У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загадка U-2

Інцидент У-2 (історія з інцидентом американського самолета У-2, котрий був збитий на території СРСР)

ЗМІСТ

ВСТУП

Історія міжнародної політики часів „холодної війни” іноді нагадує хроніку бойових дій, вказуючи на ту напруженість, яка панувала тоді у світі. Особливо це було помітно у відносинах таких країн як СРСР та США. Особливого загострення набували такі відносини після виникнення інцедентів військового чи ідеологічного характеру. Одним з таких випадків було збиття американського літака-розвідника Lockheed U-2 у 1960 році в повітряному просторі СРСР, що викликало неоднозначну реакцію у всьому світі. Цей інцедент і по наш час залишається хрестоматійним прикладом протистояння в часи „холодної війни”.

Загадка U-2

На початку 1956 року в повітряному просторі Англії, Туреччини і деяких інших країн НАТО був помічений дивний літак. Він викликав велику цікавість серед громадян цих країн, деякі з яких навіть писали у свої газети, щоб з'ясувати що це за літак і що він там робить. Представники різних ВПС незмінно давали ухильну відповідь або узагалі відмовлялися робити які-небудь коментарі, на запитання журналістів. Нарешті, офіційне пояснення було дано Сполученими Штатами, що стверджували, що це був літак Lockheed U-2, що використовувався для збору даних про турбулентність, повітряні потоки, космічні промені і концентрацію озону і водяної пари в атмосфері.

Американці робили усе, що могли, щоб тримати літак подалі від "цікавих очей", однак, незважаючи на всі застереження, кільком людям вдалося глянути на нього і ті, кому це вдалося зробити з близької відстані, негайно розуміли, що це повин був бути літак, спеціально призначений для виконання надсекретних задач. У Росії, де багато льотчиків бачили літак, що літав на висотах, які вони не могли досягти, U-2 був прозваний "чорна леді шпигунства".   

Літак, і дійсно, був цілком пофарбований у чорний колір, що ускладнювало його візуальне виявлення на дуже великих висотах, а його реальною задачею були польоти за Залізну завісу, фотографування і збір даних що стосуються РЕБ (засобів радіо-електронної боротьби). Він був розроблений у 1950 році для забезпечення уряду Сполучених Штатів і інших західних держав інформацією про радянські ракетні системи і характеристики випромінювання РЛС, керуючих цими засобами.   

ВПС США не задовольнили результати численних польотів звичайних літаків на фото й електронну розвідку над Росією в період 1950-55 років; протягом цього часу відбулося п'ятнадцять "нещасних випадків", у яких було загублено в цілому десять американських літаків. Тому, задача організації розвідки над Росією була покладена на ЦРУ. Її першим кроком було доручення корпорації Lockheed спроектувати і побудувати літак, що підходить для такого роду операцій.   

Так був створений U-2 - дійсний смарагд у короні повітроплавання (Мал. 1). Це було щось середнє між реактивним винищувачем і планером, що мало єдиний турбореактивний двигун і крило великого подовження з розмахом близько 30 метрів. Він мав висоту польоту більше 30 000 метрів, дальність - більше 7 200 км, максимальну швидкість - приблизно 800 км/год і тривалість польоту - біля десяти годин. Щоб полегшити його і, таким чином, надати йому велику дальність, він, після злету, скидав візок шасі і приземлявся подібно планерові - на двоє лиж.

Літаки, здатні досягати таких великих висот будувалися американцями, росіянами і британцями, а може бути й іншими країнами, але усі вони були лише експериментальними літаками, створеними з метою встановлення рекордів (СРСР прийняв на озброєння модифікацію літака Як-25 для перехоплення U-2, але його верхня межа польоту була 21 000 метрів, що було менше ніж у U-2. Крім того, крило великої довжини Як-25 виявилося занадто тендітним і не придатним для пуску керованої зброї. Тому, Як-25 надалі використовувалися для розвідки, літаючи над Близьким Сходом, Індією, Китаєм, Пакистаном і вздовж кордонів країн НАТО. Вони могли літати на таких великих висотах лише нетривалий час, а їхня здатність маневрувати була значно обмежена розрідженою атмосферою і вузьким крилом. Крім того, згідно з висновками експертів ЦРУ, жодна, тоді існуюча ракета земля-повітря або повітря-повітря, не могла досягти таких неймовірних висот. А U-2 міг, тому і діяв безкарно, високо в небесах Росії, не побоюючись атаки з боку літаків і ракет супротивника.   

Кілька разів росіяни намагалися збити U-2 за допомогою винищувачів і ракет, але всі їхні спроби терпіли фіаско. Крім того, U-2 було практично неможливо знайти за допомогою РЛС, оскільки він був зроблений головним чином із пластмаси і фанери (Навряд чи це так, інакше б США не проводили модернізацію U-2 з метою зменшення коефіцієнту його випромінювання. Використовувалося два методи. У першому, методі "трапеція", літак "обвішувався" бамбуковими і скловолокнистими стійками з прикріпленими до них малого перерізу дротами, на які нанизувалися невеликого діаметра феритові кульки. Останні повинні були забезпечити зменшення ЕПР на частоті 70 Мгц. У другому - методі "шпалери", до літака приклеювалися пластикові панелі, що містять спеціальні друковані плати для поглинання випромінювання в діапазоні частот 65 - 85 Мгц. Обидва методи виявилися не ефективними. Пізніше, стандартними стали фарби, що поглинають радіовипромінення, і покриття на основі феритових кульок-наповнювачів. Крім того, навряд чи було можливим побудувати в ті роки крило великої довжини без застосування металевих матеріалів. Тільки двигун відбивав випромінювання РЛС, але цього було недостатньо для його виявлення, якщо тільки не було відоме його точне місцезнаходження і маршрут польоту. Далеко не всі польоти U-2 над територією Росії були виявлені радянськими ПВО,


Сторінки: 1 2 3 4