванадцяте – пошиттям швейних виробів. Малі промислові підприємства відносно активніше підвищують ефективність своєї господарської діяльності. Так, рівень рентабельності промислової продукції становив у 1999 році 5,9% проти 3,9% – 1998-му (на великих підприємств цей показник 1999-го був на рівні 4,6%). Відбулося зниження витрат на одиницю виробленої продукції робіт, послуг. Так, на 1000 гривень продукції 1999 року витрачалося 909 гривень (на великих та середніх підприємствах 918 гривень) проти 921 гривні в 1998-му.

Про відносну ефективність господарської діяльності малих торговельних підприємств свідчить зниження витратовіддачі. У середньому на одну гривню майна у 1999 році припадало 2,49 грн. виторгу від реалізації проти 1,79 грн. – у 1998-му (на великих та середніх підприємств цей показник становив 50 коп.).

У дисертації зроблено аналіз описаних у літературі підходів до формування узагальненого (інтегрального) показника регіональної ефективності господарської діяльності. Майже всі вони ґрунтуються на розумінні регіональної ефективності господарської діяльності як відношення результатів (регіональний продукт, обсяги виробництва, прибуток та ін.) до витрат живої та уречевленої праці. Попри багаточисленні спроби (більше 200), жодна з пропозицій щодо побудови такого узагальненого показника не знайшла широкого визнання і застосування на практиці.

У третьому розділі “Удосконалення методів оцінки регіональної ефективності господарської діяльності підприємств” розглядаються підходи до вдосконалення методів обліку і виміру ефективності господарської діяльності. Запропоновано алгоритм оцінки регіональної ефективності господарської діяльності через розрахунок інтегрального показника, що об'єднує низку часткових показників, кожен з яких формується на базі відповідних критеріїв ефективності.

Окрім визначення ефективності господарської діяльності в конкретному регіоні щодо якоїсь бази порівняння (середнє або максимальне значення показника, за яким здійснюється порівняння), про названу ефективність можна стверджувати на основі порівняння даного показника в різні моменти часу. Знаючи рейтинг регіонів за заданим показником у різні роки і зіставляючи їх, можна зробити висновок про зростання (чи спад) ефективності господарювання в даному регіоні.

За базу порівняння для визначення рівня ефективності господарської діяльності в кожному з регіонів певного гіперрегіону пропонується максимальне значення показника серед усієї сукупності регіонів.

Розроблений у дисертації алгоритм розрахунку оцінки регіональної ефективності включає такі етапи:

1. Установлюється сукупність критеріїв ефективності.

2. Обирається певний критерій ефективності.

3. Визначається показник виміру ефективності за цим критерієм.

4. Розраховується значення вибраного показника на душу населення в регіоні.

5. Серед сукупності регіонів обирається той, для якого значення обраного показника є найбільшим, .

6. Для всіх регіонів розраховується коефіцієнт наближення значення даного показника до максимального його значення: , де – індекс ефективності господарювання в регіоні за даним критерієм, – значення показника для регіону.

7. Визначається рейтинг регіону (району, міста) за значенням обраного показника.

8. Розраховується середньоарифметичне значення рейтингів районів і міст за всіма показниками.

9. Визначається рейтинг району (міста) за середньо-арифметичним значенням рейтингу.

У дисертації розглянуто застосування даної схеми на статистичних матеріалах Львівської області. Найпершим завданням, яке виникає при цьому, є встановлення сукупності критеріїв ефективності оцінки господарської діяльності. Таких критеріїв може бути чимало. До найголовніших із них, на нашу думку, належать такі як:

·

доходи населення (заробітна плата) на душу населення;

· зайнятість на 1000 осіб населення;

· зростання обсягів промислового виробництва;

· обсяг послуг на душу населення;

· обсяг товарообороту на душу населення;

·

обсяг інвестицій в основний капітал на душу населення;

·

обсяг уведення в дію основних фондів.

На базі значень відповідних показників у дисертації зроблено розрахунок регіональної ефективності господарської діяльності районів і міст Львівської області (табл. 2).

Таблиця 2

Відносна оцінка регіональної ефективності господарської діяльності у районах і містах Львівської області (1999 рік)

Райони та міста Коефіцієнт наближення до max значення серед регіонів області Інте-гра- Рей- тинг

обласного значення зар- плата зайня-тість обсяги вироб- платні по- роз-дрібна інвес- тиції уве- дення льний кое- ре- гіону

ництва слуги тор-гівля в дію основних фондів фі- цієнт

Бродівський 0,628 0,651 0,661 0,053 0,229 0,196 0,213 2,632 17

Буський 0,684 0,685 0,641 0,039 0,252 0,196 0,169 2,667 16

Городоцький 0,573 0,638 0,730 0,049 0,135 0,331 0,288 2,744 14

Дрогобицький 0,510 0,609 0,673 0,050 0,216 0,489 0,506 3,053 10

Жидачівський 0,640 0,637 0,692 0,047 0,186 0,384 0,192 2,779 15

Жовківський 0,563 0,662 0,821 0,039 0,328 0,066 0,064 2,543 19

Золочівський 0,510 0,800 0,565 0,050 0,230 0,115 0,095 2,366 20

Кам'янка- Бузький 0,697 0,761 0,564 0,046 0,249 0,281 0,310 2,908 14

Миколаївський 0,614 0,736 0,645 0,074 0,258 0,195 0,214 2,736 9

Мостиський 0,494 0,685 0,409 0,033 0,439 0,224 0,115 2,400 22

Перемиш- лянський 0,484 0,605 0,729 0,034 0,151 0,054 0,046 2,105 25

Пустоми- тівський 0,620 0,663 1,000 0,051 0,344 0,295 0,252 3,224 5

Радехівський 0,485 0,737 0,638 0,051 0,213 0,106 0,153 2,382 21

Самбірський 0,429 0,671 0,632 0,038 0,165 0,098 0,087 2,120 24

Сколівський 0,679 0,606 0,323 0,031 0,384 0,178 0,088 2,289 23

Сокальський 0,775 1,000 0,652 0,043 0,281 0,267 0,217 3,235 7

Старо- самбірський 0,382 0,652 0,617 0,025 0,133 0,060 0,026 1,895 26

Стрийський 1,000 0,770 0,695 0,173 0,348 1,000 1,000 4,986 1

Турківський 0,541 0,558 0,253 0,016 0,096 0,091 0,088 1,644 27

Яворівський 0,545 0,607 0,591 0,045 0,324 0,251 0,205 2,569 18

Львів 0,895 0,970 0,574 0,181 1,000 0,560 0,489 4,669 2

Борислав 0,736 0,874 0,496 0,093 0,290 0,200 0,215 2,903 12

Дрогобич 0,756 0,864 0,622 0,072 0,831 0,350 0,276 3,771 4

Самбір 0,618 0,967 0,701 0,088 0,919 0,147 0,130 3,570 5

Стрий 0,932 0,787 0,614 0,097 0,642 0,133 0,099 3,304 6

Трускавець 0,697 0,915 - 1,000 0,817 0,377 0,249 4,056 3

Червоноград 0,822 0,601 0,609 0,122 0,681 0,124 0,099 3,058 9

При можливому максимальному значенні інтегрального показника – “сім” (кількість показників) – найвище значення інтегрального показника ефективності господарської діяльності є в  Стрийському районі – 4,986, у м. Львові – 4,669. Найнижча ефективність господарської діяльності в Турківському районі – інтегральний показник – 1,644, що в три рази менше, ніж у  Стрийському районі.

Таким чином апробаційні розрахунки показують ефективність запропонованих методу й алгоритму розрахунку оцінок ефективності господарської діяльності в регіоні.

ВИСНОВКИ

1. У дисертації теоретично обґрунтовано підходи до вдосконалення методів виміру господарської діяльності підприємств з  огляду інтересів регіону (забезпечення комплексного і збалансованого розвитку галузей його господарського комплексу, забезпечення зайнятості населення, високопродуктивної праці та ефективного використання місцевих ресурсів).

2. Відповідно до ринкових умов господарювання, відповідно до інтересів трьох суб'єктів, що створюють умови підприємницької діяльності, забезпечують його функціонування (держава, регіон, підприємство), запропоновано розрізняти три види ефективності підприємницької діяльності: ефективність підприємства (індивідуальна, а також сукупності підприємств); регіональна ефективність; структурно-господарська ефективність.

Обґрунтовано сутність кожної з відповідних категорій.

3. Показано, що регіональна ефективність господарської діяльності підприємств виражається не тільки відношенням виробничих результатів до виробничих витрат, а й обсягами виробництва та обсягами споживання товарів і послуг у регіоні.

4. Визначено систему показників виміру регіональної ефективності господарської діяльності, яка включає сім підсистем показників, що характеризують:

·

результати виробництва (ефект господарської діяльності), у  т.ч. товари і послуги, що є предметами споживання, об'єкти соціальної інфраструктури, а також фінансові результати регіональних органів влади, що створюють забезпечення виконання функцій регіонального управління;

· регіональні ресурси, що є в регіоні;

· обсяги витрат на виготовлення продукції і надання послуг (виробничі витрати);

· відношення результатів виробництва до виробничих витрат у даному регіоні;

· відношення результатів поточного періоду до результатів попереднього періоду;

· відношення результатів, одержаних у даному регіоні, до середніх результатів, що одержані в сукупності регіонів;

· відношення результатів, розрахованих на душу населення, до відповідних результатів, що використовуються як нормативні показники соціального та економічного забезпечення в  країнах розвиненої економіки.

5. У дисертації запропоновано алгоритм оцінки ефективності господарської діяльності через розрахунок інтегрального показника, що об'єднує низку часткових показників: доходи населення (заробітна плата) на душу населення; обсяг виробництва на душу населення; обсяг товарообороту на душу населення; обсяг інвестицій в основний капітал на душу населення; обсяг уведення в дію житла та ін.

Проведено розрахунки регіональної ефективності господарської діяльності для районів і міст Львівської області. Показано, що застосування запропонованого алгоритму дозволяє здійснювати порівняння і робити однозначні висновки про рівень ефективності господарської діяльності на регіональному рівні.

СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Сарахман О.М. Про ефективність підприємницької діяльності в регіоні // Регіональна економіка. – 2001. – № . – С. –182.

2. Сарахман О.М. Роль комерційних банків в галузі зовнішньо-економічних зв'язків // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Ринкова інфраструктура і зовнішньоекономічна діяльність регіонів (Щорічник наукових праць) / НАН України, Інститут регіональних досліджень; Редкол.: відповідальний редактор М.І. Долішній. – Львів, 1998. – Вип.– С. –272.

3. Панкевич Л.В., Сарахман О.М. Концептуальні засади вирівнювання соціально-економічного стану регіонів // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Інвестиції і реструктуризація економіки регіону (Щорічник наукових праць). – Львів: ІРД НАН України, 2000. – Вип. XI. – С. –365. Особистий внесок: запропоновано критерій оцінки ефективності економічної діяльності в регіоні.

4. Побурко Я.О., Панчишин В.Г., Гринькевич О.С., Стефанишин Г.С., Сарахман О.М. Фінансове забезпечення місцевого управління та самоврядування // Регіональна економіка. Додаток “Регіони України. Економіко-статистичні порівняння”. – 2000. – № . – 20 с. Особистий внесок: сформульовано методичний підхід до оцінки рівня фінансового забезпечення регіону.

5. Побурко Я.О., Карпов В.І., Матковський С.О., Павлов В.І., Лиса О.І., Сарахман О.М. Інтегральна оцінка та порівняння соціально-економічного стану регіонів (Економічний стан. Інтегральна оцінка) //  Регіональна економіка. Додаток “Регіони України. Економіко-статистичні порівняння”. – 2000. – № –5. – 87 с. Особистий внесок: запропоновано структуру інтегрального показника оцінки економічного стану регіону.

6. Витвицька О., Побурко Я., Сарахман О. Соціально-економічні мотивації розвитку підприємництва // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Підприємництво та розвиток співробітництва в Єврорегіоні Карпати (Щорічник наук. праць) / Львів: НАН України, Ін-т регіональних досліджень, 2000. – Вип. XV. – С. –84. Особистий внесок: сформульовано методологічні засади оцінки ефективності розвитку підприємництва.

7. Полевська О., Сарахман О. Оцінка життєдіяльності як передумови розвитку підприємництва в регіоні // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Застосування статистичних методів (регіональний аспект) (Щорічник наук. праць) / Львів: НАН України, Ін-т регіональних досліджень, 1999. – Вип. X. – С. –32. Особистий внесок: запропоновано методичний підхід до розрахунку інтегрального показника оцінки стану життєдіяльності в регіоні.

8. Сарахман О.М., Полевська О.С. Про методологічні засади розподілу фінансових ресурсів між регіонами на розвиток соціальної інфраструктури / Україна в XXI столітті: концепції та моделі економічного розвитку: Матеріали доповідей на V Міжнародному конгресі українських економістів, м. Львів, 22–26 травня 2000 року: У 2-х ч. / НАН України, Інститут регіональних досліджень; Редкол.: відповідальний редактор академік НАН України М.І. Долішній. – Львів, 2000. – С. –106. Особистий внесок: сформульовано методологічні засади розподілу фінансових ресурсів.

9. Долішній М.І., Побурко Я.О., Карпов В.І., Лібанова Е.М., Голуб Г.Г., Кардаш В.І., Сарахман О.М., Матковський С.О., Стасів А.М. Комплексна оцінка соціально-економічного розвитку регіонів України: основи методології і апробаційні розрахунки //  Регіональна економіка. Додаток “Регіони України. Економіко-статистичні порівняння”. – 2001. – № . – 67 с. Особистий внесок: запропоновано алгоритм комплексної оцінки економічного зростання регіонів.

10. Побурко Я.О., Андел І.В., Пензин О.В., Матковський С.О., Голуб А.Г., Сарахман О.М. Розвиток регіонів. Статистичне обґрунтування розподілу ресурсів. Львівська область //  Регіональна економіка. Додаток “Регіони України. Економіко-статистичні порівняння”. – 2001. – № . – 41 с. Особистий внесок: запропоновано алгоритм оцінки потреб у ресурсах на вирівнювання зайнятості населення.

Сарахман О.М. Особливості формування і оцінки ефективності господарської діяльності в регіоні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.10.01 – Розміщення продуктивних сил і регіональна економіка. – Львів: Інститут регіональних досліджень НАН України, 2001.

Обґрунтовуються теоретичні методологічні підходи до вдосконалення методів оцінки ефективності господарської діяльності підприємств щодо забезпечення комплексного і збалансованого розвитку галузей господарського комплексу регіону, забезпечення зайнятості населення, забезпечення високопродуктивної праці; ефективного використання місцевих ресурсів та інших критеріїв.

Запропоновано алгоритм розрахунку інтегрального показника оцінки ефективності господарської діяльності за низкою часткових показників.

Ключові слова: господарська діяльність; регіональна ефективність; критерій; частковий показник; інтегральний показник; комплексна оцінка.

Sarachman O.M. Peculiarities of forming and effectiveness estimation of region's economical activity. – Manuscript.

Dissertation on geting scientific degree of Candidate of Economical Sciences, the speciality 08.10.01 – Productive forces location and regional economics. – Lviv: Regional Researches Institute of National Academy of Science of Ukraine, 2001.

Theoretical and methodological approaches to improvement of effectiveness estimation methods of economical activity are grounded from the point of view of providing complex and balanced development of branches of regional economical complex, population employment, and effective labour support; effective usage of local resources and the other criteria.

Algorithm of calculating of integral index of effectiveness estimation of economical activity is offered.

Key words: economical activity, regional effectiveness, criteria, integral index, complex estimation.

Сарахман О.Н. Особенности формирования и оценки эффективности хозяйственной деятельности в регионе. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.10.01 – Размещение производительных сил и региональная экономика. – Львов: Институт региональных исследований НАН Украины, 2001.

В диссертации исследуются вопросы формирования и оценки эффективности хозяйственной деятельности предприятий в регионе. Предложено различать три вида эффективности предприятия: эффективность предприятия (индивидуальная, а также совокупности предприятий); региональная эффективность; структурно-хозяйственная эффективность.

Показано, что региональную эффективность хозяйственной деятельности следует выражать не только отношением производственных результатов до производственных затрат, но и объемами производства и объемами потребления товаров и услуг в регионе.

Предложена система показателей измерения региональной эффективности хозяйственной деятельности, которая включает ряд подсистем показателей, которые характеризуют: результаты производства, в т.ч. товары и услуги, объекты социальной инфраструктуры, а также финансовые результаты региональных органов власти; местные ресурсы; объемы затрат на производство продукции и оказание услуг; отношение результатов производства к производственным затратам; отношение результатов текущего периода к результатам предыдущего периода; отношение результатов, полученных в данном регионе, к средним результатам по совокупности регионов и др.

В диссертации предложен алгоритм оценки эффективности хозяйственной деятельности предприятия путем расчета интегрального показателя, объединяющего ряд частных оценок по критериям: доходы населения, объем производства товаров и услуг, объем товарооборота, объем инвестиций в основной капитал, объем введения в действие жилищного фонда и др.

Осуществлен расчет интегрального показателя региональной эффективности хозяйственной деятельности в районах и городах областного значения во Львовской области.

Ключевые слова: хозяйственная деятельность; региональная эффективность; критерий; интегральный показатель; комплексная оценка.